Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer  790 van 2/3/2013Gegroet lezer,

Deze week zal u (weeral) verschillende artikels aantreffen waarbij het draait rond privacy. Een onderwerp dat ons boeit maar ook verontrust. Want hoe meer de bedrijven data verzamelen over ons, hoe minder privacy wij hebben. Een trend die steeds verder doorgetrokken wordt, en waarvoor het dringend tijd wordt dat er aan de alarmbel getrokken wordt door de wetgever.

Een dame zoals Neelie Kroes houdt het gelukkig nauwlettend in het oog, op Europees vlak. Maar ook u, de burger, hebt hier een taak, door mee te volgen wat er allemaal gebeurt, en op tijd en stond neen te zeggen. U hoeft die trend echt niet te slikken hoor, als burger hebt u het recht te weigeren dat men u traceert op het internet. En die Facebook account? Tja, daar zet u op wat u wil, u geeft uzelf zover bloot als u zelf wil. En u bent ook niet verplicht om de hele tijd ingelogd te zijn op Facebook...

Iets om in het achterhoofd te houden tijdens uw surftochten...

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.KAN DMARC HET INTERNET EEN STUKJE VEILIGER MAKEN?
Twitter zal voortaan DMARC alvast gebruiken in al haar mails

Een van de gevaren van het internet, is dat je niet kan controleren of een mail die je ontvangt van het mailadres van je bank wel degelijk van je bank afkomstig is. Het adres van de afzender is zo gemakkelijk te "spoofen" of vervalsen. En dat geldt ook voor diensten zoals Twitter, Facebook en Co: ontelbaar zijn de mails die zogenaamd van hen afkomstig zijn, en waarbij je via een link uitgenodigd wordt om in te loggen - waarna je op die website je paswoord moet ingeven, en hup! je bent erin getrapt: je paswoord is gekraakt en anderen kunnen via jouw account allerlei dingen mispeuteren. Phishing dus.

Twitter heeft nu aangekondigd dat het voortaan voor het verzenden van haar boodschappen gebruik gaat maken van een nieuwe technologie, DMARC, kort voor Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance. Daarbij worden mails, die beweren van een bepaald domein afkomstig te zijn, extra bekeken en afgetast met speciale authenticatie protocollen. Daardoor kan gemakkelijker opgespoord worden wanneer bij een mail het adres van de afzender gespoofd is.

De technologie is nog jong, maar de vier grote email providers, AOL, Gmail, Hotmail/Outlook en Yahoo! Mail hebben hun steun toegezegd, en zullen voortaan mails met vervalste emailadressen verwerpen. Wat de wereld dus een stukje veiliger moet maken, omdat het gevaar op phishing hiermee verlaagd kan worden.(1)(2)

Een technische uitleg over DMARC vind je op de derde link.
http://blog.twitter.com/2013/02/introducing-dmarc-for-twittercom-emails.html
http://marketingland.com/amid-recent-high-end-hacks-twitter-beefs-up-security-with-dmarc-technology-34342
http://www.dmarc.org/overview.html


EEN ARTIKEL VAN DE WIKIPEDIA ALS SMS
Zou zelfs gratis kunnen zijn voor goedkope telefoons

Hoe vaak is het al gebeurd dat je onderweg bent, en graag wat meer uitleg zou weten over een bepaald onderwerp. Je kan natuurlijk je smartphone boven halen, en naar de site van Wikipedia surfen, of je kan de Wikipedia app opstarten op je smartphone (iPhone/Android).

In de opkomende landen echter is dat niet zo vanzelfsprekend, want daar zijn smartphones eerder de uitzondering. De oprichters van de Wikipedia willen echter dat de gebruiker op zoveel mogelijk manieren toegang heeft tot de 25 miljoen artikels in de online encyclopedie. En daarom werd nu een nieuwe mogelijkheid om artikels te lezen bedacht: via sms. De gebruiker moet gewoon een sms sturen met daarin het onderwerp waarover hij iets wil lezen, en hij krijgt binnen enkele seconden het artikel op zijn toestel.

Het een en ander wordt mogelijk dankzij subsidie ter waarde van $600.000 van de Knight Foundation, een nonprofit organisatie die steun geeft aan media en journalistiek.

Wikimedia, de organisatie achter de Wikipedia, heeft nog een ander plan om gebruikers die minder fortuinlijk zijn toegang te geven tot zijn artikels, namelijk Wikipedia Zero. Dat is een versie van de Wikipedia, maar dan enkel met tekst. Via afspraken met draadloze providers zouden gebruikers gratis toegang krijgen tot Wikipedia Zero - net zoals je nu bijvoorbeeld bij sommige toestellen of providers niet moet betalen om op Facebook te surfen.

Handig. Dat de leerkrachten er nu maar aan denken om alle gsm's en iPads in beslag te nemen tijdens de examens!
http://www.theverge.com/2013/2/22/4017716/wikipedia-articles-via-text-messages-coming-months
http://qz.com/15642/wikipedia-follows-facebooks-lead-making-itself-free-to-230-million-mobile-users/
http://www.knightfoundation.org/blogs/knightblog/2013/2/22/getting-wikipedia-people-who-need-it-most/


ALBUMATIC: NIEUWE MANIER OM FOTO'S TE DELEN
Maar moeten we stilaan niet stoppen met foto's nemen?

Het is een fenomeen. We nemen foto's van alles wat er gebeurt - wat we eten, wat we doen, wie we tegenkomen. En dan delen maar, op de sociale netwerken. Nu zijn daar twee bemerkingen die je daarbij kan maken.

Enerzijds kan je wat logica en orde gaan creëren in deze chaos van foto's. En bijvoorbeeld de mensen de kans geven om foto's rond een bepaald thema te delen. Op een concert bijvoorbeeld of een fuif zijn er honderden mensen die foto's nemen. Om die foto's te delen wordt dan vaak gebruik gemaakt van een #hashtag. Verschillende bedrijven hebben al getracht om iets te bedenken dat het mogelijk moet maken om foto's van een bepaald evenement te groeperen - waarbij het element "vrienden" gecombineerd moet kunnen worden met het element "onbekenden die ook aanwezig zijn", en waarbij toch de privacy eerbiedigd wordt. Het doel: albums maken met foto's van bepaalde gebeurtenissen, waarbij er ook controle is over wie foto's kan toevoegen, wie foto's kan bekijken, enz.

Tot nu toe is niemand er echt in geslaagd; een nieuwe app doet nu een gooi: Albumatic. iPhone only, wat dus natuurlijk meteen dat air van exclusiviteit creëert dat van een app een succes kan maken. The Verge heeft de app uitgetest, en een review ervan gemaakt (1)

Je kan ook een andere bedenking maken. Is het wel nodig dat we al die foto's maken? We leven inderdaad in een beeldcultuur. Waarom voortdurend foto's maken van mensen op fuiven, in plaats van zelf pret te maken? En heeft de zoveelste foto van een gerecht in een restaurant wel zin? Sommige restauranteigenaars beginnen het beu te worden, en vragen hun klanten uitdrukkelijk om geen foto's te maken. Niet omdat zij niet willen uitpakken met hun gerechten, maar omdat het storend is voor de andere klanten. Wij weten niet hoe het met jou is, maar persoonlijk vinden wij het niet getuigen van goede manieren om zomaar ineens tijdens een gezellig etentje in een restaurant het eten te beginnen fotograferen.

Toch dingen om even bij stil te staan... wanneer je de nieuwe Albumatic app uitprobeert op je iPhone. O ja, lees ook de commentaren bij het artikel bij The Verge. Daarin wordt gesteld dat Google+ Events Albums ook een oplossing is voor het probleem, en het veel beter doet dan Albumatic.
http://www.theverge.com/2013/2/21/4012804/albumatic-shared-photo-album-app-color-photo-streams
http://www.albumatic.com/


HP WIL TERUG DE GROOTSTE COMPUTERBOUWER WORDEN
En de Slate7 Android moet daarbij helpen

Het was een tijdje stil rond HP. Ooit was het dé computerbouwer, en had vooral bij grote bedrijven succes. Ook voor de particuliere gebruiker was HP een naam, dankzij de desktops met hun Mediacenter. Maar desktops zijn uit, tablets zijn in. En daarin was HP niet zo ster. Het ondernam wel een poging voor een tablet, met daarop dan zijn eigen besturingssysteem, WebOS, maar die sloeg niet aan bij het publiek.

HP heeft echter het vaste voornemen om terug de nummer 1 computerbouwer te worden - ook als dat met tablets moet zijn. Daarom heeft het op de Mobile World Congres zijn Slate7 voorgesteld. Die is, zoals de naam doet vermoeden, 7 inch groot, en heeft het Android besturingssysteem aan boord. De prijs is alvast aantrekkelijk: $169 in de VS, waar hij in april zou uitkomen, wat 30$ minder is dan het vlaggenschip van Google, de Nexus 7.

Wat krijg je voor die prijs? Een dual core 1,6 RM processor, een aanraakscherm met een resolutie van 1024x600, 1 GB RAM, 8 GB opslag (uitbreidbaar via microSD), 802.11 b/b/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1, 2 camera's (vooraan VGA webcam, achteraan 3 MP), stereo luidsprekers. De batterij zou goed moeten zijn voor 5 uren video afspelen.

Nu zijn die specificaties toch wel iets minder dan de Nexus 7, die weliswaar geen camera vooraan heeft en geen microSD sleuf, maar wel een quad-core processor, GPS, NFC, en verschillende sensoren. Maar er is natuurlijk wel het prijsverschil... en voor velen zal de naam HP ook wel meespelen.(1)(2)

Het is HP dus menens: het is de hardware verkoper, die op alle paarden wedt - Windows, Android, en zelfs Chrome. 3 weken geleden kondigde het een Chromebook aan die er indrukwekkend uitziet. De specificaties daarvan vind je op de website van HP. (3)
http://www.theverge.com/2013/2/24/4023106/hp-slate-7-android-tablet-ships-april
http://h20435.www2.hp.com/t5/The-Next-Bench-Blog/HP-Slate-This-is-the-Droid-You-Were-Looking-For/ba-p/80911
http://h20435.www2.hp.com/t5/The-Next-Bench-Blog/HP-Announces-Chromebook-with-the-Largest-Screen-on-the-Market/bc-p/80909#M6213


MOZILLA KRIJGT STEUN VOOR FIREFOX MOBIELE OS
Eerste telefoons voor 2014. Prijs onbekend.

Nog een bericht uit het Mobile World Congress in Barcelona. Zoals reeds eerder aangekondigd, heeft Mozilla nu niet alleen een Firefox browser, maar ook een heus Firefox besturingssysteem. Op het MWC kon het vol trots melden dat 18 operatoren gaan samenwerken met Firefox OS. Tja, dat is nu eenmaal het verschil tussen een land zoals België en de VS: telefoons zijn hier vrij, niet aan een operator gebonden. Waar wij het eerder zouden hebben over fabrikanten die toestellen aankondigen die met Firefox OS draaien, hecht men in de VS belang aan operatoren. En dat zijn er uit de hele wereld, o.a. Chine Unicom, Deutsche Telecom, Telefonica, Telecom Italia, ...

En tussen neus en lippen wordt er dan aan toegevoegd dat Mozilla samenwerkt met fabrikanten zoals Alcatel, Huawei, LG en ZTE om toestellen te bouwen die de Qualcomm Snapdragon chipset aan boord hebben.

Het bijzondere aan het OS van Firefox is de contextuele zoekfunctie, zo lijkt het. Want je kan tegelijk zoeken IN apps als op het web, iets wat niet mogelijk is met de natvive apps die je op adnere toestellen zoekt. Als voorbeeld geeft Mozilla het zoeken naar je favoriete muziekartiest: je krijgt dan resultaten om songs te kopen of tickets voor een concert, en je kan ook meteen naar de artiest luisteren.

Ook Firefox OS zal met apps werken, en die kan je dan in de Firefox Marketplace vinden. Maar waar bij de meeste andere apps webtechnologieën in de kern van de app zitten, en daarrond een fabriekseigen technologie gebouwd werd om de app voor een bepaald platform te ontwikkelen, wil Mozilla dat terug open gooien en rekent het op HTML5.

Wij zijn alvast benieuwd naar dit OS.
https://blog.mozilla.org/blog/2013/02/24/mozilla-unlocks-the-power-of-the-web-on-mobile-with-firefox-os/
http://gizmodo.com/5986525


FIREFOX 22 BLOKKEERT COOKIES VAN DERDEN
Goed compromis in plaats van storende cookie-toestemming

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Een spreekwoord dat zeker en vast voor de cookies opgaat. De Europese wetgever wou de burger beschermen tegen de inbreuk op zijn privacy door het plaatsen van cookies op zijn computer, die zijn hele surfgeschiedenis vastleggen. Een nobel initiatief. De uitvoering echter was heel wat minder: het enige resultaat is dat je op elke site nu een hinderlijke "wij gebruiken cookies" melding krijgt, die je eerst moet wegklikken.

Het probleem zit trouwens niet bij de gewone cookies die een website plaatst om jouw voorkeur voor taal bijvoorbeeld te onthouden. Neen, het zijn de cookies van derden, geplaatst bijvoorbeeld door adverteerders op een website; zij zijn het die echt een inbreuk kunnen vormen op je privacy. En het verhinderen van het plaatsen van cookies door derden, is iets dat heel simpel op niveau van de browser gedaan kan worden.

Dat heeft Firefox begrepen. In een van de volgende versies van Firefox, versie 22 (versie 19 werd verleden week uitgebracht) zal een tool zitten die de installatie van cookies van derden verhindert. En die optie zal meteen geactiveerd staan in versie 22.

Firefox is trouwens niet de eerste om cookies van derden te blokkeren. De Safari browser van Apple doet dat al, maar op een strengere wijze dan wat Firefox nu zal doen. Bij IE worden sommige cookies van derden geblokkeerd, maar niet alle. En Chrome - tja, die laat àlle cookies door. Het optelsommetje is snel gemaakt: Chrome = Google = advertenties.

Advertenties zijn natuurlijk nodig - zij vormen een fundament van de vele zaken, informatie, apps die gratis aangeboden worden op het internet. Maar het is dat "doelgerichte" van de advertenties dat onze privacy bedreigt en die cookies van derden vereist. Adverteerders vinden het natuurlijk beter om te moeten betalen voor een advertentie wanneer zij weten dat die verschijnt op het scherm van iemand die interesse heeft voor zijn product. Ads voor discrete hulpmiddelen bij incontinentie moet je niet meteen loslaten op een 18-jarige, daar moet je bijvoorbeeld ads voor mobieltjes, hippe kleren enz. naartoe sturen. En daar ligt het spanningsveld: hoever mag gegaan worden in het verzamelen van info over jou, zonder dat je privacy genekt wordt?(1)(2)

Wie niet wil wachten tot versie 22 van Firefox om cookies van derden te blokkeren, kan nu al een patch voor Firefox downloaden (3)
http://arstechnica.com/business/2013/02/firefox-22-will-block-third-party-cookies/
http://www.pcworld.com/article/2029195/firefox-to-begin-blocking-third-party-cookies-by-default.html#tk.nl_today
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=818340


VOORTAAN INLOGGEN MET JE GOOGLE+ GEGEVENS
De sporen die je achterlaat worden steeds dieper...

Je kan al op verschillende websites jezelf aanmelden met je Facebook of Twitter inog en paswoord. Dat maakt het dus gemakkelijker voor jou, omdat je niet bij elke nieuwe website waar je een commentaar wil schrijven bijvoorbeeld een account moet aanmaken. Maar het betekent ook dat je steeds meer websites koppelt aan je Facebook of Twitter account. De sporen die je nalaat op het web worden dan ook steeds dieper, zoals Graph Search van Facebook overduidelijk aantoont.

Het bericht dat Google+ nu ook de mogelijkheid biedt om voortaan in te loggen op verschillende sites, en daarvoor een API ter beschikking stelt van de ontwikkelaars, is eigenlijk alleen maar logisch. Het bevalt ons niet echt, maar het is, vanuit het standpunt van Google bezien, een goede zet. En voor de gebruiker is het ook positief, omdat deze log-on een naadloze verbinding legt tussen desktop en mobiel. Wanneer je je voor een dienst aanmeldt via je browser op je desktop, zal je de optie geboden wordt om dit ook te doen voor de app op je Android smartphone. Dan wordt de app automatisch gedownload naar je Android toestel - volkomen vanzelf. En doordat je bij Google+ met cirkels werd, met vriendenkringen, kan je perfect controleren met wie je bepaalde dingen deelt.

Zoals gezegd, het is een perfect logische zet van Google. En toch ontneemt het ons de zin om ons volop op Google+ te gooien. De controle die deze webdiensten over ons leven krijgen, de data die zij verzamelen, het begint stilaan verstikkend te werken. Wellicht niet voor de doorsnee gebruiker, die zal het comfort van het altijd aangemeld zijn alleen maar verwelkomen; voor de rest zal die zijn Google+ account niet meteen gaan gebruiken om te bloggen of echt foto's te delen. In die zin mag je eerlijk gezegd wel stellen dat Google een beetje sjoemelt met zijn cijfers over actieve gebruikers, die voor het merendeel bestaan uit mensen die enkel maar hun Google+ account (verplicht) gekoppeld hebben aan diensten zoals Google Docs enz...

Benieuwd naar wat de commentaren van de verschillende waarnemers zullen zijn op deze zet van Google. Ondertussen kan je de volledige uitleg hierover lezen bij Google zelf, en een eerste commentaar bij TechCrunch. TechMeme heeft nog meer commentaren verzameld.
http://googleplusplatform.blogspot.be/2013/02/google-plus-sign-in.html
http://readwrite.com/2013/02/26/google-adds-sign-in-feature-matching-facebook-and-twitter
http://www.techmeme.com/130226/p22#a130226p22


APPLE BLOKKEERT JAILBREAK EN APPS MET COOKIES...
... en geeft schadevergoeding voor apps gericht op kinderen

Drie berichten uit de Apple wereld om de dag mee te beginnen. Om te beginnen een bericht over de voortdurende kat-en-muisstrijd om het zogenaamde jailbreaken tegen te gaan, de techniek waarmee je een veiligheidsinstelling op de iOS toestellen kan doorbreken zodat je o.a. apps kan installeren die je buiten de Apple Store haalt. De stand was 1-0 voor de krakers, want via Evasion Jailbreak was dit heel simpel mogelijk. Apple is nu bezig die achterstand weg te werken, en werkt aan een update die deze tool onmogelijk maakt om te werken (1).

Een tweede bericht betreft een schadevergoeding die Apple gaat uitkeren. Het bleek namelijk heel gemakkelijk voor kinderen om in games, die zogenaamd gratis waren, toch via de kredietkaart van pa en ma spullen aan te kopen, en dat zonder hun expliciete toestemming. Uiteraard waren de ouders, die geconfronteerd werden met deze hoge afrekening op hun kredietkaart, daar niet gelukkig mee. Nu heeft Apple een schadevergoeding aangeboden: ouders die in dit geval waren, krijgen een tegoed van 5$ aan iTunes krediet. En als de rekening hoger was, dan krijgen zij het equivalent aan krediet(2).

Nu is het trouwens zo dat toestellen zoals de iPad volgens recente cijfers heel vaak gedeeld worden binnen gezinnen. Het is dan ook spijtig dat Apple de mogelijkheid niet voorzien heeft om verschillende accounts aan te maken op zo'n toestel, dan zou dit hele probleem meteen ook van de baan zijn.

En het laatste bericht dan betreft de manier waarop gebruikers geïdentificeerd worden, met het oog op het verzenden van advertenties. In het verleden maakten makers van apps al eens gebruik van de UDID (unieke user ID)om die te combineren met gegevens die in de app verzameld werden (naam, telefoon, enz.) om dat te gebruiken voor advertenties. Omdat dit toch wel als inbreuk op de privacy beschouwd zou kunnen worden, straft Apple steeds vaker zulke apps af door ze uit de App Store te verwijderen. Ook een alternatieve manier, waarbij de ontwikkelaar met cookies werkt (de Safari browser wordt even opgestart) wordt nu afgestraft. Apple zou, zo weet TechCrunch te vermelden, werken aan een eigen Ad Identifier Technology, die in de toekomst verplicht door de ontwikkelaars en de adverteernetwerken gebruikt zal moeten worden. (3)
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/02/25/apple-is-beta-testing-a-fix-for-evasi0n-jailbreak/
http://gigaom.com/2013/02/25/apple-settles-lawsuit-over-apps-aimed-at-kids-will-pay-5-itunes-credit-or-cash/
http://techcrunch.com/2013/02/25/apple-rejecting-apps-using-cookie-tracking-methods-signaling-push-to-its-own-ad-identifier-technology-is-now-underway/


EUROPESE OPERATOREN WILLEN SAMENGAAN
Samen sterk tegen Google en Apple is het motto

Zoals reeds eerder gezegd heeft momenteel in Barcelona het World Mobile Congress plaats. En dat was het ideale podium voor de Europese operatoren om een pleidooi te houden voor meer vrijheid.

Wat wil het geval? Omwille van de concurrentiewetten zijn fusies tussen operatoren, die het aantal operatoren in een bepaald land zou herleiden tot 2 of 3, in Europa verboden. Elke fusie moet voorgelegd worden aan de Europese regulatoren. Dat is niet naar de zin van de operatoren, die menen dat ze betere voorwaarden kunnen aanbieden wanneer ze sterker staan, groter zijn. En dat zij zo het monopolie van Apple en Google zouden kunnen doorbreken.

Nu mag je toch enkele vragen stellen bij deze oproep. Om te beginnen zijn het operatoren, uitbaters van netwerken. Zij moeten zorgen voor het versluizen van data over die netwerken. In sommige landen houden zij zich ook bezig met de verkoop van toestellen, vooral wanneer toestellen net als in de VS gebonden zijn aan een operator, en je niet vrij bent om je eigen simkaartje van het ene toestel in het andere te steken.

Het zit de operatoren al langer dwars dat hun rol beperkt is tot doorgeefluik van data, zij zouden meer controle over die data willen hebben. Denk maar aan de beginjaren van het mobiele internet, waarbij de operator bepaalde wat je te zien kreeg via het startportaal. Hun oproep is dan eerder in die context te bekijken, dan als een poging om de gebruiker goedkopere tarieven te kunnen aanbieden.

Een tweede bemerking is dat die grote fusies niet in het voordeel werken van de gebruiker. Het verleden heeft bewezen dat er niet veel schot in de prijzen zit, wanneer je met slechts enkele grote providers in een land zit. De elektriciteitsmarkt bewijst het: pas met de komst van alternatieve leveranciers begonnen de prijzen te bewegen. En de mobiele markt bewijst het ook: kleine speler zoals Mobile Vikings hebben heel wat gedaan om de marktprijzen in ons landje te laten dalen en de concurrentie te laten spelen.

De initiatieven van de operatoren zijn dan ook niet van eigenbelang gespeend. Meer daarover bij The Guardian en The Register.
http://www.guardian.co.uk/technology/2013/feb/25/european-mobile-consolidation-apple-google-mwc
http://www.theregister.co.uk/2013/02/25/mwc_keynote_one/


MICROSOFT IE 10 VOOR WINDOWS 7 UIT
En Google tabs krijgen audio indicator

Twee berichten over browsers. Om te beginnen de versie 10 van Internet Explorer, de browser van Microsoft. Wie een computer heeft met Windows 8 heeft die versie al, en nu brengt Microsoft de nieuwe versie ook uit voor de andere vormen van het besturingssysteem. Als een optionele update, die je vrijwillig downloaden kan, althans nu. Later zou de update als een "belangrijke update" bij de dinsdag-updates van Microsoft verschijnen, zodat je duidelijker op het bestaan van deze versie gewezen wordt.

Het belangrijkste aan de nieuwe browser is, naast een snellere werking en meer ondersteuning voor web standaards, het feit dat hij nu "Do Not Track" bevat, waardoor het minder gemakkelijk wordt voor bedrijven om jouw online surfgedrag te volgen; deze optie staat standaard geactiveerd wanneer je de browser downloadt. Een uitvoerige bespreking vind je bij ReadWriteWeb.(1)

Ook van het front van de Chrome browser valt nieuws te melden. Die zou, volgens een bericht in The Next Web, voortaan op zijn tabblaadjes een audio indicator krijgen. Handig, want vaak heb je vele tabblaadjes open staan, en is er ergens op een van die blaadjes iets aan het spelen, soms gewoon van reclame, en wil je dat afzetten. Deze update zou het dan gemakkelijker maken om te zien waar de boosdoener zit (2).WebProNews (3) weet dan weer te vertellen dat Google de spellingscontrole in de Chrome browser verbeterd heeft, zodat je ondersteuning krijgt voor grammatica, homoniemen - maar enkel in het Engels dus. Je persoonlijke woordenboek, met woordjes die je Chrome geleerd hebt, zou ook gesynchroniseerd worden op je verschillende toestellen. Wat dan weer handig is, maar weeral vereist dat je voortdurend in Google ingelogd bent...
http://readwrite.com/2013/02/26/microsoft-takes-conservative-approach-to-web-standards-in-ie9-to-ie10-shift
http://thenextweb.com/google/2013/02/25/google-chrome-may-soon-get-audio-indicators-to-show-you-noisy-tabs-keep-them-open-when-memory-runs-out/
http://www.webpronews.com/chrome-gets-better-at-spell-check-in-latest-beta-2013-02


PIRATERIJ VOOR HET EERST GEDAALD...
... maar controversiële "zes waarschuwingen" maatregel wordt toch van kracht in de VS

Piraterij van muziek en films via het internet is niet netjes. Je kan het op twee manieren tegengaan: streng bestraffen, of zorgen dat het aanbod zowel voldoende als goedkoop is. Persoonlijk zijn wij geneigd om te geloven dat vooral het laatste het meest efficiënt is; het feit dat het P2P downloaden van (illegale) muziek van 2011 naar 2012 met 17% gedaald is, zouden wij dan ook eerder toeschrijven aan het feit dat er nu een groter aanbod aan streaming muziek op het web staat, dan aan de opzienbarende processen tegen downloaders in die periode. (1)

Toch meent de Amerikaanse regering dat straffen, of liever, het dreigen ermee,  nog altijd de beste methode is. In de VS ging recent de zogenaamde six-strikes wet van start. Daarbij wordt, naar het voorbeeld van Frankrijk, bij mensen die betrapt worden op illegaal downloaden een systeem toegepast van graduele waarschuwingen, die de providers zelf mogen invullen. De hoogste straf zou het afsnijden van de internettoegang zijn. De gradaties daaronder kunnen bestaan uit het zenden van een gewone waarschuwing met een opvoedkundige tekst, of het gedeeltelijk afsnijden van de internettoegang, waarbij enkel sommige levensnoodzakelijke sites toegankelijk blijven.

GigaOm maakte een mooie opsomming van de redenen waarom de Amerikaanse burger nu al dan niet verontrust zou moeten zijn over deze nieuwe wet. Wat wij uit dat lijstje vooral onthouden, is dat de six-strikes procedure de auteursrechthebbenden en de content bedrijven (lees MPAA en RIAA) meer controle krijgen over wat de burger online doet, en dat dit slechts een aanzet is naar meer ingrijpende maatregelen à la SOPA en PIPA. En dat hier commerciële bedrijven de wet gaan voorschrijven, omdat er quasi legale procedures in het leven geroepen worden om hun copyright claims te kunnen uitoefenen, terwijl dit eigenlijk een taak is voor de wetgever. Aanbevolen lectuur (2), net als de vele commentaren bij het bericht over de six-strikes bij TorrentFreak (3)
http://thenextweb.com/media/2013/02/26/npd-illegal-p2p-music-sharing-declined-17-in-2012-as-internet-users-turn-to-free-legal-streaming-services/
http://gigaom.com/2013/02/26/should-you-be-worried-about-the-new-six-strikes-anti-piracy-rules-yes-and-no/
http://torrentfreak.com/six-strikes-anti-piracy-scheme-starts-130225/


DE WERELD VAN GOOGLE STREET VIEW
Met The Secret Door kom je nog op plaatsen...

Het is al enige tijd dat je bij Google Street View niet alleen beelden kan bekjken van de straten en de huizen aan de buitenkant, maar ook van de binnenkant. Niet dat Google met zijn camera in jouw huiskamer komt neuzen - deze tool is bedoeld voor bedrijven, winkels, die de buitenwereld een glimps willen bieden van hun interieur. Zo kan je vanop afstand de inrichting van een restaurant bijvoorbeeld bekijken, zien hoe een winkel aangekleed is, enz.

Welnu, er is een tool die verleden week voorgesteld werd, die je de hele wereld mee rondneemt en deuren opent: The Secret Door. Je moet gewoon telkens op de button "Take me somewhere else" klikken, en je belandt op een andere plek, binnen of buiten. En daar kan je dan weer virtueel gaan rondlopen. Leuk tijdverdrijf... en hoogst verslavend! De beelden zijn van ongewoon hoge kwaliteit, en laden toch verrassend snel.
http://www.webpronews.com/secret-door-is-an-interesting-google-street-view-tour-guide-2013-02
http://www.fastcoexist.com/1681436/a-world-of-google-street-views-hiding-behind-a-secret-door#1
http://www.safestyle-windows.co.uk/secret-door/


GOOGLE CHROME UPDATE, NAVIGATIE IN GMAIL...
... kalender in je zoekresultaten, en Google Drive

Enkele korte berichten over Google. De zoekgigant heeft namelijk ontelbare potjes op het vuur staan, en in elk van die potten borrelt er wel iets.

Om te beginnen een bericht over Gmail. Heb je een account bij de maildienst van Google, dan kan je al langer berichten uit je Gmail zien verschijnen bij de resultaten van je zoekopdracht, wanneer die berichten relevant waren voor het trefwoord. Dat kon sinds kort ook voor data in je virtuele harde schijf Google Drive. En nu kan het ook voor gegevens uit je Kalender. Handig - maar het beklemtoont nogmaals dat Google graag wil dat je volledig in zijn wereld stapt (1). In een analyse bij WebPronews wordt trouwens de verdere evolutie van Google Drive voorspeld, waarbij die een tool zou kunnen worden om bestanden en ook bijlagen van Gmail te delen met vrienden (2)

Het derde bericht heeft dan weer te maken met de navigatie in Gmail. Het betreft een kleine tweak, maar toch een hele verbetering: voortaan kan je met je pijltjestoetsen doorheen de labels van je Gmail bladeren, dus het navigatiepaneel dat je aan de linkerkant vindt, en dat links bevat naar Inbox, Sent Mail, en Drafts.(3)

Het belangrijkste bericht over nieuwigheden bij Google, betreft echter Chrome. De mobiele versie van de browser van Google voor Android toestellen heeft namelijk een wel erg geeky update gekregen, die, in combinatie met een game, de smartphone omtovert tot controller.

Het gaat om het game Super Sync Sports. Ga naar de website van dat game, en dan krijg je instructies om je mobiel toestel te syncen, waarna dat dus de controller wordt. De volledige uitleg vind je bij Ars Technica en TechCrunch. Om uit te proberen!
http://www.webpronews.com/google-adds-your-google-calendar-data-to-search-results-2013-02
http://www.webpronews.com/google-drive-may-soon-get-gmail-attachments-2013-02
http://www.webpronews.com/google-launches-new-arrow-key-navigation-in-gmail-2013-02
http://techcrunch.com/2013/02/27/googles-chrome-super-sync-sports-turns-your-smartphones-browser-into-a-game-contoller/
http://arstechnica.com/gadgets/2013/02/use-your-smartphone-as-a-controller-in-googles-new-browser-based-game/


SAMSUNG BRENGT WALLET APP UIT
Volgt voorbeeld van Apple Passbook

Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Samsung de Samsung Wallet app voorgesteld. En hopelijk zal Apple het niet op zijn heupen krijgen en processen gaan voeren tegen Samsung voor deze app, want het is een beetje een kopie van de Passbook app van het merk met de appel.

Samsung Wallet is namelijk een centrale plek op je toestel om allerlei tickets te bewaren die geld vertegenwoordigen: boordpas voor het vliegtuig, lidkaarten, coupons, tickets voor de bioscoop, enz. De app maakt gebruik van je locatie, en meldt je wanneer je op een plek komt waar je een van de coupons kan gebruiken. Klantenkaarten kunnen er ook bewaard worden, in virtuele vorm dan, en je zal kunnen bekijken hoeveel punten je verzameld hebt.

De pasjes enz. die je in de app bewaart, worden via een streepjescode op je scherm vertoond, en kunnen dan ingescand worden bij een betaalterminal. Momenteel zijn er (nog) geen NFC mogelijkheden om met een simpele tik van je toestel iets te betalen. Het ziet er echter wel uit dat dit in de toekomst zal komen, want Samsung heeft een partnerschap afgesloten met Visa, waardoor toekomstige Samsung toestellen zullen kunnen werken met de PayWave dienst van Visa die met de NFC (near field communication) werkt.

Bij The Verge vind je een filmpje dat de werking van de app demonstreert. En ook GigaOm heeft een uitleg van de nieuwe tool.
http://gigaom.com/2013/02/27/oh-no-samsung-has-a-passbook-wallet-app-too/
http://www.theverge.com/2013/2/27/4035064/samsung-wallet-app-apple-passbook-features


WAT ALS... DRM TOEGEPAST ZOU WORDEN OP EEN STOEL?
Tijd om even na te denken over beperkingen

Op TV is het nieuwe seizoen begonnen van "Wat als...", een humoristisch programma dat de wereld op zijn kop zet en je tegelijk laat nadenken over sommige dingen die we vanzelfsprekend vinden. De eerste aflevering kan je hier hierbekijken (1)

WebProNews deed op zijn manier aan een "Wat als...". Het paste te DRM (digital rights management) toe op een stoel. Wat als een stoel DRM beperkingen zou hebben? dan zou je dit krijgen:

De DRM Stoel heeft slechts een beperkt aantal keren dat je hem kan gebruiken vooraleer hij zichzelf vernietigt. En een beperkt aantal gebruikers mag de stoel maar gebruiken. De stoel bevat een chip die bijhoudt hoeveel gebruikers erop gezeten hebben, en hoeveel keer. Wordt het maximum bereikt, dan wordt de stoel vernietigd doordat de structurele verbindingen van de stoel verbroken worden.

Zou jij een stoel kopen die maar 8 gebruikers mag hebben? Waarom kopen we dan met zijn allen muziek, films, boeken, die vaak nog ergere DRM beperkingen hebben? Een filmpje op Vimeo om de week af te sluiten, en je te laten nadenken...
http://www.humo.be/filmpjes/229809/wat-als-dieren-bij-mcdonalds-zouden-eten
http://www.webpronews.com/this-chair-shows-the-abusive-anti-consumer-side-of-drm-2013-02
http://vimeo.com/60475086 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Uit een bevraging van Symantec bij ruim drieduizend bedrijven in 29 landen naar hun mobiele computergebruik met smartphones en tablets blijkt een steeds duidelijker tweedeling tussen innovatieve en terughoudende ondernemingen.
http://bit.ly/14SAxdl

*** HTC, leider in mobiele innovatie en design, introduceert een nieuw vlaggenschip: de HTC One. Ontworpen met een volledig omhullende aluminium unibody, brengt de HTC One HTC BlinkFeed, HTC Zoe en HTC BoomSound. Dit zijn nieuwe HTC Sense-innovaties die de mobiele gebruikservaring herdefiniëren en een nieuwe standaard zetten voor telefoons.
http://www.whizpr.be/upload/medialab/2/product/HTC_One_Specifications.pdf

*** Orange Business Services ondersteunt wereldwijde enterprise unified communications en voice-diensten gebaseerd op Microsoft Lync 2013
http://www.orange-business.com/en/unified-communications

*** Orange Business Services ondersteunt wereldwijde enterprise unified communications en voice-diensten gebaseerd op Microsoft Lync 2013
Klanten van Orange Business Services kunnen nu gebruik maken van de laatste versie van  Microsoft’s unified communications-platform
http://www.orange-business.com/en/unified-communications

*** Dimension Data kondigt managed services voor Microsoft Lync aan
Uitgebreid operationeel beheer van de infrastructuur voor Unified Communications van Lync
http://www.dimensiondata.com/solutions/microsoftsolutions/cloudservicesforMicrosoft/Pages/Home.aspx

*** TP Vision introduceert nieuwe lijn krachtige en stijlvolle Smart TV’s
http://www.youtube.com/watch?v=ScVAUJ3_UPY

Voor u gelezen op twitter:

@bloovi: OPINIE @frank_be - 7 redenen waarom regering zich niet mag mengen met DNS.be - http://t.co/gew6FvVbMI @Hostbasket @_ClearMedia_ @Easyhost

@StKonrath: "Report blasphemous websites": Egypt crowdsources censorship, by @nealunger http://t.co/yLR96I60LY

@haploc: RT @loekessers: PayPal to introduce mobile chip-and-PIN payments service in Europe http://t.co/anEVKLNEiK via @computerworld

@NotPatrick: Doorbot is a-mazing! Connected homes FTW! http://t.co/cUDMx0Rk7Q (via @korben)
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMO KOLOURS - PROMISE
[ethnic lounge] Elektronische muziek, met exotische invloeden - Anglo Mauretaans eigenlijk. Van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren in ook downloaden op Soundcloud.
https://soundcloud.com/alexchase
https://soundcloud.com/alexchase/mo-kolours-promise


TRANCENDAM & LAURIE WEBB - ARENT'T YOU CLEVER
[electro] Een groepje uit Frankrijk, dat een traag soort elektro muziek maakt. De zangeres heeft een zuiver, tamelijk scherpe stem, die toch harmonieus overkomt. Een song die ook gratis gedownload kan worden, net zoals "Electrolife", en andere song van de band, die meer een danstempo heeft.
http://www.jamendo.com/en/track/1003105/trancendam-lauriewebb-aren-t-you-clever
http://www.jamendo.com/en/artist/356462/trancendam


BUTTERFLY TEA - MEDEAVAL DREAM
[elektro] Muziek die iets wegheeft van middeleeuwse muziek, maar toch ook met oosterse invloeden in. Een interessante combinatie. De band heeft een heel album op Jamendo staan, dat je gratis kan downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/344739/butterfly-tea


JP MOUNIER - MANOUCHBLUES
[jazz / groove] Ook elektronische muziek, maar dan in een jazzy ritme. Eigenlijk is elektronische muziek en echte jazz een heel moeilijke combinatie, die soms overkomt als een tang op een varken. Toch is dat hier niet vaak het geval. OM te ontdekken - en te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/351649/jpmounier-groove
http://www.jamendo.com/en/track/377214/manouchblues-aiff


VRIJDAG HOORSPELDAG: UIT DE OUDE DOOS
Deze keer een "visueel" hoorspel - een persiflage op de manier waarop hoorspelen opgenomen werden. In het fragment zie je Martin Brozius, Jeroen Krabbé en Carry Tefssen.
http://humortv.vara.nl/pa.341425.hoorspel.html?tx_varagreinz_pi2[fragment]=341425Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In deze eeuw geloven we noet meer dat lood in goud veranderd kan worden...
tot we de rekening van de loodgieter krijgen.
-anoniem-


 
De nieuwe oogst


   
SWIFTPREVIEW: SNEL KIJKEN
Android - freeware
Eigenlijk een app, maar we vermelden hem toch in deze sites-rubriek, omdat het een tool voor de browser betreft. Met deze handige tool kan je namelijk snel vooraf een blik werpen op websites, vooraleer je de link ernaar aanklikt. Wat vooral erg handig is voor links die je in de sociale netwerken, Twitter enz. tegenkomt.
http://www.makeuseof.com/dir/swiftpreview-preview-links-facebook-reddit-twitter-google/
https://chrome.google.com/webstore/detail/swiftpreview/nphfkpgklibhnhgegdblhnhicgfginnj/related


SOCIAL HUBSITE: EEN WEBSITE SOCIAAL MAKEN

Wil je een website die echt sociale functies heeft, waarmee je zelf een sociaal netwerk kan uitbouwen rond je bedrijf of organisatie, zonder dat je beroep moet doen op Twitter of Facebook, dan moet je deze dienst eens proberen. Je kan er o.a. ook podcasts mee publiceren en zelfs een commerce site mee opzetten. En dat alles zonder één letter programmeertaal te kennen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/socialhubsite-create-your-own-social-network-and-other-websites/
http://socialhubsite.com/


SPREAD: SNEL LEZEN
Extensie - Chrome
Met deze extensie voor je Chrome browser wordt het gemakkelijke om teksten snel door te nemen. Want er is zoveel informatie op het web om te lezen, en je hebt zo weinig tijd... Na installatie moet je gewoon tekst selecteren, rechts klikken, en uit het context menu "speed read selection" kiezen. De woorden verschijnen nu op een door jouw bepaald ritme op het scherm.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/spread-speed-reading-extension-chrome/
https://chrome.google.com/webstore/detail/spread-speed-reading-exte/hpnjoanfahcolkdgnfecmncnlfklnllk


FLOWFORMER: EFFICIËNT WERKEN
Dit is een webapp die je je laat concentreren op dingen - wat je wel of niet moet doen tijdens een dag. Gewoon naar de website gaan, een taak neerschrijven de je moet doen (artikel schrijven) of niet mag doen (naar Facebook surfen). Klik vervolgens op "Agree". Nu zal de website een timer starten die aftelt gedurende 24u, en de pagina zal in je browser bevroren worden.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/flowformer-forces-focus-single-task-24-hours/
http://flowformer.com/#


GOODREADS: VOOR DE LEZERS

Deze site is voor mensen die graag lezen, en nieuwe (Engelstalige) lectuur willen ontdekken. Achter de site steekt een levendige community van boekenliefhebbers, met aanbevelingen voor goede lectuur, en besprekingen van boeken.
Een uitvoerige bespreking van de webapp vind je bij MakeUseOf.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/goodreads-website-for-any-book-lover/
http://www.goodreads.com/


LITTLEFOX VOOR FIREFOX
Extensie voor Firefox - freeware
Deze extensie was vroeger ook al populair, toen de netbooks in zwag waren. En nu, met de vele formatne van schermen, ook kleine, kan deze tool weer van pas komen. Hij verkleint namelijk de buttons van Firefox en verwijdert overbodige witruimte, zodat de browser gebruiksvriendelijker wordt op het kleine scherm.
http://www.makeuseof.com/dir/littlefox-optimize-firefox-browser-small-screen-size/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/littlefox-for-firefox/


ALAMY: STOCK FOTO'S
Op zoek naar foto's om officieel en legaal te mogen gebruiken op een website of voor een project? Dan moet je Alamy eens proberen. Die wil een brug zijn tussen fotografen en media professionals. Fotografen kunnen zich er aanmelden zodat de dienst hun foto's verkopen kan.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/alamy-stock-photo-website-benefits-media-professionals-photographers/
http://www.alamy.com/


PUSH TO KINDLE: WEBPAGINA'S NAAR JE KINDLE MAILEN
Een webdienst voor de mens met vele gadgets, namelijk een iPhone en/of iPad, en een Kindle. Dat laatste toestel wordt niet alleen gebruikt om boeken te lezen, maar ook om comfortabel webpagina's te lezen waarvoor je geen tijd had om ze onderweg vanop iPhone of iPad te lezen. Deze dienst zorgt ervoor dat de pagina's op je Kindle terecht komen.
De eerste keer je de tool gebruikt, moet je je mailadres vanwaar je zenden wil ingeven. En dan kan je de PTK Email dienst opslaan als contact in je adresboek. Wanneer je later een pagina wil verzenden naar je Kindle vanop je iOS toestel, moet je op je toestel gewoon de button "share" (delen) kiezen, en dan "email" selecteren. Je moet dan het email adres van je Kindle ingeven, maar inplaats van @kindle.com achteraan, zet je @pushtokindle.com. Verzend de mail, en de pagina verschijnt in je Kindle. De dienst is wel niet gratis...
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/push-kindle-email-service-email-webpages-kindle-ios/
http://fivefilters.org/kindle-it/#email


ROUTEXL: MEERDERE STOPS

Van A naar B gaan, dat kan Google op zijn Google Maps perfect uitstippelen. Maar wat wanneer je de beste weg moet berekenen wanneer je verschillende punten moet aandoen? Dan kan RouteXL helpen.Je kan tot 20 adressen invullen, waarbij je een van die adressen als startpunt of eindpunt kan aangeven. Na berekening van de route kan je een link daarvan delen met je vrienden.
http://www.makeuseof.com/dir/routexl-route-multiple-points-google-maps/
http://www.routexl.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LIMBURG 1914-1918
Op 22 maart wordt de overkoepelende website over verhalen uit de Grote Oorlog geopend. Maar de gewone burger kan ook meehelpen aan het project, door zijn verhalen in te sturen.
[Taal: NL]
http://www.pcce.be/eCache/60886/Limburg1914-1918_Kleine_verhalen_in_een_Groote_Oorlog.html
http://www.limburg1914-1918.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VROUWEN TELLEN
Een interessante website, die gewoon de cijfers weergeeft van de verhouding man/vrouw. Hoeveel mannen zijn er te zien op programma's op de Nederlandse tv, per programma? De cijfers zijn onthutsend...
[Taal: NL]
http://vrouwentellen.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORD VAN DE DAG
Een knappe rubriek om te volgen. Elke dag wordt er, aan de hand van de actualiteit (vooral in Nederland) een woord van de dag onder de aandacht gebracht - dat kan een nieuw samengesteld woord zijn, of een ouder woord dat nu terug in de actualiteit komt. Op 27 februari bijvoorbeeld was het: dubbele-eedweigeraar.
[Taal: NL]
http://www.vandale.nl/woord-van-de-dag


VRIJDAG MULTIMEDIA: SOUNDTRACK VAN WOLVEN

De Vlaamse crimireeks Wolven is enorm populair. En heeft een heel knappe soundtrack, gecomponeerd door Koen Buyse van de rockband Zornik. Momenteel kan je die geheel gratis downloaden, zowel de titelsong "Chasing the Sun" als de integrale soundtrack.
http://www.een.be/files/extra/programmas/wolven/chasingthesun.mp3
http://www.een.be/files/extra/programmas/wolven/wolven.zip
http://www.een.be/programmas/wolven/download-gratis-de-soundtrack-van-wolven


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOLLOW ME
Een reeks foto's op Instagram, die op korte tijd heel populair werd. Deze galerij vertont telkens een vrouw, van achter bekijken, die iemand anders bij de hand heeft om mee te nemen naar een mooie bestemming. Misschien zal je sommige bestemmingen herkennen - de beelden zijn gemaakt in Moskou, Parijs, Berlijn, Londen, enz...
[Taal: ENG]
http://www.bashtravel.net/follow-me/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ATARI PONG
Via de site HTML5 games belandden wij op een site waar je Atari games vindt die in HTML5 herwerkt werden; wat wil zeggen dat je ze kan spelen in je browser, zonder plug-in te moeten opstarten.
Pong is een van de oudste games, en je kan het spelen tegen de computer, of tegen een andere speler. Je moet gewoon voorkomen dat de schijf in je doel belandt...
[Taal: ENG]
http://atari.com/arcade#!/arcade/pong/play


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Phare Conference over “De toekomst van het internet”
http://www.belgiancowboys.be/mobile/de-grootste-vijand-van-de-smartphone-water/
- Het V-Tent parkeersysteem kan elektrische auto’s zeer populair maken
http://www.belgiancowboys.be/technology/het-v-tent-parkeersysteem-kan-elektrische-autos-zeer-populair-maken/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Met nieuw apparaatje is pc te besturen als een touchscreen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3401659/2013/02/28/Met-nieuw-apparaatje-is-pc-te-besturen-als-een-touchscreen.dhtml
- Fentimans: van Engels ginger beer tot curiosity cola
http://www.belgiancowboys.be/marketing/fentimans-van-engels-ginger-beer-tot-curiosity-cola/
 
 
 


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


- Software proberen met Spoon
http://www.fan.tv/digitaal/software/20388-software-proberen-met-spoon
- Samsung HomeSync mediaspeler voor bij de televisie
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20387-samsung-homesync-mediaspeler-voor-bij-de-televisie

 
  *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - De Galaxy Note 8.0: een grote smartphone of een kleine tablet
Samsung richtte zich op Mobile World Congress niet specifiek op de smartphones, maar lanceerde met de Galaxy Note 8.0 een zogeheten ‘phablet’: een toestel ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7191/De-Galaxy-Note-8.0-een-grote-smartphone-of-een-kleine-tablet.html
- Nokia brengt high-end specificaties naar middensegment
Het Finse bedrijf lanceert de Lumia 720 en Lumia 520, waarmee het enkele topspecificaties naar een betaalbare smartphone wil brengen.
http://www.elektrozine.be/ez/article/7186/Nokia-brengt-high-end-specificaties-naar-middensegment.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Joining gaat van start in België
http://www.digimedia.be/News/nl/13839/joining-gaat-van-start-in-belgi.html
- Twipe lanceert de iPad app van Metro
http://www.digimedia.be/News/nl/13838/twipe-lanceert-de-ipad-app-van-metro.html

 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 'Vraag naar grotere tabletformaten zakt in'
http://tweakers.net/nieuws/87584/vraag-naar-grotere-tabletformaten-zakt-in.html
- Minister gaat cookiewet toch aanpassen voor uitzondering statistiekencookies
http://tweakers.net/nieuws/87579/minister-gaat-cookiewet-toch-aanpassen-voor-uitzondering-statistiekencookies.html


 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Vraag naar grotere tabletformaten zakt in'
http://tweakers.net/nieuws/87584/vraag-naar-grotere-tabletformaten-zakt-in.html
- Minister gaat cookiewet toch aanpassen voor uitzondering statistiekencookies
http://tweakers.net/nieuws/87579/minister-gaat-cookiewet-toch-aanpassen-voor-uitzondering-statistiekencookies.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Data News lanceert nieuwe applicatie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/data-news-lanceert-nieuwe-applicatie/article-4000255335304.htm
- Smartphone-app waarschuwt voor hooikoorts
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/smartphone-app-waarschuwt-voor-hooikoorts/article-4000255378842.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Easy transfer, makkelijk geld overschrijven via gsm-nummers
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/easy-transfer-makkelijk-geld-overschrijven-via-gsm-nummers/
-  Apps van deze week, getest en goedgekeurd… of niet
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/apps-van-deze-week-getest-en-goedgekeurd-of-niet/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

   WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: EXCEL VIEWER
Windows - freeware
Heb je zelf geen Excel rekenblad op je computer staan, en wil je toch een blik werpen op een .XLS of .XLSX  bestand? Dan kan dat met deze viewer. Je kan het rekenblad bekijken en afdrukken, maar niet bewerken. Voordeel van de viewer is ook dat je geen macrovirussen te slikken kan krijgen!
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=10


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: MICROSOFT EXPRESSION WEB

Windows - freeware
Dit is een complete en professionele tool om websites te ontwerpen en ontwikkelen, waarbij Microsoft belooft dat zij conform de webstandaards zijn.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36179


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: OFFICE COMPTABILITY PACK
Windows - freeware
Met deze add-on kan je ook documenten openen en bewerken die in nieuwere of oudere formaten van de productiviteitssuite gemaakt zijn.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=3


MICROSOFT EXPRESSION DESIGN
Windows - freeware
Dit is een tool waarmee je afbeeldingen kan maken zowel met vectoren als pixels. De afbeeldingen kunen gebruikt worden in andere toepassingen of op het web.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36180


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: SECURITY ESSENTIALS
Windows - freeware
Deze tool bevat een solide basisbescherming tegen virussen en wormen die je computer willen aanvallen. Hij bevat ook een on-access-scanner, die alle databewerkingen in de achtergrond bewaakt, naast een on-demand-scanner, om manueel de hele computer of delen ervan te scannen.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5201


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: WORD VIEWER
Windows - freeware
Met Word Viewer kan je in Word gemaakte documenten bekijken, zonder dat je de volledige versie van Office op je computer hebt staan. Het programma kan werken met DOC, TXT, RTF, WDP, WPS, HTML en XML. Je kan de documenten organiseren, printen, maar niet bewerken.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=4


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: POWERPOINT VIEWER

Windows - freeware
Zoveel mensen sturen PPS bestanden door - Power Point presentaties vol lieflijke beelden en klanken. Heb je echter geen versie van de kantoorsuite Office op je computer staan, dan kan je die powerpoints niet bekijken. Gelukkig brengt deze tool raad: je kan PPS bestanden meteen bekijken.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=6


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: WINDOWS MAIL
Windows - freware
De opvolger van Outlook Express, en de standaard mailclient vanaf Windows 7. Hij blokkeert spam, virussen en bedrieglijke phishing mails.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29224


VRIJDAG MOBIELE DAG: TAXI BOOKING
iPhone - freeware
Een app waarmee je in Amsterdam en Nederland een taxi kan bestellen: je krijgt dan meteen ook informatie over de naam van de chauffeur die gaat komen, zijn taxi, hoe laat hij verwacht wordt. Bovendien kan je als gebruiker ook de meest efficiënte route zien naar je bestemming, en zo toch een beetje controleren of de taxichauffeur geen nodeloze omweg maakt.
Een uitvoerige bespreking bij Dutch Cowboys.
[Taal: NL]
https://itunes.apple.com/nl/app/tomtom-taxi-booking/id580135005?mt=8&uo=4
http://www.dutchcowboys.nl/mobile/27419?utm_source=Dutchcowboys&utm_medium=Twitter


VRIJDAG MOBIELE DAT: WORDAMENT

iOS - 8,3 MB - freeware
Voortaan kan je het bekende woordspelletje van Microsoft Wordament  ook op je iPHone of iPod Touch spelen. Je kan in real time tegen andere spelers spelen, waarbij je in 2 minuten in het letterrooster zoveel mogelijk woorden moet maken.
http://www.wordament.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere)
 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer men iets wil doen, dan krijgt men de mensen tegen die het wilden doen in uw plaats,
zij die het tegendeel wilden doen, en zij die helemaal niets wilden doen.
-anoniem-