Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/5/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 799 van 4/5/2013Gegroet lezer,

Ja, het is zover, de eerste nieuwsbrief die (eindelijk!) geschreven werd op de nieuwe Win8 computer. Valt het mee? Jawel - maar we moeten er eerlijk aan toevoegen dat we meestal in de "oude" wereld van de desktop zitten, en minder in die van de apps. We werken namelijk met een laptop. Wat niet meeviel was het overzetten van alle bestanden en programma's. Daarbij hebben we weer heel wat nieuws geleerd, dat we in onze tips kunnen verwerken. De oude laptop staat trouwens naast de nieuwe, want voortdurend is er nog dit of dat bestand dat we vergeten zijn om te synchroniseren of over te zetten.

Nog 1 nummer, en dan is het editie 800. Een mijlpaal, waarop we bij de redactie wel even een flesje bubbels gaan ontkurken. En een mijlpaal die we zonder u, de trouwe lezers, niet hadden kunnen bereiken. Bedankt daarvoor!

Wat vindt u in dit nummer? Opnieuw een interessant gastartikel, ditmaal over "the internet of things", dat een blik werpt op de toekomst, waarbij niet alleen computers met het internet verbonden zijn, maar ook allerlei huishoudtoestellen en apparaten waarvan je het nu niet zou verwachten. Verder enkele tips die de overgang naar Windows 8 moeten vergemakkelijken, en heel wat interessante nieuwtjes en nieuwe software. Veel leesplezier gewenst - en een mooi lenteweekend uiteraard!

Bij leven en welzijn tot volgende week, tot editie 800!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE GLASSES: ROBERT SCOBLE IS ER FAN VAN.
Andere fans hebben de magische gadget al "gejailbreakt"...

Google Glasses. De bril die de nieuwe vorm van computeren zou moeten worden. Robert Scoble mocht hem 2 weken uittesten, en zijn opinie is duidelijk: hij wil niet meer zonder.

Hij somt, in zijn blogpost op Google+, enkele belangrijke pluspunten op van deze nieuwe interface. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk foto's nemen. Tel zelf maar eens hoeveel seconden het duurt vooraleer je je smartphone uit je zak genomen hebt en de foto-app opgestart hebt. Bij Glass is het gewoon een gesproken commando: "OK Glass, Take a Picture".

Een ander voordeel is dat zo'n bril heel sociaal is - althans dat is wat Scoble meent: een smartphone bekijken tijdens een gesprek is eigenlijk onbeleefd, want je kijkt weg van je partner. Met de Google bril moet je niet wegkijken, en blijf je je partner aankijken. Alleen - als je weet dat de persoon tegenover jou een Google bril op heeft, weet je constant niet of hij jou aankijkt of naar zijn scherm kijkt. En dat lijkt dan toch ook weer frustrerend. Zou er een etiquette-regel komen dat je de bril afzet tijdens bijvoorbeeld een dineetje?

Scoble gelooft echt in het toestel. Als de prijs juist is tenminste. 200 dollar lijkt hem het goede niveau, 500 dollar te hoog. Maar onderschat Scoble de prijs niet van wat het toestel moet kosten, zelfs al wordt het massaproductie?

Feit is dat Scoble niet de enige is die gelooft in Google Glasses. Verschillende bedrijven hebben al apps gemaakt voor de bril, zoals een RSS app, de New York Times app, en een Twitter app. Allemaal om dingen rechtstreeks op je bril te kunnen bekijken. Of de batterij dat allemaal wel aankan, is dan weer een vraag die wij ons stellen.(1)(2)

Voor al deze apps zou je trouwens altijd via de Play Store moeten gaan. Maar slimme fans van de Glasses hebben al een jailbreak bedacht, zo weet The Verge te melden, waardoor de gebruiker root toegang krijgt tot het toestel, en alles kan installeren wat hij zelf wil (2)

En jij, zou jij met zo'n brilletje op je kop willen rondlopen?
https://plus.google.com/+Scobleizer/posts/ZLV9GdmkRzS
http://www.businessinsider.com/robert-scoble-i-just-wore-googles-glasses-for-2-weeks-2013-4
http://www.theverge.com/2013/4/26/4272312/hackers-get-root-access-on-google-glass


DIGG KOOPT INSTAPAPER
Onze automatische persoonlijke krant in een versnelling hoger?

Met alle informatie die er op het web te rapen valt, kunnen we allemaal wel een steuntje in de rug gebruiken om het kaf van het koren te scheiden. RSS readers kunnen een hulpmiddel zijn, maar automatische kranten zoals Instapaper ook. Instapaper werkt heel simpel: aan de hand van de links die jij tijdens het surfen selecteert via de "Read Later" bookmarklet, wordt een mooi vormgegeven krant samengesteld, die jij kan lezen.

Nu is het zo dat de informatie zelf over wat mensen selecteren om later te lezen, ook belangrijk is; hoe meer mensen een artikel opnemen in hun krant, hoe hotter als het ware. En dat is dan weer een principe dat doet denken aan dat van Digg: hoe meer mensen een artikel belangrijk vinden, hoe hoger het op de lijst van het nieuws komt te staan, zodat andere mensen het nieuws kunnen ontdekken.

En daarom mag het ook niet verwonderen dat het bedrijf achter Digg, Betaworks, Instapaper gekocht heeft verleden week. Nu ging het, tot voor een paar maanden, niet denderend met Digg. Tot Betaworks het kocht, en enkele verandering doorvoerde: het bezoek groeide met 93%. Betaworks is bezig aan een transformatie van de webdienst, o.a. door er een Digg Reader van te maken, die de opvolger en vervanger zou moeten worden van Google Reader, de RSS lezer die Google (onterecht menen velen) binnenkort zal stopzetten.

Met Instapaper in zijn portefeuille zal Betaworks zich nog verder specialiseren in het sociaal lezen en ontdekken.

De originele maker van Instapaper, Marco Arment, heeft alvast in een blog posting gezegd dat er voldoende waarborgen zijn dat de webdienst blijft verder bestaan. We shall see, zei de blinde...

Meer bij TechCrunch en Marco.org
http://www.marco.org/2013/04/25/instapaper-next-generation
http://techcrunch.com/2013/04/25/betaworks-instapaper/


ITUNES WERD 10!
Baanbrekend werk verricht. Maar kan het op tegen de streaming diensten?

10 jaar geleden bracht Apple zijn iTunes uit. Oorspronkelijk begonnen als een dienst voor enkel muziek, zorgde iTunes ervoor dat al je muziek netjes bijeen gebracht werd in één bibliotheek, met album art en al, en dat je ook meteen muziek kon aankopen op het web. De grote verdienste daarbij was dat je muziek per song kon kopen, aan een heel schappelijke prijs, terwijl je bij de andere muziekdiensten, online en offline, altijd vastzat aan een (duur) album.

Die goedkope prijs moet voor velen ook de doorslag gegeven hebben om hun muziek legaal aan te kopen, in plaats van piraatversies te gaan zoeken bij P2P netwerken, the Pirate Bay en co. Voor 99 cent per song ga je je toch niet laten kennen, niet?

Nog een andere verdienste van iTunes was het feit dat je je gemakkelijk op podcasts (audio en video) kon abonneren. Gewoon het adres invullen, en de nieuwe uitzendingen kwamen automatisch binnen. Je kon bovendien reviews schrijven, en gemakkelijk nieuwe podcasts ontdekken.

Met de jaren is iTunes uitgegroeid tot een heuse media-hub op je computer. Maar het werd ook logger en logger. Niet alleen je muziek, je podcasts, maar ook films, universiteitscursussen (iTunes U), en later ook de App store met apps voor je iPhone en Ipad werden toegevoegd.

De interface kreeg met het "flippen" van albums (het visueel scrollen doorheen de album art) wel een update, maar voor de rest bleef het uiterlijk behouden. Wat zijn voordelen heeft (de vertrouwdheid van de omgeving) maar ook zijn nadelen (is het niet tijd voor iets nieuws?).

Ondertussen stond het leven niet stil. Nieuwe trends doken op. Zoals de sociale netwerken. Apple deed met zijn iTunes Ping een poging om een eigen sociaal netwerk rond muziek uit te bouwen, maar dat mislukte jammerlijk. Een ander fenomeen was het streamen van muziek. De gebruiker "heeft" geen muziek meer, maar beluistert hem. Gedaan met de rekken vol vinylplaten of cd's, zelfs de mappen met MP3's zijn achterhaald. Je luistert naar Spotify, Deezer, en co, en maakt daar je eigen collectie aan, die je voortdurend aanvult.

Tegen die laatste trend heeft Apple geen verweer. Het concept van de iTunes Store draait rond het aankopen van muziek, niet streaming beluisteren. Daarom ook dat de verkoop van muziek via de iTunes winkel aan het vertragen is. Pas op: Apple zet nog altijd recordpercentages van gestegen verkoop neer; 28% het voorbije kwartaal, en 23% het kwartaal daarvoor. Cijfers waarop menig bedrijf jaloers mag zijn. Maar het is wel veel lager dan Apple de laatste tijd kon voorleggen.

Zal Apple zelf met een alternatief komen, om muziek te streamen? Het heeft zijn radio's, maar dat zijn "ouderwetse" internet radiostations die draaien rond een muziekgenre. Een muziek streaming- en ontdekdienst à la Spotify, dat zou nog eens iets leuk zijn...

Meer over de geschiedenis van iTunes bij Business Week. Bij All Things D lees je meer over de verkoopcijfers van Apple.
http://www.businessweek.com/articles/2013-04-25/apples-10-year-old-itunes-loses-ground-to-streaming
http://allthingsd.com/20130425/itunes-sales-are-huge-but-growth-may-be-slowing/


WIKIDATA: EEN GROTE STAP VOORUIT VOOR WIKIPEDIA
Maar ook jij kan gebruik maken van deze kennis databank

Iedereen heeft ongetwijfeld al iets opgezocht op Wikipedia. We zouden niet meer zonder kunnen, want deze online encyclopedie is, ondanks het feit dat de informatie ingevuld wordt door vrijwilligers, verduiveld accuraat.

Wikipedia vormt echter slechts één onderdeel van de Wikimedia Foundation; in totaal zijn er twaalf projecten, twaalf websites die onderhouden worden, waaronder bijvoorbeeld Wikimedia Commons, een bibliotheek met media die volgens de Creative Commons regels gebruikt mogen worden. Een ander proejct is Wikisource, een collectie gratis en open teksten, en Wikiquote, een database met citaten. Al deze projecten leven apart van elkaar, maar ze gebruiken wel hetzelfde kader van de wiki.

Dit heeft wel een nadeel. Wanneer bepaalde data veranderen, zoals de naam van een stad, of zijn bevolking, dan moeten alle artikels waarin die stad vermeld worden, ook gewijzigd worden. Manueel dus. Dat zou binnenkort veranderen, met Wikidata. Dat is, heel simpel uitgelegd, een database met de ruwe gegevens, waar alle Wikimedia projecten (maar ook projecten van anderen, jij inbegrepen!) gebruik van kunnen maken.

Stel je het zo voor: voor steden zou het bijvoorbeeld een database zijn met als velden naam, ligging, inwoners, enz. Een artikel in een van de Wikimedia projecten zou dan niet meer de gegevens bevatten, maar een variabele [naam stad] bijvoorbeeld, die op dat moment uit de database gehaald wordt. Verandert er iets aan die naam, dan is dat automatisch in alle artikels verbeterd; gedaan met manuele verbeteringen, met het risico op het overslaan van een referentie. Verbeteringen worden dus automatisch, wat de artikels ook accurater maakt.

Deze verandering werd stilaan ingevoerd. Eerst waren er enkel een paar Wikipedia's in elf talen toegelaten, en verleden week werden alle versies in alle talen aan het project toegevoegd. Alle Wikipedia's, dus ook de Nederlandstalige, kunnen nu gebruik maken van Wikidata.

En het mooie van het hele project, is dat al die data gepubliceerd worden onder Creative Commons 0 publiek domein verwijzing, zodat andere projecten er ook gebruik van kunnen maken. Heel interessant voor ontwikkelaars dus.

Meer over het project bij GigaOm en Ghacks.
http://www.ghacks.net/2013/04/26/wikidata-is-a-huge-step-for-wikipedia-and-the-internet/
http://gigaom.com/2013/04/26/wikipedia-is-now-drawing-facts-from-the-wikidata-repository-and-so-can-you/


ABSURD: WEBSITES DURVEN NIET MEER NAAR EIGEN CONTENT TE LINKEN
Google's wil is wet, een wet die webmasters laat bibberen...

We hebben het al zo vaak herhaald: om ervoor te zorgen dat een website hoog in de zoekresultaten komt, moet een webmaster een heel slim spel spelen. Zijn website moet de regels volgen die als "goede praktijken" beschouwd worden, en wat die goede praktijken zijn, dat wordt enerzijds bepaald door algemene regels, zoals een "alt" omschrijving toevoegen voor afbeeldingen, informatie meegeven in de header van een html, enz. Maar anderzijds zijn het de richtlijnen van Google die je moet volgen. Want Google is nu eenmaal de keizer van de zoekmachines. Maak je morgen een inbreuk op de regeltjes die het uitvaardigt, dan word je genadeloos afgestraft - tot in het absurde: toen BMW enkele jaren geleden iets te enthousiast aan SEO deed (Search Engine Optimizing) was het zelfs niet meer bij de eerste 10 zoekresultaten te vinden wanneer iemand de term BMW ingaf in de zoekmachine.

Een van de regels die Google recent uitgevaardigd heeft, is dat jouw website afgestraft wordt wanneer andere websites, die een slechte ranking hebben of spam verspreiden, naar jouw site linken. Met andere woorden: jij moet bepaalde sites gaan vragen om in het vervolg niet meer naar jouw site te linken. Straf, niet? Uiteraard wil Google dit doen om te voorkomen dat links gekocht worden, en wil het zo de kwaliteit van zijn zoekresultaten hoog houden. Maar toch is het een teken aan de wand: Google blijkt ondertussen zoveel macht te hebben op het web, dat een webmaster als het ware moet gaan vragen aan Google of het OK is om naar een bepaalde website te linken...

Een probleem dat aangekaart wordt in dit artikel bij WebProNews, waar ook een discussie gevoerd wordt over het fenomeen.

http://www.webpronews.com/google-has-people-scared-to-link-to-their-own-content-2013-04


SKYPE GESPREKKEN RECHTSTREEKS VANUIT OUTLOOK
Maar nog niet in België of Nederland...

Het lijkt zo logisch, dat een dienst die gebaseerd is op e-mailadressen, ook vanuit je mailprogramma opgestart kan worden. Toch is dat niet zo evident, want er zijn zoveel belangen mee gemoeid: elk bedrijf dat een programma gemaakt heeft wil wel wat informatie over de gebruikers verzamelen, om die te kunnen gebruiken voor (anonieme) marketingdoeleinden. En daarom worden heel wat programma's afgeschermd.

Een mailprogramma met zijn contacten is dan ook een hele schat, en veel bedrijven zouden graag hun hand kunnenleggen op die schat. Veel webdiensten bijvoorbeeld waarbij je je voor het eerst aanmeldt, vragen of je jouw adresboekje wil openen voor hen, zodat zij voor jou kunnen opzoeken of er vrienden of contacten al aanwezig zijn op het netwerk. En als die er niet zijn, dan sturen zij wel een boodschap. Wat jou soms in de verlegenheid kan brengen, want sommige van die diensten beginnen jouw contacten regelrecht te spammen.

Kortom: externe programma's die met elkaar samenwerken is niet evident. Maar wanneer twee programma's van dezelfde maker dat doen, wordt het een fluitje van een cent. Toen Microsoft aankondigde dat het de webtelefonie dienst Skype zou kopen, keken velen dan ook uit naar het moment waarop zij gewoon vanuit Outlook een video of gesproken gesprek zouden kunnen opstarten.

Het is nu zover - tenminste wanneer je in het VK woont. Microsoft belooft dat gebruikers in de VS en Duitsland in de volgende weken aan de beurt zijn, en dat de rest van de wereld "in de volgende maanden" zal volgen.

Zodra deze optie voor jou beschikbaar wordt, moet je gewoon je Outlook.com account linken aan Skype. Nu is het zo dat iedereen een Outlook.com account kan aanmaken - dat is gewoon de opvolger van Hotmail, en is niet afhankelijk van het feit of je al dan niet een (betaalde) versie van de Office kantoorsuite op je computer hebt staan. Na die koppeling, moet je een plug-in installeren voor je browser (IE, Chrome of Firefox), die de integratie mogelijk zal maken.

Nog even geduld dus! Maar bellen via Skype, al dan niet met beeld, kan je in elk geval heel wat telefoontikken sparen...
http://thenextweb.com/microsoft/2013/04/30/microsoft-skype-integrates-skype-into-outlook-com-starting-in-uk-with-full-rollout-in-coming-months/
http://www.webpronews.com/outlook-com-users-can-now-make-skype-calls-directly-from-their-inbox-2013-04


INTERNET OF THINGS: THE NEXT BIG THING
Alles wat je ziet, kun je met het internet verbinden

[In het kader van artikels door gastauteurs, deze keer een artikel van de hand van Jan Christoffels, over een erg interessant aspect van ons toekomstig digitaal leven: het "Internet of Things".]


De tekenfilmserie The Jetsons is niet de eerste die je serieus zou nemen als het gaat om toekomstvoorspellingen. Ook al speelt het leven van deze familie zich af in 2062, er zit één element in dat snel werkelijkheid dreigt te worden: dat we alle apparaten in ons huis met een enkele afstandsbediening kunnen aansturen. Van je TV, tot thermostaat en elektrische deken: het duurt niet lang meer voordat alle apparaten een eigen chip of sensor hebben.

Daar is een naam voor: Internet of Things. Dit benadrukt het verschil met het internet zoals we dat tot nu toe kennen, een internet dat je via een browser benadert, vanaf je laptop, tablet of smartphone. Internet of Things houdt in dat alles een verbinding heeft met internet. En dat biedt veel mogelijkheden, mits je deze ziet: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een nuttige en commerciële internettoepassing voor.

Nerdy trendsetter
Toegegeven: op dit moment is het Internet of Things nog een speelveld van de nerdy trendsetter. Zo zijn er broodroosters en kattenluiken met een eigen Twitter-account: elke keer als er een boterham klaar is of als er een kat door het luikje is gegaan, wordt een tweet verstuurd. Hoe suf en nutteloos het ook klinkt (en is), deze voorbeelden staan wel symbool voor de toekomst van het internet.

Kijk maar om je heen: alles wat je ziet, kun je met het internet verbinden. Is de melkvoorraad in je koelkast op? Een sensor pikt het op, de chip stuurt een signaal naar je supermarkt, en bij je eerstvolgende levering wordt de melk automatisch aangevuld.

Maar bedenk eens welke mogelijkheden er zijn als je huis-tuin-en-keuken-producten kunt laten 'praten' met het internet. Ook de medische sector kijkt hier met veel belangstelling naar. Zo heeft een vrouw uit New York een wifi-pacemaker. Deze geeft automatisch signalen af als er problemen dreigen, en als het mis gaat, wordt er een arts gebeld op zijn mobiele telefoon. Een groep enthousiastelingen overal ter wereld heeft zichzelf verenigd onder de noemer Quantified Self. Ze delen ervaringen in het meten van hun eigen leven, of het nu gaat om het aantal uren dat je slaapt (en hoe intensief), je sportieve prestaties of de calorieën die je eet. Alles kun je meten.

Wanneer gaat het gebeuren?
Het kan dus, maar gaat het gebeuren? En wanneer? Hoeveel jaar duurt het nog voordat onze broodrooster is verbonden met het internet? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt af van twee factoren: de beschikbaarheid van enerzijds een geïntegreerd systeem en anderzijds van voldoende netwerkcapaciteit.

De IT-ontwikkelingen zijn inmiddels zo ver dat de technologie om het Internet of Things mogelijk te maken, betaalbaar is voor een grote groep consumenten. Waar het nu nog aan ontbreekt, is een uniforme visie over hoe deze apparaten samen gaan werken. Zonder een standaard is het zo goed als onmogelijk om verschillende apparaten aan te sturen. Verschillende IT-bedrijven zijn bezig met hun eigen visie en platform. Zo presenteerden zowel Google, AT&T, Qualcomm als Intel hun plannen op het gebied van Internet of Things tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Welk systeem dominant gaat worden, is nog moeilijk te voorspellen.

Een tweede noodzakelijke randvoorwaarde is de beschikbaarheid van betrouwbare netwerkverbindingen die een hoog datavolume aankunnen. De Belgische overheid zal dit jaar starten met de veiling van de betere frequenties voor 4G-verbindingen. 4G moet het mobiele internet (in principe) tien keer zo snel maken. Toch zal het nog wel even duren voordat 4G voor iedereen beschikbaar is, al was het maar omdat nog maar een klein deel van de smartphones overweg kan met deze technologie (waaronder de iPhone 5, Sony Xperia V en de HTC One SV).

Netwerken worden slimmer
Niet alleen de snelheid van het netwerk is van belang voor het doorbreken van Internet of Things. Met name de beschikbaarheid doet ertoe. Netwerken zullen daarom in de toekomst niet alleen sneller worden, maar ook slimmer. Om het even grafisch weer te geven: je kunt proberen om de kabel dikker te maken zodat er meer eentjes en nullen doorheen passen, maar dat voldoet niet altijd aan de behoefte, zo weten we uit ervaring. Een technologie die minstens zo belangrijk is voor de opkomst van het Internet of Things is het versnellen en beveiligen van dataverkeer. Zo zorgt netwerktechnologie van bedrijven als Citrix ervoor dat dataverkeer (met name op het web) versneld en veilig wordt verstuurd en optimaal verdeeld over de servers die op dat moment de meeste capaciteit hebben.

Mogelijkheden
Mobiele telefonie heeft de wereld zo snel veroverd, dat 85 procent van de wereldbevolking op dit moment toegang heeft tot een draadloos netwerk. Ter vergelijking: slechts 80 procent is aangesloten op het elektriciteitsnet. Met de smartphone is het internet voor het eerst buiten zijn comfortzone van de PC of laptop geslopen. Apps op de smartphone benaderen het internet al op een compleet andere manier dan hoe we dat gewend waren. In plaats van te surfen naar een www-adres, zijn er nu toepassingen voor heel specifieke behoeftes: van een wegenkaart op je mobiele device, tot een elektronisch notitieboekje of babyfoon.

Een logische volgende stap is dat deze hulpmiddelen onafhankelijk van een smartphone in verbinding staan met het wereldwijde web. Dus geen babyfoon-app op je iPhone, maar een babyfoon met een sensor en een IP-adres, die verbonden is met je smartphone.

De technologische voorwaarden zijn er en het is slechts een kwestie van tijd voordat er een standaard op de markt komt waardoor het Internet of Things binnen een paar jaar gemeengoed wordt – en dat zou wel eens net zo snel kunnen gaan als de opkomst van apps. Bedrijven die nu al nadenken over de mogelijke toepassing van deze trend op hun producten zullen hier als eerste de vruchten van plukken.
Auteur: Jan Christoffels, Senior Systems Engineers bij Citrix BeLux.

http://allthingsd.com/20121219/your-internet-is-already-on-your-tv/
http://www.wired.com/threatlevel/2013/01/plug-n-play-security-flaws/
http://www.technologyreview.com/news/509331/an-internet-for-manufacturing/
http://www.networkworld.com/slideshow/96832/25-weirdest-things-in-the-internet-of-things.html?source=NWWNLE_nlt_afterdark_2013-04-22#slide1


LINKEDIN WERKT AAN ZIJN PROFIELEN
Je CV wordt een professioneel portfolio

We hebben het hier zo vaak over Twitter en Facebook, maar we zouden nog een ander belangrijk sociaal netwerk uit het oog verliezen: LinkedIn. Dat wordt veel gebruikt, maar heeft zijn eigen functie. Twitter is het netwerk voor nieuws, Facebook voor het contact te onderhouden met je vrienden, en LinkedIn is de plek waar je de evoluties in je carrière vermeldt, en kan discussiëren met collega's in een bepaald vakgebied.


LinkedIn is dan ook de plek die je in ere moet houden wanneer je van plan bent om een carrièreswitch te maken, want potentiële werkgevers zullen ongetwijfeld daar gaan kijken. Daarom is het goed te weten dat je voortaan in het sociale netwerk meer mogelijkheden hebt om je profiel te stofferen.

Voortaan kan je namelijk een fotogalerij toevoegen, video's en diavoorstellingen. Bij de verschillende rubrieken (je ervaring, je opleiding, ...) staat een houder om deze content toe te voegen. De content zelf moet je op LinkedIn zetten, of op een dienst waarmee LinkedIn samenwerkt, zoals TwitPic voor afbeeldingen, YouTUbe en Vimeo voor filmpjes, en SoundCloud voor audio. Je kan dus geen gewone link-out naar je eigen website leggen.

Wel handig - een fotograaf of grafisch ontwerper kan voorbeelden van zijn werk tonen, een adverteerder kan een filmpje met een vorige campagnetonen, enz.

LinkedIn volgt hiermee een trend die je ook op andere websites ziet: tekst is niet langer belangrijk, afbeeldingen wel. Een trend die ook in de apps voor iPhone en Android weerspiegeld wordt, waar de afbeeldingen ook een prominente rol spelen.

De optie wordt geleidelijk aan uitgerold, beginnende met de Engelssprekende landen. Bereid je dus maar al voor!
http://www.theverge.com/2013/5/1/4289810/linkedin-visual-portfolio-profile-redesign
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57582246-93/linkedin-turns-online-resumes-into-professional-portfolios/


AMAZON KINDLE APP KRIJGT EXTRA FUNCTIES VOOR SLECHTZIENDEN
Voorlopig voor iOS, later voor andere platformen

Soms kan je je afvragen: gaan we niet te snel? We leven zo afhankelijk van onze gadgets, we beschouwen ze als een onderdeel van ons leven. En onze gadgets moeten steeds sneller, beter zijn, nog meer kunnen. Maar schakelen we geen categorieën mensen uit? Mensen bijvoorbeeld die niet het geld hebben om het laatste, het nieuwste te kopen? Mensen die digibeet zijn, en niet overweg kunnen met een computer? Maar ook mensen met een handicap, wordt daar wel voldoende aan gedacht? Want als we niet aan al deze mensen denken, en onze maatschappij uitbouwen op computers en apps, zonder alternatief voor hen, dan worden we echt een maatschappij met twee snelheden... Vooral als je bedenkt dat een recent onderzoek uitgewezen heeft dat 20% van de mensen gewoon geen computer heeft!

Het is daarom goed een bericht te lezen zoals dat van Amazon. Het heeft namelijk een update uitgebracht voor zijn Kindle app, waarmee je e-boeken kan lezen op je smartphone en tablet. Voorlopig alleen voor iOS toestellen (iPhone, iPad), aar later zouden andere platformen volgen.

Deze update is in het bijzonder bedoeld voor blinden en slechtzienden, want hij maakt gebruik van de VoiceOver technologie van de Apple toestellen om de 2 miljoen titels in de Kindle store luidop te laten voorlezen, maar ook om het scherm te bedienen. Dankzij de technologie kunnen zij navigeren binnen hun bibliotheek of binnen een boek, naar een bepaalde pagina, boeken in de bibliotheek sorteren op auteur of titel, enz. Het voorlezen is een functie die uiteraard al langer beschikbaar is, maar het zijn de gebaren die je op het scherm kan maken (knijpen, schuiven, dubbeltikken, ...), die het waarlijk interessant maken voor blinden en slechtzienden.

De update kan gedownload worden van het eerste adres, en bij TheNextWeb en TechCrunch vind je de aankondiging.
https://itunes.apple.com/gb/app/kindle/id302584613?mt=8
http://techcrunch.com/2013/05/01/amazon-adds-new-features-for-blind-and-visually-impaired-users-to-kindle-for-ios-app-coming-to-other-platforms-soon/
http://thenextweb.com/apps/2013/05/01/amazon-updates-its-ios-kindle-app-with-voiceover-support-for-blind-and-visually-impaired-users/


HACHETTE WERKT PRIJSMODEL UIT VOOR BIBLIOTHEKEN
Drie keer zo duur, maar wel vrij

Ga jij nog naar de bibliotheek? Wij wel. Boeken lenen kost er niets, en de nieuwste boeken aankopen maakt je tegenwoordig al gauw 20 euro lichter. Het gekke is dat die prijs ongeveer hetzelfde blijft wanneer je een nieuw boek in e-vorm zou aankopen, als bestand dus om op je e-reader, tablet of smartphone te lezen. En dat terwijl zo'n e-boek niets kost aan grondstoffen (papier, drukwerk, ...) of stockage (vervoer van en naar boekenwinkels, ruimte in de magazijnen, terugnemen van onverkochte boeken, ...)

Het zijn natuurlijk de auteursrechten die het e-boek zo duur houden, want die blijven per verkocht exemplaar gelijk, of het nu om een papieren of digitaal boek gaat.

Maar hoe zit het eigenlijk met het huren van e-boeken in de bibliotheek? Daar worden allerlei experimenten rond gevoerd, om een correcte manier te vinden om met die auteursrechten om te gaan. Een van die experimenten wordt in de VS  nu officieel uitgebreid naar het hele land.

Het gaat om Hachette. Dat had een jaar geleden een pilootprogramma opgestart, om e-boeken te leveren aan een beperkt aantal bibliotheken. En nu heeft Hachette bekend gemaakt dat het deze strategie verder zal ontwikkelen: zijn hele cataloog van 5.000 e-boeken zal vanaf 8 mei beschikbaar worden in alle bibliotheken van het land.

En het zullen ook de nieuwste titels zijn - e-boeken zullen tegelijkertijd uitgebracht worden als de print edities. Er hangt wel een prijskaartje aan vast: bibliotheken moeten 3 keer de prijs betalen van een "primary" print book, wat wil zeggen de duurste editie in print (meestal de ingebonden editie dus). Een jaar na publicatie zal de prijs dalen naar 1,5 de prijs van het print boek. De boeken kunnen een onbeperkt keer uitgeleend worden, maar elk exemplaar maar aan één gebuiker tegelijk.

Momenteel is het op het vlak van e-boek uitleenpraktijken een echt bont allegaartje, afhankelijk van de uitgever. Simon&Schuster maakt zijn boeken beschikbaar voor de openbare bibliotheken inNew York City als teste. Random House werkt met àlle bibliotheken, maar daar moeten de bibs een aankoopprijs betalen van 3x de normale prijs. HarperCollins werkt dan weer met een systeem waarbij een bib een e-boek 26 keer kan uitlenen en dan een nieuwe kopie moet kopen. En Mcmillan stelt alleen oudere boeken ter beschikking van de bibliotheken.

En jij? Kan jij al e-boeken lenen in jouw bib? Laat het ons weten.
http://paidcontent.org/2013/05/01/following-pilot-hachette-will-make-all-of-its-ebooks-available-to-libraries-nationwide/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!*** ZONNIGE VOORUITZICHTEN MET DE SAMSUNG NX300 SYSTEEMCAMERA: PROFESSIONELE KWALITEIT VOOR IEDEREEN
• Stijlvolle systeemcamera maakt supersnel professionele foto’s
• Maak foto’s en video’s in 3D en deel ze meteen via Wi-Fi
 De camera heeft maar liefst 14 automatische settings voor de beste foto’s, ongeacht de omstandigheden. Waar je de komende lente- en zomermaanden ook uithangt, via Wi-Fi kun je de beelden direct met je Facebook-vrienden delen. De NX300 heeft bovendien het eerste one-lens systeem ter wereld, waarmee je foto’s én video’s in 3D neemt.
De Samsung NX300 is verkrijgbaar in de kleuren bruin, zwart en wit voor een verkoopadviesprijs van € 799,- incl. BTW en Recupeltaks. (1)
http://lewispr.cmail2.com/t/j-l-jduydrl-dltkitgl-t/


*** SAMSUNG GALAXY S4 BIJNA IN DE BELGISCHE WINKELS

Vanaf 27 april 2013 ligt de Samsung Galaxy S4 in de winkel. Het toestel werd reeds internationaal voorgesteld op 14 maart 2013 in New York, maar is weldra beschikbaar in België. Met de GALAXY S4 haal je het maximale uit je leven: het genieten van echt contact met familie en vrienden, maar ook je gezondheid op peil houden.
De Samsung GALAXY S4 is vanaf zaterdag 27 april 2013 in België verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs van de 16 GB versie bedraagt € 699,- inclusief BTW(2)
http://lewispr.createsend1.com/t/j-l-jduytht-dltrhhlid-t/*** TOMTOM INTRODUCEERT DE NIEUWE TOMTOM GO EN ZET DAARMEE ALWEER DE STANDAARD VOOR NAVIGATIE
TomTom toont nieuwe sporthorloges: TomTom Runner en TomTom Multi-Sport
TomTom stelt NavKit voor, de technologie die de motor vormt voor alle toekomstige TomTom producten en ook beschikbaar wordt onder licentie
TomTom toont preview van het TomTom Commuter Concept (3)
http://www.tomtom.com/launch

 
 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sterrenchef Wout Bru en 100 andere oldtimerchauffeurs online te volgen tijdens ‘Tour Amical’ in Spanje
GeoDynamics uit Kortrijk zal dit jaar voor het eerst elk van de honderdtwintig oldtimers uitrusten met zijn blackbox. Dat is een apparaatje met ingebouwde gps- en gsm-functies. De blackbox meet de snelheid, de reëel afgelegde weg, de gereden tijd, de tijd dat de auto’s stilstaan en hun actuele positie. De blackbox stuurt die gegevens naar de servers in het datacenter van GeoDynamics. Van daar komen ze in realtime op de website van Tour Amical. Daar kan iedereen tijdens de tocht elke auto volgen op een gewone en een satellietkaart. De locatiebepaling is nuttig wanneer een auto pech heeft of gestolen zou worden.
http://www.touramical.be/index.php/tracking

*** Gebruikers van iPad™ en Android krijgen dankzij Freedelity toegang tot Tax-On-Web
Freedelity, de uitgever van digitale oplossingen die gebruikmaken van de Belgische elektronische identiteitskaart, geeft gebruikers van Tax-On-Web eindelijk de mogelijkheid om hun aangifte met een iPad™ of Android™-tablet in te dienen en professionals krijgen mobiele toegang tot allerlei diensten.
Dankzij de toepassing ‘Freedelity Secure Browser Free’ (gratis te downloaden op de website http://mobile.freedelity.be) en de aangepaste lezer voor de elektronische identiteitskaart (te koop op dezelfde website voor de iPad of voor de Android-tablet) kunnen particulieren zich vanaf nu in enkele seconden met hun tablet aanmelden op een reeks beveiligde websites zoals MyMinFin en Tax-On-Web.
http://mobile.freedelity.be/
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=31711&language=NL

*** Facebook-apps krijgen antireclameknop
Facebook gaat het zeer binnenkort mogelijk maken om advertenties in zijn mobiele apps ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=iMliTY3X382sB_kzmgiTmIZ%2BFRQWjoiOCJo0E2nurZwc6DviF

*** Panasonic lanceert mobiele oplader Panasonic Portable Power
Smartphones, tablet-pc’s en andere mobiele apparaten snel opladen
http://www.panasonic-batteries.com

*** CACHE OP ZAK: DEEZER PAKT SLECHT NETWERKBEREIK AAN
Smart caching komt naar de iOS-app van Deezer en geeft gebruikers sneller en ononderbroken toegang tot hun favoriete nummers.
Slechte netwerkdekking vormt niet langer een obstakel om onderweg muziek te streamen.
http://www.deezer.com/

*** ANNEMIE AUGUSTIJNS WINT DE EERSTE “MONOGRAPHY SERIES” AWARD, UITGEREIKT DOOR NIKON EN BOZAR.
De Antwerpse fotografe wint een solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten. Ze presenteert een 30-tal foto’s geïnspireerd op de (laat)modernistische architectuur in Oost-Europa en België.
Opening en prijsuitreiking: 8 mei om 19u
http://we.tl/Glc2vn5Mch

*** Microsoft brengt een nieuwe reeks draadloze muizen op de markt met een kleurrijk en origineel design. Zes kunstenaars gaven elk hun interpretatie aan de Wireless Mobile Mouse 3500, wat leidde tot de Limited Edition Artist-reeks.

De kunstenaars die voor het ontwerp tekenden zijn Deanne Cheuk, Joy Deangdeelert Cho, Matt Lyon, Dana McClure, Kustaa Saksi en Si Scott.
http://www.microsoft.com/hardware/en-us/p/touch-mouse-limited-edition-artist-seriesHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetCHRIS TERRELL: BEAUTIFUL DREAMER
[akoestisch] Het mooie aan SoundCloud is dat je er zelf artiesten ontdekt - je bent geen volger van hitlijsten, maar je loopt gewoon de artiesten af, op basis van de tag die zij aan hun muziek gegeven hebben.
Zo stuitten wij op Chris Terrell, een man die alleen met zijn gitaar muziek brengt. En echt: het is meeslepend. Heel zuiver gezongen, vrolijk en toch intiem, met een heel zachte en ook loupezuivere stem. Om te ontdekken - en te downloaden.
http://soundcloud.com/chris-terrell-1/beautiful-dreamer-chris
http://soundcloud.com/chris-terrell-1


CANOLA TENDERFOOT - VILNIUS
[elektro folk] Knappe muziek, waarvan wij helaas geen gratis downloads vonden. Maar dat mag je er niet van weerhouden om de muziek te beluisteren bij verschillende webdiensten zoals MySpace en SOundCloud. Redelijk drukke drums, en toch een coole lounge sfeer. Luister vooral bij SoundCloud naar What is Good...µ
http://www.myspace.com/canolatenderfoot
http://soundcloud.com/canolatenderfoot
http://soundcloud.com/canolatenderfoot/what-is-good


MABAFU - LITTLE BOY
[reggae] Heerlijke uptempo, vrolijke muziek die het midden houdt tussen dub, reggae en Latin. Een album om gratis te downloaden, en bij Souncloud vind je ook muziek van de band.
http://archive.org/download/BSMX0047/01-Changes_FeaturingAlenaSola_192kb.mp3
http://www.blocsonic.com/releases/archiveclick/slug/blocsonic-maxbloc-bsmx0047--all-tracks-320kbs-mp3-includes-pdf-booklet
http://soundcloud.com/mabafu


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE ENGELBEWAARDER

Een Vlaams hoorspel, van de BRT, uit 1991. In dit hoorspel, gebaseerd op een verhaal van Vaclac Havel en in een regie van Martine Ketelbueters krijgt een man, meneer Babbert, bezoek van ene Karel Marchon. Die lijkt heel veel van hem te weten. En wat is eigenlijk de reden van zijn bezoek?
Een uitstekende thriller, met de stemmen van Bob de Moor en Karel de Ruwe.
http://hoorspel.wordpress.com/2013/04/27/de-engelbewaarder/


Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@Korben: Ça va intéresser les Youtubers http://t.co/WZ4M9VW543

@bloovi: 'Apple is het enige grote bedrijf dat ooit geïnnoveerd heeft,...'  - http://t.co/1gCyK68ETp

@bruno1970: @amedee Yes, the main reason I'm not sponsoring Wikipedia is because of the biased moderators. See the header of http://t.co/HWiNN9RTTs

@iOnAsJ: Wijze functie. RT @vangampelaere: #Twitter vertelt straks wat er in jouw buurt gebeurt http://t.co/hbaQL13ycY

@talking_heads: "Turning unused apps into life-saving mediums." Great campaign by Duval Guillaume Modem: http://t.co/tMoAJiB3TP

@Korben: "Twitter: The Comic" http://t.co/1eCOoqNdza

@netlash: Misschien zijn zij met wie ik bier drink juist niét degenen waarmee ik vrienden wil worden op Facebook: http://t.co/JB46jGmms0

@Elja1op1: Gaaf! RT @michielb: Dit is heel mooi gemaakt. Over de tijd. Here is today: http://t.co/IRCvRYEChH #dwingendklikadvies

@johanptrs: Belgian Tiles will be submitted to the store tonight! #AlmostThere #ThanksToAllWhoHelped #win8devbe

@DroidDemos: Latest Microsoft ads pokes fun at the Android and Apple holy war [VIDEO]  via @phandroid

@Informaticienbe: L'animation flash du mardi: Splitman 2: Splitman, c'est un petit puzzle qui ne manque pas de tranchant. Vous i... http://t.co/YxcICE9rol

@robinwauters: RT @violetblue: It is a sham and disaster: an economy of bias, personal revenge and no ethical standards: Wikipedia’s shame http://t.co/A7oF8f8ryc on @Salon

@VTMKoken: RT @GabrielsJolien: Kookwebsite @VTMKoken en Nikon slaan handen in elkaar: bangelijk http://t.co/xx3fjq3IoH

@VdmKurt: Een tip voor wie van documentaires, van architectuur, van fotografie en van goeie smaak houdt : http://t.co/XFtnkJJMDs

@netlash: Een domeinnaam met speciale karakters - is dat nuttig? http://t.co/v7OqIN8GVf

@Microsoftbe: Connect your website to your #Windows8 Metro style App http://t.co/Z76Soq6Eyk #IE10

@StKonrath: Researchers call out Twitter celebrities with suspicious followings, by @nicoleperlroth http://t.co/kmNm6nWkPW

@Toon: Appsforgeo.be hackaton with > 200 new geo-datasets released by Belgian authorities lobbied by @tdelestre #opendata http://t.co/mItnCjcKsE

@janseurinck: Social media marketing, my dear, it is finished http://t.co/BaRDsBWfta #bloemennochkransen

@mbrinkerink: RT @cvanderven: #Historypin sluit aan bij #Europeana Creative project http://t.co/FOGmg9Aic6 #samenwerking #hergebruik

@clickfire: RT @KrisOlin: How to add the Google+ Comments to WordPress http://t.co/UvJ6pplunt via @devesh

@dejournalistiek: Audioboeken-streamer komt naar Nederland http://t.co/cRhKbtZpEW
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je kan geven zonder lief te hebben,
maar je kan niet liefhebben zonder te geven.
- Robert Louis Stevenson-


 
De nieuwe oogst


   
WEAVLY: REMIXEN

Met deze webdienst kan je filmpjes van YouTube, geanimeerde GIF's van Loopcam en muziek van SoundCloud met elkaar mixen. De webdienst
zorgt voor de technologie, jij moet voor de creativiteit zorgen!
[Taal: ENG]
http://weavly.com/
http://www.makeuseof.com/dir/weavly-remix-youtube-videos-loopcam-gifs-and-soundcloud-tracks/


COUB: GIF AFBEELDINGEN MET KLANK
Je kan met GIF afbeeldingen heel gemakkelijk animaties maken - zoals de dienst Vine al bewezen heeft. Maar waarom geen korte fragmentjes met muziek? Dat is wat deze nieuwe webdienst mogelijk maakt. Je kan een video tot 200 MB uploaden of een link van een filmpje op YouTube of Vimeo. Vervolgens kies je welk fragment je van die video wil gebruiken, en de webdienst maakt er een "coub" van, een kort filmpje van 10 seconden dat je in je eigen website kan embedden of delen met je vrienden.
[Taal: ENG]
http://coub.com/
http://www.makeuseof.com/dir/coub-create-entertaining-10-second-videos-to-play-the-role-of-gifs-on-your-website/


EURONEWS: NIEUWS VANUIT EEN EUROPEES STANDPUNT

Vaak kijk je ofwel naar websites die het nieuws uit één bepaald land brengen, zoals de krantensites of de nieuwssites van de nationale zenders, ofwel naar nieuwssites die meer Amerikaans gericht zijn. Een alternatieve site is die van Euronews, waar het nieuws uit heel Europa belicht wordt. De site is rijk aan video's, afkomstig van het nieuws van de gelijknamige tv-zender. Voor als je eens een andere blik op het nieuws hebben wil.
[Taal: ENG]
http://www.euronews.com


YENYARD: ALTERNATIEVE VERLANGLIJST
Deze website moet het jouw vrienden gemakkelijker maken om voor jou een cadeautje te kopen: je zegt op de site wat jouw favoriete winkels zijn, je deelt je lijst met je vrienden, en zij kunnen dan een bon kopen die jij meteen gebruiken kan in een van die winkels.
Mooi principe, waarbij het succes echter wel afhangt van het aantal winkels dat aan het initiatief deelneemt. En op dat vlak lijk de site wel aan te slaan; kijk je op "Onze winkels", dan krijg je meteen een selectie te zien (uit Leuven in ons geval) van toch wel interessante winkels met een alternatief aanbod. Benieuwd of ook andere steden vertegenwoordigd zijn..
http://www.yenyard.com/nl/alle-winkels
http://www.yenyard.com/nl


COMETDOCS: DOCUMENTEN BEWAREN EN OMZETTEN

Bij deze webdienst kan je documenten online bewaren en organiseren, maar ook omzetten naar andere formaten (HTML, PDDF, Word, AutoCad, XLS, XPS, PUB, enz.). Bovendien kan je de documenten delen, anoniem met enkele vrienden, of publiek. Grote bestanden kan je bovendien via mail overbrengen. De dienst heeft een gratis versie met 1 GB ruimte en 100 MB limiet per document, maar er bestaan ook betalende versies.
[Taal: ENG]
http://www.cometdocs.com/user/subscriptions
http://www.cometdocs.com/


CITYTRIP PLANNER
Handig, wanneer je een stad bezoeken wil: op voorhand bekijke je welke bezienswaardigheden er zijn in een stad, je plant je bezoek, je boekt wat nodig is (hotel, transport, restaurant, museum) en het geheel kan je dan als een persoonlijke stadsgids naar je mobiele toestel downloaden. Deze dienst bestaat in het Nederlands, Frans en Engels.
[Taal: NL/FR/ENG]
http://www.citytripplanner.com/nl/HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONS
Is het echt nodig om gevestigde waarden volledig te moderniseren? Dat de Boerinnenbond omgevormd werd tot KVLV,kan je nog begrijpen. Maar om de groep KVLV, die verschillende pijlers omvat, om te vormen naar "ons", is toch wel een grote gok. ONS, dat wil wel het gevoel van samenhorigheid benadrukken, maar tegelijk geeft het toch ook wel een beetje een bezitterige indruk, niet?
Hoe het ook zij, dit is dus de nieuwe site van de KVLV:Ons.be
[Taal: NL]
http://www.ons.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAUTERS VS WAES

Het gebeurt niet gemakkelijk dat twee Vlaamse zenders samen een programma maken, maar nu is het zover: bij Wauters vs. Waes moeten de twee durfallen alle mogelijke taken uitvoeren die door de internauten bedacht kunnen worden. En daar kan jij aan meehelpen bedenk zelf jouw uitdaging voor de heren, via deze site!
[Taal: NL]
http://www.wautersversuswaes.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEEKEND BLOG AWARDS
Knack Weekend wil de blogs van gewone mensen in de schijnwerper zetten, en heeft daarvoor de Weekend Blog Awards bedacht. De finalisten daarvan zijn nu bekend. En jij kan meehelpen om de blogs, die volgens jou een plekje verdienen op het ereschavot, de punten te geven die ze verdienen, door te stemmen. Het is meteen een kans om enkele prachtige pareltjes van blogs te ontdekken!
[Taal: NL]
http://weekend.knack.be/lifestyle/radar/finalisten-blog-awards-zijn-bekend/article-4000287992375.htm#


VRIJDAG MULTIMEDIA: NEVERHAPPEN

Prachtige foto's, enorm scherp, met oog voor detail. De interface om te bladeren is wat rudimentair (je klikt gewoon op de foto om een volgende te zien), maar dat doet niets af aan de kracht van de foto's zelf.
[Taal: ---]
http://www.neverhappen.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GEO GUNS
Voor de mensen die graag oorlogje voeren - alhoewel het natuurlijk nog altijd veel onschuldiger is om zoiets virtueel te spelen, dan in het echt. Met deze webdienst, gebaseerd op Google Earth, kan je virtueel oorlogje spelen op elke plek ter wereld: die plek wordt meteen omgevormd tot slagveld, waarop je aan het werk kan met tanks en meer.
[Taal:ENG[
http://www.walewijndenboer.nl/geoguns/#


VRIJDAG MULTIMEDIA:CRIMSON ROOM
Een heel leuk spel om te spelen -een soort Larry game waarbij je allerlei voorwerpen in een kamer moet ontdekken, verzamelen, om later in het game te gebruiken. Veel spelplezier gewenst :)
[Taal: ENG]
http://www.mostaddicting.com/CrimsonRoom.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Studeren we binnenkort allemaal een semester online?
http://www.belgiancowboys.be/web/studeren-we-binnenkort-allemaal-een-semester-online/
- The Human Printer: CMYK met de hand
http://www.belgiancowboys.be/design-2/the-human-printer-cmyk-met-de-hand/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Zeven op de tien gebruiken internetbankieren
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3435183/2013/05/02/Zeven-op-de-tien-gebruiken-internetbankieren.dhtml
- 'Nieuwe game maakt brein in tien uur drie jaar jonger'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3435122/2013/05/02/Nieuwe-game-maakt-brein-in-tien-uur-drie-jaar-jonger.dhtml
 
 
*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
- Gratis software om snel te scannen
http://www.fan.tv/digitaal/software/20458-gratis-software-om-snel-te-scannen
- Imagelys Picture Styles: Achtergronden maken
http://www.fan.tv/digitaal/software/15516-imagelys-picture-styles-achtergronden-maken
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Apart heeft met Audiocontrol 12.8 complete audio- en pagingmatrix klaar
http://www.elektrozine.be/ez/article/7298/Apart-heeft-met-Audiocontrol-12.8-complete-audio--en-pagingmatrix-klaar.html
- Snel en veilig bestanden delen met je mobiele toestellen
http://www.elektrozine.be/ez/article/7267/Snel-en-veilig-bestanden-delen-met-je-mobiele-toestellen.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- iPad bedreigd door de Android tablets!
http://www.digimedia.be/News/nl/14324/ipad-bedreigd-door-de-android-tablets.html
- Yahoo staakt de jacht op Dailymotion
http://www.digimedia.be/News/nl/14336/yahoo-staakt-de-jacht-op-dailymotion.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- The Pirate Bay verhuist naar sx domeinnaam
http://computertaal.info/2013/05/02/the-pirate-bay-verhuist-naar-sx-domeinnaam/
- Freeware: PeerBlock
http://computertaal.info/2013/05/02/freeware-peerblock/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gebruikers iPhone klagen over stroomverbruik Google Now
http://tweakers.net/nieuws/88865/gebruikers-iphone-klagen-over-stroomverbruik-google-now.html
- Darpa toont behendige robothand
http://tweakers.net/nieuws/88863/darpa-toont-behendige-robothand.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Mobile Vikings verlaagt tarieven
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/mobile-vikings-verlaagt-tarieven/article-4000292013437.htm
- Maak van je smartphone een robot (video)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/maak-van-je-smartphone-een-robot-video/article-4000292217022.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Google Now nu ook beschikbaar voor iOS
http://www.themobilerevolution.be/2013/04/google-now-nu-ook-beschikbaar-voor-ios/
- Eerste indrukken van de Samsung Galaxy S4: een drukke life companion
http://www.themobilerevolution.be/2013/04/eerste-indrukken-van-de-samsung-galaxy-s4-een-drukke-life-companion/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WINDOWS 8: DE OVERGANG GEMAKKELIJKER MAKEN
Voor heel wat mensen is de overgang van Windows 7 naar Windows 8 een grote stap; de tegeltjes op het startscherm, de verdwenen startknop, het is allemaal verwarrend. Voor hen enkele tips om de overgang gemakkelijker te maken, gebaseerd op een artikel bij Network World.
De eerste stap is heel simpel: vergeet dat de Metro interface bestaat. Windows 8 met zijn tegeltjes mag mooi zijn, maar jij hebt een toestel nodig om te werken. Weg met die tegels, en op naar de desktop modus! Dat kan je heel simpel doen: klik op de Desktop tegel, links onderaan de collecte tegels. Er bestaat nog een eenvoudigere manier: klik tegelijk op de Windows-knop en de letter D.
http://www.networkworld.com/research/2013/042213-three-quick-ways-to-ease-268967.html


WINDOWS 8: DE OVERGANG GEMAKKELIJKER MAKEN 2

Vind je dat het toch gemakkelijker is om met een startknop te werken? Microsoft heeft die verzuchtingen gehoord, en volgens sommige bronnen zou een volgende versie van Windows 8 opnieuw een startknop bevatten. Ondertussen kan een programma helpen om de start knop terug te brengen naar je interface. En dat is Classic Shell, een open broncode programma, dat niet alleen een start knop terug brengt naar je computer, maar ook je computer meteen in de desktopmodus opstart.
Je kan bovendien verschillende andere instellingen aanpassen.
http://sourceforge.net/projects/classicshell/?source=dlp


TIP: WAAR BEWAART FIREFOX MIJN PROFIEL?

Wanneer je, zoals wij bij onze redactie deden, de overstapt maakt naar een computer, is dat echt heel veel werk. Hoeveel werk, dat merk je pas wanneer je terug je oude werkomgeving op je nieuwe computer wil installeren.
Je wordt telkens opnieuw geconfronteerd met vragen. Zoals: waar bewaart Firefox op mijn oude computer mijn profiel, zodat ik mijn paswoorden en bookmarks kan importeren?
Daarop heeft Firefox gelukkig een antwoord voorzien. Ga naar Help / Probleemoplossingen (Troubleshooting information). IN het venster dat zich nu opent, ga je naar het onder deel Toepassingsbasics, waar je op de button "Map Tonen" klikt, naast de rubriek Profielmap.
Dit opent je verkenner, met de focus op de plek waar het profiel zich bevindt.
In dit profiel staat heel wat informatie: je bookmarks, je surfgeschiedenis, een paswoord, voorkeuren per site, je eigen woordenboek, autocomplete, download geschiedenis...
Onthoud deze plek, en doe hetzelfde op je nieuwe computer. In je nieuwe computer zal dat profiel wel een andere naam hebben, dus de volledige map controleren naar je nieuwe computer is niet hoe je het moet doen. Je moet wel de individuele bestanden uit de map op de oude computer, naar map van je profiel op de nieuwe computer kopiëren. Dat is het grote geheim!
https://support.mozilla.org/en-US/kb/profiles-where-firefox-stores-user-data

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

JITOUCH 2: MEER GEBAREN VOOR DE MAGIC MOUSE
[iOS] ) freeware
Met de Magic Mouse en de trackpad kan je heel wat doen via de gebaren die je met de muis maakt. Dit programma voegt daar nog meer opties aan toe, zoals het wisselen van tabls, links openen in een nieuw tab, pagina's verversen... Een uitleg van het programma bij MakeUseOf.
http://www.makeuseof.com/dir/jitouch-2-add-lots-more-gestures-to-macbook-magic-mouse/
http://www.jitouch.com/index.php?page=jitouch


CRITIZR: SUGGESTIES VAN DE KLANTEN
voor iPhone en Android
Een app in het Frans, jawel, maar toch wel interessant genoeg om even te vermelden. Het is de bedoeling dat, wanneer een klant in een handelszaak binnenkomt, en hij een kritiek of suggestie heeft, hij dat meteen via de app bekend kan maken. De app geeft het commentaar dan door aan de klantendienst van de zaak of aan de verantwoordelijke.
[Taal: FR]
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/pitch-critizr.shtml
http://critizr.com/


SWIZZLE: UITSCHRIJVEN UIT MAILING LISTS
Een handige app: na je aangemeld te hebben met je e-mail, scant de dienst de inhoud van je mailbox af. Daarna maakt het een lijstje aan met afzenders van mail die spam lijkt. Vervolgens kan jij beslissen om alle of enkele spammers per keer te verwijderen.
https://theswizzle.com/


CARDMUNCH: VISITEKAARTJES


Een echt handige app: hiermee maak je op je mobiele toestel een foto van een visitekaartje, upload die naar de app, die dan de informatie verwerkt en netjes onder de naam van die contactpersoon in de app zet. Een foto van het kaartje wordt ook bewaard om eventueel later terug te bekijken. CardMunch werd recent gekocht door LinkedIn.
http://www.cardmunch.com/


CAMFROG VIDEO CHAT
Windows all - 7,6 MB - freeware
Met deze software kan je met mensen uit de hele wereld chatten, met of zonder webcam. Deze webdienst heeft een eigen platform, waarbij je je moet registreren, om met de anderen te kunnen praten. Natuurlijk bestaan er ook heel wat meer geavanceerdere programma's, maar het gewone "chatten" blijft toch nog altijd aantrekkelijk.
http://www.chip.de/downloads/Camfrog-Video-Chat_36382333.html
http://www.camfrog.com/en/


YOONO: SURFEN MET WAT EXTRA


Extensie voor Firefox (Windows/LInux/Mac OS) - freeware
Met deze gratis extensie voeg je een zijbalk toe in je Firefox browser, waardoor je meteen ook alle sociale netwerken bij de hand hebt: Facebook, Twitter, Myspace enz. Maar ook Instant Messaging via MSN, Yaoo, Google Talk kan je in deze zijbalk opvolgen.
http://www.chip.de/downloads/Yoono-Add-on-fuer-Firefox_32015554.html
http://www.yoono.com/


VRIJDAG BELGISCH EN MOBIEL: BELGIË KRANTEN
Android - freeware
Een lijst van de grote kranten in België, de nieuwssites op het web, zodat je het nieuws kan vinden van De Tijd, De morgen, enz.. vinden kan.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.barisefe.belgiumnewspapers&feature=search_result


VRIJDAG BELGISCH EN MOBIEL: TV GIDS
Android - freeware
Een app die je niet alleen de programma's brengt die op tv te bekijken zijn, maar je ook herinnert wanneer er een bepaald programma gaat beginnen. De app bevat verschillende opties, zoals een top van bekeken programma's, offline raadplegen, tijdbalken, enz.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.woutergo.tvgidsbe&feature=search_result
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.
-Ronald Reagan-