Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/3/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 792 van 16/3/2013Gegroet lezer,

Toen verleden week "onze" Sabine, de weervrouw van de Vlaamse openbare omroep, aankondigde dat er begin volgende week 10-15 cm zou liggen, begonnen de meeste mensen bedaarlijk te lachen. De dame heeft echter gelijk gekregen - en we hebben het goed gevoeld, op dinsdag, op de weg en het openbaar vervoer. Een les kan je daaruit trekken: dat de natuur nog altijd de baas is, al onze hoogtechnologie ten spijt...

Misschien zal u het merken, maar we hebben op de redactie nog eens de antwoorden terug doorgenomen die wij van de lezers kregen op de vraag wat de rol is van Netties, en we hebben onze keuze van artikels wat aangepast. Terug tips, meer gevarieerde software, terug wat berichten in de rubriek "Hoe bedenken ze het" - hardware en software dus. Jullie hebben namelijk duidelijk gemaakt dat jullie deze rubrieken echt wel op prijs stellen. Qua nieuwsgaring gaven jullie aan dat jullie tevreden zijn met de manier waarop wij werken -informatie verzamelen van verschillende bronnen, zodat jullie , wanneer je meer wil weten over een bepaald onderwerp, dit kan vinden op de bijgevoegde link. En dus gaan we die weg verderzetten.

Hebt u nog suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten. En ja, een woord van kritiek mag ook hoor...

Ondertussen veel leesplezier gewenst met dit nummer.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE VRAAGT PATENT AAN VOOR HET DOORVERKOPEN VAN DIGITALE CONTENT
Wat is het verschil met het patent van Amazon? En betekent dit de herwaardering van DRM?

Het grote verschil tussen een fysiek boek, een fysieke dvd en hun digitale tegenvoeter, is niet dat de fysieke lomper om dragen is of in een doosje zit, en de ander compact is (je kan een hele bibliotheek, een hele platenzaak op één computer of tablet krijgen), maar wel dat je er vrij over kan beschikken. Koop een boek, en je kan het, als je het uit hebt, in een tweedehandswinkel verkopen of aan een vriend uitlegen. Daarentegen "koop" je geen digitale content, je "leent" het alleen, je krijgt er digitale rechten op.

Dat zou wel eens kunnen veranderen. Amazon, dat eerder al een afdeling met tweedehands papieren boeken in zijn webwinkel opende, heeft in januari een patent aangevraagd voor de verkoop van tweedehands digitale content - dvd, boeken, muziek. En verleden week werd bekend gemaakt dat Apple eveneens zo'n patent aangevraagd heeft.

Wat zijn de verschillen? Wel, volgens Apple Insider is dat de manier waarop de verkoop geschiedt. Bij Amazon functioneert de Amazon winkel als een centrale markt, bij Apple zou het gedecentraliseerd zijn. Rechten zouden doorgegeven worden van gebruiker naar gebruiker.

Je leest het goed: rechten. Het patent draait niet zozeer rond de plek waar het bestand zich bevindt, als wel wie het recht heeft om het te openen, de media daarop te consumeren. Je kan, met andere woorden, aan iemand anders het recht overdragen voor digitale media. En zodra jij die content verkocht hebt, verlies je het recht op deze content.

Het is, volgens het patent van Apple, niet de marktplaats (iTunes) die de rechten regelt, maar jouw toestel zelf; dat zou in de toekomst kunnen verhinderen dat de verkoper nog toegang heeft tot de digitale content. Als je even daarover nadenkt, dan wil dit eigenlijk zeggen dat DRM of Digital Rights Management terug zijn intrede gaat doen. Wat wel spijtig is: eindelijk waren we van die vervelende DRM vanaf, en konden we vrij onze MP3 overzetten van computer naar tablet, naar MP3 speler enz. Dit wordt dus teruggedraaid.

Toch heeft het patent van Apple, zoals het aangevraagd werd, wel enkele knappe aspecten, die de uitgevers moeten overtuigen om in het systeem te stappen. Zo zou de uitgever bepaalde voorwaarden kunnen opleggen voor het doorverkopen van zijn content: een e-book zou bijvoorbeeld niet binnen de 6 maanden doorverkocht worden, of bijvoorbeeld aan minstens 5 dollar verkocht worden.

Het is inderdaad de vraag of de uitgevers in het systeem willen stappen. Apple heeft de grootste moeite gehad, toen het met zijn iTunes startte, om de muziekmaatschappijen te overhalen song per song te verkopen, in plaats van het hele album. Maar het is Apple uiteindelijk wél gelukt.

Misschien zal het Apple ook lukken met tweedehands content? Maar dan liefst... zonder DRM!
http://appleinsider.com/articles/13/03/07/apples-digital-content-resale-and-loan-system-could-allow-drm-transfers-between-end-users
www.nytimes.com/2013/03/08/technology/revolution-in-the-resale-of-digital-books-and-music.html?pagewanted=all&_r=0
http://techcrunch.com/2013/03/07/apple-patents-a-system-for-the-resale-and-transfer-of-used-digital-goods/


DE NIEUWE FACEBOOK TIJDLIJN: ADVERTEERDERS ZIJN ER WILD VAN...
... maar wat met de gebruikers

Wellicht heb jij hem nog niet, en wij evenmin: de nieuwe tijdlijn / news feed van Facebook. Hij zal dan ook geleidelijk uitgerold worden voor alle gebruikers. Verleden week werd hij aangekondigd door Mark Zuckerberg, en volgens de eerste berichten zijn de adverteerders er wild van.

Wat is het? Wel, de tijdlijn zou overzichtelijker geworden zijn. Je kan in de toekomst kiezen voor verschillende soorten feeds, naargelang de berichten die je wil zien: alle vrienden (alles wat je vrienden delen), foto's (enkel foto's van jouw vrienden en van de Pagina's die je goed vindt), muziek (postings over de muziek waarnaar je luistert), en Postings (met daarin het laatste nieuws van de Pagina's en de mensen die je volgt).

Het meest opvallende zijn de grote foto's. Ook van de merken die je volgt. Met andere woorden: de merken krijgen een fantastische spreekbuis, een ideaal middel om hun reclame te vertonen, in volle glorie. Onder het motto "Bigger is definitely better", zingen zij in koor de lofzang van deze nieuwe tijdlijn. Want die zal er nu consequent hetzelfde uitzien op het web, tablet en smartphone. En voor die laatste is natuurlijk zo'n grote foto ideaal.

Maar dit doet toch wel enkele vragen rijzen. Facebook wordt minder een plek waar je nieuws over vrienden vindt, als wel over merken. Bovendien vragen grotere foto's meer bandbreedte om te downloaden. Zit je thuis met je tablet of smartphone via WiFi te werken, dan is dat natuurlijk geen probleem. Maar ben je onderweg, dan zal dit wel een flinke hap wegnemen uit je (dure) maandelijkse volume.

We zullen wel zien, zei de blinde. Eerst afwachten tot de nieuwe News feed op onze Facebook account komt, en dan pas oordelen, nietwaar? Heb jij de nieuwe feed al, vertel ons wat je ervan denkt?

Van ons krijg je alvast de aankondiging van Facebook zelf (1), een commentaar van The Atlantic Wire (2) en de verzameling links die Techmeme over dit onderwerp bijeenzocht (3)
http://newsroom.fb.com/News/581/A-New-Look-for-News-Feed
http://www.theatlanticwire.com/technology/2013/03/facebook-news-feed-2013-ads/62871/
http://www.techmeme.com/130307/p42#a130307p42


FIREFOX WIL GEEN BROWSER MAKEN VOOR IOS
Tot Apple zijn vreemde regels voor browsers van derden wijzigt

Wanneer je leest dat Firefox, tijdens de South by Southwest (SXSW) conferentie verleden week aankondigde dat het geen versie van de Firefox browser meer maken wil voor iOS toestellen, dan wil je natuurlijk de reden daarvoor weten.

Volgens een interview met een van de Firefox medewerkers in CNet zou de reden daarvoor tweeërlei zijn. Enerzijds omdat Apple geen browsers toelaat die geen gebruik maken van de versie van Apple van Webkit. Maar anderzijds omdat iOS gebruikers niet toelaat om een andere toepassing dan Safari als standaard tool aan te duiden voor het browsen.

Bij het lezen van het laatste fronsten wij toch wel even de wenkbrauwen - als niet-iPhone bezitter was dit feit ons vreemd. En het lijkt ons eerlijk gezegd hoogst verwonderlijk dat Apple hiermee weg kan geraken. Microsoft kreeg verleden week nog een monsterboete omdat het gedurende enkele maanden vergeten was om in haar updates van het OS de gebruiker een keuzescherm te bieden om zijn standaard browser te kiezen. En Apple verbiedt gewoon doodleuk zijn gebruikers om een andere browser dan Safari te gebruiken? Werk aan de winkel voor de Europese regulator, lijkt het ons - van twee maten en gewichten gesproken!

Deze strenge regel zorgt er ondertussen wel voor dat Safari ondertussen de top mobiele browser geworden is, met een aandeel van 60% van de mobiele browsermarkt. Mozilla neemt trouwens een risico door niet voor iOS te ontwikkelen; de iPhones en iPads zijn tot nader order de populairste toestellen, en de meeste andere browsers nemen genoegen met het kleine deel van de iOS gebruikers dat ze voor zich kunnen winnen, en wat nog altijd beter is dan niets.

Mozilla sluit trouwens niet uit, zo lees je bij The Verge, dat het ooit voor iOS toestellen ontwikkelen zou. Enkele maanden geleden toonde het nog een prototype van een browser voor de iPad, onder de codenaam Junior.

Wie trouwens even tijd heeft, moet maar eens de commentaren op het artikel bij The Verge lezen. Buiten de rabiate strijd tussen voor- en tegenstanders van Apple/Microsoft/Android, lees je er toch wel enkele rake opmerkingen...
http://www.theverge.com/2013/3/9/4084710/mozilla-wont-bring-firefox-to-ios-until-apple-relaxes-third-party-stance
http://appleinsider.com/articles/13/03/10/mozilla-firefox-not-coming-to-iphone-ipad-until-apple-relaxes-ios-browser-rules
http://news.cnet.com/8301-14013_3-57573440/mozilla-says-no-plans-to-return-to-ios/


BAR IN DE VS VERBIEDT GOOGLE GLASS
Toestel is er weliswaar nog niet...

Het mag grappig lijken: iets verbieden dat er niet is - en toch kan dit het debat aanzwengelen. Het gaat om een bar in het Amerikaanse Seattle, de 5 Point Cafe. De uitbaters ervan hebben nu al aangekondigd dat het niet zal toelaten dat klanten in de bar Google Glasses opzetten - je weet wel, die wonderbaarlijke bril-met-computer, waarbij informatie op de glazen geprojecteerd wordt.

Waarom Glasses verbieden? Wel, de bar heeft een tamelijk bekend clientèle, dat op zijn privacy gesteld is en in de bar anoniem wil blijven. "... Mensen willen zeker niet heimelijk gefilmd worden en onmiddellijk op het internet gezet worden".

De uitbaters geven toe dat hun verbod half als grap bedoeld is, maar toch ook half ernstig is. Het is immers zo dat je, in tegenstelling tot andere toestellen met een camera aan boord, zoals een smartphone, je bij Google Glass gewoon opnames kan maken zonder iets speciaal te moeten doen. Een smartphone moet je bijvoorbeeld nog richten, met Glass kijk je gewoon - met dubbele ogen: die van jou, en van je camera.

Het is de uitbaters van de bar in elk geval gelukt een discussie los te maken; de commentaren op het artikel zijn de moeite waard om lezen.
http://www.geekwire.com/2013/google-glasses-allowed-declares-seattle-dive-bar/
https://www.facebook.com/The5PointCafe


MICROSOFT GELOOFT WÉL IN FLASH
Flash wordt standaard geactiveerd op Windows 8 en RT

Flash - je houdt ervan, of je haat het. Alles hangt natuurlijk af waarvoor het gebruikt wordt. Waarbij het wel eens verkeerd loopt. Flash als technologie om filmpjes te vertonen of games te laten spelen is prima. Flash gebruiken om echte informatie te vertonen, waardoor die bijvoorbeeld niet afgeprint kan worden, is natuurlijk fout.

Apple houdt niét van Flash. Op zijn toestellen -iPad, iPhone- wordt Flash geweerd. Waardoor verschillende websites niet bekeken kunnen worden. Microsoft heeft in principe geen probleem met Flash. Het heeft nochtans ook een tijdje Flash geweerd in de nieuwe versie van zijn besturingssysteem, Windows 8 en Windows RT. Maar dat was omdat het eerst wou afwachten of de ontwikkelaars die met Flash werken, voldoende begrepen hadden hoe deze nieuwe versie werkt, zodat hun maaksels voldoende compatibel zouden zijn, ook met het aanraakscherm in beide versies van het OS, en de battterij niet zouden leegzuigen.

Tijdens die proefperiode was Flash standaard gedeactiveerd; enkel sommige sites waren door Microsoft op een witte lijst gezet, en hun Flash content werd meteen afgespeeld. Nu heeft Microsoft een update uitgebracht aan zijn browser, Internet Explorer 10, waardoor Flash standaard geactiveerd wordt.

Een hele opsteker voor Adobe, maker van de Flash webtechnologie!
http://www.theverge.com/2013/3/11/4090878/microsoft-enabling-flash-by-default-windows-8-rt-march-12


GOOGLE GLASS KRIJGT AL ZIJN EERSTE APPS..
... en zijn eerste stoute toepassingen!

Geloof jij niet in Google Glass, de in een bril gemonteerde computer, als dé interface van de toekomst? Dan moet je toch nog eens nadenken. Want het heeft er alle schijn van dat Google Glass echt gaat doorbreken. Dat mag je alvast afleiden uit het feit dat de eerste toepassingen voor Glass voorgesteld werden op de SXSW conferentie.

Daar heeft het ontwikkelaars team van Google's Project Glass getoond hoe software van derden korte fragmenten kan vertonen op je scherm. Zo kan The New York Times breaking nieuws vertonen. En als je een bepaald gebaar maakt met je hoofd, "look up", dan kan Glass je foto's en titels van artikels tonen, en als je wil ook de tekst van een verhaal voorlezen.

Naast deze krant zouden ook Evernote, Gmail en Path geïntegreerd kunnen worden in Glass: foto's die je neemt met de bril zouden meteen doorgestuurd kunnen worden naar Evernote, Skitch; en mails uit Gmail zouden voorgelezen kunnen worden. Google heeft zelfs een API ontwikkeld voor programmeurs, waarop zij kunnen bouwen om hun content te vertonen. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met enkele punten: ontworpen zijn voor Glasss, niet in de weg zitten van het gewone zicht, kortstondig zijn, en niet onverwacht verschijnen. (1)

De toepassingen voor Glass lijken eindeloos. Maar zoals vaak zit er ook een nare kant aan vast. ReadWriteWeb bedacht alvast enkele dingen waarvoor Glass gebruikt kan worden, en die echt niet netjes zijn. Over een ervan, het stiekem filmen van andere mensen, hebben we het gisteren al gehad. Maar er zijn nog andere dingen te bedenken. Zoals tijdens het eten de mensen rondom jou gewoon negeren, en ondertussen je Glass scherm bekijken. Porno kijken op je scherm - maar ook zelf porno opnemen, want je hebt je handen vrij. Mensen die je juist ontmoet hebt via je Glass opzoeken op het internet, en als het ware beginnen te stalken. En natuurlijk je vrienden van je vervreemden - want zij weten nooit wat jij aan het bekijken bent: jouw gezicht, of de info op hun scherm. Denk maar eens aan vreemde combinaties - iemand die in gezelschap porno zit te kijken bijvoorbeeld. Creepy! (2)
http://www.theverge.com/2013/3/11/4091426/google-teases-path-skitch-new-york-times-on-project-glass
http://readwrite.com/2013/03/11/google-glass-privacy-creepiness


ONLINE PRESENTATIE TOOL PREZI VOEGT AUDIO TOE
En heeft ondertussen al meer dan 20 miljoen gebruikers

Wie voor zijn presentatie iets meer wil dan het klassieke PowerPoint, kan terecht bij de online dienst Prezi. Die heeft heel wat te bieden, onder andere professioneel gemaakte sjablonen, die je kant en klaar kan gebruiken. Ook de mogelijkheid om vanop je mobiele toestel te werken maakt de tool interessant. Verleden jaar kwam daar dan nog eens 3D bij, en een animatie van een fade-in overgang.

Er zijn dan ook steeds meer mensen die gebruik maken van de tool. De teller passeerde deze week de grens van 20 miljoen gebruikers, en op de TED conferenties dit jaar werden er minstens 8 presentaties via Prezi vertoond.

En op verzoek van die gebruikers heeft Prezi nu audio toegevoegd aan de presentaties: je kan muziek, geluidseffecten, audio getuigenissen aan je plaatjes koppelen. Van de tool bestaat ook een app voor de iPad, die al meer dan 2 miljoen keer gedownload werd.

De volgende keer je een presentatie moet maken, is het de moeite waard deze tool eens uit te proberen!
http://venturebeat.com/2013/03/12/prezi/
http://prezi.com/
http://thenextweb.com/insider/2013/03/12/prezi-introduces-audio-as-it-crosses-20m-registered-users-doubling-its-size-in-10-months/


AMERIKAANSE FTC VOERT REGELS IN VOOR BETAALDE TWEETS
Moeten duidelijk herkenbaar zijn als reclame

In de VS, net als in Europa, zijn er regels voor reclame. Zo moet een reclameboodschap altijd als dusdanig herkenbaar zijn, zodat het voor de gebruiker duidelijk is dat hij niet met een objectief artikel in een krant te maken heeft bijvoorbeeld, maar met een advertentie of een publi-reportage. En bovendien moet er ook altijd de nodige nuance gemaakt worden in kleine lettertjes. Reclame die zegt dat je 10 kg kan verliezen bijvoorbeeld in een maand tijd, zal onderaan in kleine lettertjes vermelden dat het bij ideale omstandigheden gaat, gekoppeld aan sport, enz.

Maar hoe moet dat in de wereld van Twitter, waar er maar 140 tekensn zijn? Want ook daar wordt reclame gemaakt. VIP's worden betaald om te twitteren dat zij een bepaald product gebruikt hebben bijvoorbeeld. Tot nu toe waren er nog geen regels die bepaalden hoe daar duidelijk gemaakt moet worden dat het reclame is. Sommige beroemdheden zetten wel de hashtag #spon om aan te geven dat het om een gesponsorde tweets gaat, maar dat is toch niet duidelijk, vooral niet voor mensen die nog maar pas met Twitter beginnen.

Het FTC heeft nu bepaald dat zo'n betaalde tweet gewoon moet beginnen met "AD", om aan te geven dat het om een advertentie gaat. Duidelijk, en zo hoort het te zijn. Wat ons ertoe brengt ons af te vragen hoe dat eigenlijk zit in Europa - zouden hier ook al richtlijnen over bestaan, voor betaalde tweets?
http://blogs.wsj.com/corporate-intelligence/2013/03/12/paid-tweeters-beware-the-ftc-is-watching/
http://www.ftc.gov/os/2000/05/0005dotcomstaffreport.pdf
http://www.theverge.com/2013/3/12/4095924/ftc-guidelines-remind-advertisers-to-include-full-disclosure-in-tweets


TWITTER LANCEERT EEN APP OM MUZIEK TE ONTDEKKEN
Streamt muziek via Soundcloud

Twitter zal binnenkort een app uitbrengen, voorlopig enkel voor iOS, die draait rond het ontdekken van muziek en gebaseerd is op technologie van het bedrijf We Are Hunted, dat een zestal maanden geleden door Twitter gekocht was.

Twitter meent namelijk te kunnen afleiden welke muziek we goed vinden, door te kijken naar welke mensen we volgen. Een gevaarlijke premisse, als je het ons vraagt. Want dat we iemand interessant vinden en hem/haar volgen omwille van zijn uitspraken, wil nog niet zeggen dat die persoon ook een muzieksmaak heeft die wij goed vinden. Trouwens, je kan niet echt van Twitter zeggen dat het zo goed gokt met de "mensen de gelijkaardig zijn" suggesties die het doet wanneer je iemand nieuw gaat volgen.

De muziek zelf zou afkomstig zijn van SoundCloud, en als die daar niet beschikbaar is, dan zal de app doorverwijzen naar iTunes. Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat Twitter Music, zoals de dienst heet, gaat doorverwijzen naar Spotify, maar wat niet is kan misschien nog komen.

De app zou trouwens een tweede tabblaadje hebben, dat #NowPlaying heet. Daarin komen tweets te staan van mensen die jij volgt, en die iets tweeten met deze klassieke hashtag. En dat vinden we dan weer een goed idee!

Meer bij CNet en WebProNews.
http://www.webpronews.com/twitter-to-launch-standalone-music-discovery-app-born-out-of-recent-acquisition-report-2013-03
http://news.cnet.com/8301-1035_3-57573859-94/twitter-acquires-we-are-hunted-readies-standalone-music-app/


GOOGLE STOPT MET GOOGLE READER
Nog andere projecten sneuvelen in lenteschoonmaak

Google lanceert veel projecten, en af ten toe maakt het grote schoonmaak, om zich beter te kunnen concentreren op wat het belangrijk vindt, en de andere dingen te kunnen afvoeren. Deze keer sneuvelen bij de lenteschoonmaak o.a. Google Voice voor BlackBerry, de Calendar API, snapseed voor de desktop, de search API voor shopping. En, en dat gaat hard aankomen bij vele internauten, Google Reader.

In deze tool kon je de RSS feeds van verschillende sites binnentrekken, zodat je Google Reader de centrale plaats was voor informatie, maar ook voor foto's van je vrienden enz. Erg handig, en velen zweren bij Google Reader. Google echter niet - de aanhang zou gedaald zijn, zo heet het, en daarom wordt Reader per 1 juli met pensioen gestuurd. Wie wil kan zijn data exporteren via Google Takeout, en naar alternatieve diensten overbrengen.

Dat de aanhang van Google Reader de laatste tijd aan het slabakken was, dat was volgens Gigaom (1) eigenlijk alleen maar de schuld van Google zelf, omdat het dit product niet vernieuwde - integendeel zelfs, sociale functies ervan verwijderde die het zo handig maakten. GigaOm gaat zelfs zo ver te stellen dat mensen grif zouden betalen om maar verder gebruik te kunnen maken van Google Reader, en creëerde er een poll rond.

Maar kom, niet getreurd. Er zijn nog genoeg andere diensten die met RSS feeds werken, en die, eerlijk gezegd, veel mooier presenteren dan wat Google deed. Flipboard is daar een mooi voorbeeld van, want dat heeft een prachtige layout, en maakt van je dagelijkse feeds een mooi magazine. Je mag er alleen niet teveel feeds tegelijk instoppen.

Andere projecten geven dan weer minder om de layout, maar zijn meer geschikt voor mensen met veel feeds, zoals Feedly. TheNextWeb zette de alternatieven op een rijtje. Ook Ars Technica geeft wat alternatieven, en daar zijn, zoals gewoonlijk, de commentaren de moeite waard om lezen. (3)
http://gigaom.com/2013/03/13/google-kills-google-reader-will-go-offline-on-july-1-2013
http://thenextweb.com/media/2013/03/14/as-google-reader-is-killed-off-flipboard-feedly-reeder-and-others-offer-rss-alternatives/
http://arstechnica.com/business/2013/03/poll-technica-where-should-we-go-when-google-reader-is-put-out-to-pasture/?comments=1


GOOGLE GOOIT AD-BLOCKERS UIT WINKELTJE
Maar gelukkig kan je zelf nog de apps installeren!

Google heeft eigenlijk altijd heel lakse regels gehanteerd voor wat er in de Play store komt; controle op de apps was er hoegenaamd niet - met alle gevolgen vandien, want dit opent natuurlijk de weg voor allerlei malware en bedrieglijke apps.

Aan de andere kant van de slinger heb je de App store van Apple, waar wél stricte controle uitgevoerd wordt op de apps, en het soms maanden duren kan vooraleer een app toestemming krijgt om in de winkel aangeboden te worden.

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Bij Google Play store krijg je soms, zoals eerder al gezegd, malware en kwalitatief ondermaatse apps. Maar het voordeel is dat je vrijelijk alle apps kan installeren die je wil - je bent niet verplicht om langs de Play Store te gaan, je kan apps gewoon op een website vinden en downloaden. Dit in tegenstelling tot Apple, dat je verplicht om alles via iTUnes en de App Store te doen (tenzij je je toestel "jailbreakt" natuurlijk, maar dat is iets wat de gewone internaut nu niet meteen gaat doen).

Wanneer Google dan, zoals het deze week aankondigde, verschillende apps uit zijn Google Play winkeltje verwijdert, dan is het ook relatief simpel om die apps elders te halen en toch te installeren. Het belangrijke van het verhaal is echter het feit dàt Google nu echt apps uit zijn winkel verwijdert. En dat het apps zijn die advertenties blokkeren. Als mobiele gebruiker heb je immers liefst zo weinig mogelijk advertenties, want zij vreten aan je toch al zo dure maandvolume. De ad-blockers zijn dan ook erg populair. Maar voor de aanbieders van content, spelletjes, enz. zijn die ad-blockers wel een streep door de rekening, want zij halen hun inkomsten uit de advertenties. De eeuwige vraag dus of ad-blockers wel legitiem en moreel verantwoord zijn. Google vindt alvast van niet...

Adressen en tips over hoe je de ad-blockers alsnog op je toestel kan zetten, vind je bij LifeHacker en techCrunch.
http://techcrunch.com/2013/03/13/google-pulls-ad-blocking-apps-from-play-store-for-violating-developer-distribution-agreement/
http://lifehacker.com/5990448


ORIGINELE TWITTER APP VOOR WINDOWS 8 EN WINDOWS RT
Broodnodig nu andere apps door Twitter zelf beperkt worden

Sommige waarnemers noemen het feit dat Twitter zelf nu eindelijk een native app uitbrengt voor Windows 8 en Windows RT een bewijs dat het besturingssysteem eindelijk voor volwassen aanzien wordt. De app is een hele opsteker voor Windows 8 tablets, laptops en de Windows Surface die onder Windows RT draait. Want de meeste twitter-apps van derden moeten tegenwoordig afrekenen met de beperkingen die Twitter oplegt, iets wat je natuurlijk niet in de door Twitter zelf gemaakte native appp vinden zal.

De app ondersteunt meteen meer dan 20 talen, waaronder het Nederlands. Hij maakt ook ten volle gebruik van de mogelijkheden van het Windows OS, zoals de Share "charm", die het gemakkelijk maakt om links, afbeeldingen en tekst te tweeten. Er zit ook een Discover icoontje (#) bij, dat je nieuwe onderwerpen toont van mensen in je netwerk. Uiteraard ook Trends, en Wie Te Volgen suggesties. Je kan heel gemakkelijk bladeren doorheen een collage van Tweets, afbeeldingen en links die samen onder die Discover zitten.

Op het Twitter blog vind je een filmpje met wat uitleg (1), en ook The NExt Web heeft wat meer informatie (2)
http://blog.twitter.com/2013/03/welcome-twitter-for-windows-8.html
http://thenextweb.com/twitter/2013/03/14/twitter-launches-its-windows-8-app-at-last/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=04EE7EAA-9B48-61EF-D8E809E5CD95DACD

EEN WOORDJE VAN ONZE PARTNERS!!!!!EEN WOORD VAN ONZE SPONSORS

De Netties redactie dankt de volgende bedrijven, voor de prijzen die zij zo vriendelijk waren te bezorgen voor onze NETTIES-verkiezing:1 Fritz! box 7390De FRITZ!Box WLAN 7390 combineert alle communicatie functionaliteiten in één apparaat. De router beschikt over twee snelle USB-poorten. Hiermee kan de FRITZ!Box worden aangesloten op meerdere apparaten, waaronder printers, harde schijven en andere USB-apparaten.  Het apparaat biedt via een VDSL-breedbandaanlsluiting overdrachtsnelheden van maximaal 300 Mbit/s. - De FRITZ!Box WLAN heeft een geadviseerde verkoopprijs van €259

(Met dank aan het team van Axicom voor deze prijs)


4 Limited Edition Logitech Colour Collection koffersDaarin zit een Logitech K360 toetsenbord, een Logitech C270 webcam en een Logitech M235 muis, allen uit de Logitech Colour Collection.

( Met dank aan het team van Hill & Knowlton voor deze prijs)

3 pakketten Trend Micro Titanium

De Trend Micro Titanium beveiligingsoplossingen beschermen u en uw gezin tegen de allerlaatste internetbedreigingen. 

De oplossing is gemakkelijk te gebruiken, maar biedt toch een veelomvattende bescherming voor wat u elke dag online doet - e-mailen, omgaan met anderen en surfen over het web - en u wordt niet lastiggevallen met allerlei meldingen en pop-ups.

Versie 2013 bevat ook beveiliging voor sociale netwerken, en een privacyscanner voor Facebook.
(Met dank aan OutoftheCrowd voor deze prijs)

5 Bridgestone sleeën
Sneeuw en veilig autorijden gaan niet zo goed samen als je je rijstijl en banden niet aanpast. Maar dankzij bandenproducent Bridgestone kan je onze kleinste vrienden toch nog veilig naar school brengen met deze mini-sledes. Wij mogen er vijf weggeven.


(Met dank aan het team van Lewispr voor deze prijs)5 smartphone hoesjes van Mitch FirewearFeuerwear, het Keulse modelabel, stelt zijn smartphonehoes ‘Mitch’ voor. Deze hoes is gemaakt van gebruikte brandslangen, waardoor ieder exemplaar uniek is door de verschillende prints en gebruikssporen. Geen enkele smartphonehoes is dus twee keer hetzelfde.  De binnenkant van de hoes is vervaardigd uit fijne microvezel, wat krassen op de display en de achterkant van je smartphone voorkomt.
Een leuk detail is de flap met klittenbandsluiting, die ervoor zorgt dat je smartphone niet uit de hoes kan glijden. Wanneer je de flap opent en er aan trekt, wordt het toestel automatisch uit de hoes getrokken, zodat je makkelijk en snel je telefoon kan opnemen moest dat nodig zijn.

Mitch is verkrijgbaar in de kleuren rood, wit en zwart aan de richtprijs van 39 euro, inclusief BTW.

(Met dank aan het team van NewsenginePR voor deze prijs)
 

 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HIGH-TECH FIETSHELM KAN WIELERKAMPIOENEN HELPEN
Meet vitale functies

Het Israëlische start-up bedrijf LifeBEAM wil wielrenners helpen om nog beter te worden: door het meten van hun hartritme zouden zij hun training kunnen verbeteren.

Nu heb je wellicht al eens een wielrenner bekeken. Alles is gestroomlijnd aan hem, hij draagt speciale fietskledij met zelfs een bult op zijn rug, om de aerodynamica een handje te helpen. En dus ga je van hen toch niet verwachten dat zij een lomp meetinstrument rond hun borst sjorren? Zo'n ding knelt en gaat na een tijdje schuren op zijn huid, met alle onaangename gevolgen vandien. Toch is het meten van de hartslag handig en zelfs nodig, omdat het té grote inspanningen kan vermijden.

LifeBeam heeft daarom een speciale fietshelm bedacht, in samenwerking met het sportbedrijf Lazersport. Die bevat een optische sensor; gecombineerd met algoritmes gebaseerd op een bewegingssensor berekent het systeem het hartritme. Het bedrijf is trouwens niet aan zijn proefstuk toe: eerder al had het oplossingen bedacht voor de lucht- en ruimtevaart, waar het meten van lichaamsfuncties van vitaal belang kan zijn.
http://life-beam.com/
http://www.indiegogo.com/projects/smart-the-world-s-first-smart-cycling-helmet
http://www.pressetext.com/de#news/20130307020

EEN TABLET SPECIAAL VOOR VROUWEN
Maar de meeste dames lachen er eens flink mee...

Wanneer je leest dat een bedrijf, Eurostar Group, een tablet uitgebracht heeft speciaal voor vrouwen, dan frons je even de wenkbrauwen. Wat is daar nu zo speciaal aan? Wel, de ePad Femme komt op de markt met een reeks apps reeds vooraf geïnstalleerd, die zogenaamd een vrouwelijke toets hebben, en draaien rond yoga, boodschappen doen en koken. Net alsof dames niet in staat zijn om zelf een app te downloaden?

Het artikel bij Ars Technica, waarin de ePad Femme beschreven staat, bevat gelukkig voldoende humor en sarcasme om dit toestel (of liever: de mentaliteit van de makers ervan) de behandeling te geven die het verdient. Niet alleen is het volkomen fout te denken dat vrouwen tech-onbekwaam zijn, maar bovendien bestaat de wereld van vrouwen uit meer dingen dan fitness, afvallen, koken, shoppen en het baren van kinderen. Want ja, op het toestel staat ook een zwangerschapstest...

Een bericht dat, enkele dagen na Vrouwendag, toch even onder de aandacht gebracht mag worden...
http://arstechnica.com/gadgets/2013/03/finally-a-tablet-simple-enough-for-a-woman-to-use-sarcasm/?comments=1PHILIPS HOUDT BELOFTE
Geeft API om Hue LED lampen te programeren

Philips heeft al een tijdje lampen met LED's, die je kan programmeren. Naargelang de dag vordert kan je hun kleur aanpassen: van een warm goud in de ochtend, nar een helderheid overdag, en naar een gedimd licht in de avond. Philips zelf had daarvoor een app bedacht, maar die is, aldus Ars Technica, leuk maar niet echt bruikbaar.

Daarop gingen ondernemende gebruikers van deze lampen zelf aan de slag met controllers, die tamelijk lomp waren om te bedienen, maar veel meer mogelijkheden boden. en Philips beloofde daarop om een API uit te brengen waarmee de gebruiker zelf zijn creativiteit kon loslaten op de lampen.

En dat is nu gebeurd. Philips heft een API uitgebracht (Applications Program Interface) en een SDK (software Developer Kit), en dat royalty-vrij. Ongetwijfeld zullen nu meteen ontelbare ontwikkelaars van apps aan de slag gaan, om toepassingen te bedenken voor de kleuren wisselende lampjes van Philips!

Een meer technische uitleg vind je bij Ars Technica. Op de tweede link vind je forums rond de Hue lampjes van Philips.
http://arstechnica.com/gadgets/2013/03/philips-delivers-promised-dev-docs-for-colorful-hue-led-lights/
http://everyhue.com

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


***  Uitgevers akkoord over de fair use van nieuwsberichten
http://prs.belgamediasupport.be/l/28264

***  Mobistar bood al meer dan 100.000 klanten een tarief “check-up” aan
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=30539&language=NL

*** In 2012 belden, mailden en chatten 1.046.611 mensen via 1700, het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid. Vlaanderen.be, de officiële website van de Vlaamse overheid, die sinds 1 juni 2012 in een volledig nieuw jasje steekt, werd in 2012 2.676.689 keer bezocht, een stijging met zo’n 15 procent tegenover 2011.
http://www.vlaanderen.be/infolijn
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=30533&language=NL

*** De aankondiging dat BNP Paribas Fortis in primeur voor België de nieuwe MasterPass virtuele betaalwallet lanceert is goed nieuws voor online shoppers en handelaars die een graantje wensen mee te pikken van de groeiende e-commerce.
http://newsroom.bnpparibasfortis.com/nl/library/press_release/bnp-paribas-fortis-lanceert-virtuele-betaalportefeuille-voor-online-shopperHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


2INVENTIONS - JOHANNES GILTHER

[elektro]
Dance muziek uit Polen. Het mag er in de winter dan al koud zijn, deze muziek zal ervoor zorgen dat de mensen het warm krijgen. Meeslepende ritmes, die toch erg afwisselend zijn. De band maakt ook zachtere muziek, die tegen het klassieke aanleunt, zoals de intro van Lonely Man aantoont.
http://www.jamendo.com/en/artist/5721/2inventions
http://www.jamendo.com/en/track/120727/johaness-gilther-don-t-leave-me


FALL WALK RUN - BUILT TO LAST
[indie pop] Een groep uit Wolverhampton (VK) met een leuk deuntje, een meezinger. De opnamekwaliteit had misschien iets beter gekund, maar de song zelf is erg leuk. Zoals gewoonlijk kan je bij Jamendo verschillende songs beluisteren in streaming maar ook downloaden. Ze zijn echt wel de moeite waard, want bijvoorbeeld Do Or Die doet een beetje denken aan Mumford & Sons. Een aanrader.
http://www.jamendo.com/en/track/744747/built-to-last
http://www.jamendo.com/en/artist/367351/fall-walk-run
http://www.fallwalkrun.com


NOMOREDOLLS - ELECTRIC SHEEP
[indie pop] Neen, van het tellen van deze elektronische schaapjes zal je niet in slaap vallen: loeiharde gitaren, een grunge zangeres, zwaar drumwerk. Andere nummers zijn wat meer ingetogen, zoals Immaculate Garbage, dat een dreigende toon heeft. Om te ontdekken.
http://www.jamendo.com/en/track/275278/electric-sheep
http://www.jamendo.com/en/artist/347257/nomoredolls
http://www.nomoredolls.com


MINDFLOW - BREAKTHROUGH
[metal]Een band uit Brazilië met redelijk uptempo songs. Repetitieve synthesizers ritmes zoals bij dance muziek, tot het harde werk begint: drums, zware gitaren. Echte metal is het niet, daarvoor is de zanger te "lieflijk". Toch knap.
http://www.jamendo.com/en/track/288497/breakthrough-mindflow
http://www.jamendo.com/en/artist/347825/mindflow
http://www.mindflow.com.br


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE EGYPTISCHE SCHAATSER

Een hoorspel dat ongetwijfeld een diepe indruk zal nalaten. Want zeg nu zelf: een Egyptenaar die naar Nederland komt, en zich daar dan als ideaal stelt om aan de Elfstedentocht mee te doen! Een bevreemdend verhaal rond discriminatie en blind geweld, gebracht in een meeslepende stijl. Een hoorspel dat ik zelf twee keer beluisterd heb...
http://hoorspel.wordpress.com/2013/03/11/de-egyptische-schaatser/Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @Humo: Leuke videospecial: Wat als populaire series van nu in de nineties gemaakt waren? http://t.co/NPur8EaiF

@nigauw: Sauvage, cette INCROYABLE nouvelle appli mobile http://t.co/0QMQeW8ThY via @checkthis

@colocatie: COMPUTABLE ~ Internetsocioloog Benschop verklaart de cyberoorlog http://t.co/TtCwEuhIeh

@lamazone: Schuune: Instaghent, alledaagse Instagram foto's van Gent http://t.co/Zkgk3qFVTj via @illyism

@tmdpw: RT @TheNextWeb: Former Google Reader product manager confirms our suspicions: Its demise is all about Google+ http://t.co/L5wvAFBj7X by @epro

@brekendnl: Het beste reclamefilmpje van dit jaar? Oordeel zelf: http://t.co/U0C5IPVPsw

@bloovi: De werkelijke impact van social media op de werkvloer:  tijd voor een heldere kijk: http://t.co/mwy4EpHeyx

@delijn: Aanbieding: 7000 gratis parkeerplaatsen & de sleutel naar kortere files op 79 P+R’s & carpoolparkings. Overzicht op http://t.co/E0jZiNSjji

@altolabs: Le téléphone le plus rapide au monde sera lancé le 14 mars... mais il ne s'agit pas du Galaxy S IV : http://t.co/BaHLns1KQh (via @twandroid)

@waag: Makerbot announces desktop 3D scanner. 3D printing at home is getting there! http://t.co/dU4iB8IftG

@BramFaems: App om mensen met een verstandelijke beperking zelfstandig en veilig op pad te laten gaan. http://t.co/Hh4I5c9qCO@chateaubrys:

RT @Nonunsenses: Gky.be zkt geeky, enthousiaste bloggers in ruil voor eeuwige roem. Meer info via DM. RT=danke

@sebastienk: You know those nerds? Those guys wearing glasses that would kill to wear Google Glass? They can’t!! http://t.co/B6tOsI4LcJ Oh the irony!

@inspiredmag: trending: http://t.co/YhT3ICLHVQ The Android-iOS Data Disparity

@RuuDii: Blind Study Finds YP Local Results Beat Google, Bing, Yahoo http://t.co/P0V7dSjX2f

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik heb alle parken in alle steden doorzocht
en vond nergens een standbeeld voor een comité...
-G.K. Chesterton-


 
De nieuwe oogst


   
ARTIA: ONLINE SAMENWERKEN

Er zijn wel meerdere sites waar je via het internet kan samenwerken aan een project. Deze site heeft echter enkele extra voordelen. Naast de gewone functies (to-do lijstjes, taken toewijzen aan deelnemers, ...) heeft Artia namelijk een goed uitgebouwd sociaal element. Je kan bijvoorbeeld groepen en teams aanmaken, die allemaal hun eigen profiel krijgen. Een uitvoerige bespreking van de mogelijkheden vind je bij MakeUseOf.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/artia-socially-connected-project-management-tool/
http://artia.com/en


SOOVLE: DE ZOEKMACHINE VOOR DE ZOEKMACHINES
Deze speciale zoeker verdient de aandacht. Typ bij Soovle.com een trefwoord in, en al typende zal je meteen suggesties krijgen uit verschillende bronnen: Bing, Yahoo, YouTUbe, Answers.com, Amazon.com, Wikipedia, en natuurlijk ook Google. Het vergemakkelijkt het zoeken meteen.
Wat de zoekmachine ook doet, is een lijst aanbieden met de belangrijkste zoekopdrachten, in alfabetische volgorde. Die lijst vind je door bovenaan links het icoontje TOP aan te klikken.
[Taal: ENG]
http://www.soovle.com/
http://soovle.com/top/


TV-NIEUWS DOORZOEKEN

Archive.org heeft een knappe zoektool uitgebracht. Daarmee kan je in de uitzendingen van het tv-nieuws van alle zenders of bepaalde zenders die jij selecteert (maar vooral Amerikaanse) zoeken naar een trefwoord. De resultaten worden naast elkaar gezet. Je kan klikken op een ervan, of gewoon wachten tot ze afgespeeld worden; waarbij jij het fragment te zien krijgt dat het trefwoord bevat. Vervolgens kan je op de button More/button klikken. Dat brengt je naar een speciale site gewijd aan deze uitzending.
Je kan de uitzending volledig bekijken maar ook lenen (borrow), voor een bepaalde periode (30 dagen), op een DVD-ROM bijvoorbeeld, en daarvoor betaal je dan een prijs.
Om uit te proberen. (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://archive.org/details/tv


50 BLOGS VAN JOURNALISTEN, VOOR JOURNALISTEN
De website Journalism.co.uk heeft een heel interessante lijst samengesteld van en voor journalisten; mensen die over journalistiek schrijven, en zelf journalist of academicus zijn. Zij geven vaak tips en vertellen over hun ervaring als blogger, mobiele journalist, fotojournalist. Om te volgen!
[Taal: ENG]
http://www.journalism.co.uk/news/50-blogs-by-journalists-for-journalists/s2/a551846/


MOONBASE: SIMPELE ANIMATIES

Dit is een webdienst om afbeeldingen te maken - volledig online dus, niets moet je downloaden. Het is de bedoeling dat je een vaste afbeelding invoert en tekst, en dat je via links die je legt een afbeelding maakt die voortdurend beweegt. Een uitgebreide uitleg vind je bij MakeUseOf.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/create-fun-simple-animations-to-embed-around-the-web-with-moonbase/
http://moonbase.com/


STREET VIEW GALLERY: VIRTUEEL REIZEN
Met zijn Google Street View heeft Google al bewezen prachtige beelden in hoge resolutie te kunnen vertonen. Op deze plek werden enkele heel indrukwekkende plekken bijeen gebracht - aan u om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://maps.google.com/intl/en/help/maps/streetview/gallery/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YOUR EUROPE
De titel van de site is wel Engels, maar de site, een initiatief van de Belgische overheid, is wel degelijk in het Nederlands (en Frans, Engels, Duits). De site is namelijk gewijd aan het Europees Jaar van de Bruger; je vindt er informatie over jouw rechten als Europese burger, en komt te weten welke evenementen er in het kader van dit Europese Jaar gehouden worden.
[Taal: NL]
http://www.youreurope.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BAR EN COCKTAILBAR

Eigenlijk is dit een rubriek op de site "Alle weetjes op een rij". Je vindt er echt een uitgebreide reeks tips over hoe een bar er moet uitzien, wat je nodig hebt, wat personeel moet doen, en natuurlijk, heel belangrijk: de recepten.
Maar niet te zattekes!
[Taal: NL]
http://www.alleweetjesopeenrij.nl/bar/debar.htm


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORD VAN DE DAG
Op de website van Van Dale vind je een heel knappe rubriek "Woord van de Dag". Daar wordt dan een woord in de kijker gezet dat die dag in het nieuws geweest is. Zo werd op 13 maart het woord "webpolemist" behandeld, dat die dag zijn intrede deed. Je krijgt telkens te lezen waar het woord gesignaleerd werd, wat de oorsprong is, en of er andere en betere woorden zijn die hetzelfde uitdrukken.
[Taal: NL]
http://www.vandale.nl/woord-van-de-dag


VRIJDAG MULTIMEDIA: INSTAGHENT
Een leuk idee, deze variant op Instagram die alleen maar foto's bevat die getagd zijn met #instaghent en dus foto's bevatten die in Gent genomen zijn.
Je kan de bijdragen sorteren op Meest Gents, Meeste Commentaar, de meeste Likes, of de foto's die het laatst toegevoegd werden.
[Taal: NL]
http://www.instaghent.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CHROMASIA

Fotograaf David J. Nightingale vertoont op zijn website echt wel bijzondere foto's. Zo bijvoorbeeld de galerij met Graffiti, en de reeks "High Dynamic Range", die foto's bevat van een ongekende helderheid en contrast. Om te ontdekken!
http://www.chromasia.com/galleries/1105171303.php
http://www.chromasia.com/image_assets/gallery_images/graffiti_on.jpg
http://www.chromasia.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZOETROPE
Een muzikaal game, gemaakt door Seshsucht Berlijn; je moet de zoetrope draaien op het ritme van de muziek, om naar een hoger niveau te geraken. Een knap staaltje programmatie! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://lab.sehsucht.de/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Automatic maakt je auto slimmer!
http://www.belgiancowboys.be/mobile/automatic-maakt-je-auto-slimmer/
- Alles over de nieuwe Samsung Galaxy S4
http://www.belgiancowboys.be/mobile/alles-over-de-nieuwe-samsung-galaxy-s4/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 'Samsung Galaxy S4 is nieuwe levenspartner'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3409502/2013/03/15/Samsung-Galaxy-S4-is-nieuwe-levenspartner.dhtml
- MessageMe wil het nieuwe WhatsApp zijn
http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/3408069/2013/03/12/MessageMe-wil-het-nieuwe-WhatsApp-zijn.dhtml
 
 


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


  - Covers / hoesjes maken en printen
http://www.fan.tv/digitaal/software/19972-covers-hoesjes-maken-en-printen
- Van scherm naar EXE
http://www.fan.tv/digitaal/software/14475-van-scherm-naar-exe


 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Bosch heeft intelligente robotmaaier voor rechte banen  
http://www.elektrozine.be/ez/article/7213/Bosch-heeft-intelligente-robotmaaier-voor-rechte-banen.html
- Vijf apps om gezonder te gaan leven
http://www.elektrozine.be/ez/article/7142/Vijf-apps-om-gezonder-te-gaan-leven.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Deezer probeert zijn platform (beter) te monetiseren via reclame
http://www.digimedia.be/News/nl/13983/deezer-probeert-zijn-platform-beter-te-monetiseren-via-reclame.html
- 7% surft naar social media tijdens toiletbezoek
http://www.digimedia.be/News/nl/13980/7-surft-naar-social-media-tijdens-toiletbezoek.html
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Skype moet Franse politie toegang verschaffen tot oproepen
http://computertaal.info/2013/03/15/skype-moet-franse-politie-toegang-verschaffen-tot-oproepen/
- DefCAD: The Pirate Bay in 3D printers tekeningen?
http://computertaal.info/2013/03/14/defcad-the-pirate-bay-in-3d-printers-tekeningen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple geeft Boot Camp officieel ondersteuning voor Windows 8
http://tweakers.net/nieuws/87879/apple-geeft-boot-camp-officieel-ondersteuning-voor-windows-8.html
- Opstelten: Banken moeten meer doen tegen cybercrime
http://tweakers.net/nieuws/87873/opstelten-banken-moeten-meer-doen-tegen-cybercrime.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Nieuwe smart-tv van Philips is 'moderne openhaard'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-smart-tv-van-philips-is-moderne-openhaard/article-4000262846320.htm
- Belgen (te) laat met melding verlies van ict-materiaal
Nieuws Belgen rapporteren het verlies van ict-materiaal maar traagjes, hoewel de data in dat materiaal erg snel kan worden gestolen door onvoldoende beveiliging, aldus een Europese studie in opdracht van Kaspersky Lab. 
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgen-te-laat-met-melding-verlies-van-ict-materiaal/article-4000262799053.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- The Android Humble Bundle 5: veel games en voor een goed doel
http://www.themobilerevolution.be/2013/03/the-android-humble-bundle-5-veel-games-en-voor-een-goed-doel/
- Originele sleeves voor je Apple-toestel
http://www.themobilerevolution.be/2012/08/originele-sleeves-voor-je-apple-devices/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WINDOWS 8 VOOR BEGINNERS: INTRO
Om de stap van een Windows XP computer (of zelfs een Windows7 computer) naar Windows 8 te maken, zal voor sommigen toch wel wat drempelvrees meebrengen. Daarom een artikelenreeks die je op weg moet helpen.
Om te beginnen: je zal meteen opmerken dat je computer snel, zelfs razendsnel opstart in vergelijking met vorige versies. Het Windows systeem wérkt ook sneller.
Verder zal je, na het opstarten, in een volkomen vreemde omgeving belanden, met tegeltjes in plaats van je dekstop. Geen paniek: een van die tegeltjes heet "Desktop" (of Bureaublad). Klik daarop, en je komt meteen in je vertrouwde omgeving terecht.
Je zal echter wel bemerken dat je geen "Start" knop hebt. Beweeg je cursor met een vegend gebaar van de rechter bovenhoek van het scherm naar beneden, en je krijgt enkele opties die Start moeten vervangen. Daarover later meer. Belangrijk is alvast dat je bij Settings daar de knop "Power" vindt. En dat je daarmee je computer kan afzetten.
En kijk: je hebt je eerste ervaring met Windows 8 overleefd!
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414353,00.asp


WINDOWS 8 VOOR BEGINNERS: HOEKJES EN KANTEN

In Windows 8 zijn de hoekjes en kanten belangrijk, of je het nu met je vingers doet op een aanraakscherm, door een vegend gebaar te maken, of met de cursor via de muis
Bij een aanraakscherm maak je een vegend gebaar vanuit de hoeken, om terug te keren naar je startscherm, om te zoeken, om de instellingen te wijzigen, en meer. Werk je met de muis, dan zijn het de hoeken die je uitvalsbasis zijn. De hoeken rechts toveren de Charms tevoorschijn, en de hoeken aan de linkerkant laten je wisselen tussen apps, desktop, startscherm.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414353,00.asp

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

TWITTER PULSE: MEEST RETWEETTE ARTIKELS
Extensie Chrome - freeware
Een handige extensie voor de Chrome browser. Hiermee kan je, wanneer je op een pagina bent, meteen ziet wat de top 10 is van artikels op die site die het meest gehertweet werden. Daarbij kan je kiezen over welke periode het gaat (nu, 24u, 7 dagen, 1 maand, en Alles)
https://chrome.google.com/webstore/detail/twitter-pulse/biakjffhfkpgngkaojmmeomahknpnkoe/details


APPS VOOR KINDEREN: SUPERMIA

iOS - 0,89 euro
Op de (tussen haakjes erg interessante site) iKind.nl vind je apps voor kinderen, voor de iPad, iPhone en iPod. Een van die apps is SuperMia, een interactief kinderboek, over Mia, een klein meisje dat zich verkleedt als een superheld, en op pad gaat om goede daden te verrichten. Het speciale aan deze app is dat hij niet alleen in het Nederlands en Engels verkrijgbaar is, maar ook in het... Papiamentu.
Tussen haakjes: dankzij lezer Frank hebben wij een hele reeks tips ontvangen voor goede apps voor kinderen. In de volgende weken zullen er nog meer volgen.
http://www.ikind.nl/supermia/
http://www.ikind.nl
https://itunes.apple.com/nl/app/supermia/id540443459?mt=8&affId=1918403&ign-mpt=uo%3D4


DRAW & DAUB FREE
iOs - freeware
Een van de leuke dingen die je op een toestel met aanraakscherm kan doen, is tekenen. Dit is een app om op je smartphone te kunnen tekenen - niet de meest geavanceerde tekeningen uiteraard, maar het is wel simpel genoeg zodat iedereen ermee overweg kan. Er zijn 36 verschillende kleuren, 10 achtergronden.
https://itunes.apple.com/az/app/draw-and-daub-free/id455165607?mt=8
http://www.makeuseof.com/dir/draw-daub-free-easy-drawing-app-ios/


FOLDERSYNC: SYNCHRONISEREN MET DE CLOUD

Android - freeware
Het beheren van bestanden op je toestel is iets waarin Android veel sterker is dan iOS. Je hebt meer controle over je bestanden, en het werkt beter samen met cloud diensten die met traditionele mappen werken. Met deze app bijvoorbeeld kan je bestanden synchroniseren vanop je toestel naar verschillende cloud accounts.
https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.tacit.android.foldersync.lite&hl=en
http://www.makeuseof.com/dir/foldersync-sync-files-android-device-cloud-storage/


HARDINFO FREE
Windows all - 23,8 MB - freware
Een gratis tool om je systeem te analyseren; het is ook een benchmark, om je CPU, harde schijf en grafische kaart af te toetsen en zien of zij wel voldoende presteren.
Van deze tool bestaan gratis en betalende versies.
http://www.usro.net/
http://www.chip.de/downloads/HardInfo-Free_12996277.html


GO LOCKER: SCHERM VERSGRENDELEN

Android - 3,7 MB - freeware
Verschillende makers van Android toestellen installeren zelf bedacht scherm vergrendelingen. Maar ben je  daarmee niet tevreden, dan kan je bij deze gratis tool enkele alternatieven halen. Het vereist wel dat je eerste de Go Launcher installeert.
http://www.chip.de/downloads/GO-Locker-Android-App_54927075.html
http://golauncher.goforandroid.com/


FIREFOX VOOR ANDROID
Android - freware

Dit is de definitieve versie 19 van de Firefox browser voor Android smartphones en tablets. Het interessant hierbij is de integratie van Google Now in de browser - je weet wel, de razend interessante tool van Google, die zelfstandig informatie voor jou opzoekt, gebaseerd op jouw gedrag.
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox


VLC MEDIA PLAYER VOOR ANDROID
Android - 7,5 MB - freeware
Een van de beste programma's om muziek en video af te spelen is in onze ogen VLC Lan - al is het maar omdat hij zoveel codecs bevat zodat je haast alle mogelijke videobestanden kan afspelen. Nu bestaat er ook een versie van deze software voor Android toestellen (smartphone en tablet).
http://www.videolan.org/vlc/download-android.html


VRIJDAG MOBIELE DAG: APP, DE FILM
Android - iOs
De eerste film met een tweede scherm, zo zeggen de makers van de film en de app. Op 4 april gaat de fil min de bioscoop in première, maar op de bijhorende website kan je al trailers en allerlei bijkomende informatie bekijken. En natuurlijk de app downloaden!
http://www.appdefilm.nl/
https://itunes.apple.com/nl/app/app-de-film/id600055708?ls=1&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.service2media.appthemovie


VRIJDAG MOBIELE DAG: TEMPLE RUN
Android - freeware
Voor de speelvogels: dit spel is al meer dan 170 keer gedownload. Je kan lopen, springen, ronddraaien, en ... tja, gewoon je vingers aan het werk zetten in dit game!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het huwelijk, dat is het verhaal van een jonge man en een jonge vrouw
die een bloem plukken, en een lawine over hun hoofd krijgen.
-onbekend-