Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 793 van 23/3/2013Gegroet lezer,

Zo. Eindelijk kan ik bij het schrijven van dit voorwoord nog eens lyrisch doen over het landschap dat in een stralende ochtendzon te bewonderen valt doorheen het raam van de treincoupé. Eindelijk terug die lichtblauwe lucht, met de oranje strepen van de zon. En wat een zaligheid de wijdsheid van het landschap te kunnen bewonderen, de Nete die er doorheen kronkelt, de weilanden... Je zou echt voor je plezier een ritje maken met de trein...

Wat heeft Netties deze week voor u in petto? Het stopzetten van Google Reader blijft nazinderen. Wij brengen een reeks met alternatieven voor de Reader, en gaan ook dieper in op de filosofische betekenis van Googles beslissing - een filosofie die ook terug te vinden is bij de beslissing van Google om de Adblockers uit zijn winkeltje te weren. Namelijk de bevestiging dat het niet het belang is van de gebruiker dat primeert, wel de commercie en de advertenties. Een filosofie die eigenlijk niet mag verwonderen, omdat Google nu eenmaal een bedrijf is, en winst moet primeren, maar die we soms uit het oog verliezen.

Snel aan uw leesvoer. En bij leven en welzijn tot volgende week... hopelijk onder een even stralende zon!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HET STOPZETTEN VAN GOOGLE READER BLIJFT REACTIES UITLOKKEN
Maar het is gelukkig niet de enige RSS tool...

Eind verleden week kondigde Google aan dat het zijn gratis tool om RSS-feeds te lezen, Google Reader, stopzet. Een beslissing die heel wat reacties uitlokte, en meteen leidde tot een online petitie, om Google op te roepen om op deze beslissing terug te komen.

Sommigen vinden dat Google gelijk heeft. RSS is dood, zeggen zij. Mattheuw Ingram bijvoorbeeld vindt dat RSS voorbijgestreefd is, en dat het sociale nieuws nu belangrijker is, zoals hij het vinden kan op Twitter. Het principe van RSS is wel ok (het groeperen van de nieuwe artikels op een bepaalde website in een feed), maar het sociale ontbreekt. Het menselijke element waarbij je weet dat een artikel waarover een @janseurinck tweet belangrijk is, een @bnox tweet, of andere twitteraars die voor jou, met jouw voorkeuren en belangstelling de doorslag geven. (1)

Anderzijds mag het gezegd worden dat Google Reader (of eigenlijk elke andere feedreader die volgens hetzelfde principe werkt), tot een zekere stress kan leiden, zoals Farhad Manjoo in Slate aanstipt (2). Je opent de tool, en je krijgt meteen een dringend verwijt te lezen: "er zijn .... artikels die je nog niet gelezen hebt". En hoe meer feeds je in je reader gestopt hebt, hoe groter die stress zal zijn.

Het opdoeken van Google Reader toont nog iets anders aan, zoals je kan lezen in datzelfde artikel: het gevaar van webdiensten. Naast Google Reader bestaan er verschillende programma's, zoals FeedDemon, die op je eigen computer draaien, en ook feeds binnenhalen. Wanneer morgen FeedDemon zegt: "Wij stoppen ermee", dan heb je nog altijd software op je computer staan, en kan je die nog jaren gebruiken. Bij een webdienst is dat niet het geval: Google trekt de stop eruit, en de vele gebruikers staan in de kou.

Niet echt in de kou natuurlijk - zij kunnen hun feeds exporteren naar een andere webdienst, en deze week zullen wij verschillende ervan bespreken. Maar het blijft een feit dat je, als gebruiker van een webdienst, zwak staat. Google beslist, en jij hebt maar te slikken dat Google de stekker eruit trekt. Alhoewel Google Reader, volgens Buzzfeed, nog altijd meer verkeer naar sites stuurt dan Google+(3). De site bekeek de gegevens van partner sites die samen meer dan 300 miljoen gebruikers hebben. En daaruit blijkt dat Google Reader een belangrijke bron is voor dat verkeer - en veel belangrijker dan Google+.

Maar wellicht heeft Google andere motieven....
http://gigaom.com/2013/03/15/why-the-death-of-google-reader-doesnt-bother-me-that-much-social-news-has-won/
http://www.slate.com/articles/technology/technology/2013/03/google_reader_why_did_everyone_s_favorite_rss_program_die_what_free_web.single.html
http://www.buzzfeed.com/jwherrman/google-reader-still-sends-far-more-traffic-than-google


GOOGLE READER: DIGG WIL HELPEN
Bouwt een RSS reader met het beste van wat Reader te bieden had

Wellicht heeft Google niet gerekend op de massale afkeuring waarop het stopzetten van Google Reader onthaald werd. Alhoewel je die afkeuring ook moet nuanceren: de modale internaut weet niet wat een RSS feed is, heeft waarschijnlijk geen Google Reader, en weet wellicht niet eens dat Google zijn Reader stopgezet heeft. Zolang hij maar zijn Facebook elke dag bekijken mag, is het voor hem allemaal goed.

Maar voor de nieuws-gierige internaut, die het nieuws volgen wil, is zo'n RSS feed wel degelijk belangrijk. En als Google ermee stopt om een mooie interface aan te bieden om zulke feeds te volge, dan is dat wel een kans voor anderen om dit gat in de markt op te vullen.

Dat is allicht wat Digg gedacht heeft. Zelf was het een van de eerste sites om "social" nieuws te brengen, doordat gebruikers artikels die anderen vonden op het internet tot op de frontpagina konden stemmen. Digg geraakte wat in de verdrukking met de komst van Twitter, maar het heeft nog altijd zijn waarde - zijn grote aanhang. Die wil het nu uitspelen om zelf een RSS reader te maken, waarin de beste functies van Google Reader verwerkt zijn. Het doet beroep op zijn Digg-gemeenschap om te weten te komen wat het is wat de gebruikers verlangen van zo'n reader.

Als je het ons vraagt heeft Digg wel gelijk. RSS feeds kunnen niet vervangen worden door Twitter; inderdaad heeft Twitter wel het sociale aspect, dat sommige artikels belangrijker maakt dan andere. Maar Twitter is een eindeloze stroom tweets. Het verlangt als het ware dat je voortdurend online bent, en de stroom volgt. Een gewone RSS reader geeft je de kans om enkele uren of zelfs dagen afwezig te zijn - en toch je nieuws te vinden; je wordt wel geconfronteerd met een fenomenale achterstand, maar met wat diagonaal lezen heb je die achterstand meteen weggewerkt. Terwijl Twitter een "job" is waar geen einde aan komt.(1)

Dus: als jij suggesties hebt over wat er volgens jou in de Reader van Digg moet zitten, dan kan je hier je ei kwijt (2).

En als je denkt dat je Google alsnog kan overhalen om op zijn stappen terug te keren, en Google Reader te behouden, dan kan je de petitie hiervoor online tekenen (3)
http://thenextweb.com/apps/2013/03/14/digg-announces-plan-to-build-an-rss-reader-with-the-best-of-google-readers-features-including-its-api/
http://www.digg.com/reader
https://www.change.org/petitions/google-keep-google-reader-running


GOOGLE EN MICROSOFT WERKEN AAN HET NIEUWE ZOEKEN
Bing als een platform. En gedaan met het "searchese"!

Toevallig verschenen er het voorbije weekend twee artikels over hoe twee groten in het computerlandschap, Microsoft en Google, denken over de toekomst van het zoeken. Enerzijds is er Microsoft. Dat mag dan al sterk staan met zijn besturingssysteem, zijn zoekmachine Bing blijft een zwak punt, want iedereen zoekt nog altijd via Google.

Microsoft meent echter dat het de strijd kan keren, als het zijn zoekmachine kan leren om op voorhand te denken - wat dan "anticipatory search" genoemd wordt. Iets wat Google in zekere zin eigenlijk al heeft, met zijn Google Now.

Bovendien is de toekomst van zoeken, aldus Microsoft, niet dat je woorden in een zoekvakje intikt; de verschillende manieren waarop wij informatie opzoeken, op telefoon of tablet, zorgt ervoor dat gebruikers ook meer verwachten van Office, Windows, Xbox, dat ook de meer doorzoekbaar zijn, dat de informatie ook daar te vinden is. Bing moet dus een platform worden (1).

Google van zijn kant vindt dan weer dat zoeken meer een gesprek moet zijn, wat "conversational search" heet. Een voorbeeld is dat je aan Google vraagt "Hoe oud is Justin Bieber", en het antwoord krijgt. Waarna je vraagt "Hoe groot is hij", en dat Google verstaat dat die "hij" op Justin Bieber slaat. Zoeken zou meer een vraag-ervaring moeten worden, in gewonen mensentaal. Nu zijn wij gewoon om wat woorden in het zoekvak in te tikken, we hebben geleerd met + en - te werke, met " (quotes) om exacte tekstfragmenten te vinden. Een taaltje dat spottend "searchese" genoemd wordt. En dat zou dus moeten veranderen. AllThingsD gaat er dieper op in. (2)

Allemaal goed en wel, maar die gesprekken moeten dan ook in het Nederlands gevoerd worden, en in alle andere talen ter wereld. En zolang Google geen Nederlands verstaat, is dat conversational search geen optie, en blijf je beter bij de oude search...
http://www.theverge.com/2013/3/14/4084622/bing-as-a-plaform-new-microsoft-approach-to-search
http://allthingsd.com/20130314/how-search-is-evolving-finally-beyond-caveman-queries/


FLATTR VEREENVOUDIGT ZIJN SYSTEEM VAN BELONING
Geen behoefte meer aan eigen button - werkt via Likes en bookmarks

Wellicht ken je Flattr. Dat is een systeem van microbetalingen, waarbij je elke maand automatisch een bepaald, zelf gekozen bedrag op je account zet, en dat in de loop van die maand als fooi of tip geeft aan websites of artikels die je knap vindt. Daarbij is het de bedoeling dat jijzelf ook creatief bent, en een eigen blog of website hebt, en hoopt dat anderen ook wat geld in jouw fooienpotje stoppen. En dat het eindresultaat positief zou zijn.

Een gezond principe, maar het kwam niet echt van de grond - het probleem van de kip en het ei weeral. Uitgevers wilden geen Flattr button op hun pagina zetten, tot Flattr genoeg gebruikers had. En gebruikers wilden niet met Flattr beginnen, tot de dienst niet op voldoende websites ondersteund werd.

Nu heeft Flattr een oplossing gevonden om dit probleem te omzeilen: het gaat werken met bestaande functies in andere diensten, zoals de Favourite bij Twitter, de Like bij Instagram, enz. Het werkt als volgt: je meldt je aan bij Flattr, en koppelt je account aan je verschillende sociale diensten. Dan zet geld op je account, en je doet zoals voorheen: je geeft Likes op Instagram, SoundCloud, Flickr enz (maar momenteel nog niet op Facebook). Aan het einde van de maand wordt het geld dat je op je account had staan, verdeeld over al die likes. En Flattr neemt 10% commissie.

Het vereist natuurlijk wel dat die andere mensen van wie je een tweet, foto, song geliked hebt, ook een Flattr account aanmaken. Maar het principe ziet er alvast veel aantrekkelijker uit dan tevoren. Meer les je bij TheNExtWeb en bij GigaOm.
http://thenextweb.com/apps/2013/03/18/flattr-monetizing-facebook-likes-twitter-favorites-more/
http://gigaom.com/2013/03/18/what-if-every-like-and-favorite-came-with-money-flattr-makes-it-possible/
http://flattr.com/


TWITTER LAAT "NIEUWE REGELS" TOE
Hopelijk loopt het niet de spuigaten uit...

De nieuwe regels waarover we het hebben, hebben niets te maken met reglementen, maar wel met "een nieuwe regel", of "nieuw lijn": je kan namelijk in Twitter je 140 tekens verspreiden over 2 lijnen. In officiële termen: je kan een line break toevoegen.

Wat op het eerste zicht interessant lijkt. Tot je beseft dat dit ook heel vervelend kan zijn. Denk je maar eens in: het aantal line breaks per tweet is niet beperkt. Dat wil zeggen dat je je hele tweet uit line breaks kan laten bestaan. Correctie: je moet wel eerst een karakter tikken, vooraleer je de line break kan invoeren. Wat nog altijd betekent dat je 70 linebreaks geven kan. Een heel lang Twitter bericht dus. Heel vervelend...

Maar kom, niet gezaagd: degene die zich hieraan bezondigt zal ongetwijfeld meteen afgestraft worden, en zijn Volgers pijlsnel zien dalen. Dat lost zichzelf wel op!
http://www.webpronews.com/heres-the-most-annoying-tweet-than-exists-now-that-twitter-support-line-breaks-2013-03
HAAR IN BOTER TUSSEN FACEBOOK EN ONTWIKKELAARS
Facebook zou hun concurrerende apps blokkeren

Deze week geraakten twee gevallen bekend van ontwikkelaars, die een (succesvolle) toepassing gebouwd hadden voor Facebook, en plots te horen kregen dat Facebook iets aan de voorwaarden veranderd had, zodat hun tool niet meer werkte.

Het gebeurde zo met MessageMe, een erg populaire tool om instant boodschappen te verzenden naar groepen; Plots kon dat niet meer gebruik maken van de 'discover friends' tool van Facebook, die het mogelijk maakt om in één druk van een knop te zien wie van jouw vrienden ook van de dienst gebruik maakt. Door die mogelijkheid te schrappen, werd het veel minder interessant voor nieuwe gebruikers om in de dienst in te stappen: het dwingt hen om een voor een vrienden toe te voegen, waar vroeger dat proces automatisch ging.

Het overkwam ook Vintage Camera, een app die je een beetje vergelijken kan met Instagram, nu eigendom van Facebook. De makers van deze app kregen plots te horen dat Facebook alle samenwerking stopzette. Met deze beslissing verloren zij plots een half miljoen geregistreerde gebruikers, die Vintage Camera enkel via Facebook gebruikten.

En het overkwam ook Voxer, een messaging app, Wonder, een social-discovery app, en Vine, de app voor superkorte video's.

Waarom Facebook optreedt tegen apps van derden? Naar eigen zeggen wil het spam tegengaan. Volgens de ontwikkelaars is het omdat hun app een concurrent is voor een van de eigen apps van facebook. Wat de waarheid is? Feit is in elk geval dat het nog altijd Facebook dat baas is over zijn eigen dienst, en het eigenlijk naar eigen dunk apps kan weigeren of toestaan. En dat je daar niet veel tegen kan doen. Denk daar maar aan, vooraleer je als ontwikkelaar die apps maakt gebaseerd op Facebook, of als bedrijf dat actie voert via Facebook, teveel je business erop baseert!
http://techcrunch.com/2013/03/15/facebook-messageme/
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424127887324392804578363033497647670-lMyQjAxMTAzMDEwODExNDgyWj.html


HOOG GERECHTSHOF BEVESTIGT 221.000 BOETE VOOR 24 SONGS
Maar wordt het niet eens tijd om over het hele systeem na te denken?

Illegaal bestanden downloaden is niet netjes. En wie betrapt wordt, moet boeten. Maar $222.000 dollar boete voor het delen van 24 songs via de nu ter ziele gegane P2P dienst Kazaa is toch een beetje overdreven, niet?

Toch werd deze straf uitgesproken in de inmiddels beruchte zaak tegen Jammie Thomas. En in hoger beroep werd zij deze week bevestigd. Pas op, dan komt de dame in kwestie er nog "licht" vanaf, want in eerdere behandelingen van de zaak werd zij veroordeeld tot $1,5 en $1,92 miljoen boete. De historiek van de zaak kan je lezen bij Wired (1).

In een ander artikel stelt Wired zich vragen bij de hele wetgeving rond digitale rechten. In de VS is het Congres namelijk bezig aan wetten waarbij het in de toekomst niet meer verboden zou zijn om een toestel te "unlocken". Want geloof het of niet: in de VS kan je enkel een toestel kopen mét abonnement. Waar je hier in België een toestel koopt, een sim-kaartje van je provider naar keuze erin steekt, is dat in de VS niet mogelijk, en zelfs illegaal.

Het doet de vraag rijzen: wie is er eigenlijk eigenaar van onze spullen? Vroeger was dat duidelijk: je koopt iets, je betaalt het, en het is van jou, je mag ermee doen wat je wil. Nu echter, met steeds meer elektronica in onze spullen, is dat allemaal veranderd. Neem nu de auto - die zit tegenwoordig tjokvol met elektronica. Waar je vroeger een probleem met de auto herstelde door de motorkap te openen, wat te sleutelen, moet je nu voor alles naar de officiële dealer. Want om die elektronica te kunnen herstellen, moet je toegang hebben tot de manuals, diagnose tools. En die toegang heb je niet. Ben je dan illegaal bezig wanneer je zelf aan de software gaat prutsen?

Het geval van de e-boeken en digitale muziek is ook bekend. Heb je nog een goede oude vinyl plaat liggen (die nu veel geld waard zijn!), dan is er niemand die je scheef bekijkt wanneer je die op de tweedehands markt verkoopt. Idem dito voor een papieren boek. Maar MP3's of e-boeken op de tweedehandsmarkt aanbieden, dat mag niet...

Een interessant artikel, om te lezen en bij na te denken! (2)
http://www.wired.com/threatlevel/2013/03/scotus-jammie-thomas-rasset/
http://www.wired.com/opinion/2013/03/you-dont-own-your-cellphones-or-your-cars/


GOOGLE FLIGHT SEARCH SPREEKT VOORTAAN NEDERLANDS
En update aan Gmail app, plus tips voor webmasters

Enkele korte berichten uit het Google-wereldje. Om te beginnen zal Google Flight Search, de dienst om vluchten naar bepaalde bestemmingen op te zoeken en de prijzen te vergelijken, naar meerdere landen buiten de VS gaan, waaronder ook het VK, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland. Je zal dus vluchten vanop de luchthavens in deze landen kunnen vergelijken; de tool zal niet alleen de plaatselijke taal spreken, maar je zal de prijs ook in Euro zien.(1)

Het interessante aan de tool is dat je gewoon het land van je bestemming kan opgeven, en dan zien welke luchthavens er zijn die de goedkoopste vluchten aanbieden. Je kan omgekeerd ook op "Laagste tarieven" klikken, om te zien in welke periode het het goedkoopst is om te reizen.

Het tweede bericht betreft de Gmail app voor Android: die kreeg een update, zodat je nu vanuit de meldingen die je krijgt van nieuwe mails, met één klik een boodschap kan beantwoorden en archiveren, zonder de hele app te moeten openen. Gemakkelijk voor snelle boodschappen dus (2)

Het derde bericht is dan weer iets dat de beginnende webmaster interesseren zal. Want je mag dan al een mooie website hebben, je moet er ook voor zorgen dat die onder de aandacht van de mensen komt. Daarvoor bestaan verschillende middelen, maar o wee als je in je enthousiasme iets verkeerd doet, dat niet hoort volgens de regels van Google: dan word je genadeloos afgestraft.

Google heeft daarom nu een spiekbriefje uitgebracht, 'First Steps', waarop de beginnende webmaster een soort how-to vindt die vertelt hoe hij er goed uitziet in de Google zoekresultaten. Je leert er o.a. aandacht te schenken aan de titel van de pagina, de domeinnaam, de sub-pagina's, meta-omschrijvingen, enz. Deze PDF vind je op de derde link (3)

(Tussen haakjes: wij hebben het even uitgetest, maar voorlopig kan je nog geen vluchten opzoeken vanuit Belgische luchthavens...)
http://www.webpronews.com/google-flight-search-heads-to-more-countries-2013-03
http://www.webpronews.com/gmail-for-android-gets-one-tap-reply-archiving-from-notifications-2013-03
https://storage.googleapis.com/support-kms-prod/SNP_3027140_en_v0?utm_source=EN_IntBlog&utm_medium=bp&utm_campaign=q113os


GOED NIEUWS VOOR BLOGGERS: SEND TO KINDLE BUTTON
Maar ook slecht nieuws, met mediawaakhond in VK

Je hebt wellicht gehoord dat in het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van de vele afluisterschandalen (reporters hackten telefoons van mensen, om aan informatie te raken), er een mediawaakhond opgericht is. Alle media zouden zich moeten aansluiten bij deze regulator, die in het oog moet houden of alles wel netjes verloopt.

Maar het blijkt dat met "alle media" (de wettekst spreekt van "relevant publisher") ook sites van bloggers bedoeld worden: alles wat nieuws genereert en geschreven werd door verschillende auteurs, moet zich verplicht aansluiten bij de regulator. En doen ze dat niet, dan hangen er zware boetes boven hun hoofd.

Voor alle duidelijkheid: een blog van één persoon valt dus niet onder deze wet. Maar echt duidelijk is het niet. En dan hebben we het niet eens over het feit dat de pers in het VK niet meer vrij zal zijn.

Meer uitleg bij The Guardian (1).

Maar naast dit slechte nieuws is er ook positief nieuws: Amazon heeft een button gelanceerd "Send to Kindle", die uitgevers op hun website kunnen zetten. Deze button kan je een beetje beschouwen als een alternatief voor diensten zoals Pocket en Instapaper: je komt op een artikel, maar hebt niet de tijd om het nu te lezen. Met die button zend je het artikel dan naar je Kindle, om later te lezen.

Interessant nieuws voor bloggers, want ook gewone WordPress bloggers kunnen van deze button gebruik maken. (2)
http://www.guardian.co.uk/media/2013/mar/19/bloggers-libel-fines-press-regulation
http://paidcontent.org/2013/03/19/amazon-launches-send-to-kindle-button-for-web-publishers-and-wordpress-blogs/


BOTNET STEELT MILJOENEN VAN ADVERTEERDERS...
... en Facebook begint met "look-alike" publiek

Nog een bericht met goed en slecht nieuws. Eerst het slecht: veiligheidsexperts hebben ontdekt dat een botnet miljoenen dollars per maand steelt van adverteerders. Die botnets simuleren namelijk het klikken op Flash en JavaScript advertenties die op minstens 202 websites staan. En vermits een adverteerder voor elke "clickthrough" moet betalen, heeft het hen heel wat geld gekost in de afgelopen maanden (de botnet werd in december ontdekt), zonder dat er enige commerciële opbrengst was: geen van de vele clickthroughs bracht een échte verbruiker naar hun wdebsite.

Even wat cijfers om te duizelen: naar schatting zou het botnet verantwoordelijk zijn voor minstens negen miljard ad impressies; bij een kost van 69 cent CPM (cost per mille) zou dat 6,2 miljoen dollar betekenen aan verlies vor de adverteerders... (1)

En dan het goede nieuws voor adverteerders: zij krijgen een nieuw doelpubliek op Facebook. Dat start namelijk met "Lookalike Audiences", waarbij Facebook niet alleen advertenties zal vertonen aan mensen die zich via de site Fan verklaard hebben van een merk, maar ook mensen die volgens Facebook diezelfde voorkeur delen. TheNextWeb vertelt je er meer over. (2à

Eigenlijk zou je zelf adverteerder moeten worden, zo zei iemand ons onlangs, om te kunnen volgen wat Facebook allemaal doet met jou. Waarbij je niet mag vergeten dat de "gebruikers" bij Facebook de adverteerders zijn. En jij het product dat Facebook aan hen verkoopt...
http://arstechnica.com/security/2013/03/chameleon-botnet-steals-millions-from-advertisers-with-fake-mouseclicks/
http://thenextweb.com/facebook/2013/03/19/facebook-announces-lookalike-audiences-lets-advertisers-target-potential-customers-similar-to-current-ones/


EMUSIC FUSIONEERT MET E-BOOK VERDELER
Wil zich meer concentreren op allerlei soorten content

Trouwe lezers weten dat wij een fan (en trouwe gebruiker) zijn van eMusic, de online dienst waar je, mits betaling van een abonnement, een bepaald aantal songs DRM-vrij kan downloaden. eMusic was een pionier met deze dienst, en verkocht de songs echt goedkoop: ze kostten je maar 25 dollarcent. Toen Apple met zijn iTunes begon, was de prijs 99 dollarcent per song, dus dat scheelde wel een slok op een borrel.

Je kan uiteraard begrijpen dat de grote labels niet scheutig waren om hun muziek aan die prijs aan te bieden. Zij bleven dan ook massaal weg van eMusic. Pas in 2010 en 2011 verklaarden ze zch schoorvoetend bereid om hun materiaal via eMusic te verkopen, nadat die zijn prijs opgetrokken had (nu 49 cent per song).

Maar ondertussen had eMusic wel een mooie verzameling artiesten bijeen gekregen, die de betere indie en alternatieve muziek brachten. Sinds een dik jaar kan je ook, naast je muziek abonnement, een abonnement voor audioboeken (voorgelezen boeken) nemen, dit in samenerking met Audible.

Deze week werd dan aangekondigd dat eMusic nog verder wil diversifiëren, en samengaat met een distributeur van e-boeken, K-NFB. Samen zullen zijn media Arc vormen. Wellicht komt er hiermee een einde aan de naam van de site eMusic, om aan te geven dat de site meer dan alleen maar muziek verkoopt. Maar een verandering van naam is niet altijd een goede tactiek...
http://blogs.wsj.com/digits/2013/03/19/end-of-an-era-for-emusic-subscription-music-pioneer/


GOOGLE KEEP: EEN AFTREKSEL VAN EVERNOTE
Maar Reader debacle zit vele gebruikers erg hoog..

Deze week heeft Google een nieuwe dienst voorgesteld: Keep. Die kan je als webdienst gebruiken, en er zouden ook apps komen voor Android 4.0+ toestellen (later wellicht gevolgd voor andere OS). Keep kan je het beste vergelijken met Evernote: je kan ideetjes neerpennen, fragmenten tekst, je kan lijstjes maken, foto's, audiofragmenten van je telefoon, ... Dit alles om een persoonlijk knipselboek te maken.

Nu is een ding zoals Evernote (en dus ook Keep) een "commitment": je moet je totaal overgeven aan de dienst, je vertrouwt hem je agenda, to-do lijstjes toe. Dat gebeurt niet van de ene dag op de andere, en het vergt heel wat organisatie om zo'n knipselboek mooi uit te bouwen. En daar ligt bij sommige gebruikers het probleem: zij zijn hun vertrouwen in Google kwijt.

Het debacle met Reader zit hen nog altijd hoog. Reader was misschien niet mainstream voor àlle internauten, maar het had wel meer gebruikers dan Google+. Het besluit om deze RSS-reader dienst stop te zetten, heeft het vertrouwen van valen, o.a. van Om Malik van het GigaOm blog, in Google een ernstige knauw toegebracht. Waarom Google moest sneuvelen is hen een raadsel. Zij staan dan ook niet meteen te springen om de investering te doen al hun huidige notitie- en knipselprogramma's opzij te schuiven, om op Keep over te schakelen. Om dan over enige maanden of een jaar of zo te moeten vernemen dat Google de dienst toch stopzet.

Neen, zegt Om Malik, dan blijf je beter bij Evernote. Dat is weliswaar een betalende dienst, maar je weet tenminste dat die dienst zal blijven bestaan: "Evernote is gefocust op het verbeteren van deze dienst. En het behoudt die focus jaar na jaar". Terwijl Google zomaar wat aan lijkt te modderen. (1)

Tussen haakjes: Google had niet alleen aangekondigd zijn Reader stop te zetten, het had zelfs de RSS extensie uit de Chrome browser verwijderd; daardoor was het niet meer mogelijk om RSS feeds en Atom feeds via de Chrome browser te ontdekken en te verwerken. Gelukkig is die beslissing teruggedraaid... (2). En het heeft een filmpje uitgebracht waarin het suggesties geeft over hoe ontwikkelaars zelf een reader kunnen maken voor Android (3). Van een tweeslachtige houding gesproken...
http://googleblog.blogspot.be/2013/03/google-keepsave-whats-on-your-mind.html
http://gigaom.com/2013/03/20/sorry-google-you-can-keep-it-to-yourself/
http://www.webpronews.com/making-a-news-reader-for-android-youll-want-to-watch-this-2013-03


ADBLOCK NEEMT WRAAK EN GAAT ZELFSTANDIG
Verwijdering uit Google Play zit ontwikkelaars hoog

Voorwaar, het imago van Google heeft de laatste weken verschillende deuken gekregen. Er was de aangekondigde stopzetting per 1 juli 2013 van Google Reader. En er was het verwijderen uit de Google Play appwinkel van verschillende tools die ervoor zorgen dat advertenties niet vertoond worden op de websites die je bezoekt - ad blockers dus.

Een van de verwijderde adblockers was AdBlock Plus. Maar de makers van die tool zijn niet bij de pakken blijven zitten: zij hebben nu een nieuwe versie uitgebracht van de tool, die je vanop de website van de makers zelf moet downloaden, niet vanuit de Google Play winkel. En deze tool zal zichzelf automatisch updaten, zodat je ook voor de updates niet langs het app winkeltje van Google moet gaan. Deze nieuwe versie kan je op onderstaande link vinden (1)

Tussen haakjes: Electronic Frontier Foundation is niet gelukkig met de maatregel van Google. Volgens deze belangenorganisatie die de rechten van de gebruiker verdedigt, "demonstreert dit dat Google bereid is software te censureren en zijn ondersteuning van open platforms intrekt zodra advertenties in het spel komen". Waar is de tijd dat je nog echt kon geloven in het "Do no evil" motto van Google? (2) (3)
http://adblockplus.org/releases/adblock-plus-11-for-android-released
https://www.eff.org/deeplinks/2013/03/google-censoring-android-apps
http://thenextweb.com/apps/2013/03/20/after-getting-booted-from-the-google-play-store-adblock-plus-releases-new-android-app/


NIEUWS VAN HET BETAALFRONT: IN-APP COMMERCE IN BELGIË...
... en nieuwe tarieven van Visa voor de elektronische portefeuille

Handel via het internet: het wordt steeds belangrijker. Maar de ideale manier om te betalen is nog altijd niet gevonden - vooral niet voor m-commerce, of handel vanop de smartphone. Er worden wel heel veel initiatieven genomen, maar het blijft de kip en het ei: zolang er niet voldoende gebruikers zijn, zal de (e)winkelier niet geneigd zijn om in het systeem te stappen. En zolang er niet voldoende (web)shops zijn die het systeem aanbieden, zal het systeem niet ingeburgerd raken bij de gebruikers.

Maar het blijft interessant om de laatste initiatieven rond elektronische betalingen op de voet te volgen. Zo zijn er bijvoorbeeld PayPal en Google die een soort van digitale portefeuille aanbieden, in het bijzonder wat een 'staged wallet' genoemd wordt, waarbij zij eigenlijk een tussenpersoon zijn tussen de gebruiker en de betaalkaart waarop uiteindelijk de transactie verrekend wordt - meestal Visa en MasterCard. Nu zijn die laatsten eigenlijk niet zo gelukkig met deze gang van zaken. Want hierdoor krijgen zij minder informatie te weten over de aankoopgewoonten van de gebruiker. Omdat deze dat ook geld vertegenwoordigen, hebben Mastercard en Visa nu beslist dat zijn een commissie op elke transactie willen van Google en PayPal. Wat de marge van die laatsten uiteraard verkleint, zodat het voor hen minder interessant is om zo'n digitale portefeuille aan te bieden. (1)

Deze week was er ook een bericht uit België te rapen. In een gezamenlijk persbericht van Belgacom, BNP Parisbas Fortis, en Accenture wordt een "in-app commerce" aangekondigd. Die werkt met een elektronische portefeuille, waarmee je dan ook in apps betalingen kan doen. Als voorbeeld wordt gegeven dat je via de app opzoekt welke film er draait in de bioscoop, en dan meteen in de app tickets bestelt en betaalt. De wallet zou dus ook je aangekochte tickets bevatten en je getrouwheidskaarten.

Alhoewel de aankondiging gedaan werd door een provider (Belgacom) en een bank (BNP Parisbas Fortis) zou het een open platform moeten worden, dat bij alle providers draait, en voor elke soort betaal- en kredietkaart. Eind dit jaar zou de dienst in een pilootfase van start gaan, en begin volgend jaar zou hij massaal ontplooid worden. Wij zijn benieuwd! (2)
http://www.theverge.com/2013/3/20/4129322/the-knives-come-out-visa-mastercard-will-charge-paypal-and-google-for
http://www.zdnet.be/nieuws/148167/belgacom-en-fortis-slaan-handen-in-elkaar-voor-portefeuille-app/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SAMSUNG GALAXY S4 VOORGESTELD
Lichter, beter, maar nog niets bekend over prijs en beschikbaarheid

Het kan verkeren. Waar vroeger enkel Apple erin slaagde om de hele tech-pers te mobiliseren en live verslag uit te laten brengen van persconferenties, is het nu Samsung dat de lieveling van de pers lijkt te worden. De vele live-verslagen van de lancering van de nieuwste Samsung-telg, de S4, is daarvan het bewijs.

Wat heeft het toestel, kort samengevat, te bieden? Eerst de hardware: het is lichter(130 gram) en nog dunner (7,9 mm) dan zijn voorganger. Her scherm van 5 inch is ook iets groter dan de voorganger, en de schermrand is heel miniem zodat je maximaal van het oppervlak van het toestel genieten kan. Dit toestel ondersteunt LTE, de nieuwste vorm van mobiele verbinding.

Maar het zijn vooral de functies die het toestel interessant maken: met "Dual Camera" kan je tegelijkertijd fotograferen en filmen; daarvoor maak je gebruik van de 13 MP camera achteraan, en de camera vooraan. Group Play is dan weer een functie om muziek, foto's en spelletjes te delen zonder dat je gebruik moet maken van WiFi of je mobiele verbinding. Handig, want mobiel kost nog altijd geld. Je toestel met je stem bedienen, kan met S Voice Drive: tekstberichten worden omgezet in voice, zodat je je berichten kan checken in je wagen, met een minimum aan afleding.

Het echt bijzondere aan dit toestel is de functie waarbij gelet wordt op jouw ogen, jouw blik, of je handen: kijk je naar het scherm, of niet. Bij Smart Pause zal dit ervoor zorgen dat, wanner je van het scherm wegkijkt tijdens het afspelen van een video, de video gepauzeerd wordt. Bij Smart Scroll kan je scrollen in je browser of e-mails, gewoon met je oogbewegingen of bewegingen met je handen. Air View geeft je een preview van een mail of foto wanneer je je vinger over de foto beweegt, zonder die aan te raken; bij Air Gesture stap je over naar een volgende muziektrack door met je hand te zwaaien.

En dan is er nog S Health: via allerlei sensoren kan je je vitale functies van je lijf monitoren. Kortom: een toestel dat echt wel wat belooft.

Het toestel zou uitkomen in twee kleuren  - Black Mist en White Frost, en vanaf het tweede kwartaal 2013 in de winkel liggen. Over de prijs is nog niets bekend;

Uiteraard vind je ook alle info bij Samsung zelf (1). Gizmodo heeft een bespreking (2), en PC Magazine weet dan weer te vertellen dat de nieuwe software tools van de SF ook naar de Galaxy SE zouden komen - wat heel welkomp is! (3)
http://www.samsung.com/be/promotions/galaxys4/?pid=be_home_thelatest_left1_galaxys4_20130315
http://gizmodo.com/5990644
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2416620,00.asp


SKYPE VOOR WINDOWS PHONE GEÏNTEGREERD IN PEOPLE HUB
En zorg maar dat je netjes bent: nu ook HD video!

Microsoft heeft een update uitgebracht aan haar Skype tool voor de Windows Phone, een update die toch wel interessant is om te vermelden.

Om te beginnen is er nu terug integratie van Skype met de People Hub - de tool die alle informatie over jouw contacten op één centrale plaats verzamelt. Via de People tegel op je startscherm kan je zo dan ook meteen alle laatste nieuwtjes over je contacten vernemen, met één blik. Met deze update kan je dan ook een Skype gesprek starten vanuit je gewone contacten.

Verder wordt nu ook HD video ondersteund, zowel in de camera vooraan als achteraan. Je kan videogesprekken maken in landschap of portret modus. Maar of je het nu in het breed of het lang doe, je zal er in elk geval voor moeten zorgen dat je haar netjes ligt, want de HD brengt je haarscherp in beeld!

Zoals je wellicht weet, is het Microsoft dat sinds mei 2011 eigenaar is van Skype. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze update eerst uitgebracht wordt voor Windows 8 smartphones. Pas later zullen updates volgen voor de andere besturingssystemen zoals iOS en Android. Het geeft Microsoft in elk geval ekele maanden broodnodige voorsprong op de concurrent...(1)(2)

De nieuwe versie kan je op onderstaand adres downloaden.(3)
http://www.theverge.com/2013/3/19/4122468/skype-windows-phone-people-hub-hd-video-support
http://gigaom.com/2013/03/19/make-sure-you-look-good-skype-for-windows-phone-8-gains-hd-video-calling/
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/skype/c3f8e570-68b3-4d6a-bdbb-c0a3f4360a51


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Corel® VideoStudio® Pro X6 biedt nieuwe tools voor belangrijkste nieuwe trends in video
Met Motion Tracking, Ultra HD, AVCHD 2.0 en verbeterde ondersteuning voor digitale spiegelreflexcamera's kan elk soort gebruiker geavanceerde videoprojecten maken
http://www.corel.com/videostudio

*** Nikon lanceert vandaag drie nieuwe toestellen. Enerzijds is er de introductie van twee nieuwe COOLPIX-camera’s: de COOLPIX A, kleinste camera ter wereld met sensor in DX-formaat, en de COOLPIX P330, een uiterst krachtige compactcamera.
Daarnaast lanceert Nikon vandaag ook ook een nieuw FX-formaat telezoomobjectief, de Nikon AF-S NIKKOR 80–400mm f/4.5-5.6G ED VR telelens.
http://www.nikon.be

*** Sony kondigt Xperia™ Tablet Z aan – ‘s werelds dunste 10’’ tablet wordt wereldwijd verkrijgbaar
http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-z/?utm_source=sactive&utm_medium=pressrelease&utm_campaign=xperiaz

*** Polycom® SoundStation® Connect biedt ongekende audiokwaliteit voor vergaderingen via desktop en laptop, altijd en overal
Plug-and-play USB-apparaat geeft toegang tot Polycom HD Voice-technologie voor softphone-applicaties op computers; ideaal voor vergaderingen op kantoor of onderweg
http://www.polycom.co.uk/products-services/voice.html
http://www.polycom.com/content/www/en/company/news/press-releases/2013/20130305.html

*** SONOS PLAYBAR, dé soundbar voor muziekliefhebbers is nu verkrijgbaar. Online op www.sonos.com en in de winkel. PLAYBAR zorgt voor een meeslepend HiFi-televisiegeluid en streamt alle muziek ter wereld via een gebruiksvriendelijke muziekspeler. De adviesprijs van de SONOS PLAYBAR is 699 euro.
http://www.sonos.com/introducing/playbar

*** Alicia Keys wil Belgen in concertvideo via BlackBerry
BlackBerry Global Creative Director Alicia Keys roept haar fans, dus ook de Belgische, op om een foto van zichzelf te uploaden om te gebruiken tijdens haar Girl On Fire wereldtournee. De foto’s van de Belgische fans worden verwerkt in een video die Alicia zal tonen tijdens haar Belgische concert in het Sportpaleis op 8 juni 2013.
http://youtu.be/Gd6Kyx5tbBI

*** LG MAAKT 4G VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK MET DE OPTIMUS F-SERIE
•    De F-serie bestaat uit verschillende soorten smartphones mét 4G technologie
•    LG Optimus F5: 4,3 inch IPS display, dual-core processor en Android Jelly Bean
•    Handige extra’s op LG smartphones: Qslide, Quick Memo en Safety Care
http://www.lgnewsroom.be/nieuws/mobiele-telefonie/315/lg-maakt-4g-voor-iedereen-toegankelijk-met-de-optimus-f-serie

*** Verbatim lanceert stijlvolle en beschermende Folio-hoezen voor iPhone, iPad en Kindle-e-reader
Folio voor iPad 2 en nieuwe iPad met afneembaar Bluetooth-toetsenbord
http://www.verbatim-europe.nl/nl_26/productc_folio-cases--covers_13433.html?con=48Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSOLAR FIELDS - SOL
[Lounge / electro] Dromerige electro, die je meevoert op een heel ontspannen sfeer tijdens de intro, om je dan in een aangename lounge sfeer neer te zetten. Goed van afwerking en opname. Te beluisteren bij MySpace, of via emusic
http://www.emusic.com/artist/solar-fields/11616182/
http://www.myspace.com/solarfields


BEATS BY ESTA - LISABONET
[Beats] Heel gevarieerde elektronische muziek. De klank van de beats is echter schraal - maar misschien is dit met opzet? Muziek die niet meteen easy listening is, maar toch wel aangenaam in het oor is. Bij Soundcloud zijn verschillende nummers te beluisteren, alsook de commentaren op de songs te bekijken.
http://soundcloud.com/beatsbyesta
http://soundcloud.com/beatsbyesta/lisabonet


SYNDAYERS - SI MUEVES
[Ska/Reggae] Deze zondagsband beziet het leven in elk geval heel vrolijk. Snelle Ska en Reggae muziek, die komaf maakt met de kater van de zaterdagavond. Hup, en vooruit!
http://www.jamendo.com/en/artist/358187/sundayers
http://www.jamendo.com/en/track/537126/si-mueves...


SUENO DE DAHLIA - MARIONETA
[Akoestisch] Gitaarspel, en zang. In het Italiaans. Wellicht versta jij er, net zoals wij,niet veel van. Wat niet wegneemt dat het gitaarspel goed ineen zit. En dat de song mooi opgebouwd is.
http://www.jamendo.com/en/artist/370678/sue-o-de-dahlia
http://www.jamendo.com/en/track/1009429/marioneta-acoustic-version


VRIJDAG HOORSPELDAG: HOORSPELWEB

Deze site bestaat al heel lang, was eventjes uit de lucht, maar is er nu terug. Zij bevat enorm veel hoorspelen, telkens met een uitgebreide bespreking. Om te ontdekken.
http://www.hoorspelweb.com/Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@StationschefBMO: RT @funkyredup: De #nmbs chipkaart voor abonnees: alle details.  http://t.co/BxNjwhLXYg

@vrtderedactie: Wat als uw favoriete websites...menselijk zijn? http://t.co/zP7UiUAy54 #ookdatnog

@MojoGuy: an evolution to follow, not only students will ... RT @mashable: Students Confess Their Darkest Secrets on Facebook http://t.co/0SdRtYkPYt

@dutchcowboys: Negatieve webwinkel reviews in de toekomst van invloed op SEO ranking http://t.co/DPlBfPuLrX

@MojoGuy: RT @comteam: Dit mooie filmpje stond in de viral top 10 van http://t.co/BeHheKH24T. Terecht als je het ons vraagt.... http://t.co/GJdz6pYTLL

@soeproza: Dekselse Electrolux heeft een mooie (lekkere) Tumblr-site voor hobbykoks met een bulkvoorraad gefilmde inspiratie : http://t.co/WL9BF5eQPZ

@boezeman: Blogpost: Verdiende aandacht wint de Media App Award 2013! http://t.co/X7FE08q8TF

@Microsoftbe: RT @VincentJoris: If you want to see what #IE10 is capable of, check out these videos, then test it yourself! http://t.co/ESZgQQC0D3

@IonutArghire: RT @Ionut_Ilascu: Have #Windows 8 #StartScreen on the classic desktop, resize it if you want http://t.co/FpiLtCfAVS

@vpro: RT @Wetenschap: De #taaltest met (niet)bestaande woorden is tot nu toe 157,468 keer gedaan in België en 139,851 in NL. Ook meedoen? http://t.co/GSAqaNXyNM

@ereadersnl: Self-publishing programma Kobo Writing Life nu ook in Nederland http://t.co/i48GOcExi9

@dejournalistiek: De Correspondent is een gewoon online opinieblad http://t.co/12VnKuX0s8

@SmalsResearch: Abracadabra! Google Experiments with a Ring that Acts as Your Password - #yam -kova. http://t.co/8NDzNUH7ai

@david_smet: RT @IntrumJustitiaB: Nieuw onderzoek legt de wanbetaling-risicogroepen bloot in de e-commerce sector: http://t.co/6hj1eADgxj #eshopexpo


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vrouwen nalopen heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.
Het is ze inhalen dat gevaarlijk is.
- anoniem -

 
De nieuwe oogst


    CLIP ART LORD: AFBEELDINGEN

Heb je voor een project afbeeldingen nodig, maar heb je geen groot budget om dure afbeeldingen te kopen? Dan is deze site iets voor jou: je vindt er massa's clip art, gratis te gebruiken.
[Taal: ENG]
http://www.clipartlord.com/
http://www.makeuseof.com/dir/clip-art-lord-find-quality-clip-at-for-free-usage/


JAMWITHCHROME: SAMEN MUSICEREN
Het is leuk om een virtueel instrument te bespelen. Het is nog leuker om het in groep te doen, en samen te musiceren. Dat kan, met JamWithChrome. Zoals de naam het zegt, moet je wel de Chrome browser gebruiken om de webdienst aan de praat te krijgen.
[Taal: ENG]
http://www.jamwithchrome.com/
http://www.makeuseof.com/dir/jamwithchrome-virtual-instruments-to-jam-with-friends-online/


STARTUP BOOTCAMP: 7 WRITE
Startende bedrijven verdienen alle aanmoediging die ze kunnen krijgen. Daarom overlopen we graag de lijst van de startups die geselecteerd werden voor Startupbootcamp 2013, editie Amsterdam. De starters die gekozen werden krijgen een verdere begeleiding om hun webdienst verder uit te bouwen.
Als eerste is er 7Write uit Australië. Dat is een app waarmee auteurs zelf heel gemakkelijk een boek kunnen vormgeven, zodat het klaar is om gepubliceerd te worden op Kindle, Apple iBookstore, Nook, Sony Reader.
[Taal: ENG]
http://www.7write.com/


STARTUP BOOTCAMP: ALIVESHOES
Wie schoenen zegt, denkt aan dames met grote verzamelingen schoenen met stiletto hakken. Deze site echter heeft het vooral over sneakers: je kan hier je eigen schoen ontwerpen - maar ook produceren, en als anderen hem leuk vinden, dan kan je hem over de hele wereld verkopen. Een prototype maken kost je niet meer dan € 49, en is al in een maand tijd klaar.
[Taal: ENG]
http://www.aliveshoes.com/


STARTUP BOOTCAMP: TEACH'NGO

Een van de projecten die geselecteerd werden voor deze Bootcamp in Amsterdam, is TeachnGo, een supergebruiksvriendelijk systeem dat onderwijzers kunnen gebruiken bij het beheer van hun taken: de registratie van studenten, de lessenroosters, betalingen voor bijscholing, enz. De dienst is momenteel in besloten bèta, en is eigenlijk een cloud-gebaseerde toepassingen voor zowel leraren, studenten als ouders.
[Taal: ENG]
http://www.teachngo.com/


STARTUP BOOTCAMP: FUEL
Dit is dan weer een wereldwijd platform, dat de academische wereld in direct contact wil brengen met organisaties die op zoek zijn naar innovatieve ideeën. De site belooft dat zij elke dag de hele wereld afspeurt naar nieuwe voorstellen, om beleggers, marketeers  in contact te brengen met ideeën die hun aandacht verdienen.
[Taal: ENG]
http://www.touchideas.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE CORRESPONDENT
Een nieuw journalistiek initiatief van enkele bekende Nederlandse namen, waaronder Rob Wijnberg en Joris Luyendijk. Het is de bedoeling dat enkele vaste schrijvers de onderwerpen uitspitten.
Momenteel kan je er nog niets lezen - de site wil met abonnementen werken van 60 euro per jaar, en heeft al 68% van het streefdoel van het aantal abonnementen om aan de slag te kunnen gaan. Maar je kan al wel lezen over het initiatief, en als het je bevalt kan je het steunen!
[Taal: NL]
https://decorrespondent.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE TAALTEST
Een onderzoek dat wil peilen welke woorden er gekend zijn in welke streken van het Nederlands taalgebied. Je moet gewoon Ja antwoorden als je denkt dat een woord bestaat of als je het kent (tik met je rechterhand op de letter J) of Neen (tik op de letter F met de linker hand) als je denkt dat het woord niet bestaat of je het niet kent.
[Taal: NL]
http://woordentest.ugent.be/instructions.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE SLIMSTE GEMEENTE

Deze populaire quiz van zender Vier, kan je ook online spelen. Wat je ermee winnen kan? Je wordt de held van je gemeente, want je kan een Wi-freezone winnen voor je gemeente, dankzij een samenwerking met Telenet.
[Taal: NL]
http://www.deslimstegemeente.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KINDEREN EN HUN SCHATTEN
Een prachtige fotoreportage waarin kinderen getoond worden uit de hele wereld, die tonen wat de grootste schatten zijn in hun leven. Het zijn prachtige foto's - maar ook foto's om even over na te denken. Het ene kind met zoveel luxe, het andere met simpele dinge, die evengoed schatten zijn voor de kinderen. Deze reportage bewijst eigenlijk nogmaals dat een fotograaf met één foto een heel verhaal vertellen kan.
[Taal: ENG]
http://www.featureshoot.com/2013/03/photos-of-children-from-around-the-world-with-their-most-prized-possessions/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STREETVIEW VAN HET DAK VAN DE WERELD
Een "straat" kan je het dak van de wereld niet noemen. Maar toch is Google er met zijn Streetview aanwezig,zodat je dankzij het internet kan genieten van het prachtige zicht op deze bergen. Doe wel een dikke jas aan vooraleer je aan je virtuele ontdekkingstocht begint!
[Taal: ENG]
http://www.wired.com/gadgetlab/2013/03/google-summit-maps/
http://google-latlong.blogspot.be/2013/03/notes-from-top-of-world-behind-scenes.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEJEWELED 3
Via de Xbox site kan je dit game nu gratis online spelen als Webgame. Het leuke is dat je ook de profielen van je vrienden kan bekijken, een eigen avatar kan maken/kiezen, en meer/
[Taal:ENG]
http://www.xbox.com/en-US/marketplace/product/Bejeweled-3Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- “Travel reviews” worden gechecked
http://www.belgiancowboys.be/web/travel-reviews-worden-gechecked/
- Temperatuur meten op je smartphone met Thermodo
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/temperatuur-meten-op-je-smartphone-met-thermodo/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Meer mensen lezen digitale kranten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3413257/2013/03/21/Meer-mensen-lezen-digitale-kranten.dhtml
- NAVO-handleiding: hackers doden is geoorloofd in cyberoorlog
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3413071/2013/03/21/NAVO-handleiding-hackers-doden-is-geoorloofd-in-cyberoorlog.dhtml
 
 
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


  - Schilderen en tekenen op je computer
http://www.fan.tv/digitaal/software/17435-schilderen-en-tekenen-op-je-computer
- Gratis hulp bij opstartproblemen
http://www.fan.tv/digitaal/software/19945-gratis-hulp-bij-opstartproblemen

 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Weersbestendige luidspreker bij Bowers & Wilkins
http://www.elektrozine.be/ez/article/7207/Weersbestendige-luidspreker-bij-Bowers-Wilkins.html
- Test: Nintendo Wii U
http://www.elektrozine.be/ez/article/7226/Test-Nintendo-Wii-U.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Explosieve groei voor videoconferenties op smartphones
http://www.digimedia.be/News/nl/14037/explosieve-groei-voor-videoconferenties-op-smartphones.html
- Dailymotion binnenkort in handen van Yahoo?
http://www.digimedia.be/News/nl/14030/dailymotion-binnenkort-in-handen-van-yahoo.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 1 op 2 Belgische bedrijven wordt vandaag geconfronteerd met cybercrime
http://computertaal.info/2013/03/21/1-op-2-belgische-bedrijven-wordt-vandaag-geconfronteerd-met-cybercrime/
- Europese Commissie: piraterij is niet significant
http://computertaal.info/2013/03/20/europese-commissie-piraterij-is-niet-significant/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Concurrenten eisen Europese stappen tegen Google
http://tweakers.net/nieuws/88007/concurrenten-eisen-europese-stappen-tegen-google.html
- Samsung brengt Chronos-laptop met touchscreen begin mei uit
http://tweakers.net/nieuws/87988/samsung-brengt-chronos-laptop-met-touchscreen-begin-mei-uit.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Apple-designgoeroe Jony Ive wil 'plattere' vormgeving voor iPhone
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-designgoeroe-jony-ive-wil-plattere-vormgeving-voor-iphone/article-4000266278349.htm
- YouTube bereikt 1 miljard unieke gebruikers per maand
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/youtube-bereikt-1-miljard-unieke-gebruikers-per-maand/article-4000265681198.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- De Microsoft Surface RT op de pijnbank (review)
http://www.themobilerevolution.be/2013/03/de-microsoft-surface-rt-op-de-pijnbank-review/
- Bestel je drank vanaf je smartphone
http://www.themobilerevolution.be/2013/03/bestel-je-drank-vanaf-je-smartphone/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 8 VOOR BEGINNERS: DOE HET NOU GEWOON!
Laat je niet afschrikken door dit volledig nieuwe uitzicht van Windows 8. Je moet het beginscherm gewoon beschouwen als één grote start knop. Bij Windows 7 kan, na het indrukken van de startknop, de naam van een programma beginnen in te tikken om dat programma op te starten. Welnu, bij Windows 8 is het startscherm één grote startknop: begin gewoon te typen, en het programma zal waarschijnlijk gevonden worden. Is dat niet het geval, ga dan naar de rechter bovenkant van het scherm, maak het ondertussen bekende gebaar, en selecteer Search. Nu krijg je de optie om te kiezen onder Apps, Settings, of Files (bestanden).
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414353,00.asp


WINDOWS 8 VOOR BEGINNERS: DE TEGELS
Wanneer je zo gaat zoeken naar een programma, dan vind je zowel de traditionele programma's, maar ook de apps die in de tegeltjes staan op je startscherm. Wanneer je programma's installeert op je nieuwe computer, krijgen de automatisch hun eigen tegeltje.
Maar tegels kunnen niet alleen programma's zijn, maar ook mensen, met daarin hun contact info; zij kunnen ook een verzameling apps zijn (een beetje te vergelijken met een folder) waarin je bijvoorbeeld verschillende apps rond sport bijeengebracht hebt. Het kunnen ook links zijn naar je favoriete webpagin's.
Morgen gaan we die tegeltjes wat organiseren.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414353,00.asp


WINDOWS 8 VOOR BEGINNERS: JE TEGELS ORGANISEREN

Wellicht wil je je tegels organiseren in groepen. Dat kan. Om te beginnen kan je ze groter of kleiner maken, door de toetscombinatie Windows en het minteken (of windows en het plusteken om te vergroten). Door rechts op een tegel te klikken, heb je de optie om de tegel te verwijderen van het startmenu, het programma volledig te verwijderen (uninstall), kleiner te maken, of er geen levende tegel van te maken: je ziet dan enkel het logo van de tegel, niet meer de informatie, nieuws, updates in die tegel.
Om een tegel de verplaatsen klik je gewoon rechts en versleep je hem naar de doellocatie.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414353,00.asp
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ALTERNATIEVEN VOOR READER: SAGE

Wij vonden voor jou een artikel bij NetworkWorld, waarin 10 alternatieven voorgesteld worden voor Google Reader. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, zet Google deze gratis webdienst stop, en zijn er veel gebruikers die dit betreuren. Persoonlijk ben ik geen gebruiker van Google Reader, juist omwille van die teller, die bijhoudt hoeveel feeds je nog niet gelezen hebt.
Hoe ik dan op de hoogte blijf? Enerzijds heb ik een eigen startpagina gemaakt, met daarop de adressen waar ik mijn info vind. En anderzijds gebruik ik Sage, een extensie voor Firefox. Die verzamelt ook RSS-feeds, maar is niet zo opdringerig. Heb je zin op via Sage het nieuws te bekijken bij de sites die je in Sage gezet hebt, dan krijg je gewoon de laatste nieuwe feeds - of het nu 1 dag geleden was, of 1 week. Sage zit bovendien gewoon in de Firefox browser: na installatie roep je hem op via Beeld / Zijbalken / Sage.
Bij Sage kan je de OPML importeren die je vanuit Google Reader geëxporteerd hebt.
http://sagerss.com/


ALTERNATIEVEN VOOR GOOGLE READER: NEWSBLUR
Een van de alternatieven is newsBlur; die heeft het extra gemakkelijk gemaakt om van Google Reader over te stappen naar deze webdienst. Klik je een feed aan, dan word je rechtstreeks naar het origineel artikel gevoerd. Je kan de artikels gemakkelijk delen, via je publieke blurblog. Verhalen die je niet interesseren kan je verbergen, verhalen die je wel interesseren kan je markeren. Als je het ons vraagt, iets teveel kleurtjes en iets te weinig productiviteit. Maar mooi ziet het er wel uit...
[Taal: ENG]
http://newsblur.com/


ALTERNATIEVEN VOOR GOOGLE READER: THE OLD READER
Webdienst
Deze RSS-feed reader is, zoals de naam het zegt, een tool die doet wat de oudere versie van Google Reader deed - maar dan wat beter, zo beloven de makers. Je kan je feeds van je Google reader meteen importeren via het OPML bestand.
http://theoldreader.com/


ALTERNATNIEVEN VOOR GOOGLE READER: FEEDLY
Webdienst
Wanneer je de berichten bekijkt, dan is Feedly eigenlijk de webdienst waarnaar de meeste ex-Google Reader gebruikers momenteel overschakelen.
Van deze tool bestaat er zowel een webdienst als een extensie voor Firefox, en apps voor Android en iPhone.
http://www.feedly.com/


ALTERNATIEVEN VOOR GOOGLE READER: BLOGLINES


Webdienst
Ook dit is een mooi alternatief voor Reader. Je kan je favoriete websites en blogs in real time volgen. Je hebt een dashboard met verschillende opties, en kan met klikken en verslepen je feeds organiseren.
http://www.bloglines.com/


ALTERNATIEVEN VOOR READER: NETVIBES
Webdienst
Netvibes kan je een beetje vergelijken met Bloglines, met dit verschil dat NetVibes wat meer de nadruk legt op bedrijven. Je krijgt ook real-time analytics over de feeds. Toch een interessant alternatief om te onderzoeken.
[Taal: ENG]
http://www.netvibes.com/en


ALTERNATIEVEN VOOR READER: FEVER

Deze RSS-reader heeft als speciale eigenschap, dat hij belangrijke items markeert; hoe hij bepaalt wat belangrijk is? Door te zien over welke onderwerpen het meest gepraat wordt in een bepaalde tijdspanne, die jij zelf bepaalt. Hoe meer feeds je volgt, hoe beter Fever werkt.
http://www.feedafever.com/


ALTERNATIEVEN VOOR READER: SELFOSS
Liefhebber van open source programma's? Dan is dit iets voor jou. Deze reader is open source en gratis, en je kan hem uitbreiden via een open plugin systeem (je kan je eigen data connectors maken). De webgebaseerde reader ondersteunt ook Android, iOS, iPad, en je kan je feeds importeren via een OPML bestand.
http://selfoss.aditu.de/


VRIJDAG MOBIELE DAG: AUTOKILLER
Android - 1,5 MB - freeware
Deze tool zorgt ervoor dat je het energieverbruik van je Android toestel beter kan beheren.Je krijgt een task manager, waardoor je processen kan stopzetten.
http://andrs.w3pla.net/
http://www.chip.de/downloads/AutoKiller-Memory-Optimizer-Android-App_55705889.html


VRIJDAG MOBIELE DAG: SKITCH
Android - 5,9 MB - freeware
Een leuke app: hiermee kan je foto's meteen op je Android toestel bewerken, en ook van tekst voorzien. De app bestond voorheen ook al voor Windows en iOS.
http://www.chip.de/downloads/Skitch-Android-App_51026359.html
http://www.evernote.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Lezer Koen wijst ons op enkele onnauwkeurigheden:

Dag Hilde,
 
in uw rubriek ‘Van alles halen’ staan zeker twee onjuistheden. MS Expression Web en MS Expression Designer zijn helemaal niet gratis. Die aangeboden versie van Expression Web is een probeerversie die na 30 dagen verloopt. Expression Designer is er eigenlijk een onderdeel van.
Expression Web is gewoon de nieuwe naam van het oude FrontPage. Het is een commercieel en vrij dure pakket (± € 500). Maar goed, de Adobe-tegenhanger GoLive is nog veel duurder en kan niks dat MS ook niet kan.
 
Met vriendelijke groeten,
Koen Cauwenberghs

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een bank is een instelling die u een paraplu leent wanneer het mooi weer is
en die terugneemt wanneer het regent.
-volkswijsheid-