Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
4/7/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 807 van 29/6/2013Gegroet lezer,

Medewerker Paul en ikzelf zijn deze week naar een persvoorstelling geweest van de Nuance spraakherkenningsproducten. Wat we daar gezien en gehoord hebben, daarover berichten we volgende week, maar we kunnen nu alvast verklappen dat het indrukwekkend is. En ja, dat de software ook Nederlands verstaat, en zelfs Gents of Antwaaaaaarps!

Wat hebben we dan deze week voor u in petto? Opnieuw een reeks van tips over Windows 8, want daar bestaat blijkbaar een behoefte aan. Veel nieuws over praktische toepassingen, waarmee u meteen aan de slag kunt. En bij de website enkele heel handige tools voor Twitter. We weten het, sommige lezers zijn helemaal niet voor Twitter te vinden, maar toch is het een handige bron om nieuws te rapen en te delen. Tot onze scha en schande moeten we trouwens bekennen dat Netties wel veel nieuws raapt op Twitter, maar te weinig deelt. Tijdgebrek natuurlijk. Maar we proberen ons leven te beteren :)

Sneel aan uw leesvoer - en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LOOP JIJ STORM VOOR INSTAGRAM VIDEO'S?
6 seconden bij Vine, 15 seconden bij INstagram...

Hét bericht verleden week was natuurlijk dat je bij Instagram, de populaire app en nu ook website om foto's te tonen met automatische filsters, voortaan ook korte filmpjes van 16 seconden tonen kan. Die filmpjes zouden ook op je Facebook account geplaatst kunnen worden, want Facebook is sinds kort eigenaar van Instagram. Een aankondiging die doet denken aan die andere kortfilm dienst, Vine - dat dan weer eigendom is van Twitter.

Wat is dus het verschil tussen beide? Wij legden ons oor te luisteren bij verschillende nieuwssites, en kwamen tot een onthutsend negatieve weerklank waarop deze aankondiging onthaald werd. TechCrunch (1), dat een heel interessante vergelijking maakt, punt per punt, tussen de mogelijkheden van Vine en Instragram video, meent dat Instagram een userbase heeft van mensen die foto's delen, van hun voeten, hun koffie, hun maaltijd. Terwijl de Vine community bestaat uit mensen die een extra inspanning doen om van verschillende afbeeldingen iets aantrekkelijks van 6 seconden te maken. Instagram Video zou, volgens hem, alleen maar leiden tot filmpjes van nog meer voeten, koffie en maaltijden.

GigaOm (2) heeft het dan weer over het grote verschil tussen een foto en een video. Waar je bij de foto's op Instagram heel snel verschillende foto's tegelijk kan bekijken, zodat je een overzicht krijgt van wat je vrienden aan het doen zijn,  krijg je dat overzicht niet bij een video. Je moet ze individueel aanklikken en 15 seconden bekijken. Dat kan kort lijken, maar als het een slecht gemaakt filmpje is, is dat lang.

En dat er slecht gemaakte filmpjes zullen zijn, die niets interessants te vertellen hebben, staat volgens onze mening als een paal boven water. Bij Instagram kan je immers heel gemakkelijk een slechte foto bewerken met de ingebouwde filters (en goede foto's daar ook helemaal mee verknoeien, maar dat is weer een ander onderwerp). Maar zo simpel is het niet om een goede video te maken, zelfs al kan je ook hier weer automatische filters toevoegen...

Het is trouwens ook niet evident dat mensen zo'n Instagram filmpje gaan aanklikken in hun nieuwsstroom op Facebook, Twitter enz. In deze tijd waarin alles snel moet gaan, is en blijft 15 seconden echt wel lang - alhoewel het exact de tijd is van een reclamefilmpje, en dat dan misschien weer een eigenschap is die ervoor zorgt dat Instagram Video wél succes kan hebben: je bekijkt de filmpjes tijdens de reclame op je tv...

En jij? Heb jij al Instagram video's gemaakt? Vond je het een leuke ervaring, of viel het tegen? Maak je Vines? Klik je op Instagram video's en Vines? Stuur ons gerust enkele voorbeelden van de spullen die jij gemaakt hebt!
http://blog.instagram.com/post/53448889009/video-on-instagram
http://techcrunch.com/2013/06/20/instagram-video-vs-vine-whats-the-difference/
http://gigaom.com/2013/06/20/why-i-will-never-click-on-your-instagram-video-no-matter-how-much-you-want-me-to/GOOGLE NEWS: ENKEL NOG NIEUWS VAN DUITSE MEDIA ALS DIE EROM VRAGEN
Nieuwe wet op auteursrechten zou Google verplichten om te betalen...

De verhouding tussen Google en uitgevers van nieuwsmedia is niet simpel, vooral dan wanneer het aankomt op Google News. Enerzijds zijn de uitgevers wel gelukkig met het feit dat Google bezoekers naar hun site brengt, maar anderzijds trekt het ook weer bezoekers weg, omdat de internaut Google News als zijn startpagina gaat beschouwen, en niet de site van de krant of het magazine.

Er zijn dan ook al verschillende strubbelingen geweest, o.a. met de Belgische (Franstalige) uitgevers, die vonden dat de nieuwsartikelen die Google in zijn cache zetten, een inbreuk op de auteursrechten vormde. Uiteindelijk werd een compromis bereikt, dat eerlijk gezegd in het voordeel van Google uitdraaide omdat het de uitgevers meer kon betrekken bij zijn adverteerprogramma's.

Nu is het dan de beurt aan Duitsland. Dat heeft begin dit jaar de wet op de auteursrechten gewijzigd, waardoor men, als de wet in de engste zin toegepast wordt, moet betalen om te mogen linken of om een tekstfragment te kopiëren - wat Google News dus doet. Google had al aangekondigd dat het nooit zou betalen om te mogen linken of de titels van artikels te mogen vermelden. Het heeft nu dus een oplossing gevonden: opt-in in plaats van opt-out. In andere landen zal Google blijven nieuwskoppen overnemen, tenzij de uitgever uitdrukkelijk vermeld in een robots.txt dat hij dit niet wil (opt-out). Voor Duitsland zal het enkel de nieuwskoppen overnemen van sites die hierom vragen (opt-in) - en die dus akkoord zijn dat er niet betaald moet worden voor die vermelding.

Een verandering van strategie die voor de uitgevers een streep door de rekening is, want zij hadden gehoopt geld te kunnen loskrijgen van Google voor hun nieuws...

Meer achtergrond bij TechCrunc en The Next Web.
http://techcrunch.com/2013/06/21/google-makes-google-news-in-germany-opt-in-only-to-avoid-paying-fees-under-new-copyright-law/
http://thenextweb.com/google/2013/06/21/google-news-switches-german-publishers-to-opt-in-out-of-concern-for-new-copyright-law/


HADOPI: VOOR HET EERST FRANSE INTERNAUT AFGESNEDEN VAN HET WEB..
... terwijl de wet op sterven na dood is!

Het nieuws is al 10 dagen oud, maar blijft toch de moeite waard om te vermelden  - het is namelijk een triest hoogtepunt van een wet die veel tijd en geld gekost heeft, en dat alles om de belangen van een verouderd verkoopmodel van de amusementsindustrie te beschermen.

Het draait natuurlijk om de Hadopi-wet in Frankrijk. Dat land was het eerste om een wet in het leven te roepen die piraterij moest tegengaan. Een gebruiker die drie keer betrapt werd op het illegaal ruilen van bestanden, zou voor kortere of langere tijd toegang tot het internet verliezen.

Daartegen ontstond natuurlijk veel protest. Om te beginnen omdat de opsporingsmethode niet waterdicht was: er werd namelijk enkel afgegaan op IP-nummers, en die verwijzen enkel naar een computer, niet naar de persoon achter de computer. Bovendien wordt toegang tot het internet als een levensbehoefte beschouwd, net als water en elektriciteit; je hebt het nodig om geïnformeerd te zijn, om je betalingen uit te voeren, enz. Toegang tot het internet afsnijden zou dus een té strenge straf zijn, niet in verhouding tot de "misdaad".

Er gaan tegenwoordig dan ook steeds meer stemmen op om de wet terug af te voeren, althans het luik dat de internettoegang afsnijdt. (1). En juist op dat moment komt het bericht (2) dat voor het eerst een internet echt veroordeeld is tot die stap; een internaut zou in mei een boete gekregen hebben van 600 euro, en een schorsing van zijn internettoegang gedurende 15 dagen. De man zou ocharme slechts één of twee werken gepirateerd hebben, maar omdat hij niet reageerde op de eerste waarschuwingen werd hij toch met deze straf bedacht. Hij heeft nu 10 dagen om in beroep te gaan.

De totstandkoming van de Hadopi wet heeft de belastingbetaler veel geld gekost; het in het leven roepen van een heel systeem om de piraterij op te sporen, de instituten die dit moeten opvolgen... zijn nu blijkbaar een maat voor niets.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/hadopi-fin-suspension-acces-0513.shtml
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/hadopi-condamnation-0613.shtml


DE BALLONNEN VAN GOOGLE: ONREALISTISCH?
Stemmen uit Afrika zetten vraagtekens bij project

Het stond verleden week in alle kranten: Google wil met ballonnen, hoog in de lucht, het internet brengen tot bij mensen die in afgelegen plekken wonen. De ballonnen zouden aangedreven worden door zonne-energie, hoog boven de bestaande vliegroutes zweven, en gedragen worden door de winden in de stratosfeer. Samen zouden zij voor een netwerk zorgen, en signalen doorsturen naar mensen op de grond.

Een eerste experiment werd al uitgevoerd, in Nieuw-Zeeland. 50 mensen werden uitgerust met speciale antennes, om deze signalen te ontvangen. Als het van Google afhangt, zou dit netwerk nog verder uitgebreid worden, en uiteindelijk een alternatief kunnen worden om landelijke gebieden van het internet te voorzien, of gebieden die zo dunbevolkt (ofarm) zijn dat er geen elektriciteit is.

Het idee stuit echter op kritiek. Om te beginnen zijn er praktische problemen. Elke natie wil immers controle over zijn luchtruim, en zo'n ballon is nu eenmaal moeilijk te controleren. Google zegt wel dat het dat kan doen, door de hoogte van de ballon te besturen, en zo gebruik te maken van de windrichting. Maar tussen theorie en praktijk is er nog een verschil.

Anderen wijzen er dan weer op dat het niet zozeer internet is dat de mensen in dunbevolkte gebieden nodig hebben; de mensen daar zijn vaak zo arm, dat zij zich geen dure smartphones kunnen veroorloven, en enkel communiceren via een gewone gsm.

Nog anderen menen dat die ballonnen beter gebruikt zouden worden om metereologische gegevens te verzamelen en door te sturen dan "internet te brengen naar een paar mensen in de wildernis".

Trouwens, er zijn betere oplossingen dan deze ballonnen, om het internet tot bij mensen te brengen. Zoals basisstations die weinig energie verbuiken, en kunnen werken met 50 watt zonne-energie; zij kunnen zelfs 1.000 mensen een internetverbinding bezorgen. En is dat niet praktischer? Maar ja, dat heeft natuurlijk niet zoveel publiciteitseffect als ballonnen in de kleuren van Google...
http://mashable.com/2013/06/20/africa-google-loon/


OOK FACEBOOK ZOU AAN EEN NIEUWSLEZER WERKEN
Geen Reader, eerder een Flipboard...

Wall Street Journal weet te melden uit betrouwbare bron dat Facebook een nieuwsmedium wil worden, een krant voor mobiele toestellen. Een zet die eigenlijk niet te verwonderen is, want als er één webdienst is die weet wat populair is bij de internauten, dan is het Facebook wel met zijn likes.

De "krant" van Facebook wordt intern Reader genoemd, en zou inhoud van Facebook gebruikers maar ook van uitgevers vertonen, in een nieuwe visuele vorm, die afgestemd is op mobiele toestellen, waarbij de nadruk vooral op nieuws ligt. Het uiterlijk van Reader zou heel hard op Flipboard lijken, de bekende app die verhalen van verschillende bronnen verzamelt, en waarmee je doorheen de artikels bladert door een "flip" van je vingers.

Volgens WSJ kadert de ontwikkeling van deze tool in een strategie waarvoor Facebook recent gekozen heeft; in plaats van enkel een netwerk te zijn waarheen je gaat om nieuws te vernemen over je vrienden, en foto's te delen, wil het een hub worden waar zij nieuws kunnen vinden, real-time evenementen en gesprekken kunnen vinden, informatie over plaatsen die interessant zijn, en meer. Het invoeren van de hashtags kadert eveneens in deze optiek.

Of Facebook met zijn Reader, of hoe hij ook zal heten wanneer de tool gelanceerd wordt, de gebruiker zal kunnen overtuigen om Flipboard in de steek te laten, is echter de vraag. Flipboard heeft, met zijn elegante design, 50 miljoen trouwe gebruikers.
http://www.theverge.com/2013/6/23/4457966/facebook-working-on-news-reader-app-wsj
http://www.businessinsider.com/facebook-working-on-a-mobile-news-reader-2013-6?op=1
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424127887323998604578563853135203858-lMyQjAxMTAzMDIwMzEyNDMyWj.html


NOG EEN KANDIDAAT OM GOOGLE READER TE VERVANGEN: ROCKMELT
Sociale browser nu als iOS app

Rockmelt heeft altijd al een speciale interesse getrokken van de gebruikers; het wordt een "sociale browser" genoemd, omdat je in een zijbalk alle nieuws van de sociale netwerken volgen kon. Geen apart programma dus om je sociale nieuws te lezen, geen apart tabblaadje, maar een zijbalk die altijd open staat.

Wat je misschien niet wist, is dat Rockmelt ook gebruikt kan worden om het nieuws te volgen. De dienst biedt namelijk nieuws, geordend in verschillende categorieën. Je kan zelfs de browser koppelen aan je Google Reader account, om zo je links te importeren.

Er is nu een versie uit voor Android, die de nieuwsfunctie nog meer beklemtoont. Je kan bijvoorbeeld commentaren geven op de artikels die je leest, en die delen met andere apps, of het vergrootglas bij een artikel aanklikken om het origineel artikel te lezen. Je kan artikels markeren om later te lezen, wat ook handig is.Om uit te proberen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rockmelt.socialreader&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5yb2NrbWVsdC5zb2NpYWxyZWFkZXIiXQ..


PINK FLOYD LEDEN HALEN UIT NAAR MUZIEKDIENST PANDORA
Verdienmodel in muziekindustrie erg onder vuur


Onlangs heeft muziekdienst Pandora een écht radiostation gekocht, dat via de gewone ether uitzendt. Nu is Pandora in zekere zin ook een radiostation, eentje dat via het internet uitzendt. Met dit verschil dat je bij Pandora via je voorkeuren kan bepalen welke muziek er gespeeld wordt.

Met de aankoop van het gewone radiostation wou Pandora aanklagen dat de klassieke radiostations veel minder auteursrechten moeten betalen dan de nieuwe internetradio's. Dat komt omdat in het oude verdienmodel de radio beschouwd werd als de dienst die muziek kon pluggen, zodat de artiest bekend werd, en albums kon verkopen, concerten geven, enz. In het nieuwe verdienmodel is er echter een schakel weggevallen: de verkoop van albums, digitaal of op cd, is zo goed als weggevallen, om vervangen teworden door steeds meer streaming diensten. Die de artiesten een schijntje opleveren van wat de albumverkoop vroeger opbracht.

De artiesten zijn dan ook niet echt tevreden te noemen met de royalties die zij nu krijgen van internetradio's. Pandora echter wil die auteursrechten juist nog verminderen, om de overlevingskansen van de internetradio's te vergroten. Het baseert zich daarbij op de royalties die de klassieke radio's moeten betalen, en klaagt het verschil in behandeling tussen internetradio's en klassieke radio's aan. Het heeft verleden jaar zelfs een wetsontwerp laten indienen in de Amerikaanse senaat, om de royalties te verminderen, maar dat werd niet aanvaard, doordat er vanuit artiestenmiddens veel verzet kwam op het voorstel.

Pandora zet echter zijn strijd voort, ditmaal met een charme-offensief. Artiesten kregen een vleiende mail van Pandora oprichter Tim Westergren, waarin zij opgeroepen werden om hun steun te betuigen aan internetradio's. Een mail die de bandleden van de befaamde band Pink Floyd in het verkeerde keelgat schoot, omdat Pandora eigenlijk wil dat de artiesten in eigen vlees snijden en een vermindering van de royalties slikken, terwijl dat nergens vermeld wordt, ook niet in de kleine lettertjes. Er verscheen een open brief in het editoriaal van USA Today, die je hier kan lezen (1).

Vele artiesten zijn dezelfde mening toegedaan als Pink Floyd. Zij dreigen ermee hun muziek terug te trekken uit internetradio's als Pandora. En nu is het natuurlijk de vraag: gaan zij dat ook echt doen? Of zal de muziekindustrie instemmen met een vermindering van de royalties bij internetradio's? Of, nog een andere mogelijkheid, zullen klassieke radio's meer moeten gaan betalen aan auteursrechten?

Meer achtergrond bij The Verge (2)
http://www.usatoday.com/story/opinion/2013/06/23/pink-floyd-royalties-pandora-column/2447445/
http://www.theverge.com/2013/6/24/4460290/pink-floyd-says-pandora-is-tricking-artists


BING VOICE DOET HET SNELLER EN BETER
En een speciale versie van Bing voor het klaslokaal

Apple heeft zijn Siri, maar Google heeft ook spraakgestuurde zoekopdrachten, wat vooral handig is op mobiele toestellen, maar ook Microsoft heeft zijn spraakherkenning, en die mag er wezen. Dat werd al in 2012 aangetoond toen Microsoft een demo hield van de mogelijkheid tot liver vertaling: terwijl de spreker zijn toespraak uitsprak, werd die instant in het Mandarijns vertaald voor een Aziatisch publiek.

Verleden week heeft Microsoft wat van die technologie in Bing Voice Search gestopt, om die wat te verbeteren. Het zorgt ervoor dat de responstijd van de voice input verkort, en tegelijk de nauwkeurigheid verbeterd. Het zou meteen al merkbaar moeten zijn wanneer je een Windows Phone toestel hebt, en een sms inspreekt. Ook ingesproken zoekopdrachten zouden nauwkeuriger moeten zijn: de responstijd werd gehalveerd, en de nauwkeurigheid met 15%. Achtergrondlawaai zou ook beter uitgeschakeld worden. Over deze technologie lees je meer bij PC World. (1)

Er valt trouwens nog nieuws te rapen van het Bing-front: Bing For Schools. Dat is een speciaal programma, waarbij scholen (in de VS) kunnen kiezen voor een speciale versie van de Bing browser, die aangepast is aan schoolgaande jeugd. Die versie wordt dan geactiveerd wanneer een student op het schoolwerk de zoekmachine activeert via een zoekactie of via het intikken van bing.com. Het programma is volkomen vrijwillig, dus scholen kunnen er ook voor kiezen om te werken met de gewone versie van Bing.

Wat je je moet voorstellen van die speciale versie? Wel, om te beginnen worden alle advertenties buitengewerkt. Verder zijn er verhoogde privacy instellingen, en een nog strengere selectie die uitgefilterd worden via SafeSearch.  Het is niet bekend of deze optie ook aan bijvoorbeeld Europese scholen aangboden zal worden.

http://www.pcworld.com/article/2042237/bing-voice-search-improves-accuracy-speed.html#tk.nl_today
http://techcrunch.com/2013/06/24/bing-for-schools-will-strip-out-all-ads-beef-up-privacy-protections-and-adult-content-filtering/


LEAP MOTION DEV PORTAAL GAAT OPEN VOOR PUBLIEK
Nieuwe vorm van interface voor alle mogelijke computers

We hebben het al eerder gehad over een nieuwe vorm van interactie met de computer, die echt wel revolutionair te noemen is: Leap Motion. Het principe is, kort samengevat, dat je aan je computer een klein toestel hangt, dat de bewegingen van je hand registreert en omzet in commando's op het scherm. Noem het een "Kinect op steroïden" - Microsoft heeft immers bij zijn Xbox de Kinect-interface, waarbij een camera jouw bewegingen omzet in interactie in games. Ook een knappe technologie trouwens.

Leap Motion is nu een stapje verder gekomen in zijn ontwikkelingsfase. Deze week zal namelijk de Airspace app store open gaan en toegang geven tot een 12.000 ontwikkelaars die een Leap controller hebben. Momenteel zijn er een 50 apps in de store, maar tegen 22 juli, wanneer Airspace definitief opengaat voor het grote publiek zouden dat er 100 moeten zijn.

The Verge kon al zo'n Leap Motion controller uittesten op zowel een iMac als een Asus Window 8desktop, en was onder de indruk van het resultaat. Vooral bij de Asus, omdat die een aanraakscherm heeft en de commando's (het wuivend gebaar, het knijpen enz.) ongeveer gelijklopen als bij aanraakschermen, alleen doe je het in de lucht in plaats van op het scherm.

Uiteraard vergt het enige oefentijd om te wennen aan de gebaren, maar, zoals ze in het Engels zeggen, "there's an app for that": een speciale app, Magic, leert je de commando's spelenderwijs.

Meer info over de technologie en demo's ervan bij Leap Motion zelf, Engadget en The Verge.
http://www.theverge.com/2013/6/24/4459388/leap-motion-airspace-app-store-beta-magic
http://blog.leapmotion.com/post/53767834878/beta-update-next-phase-testing
http://www.engadget.com/2013/06/24/leap-motion-expanded-beta-dev-portal-airspace-apps-hands-on/


GOOGLE GROUPS IN EEN NIEUW KLEEDJE
Discussiefora volgen gelukkig niet het voorbeeld van Reader!

Online samenwerken kan vele vormen aannemen, afhankelijk van wat je wil doen. Samen aan een document werken, met collega's? Dan zijn real time tools zoals Google Docs het meest aangeraden. Maar gaat het om samen over een bepaald onderwerp discussiëren, dan is Google Groups wel het beste. Vooral wanneer de discussies zich uitstrekken in de tijd, en gevolgd moeten kunnen worden door mensen uit de hele wereld.

Google Groups is een dienst waarbij iedereen die dat wil een forum kan oprichten. Wie ervoor kiest, kan de berichten in deze groep niet alleen online bekijken, maar ook in zijn mailbox krijgen. De oprichter van de groep is meteen ook de beheerder van het forum, maar kan het modereren van de postings delen met anderen.

Maar tegelijk is Google Groups een koppeling naar de klassieke usenet-forums, de nieuwsgroepen dus. Google heeft immers in 2001 DejaNewsgekocht, dat zelf in 1995 opgericht was en een archief is van alle usenet-berichten sinds het prille ontstaan van het internet.

De dienst staat niet vaak in de schijnwerpers, wat sommigen al deed vrezen dat hij een stille dood zou sterven, of afgeschaft zou worden zoals Google Reader. Deze week echter bevestigde Google dat het wel degelijk geeft om Groups, door  het in een nieuw kleedje te steken. Daarbij wordt de nadruk gelegd op snelheid, en het feit dat je de Groups ook op je mobiele toestel (Android en iOS) kan doorbladeren - en daarvoor bestaat zelfs een QR code! (2)

Het probleem met Groups is dat het een beetje verwarrend is. Enerzijds is het nieuwsgroepen, maar anderzijds wil het met deze nieuwe versie ook een online samenwerking creëren. Volgens het persbericht van Google kan je een "inbox aanmaken om gezamenlijk verantwoordelijkheden te delen, verdelen en opvolgen".Het voorbeeld wordt gegeven van een groepje vrienden die een evenement organiseren voor de school, en via een enkel mailadres alles willen coördineren.

Hiermee wijkt Google dus af van het origineel concept van nieuwsgroepen, waarbij de nadruk ligt op delen van nieuws, om het collaboratieve aspect eraan te koppelen. Of dat een goede zaak is? Wij betwijfelen het - het zou wel eens het begin van het einde kunnen zijn voor de klassieke nieuwsgroepen...
https://groups.google.com/forum/#!overview
https://www.google.com/chart?cht=qr&chs=120x120&chl=https%3A%2F%2Fgroups.google.com%2Fforum%2Fm%2F
http://www.marketingpilgrim.com/2013/06/google-groups-gets-update.html


YOUTUBE WIL VIDEO'S INSTANT LATEN STARTEN
Gizmodo werpt blik op geheim van YouTube: gesneden brood, met superspeed

Wij internauten zijn toch ongeduldige mensen geworden. Waar we in de beginjaren van het internet geen probleem hadden om enkele seconden te wachten vooraleer een gewone tekstpagina geladen was, moet nu de meest complexe pagina, vol met afbeeldinge, advertenties die van tientallen verschillende bronnen gehaald worden, onmiddellijk op ons scherm staan. Hetzelfde geldt voor YouTube: die ene seconde tussen het aanklikken van een filmpje, en het moment dat het filmpje begint te spelen, is hemeltergend. Alhoewel dat ook relatief is: wanneer een video aangeklikt wordt bij een Video on Demand dienst zoals NetFlix, is men bereid enkele seconden te wachten, omdat men weet dat het een langspeelfilm is. Bij YouTube echter verwacht men een kort filmpje, en dat moet er meteen staan.

YouTube weet dat, en probeert daarvoor een oplossing te vinden. Website Gizmodo kon een blik werpen op die oplossing, en legt uit wat je in de toekomst mag verwachten.

Om te beginnen heeft YouTube al een hele verbetering aangebracht in die snelheid. Daarbij heeft het het principe van "sliced bread" of gesneden brood toegepast. Vroeger werd namelijk van elk filmpje dat naar YouTube geüpload werd, kopieën in verschillende gemaakt in verschillende resoluties - 360p, 480p, 720p, 1080pixels. Elke versie was één groot estand. Klik jij een filmpje aan, dan begint je computer het bestand te downloaden; zodra er enkele seconden buffer is, start de stream, en kan je alleen maar hopen dat de downloadbuffer het streaming gedeelte niet inhaalt, en je filmpje niet onderbroken wordt om terug een buffer op te bouwen.

Sinds verleden jaar heeft YouTube het anders aangepakt. De filmpjes worden nog wel in verschillende pixelversies gekopieerd, maar elke kopie wordt in stukjes gekapt, sneetjes die samen een brood vormen. YouTube kan nu het filmpje vertonen door bijvoorbeeld te beginnen met een 360p sneetje, om dan dynamisch afhankelijk van de bandbreedte over te schakelen op een 1080p sneetje. Met deze technologie is YouTube erin geslaagd om het rebufferen van filmpjes met 40% te verminderen.

Maar het wordt nog beter. Wanneer je nu een YouTube filmpje aanklikt, dan wordt eerst de pagina geladen waarop het filmpje staat (de watch page), dan het javascript dat de pagina doet werken, dan de videoplayer, en dan de video zelf. En dan pas kan het streamen beginnen. Dat wordt veranderd. Zo zou voortaan eerst de watch page geladen worden, maar daarna parallel en tegelijk het javascript, de CSS en de player. Dat brengt maar een klein verschil eigenlijk, maar dat kleine verschil wordt wel beduidend groter wanneer je verschillende filmpjes achter elkaar bekijkt. Want waarom zou je dan telkens opnieuw die tweede stap moeten doen, als je al het javascript, de CSS en de player hebt? Bij het vragen om een nieuw filmpje zou dus enkel de watch page geladen worden, en onmiddellijk de video. Dat is echt wel sneller.

Bovendien gaat YouTube ook wat vooraf laden (preload). Meestal bekijk je immers niet één filmpje, maar ook verwante filmpjes zoals ze in de zijbalk vermeld staan. Van die filmpjes gaat YouTube al meteen de eerste slices (weet je nog, ons brood?) downloaden, zodat het filmpje als het ware meteen van start kan gaan.

Een interessante ontwikkeling. Lees het hele artikel bij Gizmodo, en bekijk ook de demo daar.
http://gizmodo.com/inside-youtubes-master-plan-to-kill-lag-dead-563844525
http://www.reelseo.com/youtube-will-be-loading-much-faster-soon-pre-loading-parallel-processing-mobile-improvements/


POTLUCK: HET SOCIALE NETWERK VOOR DE LURKERS
Maar wie zet de informatie dan online?

Twitter, het is zo belangrijk geworden in ons leven... Maar wist je dat twee van de mensen die aan de basis liggen van het sociale netwerk met zijn 140 tekens, Ev Williams en Biz Stone, ook nog andere projecten aan het uitwerken zijn? Zij hebben staan mee aan de wieg van een nieuwe start-up Branch, en die heeft deze week een nieuwe telg op de wereld gezet: Potluck.

Het zou een sociaal platform moeten worden, maar met een bijzondere filosofie. Er wordt namelijk uitgegaan van de 1 percent regel, die zegt dat slechts een kleine minderheid actief deelneemt in het creëren van content, en dat de rest toekijkt, leest en volgt - in het Engels "lurkers" genoemd. Potluck zou bestemd zijn voor die 99.

Potluck is een laag die bovenop je sociale connecties van Twitter, Facebook, Gmail komt. De focus ligt niet op het creëren van een online persoonlijkheid, als wel op de content die gedeeld wordt. Volgens een van de medeoprichters van Branch, Josh Miller, zou Potluck het delen van content minder stresserend maken. Nu worden we volgens hem teveel geforceerd om content te maken die enorme bijval in de vorm van Likes en RT's krijgt, prachtige foto's, originele one-liners. Potluck zou de nadruk leggen op Wat, niet op Wie.

Concreet is het zo dat de links die gedeeld worden op Potluck niet vergezeld zijn van de namen van mensen of hun avatars, enkel van het onderwerp of de naam van de link, en het aantal vrienden die het erover hebben. Enkel wanneer je doorklikt, zal je zien wie over de link spreekt. De link kan verwijzen naar een artikel, een YouTube video, of zelfs een tweet. En die content zal dan geopend worden in eenrich media widget in de nieuwsfeed op Potluck.

Een intrigerend idee, maar het is de vraag of het zal inslaan. Per slot van rekeningspeelt de identiteit van de persoon die iets vermeld heeft naar onze mening een grote rol. Een artikel dat (nog niet) door veel anderen gedeeldwerd, maar enkel door een invloedrijke persoon zoals @Janseuring of @robinwauters, zal ons eerder aanzetten tot het aanklikken ervan dan een link van @Clint die door duizenden mensen aangeklikt werd...

Meer uitleg en beschouwingen bij TechCrunch, The Verge en GigaOm.
http://gigaom.com/2013/06/25/is-there-room-for-another-social-network-for-sharing-links-with-friends-branch-says-yes-gives-birth-to-potluck/
http://www.theverge.com/2013/6/25/4460726/branch-media-launches-potluck-a-social-network-based-around-links
http://techcrunch.com/2013/06/25/from-the-team-behind-branch-potluck-is-a-new-link-sharing-service-for-the-internets-lurkers-who-dont-tweet-or-blog/


VERSIE 11 VAN DE IE BROWSER: OOK VOOR AANRAAKSCHERMEN
Het concept van de live tegels wordt ook doorgetrokken in IE

Niet alleen stelde Microsoft gisteren zijn update voor het Windows 8 besturingssysteem voor, ook van IE11, de nieuwe versie van de Microsoft browser, werd een demo gegeven. Het bijzondere daaraan is dat die speciaal geoptimalsieerd werd voor aanraakschermen. Maar het uiterlijk van de browser werd grondig aangepast, om meer in de lijn te liggen van hoe Windows 8 en Windows Phone eruitzien, met de tegeltjes. En dan is natuurlijk de vraag of die tegels in plaats van de klassieke tabblaadjes de gebruiker wel kunnen bekoren.

Het is te zeggen: de tabblaadjes zijn er nog wel, maar in plaats van discrete vakjes bovenaan de browser, zijn het live tegels geworden mét afbeeldingen onderaan. Die veel plaats innemen op je scherm. Het doet een beetje denken aan het probleem dat we ook hebben met Outlook 2013, waar er zoveel bijkomende informatie in de headers van mails gestopt werd, dat je nog maar de helft van de mail in je scherm ziet. Maar dat terzijde - we zullen wel zien hoe de internaut reageert wanneer de nieuwe versie op zijn computer of tablet belandt. En wie weet kan je wel overschakelen naar een "klassieke" layout..

Het concept van de live tegels werd dus doorgetrokken in de browser. Je kan websites pinnen in je browser, en live updates ontvangen, en ontwikkelaars kunnen live tegels maken die naar de RSS feed van een website linken. Ook de lijst met vaak bezochte pagina's en je favorieten worden als tegels getoond, en elke site zal een bijhorende foto hebben die de gebruiker zelf nog kan veranderen.

Om het browsen gebruiksvriendelijker te maken op aanraakschermen, heeft Microsoft ervoor gezorgd dat je sites naast elkaar kan bekijken tijdens het surfen, zodat je gemakkelijk kan switchen tussen pagina's.

Qua techniek ondersteunt de browser nu WebGL-standaard, HTML5 Video, media extensies; hij zou ook veel sneller zijn dan voorheen. Een uitgebreide beschrijving bij Ars Technica, Microsoft zelf. TechMeme zette alle reacties op een rij.
http://arstechnica.com/business/2013/06/microsoft-shows-off-webgl-touch-capable-features-in-internet-explorer-11/
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2013/06/26/introducing-ie11-the-best-way-to-experience-the-web-on-modern-touch-devices.aspx
http://www.techmeme.com/130626/p55#a130626p55


MOZILLA BRENGT FIREFOX 22 UIT
3D gaming, videogesprekken, file sharing staan op het menu

Niet alleen Microsoft heeft een nieuwe versie van zijn browser voorgesteld, ook Mozilla pakt uit met versie 22 van zijn Firefox browser. Wat heeft die te bieden?

Het belangrijkste in deze versie is de ondersteuning voor WebRTC. Dat is een nieuwe HTML5 standaard voor voice en videocommunicaties via het internet. Noem het de Skupe voor je webbrowser, maar dan wel in open source, en hopelijk ook vrij van gespioneer door de NSA.

Verder bevat de browser een bijzondere subdivisie van JavaScript (voor de techneuten: asm.js), waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen maken die in de browser draaien en cpu-intensief zijn, zoals 3D games en het bewerken van foto's. Dat dit in de browser kan, vermindert dus de nood voor aparte apps weer een beetje, een evolutie die wij alleen maar aanmoedigen. Mozilla had eerder dit jaar al een demo gegeven van deze technologie, met Unreal Engine 3 dat gewoon in de browser draaide, zonder beroep te doen op enige plug-in (1).

Nog andere updates: de browser wordt beter schaalbaar op Windows machines, en je kan het tempo van het afspelen van HTML5 audio en video zelf aanpassen. De update is verkrijgbaar voor Desktop gebruikers en voor Android toestellen.
https://blog.mozilla.org/futurereleases/2013/05/16/firefox-beta-now-includes-webrtc-on-by-default/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox&hl=en
http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/


WAT ZOU JE ZEGGEN VAN PILLEN DIE JE MONITOREN?
Pillen en sensoren in je lijf. Zie je dat zitten?

We worden meer en meer geconfronteerd met zaken die onze privacy bedreigen. Onze supermarkt weet wat wij kopen, onze browser weet waar wij surfen, en sommige geheime diensten weten alles wat we op het web uitspoken. Dat het nog erger kan, wordt bewezen door Google Glasses, de bril met computerscherm die alles voor ogen kan registreren, en op zijn eentje voor spion speelt.

Maar terwijl we proberen onze houding tegenover Google Glasses te bepalen (moeten we het toelaten, of verwerpen?), staat weer de volgende uitvinding aan de deur te kloppen, die nog een stap verder gaat. Het gaat om computers die je niet uiterlijk op je lijf draagt, maar die zo minuscuul zijn dat je ze inslikt en die daar dan gegevens over jou monitoren. Dat kan zijn om die dan bijvoorbeeld draadloos door te geven aan je arts, maar dat kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als uniek identificatiemiddel - je lijf wordt je paswoord als het ware.

Maar is dat wenselijk, dat je zo'n pil inslikt die eigenlijk een kleine sensor of minicomputer is? Als het voor jou een verschil kan maken tussen leven en dood is het antwoord ongetwijfeld ja. Maar als het gewoon is om voortdurend enkele functies te monitoren, zoals bijvoorbeeld de suiker bij een diabetespatiënt, dan begint de vraag over privacy zich toch op te dringen. Wat als verzekeringsbedrijven via deze gegevens weten hoe jij er van binnen en van buiten uitziet? Wat als een mutualiteit enkel nog een bepaalde behandeling wil terugbetalen, indien je zo'n pil slikt zodat je constant gemonitord kan worden?

Tussen haakjes, aan de hele affaire zit trouwens een kwalijke reuk - letterlijk dan. Zo'n pil blijft eigenlijk maar 24u in je lijf, en komt er dan via de natuurlijke weg uit.. Maar omdat elke pil $46 kost, zijn er mensen die zo ver gaan dat zij de pil recupereren en recycleren, om opnieuw te gebruiken. Een tamelijk onfrisse praktijk...

Een interessant artikel over deze technologie bij New York Times, dat ook vermeldt dat deze pillen nu reeds in bepaalde omstandigheden gebruikt worden.(1). Het blog GigaOm koppelt er enkele bedenkingen aan (2)
http://bits.blogs.nytimes.com/2013/06/23/disruptions-medicine-that-monitors-you/?_r=1&
http://gigaom.com/2013/06/24/when-your-body-becomes-your-password/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE FAT BESTANDSYSSTEEM VAN MICROSOFT VERBINDT BESTURINGSSYSTEMEN
exFAT overschrijdt grens van 4GB per bestand

We mogen dan al in een tijdperk leven waarin gegevens voortdurend uitgewisseld worden (zelfs met de veiligheidsdiensten!), zo evident is het niet om data uit te wisselen tussen verschillende besturingssystemen. Dat komt door het FAT of File Allocation Table, dat bijhoudt waar de bestanden op een computer staan.

Microsoft is al een tijdje bezig aan een alternatief voor de FAT32 en diens opvolger, NTFS, namelijk exFAT. Daarbij zou de limiet van 4GB per bestand opgeheven zijn. Een bestand kan nu 16 EIB exbibyte zijn, en geloof ons, dat is onnoemelijk groot! Apple heeft ondertussen een licentie genomen op exFAT, en heeft het geïntegreerd in zijn OS X 10.6.5 en later. Je kan een disk/volume formatteren als exFAT met de Disk Utility.  En daardoor wordt het heel gemakkelijk om bijvoorbeeld videobibliotheken uit te wisselen tussen Mac en Windows computers.

Bij Ars Technica vonden wij een heel interessant artikel over exFAT, dat uitlegt wat je ermee kan en niet kan, en wat de alternatieven zijn, vooral voor de bezitters van een Mac. Een beetje technische uitleg, voor wie zich in deze materie wil verdiepen.
http://arstechnica.com/information-technology/2013/06/review-is-microsofts-new-data-sharing-system-a-cross-platform-savior/


WINDOWS 8.1: TEST HET UIT
De gratis update van het Windows besturingssysteem is er. Enkele opvallende nieuwigheden: de startknop is er terug, SkyDrive is diep geïntegreerd, en 3D printen is zelfs standaard als driver opgenomen.

Bij het blog van Windows (1)zelf vind je de update om te downloaden, maar ook de stap-voor-stap instructies; want deze preview versie is niet bestemd voor Windows 8RT met taalpakketten. En je moet een kleine update installeren vooraleer je Windwos 8.1 Preview kan installeren vanuit de Windows Store. Na deze update, moet je je PC herstarten. Later, wanneer de officiële versie van Windows8 er is (die is enkel de preview), dan is deze omweg niet meer nodig: Windows 8.1 wordt dan automatisch geïnstalleerd via Windows Update.

Ons advies: ben je niet zo'n technneut, wacht dan even om deze preview te installeren. Dit is voor ongeduldige internauten, die soms een prijs moeten betalen: in ruil voor snelheid, worden zij soms geconfronteerd met bugs.

Uitvoerige besprekingen bij Techmeme (2).

En Chip.de heeft een mooie fotoreportage die de nieuwigheden belicht (3)

De download is wel 2 GB groot, gratis te downloaden.
http://blogs.windows.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2013/06/26/the-windows-8-1-preview-is-here.aspx
http://www.techmeme.com/130626/p26#a130626p26
http://www.chip.de/bildergalerie/Alle-neuen-Features-in-Windows-8.1-Galerie_61195256.html

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
***  Corel kondigt vandaag speciale prijzen aan die specifiek zijn bedoeld voor Creative Suite-gebruikers in Nederland die op zoek zijn naar een alternatief voor grafische producten die alleen met een abonnement verkrijgbaar zijn. Veel softwarebedrijven stappen over op exclusieve abonnementsmodellen, maar Corel biedt gebruikers blijvend de optie om zelf te kiezen hoe ze Corel-producten willen kopen en gebruiken. Creative Suite-gebruikers krijgen de mogelijkheid om de bekroonde Corel®-software uit te proberen of te kopen voor de upgradeprijs. In aanmerking komende producten zijn: CorelDRAW® Graphics Suite, Painter®, PaintShop® Pro, VideoStudio® Pro en AfterShot™ Pro
Om gebruikers te laten experimenteren met de tools, functies en de werkstroom van Corel-producten, zijn 30 dagen geldige en volledig functionele proefversies als download beschikbaar op www.corel.com/cs. Leermiddelen zijn beschikbaar in het product en via het Discovery Center (in het Engels), zodat de overstap makkelijker is en gebruikers vertrouwd kunnen raken met de kracht van Corel-producten.

*** VASCO rondt de kaap van 300 000 verkochte eID-lezers in België
http://www.retail.vasco.com/du/install/how_to_install/how_to_install.aspx

*** Sociale netwerken blijken uiterst gevaarlijke virtuele ‘speelveldjes’ voor kinderen
Kaspersky Lab detecteerde afgelopen maand 52 miljoen pogingen van kinderen om achter de rug van hun ouders gebruik te maken van sociale netwerken
http://www.securelist.com/en/blog/8103/What_are_children_doing_online

*** G Data heeft onlangs een nep-antivirusproduct ontdekt dat de naam G Data voert. In het onderstaande persbericht, dat inclusief screenshots op onze website te vinden is via http://bit.ly/12ZaYJD, vindt u meer informatie over deze frauduleuze software.Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPLASTIK JOY - HANDS
[elektro] Heel broeierige elektro muziek, die een speciale sfeer oproept, vooral doordat de vrouwelijke zangstsem zo op de achtergrond klinkt. Gratis downloads vonden we niet meteen, maar bij MySpace kan je verschillende songs gratis in streaming beluisteren. Op de site van de band zelf een heel knappe video met muziek.
http://www.plastikjoy.com/
https://myspace.com/plastikjoymusic/music/songsGENERAL FUZZ - FIRST STEPS
[elektro] Een van mijn favoriete bands. Elektronische muziek, maar zo delikaat uitgevoerd: First steps is inderdaad een song die over verwondering gaat, groeiend zelfvertrouwen. Het album kan je op de website van de band gratis downloaden in individuele MP3s.
http://www.generalfuzz.net/tunes.php
http://www.generalfuzz.net/download.php?track_id=0


APJW - THINGS
[electro] Een trager tempo, dat toch weer versneld wordt door het geluid van een soort speeldoos. Mooie combinatie van elektronische klanken, goed opgebouwd. Het geheel doet zelfs denken aan een soort Tomita. De moeite waard om te ontdekken.
https://myspace.com/apjiw/music/songs
https://myspace.com/apjiw/music/song/things-38424766-40607183


BLAMINACK: CORNERSTONE ROCK DUB
[reggae] Ook electro, maar dan met een heel ander ritme, namelijk reggae, althans in deze song. Leuke muziek, die je aan het dansen zet op een luie manier. Verschillende van de songs van deze artiest kan je via Sounclick downloaden.
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=105293


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DRAAK, BB EN DE ONDERWERELD
Een prachtige reeks in 13 delen, over een vrouwelijke detective, de kordate en eigengereide Thera, die met hulp van Draak, een wat oudere agent van de moordbrigade verschillende zaken oplost. Een gemoedelijk warm, maar toch heel spannend hoorspel uit 1978, met Henny Orri in de rol van Thera, en Frans Koskhoor in de rol van Paul Wolfe. Auteur is Anton Quintana, regie van Ad Löbler.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/12/20/de-draak-bb-en-de-onderwereld-volledige-reeks/
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@ErwinTaets: App-tip van de dag: Umano, een soort van Zite/Prismatic-achtige app die artikelen aggregeert volgens interessegebied, maar dan ingesproken!

@Inspirationf: 40 Lovely Examples of Macro Photography http://t.co/ZQb2sbJqOx

@kodel: Het einde van customer care as we know it: liever met klant toffe dingen doen dan problemen oplossen http://t.co/rOJt3DMpGW  /cc @StevenVBe

@Medium: Billed as a Kickstarter for porn, Offbeatr has been a success, but not quite in the way they thought. @luxnightmare https://t.co/y0uDnchWBm

@BramFaems: Vind inspiratie voor efficiënt en gevarieerd lesgeven in dit wiel van werkvormen en activiteiten + bijhorende iOSapps http://t.co/Vji2kucbHL

@MojoGuy: RT @MarcFauconnier: Elke gelijkenis is toevallig. #gelijkekansen 1. http://t.co/l62hHe0yWI 2. http://t.co/qF1AwqyOiO via @Iweinv en @Pieker84

@bogaerw: Ten onrechte in een zwart daglicht gesteld http://t.co/TVLLJy6aMj

@JanGovaert: There Are Too Many Apps For That: http://t.co/DOxkYJB8xW

@AppsForGhent: RT @dgplsgent: Eerste app voor #gentsefeesten op basis van #opendata http://t.co/DEZSt989b4 iOS: https://t.co/lLuM3kCYsr Android: https://t.co/dp8mBJ6eOG

@MojoGuy: RT @kullin: Teenage girls sentenced in Swedish Instagram defamation case. To pay 85,000 USD in damages to 38 plaintiffs http://t.co/L7gSS7bQig
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wie zich overgeeft aan fantasie,
kan een prachtige realiteit creëren...
-anoniem-

 
De nieuwe oogst


   
TWITTER TOOLS: JUST TWEET IT - LIJST MET GEBRUIKERS

Een dergelijke lijst voor Nederlandstalige Twitter gebruikers bestaat niet, voor zover wij weten, maar zou wel erg welkom zijn. Deze site brengt namelijk een lijst van mensen op Twitter, geklasseerd op hun interesse en de onderwerpen waarover ze tweeten: sociale media, web design, dieren, activisme...
Regelmatig worden bepaalde twitteraars in de schijnwerper gezet. Iemand zin om zoiets te maken voor Nederlandse en Vlaamse tweeps?
[Taal: ENG]
http://justtweetit.com/
TWITTER TOOLS: TWITTONARY - WOORDENBOEK
Op Twitter lijkt het voor de beginneling of ze een soort geheimtaal spreken, met heel veel afkortingen en rare worden gebaseerd op twitter, zoals glittertwitter, gTwitter en meer. Maar wees niet ongerust: voor deze geheimtaal bestaat een verklaring - net zoals voor de SMS geheimtaal. Deze site wijdt je in deze geheimen in, en is een soort woordenboek.
[Taal: ENG]
http://www.twittonary.com/


TWITTER TOOLS: TWITSCOOP - INTERESSANTE INTERFACE
Er bestaan verschillende tools waarmee je je Twitter account beheren kan, in plaats van de gewone Twitter site te bezoeken, denk maar aan Tweetdeck, Hootsuiten, .... Deze website behoort tot deze categorie tools. Het bijzondere aan de site is dat je tweets kan bekijken zonder de pagina te moeten herladen. Je kan de Twitpic afbeeldingen ook in preview bekijken, krijgt bit.ly stats over de links, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.twitscoop.com/


TWITTER TOOLS: FRIEND OR FOLLOW

Met deze tool kan je zien waar er een eenrichtingsverkeer is op de sociale netwerken: wie is gestopt jou te volgen op Twitter? Wie volg jij op Tumblr, maar volgt jou niet terug? En idem dito op Instagram?
[Taal: ENG]
http://friendorfollow.com/
TWITTER TOOLS: TWEETBEEP
Je kan natuurlijk via Twitter bepaalde meldingen ontvangen, zoals wanneer jouw naam vermeld wordt, of wanneer een tweet van jou geretweet werd - dat zit standaard in Twitter in. Maar met deze tool kan je aangepaste meldingen activeren, die je bijvoorbeeld verwittigen wanneer jouw blog vermeldt, je product vermeld wordt, je bedrijf wordt (ook via een verkorte url). En dat is wel handig! De basisdienst is gratis, en er bestaat een Premium account met meer mogelijkheden.
[Taal: ENG]
http://tweetbeep.com/


NARRABLE: AUDIO BIJ JE FOTO'S
Deze webdienst laat je van je foto's een diashow maken met muziek erbij. Je voegt gewoon een geluid bij een foto, en maakt het geheel afspeelbaar, wat dan "narrables" genoemdworden. Elke narrablekan een of meer foto's bevatten, met een apart audiobestand gehecht aan elke foto.
[Taal: ENG]
http://www.narrable.com/
http://www.makeuseof.com/dir/narrable-create-audio-slideshows-from-your-photos/


SUBTLE PATTERN BOOKMARKLET: ACHTERGRONDEN UITPROBEREN
Bookmarklets ken je wellicht ondertussen al: je zet zo'n speciale bookmarklet op je knoppenbalk, en telkens je die aanklikt, zal die een bepaalde actie uitvoeren met de site die je bezoekt. Deze bookmarklet wijzigt de achtergrond, waarbij je kan kiezen uit het hele gamma van de Subtle Patterns website.
http://www.makeuseof.com/tag/subtlepatterns-bookmarklet-revise-your-websites-design/
http://bradjasper.com/subtle-patterns-bookmarklet/#.UR51ImewW55


DUMP TRUCK: ONLINE OPSLAGRUIMTE

Er zijn wel meer diensten die je gratis online ruimte aanbieden om je bestanden te bewaren en te delen. Deze heet Dump Truck, en hij beweert als speciale kenmerk te hebben dat hij superveilig is. Van alle geüploade bestanden worden er 3 kopieën bewaard, versleuteld met 256-bit AES encryptie. Bovendien belooft de site de gegevens van de gebruikers nooit te zullen verkopen. Je krijgt 5 GB gratis webruimte.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/dump-truck-secure-robust-cloud-storage-with-5gb-free-space/
http://www.goldenfrog.com/dumptruck


ARCHIFY: JE WEBACTIVITEITEN ARCHIVEREN
Dit is een gratis webdienst, die doet wat de naam laat vermoeden: hij archiveert je internet activiteit. Je kan de dienst koppelen aan je Gmail, Facebook, Twitter en LinkedIn accounts. Na installatie wordt je surfgeschiedenis online bewaard in je Archify account, die je dan vanop elke computer kan oproepen. Maar je kan het archief ook bewaren in je Gmail account. Het archief wordt, heel praktisch, opgedeeld in web, Facebook, Twitter, Linkedin en Real Time, zodat je de pagina's die je zoekt gemakkelijker kan terugvinden.
Van de wedienst bestaat ook een add-on voor Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari.
[Taal:ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/archify-archive-your-web-activity-access-it-from-anywhere/
http://www.archify.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE KROOK
Een gemeenschapsproject rond een bepaalde wijk in Gent, De Krook. Historisch gezien heette die de Waalse Krook, en verwijst naar een kreuk of vouw, een bocht in de Schelde. De wijk lag er erg verleoderd bij, maar werd ondertussen opgeknapt. Stad Gent en verschillende overheden zetten zich achter het project, en vragen de burgers om ideeën om deze wijk in te vullen. Heb jij een suggestie?
[Taal: ENG]
http://www.dekrook.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BLOOVI
Bloovi, een privé-initiatief, brengt nieuws uit de IT wereld, met nadruk op de concrete zakelijke toepassingen en trends. De voorbije week werd de site in een nieuw kleedje gestoken, en het zakelijke, heldere no-nonsense  ervan kan bekoren. De site brengt, naast nieuws, ook jobaanbidingen in de IT sector.
[Taal: NL]
http://www.bloovi.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KRIJGCARTEBLANCHE
De VRT is op zoek naar jong talent, dat tv op zijn kop wil brengen - en daarmee worden geen ondersteboven gekeerde schermen bedoeld, maar vernieuwende tv, nieuwe toepassingen, andere manieren om programma's te maken en te bekijken. Zij krijgen carte blanche om, samen met ouwe rotten in het vak, tv-geschiedenis te schrijven. Het project kan je volgen op deze site.
[Taal: NL]
http://www.krijgcarteblanche.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MICHAEL CHRISTOPHER BROWN

Deze fotograaf maakt zijn foto's voornamelijk met de camera van zijn mobieltje. Ongelooflijk scherpe foto's - maar zoals al eerder gezegd: het is niet de apparatuur die de mooie foto's maakt, wel het oog van de fotograaf. In dit geval zag dat oog naar de toestanden in de Democratische Republiek Congo, wat tot indrukwekkende reeksen foto's geleid heeft.
[Taal: ENG]
http://www.mcbphotos.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DRAWMINOS
In dit online game kan je zelf dominostenen virtueel in rijen opstellen, om ze dan te laten omvallen. Het vergt wel wat werk om de stenen te zetten, maar het voordeel is dat je, in tegenstelling met het echte leven, niet per ongeluk kan omverduwen!
[Taal: ENG]
http://www.drawminos.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAKE EVERYTHING OK
Deze humoristische site gaan we niet uitleggen. Het concept is gewoon prima gekozen!
[Taal: ENG]
http://make-everything-ok.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Foresee: de weer app die suggereert op welk ‘ideaal moment’ je het beste een activiteit uitvoert
http://www.belgiancowboys.be/mobile/foresee-de-weer-app-die-suggesties-doet-wanneer-je-het-beste-iets-kan-doen/
- Circa app: nieuws enkel en alleen op je smartphone in optimale view
http://www.belgiancowboys.be/mobile/circa-app-nieuws-enkel-en-alleen-in-mobiel-formaat/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 'Nieuwe versie besturingssysteem Apple met het hoofd te bedienen'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3466165/2013/06/27/Nieuwe-versie-besturingssysteem-Apple-met-het-hoofd-te-bedienen.dhtml
- Placing Literature laat scènes uit boeken in de echte wereld zien
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3466186/2013/06/27/Placing-Literature-laat-scenes-uit-boeken-in-de-echte-wereld-zien.dhtml
 
 
 
 


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


- Volg de zon op je desktop
http://www.fantv.nl/digitaal/software/19356-volg-de-zon-op-je-desktop
- Fonts gebruiken zonder installatie
http://www.fantv.nl/digitaal/software/20351-fonts-gebruiken-zonder-installatie
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Bestuur je warmtepomp via een app 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7392/Bestuur-je-warmtepomp-via-een-app.html
- Eerste in-ear noise cancelling hoofdtelefoon bij Bose is een feit
http://www.elektrozine.be/ez/article/7347/Eerste-in-ear-noise-cancelling-hoofdtelefoon-bij-Bose-is-een-feit.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Revolutie bij de IAB MIXX Awards
http://www.digimedia.be/News/nl/14678/revolutie-bij-de-iab-mixx-awards.html
- Smartphone op het werk: het gevaar loert!
http://www.digimedia.be/News/nl/14679/smartphone-op-het-werk-het-gevaar-loert.html
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
   
- Nog enkele maanden geduld voor elektronische toestellen worden toegelaten op vliegtuigen
http://computertaal.info/2013/06/26/nog-enkele-maanden-geduld-voor-electronische-toestellen-toegelaten-worden-op-vliegtuigen/
- Valse antivirus gijzelt Android-toestellen
http://computertaal.info/2013/06/26/valse-antivirus-gijzelt-android-toestellen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europol neemt honderden domeinnamen in beslag
http://tweakers.net/nieuws/89962/europol-neemt-honderden-domeinnamen-in-beslag.html
- Google start verkoop e-books via Google Play in België
http://tweakers.net/nieuws/89951/google-start-verkoop-e-books-via-google-play-in-belgie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Facebook stelt een geheim profiel over u op, lid of geen lid
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-stelt-een-geheim-profiel-over-u-op-lid-of-geen-lid/article-4000337009658.htm
- "Google hoeft persoonsgegevens niet uit index te verwijderen"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-hoeft-persoonsgegevens-niet-uit-index-te-verwijderen/article-4000337024841.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Column: Vaarwel iPhone, Hello Windows Phone?
http://www.themobilerevolution.be/2013/06/vaarwel-iphone/
- Logitech toetsenborden niet vies van een triootje, bij voorkeur in de zon
http://www.themobilerevolution.be/2013/06/logitech-toetsenborden-niet-vies-van-een-triootje-bij-voorkeur-in-de-zon/

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


STARTEN MET WIN8: HET LOCK-SCHERM OPENEN

Wanneer je je tablet of laptop opstart, dan krijg je een vergrendeld scherm. Mooi - maar wat nu? Helaas staat er geen tip over wat je nu moet doen.
Wel, het is heel simpel. Klik op het scherm, op de spatiebalk, of draai aan het muiswieltje (naar boven of beneden) bij gewone laptops, en bij laptops/tablets met aanraakscherm maak je een wuivend gebaar. Dan krijg je een inlog scherm, met de gebruikersnaam die je tijdens de installatie van Windows aangemaakt hebt.
Weet je het paswoord niet meer? Dan zit je in de problemen - tenzij je een Windows Live account paswoord gebruikt hebt. Dat kan je namelijk resetten. Daarvoor moet je (via een andere computer uiteraard)naar het volgende adres gaan (1), en daar de instructies volgen. Op het tweede en derde adres vind je meer instructies over wat te doen als je het paswoord vergeten bent (2)
https://account.live.com/password/reset
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/forgot-windows-password?
http://windows8passwordsrecovery.blogspot.be/


STARTEN MET WIN8: SIMPELE NAVIGATIE
Die tegeltjes kunnen wel wat verwarrend werken. Ze zijn eigenlijk ontworpen voor aanraakschermen, maar met enkele tips kan je ook met gewone laptops heel snel overweg met die tegels en de verdere navigatie.
Bij een aanraakscherm is het simpel: verplaats de tegels met een schuivend gebaar naar links of rechts, en tik de app aan die je wil openen. Bij een gewone laptop kan je met het muiswieltje achterwaarts en voorwaarts scrollen. Onderaan het scherm staat erbovendien een schuifbalk, om alle tegels te verschuiven.
Je kan ook het klavier gebruiken: druk op de home of End toets om van het ene uiteinde van je startscherm naar het andere te verhuizen. Gebruik de pijltjestoetsen om naar een bepaalde app te navigeren, en met Enter open je hem. Met de Windows toets kom je terug op het startscherm. Klik rechts (of maak een wuivend gebaar naar beneden) op apps die je niet nodig hebt, en kies vervolgens Unpin om ze te verwijderen. Klik en versleep de tegeltjes om ze naar behoeven te ordenen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220#null


STARTEN MET WIN8: TEGELS GROEPEREN
Bevalt de manier waarop je apps/tegeltjes geordend staan je niet? Dan kan je dat simpel veranderen, door ze in groepen bijeen te brengen. Zo kan je People, Mail, Messaging en Canledar bijvoorbeeld aan de linkerkant van je scherm bijeenbrengen, om een "people" groep te vormen. Door op het minteken in de hoek rechts boven van het scherm te klikken, kan je uitzoomen, en dan zal je een groep als een blok kunnen verplaatsen.
Terwijl je nog altijd uitgezoomd bent, kan je rechts klikken binnenin een blok, en kan je de groep een naam geven.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220#null


SCHOONMAAK (MAC OS X 10.8.+)

Je Apple computersysteem en de programma's slaan bepaalde gegevens op in een cache (tijdelijk geheugen) op de harde schijf.
Na verloop van tijd kan het voorkomen, dat de gegevens in de cache worden gecorrumpeerd, hetgeen leidt tot onvoorspelbaar gedrag van het systeem of programma's.
Schoonmaak (1) reinigt naar keuze de caches van (geopende) programma's en start deze eventueel ook weer op.
Na afloop wordt de status van de bewerking weergegeven.
Schoonmaak is verkrijgbaar via de AppStore voor nog geen euro. (2) [Sjeef]
http://www.amt-soft.nl
https://itunes.apple.com/nl/app/schoonmaak/id521445202?mt=12
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
UBERHYPE: SONGS ONTDEKKEN

Android - freeware
De meeste diensten die je nieuwe songs laten ontdekken, doen dat op basis van jouw voorkeuren, of de muziek die je in je bezit hebt. Uberhype, een app die gebaseerd is op het Hype Machine Music platform, doet het gewoon op basis van de songs waarover geblogd wordt wereldwijd.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dirtywaterlabs.uberhype
http://www.makeuseof.com/tag/uberhype-a-fantastic-social-music-discovery-app-android/


CRITICMARKUP: VERBETERINGEN TRACEREN
OS - freeware
In Office Word heb je wel een tool waarmee je wijzigingen, verbeteringen en commentaren aan een document kan volgen, maar echt simpel is dat niet, en voor de meeste gebruikers gaat die boven hun petje. Deze tool doet het met documenten in simpele tekst, en een uitgebreide uitleg vind je bij MakeUseOf. Als je het ons eerlijk vraagt dan lijkt de tool van Word wel wat gebruiksvriendelijker, omdat je daar de commando's niet vanbuiten moet leren...
http://criticmarkup.com/
http://www.makeuseof.com/tag/criticmarkup-track-editorial-changes-in-plain-text/


HELGE'S SWITCHBLADE: PROBLEMEN OPLOSSEN
Portable tool - freeware
Handig: dit is een verzameling programma's die je op een stick kan zette, om te gebruiken wanneer je iemand helpen moet bij computerproblemen. De collectie bevat o.a. een Windows Log Grabber, tools voor de IP configuratie, back-up tool voor je drivers, een uninstaller, een webbrowser, Microsoft Security Essentials, TrueCrypt en vele meer. (Bron: Wim W)
http://switchblade.helgesverre.com/#sthash.ZkhjgNvI.dpbs
http://www.chip.de/downloads/Switchblade_59932332.html


FUTURETAP: STREETVIEW

iOS - $0,99 als introductie tot einde juli, daarna $1,99
Deze app belooft het goede te combineren van GoogleMaps en van de ingebouwde Maps van Apple, zodat jij als gebruiker niet het slachtoffer moet zijn van de vete tussen beide bedrijven.
Metdeapp krijg je panorama foto's van plekken overal ter wereld; je kan adressen of contactpersonen op de landkaart zoeken.Je kan de streetview bekijken als blauwe overlay, of het verkeer (groen, gele en rode overlays).Je kan ook panorama-afbeeldingen op de cameralijst bewaren.
Meer uitleg op de site bij het persbericht.
http://www.futuretap.com/press/2013-05-29-en/
http://www.futuretap.com/streets
http://itunes.apple.com/us/app/id598024897


HWINFO64 - DIAGNOSE TOOL
Windows all - 2,8 MB - freeware
Deze gratis tool voor 64 bit computers informeert je over de hardware toestand van je PC. Wat voor processor heb je? Welke geluidskaart zit er in je pc? Het progje vertelt het je in weinige seconden.
http://www.hwinfo.com/
http://www.chip.de/downloads/HWiNFO64_49799644.html


VOICE STUDIO: JE EIGEN STEM OP JE GARMIN NAVIGATOR

Windows XP/Vista/7 - 30,7 MB - freeware
Met deze gratis Voice Studio kan voortaan door je eigen stem geleid worden op je Garmin GPS. En hoor je dus "over 100 meter naar rechts" in je eigen stem - of die van je vrouw, je zoontje of dochtertje. De hond laten we maar buiten beschouwing... Je moet gewoon een reeks zinnen inspreken, en dan wordt de stem geëxporteerd naar je GPS.
Op de tweede link vind je een lijst met alle ondersteunde toestellen (enkel Garmin).
http://www.chip.de/downloads/Garmin-VoiceStudio_44721544.html
http://www.garminonline.de/extras/stimmen/voice-studio/
http://www.garminonline.de/


BITDEFENDER 2014: BESCHERMING
Windows XP/VIsta/7/8 - Demo (30 dagen) - 5,4 MB
Deze suite bevat tools om je computer te beschermen tegen allerlei gevaren: hij beschermt je privacy, voor je kinderen kan je filters instellen, de internetverbindingen worden bewaakt, ook het e-mailverkeer, IM boodschappen. De virusscanner is proactief en scant niet alleen op virussen en malware die in de database staan, maar ook op verdachte patronen. Deze demoversie kan je 30 dagen uitproberen.
http://www.bitdefender.com/
http://www.chip.de/downloads/BitDefender-Internet-Security-2014_33182968.html


AUTOHOTKEY BASIC: TAKEN AUTOMATISEREN
Windows all - 2,5 MB - freeware
Een open source programma, om taken te automatiseren en tikwerk te sparen. Zo kan je in elk programma vaak gebruikte teksten invoegen, zodra je een vooraf bepaalde toetscombinatie gebruikt. Daarvoor kan je ook de joystick of het klavier gebruiken in plaats van de muis. En om bepaalde vaak gebruikte handelingen te automatiseren, is er een Macro-recorder.
http://www.chip.de/downloads/AutoHotkey-Basic_13653378.html
http://www.autohotkey.com/


VRIJDAG MOBIELE DAG: DE LIJN APP

Windows PHone / Windows 8
Er was al een app voor iPhone en Android met de reisinformatie van De Lijn, om die in real time te raadplegen. En nu dus  ook voor Windows PHone en Windows 8 - waarbij het bijzondere aan deze app is dat de app de opgeslagen reisinformatie en je favoriete routes synchroniseert tussen computer, smartphone en tablet.
http://www.windowsphone.com/s?appid=4653c724-3db3-4df4-a131-12eb40a3b410
http://apps.microsoft.com/windows/app/de-lijn/53bd99b9-0011-4241-89b9-44be1df01f00


VRIJDAG MOBIELE DAG: GOOGLE HANGOUTS
iOS - 10,4 MB - freeware
Hangouts van Google+ ken je ondertussen wel: met verschillende vrienden kan je een videoconferentie houden. Maar wist je ook dat je Hangouts op je mobiele (iOS) toestel kan installeren, en zo vanop je mobiele toestel met verschillende vrienden tegelijk een videogesprek kan houden?
https://itunes.apple.com/us/app/hangouts/id643496868?mt=8


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Achter elke grote man staat een vrouw - die met haar ogen rolt.
-Jim Carrey-