Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/6/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 804 van 8/6/2013Gegroet lezer,

Wat zijn we verwend geweest de voorbije week. Zalig weer, zonnige gezichten... Terrasjes overal, zwaaiende rokjes en blote benen... Heerlijk lang buiten zitten 's avonds, ook met de laptop... Het leven kan toch echt mooi zijn. Wat kan een mens nog meer wensen wanneer hij, zoals ik, 's ochtends voor de dagtaak begint tevoet naar de trein kan wandelen, en onderweg heerlijk verzorgde voortuintjes tegenkomt, zelfs een wei waar een paard staat. Dat is schoonheid, en dat is wat telt - niet wat zich op Facebook afspeelt met roddels tussen zogenaamde vrienden!

Deze week hebben we onze ontdekkingstocht van Windows 8 voortgezet. De ergernissen blijven (de zijbalk die voortdurend ongepast opduikt bijvoorbeeld)  maar deze versie van het OS bevat ook heel wat voordelen. Enkele daarvan belichten we in onze reeks tips. Bij onze reeks Software krijgt u dan weer tools aangereikt om uw Twitter account beter te beheren. En bij onze reeks Sites gaan we verder met de GeoGames - een heel leuk onderwerp.

U zal weer heel wat uit te testen hebben deze week. Snel aan de slag - maar geniet vooral van het mooie weer! Bij leven en welzijn tot volgende week.


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WAT MAG JE EXACT VERWACHTEN IN WINDOWS 8.1?
De terugkeer van de Startknop is niet het enige wat verbeterd wordt...

Verleden week heeft Microsoft het officieel bevestigd: de startknop komt terug, tot vreugde van velen. Hij was er wel in Windows 8, maar niet zichtbaar en heel moeilijk te vinden - je moest je cursor naar de hoek onderaan links brengen, en daar houden tot het woordje Start verscheen. Nu zal hij dus terug zijn vaste stek hebben op de vertrouwde plek, onderaan links.

Verder werd de zoekfunctie verbeterd. Bing is nog altijd de standaard zoekmachine, maar je kan ook zoeken in apps en bestanden op je computer en ook naar content in je SkyDrive. Nu, persoonlijk vond ik de zoekfunctie in Win8 niet slecht, als het op bestanden in je eigen computer aan komt. De zoekfunctie in de IE browser daarentegen is erg onduidelijk, ongebruiksvriendelijk in vergelijking met het duidelijk aanwezige zoekvak bij bijvoorbeeld Firefox, waar je meteen van zoekmachine wisselen kan.

Een verbetering die door velen gevraagd was, is de "snap" functie. Daarmee kan je twee apps naast elkaar openen, zelfs twee instanties van eenzelfde app openen, en bepalen hoe groot elk venster moet zijn. Werk je met twee schermen, dan kan je op het ene apps openen, en op het andere staat de startknop.

Volgens Business Insider (1) is het ook een nieuwigheid dat je bestanden rechtstreeks kan opslaan op je Skydrive, maar naar onze ervaring kan je dat nu al, althans bij Office bestanden. Wellicht wordt bedoeld dat deze optie nu ook bij andere programma's mogelijk is.

Verder krijg je meer opties om je scherm aan je persoonlijke behoeften aan te passen. De Live Tiles zijn in meer verschillende afmetingen verkrijgbaar, en de icoontjes updatenzich automatisch, zodat je meteen de laatste posting van Facebook te zien krijgt, het weer, enz. Voor sommigen is dit echt niet van belang, maar je kan ook de achtergrond van je beginscherm veranderen, en bewegende achtergronden gebruiken. Maar wat wel echt knap is dat je je Windows toestel ook kan gebruiken als fotokader: wanneer het scherm geblokkeerd is kan je foto's van je computer en/of van je Skydrive in een diashow afspelen. Je kan trouwens ook de camera gebruiken wanneer het toestel vergrendeld is.

De exacte releasedatum is nog niet bekend - alleen dat het "ergens in het najaar" zal zijn. Windows 8.1 zal als een gewone update op je reeds geïnstalleerde Windows 8 gedownload worden, en ... is gratis!

Tussen haakjes: Microsoft gaat flink in de aanval om zijn Surface toestel te promoten. Het heeft namelijk een site uitgebracht waarin drie tablets met Windows 8 erop vergeleken worden met iPads. Drie keer raden wie het pleit wint?
http://www.businessinsider.com/what-microsoft-changed-in-windows-81-2013-5
http://www.pocket-lint.com/news/121043-windows-8-1-release-date-and-what-you-need-to-know-to-get-ready
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/compare#t1=asus-vivotab-smart


MAAKT 2-STAPS AUTHENTICATIE TWITTER VEEL VEILIGER?
En belangrijker nog: is het iets voor jou?

In de nasleep van het hacken van enkele belangrijke Twitter accounts, zoals die van persagentschap AFP door het Syrische bevrijdingsleger, heeft Twitter in alle haasten de tweestaps authenticatie ingevoerd. Daarbij moet je een mobiel telefoonnummer koppelen aan je account. Bij je eerste inlog van een nieuw toestel, en/of op regelmatige tijdstippen zal gevraagd worden dat je je authoriseert. Na invoeren van je inlog wordt er een code naar jouw mobiele telefoon gestuurd, die je dan moet invullen. En dan pas krijg je toegang.

Nu is Twitter niet het eerste bedrijf dat deze tweestaps authenticatie invoert. Toch zijn er verschillende waarnemers die erop wijzen dat wat Twitter doet niet echt veilig is, en meer nog: dat je het gevaar loopt jezelf uit je account te sluiten.

Wat doet Twitter dan verkeerd? Wel, Twitter gebruikt dit systeem ook voor wanneer je je paswoord wil herzetten, omdat je het vergeten bent bijvoorbeeld, of omdat je het wil veranderen. De code wordt gestuurd naar je mobiele toestel - maar wat als dat gestolen is? Andere diensten zoals Google+ bieden alternatieven om de code te wijzigen.  Bovendien is het systeem niet compatibel met àlle carriers ter wereld. Sommige gebruikers proberen die tweestaps authenticatie toch te activeren, maar krijgen de SMS pincode niet op hun toestel. En dan hebben ze zich dus uitgesloten van hun account.

Verder is het zo dat die tweestaps authenticatie niet ideaal is voor accounts die door meerdere personen beheerd worden, want de account kan maar aan één telefoonnummer gelinkt worden. In een groepsaccount zal het dus één mobiel toestel zijn dat aan de account gelinkt is, en die persoon moet altijd bereikbaar zijn. Een alternatief is dat men altijd ingelogd blijft op Twitter, maar dat is, van veiligheidsstandpunt uit, niet aan te raden.

Er zit nog een ander nadeel aan het "1 account = 1 telefoonnummer" principe. Er zijn namelijk mensen die verschillende accounts beheren - ikzelf bijvoorbeeld beheer die van Netties en van mezelf, maar ook nog 2 andere accounts. Omdat je maar één account kan koppelen aan je mobiele telefoon zal je dus moeten beslissen welke van de accounts je op deze manier gaat beschermen.

Kortom, het systeem van Twitter is verre van ideaal. Maar met deze wetenschap in je achterhoofd kan je een al meer gefundeerde beslissing nemen of je al dan niet de tweestaps authenticatie gaat activeren...
http://www.informationweek.com/security/management/twitters-two-factor-authentication-5-rea/240155539?cid=nl_IW_sec_update_2013-05-29_html&elq=96ba4faf5064403ab351329dcfb12d26
http://www.informationweek.com/security/management/twitter-two-factor-authentication-too-li/240153672


WAAROM EEN IWATCH GEEN SLECHT IDEE IS...
... maar zou je het aan de buitenkant, of aan de binnenkant van je pols dragen?

Er wordt al enkele maanden volop gespeculeerd over de komst van een smart-watch; Apple zou eraan werken, en dan zou het natuurlijk iWatch gaan heten. Sommigen twijfelen aan het nut ervan - maar in een artikel bij Business Insider wordt met een simpele rekensom aangetoond dat het wel degelijk zin heeft om zo'n iWatch te ontwerpen. En dat hij gebruikt zou worden.

Als argument worden statistieken aangehaald over het gebruik van de smartphone: wat doet de mens met zijn toestel? Hoeveel keer per dag haalt hij het boven, om welke functie te gebruiken? En dan blijkt dat dit een 150 keer is, en dat messaging (sms versturen en ontvangen), voice gesprekken, zien hoe laat het is, muziek, gaming, tot de belangrijkste activiteiten behoren.

Verschillende van die activiteiten zijn check-ups - je leest of bekijkt iets, maar je onderneemt geen actie. En dus zou het scherm van het iWatch volstaan. Bij SMS wordt wel een reactie verwacht, en het kleine scherm zou te onhandig zijn om daar boodschappen te gaan intikken. Siri, de spraakherkenning van Apple, zou echter perfect je gesproken boodschap kunnen omzetten naar een sms, en dus zou de iWatch ook op dat vlak volstaan.

Het artikel komt tot de conclusie dat 95 van de ongeveer 150 keren dat de smartphone bovengehaald wordt, hetzelfde gedaan zou kunnen worden door een iWatch, dat uiteraard draadloos met je smartphone in je zak verbonden is.

Ons toekomstbeeld? Een iWatch, verbonden met oortjes die langs je arm naar je oorschelpen gaan, en waaraan ook een mondstuk bevestigd is, om korte nota's te maken of voice gesprekken te voeren. Muziek beluisteren, doorspoelen enz. kan dan ook perfect met het iWatch, want nu zit je altijd met je iPod of andere player in je zak - heel onhandig. En voor het grotere werk, het echte surfen, gebruik je een tablet; surfen doe je toch enkel wanneer je rustig zit, en dan kan je je tablet tevoorschijn halen.

Het enige wat wij ons afvragen is: zijn al die foto's die nu getoond worden van de iWatch, niet verkeerd? Gaan we onze iWatch wellicht niet aan de binnenkant van onze arm dragen, in plaats van de buitenkant? Wat denk jij? Zie jij je een smartwacht kopen als accessoire voor je smartphone en /of voor je muziek? En hoe zou je het dragen? Aan de binnenkant of buitenkant van je pols?
http://www.businessinsider.com/apples-iwatch-will-be-a-huge-hit-2013-5GOOGLE GLASS EN PRIVACY: DE GEVAREN
Camera-opnames maken op de openbare weg mag toch niet?

Bij Google zijn ze er zich wel degelijk van bewust dat Google Glass heel wat vragen oproept over privacy. Met de ingebouwde camera kan je immers beelden opnemen of foto's maken met een simpele knik van je hoofd, bijvoorbeeld, en de personen rondom jou merken het niet eens. Combineer het met gelaatsherkenning, en je beseft welke problemen voor de privacy dit kan betekenen. Google kan mooi zeggen dat het misbruik van die gelaatsherkenning wil voorkomen, door alle apps die ervan gebruik maken, enkel toe te staan indien er bepaalde bescherming aan toegevoegd wordt. Maar dat is niet voldoende. Het bestaan van de camera-bril op zich, apps of geen apps, is hetgeen de privacy bedreigt. En het is de vraag of het in een land als België wel toegestaan zal worden een Google Glass te dragen; hier bestaat immers gelukkig een redelijk goede wetgeving rond privacy.

Verleden week waren er twee incidenten rond camera's, waarbij wij ons afvragen hoe de wetgever dit zou combineren met Google Glass. Het eerste draait rond oplichting bij het aankopen van betaalkaarten. Waar je vroeger een échte kaart aankoopt, en het nummer moest wegkrabben, wordt tegenwoordig hiervoor een ticket gebruikt van de kassa, dat ter plaatse gedrukt wordt. Verleden week hebben zich meerdere incidenten voorgedaan waarbij de "klant" om een betaalkaart vroeg, de winkelier die afdrukte, maar waarbij de klant dan plots zijn geld vergeten was, en de winkel terug verliet. Wat de winkelier niet gezien had, dat de klant een foto maakte van het nummer op het ticket - en dat is het enige wat hij natuurlijk moest hebben. In een van beide gevallen werd daarvoor zelfs een heuse bril met ingebouwde camera gebruikt. Doet je dat ergens aan denken? (2)

Een tweede geval draait dan weer rond camerabeelden. Verleden week richtte een vrachtwagen schade aan het plafond van een tunnel aan in Antwerpen. Er bleken camerabeelden te bestaan van de vrachtwagen, maar die beelden mochten niet bekeken worden door de politie, omdat zij niet afkomstig waren van officiële bewakingscamera's. Als de wetgever al zo moeilijk doet over beelden tegenover de politie, dan bestaan er ongetwijfeld wetten die het stiekem filmen van mensen via de Google  Glass aan banden leggen....
http://thenextweb.com/google/2013/06/01/google-says-it-wont-approve-any-glass-apps-with-facial-recognition-until-it-has-protections-in-place/
http://www.vandaag.be/binnenland/126040_camerabril-laat-fraude-met-herlaadkaart-toe.html
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130531_00605513


GOOGLE GLASS: PIKANTE TOEPASSINGEN
De rode-lantaarn industrie heeft alvast belangstelling!

Neen, echt gelukkig zijn wij niet met Google Glass. Maar blijkbaar ziet de porno-industrie er wel bloot - pardon: brood in. Althans, dat kan je lezen in een artikel van Business Insider, dat ging praten met enkele beroepsmensen actief in deze industrie, om te weten te komen of en hoe Google Glass de industrie zou kunnen beïnvloeden.

De reacties zijn inderdaad positief. Om te beginnen krijg je, met de camera in Google Glass, een heel ander "point of view" bij de opname van opwindende scènes, een ander gezichtspunt dus. Geen cameraman meer die met zijn camera in de weg staat of ligt, en de sfeer verstoort. Je krijgt dus video vanuit het standpunt van de drager, en dat maakt de films veel realistischer.

Een andere toepassing is het bekijken van erotische films tijdens de daad zelf. Nu, persoonlijk vinden wij dat een beetje onbeleefd tegenover je partner, maar veel verschilt het niet van de erotische fantasieën die sommige mensen voor ogen halen wanneer zij de liefde bedrijven.

Kortom: de rode-lantaarn industrie is voorstander!
http://www.businessinsider.com/google-glass-porn-2013-5


PROV-STANDAARD WIL BRON VAN INFORMATIE OP HET INTERNET TRACEREN
UItgewerkt in samenwerkging met Belgische onderzoeksgroep iMinds-MMLab

W3C logoVaak wordt gezegd dat het nieuws op het internet niet betrouwbaar is, omdat je niet weet waar het vandaan komt. Wie is de bron, en is hij betrouwbaar? Een nieuwe standaard moet daaraan verhelpen.

Het gaat om PROV, kort uiteraard voor "provenance". Daarbij wordt gebruik gemaakt van meta-informatie over de oorsprong van informatie, zodat de gebruiker de bron kan achterhalen en diens betrouwbaarheid kan testen. Eventueel kan ook de bron gecontacteerd worden voor bijkomende informatie.

Verleden week werd een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van deze standaard. W3C, het wereldwijde consortium dat de standaards voor het internet bepaalt, heeft de PROV-standaard gepubliceerd als een "recommandation".

De standaard zal in het begin vooral gebruikt worden in wetenschappelijke werken, om de oorsprong van informatie te achterhalen. Later zou het ook voor de gewone gebruiker toegepast moeten kunnen worden, en om aan te tonen dat dit mogelijk is, heeft MMlab het 'APPROVeD' systeem ontworpen, dat automatisch de herkomst van nieuwsartikels detecteert.

Meer bij iMinds en bij W3C.
http://www.iminds.be/nl/blog/p/detail/iminds-mmlab-traceert-de-bron-van-internetinformatie
http://www.w3.org/TR/prov-primer/FRANKRIJK VERZACHT STRENGE 3-WAARSCHUWINGEN WET
Internet afsnijden is als het water afsnijden

hadopi logoFrankrijk was het eerste land waar er een wet met 3 waarschuwingen kwam. Bij de Hadopi-wet kreeg de internaut, die op piraterij betrapt werd, en volhardde in zijn boosheid, drie keer een waarschuwing. En na de derde waarschuwing was het verdict onverbiddelijk: de toegang tot het internet zou afgesloten worden.

Tegen de wet was veel protest. De technologie om te bepalen op basis van een IP-nummer wie zich aan piraterij bezondigd had was bij voorbeeld niet echt accuraat. En de energie die het kostte om piraterij op te sporen waren volgens tegenstanders niet verantwoord; waarom zoveel middelen besteden om een verouderd business model van de amusementsindustrie in stand te houden?

Ondertussen is de wet al enkele jaren oud. Er werden meer dan een miljoen waarschuwingen verstuurd, en slechts één keer leidde dit tot echt 3 waarschuwingen. Het uiteindelijke resultaat was dat een man van 40 veroordeeld werd tot het betalen van 150 euro; niet omdat hijzelf songs had gepirateerd - het was nota bene zijn toenmalige vrouw,  nu zijn ex, die twee songs van Rihanna illegaal gekopieerd had...

En nu heeft de Franse overheid dus aangekondigd dat het de ultieme stap in de Hadopi-wet, het afsnijden van het internet, niet gaat toepassen. Het internet is immers ondertussen uitgegroeid tot een basisbehoefte, net als water en elektriciteit.  Dat is wat Fleur Pellerin vaststelde, de minister voor digitale zaken in Frankrijk.

Een rapport over de werking van Hadopi, het Lescure Rapport, heeft trouwens nog een aanbeveling: een heffing van 1% op alle "connected" toestellen, dus smartphones, tablets, computers met een internetverbinding. Dat geld zou gebruikt worden om de culturele industrie te helpen om de overgang te maken naar het digitale. Maar ook om catalogen van vroeger te digitaliseren, databases aan te leggen van metadata, enz. En dat is dan weer iets wat we positief vinden.

Meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/2013/06/france-removes-internet-cut-off-threat-from-its-anti-piracy-law/


NEEM GEEN LADERS AAN VAN VREEMDEN!
Wetenschappers tonen nieuwe manier om toestel te besmetten

malwareVroeger gaven ouders hun kinderen de raad om geen koekjes van vreemden te aanvaarden. Nu moeten zij dat advies ook uitbreiden tot laders (adapters) voor smartphones en dergelijke. Volgens Forbes zouden wetenschappers namelijk op de volgende Black Hat beveiligingsconferentie van plan zijn om aan te tonen dat het mogelijk is om met zo'n lader stiekem malware te installeren op een toestel dat het iOS van Apple draait.

Op de website van de conferentie staat beschreven dat de wetenschappers de resultaten van hun experiment als alarmerend beschouwen. Ondanks de vele verdedigingsmechanismen in iOS waren zij er namelijk in geslaagd om willekeurige software in Apple toestellen te injecteren die de laatste versie van het OS draaien.

De mogelijkheid tot besmetting zou voor alle toestellen gelden, zowel gewone als gekraakte (jailbrea). Geen enkele interactie van de gebruiker is nodig.

Meer uitleg over dit nieuwe gevaar dat opduikt bij Forbes. Als je slim bent, dan begin je alvast je eigen lader te markeren, en te zorgen dat je nooit die van een andere gebruikt!
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/06/02/researchers-say-they-can-hack-your-iphone-with-a-malicious-charger/


HET GROEIENDE PROBLEEM VAN "GEZONDHEIDS" APPS
Terug naar de tijd van de mirakeldokters?

gezondheid appHoeveel apps er zijn voor de mobiele toestellen? Veel. Heel veel. Voor alle mogelijke zaken - nuttige en onnuttige, van een app die een windje laat, tot een app die je helpt om gezond te leven. Met dat laatste is er echter een probleem: zou je zo'n app eigenlijk niet in de apotheek moeten kopen? Zijn die apps wel wetenschappelijk getest? Of is het niet aangewezen dat er zo'n medische controle komt?

Het is een probleem dat duidelijk werd toen de AcneApp in de Apple Store kwam. Die beweerde dat hij acne, de puistjes in het gelaat (meestal van tieners) kon laten verdwijnen, door afwisselend rood en blauw licht te schijnen vanuit zijn scherm. De app was zogenaamd gemaakt door een erkende dermatoloog, en de pers reageerde razend enthousiast.

Maar twee jaar na zijn verschijning, in 2011, trad de Amerikaanse overheid op, en gaf AcneApp een boete omdat het een wetenschappelijke claim maakte, die het niet kon bewijzen. De app werd, net als AcnePwner dat een dergelijke belofte deed, uit de App Store verwijderd.

Maar er zijn meer apps waarbij je vragen kan stellen of ze medisch verantwoord zijn. Een app die beweert urine te kunnen analyseren bijvoorbeeld kreeg ook al een vraag van de Food & Drug Administration naar bewijzen van de juistheid van zijn analyse. µ

Is dat niet een beetje overdreven, kan je je afvragen? Als de overheid zo streng gaat toezien op die apps, wordt innovatie dan niet in de kiem gesmoord? Het antwoord op die vraag is niet simpel, en zal wellicht afhangen van vele factoren, o.a. hoe ernstig de app beweert te zijn. Net zoals je vitaminen kan aankopen bij de apotheker, maar ook bij Kruidvat en Co, en je een bloeddrukmeter kan aankopen bij de apotheker maar ook bij Blokker, zo zullen er, naar onze mening, apps zijn die door de beugel kunnen, zolang zij geen echt wetenschappelijke claims maken, en adviseren om naast de app toch altijd een arts te raadplegen. Maar apps die echt bedoeld zijn voor medisch gebruik, door bijvoorbeeld artsen en verplegend personeel, die zouden enkel toegelaten worden na keuring door officiële instanties.

Zo'n houding laat natuurlijk de deur open voor veel bedrog - de digitale "snakeoil" zoals het genoemd wordt door The Verge: het wondermiddel dat begin 20e eeuw verkocht werd als remedie voor alles. Wanneer je in de afdeling "gezondheid" kijkt in de app stores, dan zal je inderdaad zijn dat het er krioelt van de apps die de meest uiteenlopende claims maken - van het genezen van slapeloosheid en hoofdpijn tot de ziekte van Crohn.

Een interessant artikel rond een problematiek die in de toekomst toch duidelijk aangepakt zal moeten worden.
http://www.theverge.com/2013/6/3/4380244/how-should-medical-apps-be-regulatedBINNENNKORT DE PIZZA THUIS... VIA DRONE?
Domino's Pizza laat je er alvast van dromen.

droneDe keten Domino'os Pizza heeft op de YouTube account van zijn Britse en Ierse filialen een video gezet, waarin de "DomiCopter" voorgesteld wordt. Dat is een drone, die een pizza kan vervoeren en bij de klant leveren.

Uiteraard zit de pizza goede verpakt, om zijn warmte te behouden. Een medewerker van Domino's bestuurt de drone vanop afstand; in dit geval was dat vanuit Guildford, een voorstad van Londen waar de video gemaakt werd.

Deze nieuwe manier om de pizza te leveren heeft wel zijn voordelen, zoals het feit dat hij via de kortste weg geleverd wordt, de lucht, en dus niet kan vastraken in het verkeer. Maar is het ook praktisch, om in de toekomst alle pizza's zo te gaan leveren?

Leuk is het idee wel. En het geeft meteen inspiratie voor nieuwe productnamen. De drone werd in het filmpjede DomiCopter genoemd, maar hij had evengoed de Pepperdroney of de Flyin' Hawaiian kunnen heten.

En voor wie het weten wil: de pizza's die in het filmpje geleverd werden, waren...twee grote pepperoni!
http://www.slate.fr/life/73371/pizza-livree-par-drone

Nagekomen bericht:
Lezer Erdero reageerde gevat:
<<
Geen drone boven mijn dak , ik ga mij een 3D printer aanschaffen    :-)     
Grtjs   Erdero
>>>


NAPSTER STRIJKT NEER IN EUROPA
Nog een streaming muziekdienst...

napsterAls je ons vraagt wat de muziekindustrie zo'n revolutionaire omschakeling heeft laten maken als we de laatste jaren gekend hebben, dan zullen wij antwoorden: Napster en Apple. Napster omdat het, als eerste P2P ruildienst, de muziekindustrie uit zijn zelfgenoegzame navelstaarderij wakker geschud heeft, en hen erop gewezen heeft dat muziek digitaal én legaal verstrekt moest worden. Apple omdat het met zijn iTunes de muziekindustrie verplicht heeft om songs ook apart te verkopen, aan de democratische prijs van 0,99 of1,49 per song. Een prijs die voor iedereen betaalbaar was, en de nood aan pirateren eigenlijk wegnam: waarom zou je aan die prijs nog risico's lopen?

Napster dus. Opgericht in 1999, werd het in zijn beginjaren haast als staatsgevaarlijk beschouwd, omdat het zo gemakkelijk was om muziek illegaal te delen. Het werd dan ook met hand en tand bestreden, en in juli 2001 moest de site de deuren sluiten. Het probeerde het later opnieuw met betalende accounts, maar dat bleek helaas geen groot succes, en het werd overgenomen, om in december 2011 op te gaan in de Amerikaanse muziek-streamingdienst Rhapsody.

Die lanceert nu zijn streamingdienst ook in Europa, maar dan onder de naam van Napster; 14 landen komen aan de beurt: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Norowegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland. De dienst was al aanwezig in Duitsland en het VK.

De cataloog bestaat uit 18.000 songs, die voortaan beschikbaar zijn op computer, smartphone en tablet, onder iOS en Android. De dienst zal proberen op de toch al druk bevolkte streaming-markt de gebruiker de verleiden met aanbevelingen, exclusieve interviews en concerten. Of dat genoeg zal zijn om Spotify en co van de troon te stoten, is nog de vraag...
http://news.rhapsody.com/2013/06/03/listen-up-europe-napster-is-coming/
http://www.napster.com
http://http://fr.news.yahoo.com/napster-retour-france-080225535.html


NEELIE KROES WIL NEUTRALITEIT OP HET INTERNET...
... maar zet tegelijk de deur open naar een internet met twee snelheden

net neutraliteitNeutraliteit van het internet. Het is een onderwerp waarover we al vaak geschreven hebben, en dat gelukkig ook de aandacht krijgt van de Europese regulatoren, met Neelie Kroes op kop. Zij heeft deze week haar mening hierover uiteengezet. En die bevat goede punten, maar ook minder goede.

Het goede: zij pleit voor een neutraliteit van het internet. Dat wil zeggen dat providers en telecombedrijven niet bepaalde diensten mogen afknijpen. Het is de telecombedrijven bijvoorbeeld al lang een doorn in het oog dat de gebruiker via alternatieve diensten zo goed als gratis kunnen bellen (Skype) of sms'en (Whatsapp). Wat is er gemakkelijker voor die bedrijven om hun concurrenten af te knijpen, zodat de gebruiker uit pure armoe toch maar beroep op hen gaat doen?

Een tweede factor waarbij die neutraliteit in het geding komt, is het aanbieden van video on demand (VOD) via het internet. Bedrijven zoals Telenet laten je op je computer of tablet naar tv-programma's kijken en naar video op aanvraag. Wat je zo eigenlijk downloadt, wordt niet meegeteld voor je maandelijks debiet. Maar wanneer je bij derden een video zou downloaden, telt dat wel. Waarmee dus de eigen diensten bevoordeeld worden ten overstaan van derden.

Neelie Kroes wil dit soort discriminatie aanpakken in haar optiek voor net neutraliteit. Een positief plan, dat je alleen maar kan toejuichen. Toch zit er een addertje in het gras. Tegelijk pleit Kroes er namelijk voor dat, wanneer je bijvoorbeeld een videoconferentie-systeem hebt, en je dus nood hebt aan een constant debiet van hoge kwaliteit, het mogelijk zou moeten zijn dat je, mits betaling, zo'n constante kwaliteit kunt aankopen. Waarmee ze de deur openzet naar een internet met twee snelheden - het snelle voor wie betaalt, en het onbetrouwbare, trage, voor de rest van de wereld. En dat is dan geen goed plan...

http://fr.news.yahoo.com/bruxelles-précise-plans-neutralité-net-010140163.html
http://www.20minutes.fr/article/1168071/ynews1168071%3Fxtor=RSS-176


GOOGLE MET WEB DESIGNER, KEYBOARD GESTURES EN MAPS ENGINE API
Stroom aankondigingen onstuitbaar

google logoSommige dagen zouden wij hier bij Netties al onze artikelen wel aan Google kunnen wijden, omdat er zoveel nieuws te melden valt. Hier gaan we dan.

Om te beginnen het bericht dag de zoekgigant binnenkort Google Web Designer zal uitbrengen, een tool om websites apps en advertenties te creëren in HTML5. Deze tool is niet echt bedoeld voor de gewone internaut, meer voor de professional; de aankondiging werd trouwens gedaan tijdens het DoubcleClick event, dat rond adverteren en adverteerders draait. (1) Bij Webpronews vind je een opsomming van alle aankondigingen op dit evenement (2), maar vermits wij vermoeden dat dit de meeste van onze lezers niet echt zal interesseren, volstaan wij met ernaar te verwijzen. Een van de nieuwigheden stippen wij toch even aan, omdat je deze wijziging wellicht wél ondervinden zal: voortaan mogen adverteerders afbeeldingen plaatsen bij hun zoekadvertenties, die voorheen tot tekst beperkt waren. Maar het is niet zomaar gelijk welke afbeelding - de adverteerder moet die eerst voorleggen aan Google ter goedkeuring (3)

Nog een bericht uit de Google stal is dan weer dag Google een Maps Engine API lanceert. Die moet ontwikkelaars in staat stellen om gemakkelijk gepersonaliseerde landkaarten aan te maken. Concreet betekent dat zij hun eigen gegevens kunnen verwerken in de landkaarten. (4)

En tot slot een bericht dat de gewone internaut wat meer zal interesseren: Google heeft zijn Google Keyboard technologie die je in de Nexus toestellen kon vinden, uitgebracht als een app voor smartphones en tablets die Android 4.0 draaien (Ice Cream Sandwich) en hoger. Je kan het in deze toestellen ingebouwde klavier vervangen door deze app, die het gemakkelijker maakt om met een vegend gebaar woorden automatisch te laten verschijnen doordat het klavier raadt wat je wil typen. (5) Je kan de app downloaden in de Play Store.
http://techcrunch.com/2013/06/04/google-will-soon-launch-google-web-designer-a-free-html5-development-tool-for-creating-web-apps-sites-and-ads/
http://www.webpronews.com/google-announces-a-bunch-of-new-doubleclick-features-2013-06
http://www.bizjournals.com/sanjose/news/2013/06/05/google-allows-advertisers-to-run.html
http://techcrunch.com/2013/06/05/google-launches-maps-engine-api-to-allow-enterprise-developers-to-more-easily-create-share-and-publish-custom-maps/
http://thenextweb.com/google/2013/06/05/google-keyboard-a-new-android-gesture-typing-app-for-ice-cream-sandwich-and-up/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latinWIE HEEFT MIJN PROFIEL BEKEKEN?
LinkedIn streelt jouw ijdelheid

linkedin logoSommige mensen bouwen hun leven uit rond hun Facebook profiel. Anderen verankeren zich in Twitter. En nog anderen vinden LinkedIn het sociale netwerk waar zij hun gading vinden. Elk van deze sociale netwerken heeft ondertussen duidelijk zijn niche gevonden: Facebook is voor vrienden en fun, Twitter voor nieuws en het uitwisselen van links, en LinkedIn is voor je carrière. Wie op zoek is naar nieuwe uitdagingen bijvoorbeeld, doet er best aan om zijn profiel hier te verzorgen.

Bij LinkedIn kan je, zoals je wellicht weet, een gratis account aanmaken. Maar wanneer je kiest voor een betalende account, dan krijg je meer mogelijkheden. En de nieuwe tool die LinkedIn nu uitgebracht heeft zal het voor velen de moeite waard maken om de portemonnee boven te halen. Het draait namelijk om een functie die je ijdelheid wel zal strelen, namelijk hoe vaak je profiel bekeken werd, en door wie.

Bij de gratis account kan je enkel zien hoe vaak je profiel in een recente periode bekeken werd, en hoe vaak jouw profiel is opgedoken in de resultaten wanneer iemand een zoekopdracht uitvoerde op LinkedIn. Je krijgt ook te zien of dit percentage gewijzigd is tegenover de vorige weken.

Bij de betalende account echter krijg je veel meer informatie: welke trefwoorden naar jouw profiel geleid hebben, uit welke industrietak de mensen komen die jouw profiel bekeken hebben, uit welke streek zij komen, en natuurlijk ook wie juist jouw profiel bekeken heeft.

Recent heeft LinkedIn heel wat moeite gedaan om zijn aantrekkingskracht te behouden en verder te ontwikkelen. Zo kan je nu ook foto's en presentaties aan de updates van jouw profiel toevoegen, en ook LinkedIn werkt voortaan met tweestaps authenticatie.

Persoonlijk vind ik de nieuwsgroepen en discussies op LinkedIn een van de handigste tools, plus het feit dat je via mail op de hoogte gebracht wordt van nieuwe postings daar.
http://www.webpronews.com/linkedin-provides-more-insight-into-whos-looking-at-your-profile-2013-06
http://www.webpronews.com/linkedin-lets-you-add-photos-presentations-to-updates-2013-05
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MYO ARMBAND ALS COMPUTER INTEFACE
Meting van spierbewegingen erg accuraat

Myo armbandZijn de dagen van onze vertrouwde computermuis achter de rug? Feit is dat heel wat bedrijven werken aan nieuwe manier om onze computer te bedienen. Er zijn al de vele laptops en tablets met aanraakscherm. Bij de laptop zelf werk je met trackball of touchpad. Andere mogelijkheden zijn de bediening via het volgen van de ogen - geen toekomstmuziek, want Samsung heeft in zijn nieuwe smartphone deze technologie al toegepast. Google Glasses is natuurlijk een andere mogelijkheid - maar roept vele vragen op rond privacy.

En dan is er nog Leap Motion, een kleine sensor die je voor je computer kan zetten, en die bewegingen van je handen volgen kan, waardoor virtueel elk scherm verandert in een aanraakscherm. Insiders geloven rotsvast in deze sensor, en er worden al volop toepassingen voor ontwikkeld.

Een van de technologieën die verder nog op stapel staan, is de MYO armband. Dat is een band met sensoren in, die je op de arm draagt vlak onder de elleboog, en die de bewegingen van je spieren noteert. Want of je nu je wijsvinger strekt of je pink, dat zijn verschillende spieren die je op dat moment gebruikt.

Een intrigerend concept, maar het blijkt te werken. TechCrunch wijdt er een artikel aan, naar aanleiding van het feit dat de ontwikkelaars van de armband geld opgehaald hebben bij investeerders.

http://techcrunch.com/2013/06/05/thalmic-labs-raises-14-5m-to-make-the-myo-armband-the-next-big-thing-in-gesture-control/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** KBC/CBC en Atos Worldline ondertekenen verkoop- en marketingovereenkomst
Kaartbetalingen voor handelaars in België via smartphone en tablet
http://www.atosworldline.be/index/nl_BE/6475511/6567411/KBC-CBC-en-Atos-Worldline-ondertekenen-verkoop--en-marketingovereenkomst-Kaartbetalingen-voor-handelaars-in-Belgie-via-smartphone-en-tablet.-Het-aanbod-is-vanaf-maandag-3-juni-2013-beschikbaar-in-de-KBC--en-CBC-bankkantoren.-.htm

*** Orange Business Services en T-Systems zorgen voor groter bereik door gezamenlijke internationale videoconferencing-diensten
http://www.orange-business.com.

***  DVDPost, een van de grootste video-on-demandaanbieders in België en Luxemburg, gaat zijn volledige filmcatalogus aanbieden op Philips Smart TV. Dat zijn DVDPost en TP Vision overeengekomen. De catalogus is toegankelijk via de DVDPost-app en is vanaf nu beschikbaar voor Philips Smart TV’s in de 6000-reeks en hoger vanaf 2012.
http://www.tpvision.nl/

*** In een Europees onderzoek door Microsoft* zegt 46% van de Belgen één tot twee uur te kunnen winnen door dingen efficiënter aan te pakken. Het werk thuis, boodschappen doen en het beheer van de sociale agenda zijn de grootste tijdvreters. Microsoft lanceert daarom de website timeto365.eu, met inspiratie en tips om tijd te besparen dankzij Office 365.
http://www.microsoft.com/nl-be/timeto365/default.aspx

*** DE GROEP BNP PARIBAS LANCEERT HELLO BANK!, DE EERSTE EUROPESE, 100% DIGITALE, MOBIELE BANK
https://www.hellobank.be/en/PC/world/priv/index601/

*** Kaspersky Lab onthult ‘Operatie NetTraveler’, een wereldwijde cyberspionagecampagne gericht tegen overheidsorganisaties en onderzoeksinstituten
http://t.ymlp249.net/uebbatayjybaaambadajbje/click.php

*** Talentvolle vrouwen uit België kunnen zich nu aanmelden voor het BlackBerry Scholars Program
Het doel van BlackBerry Scholars Program is om jonge vrouwen over de hele wereld te motiveren voor een carrière op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde.
http://www.blackberry.com/scholars

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSTEREOFELD - FREQUENZWECHSEL
Stereofeld band
[Electro] Een site die DJ's en mixers wel zullen kunnen waarderen. Hier vind je niet alleen muziek, die bovendien gratis gedownload kan worden, maar er staat ook bij elke song bij hoeveel beats per minuut de song heeft, zodat je naadloos van het ene op het andere kan overschakelen.
De muziek zelf is professioneel gemaakt met lekkere beats. Op het label Ektoplazm vind je trouwens meerdere bands, die allemaal gratis muziek aanbieden.
http://www.ektoplazm.com/section/free-music
http://www.ektoplazm.com/free-music/stereofeld-frequenzwechsel


MAIDO PROJECT -GALATASARAY LIVE
[ethno - lounge] Een opwindend en opzwepend mengsel van muziek uit het oosten, met westerse beats en drums. Een mediterraanse gitaar, een heel zacht blaasinstrument, en synthesizers die een harpklank voortbrengen. Een interessante en erg volle combinatie. Te beluisteren in streaming op MySpace.
http://www.myspace.com/maidoproject


PROZENT MUSIC - QUADREKEY
[deep house] Een band waarbij ritmes het belangrijkste zijn. Ze wisselen dan ook heel vaak af. De muziek van deze Berlijnse band is in streaming te beluisteren bij Soundcloud, maar je kan ook verschillende albums volledig gratis downloaden op de site van het label.
https://soundcloud.com/prozent
http://www.prozent-music.net/P020.html


DUBTRAK - SHIFTSHAPE STEPPER
[lounge/dub] Elektronische muziek - ja, we vallen in herhaling. Maar in dat genre is zoveel gemaakt, en het laat gewoon toe dat mensen met ideeën die niet over de fysieke handigheid beschikken om een instrument te bespelen, toch muziek kunnen maken. Zoals deze band. Een veelheid aan instrumenten, aan ritmes. Het is juist het genie om die combinatie te maken, zodat de klik er is, en alles een vloeiend geheel wordt. Op de site van de band kan je de muziek die op Soundcloud staat beluisteren. En ook downloaden. Een aanrader.
http://dubtrak.com/
http://soundcloud.com/dubtrak/shiftshape-stepper-lockstep/


VRIJDAG HOORSPELDAG: BOY DUDGEON
boy dudgeon
Een hoorspel uit de oude doos - letterlijk dan, want het werd opgenomen in 1966, bijna 50 jaar geleden dus. Het is gebaseerd op een werk van Ray Jenkins, gebracht in een regie van Coos Mulder. De plot van deze detective draait rond het volgende gegeven: In de gevangenis. De directeur, die blind is na een aanval door een gevangene, vraagt om de jonge gevangene Boy Dudgeon bij hem te brengen. Hij vertelt hem wat de toekomst voor hem in petto heeft. De directeur twijfelt echter aan het verhaal van de jongen. Ook zijn vriend, Cliff, een voormalige leraar, probeert Boy Dudgeon aan de praat te brengen...
http://www.4shared.com/mp3/OgyfSA0s/Boy_Dudgeon.htmlNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Velen onder ons brengen de helft van onze tijd door met verlangen naar dingen
die we zouden kunnen hebben, als we niet de helft van onze tijd verspeelden door ernaar te verlangen...
-Alexander Woollcott-


 
De nieuwe oogst


   

GEOGAMES: EARTH CONTEST
earth contest
Een gratis spelletje dat je met je vrienden kan spelen vanuit je luie zetel. Je speelt het tegen de GameMaster, en je kan kiezen tussen een mysteriespel (Who killed ...), of een trivia spel spelen zoals Entertainment of Gossip. Je vertrekt met een bepaalde som geld, en je gaat van de ene plek naar de andere met de hulp van tips. En onderweg kan je anderen helpen met nieuwe tips... of hen saboteren!
Voor deze games moet je wel Google Earth installeren.
http://earthcontest.com/2/startgame.htm


GEOGAMES: MOON LANDER
Dit is een van de twee games van Planet in Action. Het brengt je ver weg de ruimte in, terwijl het andere je meeneemt naar het water. Je kan beide games spelen in je browser, wanneer je tenminste de Google Earth plug-in geïnstalleerd hebt.
Bij Moon Lander kan je ervaren hoe de adrenaline door het lijf van de astronauten gegierd moet hebben, toen zij Apollo 11 op de maan neerzetten. Je krijgt namelijk zelf manueel controle over het ruimtetuig. Met dit verschil: je brandstof is beperkt!
[Taal: ENG]
http://planetinaction.com/moonlander/index.htm


GEOGAMES: SHIPS
Dit is een ander spel van Planet In Action. Hier sta je aan het roer van een cruiseship, een olietanker of een rivierschip. Je moet het schip loodsen doorheen verschillende rivieren en zeeën, gebaseerd op de echte beelden van Google Earth.
[Taal: ENG]
http://planetinaction.com/ships.htm


GEOGAMES: GEWAR
gewar logo
Een heuse oorlog voeren in Google Earth, dat kan ook. In je browser, wanneer je de Google Earth plug-in geïnstalleerd hebt. Er zijn heel wat regeltjes die je moet volgen, maar dat leer je wel. Bij Gewar bouw je een eigen leger uit, waarmee je dan steden moet veroveren. Elke stad heeft een puntenwaarde, en jouw puntenwaarde bepaalt jouw plaats op het scorebord.
[Taal:ENG]
http://www.gewar.net/war/index.php


GEOGAMES: WHERE ON GOOGLE EARTH...
Het concept van dit spel is simpel: op deze website worden afbeeldingen uit de hele wereld genomen, en jij moet raden waar die genomen werden. Jouw suggestie kan je ingeven via de commentaren op de postings. Elke week is er een nieuwe opgave. En natuurlijk is het de bedoeling dat je veel dingen juist raadt, en zo hoog op het scorebord komt.
[Taal: ENG]
http://www.whereongoogleearth.net/


GEOGAMES: GOOGLE EARTHING
De puzzels op deze site lijken stilgevallen te zijn, maar dat verhindert niet dat je de oude puzzels niet zou kunnen spelen - het zijn er in totaal 163. Het principe is simpel: een afbeelding van Google Earth, dat je moet terugvinden.
[Taal: ENG]
http://www.googleearthing.com/


SLINGPIC: AFBEELDINGEN VAN JE BLOG DELEN
slingpic logo
Heb je een Wordpress blog? Met deze plug-in kan je een extra mogelijkheid toevoegen aan dat blog: het delen van elke afbeelding op je blog met een simpele muisklik. Gelukkig betekent dit niet dat er extra buttons op je blog verschijnen - de tool is enkel te zien wanneer de bezoeker de cursor over de afbeelding beweegt.
[Tool: ENG]
http://slingpic.com/
http://www.makeuseof.com/dir/slingpic-adds-share-buttons-to-your-wordpress-pictures/


CLIPULAR: SCREENSHOTS
Extensie voor de Chrome browser
Met deze extensie kan je screenshots make van afbeeldingen op een pagina of van hele pagina's zelf. Die kan je dan bewaren om een archief aan te leggen, of om te delen met je vrienden. Dat kan handig zijn wanneer je research wil doen, maar het werkt ook heel ordelijk, doordat je verschillende stukjes informatie op één enkele pagina kan bewaren.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/clipular/jmjbgcjbgmcfgbgikmbdioggjlhjegpp
http://www.makeuseof.com/dir/clipular-save-share-searchable-screenshots-on-the-web/


KLEINSPIRATION: AUGMENTED REALITY IN HET KLASLOKAAL
Niets zo interessant om dingen aan leerlingen uit te leggen als augmented reality - de omgeving rond jou bekijken door een andere bril, met feiten en informatie over wat zich rondom jou bevindt.
Deze website brengt een how-to voor leerkrachten, en geeft praktische voorbeelden van wat mogelijk is.
[Taal: ENG]
http://www.kleinspiration.com/2013/05/using-augmented-reality-via-aurasma-in.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONLINE REKENMACHINE
rekenmachine
Handig, deze rekenmachine die je online gebruiken kan en die gemaakt werd door lezer Dennis Smit. Wat ook interessant is dat je er wat uitlegt krijgt bij de verschillende functies, zoals het geheugen.
[Taal:NL]
http://www.onlinerekenmachine.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZOMER VAN ANTWERPEN
Ook dit jaar brengt Antwerpen weer een pracht reeks evenementen die je hier en daar in de stad zal kunnen bewonderen. Het programma staat nu online, en het is haasten om de tickets vast te krijgen! Zo is er een hele reeks voorstellingen van prachtige films, zoals Das Boot, die je in de openluchtcinema Badboot bekijken kan - gratis of tegen betaling van 2 euro.
[Taal:NL]
http://www.zva.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SOS BOUW
Een site die qua concept lijkt op Twizzi.be, en waar je dus vaklui kan vinden een bepaalde karwei kan uitvoeren. SOSbouw is echter nog een lege doos. De database van de vaklui is er wel, maar er zijn nog geen commentaren of kwoteringen van de vaklui. En dat is juist hetgeen Twizzi zo interessant maakt - dat je referenties hebt, en te weten kan komen met wie je in zee gaat...
[Taal: NL]
http://www.twizzi.be
http://www.sosbouw.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHRISTOPH HESSEL
foto van Hessel
De foto's van deze man stralen niet meteen geluk uit. De landschappen zijn niet echt stralend, eerder desolaat, een gevoel van eenzaamheid. En de mensen die hij zo treffend weergeeft in zijn foto's zijn al evenmin gelukkig, maar gevangen in omstandigheden. Het is een hele kunst om zulke gevoelens weer te geven. Een fotoreeks om aandachtig te bekijken!
[Taal: ---]
http://1x.com/photo/30859/all:user:27106


VRIJDAG SPELLETJESDAG: GAMBOLIO
Een spelletje voor mensen die een hekel hebben aan de enerverende muziek die bij de meeste games te horen is. Het doel van dit spel is simpel: je hoort zachte klassieke muziek, muzieknoten zweven voorbij. En jij moet de goede noten, afhankelijk van de kleur, vangen, en de slechte noten vermijden.
[Taal: ENG]
http://gambolio.com/#/game-play:7731/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FRENCH ROAST
Een heerlijk tekenfilmpje van 8 minuten, in een klare lijn stijl. Om van te snoepen ;)
http://www.youtube.com/watch?v=jbFhATUfuowBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- GIFTY: De animated GIF camera
http://www.belgiancowboys.be/technology/gifty-de-animated-gif-camera/
- Verander je eigen auto heel even in een Porsche Cayenne
http://www.belgiancowboys.be/automotive/verander-je-eigen-auto-heel-even-in-een-porsche-cayenne/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Groot deel cybercrimenetwerk uitgeschakeld
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3453680/2013/06/06/Groot-deel-cybercrimenetwerk-uitgeschakeld.dhtml
- Nederlands Forensisch Instituut heeft kooi ontwikkeld tegen wissen data mobiel
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3453782/2013/06/06/Nederlands-Forensisch-Instituut-heeft-kooi-ontwikkeld-tegen-wissen-data-mobiel.dhtml

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
- Automatisch een realtime backup
http://www.fantv.nl/digitaal/software/18216-automatisch-een-realtime-backup-met-yadis-backup
- Altijd up to date met DRIVERfighter
http://www.fantv.nl/digitaal/hardware/20478-altijd-uptodate-met-driverfighter
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Muziekspeler gebruikt tafelblad als basversterker
http://www.elektrozine.be/ez/article/7342/Muziekspeler-gebruikt-tafelblad-als-basversterker.html
- Eerste in-ear noise cancelling hoofdtelefoon bij Bose is een feit
http://www.elektrozine.be/ez/article/7347/Eerste-in-ear-noise-cancelling-hoofdtelefoon-bij-Bose-is-een-feit.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Deezer stopt 25 miljoen songs in je wagen
http://www.digimedia.be/News/nl/14573/deezer-stopt-25-miljoen-songs-in-je-wagen.html
- Yelo TV nu ook op Windows 8
http://www.digimedia.be/News/nl/14570/yelo-tv-nu-ook-op-windows-8.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- AMTSO: test of je systeem echt malware veilig is
http://computertaal.info/2013/06/06/amtso-test-of-je-systeem-echt-malware-veilig-is/
- Games: Skycraft
http://computertaal.info/2013/06/05/games-skycraft/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wetenschappers maken 'exoskelet' dat met gedachten bediend kan worden
http://tweakers.net/nieuws/89555/wetenschappers-maken-exoskelet-dat-met-gedachten-bediend-kan-worden.html
- Microsoft en FBI verstoren werking honderden botnets
http://tweakers.net/nieuws/89554/microsoft-en-fbi-verstoren-werking-honderden-botnets.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- VS-inlichtingendienst tapt Facebook, Google en Skype af
http://www.knack.be/nieuws/buitenland/vs-inlichtingendienst-tapt-facebook-google-en-skype-af/article-4000322058967.htm
- 10 technologiemerken die ooit onoverwinnelijk waren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/10-technologiemerken-die-ooit-onoverwinnelijk-waren/article-4000321366437.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- ZAGG Invisible Shield: waar voor je geld of niet?
http://www.themobilerevolution.be/2013/06/zagg-invisible-schield-waar-voor-je-geld-of-niet/
- Twoo, vind leuke mensen bij jou in de buurt
http://www.themobilerevolution.be/2013/06/twoo-vind-leuke-mensen-bij-jou-in-de-buurt/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


5 COOLE WIN8 DINGEN: SYNCHRONISEREN
Er wordt heel veel commentaar gegeven op WIndows 8, maar het OS heeft echt wel heel knappe functies. Zo kan je je instellingen synchroniseren op verschillende computers die je gebruikt, zoals je computer thuis en op het werk. Je moet dan wel eerst die computer "vertrouwen".
Volgens het artikel bij Networkworld waarop deze tip gebaseerd is, kan je de Sync settings openen via de Charms knoppenbalk, daar Settings te kiezen, vervolgens Change PC Settings, en daar te kiezen voor Sync your Settings.
Persoonlijk vond ik die instellingen niet terug, maar via Search  / Settings en de zoekterm Sync settings kwam ik wel op het gewenste resultaat.
http://www.networkworld.com/slideshow/90183/5-cool-tools-in-windows-8.html?source=NWWNLE_nlt_afterdark_2013-03-11#slide2


5 COOLE WIN8 DINGEN: DETAILS BIJ OVERZETTEN BESTANDEN
details overdracht
Bij File Explorer (dat je vindt door in de charmbalk bij Search / Apps "explorer" in te vullen) krijg je voortaan meer informatie over de bestanden die je overzet naar een ander medium of map. File explorer kan je natuurlijk ook oproepen via de oude startknop, en daar rechts op klikken; het is de gewone Verkenner of Explorer.
Zo krijg je een duidelijk overzicht van de snelheid tijdens het overzetten van bestanden. Meerdere bestanden worden gegroepeerd, maar je kan de overdracht van elk bestand stopzetten en later hernemen.
http://www.networkworld.com/slideshow/90183/5-cool-tools-in-windows-8.html?source=NWWNLE_nlt_afterdark_2013-03-11#slide3


5 COOLE WIN8 DINGEN: SYNCHRONISEREN IN DE CLOUD
Wat zeker en vast opvalt in Windows 8, is het feit dat Skydrive echt ingebakken zit in het systeem. Deze opslagplaats in de cloud voelt echt natuurlijk aan, alsof het een onderdeel van je harde schijf was of een externe harde schijf.
Op je harde schijf krijg je gewoon een extra map, SkyDrive. Bestanden die je daarheen sleept worden plaatselijk bewaard, en naar je cloud Skydrive geüpload wanneer je online bent. Zo heb je je bestanden altijd bij de hand, en je kan bestanden synchroniseren met andere computers (die Windows 7, 8 of Vista draaien, en zelfs met Mac computers. Je kan ook bepaalde bestanden of mappen delen met andere SkyDrive gebruikers.
http://www.networkworld.com/slideshow/90183/5-cool-tools-in-windows-8.html?source=NWWNLE_nlt_afterdark_2013-03-11#slide4


5 COOLE WIN8 DINGEN: BACKUP EN RESTORE

In vorige versies van Windows was het systeem met de herstelpunen al knap - bij elke nieuwe installatie of op door jou aangeduide momenten werden herstelpunten aangemaakt. Ging je computer na de installatie van een progje raar doen, dan kon je naar dat herstelpunt terugkeren.
In Windows 8 werd deze functie nog verbeterd, met File History. Bovendien wordt het gemakkelijker om individuele bestanden te recupereren. File History maakt namelijk "momentopnames" van de vorige versies van je persoonlijke bestanden of bestanden die je gewist hebt, zodat je ze snel kan terug opvissen. Kwatongen beweren dat het een kopie is van Time Machine van Mac OS, maar je kan het natuurlijk ook gewoon opvatten als een natuurlijke evolutie van de herstelpunten.
File History staat standaard uit bij een nieuwe computer. Je moet het zelf opzetten: ga via de zijbalk naar Instellingen, kies Controlepaneel, en daar kies je File History (waarschijnlijk in het Nederlands: Bestand geschiedenis)
Let wel: Windows zelf raadt je aan om voor het bewaren van die geschiedenis een externe harde schijf te gebruiken, met veel, veel ruimte op!
http://www.networkworld.com/slideshow/90183/5-cool-tools-in-windows-8.html?source=NWWNLE_nlt_afterdark_2013-03-11#slide5

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

TWITTER-TOOLS MANAGEFLITTER
manageflitter

In deze reeks, gebaseerd op een artikel bij Journal Du Net, passeren zowel programma's als websites de revue. Hun gemeenschappelijke doel: ervoor zorgen dat jij je Twitter account beter beheren kan.
Om te beginnen ManageFlitter. Die gaat de lijst af van Twitteraars die je volgt. En vindt de twitteraars die jou niet terug volgen, die volledig inactief zijn, of die geen profielpagina hebben, die teveel of te weinig tweeten. Bij elk van hen wordt dan het profiel getoond, het aantal tweets per dag, het aantal followers en following, datum van aanmaak van de account. En met een klik kan je dan beslissen of je de account eventueel wil ontvolgen.
http://manageflitter.com/
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/optimiser-son-compte-twitter


TWITTER-TOOLS: TWEEERASER
Opnieuw beginnnen op Twitter, tabula rasa? Dat is wat deze dienst belooft. Dankzij filters kan je de tweets kiezen die je wil laten verdwijnen. Er zit zelfs een tijdfactor in, zodat je tweets rond een bepaalde hashtag voor of na een bepaalde datum kan laten verdwijnen.
http://www.tweeteraser.com/


TWITTER-TOOLS: TWERIOD
Dit is dan weer een tool waarmee je tweets kan plannen. Onder de titel "Tweet wanneer anderen je kunnen horen" brengt deze tool een analyse van jouw volgers, en het tijdstip waarop zij actief zijn. Zo kom je te weten wat het beste moment is om jouw boodschappen de wereld in te sturen.
http://www.tweriod.com/


TWITTER-TOOLS: TWITONOMY
twitonomy
Een meting van jouw invloedssfeer op Twitter, dat is wat Twitonomy geeft. Wat zijn de accounts de het meest geretweet worden of vermeld, wat zijn de vaakst gebruikte hashtags, de periodes waarop u het meest actief bent... U kan dit alles in kaart brengen, zelfs op welke plekken je het meest invloedrijk bent.
[Taal: ENG]
http://www.twitonomy.com/


TWITTER TOOLS: TRENDSMAP
Als verspreider van nieuws is er geen enkele tool die sneller gaat dan Twitter. Je bent meteen op de hoogte van wat er gebeurt. Met deze Trendsmap wordt het nog interessanter: je ziet op een landkaart in real time welke onderwerpen waar er hot zijn, wat de trending topics zijn. Je kan op de hele wereld inzoomen, en zelfs zien welke tweeps het zijn die daar het gesprek gaande houden.
[Taal: ENG]
http://trendsmap.com/


TWITTER TOOLS: WEFOLLOW
Om je aantal volgers uit te breiden, en dus je bereik te vergroten, moet je je ook abonneeren op accounts die geïnteresseerd kunnen zijn in jouw postings. Hoe vind je die? Wefollow kan helpen. Hij biedt lijstjes met namen van twitteraars die beantwoorden aan jouw interesses, die je dan kan klasseren op hun invloedbereik of per stad.
[Taal: ENG]
http://wefollow.com/


TWITTER TOOLS: HASHTAGIFY.ME

De hashtag (het woord dat het onderwerp van je tweet weergeef, en herkenbaar is aan het hekje # of hashtag) is erg belangrijk in je tweet, want een populaire hashtag zorgt ervoor dat je tweet door velen gelezen wordt.Daarin moet je natuurlijk eerlijk blijven, en geen populaire hashtags gaan gebruiken voor reclameboodschappen, of tweets die helemaal niets met dit onderwerp te maken hebben - want dit wordt genadeloos afgestraft met een druk op de knop "ontvolgen".
Deze tool kan je helpen bij het kiezen van de juiste hashtag. Wanneer je de hashtag intikt, zal de dienst tonen of hij populair is, en met welke andere woorden hij vaak gelinkt wordt. Ook de meest geretweete tweets met deze hashtags worden getoond.
http://hashtagify.me/


TWITTER TOOLS: HOOTSUITE
Een van de handigste tools om in één en dezelfde interface je verschillende profielen op de sociale netwerken te beheren, is Hootsuite. Hiermee kan je niet alleen je eigen account op Twitter, Facebook en co beheren en erop publiceren, maar je kan ook meerdere Twitter accounts beheren. In verschillende tabblaadjes kan je ook je vermeldingen, antwoorden, en zoektermen bijhouden. Wij zijn fan!
http://hootsuite.com/


VRIJDAG MOBIELE DAG:: AAN TAFEL
Windows Mobile - freeware
Een app, gemaakt in samenwerking tussen GoudenGids.be, Microsoft en AppStory, die je kan draaien op laptops, pc's en tablets die Windows 8 en Windows RT draaien. Wil je in een restaurantje gaan eten, dan kan je niet alleen met deze app de reviews lezen, maar ook rechtstreeks een tafel reserveren.
http://apps.microsoft.com/windows/nl-BE/app/a-table/e0b7709a-a22b-4651-9bca-dd8f024efc64


VRIJDAG MOBIELE DAG: LITERAIRE ROUTES
app - freeware - iPhone / Android
Een app waarmee je literaire wandelingen kan maken, gebaseerd op belangrijke schrijvers of personages uit de Nederlandse literatuur. Je kan ook je eigen foto's toevoegen en delen via Facebook en Twitter.
https://itunes.apple.com/nl/app/litroutes/id627629590?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=seven.client.letterkundig
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Lezer Serge reageerde op een artikel over Bitcoin van enkele weken geleden, met onze excuses voor de laattijdige publicatie van zijn reactie:
<<<
Ik las met veel interesse uw artikel 'CRISIS IN CYPRUS MAAKTE BITCOIN WEER WAT MEER POPULAIR'
Mag ik u er op wijzen dat het systeem van de goudstandaard al 40 jaar niet meer bestaat!
In maart 1973 zagen de Amerikanen zich genoodzaakt de goudstandaard los te laten. Daarmee kwam een einde kwam aan het systeem van Bretton Woods.
De landen gingen over op een stelsel van zwevende wisselkoersen, die ten opzichte van elkaar dagelijks van waarde kunnen veranderen.
Mvg,
Serge Vermeulen
>>>

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De beste maat om iemands eerlijkheid te meten, is niet zijn belastingaangifte.
Het is de mate waarin hij de zero op de weegschaal in zijn badkamer bijgesteld heeft.
-Arthur Clarke-