Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/4/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 798 van 27/4/2013Gegroet lezer,

Nummer 797 - dat wil zeggen: nog 3 nummers, en het is editie 800. Een mooi rond getal, en onze redactie is heel blij dit hoogtepunt te mogen bereiken. Wij hebben op de redactie ook bekeken hoe we in de toekomst verder willen, wat we willen veranderen.

Een nieuwe website, die wellicht even simpel zal zijn als de huidige, maar met meer mogelijkheid tot interactie: een artikel retweeten bijvoorbeeld, of gemakkelijker commentaren geven en volgen. De inhoud van de artikels zou ongeveer hetzelfde blijven, maar we gaan streven om, met de beperkte middelen die we hebben, toch meer originele content te brengen.

Daarvoor zal ook beroep gedaan worden op mensen van buiten de redactie - en deze week zal u al meteen daarvan een voorbeeld vinden: een artikel van Stefaan Lesage, die de voorstelling bijwoonde van de Slimme Klas. Op algemene aanvraag wordt ook getracht de rubriek met tips terug nieuw leven in te blazen, omdat die wel erg geliefd was. Hebt u nog suggesties over hoe het in de toekomst verder moet, wij horen het graag!

Ondertussen veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week. Op naar nummer 800!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER #MUSIC: VOOR WEB EN IOS
Spotify blijkt het populairst

Waar Facebook het sociale netwerk geworden is waar je vertelt wat je deed aan fysieke daden (eten, drinken, uitgaan,...) is Twitter uitgegroeid tot de plek waar je vertelt wat je geestelijk deed (een blogpost schreef, een commentaar...). Twitter wil dat geestelijk genoegen nu uitbreiden met een muziektool: #music.

Om te beginnen: wat is het, praktisch gezien? Het principe van de webdienst is simpelweg gebaseerd op de # (hashtag). Je kan zien welke muziek er trending is, welke artiest het populairst. Je krijgt ook de activiteiten van een artiest op Twitter te zien, die verband houden met muziek: je kan naar het profiel van een artiest gaan, en ontdekken welke artiesten zij beluisteren. En je kan deze songs tweeten.

Dat laatste gebeurt op basis van links naar drie bronnen: iTUnes, Spotify en Rdio. Je hoort eigenlijk om te beginnen enkel een preview van iTunes, en als je een account hebt bij Rdio en Spotify, dan kan je in je account inloggen om de hele track te horen. (2)

Enkele dagen na lancering van de dienst, bleek al gauw dat de meeste #music links verwijzen naar Spotify, gevolgd door iTunes en dan Rdio. Eigenlijk is deze muziek-ontdekkingsdienst eerder een steuntje in de rug voor andere ontdekkingsdiensten dus.(2)

Nu is het wel zo dat zo'n ontdekkingsdienst uitgaat van actieve gebruikers. Het is te zeggen: sommige mensen zetten muziek op, abonneren zich op een muziekgenre, of gaan speellijstjes volgen die geen verdere actie van hen vereisen. Zodra zij weten dat een bepaalde bron hen brengt wat zij willen hebben, dan leunen zij, metaforisch gesproken, achterover in hun zetel en laten de muziek over zich komen. Laat ons dat de "volgers" noemen.

Andere gebruikers zijn actief. Zij zoeken muzieklijstjes bijeen, liggen altijd op de vinkenslag naar nieuwe muziek, zijn de eerste om een nieuwe song of artiest te ontdekken. Zij zijn degenen ook die op Spotify volgers hebben.

Wat #music aanbiedt, is iets dat noch voor de ene, noch voor de andere categorie geschikt is, naar onze bescheiden mening. Voor de actieve muziekzoeker niet, omdat hij zelf wil ontdekken. Voor de passieve muziekzoeker evenmin, omdat het teveel interactie vergt (het gaat per slot van rekening meestal slechts om een song per keer), en hij niet achterover kan leunen.

Plus natuurlijk dat de #music songs verwijzen naar andere ontdektools, die het wellicht beter doen dan #music zelf. Laat ons het, bij de beoordeling van #music, misschien houden op "een veredelde #hashtag, waarbij je ook songs beluisteren kan". Althans wanneer de dienst ook naar ons land komt, want wanneer je nu naar music.twitter.com surft, staat daar enkel een "coming soon"...
http://blog.twitter.com/2013/04/now-playing-twitter-music.html
http://techcrunch.com/2013/04/18/twitter-music-impressions-strengths-weaknesses/
https://music.twitter.com/


TWEETDECK WORDT AFGEBOUWD OP 7 MEI
En Upcoming wordt door Yahoo stopgezet. Het zal je digitale kind maar wezen...

Wanneer je een dienst of product bedenkt, en het is goed genoeg om succes te hebben, dan kan je kiezen uit twee dingen: het zelf in de hand houden, verder ontwikkelen, en hopen dat de groten der aarde, de Microsofts, Apples en Facebooken jouw ideetjes niet overnemen en jouw dienst overbodig maken. Of je kan, wanneer zij je een "aanbod dat je niet kan weigeren" doen, eieren voor je geld kiezen, en je product verkopen. Voor veel geld weliswaar, maar het is wel je digitale kind dat je afstaat.

En je kan alleen maar hopen dat het in goede handen terecht komt. Niet alleen omdat je toch wel een band voelt met je digitale kind, maar ook voor de vele gebruikers, die toch wel hun vertrouwen aan jou gegeven hadden.

Dat het niet altijd goed afloopt, weten we ondertussen wel. Deze week twee verhalen die dit nogmaals, ten overvloed, illustreren. Om te beginnen Tweetdeck. Deze client voor de sociale netwerken werd een tijdje geleden gekocht door Twitter. Tweetdeck is/was heel handig, want je kon verschillende accounts beheren in kolommen, en je kon ook feeds binnenhalen van andere sociale netwerken buiten Twitter, zoals Facebook. Twitter kondigde, na de overname, aan dat het die laatste mogelijkheid zou stopzetten: alleen Twitter feeds nog. En ook de Tweetdeck apps voor Android en iPhone zouden verdwijnen. Want waarom die apps onderhouden, als Twitter zijn eigen apps heeft voor die toestellen? De webapp, die op AIR gebaseerd is, zou eveneens verdwijnen. Alleen TweetDeck voor Mac en PC blijft voorlopig over.

Ondertussen werd een definitieve datum bevestigd voor die teloorgang: het wordt 7 mei. Wie dan meerdere accounts beheert, zoals vaak PR bedrijven doen voor verschillende klanten, zal moeten uitzien naar andere diensten. Hootsuite is bijvoorbeeld een goed alternatief (1)(2)

Het tweede verhaal komt van Upcoming.org. Dat is een (vooral op het Amerikaanse publiek gerichte) site waar evenementen gepland konden worden, en waar je achteraf dan foto's kon bekijken. De dienst werd in 2007 overgenomen door Yahoo, en die laatste heeft nu aangekondigd dat upcomping.org voor de valbijl gaat. De bedenker van Upcoming, Andy Baio, is heel ongelukkig met de gang van zaken. Vooral dan met het feit dat de gebruikers niet de mogelijkheid krijgen om hun archief te exporteren. Hij wil daarom een permanent archief van de evenementen creëren, waarop de geschiedenis van de site te zien is. Zijn geweeklaag, en zijn plannen lees je op zijn Waxy blog. (3)

Het blijft voor ontwikkelaars een moeilijke keuze. Je project voor veel geld verkopen, of verder ontwikkelen - met de kans overhoop gereden te worden door de grote techbedrijven. Alles zal afhangen van de band die je voelt met je gebruikers, vermoeden we...
http://thenextweb.com/twitter/2013/04/19/twitter-sets-a-may-7th-kill-date-for-tweetdeck-android-iphone-air-and-facebook-integration/
http://www.hootsuite.com
http://waxy.org/2013/04/the_death_of_upcomingorg/


LEAPMOTION: DE COMPUTER INTERFACE DIE HET AANRAAKSCHERM VERVANGT?
Als je Kinect al indrukwekkend volgt, dan is dit een stap verder

De interface met je computer, de manier waarop je "praat" en hem commando's geeft, wordt steeds natuurlijker. In het prille begin van het computertijdwerk ging die interface volledig via het klavier. Via geheimzinnige codetaal, toetsen zoals F1 en CTRLX moest je in een programma duidelijk maken wat je wou. En bewegen op het scherm ging alleen maar met je pijltjestoetsen. Gebruiksvriendelijk kan je dat moeilijk noemen.

Later volgde de muis, die de interface wat vergemakkelijkte. Je kon op het scherm accuraat pixels selecteren, woorden en zinnen aanduiden, en bewerken. De menubesturing verliep niet langer met codetaal, maar met uitklapmenu's. En nog later werd de interactie met het scherm via aan aanraakscherm mogelijk gemaakt. Je klikt een menu aan, en kiest een item, met je vinger. Een natuurlijke interface, die wel het nadeel heeft dat je scherm voortdurend besmeurd is met vettige vingers, en dat je vingers soms wel te groot zijn om iets nauwkeurig te selecteren.

Microsoft heeft met zijn Kinect weer een stapje verder gezet: een camera op het toestel volgt jouw bewegingen, en integreert die in de programma's waarmee je op dat moment werkt - volgens de huidige stand van zaken vooral games.

En dan is er een technologie die nog een stapje verder gaat: LeapMotion. Deze technologie is afkomstig van het gelijknamige bedrijf, dat als motto heeft dat het kneden van virtuele klei even gemakkelijk moet zijn als het kneden van klei in de echte wereld.

Verschillende bedrijven hebben al belangstelling getoond voor de interface. Zo werkt Leap Motion momenteel samen met ASUS, en zouden er binnenkort zowel Notebooks als All in One (AiO) pc's moeten uitkomen met de technologie aan boord.  Ook HP heeft aangekondigd dat het deze technologie zal verwerken in zijn toekomstige computers.

Meer over Leap Motion kan je lezen in de Wikipedia (1), en op de website van Leap Motion vind je een indrukwekkend filmpje. De sleutel tot Leap Motion is een klein blokje, dat de interface mogelijk maakt. Verschillende bedrijven zouden al bezig zijn om toepassingen en apps voor de Leap Motion Controller te schrijven. Wij zijn in elk geval heel benieuwd!
http://en.wikipedia.org/wiki/Leap_Motion
http://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-leap-motion-hp-20130417,0,6956098.story
https://www.leapmotion.com/

Nagekomen bericht: Google Earth 7.1 ondersteunt nu Leap Motion: de landkaart kan bediend worden met handgebaren
http://www.pressetext.com/news/20130424001


FACEBOOK PROBEERT HET WEBP BEELDFORMAAT VAN GOOGLE UIT
Maar de gebruikers pikken het niet...

Bij afbeeldingen op het web is het vaak een moeilijke evenwichtsoefening tussen resolutie en grootte. Een afbeelding moet natuurlijk scherp zijn, maar hoe duidelijker de foto, hoe groter de resolutie, hoe zwaarder de afbeelding is. Maar zwaardere afbeeldingen in kilobytes betekenen wel dat de afbeelding trager laadt...

Google promoot daarom een nieuw beeldformaat, WebP. Dat biedt dezelfde resolutie, maar is veel kleinder. Om succesvol te worden, moeten natuurlijk andere websites dit formaat ook gaan gebruiken, om het te laten inburgeren bij de internauten. Facebook is, zo weet CNet te melden, nu op de WebP kar gesprongen. Op Facebook staan immers heel veel foto's, die vaak geraadpleegd worden. Die foto's in de toekomst in het lichtere WebP formaat aanbieden, zou Facebook heel wat netwerkkosten laten besparen. En de website zou ook sneller laden, wat ook belangrijker is.

Dat Facebook deze stap gezet heeft, is natuurlijk een flink steuntje in de rug voor het formaat. Maar de gebruikers zijn niet echt tevreden met deze stap. Wanneer zij een afbeelding uploaden naar Facebook, wordt die namelijk omgezet in het WebP formaat. Geen probleem zolang de afbeelding bij Facebook blijft, maar wanneer de gebruiker een foto wil downloaden is dat er wel: noch Windows, OSX, Photoshop of andere software kan om met WebP. De Chrome en Opera browser ondersteunen het, en Mozilla zou het overwegen.

Een achtergrond artikel over WebP, de verschillende programma's die het ondersteunen, vind je bij CNet. Bij de Nederlandstalige Wikipedia vind je ook wat info.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57580664-93/facebook-tries-googles-webp-image-format-users-squawk/
http://allfacebook.com/webp_b115727
http://nl.wikipedia.org/wiki/WebP


ITUNES: KOOP NU, DOWNLOAD LATER
Kleine handige tweak...

Het zal je wellicht overkomen zijn: je komt iets tegen in de iTunes winkel, dat je eigenlijk zou willen hebben. Maar op dat moment ben je online via een verbinding met tikken - via je dure 3G verbinding bijvoorbeeld, niet via WiFi. En downloaden op dat moment zou teveel tikken kosten.

Apple heeft daar nu een oplossing voor gevonden: koop nu, download later. Deze optie vind je voortaan in de App Store. Wat vooral handig is wanneer je bijvoorbeeld afleveringen van tv-reeksen wil kopen, die toch wel wat mega- en gigabytes groot zijn.

Handig. Alleen: in Vlaanderen kan je nog altijd geen tv-reeksen legaal aankopen via iTunes. En dat is heel spijtig. Het verplicht als het ware de gebruiker om zijn tv-voer illegaal te gaan halen. Natuurlijk kan je afleveringen van tv-reeksen op je kabel tv bekijken, via de rode knop. Maar dan ben je beperkt tot het aanbod daar, en ben je ook verplicht op je tv te kijken. Terwijl zo'n tv-reeks op je tablet zetten, en onderweg, op de trein bekijken, wel heel leuk meegenomen is!
http://www.webpronews.com/apple-adds-download-later-option-to-itunes-purchases-2013-04
http://www.macworld.com/article/2036098/itunes-store-adds-buy-now-download-later-option-for-video-and-music.html


IS JOUW ROUTER WEL VEILIG? DEED JE AL EEN FIRMWARE UPDATE?
Draadloze router zou volgens experts volgende aanvalspunt worden

We hebben met zijn allen geleerd voorzichtig te zijn. We hebben ondertussen netjes een antivirus software draaien, en installeren meteen updates van ons OS en programma's zodra die uitkomen. Onze WiFi is beveiligd met een paswoord. En dus zij we veilig, toch?

Neen. Volgens een bericht bij ReadWriteWeb zouden we toch gevaar lopen, omdat hackers een nieuwe manier gevonden hebben om de brave internaut aan te vallen: via de draadloze router. Simpel is dat niet, maar hoe beter je de andere toegangspunten beschermt, hoe interessanter de router wordt als toegangspoort, gewoon omdat de gebruiker er niet aan denkt die te beveiligen.

In het verleden zijn immers ook bij routers zwakke punten ontdekt. De fabrikanten hebben die wel bij volgende versies verbeterd, en updates uitgebracht van de firmware voor bestaande toestellen, maar zeg nu eerlijk: heb jij al eens een firmware update uitgevoerd voor je router? Het antwoord zal in de meeste gevallen neen zijn.

Dat hackers zich bewust zijn van deze toegangspoort tot jouw computer, mag in elk geval blijken uit verschillende aanvallen die in het verleden vastgesteld zijn, o.a. in Brazilië in 2012, toen 4,5 miljoen DSL modems aangevallen werden.

Wat je kan doen om jezelf te beveiligen? Wel, om te beginnen moet je zorgen dat je de standaard gebruikersnaam en paswoorden op je router wijzigt; dat is een no-brainer, en elke hacker zal eerst proberen te zien of hij met dat standaard paswoord binnenkan. En verder moet je ervoor zorgen dat draadloze toegang via de webbrowser naar je router uitgeschakeld is. Normaal gezien kan je via de browser naar je router surfen, via een adres zoals 192.168.0.1. Door de draadloze toegang uit te schakelen, is toegang enkel nog mogelijk via een fysieke kabel die op de router aangesloten is. En dat maakt wel een groot verschil. Meer advies en achtergrond bij dit mogelijk gevaar bij ReadWriteWe.
http://readwrite.com/2013/04/16/beware-the-wireless-router-security-threat

Reactie van lezer jonno.oudijk@gmail.com
<<<Hier in België hoeven we niet te vrezen, in ieder geval niet als je bij Belgacom zit. Ik weet niet hoe het bij Telenet en de andere internetproviders in België is maar hier bij Belgacom moet je het serienummer van de router ingeven voor je ook maar iets kan doen. Dus hackers zullen eerst al moeten inbreken bij je thuis willen ze iets gaan doen. >>>


NOG MEER APPS ONTDEKT DIE BADNEWS MALWARE VERSPREIDEN
Malware solfert valse updateds op voor bekende progs zoals Skype

We mogen al vaak kritiek geuit hebben op het feit dat Apple zijn producten zo hermetisch afschermt, en alleen maar toelaat dat je programma's op zijn toestellen installeert die het zelf goedgekeurd heeft. Toch heeft dit systeem zijn voordelen, zoals de laatste dagen nogmaals bevestigd werd. Het voorkomt namelijk dat allerlei malware op je toestel sukkelt.

Verleden week kwam aan het licht dat een familie malware, die de toepasselijke naam Badnews meekreeg, via verschillende apps in de Google Play Store terecht gekomen was. In totaal zou BadNews tussen de 2 en 9 miljoen keer gedownload zijn. Deze week ontdekte beveiligingsbedrijf Bitdefender dat er nog drie apps meer besmet zijn, en dat die al 10 maanden in de Store verkrijgbaar zijn. Hoeveel slachtoffers zij gemaakt hebben, is nog niet duidelijk.

Wat Badnews doet? Wel, om te beginnen zullen zij je telefoonnummer, de unieke ID van je telefoon en andere data uploaden naar de eigen servers. Ook zullen zij je een bericht sturen waarin gesimuleerd wordt dat een update verkrijgbaar zou zijn voor een legitiem programma, zoals Skype. BadNews promoot ook andere malware, zoals AlphaSMS, een trojaan die, wanneer hij op je toestel staat, je duur te staan kan komen wantn hij zal sms berichten sturen naar dure betaaldiensten.

Wat je kan doen om jezelf te beschermen? Wel, natuurlijk een antivirus software op je mobiele Android toestel draaien. Iets wat, toevallig, Bitdefender verkoopt. Deze commerciële insteek van de melding van Bitdefender over de malware, doet echter niets af van de ernst van de dreiging. Je volgt dus best het advies, en installeert een AV op je toestel, van Bitdefender of een andere aanbieder. Meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/security/2013/04/more-badnews-for-android-new-malicious-apps-found-in-google-play/
http://arstechnica.com/security/2013/04/family-of-badnews-malware-in-google-play-downloaded-up-to-9-million-times/DE SLIMME KLAS VOLGENS SAMSUNG
Samsung stelde deze week de Slimme Klas voor. Stefaan Lesage van de #Tech45 Podcast woonde de presentatie bij en maakte er een verslag van. Hieronder lees je de intro - en de rest, mét foto's, vind je op de pagina van Stefaan.

Een paar dagen terug kreeg ik een uitnodiging met als sleutelwoorden technologie en onderwijs. Voor mij was dat meer dan genoeg om mijn interesse te wekken dus ging ik vandaag eens een blik werpen in de klas van de toekomst.

In de school voor wetenschap en technologie van het KOV Vilvoorde (TechnOV) bleek immers een pilootklas aanwezig te zijn, en wij mochten daar allemaal eens een kijkje nemen. En dat deed ik dan ook …
We kennen allemaal wel een of andere school die scandeert “Weg met de krijtjes en het klassieke schoolbord, welkom SmartBoard”. Bij de ene school wordt dat laatste dan vervangen door een iPad of ander toestel, en in deze klas waren het allemaal Samsung Tablets (Galaxy Note 10.1 om precies te zijn). Het klassieke bord hing er nog, en ik vermoed dat de stoffige krijtjes ook wel ergens te vinden waren, maar toch … de klas was voorzien van Samsung’s Smart Learning Suite.

Allemaal mooie woorden natuurlijk, maar wat is die Samsung Smart Learning Suite nu eigenlijk. Wel … het is een combinatie van hard- en software, toestellen en programma’s zoals ‘de gewone mens’ het zou zeggen. De echte techneuten en ICT Coördinatoren vertellen dan spontaan over een achterliggende server met een backend applicatie waar alles in geconfigureerd kan worden en zo. Maar ook dat zegt niet zoveel voor diegene die er niet dagelijks mee in contact komen.

Kort samengevat … ergens in de school is er een centrale computer aanwezig, die vaak met de noemer Server omschreven wordt. Hierop draait een toepassing waarin alle administratie kan gebeuren. Leerlingen of leerkrachten verbinden via een of ander toestel met deze server applicatie om zo nieuwe zaken toe te voegen of bestaande zaken te bekijken en aan te passen. Die zaken kunnen allerhande zijn, gaande van gegevens met betrekking tot leerlingen tot uurroosters, lesvoorbereidingen, oefeningen, didactisch materiaal, … allerhande inhoud of content. Vandaar dat de kenners het ook vaak hebben over een achterliggend Content Management Systeem ( CMS ) of een Electronische Leeromgeving ( ELO ).
Lees verder het hele artikel, mét foto's:
http://www.itutorpodcast.com/2013/04/23/de-slimme-klas-volgens-samsung/
(foto: © devia.be)

BITTORRENT SYNC NU OPEN VOOR IEDEREEN
Een soort Dropbox, maar dan wel P2P, geen cloud nodig

Er bestaan al verschillende diensten waar je niet alleen een online ruimte krijgt om bestanden op te slaan, zoals Mega, Google Drive, maar waar die bestanden ook automatisch gesynchroniseerd worden met wat op jouw computer staat, zoals bij Microsoft Skydrive en Dropbox. Die maken echter allemaal gebruik van de cloud, wat wil zeggen dat jij die bedrijven moet betrouwen met jouw persoonlijke bestanden. Je opslagruimte is bovendien beperkt.

BitTorrent heeft nu een alternatief uitgebracht waarbij jij in principe de baas bent: BitTorrent Sync. Je synchroniseert immers je data niet met de cloud, maar met de verschillende toestellen die je bezit. En dus heeft een derde geen toegang tot jouw bestanden. Deze manier van synchroniseren zou trouwens ook sneller moeten gaan, er is geen limiet op de opslagruimte of de snelheid bij het overzetten van bestanden.

De tool is al enkele weken in alpha-testing, en er werden sindsdien wat verbeteringen aan gemaakt. Zo kan je nu synchroniseren in slechts één richting, en bepaalde bestanden of mappen uitsluiten van de sync. Er wordt wel gebruik gemaakt van de BitTorrent technologie, maar jouw bestanden zijn niet toegankelijk voor derden. Tenzij jij uitdrukkelijk toegang geeft tot een bepaalde map, via een unieke private codesleutel.

Eigenlijk... bevalt deze vorm van synchroniseren ons wel, vooral omdat je bestanden altijd op jouw computers blijven.

Je kan de tool downloaden voor Windows, Mac en Linux (1). Een uitvoerige bespreking bij Ars technica en The Next Web.(2)(3)
http://labs.bittorrent.com/
http://arstechnica.com/information-technology/2013/04/bittorrent-sync-creates-private-peer-to-peer-dropbox-no-cloud-required/
http://thenextweb.com/insider/2013/04/23/with-over-200tb-synced-already-bittorrent-opens-up-its-sync-alpha-to-the-public-for-windows-mac-and-linux/


TWITTER VOERT BEVEILIGING IN TWEE STAPPEN IN
Hack van AP account bewijst dat het nodig was...

Wanneer jouw Twitter-account gehackt wordt, dan is dat nog niet zo erg. Beschamend misschien voor jou, en wellicht zal je enkele kennissen of Twitter-volgers doen versteld staan met links naar onbetamelijke of zelfs gevaarlijke websites. Maar wanneer de account van een befaamde nieuwsdienst zoals AP gehackt wordt, dan is dat wat anders. Wat op die account getweet wordt, gaat de hele wereld rond, en er wordt geloof aan gehecht - met alle gevolgen vandien.

Dat is wat dinsdag gebeurde: de AP Twitter account werd door onbekenden misbruikt om een bericht te tweeten als zou het Witte Huis aangevallen zijn. Er zouden zich twee explosies voorgedaan hebben, en president Obama zou gewond geraakt zijn.

Nu heeft zo'n bericht meteen wereldwijd gevolgen op de beurzen, omdat dit onzekerheid veroorzaakt. De Dow maakte meteen een duik met 100 punten. De AP account werd geschorst, om te voorkomen dat nog verdere valse berichten de wereld ingestuurd zouden worden. Maar het gebeurde legt de vinger op de zere plek: een Twitter account, vooral van zo'n belangrijk nieuwsmedium, moet beter beschermd kunnen worden.(1)

Twitter is zich hiervan bewust, en gaat stilaan twee-factor identificatie invoeren. Het is te zeggen: telkens je vanop een nieuwe locatie inlogt op Twitter (een andere computer, een nieuw mobiel toestel, ...) zal je de procedure moeten doorlopen. Je zal niet alleen je paswoord moeten invoeren, maar ook een code die naar je gestuurd wordt via sms of een app op je smartphone. Het bekende "iets dat je kent, en iets dat je hebt" systeem. Deze extra beveiliging is nog niet voor vandaag (Twitter heeft nog maar pas een jobadvertentie gezet voor een ingenieur die het moet uitwerken, zo meldt Wired), maar dringend is het in elk geval wél! (2)

http://www.theverge.com/2013/4/23/4257392/ap-twitter-hacked-claims-explosions-white-house-president-injured
http://www.wired.com/threatlevel/2013/04/twitter-authentication/


FOURSQUARE WIL DE BAAS WORDEN IN PLAATSELIJK ZOEKEN
Voert daarom aanpassing door aan Location Pages

Sommige webdiensten beginnen ludiek, zoals Foursquare met zijn check-ins en het burgemeester worden van een bepaalde plek, maar daarachter zit een verduiveld slim idee, dat een groot commercieel potentieel vertegenwoordigt.

Steeds meer handelszaken zijn immers op Foursquare aanwezig. Dat is meestal niet omdat ze zichzelf op de kaart gezet hebben - het is de gebruiker die het meestal gedaan heeft, met alle onnauwkeurigheden vandien uiteraard, maar ze zijn er tenminste. Door die aanwezigheid is Foursquare dan ook, meer nog dan Google, uitgegroeid tot de tool die je gaat raadplegen wanneer je in een onbekende stad bent, en een restaurant, apotheek, supermarkt, .... gaat zoeken.

Deze evolutie wil Foursquare nu beklemtonen door de herwerking van zijn website, met name het onderdeel van de plaatselijke pagina's. Die bevatten voortaan meer foto's, informatie over de handelszaken. Zo heb je niet alleen een plan van de ligging, foto's die mensen getagd hebben met deze handelsaak, maar ook commentaren die mensen achtergelaten hebben, plus tips over wat je in die zaak zou moeten doen, eten, drinken, ...

Verder is er het onderdeel "similar places" waarin je andere bars of restaurants ziet, en "Explore Nearby", waarin je tips krijgt voor andere interessante plekken. Ook de openingsuren zijn aanwezig, exact adres, telefoonnummer, tarieven, enz.

Uiteraard is het ludieke met de badges, het burgemeesterschap nog aanwezig, maar het is helemaal naar de achtergrond verdrongen, ten voordele van deze slimme commerciële toepassing. Meer bij WebProNews. (1)

Ontdek zelf de nieuwe lay-out en mogelijkheden op de website. (2)
http://www.webpronews.com/foursquare-redesigns-location-pages-in-its-bid-to-become-a-leader-in-local-search-2013-04
http://blog.foursquare.com/2013/04/23/we-gave-foursquare-com-a-facelift-now-its-even-easier-to-learn-about-places-nearby/?utm_source=feedly
http://www.foursquare.com


KOMT ER EEN NIEUWE VORM VAN DRM IN HTML5?
EFF waarschuwt alvast, en Free Culture zet de argumenten op een rij

Tegenover alle apps die het web segmenteren, staat er gelukkig ook HTML5. Deze nieuwe vorm de webtaal HTML heeft verschillende functies. Enerzijds moet hij het mogelijk maken dat webdiensten ook offline gebruikt kunnen worden. Anderzijds moet hij een alternatief bieden voor de apps, door er webdiensten van te maken die op àlle platformen werken. En tot slot moet hij ervoor zorgen dat je geen speciale plug-ins meer nodig hebt in de browser om rich content te kunnen draaien (filmpjes, klank, ...). Tussen haakjes: Microsoft heeft deze trend goed begrepen, want haar nieuwe versie van de Belgische MSN site (http://msn.be) draait volledig in HTML5.

Welnu, de laatste tijd gaan er stemmen op om DRM in HTML5 in te bouwen. Digital Rights Managementn is bedoeld om ervoor te zorgen dat jij geen illegale kopieën gaat maken van content zoals muziek, filmpjes, enz. Maar in het verleden is al gebleden dat DRM vaak meer slecht doet dan goed. De meeste fabrikanten van muziek bijvoorbeeld zijn dan ook afgestapt van het verkopen van hun contant in de vorm van bestanden mét DRM, en bieden die nu aan als gewone MP3's.

DRM zou in HTML5 de naam EME of Encrypted Media Extensions heten. Volgens EFF, Electronic Frontier Foundation, zou EME vereisen dat bepaalde software of zelfs hardware nodig is vooraleer bepaalde content kan draaien - wat de interoperabiliteit in de weg zou staan, en volgens EFF in tegenspraak is met wat het W3C wil, namelijk open standaards, die op alle toestellen en platformen werken.

De juiste uitleg van de plannen vind je alvast bij EFF (1). Bij FreeCulture vind je bijkomende argumenten waarom EME geen goede zaak is (2). Er is ook een online petitie die je kan tekenen; tegen 3 mei hoopt men 50.000 handtekeningen verzameld te hebben, en da t wordt dan de Internationale Dag tegen DRM. (3)
https://www.eff.org/deeplinks/2013/03/defend-open-web-keep-drm-out-w3c-standards
http://freeculture.org/blog/2013/04/23/dont-let-the-myths-fool-you-the-w3cs-plan-for-drm-in-html5-is-a-betrayal-to-all-web-users/
http://www.defectivebydesign.org/no-drm-in-html5


API'S ALS CEMENT VAN HET INTERNET
Webdiensten en apps kunnen met elkaar praten

Je hebt al vaker gelezen over API's, kort voor Application Program Interface. En het is een term waarover je nog veel meer zal horen, omdat het, volgens een interessant artikel bij ReadWriteWeb, een waren gold rush aan het ontketenen is. Grote bedrijven zoals Intel tonen namelijk belangstelling voor kleinere bedrijven die zich in API's gespecialiseerd hebben.

Eerst om te beginnen proberen uit te leggen wat het is, zodat je verstaat waarom een API zo belangrijk is. Simpel gezegd is een API een set voorwaarden waaronder de ene applicatie kan praten met een andere. Op je desktop is dat bijvoorbeeld Word waarin je gegevens van Excel, met kolommen en al, kan importeren. Bij webdiensten gaat dat perspectief nog veel verder. Het laat programmeurs toe om toepassingen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op webdiensten zoals Twitter of Facebook. Denk bijvoorbeeld aan een dienst zoals Tweetdeck, die gegevens haalt uit Twitter en die in een andere vorm presenteert, combineert. Je post iets in Tweetdeck, en het verschijnt in Twitter. En het is de API van Twitter die dit mogelijk maakt.

Een dienst zoals Twitter heeft zijn API in het begin open gesteld voor iedereen, om die later strenger te maken. Want dat is wat ook meetelt: om zo'n API te mogen gebruiken, moet de ontwikkelaar wel toestemming vragen aan de webdienst, en die kan voorwaarden stellen. Hij heeft de sleutel tot de API in handen, en kan die geven aan wie hij wil, aan elke voorwaarde hij wil - hij kan de deur zelfs volledig open zetten, en zijn API compleet vrij toegankelijk maken.

Maar meestal dus worden er wel regels toegepast voor zo'n API. En dit heeft dan weer geleid tot een nieuwe  industrie: de API managers. Zij zorgen voor het proces van het verkrijgen van toestemming voor het gebruik van de API.

De hele API industrie is pas echt explosief gegroeid met de komst van mobiele toepassingen. In plaats van twee aparte versies te maken van software (de ene voor de desktop website, de andere voor de mobiele app), is het veel efficiënter om een API te maken voor de achterliggende dienst, die de data van de gebruikers bevat en de business procedure, en daarop dan desktop en web versies te bouwen van software die praat met dat API.

Een efficiënte ontwikkeling dus. Meer over de API en de opkomst van API managers bij ReadWriteWeb.
http://readwrite.com/2013/04/24/api-gold-rush


FACEBOOK: NIEUWE PAGINA'S, EEN GROEN PUNTJE..
... en een duwtje in de rug om je profiel te vervolledigen

Drie korte berichten uit het Facebook universum. Om te beginnen een initiatief dat Facebook afgekeken heeft van vele andere sociale netwerken: wanneer je inlogt, zal je misschien aangemaand worden om je profiel te vervolledigen. "Misschien", want Facebook is dit initiatief als test aan het uitrollen bij een beperkt aantal gebruikers. Is dat bij jou het geval, dan zal je bovenaan je pagina een balkje zien waarop staat voor hoeveel % jouw profiel compleet is. Met natuurlijk de aanmaning om de rest ook in te vullen (1)

Een tweede nieuwigheid is dat Facebook zopas zijn pagina's op mobiele toestellen een grondige herwerking gegeven heeft. En daarmee bedoelen we niet de pagina's voor gewone gebruikers, maar wel de FacebookPagina's voor bedrijven. Volgens Facebook zou de nieuwe lay-out een interactie met de gebruikers moeten vereenvoudigen. Bij WebProNews vind je enkele afbeeldingen die dit illustreren. Zo werden alle actiebuttons op één rij gezet (like, check-in, call, more). Daaronder dan de landkaart, met het exacte adres, de openingsuren, en eventueel prijzen. En daaronder dan weer de reviews van gebruikers, en de sterren die het kreeg van hen. (2)

En tot slot nog een kleine wijziging, die toch wel leuk is: voortaan kan je gemakkelijker zien wie van jouw vrienden online is en waarmee je dus kan chatten. Dat wordt u dus een groen bolletje naast de naam van die persoon, en je zal het ook zien wanneer die naam opduikt in je tijdlijn. Maar ook dit is een beperkte test, voorlopig enkel voor de versies van Facebook voor de desktop (3)
http://www.webpronews.com/facebook-prompts-users-to-complete-their-profiles-2013-04
http://www.webpronews.com/facebook-launches-significant-mobile-pages-redesign-2013-04
http://www.webpronews.com/facebook-tests-green-dot-chat-indicator-directly-in-news-feed-2013-04


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Nieuwe hardware

Deze week was er heel wat nieuws te vermelden over prachtige hardware. Helaas ontbrak het ons aan de tijd om al die berichten voor jou samen te vatten. Daarom een kleine vermelding, met de link naar het bericht:

*** Toshiba Portégé Z10t: Ultrabook™ met afneembaar tabletscherm
Praktische combinatie voldoet aan alle eisen voor mobiele zakelijke gebruik
In tabletmodus biedt de Portégé Z10t een prettige gebruikerservaring bij het uitvoeren van diverse taken, zoals het maken van aantekeningen en bezoeken van websites onderweg. Wil de gebruiker echter grotere hoeveelheden informatie invoeren en verwerken, dan is de tablet eenvoudig te transformeren tot notebook, compleet met afneembaar backlit-toetsenbord.
De Portégé Z10t is naar verwachting leverbaar in het tweede kwartaal van 2013 tegen een adviesprijs vanaf €1099,- inclusief BTW.
http://www.toshiba.be

*** Stealth Nighthawk
 Het Nederlandse bedrijf Anaar heeft een nieuwe mini-computer ontwikkeld die het mogelijk maakt alle mogelijke bestanden, films en muziek uit PC, tablet, smartphone of ander apparaat draadloos af te spelen op de televisie. Zo verandert de Stealth Nighthawk F-117A de tv in een multimediale jukebox die gebruikers alle vrijheid geeft om zonder beperking films en muziek af te spelen.
http://www.indiegogo.com/projects/xbmc-os-on-stealth-nighthawk-f-117a-tvdongle
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=31571&language=NL 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** devolo, Europees producent van netwerkcommunicatieoplossingen, introduceert de dLAN 500 duo en dLAN 500 duo+. De nieuwe producten in het devolo-assortiment voorzien elke kamer in het huis van een internetverbinding. De compacte adapters zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet in huis te gebruiken is als een lange netwerkkabel. Zo wordt elk stopcontact een internet- en netwerktoegangspunt.
http://www.youtube.com/devolointernational.
http://www.devolo.be.

*** Kaspersky Lab, een officiële sponsor van het Scuderia Ferrari-raceteam, is verheugd aan te kondigen dat zij de IT-beveiliging aanbieder van het wereldberoemde merk zijn geworden.
http://www.kaspersky.com/nl

*** 69% van de Belgische IT-managers heeft geen duidelijk beeld van opgeslagen bedrijfsgegevens op privé apparaten van medewerkers
Volgens onderzoek Kaspersky Lab hebben KMO’s bescherming van intellectueel eigendom niet op orde
http://newsroom.kaspersky.eu/nl-be/nieuws/nieuws-artikel/article/kaspersky-lab-pr-survey-2013-report-belgium

*** Kaspersky Lab analyseert actieve wereldwijde cyberspionage-campagne gericht op online gaming-bedrijven
Cybercriminele organisatie ‘Winnti’ compromitteert systemen van gaming-bedrijven, steelt intellectueel eigendom en digitale certificaten voor malafide praktijken
http://newsroom.kaspersky.eu/nl-be/nieuws/nieuws-artikel/article/kaspersky-lab-analyzes-active-cyberespionage-campaign-targeting-online-gaming-companies-worldwide-1

*** Het testlabo Passmark Software heeft een vergelijkende test gedaan van vijf verschillende beveiligingstoepassingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Die zijn almaar meer het slachtoffer van cybercriminelen. Het aantal gerichte aanvallen tegen kmo’s verdrievoudigde in 2012, zo blijkt uit Symantec’s recente Internet Security Threat Report (ISTR). Symantec Endpoint Protection Small Business Edition (SBE) 2013 scoorde de beste totaalscore op 15 prestatietests.
http://www.symantec.com/security_response/publications/threatreport.jsp?om_ext_cid=biz_socmed_twitter_facebook_marketwire_linkedin_2013Apr_worldwide_ISTR18

*** Verzekeraar Arag verzekert nu ook uw online leven (bescherming tegen fraude, identiteitsdiefstal, ...) met ARAG Web@ctive
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=31608&language=NL

*** Scarlet Prepaid: Nieuwe opties in de prepaid mobile markt
Scarlet lanceert twee nieuwe opties voor de «herlaadkaart » (prepaid): oproepen tussen mobiele scarlet nummers en van scarlet mobiel naar 3 internationale bestemming aan voordelige prijzen.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=31561&language=NL

*** Hotelgasten en bewoners genieten van hun eigen foto’s en muziek dankzij nieuwe Studio-reeks LED-tv’s van Philips
Budgetvriendelijke “Hospitality”-tv’s met uitstekende beeldkwaliteit en specifieke functies voor hotels en zorginstellingen
http://www.tpvision.nl/image-library
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetFRESH BODY SHOP- WIZARD

[pop] Een band uit Frankrijk. De zanger heeft een tamelijk hese, ingehouden stem. De songs zijn over het algemeen uptempo, vrolijk. De begeleiding is tamelijk simpel, en bestaat meestal uit een simpele gitaar. Leuke muziek, gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/7063/fresh-body-shop
http://www.jamendo.com/en/track/1009671/wizard
http://www.myspace.com/133439871


FRUITYCLUB - MADKEIM
[elektro] Muziek die een mengeling is van rap en dub. Heel veel effecten, zoals de gesproken teksten die naar een Donald Duck niveau versneld worden, zonder in het karikaturale te vervallen. Het klopt gewoon. Om te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/track/985029/madkeim-kendrick-lamar-swimming-pools-remix
http://www.jamendo.com/en/artist/338173/fruityclub--freemind-project


FEMALE VOCAL - WITHOUT YOU
[elektro] Een verzamelalbum met songs, waarin een vrouwenstem de hoofdrol speelt. Deze "Without You" heeft heel wat dub en drums, net als een andere song van het album, Ladies Night, dat ook een vleugje reggae bevat. Vodka is dan weer een song die niet zou misstaan op een dance festival. Om te ontdekken.
http://www.jamendo.com/en/list/a117827/female-vocal-6


THE POSTMEN - STOLEN THIEF
[folk / country] Simpele country song, gebracht door een gitaar, een mannenstem en een simpele drum. Meer moet dat eigenlijk ook niet zijn. Onderweg komen er nog wat backing vocals bij, wat het geheel af maakt. Niet de meest revolutionaire song van het laatste decennium, maar wel onderhoudende muziek - en sms zelfs teder, zoals "Pieces of a Past Life".
http://www.jamendo.com/en/list/a68240/the-postmen
http://www.jamendo.com/en/track/591583/pieces-of-a-past-life
http://www.jamendo.com/en/track/591584/stolen-thief


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DUIKENDE EEND

Een reeks van 20 afleveringen voor de jeugd, die eigenlijk kadert in schooltelevisie rond taal. Wat niet wegneemt dat het spannende avonturen zijn, met af en toe wat maatschappelijke kritiek - en ook te pruimen door volwassenen.
http://hoorspel.wordpress.com/?s=de+duikende+eendVoor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@bitsoffreedom: Mobiele adverteerders en privacy? Klik op http://t.co/DPMF65CSxH op Resources -> Consumer Privacy. We rest our case ;-)

@aardling: Eight ways Google Universal Analytics will change the way businesses use data http://t.co/FrkDeKDf6m #Marketing

@onzetaal: Al enkele reacties op onze vraag naar vakwoordenboeken op internet. Weet je er ook een? Reageer hier: http://t.co/npbGXu6g61

@janseurinck: Journalism is being broken down into its component parts. http://t.co/ip3q5uBCfd

@CameraNU_nl: Helemaal leuk! We hebben onze nieuwe website online gezet! Nieuwsgierig? Bekijk 'm via http://t.co/PhJ4Fppa8f!

@prov_antwerpen: Kleine acties waar je tijd mee wint of geld mee bespaart? Leuke acties vind je op   http://t.co/QsLKi6DCoe #Vriendvan http://t.co/xjG6FiZYJY

@henkbultena: RT @DDMA: #DDMA voorlichtingsbijeenkomst EU Privacy verordening op 23 mei a.s. - Wat Europa nu bedenkt, wordt straks realiteit! http://t.co/FGzbAG9laO

@Inspirationf: E-commerce Trends in 2013 http://t.co/IwYuhBIe3M

@mbrinkerink: RT @wikieuropeana: Gaudí, Miró, Picasso and more as #WikiLovesPublicArt contest goes to the streets of Barcelona http://t.co/AUVkDjjUZU @wikimediacat #glamwiki

@journalismnews: App for journalists: NuffnangX, for following blogs http://t.co/eEKbY6R0iI #journalism

@Microsoftbe: #HTML5 can do amazing things, already today! Check these web beauties out http://t.co/qLz8s15OiY

@janseurinck: ACID is het nieuwe Klout http://t.co/91bH6NHMC0

@gertdebra: RT @chrisdemeyere: Netflix verbruikt ’s avonds 33% van de bandbreedte in de V.S. Piraterij daalt gevoelig. http://t.co/FcmvuPJ7K7 #OTT

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wat achter ons ligt en wat voor ons ligt, zijn kleine zaken vergeleken met wat in ons ligt.
-Ralph Waldo Emerson-

 
De nieuwe oogst


   
SOUNDCLOUDNAV: SURFEN TERWIJL JE NAAR SOUNDCLOUD LUISTERT

Extensie - Chrome - Freeware
Een prima bron om muziek te ontdekken, is Soundcloud - netties heeft al heel wat mooie muziek daar ontdekt. Maar om van de ene naar de andere song te wisselen, moet je wel je tabblaadje voor Soundcloud open staan hebben. Deze extensie voor je Chrome browser maakt het mogelijk om via het klavier de muziek in het Soundcloud tabblaadje te bedienen, zonder dat je telkens moet switchen naar dat tabblaadje zelf.
http://www.makeuseof.com/dir/soundcloudnav-a-keyboard-based-track-navigator-for-soundcloud/
https://chrome.google.com/webstore/detail/soundcloudnav/nopkchcbhjjeaacnipimcelfchiifaip/


AUDIOSAUNA: COMPLETE SYNTHESIZER IN JE BROWSER
Een heuse speeltuin voor muzikanten. Je kan met deze online tool muziek opnemen, hem gebruiken als synthesizer, sequencer. De software werkt verbazingwekkend goed en is enorm uitgebreid. Het prachtigste is nog de virtuele analoge synthesizer. Om te ontdekken - en uren bezig te zijn!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/audiosauna-online-audio-software-complete-with-virtual-synthesizers/
http://www.audiosauna.com/
http://www.youtube.com/watch?v=Gj7bFWi9cbs


FAN EDITS SITES: FANEDIT.ORG
Fans doen het beter. Dat is althans wat zij zelf denken: uit onvrede met de manier waarop een film gemaakt wordt, of eindigt, nemen zij het initiatief om zelf, met uiteraard beperkte middelen, een of meerdere scènes uit een film na te spelen. IN de volgende dagen verschillende sites waar je zulke Fan Edit werkstukken kan bewonderen.
Om te beginnen FanEdit. Deze site bevat meer dan 500 films gemaakt door fans, uit de hele wereld, maar geeft vooral tips over hoe je tewerk kan gaan. Om te weten welke nieuwe werkstukken er ontstaan zijn, kan je ze beter volgen op Twitter.
https://twitter.com/Fanedit_org
http://www.fanedit.org/


FAN EDITS SITES: ORIGINAL TRILOGY
Deze site is opgevat als een Wiki, en wil een database zijn van fan edit films. Het is niet altijd duidelijk welke films je kan downloaden en welke alleen maar als dvd te bestellen zijn. Voor de liefhebbers.
[Taal: ENG]
http://originaltrilogy.com/fan-edits/fan-project-list.cfm
http://originaltrilogy.com/fan-edits/index.cfm


FAN EDITS SITES: FANFILMS

Een site met maar liefst 2.381 fan films, uit de hele wereld. Je kan op de hoogte blijven van de nieuwe films door de Twitter account te volgen. Films zijn ingebed, of je vindt er links naar video's.
[Taal: ENG]
http://www.fanfilms.net/


FAN EDITS SITES: THE FORCE
De manie van de film edits is eigenlijk pas goed begonnen met Star Wars, en het is dan ook rond dit thema dat deze site met de toepasselijke titel "The Force" draait. Deze site heeft als bijzonder aantrekkingspunt dat er ook een rubriek is "the making of", waarin uitgelegd wordt hoe deze fan edits gemaakt werden.
[Taal: ENG]
http://www.theforce.net/fanfilms/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VRIEND VAN

Deze site wil ecologische acties stimuleren - kleine dingen die alles bijeen toch een groot verschil uitmaken voor het milieu. Voor iedereen die zich aanmeldt worden er sterren gegeven. Het doel is tot een totaal van 25.000 sterren te komen.
[Taal: NL]
http://www.vriendvan.be/over-deze-campagne


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMS JEUGDPARLEMENT
Het duurt nog even, want het evenement heeft pas op 25, 26 en 27 oktober 2013 plaats. Drie dagen lang een Vlaams parlement voor en door jongeren.
Aanmelden voor dat parlement kan je echter nu al doen: via de website moet je zeggen waarom je die dagen in de huid van een parlementslid of journalist wil kruipen.
[Taal: NL]
http://vlaamsjeugdparlement.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOEKBOEK

Via deze website kan iedereen een boek verkopen. Je kan dus van je eigen manuscript een e-boek laten maken, en dat via deze site aan het grote publiek aanbieden. Het produceren van het boek kost €99,99.
[Taal: NL]
http://www.boekboek.be/maken.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: SIMPSONS
Het agentschap devilfish kreeg de opdracht om de intro van The Simpsons na te maken... met echte mensen. Dit is het resultaat!
[Taal: ENG]
http://vimeo.com/9184674


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEAUTY OF THE WEB
Een showcase van wat HTML5 vermag, in combinatie met een aanraakscherm. En uiteraard is dit ook reclame voor de IE browser... Je beziet de filmpjes dus best met een Windows 8 comptuer met aanraakscherm, en met de IE browser. Maar ook bij andere toestellen blijven de filmpjes leuk.
[Taal: ENG]
http://www.beautyoftheweb.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CREATIEVE ADVERTENTIES
Sommige advertenties zijn met zoveel creativiteit uitgedacht... een foto, zonder tekst, want de afbeelding zegt alles. Bij Viralblender een reeks van 25 zulke ads.
[Taal: ENG]
http://www.viralblender.com/2012/10/07/25-brilliant-examples-of-ads-made-with-creativity/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Kleurenpsychologie in marketing [Infographic]
http://www.belgiancowboys.be/marketing/kleurenpsychologie-in-marketing-infographic/
- Startup Weekend Gent: een weekend lang in de voetsporen van een entrepreneur
http://www.belgiancowboys.be/marketing/startup-weekend-gent-een-weekend-lang-in-de-voetsporen-van-een-entrepreneur/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Problemen met DigiD duren voort
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3431558/2013/04/25/Problemen-met-DigiD-duren-voort.dhtml
- iCloud en iTunes Store geplaagd door storingen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3430661/2013/04/23/iCloud-en-iTunes-Store-geplaagd-door-storingen.dhtml
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
  - Korrelige foto's scherp maken met SmillaEnlarger
http://www.fan.tv/digitaal/software/18134-korrelige-fotos-scherp-maken-met-smillaenlarger
- Een PDF bestand maken met PDF Creator
http://www.fan.tv/digitaal/software/15100-een-pdf-bestand-maken-met-pdf-creator


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Duik volledig opgeladen de zomer in met JBL Charge
http://www.elektrozine.be/ez/article/7280/Duik-volledig-opgeladen-de-zomer-in-met-JBL-Charge.html
- Snel en veilig bestanden delen met je mobiele toestellen
Linksys lanceert een app-enabled modemrouter die je in staat stelt om in enkele seconden een veilige netwerkverbinding met je apparaten te maken. Bovendien doet het toestel dienst als DLNA-mediaserver ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7267/Snel-en-veilig-bestanden-delen-met-je-mobiele-toestellen.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Speciale editie: 10 jaar iTunes
http://www.digimedia.be/News/nl/14292/speciale-editie-10-jaar-itunes.html
- Nr. 1 van de muzikale downloads
http://www.digimedia.be/News/nl/14293/nr-1-van-de-muzikale-downloads.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial: Eusing Free Registry Cleaner
http://computertaal.info/2013/04/25/tutorial-eusing-free-registry-cleaner/
- Waarom crasht Windows? Oplossingen voor de meest voorkomende problemen
http://computertaal.info/2013/04/24/waarom-crasht-windows-oplossingen-voor-de-meest-voorkomende-problemen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Internationale telecomaanbieder Truphone start in Nederland
http://tweakers.net/nieuws/88739/internationale-telecomaanbieder-truphone-start-in-nederland.html
- EU publiceert schikkingsvoorstel Google en vraagt om input
http://tweakers.net/nieuws/88741/eu-publiceert-schikkingsvoorstel-google-en-vraagt-om-input.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Vlaamse ambtenaren moeten in het Nederlands tweeten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaamse-ambtenaren-moeten-in-het-nederlands-tweeten/article-4000287175359.htm
- Vier bendeleden achter phishing-aanval ING aangehouden
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vier-bendeleden-achter-phishing-aanval-ing-aangehouden/article-4000287220563.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Hoe gaat het nog met Apple?
http://www.themobilerevolution.be/2013/04/hoe-gaat-het-nog-met-apple/
- TweetDeck voor iOS en Android vanaf 7 mei onbruikbaar
http://www.themobilerevolution.be/2013/04/tweetdeck-voor-ios-en-android-vanaf-7-mei-onbruikbaar/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WIN 8 EN SKYDRIVE: WAT IS HET?
SkyDrive is een cloud dienst die Microsoft aanbiedt; via de in Windows 8 ingebouwde SkyDrive app krijg je toegang tot de inhoud daar. Wanneer je een Microsoft account aanmaakt, krijg je 7 GB gratis online opslagruimte op SkyDrive. Data die je daar zet, kan je vanop elke computer waar ter wereld oproepen, zolang de SkyDdrive app daarop geïnstalleerd is.
Om vanop je computer toegang te hebben tot SkyDrive, log je best op die computer in met je Microsoft account.
Standaard heb je dus 7 GB, maar je kan upgraden tot 20, 50 og 100 GB (+ de 7 die je al hebt). Upgraden doe je via het Settings paneel, daar kies je dan Options, Manage Storage, upgrade.
http://www.tutorialspoint.com/shorttutorials/working-with-skydrive-in-windows-8/


WIN8 EN SKYDRIVE: HOE UPLOADEN NAAR SKYDRIVE?

Om bestanden naar SkyDrive te uploaden, doe je als volgt:
- Je kan met elke user account op je Windows 8 computer van start gaan
- Selecteer de SkyDrive tegel van het Start scherm. In het "Add your Microsoft account" venster geef je nu je Microsoft Skydrive account ID en paswoord in.
- Vervolgens kies je de map waarnaar het bestand geüpload moet worden; in het volgende scherm klik je rechts op een lege plek, en daar kies je dan, onderaan het scherm bij de Advanced optie, voor Upload.
- In het daaropvolgende scherm blader je op je eigen computer naar het gewenste bestand om te uploaden, om dan onderaan het scherm op Add to Skydrive te klikken.
http://www.tutorialspoint.com/shorttutorials/working-with-skydrive-in-windows-8/


WIN8 EN SKYDRIVE: HET VERSCHIL TUSSEN DE APP EN DE APPLICATIE
Er is in Windows 8 iets dat veel gebruikers in verwarring kan brengen. Want er is de Skydrive online ruimte, er is de Skydrive app die je in de Metro gebruiksinterface vindt, maar er is ook nog een Skydrive applicatie.
Gebaseerd op een artikel van WinSupersite proberen we dit verschil uit te leggen.
- SkyDrive is eigenlijk gewoon de online ruimte om bestanden te bewaren. Je kan die ruimte integreren in verschillende Microsoft diensten, zoals Outlook, of het synchroniseren van bestanden. Maar daarover later meer.
- Windows 8 heeft ook een app in de Metro-stijl, die SkyDrive heet. Daarvan bestaat er ook een versie die werkt voor de iPad/iPhone, en voor Android. De bedoeling hiervan is dat je de inhoud kan zien van de bestanden die op je Skydrive opslagruimte staan, in de cloud dus. Maar enkel wanneer je een verbinding hebt met het internet, kan je de app gebruiken, of de content zien.
De bedoeling van deze app is dat de structuur van de map van je SkyDrive opgeroepen kan worden door de File Picker interface, die ook in andere Metro-apps zitten. Noem het browsen doorheen je bestanden. Wanneer je bijvoorbeeld de foto op het lock screen van je pc wil wijzigen, dan zal de interface van Settings de File Picker oproepen, om naar SkyDrive te navigeren of bestanden op je computer. En je kan ook bestanden NAAR je SkyDrive opslaan, via de Metro app.
Wat deze app echter niet doet, is bestanden synchroniseren. Dat is voer voor morgen.
http://winsupersite.com/article/windows8/windows-8-tip-understand-differences-skydrive-app-skydrive-application-144573


WIN8 EN SKYDRIVE: SYNC
Wat de meeste mensen natuurlijk willen, is een soort van Dropbox, waardoor alle bestanden die in geselecteerde mappen staan automatisch gesynchroniseerd worden. Daarvoor dient dan weer de SkyDrive desktop applicatie. Dat is dus iets helemaal anders dan de Skydrive mobiele app.
Wanneer je de SkyDrive applicatie voor Windows installeert, dan zal die een SkyDrive map aanmaken in het bestandsysteem van je pc. De inhoud van je SkyDrive cloud opslag wordt naar die locatie gesynchroniseerd, en omgekeerd. Alle bestanden van PC en Skydrive.com worden automatisch up to date gehouden. Je kan dus alle bestanden overal oproepen.
Kortom, het komt erop aan dat je zowel de SkyDrive app als de SkyDrive desktop applicatie op al jouw Windows 8 computers hebt staan. De naamgeving is echt wel verwarrend, maar met deze informatie wordt het wat duidelijker.
http://winsupersite.com/article/windows8/windows-8-tip-understand-differences-skydrive-app-skydrive-application-144573
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

NIEUWE OPEN SOURCE PROJECTEN 1: PROJECTLIBRE
Er zijn nog altijd meisjes en jongens die werken aan projecten voor de gemeenschap, die hun code schenken aan die gemeenschap zodat men er verder op kan bouwen. In de volgende reeks, gebaseerd op een artikel bij Network World, bekijken we enkele van die projecten.
Om te beginnen ProjectLibre. Dit kan je best vergelijken met LibreOffice, en bestaat uit een collectie tools om samen te werken, zoals een to do lijst, waarop men dingen kan afvinken wanneer ze gedaan zijn.
http://www.projectlibre.org/
http://www.networkworld.com/slideshow/95364/13-hot-new-open-source-projects.html


NIEUWE OPEN SOURCE PROJECTEN 2: OPENBRAVO POS EN UNICENTA

Een zakelijke toepassing. OpenBravo is een open source tool voor het beheer van de inventaris van een bedrijf. De tool bevat nu ook een Point of Sale (POS of verkooppunt) product, die je op een kassa kan draaien in een winkel of restaurant, om te koppelen aan je inventaris.
http://openbravo.com/retail
http://www.unicenta.com/


NIEUWE OPEN SOURCE PROJECTEN 3: IMPRESS.JS
Waarom zouden dia's rechthoekig moeten zijn, die een voor een over jouw scherm paraderen - iets wat velen verwijten aan Powerpoint? Dat is het uitgangspunt van Impress.js, een open source versie van het commerciële pakket Prezi. Hierbij worden geen rechthoeken gemaakt: al jouw boodschappen staan op een grote canvas, en de software bladert, draait, zoomt in op stukken tekst, een voor een. Indrukwekkend.
https://github.com/bartaz/impress.js


NIEUWE OPEN SOURCE PROJECTEN 4: REVEAL.JS
Ook dit is een op HTML-gebaseerd presentatiesysteem dat doorheen data bladert, en de overgang tussen de beelden mooi driedimensionaal weergeeft. Een van de knappe mogelijkheden is dat je subpresentaties ook kan insluiten, en dus verschillende paden kan volgen, naargelang je publiek. Je kan dus dieper ingaan op een bepaald onderwerp als het publiek daar oren voor heeft, of gewoon op het oorspronkelijk plan doorgaan.
http://lab.hakim.se/reveal-js/#/


NIEUWE OPEN SOURCE PROJECTEN 5: DIASPORA
Aan dit alternatieve sociale netwerk wordt al een hele tijd gewerkt. Het is de bedoeling dat Diaspora de macht terug in handen van de gebruiker legt, en daarom is dit een gedistribueerd sociaal netwerk. De vorderingen zijn traag, maar gestaag. Om uit te testen.
http://diaspora.github.com/diaspora/
http://www.networkworld.com/slideshow/95364/13-hot-new-open-source-projects.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-04-11#slide6


NIEUWE OPEN SOURCE PROJECTEN 6: CODEMIRROR

Dit is een editor voor programmeercode, die in de browser werkt. De functies en syntax worden gemarkeerd, en je kan zelf ook sleutelen aan wat gemarkeerd moet worden. Dozijnen van de populairste programmeertalen worden ondersteund.
http://codemirror.net/


OPEN SOURCE PROJECTEN: GEOSERVER
De gemiddelde database kan om met geografische informatie: je moet gewoon de lengtegraad in één kolom stoppen, en breedtegraad in de andere. Deze database doet meer: hij kan de geldigheid van data controleren, gegevens opzoeken en die dan afleveren in een formaat dat de laag met de kaarten kan verstaan. Geschreven in Java.
http://geoserver.org/


OPEN SOURCE PROJECTEN: LESSCSS
Veel programmeurs gebruiken Cascading Style Sheets als een statische lijst van esthetische keuzes rond lettertype, kleur, randjes. Die waarden zijn beslist door een designer ergens anders op kantoor en programmeurs denken niet eens na over deze onderwerpen.
LessCSS wil dat veranderen: variabelen en functies worden in de ontwikkeling van CSS vermengd. Met andere woorden: de kracht van programmeertalen kunnen nu ook in design gebruikt worden.
http://lesscss.org/


VRIJDAG MOBIELE DAG: TUMBLR
iOS app (update) - Windows Phone (nieuw)
De app van de fotoblogdienst Tumblr voor iOS kreeg een update. Nu kan je postings ook delen op Twitter en Facebook, en is er ondersteuning voor een lees-het-later functie.Een uitgebreide bespreking bij The Verge (1). Tegelijk heeft Tumblr aangekondigd dat er een app verkrijgbaar is voor bezitters van een Windows toestel. (2)
http://www.theverge.com/2013/4/24/4260392/tumblr-ios-update-adds-facebook-twitter-sharing
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/tumblr/ffa2fb4f-61b2-4075-ac7b-488846998b72?appid=ffa2fb4f-61b2-4075-ac7b-488846998b72


VRIJDAG MOBIELE DAG: YAHOO! APP


iOS - freeware
Een maand geleden heeft Yahoo! het bedrijf Summply overgekocht. Nu integreert het deze dienst in zijn nieuwe versie van de Yahoo! app voor iOS. Het bijzondere aan Summly is dat het een stream biedt van nieuwsberichten, maar dat die als afbeelding getoond worden op de iPhone. Een volledige besprekign van de nieuwe Yahoo! app bij TechCrunch en ReadWrite.
http://readwrite.com/2013/04/22/yahoos-new-ios-app-integrates-summly
http://techcrunch.com/2013/04/22/yahoo-unveils-brand-new-ios-app-including-built-in-summ-ly-summaries/
https://itunes.apple.com/us/app/yahoo!/id304158842?mt=8

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het leven is voor 10% wat me overkomt, en voor 90% hoe ik erop reageer.
-John Maxwell-