Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/4/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 796  van 13/4/2013Gegroet lezer,

Het schrijven van dit voorwoord in de trein is haast een ritueel geworden. Het betekent het einde van de werkweek -voor het laatst die week de trein naar Antwerpen nemen-, en is een moment om te bezinne, het nieuws van de voorbije week te overlopen.

Wat ons deze week vooral bijgebleven is, is de rol van de Bitcoin. De munt kende de afgelopen dagen een ongelooflijk steile klim, om donderdag dan pardoes naar beneden te donderen. Van 70 naar 250 dollar per Bitcoin., om ineen te stuiken tot 60 dollar... het is om van te duizelen. Ongetwijfeld zullen er enkele mensen in de afgelopen dagen flink rijk geworden zijn, maar anderen veel, veel geld verloren hebben. Wanneer dat hun eigen geld is, dan is dat uiteraard hun probleem, maar wanneer dat geld is van anderen, van spaarders of gewone bankklanten, dan is dat een heel andere zaak. En dat, lieve lezer, is wat er volgens ons heel erg verkeerd gegaan is met het hele bankendebacle: dat er teveel gespeeld werd op snelle, grote winsten, en er daardoor teveel risico's genomen zijn - ten koste van de burger.

Genoeg economie echter. Buiten de Bitcoin de mooie aankondiging dat Google Music nu ook in België van start gegaan is - zodat je dit weekend alvast al weet wat je doen kan: je muziekbibliotheek naar de Play Store overzetten!

Veel leesplezier gewenst, geniet dit weekend van de lente, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

FACEBOOK HOME: WAT IS HET?
Nieuwe Android app maakt Facebook heerser op smartphone

Er is al lang sprake van dat Facebook een eigen smartphone zou uitbrengen. Maar eigenlijk is dat niet meer nodig, want met één klap heeft Facebook van alle Android-toestellen een Facebook-phone gemaakt. Het heeft namelijk een nieuwe Facebook app uitgebracht, die diep geïntegreerd is met het Android OS.

In een vervolgartikel zullen we dieper ingaan op de gevolgen van deze app. Nu eerst even uitleggen wat de app eigenlijk doet. Om te beginnen vervangt het jouw home screen door wat het de "Cover Feed" noemt. Daarin staan alle updates en foto's van je vrienden. Wanneer je je telefoon aanzet of uit slaaptoestand wekt, krijg je een bewegende diashow met grote afbeeldingen van je Facebook vrienden. Je krijgt ook hun status updates te zien, en kan daarop commentaar geven zonder een aparte app te moeten openen. En o ja, je krijgt ook advertenties te zien, zo belooft Zuckerberg. Je dacht toch niet dat je daaraan ging ontsnappen?

Onderaan de Cover Feed staat een "app launcher". Daarmee krijg je dan toegang tot al je andere apps. Maar ben je in een andere app bezig, dan krijg je via een nieuwe tool, "Chat Heads", een melding binnen van een nieuwe sms of Facebook boodschap, in een soort overlay over de app. Je kan dan meteen antwoorden, zonder de app te moeten verlaten.

Hoe krijg je die Home op je Android toestel? Wel, om te beginnen moet je nakijken of jouw Android-toestel geschikt is. Business Insider heeft een lijstje (1).Onder andere de HTC One X en de Samsung Galaxy SIII behoren tot de "gelukkigen". En verder moet je gewoon de normale Facebook app op je Android-toestel opstarten, waarna gevraagd wordt of je de app wil installeren vanuit de Google Play Store.

Maar voor je meteen eraan begint, lees ook nog het volgende artikel. Want er zitten wel enkele addertjes onder het gras.
http://www.businessinsider.com/first-phones-to-get-facebook-home-2013-4
http://www.businessinsider.com/facebook-unveils-home-for-android-2013-4


FACEBOOK HOME: WAT BETEKENT HET VOOR HET INTERNET?
Dwarsbomen van de android-strategie van Google is het minste wat je kan zeggen...

Zoals in het vorige artikel al gezegd: Facebook moet eigenlijk geen eigen smartphone meer maken, of een eigen OS ontwikkelen, nu het deze Android toestellen met één klap omgevormd heeft tot Facebook phones. En wie zit daar het meeste mee verveeld? Google natuurlijk.

De hele bedoeling van Google met zijn Android OS, was juist om via dit vehikel de Google diensten tot bij de gebruiker te brengen. Met die diensten kan Google meer informatie verzamelen over de gebruiker, en hem advertenties vertonen afgestemd op zijn persoonlijkheid, zijn gedrag, zijn voorkeuren.

En dan komt daar plots die Home, die een streep trekt door het hele plan van Google. Home heeft, zoals gezegd, updates van je vrienden, en rechtstreekse toegang tot de mobiele Facebook app en Facebook Messenger, plus de app launcher. Wat ontbreekt in het rijtje, wat op jouw desktop computer prominent aanwezig is? Juist ja, een zoekbalk. Mensen zoeken steeds minder, vooral op mobiele toestellen, waar zij meer bezig zijn met sociale netwerken. Facebook en Instagram zijn nu al goed voor een kwart van de tijd die de internaut (of liever: de mobinaut) doorbrengt op zijn mobiele toestel.

Volgens Business Insider is Zoeken niet gedoemd tot verdwijnen, maar het wordt steeds minder de manier waarop mensen hun computer gebruiken. Een algemene zoeker zoals Google dan toch. Gespecialiseerde zoekers hebben een deel van zijn rol overgenomen: Foursquare of Yelp voor restaurants (of in België: resto.be), de app van Zillow in de VS wanneer je een huis zoekt (bij ons Immoweb), enz.

Facebook heeft dus de zoekbalk van Google van zijn erste plaats verdrongen, en vervangen door een interface die vrienden voorop zet. Wat kan Google daarop antwoorden? Misschien Google Now, de dienst die jouw gewoonten kent en predictief informatie tevoorschijn tovert. Maar wat is er leuker om op je homescherm te hebben staan - Google Now of Facebook Home?

Google+ zou een ander antwoord kunnen zijn. Maar dat heeft echt niet het succes dat Facebook heeft bij het "gewone" volk, zodat het te betwijfelen valt of het een écht antwoord kan zijn.

Meer bij Business Insider en bij CNet, waar ook de discussies in de commentaren erg interessant zijn.
http://www.businessinsider.com/facebook-home-google-android-2013-4
http://news.cnet.com/8301-1035_3-57578018-94/facebook-wrestles-google-for-control-of-your-phone/


FACEBOOK HOME: WAT BETEKENT HET VOOR JOU PERSOONLIJK?
Met Facebook HOme geef je al je privacy op. Gelukkig... is het enkel voor Android toestellen?

Bij het lezen van het vorige artikel heb je misschien de schouders opgehaald. Wat kan het jou schelen wie wint of verliest of verliest bij de slag om mobiele heerschappij - zolang jij maar ten volle kan genieten van alle diensten die je aangeboden worden?

Wel, aan Facebook Home zit nog een ander aspect vast, dat je wellicht niet echt zal zinnen: je privacy wordt volledig uitgehold. In zijn commentaar op Facebook Home stelt Om Malik, een van de mensen met toch een slimme mening over de recente evoluties, dat Facebook voortaan elke stap kan traceren die jij zet.

De app is immers diep geïntegreerd in het Android OS. Dat kan, want Android is open, en laat toe dat ontwikkelaars ook de hardware gebruiken in hun app, zoals de GPS. Iets wat bij andere mobiele besturingssystemen (iOS, Windows Phone, ...) niet mogelijk is, en wat dus ook de reden is waarom je niet meteen een Home voor de iPhone, iPad, Windows Phone toestellen zal zien.

Neem nu bijvoorbeeld het feit dat je voortaan via Home je apps gaat opstarten. Daarmee krijgt Facebook een inzicht van welke apps populair zijn - en kan het de functies ervan gaan imiteren. Home heeft ook toegang tot je GPS, die voortdurend aan de Facebook servers vertelt waar jij je bevindt. Wanneer nu je toestel tussen bijvoorbeeld 8u 's avonds en 7u 's ochtends op dezelfde plaats blijft, dan kan Facebook veronderstellen dat dit de plek is waar je woont - of je nu ooit je adres aan Facebook gegeven hebt of niet. Facebook zal weten waar je boodschappen doet, in welke restaurants je eet, enz. De accelerometer zal Facebook vertellen wanneer en waar je wandelt, loopt, rijdt. En al die gegevens... zal Facebook verkopen. Aan marketingbureaus, om advertenties meer doelgericht te maken. Wanneer je dan bekijkt hoe vaak Facebook in het verleden al foute dingen gedaan heeft, die inbreuk maakten op jouw privacy (waarmee het telkens vanaf kwam met een "sorry"), dan is deze evolutie toch wel zorgwekkend.

In een van de commentaren op het artikel staat dat dit een discussie is die telkens en telkens terug komt. En telkens laten we onze privacy een stukje verder uithollen. Wat we nu toestaan dat over ons geweten is, wat we delen op het web, dat was 10 jaar geleden ondenkbaar. In die zin is Facebook Home gewoon weer de volgende stap. Maar wordt het niet stilaan tijd dat we een groot STOP bord gaan zetten, en de omgekeerde richting terug uitgaan?
http://gigaom.com/2013/04/04/why-facebook-home-bothers-me-it-destroys-any-notion-of-privacy/


SKYPE MALWARE SPEELT MET BITCOINS
Maakt misbruik van rekenkracht van zombie computers

Verleden week brachten wij al enkele verhalen over de 'zeepbel' van de virtuele P2P munt BitCoin, die plots van 78 dollar per bitcoin gestegen was naar in de 90. Momenteel is een Bitcoin zelfs al 130 dollar waard. Enerzijds kan je concluderen dat dit bewijst dat de internauten tegenwoordig meer vertrouwen hebben in deze virtuele munt, dan in het geld bij de bank. Maar anderzijds laat het ook veronderstellen dat het om een zeepbel gaat, die binnenkort wel eens zou kunnen barsten, waarna al die virtuele munten... virtueel verdwenen zijn.

Bovendien komt er dan ook nog eens een bericht, te vinden bij Ars Technica en The Next Web, dat er een malware is die zich via Skype verspreidt, en die munt slaat uit zombie-computers. Maar eigenlijk is dit niet echt een bericht dat de geloofwaardigheid van Bitcoins op zich ondergraaft, wel een methode van beloning in Bitcoins.

Het blijkt namelijk dat computers beloond worden voor de rekenkracht die zij ter beschikking stellen van het Bitcoin systeem. Maar onverlaten die via Skype een malware verspreid hebben, maken nu misbruik van de rekenkracht van de computers van hun slachtoffers: zij laten het uitschijnen alsof het hun eigen rekenkracht is, en incasseren het Bitcoin geld. Terwijl het natuurlijk de arme processoren van hun slachtoffers zijn die overuren moeten draaien.

Het zijn wetenschappers bij het Kaspersky lab die de malware ontdekt hebben; blijkbaar werd de malware via Skype verspreid in een hoog tempo: de bit.ly URL waarop de malware stond, kreeg volgens Kaspersky meer dan 2.000 clicks per uur.

Toch maar eens even snel een scan uitvoeren op je eigen computer?
http://arstechnica.com/security/2013/04/malware-spread-on-skype-taps-victim-pcs-to-mint-bitcoins/
http://thenextweb.com/insider/2013/04/05/new-skype-malware-spreading-at-2000-clicks-per-hour-makes-money-by-using-victims-machines-to-mine-bitcoins/


VALSE TWITTER VOLGERS IS BIG BUSINESS!
Ijdelheid heeft blijkbaar een prijs...

Wellicht ben jij net als wij, en heb je nog nooit gekeken naar het cijfertje op je profiel dat staat naast "aantal volgers". Want je bent op Twitter om contact te houden met mensen, en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de dingen die jouw vrienden, de mensen die jou interesseren, zeggen. Veel volgers hebben is wellicht voor jou minder belangrijk.

Sommige mensen of tweet-accounts van bedrijven zitten echter anders ineen: voor hen telt het aantal volgers. En waar er interesse is voor iets, daar zijn er wel mensen die daar een gat in de markt in zien. Gevolg: al dan niet schimmige bedrijven bieden volgers te koop aan. VOlgens een artikel in The New York Times is het tarief momenteel 5$ voor 1.000 volgers.

Dit feit heeft ervoor gezorgd dat er weer andere bedrijven ontstaan zijn, van wie het business model is dat zij valse accounts opsporen. Waarom dat belangrijk is? Wel, voor marketing mensen is het belangrijk dat zij kunnen aantonen dat de volgers van hun Twitter account échte mensen zijn, geen robots, en dat hun boodschap dus de mensen bereikt.

Om te ontdekken of een volger echt of vals is, wordt o.a. gekeken naar het feit of deze twitteraars ook zelf echt iets tweeten, hoe nauwkeurig hun profiel ingevuld is, enz. En je begrijpt het al: stilaan is er een strijd ontstaan tussen bedrijven die opsporen of en hoeveel valse volgers een account heeft, en de bedrijven die die valse volgers leveren. Die laatsten proberen de valse profielen de ze verkopen, zo realistisch mogelijk te maken, om ontdekking te bemoeilijken.

Hoe het ook zij, volgens New York TImes zou de hele business van de valse accounts wel eens goed kunnen zijn voor een economie van 50 tot 360 miljoen dollar...
http://bits.blogs.nytimes.com/2013/04/05/fake-twitter-followers-becomes-multimillion-dollar-business/
http://www.businessinsider.com/fake-twitter-users-2013-4?op=1VINE DOET HET NU OOK MET #HASHTAGS
Om gemakkelijker nieuwe Vines te ontdekken..

Enkele weken geleden lanceerde Twitter een nieuw product: Vine. Dat is een videodienst waar je filmpjes van niet langer dan 6 seconden kan plaatsen en bekijken. En wat je  in deze gehaaste maatschappij kon verwachten, gebeurde ook: meteen kende Vine een groot succes.

Nu brengt Vine een kleine verbetering uit aan zijn dienst: bij het tabblaadje "explore", waar je op zoek kan gaan naar nieuwe Vines, wordt voortaan ook gewerkt met de # hashtags, die je inmiddels kent van Twitter. Het is te zeggen: je zal daar zien welke hashtags er op dat moment in "trending" zijn, dus het snelst aan het opkomen zijn.

Verleden week had Vine ook nog een kleine update uitgebracht, die erg welkom was: voortaan kan je de video's embedden in bijvoorbeeld je blog posts, net zoals je ook YouTube filmpjes kan embedden.

Een leuk tijdverdrijf, Vine, voor de immer gehaaste mens. Alleen... is het enkel verkrijgbaar voor iPhone en iPod touch, er is geen webdienst waar je allerlei vines bekijken kan. En dat is wel jammer naar onze mening.
https://vine.co/blog/trending-hashtags
https://vine.co/
http://www.webpronews.com/vine-adds-fast-rising-hashtags-to-help-you-surface-more-content-2013-04


GOOGLE HANGT IN EUROPA ANTITRUST AANKLACHT BOVEN HET HOOFD
Bundeling Google-tools met Android onder vuur

Eigenlijk... was het maar een kwestie van tijd, en is het zelfs verwonderlijk dat het zolang geduurd heeft. Wellicht herinner je je nog wel dat Microsoft in Europa geconfronteerd werd met verzet van de EU tegen het feit dat de IE browser geïntegreerd is in het Windows OS. De EU heeft Microsoft toen gedwongen om de gebruikers, wanneer zij voor het allereerst hun computer aanzetten, en het OS definitief geïnstalleerd wordt, te laten kiezen welke browser zij als standaard browser gaan installeren. De integratie van IE en het OS gaf de browser van Microsoft teveel voorsprong op zijn concurrenten, en deze maatregel zou de concurrenten (Firefox, Chrome, Safari, Opera, ...) meer kans moeten geven in de concurrentiestrijd.

Maar als je die redenering van de EU doortrekt, dan kan je ook vragen stellen bij de nauwe verweving van de verschillende Google-tools in Android. Een groep bedrijven, waaronder Microsoft, NOkia, Oracle, heeft nu een antitrust klacht ingediend bij de EU, omdat het mobiele OS van Google teveel voordeel biedt aan de eigen mobiele toepassngen van Google. Met name draait het om het feit dat de kern van het Android OS gratis is, een OEM die een toestel wil maken met Android en daarop bepaalde mobiele apps van Google wil zetten zoals Maps, YouTube , de Play Store, verplicht wordt om de hele Google Apps suite in licentie te nemen en het een prominenten plaats op het toestel te geven.

De groep die de klacht ingediend heeft, en die de naam Fairsearch mee kreeg, heeft trouwens nog een klacht tegen Google lopen, deze keer omwille van het feit dat Google in zijn zoekmachine de eigen vertikale zoekdiensten voortrekt, ten koste van andere zoekmachines.

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2013/4/8/4203684/microsoft-others-file-eu-antitrust-complaint-over-android-bundlingWIKILEAKS LEKT WEER REEKS DIPLOMATIEKE DOCUMENTEN
"Kissinger leaks" is grootste lek met 1,7 miljoen documenten

Dat er dingen gebeuren in de wereld, die eigenlijk niet eerlijk zijn, is een feit. Dat goede onderzoeksjournalistiek die aan het licht zou moeten brengen, is ook een feit. Alleen... het gebeurt niet altijd. Luiheid, gebrek aan tijd, of angst om tegen de schenen te schoppen?

En dan moeten de resultaten van dat onderzoek nog de jusite aandacht krijgen in de media. Neem nu de zogenaamd opzienbarende bekendmaking van verleden week, waarbij LeSoir aankondigde dat het de namen bekend zou maken van mensen en bedrijven die op zogenaamde offshores hun spaarcentjes geparkeerd hadden staan. Uiteindelijk heeft Le Soir alleen maar de initialen bekend gemaakt; en dat terwijl op de website van de PVDA met naam en toenaam de mensen vermeld staan die in Panama hun geld geparkeerd hebben (1).

Gelukkig zijn er initiatieven zoals het Fonds Pascal De Croos dat elk jaar geld ter beschikking stelt voor onderzoeksprojecten (2). En gelukkig is er ook Wikileaks, dat tracht met het lekken van documenten terug wat eerlijkheid in de wereld te brengen.

Wikileaks heeft verleden week een nieuwe reeks documenten in de openbaarheid gebracht. Het bedtreft documenten uit de periode van 1973-1976 en het zijn, net als vorige keer, telegrammen uitgewisseld tussen diplomaten. Uit de documenten zou de rol moeten blijken die de VS gespeeld hebben in die jaren, en die misschien toch niet zo netjes was - samenwerking met fascistische regimes in Latijns Amerika, in het Spanje van Franco, het kolonelsregime in Griekenland.

Alle documenten staan in een database, die doorzocht kan worden.
http://www.pvda.be/index.php?id=1326&tx_ttnews[tt_news]=34081&cHash=7634891b128acd61792d610b4cf5149c
http://www.fondspascaldecroos.org/
https://search.wikileaks.org/plusd/


GOOGLE MUSIC NU OOK NAAR BELGIË
Wel eerst even je kredietkaart ingeven...

Het was wel even wachten: bijna twee jaar geleden is het dat Google Music voor het eerst gelanceerd werd in Australië en Nieuw-Zeeland. En nu zal je de dienst eindelijk ook in België kunnen gebruiken. Dit heeft uiteraard alles te maken met akkoorden die Google moest afsluiten met de verschillende auteursrechtenmaatschappijen, om hier muziek te mogen aanbieden.

Maar het is dan toch gelukt: wanneer je nu naar Google Music surft, of naar de Google Play Store gaat om een song op te vragen, krijg je nu niet meer te lezen dat de dienst niet beschikbaar is in België. Om de dienst te activeren, moet je wel eerst een kredietkaart koppelen aan je account. Er wordt geen geld afgetrokken van die kaart, maar het is nodig voor eventuele aankopen.

Je bent echter niet verplicht iets aan te kopen bij Google. De meeste mensen zullen Google Music gewoon gebruiken om hun muziek op te slaan (tot 20.000 songs) en die naar hun Android toestel te laten streamen. Best doe je dat enkel wanneer je op WiFi ingesloten bent, want anders zou je wel eens kunnen schrikken van de telefoonrekening.

Volgens TheNextWeb zou Google ook muziek brengen van plaatselijke (en dus ook Belgische) artiesten. En artiesten die momenteel nog niet bij een label zitten, zouden zelfs een eigen hub kunnen aanmaken op Google Music, om hun muziek rechtstreeks aan hun fans te verkopen. En dat laatste is natuurlijk wel heel interessant...
http://thenextweb.com/google/2013/04/10/google-play-music-arrives-in-7-more-countries-including-new-zealand-australia-austria-and-ireland/
https://plus.google.com/+GooglePlay/posts/4qLBkWJ1onW
http://music.google.com
 

SHODAN: DE ZOEKMACHINE VOOR DINGEN DIE JE NIET ZOU MOGEN VINDEN
Maar wordt het zo niet té gemakkelijk gemaakt voor scriptkiddies?

Wanneer Google het niet kan vinden, dan is het niet op het internet, zo wordt vaak gedacht. Dat is niet helemaal waar. Er zijn ontelbare dingen te vinden, als je maar diep genoeg graaft.

En diep graven, dat is wat deze speciale zoekmachine, Shodan, doet. Hij gaat zoeken naar allerlei toestellen die op het web aangesloten zijn: servers, webcams, printers, routers, maar ook verkeerslichten, beveiligingscamera's, domoticasystemen, zelfs systemen om de verwarming te bedienen. Ook die zijn tegenwoordig vaak aangesloten op het internet, en als ze niet voldoende beveiligd zijn, kan je er zo in.

Volgens CNN hebben mensen die via Shodan een zoekopdracht uitvoerden, zelfs controlesystemen gevonden om onschuldige dingen zoals een wijnkoeler van een hotel te vinden, maar eveneens een systeem om een nucleaire instelling te controleren.

Uiteraard is het de bedoeling dat aangetoond wordt dàt er bij vele systemen onvoldoende beveiliging is, en het zou een aanmoediging moeten zijn voor sysops om die beveiliging in orde te maken. Maar anderzijds speelt Shodan wel een gevaarlijk spelletje. Wij houden ons hart vast wanneer script kiddies hun vandalisme gaan botvieren met de informatie de op Shodan te vinden is. Met de term 'script kiddies' worden (meestal jonge) internauten bedoeld die misbruik maken van een beveiligingslek in een of andere software, en dan, vaak via een script dat zelfs door anderen geschreven werd, mensen de duvel gaan aandoen. Script kiddies zijn degenen die vroeger via de IRC-chat vrienden bestookten met virussen, hun computer lieten crashen, en erger.

Maar het is natuurlijk aan de systeembeheerders om te voorkomen dat hun systeem toegankelijk zou zijn. En een nucleaire installatie die via het internet toegankelijk is zonder verdere beveiliging, dat is iets wat echt niet zou mogen...

Meer bij CNN.
http://money.cnn.com/2013/04/08/technology/security/shodan/
http://www.shodanhq.com/


NOOK PRESS, OM ZELF BOEKEN TE PUBLICEREN
Moet alternatief bieden voor Kindle Direct Publishing

Het internet, het ontstaan van e-boeken, de digitale readers... Het uitgeverslandschap is waarlijk grondig dooreen geschud. Ook voor auteurs is er heel wat veranderd. Waar een auteur vroeger maanden, jaren met een manuscript moest leuren om een uitgever te vinden, of het desnoods in eigen beheer uit te geven, kan hij tegenwoordig heel gemakkelijk zelf zijn boek uitgeven - zonder veel kosten.

Via online platformen zoals Amazon kan je zo'n boek aanmaken en publiceren. Amazon heeft voor de boeken die op de Kindle te lezen zijn, zelfs een speciaal publishing platform bedacht, Kindle Direct Publishing, waarin de auteur zijn boek zelf vorm kan geven.

En deze week heeft Barnes & Noble, maker van de concurrerende Nook e-reader, aangekondigd dat het eveneens start met een uitgeefplatform, Nook Press. Dat is echt veel meer dan een gewone tool om een document te uploaden en om te zetten naar het ePub formaat. Je kan je manuscript volledig uploaden en omzetten, maar ook je boek helemaal online schrijven: de tool bevat functies om op te delen in hoofdstukken en andere opmaak tools, je kan linken naar interne documenten, en werk je met verschillenden aan een boek, dan kunnen de andere medewerkers commentaar geven.

http://www.theverge.com/2013/4/9/4205488/nook-press-self-publishing-ebook-platform-launches
http://techcrunch.com/2013/04/09/nook-debuts-nook-press-a-new-self-publishing-platform-to-compete-with-kindle-direct-publishing/


APPGRATIS UIT APP STORE, EN RIBBON VLIEGT UIT TWITTER
'Doe het volgens mijn regels, of eruit' is het motto

Deze week twee voorbeelden die bewijzen dat webdiensten nog altijd het laatste woord hebben, en naar eigen goeddunken bepalen of ze bepaalde regels al dan niet toepassen.

Om te beginnen de discussie tussen AppGratis en de App Store. AppGratis is een app voor iPhone (en recent ook voor iPad) die een keer per dag andere apps promoot. Nu is er een regel in de App Store die verbiedt dat apps reclame zouden maken voor andere apps dan die van de maker zelf. Dat Apple deze app uit de App Store verwijderd heeft, is eigenlijk op zich niet opzienbarend. Maar AllThingsD (1) wijst erop dat er meerdere apps zijn in de App Store, die net hetzelfde doen, en dus ook diezelfde regel overtreden. Gaan zij dan ook sneuvelen?

De nieuwssite meent te weten van wel: bronnen hebben de auteur in het oor gefluisterd dat Apple grote kuis gaat houden in zijn App Store, en al deze apps gaat verwijderen, omdat zij het mogelijk maken dat ontwikkelaars een plaats in de App Store rangschikking gaan kopen. Forbes wijst er dan weer op (2) dat Apple misschien de geloofwaardigheid van de App Store wil opkrikken. Het moet het immers opnemen tegen steeds meer app stores die voor een bepaald OS toepassingen bieden enerzijds, en een toekomst waarin we zullen werken met HTML5 gebaseerde apps, die op àlle verschillende besturingssystemen kunnen werken.

Een tweede bericht over een webdienst die de toepassing van een derde verbiedt, is de zaak Twitter - Ribbon. Met Ribbon kon je "in-stream" betalingen uitvoeren, door op een button in een tweet te klikken, en zo iets aan te kopen zonder Twitter te moeten verlaten. Twitter heeft echter al heel snel de dienst verboden, omdat het bepaalde regels zou overtreden. Welke die zijn, was op het moment dat wij dit schrijven nog niet geweten.

Beide zaken tonen echter aan dat het heel belangrijk is dat ontwikkelaars, wanneer zij iets maken dat gebaseerd is op de dienst van een derde (het verschijnen in de App store, het integreren in Twitter), zich goed bewust zijn van de regels die deze derden hanteren...
http://allthingsd.com/20130410/apples-ouster-of-appgratis-is-just-the-start-of-an-app-store-crackdown/
http://www.forbes.com/sites/parmyolson/2013/04/10/why-apple-might-be-cracking-down-on-app-discovery-services/
http://techcrunch.com/2013/04/10/well-that-was-fast-twitter-shut-down-ribbons-newly-launched-in-stream-payments-feature-built-using-twitter-card-technology/


BITCOIN MAAKT STEILE DUIK
What goes up, must come down...

Zeg nu eerlijk: wanneer je deze week las dat de koers van de virtuele ongecentraliseerde munt Bitcoin van $70 naar $145 gestegen was, dan vond je dat toch niet echt gezond, niet? En wanneer je dan verder las hoe die koers maar bleef stijgen, 170, 200, en zelfs 250 dollar werd, dan wist je het: hier stond iets te gebeuren - de zeepbel zou barsten.

En inderdaad: woensdag kwam de klap. Na een recordhoogte van $266 bereikt te hebben, daalde de koers plots naar $105. OP één dag tijd verloor het 61% van zijn waarde. En mogen wij voorspellen dat dit nog niet het dieptepunt is? Geen moeilijke voorspelling trouwens, als je weet dat de munt in januari van dit jaar nog op $15 stond.

Verschillende waarnemers proberen een uitleg te vinden voor deze steile klim - en even diepe val. Tech Meme zette de gebeurtenissen op een rijtje.
http://www.businessinsider.com/bitcoin-plunges-2013-4?op=1
http://www.dailydot.com/news/bitcoin-crash-why-ddos-attack-rumor/
http://www.techmeme.com/130410/p34#a130410p34


VOORTAAN OOK ACTIE-EMOTICONS IN JE FACEBOOK STATUS
Wat je eet, leest, drinkt... weeral een bron om meer over jou te weten te komen.

In januari heeft Facebook de eerste testen met deze nieuwe tool uitgevoerd, en nu wordt de tool langzaam uitgerold bij gebruikers in de VS (in onze contreien is de tool nog niet gesignaleerd). Het gaat om nieuwe emoticons, waarmee je kan zeggen hoe je je voelt, en wat je aan het doen bent.

"Janneke bekijkt de film The Network" bijvoorbeeld staat er dan op de status, met daarnaast een emoticon voor film (een klein klapbord), plus de link naar de actie (de film zelf dus), en natuurlijk of je het alleen doet of met anderen.

Deze actie zal dan nadien ook verschijnen op de juiste plek in je tijdlijn (in dit geval: bij Films / Movies). En als je je privacy instellingen juist hebt afgesteld, dan zouden deze nieuwe meldingen geen afbreuk mogen doen aan je privacy, omdat het enkel je vrienden en/of kennissen en/of de hele wereld zijn die deze acties kunnen zien, naargelang jij het bepaald hebt.

Maar het feit dat de data zo netjes gestructureerd worden met deze nieuw actie-emoticons, maakt het voor Facebook gemakkelijker om data te verzamelen, zodat het je nog beter kan bestoken met de voor jou geschikte advertenties.

Maar zal de gewone gebruiker daarvan wakker liggen? Uiteraard niet. Die zal het alleen maar leuk vinden om  zijn activiteiten op een visueel aantrekkelijke manier te vermelden. En per slot van rekening ben je niet verplicht om Facebook te gebruiken, en als je het doet, bepaal je zelf hoeveel je van jezelf bloot geeft...

In een artikel uit januari geeft WebProNews nog eens een duidelijke uitleg over de actie-emoticons.
http://www.webpronews.com/facebook-rolling-out-action-based-status-option-that-links-to-pages-2013-04
http://www.webpronews.com/facebook-tests-action-based-statuses-with-emoticons-for-feeling-drinking-watching-and-more-2013-01

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!KUNNEN HERSENGOLVEN ONZE PASWOORDEN VERVANGEN?
Nadeel: wel altijd met sensor rondlopen

Paswoorden blijven altijd een kopzorg. Maak ze te moeilijk, en je kan ze niet onthouden, en gaat ze op een briefje neerschrijven dat aan je computer hangt. Met alle veiligheidsrisico's vandien. Maak ze gemakkelijker, dan kan je ze wél onthouden, maar dan zit er weer het risico in dat anderen de paswoorden gemakkelijk kunnen kraken.

Er zijn vele bedrijven en labo's die zich bezig houden met het ontwikkelen van alternatieven voor paswoorden. Biometrie zou een oplossing kunnen zijn: bij sommige computers kan je je al identificeren met je vingerafdruk, en sommige smartphones herkennen je aan je gelaat.

Bij een labo in UC Berkeley zijn ze aan nog een nadere technologie bezig: een sensor die hersengolven scant. Die sensor zou in een headset zitten, dat niet overdreven veel geld zou kosten (199 dollar), en dat een ingebouwd electro-encephalogram bevat, om een EEG te maken dus. Het team ging dan na welke taken uitgevoerd konden worden om te meten, die een uniek patroon zouden opleveren. Uiteindelijk kwamen een aantal taken in aanmerking, die redeljk simpel zijn, zodat de gebruiker het niet vervelend zou vinden om die elke dag te moeten uitvoeren.

Ons lijkt het wel wat. Het probleem is de headset - niet de prijs, maar wel het feit dat je er voortdurend mee moet rondlopen.
http://www.theverge.com/2013/4/8/4196396/affordable-brainwave-sensors-could-make-typed-passwords-obsolete


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet2INVENTIONS - FAR AWAY
[electro soundscape] We kunnen er echt niet aan doen, maar elektronische muziek die dromerig voortkabbelt kan ons echt rust brengen. Deze Far Away van Johannes Gilther, behorende tot 2Inventions, behoort tot dat genre. Andere songs van het album, zoals Subcarpathia, zijn meer ritmisch en opzwepend. Zoals gewoonlijk bij Jamendo zijn de songs gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/list/a118096/nostalgic-days-3?autoplay=1


JACK BLUME - NO HOME NO FIRE
[pop] Een mengeling van gitaren en elektronische muziek. Opgewekte deuntjes, zoals "No Home No Fire", met gitaren die een beetje een Spaans ritme brengen. Afwisselend van ritme en geluid. Ook andere sogns, zoals "As we Walk" zijn echt wel best leuk.  En dat alles gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/353210/jack-blume
http://www.jamendo.com/en/track/418631/no-home-no-fire


FRESH BODY SHOP WIZARD
[pop] Dit is eigenlijk een heel mooie song, uptempo, wat big band soms, en dan weer heel intiem met enkel een gitaar. Eigenlijk is het hele album best goed, want bijvoorbeeld bij Fireballs is heel wat aandacht geschonken aan de geluideffecten. En als je het album gratis kan downloaden, waarom zou je dat niet doen? Zet eens Fireball op bij een feestje thuis. Wedden dat iedereen spontaan recht springt om te dansen?
http://www.jamendo.com/en/list/a118858/wizard
http://www.jamendo.com/en/artist/7063/fresh-body-shop


TRANCENDAM - AREN'T YOU CLEVER
[elektronic] Elektronische muziek zoals we hem graag hebben: met ritme, zonder té opzwepend te zijn. En intiem ook, dankzij de stem van de zangeres, Laurie Webb. Een absolute aanrader.
http://www.jamendo.com/en/artist/356462/trancendam
http://www.jamendo.com/en/track/1003105/trancendam-lauriewebb-aren-t-you-clever
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@dejournalistiek Eén app voor regionale omroepen http://bit.ly/162OMuL

@micadam: Sociale media op tweede scherm: lege echoput - Emerce http://t.co/s5P0vFoSbU

@Microsoftbe: RT @Windows: The Official @Twitter App for #Windows8 is here! Download now: http://t.co/tbs2gxxHt9

@123luisterboek: In samenwerking met de Hoorspelfabriek houdt 123luisterboek.nl de grote hoorspelen actie. Nu 50% korting op 15... http://t.co/KZVX8pZEEB

@roelnd: Toffe tool! Plot pusht location based aanbiedingen via app naar klanten http://t.co/GSyLDuBxVm

@thecfactorybe: Duval Guillaume Modem verandert telefoonwachtlijnen in levensreddend medium http://t.co/2AeTRHQ27R via @thecfactorybe

@nanske: Bitcoin Explained | Visual.ly http://t.co/7IxeBgtD14

@aardling: Vr de collega's: "Social media-cijfers België maart 2013: Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn en meer." http://t.co/9NtWJ5UoRK Merci @bvlg

@sebastienk: Twitter brings Trends to 160 new markets, including Belgium, Kenya, Portugal, and Ukraine http://t.co/jNcr8fZjKk

@amoorie: Discovering http://t.co/2Iir4Xj5R9 thanks to @NadiaKara. Soon some second hand stuff online! #blogsale http://t.co/BHPCpugFtG

@IlseDerijck: RT @Outsource_be: Gebruik je #storify al? Collega @MaudRouille legt uit waarom dat interessant is:  http://t.co/gFxnQEeCk3

@soeproza: More phygital stuff : http://t.co/2UYz8L9l7z

@tommdp: RT @janssenliesbeth: Een mooi initiatief van eigen bodem: Facebook voor kankerpatienten http://t.co/lkAWW0rrmY #Esperity

@librarianbe: Stadsarchief Leuven digitaliseert 433 jaar archief http://t.co/TH7m3I8szx

@lemondefr: RT @Vidberg: Choc de moralisation : la gauche dévoile tout http://t.co/EPatAoToKr

@dm_multimedia: Belgen komen met 'Facebook voor kankerpatiënten' http://t.co/kdZo9cIYKp

@hootsuite: The social network “cold war?” http://t.co/f3llYimdkG What does it mean for business?

@BartStoffels: @kevin_major http://t.co/Ca0Mp607Uv

@Frankwatching: Gespot! eventplanner.tv: Online tv-zender voor eventplanners http://t.co/mXwgqVHEjb

@netlash: Of we een leuke website wilden maken waar de StuBru luisteraars hun top 3 kunnen doorsturen rond een bepaald thema? http://t.co/fAmUp7SZaV

@IEforum: WIPO-domeinnaam selectie maart; pythian.nl; bedrijfsnaam kan in meerdere landen door anderen worden gebruikt http://t.co/FvvvJAbhfF

@IEforum: WIPO-domeinnaam-selectie maart; Ingehuurde IT-dienst verlengd domeinnaam niet, verweerder koopt het via veiling http://t.co/FvvvJAbhfFNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je mag het nooit opgeven. Winnaars geven nooit op, en opgevers winnen nooit.
-Ted Turner-

 
De nieuwe oogst


   
BVMM: MIDDELEEUWSE MANUSCRIPTEN

Meer dan een duizend manuscripten in kleur uit de Middeleeuwen zijn nu op het web te vinden, dankzij de Bibliothèque virtuelle des manuscrits médiévaux. Het zijn documenten die in verschillende Franse bibliotheken te vinden zijn, hoogstwaarschijnlijk achter slot en grendel, maar dankzij het internet nu door iedereen ingekeken kunnen worden.
[Taal: FR]
http://bvmm.irht.cnrs.fr


WIKIMINI: FRANSTALIGE ENCYCLOPEDIE VOOR KINDEREN
Eigenlijk best een goed idee: een online encyclopedie voor en door kinderen. Zij kunnen er uitleg geven over bepaalde onderwerpen (onder supervisie van ouderen en andere kinderen), en ook de uitleg zelf opzoeken. Belangrijk is alvast de rubriek "les articles du moment", waarin het nieuws van de dag in eenvoudig te begrijpen termen uitgelegd wordt. De lay-out had misschien iets "kinderlijker" gemogen...
[Taal: FR]
http://fr.wikimini.org/wiki/Accueil


MAP TREASURE HUNT
Wat moet het leuk zijn om nu jong te zijn en op school gebruik te kunnen maken van al die nieuwe tools om je leerstof onder de knie te krijgen. Zoals dit: hiermee kunnen leraars een soort virtuele schattenjacht maken. Via een simpel invulformulier kunnen zij vragen opstellen; leerlingen die het antwoord weten krijgen een virtueel goudstuk. Spijtig uiteraard dat het in het Engels is...
[Taal: ENG]
http://www.classtools.net/mapgame/game.php


PLANNER 5D: ONTWERPEN

Een huis ontwerpen, een kamer uittekenen op de computer kan je doen met software - maar die is vaak heel erg duur. Er bestaan wel online planners bij sommige verkopers van keukens zoals bij Ikea. Dit is dan weer  een online software voor het uitrekenen van plannen, die heel intuïtief werkt. Je kan kamers uittekenen, van een label voorzien, en er zelfs meubels inzetten. Het systeem werkt volledig met klikken en verslepen. Na het uittekenen moet je gewoon p de 3D button klikken, en krijg je een 3D afbeelding waarop je kan in- en uitzoomen. Je kan ook foto's nemen die je dan kan delen via de sociale netwerken, om je vrienden te vragen wat ze van je ontwerp denken.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/planner-5d-create-your-perfect-home-in-your-browser-then-bring-it-to-life/
https://planner5d.com/


PUREBREAK.COM
Gewoonlijk hebben we het over Engelstalige sites, maar zoals je misschien gemerkt hebt zijn we deze week gaan kijken bij Franstalige sites. Een heel populaire site is PureBreak, die allerlei nieuws bevat over onderwerpen die de meesten van ons wel interesseert - zoals de nieuwste series op tv, muziek, buzz, en nieuws voor de geek. Ken je een aardig mondje Frans, dan is dit een site om regelmatig te bezoeken, om eens iets anders te lezen dan altijd die Amerikaanse bronnen!
[Taal: FR]
http://www.purebreak.com/


WRITEAPP: ONGESTOORD WERKEN
Wanneer je op je computer wil doorwerken aan iets, dan zal je bemerken dat er o zoveel dingen zijn die je kunnen afleiden - even je mail checken leidt al snel naar wat Twitteren, een Facebook update bekijken, of een artikel lezen. En voor je het weet is er weer een halfuur voorbij.
Deze webdienst kan helpen: hij zorgt ervoor dat je gedurende een door jou ingestelde tijd enkel in dit bepaalde venster kan werken, dat, in full screen modus, gewoon eruit ziet als een blanco pagina. Je kan je teksten ook klasseren in notebooks.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/writeapp-a-web-app-that-focuses-on-distraction-free-writing/
https://writeapp.me/


ZELF EEN GAME MAKEN: SPLODER

Wat is het toch leuk, dat we dankzij technologie niet echt meer dingen moeten "kunnen", zoals piano spelen, of coderen - het volstaat een idee te hebben. Zo kan je via allerlei elektronische tools muziek componeren, zonder ooit geleerd te hebben hoe je een instrument bespelen moet. En ja, er bestaan dus websites waar je een game kan maken maken, zonder te kunnen programmeren. En in dit tijdperk van 'gamification' zijn deze sites ook handig in het klaslokaal - waarbij leerkrachten jongeren kunnen aanmoedigen om leerstof in een ludieke vorm te gieten.
In de volgende dagen 5 websites waarbij je online een game kan maken, gebaseerd op een artikel bij Fractuslearning. Om te beginnen Sploder. Echt wel een topper: je kan er allerlei soorten spelletjes maken - arcad games, ruimte avonturen, echte jigsaw puzzels. Elk detail kan aangemaakt en gewijzigd worden. Aan de slag!
[Taal: ENG]
http://www.fractuslearning.com/2013/04/04/design-your-own-game/
http://www.sploder.com/


ZELF EEN GAME MAKEN: DRAW 4 PLAY
Deze webdienst is meer geschikt voor jongere kinderen - zij kunnen een weg uitstippelen voor een cartoonfiguurtje, door een route voor hem te schilderen op een spelbord. Zij moeten dan het mannetje begeleiden via de weg die ze gemaakt hebben. Naargelang de niveaus hoger worden, leren de kinderen nieuwe tools gebruiken, zoals een gom die obstakels wist, in plaats van nieuwe artikels te creëren.
[Taal: ENG]
http://www.addictinggames.com/strategy-games/draw4play2-game.jsp


ZELF EEN GAME MAKEN: ISOBALL 3
Dit spel leert dan weer de kinderen over kinetica: de studenten moeten een landschap maken voor hun game door middel van blokjes en hellingen, om zo een balletje in een bepaalde richting te laten bewegen. Kracht en momentum zijn hierbij belangrijk - de leerlingen leren dit al spelenderwijs, naargelang de niveaus steeds moeilijker worden.
[Taal: ENG]
http://www.addictinggames.com/puzzle-games/isoball-3-game.jsp


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEDIAWIJS
Denk nu niet dat je op deze site, waarvoor op radio en tv veel reclame gemaakt wordt, ook maar enige praktische tip vindt. Neen, het is hier heel abstract, over een doelstelling die nagestreefd wordt om burgers op te voeden, over stakeholders, een lanceringsevenement, "betrokken actoren met een eigen insteek", het middenveld... Had men nu echt geen enkele tip op deze website kunnen zetten?
[Taal: NL]
http://www.mediawijs.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PROMOLIFE
Deze site laat je heel wat geld besparen: hij verzamelt namelijk alle koopjes die je momenteel kan doen, de online coupons die je kan afdrukken en in de winkel kan inruilen, maar ook vertelt hij je welke coupons er in de winkels liggen om mee te nemen naar de kassa. In tijden van economische crisis is zo'n site erg welkom!
[Taal: NL]
http://www.promolife.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MISDAADMAP

In de VS zijn ze schering en inslag, in Nederlands is recent een bescheiden poging om meldingen van misdaden in kaart te brengen zodat de gewonen burger kan zien waar het echt "gevaarlijk" begint te worden. Afgaande op de kaart, blijkt het met de misdaad in Nederland nog mee te vallen. Veel misdaden staan er niet vermeld; per misdaad kan je wel informatie opvragen over wat en wanneer, waar.
[Taal: NL]
http://misdaadmap.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KOOKFILMPJES OM BIJ TE LIKKEBAARDEN
Deze website, in het leven geroepen door AEG, bevat filmpjes die je vertellen hoe je gerechten kan maken. Je kan de filmpjes simpel bekijken, maar ook in "cooking modus" zetten zodat je samen met het filmpje kan koken. Wat ons vooral bevalt aan de site, is dat je vooral niet-Belgische recepten vindt, zoals Gremolata, smoothies, tepenades, ...
[Taal: ENG[
http://nowyourecooking.tumblr.com/films


VRIJDAG MULTIMEDIA: XKCD
Een webcomic - een strip dus op het web, met cartoons, stripverhalen, vol satire en sarcasme. Onze favoriet is de cartoon over de app!
[Taal: ENG]
http://xkcd.com/1174/
http://xkcd.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: URBANEXPLORATION

Een prachtig fotoblog, dat tegelijk een beetje triest is. Het belicht verlaten panden, die klaar staan om gesloopt te worden, maar wellicht onverwachte schatten bevatten achter dichtgetimmerde luiken - vaak is daar echt onverwacht mooie decoratie te vinden.
Dit blog brengt een verslag van ontdekkingstochten om deze schatten te vinden. Prachtige foto's, en ook prachtige decoratie. Alleen - zo triest dat het misschien binnenkort allemaal gaat verdwijnen. Ook over het al dan niet overleven van deze gebouwen vertelt het blog.
[Taal: NL]
http://urbanexploration.be/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Pebble: E-paper watch voor iPhone & Android [Review]
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/pebble-e-paper-watch-voor-iphone-android-review/
- Whisper app – up & coming: deel anoniem je diepste geheimen
http://www.belgiancowboys.be/mobile/up-coming-whisper-app-deel-anoniem-je-diepste-geheimen/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Iran komt met 'islamitische Google Earth'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3424224/2013/04/11/Iran-komt-met-islamitische-Google-Earth.dhtml
- 'Ddos-aanval te koop op internet'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3423928/2013/04/11/Ddos-aanval-te-koop-op-internet.dhtml


*** DIGITALE REVOLUTIE

http://www.fan.tv/digitaal/


 
- Bespeel een virtuele piano
http://www.fan.tv/digitaal/software/18594-bespeel-een-virtuele-piano
- Een scherm altijd vooraan plaatsen
http://www.fan.tv/digitaal/software/20438-een-scherm-altijd-vooraan-plaatsen
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Denon stelt X-receivers voor
http://www.elektrozine.be/ez/article/7255/Denon-stelt-X-receivers-voor.html
- Betekent saffier het einde van Gorilla Glass?
http://www.elektrozine.be/ez/article/7228/Betekent-saffier-het-einde-van-Gorilla-Glass.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Vanaf 2016 meer tablets dan pc's!
http://www.digimedia.be/News/nl/14196/vanaf-2016-meer-tablets-dan-pc-s.html
- MSN.be schakelt over op HTML5
http://www.digimedia.be/News/nl/14194/msn-be-schakelt-over-op-html5.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Freeware: MP3 Quality Modifier
http://computertaal.info/2013/04/10/freeware-mp3-quality-modifier/
- Verbind je laptop met je tv
http://computertaal.info/2013/04/06/verbind-je-laptop-met-je-tv/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google komt met accountmanager voor het 'digitale hiernamaals'
http://tweakers.net/nieuws/88439/google-komt-met-accountmanager-voor-het-digitale-hiernamaals.html
- Nieuwe btw-software geeft al 2 maanden problemen bij Belgische overheid
http://tweakers.net/nieuws/88438/nieuwe-btw-software-geeft-al-2-maanden-problemen-bij-belgische-overheid.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Samsung onthult grootste smartphone Galaxy Mega 6.3
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/samsung-onthult-grootste-smartphone-galaxy-mega-6-3/article-4000278050138.htm
- Eerste hack-a-thon voor de gezondheidszorg in België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/eerste-hack-a-thon-voor-de-gezondheidszorg-in-belgie/article-4000277938207.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- De BlackBerry Z10 review: “de crack is back”
http://www.themobilerevolution.be/2013/04/de-blackberry-z10-review-de-crack-is-back/
- Laptop meets tablet: Samsung ATIV Smart PC
http://www.themobilerevolution.be/2013/04/laptop-meets-tablet-samsung-ativ-smart-pc/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WIN8: WAT NIET MAG ONTBREKEN: CLASSIC SHELL


Windows Vista/7/8 - 8,4 MB - freeware
Ondertussen weet je het wel: Windows 8 komt met een compleet nieuwe gebruiksinterface. Het belangrijkste daarvan is dat het vertrouwde uitgangspunt om programma's op te starten of naar je instellingen te gaan, de Start Button, verdwenen is. Classic Shell brengt die button terug, en stopt bovendien de apps in het startmenu!
http://www.chip.de/downloads/Classic-Shell_39396490.html
http://ibeltchev.users.sourceforge.net/


CRITIZR: MELDINGEN DOORGEVEN
iPhone/ Android
Je hebt al wel begrepen dat we het deze week wat "op zijn Frans" doen. Deze app is dan ook enkel in het Frans beschikbaar, maar hij is interessant genoeg om te vermelden - hopelijk komt er een versie die vertaald wordt (letterlijk en figuurlijk) naar Vlaanderen.
Met de app kan je namelijk meteen iets melden wat je niet bevalt, aan de verantwoordelijken, via Twitter. Zij kunnen je dan ook antwoord geven - wat hopelijk tot minder frustratie bij jou leidt, maar ook tot een oplossing van het probleem.
http://critizr.com/


CUBIEZ:BRENG APPS NAAR JE DESKTOP
Windows
Apps zijn leuk en handig, vooral op smartphones met hun beperkte schermruimte. Maar waarom zou je de apps van je smartphone waarmee je vergroeid bent, niet kunnen gebruiken op je desktop? Dat is wat Cubiez beloft te doen: het brengt je favoriete mobiele apps naar je Windows computer.
http://www.cubiez.com/


SEAMONKEY 2.18 BETA IS UIT


Windows all - 21,7 MB - freeware
Er was een tijd dat een browser meer was dan een browser alleen - hij bevatte ook een mailprogramma, een programma om websites te ontwerpen, en je kon zelfs de nieuwsgroepen volgen met het mailprogramma. Maar omdat die browsers zo log werden, zo ingewikkeld, werd afgestapt van dat idee, zodat de browser nu alleen nog maar dient op te surfen.
Toch bestaat er nog altijd een browser die dit idee verder ontwikkelt: Seamonkey. Hij doet wat ouderwets aan, maar hij wordt nog altijd onderhouden door de ontwikkelaars, die voortdurend werken aan nieuwe mogelijkheden. Nu is er versie 2.18 uit van dit pakket.
http://www.seamonkey-project.org/
http://www.chip.de/downloads/SeaMonkey_47388820.html


TUMBLR VOOR ANDROID: UPDATE
Android - freeware
Deze app voor Android toestellen kreeg deze week een update, die de app in een nieuw kleedje stak, maar ook een nieuwe tool bracht: het "post anything" scherm, waarmee je onmiddellijk video's, foto's, citaten, chats, en links kan delen.
http://www.makeuseof.com/tag/tumblr-for-android-gets-a-sleek-makeover-updates/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tumblr&hl=en


CLIPOMATIC: MEER NAAR JE KLEMBORD
Windows - freeware
Dit is een handige vervanger voor de simpele notepad (klembord): waar je met de originele notepad slechts één tekst tegelijkertijd kan onthouden, kan je met deze tool meerdere teksten onthouden, en vanuit de database kiezen op ergens naartoe te plakken.
http://www.mlin.net/Clipomatic.shtml


JALBUM: FOTOALBUM MAKEN
Windows all - 59,8 MB - freeware
Om je foto's en video's op het web te tonen, maak je best gebruik van een miniatuurafbeelding (thumbnail) om te verwijzen naar het echte bestand. En het geheel liefst in een diashow. Om dat te kunnen, zou je eigenlijk heel wat programmeertalenten moeten vertonen. Maar met deze software wordt het heel gemakkelijk. De software kan werken met JPG, GIF, PNG, AVI, MPG, WMV. Bij Chip.De staat een fotoreportage die vertelt hoe je moet werken met de software.
http://www.chip.de/downloads/JAlbum_13013781.html
http://jalbum.net/
http://www.chip.de/bildergalerie/JAlbum-Galerie_51772840.html


MANICTIME: WELKE SOFTWARE GEBRUIKT JE COMPUTER?
Windwos all - 6 MB - freeware
Deze software geeft je een overzicht van het gebruik van software op je computer. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoe effectief geweest bent - hoe lang zat je op Twitter en Facebook, en hoelang heb je aan het Word document gewerkt?
http://www.chip.de/downloads/ManicTime_43361411.html
http://www.manictime.com/


VRIJDAG MOBIEL & BELGISCH: RAILMATE


iPHone - freeware
Persoonlijk mag ik niet klagen over vertragingen tijdens mijn dagelijkse pendel naar Antwerpen, maar op andere lijnen zijn er heel wat mensen ongelukkig. Dit spelletje wil hun wachttijd wat opvrolijken - alhoewel het eerder erop lijkt dat het je gewoon met je neus nog wat dieper op de feiten drukt. Je moet bij dit spel namelijk je beginstation invullen, en je bestemming. De app volgt dan je traject via d gps in je toestel, en houdt bij hoeveel vertraging je opgelopen hebt. En geloof het of niet, die vertraging levert je punten op...
https://itunes.apple.com/be/app/id591603015?mt=8


VRIJDAG MOBIEL & NEDERLANDS: LITERAIRE WANDELROUTES
Android / iPhone
Het letterkundig museum van Den Haag heeft de app Literaire Routes uitgebracht - wandelroutes rond belangrijke schrijvers of personages uit de Nederlandse literatuur. Er is al een eerste route voor die app: de Siebelink wandeling.
http://www.ereaders.nl/09041301_nieuw_literaire_wandelroutes_in_een_gratis_app#.UWQR9FHp5tg.twitter
https://itunes.apple.com/nl/app/litroutes/id627629590?mt=8&affId=1844318
https://play.google.com/store/apps/details?id=seven.client.letterkundig

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De meeste mensen laten een kans voorbijgaan,
omdat ze in een overal gekleed is en eruit ziet als werk
-Thomas Edison-