Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/9/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 816 van 31/8/2013Gegroet lezer,
U kent ondertussen het verhaal: een trein die bolt door de velden, mist die laag over het landschap hangt en een heerlijke dag belooft. Is dat niet iets prachtigs om 's morgens te beleven, iets dat het leven meteen de moeite waard maakt? Onze ogen en ons hart snoept er in elk geval van.

Alhoewel het politieke nieuws deze week niet denderend was, met een wereld die de ogen gericht houdt op het Midden-Oosten, viel er uit tech land vooral positief nieuws te melden. Leuke nieuwe mogelijkheden, geboden door zowel Microsoft met zijn Skydrive, Google met zijn Chrome, Facebook met zijn gedeelde fotoalbums, en veel meer. Deze week dus een heel praktisch nummer van NeTTies, dat meteen uitnodigt tot experimenteren.

Snel aan de slag dus maar, en veel lees- en doe-plezier gewenst! Bij leven en welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK LOGIN: ZOALS HET ZOU MOETEN ZIJN
Nieuwe vorm van inloggen geeft je meer controle, ook over apps.

Er zijn ontelbare sites waar je inlogt op de site met je Facebook inlog. Daarachter zit een heel systeem, slim uitgedacht door Facebook, Facebook Connect, dat eigenlijk voor een heel groot deel bijgedragen heeft tot de enorme vlucht die Facebook genomen heeft. In plaats van telkens opnieuw een inlog en paswoord te moeten kiezen, is het zo simpel om gewoon op die blauwe knop te drukken "Connect with Facebook". En vermits je toch voortdurend ingelogd bent op Facebook, is deze knop overal op het internet te vinden. Ook voor apps kan je je Facebook Connect inlogmethode gebruiken. Gebruikers worden ondertussen al meer dan 850 miljoen keer per maand met hun apps verbonden, dankzij Facebook Connect.

Maar weten zij eigenlijk wel wat er gedeeld wordt tussen Facebook en de app? Tot welke informatie heeft de app toegang? Tot nu toe was daar weinig gradatie mogelijk. Facebook heeft daarom in april dit jaar beloofd dat het een betere mobiele loginmethode zou uitwerken, waarbij de gebruiker meer controle heeft over wat hij toelaat en niet.

Een belofte die het houdt: verleden week werd de nieuwe Facebook Login ingevoerd voor alle mobiele apps. Dat betekent dat de ontwikkelaars van die apps voortaan apart jouw toestemming moeten vragen, vooraleer de app iets op jouw pagina op Facebook mag plaatsen. Concreet wil het, kort samengevat, zeggen dat je voortaan de Facebook Login kan gebruiken om in te loggen op een dienst, maar dat de informatie van die dienst, het gebruik dat jij ervan maakt, niet naar Facebook doorstroomt - tenzij jij later expliciet zegt dat je dat wel wil.

Een kleine verbetering. Maar wel een wereld van verschil...
http://thenextweb.com/facebook/2013/08/22/facebooks-login-feature-opens-up-to-all-requiring-apps-to-ask-for-permission-to-post-to-timelines/
http://readwrite.com/2013/08/22/facebook-login-update-no-more-auto-posts#awesm=~ofxBSZvJlJYk9W
http://newsroom.fb.com/News/696/Updates-to-Facebook-Login


GOOGLE DENKT AAN NIEUW BEVEILIGINGSSYSTEEM VOOR JE SMARTPHONE
Systeem houdt rekening met de plek waar jij je bevindt...

Eigenlijk is het heel simpel, maar je moet er maar aan denken. Wanneer je je in een vertrouwde omgeving bevindt (thuis, school, werk, ...) dan is er eigenlijk geen reden waarom je smartphone vergrendeld zou zijn. Ben je ergens anders (op straat, op een nog onbekend plek), dan is die reden er wel. Waarom zou de vergrendeling van je smartphone daarmee geen rekening houden?

Dat is het uitgangspunt van een nieuw patent dat Google aangevraagd heeft. Je toestel zou onthouden wat jouw vertrouwde omgevingen zijn, aan de hand van het feit dat je je toestel al meerdere keren (hoe vaak is nog onbekend) op die plek gebruikt hebt. De vergrendeling zou dan automatisch aangepast worden en naar een lager niveau gebracht worden. Ontdekt het toestel dat het op nieuwe plekken komt, dan zou een mechanisme in gang gezet worden, om een hoger beveiligd authenticatie proces op te starten.

Er bestaan al wel apps die handig zijn indien je je toestel verliest; zo kan je met de Android Device Manager een verloren Android toestel weervinden. Maar door deze beveiliging in Android zelf in te bouwen, wordt het wel wat intuïtiever...
https://www.google.com/android/devicemanager
http://gigaom.com/2013/08/22/googles-location-based-security-system-can-protect-your-phone-whenever-you-leave-the-house/
http://www.engadget.com/2013/08/22/google-location-security-patent-application/


VERSIE 30 VAN DE CHROME BROWSER NU IN BÈTAVORM UIT TE TESTEN
Desktopversie maakt zoeken op afbeeldingen intuïtiever

Google heeft verleden week versie 28 van haar browser officieel uitgebracht, maar is ondertussen eigenlijk al een stukje verder: versie 30 zit ook in de steigers, en kan zelfs als bèta uitgetest worden, voor zowel Windows, Mac, Linux als Android.

Een van de meest opvallende nieuwigheden is het verbeterde zoeken op afbeeldingen. Klik je rechts op een afbeelding (desktop) of druk je lang op een afbeelding (android mobiel), dan kan je voortaan zoeken naar deze afbeelding via je standaard zoekmachine. Daarbij, het moet gezegd worden, geeft Google dus Bing en andere zoekers een eerlijke kans. Dat is handig: kom je een afbeelding tegen, dan kan je zo bijvoorbeeld te weten komen van wat het een afbeelding is. Een functie die je op je smartphone wel van pas kan komen.

De versie voor de Android toestellen heeft ook enkele nieuwe gebaren gekregen. Zo kan je horizontaal vegen over de bovenste knoppenbalk, om zo van tabblaadje te wisselen. Je kan vanuit het menu een sleepgebaar naar beneden maken, om het menu item te openen.

Nog een verbetering bij de Android versie, maar een die je wellicht niet meteen zal bemerken: ondersteuning voor WebGL is nu standaard actief voor toestellen die een krachtige mobiele GPU hebben. En de JavaScript API wordt gebruikt om interactieve 3D afbeeldingen en 2D afbeeldingen weer te geven. Een demo ervan kan je bij JSBin.com (1) bekijken.

Chrome 30 zou in september of oktober officieel uitgebracht worden. Meer bij The Next Web en TechCrunch.
http://jsbin.com/atuyep/1
http://thenextweb.com/google/2013/08/22/google-debuts-chrome-30-beta-with-easier-searching-by-image-new-apis-for-apps-and-webgl-for-android/
http://techcrunch.com/2013/08/22/chrome-30-beta-for-android-brings-webgl-and-new-swipe-gestures-to-mobile-improved-search-by-image-to-desktop/


PANDORA SCHAFT ZIJN LIMIET AF
Nakende komst van iTunes Radio zorgt voor actie!

Binnenkort komt Apple uit met zijn iTunes Radio, een dienst waarmee je muziek kan streamen op je i-toestel, of dat nu een iPhone, iPad of iPod is. Als je weet dat de iPhone en iPad, in combinatie met iTunes, toch nog altijd tot de meest gebruikte mobiele toestellen behoren, dan weet je meteen dat deze streaming dienst een groot succes zal kennen.

Een conclusie die de andere aanbieders van streaming diensten ook getrokken hebben. En het zet hen meteen tot actie aan. Zo heeft Pandora aangekondigd dat het afstapt van zijn 40-uren limiet. Pandora is, zoals je wellicht weet, een van de eerste muziekdiensten die met streaming muziek begonnen. Je maakt er een soort "radio" aan, door te beginnen met een bepaalde song of artieste, en daarna door thumbs-up, thumbs-down te geven aan de verwante muziek die Pandora voorstelt, duidelijk te maken wat jouw voorkeuren zijn.

Pandora werkt met betalende en gratis diensten; bij de gratis dienst moet je reclame voor lief nemen, en kan je maar x keer een song meteen doorspoelen. Bij de premium abonnementen gelden deze beperkingen niet. Enkele maanden geleden echter had Pandora aangekondigd dat het, wegens een stijging in de licentiekosten voor de songs, zich verplicht zag om de gratis abonnementen te beperken tot 80 u per maand.

Blijkbaar vallen die kosten achteraf bezien toch nog mee, want nu heeft Pandora aangekondigd dat het terugkomt op die beslissing. Alhoewel het natuurlijk veel logischer is te veronderstellen dat de komst van iTunes Radio eigenlijk de inspiratie was voor het afschaffen van de 80u beperking...

Tussen haakjes: normaal gezien kan je als Belgische muziekfan niet naar Pandora luisteren, omwille van de auteursrechten. Werken met een Proxy echter geeft je toegang tot Pandora.
http://www.pandora.com/
http://readwrite.com/2013/08/22/pandora-kills-mobile-limit#awesm=~ofDyqDQ2FsBVzn


APPLE WIL MET INRUIL-PROGRAMMA STARTEN
Vanaf volgende maand - in voorbereiding op nieuwe iPhone 5?

Het is crisis voor iedereen. Ook voor de Apple fans, die bij elke nieuwe versie van de prestigieuze Apple toestellen meteen naar de winkel spurten, en lange wachttijden over hebben om als een van de eersten zo'n begeerd kleinood in handen te krijgen.

Om deze fans te plezieren, heeft Apple nu een systeem bedacht waarbij gebruikers oudere toestellen kunnen inruilen, en dan een nieuw toestel aan goedkopere prijs kunnen kopen. Een initiatief dat natuurlijk wel goed is voor het milieu - in plaats van oudere toestellen gewoon thuis te laten liggen, en na verloop van tijd maar gewoon in de vuilbak te kieperen, worden nu de oude toestellen ingezameld, zodat bruikbare onderdelen en materialen gerecupereerd kunnen worden.

Maar volgens sommige bronnen speelt toch ook wel een andere overweging mee. Enerzijds om meer toestellen te verkopen via de eigen Apple winkels, en dus meer mensen te lokken naar die winkels, waar zij allicht nog een of ander accessoire ook zullen kopen. En anderzijds, zo zeggen sommigen, zou dit initiatief een eventueel dalend enthousiasme voor een nieuwe iPhone 5 kunnen counteren, zodat opnieuw met stralende verkoopcijfers uitgepakt kunnen worden, wanneer het nieuwe toestel in de winkelrekken ligt.

Hoe het ook zij, het is een mooi initiatief, dat alleen maar aangemoedigd kan worden! Meer over het inruilprogramma bij 9to5Mac. Of en wanneer het programma ook naar Europa komt, en dan met name naar België, is ons nog niet bekend.
http://9to5mac.com/2013/08/26/apple-moving-to-launch-iphone-trade-in-program-as-soon-as-next-month/


ALTERNATIEF VOOR GOOGLE READER, FEEDLY, LANCEERT PRO VERSIE
Zou Google nu echt geen spijt hebben over het veroordelen van Reader?

Toen Google aankondigde dat het zijn RSS feed lezer, Google Reader, een zachte dood zou laten sterven, waren er twee reacties. Heel wat mensen kenden Reader niet, en hen kon het niet veel schelen. Maar een kleine groep nieuws-adepten gebruikte Google Reader elke dag: door de nieuws-feed van hun favoriete nieuwssites in Google Reader te stoppen, konden zij exact volgen welke site een nieuw artikel had, maar ook welke artikels zij nog niet gelezen hadden.

Ondanks de grote negatieve reactie waarop de aankondiging van de sluiting van Google Reader onthaald werd, kon Google niet overgehaald worden om deze beslissing terug te draaien. Voor de teleurgestelde gebruikers schoot er niet veel anders over dan op zoek te gaan naar een vervangen. In de weken na de aankondiging wemelde het van de berichten en besprekingen over Reader-alternatieven. Een naam die steeds terugkwam, is die van Feedly. Die biedt een gratis en betalende versie, maar de betalende versie was in het begin enkel beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers (5.000 mensen).

Dat is nu dus opengegooid: voortaan kan iedereen een premium abonnement nemen. Dat kost $5 per maand, of $45 voor een jaar. Daarvoor krijg je dan enkele zaken extra, zoals integratie met Evernote via een simpeleEvernote button; het doorzoeken van feeds; integratie met Pocket, een andere tool waarmee je dingen kan markeren om later te lezen; en extra klanten ondersteuning.

Mooi. Maar de vraag blijft waarom een tool waarvoor duidelijk een markt bestaat, afgeschaft wordt door Google. Mensen vinden een RSS reader zo handig, dat zij bereid zijn te betalen. Bovendien geeft zo'n Reader toch ook Google informatie over de voorkeuren van de gebruikers, en een indicatie over welk nieuws belangrijk geacht wordt. Het blijft onbegrijpelijk...

Meer over de premium versie van Feedly bij GigaOm, en TheVerge. Wie Feedly wil uittesten, kan dat op het derde adres.
http://www.theverge.com/2013/8/26/4659954/feedly-pro-paid-rss-reader-now-available
http://gigaom.com/2013/08/26/feedly-pro-launches-to-everyone-offering-search-and-evernote-integration-for-5month/
http://cloud.feedly.com/#welcome


SLIM SOKJE LAAT OUDERS ADEMHALING BABY MONITOREN
Slechts een van de vele nieuwe tech tools voor kindjes

Ondanks onze grote vooruitgang in technologie, zijn er toch nog altijd dingen die aan onze controle ontsnappen - met tragische gevolgen. Wiegendood bijvoorbeeld, het dramatische overlijden van een kindje tijdens zijn slaap, is iets waarvan de oorzaak nog altijd niet gekend is. Wetenschappers zoeken dan ook naar manieren om de oorzaak te vinden, om zo te voorkomen dat kleine baby'tjes overlijden. Tot daarover meer geweten is, is alles wat bezorgde ouders kunnen doen, waken bij hun kindje.

Dat laatste moet je niet letterlijk nemen - uiteraard zitten zij niet dag en nacht naast het bedje van de baby. Er bestaat tegenwoordig een resem apparatuur met allerlei sensoren die de gezondheid van de baby monitoren, zoals Rest en Exmobaby, die temperatuur en beweging meten. GigaOm somt enkele van deze tech hulpmiddeltjes op (1)

Er is nu een nieuwe monitor onderweg, die Owlet heet (2). Het ziet eruit als een sokje, en zou ouders moeten helpen de ademhaling van hun kindje in het oog te houden. Het werkt met pols oximetrie, een techniek waarbij LED licht uitgestraald wordt, die door een meer doorschijnend deel van iemands lichaam gestuurd wordt. Daarmee kan dan de zuurstofverzadiging gemeten worden, naast andere levenstekens zoals het hartritme, temperatuur, het draaien van het lichaam. Deze worden allemaal draadloos doorgegeven aan een iPhone app, zodat de ouders ook vanuit de huiskamer de baby in het oog kunnen houden.

Positieve ontwikkelingen; meer achtergrond bij GigaOm.
http://gigaom.com/2013/08/26/more-sensor-tech-for-tots-owlet-turns-to-the-crowd-to-launch-breathing-monitor-for-babies/
http://www.owletcare.com/


FACEBOOK START MET GEDEELDE FOTOALBUMS
Tot 50 mensen, met elk tot 200 foto's.

Een interessante stap van Facebook: voortaan kan je fotoalbums aanmaken, waaraan ook anderen foto's kunnen toevoegen. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een feestje geeft, en de mensen die aanwezig waren ook hun foto's kunnen uploaden. Een huwelijk, een geboorte,... maar ook de Facebook pagina van een concert bijvoorbeeld kunnen zo door foto's van verschillende mensen verrijkt worden.

Hoe het werkt is simpel: je maakt een album aan. Per album kunnen maximaal 50 mensen tot "contributors" of medewerkers benoemd worden. En die kunnen elk tot 200 foto's delen, wat in theorie tot een album leidt van maximaal 10.000 foto's. Bovendien kan je zeggen of die medewerkers op hun beurt anderen mogen uitnodigen om bij te dragen tot het album.

Je krijgt dus voor je gedeelde album drie mogelijke instellingen: enkel door jou benoemde medewerkers, ook de vrienden van die medewerkers, of volkomen publiek. Degene die het album aangemaakt heeft, kan foto's verwijderen uit het album of wijzigen; degene die bijdraagt aan het album kan wel foto's die hij uploadt bewerken.

Leuk weetje: deze nieuwe tool werd bedacht tijdens een hackaton sessie, zoals Facebook er regelmatig houdt, en waarbij het personeel van Facebook zijn gewone werk even mag vergeten, en nieuwe dingen mogen uitdokteren. Een beetje zoals bij Google, waar personeelsleden eveneens tijdens de werkuren aan eigen projecten mogen werken. Alleen is het bij Facebook een beetje ... socialer, zoals het hoort bij een sociaal netwerk: de personeelsleden kunnen teams uitzoeken om samen te brainstormen tijdens de hackathons.

Meer bij Mashable en The NExt Web. De nieuwe tool zou geleidelijk bij iedereen uitgerold worden.
http://mashable.com/2013/08/26/facebook-shared-photo-albums/
http://thenextweb.com/facebook/2013/08/26/shared-photo-albums-coming-to-facebook-roll-out-begins-today/


3D LAPTOP CAMERA VOLGT JE BLIK, LEEST JE EMOTIES
Waar is die tape om de camera af te plakken!

Zoals je hebt kunnen lezen bij onze bespreking van de Samsung S4 smartphone, wordt bij dit toestel gebruik gemaakt van een technologie die jouw blik volgt, en zo te weten komt wanneer jij aan het einde van een pagina gekomen bent, en dan automatisch het scherm laat scrollen. Het is blijkbaar iets dat we in de toekomst meer gaan zien, afgaande op dit bericht.

Het blijkt namelijk dat Intel aan het werken is aan 3D camera's voor de laptop. Die zouden niet alleen je blik kunnen volgen, maar ook emoties op je gelaat kunnen aflezen. De camera kan namelijk diepte aanvoelen, wat, volgens een artikel bij PC World, nog een stapje verder is dan een gewone 3D camera, en de kloof zou moeten overbruggen tussen de echte en de virtuele wereld.

Een technologie die je vanaf 2014 in laptop camera's zal zien. Maar die ook nog voor andere toepassingen kan zorgen, zoals het maken van een meer accurate 3D foto, die dan gebruikt kan worden om iets in 3E te printen. In de klas zou zo'n camera op de laptop dan weer kunnen gebruikt worden om op te volgen of de kinderen goed kunnen lezen, of ze moeite hebben met sommige woorden, enz.

Allemaal goed en wel, maar toch zullen er mensen zijn die, bij het lezen van dit bericht, meteen naar de zwarte tape zullen graaien, om hun camera op de laptop af te plakken - als ze het al niet gedaan hadden. Het is nu eenmaal een feit dat er de laatste tijd verschillende prominente gevallen geweest zijn van gehackte camera's - waarbij anderen zonder  medeweten van het slachtoffer, via de camera op de laptop mee konden kijken in de huiskamer, en zelfs in de slaapkamer van het slachtoffer...

Meer over de slimme camera bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/2047425/intel-bringing-vision-3d-to-laptop-and-tablet-cameras.html


TWITTER EN NYT SITES GEKRAAKT
Worden oorlogen voortaan op het internet uitgevochten?

Het is nog altijd niet bekend of het "Syrian Defense Army" (Het leger ter verdediging van Syrië) echt wel iets met het conflict in Syrië te maken heeft, en welke kant in het conflict het kiest - van het leger of van de rebellen. Wat wel vaststaat is dat deze groepering enkele belangrijke hacks opeist die deze week uitgevoerd werden.

Het gaat met name op aanvallen op domein registrars, waar enkele domeinen van New York Times en Twitter beheerd worden. Daardoor kon het de DNS gegevens van NYT kraken, waardoor het mogelijk wordt om het verkeer naar een andere site om te leiden. Na NYT was het de beurt aan enkele sites van Twitter, doch daar werden enkel de DNS gegevens gewijzigd van enkele domeinen zoals het domein voor het hosten van afbeeldingen (twimg.com), maar werd het verkeer niet omgeleid.

Het gevolg van de hacks was voor sommigen voelbaar, voor anderen niet; de ene kon de site niet bereiken, de andere werd naar een andere site geleid. In een verklaring van het hosting bedrijf dat verantwoordelijk is voor beide domeinen, Melbourne IT, wordt uitgelegd dat de hack zich kon voordoen doordat de hackers de inloggegevens van een van de resellers (wederverkopers) van het bedrijf gebruikt hadden om zich toegang te forceren tot de DNS-gegevens.

Uiteraard is het niet fijn voor media zoals NYT om zijn website gehackt te zien, en de inhoud ervan vervangen door een bericht "hacked by SEA". Het gebeuren doet alvast vermoeden dat, indien het tot een actie komt in Syrië van een coalitie van de VS en enkele andere landen, deze oorlog niet alleen op het land uitgevochten zal worden, maar ook op het internet. En dat de VS wel eens tot de vaststelling zou kunnen komen dat het land in de cyberruimte veel kwetsbaarder is, vooral economisch, dan het ooit had kunnen vermoeden...

Meer over de hack bij Ars Technica, TechCrunch, GigaOm.
http://arstechnica.com/security/2013/08/twitter-and-new-york-times-clash-with-hackers-for-control-of-their-sites/
http://techcrunch.com/2013/08/27/syrian-electronic-army-apparently-hacks-dns-records-of-twitter-new-york-times-through-registrar-melboune-it/
http://gigaom.com/2013/08/27/nytimes-com-is-down-again-at-least-for-some-users/


JANET NAPOLITANO WAARSCHUWT VOOR GROTE CYBERAANVAL
En hacker verkoopt FBI toegang tot Amerikaanse supercomputers

Neen, we willen je echt niet de daver op het lijf jagen. Maar het is ook wel nodig dat je even stilstaat bij het feit dat onze samenleving heel kwetsbaar is, omdat een van de pijlers waarop die berust, de digitale economie, helemaal niet robuust blijkt te zijn. Nochtans was het hele concept van het internet in het begin juist die robuustheid. Het principe was dat het netwerk, dat alle computers zou verbinden, zo slim zou zijn om een signaal altijd op de juiste plaats te krijgen. Dat concept blijkt uiteindelijk toch geen realiteit geworden te zijn.

Er zijn immers verschillende zwakke plekken. De DNS hack waarover we het in ons vorig artikel hadden, is een van die zwakke plekken; over de beveiliging bij hosting bedrijven en DNS servers wordt soms te weinig nagedacht. En dan hebben we het niet eens over de honderden nieuwe top level domeinen die er binnenkort aankomen.

Een andere zwakke plek wordt aangetoond door het incident bij Google, een tiental dagen geleden: Google viel uit, enkele minuten maar, maar plots was het hele internetverkeer met 30% gedaald. Wat dan weer aantoont dat het niet goed is om teveel digitale macht bij één speler te concentreren.

Nog een zwakke plek: de mens. Onachtzaamheid, te zwakke regels voor beveiliging, maar ook persoonlijke gevoelens van wraak of geldgewin: niets menselijks is de mens vreemd. Ook mensen die toegang hebben, of zich toe-eigenen tot belangrijke computersystemen zijn dus een zwak punt. Zo werd deze week het geval bekend van een hacker die naar eigen zeggen toegang had tot belangrijke computersystemen in de VS, die de energiestromen daar regelen. Hij pochte hierover op het internet, en een undercover FBI ingang ging erop in. De hacker vroeg $50.000 en beloofde in ruil toegang tot de supercomputers aan Lawrence Berekeley Natonal Lab in California. Bovendien beweerde hij ook toegang te hebben tot supercomputers aan Harvard University en University of California. Deze week had zijn proces plaats in de VS (1)

Allemaal indicatoren van het feit dat de structuur van het internet en netwerken in het algemeen niet zo betrouwbaar zijn als algemeen gedacht wordt. Het mag dan ook niet verwonderen dat Janet Napolitano, Secretary van de Homeland Security, die deze week met pensioen ging, in haar afscheidsrede waarschuwde dat de Verenigde Staten "op een bepaald moment" getroffen zullen worden door een grote cyberaanval, die niet alleen de economie schade zal toebrengen, maar ook het dagelijkse leven overhoop zal gooien.(2)

Neen, echt op beide oortjes slapen over de robuustheid van het internet doen we niet...
http://www.wired.com/threatlevel/2013/08/hacker-super-computer-access/
http://www.theverge.com/2013/8/27/4664116/janet-napolitano-farewell-address-warns-of-impending-cyber-attack


MICROSOFT TREKT RUIMTE SKYDRIVE PRO OP
Voortaan hebben bedrijven 25 GB voor hun bestanden

Gezien de situatie in Syrië, en de spanning die er wereldwijd rond ontstaan is, zullen we het woord "oorlog" niet licht in de mond nemen. Toch is dat wat volgens sommige berichten aan het ontstaan is: een oorlog rond online opslagruimten. Microsoft met SkyDrive, Box, Dropbox en Google zijn daarbij de strijders, en hun wapens zijn de gigabytes die zij aanbieden. Onlangs deelde Box nog een slag uit, door de gratis online opslagruimte op te trekken tot 10 GB, en de betaalde abonnementen voor bedrijven tot 100 GB per gebruiker, wat dan $5 per maand zou kosten.

Deze week deed Microsoft een tegenaanval: de capaciteit van SkyDrive Pro wordt opgetrokken naar 25 GB voor de Pro accounts; gratis accounts blijven steken op 7 GB. Bovendien wordt de grootte per geüpload bestand opgetrokken naar 2GB. Nog enkele nieuwigheden: automatisch kunnen tot 10 opeenvolgende versies van een document bewaard blijven. En standaard kunnen documenten in de prullenmand nu tot 90 dagen bijgehouden worden.

Het gebruik van SkyDrive voor zakelijke toepassingen werd op nog een andere manier verbeterd, met Shared with Me: daarmee kunnen gebruikers documenten delen met hun vrienden en collega's.

O ja, en voor wie de 25 GB pro-ruimte niet genoeg is: miets betaling kan dat uitgebreid worden tot 50 en zelfs 100 GB. Het maakt cloud computing wel heel aantrekkelijk...

http://blogs.office.com/b/office365tech/archive/2013/08/27/skydrive-pro-increases-storage-and-ease-of-sharing.aspx
http://thenextweb.com/microsoft/2013/08/27/microsoft-updates-skydrive-pro-for-businesses-now-with-25gb-of-space-better-file-sharing-and-more/


HISTORISCHE BESLISSING: NIEUW-ZEELAND VERBANT SOFTWARE PATENTEN
Maar zal voorbeeld ook elders gevolgd worden?

De afgelopen maanden heb je kunnen volgen hoe het ene proces na het andere gevoerd werd, in de VS en elders, over software patenten. Het ene bedrijf zou een inbreuk maken op het patent van een ander, denk maar aan Samsung en Apple. Processen die zelfs uitgemond zijn tot het heus verbieden van producten, althans de import ervan. Zo werd de invoer van een bepaald model van iPhones in de VS (ja ja, die worden ingevoerd, want zij worden elders vervaardigd!) bijna verboden; enkel een persoonlijk ingrijpen van een presidentieel comité kon dit verbod tegenhouden.

In Nieuw-Zeeland hebben ze nu radicaal de knoop doorgehakt. In een historische beslissing van 117 stemmen voor en 4 tegen heeft het parlement aldaar, na debatten die 5 jaar aangesleept hebben, software patenten verboden. Een computer programma "is geen uitvinding" en kan dus niet gepatenteerd worden. Maar een computerproces zal nog wel gepatenteerd kunnen worden, indien het computer programma enkel een manier is om een patenteerbaar proces te implementeren. En ook voor computerprogramma's die rechtstreeks behoren bij een verbetering van hardware zouden nog patenten mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een betere wasmachine.

Een moeilijke scheidslijn, als je het ons vraagt. Maar toch een stap in de goede richting. Het is wel de vraag of andere landen deze beslissing gaan volgen. In de Verenigde Staten zijn rechters de vele processen gevoerd door "patent trollen" stilaan aan het beu worden; die laatste zijn tussen haakjes bedrijven die patenten opkopen, niet om ze toe te passen, maar enkel om andere bedrijven dwars te zitten, en geld te vragen indien die een technologie zouden toepassen die in de verste verte maar op hun patent lijkt. Er zijn in de laatste maanden wel verschillende wetsvoorstellen ingediend in het Amerikaans Congres om patenten trollen de pas af te snijden, maar of het ooit tot een verbod op software patenten zal komen, dat is toch echt twijfelachtig...
http://arstechnica.com/tech-policy/2013/08/in-historic-vote-new-zealand-bans-software-patents/
http://www.theregister.co.uk/2013/08/28/kiwis_finally_confirm_software_ban_under_new_patent_law/


TWITTER TOONT TIJDLIJN MEER IN GESPREKVORM OP IOS EN ANDROID
Wil het hiermee simpeler maken voor nieuwe gebruikers

Tot nu toe was de normale manier om tweets te zien in je tijdlijn gewoon 1 per 1; losse tweets werden gewoon onder elkaar vermeld. Wat voor nieuwe gebruikers misschien een beetje overdonderend kan zijn.

Twitter heeft daarom een nieuwe versie uitgebracht van zijn apps voor iOS en Android, waarin anders gewerkt wordt: de nadruk ligt meer op gesprekken. Voortaan zullen er telkens de drie mees recente tweets van een gesprek getoond worden, die je nog verder kan uitklappen door ze aan te klikken. De gesprekken zullen ook gemarkeerd worden door een verticale blauwe lijn, om zo aan te geven dat zij niet tot de gewone chronologie behoren.

Je zal trouwens nog iets eigenaardigs bemerken bij deze gesprekken. De volgorde van de tijdlijn wordt namelijk omgekeerd. Vroeger zag je de meest recente tweets bovenaan, en de oudste onderaan in een gesprek, wanneer je dat helemaal uitklapte. Nu zie je de oudste tweet, die het gesprek startte, bovenaan, met de reacties daaronder. Het maakt het gemakkelijker om een gesprek te volgen, maar het is wel in tegenstelling tot de rest van de tijdlijn, en kan misschien verwarrend werken.

Deze update maakt het ook gemakkelijker om tweets te rapporteren die indruisen tegen de regels. Zoals je wellicht weet waren er de laatste tijd verschillende klachten over pesterijen en stalken op Twitter. Deze update gaat dus in op een verzoek om meer toezicht op wat er op Twitter gebeurt. (1)(2)

Volgens GigaOm is deze update, die nieuwe gebruikers zou moeten lokken, erg belangrijk voor de strategie van Twitter dat binnenkort naar de beurs zou willen trekken... (3)
http://techcrunch.com/2013/08/28/twitter-reverses-the-flow-of-its-timeline-in-effort-to-humanize-it-for-newbies/
http://www.theverge.com/2013/8/28/4668580/twitter-rolls-out-new-look-for-conversations-on-android-and-ios
http://gigaom.com/2013/08/28/why-twitters-new-conversations-view-is-a-big-deal-and-why-it-matters-for-its-ipo/


TWITTER RIJFT TRENDRR BINNEN
Twitter en TV, de ideale partners..

Je hebt het wellicht zelf ook al vastgesteld: Twitter met zijn #hashtags is de ideale tool om tv te volgen, en commentaar te geven. Actualiteitsprogramma's zoals Terzake, De Zevende Dag, maar ook het nieuws: zij worden druk becommentarieerd op Twitter - en iedereen heeft wel iets te zeggen. Twitter is dan ook een ideale barometer geworden voor de populariteit van programma's, en wordt steeds vaker gebruikt naast klassieke kijkcijfermetingen à la Nielsen.

Verschillende bedrijven hebben zich dan ook gespecialiseerd in het meten van sociaal engagement rond tv-programma's. Een daarvan is Trendrr, en dat is deze week in handen gekomen van Twitter zelf. Deze aankoop zou volgens waarnemers kaderen in het plan van Twitter om ook tv in te schakelen in zijn businessplan om meer inkomsten te vergaren. Zo kondigde Twitter onlangs nog aan dat het adverteerders de mogelijkheid zal bieden om advertenties op Twitter te richten naar gebruikers die zopas hun reclameboodschap op tv gezien hebben. Voor deze adverteermogelijkheid zou het dan weer beroep doen op technologie van een ander bedrijf dat het ook recent gekocht heeft, Bluefin Labs (1) (2)

Een interessant achtergrond artikel over Twitter en zijn rol op het "tweede scherm" dat de gebruiker steeds vaker naast zijn tv bekijkt, kan je lezen bij US News (3). Dat stelt zich o.a. de vraag of er veel over een programma getweet wordt, omdat dat programma al populair is, of is het juist omdat er over getweet wordt, dat een programma populair wordt - het probleem van de kip en het ei dus.

Tussen haakjes: bij het hele verhaal van Twitter als barometer van de populariteit van tv-programma's hoort toch een kanttekening. Er wordt het meeste getweet over actualiteitenprogramma's (nieuws en duiding) en live shows (SYTYCD, The Voice, enz). Maar er zijn heel wat programma's die enorm populair zijn en waar dag na dag door miljoenen naar gekeken wordt, en waarover je niet veel zal horen op Twitter, namelijk soaps zoals Thuis en Familie. Twitter dus als enige barometer gebruiken voor tv-programma's is dus niet aan te raden...
http://techcrunch.com/2013/08/28/twitter-continues-to-beef-up-its-social-tv-efforts-with-trendrr-acquisition/
http://thenextweb.com/twitter/2013/08/28/twitter-acquires-real-time-social-data-company-trendrr-to-help-it-better-tap-into-tv-and-media/
http://www.usnews.com/news/articles/2013/08/28/the-tv-revolution-will-be-tweeted


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MUSEUM IN LONDEN LOKT MET VR TENTOONSTELLING
Voorbije tentoonstelling terug opnieuw te bekijken

Het Science Museum uit Londen heeft een tentoonstelling, die eigenlijk al in het voorjaar gedaan was, en die over de scheepvaartafdeling ging, via Virtual Reality opnieuw tot leven gewekt. Dit werd mogelijk door gebruik te maken van een speciale laser-scan technologie, Lidar (Light Detection and Ranging), die oorspronkelijk voor het onderzoeken van wolken ontwikkeld is. Met die technologie werden 1.800 tentoongestelde stukken nauwkeurig ingescand en digitaal opgeslagen. Ook de tentoonstellingsruimten werden met 275 beelden vastgelegd. Het geheel leidde tot 256 GB data, die het nu mogelijk maken dat men met VR alsnog de tentoonstelling kan zien - alhoewel die er niet meer is.

Je kan je natuurlijk afvragen waarom de museumdirectie dan niet beter de tentoonstelling had laten staan, in plaats van deze kosten te maken om er een virtuele expositie van te maken. Wel, de scheepvaarttentoonstelling was al in 1963 geopend, en dringend aan vernieuwing toe. In het voorjaar 2013 werd een deel van de galerij afgesloten, en in september 2014 starten grondige verbouwingswerken om de ruimten te moderniseren. Dankzij het VR project kan de tentoonstelling alsnog bezocht worden..

http://www.sciencemuseum.org.uk/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Handheld Group:Dubbele prestaties voor dezelfde prijs: Handheld verzendt de nieuwe versie van zijn Algiz 7 superrobuuste tablet
http://www.multivu.com/mnr/62399-Handheld-new-version-Algiz-7-tablet

*** Mobistar breidt de betaling van applicaties  via de gsm-factuur uit naar Google Play
Als enige Belgische mobiele operator biedt Mobistar zijn klanten de mogelijkheid om hun applicaties of spelletjes via hun gsm-factuur te betalen. In december laatstleden lanceerde Mobistar als eerste deze dienst voor gebruikers van de Windows Phone. Vandaag komt Mobistar alweer met een Belgische primeur naar buiten, want vanaf nu kunnen zijn klanten apps, games, muziek of e-books kopen op Google PlayTM en betalen via hun gsm-factuur of met het krediet van hun herlaadkaart.
http://prs.belgamediasupport.be/l/32403

*** Een Duitse non-profitorganisatie zet drones in om hartaanvalpatiënten sneller te kunnen behandelen.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/duitse-organisatie-zet-drones-in-bij-behandeling-van-hartaanvalpatienten/article-4000382967868.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-26/08/2013

*** Philips Pocket Memo dicteerrecorder met klassieke modus: eenvoudig overstappen van analoog naar digitaal
http://www.youtube.com/watch?v=YlF9-D1X1rk 

*** Kingston Digital introduceert MobileLite Wireless reader, een acculader voor mobiele Apple en Android apparaten
http://lewispr.createsend1.com/t/j-e-ttjklrd-htqpjji-r/

*** ALCATEL ONE TOUCH investeert in schermen op zonne-energie voor zijn toekomstige smartphones, in partnership met Sunpartner
http://alcatelonetouch.prezly.com/alcatel-one-touch-investeert-in-schermen-op-zonne-energie-voor-zijn-toekomstige-smartphones-in-partnership-met-sunpartner

*** Luister naar muziek, niet naar het vliegtuig!
De airco, de vliegtuigmotor, de trein, geroezemoes en andere omgevingsgeluiden zijn redenen om de volumeknop van de koptelefoon voluit te zetten. Marmitek komt vandaag met een koptelefoon waarmee dit niet meer nodig is. De Marmitek BoomBoom 565. Deze onderdrukt namelijk actief de omgevingsgeluiden. Daardoor kan je genieten van de zuiverheid van muziek zonder je gehoor te pijnigen met een onnodig volume.
http://www.marmitek.com/nl/pers/persberichten.php


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


WHITEBLUSH - JOLENE
[synth pop] Ietwat vrijblijvend, maar toch mooi, met een erg zwevende stem tegenover een zware bas. Af en toe wat aparte akkoorden om het geheel een nieuwe wending te geven. Bij SoundCLoud nog meer muziek om te beluisteren in streaming, maar helaas niets om te downloaden.
https://soundcloud.com/whiteblush
https://soundcloud.com/whiteblush/jolene


CANOLA TENDERFOOT: PLAY ON
[Chill ] Muziek zoals we hem grag he7bben: cool, relax, maar toch niet vrijblijvend, en met een onderhuidse spanning. Mooi basritme dat je meteen aanzet om met je kop mee te schudden. Meerdere gratis downloads op de website van de band. Doen!
http://www.canolatenderfoot.co.uk/main.html


ALL INDIA RADIO - MICHAEL
[downtempo/chilltronica] Over de band All India radio hebben we het al vaker gemaakt. Die maakt namelijk muziek die "spek naar onze bek" is - chilltronica, een genre van elektronische muziek maar dan op een heel filmische manier gebracht. De band heeft nu een album uitgebracht met vroegere werken, dat je gratis kan downloaden op de Bandcamp site.(Tip: de gratis download link wordt enkel zichtbaar wanneer je de cursor rechts van elke song plaatst)
http://allindiaradio.bandcamp.com/album/lo-fi-frequencies-1996-2001


FRESH POULP - BRAZIL
Eigenlijk een verzamelalbum dat wereldmuziek brengt, met de eigen interpretatie vanuit verschillende landen en culturen van sommige ritmes, zoals reggae. Wat maakt een Braziliaan bijvoorbeeld van reggae? Iets eigenaardigs, maar wel geslaagd!
https://soundcloud.com/fresh-poulp-records
https://soundcloud.com/fresh-poulp-records/fresh-poulp-souk-system-feat-1


VRIJDAG HOORSPELDAG: COMMISSARIS VAN IN - HET THULE COMPLOT
Verleden week het hoorspel "Wraak in het kwadraat", het eerste in de reeks hoorspelen die Radio2 in 2000 uitzond, gebaseerd op verhalen van auteur Pieter Aspe. Deze week het tweede deel, waarin substituut Hannelore Martens en adjunct-commissaris Pieter Van In heel dicht naar elkaar toegroeien. En waarin een complot gesmeed wordt om aanslagen in Brugge te plegen! (1)
Neem ook een kijkje op de tweede link, waar je afbeeldingen vindt van de originele informatie over deze hoorspelen. (2)
http://hoorspel.wordpress.com/2013/08/24/commissairs-van-in-reeks-02-het-thule-complot-de-reeks/
http://hoorspel.wordpress.com/2013/08/28/commissaris-van-in-reeks-achtergrond-info/


Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @BramFaems: Toeval! @NancyDVogelaere @Vlaamseoverheid m'n ICTtip podcast over Twitter samen met @brambruggeman staat nét online: http://t.co/fwXad2hCXJ

@10to1: RT @bolides: RT @janseurinck "Mooie app geworden van @bolides http://t.co/uEP1sGZ50m" Fijn om dat te horen! cc @10to1

@vrtderedactie: App berekent BIV van een tweedehandsauto http://t.co/Car2oOGp26

@SiddyJobe: Just saying... "It's easier to go down a hill than up it but the view is much better at the top"  Henry Ward Beecher

@jwboissevain: Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg en ondersteuning. http://t.co/XcdIFaW8jK

@thecfactorybe: Muyters lanceert app om BIV te berekenen http://t.co/aUI4rSiUL3

@bestevanhetweb: Weblog van hoofdredacteur @pvdmeersch: waarom we harde foto's gifgasaanval publiceerden. http://t.co/qTHfddL4BT

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik zou al mijn technologie inruilen voor een namiddag met Socrates.
-Steve Jobs-

 
De nieuwe oogst


FOOD FOTO'S: FOODGAWKER
Verleden week hadden wij het in ons eerste deel van de "food foto's" reeks, gebaseerd op een artikel bij MakeUseOf, over algemene fotosites, waar je enkele fotografen vindt die zich gespecialiseerd hebben in foto's van het eten dat zij eten in restaurants voorgeschoteld krijgen of zelf koken. Vandaag  enkele sites die volledig gewijd zijn aan deze bijzondere vorm van fotografie.
Om te beginnen de niche site Foodgawker. Deze site werkt wel met bijdragen van externe fotografen, maar die kunnen hun foto's niet zelf op de site zetten. Zij kunnen de foto's wel voorleggen aan een team redacteurs, die dan de beste bijdragen kiezen. De foto's zijn trouwens ook gekoppeld aan recepten. Om honger van te krijgen dus!
[Taal: ENG]
http://foodgawker.com/
http://www.makeuseof.com/tag/5-places-to-find-share-mouthwatering-food-photos/


FOOD FOTO'S: TASTE SPOTTING EN KITCHEN ARTISTRY
Ook de site Taste Spotting heeft redacteurs die de foto's kiezen uit de bijdragen van de fotografen. Veel van deze foto's zijn afkomstig van fotoblogs en receptenblogs, zodat Taste Spotting uitstekend is om fotografen en recepten te ontdekken.
De site Kitchen Artistry is gelijkaardig, ook van uiterlijk.
[Taal: ENG]
http://www.tastespotting.com/

FOOD FOTO'S: FOODILY
Deze site is weliswaar bedoeld om recepten te delen, maar je kan er ook food foto's delen - en je moet niet eerst de barrière van de redacteurs passeren, want je zet zelf je foto's online. Elke fotograaf en kok kan er een eigen profiel aanmaken.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/5-places-to-find-share-mouthwatering-food-photos/
http://www.foodily.com/


TWITTO: BELGISCHE TWITTER ACCOUNTS

Op zoek naar Belgen die op Twitter aanwezig zijn, en interessant kunnen zijn om te volgen? Twitto kan je daarbij helpen. De site maakt gebruik van de Kred score, die de sociale invloed meet. Maar je kan de lijst ook sorteren op het onderwerp dat de twitteraars zelf vermelden als hun interessepunt. En je kan de hele lijst ook doorzoeken.
[Taal: ENG/NL]
http://twitto.be/


EASTER EGG OP GOOGLE MAPS
Oops... het ene moment loop je gewoon (virtueel dan) over de straten van Londen, in Google Maps, en wel over Earl Court's Road. En het volgende moment, wanneer je twee pijlen ziet en die aanklikt, zit je gewoon in een scène van een science fiction film! Het is een easter egg, een verborgen verrassing van Google, die je via deze link kan ontdekken. En Jalopnik is de site die de ontdekking als eerste deed.
https://maps.google.com/maps?hl=en&ll=51.492159,-0.19092&spn=0.005291,0.013937&sll=51.492140,-0.193028&layer=c&cid=12502927659667388442&panoid=c9UMhWP_MWm9U0L48xEjYw&cbp=13,291.8,,0,18.86&gl=US&t=m&cbll=51.492132,-0.192862&z=17
http://jalopnik.com/google-maps-has-an-incredible-dr-who-easter-egg-1121878011


PLACING LITERATURE: LITERATUUR LETTERLIJK IN KAART GEBRACHT

Vaak spelen scènes in boeken zich af in bestaande straten en steden. De weg die een karakter in zo'n boek aflegt, kan je ook in het echt nalopen, en je dan even in het hoofd van dat karakter verplaatsen.
Op deze site kunnen internauten zelf zo'n scène op het stratenplan zetten - zodat anderen, jij dus ook, deze scènes kunnen nalopen. Interessant om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.placingliterature.com/home


SMALL DEMONS: DE PLEKKEN EN DE MENSEN UIT BOEKEN
Gisteren hadden we het over een site waar je routes in kaart kan brengen of bekijken, die door karakters in boeken afgelegd worden. Deze site doet iets dergelijks, maar is minder gericht op kaarten, als wel op dingen die in boeken gedaan worden. Zoals bijvoorbeeld de song "Too Drunk to Fuck", die in 3 verschillende boeken vermeld wordt. Je kan de song beluisteren, het boek kopen, meer songs van de groep Dead Kennedys beluisteren, of de song toevoegen aan jouw eigen collectie. Voor de actieve boekenliefhebber!
[Taal: ENG]
https://www.smalldemons.com
https://www.smalldemons.com/things/songs/Too_Drunk_to_Fuck_%28Dead_Kennedys%29#ref=136307


HATNOTE: WIJZIGINGEN IN WIKIPEDIA
Hier kan je luisteren naar de recente wijzigingen die aan Wikipedia artikels gemaakt zijn. En we hebben het dus wel degelijk over "luisteren", want de wijzigingen worden met verschillende muziekjes aangeduid: klokken om een toevoeging te melden, strijkinstrumenten voor een verwijdering, en de toonhoogte verandert naargelang de grootte van de edit. Groene kringen geven edits aan van mensen die sich niet geregistreerd hebben op Wikipedia, paarse klingen edits van bots. Een interessant concept!
[Taal: ENG]
http://listen.hatnote.com/#nl,ja,en,ar,as,pa


CLIPPING MAGIC: ACHTERGROND VERWIJDEREN
Een super handige online tool, waarmee je de achtergrond van een afbeelding kan verwijderen, om bijvoorbeeld een masker te maken, een patroon, enz. De tool is gratis, en heel eenvoudig te gebruiken. Je moet gewoon een afbeelding uploaden, de voorgrond groen schilderen, de achtergrond rood, en het algoritme zorgt voor de rest. Ben je tevreden met het resultaat, dan kan je het downloaden of delen via een link.
[Taal: ENG]
http://clippingmagic.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FREELANCE NETWORK
Ondanks de Engelstalige titel is dit wel degelijk een website in het Nederlands - en ook in het Frans. In deze barre economische tijden zijn er steeds meer mensen die niet meer aan een vaste job raken, en daarom als zelfstandige beginnen, als freelancer. Maar hoe geraak je aan je opdrachten? Deze netwerksite kan helpen. Freelancers kunnen er hun diensten aanbieden, en bedrijven die een opdracht hebben, kunnen hier op zoek gaan naar de juiste persoon op die opdracht uit te voeren.
[Taal: NL]
http://www.freelancenetwork.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SLECHTNIEUWSGESPREKKEN
Het slechte nieuws vernemen, dat je kanker hebt, is heel moeilijk te slikken. Maar ook artsen kunnen die boodschap vaak niet goed brengen - uit angst voor emotionaliteit misschien, uit gebrek aan ervaring, of training erin. Om te onderzoeken of artsen tegen die taak opgewassen zijn, en eventueel te zien of het beter kan en moet, werd een site opgestart waarop kankerpatiënten anoniem hun getuigenis kwijt kunnen.
[Taal: NL]
http://www.slechtnieuwsgesprekken.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GORDELFESTIVAL

Augustus loopt ten einde, en dan is het tijd voor de Gordel, de sportieve happening in de rand rond Brussel, en ook het Gordel Festival. 30 augustus en 1 september is het weer zover. Wandelen, fietsen, sportiniaties, maar ook muziek met o.a. Axl Peleman en De Nieuwe Snaar.
[Taal: NL]
http://www.gordelfestival.be/VRIJDAG MULTIMEDIA: 21 WEGEN WAAROVER JE OOIT IN JE LEVEN GEREDEN MOET HEBBEN.

Prachtige foto's, van uitzonderlijke wegen uit de hele wereld, van Turkije en China tot Zwitserland. Wegen die je, volgens het artikel toch ooit van je leven zou moeten afleggen, omdat ze zo uitzonderlijk zijn. De foto's zijn in elk geval indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://twistedsifter.com/2013/03/roads-to-drive-before-you-die/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PICA-PIC
Een heel leuke site voor de speelvogels. Hier vind je een uitgebreide collectie met oude speltoestellen, gameboys en consoorten dus, maar bovendien kan je de spelletjes van toen erop spelen, echt. Om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://www.pica-pic.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: URBAN OBSERVATORY
Een live museum rond data. Hier kan je data vergelijke van steden uit de hele wereld. De vergelijking wordt ook mooi visueel weergegeven. Het geeft je een mooie kijk op het leven in de 21e eeuw.
[Taal: ENG]
http://www.urbanobservatory.org/compare


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- MyIDKey: paswoorden en ID on-the-go
http://www.belgiancowboys.be/technology/myidkey-paswoorden-en-id-on-the-go/
-Met de Square Stand gebruik je een iPad als kassa
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/met-de-square-stand-gebruik-je-een-ipad-als-kassa/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 'Muziek via internet verslaat cd in 2015'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3499437/2013/08/27/Muziek-via-internet-verslaat-cd-in-2015.dhtml
- Voor je het weet promoot je glijmiddel op Facebook - maar nu heeft de rechter geschikt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3499196/2013/08/27/Voor-je-het-weet-promoot-je-glijmiddel-op-Facebook---maar-nu-heeft-de-rechter-geschikt.dhtml
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Eerste OLED TV Samsung is gebogen
We hebben er even op moeten wachten maar nu is hij er eindelijk: Samsung’s eerste OLED TV. Bijzonder is dat het scherm gebogen is: het moet de kijkervaring ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7487/Eerste-OLED-TV-Samsung-is-gebogen.html
- Kobo met nieuwe e-reader en integratie met Pocket
Wegens het succes van tablets zou je vraagtekens kunnen plaatsen bij de toekomst van e-readers. Maar één bedrijf dat er toch sterk voor blijft gaan is ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7484/Kobo-met-nieuwe-e-reader-en-integratie-met-Pocket.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Moederbedrijf van Clickx en zdnet.be failliet
http://www.digimedia.be/News/nl/14966/moederbedrijf-van-clickx-en-zdnet-be-failliet.html
- Het "tweede scherm" maakt zijn opwachting op de US Open
http://www.digimedia.be/News/nl/14971/het-tweede-scherm-maakt-zijn-opwachting-op-de-us-open.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Facebook: verzoeken om informatie
http://computertaal.info/2013/08/29/facebook-verzoeken-om-informatie/
- Freeware: Bot Revolt Free
http://computertaal.info/2013/08/25/freeware-bot-revolt-free/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Archos komt met nieuwe tablets, smartphones, gamepad en smartwatch
http://tweakers.net/nieuws/90986/archos-komt-met-nieuwe-tablets-smartphones-gamepad-en-smartwatch.html
- Ocr-technologie SkyDrive slaat tekst in afbeeldingen apart op
http://tweakers.net/nieuws/90974/ocr-technologie-skydrive-slaat-tekst-in-afbeeldingen-apart-op.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Skype wil gebruikers laten videobellen in 3D
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/skype-wil-gebruikers-laten-videobellen-in-3d/article-4000386171693.htm
- Unified Marketing Group richt Drupal-agentschap op
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/unified-marketing-group-richt-drupal-agentschap-op/article-4000385797378.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Zenus E-style Diary case: review
http://www.themobilerevolution.be/2013/08/zenus-e-style-diary-case-review/
- Review Huawei Ascend Mate (€349)
http://www.themobilerevolution.be/2013/08/review-huawei-ascend-mate-e349/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
STARTEN MET WIN8: COMMANDO PROMPT ALS BEHEERDER OPENEN

Wanneer je vanuit de commando prompt iets wil opstarten als Beheerder (Administrator), dan deed je dat vroeger via rechts klikken op de Start knop. In WIn8 is er gelukkig een alternatief. In Explorer zit er in het File (Bestand) menu, bij de optie Open, een optie Open Command Prompt, die dan weer toegang geeft tot de gewone Command prompt, maar ook tot Open Command Prompt as Administrator.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


STARTEN MET WIN8: GEAVANCEERDE OPTIES IN EXPLORER
In de vorige tip hadden we het over de "File" of Bestand menukeuze in Explorer (Verkenner). Die bevat echter nog iets interessants .Zo kan je een nieuw venster openen ,of een nieuw venster openen in een nieuw proces. Je kan tevens de geschiedenis wissen: van de recente plekken in je systeem, of de geschiedenis in je adresbalk.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


STARTEN MET WIN8: ALLE MAPPEN OPENEN
Standaard zal je Windows 8 Explorer of Verkenner niet alle schijven en mappen tonen in het linker paneel. Je kan ze nog altijd wel zien, wanneer je op Computer klikt, maar Controlepaneel, Prullenmand enz. staan normalerwijze niet in het linker paneel, om de gebruiker niet te verwarren met teveel informatie.. Wil je die mappen toch zien, dan kan dat. Klik gewoon op View > Options, en vink het vakje aan naast "Show all Folders" (Beeld > Opties > Toon alle mappen). Bevestig met OK.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


STARTEN MET WIN8: IOS BESTANDEN
Wil je een IOS bestand op je computer bekijken, om te zien wat erin zit? Klik gewoon rechts in Explorer, klik op Mount, en dan kan je het bestand als een virtuele schijf bekijken. Je kan zelfs de bestanden opstarten in de ISO, of meer bestanden toevoegen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


STARTEN MET WIN8: NIEUWE SOORTEN BESTANDEN OPENEN
Kom je bij het surfen een bestand tegen dat je nog niet kent, of ontvang je via mail een bestand met een jou onbekende bestandsextentie, dan zal je computer niet meteen weten hoe hij het bestand moet openen. Weet jij wél met welk programma, dan kan je gewoon rechts klikken op het bestand, en kiezen Open With (Open Met). Nu krijg je een optie (althans wanneer je in de metro interface zit) "Look for an app in the Store", waarmee jouw systeem via een automatische zoektool op zoek gaat naar de juiste app om het bestand te openen.
Je kan ook klikken op "More Options" om de programma's te zien die nu geïnstalleerd zijn, en die eventueel gebruikt kunnen worden om het bestand te openen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GIF ME: DEEL GIF AFBEELDINGEN
Extensie voor de Chrome browser - freeware
Met deze extensie voor Chrome kan je GIF afbeeldingen gemakkelijker opslaan, delen en organiseren. Je kan de GIF's taggen en doorzoeken, en een bibliotheek aanmaken met GIF's, die je vanop elke computer met deze extensie kan delen. Na installeren van de extensie moet je gewoon maar op een GIF afbeelding klikken op een site, en die verschijnt n het uitklapmenu van de Chrome extensie.
http://gifme.io/


SHARE BUCKET -BESTANDEN DELEN

Mac OS

Met deze software kan je ideeën en bestanden opslaan, bewerken en delen. Share Bucket is een plek om alle bestanden mooi in de cloud te bewaren zodat je ze altijd en overal, vanop elke computer kan oproepen. De tool ondersteunt ook Dropbox, Google Drive, SkyDrive en Imgur. Bestanden uploaden doe je door ze aan te klikken en te verslepen naar het icoontje van Share Bucket op je menubalk.
https://itunes.apple.com/us/app/share-bucket/id611078158?mt=12


PARANOID BROWSING - SPOREN WISSEN
Extensie voor Chrome browser
Wie zich zorgen maakt om de nieuwsgierigheid van de Amerikaanse overheid, en van adverteerders, kan misschien beroep doen op Paranoid Browsing Die zorgt namelijk dat er geen echt profiel van jou aaangemaakt kan worden, door valse sporen uit te zetten: er wordt een extra tabblaadje geopend waarin willekeurige websites bezocht worden.
https://chrome.google.com/webstore/detail/paranoid-browsing/hnfdeaekggfbgjljcfdbfdhffoeopmbe/


ANGRY IP SCANNER
Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 2,8 MB - freeware
Eigenlijk zijn we niet zeker dat we deze software hier eigenlijk wel willen vermelden. Het gaat namelijk om een software waarmee je een reeks IP adressen kan afscannen, en niet alleen kan zien wat de MAC adressen zijn maar ook of poorten open staan. Maar omdat die software voor systeembeheerders wel handig kan zijn, geven we hem toch mee - met het verzoek de software niet voor foute doeleinden te gebruiken...
http://www.angryip.org/
http://www.chip.de/downloads/Angry-IP-Scanner_42658358.html


PRODUCTIVITEITSAPP OP WIN8: TOUCHDOWN
Windows 8 - $20
De ingebouwde Windows 8 Mail app is niet echt om over naar huis te schrijven. Outlook is natuurlijk het toppunt, maar anders kan je deze vervanger, NitroDesk, eens proberen. Je kan je e-mail synchroniseren, kalender, contact info, notities, en taken, wat de ingebouwde app dus niet doen. De app bevat ook enkele geavanceerde Exchange functies zoals het verplichten van PIN, het wissen op afstand, en data die op het toestel zelf versleuteld worden.
http://apps.microsoft.com/windows/en-US/app/touchdown/4fb0509f-db65-4938-8a92-7c4d526e24c2
http://www.pcworld.com/article/2046655/the-best-windows-8-business-apps-for-portable-productivity.html#tk.nl_pcwbest


PRODUCTIVITEITSAPP OP WIN8: GRAPHOLITE DIAGRAMS PRO
Win8 - $27
Het is natuurlijk veel geld, maar als je vaak met diagrammen moet werken, dan heb je maar best meteen een goede app in huis die doet wat jij ervan verwacht. Je kan statistieken, grafieken, maar ook technische tekeningen maken. Vooral met de touchsreens is dit een super handige software. Je kan de resultaten ook opslaan in verschillende formaten, en het afdrukken en printen verloopt echt wel heel vlot.
http://www.pcworld.com/article/2046655/the-best-windows-8-business-apps-for-portable-productivity.html#tk.nl_pcwbest
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/grapholite-diagrams-pro/99164828-b985-44ad-af71-58827d8d8a13


PRODUCTIVITEITSAPP OP WIN8: REMOTE DESKTOP
Win8 - freeware
Onderweg, en een bestand nodig dat niet op je toestel staat? dan brengt de Remote Desktop de oplossing. Die geeft je namelijk toegang tot je computer vanop elke plek waar er een internetverbinding is. Je kan zelfs verschillende computers vanop afstand bedienen, inbegrepen met copy/paste functie tussen de verschillende dekstops!
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/remote-desktop/051f560e-5e9b-4dad-8b2e-fa5e0b05a480


PRODUCTIVITEITSAPP OP WIN8: PACKAGE TRACKER
Win8 - $2,99
Deze app doet dus wat de naam zegt: hij traceert je pakjes, zodat je weet waar ze zitten, en wanneer ze ongeveer bij jou geleverd gaan worden. De status informatie van een 60 koeriersbedrijven kunnen geraadpleegd worden. De app kan ook als Live tegeltje op je startscherm gezet worden, zodat je de meldingen meteen krijgt. En er is een integratie met Bing Maps.
http://apps.microsoft.com/windows/en-au/app/package-tracker/0cd606d5-c0fb-46c8-b9dc-1459ac714e17


VRIJDAG APP-DAG: NOOM WEIGHT LOSS
iOS - 22?7 MB - freeware
Een app die je moet helpen om af te vallen. Meteen bij de start geef je aan wat je streefgewicht is, of hoeveel kilo's je wil afvallen. Daarna vul je ouderdom, geslacht, en huidig gewicht in, plus je lichaamslengte. Daarna berekent de app je individuele afvalplan. Je moet vervolgens elke dag je activiteiten en maaltijden invullen, en je komt te weten hoeveel calorieën je bijvoorbeeld 's avonds nog mag nuttigen, of hoeveel je nog moet verbranden.
http://www.noom.com/


VRIJDAG APP-DAG: GOOGLE KLAVIER
Android - freeware


Met Google Keyboard kan je teksten invoeren via o.a. het swype systeem waarbij je letters invoert met bewegingen en met dynamische zwevende voorbeeldweergave. Deze app brengt het klavier van de Nexus telefoon naar andere Androids.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is leuker om een piraat te zijn, dan bij de marine te gaan.
-Steve Jobs-