Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/5/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
17Jaargang
Nummer 801 van 18/5/2013Gegroet lezer,

Google - de rest van de tech bedrijven: 1-0. Dat is wat je kan zeggen na de Google I/O conferentie deze week. Google blijft vernieuwen, en zijn vele diensten lijken nu eindelijk een plaatsje in het Google-geheel gevonden te hebben. Android van zijn kant blijft marktaandeel winnen. Het wordt echt een Google-wereld. Maar wil jij daarin stappen, en je hele digitale leven aan deze gigant toevertrouwen, dat is de vraag.

Zeggen dat Microsoft niets doet, is een grote leugen. Zijn nieuwe OS is een flinke stap vooruit, en voor velen is de aankondiging dat binnenkort Windows 8.1 uitkomt, dat enkele kinderziektes moet wegewerken, erg welkom. De webdiensten van Microsoft worden ook gestroomlijnd. En ook deze tech gigant zit dus niet stil. Alleen... bij Apple blijft het wel wat stil. Het bedrijf mag rekenen op een grote aanhang, en vooral in de VS is het al iPhone en iPad wat de klok slaat. Maar echte vernieuwingen mocht je de laatste tijd niet meer bewonderen bij het merk met de stijlvolle design. De enige berichten die de laatste tijd door Apple de wereld ingestuurd waren, betroffen perscommuniqués over kwartaalcijfers, en een aankondiging dat de grens van 50 miljard downloads in de App Store overschreden was.

Buiten de aankondigingen van nieuwigheden bij Google en Microsoft natuurlijk weer heel wat andere berichten. Het werd een lijvig nummer, en je hebt dus heel wat lectuur - om gezellig, bij de herfstachtige temperaturen buiten, lekker warm binnen te lezen. Veel plezier gewenst bij lezen en experimenteren, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FLIPBOARD NU OOK VOOR ANDROID, MET EXTRA FUNCTIES..
.. en webtool om het magazine te beheren. Allen daarheen!

Een van de mooiste tools die de laatste jaren ontstaan zijn op het web, is Flipboard. Het principe is simpel: links die je interessant vind, "flip" je, naar Flipboard, en daar wordt automatisch een prachtig stijlvol magazine gemaakt van die artikels. Indien jij erin slaagt om een interessant magazine te maken, kan je zelfs volgelingen krijgen die zich op jouw magazine abonneren. Een principe dat even simpel als geniaal is, want er zijn al 56 miljoen mensen die Flipboard gebruiken.

Flipboard bracht in maart versie 2.0 uit voor iOS toestellen, en nu is die versie ook voor Androids uit. De functies voor beide platformen zijn ongeveer gelijk, alleen dat je bij Android iets meer mogelijkheden hebt. Waar je bij de oude versie en bij de iOS versie enkel content kan toevoegen die je zelf in Flipboard vindt, kan je in de nieuwe versie alle mogelijke content toevoegen. Wat je vindt op het web, via de bookmarklet, of wat je vindt via de tool zelf, maar ook filmpjes van YouTUbe, pagina's van de mobiele browser, of foto's van de fotogalerij in de smartphone of tablet.

Bovendien kan je je zelf gemaakt magazine op meer manieren delen: via sms of zelfs Pinterest, via Tumblr, Twitter, Facebook of Google+.

In deze versie zit nog wat moois: een functie om via het web je magazine zelf aan te passen, de Flipboard Editor. Je kan de verhalen bijvoorbeeld in een andere volgorde zetten, verhalen verwijderen die je achteraf toch niet zo goed vindt. Bovendien geeft deze nieuwe functie je ook inzicht in statistieken, en kom je o.a. te weten hoeveel mensen je magazine lezen.

Een uitvoerige bespreking vind je bij TechCrunch en The Verge; ook Flipboard zelf legt de werking van de nieuwe functies uit. Een prachtige tool voor wie ambitie heeft om als web-curator op te treden - iemand dus die interessante content gaat zoeken om aan anderen door te geven. Als er lezers zijn die zelf met Flipboard werken en een eigen editie uitbrengen, geef ons een seintje? Wij vermelden deze adressen graag in onze nieuwsbrief!
http://www.theverge.com/2013/5/9/4313464/flipboard-brings-ios-magazine-features-to-android
http://inside.flipboard.com/2013/05/09/meet-the-editor-manage-your-magazines-on-the-web/
http://techcrunch.com/2013/05/09/flipboard-brings-personalized-magazines-to-android-heads-to-the-web-with-new-magazine-management-tool/


SNAPCHAT: ZO ZIE JE ME, ZO ZIE JE ME NIET, ... EN ZO WEER WEL!
Verwijderde foto's en filmpjes duiken toch weer op.

We hebben het in het verleden al gehad over snapchat, een webdienst waarmee je filmpjes en foto's kan delen met anderen, meestal via de smartphone, maar waarbij foto of filmpje na enkele seconden verdwijnt van het toestel. De meeste tieners gebruiken het om gekke smoelen te trekken, en daarvan foto's naar elkaar te sturen. Maar anderen gaan een stukje verder en, omdat ze overtuigd zijn dat de foto's zichzelf toch vernietigen, durven zij al eens stoute dingen naar anderen te sturen. Bravourestukjes die ze uithalen, of, wat, ook vaak gebeurt, naaktfoto's van zichzelf.

Toen hebben we het er ook al over gehad dat het toch wel gevaarlijk is om te denken dat die foto's volledig verdwenen zijn. Snapchat zelf verwijdert ze wel van zijn servers, maar degene aan wie de foto gestuurd werd, moet maar een schermafdruk maken van zijn toestel, en hij is in het bezit van die foto. Voor altijd.

Er blijkt echter dat de foto's ook op het toestel van de maker achterblijven, en dat zij daar opgevist kunnen worden, om gebruikt te worden als bewijsmateriaal. Business INsider heeft de juiste technische uitleg en een filmpje hoe de foto's teruggehaald kunnen worden, maar je kan dit, simpel gezegd, vergelijken met een "delete" op de computer: de data zijn niet gewist, wel de verwijzing naar de locatie op de computer waar de data staan.

Je bent dus gewaarschuwd: als je niet wil dat anderen bepaalde foto's of filmpjes zien, verstuur ze dan niet. Beter nog: neem ze niet!
http://www.ksl.com/?sid=25106057
http://www.businessweek.com/articles/2013-05-09/for-300-utah-company-can-recover-vanished-snapchats
http://www.businessinsider.com/snapchat-doesnt-delete-your-private-pictures-2013-5


GEEN ITUNES ALS APP VOOR WINDOWS 8..
.. Dat het verbazend goed doet, volgens Canalys.

Over iTunes zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden het een te logge software, die alles wil doen (muziek, cursussen, films,...) maar daardoor te traag en onhandelbaar is. Anderen wijzen erop dat iTunes nog altijd een van de meest gebruiksvriendelijke software is om Podcasts (muziek en film) te volgen en downloaden. Nog anderen stellen dat Apple met zijn iTunes ervoor gezorgd heeft dat je al enkele jaren muziek legaal én goedkoop kan aankopen op het web - en zelfs per song, waar je vroeger altijd hele albums kopen moest.

Een ding is zeker: iTunes, dat door Apple meteen al vanaf het begin ook uitgebracht werd voor Windows, was voor vele gebruikers de eerste kennismaking met de OS interface; via hun iPod zetten zij de eerste stap in het Apple-universum, en via de iPhone en iPad worden zij er nog verder ingezogen.

Het zal je dan ook niet verbazen dat, nu Microsoft zelf met een OS voor tablets begint, Windows 8 RT, Apple weigerachtig blijft staan om zijn iTunes als app voor dit tablet OS aan te bieden. Je kan wel iTunes downloaden voor de desktop versie van Windows 8, maar niet voor de tablet-geoptimaliseerde 8RT versie. De "gewone" versie is echter best te bedienen met muis en klavier, en niet via het aanraakscherm van de RT tablets. Een strategie die wellicht begrijpelijk is, omdat iTunes een Trojaans paard zou kunnen zijn om iOS gebruikers naar Windows 8 te laten overstapppen. (1). 

Tussen haakjes: het blijkt niet slecht te gaan met Windows 8 en zijn apps. Dat zijn er ondertussen al meer dan 60.000 en Microsoft belooft dat alles wat populair is in de App Store van Apple, ook voor Windows 8 te krijgen zal zijn. Volgens recente gegevens van onderzoeksbureau Canalys zou Windows 8 trouwens uitgegroeid zijn tot het derde grootste OS voor mobiele toestellen - en bij het lezen van de cijfers van dit onderzoek trokken we toch even grote ogen. Van alle mobiele toestellen die in het 1e kwartaal 2013 verkocht werden (308,7 miljoen) was 59,5% een Android, 19,3% een iOS of OSX toestel, en 18,1% een Windows of Windows Phone toestel. Hierbij dient aangestipt te worden dat het gaat om nieuw verkochte toestellen, dus dit geeft het huidig marktaandeel van de toestellen niet weer; en onder "mobiele toestellen" verstaat Canalys smartphones, tablets maar ook notebooks. En bij die laatste is de Android ook erg populair.(2)
http://money.cnn.com/2013/05/07/technology/windows-8-itunes/
http://www.theverge.com/2013/5/10/4318072/microsoft-wants-windows-8-itunes-app-not-happening-soon
http://thenextweb.com/mobile/2013/05/09/canalys-over-300m-smart-mobile-devices-shipped-in-q1-2013-59-5-android-19-3-ios-and-18-1-windows/


BANG WITH FRIENDS: STOUTE APP..
... maar met een concept met vele mogelijkheden

Bij The Verge kan je lezen over een app, Bang with Friends, die eigenlijk van opzet een "stoute" app is. Het Engelse "to bang" is namelijk een schuttingwoord, en het betekent ongeveer wippen, van bil gaan. Je begrijpt dus waarover deze app gaat: een vluggertje doen met iemand.

Het concept is simpel: jij geeft in de app aan met wie van je vrienden eigenlijk wel eens een vluggertje zou willen doen. En uiteraard wordt verondersteld dat jouw vrienden ook die app hebben, en ook aangeven wie hen interesseert. Dat blijft volkomen geheim, tot op de dag dat twee personen die in de app verteld hebben dat zij elkaar zien zitten, elkaar ontmoeten. De app verwittigt hen... en bij wat dan gebeurt moeten we geen tekening maken.

Een stout, maar handig idee, want zo ben je toch alvast ervan verzekerd dat je niet meteen afgewezen gaat worden, want die persoon heeft wel degelijk interesse in jou. Sommigen vinden het concept te koud en teveel op pure seks gericht. Maar, zoals The Verge zegt, is het concept verduiveld goed, als je het doortrekt naar andere onderwerpen buiten seks.

Denk je eens in: je zou eigenlijk met iemand ergens over willen praten. Of je hebt een interesse die niet zo vaak voorkomt - op seksueel of ander gebied. Is het dan niet handig om meteen te weten dat je met een bepaalde persoon over dat onderwerp kan praten, wanneer je die ontmoet? Er zijn wellicht veel dingen die je graag hebt, maar die je niet gaat vertellen op Pinterst, Google, of Facebook. Zoals bijvoorbeeld het feit dat je eigenlijk toch wel van Celine Dion muziek houdt, en stiekem elke dag naar Buren en Thuis kijkt. Of dat je qua politiek eigenlijk wel gewonnen bent voor een extreem rechts of links standpunt. Dat zijn dingen die je niet aan de grote klok hangt, en waarmee je dus via die sociale netwerken niet je zielsgenoten gaat vinden. Daar bouw je eigenlijk een verzameling interesses uit waarvan het veilig is om ze tentoon te spreiden. Deze app zou dus een sociaal netwerk kunnen worden voor die geheime interesses...

Een intrigerend idee. Lees er meer over bij The Verge.
http://www.theverge.com/2013/5/11/4319774/editorial-bang-with-friends-hides-a-good-idea
http://www.thedailybeast.com/articles/2013/01/29/bang-with-friends-facebook-sex-app-creators-talk-controversial-product.html


WERELDKAART VERTOONT LIVE DE VERANDERINGEN OP WIKIPEDIA
Wie wat wijzigde, op basis van IP nummer

Er bestaat al een website waar je kan zien welke wijzigingen er gemaakt worden aan de online encyclopedie Wikipedia, en dat is Wikistream (1). Daar worden àlle wijzigingen vertoond, zowel van de mensen die regelmatig bijdragen aan artikels en dus een inlog hebben, als van mensen die anoniem bijdragen, en waarvan alleen het IP-nummer geweten is.

Nu is er echter ook een website waarop de wijzigingen weergegeven worden op een wereldkaart. Het gaat echter enkel om de anonieme bijdragen, en de wijziging wordt vastgepind op een locatie op basis van het IP-nummer.

Nu is het wel zo dat uit een onderzoek van 2007 blijkt dat niet geregistreerde gebruikers vaker wijzigingen maken die niet productief zijn. En dus heeft deze wereldkaart het voordeel dat je meteen kan zien wat gewijzigd werd door zo'n anonieme gebruiker, en eventueel de wijziging teniet kan doen.

Momenteel kan je de wijzigingen opvolgen die gemaakt werden aan de Engelse, Duitse, Russische, Japanse, Spaanse, Franse en Indonesische versie van Wikipedia. Alvast één conclusie kan je trekken: de geografische locatie van de persoon die een onderwerp bewerkt, heeft vaak weinig te maken met de geografie van het onderwerp zelf.

Om toch ook zelf eens uit te testen!
http://wikistream.inkdroid.org/#wiki=all
http://rcmap.hatnote.com/#en
http://arstechnica.com/business/2013/05/live-map-of-recent-changes-to-wikipedia-articles-is-mesmerizing/


TWITTER OP SHOPPING TOCHT
Koopt Ubalu en We Are Hunted

Twitter heeft blijkbaar alle vertrouwen in een toekomstige groei. Een groei die wellicht afhankelijk is van de mate waarin het data kan analyseren, trends kan raden, en suggesties kan geven. Dat het voor de Twitter-gebruiker juist de echte sport is om zelf of via zijn vrienden alles te ontdekken, en het niet automatisch aangereikt te krijgen via robots, is wellicht een filosofie die niet in het beleid van Twitter past.

In elk geval: Twitter heeft enkele diensten gekocht die gespecialiseerd zijn in het analyseren van data. Enkele weken was dat de app We Are Hunted; dat bedrijf stelt, kort samengevat, een lijst op met de meest populaire muziek op het internet en de sociale netwerken. Dit bedrijf zou mee aan de grond liggen van de muziekdienst van Twitter, music.twitter.com. (1)

En deze week was het de beurt aan Ubalo. Dat is dan weer een start-up die gespecialiseerd is in schaalbare computing. De bedoeling van deze aankoop zou dan weer een snelle analyse zijn van de Twitter data. Op de eigen website spreekt het bedrijf over twee voorbeelden van haar kracht die verband houden met Twitter, zoals een snelle verwerking van Twitter zoekresultaten in natuurlijke taal, en een analyse van gevoelens in 25.000 tweets in 19,6 seconden. (2).

Beide bedrijven zullen gewoon opgaan in Twitter zelf, en de ingenieurs worden opgenomen in het Twitter-team.

http://www.billboard.com/biz/articles/news/1557292/updated-twitter-acquires-music-service-we-are-hunted-launching-music-appGOOGLE LAAT ONLINE OPSLAG GMAIL, DRIVE EN FOTO'S VERSMELTEN
... en Microsoft geeft SkyDrive een foto tijdlijn

Twee berichten uit de wereld van de online opslag. Om te beginnen Google. Bij de verschillende online diensten van Google heb je ruimte om bestanden op te slaan. Zo heb je bij Google Drive, de virtuele harde schijf van Google, 5GB ruimte om je eigen documenten op te slaan, en foto's die je bij Picasa of Google+ zet. Bovendien heb je bij Gmail ook nog eens 10 GB ruimte voor je mail en bijlagen.

Tamelijk verwarrend, en daarom brengt Google wat orde in dit aanbod: je hebt voortaan 15 GB ruimte die verspreid is over de verschillende diensten, naar behoefte: Drive, Google+ foto's, en Gmail. Dus als je wil kan je die 15 GB volledig opsouperen aan je Google Drive, waarmee dit een van de grootste gratis online opslagruimten wordt. (1)Volstaat dat gratis aanbod niet, dan kan je extra ruimte aankopen: 100 GB voor $4,99 per maand.

Microsoft van zijn kant heeft ook wat nieuwigheden in petto voor zijn eigen gratis webruimte, SkyDrive. Zo wordt het voortaan gemakkelijker om de foto's die je er bewaart te bekijken, omdat die in een tijdlijn voorgesteld kunnen worden, zodat foto's van een bepaald tijdstip maar met enkele uren tussenin gecatalogeerd worden als behorend tot verschillende evenementen. Een beetje als Facebook als het ware.

De software gigant uit Redmond zegt dat hij ook aan de gebruikservaring van SkyDrive gewerkt heeft, om die intuïtiever te maken. De upload snelheid werd verhoogd bij de desktop app, en je kan nu ook grote foto's en video's in volledige resolutie uploaden van Windows Phone 8 toestellen.

De commentaren over de update van SkyDrive zijn in elk geval lovend, omdat de tijdlijn echt wel mooi is...
http://www.theverge.com/2013/5/13/4326994/google-unifies-gmail-photo-and-drive-storage
http://www.theverge.com/2013/5/13/4326800/microsoft-skydrive-photo-timeline-makes-library-easier-sort


GLYMPSE BRENGT PUBLIEKE SDK UIT
Je locatie delen, tijdelijk. Zin in?

Het lijkt of de wereld uiteen aan het vallen is in twee groepen: of je gooit alles op het web, deelt alles met iedereen, of je houdt vast aan je privacy. Voor de tweede categorie mensen is dit bericht een gruwel, voor de eerste categorie is deze aankondiging erg welkom.

Het gaat namelijk om Glympsy, een bedrijf dat een technologie uitbrengt waarmee je met anderen informatie delen kan over de plek waar je je bevindt - maar dan wel in real time, en voor beperkte tijd. Je route wordt echt afgetekend op de landkaart - een kaart die afkomstig is van Google, Bing maar ook Streetmap.

Het heeft natuurlijk wel zijn voordelen, zo'n technologie. Je lief kan bijvoorbeeld volgen waar jij je bevindt op de weg, en op tijd de patatjes opzetten. En vrienden kunnen zien waar de anderen uit het vriendengroepje zich bevinden, zodat ze weten naar welke kroeg ze kunnen gaan om hen aan te treffen.

Glimpsy is een technologie die ook erg nuttig is in auto's. Daarom werkt het bedrijf nu al samen met partners als BMW, Ford en anderen om de Glimpsy technologie in hun product te verwerken.

En nu heeft Glimpsy voor het eerst een SDK (software development kit) uitgebracht, zodat programmeurs voor Android, iPhone en web apps de technologie in hun app kunnen verwerken. Er zouden ook versies uitkomen voor Blackberry en Windows Phone. De API kan gratis gebruikt worden in apps en diensten die minder dan 300.000 gebruikers hebben die actief zijn per maand. Voor diensten met meer verkeer zijn er tariefplannen.
http://www.glympse.com/
http://techcrunch.com/2013/05/13/glympse-launches-its-first-api-to-put-location-sharing-into-any-app-or-platform/
http://www.geekwire.com/2013/location-sharing-startup-glympse-aims-expand-reach-public-sdk/


GOOGLE+ AANBEVELINGEN VOOR MOBIELE SITES
Maar zal dit invloed hebben op rankings?

Google's eigen sociale netwerk, Google+ lijkt stilaan toch aanhang te winnen. Het is geen volks netwerk, zoals Facebook, waar je tante en je oma ook opzitten - Google+ lijkt meer iets voor mensen met een interesse voor tech, voor bloggers, een plek waar je discussieert over een onderwerp, of waar bedrijven een aankondiging doen.

Deze week heeft Google een tool uitgebracht die misschien in deze optiek kadert: een content recommendation engine. Kort samengevat is dit een technologie waarbij een uitgever, een blogger, via een klein stukje script een balkje onderaan zijn mobiele pagina kan laten verschijnen waarin verwezen wordt naar andere artikels die verwant zijn aan wat je nu aan het lezen bent - van dezelfde auteur bijvoorbeeld, of over hetzelfde onderwerp.

Nu is het wel zo dat die balk niet voortdurend aanwezig is. Pas wanneer je onderaan de pagina komt bij het scrollen, of wanneer je een punt bereikt hebt door de uitgever bepaald, zal de balk verschijnen, dus echt storend is hij niet. En je moet niet ingelogd zijn op Google+ om de aanbevelingen te kunnen zien. Maar ben je dat wel, dan krijg je aanbevelingen te zien voor artikels die mensen uit jouw Google+ kringen goed vonden.

Volgens Google zelf zou deze tool er gekomen zijn omdat mensen op mobiele toestellen met hun beperkte schermgrootte moeite hebben om op een site verwante artikels te vinden; ze lezen het ene artikel dat ze aangeklikt hebben, bijvoorbeeld na een verwijzing op Twitter, en zijn dan terug weg. De tool zou de gebruiker langer op de site moeten houden.

Je kan de tool in actie zien op de mobiele website van Forbes op een iOS of Android toestel. De vraag die ons bezig houdt is of deze tool ja dan neen een invloed gaat hebben op de ranking van pagina's in het Google algoritme. Maar wellicht zal Search Engine Land dit al snel kunnen uitvissen... WIj houden je daarvan dan wel op de hoogte!
http://googleplusplatform.blogspot.com/2013/05/content-recommendations.html
http://www.theverge.com/2013/5/13/4325620/google-extends-its-reach-with-new-article-recommendations-for-mobile-websites
http://techcrunch.com/2013/05/13/google-launches-content-recommendation-service-for-mobile-sites-powered-by-google/


WINDOWS BLUE WORDT WINDOWS 8.1 EN GRATIS
Maar vele vragen blijven nog

Windows 8 is een prachtig besturingssysteem, maar zoals je wellicht ook gehoord hebt, zijn er verschillende punten waarop het beter kan. In onze "tips" rubriek hebben we het daar uitgebreid over. Zo is het ontbreken van de Start knop vele gebruikers een doorn in het oog, alsook het ontbreken van een fatsoenlijke manier om apps af te sluiten.

Microsoft heeft oor naar die verzuchtingen. Het werd al geruime tijd gefluisterd dat het snel een nieuwe versie van het OS zou uitbrengen, met codenaam Windows Blue. Dat bericht wordt nu officieel door Microsoft bevestigd, maar de naam is ondertussen gewijzigd: het wordt Windows 8.1. Een consequente naam trouwens. En bovendien zal deze versie gratis zijn voor wie al Windows 8 heeft.

Een leuk bericht, dat door velen op gejuich onthaald wordt. Toch blijven er nog verschillende vragen. Is het een "update" die je via de gewone Windows updates kan binnenhalen en automatisch geïnstalleerd wordt, of moet je hem manueel installeren? Want in het bericht wordt vermeld dat de update "gratis te verkrijgen is in de Windows Store". De systeembeheerders vragen zich dan weer af of Windows 8.1 ook op disk verkrijgbaar zal zijn, zodat ze het OS op hun computerpark kunnen installeren vanop disk.

De exacte releasedatum is niet gekend, maar einde juni zou er een Public Preview versie uitkomen die ontwikkelaars kunnen installeren om het uit te testen. En Microsoft zou meer details geven over de verbeteringen en nieuwigheden in deze versie op de conferentie voor ontwikkelaars in juni.

De commentaren op de aankondiging bij The Verge zijn tussen haakjes weer de moeite waard. Vele commentaren, zoals gewoonlijk, volkomen naast de kwestie, en enkele trolls zijn weer bezig geweest. Maar het levert wel sappige lectuur op...
http://www.theverge.com/2013/5/14/4330000/windows-8-1-windows-blue-update-official
http://blogs.windows.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2013/05/14/windows-keeps-getting-better.aspxMEER DETAILS OVER NIEUWE WINDOWS PHONE OS...
... en chatten met Google vrienden in Outlook.com

Nog twee berichten uit de Microsoft stal. Om te beginnen over het mobiele besturingssysteem van Microsoft, Windows Phone. Daarvan is een nieuwe versie onderweg, en stilaan sijpelen meer details hierover naar buiten. Om te beginnen: de update zal voor het eerst te zien zijn op de Lumia 925, en deze zomer uitgerold worden naar de andere Windows Phone 8 toestellen.

Microsoft zegt dat de versie slechts enkele "kleine" verbeteringen telt, en daarom behoudt het ook de naam iPhone 8. Maar volgens waarnemers zijn het toch wel leuke verbeteringen. Zo krijgt het toestel voortaan terug een FM radio, die tot ongenoegen van vele gebruikers in Phone 8 ontbrak. Er komt een update aan Xbox Music, waardoor het kiezen van muziek gemakkelijker wordt, en de metadata rond songs nauwkeuriger wordt.

Het belangrijkste is echter dat deze update ook ondersteuning brengt voor de synchronisatie protocollen van Google CalDAV en CardDAV. Dit betekent dat je ook op deze toestellen zal kunnen werken met Google mail, kalender en contacten. (1)

Een tweede bericht uit de Microsoft rangen betreft dan weer Outlook.com, de nieuwe versie van Hotmail.com. Dat heeft nu ook ondersteuning voor Google Talk, waarmee je via tekstberichten en via audioverbinding boodschappen kan uitwisselen met je Google contacten. Hiervoor maakt Microsoft handig gebruik van de API van Google. Tja, zo gebeurt dat: wanneer je de API (application program interface) van je software beschikbaar stelt, dan wil dit zeggen dat ook je concurrenten er gebruik van kunnen maken om hun eigen dienst uit te bouwen...

Na integratie van Skype heb je nu dus ook Google Talk in Outlook.com. De softwaregigant uit Redmond laat zich de laatste maanden van zijn ijverigste kant zien. Dit lijkt echt toch wel het jaar van Microsoft te worden... (2)
http://www.zdnet.com/microsoft-shares-details-about-its-next-windows-phone-8-update-7000015366/
http://blogs.office.com/b/microsoft-outlook/archive/2013/05/14/outlook-com-now-lets-you-chat-with-google-friends.aspx


FIREFOX 21 VOOR WINDOWS, MAC, LINUX EN ANROID
Sociale integratie via de zijbalk wordt nog uitgebreid

Ook bij Mozilla zitten ze niet stil: de updates aan de Firefox browser volgen elkaar in snel tempo op. De laatste nieuwe update, versie 21, zal je eerstdaags via de automatische updates te zien krijgen.

Het bijzondere aan deze nieuwe versie is de verdere uitbouw van de "social API". Via een speciale zijbalk krijg je namelijk je content uit bepaalde sociale netwerken en de bijhorende buttons rechtstreeks in de knoppenbalk van je browser.  Je kan dus je sociale netwerken altijd bij je hebben, zodat je bijvoorbeeld op Facebook kan zitten, en toch ook kan Twitteren.

Natuurlijk moeten de sociale netwerken zelf aan deze optie meewerken. Als eerste was dat Facebook, dat zelf meegewerkt heeft aan de ontwikkeling van de optie. Bij deze versie zijn daar dus enkele "social providers" bijgekomen. Dat zijn:

-Cliqz, dat in real time relevante artikels, verhalen en video's brengt gebaseerd op jouw voorkeuren. Bovenaan links in de zijbalk kan je je news feed personaliseren. Je kan links delen met je sociale netwerken of mail, en Twitter commentaren bekijken.

-Mixi, dat eigenlijk meer bedoeld is voor Japanse gebruikers, want het is een Japans sociaal netwerk.

-msnNOW, dat je up de hoogte houd van dingen die hot zijn op het web; daarvoor kijkt MSN naar trends bij Facebook, Twitter, Bing en BreakingNews.com. Ook hier kan je de nieuwsfeed personaliseren.

Een knappe evolutie, die op ons heel handig lijkt. Natuurlijk zijn er nog meer nieuwigheden in Firefox 21, dat ook voor Android tablets verkrijgbaar is. Bij The Next Web een uitgebreide bespreking met foto's.
http://thenextweb.com/apps/2013/05/14/firefox-21-arrives-with-social-providers-cliqz-mixi-msn-now-open-source-fonts-and-html5-tweaks-for-android/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox
http://firefox.com/


GOOGLE: MUZIEKDIENST, NIEUWE MAPS, GAMES, BOOKS...
Jawel, het is de Google I/O conferentie!

Alles Google wat de klok slaat, zo leek het vandaag in de tech nieuwsberichten. Er viel dan ook heel wat nieuws te rapen. Om te beginnen start Google, zoals de geruchten al langer de ronde deden, met een muziekabonnement. Google Play Music All Access. Daar voor heeft het akkoorden afgesloten met de drie grote muzieklabels. De dienst zal werken zoals Spotify en Rdio, en zal bovenop de bestaande muziekdienst om muziek aan te kopen via GooglePlay werken. Een abonnement zou $9,99 per maand kosten. (1)

Ook van het game-front was er nieuws: voortaan zal je via Google Play ook in real time met verschillende spelers kunnen gamen, er komen rangschikkingen, je kan een game in de cloud opslaan, zodat je je stand in het game op elk toestel kan oproepen (Android, iOS en het web) en verder kan spelen. Dit aanbod heet, hoe origineel "Google PLay Game Services". (2)

En het lijkt erop dat Google de les van Apple met zijn iTunes goed geleerd heeft, want ook voor de Play Books afdeling is er nieuws. De e-reader apps van Google voor iOS en Android kregen een update, zodat zij EPUB en PDF bestanden ondersteunen die ook elders gekocht werden, buiten de Play Store dus. Je kan dus je eBoeken uploaden naar de cloud diensten zoals Google Drive, om ze dan op gelijk welk toestel te lezen. Wat het voordeel daarvan is? Wel simpel: of je het boek nu leest op je Android smartphone, je tablet, je iPhone of iPad, Google zal onthouden waar je gebleven bent in het boek, je bookmarks en notities worden gesynchroniseerd tussen alle toestellen. Met deze nieuwigheid wordt het boeken-aanbod van Google veel interessanter dan dat van Amazon's Kindle en de iBooks apps van Apple, want die werken niet met boeken die je bij derden aangekocht hebt.
http://officialandroid.blogspot.com/2013/05/androidio-just-press-play.html
http://www.engadget.com/2013/05/15/google-play-game-services/
http://www.theverge.com/2013/5/15/4334444/google-play-books-ios-android-sideloaded-ebooks


GOOGLE: HANGOUTS WORDT VOLWAARDIGE BOODSCHAPPENDIENST...
... nieuwe landkaarten en update voor fotodienst

Wacht, we hebben nog niet gedaan met de Google berichten. Ooit begonnen als bescheiden zoekmachine, heeft Google nu echt een heel keizerrijk ontwikkeld aan software en diensten, zodat het wel overal een vinger in de pap heeft.

Zo heeft het aangekondigd dat het bij Google+ de hangouts, het meest populaire van dit sociale netwerk, uitbouwt tot een echte berichtendienst voor Android, iOS en webbrowsersmet de Chrome extensie. Het is weer een teken dat Google eindelijk al zijn verschillende diensten aan het centraliseren is, tot één geheel aan het vormen is - net zoals het eerder al de verschillende mogelijkheden voor gratis opslagruimte gecombineerd heeft tot 15 GB die je kan verspreiden over je Gmail, Drive, Picasa account en je Google+.

Hangouts, dat vroeger de naam was van de video chatdienst van Google, wordt nu een overkoepelende naam voor alle boodschappendiensten: Google Talk, Google+ Messenger en de originele Hangoutdienst. De verschillende boodschappen die je uitwisselt met je contacten worden per contact georganiseerd. Conversaties worden in de cloud bewaard, zodat je je vrienden een boodschap kan sturen, ook al zijn ze niet online. En elk gesprek kan dus een video hangout worden met maximaal 10 vrienden. TheVerge heeft een uitgebreide analyse plus foto's (1).

Google Maps van zijn kant kreeg ook een update, waardoor het uiterlijk helemaal veranderd werd. De meeste elementen die je vroeger als gebruiker had om op de kaart te navigeren en dingen op te zoeken, zijn verdwenen: de kaart neemt je volle scherm in beslag, en alleen een zoekvak bovenaan links geeft je toegang tot de mogelijkheden op de kaart. Ook voor deze update heeft The Verge een filmpje dat de werking uitlegt (2)

En dan is er nog de fotodienst die je terugvindt bij Google+. Ook die kreeg een update, zodat je extra mogelijkheden hebt om je foto's te bewerken. Zo kan Google voortaan automatisch de huid gladder maken, bepaalde delen van een afbeelding scherper maken, geruis verwijderen, ... allemaal dingen die in de cloud gebeuren.

Bij het aanbod van Google gaat het allemaal om het automatiseren van handelingen. Je foto's worden bijvoorbeeld automatisch in de cloud bewaard, en Google kan daarbij de afbeeldingen analyseren en automatisch vage foto's, duplicaten, slecht belichte beelden verwijderen, en zeggen welke foto's de beste zijn. Maar het kan ook herkennen welke bekende gebouwen of landschappen er op een foto zijn, en via gezichtsherkenning zien of er vrienden uit jouw Google+ kringen aanwezig zijn op die foto's.

Een van de dingen die ongetwijfeld heel vaak gebruikt zullen worden, is de mogelijkheid om van foto's bewegende GIF's te maken, iets wat het "Awesome" genoemd heeft. Daarbij zal de technologie ontdekken wanneer een foto deel uitmaakt van een reeks, en die reeks dan tot een animated GIF omvormen. Awesome indeed! Meer hierover bij TechCrunch (3)
http://www.theverge.com/2013/5/15/4332556/google-hangouts-unified-messaging-google-io-2013
http://www.theverge.com/2013/5/15/4333374/google-maps-redesign-2013-io-event
http://techcrunch.com/2013/05/15/google-photos-can-now-automatically-create-animated-gifs-panoramas-hdr-images-and-better-group-shots/


DE HAMVRAAG BLIJFT: GEEF JIJ JE LEVEN IN HANDEN VAN GOOGLE?
Enkele bedenkingen bij de nieuwe diensten vanGoogle

Ja, het ziet er allemaal perfect uit, die nieuwe tools van Google. Echt science fiction die realiteit wordt. De mensen van Google labs hebben echt hun best gedaan, en wat ze op deze conferentie voorgesteld hebben, is echt indrukwekkend.

Maar toch zou je even, voor je op de snel rijdende trein van Google richting automatische toekomst springt, even gas moeten terugnemen en stilstaan bij wat aan het gebeuren is.

Dat Google automatisch gezichten van je vrienden uit Google+ gaat ontdekken in je foto's, is op zich niet zo erg. Het is niet het enige bedrijf dat het doet, want ook Facebook houdt zich met deze praktijk bezig. Maar toch... Ergens zit er een venijnig stemmetje in ons hoofd dat ons afstand laat nemen van al deze prachtige technologie. De reden is een patent dat Google, zo weet de Huffington Post te melden, onlangs heeft aangevraagd. Een patent dat draait rond het automatisch doorzoeken van documenten. Net zoals je een spelcontrole hebt, die automatisch fouten opspoort in documenten, zou dit een "Policy Violation Checker" worden. Die kijkt over je schouder mee wanneer je aan een document werkt, en wanneer daar dan iets fout gebeurt (wat Google omschrijft als "de software ontdekt problematische zinnen"), dat een inbreuk zou kunnen zijn op het beleid van het bedrijf of problemen zou kunnen veroorzaken voor een bedrijf of persoon, dan zou het een waarschuwing kunnen zenden naar jezelf, maar ook derden, bijvoorbeeld je werkgever. (1)

Creepy? Wij vinden alvast van wel. Gaat Google voortaan dan ook je foto's afscannen op dingen die er niet mogen opstaan? Het kan gek lijken, maar zou het je moeder of werkgever van je vrienden kunnen verwittigen wanneer zij op foto's gevonden worden waarop ze duidelijk dronken zijn? Het lijkt vergezocht, maar het is, in theorie, met dergelijke automatische koppeling van al jouw contacten, al jouw gegevens, perfect mogelijk.

En dan nog iets; op de Google I/O conferentie werd triomfantelijk aangekondigd dat Google ontwikkelaars van apps gaat helpen om hun gebruikers te volgen "zonder dat het teveel aan de batterij vreet", waarbij dat laatste als een technologische overwinning voorgesteld wordt.

Maar willen we dat wel, dat al die apps ons kunnen volgen? Ja, het is gemakkelijk dat een app die je boodschappenlijst bewaart, weet wanneer jein de buurt komt van een bepaalde winkel, en jou dan automatisch herinnert: "He, hier moet je die lekkere koffiekoeken kopen". Maar op termijn kan heel jouw leven, stap voor stap, door die apps in kaart gebracht worden. Dan moet je ook de vraag stellen: wil ik dat wel? En zijn er voldoende waarborgen ingebouwd in dit systeem om te verhinderen dat de appmakers deze gegevens gaan verzamelen, gebruiken of verkopen?

Aan jou de keuze: spring je aan boord van de Google trein of blijf je, misschien wel heel eenzaam, achter op het veilige perron?
http://www.huffingtonpost.com/2013/05/06/google-policy-violation-checker_n_3224363.html
http://www.technologyreview.com/news/514956/google-wants-to-help-apps-track-you/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


3D PRINTER VOOR 347 DOLLAR

Buccaneer heet het toestel, gemaakt door Pirate3D. Suggestief?

Een bedrijf uit Singapore met de naam Pirate3D heeft een 3D printer op de markt gebracht die de naam Buccaneer kreeg. Nu is het wel geweten dat velen vrezend at 3D printers een nieuwe vorm van piraterij met zich gaan meebrengen, doordat voorwerpen gewoon nagemaakt worden; originele 3D cad-tekeningen zouden op grote schaal gepirateerd kunnen worden.  Maar om zo openlijk op die vrees in te spelen, is toch wel wat gewaagd, niet?

In elk geval wil het bedrijf met deze printer het grote publiek bereiken. Wat wel zal lukken, aan die prijs. Of de kwaliteit van de gedrukte voorwerpen echt hoog zal zijn, is wellicht de vraag. Maar je kan het, aldus Pressetext.de, vergelijken met Polaroid: dat maakte ook geen foto's van hoge kwaliteit, maar het was wel leuk, en iedereen kocht een Polaroid toestel.
http://pirate3d.com/
http://www.pressetext.com/news/20130515002

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Blackberry zal deze zomer de BlackBerry Messenger uitbrengen voor Android en iOS, plus BBM Channels.
http://press.blackberry.com/press/2013/bbm-now-lets-you-tune-in-to-the-people-and-communities-that-matt.html

*** BlackBerry brengt de  BlackBerry Q5 uit, een toestel met een AZERTY-toetsenbord dat draait op het BlackBerry 10 besturingssysteem. Het toestel heeft een jeugdig design en biedt gebruikers veel gemak. Het helpt hen om te ontdekken, te creëren en te delen terwijl ze constant onderweg zijn.
http://global.blackberry.com/smartphones/blackberry-q5.html

*** Vandaag maakt BlackBerry bekend dat het de BlackBerry Q10 introduceert, de eerste BlackBerry® 10-smartphone met een klassiek BlackBerry® AZERTY-toetsenbord. De BlackBerry Q10 draait op draait op het BlackBerry 10.1 OS en heeft standaard toegang tot de Skype-applicatie.
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/26382880/?countrycode=CA

*** 'Videostreamingdienst Netflix via Nederland en Frankrijk naar België'
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=UaTUpwB%2BJMWHuaSb_uhTVRSdRtmwVOUo6fOs75lP5W_rTkcoh

*** Mobistar stopt met televisie en vaste lijn voor consumenten
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=cSbcLNoocp2Wd3gwtneG048wSfG6decIwPe_vm_7wRQGIiNIL

*** Nokia onthult metalen Lumia-smartphone met slimme camera
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=EWDE9VrSqXFUR9hA6W3nhXz_IB8MFyE_k1yImqwKKoR5ivIEq

*** European Schoolnet, een netwerk van dertig Europese onderwijsministeries, gaat nauw samenwerken met Cisco, wereldwijd marktleider in netwerktechnologie, om Cisco Lecture Vision te integreren in de online cursussen en workshops van zijn Future Classroom Lab (FCL) te Brussel. Samen willen ze het schoolse onderwijs hervormen door ICT als kracht voor educatieve vooruitgang te gebruiken.
http://www.cisco.com/web/strategy/education/schools_enhanced_edu_capture.html
http://www.eun.org/home
http://newsroom.cisco.com/press-release-content?type=webcontent&articleId=1188001

*** Belgacom blokkeert TV Overal voor gekraakte iPhone en iPad
http://www.zdnet.be/nieuws/149251/belgacom-blokkeert-tv-overal-voor-gekraakte-iphone-en-ipad


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THE SAYMORY - THE MIRROR OF YOU
[electro rock] Uptempo, met wat zwaardere klanken dan je gewoon bent bij electro muziek. Toch maakt het achtergrondkoortje het geheel toch wat lichter. Interessante muziek, van een band uit Spanje. Bij Jamendo twee songs, die je gratis kan downloaden. De tweede, Real Friends, is echt heavy metal. Goedemorgen!
http://www.jamendo.com/en/artist/351775/the-saymory
http://www.jamendo.com/en/track/380962/the-saymory-the-mirror-of-you-dr.synthetique-mix-wavREOLE -PRISONER (FEAT. ELSIE LEE)
[Hip hop] Erg afwisselende ritmes, met op de achtergrond fijne gitaren en opzwepende ritmes van de bas en drum, en van de cello. Mooie muziek, die echter blijft voortkabbelen zonder echt naar een climax toe te gaan. De band heeft nog meer muziek, die gratis gedownload kan worden. Prisoner is de populairste song, maar "Oh God" met zijn reggae ritme mag er ook wezen.
http://www.jamendo.com/en/artist/432493/reole
http://www.jamendo.com/en/track/1027268/prisoner-feat.-elsie-lee


MILLIONAIRE BLONDE - LA SCELTA DEL PRESIDENTE
[Pop/Synthpop] Een uptempo song, met kronkelende ritmes, en een zwoele vrouwenstem die in het sexy Italiaans zingt. De intro gaat snel over in een meer commercieel nummer. Echt niet slecht, en goed verzorgd qua arrangement. Gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/351372/millionaire-blonde
http://www.jamendo.com/en/track/1027698/la-scelta-del-presidente


ROBERT DAGLIO COM TOTO MEU AMOR
[bassanova] Muziek om meteen naar een ballroom te stappen, en daar wat heupwiegend de bossa nova te dansen, met een pracht van een baljurk aan. Groot orkest, mooie drums, warme piano. Echt leuk.
http://www.jamendo.com/en/artist/356417/roberto-daglio
http://www.jamendo.com/en/track/703521/com-todo-meu-amor


VRIJDAG HOORSPELDAG: BOILING FROG

Een recent, modern hoorspel in 10 delen van ongeveer een kwartier, rond een gezin waarin de ene zuster de andere zuster domineert, moreel vernedert, de baas speelt in het hele huishouden, en dan plots geconfronteerd wordt met verzet van haar slachtoffers. Wat zelfs tot een gijzeling leidt.
Het hoorspel is soms op de rand van het absurde, hilarische, en soms lijkt de balans, misschien ongepast, over te slaan naar een komedie. Toch is het heel boeiend, vooral omwille van de filosofie van de "boiling frog". Wat die is, wordt hier uitgelegd.
http://hoorspel.wordpress.com/2013/05/12/boiling-frog-uit-het-avro-radiotheater/
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@janseurinck: De World Press Photo 2013 blijkt niet 'echt' http://t.co/7ijWnrbFkz Dat vind ik nu eens een interessante discussie zie #wordtzekervervolgd

@dvanhoudt: Wow, cool or what? | @scoopit http://t.co/cshTTZHz8L

@demeyeresven: Wat is Google zoal van plan op #SEO vlak, de komende maanden? All you need to know. http://t.co/BPgK8tZJgF

@Apache_be: 'De politieke roots van Bart De Wever'. Hoe Vader 'Rik' De Wever neonazistische dissidentie terug naar het VNJ bracht http://t.co/ZbiacvOAvm

@vreewijs: What is Bing? "Bing bong." RT @DriesBultynck: Best 'SEO' post this year so far! http://t.co/ustvEQkX1H LOVE this!

@vreewijs: What is Bing? "Bing bong." RT @DriesBultynck: Best 'SEO' post this year so far! http://t.co/ustvEQkX1H LOVE this!

@andyabramson: RT @Econsultancy: Bricks-and-mortar stores are failing to take advantage of #mobile search | http://t.co/u9GWqnKY4v

@bnox: Site of the day: Freakstarter, "a selection of freaky kickstarter projects“. http://t.co/LJsI7TntYb

@Microsoftbe: Announcing #Windows 8.1! A public preview will be available starting June 26. Read more: http://t.co/XKgpcS7O15

@fdgraeve: @maartendegendt Check zeker ook http://t.co/r0rPC0510K eens

@Beatever: En andere deleten alle blanco's in hun sourcecode... "This Is The Most Clever Link Building Tactic I Have Ever Seen" http://t.co/p3xBVkvpZV

@BramFaems: Hoe cool: instagram-stijl foto's maken op je Windows PC (of ander platform- met XnRetro http://t.co/3wCaHslZo3

@IonutArghire: Samsung's online simulator enables users to test drive the Galaxy S 4 http://t.co/bR1hBX8jqY

@StKonrath: 'Quality, not velocity, is the future of online news': Here's what happens when publishers invest in long stories http://t.co/KJZrMICTxr

@Apache_be: Omdat blijkbaar nog niemand een persiflage maakte op het concept 'Poll op krantensite' doet @demorgen het maar zelf. http://t.co/2XxPSD0TE9

@Frankwatching: Gespot! Storites: Webshops en producten ontdekken, bijhouden & organiseren http://t.co/OzcANRrAgB

@Apache_be: De verwende spaarder die zijn geld niet riskeert op de beurs als schuldige van de crisis? Minister Geens in bloedvorm http://t.co/hKX61fwHtx

@digitalism: http://t.co/AhAryvNivx time is ticking

@maartendegendt: Hehehe: "We've taken your cat and replaced it with a New Dog" - A Facebook Update In Real Life: http://t.co/TH9J0oKnPK

@hanssmellinckx: Google+ as sticky as a bowl of water... nicely said :-) Users spending little time on Google+   http://t.co/6K2SvWTWr3 #socialmedia

@waag: Man stalks himself to find out how we're being tracked online: I’ve violated my own privacy. Now I'm selling it all http://t.co/I2S4bBtQca

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik wou altijd iemand zijn, maar nu besef ik dat ik meer specifiek had moeten zijn.
-Lily Tomlin-


 
De nieuwe oogst


   
TIMELAPSE: SATELLIETBEELDEN DOORHEEN DE TIJD
Sinds er satellieten zijn, hebben we beelden van de aarde. Plak die beelden, genomen doorheen de jaren, achter elkaar, en je ziet merkwaardige evoluties. Dat is wat je op deze site zite, met een extra woordje uitleg. Indrukwekkend - maar ook angstwekkend...
[Taal: ENG]
http://world.time.com/timelapse/


FONT SQUIRREL: GRATIS LETTERTYPES

Op zoek naar een leuk lettertype voor een flyer of document? Hier vind je ze, in alle maten en gewichten, speels of streng, afgerond of hoeks. Gratis te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden.
[Taal: ENG]
http://www.fontsquirrel.com/

SMALL DEMONS: OVER BOEKEN
Een interessante zoekmachine, vooral bedoeld voor mensen die van boeken houden. Naast titels en auteurs van boeken, wordt hier namelijk ook bijgehouden over wie het in boeken gaan, welke plekken er vermeld worden, producten en songs. Wil je weten in welke boeken The Beatles vermeld worden? Welke auteur van sigaren hield of van Marlboro? Dit is de zoekmachine waar je de antwoorden vindt.
[Taal: ENG]
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/new-search-engine-connects-literary-dots-20121205-2auvt.html


GEOGUESSR: VERLOREN OP STREETVIEW
Een slim idee, gebaseerd op de Street View beelden van Goolge Maps. In dit game word je gewoon ergens gedropt in een landschap, en moet je zien te vinden waar je je ergens bevindt. Heb je geluk, dan staat op de plaats waar je beland bent een bordje met een straatnaam of locatie, maar meestal zal je gewoon op landwegen zijn. Je moet vijf ronden "raden", en krijgt dan een score.
[Taal: ENG]
http://geoguessr.com/
http://www.theverge.com/2013/5/12/4323978/geoguessr-map-game-google-street-view-exploration


YUTONGO: IDEEËN ONTWIKKELEN MET DE CROWD

Deze site wil je helpen om samen met anderen tot ideeën te komen via crowd-sourcing. Via de dienst kan je zo samenwerken op het web, met de andere leden van deze dienst, om oplossingen te vinden voor problemen of businessmodellen uit te werken.
[Taal: ENG]
http://www.yutongo.com/
http://www.makeuseof.com/dir/yutango-a-crowd-sourced-method-of-developing-ideas/


QR CODE GENERATOR VOOR WIFI ACCESS
Met QR codes kan je veel doen, en dit is wel een bijzonder handige toepassing. Want wat denk je ervan de toegangsgegevens en code voor je WiFi in een QR code te zetten? Zo kunnen vrienden aan wie jij toegang wil geven meteen aan de slag. En voor jou is het natuurlijk ook gemakkelijk.
Opmerking: op deze pagina staat een button "download now", maar er is helemaal niets te downloaden, als je goed toekijkt zal je zien dat dit een advertentie is. Heel misleidend. Foei!
[Taal: ENG]
http://blog.qr4.nl/QR-Code-WiFi.aspx


OWNSTAGRAM: JE EIGEN FOTO'S
Instagram is heel populair, maar kwam de laatste maanden verschillende keren onder vuur te liggen, door o.a. wijzigingen in zijn gebruiksvoorwaarden, beveiliging, en bezorgdheid over wat de dienst met jouw foto's mag doen. Wil je foto's uploaden naar een dienst die geen claim legt op jouw foto, dan is Ownstagam een mogelijkheid.
[Taal: ENG]
http://www.mad5.de/ownstagram/


SKETCH TOY: ONLINE CREATIEF ZIJN

Op het web vind je heel wat tools om je creativiteit bot te vieren, ook via tekeningen. Een daarvan is Sketch Toy. Het bijzondere ervan is dat de lijnen die je tekent verschijnen als bibberende animatie - net als bij een oude cartoon animatie.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/sketch-toy-create-share-drawings-with-shaky-lines-various-colors/
http://sketchtoy.com/


SNACKWEBSITES: SNEL EEN WEBSITE MAKEN
Je kan niet zonder website, echt niet. Zelfs al heb je geen bedrijf, maar ben je een privé-persoon. En deze site helpt je om in enkele stappen zo'n website aan te maken. Je kan daarbij kiezen uit verschillende types, zoals sites voor fotografen, portfolio's, muzikanten, profielen, enz.
[Taal: ENG]
http://www.snackwebsites.com/   
http://www.makeuseof.com/dir/snackwebsites-mobile-website-builder-easily-create-a-free-mobile-website-for-professional-or-personal-use/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TWEETGENIE
Een project van verschillende Nederlandse universiteiten, waarbij op basis van de (Nederlandstalige) tweets die een bepaalde Twitteraar verzonden heeft probeert vast te stellen wat geslacht en leeftijd van die persoon zijn. Is het resultaat niet juist, neem dan even de moeite om het te verbeteren, om het experiment te verfijnen. Je kan trouwens ook zelf proberen of jij het beter kan: je krijgt een reeks (anoniem gemaakte) tweets, en moet dan zelf leeftijd en geslacht van de twitteraar bepalen. Een knap experiment!
[Taal: NL]
http://www.tweetgenie.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK GA ERVOOR!
Een websitedie het werken in de verzorgings- en welzijnssector wil aanmoedigen. In die sector is namelijk dringend behoefte aan personeel: opvoeders, verpleegkundigen, verzorgers, kinderbegeleiders, ...
[Taal NL]
http://www.ikgaervoor.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PUZZELYOU

Er bestaan heel wat originele cadeautjes die je kan personaliseren met een foto - drinkbekers, fotokaders, t-shirts, enz. Maar wat zou je denken van een puzzel met daarop een foto? Een ideaal cadeau van bijvoorbeeld de kleinkinderen voor de grootouders, of tussen twee geliefden. Je kan puzzels laten maken van 100, 200, 500, 600 (in hartvorm) of 1000 stukjes.
[Taal: NL]
http://www.puzzleyou.be/nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 500PX.COM
Een verzameling foto's, die ongemeen krachtig zijn van contrast, helderheid en onderwerp. Een site dus om dagen zoet te zijn, en te smullen van al dat moois!
[Taal: ---]
http://500px.com/popular


VRIJDAG MULTIMEDIA: ATARI BREAKOUT
Een heel leuke gimmick van Google: wanneer je deze zoekopdracht invoert bij Google Images, dan worden de zoekresultaten wel op een heel bijzondere manier voorgesteld!
[taal: ---]
http://www.google.com/imghp


VRIJDAG MULTIMEDIA: SAMSUNG S4 ZELF UITPROBEREN
Een handig concept, dat meer fabrikanten zouden moeten doen: via een website de verschillende mogelijkheden van een toestel uitleggen, zodat je als het ware een digitale proefrit kan maken. Zo ontdek je welke functies je belangrijk vindt, of er eventueel ontbreken.
[Taal: ENG]
http://www.samsungmobileusa.com/simulators/GalaxyS4/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Zalando.be grote overwinnaar van BeCommerce Awards 2013
http://www.belgiancowboys.be/web/zalando-be-grote-overwinnaar-van-becommerce-awards-2013/
- Interactieve Nike installatie maakt animated digital art van je lichaam
http://www.belgiancowboys.be/design-2/interactieve-nike-installatie-maakt-animated-digital-art-van-je-lichaam/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Wikipedia aangevuld met duizenden historische documenten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3442387/2013/05/16/Wikipedia-aangevuld-met-duizenden-historische-documenten.dhtml
- Google: Microsoft moet YouTube-app uit Windows Store verwijderen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3442210/2013/05/16/Google-Microsoft-moet-YouTube-app-uit-Windows-Store-verwijderen.dhtml

 


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
- MP3 speler van 1000 euro
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20471-mp3-speler-van-1000-euro
- ShaPlus Bandwidth Meter
http://www.fan.tv/digitaal/software/17210-shaplus-bandwidth-meter
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Acer valt op door design en prijskaartje
De fabrikant stelde in New York zowel tablets als laptops voor. Vooral de Aspire R7-computer en Iconia A1-tablet vielen op door respectievelijk een opvallend ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7306/Acer-valt-op-door-design-en-prijskaartje.html
- Met een enkele kabel je werkplek vergroten dankzij Philips
Met de 231P4UPES lanceert Philips een 23-inch monitor die je in staat stelt via één USB-kabel direct toegang te krijgen tot aangesloten apparaten.
http://www.elektrozine.be/ez/article/7308/Met-een-enkele-kabel-je-werkplek-vergroten-dankzij-Philips.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- BlackBerry zal BBM aanbieden op iOS en Android!
http://www.digimedia.be/News/nl/14429/blackberry-zal-bbm-aanbieden-op-ios-en-android.html
- Een film gedownload in minder dan een seconde met de 5G van Samsung!
http://www.digimedia.be/News/nl/14417/een-film-gedownload-in-minder-dan-een-seconde-met-de-5g-van-samsung.html
 
  *** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Mag je jouw iPad of iPhone wettelijk wel jailbreaken?
http://computertaal.info/2013/05/16/mag-je-jouw-ipad-of-iphone-wettelijk-wel-jailbreaken/
- 15 juni: Anonymous bevrijdt België
http://computertaal.info/2013/05/16/15-juni-anonymous-bevrijd-belgie/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Samsung erkent wifi-probleem Galaxy S4 met D-Link-routers
http://tweakers.net/nieuws/89153/samsung-erkent-wifi-probleem-galaxy-s4-met-d-link-routers.html
- Twitter en Facebook brengen apps uit voor Google Glass
http://tweakers.net/nieuws/89152/twitter-en-facebook-brengen-apps-uit-voor-google-glass.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Microsoft Surface Pro vanaf 30 mei te koop in België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-surface-pro-vanaf-30-mei-te-koop-in-belgie/article-4000304386152.htm
- 'Hello bank!' is eerste volledig mobiele bank
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hello-bank-is-eerste-volledig-mobiele-bank/article-4000304125817.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Rovio brengt twee nieuwe games
http://www.themobilerevolution.be/2013/05/rovio-brengt-twee-nieuwe-games/
- Nova launcher 2.1 update (Android)
http://www.themobilerevolution.be/2013/05/nova-launcher-2-1-update-android/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 8 PROBLEMEN OPLOSSEN: DE DUALITEIT
Zelf zijn wij nu een tijdje bezig met Windows 8. En het moet gezegd: het is een supersnel besturingssysteem, met heel wat voordelen. Daar komen we later op terug, want er zijn echte pareltjes bij. Maar toch zijn er ook minpunten. In een minireeks, gebaseerd op een artikel bij The Age, gaan we op deze problemen in en krijg je enkele manieren aangereikt om dit op te lossen.Het artikel is eigenlijk geschreven vanuit de optiek om Microsoft suggesties te geven over wat het zou moeten doen om Windows 8 gebruiksvriendelijker te maken, maar tot dat gebeurt, krijg je alvast enkele praktische oplossingen.
Om te beginnen is er geen centrale plek waaar je programma's kan opstarten en instellingen wijzigen. De nieuwe start pagina van Windows 8 bevat namelijk tegeltjes met programma's die er standaard staan, en na verloop van tijd komen daar steeds meer apps of programma's bij die je geïnstalleerd hebt. Om een programma op te starten, zelfs een dat je heel vaak gebruikt, moet
je via de schuifbalk naar dit programma zoeken. Wil je naar een ander programma gaan, dan moet je opnieuw naar de startpagina gaan, en daar weer met de schuifbalk werken.
De oplossing voor de toekomst: Microsoft zou de Start button terug moeten brengen.
De oplossing voor nu: installeer Classic Shell, dat een startknop toevoegt aan je scherm, en je meteen laat opstarten in desktop Modus
http://www.classicshell.net/?
http://www.theage.com.au/digital-life/computers/how-to-fix-common-windows-8-problems-20130508-2j6h0.html


WINDOWS 8 PROBLEMEN OPLOSSEN: DESKTOP MODUS
De bedoeling van Microsof met Windows 8 is dat je de tablet-stijl lay-out gewoon geraakt met zijn tegeltjes. Maar veel programma's zijn nog altijd gemaakt voor de oudere desktop modus, zelfs de Office Suite van Microsoft.
Gevolg je voelt je met je Windows 8 computer alsof je twee verschillende computers op jouw machine hebt staan, en de tegeltjes en de desktop modus communiceren niet echt goed met elkaar. Zelfs de IE browser kan het niet aan: open je webpagina's in de desktop modus, dan zullen die niet verschijnen wanneer je de browser in tegeltjes-modus opent.
Vermits je het meeste zal werken met je desktop modus, is het alleen maar logisch dat je opstart in desktop modus, maar Windwos 8 start altijd op in tegeltjes modus.
De oplossing voor de toekomst: Microsoft zou moeten toelaten dat jij kiest of je in desktop modus of de metro-interface opstart.
De oplossing voor nu: ook hieraan verhelpt Classic Shell, want hij geeft je niet alleen terug een startknop, maar start je computer meteen op in desktop modus.
http://www.classicshell.net/?
http://www.theage.com.au/digital-life/computers/how-to-fix-common-windows-8-problems-20130508-2j6h0.html


WINDOWS 8 PROBLEMEN OPLOSSEN: DE NIEUWE ZIJBALK

In Windows 8 heb je nu de "charms", de symbooltjes die verschijnen wanneer je de cursor beweegt over de hoek rechts boven of rechts onder, en waarmee je toegang krijgt tot Zoeken (in apps, in documenten), Delen, Start, Toestellen, Instellingen.
Maar is dat wel zo handig dat die charms telkens verschijnen wanneer je je cursor naar de bovenhoek van je scherm beweegt?  Mij persoonlijk stoort het enorm dat die dingen verschijnen telkens ik de cursor naar het hoogste punt van de scrollbalk beweeg, om in een pagina meteen naar onderen te scrollen.
De oplossing voor de toekomst: Is het echt nodig om hier een speciale balk voor te maken? Het zijn toch opties die je in de Startknop kan verankeren, zoals voorheen? En al je dan toch een aparte balk wil maken, zorg er dan voor dat die vastgeplakt wordt op het scherm, net zoals de balk onderaan je scherm met de apps die je er kan vastpinnen. De charms verschijnen enkel wanneer je deze balk aanklikt. Je verliest enkele centimeters schermruimte in de breedte, maar heel wat ergernis verdwijng.
De oplossing voor nu: Er bestaat wel een oplossing, maar die hebben wij nog niet uitgetest, omdat je daarvoor moet gaan knoeien in hetWindows register. De tutorial hiervoor vind je op onderstaande link. Wie heeft dit al uitgetest? Laat het ons weten, zodat andere lezers dit eventueel ook kunnen toepassen.
http://www.askvg.com/how-to-disable-charms-bar-hint-in-windows-8/
http://www.theage.com.au/digital-life/computers/how-to-fix-common-windows-8-problems-20130508-2j6h0.html
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

FREE PERFECT PDF 1.0
WinXP/Vista/7/8 - 0,4 MB - freemium
Met dit programma kan je PDF's aanmaken van je documenten, ook via de print functie van Office toepassingen. Bovendien kan je meerdere bestanden tot één PDF versmelten.
http://freemium.com/free-pdf-perfect/


D7 FREE: TOOLS


Windows XP/Vista/7/8 - 8,6 MB - freeware
Een geniale verzameling toosl om je Windows OS fijn af te stellen, te herstellen en virussen te verwijderen. Er bestaat ook een betalende versie die meer kan, maar met de gratis variant kan je al heel wat.
http://www.chip.de/downloads/d7-Free_61901367.html
http://www.foolishit.com/d7/


RESONIC: MUZIEKSPELER
Windows - freeware
Een ultrasnelle audioplayer en browser. Er bestaan wel meer players, maar diewillen vaak teveel doen, waardoor zij te log worden. Het is een tool die gebruiksvriendelijk is en dus door iedereen gebruikt kan worden, maar ook door professionals en muziekproducers. De tool is gratis voor persoonlijk gebruik.
http://resonic.at/
http://www.makeuseof.com/dir/resonic-player-a-sleek-audio-player-windows/


CALCULATORMATIK: UITGEBREIDE REKENMACHINE
Windows all - 170 kb - freeware
Deze tool biedt meer dan 50verschillende rekenfuncties en tools voor het converteren. Hoeken berekenen, leningen, binary naar getallen, ...het zit er allemaal in! De tool is ook portable, dat wil zeggen dat je hem op een USB stick kan zetten zodat je al deze rekentools altijd op zak hebt, waar je ook gaat, en op welke computer je ook werkt!
http://www.chip.de/downloads/Calculatormatik_61971661.html
https://sites.google.com/site/cakirbey/calculatormatik


BARCODE GENERATOR: STREEPTJES EN QR
Windows all - 1,6 MB - freeware
Met deze codegenerator kan je niet alleen QR codes aanmaken, maar ook diverse streepjescodes. Het resultaat kan je opslaan in PNG, JPG, TIF of GIF formaat.
http://www.chip.de/downloads/BarCode-Generator_61990870.html
http://www.bytescout.com/


TV 4.0: KANALEN UIT DE HELE WERELD
Windows all - 3,7 MB - freeware
Met dit programma kan je meer dan 1.300 tv-kanalen ontvangen uit de hele wereld. Het programma maakt daarvan gebruik van de internet-streams van deze zenders. Ook duizenden muziekzenders kan je bekijken/beluisteren , die muziekvideo's aanbieden. Om de streaming media te kunnen bekijken, moet je Windows Media Player hebben, of Adobe Flash Player.
http://www.chip.de/downloads/TV_16799951.html
http://www.tvexe.com/


KEEPASS SAFE: BEVEILIG JE PASWOORDEN
Windows - portable
KeePass is een super tool om je paswoorden veilig te bewaren. Hij bevat een versleutelfuncite en ook een paswoord generato, plus plugins voor Chrome en Firefox. Wat deze tool zo interessant maakt, is dat hij draagbaar is, en je hem dus op een stick kan meenemen. Make Use Of heeft een uitstekende bespreking en handleiding voor de tool.
http://www.makeuseof.com/tag/keepass-password-safe-encrypted-password-system/
http://keepass.info/download.html


N7PLAYER: MUZIEKSPELER VOOR ANDROID

Android - $3,49 met gratis probeerversie
Er zijn wel meer muziekspelers voor Android, maar deze heeft toch een voetje voor. Na installatie van de app krijg je eerst een rondleiding van de functies, waarna de app je aanbiedt om op zoek te gaan naar album art voor alle songs die nog ontbreekt. Een functie die je dus best uitteste wanneer je een WiFi verbinding hebt.  Bij Make Use Of vind je een uitgebreide bespreking met screenshots.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.n7mobile.nplayer
http://www.makeuseof.com/tag/n7player-an-android-music-player-thats-worth-every-cent/


VRIJDAG MOBIELE DAG: SIMPLENOTE
iPhone/iPod/iPad - 10 MB - freeware
Een efficiënte app om notities te schrijven en te synchroniseren via je verschillende toestellen. Je moet wel iOS 4.3 hebben of hoger.
http://www.chip.de/downloads/Simplenote-iPhone-_-iPad-App_44053380.html
http://www.simplenoteapp.com/


VRIJDAG MOBIELE DAT: RUNTASTIC ROAD BIKE
Android - iPhone
Een app voor de wielertoerist, die o.a. je hartslag in het oog houdt, je ritme, en ook snelheidssensoren heeft. Zo krijg je, na een fietstocht, een mooi schema weergegeven dat je later ook met andere ritten kan vergelijken.
http://www.runtastic.com/en/apps/roadbike
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Verleden week vroegen wij de reactie van de lezer over het feit dat anderen jou konden taggen in foto's die zij publiceren. Lezer Bart Simons reageerde:
<<<
Hallo,
 
In de laatste nieuwsbrief stond een artikeltje over de nieuwe functie in instagram omensen op foto's te taggen.
 
Zelf vind ik dat wel positief. Dan weet ik tenminste dat iemand een foto van mij heeft gepubliceerd. Als die tag er niet was, was de kans klein dat ik van het bestaan van de foto zou weten.
 
groeten
bart
>>>

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Advies is iets dat we vragen wanneer we het antwoord al weten maar het liever niet wisten.
-Erica Mann Jong-