Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/7/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 809 van 13/7/2013Gegroet lezer,

Het blijft heerlijk zomeren. Tijd om 's avonds lang buiten te blijven zitten, en te luisteren naar het geluid van de vogels dat stilletjesaan verstomt, wanneer het begint te schemeren. En met een laptopje natuurlijk op je schoot - waarbij je ogen toch vaak wegdwalen van het scherm om naar de mooie details van de natuur te kijken, het vele groen in de wat verwilderde maar heerlijke tuin... Veel is er echt niet nodig om gelukkig te zijn!

Wat hebben we deze week voor u bijeengesprokkeld? Nieuws dat eigenlijk toch wel een domper zet op dat geluk. Het afluisterschandaal dat door Edward Snowden aan het rollen gebracht werd, blijft verder uitlopen en heeft ondertussen vertakkingen in haast alle landen. Bedrijven en naties blijken boter op hun hoofd te hebben, en hebben, al dan niet met protest, gegevens ter beschikking gesteld van spionagediensten. Deze week verschillende berichten hierover, en u zal begrijpen dat over dit onderwerp nog niet het laatste gezegd is!

Verder onze reeks met tips voor Windows 8, en weer heel wat leuke sites en interessante software. Aan de slag - als u tenminste niet eerst heel dringend naar de tuin of het terrasje moet, om daar verder te genieten van de zon!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BING AUDIO KOMT NAAR BELGIË EN NEDERLAND
Alternatief voor Shazam ingebouwd in Windows Phone

Het gebeurt vaak: je hoort een song, en je wil weten wie de artiest is, welke song het is. Daar bestaat een dienst voor: Shazam. Die luistert naar de song, en geeft je het antwoord. Microsoft heeft daar ook een app voor, Bing Audio, maar tot nu toe was die beperkt tot bepaalde landen.

Het goede nieuws is dat die app, die in het Windows Phone OS ingebakken zit, nu ook beschikbaar is voor België en Nederland, naast Argentinië, Oostenrijk, Brazilië, Denemarken, Finland, Ierland, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Zweden, Zwitserland.

Het kan wel even duren voor jij de update op jouw toestel vindt, want hij wordt geleidelijk aan uitgerold. Maar zodra je Bing Audio hebt op je Windows Phone,moet je gewoon de song laten horen aan Bing Audio, en op de toets Zoeken drukken.

In de app zal je ook een lijstje aantreffen met de songs die je reeds opgezocht hebt; ben je in het bezit van een Xbox Music abonnement, dan kan je de song ook met één klik afspelen, of zelfs aankopen. Op de website van Microsoft vind je enkele screenshots die de werking van de tool uitleggen. Verkies je toch liever Shazam, dan kan je dat gewoon als app installeren op je Windows PHone toestel.
http://blogs.windows.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2013/07/03/bing-audio-windows-phone-s-built-in-music-matching-service-rolls-out-to-14-new-countries.aspx
http://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp8/web/what-song-is-this
http://www.windowsphone.com/s?appid=2f8d5271-2b81-e011-986b-78e7d1fa76f8


PRISM EN DE NASCHOKKEN: MACHT NSA NOG UITGEBREID...
... en spionage via onderzeese kabels

Terwijl de NSA-klokkenluider Snowden nog altijd op zoek is naar een vluchtoord, blijft het schandaal van de NSA afluisterpraktijken steeds verder uitbreiden. Twee berichten die erop wijzen dat Snowden gewoon het deksel van de beerput opengezet heeft, en dat alle vuiligheid nu aan het licht komt.

Om te beginnen een bericht in New York Times. Daaruit blijkt dat geheime vonnissen van de Amerikaane rechtbanken een sooft geheim rechtscollege gecreëerd hebben waarbij NSA de toelating en de macht krijgt om massa's gegevens over Amerikanen te verzamelen; niet alleen wanneer zij van terrorisme verdacht zijn, maar ook van het verspreiden van nucleaire data, van spionage en cyberaanvallen. Dit alles in het hoogste geheim, zonder dat het publiek hiervan weet heeft of zijn goed/afkeuring kan uitspreken. (1)

Volgens NYT baseert men zich voor deze uitholling van de Amerikaanse grondwet op een bepaling van het Hooggerechtshof in 1989, waarbij een drugstest op spoorwegarbeiders toegelaten werd, onder het mom dat het om een minimale inbreuk op de privacy ging, die te rechtvaardigen was doordat de openbare veiligheid zo bewaard bleef. Van een simpele drugstest tot een massaal aftappen van alle communicatie - het is een hele weg.

Een tweede bericht komt van de Washinton Post. Die weet te vertellen dat de Amerikaanse overheid in het geheim akkoorden afgesloten heeft met privé-bedrijven om toch maar toegang te hebben tot de onderzeese kabelsdie het dataverkeer doorheen de oceanen vervoeren.

Nu was het bedrijf dat die kabels exploiteerde, oorspronkelijk Amerikaans. In een ons-kent-ons politiek was het toen geen probleem om de privé-bedrijven zover te krijgen dat zij meewerkten aan het aftappen. Maar op een bepaald moment werd een van de grootste operatoren van deze kabels verkocht aan een Aziatisch bedrijf. En dat kon wel eens problemen opleveren.

Maar "gelukkig" hebben inventieve Amerikanen snel een oplossing bedacht: de verkoop werd verbonden aan een bepaalde voorwaarde, namelijk dat binnen het bedrijf, ook wanneer het in Aziatische handen overging, er een speciaal comité zou blijven bestaan van Amerikaanse burgers die door de overheid gescreend zijn, en wiens taak het zou zijn de verzoeken tot monitoring van data snel en vertrouwelijk opgevolgd zouden worden. Dit verdrag,  "Network Security Agreement" is sindsdien een model geworden voor deals bij andere kabel- en telecombedrijven. (2) Bedrijven moesten het wel goedkeuren, want anders kregen zij geen licenties voor hun kabels. Voeg dus aan die heimelijke spionage nog wat chantage aan toe.

Van beerput gesproken...
http://www.nytimes.com/2013/07/07/us/in-secret-court-vastly-broadens-powers-of-nsa.html?pagewanted=all&_r=0
http://www.washingtonpost.com/business/technology/agreements-with-private-companies-protect-us-access-to-cables-data-for-surveillance/2013/07/06/aa5d017a-df77-11e2-b2d4-ea6d8f477a01_story.html


VISA EN MASTERCARD TREDEN OP TEGEN VPN'S..
... net wanneer je terug Wikileaks via deze betaaldiensten kan steunen!

Het mag cynisch lijken, maar wist je dat je, als je de vreemde behoefte zou voelen om lid te worden van een haatgroep zoals de KKK, je je lidmaatschap via Visa of Mastercard kan betalen? Deze financiële instellingen stellen zich immers neutraal op, en vellen geen moreel oordeel over de begunstigde van jouw betaling.

Des te vreemder is het te weten dat diezelfde instellingen enkele maanden geleden alle betalingen aan klokkenluidersite Wikileaks blokkeerden, na de onthullingen daar; het bestaande tegoed werd zelfs bevrozen. De officiële uitleg was dat Wikileaks betrokken zou zijn in illegale activiteiten, maar Wikileaks zelf heeft nooit terecht moeten staan, laat staan  dat het veroordeeld werd. Verleden week hebben MasterCard en Visa dan toch het geweer van schouder veranderd, en betalingen aan Wikileaks terug mogelijk gemaakt.

Om in één ruk door een ander dienst in het vizier te nemen: aanbieders van VPN's. Bij een Virtual Private Network wordt als het ware een afgeschermde tunnel gecreëerd binnen het internet, waardoor jij in alle vertrouwelijkheid data kan uitwisselen met je correspondent. Ook anoniem, als je dat wil. Omdat heel wat mensen door de recente gebeurtenissen met PRISM vrezen voor hun privacy, is zo'n VPN een ideale uitkomst. Er zijn dan ook tal van bedrijven die VPN aanbieden.

Maar een VPN wordt ook gebruikt door mensen die bestanden, al dan niet legaal of illegaal gekopieerd, uitwisselen via de P2P netwerken. En blijkbaar worden betaaldiensten zoals MasterCard en Visa nu ingeschakeld in de strijd tegen piraterij - al minstens 2 diensten die VPN of anonimiseringsdiensten aanbieden hebben de melding gekregen dat de betalingen geblokkeerd worden, zo weten TechDirt en Torrent Freak te melden. (1)(2)

Dat er perfect legale toepassingen bestaan voor VPN's, zoals voor mensen die van thuis uit werken en hun data willen beschermen, lijkt deze betaaldiensten worst te wezen...
http://www.techdirt.com/articles/20130703/13150923710/visa-mastercard-ban-anonymizing-vpns-just-as-they-allow-wikileaks.shtml
http://torrentfreak.com/mastercard-and-visa-start-banning-vpn-providers-130703/


VOOR HET EERST DRM-VRIJE COMICS UIT
Uitgever Image Comics zet daarmee Apple en Comixoloy buiten spel

Image Comics is de derde grootste uitgever van Comic books- een soort stripvorm die in de VS ontstaan is, en die je niet kan vergelijken met onze strips van Suske en Wiske, Nero en  Co: Comics waren altijd voor volwassenen, met helden als Superman, Spiderman en Co. De grootste uitgevers zijn de bekende Marvel en DC; Image Comics is de uitgever van bekende comics zoals Walking Dead.

Welnu, ook die strips zijn het digitale tijdperk ingetreden. Maar net zoals bij muziek is dat gebeurd met veel schroom, en angst voor het illegaal kopiëren van de comics. Daarom werd je, wanneer je tot nu toe een digitale kopie van een comic "kocht", niet de eigenaar daarvan. Neen, je opende gewoon een speciale app, zoals Comixology, iBooks (van Apple) en kon dan de comic lezen. Het boek zelf, het bestand, werd nooit naar je harde schijf gedownload.

Daar komt nu verandering in. Image Comics heeft beslist dat het de stap wil wagen om zijn comics DRM-vrij uit te brengen. Wat wil zeggen dat het bestand echt in jouw bezit komt, en dat je het als PDF, EPUB, CBR of CBZ gewoon kan bekijken op elk toestel naar keuze. Zoals de uitgever van Image Comics, Eric Stephenson, in Wired zegt: "Uiteraard willen wij niet dat iedereen zijn kopie aan honderd vrienden gaat geven, maar het argument [van piraterij] werd al gebruikt sinds thuis cassettes opnemen zogezegd de dood zou betekenen voor muziek, in de zeventiger jaren, en dag gebeurde toch ook niet. En ik denk dat het nu met de comics evenmin gaat gebeuren".

Natuurlijk is het maar één uitgever, en moeten de andere groten nog willen volgen. Maar het is alvast een stap in de goede richting. Lees het uitgebreide achtergrondartikel over digitale comics bij Wried; en ook bij CNet en Ars Technica vind je informatie over deze stap.
http://www.wired.com/underwire/2013/07/drm-free-comics-download-image/
http://news.cnet.com/8301-10797_3-57592231-235/walking-dead-publisher-drops-drm/
http://arstechnica.com/staff/2013/07/why-drm-free-comic-books-are-a-big-deal-even-if-you-dont-read-comics/BELGIË WIL OOK DATARETENTIE INVOEREN VOOR MAILS
Nog iemand een voorstel om de burger nog meer te bespioneren?

Het kan niet op. Na alle berichten over PRISM en het stiekem monitoren van de communicaties van de brave burgers, doet ons landje er nog een schepje bovenop. Plots vinden sommigen dit hét ideale moment om een richtlijn van de EU toe te gaan passen, die onze mails moet monitoren.

Nu, om eerlijk te zijn moeten we hieraan toevoegen dat er al een dergelijke richtlijn bestaat voor telefoonverkeer en SMS berichten: de operatoren zijn verplicht om de metadata rond al die communicatie 12 maanden te bewaren. Daarbij gaat het om tijdstip van de gesprekken, met wie ze gevoerd worden, en waar die personen zich bevinden.

Deze wet op de dataretentie zou nu ook uitgebreid worden naar mails. Om zware misdaad tegen te gaan, worden nu ook de internetproviders verplicht om gegevens over je elektronische correspondentie te bewaren. Zo kan men zien wie met wie correspondeert, wanneer, en vanop welk IP adres, inbegrepen de poort. De inhoud van de mail zelf blijft (voorlopig) ongeschonden.

Maar toch is dit al een ferme inbreuk op jouw privacy. Twee online tools kunnen je vertellen hoeveel er uit die metadata gehaald kan worden. Om te beginnen een tool van MIT, Immersion. Wanneer je de tool toestemming geeft om je Gmail data te doorploegen, dan zal die informatie geven over jouw email leven. Daarbij wordt niet gekeken naar de inhoud van de mails, wel naar de From, To, CC en de datum van de mails. Heb je geen Gmail, dan kan je op de website ook een demo volgen (1)

Een tweede tool die aantoont hoeveel die metadata wel vertellen, vind je bij Zeit Online. Een politicus van de Groene partij had daar namelijk de Duitse telecomgigant Deutsche Telekom een proces aangedaan: hij wou 6 maanden van zijn telefoon gegevens in handen krijgen. Toen hij ze kreeg, overhandigde hij ze aan Zeit ONline, die deze gegevens combineerde met andere gegevens die op het internet vrijelijk te krijgen zijn, zoals Twitter feeds, blog postings, websites. Het resultaat van die hele 6 maanden zie je op deze link.

De moraal van het verhaal? Alhoewel dit "slechts" metadata zijn, vertellen ze enorm veel. En mag je dus toch spreken van de zoveelste inbreuk op je privacy die dit wetsvoorstel maakt...
http://www.theverge.com/2013/7/7/4501542/mit-tool-immersion-connects-dots-of-your-life-with-gmail-metadata
http://www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-data-retention
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/wetsvoorstel-wil-alle-mails-en-sms-jes-bijhouden/article-4000345909609.htm


DE BROWSER EN ADVERTENTIES: EEN MOEILIJK EVENWICHT
Mozilla en Adblocker beschuldigd van niet zo nette dingen

Wanneer we surfen, krijgen we veel reclame te zien. Dat is nu eenmaal de prijs die we moeten betalen om bepaalde dingen gratis te krijgen, zoals Facebook, Twitter, gratis online nieuws, enz. De meeste mensen zijn niet echt gelukkig met die reclame, en proberen die te ontwijken. Wat de adverteerders en uitbaters van websites dan weer ongelukkig maakt. Twee verhalen tonen aan dat de laatste tijd de standpunten regelrecht tegenover elkaar komen staan.

Om te beginnen is er een uitspraak van de voorzitter van IAB (Internet Advertising Bureau), een organisatie die de adverteerders vertegenwoordigt. Hij heeft op een drastische manier zijn ongenoegen geuit met het feit dat Mozilla van plan is om in toekomstige versies van zijn browser het gebruik van cookies van derden tegen te gaan. Met andere woorden: wanneer je op een website komt, krijg je vaak een cookie, dat dient om te bepalen of je de site in het Engels of Nederlands wil bezoeken bijvoorbeeld, of om andere voorkeuren te bewaren. Maar er worden ook cookies gezet door derden - de advertenties op de site; door die cookies van derden kan je doorheen je surftochten gevolgd worden, zodat je met meer doelgerichte advertenties bestookt kan worden, die meer afgestemd zijn op jouw surfgewoonten.

Welnu, de CEO van IAB, Randall Rothenberg, heeft in een interview gezegd dat Mozilla een stuurloos schip is onder commando van anit-kapitalistische interesses die erop uit zijn om de populaire browser te gebruiken om de uitgeversindustrie op het internet te breken. (1) Als straffe taal kan dit tellen....

Nu, uiteraard kan je begrijpen dat IAB geen voorstander is van de plannen van Mozilla. Maar anderzijds kan je toch ook vragen stellen bij die cookies van derden. De meeste internauten hebben niet echt bezwaar tegen een advertentie zo nu en dan, maar wel tegen het feit dat zij gevolgd worden. Kunnen de adverteerders geen genoegen nemen met het plaatsen van meer algemene advertenties - net zoals zij op tv doen: daar komen zij toch ook niet eerst in de huiskamer kijken, vooraleer zij een aan jouw gezin aangepaste advertentie tonen?Het tweede verhaal dat ons bereikte, is echter van een andere aard. Sommige mensen houden helemaal niet van advertenties op websites, en gebruiken een tool zoals Adblocker om die advertenties te blokkeren. Adblocker is een extensie voor de browser, die het ook mogelijk maakt om advertenties van sommige bedrijven toch toe te laten. Het zou nu blijken uit een artikel bij de Duitse site Horizont (2) dat Google geld betaalt aan AdBlock Plus om ervoor te zorgen dat zijn advertenties op die lijst met uitzonderingen komen.AdBlock Plus vermeldt inderdaad in zijn voorwaarden dat het grote bedrijven "beheerskosten" aanrekent, omwille van de tijd die het nodig heeft om de verzoeken te behandelen om op de witte lijst met uitzonderingen te komen. Een praktijk die toch wel eigenaardig te noemen is, en die zelfs een zweem van afpersing vertoont, aldus MarketingVox (3)
http://www.adexchanger.com/online-advertising/iab-mozilla/#comment-103048
http://www.horizont.at/home/detail/google-ist-geldgeber-von-adblock-plus.html
http://www.marketingvox.com/google-pays-to-be-whitelisted-on-adblocker-webmasters-still-not-recovered-from-penguin-doom-and-gloom-in-ad-tech-financing-052147


TWITTER DM'S WORDEN GESYNCHRONISEERD OP ALLE TOESTELLEN
En nog andere kleinere tweaks aan apps en mobile

Het is zomer, en dan valt er niet zoveel tech nieuws te rapen - behalve van het departement Snowden en afluisterpraktijken uiteraard. Daarom enkele minder wereldschokkende berichten, zoals dit: Twitter brengt een update uit voor al zijn officiële apps.

Voortaan zullen Direct Messages of DM's, de privéboodschappen die jij alleen te zien krijgt, gesynchroniseerd worden tussen alle toestellen. Wanneer je dus een DM bekeken hebt op je Android of iPhone toestel, zal die ook als "read" of gelezen gemarkeerd staan wanneer je 's avonds via je desktop naar de Twitter website surft of Twitter bezoekt via de Tweetdeck software.

Verder zijn er nog enkele kleine verbeteringen, afhankelijk van het toestel. Voor de iPhone app bijvoorbeeld is er een "quick reply" zone in een tweet, wanneer je die aanklikt in de lijst. Dat zou het simpeler moeten maken om gesprekken te voeren. Voor de Mac app zijn er onder de "connect" tab ook meer opties: in plaats van enkel de @replies te zien, krijg je ook de retweets, follows, en favouriets - eigenlijk wat je ook via de Twitter website te zien krijgt.

Voor de Android, iPhone, iPad apps en de website mobile.twitter.com werd ook het zoeken aangepakt. Wanneer je naar iemand zoekt, dan krijg je meer informatie over de persoon, met de volledige bio. Zo kan je gemakkelijker en sneller zien of deze persoon degene is die je wenst. Wanneer je op aanraaktoestellen de preview naar links veegt, dan zal je suggesties krijgen voor gelijkaardige accounts. En in de zoekresultaten komt ook een indicator die aangeeft wanneer er nieuwe resultaten zijn voor jouw zoekwoord.

Kleine tweaks, maar ja, het is toch een verbetering. Wat ons wel opvalt is dat in deze reeks (Android, iPhone, iPad, mobiele site) er toch wel notoire ontbrekenden zijn - Blackberry en Windows Phone...

De apps kan je downloaden op onderstaande adressen.
https://itunes.apple.com/us/app/twitter/id333903271?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.twitter.android&referrer=utm_source%3Dblog%26utm_medium%3Dblog%26utm_term%3Dblog%26utm_content%3Dblog%26utm_campaign%3Dblog
https://itunes.apple.com/us/app/twitter/id409789998


HADOPI STOPT SCHAAR WEG EN SNIJDT INTERNETTOEGANG NIET MEER AF
Strijd tegen piraterij richt voortaan op sites die verdienen door illegaal kopiëren

Het is niet omdat Frankrijk nu plots het geweer van schouder verandert, dat het de strijd tegen piraterij opgeeft. Integendeel. Het is alleen tot de conclusie gekomen dat het doorsnijden van de internetverbinding van de internaut die herhaaldelijkop piraterij betraptwerd, een maat te ver is. Het internet is nu eenmaal een levensbehoefte geworden, net als elektriciteit, water.

Even recapituleren: als eerste land ter wereld heeft Frankrijk via de Hadopi wet een systeem ingevoerd waarbij de internaut, die drie keer op piraterij betrapt werd, niet alleen met een boete bedacht werd, maar ook de toegang tot het internet verloor, voor kortere of langere periode. Het voorbeeld van Frankrijk stond de Amerikanen wel aan, en zij werkten een gelijkaardig systeem uit - met dit verschil dat daar wel erkend werd dat internettoegang een basisbehoefte is, en niet volledig afgesloten zou worden: de internaut zou de toegang tot bepaalde sites behouden.

De maatregel lag van het begin aan onder vuur, al is het maar omdat de bewijslast (een IP-nummer) niet sluitend te noemen is. En nu is dus beslist dat het blokkeren van de internettoegang een maatregel te ver was. Let wel: de internaut zal nog altijd beboet kunnen worden voor het illegaal delen van bestanden. Maar de boete zal wel maximaal €1.500 kunnen bedragen, wat ver staat van de monsterboetes en schadevergoedingen die de Amerikaanse platenmaatschappijen in het verleden gevraagd hebben van individuele internauten die al dan niet terecht van piraterij beschuldigd werden.

In plaats van de gewone internaut te gaan vervolgen, zal nu het vizier gericht worden op de échte piraten, namelijk de websites die profijt trekken uit gepirateerde content, zonder dat zij dat geld doorstorten aan de auteursrechthebbenden. Daarbij zullen alle betrokken spelers ingeschakeld worden van leveranciers van betaalsystemen , reclameregieën tot zoekmachines en sociale netwerken.

Ondertussen dringt La Quadrature du Net, een oganisatie die het voortouw genomen had in het verzet tegen Hadopi, aan op een volledige hervorming van het auteursrecht, om "onze culturele rechten te erkennen". De bevolking heeft cultrurele rechten om de cultuur te delen, en dat zou effectief door de wet erkend moeten worden. Het op niet-comerciële basis delen van bestanden, zoals bij een remix, zou toegelaten moeten worden.

Een standpunt waarbij we ons enkel maar kunnen aansluiten. Meer bij Actualité en The Next Web.
http://www.actualitte.com/legislation/hadopi-la-coupure-d-acces-a-internet-enterree-et-ensuite-43718.htm
http://thenextweb.com/eu/2013/07/09/france-performs-u-turn-on-three-strikes-hadopi-disconnection-law


DROPBOX SYNCHRONISEERT NIET ENKEL BESTANDEN MAAR OOK DATA
Nieuwe API moet ontwikkelaars lokken

'Sync is the new save'. Dat is het motto waarmee Dropbox uitpakte op een conferentie voor ontwikkelaars deze week. Het heeft een nieuwe API uitgebracht, waarmee niet alleen bestanden gedeeld worden, maar ook bijvoorbeeld informatie over de plek waar de gebruiker was in een toepassing. De Datastore API, zoals Dropbox het genoemd heeft zorgt ervoor dat ruwe, gestructureerde data gesynchroniseerd kan worden via Dropbox op verschillende toestellen.

Concreet wil dit zeggen dat je een game kan spelen of een app kan gebruiken op het ene toestel, en, op voorwaarde dat dit toestel met Dropbox verbonden blijft, het spel kan verderzetten op een ander toestel. Wanneer een toestel offline gaat, dan zullen de data pas later gesynchroniseerd worden in Dropbox, wanneer er terug een internetverbinding is. De API werkt met iOS, Android, en Javascript.

Minstens even belangrijk is de Saver functie voor ontwikkelaars. Die kunnen zij in hun code importeren, zodat de gebruiker zijn bestanden gemakkelijker naar Dropbox kan oplaan.

Nu is Dropbox heel populair - het ging van 100 miljoen gebruikers in november 2012 naar 15 miljoen in juni 2013. Maar het moet het wel opnemen gegen groten zoals Google, Microsoft. En die laatste heeft met zijn SkyDrive toch wel heel wat te bieden, vooral omdat bijvoorbeeld alle Office onderdelen meteen de optie bieden om bestanden op SkyDrive op te slaan. (1)(2)

GigaOm heeft wel enkele kritische kanttekeningen rond het gebruik van DropBox, en dan vooral in zakelijke milieus. De veiligheid en vertrouwelijkheid van de data is een van de 'hot issues'. Het business model, om het nog maar eens met een Engels woord te zeggen, is een andere onbekende: Dropbox zal ergens zijn geld vandaan moeten halen om al die servers te betalen... (3)
http://www.wired.com/business/2013/07/dropbox
http://thenextweb.com/insider/2013/07/09/dropbox-reveals-product-news/
http://gigaom.com/2013/07/09/dropbox-datastore-sounds-good-but-it-might-not-be-for-every-application/


VOICE OPROEPEN MOGELIJK VANUIT HANGOUTS..
... maar niet voor mobiele apps.

Google geeft en neemt: verleden jaar schafte het de mogelijkheid af om vanuit Gmail voice oproepen te doen. In mei dit jaar werd Voice geïntegreerd naar het hangouts onderdeel van Google+, met de mogelijkheid om VoIP (voice over IP of telefoongesprekken via het internet) te ontvangen. En nu is die optie verder uitgebreid: je kan nu dus ook zelf gesprekken opstarten vanuit Hangouts.

Volgens de aankondiging is het gratis, voor oproepen naar de VS en Canada. Je kan ook gewone telefoonnummers oproepen, zodat mensen die geen Hangout hebben, toch aan het groepsgesprek kunnen deelnemen. Het principe is simpel: gewoon een naam aanklikken in je Google+, Gmail of de Chrome extensie, en het gesprek wordt opgestart.

Het opvallende aan de zaak is dat deze optie niet geïntegreerd wordt, althans voorlopig niet, in mobiele apps voor iOS en Android. Dat zou pas een verbetering zijn, want data is veel goedkoper dan mobiele gesprekken. Is het om de mobiele operatoren te vriend te houden? Die zijn al niet zo goed gezind omdat apps zoals What's app de inkomsten uit SMS berichten een flinke knauw gegeven hebben, omdat bij de app enkel het (erg minieme) dataverbruik aangerekend wordt, terwijl bij de sms een flinke forfait per bericht gevraagd wordt...

Tussen haakjes: er zijn heel wat Linux-gebruikers die al jaren vragen om een versie van Google Drive voor dit besturingssysteem. Google blijft tot nu toe oostindisch doof voor die verzuchting. Daarom werd nu een online petitie opgestart. Als je zelf een Linux OS hebt, of sympathie hebt voor de verzuchtingen van de Linux-gebruikers,zou het erg mooi zijn indien je die petitie zou tekenen! (3)
http://techcrunch.com/2013/07/09/google-finally-brings-voice-calling-to-hangouts-but-not-to-its-mobile-apps/
http://www.theverge.com/2013/7/9/4508622/google-voice-calling-hangouts
http://www.commentcamarche.net/news/5862693-google-drive-une-petition-pour-une-version-linux?utm_source=benchmail&utm_medium=mail&utm_campaign=ML32_E10248692&f_u=2590464


JET CITY COMICS: MAAK VAN BOEKEN COMICS
Amazon gooit zich hiermee op de comics markt

Comics zijn erg populair op tablets, en het feit dat één uitgeverij alvast begonnen is om ze zonder DRM te publiceren, zoals we eerder deze week berichtten, is alvast een aanzet om die populariteit nog een duwtje te geven.

En elke uitgeverij die zichzelf respecteert moet open staan voor nieuwe markten; het is dan ook niet te verwonderen dat Amazon, een van de grootste uitgevers ter wereld vooral op het digitale vlak, start met comics. Het heeft hiervoor een speciale afdeling opgericht: Jet City.

Die zal niet alleen 'klassieke' comics uitbrengen, maar ook gewone boeken omzetten tot comics. In den beginnen zullen die vooral in digitale vorm uitkomen, maar het is niet uitgesloten dat de boeken ook in print verschijnen zullen.

Meer bij The NExt Web en The Verge.
http://thenextweb.com/insider/2013/07/09/amazon-publishing-launches-jet-city-comics-to-push-into-comics-and-graphic-novels/
http://www.theverge.com/2013/7/9/4506742/amazon-announces-jet-city-comics-imprint-george-rr-martinAPPLE VEROORDEELD VOOR PRIJSAFSPRAKEN E-BOEKEN
Een samenzwering, of gewoon logische zakelijke afspraken?

De prijzen van e-boeken zijn tamelijk hoog, in vergelijking met papieren boeken, niet? Normaal gezien zou er in elk geval toch een grote verschil tussen beiden moeten zijn. De auteursrechten voor het boek blijven natuurlijk hetzelfde, maar bij een papieren boek heb je de kosten voor het drukken, de logistieke kosten (vervoer naar de winkels, magazijnen om ze op te slaan, terugnemen van onverkochte exemplaren, ...), terwijl die kosten voor het e-boek niet bestaan.

In de VS was e-commerce gigant Amazon begonnen de prijs van e-boeken te drukken. Goedkopere boeken geeft immers een grotere omzet, en zet aan tot impulsief kopen. Dat was niet naar de zin van de grote uitgevers, die hun marge zagen dalen. Toen Apple met zijn iBooks initiatief kwam, zagen zij, aldus TechCrunch, hun kans om die marges terug op te drijven. Apple werkte met een systeem waarbij het 30% commissie vroeg op de verkoopprijs van een boek, terwijl bij Amazon en de uitgevers meer volgens het systeem van de "groothandel" werkten: handelaars kopen boeken van uitgevers, en verkopen die aan de prijs die ze zelf zetten. In het geval van Amazon was dat een lage prijs, omdat het zo de verkoop van zijn eigen e-reader, de Kindle, wou aanzwengelen.

Bij het begin van de iBooks had Amazon een marktaandeel van 90%. Nu is dat aandeel, dankzij de verkoop van e-boeken via iBooks in iTunes, geslonken tot 60%. De methode van Apple heeft er dus voor gezorgd dat er meer competitie kwam, en dus zou de Amerikaanse overheid tevreden geweest moeten zijn. Toch was ze dat niet: Apple werd beschuldigd van prijsafspraken met de uitgevers. Die wilden, zoals gezegd, dat Apple een tegengewicht zou vormen voor prijsbreker Amazon, en zij wilden ook terug grotere marges. Bij Apple werden nieuwe boeken niet aan $9,99 verkocht, maar aan $12,99 of $14,99. Bovendien werden de uitgevers, volgens de afspraken met Apple, verplicht om dezelfde prijzen toe te passen in alle andere e-boekenwinkels, waaronder de Kindle Store. En het is bij dat laatste dat het schoentje wringt. De uitgevers zouden zelfs gedreigd hebben om hun cataloog uit de Kindle Store te verwijderne, indien Amazon de hogere prijzen niet zou toepassen.

De Amerikaanse overheid klaagde daarom Apple aan voor prijsafspraken en samenzwering om de prijzen kunstmatig hoog te houden. De rechter gaf de overheid deze week gelijk. Een uitspraak die door sommigen afgedaan wordt als onbegrijpelijk, een vonnis gedaan door iemand die niets van zakendoen begrijpt.

Over de achtergrond enkele artikels.
http://techcrunch.com/2013/07/10/apple-guilty-of-fixing-ebook-price-in-doj-lawsuit/
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323844804578531433167811270.html
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_technologie/Apple_schuldig_aan_prijsafspraken_e_boeken.9373486-3127.art


FOURSQUARE RICHT ZICH TOT MILJOENEN GEBRUIKERS VAN SIMPELE NOKIA MOBIELTJES
... en Nokia zelf breidt HERE navigatiesysteem uit

Locatiegebonden software en mobieltjes, het is de ideale combinatie. Maar niet iedereen heeft een dure smartphone met vele mogelijkheden - kijk maar om je heen, en je zal bemerken dat de meeste mensen nog altijd rondlopen met een simpel mobieltje, dat ze voornamelijk gebruiken om te bellen.

Toch is dat publiek met zijn simpel mobieltje een grote potentiële markt. Foursquare heeft dat begrepen, en het komt uit met een nieuwe app die bedoeld is voor de erg populaire reeks Series 40 van Nokia. Het volgt hiermee het voorbeeld van Facebook en Twitter, die ook al apps aangekondigd hebben voor mensen met simpele telefoons. (1)

Nokia is trouwens nog altijd de koning van de simpele mobieltjes; en ondanks zijn nauwe samenwerking met Microsoft, en de reeks Windows Phone toestellen die het uitgebracht heeft, menen sommigen dat het bedrijf een stille dood aan het sterven is. Niets is minder waar: het bedrijf heeft een slimme strategie, en werkt aan zijn sterke punten. Zo is Nokia heel sterk in navigatiesoftware; persoonlijk heb ik een E7 toestel, en de GPS-navigatie daarop is fantastisch.

Nokia heeft nu beslist om dat sterke punt uit te spelen: het zal HERE Drive+ uitbrengen voor Windows Phone toestellen van derden, dus niet-Nokia's. Maar waar je voor deze software op het NOkia toestel (Lumia 928, 925, 920, 822, 810, 620) niet moet betalen, kost hij wel $34,99 voor de andere toestellen. Niet goedkoop voor een app, maar vergeleken met andere GPS software niet overdreven.

HERE Drive behoort tot de zogenaamde turn-to-turn software, wat wil zeggen dat hij elke beweging volgt en zich meteen aanpast wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde straat inslaat: hij gaat dan de route onmiddellijk herberekenen. Bovendien kan je de landkaarten ook offline gebruiken, wanneer je dus geen internetverbinding hebt. De software bevat een onderdeel dat My Commute heet, en dat onthoudt wat vaak gebruikte routes zijn, en de transit tijd berekenen kan.
http://venturebeat.com/2013/07/09/foursquare-nokia-app/
http://blog.foursquare.com/2013/07/09/foursquare-for-millions-more-people-around-the-world
http://newsroom.nokia.be/here-lanceert-here-drive-voor-alle-windows-phone-8-smartphones/


GOOGLE MAPS IN NIEUWE VERSIE VOOR HET MOBIELTJE
Maar geen offline kaarten... of toch?

Google heeft een nieuwe versie bedacht voor zijn Google Maps voor smartphones en tablet computers, die nu al in de Google Play winkel ligt voor Android toestellen, en binnenkort ook in de App Store te krijgen zal zijn voor iPhone en iPad.

Wat zijn de nieuwigheden? Om te beginnen is er Explore, een tool die, zonder dat jij iets moet intikken, de leuke plekken in je omgeving toont: Eat, Drink, Shop. Verder is de navigatie uitgebreid: naast actuele verkeersinformatie worden nu ook problemen op de weg getoond; tik je op zo'n probleem, dan krijg je details over het ongeluk of incident. Ben je onderweg in een file, dan zal Google een alternatieve route tonen wanneer die beschikbaar is, en de route langs daar herberekenen. De versie voor tablets is niet langer de versie voor smartphone maar dan op grotere schaal - er werd een speciaal ontwerp bedacht om vanuit je huiskamer met deze tool te kunnen spelen.

UIteraard bevat Google Maps ook besprekingen van handelszaken in je buurt; daarbij wordt gewerkt met 5 sterren, zodat de review genuanceerd kan worden. Mensen die een expert zijn in een bepaald domein, krijgen een "Zagat" badge, zodat je meer belang kan hechten aan hun opinie. Tot slot komen er natuurlijk ook advertenties aan te pas, zij het in verkapte vorm: je zal de speciale aanbiedingen te zien krijgen van bepaalde winkels. Voor dit laatste onderdeel wordt samengewerkt in de VS met grote merken zoals Toys 'R Us, Macy's; of deze tool ook in Europa mogelijk zal zijn, en met welke grootwarenhuizen dan eventueel samengewerkt zal worden is nog niet duidelijk.

Tot slot nog dit: vele gebruikers hebben, na het downloaden van de nieuwe versie, meteen al geklaagd dat er geen mogelijkheid bestaat om de landkaarten offline te gebruiken. TechCrunch heeft echter een Easter Egg gevonden die dat toch mogelijk maakt: wanneer je online een bepaalde kaart opgeroepen hebt, en je tikt in het zoekvak "Okay Maps" in, wordt deze kaart in de cache opgeslagen. Handig om weten!
http://google-latlong.blogspot.be/2013/07/a-new-google-maps-app-for-smartphone.html
http://techcrunch.com/2013/07/10/save-maps-offline-new-google-maps/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT WERKT AAN 3D AANRAAKSCHERM
Meer kracht nodig om een steen te verplaatsen dan een spons

Je kan zeggen wat je wil, maar de jongens en meisjes in het lab van Microsoft zijn echt wel ijverig en inventief. Uit dat lab is al heel wat knappe software gekomen - die soms helaas nooit een praktische toepassing kent, maar soms wel. Denk maar aan de Kinect gebarenherkenning, of aan de Fotosynth die panoramafoto's maakt.

Nu zijn ze daar bezig aan een revolutionair aanraakscherm, zo weten verschillende bronnen te melden (1)(2) Het gaat namelijk om een aanraakscherm, dat feedback geeft bij de aanraking. De opstelling bestaat uit enerzijds een LCD plat beeldscherm met sensoren om de kracht te meten, en anderzijds een robotarm waarop het scherm bevestigd is. Door op het scherm te duwen met meer of minder kracht, wordt het scherm bewogen, zodat het lijkt alsof het op jouw aanraking reageert. Zo zou je, om een steen te verplaatsen ophet scherm, meer kracht moeten uitoefenen dan om een spons te verplaatsen.

Bovendien zijn de objecten op het scherm in 3D. Je zou hun contouren als het ware kunnen "voelen", en via een speciale bril ook in 3D kunnen zien op het scherm.

Een knappe ontwikkeling. Maar wat kunnen de toepassingen zijn? Volgens Microsoft zowel voor gaming als voor de medische wereld. Zo zouden artsen beter MRI scans kunnen interpreteren, doordat zij doorheen de verschillende dwarsdoorsneden kunnen navigeren met hun vinger.

Of het ook echt zal doordringen in de medische wereld, is nog de vraag. Toch is het alvast interessant om de toepassing aan zijn werk te zien...
http://www.bbc.co.uk/news/technology-23132678
http://research.microsoft.com/en-us/news/features/3-dhaptic-060413.aspx


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Huawei Device laat weten dat de Huawei Ascend Mate nu beschikbaar is bij Fnac, MediaMarkt en Saturn tegen de prijs van 349 EUR.
De Huawei Ascend Mate is de grootste Android grootbeeld smartphone of phablet die op dit moment op de markt is. Het high definition LCD scherm is maar liefst 6.1 inch groot en heeft een resolutie van 1280 x 720. Het toestel is slechts 9.9mm dik, waardoor het nog uitstekend in de broekzak past. De 1,5 GHz quad core processor zorgt voor een snelle multimedia-ervaring, zoals het spelen van 3D games of het bekijken van videos.
http://www.huaweidevice.com/

*** Media Player, Safari, App Store en Facebook zijn samen verantwoordelijk voor 82 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer op iOS-apparaten. Dit blijkt uit het recent verschenen Mobile Analytics Report van Citrix.
http://lewispr.cmail1.com/t/j-l-tlutirl-duqhyljk-y/

*** Deezer slaat de handen in elkaar met Foursquare
Als je vanaf 1 juli minstens zeven keer incheckt op Foursquare in gelijk welke muziektempel maak je kans op drie maanden Deezer Premium+, met onbeperkte toegang tot meer dan 25 miljoen nummers.
http://foursquare.com/deezerHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


UNIFORM MOTION: THE TELEPHONE BOX
[pop] Een heel leuk deuntje, dat afwisselt van toonaard, en vrolijk overkomt. De zang is niet perfect, maar wel enthousiast. Van deze band zijn er verschillende songs bij Jamendo, waaronder Roll Over, dat wat intiemer is. Gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/378502/uniform-motion
http://www.uniformmotion.net
http://www.jamendo.com/en/track/1039054/the-telephone-box
JULANDREW: WAIT A LITTLE LONGER

[singer/songwriter] Een popband die gezellige rock brengt, met een lead zangeres. Is het opzettelijk, of gewoon slechte mixing dat in deze song de vrouwenstem zo op afstand klinkt? Toch niet slecht.  Bij een andere song, Crazy As, is de mixing veel beter. Gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/339884/julandrew
http://www.julandrew.com
http://www.jamendo.com/en/track/1039111/wait-a-little-longer


MR. JUAN - BABY YOU'RE REALLY IN LOVE
[electropop] Een band uit Frankrijk, die heel opgewekte muziek maakt. Zet dit nummer op tijdens een feestje, en de sfeer zit er meteen in! De andere nummers zijn een mengeling van Ska, zoals Senor Bomba, en elektropop. In elk geval een band met een hoek af, en zo hebben we ze graag!
http://www.jamendo.com/en/track/1039381/baby-you-re-really-in-love
http://www.jamendo.com/en/artist/426938/mrjuan
http://www.juanitos.net


TAMARA LAUREL - I WANT YOU
[Folk / singer songwriter] Fragiel, een simpele akoestische gitaar en een vrouwenstem, plus een viool. Om later aan te zwellen tot wat meer uptempo muziek. Mooi. Slechts één song op deze EP, maar hij is wel gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/433610/tamara-laurel
http://www.jamendo.com/en/list/a121316/i-want-you-single


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BEZOEKER

Gaan we voor de laatste dag van de week eens flink griezelen? Dat kan, met het hoorspel "De bezoeker". Het dateert uit 1984, is gebaseerd op een werk van Peter McKee, en wordt gebracht door Doris van Caneghem, Paul Cammermans en Anton Kogen. De plot: Mevrouw Williams krijg bezoek van meneer Smith, die gestuurd werd door het makelaarskantoor. Haar huis staat immers te koop. Er ontstaat een conversatie die onschuldig lijkt, maar dan sluipt er een dreigende ondertoon in...
Super spannend!
http://hoorspel.wordpress.com/2011/09/17/de-bezoeker/

Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  

  @bloovi: RT @marnikdhoore: Safeshops.be & Dag van de Webshop promoten Belgische E-commerce http://t.co/taEyhlabAs via @bloovi

@dutchcowboys: Holocaustontkenning leidt eigen leven op internet http://t.co/uxCtr7kwUt

@haploc: Bye bye disconnections, hello meta-data access + fines #HADOPI http://t.co/PsBzkYJ1wC

@JFLemmens: RT @Blyaert: 26 twitter guidelines for journalists. Number 1: you're one tweet away from being fired. http://t.co/CPQ27HG9Lk

@stvn: RT @stubru: Brusselse boksers maken nieuw programma voor Canvas met hun smartphones! Check de veelbelovende teaser: http://t.co/ACkpAhyNw3

@LiavanBekhoven: Juweeltjes. - The Press Photographer's Year http://t.co/eQVdJ9fRhO #thingsidoformyfollowers

@elidesc: Stievie NV wordt dochteronderneming VMMa | In najaar voor alle Vlamingen http://t.co/uU9D9WNyGC - Testresultaten: http://t.co/j1BNCzbIdk

@vioe: Hoe zoek je het verhaal van je huis? Onze collega's van @EnglishHeritage hebben er een oplossing voor http://t.co/PjsQZsQ3CN

@Frankwatching: Gespot! Wandelen-app: Loop nooit meer verkeerd met duidelijke startpunten & GPS-functie http://t.co/ouKZQCZSxv

@aardling: Het grootste probleem voor ons huidige www. "They’ve abandoned interoperability." http://t.co/z72kaLiG4W #GoogleReader #RSS HT @marcoarment

@Kris10Vermoesen: Waarom @geertnoels nog een tijdje op TerZake zal komen http://t.co/9oTuBuV4Jh #media #experts

@dejournalistiek: Wereldcongres journalistiek gestart in Lamot - Gazet van Antwerpen http://t.co/pPkwD6wScSNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Elke idioot kan omgaan met een crisis - het is het alledaagse leven dat je sloopt.
-Anton Tjsechov-

 
De nieuwe oogst


MEET.FM: ONLINE MEETING
Dezewebdienst laat je toe om een ontmoeting te regelen via het internet met een groep mensen -vrienden, partners, collega's enz. De dienst is toegankelijk vanop verschillende toestellen (pc, tablet, smartphone), en alles wat je moet doen is naar de website surfen, waar je een account aanmaakt en een naam kiest voor je kanaal. Vervolgens nodig je vrienden uit, door de URL van je kanaal te verzenden.
[Taal: ENG]
http://www.meet.fm/
http://www.makeuseof.com/tag/meet-fm-set-up-meeting-online/


SUBTITLEHUB: ONDERTITELING

Deze site is eigenlijk een hub, een centrale plek waar je veel links vindt naar verschillende andere sites, die allemaal te maken hebben met ondertitels voor films. Zij kan ook gebruikt worden als zoekmachine, om uit te vinden op welke website de ondertitelingvan een bepaalde film aanwezig is.
[Taal: ENG]
http://subtitlehub.com/
http://www.makeuseof.com/tag/subtitlehub-look-for-subtitles/

LUCIDITY: WAKKER IN JE DROMEN?
Door een dagboek bij te houden over je dromen,kan je gemakkelijker zichzelf herhalende patronen in je dromen herkennen. Zo kom je dan in je droom tot een staat van helderheid, de luciditeit. Deze website helpt je daarbij.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/lucidity/odncphbeijefcheneijmfiopnfknhknd
http://www.makeuseof.com/tag/lucidity-keep-a-dream-journal/


BITESLIDE: ONLINE PRESENTATIES

Deze website werkt met slidebooks - een andere naam voor presentaties, maar ze worden wel online gezet zodat ze gemakkelijk gedeeld kunnen worden met anderen. Interactie is hierbij belangrijk - het is geen presentatie die enkel door de meester of de prof vanop zijn spreektoel gecontroleerd wordt, maar ook anderen hebben hun zegje.
[Taal: ENG]
http://www.biteslide.com/
http://www.makeuseof.com/tag/biteslide-create-share-free-online-slidebook-presentations/NOTEDIP: VERTROUWELIJKE BERICHTEN
Je zou eigenlijk wel liever voor sommige internetberichten een beveiligde dienst gebruiken, maar je beschikt niet over de nodige technische bagage om berichten te gaan versleutelen? Deze webdienst kan helpen. Hij is gebruiksvriendelijk, en je kan online boodschappend elen met anderen, via een beveiligd kanaal. De berichten worden beschermd met een paswoord, en vernietigen zichzelf nadien.
[Taal: ENG]
http://notedip.com/
http://www.makeuseof.com/tag/notedip-create-self-destructing-online-messages-that-are-password-protected-support-read-receipts/


FITNESSBLISS: ZELF JE EIGEN PROGRAMMA SAMENSTELLEN
Niet iedereen heeft de tijd en het geld om naar een fitness centrum te gaan. Maar toch wil je aan je gezondheid en fitheid werken. Deze webdienst kan helpen: je kan er een eigen fitnessprogramma samenstellen, en je vorderingen opvolgen.
Je maakt een account aan, waarbij je vertelt wat je geslacht is, waar je kan oefenen, en wat het doel is van je programa. Daarna kan je verschillende routines aan je programma toevoegen uit de database.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/fitnessbliss-create-workout-routine-online/
https://chrome.google.com/webstore/detail/fitnessbliss/opdgckbdimehmjcfoddoghjieapefide/related?hl=en


GRATISCURSUS NU OOK IN HET ENGELS

Goed nieuws voor wie een voornamelijk met Engelstalige software werkt op zijn machine: alle, of bijna alle cursussen van GratisCursus van de onvolprezen Peter zijn nu ook in het Engels beschikbaar. (Met dank aan Lode voor de tip)
[Taal: ENG]
http://www.swotster.com/

NOTELOOP: FUTURISTISCHE INTERFACE
Ken je het woord FUI? Het staat voor Fantasy User Interfce, of Fictional UI, of Fake UI, Futuristic UI... Kortom, je hebt het begrepen: dit zijn manieren om met de computer te communiceren die bedacht werden door SF schrijvers en filmmakers, en die dus nooit bestaan hebben - of tenminste niet bestonden toen het boek of de film gemaakt werd.
Deze site is gewijd aan deze bedenksels in filmen, tv-feuilletons, reclamefilmpjes, enz.
[Taal: ENG]
http://www.noteloop.com/kit/fui/


YOUTUBE LYRICS: BROWSER ADD-ON

Extensie voor Firefox, Chrome, Opera
YouTube is heel handig om muziekvideo's te vinden. Maar wil je ook de woorden (lyrics) bij de songs vinden, dan blijf je daar op je honger zitten. Gelukkig is er deze extensie voor de browser (Firefox, Chrome, Opera), die de woorden tevoorschijn tovert. De werking is heel simpel: gewoon de add-on installeren, en dan naar je favoriete muziekclips-site gaan. Wanneer je een song speelt, dan zullen de woorden automatisch geladen worden, en verschijnen in een venster dat zweeft boven de hoek rechts boven in de browser. Je kan ook zoeken op song. De add-on werkt met YouTube en GrooveShark.
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/youtube-lyrics-by-rob-w/
https://chrome.google.com/webstore/detail/youtube-lyrics-by-rob-w/lifkpflabnobkgbjpcmocmgcajlecbcp
https://addons.opera.com/en/extensions/details/youtube-lyrics-by-rob-w/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPINIEWOLVEN
Dit nieuwe platform wil experts, creatievelingen en ondernemers helpen om gehoord te worden, zodat hun mening telt in hun vakgbied. De site belooft de menselijke verhalen te brengen, meningen die het verdienen gehoord te worden.
Onze opinie is alvast dat erop de subpagina's een kapitale fout gemaakt wordt: het logo links boven dat op de startpagina de "home" vertegenwoordigt, ontbreekt op de subpagina's zodat je niet gemakkelijk terug kan naar de home. Er is wel een pijl "terug" maar die zit onder de vouw van het scherm, en is niet meteen zichtbaar.
[Taal: NL]
http://www.opiniewolven.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TWEETGENIE
Deze site is een project van de Universiteit Twente. Daar probeert men aan de hand van de geposte tweets te achterhalen of een Twitteraar een man of vrouw is, en welke leeftijd hij/zij heeft. Is het fout, dan word je vriendelijk verzocht om dit te melden, zodat het programma verbeterd kan worden. Wat wijzelf meteen hebben moeten doen, want volgens het programma is @hvangool een man van ongeveer 37 jaar oud. Fout!
Denk je dat jij het beter kan raden? Doe dan zelf de teste aan de hand van tweets van een bepaalde persoon.
[Taal: NL]
http://www.tweetgenie.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TREINERVARING
De trein is altijd een beetje reizen - en vaak ook een beetje afzien, als men mag afgaan op de tweets die geplaatst worden met de hashtag #NMBS. Gelukkig is het niet altijd kommer en kwel, en zijn er vaak ook rake observaties en grappige opmerkingen te lezen.
Deze website is heel simpel van opzet, maar gemakkelijk voor mensen die geen ervaring hebben met Twitter om toch in het reisgevoel te kunnen delen.
[Taal: NL]
http://www.treinervaring.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HANA DAVIES (FOTO'S)

Deze fotografe is niet zozeer bijzonder voor de foto's zelf, als wel voor de manier waarop zij ze resenteert, als een collage van polaroid foto's. Indrukwekkend knap!
[Taal: ENG]
http://feaverishphotography.com/blog/2009/09/hana-davies/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DISNEY FILMS IN DISNEY FILMS
Wist je dat niet alleen tech bedrijven Easter Eggs in hun producten stoppen? En dat niet alleen in Hitchcock films "bekende personen" een cameo rol spelen? Dat wordt in deze reeks foto's aangetoond: Disney figuurtjes uit de ene film die een cameo spelen in andere films... Leuk gevonden :)
[Taal: EG]
http://tumblr.tastefullyoffensive.com/post/54786329345/disney-movies-in-disney-movies-part-1-via#.Ud7vlW2d8gw


VRIJDAG MULTIMEDIA: PIXELS
Een filmpje dat al uit 2010 dateert, maar dat gewoon prachtig blijft. Het is de invasie van de pixels, met veel knipoogjes naar videogames. Om van te smullen.
[Taal: ENG]
http://www.dailymotion.com/video/xcv6dv_pixels-by-patrick-jean_music#.Ud7xtm2d8gw
 


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- YourTour: Meedoen aan de Tour de France met Google Street View
http://www.belgiancowboys.be/web/yourtour-meedoen-aan-de-tour-de-france-met-google-street-view/µ-
- De smartphone: een razendsnelle ontwikkeling [adv]
http://www.belgiancowboys.be/mobile/de-smartphone-een-razendsnelle-ontwikkeling-adv/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Islamitische internetexperts lanceren 'halal' zoekmachine
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3474375/2013/07/11/Islamitische-internetexperts-lanceren-halal-zoekmachine.dhtml
- Opsporingsdiensten tappen 42 keer bij XS4ALL
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3474008/2013/07/11/Opsporingsdiensten-tappen-42-keer-bij-XS4ALL.dhtml
 


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


- Nokia Lumia 1020 met 41 megapixel
http://www.fantv.nl/digitaal/mobiel/20519-nokia-lumia-1020-met-41-megapixel
- Navigatie op je voorruit
http://www.fantv.nl/digitaal/gadgets/20518-navigatie-op-je-voorruit
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Adobe Photoshop Lightroom 5 nu beschikbaar
http://www.elektrozine.be/ez/article/7365/Adobe-Photoshop-Lightroom-5-nu-beschikbaar.html
- Verleng je HD-videosignaal met Marmitek
De MegaView 80 stelt je in staat je HDMI-signaal zonder kwaliteitsverlies tot meer dan tien meter te verlengen. Het systeem maakt daarvoor gebruik van ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7405/Verleng-je-HD-videosignaal-met-Marmitek.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- eBay neemt 2dehands.be over!
http://www.digimedia.be/News/nl/14734/ebay-neemt-2dehands-be-over.html
- IAB Academy stoomt je klaar voor het najaar
http://www.digimedia.be/News/nl/14733/iab-academy-stoomt-je-klaar-voor-het-najaar.html
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Verbeter je mobiele ontvangst
http://computertaal.info/2013/07/10/verbeter-je-mobiele-ontvangst/
- Vorige week stierf de uitvinder van de muis
http://computertaal.info/2013/07/08/vorige-week-stierf-de-uitvinder-van-de-muis/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Free Record Shop maakt doorstart
http://tweakers.net/nieuws/90204/free-record-shop-maakt-doorstart.html
- Microsoft geeft details Windows Phone-update
http://tweakers.net/nieuws/90205/microsoft-geeft-details-windows-phone.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Belgacom: 4G in Brussel nu mogelijk
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgacom-4g-in-brussel-nu-mogelijk/article-4000349131850.htm
- VS-spionage: 'Microsoft hielp NSA met versleutelde informatie' external
http://www.knack.be/nieuws/buitenland/vs-spionage-microsoft-hielp-nsa-met-versleutelde-informatie/article-4000349213071.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Review Huawei Ascend P6 (€ 399)
http://www.themobilerevolution.be/2013/07/review-huawei-ascend-p6/
- Ingress, een augmented reality game door NianticLabs@Google.
http://www.themobilerevolution.be/2013/07/ingress-een-augmented-reality-game-door-nianticlabsgoogle/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
STARTEN MET WIN8: DE APP BALK
Soms start je een van de Win8 apps op, en tja, dan zit je daar: wat nu? Je hebt geen Bestand, Edit, View,Save... Maar wat kan je dan doen met die apps? De app balk geeft je meestal wat opties. Maar ook het rechts klikken op een lege plek van het scherm geeft die opties, of de toetscombinatie Windows +Z, of bij aanraakschermen kan een wuivend gebaar maken met je vinger vanuit de onderkant van het scherm. En kijk, het wordt meteen veel duidelijker!
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: APPS OPSTARTEN VANUIT DE DESKTOP
Standaard heeft Windows 8 geen evidente manier om apps rechtstreeks vanuit de desktop op te starten. Maar het kan wel, en eigenlijk is het heel gemakkelijk om te doen.
Klik rechts op een lege plek van de desktop. Kies New > shortcut, waarna je in het vak "Location" intikt: Explorer Shell: Apps Folder (mijn Win8 spreekt Engels, ik weet niet hoe de NL tekst luidt). Vervolgens geef je een naam, zoals "Alle programma's". Sluit af met Finish. wanneer je nu deze snelkoppeling aanklikt op je desktop, wordt een map geopend met daarin alle geïnstalleerde programma's, inbegrepen de apps.Je kan gewoon een app aanklikken om het op te starten.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: WAT DRAAIT ER?

Wanneer je een Windows 8 app draait, speel je er even mee, en met de Windows toets kom je dan terug op het startscherm. Je app is echter nog wel aan het draaien. Er is echter geen taakbalk zoals op de desktop modus die je vertelt wat er op dat moment allemaal draait.Je kan het echter wel uitvinden via de klassieke methode van Atl+Tab: daarmee kan je meteen ook overschakelen naar een app om hem af te sluiten.
Maar je kan ook de Windows toets ingedrukt houden en op de tab-toets drukken: dat vertoont links vanje scherm een paneel met alle draaiende apps. Een alternatieve methode: beweeg je cursor naar de linker bovenhoek van het scherm, wacht tot een thumbnail van een van de apps verschijnt, en sleur het naar beneden.
En tot slot kan je ook nog met Ctrl+Shift+Esc in de Task Manager op het tabblaadje Processes alle draaiende apps oproepen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: EEN APP AFSLUITEN
Voor alle duidelijkheid toch nog even beklemtonen dat er een verschil is tussen de apps, die je in de tegeltjes vindt, en de "gewone" programma's die je vanop de desktop opent.Waar je bij die laatste de programma's afsluit door op het kruisje rechts boven te klikken, hebben de tegeltjes-apps geen kruisje. Apps worden namelijk niet gesloten, maar opgeschort wanneer je naar een andere app overschakelt. Dat wil zeggen dat zij een minimum aan processorkracht vragen, en wanneer er toch processorkacht nodig is omdat je teveel apps open zou hebben, dan worden ze automatisch gesloten. Daarbij wordt eventueel nog niet opgeslagen context eveneens bewaard, zodat je gewoon verder kan gaan waar jegebleven was.
Wil je echt een app afsluiten, dan moet je de cursor naar de bovenkant van het scherm bewegen, tot het pijltje in een hand verandert. Sleep nu die hand naar de onderrand van het scherm, en de appp verkleint automatisch tot een thumbnail, die je verder van het scherm kan slepen om af te sluiten.
Alrt+F4 werkt natuurlijk ook, en als je problemen hebt kan je met Ctrl+Shift+Esk de Task Manager oproepen met een lijst van de apps. Klik rechts in die lijst op een bepaalde app, en kies End Task.Dit is altijd wel iets gevaarlijk, want je zou ook een proces kunnen afsluiten dat je computer nodig heeft om te draaien.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent


STARTEN MET WIN8: DE TAAKBALK VERBERGEN
Wanneer je Windows 8 op een tablet draait, dan is de plek van de taakbalk, aan de linkerzijde, praktisch wanneer je de tablet in landschap modus gebruikt: daar neemt hij het minste plaats in, en kan je er gemakkelijk aan met je duimen. Maar ga je naar portret modus, dan pakt de taakbalk links teveel ruimte in.
Er is een tool die dit probleem aanpakt: Surface Taskbar Helper. Hiermee kan je de taakbalk automatisch verbergen (auto hide) gebaseerd op de plek waar hij zich momenteel bevindt. Bijvoorbeeld: je kan ervoor zorgen dat de taakbalk altijd zichtbaar is in landschap modus, maar verborgen in portretmodus.
http://www.addictivetips.com/windows-tips/surface-taskbar-helper/
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/2#articleContent 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

COMMUNITY MANAGER TOOLS: SOCIAL SHAKER
We zetten onze reeks tools voor de professionele beheerders van sociale netwerken verder, met SocialShaker. Dit is een dienst die het heel gemakkelijk maakt om een Facebook pagina te beheren voor een merk: hij bevat een uitgebreide reeks tools om zijn community te animeren, zoals een welkompagina voor nieuwe fans, een quizz, spelletjeswedstrijden, een evenementenkalender, en meer.
De dienst bestaat in het Frans, Engels en Spaans.
http://www.socialshaker.com/en/


COMMUNITY MANAGER TOOLS: ALERTI
Dit is dan weer een tool die je helpt om een crisis snel op te sporen en te bestrijden. Want via Google Alert krijg je wel alarmen wanneer er iets over jouw merk gezegd wordt op het web, maar niet op sociale netwerksites zoals Twitter of Facebook. Deze dienst doet dat wel. Je krijgt ook grafieken, die helpen bij het reporting, en de tool helpt uiteraard om rechstreeks te communiceren met de community.
Deze dienst bestaat in het Frans, Engels, Spaans.
http://en.alerti.com/
http://www.journaldunet.com/solutions/saas-logiciel/logiciel-de-community-managers/alerti.shtml


FREE EXPERT PDF READER
Windows all - 29,0 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je niet alleen PDF documenten openen en lezen, maar ook van notities voorzien. Het is dus een alternatief voor de standaard Adobe Reader, maar hij verbruikt wel veel minder processorkracht, en is dus ook geschikt voor oudere computers.
http://www.chip.de/downloads/Free-eXPert-PDF-Reader_27294827.html
http://www.visagesoft.com/


SECURE GMAIL: BEVEILIGD VERZENDEN
Chrome extensie - freeware
Met deze extensie voor Chrome kan je op een heel gebruiksvriendelijke manier via Gmail versleutelde boodschappen versturen die bestand zijn tegen spiedende ogen. Na installatie zie je bij de header "nieuwe mail" ook het slotje staan, om een mail te versleutelen. Je moet natuurlijk wel zorgen dat de bestemmeling het paswoord krijgt!
https://www.streak.com/securegmail
http://www.chip.de/downloads/Secure-Gmail_62930603.html


COMMUNITY MANAGER TOOLS: NETVIBES

Om het nieuws te volgen, kan je je natuurlijk op verschillende nieuwsbrieven van bedrijven en nieuwssites abonneren. Maar ook Netvibes kan helpen: het geeft een brede blik op het nieuws van de sociale netwerken, georganiseerd in tabblaadjes. Het is een handige tool, vooral nu Google Reader verdwenen is...
De tool bestaat in verschillende talen, waaronder Engels en Frans, en in versies voor agentschappen, bedrijven, en persoonlijke accounts (dat laatste is gratis).
[Taal: ENG/FR]
http://www.netvibes.com


COMMUNITY MANAGER TOOLS: VERVANGER VOOR ECHOFON
Door de API 1.0 stop te zetten, heeft Twitter ook de doodsklok geluid voor verschillende Twitter programma's voor de pc, waaronder Echofon. Deze client, licht en discreet, werd door vele community managers gebruikt - en nu dus node gemist. Wat gebruiken als vervanger? Er is de Firefox extensie Twitter App, of de Crhome extensie Silver Bird. En dan is er ook nog Tweetdeck - het is wel omvangrijk, maar werkt wel goed.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/twitter-app/?src=search
https://chrome.google.com/webstore/detail/silver-bird/encaiiljifbdbjlphpgpiimidegddhic
http://tweetdeck.com/


IPERIUS BACKUP: BACKUP VANOP HET NETWERK
Windows - 4 MB - freeware
Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke manier om op jouw computer een backup te maken van een netwerkmap? Dan is dit wel de tool voor jou: je kan backups creëren en inplannen. Na installatie geef je aan van welke mappen je een backup wil maken. Staat de map op een netwerk eniser een paswoord nodig, dan kan je inlog enpaswoord voor elke map invullen. Je kan ook de bestemming op jouw computer meegeven.
De basisversie is gratis (een backup op jouw eigen computer of op een netwerkfolder). Met de premium versie kan je ook een online backup maken. Bij MakeUseOf staat een uitgebreide handleiding.
http://www.makeuseof.com/tag/iperius-backup-create-a-backup-of-your-files-on-or-from-the-network/
http://www.iperiusbackup.com/


RAM OPTIMIZER: OPTIMALISEER DE RAM VAN JE MAC
MAC OS 10.7 of hoger - 1,5 MB - freeware
Heeft je computer niet veel RAM meer, dan zal hij vertragen. Om dit te voorkomen is een toals zoals RAM Optimizer wel handig, omdat hij RAM vrijmaakt. Je kan deze actie plannen, op basis van het tijdstip van de dag, of je kan een herinnering instellen waardoor je manueel de RAM vrij kan maken. MakeUseOf heeft een duidelijke uitleg van de werking.
http://www.makeuseof.com/tag/ram-optimizer-schedule-the-ram-optimization-on-your-mac/
https://itunes.apple.com/us/app/id595247413?mt=12


VRIJDAG MOBIELE DAG: JUNGLE MAMBA
Windows Phone - freeware
Het klassieke snake (slang) spel, met heel mooie lay-out en een intuïtieve besturing. Je slang moet zoveel mogelijk fruit eten, maar hoe meer fruit hij eet, hoe langer hij wordt! En bovendien moet je oppassen voor giftige cactusvruchten en rode pepers, die eet je beste niet op.Banan daarentegen maken je weer gezond!
http://www.windowsphone.com/nl-nl/store/app/jungle-mamba/d44bb253-55f9-4ec1-b0d4-0eac6edc63fb


VRIJDAG MOBIELE DAG: TWIZZI


iOS - gratis
De website Twizzi ken je wellicht al: heb je een karwei dat uitgevoerd moet worden, dan kanje hier een oproep plaatsen, en kunnen vaklui een offerte doen om de job uit te voeren. Nu bestaat er ook een mobiele versie van, zodat je ook onderweg een job kan invoeren of de binnengekomen offertes kan opvolgen. Handig!
https://itunes.apple.com/nl/app/id658207992?mt=8

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie iedereens vriend is, is vriend van niemand.
-Aristoteles"