Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
1/8/2013om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 811 van 27/7/2013Gegroet lezer,
Het is blijkbaar voor onze redactie gemakkelijker gezegd dan gedaan - "het eventjes kalmer aan doen". Het nieuws blijft binnenstromen, en de drang om erover te berichten blijft groot. Toch hebben we ons een beetje aan onze belofte gehouden: iets minder artikels, en af en toe wat dieper op de zaken ingaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld deze week de nieuwe Chrome launcher uitgetest, en hebben we ook geprobeerd uit te leggen wat de mogelijkheden, maar ook de problemen zijn met de nieuwe Top Level Domains die eraan komen. U blijft echt nog wel genoeg te leze hebben - in uw luie zetel, op een terrasje uiteraard.

Veel leesplezier, keep it cool, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE BRENGT CHROME APP LAUNCHER UIT VOOR WINDOWS
Bookmarks en extensies moeten het afleggen tegen apps..
Eerst even dit: Netties gaat van 21 juli tot 15 augustus op vakantie. Geen paniek: dat wil niet zeggen dat wij je in de steek laten! We brengen nog wel degelijk artikels, alleen maar iets minder dan je van ons gewoon bent.  De artikels zijn wellicht ook luchtiger, en we proberen zelf ook het een en ander uit. Vakantiewerk dus :)

Ben je een gebruiker van de Chrome browser? Dan zal je bemerkt hebben dat je niet alleen extensies kan installeren in de browser, maar ook Apps. Het voordeel daarvan is dat, vermits alles via je Google account verloopt, de gegevens in deze apps ook automatisch gesynchroniseerd worden met de apps op je Android smartphone of tablet. Enkele maanden geleden kregen de apps een update, doordat ze dieper geïntegreerd werden in het OS, en ze ook buiten de browser gingen draaien. Daarvoor was dan wel de Chrome App Launcher nodig (in het Nederlands: het opstartprograma). Oorspronkelijk ontworpen voor het Chrome OS, is die nu ook beschikbaar voor Windows.

Hoe krijg je die launcher te pakken? Start de Chrome browser op. Ga naar het adres (1) en klik op "Het opstartprogramma gebruiken". Dit brengt je naar een tweede pagina, die nu in het Engels is. En meteen zie je ook onderaan in je taakbalk een extra icoontje, een wit vak met gekleurde tegeltjes. Klik hierop en je zal de apps zien ie je al geïnstalleerd hebt - meestal is dat Gmail, Google Drive, YouTube, Google Docs...

Wil je meer apps, klik hier dan op de Store en kies een van de vele apps die je gebruiken kan. Er zijn er in alle maten en gewichten: nieuws en weer, productiviteit, zakelijke tools, sociaal en communicatie. Zo kan je dus de vele Chrome apps gebruiken, zonder daarom in de Chrome browser te moeten werken, bijvoorbeeld wanneer je de voorkeur geeft aan Firefox of de IE brower.

Of het slim is van Google om deze stap te doen, en zijn eigen Chrome browser als het ware buiten spel te zetten? Natuurlijk is het slim. Want of je nu via Chrome werkt of niet, via de apps krijgt het jouw data, en dat is waar alles om te doen is, niet?

In elk geval is dit een heel handige ontwikkeling, voor wie bijvoorbeeld een Windows desktop heeft, en een Android smartphone of tablet. Om uit te proberen dus!
https://chrome.google.com/webstore/launcher
http://googlesystem.blogspot.be/2013/07/chromes-app-launcher-ready-for-windows.html
https://chrome.google.com/webstore/category/apps


DISPUUT ROND .KOSHER TOONT PROBLEMATIEK NIEUWE TLD'S NOGMAALS AAN
Wie mag bepalen wat Kosher is?
Zoals beloofd minder artikels, maar nu het vakantie is hebben we tijd eens dieper op een onderwerp in te gaan. Vandaag de nieuwe TLD's, want dat is een heel belangrijke verandering voor het internet.

Waarom nieuwe top level domains?
Zoals je wellicht weet komt er binnenkort een stortvloed aan mogelijkheden om je domeinnaam te registreren. Even een woordje uitleg: een domeinnaam zoals www.netties.be of www.microsoft.com bestaat uit het Top Level Domain (.be of .com) en het eigenlijke domein (in dit geval netties of Microsoft). Er bestaan twee soorten TLD's: de landencode of countrycode TLD's (ccTLD) zoals .be en .nl, en de TLD's die uit generische afkortingen en woorden bestaan zoals .com, .biz, .mobi, enz.
Nu is het al een tijdje zo dat domeinen schaars worden. De "goede" domeinen zijn allemaal bezet, en er is dan ook een levendige handel ontstaan in domeinspeculatie - het aan- en verkopen van domeinen. Een goedklinkende domeinnaam zoals books.com of sex.com wordt voor honderdduizenden dollars verkocht; en als je dan weet dat het eigenlijke registreren van een domeinnaam slechts een tiental dollars kost, dan begrijp je dat dit een miljoenenbusiness is.
Voor beginnende bedrijven wordt het echter steeds moeilijker om een goede domeinnaam te vinden, en zonder domeinnaam, geen aanwezigheid op het internet, en dus ook niet de mogelijkheid om zijn bedrijf op te richten en uit te bouwen, laat staan om aan e-commerce te doen. Daarom heeft ICANN, de organisatie die over het beheer van de domeinen gaat, besloten om nieuwe generieke domeinnamen in het leven te roepen. Iedereen die wou mocht een aanvraag doen voor een Top Level Domain naar keuze, en er kwamen uiteindelijk meer dan 1900 aanvragen binnen. Wat ons eigen land betreft werden drie geografische TLD's aangevraagd: .gent, .brussels en .vlaanderen.

Meer dan 1900 dossiers ingediend
Bij die 1900 waren er aanvragen van verschillende bronnen voor eenzelfde TLD. .book bijvoorbeeld werd door maar liefst 9 organisaties en bedrijven aangevraagd. Wie het TLD uiteindelijk zal mogen beheren, zal nog uitgemaakt moeten worden. Mogelijk zullen die TLD's dan per opbod verkocht worden. Vergeet niet dat het uitbaten van een TLD een lucratieve bezigheid is, want de beheerder van een TLD mag zelf bepalen hoeveel een bedrijf moet betalen voor het registreren van een domein. Heeft het TLD succes, en willen vele bedrijven zich een domein in het TLD aanschaffen, dan rinkelt de kassa voor de operator.
"Als"is hier een belangrijk woorden, want zo evident is het niet dat een nieuw TLD succces zal hebben. Nu bestaan er immers ook al alternatieve gTLD's zoals .mobi, .biz en .xxx en die zijn  niet echt doorgebroken - het grote publiek zal wellicht niet eens op de hoogte zijn van het bestaan ervan.

Teveel van het goede?
Feit is in elk geval dat er tussen dit en 2 jaar heel wat nieuwe gTLD's zullen ontstaan, en dat dit toch wel voor enige problemen zal zorgen. Om te beginnen: zal de gebruiker niet volledig in de war gebracht worden door die nieuwe gTLDs? Nu heeft de modale internaut al moeite om een internetadres te ontcijferen, waardoor hij gemakkelijk het slachtoffer worden kan van phishing aanvallen. Nu weet hij tenminste nog dat een domein eindigt met ofwel een landencode of een van de herkenbare gTLDs (com, net, biz, org, ...). In de toekomst valt die zekerheid weg, en is de enige zekerheid die de gebruiker heeft, dat zo goed als alles kan...

Wie bepaalt de regels?
Verder is het de aard van het nieuwe gTLD zelf, en meer bepaald de vraag wie het mag uitbaten, dat voor problemen zorgt. Iets wat concreet aangetoond wordt door het .kosher gTLD. Deze joodse term, net zoals zijn moslim-tegenhanger halal, wil zeggen dat spijzen volgens bepaalde godsdienstige regels bereid werden. Het nieuwe gTLD wil dus een plaats worden waar bedrijven die koshere producten leveren terecht kunnen, of bijvoorbeeld ook hotels die deze regels in acht houden, enz. Maar wie bepaalt wat kosher is? Er zijn nu eenmaal strenge en minder strenge regels. Er zijn verschillende organisaties die bepalen dat iets kosher is of niet. Mag de toekenning van zo'n brede generische term toevertrouwd worden aan één bedrijf, dat voortaan voor de hele wereld haar eigen regels gaat opleggen??
Hetzelfde probleem stelt zich bij het nieuwe gTLD RADIO. Er zijn verschillende bedrijven die een aanvraag ingediend hebben om dit gTLD te mogen uitbaten. Een van hen wil registraties van domeinen onder dit gTLD beperken tot mensen en bedrijven die aangesloten zijn bij de EBU of European Broadcasting Union. Wat dan bijvoorbeeld podcasters en jonge internetradio's zou uitsluiten.
Dat er bij een gTLD zoals BANK een beperking opgelegd wordt, en enkel erkende banken deze extensie mogen bezigen, is dan weer een goede zaak. Maar er moeten dan wel echte controlecommissies in het leven geroepen worden, die de solvabiliteit en betrouwbaarheid van de erkende banken regelmatig controleren, zoniet verliest het hele gTLD zijn waarde.

Gesloten of open?
Je ziet het, problemen alom. Maar we zijn nog niet aan het einde van de reeks. Er is ook nog het geval Amazon, de bekende online boek- en platenzaak die ondertussen zowat alles verkoopt. Dat heeft een aanvraag ingediend voor verschillende generische domeinnamen, waaronder MUSIC, PAY, FREE. Wanneer het deze gTLDs toegewezen krijgt, is het niet van plan om die open te stellen voor derden: enkel de eigen interne afdelingen van Amazon of zijn geaffilieerden zullen een domein kunnen registreren onder deze gTLDs. Met andere woorden: een ontwikkelaar zal dan nooit een mijnapp.free domein kunnen hebben, of een platenlabel nooit een platenboer.music domein.  Er gaan prachtige kansen verloren wanneer Amazon zijn zin krijgt, en dat kan toch echt niet de bedoeling geweest zijn van deze nieuwe gTLDs?

Prachtige kansen voor een duidelijker internet
Maar het is niet allemaal kommer en kwel bij de nieuwe gTLDs. Want eigenlijk biedt dit toch wel een mooie kans om het internet anders te klasseren. Voorheen waren alle bedrijven .com. Nu kan je door je domeinextensie aangeven wat voor soort bedrijf je hebt, of wat je doet. Schrijf je een blog over muziek, dan kan je mijnblog.music registreren; schrijf je er een over films, dan heb je de keuze uit mijnblog.movie of mijnblog.film. Er zijn leuke domeinnamen zoals .ads, waar je naartoe kan om de advertenties of promoties van bedrijven te bekijken. Of .hot en .fun - wanneer je naar een website surft met een dergelijke domeinextensie, dan weet je meteen waaraan je je kan verwachten. Vele mogelijkheden dus, die het internet een volkomen ander uitzicht kunnen geven, en het aantrekkelijker kunnen makan, duidelijker voor de internaut.

Extra lasten voor bedrijven
Toch nog even ook dit. Zoals gezegd is er heel wat geld gemoeid met de nieuwe gTLD's. Een bedrijf dat zo'n aanvraag ingediend heeft bij ICANN voor de exploitatie van een domein, moet financiële waarborgen bieden dat het voor de technische infrastructuur kan zorgen. Nadien kan het zelf bepalen hoeveel het moet kosten om een domein te registreren in het nieuwe TLD. Het probleem is echter dat je, als merk, nu geconfronteerd wordt met het probleem dat je eigenlijk in heel wat van die TLD's een domein zou moeten registreren. De meeste merken hebben trouwens ook hun eigen gTLD aangevraagd, en je zal dus binnenkort een .ibm of een .bmw zien. Maar moet een CocaCOla bijvoorbeeld ook zijn domein bij .fun en .cool registreren? Bij .ads en bij .music? De merken zouden heel wat geld moeten uitgeven om in al die TLD's aanwezig te zijn. Sommigen noemen het hele project voor de nieuwe gTLDs dan ook één grote geldklopperij...

Bij ICANN kan je de volledige lijst met informatie over alle aangevraagde gTLD's vinden (1). En bij Ars Technica lees je het verhaal over de discussie rond .kosher (2). Lees ook de commentaren, die soms ronduit hilarisch zijn.

http://arstechnica.com/tech-policy/2013/07/pending-kosher-domain-disputed-by-rival-certification-authorities/
https://gtldresult.icann.org/applicationstatus/viewstatusZOWEL MICROSOFTALS GOOGLE VERBETEREN CLOUD AANBOD
en SanDisk's nieuwe Flash drive verzendt bestanden draadloos

1. Google
Vandaag enkele berichten uit opslag-land, en wel van twee fronten. Enerzijds is er Google, dat naast zijn aanbod voor de gewone gebruiker, ook clouddiensten voor professionals aanbiedt, die je het beste kan vergelijken met Amazon's Web Services. Het nieuwe bij Google is dat ontwikkelaars nu ook gebruik kunnen maken van wat Object Lifecycle Management heet, en waarmee zij dus kunnen bepalen wanneer een bepaald object automatisch gewist moet worden. Bovendien, en dat is wel belangrijk, kan de gebruiker zelf bepalen waar zijn gegevens bewaard worden. Niet alleen kan hij een keuze maken tussen de VS en de EU, maar ook tussen verschillende regio's in de VS.
En dat laatste is wel belangrijk. Niet alleen voor de snelheid om met bestanden te werken, maar wel voor de wetgeving. De Amerikanen, zo is gebleken uit de recente onthullingen rond de NSA afluisterpraktijken, blijken nogal eigengereid om te gaan met toegang tot de gegevens van de gebruiker, terwijl de EU hierover (in principe) strengere regels hanteert. (1)

2. Skydrive
Het tweede bericht over opsla gin de cloud is meer tot de gewone gebruiker gericht, en komt van Microsoft. Dat heeft bekendgemaakt welke aanpassingen er komen aan SkyDrive in Windows 8.1. Zoals je wellicht weet zit SkyDrive diep in het Windows OS en de verschillende Microsoft producten ingebakken, omdat je bij het opslaan van een bestand in Word bijvoorbeeld altijd ook de keuze krijgt tussen opslaan op jouw computer, en in de cloud. Microsoft hecht tussen haakjes zoveel belang aan opslag in de cloud, omdat, aldus The Next Web, de toestellen van de gebruiker weliswaar steeds meer opslagruimte hebben (die groeit per jaar met5%), maar de bestanden en data van de gebruikers veel sneller groeien (50% per jaar). Denk zelf maar eens na over hoeveel opslagruimte je computer had pakweg 5 jaar geleden, en wat je nu hebt (en nodig hebt).
De verbeteringen dan. Om te beginnen de "placeholder files". Dat is een systeem waarbij de gebruiker toegang heeft tot al zijn SkyDrive bestanden, zonder ze echt te moeten downloaden. Een goede zet, want zo moet hij minder ruimte op zijn toestel gebruiken, en wordt er ook bandbreedte bespaard, wat vooral op mobiele toestellen belangrijk is. De placeholders zien eruit als gewone bestanden en mappen: je kan een map aanklikken en alle bestanden en mappen zien die erin zitten, je kan een bestand aanklikken om te bewerken, je kan bestanden verplaatsen, wissen, kopiëren of hernoemen.

Het verschil zit in het werk op de achtergrond: Microsoft zal het bestand enkel downloaden naar je computer indien je het echt opent. De placeholder bevat enkel een miniatuurafbeelding en de eigenschappen van het bestand, alsook de basis content ervan. Daardoor is de placeholder veel kleiner dan et bestand in SkyDrive. TheNextWeb haalt het voorbeeld aan van een map met Afbeeldingen in SkyDrive, die daar 5,6 GB is, en op de eigen harde schijf slechts 185 MB.
Een andere verbetering is de offline toegang tot de bestanden. Want je wil ook kunnen werken wanneer je onderweg bent en geen internet hebt, niet? Hiervoor biedt de SkyDrive app je de mogelijkheid om bestanden en mappen te markeren die je ook offline wil bewerken. De bewerking zal dan gesynchroniseerd worden, zodat je altijd met de laatste versie aan het werken bent. Ben je offline, dan zal Microsoft bestanden die niet beschikbaar zijn offline, in een lichtere tint grijs markeren.
Het mooie echter is dat SkyDrive automatisch bestanden voor offline toegang zal markeren, wanneer je ze op een bepaald toestel geopend of bewerkt hebt. Volgens Microsoft openen de mensen vaak bestanden die zij recent geopend hebben, maar dat dit kan verschillen naargelang het toestel. Met andere woorden de tool herinnert welke bestanden er als het ware uniek zijn voor het toestel dat je gebruikt.

En tot slot is bij Windows 8.1 de bestandskiezer, waarmee je bestanden kan selecteren, openen en bewaren, zodanig ingebouwd in alle apps in de Windows Store, dat SkyDrive ingebouwd is, en de app rechtstreeks bestanden naar de cloud kan opslaan zonder extra moeite voor jou. Ben je op dat moment offline, dan zal SkyDrive het bestand plaatselijk opslaan, en naar SkyDrive uploaden wanneer je weer online gaat (2)
Al met al heel mooie verbeteringen, die SkyDrive echt tot een handige, praktische en werkbare tool maken, die uitnodigt tot gebruik.

3. SanDisk Connect
SkyDrive is heel handig, maar misschien heb je geen Windows toestel, of misschien wil je geen gebruik maken van de Microsoft SkyDrive dienst. Dan is er een handig alternatief: de SanDisk connect. Dat is een stick met een flash geheugen erin, maar ook met de mogelijkheid om draadloos, en zonder enige internettoegang, bestanden over te zetten. Wat super handig is voor smartphones of andere toestellen die geen SD kaartsleuf hebben.
Het toestelletje is verbazend klein - een WiFi radiozender, een microSD sleuf, een batterij die vier uur meegaat, het zit allemaal in een ding dat niet groter is als een gewone USB stick. En het zou maar $49,99 kosten voor een model van 16 GB, of $59,99 voor 32 GB. Een interessante optie die je in het achterhoofd moet houden wanneer je een ander toestel wil kopen, en de opslagruimte redelijk beperkt is, of wanneer je veel meer moet betalen voor een versie met dubbele opslagruimte...
The Verge testte het toestelletje uit, en kwam tot de conclusie dat het wel goed werkt met Android toestellen, maar niet zo perfect met iPad of iPhone. Maar lees zelf de bespreking (3)


http://techcrunch.com/2013/07/22/google-updates-cloud-storage-with-faster-uploads-auto-delete-and-regional-buckets/
http://thenextweb.com/microsoft/2013/07/22/microsoft-details-skydrive-in-windows-8-1-placeholder-files-offline-access-and-file-picker-integration/
http://www.theverge.com/2013/7/22/4544560/sandisk-connect-wireless-flash-drive-USB-wi-fi-hands-onGOOGLE WIL CONCURRENT VOOR GOOGLE GLASS IN DE KIEM SMOREN
Veel goedkoper, maar gebruik woord Glass controversieel

De futuristische Google Glass krijgt een concurrent. Een Italiaans bedrijf heeft eveneens een bril ontworpen die als extra scherm dient voor je iOS en Android smartphone. SMS-boodschappen, e-mails, meldingen en meer kunnen erop vertoond worden. Maar in tegenstelling tot zijn grote broer Google Glass, kost het toestel dat de naam GlassUp meekreeg niet zo duur: maar $399 vergeleken met de $1500 van Google Glass. Het toestel ziet er trouwens meer uit als een bril dan wat Google aanbiedt. De informatie wordt centraal in je gezichtsveld vertoond, terwijl dat bij Google Glass bovenaan rechts is. GlassUp heeft ook geen camera. Wat de mensen wel zal aanstaan die Google Glass een halt willen toeroepen omwille van de mogelijkheid om stiekem alles op te nemen wat er rondom hen gebeurt. Voor anderen zal dit wel een nadeel zijn.

Het toestel heeft dus alles om aantrekkelijk te zijn, en rekent op crowdfunding voor de realisatie van het project. Daarvoor is $150.000 nodig, en er is al $21.206 opgehaald.

Er is echter één probleem: Google zelf zit het project dwars. De naam ervan, GlassUp, stoort Google, omdat het meent een alleenrecht te hebben op dit woord als nieuwe computerinterface. Google heeft namelijk in 2012 aanvragen ingediend om Glass als handelsmerk van Google te deponeren voor computer hardware, randapparatuur, draagbare computer randapparatuur, en meer.

GlassUp lijkt echter niet wakker te liggen van die claim. De mensen achter het GlassUp project hebben aan CNet laten weten. "We weten allemaal dat augmented reality de toekomst is. We zullen AR brillen hebben, jassen, hoeden, enz. Je kan die woorden niet bezitten. Als we een handschoen ontwerpen die de bewegingen van mijn vingers naar een pc doorstuurt (en dat is al gedaan, weet je), dan kan men ons niet verbieden om het Glove (Engels voor Handschoen) te noemen." Om verder te geaan: "Nog een beter vorobeeld: we hebben in het nieuws gelezen dat Google een technologische schoen aan het ontwikkelen is. Denk je echt dat het voortaan het woord Shoe zal bezitten voor tech schoenen?"

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.
http://www.businessinsider.com/google-glass-competitor-glassup-2013-7
http://news.cnet.com/8301-11386_3-57594008-76/glassup-takes-on-google-glass-and-google-legal/


24-JARIGE STUDENT MAAKT ALTERNATIEF OS VOOR GOOGLE GLASS
Wil G-Glass dingen laten doen die Google niet wil toelaten.

Google Glass is in elk geval een mooi voorbeeld van een nieuwe interface met de computer. Eigenlijk zou de hele discussie rond het al dan niet bezitten van "Glass" als merknaam kunnen afvoeren, door het te hebben over een vizier, want dat geeft althans in het Nederlands veel beter weer waarover we heh hebben.

Welnu, sinds Google Glass voorgesteld heeft, zijn er al heel wat hackers gekomen die aan het toestel geprutst hebben, en hun eigen toepassingen bedacht voor G-Glass. Een 24-jarige student wou een toepassing maken die op gelaatsherkenning gebaseerd is - maar dat mocht niet van Google. De zoekgigant is zich immers erg bewust van het protest dat er gerezen is tegen zijn tech-bril, omwille van zijn capaciteit om alles stiekem te filmen. Google heeft daarom alles wat met gelaatsherkenning en met porno te maken heeft, werd daarom verboden.

De 24-jarige jongeman, een van de programmeurs achter het startende bedrijf Lambda Laps, gespecialiseerd in gelaatsherkenning, legde zich echter niet neer bij dat verbod van Google. Hij trok aan het werk, en ontwierp een eigen OS voor Google GLass, zodat Google zijn app niet meer verbieden kan. Het besturingssysteem zal bovendien niet enkel met Google Glass werken, maar met elk systeem dat op een ARM chip gebaseerd is. Het systeem is nog niet in de handel verkrijgbaar, maar programmeurs kunnen het bij de programmeur krijgen om er zelf mee te testen.

Business INsider had een gesprek met de man, Stephen Balaban.
http://www.businessinsider.com/details-on-the-google-glass-os-google-cant-control-2013-7
http://www.businessinsider.com/a-new-glass-os-that-google-cant-control-2013-7


CINEAST HEEFT ZUCKERBERG GE-GOOGLE-GLASSED...
... nam stiekem hun gesprek op

Zit Google Glass en zijn mogelijkheden om stiekem alles op te nemen jou niet lekker? Dan ben je niet alleen. Aan de privacy van de burger wordt steeds verder geknaagd. Google Glass, Facebook, .... het zijn maar twee van de symptomen van de manier waarop ons recht om een stukje van ons leven afgesloten te houden voor de buitenwereld, steeds verder afkalft.

Een cineast heeft nu de maker van Facebook, Mark Zuckerberg, willen confronteren met dit fenomeen. Hij gebruikte daarvoor een tool dat het instrument en hét symbool bij uitstek is van die verdwijnende privacey: Google Glass. Cineast Cullen Hoback klampte Mark Zuckerberg voor zijn woning aan, voor een documentaire met de titel "Terms and Conditions May Apply".

Hoback stelde Zuckerberg vragen zoals "Denk je nog altijd dat privacy dood is?" "Wat zijn je echte gedachten over privacy?". Zuckerberg vroeg Hoback te stoppen met filmen, waarop die zijn video camera uitzetten. Zuckerberg relaxte daarop wat, maar wat hij niet wist was dat Hoback hem verder filmde, maar dan wel met een camera in zijn bril. Die legde vast hoe Zuckerberg zich daarop ontspande.

De scène zal alvast opgenomen worden in de film; de cineast zei dat het zijn voornaamste doel was om Zuckerberg te horen zeggen "Kijk, ik wil niet dat je me filmt". Wat hem ook gelukt is. Als stunt voor de aankondiging van de film, die over privacy draait, kan dit in elk geval tellen...

http://www.businessinsider.com/mark-zuckerberg-secretly-recorded-2013-7
http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10190036/Facebook-founder-Mark-Zuckerberg-secretly-filmed-for-horror-film.html


GOOGLE BRENGT CHROMECAST UIT IN DE VS
USB stick om content van je toestellen naar je tv te streamen
Een bericht dat Apple zwaar op de maag zal liggen: Google heeft toestelletje uitgebracht dat heel wat functies bevat die je ook in Apple TV vinden kan. Het gaat om Chromecast, een kleine stick die je in de HDMI ingang van je tv moet steken en die dan verbinding legt met je WiFi netwerk. Zo kan je video die bijvoorbeeld op je tablet gespeeld wordt, naar je tv streamen - of dat nu een Android smartphone is of een Windows tablet: het besturingssysteem speelt geen rol. Het enige wat wel nodig is, is dat die content uit de cloud komt.

Voorlopig bevat het toestelletje een interface met een "cast" button; klik je die aan, dan wordt er vanop een pc, tablet of smartphone  een video gestuurd naar het tv-toestel. Het afspelen, terugspoelen, enz. controleer je dus vanop het toestel dat de video verstuurt.

Chromecast werkt met allerlei apps, o.a. Google Music en Pandora, en Google Play movies. Maar ook met Netflix, een in de VS heel populaire video-on-demand dienst. Google zou trouwens een API uitbrengen van Chromecast, waardoor ontwikkelaars hun app ook compatibel kunnen maken met Chromecast.

Het lijkt wel een goedkoop afgietsel van Apple TV en Airplay, maar analisten zoals GigaOm wijzen erop dat dit toestelletje een groot potentieel heeft. Om te beginnen werkt het met àlle besturingsysstemen, terwijl Apple TV netjes binnen de ommuurde omgeving van Apple blijft. Met Chromecast kan je net zo goed video content van je iPhone afspelen op je tv, als van je Windows 8 of Chrome tablet.

Het toestel wordt zelfs de toekomst van betaal-tv genoemd, omdat het ervoor zorgt dat je gewoon je tablet of smartphone op de schoot houdt, en je je tv zelfs kan aanzetten door video van je toestel te spelen. Natuurlijk wil dit wel zeggen dat je content speelt die via je internetverbinding komt, en waarbij de meter van de jou toebedeelde bandbreedte per maand aan het tikken slaat, terwijl "gewone" tv alleen maar je forfait tv-abonnement aanspreekt.

Het zou natuurlijk veel gemakkelijker en leuker geweest zijn indien je de Chromecast had kunnen gebruiken om de filmpjes die je met je smartphone gemaakt hebt, op tv te vertonen. Maar dat kan dus niet: de content moet uit de cloud komen, en je zou dus eerst je filmpjes en foto's naar YouTube moeten uploaden, vooraleer je ze naar je tv kan streamen. Maar misschien is dat wel opzettelijk de bedoeling van Google - zodat je nog meer YouTube gebruiken zou?

Het toestel kost $35, maar zou voorlopig enkel in de VS verkrijgbaar zijn. Bij verschillende bronnen vind je een demo van de werking.
http://googleblog.blogspot.be/2013/07/from-tvs-to-tablets-everything-you-love.html
http://www.engadget.com/2013/07/24/google-chromekey/
http://gigaom.com/2013/07/24/why-chromecast-is-such-a-big-deal-for-google-and-a-threat-to-apple/


STAPT GOOGLE NU OOK IN E-COMMERCE?
Helpouts, broertje van Hangouts, zou de sleutel zijn

Dat Google ondertussen zowat in elke pap wat te brokkelen heeft, is ondertussen geweten. Begonnen als zoekmachine, maakt het nu ook een browser, een (mobiel) besturingssysteem, auto's die zelf rijden, technologie die je op je lijf draagt, een sociaal netwerk, een online marktplaats voor apps... Je kan het zo gek niet bedenken, of Google heeft het.

Alleen echte e-commerce, het spullen kopen en verkopen, daaraan had Google zich nog niet gewaagd. Daar zou, aldus een artikel bij TechCrunch, verandering in komen. Niet dat Google zelf producten gaat verkopen, want dan zou het wel eens écht problemen kunnen krijgen met de overheidsinstellingen die eerlijke concurrentie moeten waarborgen. Neen, Google zou een infrastructuur aanbieden.

Het zou gaan om iets dat Helpouts heet, en dat een afgeleide zou zijn van Hangouts. Op de marktplaats zouden gebruikers en kleine en grote bedrijven kunnen kopen en verkopen, gebruik makend van video - live of op afspraak. Verkopers kunnen hun eigen profiel aanmaken, en er zou een systeem komen van reviews waardoor zij hun reputatie kunnen opbouwen. Google zou ook voor een betaalstructuur zorgen.

Het systeem zou momenteel al intern getest worden bij Google zelf. Nu, als je het ons vraagt: zelfs als Google zelf geen producten verkopen gaat, zal deze dienst het toch in nauwe schoentjes brengen. Want wanneer je bij de zoekmachine op zoek gaat naar bijvoorbeeld een bepaald type smartphone om te kopen, is het dan niet erg verleidelijk voor Google om de smartphones bovenaan de resultatenlijst te zetten, die aangeboden worden via Helpouts?

Een verhaal dat dus wel een staartje krijgt. Eerst afwachten op de definitieve lancering natuurlijk!
(afbeelding: TechCrunch)
http://techcrunch.com/2013/07/24/meet-helpouts-googles-secret-plan-to-bring-live-video-commerce-to-local-businesses/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
FLIPBOARD NU OOK GEWOON OP HET WEB
Prachtige manier om links tot een magazine te maken

Heel wat diensten beginnen op het web, en maken dan ook een app van hun dienst, zodat je hem ook op je mobiele toestel, onderweg, kan gebruiken. Andere diensten beginnen als app, en gaan dan ook naar het gewone web, zodat de content voor een breder publiek beschikbaar is.

In dat laatste geval verkeert Flipboard. Dat is een prachtige dienst die verschillende links omvormt tot een mooi vormgegeven magazine, en dat volledig automatisch. De dienst is begonnen als app voor de iPhone, om later ook uit te breiden naar Android. En nu wordt de content ook gewoon op het web beschikbaar.

Waarom die overstap? Wel, blijkbaar is het nog altijd zo dat mensen liever surfen naar "echte" pagina's, met rijke content, die gemakkelijk te navigeren is in plaats van het toch beperkte scherm van smartphone en tablet.  Voor de webversie werd een aparte vormgeving bedacht, die toch dezelfde klassevolle uitstraling heeft als de apps, en waarbij je de pagina's kan omslaan ("flip" in het Engels), van links naar rechts, net als bij de app. Maar voorheen kon je de Flipboard magazines enkel bewonderen wanneer je zelf de app had, nu kan je ze gewoon in je browser bekijken - tenminste als je een van de nieuwere browsers hebt: IE9, Safari, Chrome, Firefox.

Het enige probleem is dat je vanop het web zelf geen Flipboard magazine kan aanmaken. Dat kan alleen vanuit de Flipboard app op je smartphone of tablet. Maar het is al een hele vooruitgang dat je de magazines tenminste op het web bekijken kan.

Met Flipboard werden al meer dan 2 miljoen magazines gemaakt. Dringend wat leeswerk dus!
http://inside.flipboard.com/2013/07/23/flipboard-magazines-can-now-be-enjoyed-on-the-web/
http://techcrunch.com/2013/07/23/flipboard-brings-its-mobile-magazines-to-the-web/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
***De commercialisering van mobiele kwaadaardige software (malware) in de ondergrondse online-economie en de ontwikkeling van mobiele malware-toolkits zijn indicaties dat mobiele malware een ware criminele onderneming aan het worden is. Symantec, gespecialiseerd in software om smartphones en tablets te beschermen, identificeerde deze week een bedreiging die deze recente ontwikkelingen illustreren. Je kunt er meer over lezen in deze blogpost:
http://www.symantec.com/connect/blogs/remote-access-tool-takes-aim-android-apk-binder.

*** Compacte HTC One mini combineert stijlvol design met hoogwaardige prestaties
De HTC One mini heeft het iconische design van de HTC One. Verder is het toestel voorzien van HTC BlinkFeed, HTC Zoe en HTC BoomSound, innovatieve technologieën die de gebruikservaring van mobiele telefoons volledig hebben veranderd. D
De HTC One mini is beschikbaar in België en Luxemburg vanaf oktober. De consumentenadviesprijs bedraagt 499,00 euro inclusief BTW, exclusief abonnement.
http://www.htc.com/be-nl/

*** Polycom, Inc. lanceert de eerste videosamenwerkingsoplossing met 360-graden 1080p HD panoramisch beeld, die op maat is gemaakt voor Microsoft® Lync® 2013. De nieuwe Polycom® CX5500 en CX5100 Unified Conference Stations zijn ontworpen om alle deelnemers aan een videoconferentie een uitstekende ervaring te bieden, waar ze zich ook bevinden.
http://www.polycom.com/

*** Nieuwe Kingston SSDNow KC300 verhoogt productiviteit door levensduur van notebooks te verlengen
•    Bedrijfsgerichte SMART-tools monitoren de status en levensduur van de SSD voor efficiënter workloadmanagement
•    Geavanceerde dataintegriteitbescherming bevordert prestaties en duurzaamheid
http://lewispr.cmail2.com/t/j-e-tlklod-duykhlqi-r/

*** BlackBerry maakt vandaag bekend dat de nieuwste BlackBerry® 10 smartphone, de BlackBerry® Q5 smartphone, vanaf 1 augustus naar verwachting in België beschikbaar zal zijn. De gloednieuwe BlackBerry Q5 smartphone heeft een AZERTY-toetsenbord en een mooi, jeugdig design. Tevens zorgt het toestel ervoor dat gebruikers eenvoudig en zonder problemen content kunnen creëren en delen en verbonden kunnen  blijven met vrienden, collega’s en familie.
http://be.blackberry.com/software/smartphones/blackberry-10-os.html.

*** De Vlaamse Regering heeft het Vlaams Actieplan Open Data goedgekeurd. Die moet het regelgevend kader voor open data in Vlaanderen schetsen. Er zijn ook vijf licentiemodellen bekend.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaamse-regering-akkoord-met-open-data/article-4000357277713.htm

*** Sms hackt simkaarten
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=r%2Bsr24KCsrDwEzByGF7JPn_ElcZPqxrXf6xTfgjo8zSUGi3Xt

***TRENDnet, gespecialiseerd in hardware voor zowel bekabelde als draadloze netwerken, kondigt de lancering aan van de N600 Dual Band Router, model TEW-751DR, welke een perfecte mix aanbiedt draadloze dual band prestaties en waarde.
http://www.trendnet.com/products/proddetail.asp?prod=165_TEW-751DR&cat=162Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetJIKJAX - CAREFUL MOTHER
[liquid electro] Heel snelle beats, afwisselende melodielijnen, ritmes die genadeloos in elkaar haken. Helemaal anders dan The Murder is Free, zijn populairste songs op Electrobel, dat veel trager is en meer trip-hop. Ontdek deze artiest op Electrobel, absoluut de moeite waard!
http://fr.electrobel.org/muzik.ebel/detail/5241
http://fr.electrobel.org/muzik.ebel/detail/3465
http://fr.electrobel.org//muzik.ebel/search/user/279


KATE MARTIN - APPLES
[alternative singer/songwriter] Heerlijk optimistische uptempo muziek, en toch heel kwetsbaar door het lieve van de stem, en de harmonie bij de samenzang. Apples is een fantastisch mooie song van het albu "Hand me my bow and arrow". Op de site van de artieste bij Bandcamp vind je nog meer muziek, waarvan een deel ook gratis gedownload kan worden.
http://katemartinmusic.bandcamp.com/album/hand-me-my-bow-and-arrow


DUBTRAK - SHIFTSHAPE STEPPER
[dub/electro] Ritmes spelen hier een grote rol in songs die eerder komisch aandoen. Bij Soundcloud heel wat muziek om te beluisteren, en ook gratis te downloaden.
https://soundcloud.com/dubtrak


RADIOACTIVE SANDWICH - OPERA HOUSE
[Electro] Hier spelen ritmes en dub niet zo'n grote rol, het zijn de synthesizers die de melodie brengen. Meerdere songs op MySpace, dat tussen haakjes nu veel beter geworden is om artiesten te ontdekken. Beweeg je cursor maar over het tabblaadje Discover onderaan, en je zal wat zien!
https://myspace.com/radioactivesandwich/music/songs


VRIJDAG HOORSPELDAG: MEVROUW NEDERLAND

Een recent gemaakte hoorspelreeks, gemaakt en geregisseerd door Bert Kommerij, en gezet tegenover de hedendaagse digitale achtergrond. Het verhaal: een alleenstaande vrouw krijgt van haar zoon een mobieltje cadeau. Die zoon woont echt ver weg, aan de andere kant van de wereld. Een onschuldig spelletje Wordfeud ontketent een reeks gebeurtenissen waardoor haar geregelde leventje helemaal overhoop gegooid wordt.
Met Coen van Vlijmen, Rick Nolet, Isabella CHapel.
http://bertkommerij.ntr.nl/
https://soundcloud.com/bert-kommerij/sets/mevrouw-nederland-deel-1-en-2

Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@journalismnews: Journalist launches PicFair as marketplace to license images http://t.co/G782ftGLAM #journalism

@thetecheye: Comment: David Cameron's porn law an all-around disaster - We haven't, thought it through, we'll do it anyway http://t.co/6bhhx9GjVM

@sebastienk: Scientists discover what’s killing the bees and it’s worse than you thought http://t.co/yAXZG77VBr

@Microsoftbe: You’re a #webDev and dream of #pluginFree browsing? Here it is http://t.co/VseC8Nhko3 #HTML5

@marcvandaele: Net ontdekt dat je met #Buffer nu zelf kunt bepalen wanneer je bericht op twitter of facebook verschijnt. http://t.co/yLagRNO9n8

@marcvandaele: Wat moeten we hier nu van denken? "You must have Klout score of 40 or more to get into Fashion’s Night Out party" http://t.co/otqsmRn00m

@mbaeten: Wat als superhelden instagram gebruikten? http://t.co/ZjdjDf6Aoq

@PressPassMe: Who’s to blame for starving musicians – Pandora or the middlemen? http://t.co/6KReCNNnXR

@RWW: Why turning users' memories and photos on Pinterest into shopping opportunities is both tacky and creepy by @adra_la http://t.co/be3Wp2DsMM

@andyabramson: Will GMail Tabs Hurt Email Marketers?: http://t.co/6UFB9HpjT5

@pieterbl: RT @jsleurs: 'Ideale combinatie van sms, Twitter, Facebook, Skype en Instagram' via @StefanBlommaert http://t.co/dBQ8EugmCP

@boezeman: Oops >> Twitter creates fake tweets from real users to promote new product http://t.co/Kwf6L5DvDy via @verge

@StKonrath: Digital newsstand @lekiosk_fr has launched a tablet case looks like a glossy magazine, by @gillow14 http://t.co/PeL1LOIcGo

@boezeman: Craig Mod's new publishing platform, Hi, is an Instagram for writers http://t.co/SlTmd09Xgx via @pandodaily

@Microsoftbe: #HTML5 can do amazing things, already today! Check these web beauties out http://t.co/qLz8s15OiY

@Apache_be: RT @pcasteels: Dus: Iedereen Journalist is uitstekende documentaire over journalistiek. Tweede deel over nieuwe media staat hier: http://t.co/klaDMMLjga

@sebastienk: Saudi Arabia now tracking women electronically, notifying husbands by text - via @summly http://t.co/hGnLESva8B

@JanGovaert: Is This the Future of Airline Websites? RT @nielsdortland: The amazing Future of Airline Websites http://t.co/ZPIOq5iw3y

@librarianbe: Europese bibliotheeklobby Eblida start campagne 'The right to e-read' http://t.co/yteSe7ASpQ

@regvulture: Rotten hackers feast on mouldy Java flaws: Updates don't remove the elderly versions.... Most enterprise networks ar… http://t.co/4Gu0QAuzl1

@Korben: "Malins, ils ont lancé leur site de location de voitures entre particuliers" http://t.co/3F855m3xoH

@Korben: "La Hadopi demande 7,5 millions d'euros pour 2014" http://t.co/O2KA0BHE3D

@PressPassMe: The UK’s opt-in system for porn is a terrible idea, and here’s why http://t.co/ypk2fnnLWP
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Succes is krijgen wat je wil; geluk is willen wat je krijgt.
-Dale Carnegie-

 
De nieuwe oogst


   
70 TOOLS OM INFOGRAPHICS TE MAKEN
Infographics zijn enorm handig: je kan een overzicht geven van verschillende aspecten van een technologie, een geschiedenis van iets weergeven, de belangrijkste elementen weergeven en daarrond bijvoorbeeld een les, een presentatie opbouwen. Op deze site vind je 70 tools die je kunnen helpen bij het opstellen van deze infogrammen.
[Taal: ENG]
http://www.edudemic.com/2013/07/70-tools-and-4-reasons-to-make-your-own-infographics/


EFFECKT.CSS: INDRUKWEKKENDE STAALTJES VAN CSS

Dat je met CSS heel mooie effecten kan creëren voor pagina-overgangen, buttons enz. wist je wellicht al. In dit artikel worden verschillende van deze technieken op een rijtje gezet, met verwijzing naar de bron van de code. Klik de buttons maar eens aan om de effecten te bekijken!
[Taal: ENG]
http://h5bp.github.io/Effeckt.css/dist/#0


WAT ZIJN CREATIVECOMMONS?
Dat Creative Commons iets te maken heeft met het recht om iets te mogen gebruiken, een foto voor je blog bijvoorbeeld, dat weet je wellicht. Maar hoe zit het nu juist ineen, en welke regels moet je respecteren? Deze infogram vertelt het je; afdrukken en naast je computer hangen!
[Taal: ENG]
http://www.edudemic.com/2013/07/what-is-creative-commons-infographic/


PADLET: ONLINE WERKBLAD

Deze gratis webdienst is als het ware een digitaal bord op de muur, waarop je allerlei nota's kan plakken, samen met collega's of mensen van je club of vereniging. Handig is dat je instellingen hebt voor privacy en voor moderatie, zodat aan bepaalde medewerkers toegang kan gegeven worden tot bepaalde gegevens. Ook in het klaslokaal is dit een handige tool. Het geheel kan je ook gebruiken als soort van blog, maar dan in alternatieve vorm gegoten. Op de site kan je in de galerij bekijken waarvoor deze webdienst gebruikt kan worden.
[Taal: ENG]
http://padlet.com/gallery
http://padlet.com


IPICCY: ONLINE FOTO'S BEWERKEN
Om een foto simpel te bewerken, moet je geen Photoshop hebben, want dat is een beetje teveel van het goede - er zijn zoveel opties, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Deze dienst doe het evengoed: je kan filters toepassen, stukken uitknippen, formaat wijzigen, enz. De tool bevat ook een undo-optie om de laatst aangebrachte wijziging terug te annuleren. De tool heeft zelfs lagen, net zoals Photoshop, zodat je een professioneel uitziend werk kan maken. En het resultaat kan je uploaden naar Facebook, Twitter of andere sociale netwerken.
[Taal: ENG]
http://ipiccy.com/


THINGLINK: VOEGT CONTENT TOE AAN ABEELDINGEN
Deze site laat je dan weer toe om op een afbeelding tekst te plaatsen: gewoon een plek op de afbeelding aanklikken, en tekst toevoegen, een link naar een website, en zelfs video. Bovendien kan je muziek toevoegen, om er een mooi werk van te maken. Op de site vind je enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Om uit te proberen.
[Taal: ENG]
http://www.thinglink.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HUMO FESTIVALITIS

Het ene festival volgt het andere op. Dour, De Gentse Feesten, Sfinx, Tomorrowland... Omop de hoogte te blijven van wat er allemaal te doen is, kan je best de Festivalitis site van het magazine Humo volgen. Besprekingen van wat er gebeurde, live verslag tijdens het concert, en aankondigingen en programma's van wat er nog volgen moet. Nu nog tickets bemachtigen!
[Taal: NL]
http://www.humo.be/festivalitis/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MENSBRUGGHE
Een blog waarop journalist Tim F. Van der Mensbrugghe zijn artikels plaats, waarvan een deel ook elders in kranten of magazines geplaatst zijn. De manier waarop hij verslag uitbrengt over de Gentse Feesten is bijvoorbeeld onnavolgbaar. Het blog is bovendien in een mooie vorm gegoten, leuk afgewisseld met heel veel foto's. Een blog om te lezen en spoorslags naar Gent te trekken - en een mens om te volgen op Twitter... @Mensbrugghe .
[Taal: NL]
http://mensbrugghe.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEERS IN MOTION
Een leuke TUmblr verzameling met bier dat beweegt. En het zelfs doet, wanneer je ernaar kijkt in nuchtere toestand! (Met dank aan @bierkunde voor de tip)
[Taal: ENG]
http://beerlabelsinmotion.tumblr.com/


VRIJDAG MLTIMEDIA: INE BUYSSE

Een Belgische kunstenares, die prachtige foto's maakt, maar ook schildert en heerlijke tekeningen maakt. Om te ontdekken!
[Taal: NL]
http://www.inebuysse.be/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Google lanceert Android 4.3
http://www.belgiancowboys.be/mobile/google-lanceert-android-4-3/
- Na 3-D is er nu ook 3-B printing
http://www.belgiancowboys.be/algemeen/na-3-d-is-er-nu-ook-3-b-printing/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Acht geweldige apps om muziek mee op te nemen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3481608/2013/07/25/Acht-geweldige-apps-om-muziek-mee-op-te-nemen.dhtml
- Handige Zwitser claimt internetdomein prins George
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3481674/2013/07/25/Handige-Zwitser-claimt-internetdomein-prins-George.dhtml

 
*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
- De nieuwe Google Maps: Veel vooruitgang
http://www.fantv.nl/digitaal/internet/20528-de-nieuwe-google-maps-veel-vooruitgang
- Makkelijk een cd of dvd branden met CDBurnerXP
http://www.fantv.nl/digitaal/software/15529-makkelijk-een-cd-of-dvd-branden-met-cdburnerxp
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Akai verbaast met stijlvolle Soundbox
De ASB220I Soundbox biedt een opvallende manier om muziek van je iPod, iPhone of iPad door je huis te laten weergalmen. Het apparaat ondersteunt ook Bluetooth ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7435/Akai-verbaast-met-stijlvolle-Soundbox.html
- Somfy-app maakt de aansturing van je huis nog gebruiksvriendelijker
Somfy, marktleider inzake home motion, heeft een gratis applicatie klaar waarmee je op een bijzonder gebruiksvriendelijke manier onder meer rolluiken, ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7443/Somfy-app-maakt-de-aansturing-van-je-huis-nog-gebruiksvriendelijker.html
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

  - BuboBox haalt € 625.000 op voor verdere groei
http://www.digimedia.be/News/nl/14814/bubobox-haalt-625-000-op-voor-verdere-groei.html
- Spotify maakt een playlist voor de Royal Baby!
http://www.digimedia.be/News/nl/14811/spotify-maakt-een-playlist-voor-de-royal-baby.html

 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Een Facebook-personaliteitstest
http://computertaal.info/2013/07/24/een-facebook-personaliteitstest/
- Krijg jij de internetsnelheid waarvoor je betaalt?
http://computertaal.info/2013/07/22/krijg-jij-de-internetsnelheid-waarvoor-je-betaalt/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google Translate-website krijgt handschriftherkenning
http://tweakers.net/nieuws/90422/google-translate-website-krijgt-handschriftherkenning.html
- Amerikaans parlement beperkt bevoegdheden NSA niet
http://tweakers.net/nieuws/90416/amerikaans-parlement-beperkt-bevoegdheden-nsa-niet.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Google gaat studieboeken verkopen en verhuren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-gaat-studieboeken-verkopen-en-verhuren/article-4000358963590.htm
- Instagram heeft negatievere impact dan Facebook
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/instagram-heeft-negatievere-impact-dan-facebook/article-4000358753572.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Logitech toetsenborden niet vies van een triootje, bij voorkeur in de zon
http://www.themobilerevolution.be/2013/06/logitech-toetsenborden-niet-vies-van-een-triootje-bij-voorkeur-in-de-zon/
- Van iPad naar Macbook Air Touch met Logitech Ultrathin Keyboard Cover
http://www.themobilerevolution.be/2013/06/van-ipad-naar-macbook-air-touch-met-het-logitech-ultrathin-keyboard-cover/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


STARTEN MET WINDOWS 8: APPS VERWIJDEREN
Wil je een niet gebruikte app uit de weg hebben, dan kan je rechts klikken, en kiezen voor "unpin from Start". De tegel zal verdwijnen van je startscherm, maar de app staat nog altijd op je computer. WIl je hem later terugzetten, dan moet je zoeken naar de app, klik rechts, en kies: "Pin to Start".
Maar ben je e r zeker van dat je de app echt nooit meer gaat gebruiken, dan kan je ook rechts klikken en kiezen voor Uninstall.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: DE PRIVACY VAN EEN APP BIJSTELLEN
Er is een ding dat je het oog moet houden bij de apps: elke app heeft normalerwijze toegang tot jouw naam, locatie en foto van je Live account. Wil je dat niet, dan kan je dat veranderen. Je moet gewoon Win+I indrukken, dan PC Settings kiezen, Privacy, en in het rechter paneel de nodige wijzigingen maken.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: WAT VERBRUIKT HET MEESTE CPU?

In de nieuwe Task Manager zit ook een History tool; die vertelt je hoeveel CPU elke app verbruikt heeft. Wat handig is om een beetje te spioneren: wil je weten wat iemand op zijn machine doet, moet je met CTRL+Shift+Escp maar de Task Manager oproepen, en kijken in de App History tab. Wil je voorkomen dat iemand anders dat bij jou doet, dan moet je gewoon bij App History > Delete Usage History aanklikken, en alle sporen zijn verdwenen!
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: BEHEERSTOOLS TONEN
Je kan ook de beheerstools op je startscherm krijgen, zodat die niet diep begraven liggen onder allerlei menu's. Daarvoor moet je de charm balk oproepen door met je cursor rechts boven van het scherm te gaan, of op een aanraakscherm  een veeggebaar te maken van rechts naar links. Kies Settings, en dan Tiles (tegels). Zet de optie bij "Show administrative tools" op Yes. klik nu weer op een blanco plek in het Start scherm, en je bent terug op het starscherm. Klik rechts op een lege plek in het starscherm, kies Show all apps. Blader je nu door naar de rechterkant van het scherm, dan zie je daar de nieuwe apps: Performance monitor, event viewer, task scheduler, resource monitor. En dat alles binnen handbereik.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: SCHERMVERGRENDELING UITSCHAKELEN
Wil je je pc snel opstarten, dan wil je misschien ook de schermvergrendeling uitschakelen; dat kan, maar het vereist wel dat je even iets wijzigt in het Windows Registry - en dat is iets waarmee je niet lichtzinnig mag omgaan. Best even een backup maken dus!
Start REGEDIT, en ga naar
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Personalization
Klik op Personalization in het paneel rechts. Klik vervolgens in het paneel rechts, kies New >DWORD Value, en geef het de naam NoLockScreen.
Dubbelklik vervolgens op de nieuwe NoLockScreen value, en zet die op 1. Klik OK. De volgende keer je je systeem herstart, zal je geen vergrendeld scherm meer zien. Wil je de schermvergrendeling terug aan zetten, zet de waarde op 0, of verwijder het veld.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/3#articleContent

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

VOOR DE FUN: TEMPLE RUN 2

Android - freeware
Tja, het is vakantie. En dan mag het wat luchtiger zijn. Daarom in de volgende dagen enkele leuke spelletjes voor het android toestel, die je gratis kan downloaden/
Om te beginnen Temple Run. Een spelletje in echte Indiana-Jones stijl waarbij je allerlei gevaren en hindernissen moet overwinnen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2


VOOR DE FUN: VECTOR
Ook een spelletje waarbij jouw vingers het werk doen, maar deze keer is het in portret modus. Je rent ver de daken met een gevaarlijke man achter je aan, gewapend met een taser. Snel, snel!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nekki.vector#?t=W251bGwsMSwxLDIxMiwiY29tLm5la2tpLnZlY3RvciJd


VOOR DE FUN: MEGATROID
Bij dit spelletje ligt het tempo erg hoog. Rennen, springen, terwijl gekmakende muziek je zenuwen erg op de proef stelt. Ontspannend, niet?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Triolith.MEGATROID


VOOR DE FUN: UNBLOCKME FREE
Een simpel spelletje: je moet, door blokjes te verschuiven, ervoor zorgen dat de rode blok vrij komt. Een spelletje dat je rustig kan doen terwijl je op de bus staat te wachten, en terug opzij kan leggen wanneer de bus eraan komt
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiragames.unblockmefree


VOOR DE FUN: BAD PIGGIES
Een spelletje in de genre van Angry Birds, maar dan nog verslavender. Het doel is om de varkentjes in veiligheid te brengen. En natuurlijk zijn er onderweg allerlei hindernissen...
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rovio.BadPiggies

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer één deur van geluk toe gaat, gaat een andere open;
maar we kijken vaak zo lang naar de gesloten deur, dat we niet de geopende zien...
-Helen Adams Keller-