Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 789 van 23/2/2013Gegroet lezer,

Zoals de trouwe lezer weet, streeft onze redactie een internet na dat niet elitair is, niet in vakjes opgedeeld ("deze site kan je alleen met de IE browser lezen", of "deze informatie kan je alleen lezen als je een iPhone hebt"), maar voor iedereen. En blijkbaar hebben wij zelf daartegen gezondigd - want "iedereen", dat wil ook zeggen de slechtzienden. Op onze website hebben wij echter een webformulier gebruikt, dat tegen spam beschermd is met een captcha - u weet wel, die afbeelding met de verwrongen letters die u moet ontcijferen. Welnu, voor een blinde of slechtziende is dit een onoverkomelijke barrière, en lezer Bart Simons maakte ons daar terecht een opmerking over. Zijn suggestie zal zeker en vast verwerkt worden in de nieuwe versie van onze websites, waaraan we op de achtergrond werken.

Bart is trouwens medewerker van Anysurfer, een dienst die tips geeft om websites geschikt te maakt voor àlle internauten. Hij heeft zelf een artikel geschreven met tips voor alternatieven voor de captcha - een artikel dat wij van harte aanbevelen aan alle webmasters:
http://www.anysurfer.be/nl/in-de-praktijk/websites/spam-vermijden-zonder-captcha

Zo. Snel aan uw leesvoer, want ook deze week hebt u weer heel wat te verhaspelen. Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ROCK&ROLL CHUBBY CHECKER BOOS OP CHUBBY CHECKER
Of: hoe een naam geven aan een "stoute" app je veel geld kan kosten..

Zullen we de week beginnen met een amusant verhaal? Het gaat zo. Een bedrijfje maakt een app. En die app heeft het over je intieme delen, althans wanneer je een man bent: het rekent uit ongeveer hoe lang dat is. En noemt die app heel origineel Chubby Checker. Want mannen noemen hun "ding" nu eenmaal "Chubby" in de VS, zo blijkt het.

Goed gevonden, maar de échte Chubby Checker, rock&roll ster uit de zestiger jaren, is daar niet gelukkig mee. Hij eist geld, veel geld, een half miljard dollar - niet van de makers van de app, wel van HP, want de app werd ontworpen voor het Palm OS platform dat op HP toestellen draait. Volgens de rocklegende heeft de app hem "onherstelbare schade toegebracht".

Een amusant verhaal, zoals Techdirt het omschrijft (1): een app van een bedrijf dat nu niet meer bestaat, voor een mobiel platform dat ook niet meer bestaat, heeft schade toegebracht aan een rocker uit de zestiger jaren. Ocharme 84 mensen hebben de app ooit gedownload. Niet dat zulke apps die de lengte van een mannelijk attribuut schatten niet populair zijn: voor Android bestaat er ook een dergelijke app - zij het niet onder dezelfde naam- en die is een half miljoen keer gedownload.

In elk geval: de berichtgeving over dit verhaal heeft bij verschillende websites tot de nodige woordspelingen geleid. Het feit dat de advocaat van Chubby Checker... Willie heet, zal daar niet vreemd aan zijn.En daarmee zijn we de week met een vrolijke noot gestart!
http://www.techdirt.com/articles/20130214/10011321971/chubby-checker-sues-two-companies-500-million-over-wang-measuring-app-downloaded-84-times.shtml
http://www.webpronews.com/chubby-checker-app-lawsuit-filed-against-hp-for-penis-estimator-2013-02
http://arstechnica.com/tech-policy/2013/02/hp-sued-by-chubby-checker-over-webos-penis-size-app/


SMAAD PROCES OVER BLOGGER KRIJGT TWEESLACHTIG VONNIS
Blogger verantwoordelijk stellen voor content creëert precedent

In het Verenigd Koninkrijk werd verleden week een uitspraak gedaan in een zaak rond de aansprakelijkheid voor web content - een uitspraak die toch wel even vermeld moet worden.

Eerst de feiten op een rij: een man die zich kandidaat gesteld had bij de plaatselijke verkiezingen in Londen, ene Payam Tamiz, werd in commentaren op zijn Blogger site (London Muslim)  uitgescholden voor een drug dealer en een dief. Tamiz eiste verwijdering van het commentaar, maar pas na 5 weken gebeurde dat.

Tamiz trok daarop naar de rechter. In een eerste vonnis stelde de rechter dat Google niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de commentaren op het blog, omdat het niet de uitgever is van de blog. Tamiz ging in beroep, en verleden week werd dit vonnis in beroep bekend gemaakt.

En dat is wel tweeslachtig. Enerzijds stelde de rechter dat Google wel degelijk verantwoordelijk is: wanneer het erop attent gemaakt wordt dat er ongeoorloofde content op het blogplatform Blogger staat, en het niet reageert, dan wordt het zelf de uitgever. Anderzijds vond de rechter "het hoogst onwaarschijnlijk dat veel mensen die commentaren gezien hebben", en sprak het Google vrij.

Het feit echter dat deze rechter het neutrale karakter van Google als doorgeefluik verworpen heeft, zal echter bij vele advocaten nog lang nazinderen.

Maar als je het ons vraagt, had Google deze hele zaak kunnen vermijden, door de blogger zélf zeggenschap te geven over de commentaren op zijn postings. Dat is wat bijvoorbeeld Wordpress wél doet, en het verwondert ons zelfs dat Blogger deze optie niet biedt.

Als toemaatje een vergelijking tussen de verschillende blogplatformen.
http://www.guardian.co.uk/media/2013/feb/14/google-libel-blogger-posts
http://www.businessweek.com/news/2013-02-14/google-gets-london-muslim-blog-defamation-case-thrown-out
http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_best_blogging_platform


KASSA, KASSA: NOG EEN OPTIE OM FB POSTINGS TE PROMOTEN
Nu ook content van je vrienden promoten. Maar zijn die daarmee opgezet?

In den beginne... konden bedrijven via "Promoted Posts" bepaalde postings op Facebook in de schijnwerpers zetten. Tegen betaling natuurlijk. Daarna kregen gewone gebruikers ook die mogelijkheid, om een bepaald statusbericht, foto, evenement langer onder de aandacht te houden - als er maar betaald werd natuurlijk.

En nu gaat Facebook nog een stapje verder: voortaan is de "promote" optie ook beschikbaar voor postings van je vrienden. Wanneer een van je vrienden een foto heeft bijvoorbeeld waarvan jij vindt dat meer mensen die absoluut moet zien, dan kan je die promoten, mits betaling uiteraard.

Wil dat zeggen dat de hele wereld die foto te zien krijgt? Neen. Enkel de vrienden van de originele poster - niet eens jouw eigen vrienden, als zij niet in de vriendenkring zitten van de maker van de foto.

Waarom je persé iets zou willen promoten van je vrienden, is ons een raadsel. Maar wat ons niet bevalt aan de hele zaak is dat je vriend, de poster van de foto, niet eens toestemming moet geven voor die promotie. Waardoor iets kleins dat hij toevallig gepost hebt, dankzij jouw promotie uitvergroot wordt. Ligt daar niet een addertje onder het gras te loeren?

http://techcrunch.com/2013/02/14/promoted-posts-friends/
http://www.webpronews.com/facebook-thinks-you-may-want-to-pay-to-promote-your-friends-witty-status-2013-02
http://www.theverge.com/2013/2/14/3989398/facebook-now-lets-you-pay-to-cross-promote-friend-posts


MEGA WERKT OOK MET BITCOIN ALS MUNT
En wil verder gaan dan enkel opslag in de cloud

Nu, je moet het hem nageven: Kim Dotcom weet zijn PR wel te verzorgen. Een reeks tweets heeft alvast massaal belangstelling gewekt. Daarin kondigt hij aan dat de dienst Mega, waar je bestanden in de cloud kan opslaan, voortaan betaald kan worden met Bitcoins, de virtuele munt die een echt alternatief is voor "echt" geld. Het speciale aan deze Bitcoint als munteenheid is dat hij algemeen aanvaard wordt, maar dat er geen centrale autoriteit is die erover beslist. En dus kunnen bepaalde gebruikers of landen niet uit het netwerk van de munt uitgesloten worden.

Dat Mega, de opvolger van de met veel machtsgeweld gesloten dienst MegaUpload van Kim Dotcom, betaald kan worden met Bitcoin, is eigenlijk heel logisch, want Mega wil zich zo ver mogelijk houden van overheden en autoriteiten, en een munt die niet traceerbaar hoort bij dit plan.

Mega zou trouwens meer moeten worden dan alleen maar een opslagdienst in de cloud, zo kondigde Kim Dotcom nog aan in zijn tweets. Hij wil ook voor mail en videochat, en dan met name Gmail en Skype alternatieven creëren die meer privacy bieden. Beide diensten zijn namelijk in de VS gevestigd, en moeten dus de Amerikaanse autoriteiten toegang bieden tot gegevens van hun gebruikers.

Ter info: A bitcoin heeft momenteel een waarde van ongeveer $26,80, maar je kan betalen met fracties van een bitcoin. Zelf hebben wij er geen ervaring mee. Jullie?
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=2FD142BE-BF70-652D-3A8CDE5CE8ADC2DF
http://thenextweb.com/insider/2013/02/16/mega-update-dotcoms-service-now-accepts-bitcoin-will-expand-into-email-chat-voice-video-and-mobile/


BESTANDEN "BUMPEN" OM ZE OVER TE ZETTEN
Smartphone wordt USB stick met onbeperkte ruimte - in de cloud

Hoe zet je bestanden over van je smartphone naar je laptop? Echte oplossingen bestaan er niet, wel handigheidjes om dit probleem te omzeilen. Zo kan je het bestand naar jezelf mailen, en dan vanop het ander toestel ophalen. Of je kan het op een USB-stick zetten en naar een andere computer overbrengen - niet naar de smartphone, want die heeft geen USB aansluiting.

Er is gelukkig redding op komst, met Bump. Dat is een app waarmee je bestanden kan overzetten of "bumpen" van het ene toestel naar het andere, van laptop naar smartphone bijvoorbeeld. Dat kunnen pdf's zijn, documenten, foto's, zelfs exe-bestanden. Je moet de app op je smartphone zetten en laptop, bestanden selecteren in de app, en de spatiebalk van je klavier aantikken met de smartphone. En voila, de bestanden zijn onderweg. Zo belooft tenminste Engadget, want de app werkt op Android en iPhone, en wij hebben geen van beide toestellen.

Bump is eigenlijk begonnen als een app om contacten over te zetten tussen twee toestellen, daarna geëvolueerd om ook mobiele betalingen uit te voeren, en foto's te delen. Omdat dat laatste zo populair werd, heeft de maker besloten om de app uit te breiden naar allerlei mogelijke bestanden.
https://bu.mp/
http://venturebeat.com/2013/02/14/you-can-now-bump-any-files-from-any-device-computer-or-pc-with-a-single-tap/
http://www.engadget.com/2013/02/15/bump-app-transfer-any-file/


HACKER KAN BEVROREN ANDROID TOESTEL KRAKEN
... maar dan wel letterlijk bevroren...

We denken er niet genoeg bij na. Ons telefoontje bevat zoveel gegevens over ons; wanneer het in de handen van de verkeerde persoon valt, kan die met een beetje 'social engineering' zich als jou voordoen en bijvoorbeeld toegang krijgen tot jouw mail. Hij moet maar gewoon zeggen dat hij het paswoord verloren is, en ondertussen een nieuw mailadres gekregen heeft - en of men hem een nieuw paswoord wil toezenden? Dan is de standaard procedure dat er een veiligheidsvraag gesteld wordt, en de kans is groot dat de antwoord op die vraag in jouw adresboek te vinden is.

Een groot gevaar dus. Gelukkig bestaan er dingen zoals de PIN code die je moet tikken na het opstarten van de  smartphone, en bij sommige toestellen kan je ook jezelf identificeren door een bepaald patroon op het scherm te tekenen.

Maar blijkbaar is dat niet genoeg, toch niet voor Android toestellen. Het blijkt namelijk dat slimmeriken die beveiliging kunnen omzeilen door het te bevriezen. En daarmee bedoelen we niet dat het door een of andere toetscombinaties blijft hangen, maar wel dat ze het een uurtje in de diepvries leggen. Deze techniek wordt, heel origineel, FROST genoemd, of een "cold boot attack". Je leest er meer over bij Forbes en Softpedia (1) (2)

Tussen haakjes: nog andere slimmeriken hebben ook een methode ontdekt om de vergrendeling van de iPhone te kraken. Door sommige toetsen in een bepaalde volgorde in te drukken, kan de hacker wat rondkijken op je toestel. De toegang is wel beperkt tot het maken van oproepen, het beluisteren van je voice mail, en het bekijken van je lijst met contacten. Maar ook dat is toch al een verregaande inbreuk op je veiligheid (3)...
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/02/14/frost-attack-unlocks-android-phones-data-by-chilling-its-memory-in-a-freezer/
http://news.softpedia.com/news/Data-From-the-RAM-of-Android-Devices-Can-Be-Read-by-Putting-Them-in-the-Freezer-330286.shtml
http://articles.washingtonpost.com/2013-02-14/business/37095170_1_iphone-users-tim-cook-latest-version


PRIVACY: EUROPA GAAT IN TEGEN GOOGLE
Vooral combinatie van gegevens zit organisaties hoog

Wij hebben het al eerder gehad over Google, zijn methode om iedereen te dwingen Google+ te gebruiken - zowel internauten als adverteerders- en wat dit voor gevolgen heeft voor onze privacy. Een bezorgdheid die gedeeld wordt door verschillende consumentenorganisaties, en ook door CNIL, de Franse vereniging die je best kan vergelijken met EFF of BOF.

Die heeft een onderzoek uitgevoerd van verschillende maanden naar de nieuwe regels die Google toepast, en de resultaten daarvan op 16 oktober gepubliceerd. In de conclusie van het rapport werd aanbevolen dat Google meer transparantie zou geven over de gegevens die het verzamelt, en dat de gebruikers zelf meer controle krijgt over die gegevens. Google zou ook moeten vertellen hoe lang het de gegevens bewaart. De zoekgigant zou tot slot 4 maanden tijd krijgen om te reageren op die aanbevelingen.

Ondertussen zijn we dus vier maanden later. En de Europese autoriteiten stellen vast dat Google niet of onvoldoende geantwoord heeft op die aanbevelingen. De EU wil daarom tot actie overgaan.

Er zou een werkgroep komen, aangevoerd door de CNIL, om de acties te coördineren. Nu, wanneer je het woord "werkgroep" hoort, denk je al gauw dat dit betekent dat alles op de lange baan geschoven wordt. Dat lijkt niet het geval, want het actieplan, dat opgesteld werd, zal al op de voltallige vergadering van de Europese ISP's besproken worden op 26 februari, en zou nog voor deze zomer uitgevoerd worden.

Meer bij CNIL en WebProNews
http://www.cnil.fr/la-cnil/actualite/article/article/regles-de-confidentialite-de-google-vers-une-action-repressive-et-coordonnee-des-autorites-e/
http://www.webpronews.com/cnil-still-speaking-out-against-google-privacy-policy-2013-02PRIVACY: WAT BAAT EEN UIL EEN BRIL...
Twee voorbeelden van hoe de mens zichzelf bloot geeft, letterlijk en figuurlijk

Het is heel mooi dat de overheid de burger wil beschermen. Maar de burger zelf brengt zichzelf ook vaak nodeloos in gevaar. Onder het motto "wat baat de uil een bril, als hij niet zien wil", twee verhalen die aantonen hoe onnadenkend de mens is, en zichzelf daardoor bloot stelt aan schending van zijn privacy.

Het eerste verhaal komt uit eigen land. Enkele ondernemende jongelui hebben namelijk een Facebook pagina opgericht onder de titel "Genante seksmomenten". Daarop konden jongeren hun vragen en verhalen kwijt over hun onzekerheid bij het beleven van hun seksualiteit. Een mooi initiatief, zal je op het eerste zicht zeggen.

Bij nader toezien blijkt er echter een addertje onder het gras te zitten. Om te beginnen is de site niet het werk van een organisatie die zich inzet voor jongeren, maar gewoon van enkele jongelui die het leuk vonden de site op te zetten. Het draait hen vooral op sensatie, zo wordt de makers verweten, want het "leuke" zit in de commentaren die op de bijdragen gepubliceerd worden en die niet voor de poes zijn, choqueren en de schrijver van het verhaal vaak gewoon uitlachen.

Verder worden er enkel bijdragen gepubliceerd die per mail ontvangen worden; de bijdragen worden anoniem op de pagina gezet, maar de makers van de pagina kennen wel naam en adres van de schrijvers. Waarbij deze mensen niet beseffen dat zij zich blootgeven aan de willekeur van de paginabeheerders. In een artikel in "Het Nieuwsblad" (papieren editie) vertelde een van de oprichters van de site dat hij zich een aap schrok toen hij een mail ontving van een kennis van hem. (1)(2)

Het tweede verhaal komt uit Singapore. Daar heeft de politie een waarschuwing verspreid, omdat er steeds meer gevallen zijn van "cyber blackmail". Vrouwen zouden via sociale netwerken contact zoeken met mannen, dan videogesprekken met hen opstarten, en hen verleiden zich bloot te geven - letterlijk dan: zij zouden voor hun webcam een striptease doen. Wat de mannen niet weten is dat de chatsessie opgenomen wordt, en door de dames later gebruikt wordt voor chantage. De dames contacteren hen namelijk nadien, en dreigen ermee de video op het internet te verspreiden, indien de heren hen geen geld overmaken.(3)

Twee verhalen, die rond hetzelfde thema draaien: dat mensen echt niet beseffen hoe gevaarlijk het is zich bloot te geven, letterlijk en figuurlijk, op het internet.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130217_00473130
http://www.facebook.com/Genante.seks.momenten.official
http://arstechnica.com/tech-policy/2013/02/sexy-scammers-entice-men-into-stripping-on-webcam-then-blackmail-them/PRIVACY: DE JAREN VAN VERSTAND
Wat als Zuckerberg geen gelijk heeft, en de mensen nog wel privacy willen?

Gelukkig begint het bij sommigen toch te dagen dat ze voorzichtig moeten omgaan met Google en Facebook. Een interessant artikel daarover vind je bij ReadWriteWeb. Dat stelt een vraag waarover je toch eens moet nadenken. Wat als twee derde van de mensen op het web onzichtbaar zijn, websites anoniem bezoeken, producten en informatie opzoeken waarbij Facebook en Google in het ongewisse gelaten wordt over wat zij doen? Als die twee geen informatie meer zouden hebben over de activiteiten van die 2/3 van de internauten, dan zouden er geen gerichte advertenties op hen afgestuurd kunnen worden. Een groot deel van het op advertenties gebaseerde web zou instorten. De bedrijfsmodellen van de grootste internetbedrijven zouden onderuit gehaald worden.

Een scenario dat zich niet van de ene dag op de andere kan afspelen, maar toch geleidelijk aan kan gebeuren. Volgens marktonderzoeksbureau Ovum zouden miljoenen mensen stilaan van het web kunnen "verdwijnen", omdat zij het beu zijn dat hun privacy door die groten zo erg bedreigd wordt. Zo heeft Facebook onlangs in een artikel in USA Today toegegeven dat het een log bijhoudt met daarin de webpagina's  die elk van de 1 miljard actieve gebruikers in de voorbije 90 dagen bezocht heeft.

Hoe het bij jou zit weten we niet, maar persoonlijk kunnen wij nog altijd niet wennen aan het feit dat je bij sommige artikels kan lezen "Janneke vindt dit goed" en "Mieke heeft dit aanbevolen" - meer nog: op sommige sites zie je gewoon een lijstje van andere artikels van diezelfde uitgever die door jouw vrienden geliked of gedeeld werden. Het is natuurlijk de bedoeling dat we eraan wennen, en dit positief gaan vinden, omdat het ons aanzet tot het lezen van deze andere artikels (en de advertenties die erbij horen). Maar Wij kunnen er (gelukkig!) niet aan wennen.

Nochtans is dat wat Mark Zuckerberg in 2010 voorspeld had: hij was ervan overtuig dat de houding van mensen ten opzichte van het delen van persoonlijke gegevens veel meer open geworden was. "Mensen zijn er echt vertrouwd mee geworden om niet alleen meer informatie van allerlei soort te delen, maar ook meer openlijk, en met meer mensen". Maar het lijkt erop dat hij het bij het verkeerde eind heeft. Nu de mensen zich er steeds meer bewust van worden dat internetbedrijven hun persoonlijke gegevens echt gebruiken, en welke invloed dit heeft op hun leven, zullen zij steeds minder gaan delen en meer zeggenschap over hun gegevens vragen. En dan stort het hele businessmodel als een kaartenhuisje ineen.

Een interessant gezichtspunt, dat wij geneigd zijn te delen. Lees het volledige artikel bij ReadWriteWeb.
http://readwrite.com/2013/02/12/online-privacy-the-opt-out-revolution-is-almost-here


MALWARE WORDT VERSPREID VIA LEK IN JAVA
Bezoekers geïnfecteerd door gewoon bezoek aan 'normale' site

Wellicht kan je je nog de eerste keer herinneren dat je door een malware of virus besmet werd. Je had al zovele verhalen gehoord, maar was o zo voorzichtig. Geen mails openen van mensen die je niet kent, niet klikken op bijlagen, niet surfen met IE of Outlook, dat waren toen de motto's. Zolang je je daaraan hield was je veilig. Tot de eerste keer dat je toch besmet werd, door een van de "zero day exploits" - lekken in een bepaalde software die op de eerste dag dat ze vastgesteld waren en dus voordat de uitgever van de software een patch kon voorzien, meteen gebruikt werden door hackers en snoodaards om machines te besmetten. En zo werden firewall en antivirussoftware een absolute must op de computer. Maar je voelde je terug gerust: gewapend met deze bescherming, kon je niets overkomen, zolang je maar voorzichtig bleef.

Die zekerheid wordt nu opnieuw onderuit gehaald. De voorbije dagen zijn er verschillende gevallen bekend geraakt van computers die besmet raakten met malware, nadat zij een website bezocht hadden. Het erge van de zaak is dat dit vaak niet eens een 'verdachte' site is, maar een gewone site die zelf besmet werd buiten het medeweten van de uitbaters van de site.

Het ging om gerichte aanvallen, bedoeld voor computers bij grote bedrijven; en ja, ook Macs werden besmet. Apple heeft bekend gemaakt dat verschillende computers van haar werknemers door de malware besmet werden in een doelgerichte aanval. Volgens verschillende bronnen zouden dezelfde hackers eerder ook al Facebook aangevallen hebben, en er verantwoordelijk voor zijn dat een 250.000 Twitter accounts gecompromitteerd werden.(1)

De hele aanval zou terug te leiden zijn tot een lek in de Java software van Oracle, die als plug-in gebruikt wordt in de browser. Apple heeft een patch uitgebracht (2) die het aanraadt om zo snel mogelijk te installeren. Nog volgens die bronnen zou de aanval afkomstig zijn vanuit Oost-Europa, en de bedoeling hebben om bedrijfsgeheimen te stelen.
http://www.reuters.com/article/2013/02/19/us-apple-hackers-idUSBRE91I10920130219
http://9to5mac.com/2013/02/19/after-hack-apple-releases-java-security-update-for-mac-users/
http://allthingsd.com/20130219/this-is-the-site-likely-responsible-for-the-recent-major-tech-company-hacks/


HOTMAIL SCHAKELT OVER OP OUTLOOK
Maar alle adressen blijven behouden

Zoals reeds eerder aangekondigd schakelt Microsoft zijn gebruikers geleidelijk aan over van de Hotmail dienst naar Outlook.com. Deze nieuwe naam voor dezelfde dienstverlening moet duidelijk maken dat het bekende mailprogramma van Microsoft, Outlook, nu wel degelijk in de cloud zit, en nogmaals onderlijnen dat Microsoft zijn software niet meer in een doosje verkoopt, maar als "software as a service", waarop je een abonnement neemt.

Heb je een Hotmail account (.be of .com), of een Live of MSN account, dan moet je je geen zorgen maken. Alles blijft gewoon zoals het is, je mailadres, je contacten, je mails. Maar je krijgt gewoon de mogelijkheid om alles over te schakelen naar Outlook.com.

Waarom je dat zou doen? Wel, de koppeling met de Live Skydrive bijvoorbeeld is extra handig. Zet je daar je foto's, dan kan je die veel gemakkelijker met een mailbericht meesturen. Je kan zelfs honderden foto's tegelijk meesturen.

Nog een voordeel is de intense verweving met de sociale netwerken. Je kan vanuit je Outlook.com mail rechtstreeks communiceren op Faceb ook, Twitter en Linkedin. Wil je zelf eens zien hoe de nieuwe Outlook.com eruit ziet, dan vind je bij Webpronews enkele filmpjes die het een en ander duidelijk maken.

Microsoft is alvast dapper reclame aan het maken voor zijn nieuwe dienst, die het moet opnemen tegen het o zo populaire Gmail. Dat in het reclamefilmpje deze gigant op de korrel genomen wordt, is dan ook te verwachten - Microsoft noemt het dan ook de "Scroogled" campagne. (2)
http://www.webpronews.com/microsoft-launches-outlook-com-to-all-2013-
http://www.webpronews.com/is-gmail-privacy-as-bad-as-microsoft-says-it-is-2013-02


UBUNTU NU OOK OP TABLETS?
Canonical zou ervoor moeten zorgen

Vele mensen hebben angst voor Linux. Het besturingssysteem mag dan al erg stabiel zijn, het heeft nog altijd het imago van een OS voor geeks, die voortdurend sleutelen aan hun computer en in een soort geheimtaal spreken.

Ubuntu, een versie van Linux, heeft daarin verandering gebracht. Want Ubuntu is super gebruiksvriendelijk; zo kan je het OS gewoon vanop een cd opstarten op je computer, zonder het te moeten installeren, en werken printer en andere randapparatuur meestal zonder problemen met Ubuntu.

Ubuntu voor desktops was er dus al, een smartphone met Ubuntu komt er, en ook smart tv's zouden nog dit jaar volgen. Het volgende toestel in de rij is dus de tablet, en het bedrijf Canonical heeft deze week bevestigd dat die er inderdaad aankomen. Volgens Canonical zou de Ubuntu tablet de beste UI's (user interface) van de desktop en smartphone combineren voor een interface die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is.

Het bijzondere aan dit OS is de "side stage". Daarbij worden een app voor de smartphone en tablet tegelijkertijd op hetzelfde scherm gezet voor een maximum aan productiviteit en multitasking.

Bij WebProNews kan je in een video een demo zien van hoe de tablet eruit zou moeten zien.

Natuurlijk is een OS niets waard, als er geen apps zijn van derden om de basisfuncties uit te breiden. Canonical moedigt daaro ontwikkelaars aan om apps te gaan schrijven voor Ubuntu; zij kunnen de preview van de mobiele SDK gratis downloaden.
http://developer.ubuntu.com/get-started/gomobile/
http://www.webpronews.com/canonical-is-bringing-ubuntu-to-tablets-2013-02


UIT EIGEN LAND: MISTER CASH, STIEVIE EN TARIEVEN
Mobiel betalen, mobiele tv, en mobiel te duur

Drie berichten uit Vlaanderen. Wij vatten ze kort samen, wie meer wil weten kan de bijhorende link nalezen. Om te beginnen Bancontact/MisterCash: in samenwerking met Atos werd een systeem ontwikkeld voor mobiele betalingen, dat gekoppeld wordt aan je bankkaart. In de app moet degene, die het geld moet ontvangen, het bedrag invullen; hij krijgt dan een QR code op zijn scherm. De ander, die moet betalen, fotografeert met de app de code en vult dan zijn pincode in de app in. En floeps, de betaling is gebeurd. (1)

Ook een tweede bericht betreft het mobiele universum. Drie zenders, VRT, VMMa en SBS Belgium hebben de handen ineen geslagen om een app te ontwerpen waarmee je mobiel tv kan kijken - live, maar ook "licht uitgesteld", wat wil zeggen dat je tot 36u na de uitzending het programma terug kan opvragen. Waarom dit een app moest worden (en dan nog alleen voor iPad en iPhone - is het daarom dat de app "Stievie" heet, een verwijzing naar Steve Jobs?), en niet in de browser kan, is ons een raadsel. In Nederland pakken ze dat veel beter aan, met Uitzending gemist: dat draait wél in de browser en is dus voor àlle platformen en alle toestellen toegankelijk. Bovendien is het gratis, terwijl de Vlaamse Stievie na de beginperiode geld zal kosten. (2)

En dan een derde bericht, ook uit de mobiele wereld: een vaststelling van het BIPT, namelijk dat onderzoek uitvoerde naar de mobiele tarieven in ons land. Daaruit blijkt dat de prijzen wel gezakt zijn, maar nog altijd veel te duur zijn in vergelijking met onze buurlanden. (3). Wat uiteraard het nut van tv kijken op je smartphone via de mobiele verbinding danig onderuit haalt, want zo wordt het wel érg duur om tv te kijken...
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/130220_BetalenViaSmartphone
http://www.sbsbelgium.be/persdienst/persbericht/10000-vlamingen-testen-stievie
http://www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1582736/2013/02/20/Prijzen-mobiele-telefonie-fors-gedaald-smartphone-en-triple-play-blijven-duur.dhtml?utm_source=RSSReader

Nagekomen bericht: Ook Telenet heeft zijn tv-aanbod via het internet vernieuwd. Je kan voortaan ook de opgenomen programma's via Yelo.tv bekijken, zij het niet van alle zenders. Meer lees je hier:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130221_036
http://telenet.be/3369/nl/thuis/televisie/basisaanbod


GOOGLE GLASS NEEMT CONCRETE VORMEN AAN
Ook letterlijk: aan de vormgeving wordt gedacht
Het project "Glass" van Google lijkt je reinste science fiction, en toch wordt het steeds concreter. Deze op het gezicht draagbare computer in de vorm van een bril projecteert immers informatie op het scherm. Je kan spraakcommando's geven om iets op te zoeken, en de informatie kan op het scherm weergegeven worden of als gesproken antwoord beluisterd. Routebeschrijvingen kan je op het scherm zien, boodschappen kan je verzenden via voice, enz.

Google heeft zopas een video gelanceerd waarin de vele functies en mogelijkheden van de bril toegelicht worden. (1) Google Glass zou gelanceerd worden begin volgend jaar, maar ontwikkelaars kunnen al een versie kopen, om hun toepassingen uit te testen. Zij moeten daar $1.500 voor neertellen, wat een indicatie is van wat de prijs voor het grote publiek gaat worden.

Nu de lancering van de bril zo concreet wordt, moet er ook gedacht worden aan het uiterlijk. Want je mag niet vergeten dat je met zo'n bril eigenlijk rondloopt met een computer, een batterij en een scherm op je gezicht. Google test daarom verschillende modellen van bril uit, en zou daarvoor ook samenwerken met designers, zoals Warby Parker (2).

Het project mag dan al tot de verbeelding spreken, het valt nog af te wachten of het buiten een kring van geeks zal doorbreken. De prijs is natuurlijk een hinderpaal, want dit is het zoveelste toestel dat je kopen moet, naast de gewone computer die het toch niet vervangen kan. Tenzij we een toekomst tegemoet gaan waarin tekst helemaal verdwijnt, en alles via voice en afbeeldingen geschiedt. Maar dan moet er toch nog heel wat verbeterd worden aan spraakherkenning, met name in niet-standaard talen zoals het Nederlands. Of willen ze dat we met zijn allen Engels gaan praten?

Wat wij ons wel afvragen is of het rondlopen met zo'n bril, het informatie bekijken op je scherm, je niet scheel laat kijken en je geen hoofdpijn gaat bezorgen... Om dat te weten te komen zullen we nog even moeten wachten...(3)
http://www.theverge.com/2013/2/20/4008180/google-glass-ui-previewed-in-new-video
http://www.theverge.com/2013/2/20/4011964/google-glass-focuses-on-fashion-negotiating-with-warby-parker
http://www.nytimes.com/2013/02/21/technology/google-looks-to-make-its-computer-glasses-stylish.html?pagewanted=all&_r=0


SCOBLE EN INGRAM SCHAKELEN OVER OP ANDROID
Walled garden, gebrek aan vernieuwing leiden tot overstap

De iPhones van Apple verkopen nog altijd immens goed; volgens sommige bronnen zouden zij het in het vierde kwartaal 2012 zelfs beter gedaan hebben dan Samsung smartphones. En dat ondanks het feit dat de laatste nieuwe "modellen" van de iPhone eigenlijk weinig nieuws gebracht hebben tegenover vorige versies.

Het gebrek aan innovatie lijkt Apple stilaan te parten te spelen. Voor de gewone gebruiker zal dat niet doorwegen - integendeel, die zal wellicht blij zijn dat er niet teveel nieuwigheden zijn, zodat hij in zijn vertrouwde iPhone omgeving kan blijven werken. Maar voor de meer geeky gebruiker gebeurt er te weinig bij Apple; zij maken de overstap, meestal naar Android. Zo ook Robert Scoble, een heel invloedrijke blogger, die bekend staat als grote Apple fanboy: de man kampeerde voor de Apple winkels wanneer er weer een nieuw toestel uitkwam, en verdedigde het merk met de appel door dik en dun. Maar Scoble vindt nu, zo zegt hij in een posting, dat Apple het niet meer heeft, en dat de interessante apps steeds meer voor het Android platform te verkrijgen zijn. Nog een andere invloedrijke tech journalist, Matthew Ingram, die voor GigaOm schrijft, heeft aangekondigd dat hij overstapt. Zijn voornaamste reden is dan weer de walled garden.

De twee bloggers zijn natuurlijk invloedrijk. Maar of zij van invloed zullen zijn op de massa gewone gebruikers, is nog de vraag. Die kijken vooral naar het gebruiksgemak van de iPhone, en die walled garden zal hen worst wezen...
http://gigaom.com/2013/02/18/how-switching-to-android-helped-me-deal-with-my-addiction-to-connectedness/
http://readwrite.com/2013/02/19/robert-scoble-is-switching-to-android 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!VOOR U GELEZEN OP TWITTER


@mbaeten: Cool: teken een pizza in Paint en deelnemende pizzeria's leveren 'm. Ik wil dit in ons land. http://t.co/ae4kp5yN

@rafweverbergh: It took barely 40 years! The single European patent was officially signed yesterday http://t.co/yfsnGjyn @whiteboardmag

@StKonrath: Time for a short reminder: Twitter now reducing some Tweets to 117 characters, by  http://t.co/AiaZLbIw

@Bedrijfsbeheer: cursus ms office  https://t.co/DBSF8XlJ

@nl_socialmedia: Twimpress: hotelgasten laten met tweet een recensie achter - http://t.co/55LAmFds

@Korben: Depuis que la @CNIL a repris de son mordant, elle remonte dans mon estime… ;-) http://t.co/2YoYHEDy

@iOnAsJ: Online #privacy http://t.co/y8ns9F2K => Eigen visie op het thema. Benieuwd naar andere meningen.

@Microsoftbe: Al verbonden met de wereld van Windows 8? Vind de Tips & Tricks in onze nieuwsbrief http://t.co/flIoetQZ

@rafweverbergh: Ex-Rocket Internet execs start luxury erotic e-shop for women http://t.co/tKhl3IhE @whiteboardmag

@FeWeb: Nederlandse Kamer wil einde maken aan gebruik van pop-ups door #cookiewet - maakt internet onwerkbaar http://t.co/Ua7Ovbx4

@johanptrs: RT @pizzabe: Download nu onze app voor Windows Phone! http://t.co/rldda0KZ http://t.co/yPPf0PZm

@StKonrath: How Jihadists use Twitter, and soon even Instagram, by @nealunger http://t.co/k4YclvZn

@frederiktibau: Domeinbeheerder niet klaar voor nieuwe internetextensies http://t.co/md2Dvaca #domainnames #gTLD #icann #datanews

@Apache_be: De berichtgeving omtrent Standard & Poor’s eens #goedgelezen en samengevat: http://t.co/IlzKUTOz inclusief filmpje van @FinancialTimes 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetKELLEE MAIZE - GODETTE

[electronic / rap] Snelle ritmes, rap waarvan de scherpte een beetje afgehaald wordt doordat ze door een vrouwenstem gebracht worden, en de achtergrond heel veel variatie in muziek brengt. Een erg snel nummer. Meer van deze Amerikaanse (Pitssburgh) band bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/track/520938/godette
http://www.kelleemaize.com/
http://www.jamendo.com/en/#artist/357359/kellee-maize


LEFRED: SHEHARAZADE
[chanson] Leuke chansons, songs, die toevallig in het Frans gezongen worden. De gitaar speelt een grote rol bij zijn songs, die ook redelijk jazzy zijn. Andere songs van de man zijn meer chansons, waarbij de gitaar een meer bas-functie krijgt. De moeite waard om te ontdekken.
https://soundcloud.com/#lefred-1
https://soundcloud.com/lefred-1/sh-h-razade


THE GIRL BOMB - AYE! QUE RICO!
[Latin] Heerlijke muziek om op meteen in de mood te komen op een feestje. Je staat gewoon op en begint te heupwiegen bij dit ritme! Latin muziek, in een trager ritme, met af en toe wat ouderwetse stemmen bij. Ontdek het.
https://soundcloud.com/#thegirlbomb


SMITHSONIAN FOLKWAYS
[folk] Dit label is een non-profit, opgericht door het befaamde Smithsonian Institution, met de bedoeling om muziekgenres vast te leggen en te bewaren voor de toekomst, en mensen te laten kennismaken met de verschillende genres. Je vindt er dan ook heel veel etnische muziek, het is echt een ontdekkingstocht!
https://soundcloud.com/#smithsonian-folkways


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE EERSTE NA 25 JAAR

Een hoorspel uit 1980, gebaseerd op een scenario van de Vlaming Guy Bernaer; er bestaat trouwens ook een Nederlandse versie van.
Het is een superspannend verhaal, eerder een psychologische thriller, over een man, een gepensioneerde leraar, die onverwacht bezoek krijgt. De bezoeker lijkt hem te kennen van vroeger...
Acteurs Ward de Ravet en Karel Cornelis geven het beste van zichzelf, in een regie van Ugo Prinsen.
http://hoorspel.wordpress.com/2013/02/20/de-eerste-na-vijfentwintig-jaar/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Liefdeisals de Fyra: velen kopen een ticket, slechts weinigen bereiken het eindstation.
- @mbaeten-


 
De nieuwe oogst


QR ISLAND: ALLES OVER QR CODES

Een verzamelplaats die draait rond QR codes - je weet wel, die codes met die vierkantjes en labyrinten. Je kan er een link omzetten naar een QR code, een QR code maken die uit tekst bestaat, afbeeldingen van het weg omzetten naar een QR code, een webpagina maken die opgeroepen wordt met een QR code, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.qrisland.com/


STARTEN MET TWITTER?
Een infogram, weliswaar in het Engels, maar er staat alles op wat je over Twitter weten moet: hoe je begint, wat je moet doen om volgers te krijgen, wat een "beschermde" tweet is, enz. Gewapend met deze kaart kan je ongetwijfeld je weg vinden in Twitterland!
[Taal: ENG]
http://edudemic.com/2013/02/a-visual-guide-to-twitter-for-beginners/


DISCOURSE: NIEUWE VORM DISCUSSIEFORUM
Dit is niet voor de eindgebruiker, wel voor webmasters en bedrijven. Het is namelijk een open source discussieplatform dat zij kunnen implementeren op hun pagina. Het bijzondere aan de grafische vormgeving is dat die dynamisch gebeurt - je moet niet klikken, threads ontvouwen zich automatisch, wat de site "just-in-time loading" noemt. Er zijn nog enkele andere voordelen, zoals het feit dat je automatisch verwittigd wordt wanneer iemand jou in het forum vermeldt of een antwoord geeft op jouw posting...
[Taal: ENG]
http://www.discourse.org/


INSTANTFOX: ZOEKEN VANUIT JE ADRESBALK
Tools voor de browser horen in deze rubriek thuis, en dus daarom deze tip voor een add-on voor Firefox. Hij breidt namelijk het zoeken vanuit de adresbalk uit: snelkoppelingen voor het zoeken, autocomplete, instant laden van resultaten. InstantFox kan ook zoeken naar een trefwoord dat je op een webpagina gemarkeerd hebt. Een uitvoerige bespreking bij MakeUseOf.
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/instantfox/
http://www.makeuseof.com/tag/instantfox-for-search-is-like-instagram-for-photos-you-need-it-firefox/


VIDEOTIPS VOOR FOTOGRAFEN: ADORAMA PHOTOGRAPHY TV
Bij MakeUseof vonden wij een artikel rond kanalen op YouTube die amateurfotografen tips geven over hoe ze beter foto's kunnen maken. En je kent ons: zulke tips willen wij jou niet onthouden.
Om te beginnen Adorama TV. Dat kanaal heeft 4 dagen per week een uitzending. En je kan gewoon de tips een voor een aflopen. Als beginnende fotograaf is dit een adres dat je echt moet raadplegen.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/adoramaTV
http://www.makeuseof.com/tag/hands-on-with-your-dslr-camera-tips-for-the-amateur-photographer-from-8-youtube-channels/


VIDEOTIPS VOOR FOTOGRAFEN: CAMERALABS
Een tweede kanaal aangeraden door Make Use Of: Cameralabs. De video's daar zijn meer georiënteerd naar besprekingen van camera's en apparatuur. Wat handig is, wanneer je op zoek bent naar een goede camera, zodat je ook weet waarop je moet letten bij je aankoop.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/cameralabs/


VIDEOTIPS VOOR FOTOGRAFEN: DIGITALREV TV

Deze filmpjes met tips voor fotografen hebben een heel leuke eigenschap: zij worden met heel veel humor gebracht, door een man met een prachtig Brits accent. De tips zijn natuurlijk ook wel interessant...
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/hands-on-with-your-dslr-camera-tips-for-the-amateur-photographer-from-8-youtube-channels/
http://www.youtube.com/user/DigitalRevCom


VIDEOTIPS VOOR FOTOGRAFEN: JAREDPOLIN
Deze man is een begenadigd fotograaf van muzikanten; hij heeft een e-mail lijst onder de naam "Fro Knows Photo", maar heeft ook een videokanaal waarbij zijn magische persoonlijkheid echt indruk maakt. Hij werkt meestal met een Nikon, als je dat mocht interesseren.
[Taal: Eng]
http://froknowsphoto.com/
http://www.youtube.com/user/JaredPolin


VIDEOTIPS VOOR FOTOGRAFEN: KARL TAYLOR
Deze man geeft cursussen die je wel een flinke duit kosten, maar gelukkig zijn zijn how-to videofilmpjes gratis. Bovendien zijn ze uitstekend gemaakt, erg verzorgd. De man fotografeert voornamelijk stillevens.
[Taal: ENG]
http://www.takeabetterphoto.com/
http://www.youtube.com/user/GreatPhotographyTips


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOTELKAMERVEILING
Op zoek naar een goedkoop logies? Deze site helpt je daarbij. Je kan namelijk een hotel boeken via een veiling, en zo op een supergoedkope manier aan een kamer geraken. Het aanbod is uitgebreid voor Nederland (527 kamers), en groeit gestaag voor de andere landen.
[Taal: NL]
https://www.hotelkamerveiling.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RIJKSARCHIEF

Voortaan kan je niet minder dan 15 miljoen pagina's doorzoeken uit de parochieregisters en registers van de burgerlijke stand in België. Die werden de voorbije jaren ingescand. Heel interessant voor wie zich bezighoudt met het opstellen van een stamboom.
http://search.arch.be/nl/tips/98-parochieregisters
http://search.arch.be/nl/tips/101-burgerlijke-stand


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPAARSIMULATOR
Het spaarboekje brengt momenteel niet veel op. Daarom is het extra aan te raden om te gaan "spaarshoppen" en de bank te zoeken die je de beste rente geeft. De Vlaamse overheid heeft daarom een tool op het web geplaatst waarmee je de verschillende banken vergelijken kan.
[Taal: NL]
http://www.wikifin.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANSEL ADAMS

Dit is een van onze lievelingsfotografen. Op de eerste link vind je wat uitleg over de man, en met welke materialen hij tewerk ging. Op de tweede vind je foto's van hem.
[Taal: ENG]
http://blog.calumetphoto.com/2013/02/remembering-ansel-adams-a-hands-on-experience/
http://alindergallery.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PARADIJSVOGELS
Een prachtige site over deze wonderbaarlijke vogels die hun kleuren zo fier tonen, en hun veren in de gekste vormen kunnen opzetten. Een site gemaakt voor het Cornell Lab of Orithology. Buiten de schoonheid is er ook een opvoedkundig luik aan de site, waarin getoond hoe de vogels geëvolueerd zijn, en er uiteindelijk 39 soorten ontstaan zijn.
[Taal: ENG]
http://www.birdsofparadiseproject.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STEPHAN VANFLETEREN

Deze Belgische fotograaf won de prijs in de Portrettenreeks, met zijn portretten die gebruikt werden als ilustratie voor een verhaal. Portretten van een ondraaglijke scherpte van mensen die ziek zijn, soms zelfs onherkenbaar, onmenselijk verminkt. Indrukwekkend...
[Taal: ENG]
http://www.worldpressphoto.org/awards/2013/staged-portraits/stephan-vanfleteren?gallery=6096Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Seven Shades of Mobile: Hoe mensen hun smartphone echt gebruiken
http://www.belgiancowboys.be/mobile/seven-shades-of-mobile-hoe-mensen-hun-smartphone-echt-gebruiken/
- Steun Amnesty International met een gecensureerde Tweet
http://www.belgiancowboys.be/marketing/steun-amnesty-international-met-een-gecensureerde-tweet/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- PlayStation 4 gepresenteerd zonder PlayStation 4: 'De gamer staat centraal'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3397679/2013/02/21/PlayStation-4-gepresenteerd-zonder-PlayStation-4-De-gamer-staat-centraal.dhtml
- Uva lanceert als eerste in Nederland een 'MOOC': massive open online course
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3397222/2013/02/20/Uva-lanceert-als-eerste-in-Nederland-een-MOOC-massive-open-online-course.dhtml
 
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
 - Linux draaien vanaf een USB-geheugenstick
http://www.fan.tv/digitaal/software/19434-linux-draaien-vanaf-een-usb-geheugenstick
- Nieuwe HTC One. Boordevol nieuwe snufjes.
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20381-nieuwe-htc-one-boordevol-nieuwe-snufjes


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Mobiele app houdt oogje op je Hörmann-poort 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7169/Mobiele-app-houdt-oogje-op-je-H%F6rmann-poort.html
- Cloud-ready multifunctionals bij Sharp
Met de nieuwe MX-reeks brengt Sharp zijn eerste cloud-ready A3-kleurenmultifunctionals naar de Benelux. De toestellen moeten gemakkelijker te bedienen ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7167/Cloud-ready-multifunctionals-bij-Sharp.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- De Financial Times stapt over op "digital first" om zijn 125 jaar te vieren
http://www.digimedia.be/News/nl/13792/de-financial-times-stapt-over-op-digital-first-om-zijn-125-jaar-te-vieren.html
- Prophets en Mortierbrigade realiseren een dubbele clip voor Mobistar
http://www.digimedia.be/News/nl/13784/prophets-en-mortierbrigade-realiseren-een-dubbele-clip-voor-mobistar.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Jij ziet een ander internet dan ik, en omgekeerd
http://computertaal.info/2013/02/20/jij-ziet-een-ander-internet-dan-ik-en-omgekeerd/
- CISPA is terug.
http://computertaal.info/2013/02/19/cispa-is-terug/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Amazon en boekenuitgevers aangeklaagd wegens drm in e-books
http://tweakers.net/nieuws/87431/amazon-en-boekenuitgevers-aangeklaagd-wegens-drm-in-e-books.html
- RIAA ontevreden over filtering van zoekresultaten bij Google
http://tweakers.net/nieuws/87425/riaa-ontevreden-over-filtering-van-zoekresultaten-bij-google.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Belgacom lanceert slimme beveiligingssystemen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgacom-lanceert-slimme-beveiligingssystemen/article-4000251881857.htm
- Laatste horde genomen voor nieuwe Europese regels gegevensbescherming
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/laatste-horde-genomen-voor-nieuwe-europese-regels-gegevensbescherming/article-4000251852566.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Nieuw vlaggenschip HTC One
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/nieuw-vlaggenschip-htc-one/
- Rhino Shield: De ideale schermbeschermer?
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/rhino-shield-de-ideale-schermbeschermer/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


STILLEOPSTART (MAC OS-X 10.8+)
 
Met StilleOpstart (1) kun je gemakkelijk het opstartgeluid van de Mac (tijdelijk) uitschakelen.
Ook kun je aangeven of het geluid tijdens het opstarten geheel uitgeschakeld moet blijven.
Je kunt dan als de computer is opgestart altijd handmatig het geluid weer inschakelen.
Dit is vooral handig als je gebruik maakt van de voorziening om de mac automatisch te laten opstarten en je niet gestoord wilt worden.
Verkrijgbaar in de AppStore voor minder dan een euro. (2) [SJEEF]
http://www.amt-soft.nl
https://itunes.apple.com/nl/app/stilleopstart/id575545858?mt=12

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: WINDOWS 8 UPGRADE ASSISTENT
Deze assistent is wel handig. Eerst gaat hij kijken of jouw huidige systeem voldoet aan de minimum voorwaarden om over te schakelen naar Windows 8, en of er geen compatibilieitsproblemen zijn. Zijn alle voorwaarden vervuld, dan zal de installer de setup data van het internet downloaden, en de upgrade uitvoeren naar Windows 8.
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/upgrade-to-windows-8


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: WINDOWS 8 WALLPAPER PACK


Windows - freeware
Bij elke nieuwe versie van het Windows OS horen natuurlijk wallpaper - behangpapiertjes die als achtergrond dienen voor je computer. Chip.de heeft alle wallpapers in één pakket gestopt, en gratis aangeboden.
http://www.chip.de/downloads/Windows-8-Wallpaper-Pack_47853651.html


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: OFFICIËLE WINDOWS 7 THEMAPACK
Windows - freeware
Voor mensen die veel belang hechten aan kleurtjes en achtergronden: dit is een pakket waarin je verschillende thema's vindt voor je WIndows7 systeem. Gratis te downloaden.
http://windows.microsoft.com/en-US/windows/themes


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: SYNCTOY
Windows - freeware
Synctoy helpt bij het synchroniseren van data tussen Notebook en PC of meerdere computers. Tijens het synchroniseren herkent de tool dubbele bestanden, en kan mappen met elkaar combineren.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=15155


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: VIRTUAL PC
Windows - freeware
Wil je op je computer meerdere besturingssystemen draaien (Linux, Vista, MS-Dos), dan heb je een emulator nodig. Virtual PC is zo'n virtuele machine, waardoor je op je computer een compleet zelfstandige tweede machine kan creëren.
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: WINDOWS LIVE FOTOGALERIJ

Windows - freeware
Met deze tool kan je je foto's en filmen gemakkelijk bewerken. Je kan je foto's ook leuk presenteren, en de tool heeft een heel interessante techniek om de beelden te sorteren.
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-live/photo-gallery-get-started


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: USB-DOS
Windows - freeware
Waneer je een BIOS-update moet uitvoeren van een computer die geen cd/dvd of diskette station heeft, dan kan dat met een USB stick, maar je moet die wel opstartbaar (bootable) maken. Dat kan met deze tool. (De link verwijst naar de Duitse site Chip.de, maar de software is wel in het Engels)
http://www.chip.de/downloads/USB-DOS_36233249.html


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: VISUAL C++ EXPRESS
Windows - freeware
Visual Studio van Microsoft is bij programmeurs erg geliefd. De ontwikkelingsomgeving VisualC+++ Express Edition bevat alle nodige tools om zelfs programma's in C++ tools te schrijven en te compileren.
http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/products/visual-studio-express-products


VRIJDAG MOBIELE DAG: VTM NIEUWS APP

iPhone/iPad - Android
Je hebt al kunnen lezen over Yelo en Stievie, en nu valt er ook nog nieuws te rapen over VTM: het nieuws zal je voortaan ook live kunnen bekijken op je smartphone of tablet. En VTM pakt het tenminste goed aan: zowel voor Android als iOS werden apps bedacht;
https://itunes.apple.com/be/app/vtm-nieuws/id383836512?l=nl&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vmma.vtm.hetnieuws


VRIJDAG MOBIELE DAG: PLANTIFIER
iOS - 24 MB - freeware
Dit is een app die volgens het "crowdsource" systeem werkt: je uploadt de foto van een plant, en de community zal je kunnen vertellen welke plant het is. De app is beschikbaar in het Engels, Nederlands, Frans, Duits.
https://itunes.apple.com/be/app/plantifier/id524938919?mt=8

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De mens die geen goede boeken leest, is geen haar beter dan de mens die niet kan lezen.
-Mark Twain-