Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 788 van 16/2/2013Gegroet lezer,

Verleden week kon u hier lezen dat wj de stap naar een nieue "bakje" zouden zetten, met daarop Windows 8. En hoe het daarmee is, zal u vragen? Het antwoord moeten wij u schuldig blijven. Door het vele lopende werk, schoot er helaas geen tijd over om ons aan de migratie te wijden.

Het enige wat we wel deden was, nieuwsgierig als we zijn, een blik werpen op het nieuwe OS. En dat bevalt wel. Het is even wennen aan de nieuwe lay-out, maar vor de rest zal u, wanneer u zelf de overstap maakt, zich meteen thuis voelen. En het is natuurlijk leuk om een nieuwe laptop onder uw vingers te voelen - in ons geval een nieuwe Toshiba Satellite, een stukje sneller en eleganter dan ons huidig bakje. We houden u op de hoogte van onze evolutie.

Een van onze lezers vroeg ons waarom we eigenlijk werken met fabriekseigen softwaren, in plaats van met open source producten, die we dan op een LInux laten draaien. Deze lezer heeft gelijk: wanneer wij onze mond zo vol hebben over open source, Tim Berners Lee gelijk geven wanneer hij vindt dat het internet open moet zijn, dan zouden wij die woorden in de praktijk moeten brengen. Momenteel ontbreekt de tijd echter om die toch wel grote overstap te maken. Maar wie weet lukt het ons wel in de niet al te verre toekomst...

Zo. Lange inleiding, snel dus aan uw leesvoer. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week - hopelijk op de nieuwe laptop!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE'S ENHANCED CAMPAING VERRAADT DE WARE REDEN VAN GOOGLE+
Je altijd volgen, op alle toestellen. Voor advertenties natuurlijk!

Google biedt vele diensten gratis aan - zijn zoekmachine, landkaarten, tekstverwerker, rekenblad, enz. Dat het dit niet doet omdat het de vooruitgang van de mensheid voor ogen heeft, maar wel eigen gewin, mag niet verbazen: het is om de advertenties dat het draait. Bij al van deze diensten worden adverteerruimtes verhuurd aan adverteerders. Die ruimte wil Google zo aantrekkelijk mogelijk maken (want dan kan het die duur verhuren), door de adverteerders de mogelijkheid te bieden de advertenties doelgericht te plaatsen. Dat is niets nieuws, dat weet ieder klein kind ondertussen.

Wat je echter wellicht niet weet, is dat dit ook de achterliggende gedachte is bij Google+, het sociale netwerk van Google. Het systeem is simpel. Om advertenties doelgericht te maken, worden er cookies gezet op jouw computer. Maar tegenwoordig gebruiken we niet één toestel, maar meerdere: onze computer (laptop of desktop), maar ook een tablet en smartphone. Op elk van die toestellen worden cookies gezet, en die staan niet met elkaar in verband. De adverteerder krijgt dus maar een fragmentarisch beeld, en kan zijn advertenties dus niet ten volle richten naar het juiste doelpubliek.

En dat is waar Google+ aan te pas komt. Vermits je tegenwoordig alle Google diensten moet koppelen aan je Google+ account, ben je voortdurend in Google+ ingelogd, of het nu op je gewone computer is, je tablet of je smartphone. Google kan je volgen doorheen je toestellen, dankzij de unieke Google+ account, en deze informatie doorgeven aan de adverteerder. Die kan zo uitvinden of het de advertentie was op je desktop, je smartphone of je tablet die je overtuigd heeft om erop te klikken.

Vanuit business standpunt goed bekeken. Vanuit menselijk standpunt echter zal je wellicht, wanneer je het voorgaande leest, toch wel even zin krijgen om je hele Google+ account te liquideren. Alhoewel dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook of Twitter, heel moeilijk zal worden, want Google zit haast volledig verweven in het digitale leven van iedere internaut....
http://techcrunch.com/2013/02/06/google-adwords-enhanced-campaigns/
http://www.blue2purple.be/fr/publications/Google-lance-le-AdWords-Enhanced-Campaign-60


GOOGLE WIL MERKEN VERLEIDEN OM OOK GOOGLE+ TE GEBRUIKEN
Gratis adverteerruimte... een aanbod dat je niet kan weigeren!

Neen, lezer, wij hebben niet plots een Google+ indigestie gekregen. Maar de opeenstapeling van sommige berichten geeft je soms toch wel een heel wrange smaak in de mond. Het is één ding te weten dat een bedrijf een goed business plan heeft, het is een ander ding te weten dat jij daar willens nillens deel van uitmaakt, dat jij het product bent dat verkocht wordt.

Dat Google daarbij gebruik/misbruik maakt van zijn quasi monopoliepositie, maakt het alleen maar erger. Een goede illustratie daarvan is dit artikel, dat we vonden bij DigitalQuarters. Het blijkt namelijk dat Google bedrijven als het ware dwingt om gebruik te maken van Google+.

Hierbij draait het om het woordje "gratis", een uitstekend lokmiddel uiteraard. Google biedt namelijk gratis marketing aan: bedrijven krijgen gratis ruimte op een van de duurste pagina's ter wereld, namelijk de resultaten bij de Google zoekmachine.

Wanneer een gebruiker naar de naam van een merk/bedrijf zoekt, dan is het erg belangrijk dat dat bedrijf bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Google biedt nu de mogelijkheid om naast de naam van het merk/bedrijf een gratis advertentie te plaatsen, met daarin de laatste posting op Google+, inclusief een datumstempel die bewijst hoe actueel de posting is. En daarnaast een grote button die je uitnodigt om het merk te "volgen". Kan het nog beter?

Google heeft dit aanbod gedaan aan zo goed als elk merk op de planeet. Die hebben nu de keuze uit twee opties: posten op Google+, en een belangrijke ruimte krijgen om te adverteren op een van de belangrijkste websites, de Google zoekmachine. Het alternatief: niet posten, waarbij de bedrijven niet alleen de kans mislopen op een gratis advertentie, maar ook de ruimte links leeg laten.

"An offer you can't refuse", niet?
http://digitalquarters.net/2013/02/the-nuclear-option-google%E2%80%99s-tricky-maneuver-to-force-brands-to-use-the-google-social-network/


HET GEVAAR VAN VERTROUWEN OP DERDEN
Facebook down, jouw site ook down?

Het gebeurde verleden week, en het doet toch wel even de wenkbrauwen fronsen, en nadenken over afhankelijkheid. Haast elke website heeft tegenwoordig wel een button naar sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, en co. Dat dient dan om een pagina te Liken of te tweeten. Bij andere sites zit de verweving met de sociale netwerken wat dieper, en meld je je aan op die site met je Facebook account; daardoor komen de commentaren die je op die site zet, ook meteen op je Facebook tijdlijn te staan.

Maar heb je je al ooit eens afgevraagd wat er gebeurt wanneer Facebook even onderuit gaat? Verleden week kon je het in elk geval ondervinden. Verschillende grote websites zoals MSNBC.com, CNN, Yelp, New York Magazine zonden de bezoeker gewoon door naar een error-pagina binnen de Facebook website. Wat er dus op wees dat dit te wijten was aan een fout bij Facebook - iets wat Facebook ook bevestigde, maar daarbij de verzekering gaf dat het euvel snel hersteld werd.

Toch zet het gebeuren je aan het denken - een foutje bij een externe website is in staat om je eigen website, hoe groot die ook is, neer te halen? En jij hebt er niets over te zeggen? Het moet ergerlijk zijn. Toch gebeurt het steeds vaker, nu websites steeds meer componenten halen bij externe websites om de eigen pagina te vertonen. Wij raden iedereen aan om tijdens het laden van een pagina de statusbalk te bekijken. Je zal versteld staan...

Meer over dit risico bij WebProNews, AllThingsD en natuurlijk een samenvatting bij TechMeme
http://www.webpronews.com/facebook-bug-shows-facebooks-power-over-your-site-and-your-business-2013-02
http://allthingsd.com/20130207/in-one-fell-swoop-apparent-facebook-glitch-deep-sixes-the-web/
http://www.techmeme.com/130207/p57#a130207p57
http://allthingsd.com/20130207/in-one-fell-swoop-apparent-facebook-glitch-deep-sixes-the-web/EN WAT ALS BINNENLANDSE VEILIGHEID JOUW FACEBOOK ACCOUNT BEKIJKT?
Amerikaans defensiebedrijf beweert mogelijk verdachte personen te kunnen opsporen

Terwijl in eigen land de opzienbarende verklaring van een bepaald ex-lid van een bepaalde Vlaamse partij een hele storm ontlokt, moeten we toch even stilstaan bij het onderwerp "staatsveiligheid". Want eigenlijk  is er in dit tijdperk van sociale media geen behoefte meer aan "echte" spionnen - wij geven immers alle data op een presenteerblaadje weg. Nu is er enkel nog maar een bedrijf of software nodig die al onze data analyseert, en daaruit de nodige conclusies trekt.

En dat blijkt te bestaan, aldus een artikel in The Guardian. Het bedrijf Raytheon, dat voor de Amerikaanse defensie werkt, beweert in elk geval dat het software ontwikkeld die de data in sociale media kan anlyseren, verdachte personen kan opsporen, en een voorspelling kan maken over hoe zij zullen evolueren.

Het programma heeft een naam die heel stoer klinkt, maar wel tot de verbeelding spreekt: RIOT, of Rapid Information Overlay Technology. Het wordt "een Google voor spionnen" genoemd, omdat het kan gebruikt worden voor het monitoren van mensen, hun evoluties volgen. Miljarden data over mensen zouden via Foursquare, Facebook, Twitter geanalyseerd kunnen worden, om zo een digitaal dossier samen te stellen tegen mogelijke verdachten. (1)

Het klinkt heel angstwekkend. The Register wijst er echter op dat dit defensiebedrijf niet het enige is dat werkt met data-analyse op de sociale media. Een bedrijf zoals IBM bijvoorbeeld heft eveneens software dei "data kan halen uit sociale media om de houding, opinie, trends te begrijpen en online reputatie te beheren". En ja, ook "het gedrag van de gebruiker voorspellen".

Beide bedrijven doen eigenlijk hetzelfde - het een met het oog op het verkopen van advertenties. Het andere met het oog op staatsveiligheid. In het ene geval krijg je, in het ergste geval, een advertentie voor je neus geduwd. In het andere geval kom je misschien op lijstjes te staan van verdacht personen, en wie weet nog veel erger.

Hetzelfde soort software, andere toepassingen. Het een "tamelijk" onschuldig, het ander helemaal niet onschuldig. Maar het blijft kiezen tussen de pest en de cholera. Waar zijn die privacywetten die het verzamelen van data aan banden moeten leggen, zodat de arme burger zich niet meer ongerust moet maken over al die Big Brothers die hem dag en nacht in het oog houden.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/10/software-tracks-social-media-defence
http://www.theregister.co.uk/2013/02/11/raytheon_riot_privacy_hyepgasm/


STRIJD ROND EUROPESE PRIVACY WETGEVING GEDICTEERD VANUIT DE VS?
Lobbywerk blijkt weer hoogtij te vieren...

In het vorige artikel hadden wij het voor de zoveelste keer over privacy, ons recht op een privé-leven, dat stilaan steeds meer uitgehold wordt. Waarom we ons zo druk maken, zal je ons vragen? Wel, neem nu het vorige bericht, over het verzamelen en analyseren van data. Daarin hadden we het over speciale software die publiek beschikbare data analyseert. Wist je dat eigenlijk zulke speciale software niet meer nodig is - toch niet wanneer je op Facebook bent?

Dankzij de Open Graph Search van Facebook zijn immers enorm veel data te vinden. Data die, op zich genomen, nietszeggend zijn. Maar combineer je ze met andere data, dan krijg je een heel ander beeld. Zelf hebben wij nog geen toegang tot deze Facebook tool - die wordt immers geleidelijk aan ontrold voor alle Facebook gebruikers. Maar de Franse krant Le Monde heeft de tool al wel, en ging daarmee aan de slag. De resultaten zijn onthutsend, zoals je zelf kan lezen in het artikel. (1)

Valt er dan niets te doen, om onze privacy te beschermen? De Europese Unie is niet meteen gevonden voor die voortdurende uitholling ervan, en wil strenge wetten in het leven roepen, die haaks staan op de grote laksheid in de VS. Denk maar aan de nieuwe cookieswet - die in de praktijk een maat voor niets blijkt, maar toch een lovenswaardige poging is, en de gebruiker bewust maakt van de voortdurende inbreuken op zijn privacy. De VS echter is niet gelukkig met de maatregelen die de EU wil invoeren; grote Amerikaanse bedrijven als Amazon en eBay hebben daarom hun geheime wapen bovengehaald: de lobbyisten. Blijkbaar gaan die niet al te discreet te werk, want verschillende websites signaleren dat amendementen die door Europese parlementsleden (die wij verkozen hebben, nota bene!) op de Europese wetgeving ingediend zijn, letterlijk copy/paste zijn van teksten van de lobbyisten. Ene Max Schrems heeft de moeite gedaan om een vergelijkende tabel te maken, waaruit dit duidelijk blijkt (2). In een artikel bij Computerworld UK worden enkele voorbeelden aangehaald en toegelicht (3).

Om op te volgen, met de nodige aandacht. Wij geven je nog wat extra links over dit lobbywerk (4)(5)(6)
http://rezonances.blog.lemonde.fr/2013/02/09/nous-avons-teste-graph-search-le-nouveau-moteur-de-recherche-sur-facebook/
http://www.europe-v-facebook.org/IMCO_pub_en_ON.pdf
http://blogs.computerworlduk.com/open-enterprise/2013/02/eu-data-protection-proposed-amendments-written-by-us-lobbyists/index.htm
http://gigaom.com/2013/02/11/amazon-ebay-privacy-lobbying-sparks-cut-and-paste-crowdsourcing-drive/
http://www.zdnet.com/privacy-groups-call-on-u-s-government-to-stop-lobbying-against-eu-data-law-changes-7000010721/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=607A9DC4-9D3D-DDBA-AFF69C2704CFA914


GOOGLE WIL WEBP FORMAAT PROMOTEN
Eigen WebP formaat moet web nog sneller maken

Google houdt van snel op het internet. Alles wat die snelheid kan bevorderen krijgt extra steun van Google. En als er geen producten of technologieën zijn die Google voldoen, dan zal het zelf producten gaan ontwerpen.

Een van die technologieën is WebP, een formaat voor afbeeldingen, waardoor die kleiner zijn om op te slaan dan bijvoorbeeld het PNG formaat. Nochtans is PNG zelf, zoals we verleden week vermeldden, al een veel beter formaat dan het aloude GIF. WebP is al enkele jaren op de markt, maar niet echt doorgebroken.

Google wil daar iets aan doen, en geeft het goede voorbeeld: alle afbeeldingen op de Chrome Web Store zullen vervangen worden door equivalenten in het WebP formaat. Volgens Google heeft dat tot een besparing in ruimte gezorgd van ongeveer 30%.

Een initiatief dat op zich niet slecht is. Heel wat producten, browsers, software, ondersteunen ondertussen WebP, zoals je kan nalezen bij Wikipedia. Het blijft de vraag of de gewone gebruiker ooit al eens gehoord heeft van WebP, en of dit daaraan iets kan veranderen...
http://en.wikipedia.org/wiki/WebP#Support
http://techcrunch.com/2013/02/07/google-now-uses-its-own-webp-format-instead-of-pngs-in-the-chrome-web-store/
http://googlesystem.blogspot.be/2013/02/converted-images-hosted-by-google-to.html


SUPERCOMPUTER WATSON STOPT MET WAAGSTUK
Nu het serieuze werk: kanker genezen

Enkele maanden geleden stond Watson, de supercomputer van IBM, volop in de schijnwerpers. Om aan te tonen hoe goed de computer omkan met natuurlijke taal, nam hij het in een spel Jeopardy op tegen echte mensen - en niet zomaar de eerste de beste: twee echte Jeopardy kampioenen. Bij dat spel, dat bij ons bekend staat als Waagstuk, krijgt de deelnemer een woord of zinsneden, en moet hij bedenken op welke vraag dit het antwoord zou kunnen zijn.

Watson haalde daarbij indrukwekkend goede resultaten. Een mooi staaltje van zijn kunnen. Maar uiteraard werd de computer niet gemaakt om Jeopardy te spelen. Nu komt het echte werk. Watson, die tussen haakjes niet naar de beroemde vriend van Sherlock Holmes genoemd werd, maar naar de oprichter van IBM, Thomas Watson, krijgt nu een "echte" job. Eigenlijk zelfs twee.

In de eerste plaats wordt Watson nu ingezet in de strijd tegen longkanker. Hij werd ondertussen nog verder getraind, en kreeg heel wat bijkomende documenten te "lezen": 600.000 stukken van medische bewijzen, 1,5 miljoen patiëntendossiers, 2 miljoen pagina's uit medische tijdschrijven, en 1.500 gevallen van longkankerpatiënten. Artsen zullen voortaan beroep kunnen doen op de kennis van Watson, die hen advies zal geven op basis van het patiëntendossier.

Maar ook een verzekeringsmaatschappij doet beroep op Watson, om dossiers van mensen te beoordelen en een bepaalde behandeling al dan niet goedkeuren voor terugbetaling.

Meer bij All Things D en Ars Technica. Bij die laatste monden de commentaren op het artikel trouwens uit op een debat over al dan niet terugbetalen van behandelingen, en de gevaren daarbij.
http://arstechnica.com/security/2013/02/ibms-supercomputer-jeopardy-was-too-easy-time-to-cure-cancer/?comments=1
http://allthingsd.com/20130209/ibms-game-show-winning-watson-computer-goes-to-work-treating-cancer/


FACEBOOK WIL NIEUWE EMOTICONS IN HET LEVEN ROEPEN
Doet daarvoor beroep op Pixar artiest en... Darwin!

Communiceren via tekst is gevaarlijk - je bedoelt het goed, maar je woorden komen vaak verkeerd over, worden verkeerd begrepen of uitgelegd. Daarom werden emoticons in het leven geroepen, in hun primitieve vorm een combinatie van leestekens zoals :) voor happy :/ voor ongelukkig. Zij verzachten de tekst, geven er duiding aan. Een knipoog ;) bijvoorbeeld wil zeggen: neem het niet te erg op, dit is met humor bedoeld.

Emoticons zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Maar volgens Facebook drukken zij te weinig emotie uit, het is te zeggen: te weinig nuance in de emotie. Daarom wil het een nieuw soort emoticon in het leven roepen, dat wel genuanceerd is.

Daarvoor gaat het samenwerken met Matt Jones, een illustrator van de Pixar studio, een tekenaar die meegewerkt heeft aan de Wallace & Gromit studio. Hij moet de smiley opnieuw uitvinden. En het bijzondere is dat hij daarvoor beroep doet op... Darwin. Die wetenschapper heeft immers jaren geleden een studie gemaakt van menselijke emoties, en hoe zij door het gelaat uitgedruk worden.

Jones experimenteert met allerlei ideetjes om tot die nieuwe emoticons te komen. Zo probeerde hij uit of er ook schouders aan te pas kunnen komen, zodat een emoticon een schouderophalen zou kunnen voorstellen (Ik maal er niet om). Hij probeerde kleuren uit, zoals een Facebook blauw, in plaats van het traditionele geel, maar de emoticons "zagen eruit of ze onderkoeld waren". Hij probeerde ook andere kleuren uit: rood voor woede, groen voor jaloezie. Maar kleuren zijn gevaarlijk, en kunnen uitgroeien tot iets raciaals.

Kortom, Jones is een interessant experiment bezig, waarvan je het resultaat wellicht over enige tijd op Facebook zal kunnen zien. Meer hierover bij Buzzfeed en Softpedia.
http://news.softpedia.com/news/Facebook-Wants-to-Reinvent-the-Emoticon-Using-a-Pixar-Illustrator-and-Science-328247.shtml
http://www.buzzfeed.com/justinesharrock/how-facebook-a-pixar-artist-and-charles-darwin-are-reinventi


TWITTER VRAAGT JE OM MENSEN TERUG WELKOM TE HETEN
En zou je graag "lolcat" spreken?

Twee berichten uit Twitterland, allebei gelukkig positief. Om te beginnen iets heel subtiels, maar vriendelijk en beleefd van Twitter, en eigenlijk goed bekeken. Wanneer een van de mensen die jij volgt terug ingelogd is op Twitter, na lange tijd afwezigheid, dan krijgt je daarvan een melding: "@janhuppeldepup is back on Twitter", en je wordt vriendelijk aangespoord om die persoon in een boodschap te vermelden, om hem terug te verwelkomen. Slim bekeken, want het verhoogt het engagement van de gebruikers, maakt een hechtere gemeenschap, activeert die. Wat soms wel nodig is, want vele sociale netwerken hebben te kampen met een massa inactieve gebruikers, die ooit een account aangemaakt hebben, maar na een eerste periode niet meer teruggekeerd zijn.

Een tweede bericht is dat je, aldus The Next Web, voortaan ook "lolcat" als taal kan instellen. Wat dat doet? Wel, het verhaspelt het Engels tot een afgeplatte taal, vaak gebruikt door hippe vogels die niet teveel moeite willen doen om een correct Engels te typen. Woorden worden volledig in hoofdletters geschreven en verliezen wat letters (Find Friends bijvoorbeeld wordt FIN FRIENDS). Het is alleen de interface die verandert in je account, je eigenlijke teksten van tweets of die van je vrienden worden niet naar lOlcats omgezet. Toch leuk.

http://thenextweb.com/twitter/2013/02/08/twitter-quietly-releases-lolcat-language-option-for-all-kthxbai/
http://www.webpronews.com/twitter-asks-you-to-welcome-back-previously-inactive-users-in-order-to-promote-engagement-2013-02


DROPBOX VOOR TEAMS KRIJGT MEER TOOLS
Richt zich daarmee ook meer tot professionele wereld

Dropbox, de virtuele harde schijf die automatisch bestanden synchroniseert, is enorm populair bij de gewone gebruiker; er zijn dan ook meer dan 100 miljoen mensen die ervan gebruik maken, niet alleen voor hun eigen persoonlijk gebruik, maar ook voor zakelijke toepassingen. Met het BYOD fenomeen (Bring Your Own Device) wordt de grens tussen privé en werk immers steeds vager.

Dat wil niet zeggen dat de IT-afdeling van de bedrijven gelukkig is met deze situatie. Bestanden die het bedrijf verlaten, die op allerlei toestellen staan die ontvreemd kunnen worden, in de handen van anderen kunnen vallen - het moet een ware nachtmerrie zijn voor de IT-verantwoordelijken.

Dropbox is zich hiervan bewust. Het werkt al een hele tijd aan een systeem om Dropbox een meer professioneel allure te geven, en met "Dropbox for Teams" te benadrukken dat deze virtuele harde schijf ook gebruikt kan worden voor samenwerking tussen medewerkers van een bedrijf. Maar omdat beheerders van een Dropbox for Teams account niet veel tools hadden (zij konden team leden toevoegen en verwijderen, en dat was het) lukte het tot nu toe niet om bedrijven te overtuigen.

Daarom heeft Dropbox nu extra tools gegeven aan de beheerders van de Dropbox for Teams account. Zo kunnen zij gedetailleerd zien welke activiteit een gebruiker op Dropbox uitvoert, zoals het IP adres vanwaar hij inlogt, het toestel waarmee hij het doet, welke apps van derden er gekoppeld zijn aan de dienst, aan wie zij een uitnodiging verzonden hebben om bestanden te delen. EN stuk voor stuk kunnen zij dan deze toegangspunten blokkeren. Admins kunnen ook de rechten beheren van de individuele teamleden - wie bijvoorbeeld welk bestand mag delen. Bovenal kunnen zij eisen dat alle gebruikers een hogere beveiliging (two step verification) navolgen, waar de gebruiker zelf dat in het verleden kon afzetten.

Met deze tools wordt het inderdaad aantrekkelijker voor bedrijven om Dropbox te gebruiken. Nu nog zien of zij Dropbox gaan verkiezen boven de eigen servers...
http://www.citeworld.com/cloud/21418/dropbox-admin-controls-enterprise
http://www.dropbox.com


DINGEN KOPEN OP TWITTER
Akkoord met American Express maakt het mogelijk. Maar is het zinvol?

Twitter is heel leuk om nieuws te verspreiden. Maar kan het ook gebruikt worden als platform voor e-commerce? American Express meent alvast van wel. Je zou namelijk dingen kunnen aankopen door een specifieke "Buy" hashtag te tweeten.

Klinkt mooi, maar het lijkt ons erg onpraktisch. Het systeem is namelijk zo dat je na het volgen van de American Express account speciale aanbiedingen in je twitter lijn kan krijgen. Door die link te retweeten kan je dan het item aankopen. Daarna krijg je antwoord van American Express, en moet je bevestigen. Maar stel nu: je krijgt zo'n aanbieding in je tijdlijn. Dan wil je toch eerst info over dat product? Je gaat dus naar de website over dit product.

Is het dan niet veel simpeler om het product  gewoon via die website te kopen, door op de "buy" button te klikken, en dan naar het beveiligde aankoopformulier gevoerd te worden? En hoe zit het met al die accounts die gehackt worden? Want het gebeurt toch nog altijd vaak dat er tweets verzonden worden vanuit iemand zijn account, zonder dat die persoon dat weet. Probeer dan maar eens te bewijzen dat jij dat product niet gekocht hebt...

Het is dan ook af te wachten of dit partnerschap tussen Amex en Twitter een groot succes zal kennen...
http://www.webpronews.com/twitter-amex-partner-to-let-you-buy-stuff-with-hashtags-2013-02GEEN APPS VOOR DE WINDOWS PRO? DOE HET MET BLUESTACK
750.000 Android apps in één klap op je Win8 tablet

Er is veel belangstelling voor de Surface en SurfacePro van Microsoft, de tablet in simpele en professionele uitvoering, die met een handomdraai omgevormd kan worden in een laptop. Bij de lancering werd echter vaak de kritiek gehoord dat het toestel, in vergelijking met de grote concurrent, de iPad, bitter weinig apps heeft.

Wel, dat is een probleem dat er geen is. Want met de toepassing van Bluestacks kan je gewoon alle Android apps op je tablet draaien. En dat zijn er ondertussen al 750.000. Bluestacks trekt wel een lange neus naar Microsoft, door zijn campagne om Win8 gebruikers te lokken de titel "Get your apps back" meekreeg. Maar handig is het wel.(1) (2)

Het betekent ook dat je terug wat meer keuzevrijheid hebt. Je kan gewoon bij je Android phone blijven, en toch een Windows tablet kopen, waarop je dan je vertrouwde Android apps terugvindt. Het blijkt trouwens dat dit een trend is die zich stilaan aan het ontwikkelen is, aldus een artikel bij Cite. Daarin wordt een onderzoek aangehaald van Forrester Research, waaruit tot verrassing van velen blijkt dat werknemers een Windows tablet verkiezen boven een iPad. Bijna 10.000 werknemers werden ondervraagd uit 17 landen, en 33% daarvan zei dat hij een Windows tablet zou verkiezen als volgende werktablet. Wat zou betekenen dat 200 miljoen mensen graag een Windows tablet willen. De cijfers liggen anders bij smartphones: 33% wil een iPhone voor het werk, 22% een Android toestel, en slechts 10% een Windows Phone.

De reden is simpel: werken wordt nog altijd geassocieerd met productiviteit, en dus de Office suite. Mail blijft de nummer één activiteit die we op alle toestellen uitvoeren, gevolgd door tekstverwerken. De volledige cijfers bij Citeworld. (3)
http://www.bluestacks.com/getyourappsback/index.html
http://betanews.com/2013/02/12/bluestacks-brings-750000-android-apps-to-surface-pro/
http://www.citeworld.com/tablets/21392/why-200-million-workers-want-windows-tablets-instead-ipads


HP STAPT OVER OP ANDROID...
... en Opera op Webkit. Verschraling?

"If you can't beat them, join them" is het motto van twee berichten deze week. In techland geldt dit motto ook: wanneer je een technologie bedenkt, hoe goed ook, wanneer je er niet voldoende aanhang voor vindt dan moet je vaak die technologie opgeven en overschakelen op die van je concurrenten.

Dat is wat HP en Opera alvast besloten hebben. Het Noorse bedrijf Opera maakt al jaren een steengoede browser, die echter nooit op kon tornen tegen het geweld van IE, Firefox, en de laatste tijd ook Chrome. Het bijzondere aan Opera is dat het geen gebruik maakt van Webkit, de achterliggende technologie die ook in Safari van Apple en Chrome van Google gebruik wordt. Deze week heeft Opera echter aangekondigd dat het afstapt van de eigen technologie, en zijn browser eveneens gaat baseren op WebKit, dat meer open source zou zijn. Volgens GigaOm is dat omdat Apple en Google zoveel invloed hebben, vooral op het mobiele web, dat alles op dat mobiele web gebouwd wordt volgens specificaties van het tweetal. (1)(2)

Een tweede voorbeeld van een bedrijf dat zijn eigen technologie opgeeft is HP. Dat had WebOS bedacht, een besturingssysteem voor tablets. WebOS heeft echter nooit furore gemaakt; alhoewel het zijn trouwe aanhangers heeft, is het nooit doorgedrongen tot het grote publiek. Daarom wordt de aankondiging dat HP nieuwe tablets gaat maken met het Android besturingssysteem aan boord, beschouwd door webnemers als het einde van WebOS. (3)
http://gigaom.com/2013/02/13/why-is-opera-moving-to-webkit-because-it-has-to/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57569159-93/web-world-bemoans-loss-of-opera-independence/
http://readwrite.com/2013/02/13/hp-to-adopt-android-for-upcoming-mobile-devices


NA SLAAPWANDELEN, NU OOK SLAAP-SMS'EN
Goed excuus voor onbesuisd verzonnen berichten!

Is het jou ook al overkomen dat je zonder veel nadenken, op het laat van de avond, een sms verstuurd hebt waarvoor je beter niet op "send" gedrukt had? Vaak gaat het om berichten die uit kwaadheid gezonden worden, na een ruzie tussen geliefden, of problemen op het werk. En vaak is er een glas teveel mee gemoeid.

Wanneer je de volgende dag met een schok jezelf realiseert wat je gedaan hebt, kan je dat glas helaas niet als excuus aanvoeren, want dan lijkt het alsof je een drankprobleem hebt. Gelukkig is er nu een goed excuus: slaap-sms'en. Net zoals je kan slaapwandelen, kan je nu ook onbewust, tijdens je slaap een sms versturen. Wanneer in de fase tussen slapen en wakker zijn, je telefoon gaat met het seintje dat er een bericht gekomen is, bestaat de kans dat je het bericht beantwoordt, in je slaap; je tekst zal misschien geen steek houden, en wellicht weet je de volgende dag niet meer dat je de sms verstuurd hebt.

Het fenomeen wordt veroorzaakt door een gebrek aan slaap, en stress. En je kan het voorkomen: maak gewoon je slaapkamer tech-vrij. Maar anderzijds, wanneer je toch eens een keer een blunder maakt bij het verzenden van een sms, dan heb je nu het perfecte excuus!
http://www.webpronews.com/sleep-texting-is-your-new-excuse-when-you-late-night-booty-call-your-ex-2013-02


GOOGLE NOW NU ALS ZOEK APP VOOR ANDROID 4.1
De persoonlijke assistent die steeds meer van je gewoontes kent

Welllicht heb je al gehoord van Google Now. Dat is een tool voor de Android toestellen, die dingen automatisch gaat doen voor je, zonder dat je erom gevraagd hebt. Google Now weet echter wat je nodig hebt, aan de hand van de dingen die hij van je weet.

Wanneer je bijvoorbeeld een ticket besteld hebt via Google voor een bepaald evenement in Parijs, en een ticket met de trein, zal Google Now bijvoorbeeld bij het opstaan het weer kunnen tonen in Parijs, voor jou opzoeken of er vertragingen zijn met de trein, je een herinnering sturen wanneer je moet vertrekken om naar het station te gaan, enz.

In de nieuwe zoek-app van Google voor Android 4.1 zou deze Google Now nu zitten. Hij zou nog wel erg plaatselijk gericht zijn, op de Amerikaanse markt; uit het changelog van de tool blijkt namelijk dat er gebruik gemaakt wordt van filmreviews van Rotten Tomatoes, immo zoekertjes van Zillow, Amerikaanse sportteams die gevolgd kunnen worden, enz.

Uiteraard is er een grote voorwaarde aan deze hele Google Now tool verbonden: het vereist dat je àl je doen en laten aan Google toevertrouwt, want hoe meer de tool over jou weet, hoe beter hij wordt als persoonlijke assistent. Wat bij ons, wantrouwige, paranoide en asociale gebruikers die we hier op de redactie zijn, de opmerking ontlokt: als we nu zeker konden zijn dat de info die de tool verzamelt, op ons toestel bleef en niet doorgestuurd werd naar Google, dan zouden we het misschien overwegen. Maar uiteraard is dit niet zo, en is Google Now een van de zoveelste lokmiddelen waarmee we met zijn allen verleid worden om nog meer info over ons prijs te geven, om doelgerichte advertenties te slikken te krijgen...
http://www.theverge.com/2013/2/13/3985534/google-search-for-android-updated-with-google-now-widget-fandango
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57569250-93/google-now-widget-comes-to-search-app-for-android-4.1/Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!  BRENGT DE XPERIA Z SONY OP DE EERSTE RIJ?
Het wereldje van de smartphones is een harde wereld, veel spelers en er is maar één podiumplaats die telt: de eerste. Sony wil met de nieuwe Xperia alvast een stap in de goede richting zetten. De Xperia Z heeft dan ook heel wat troeven, we belichten voor U de voornaamste en beginnen met de cijfers:

De Xperia is vrij groot, en toch elegant dun met zijn 139x71x7,9 mm. De HD display is 5”, en dat is meer dan behoorlijk. De front en back camera’s hebben 2,2 en 13,1 MP resulutie. Zowel voor als achterkant zijn uit mineraal gehard glas. De in België verkrijgbare kleuren zijn wit en zwart. Met zijn 146 gram is het een mooie, elegante lichtgewicht met veel inhoud. En de inhoud bevat ondermeer een 2.330mAh batterij. En dat is heel wat capaciteit voor een smart. Het geheugen van 16 Gb is met een microSD card uitbreidbaar tot 32 Gb.

Maar het zijn niet de specs waarmee de Xperia Z zich onderscheid van andere smartphones. De Xperia is namelijk volledig waterdicht. In een demo liet Sony zien hoe dit toestel onderwater nog steeds werkt. En dat is wel handig. Je kan de Xperia in regen gebruiken, zonder probleem meenemen op sneeuwverlof, en zelfs bij het koken in de soep laten vallen, en daarna afspoelen met water. De waterbestendigheid is een groot pluspunt.

Uiteraard beschikt Sony’s vlaggenschip over alle mogelijke verbindingstechnologieën: bluetooth, 4G ... maar Sony is ook al jarenlang een topspeler op video en audio gebied. Al hun knowhow en expertise op gebied van geluids-en beeldkwaliteit hebben ze in dit ultradunne toestel gestopt.

We hebben dit androïd toestel nog niet uitgebreid kunnen testen, maar het ziet er alleszins veelbelovend uit. Toch hebben we één opmerking: de aan/uitknop. Deze zit aan de zijkant en steekt uit het toestel. Onze ervaring met dit soort knopjes is dat ze in broek of vestzakken het toestel ongewild durven aan of uitschakelen. Het knopje op de Xperia vraagt wel een beetje druk om het te bedienen, dus we weten niet of het bij dit toestel kans maakt om ongewenst geactiveerd te worden, maar een verzonken knopje past beter bij een mobiel. Of een opberg-etuitje natuurlijk.

Vanaf begin maart kan je gaan kiezen tussen de witte en zwarte versie van de Xperia Z voor een richtprijs van 649€.

We hebben hier natuurlijk niet alle ontelbare mogelijkheden kunnen bespreken, zoals wekker, radio en andere functies  maar die vind je op volgende links zelf terug.[Paul Liekens]
http://www.sony.be/lang/nl/hub/sony-tablet-smartphones
http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-z/ 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** British scientists use man-made DNA speck to store 739kB of digital data
http://www.scmp.com/news/world/article/1135400/british-scientists-use-man-made-dna-speck-store-739kb-digital-data

*** Breakthrough In Using DNA To Store Digital Data
http://www.businessinsider.com/breakthrough-in-using-dna-to-store-digital-data-2013-1#ixzz2Jy1jwpev

*** How To Jailbreak iOS 6 On Your iPhone, iPad Or iPod Touch - In 5 Easy Steps
http://t.co/DBmpME3E

*** Meeste moederborden hebben potentiële spionchip
De Amerikaanse computerbeveiligingsexpert Dan Farmer ontdekte dat op zowat alle werkstation- en ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=aUdaHI%2B2QlMFAHP0neCFrmqSbjI4bgaGuRg8wQXM6fW6lptG5

*** Fotografie: eComtech Toaster Pro     
Steeds meer fotografen hebben een iPad. Het onderweg op je iPad bekijken van beelden die je met een reflex of compact hebt gemaakt is echter lastig. De iPad beschikt niet over een SD-poort om een geheugenkaartje in te stoppen en ook een USB-poort om een kaartlezer aan te sluiten ontbeert het apparaat. De firma eComtech komt nu met een oplossing in de vorm van de Toaster Pro.  Lees verder... (Bron: Breekpunt.nl
http://www.pixelmania.nl/artikel.aspx?rubriekid=2&artikelid=1857&title=eComtech_Toaster_Pro

*** Huawei lanceert een eerste Windows Phone 8 Smartphone –
De Huawei Ascend W1 is beschikbaar vanaf maart 2013, en zal op de Belgische markt verschijnen in de kleuren blauw en zwart. De adviesverkoopprijs zal zich rond de 200 euro situeren.
http://www.huaweidevice.com

*** Huawei Devices betreedt actief de Belgische markt
Met de promotiecampagne ‘Smarter dan de Rest’, introduceert Huawei Devices in maart 2013 een extra jaar garantie op al haar smartphones voor de eerste 100.000 klanten. Om hiervoor in aanmerking te komen dient de klant zich binnen de maand na aankoop van het toestel te registeren op www.huawei-smartservice.be. De garantie wordt ingevoerd met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013.
http://www.huawei-smartservice.be/

*** Interessange lectuur: Digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs
http://www.knaw.nl/Content/Internet_KNAW/actueel/bestanden/Digitale_geletterdheid_Infographic_KNAW.pdf

*** MNM ontfutselt prive-gegevens BV’s
In het kader van Safer Internet Day besloot Peter Van de Veire na te gaan hoe gemakkelijk je via het internet vertrouwelijke informatie kan verkrijgen. De MNM- dj misleidde twintig BV’s door met een fictief e-mailadres hun prive?gegevens te ontfutselen.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00091956

*** 13-jarige journalist in spe maakt hartverwarmende reportage op Krawatencross 2013
Stannah Trapliften sponsort drie teams op de Sterrencross in Lille ten voordele van de mucoviscidosepatiënten
En laat heel wat harten sneller slaan!
http://www.stannah.be
http://www.youtube.com/watch?v=m7yghXP-FrU&feature=youtu.be

*** Meeste moederborden hebben potentiële spionchip
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/meeste-moederborden-hebben-potentiele-spionchip/article-4000243137705.htm


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


NETWAVES OP RADIO SCORPIO

Hou je van elektronische muziek? Dan moet je jezelf (gratis) abonneren op de podcast van Netwaves. Die bevat muziek die gratis beluisterd maar ook gedownload kan worden. Verleden week was het de 250e uitzending, met een "the best of". Op 13 februari volgt een tweede deel daarvan. In streaming live te beluisteren of gratis te downloaden via de podcast feed.
http://archive.org/search.php?query=collection%3Anetwaves&sort=-publicdate
http://www.radioscorpio.be/250stenetwaves


DATA ROMANCE: GHOST IN MY HOUSE
[lounge] Een eigenaardige combinatie: de klank van de muziekinstrumenten is erg warm, die van de zangeres blikkerig, althans in het begin. Erg gevarieerde muziek, redelijk dansbaar. Een band uit Vancouver, Canada, met steengoede muziek. Aan de variaties werd bijzonder veel aandacht geschonken. Op Soundcloud nog meer songs om in streaming te beluisteren. Absoluut de moeite waard.
https://soundcloud.com/dataromance
https://soundcloud.com/dataromance/ghost-in-my-house-lucy


KALABI: WORSHIP
[electro] Muziek naar onze smaak: cool en relax, en toch warm. Lounge met een leuk uptempo ritme. Van de band kan je de songs van het nieuwste album "The Wheel" in streaming beluisteren op bandcamp, waar je het ablum ook kan downloaden mits betaling van 5 Britse pond - of meer.
http://kalabi.bandcamp.com/album/the-wheel
http://kalabi.bandcamp.com/track/worship


ANAIN - TURN UP THE SOUND
[dance] Elektronische muziek met een hoog dans-gehalte, eerder tech/house. De stem van singer/songwriter Mavie Marcos geeft het geheel een zachte toets. Verschillende songs te beluisteren in streaming bij SoundCloud.
https://soundcloud.com/andainofficial
https://soundcloud.com/andainofficial/sets/turn-up-the-sound-remix


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE EERSTE KLANT

Een hoorspel waarvan de opnamekwaliteit iets minder is, maar perfect te beluisteren en verstaan. Het hoorspel dateert uit 1978, en begint als een niet echt aangename verhouding tussen een moeder en haar zoon, en draait uit op... een ontknoping die Roald Dahl had kunnen bedenken.
In een regie van Ad Löbler zetten hoorspel coryfeeën als Gerrie Mantel, Olaf Wijnants en Jan Borkus hun beste beentje voor.
http://hoorspel.wordpress.com/2013/02/13/de-eerste-klant/
Voor u gelezen op Twitter


@recradiocentrum: RT @Mediatuin: Zin om zaterdag misdadig spannend achtervolgingsspel in Gent te spelen? Enige vereiste = android phone. Reageren via @loyvh

@andyabramson: WebRTC is Disrupting the Way Browsers and Telcos View Communication http://t.co/7Aq0MX8d

@roelnd: Nu op http://t.co/yOYuGj4I: Nederlandse startups in finale CeBIT-wedstrijd

@eliodirupo Wilt u mij zelf iets vragen? Neem dan deel aan mijn eerste #Hangout http://t.co/WYdDR9uY

@wimlabie: #Facebook for #dogs. #Dogbook. Hilarious http://t.co/HTW2SR7e

@RWW: A Visual History Of The Photograph [Infographic] http://t.co/QeaVHtJ2

@pbertels: Uitgetest op #ictdag22  Volgende week bij jou op school?  RT @fwyffels: Bouw jouw eigen computerspel met @Dwengo http://t.co/VTX3L2xx

@NozzleChief: Augmented Realitits: eerste Playboy met Layar in de rekken. http://t.co/QXO7MPaK

@stimorolthy: Verzamel je favoriete winkels in een verlanglijst en schenk gepersonaliseerde cadeaubonnen: http://t.co/knFDSTjk

@davy_v: Een héél belangrijke... #Facebook bant automatische updates: http://t.co/cXdqmbSA

@veravandoninck: RT @leyjef: Ongelooflijk knap staaltje programmeerwerk... (checken in Chrome!) #FindyourwaytoOz #Google #Disney http://t.co/OHBQtqBr

@fdenkens: BE Startups twitter list, a wonderful initiative by @blueclock. Anybody missing from the list? - http://t.co/BvndIYTJNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De democratie is een techniek die ons waarborgt
dat we niet beter bestuurd worden dan wij het verdienen.
-anoniem-

 

NETTIES HOUDT ERAAN DE SPONSORS TE BEDANKEN DIE GEZORGD HEBBEN
VOOR ENKELE HEEL LEUKE PRIJZEN BIJ ONZE
NETTIES VERKIEZING!

1 Fritz! box 7390De FRITZ!Box WLAN 7390 combineert alle communicatie functionaliteiten in één apparaat. De router beschikt over twee snelle USB-poorten. Hiermee kan de FRITZ!Box worden aangesloten op meerdere apparaten, waaronder printers, harde schijven en andere USB-apparaten.  Het apparaat biedt via een VDSL-breedbandaanlsluiting overdrachtsnelheden van maximaal 300 Mbit/s. - De FRITZ!Box WLAN heeft een geadviseerde verkoopprijs van €259

(Met dank aan het team van Axicom voor deze prijs)


4 Limited Edition Logitech Colour Collection koffersDaarin zit een Logitech K360 toetsenbord, een Logitech C270 webcam en een Logitech M235 muis, allen uit de Logitech Colour Collection.

( Met dank aan het team van Hill & Knowlton voor deze prijs)

3 pakketten Trend Micro Titanium

De Trend Micro Titanium beveiligingsoplossingen beschermen u en uw gezin tegen de allerlaatste internetbedreigingen. 

De oplossing is gemakkelijk te gebruiken, maar biedt toch een veelomvattende bescherming voor wat u elke dag online doet - e-mailen, omgaan met anderen en surfen over het web - en u wordt niet lastiggevallen met allerlei meldingen en pop-ups.

Versie 2013 bevat ook beveiliging voor sociale netwerken, en een privacyscanner voor Facebook.
(Met dank aan OutoftheCrowd voor deze prijs)

5 Bridgestone sleeën
Sneeuw en veilig autorijden gaan niet zo goed samen als je je rijstijl en banden niet aanpast. Maar dankzij bandenproducent Bridgestone kan je onze kleinste vrienden toch nog veilig naar school brengen met deze mini-sledes. Wij mogen er vijf weggeven.


(Met dank aan het team van Lewispr voor deze prijs)5 smartphone hoesjes van Mitch FirewearFeuerwear, het Keulse modelabel, stelt zijn smartphonehoes ‘Mitch’ voor. Deze hoes is gemaakt van gebruikte brandslangen, waardoor ieder exemplaar uniek is door de verschillende prints en gebruikssporen. Geen enkele smartphonehoes is dus twee keer hetzelfde.  De binnenkant van de hoes is vervaardigd uit fijne microvezel, wat krassen op de display en de achterkant van je smartphone voorkomt.
Een leuk detail is de flap met klittenbandsluiting, die ervoor zorgt dat je smartphone niet uit de hoes kan glijden. Wanneer je de flap opent en er aan trekt, wordt het toestel automatisch uit de hoes getrokken, zodat je makkelijk en snel je telefoon kan opnemen moest dat nodig zijn.

Mitch is verkrijgbaar in de kleuren rood, wit en zwart aan de richtprijs van 39 euro, inclusief BTW.

(Met dank aan het team van NewsenginePR voor deze prijs)

De nieuwe oogst


JETSTRAP: WEBSITE MAKEN
Dit is een 100% webgebaseerde tool om en pagina te maken op het web. Je moet geen kennis hebben van webcode, je kan zo aan de slag met stukjes reeds voorbereide code, en meteen je pagina uitmaken en uittesten.
[Taal: ENG]
http://jetstrap.com/


BISTRI: SOCIAAL NETWERK VOOR SMARTPHONES

Bij verschillende webdiensten, o.a. Facebook, kan je contact leggen met andere mensen en updates met hen delen. Maar ben je op zoek naar iets dat meer privé is, dan is Bistri wel een plaats om te proberen. Het is een sociaal netwerk dat je enkel via een app op je iOS of Android smartphone kan oproepen, en waarop je dan updates van je vrienden kan lezen.
https://itunes.apple.com/us/app/bistri-private-sharing/id563526921?mt=8
http://www.makeuseof.com/dir/bistri-social-network-privately-share-files-friends/


I WISH YOU TO - WENSKAARTEN
Voor mensen die veraf wonen, is niets gemakkelijke als een digitale wenskaart om hen te vertellen dat je aan hen denkt. Bij I Wish You To kan je geanimeerde wenskaarten aanmaken. Het bijzondere bij deze dienst is dat je de kaarten zelf kan tekenen.
[Taal: ENG]
http://iwishyouto.com/


PRIVACYFIX: PROBLEMEN OPLOSSEN

Mensen hebben heel wat persoonlijke informatie staan op hun Facebook en Google account. Informatie die ze eigenlijk liever privé houden, maar onbewust in gevaar brengen. Deze gratis webdienst helpt hen eventuele problemen op te sporen en verhelpen.
[Taal: ENG]
https://www.privacyfix.com/start


JBSTATS: STATISTIEKEN
Vele iOS gebruikers jailbreaken hun toestel, om er de software op te kunnen zetten die zij willen. Maar het is niet simpel om uit te vinden welke jailbreak je moet gebruiken. Deze site kan je helpen, met exacte informatie.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/jb-stats-check-the-jailbreak-status-of-your-ios-device/
http://mofodox.me/jbstats


PLAGIAAT OPSPOREN
Het is zo simpel, en o zo verleidelijk, om informatie op het internet letterlijk te kopiëren. Dat mag niet, vooral niet wanneer je doet alsof jij die content zelf geschreven hebt. In dit artikel bij Educators Technology vind je verschillende tools waarmee je plagiaat kan opsporen. Erg handig voor leerkrachten, die papers van studenten moeten beoordelen!
[Taal: ENG]
http://www.educatorstechnology.com/2013/02/great-web-tools-to-detect-plagiarism-in.html


PULP-O-MIZER: COVER MAKEN

Een leuk idee, om eens verrassend uit de hoek te komen. Met deze webdienst kan je namelijk zelf een cover aanmaken van een van die oude pulp-magazines, en voorzien van de tekst die je wil. Wij maakten alvast een Netties-cover!
[Taal: ENG]
http://thrilling-tales.webomator.com/derange-o-lab/pulp-o-mizer/pulp-o-mizer.html


DOCRACY: WIJZIGINGEN IN GEBRUIKSVOORWAARDEN
Nu privacy zo'n hoog goed geworden is, is het absoluut zaak om in het oog te houden wanneer een bedrijf plots de gebruiksvoorwaarden (terms of service) verandert. Deze site houdt dat in het oog. Wat nog niet wil zeggen dat die ToS nu veel begrijpelijker geworden zijn, maar zo krijg je alvast toch een klein beetje conrole...
[Taal: ENG]
https://www.docracy.com/tos/changes
http://www.theverge.com/2013/2/6/3951050/tracking-terms-of-service-changes-to-catch-the-next-instagram


8 TOOLS OM POSTERS TE MAKEN

In een klaslokaal kan een poster van pas komen. Je kan er informatie op zetten, feiten, data, en dat alles in een visueel aantrekkelijke manier.
In dit artikel bij Educators Technology vind je de links en bespreking van 8 tools die bijzonder goed geschikt zijn om zulke posters aan te maken.
[Taal: ENG]
http://www.educatorstechnology.com/2013/02/the-best-10-tools-to-create-posters-for.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ARTIESTENGIDS
Een online platform dat artiesten in contact wil brengen met organisatoren. Het spijtige is wel dat het aantal artiesten dat je kan bespreken beperkt is - slechts 13! Toch een mooi initiatief.
[Taal: NL]
http://www.artiestengids.be/nl/vind-artiest


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALCOHOLHULP
Vaak ben je je zelf niet bewust van het feit dat alcohol té zachtjes binnengaat, en een dagelijks ingrediënt geworden van je leven. Deze site helpt je niet alleen om na te gaan of je nog gezond bezig bent, maar ook om, als je merkt dat er toch iets verkeerd loopt, op een anonieme wijze er iets aan te doen.
[Taal: NL]
http://www.alcoholhulp.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WERELDRADAR

Deze zoekmachine voor reizen gaat wel op een bijzondere manier tewerk: je geeft gewoon het budget op dat je kan spenderen, het aantal dagen dat je weg kan, in welke periode, en de website zoekt voor jou waar jouw budget je kan brengen. Hiervoor worden volgens de makers van de site 12 reisaanbieders geraadpleegd.
[Taal: NL]
http://www.wereldradar.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D PANORAMA
Prachtige foto's van landschappen in Utah, die je in panoramisch overzicht kan bekijken. Indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://www.utah3d.net/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FIND YOUR WAY TO OZ

Een samenwerking van Google en Disney, om de kracht van de Chrome browser te temonsteren. Zo kan je met je webcam een verbinding maken met de website, en verrassende effecten toevoegen aan je afbeelding. Een ervaring die we niet aanraden voor mensen die geen superkrachtige processor hebben, of een supersnelle verbinding.
Om uit te proberen...
[Taal: ENG]
http://www.findyourwaytooz.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NOTDOPPLER
Het lijkt weeral zo simpel, maar het is dat echt niet: je moet gewoon je cursor van punt A naar punt B brengen, en daarbij bewegende obstakels vermijden en ook de randen van de tekening. Het begint op een simpel niveau, maar wordt verduiveld moeilijk!
[Taal: ENG]
http://www.notdoppler.com/files/pointer.sw


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  

- why even the smallest website should be secured and monitored for bad code
http://belsec.skynetblogs.be/archive/2013/02/14/why-even-the-smallest-website-should-be-secured-and-monitore.html

*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Action Camera Review – zijn er alternatieven voor de GoPro helmetcamera?
http://www.belgiancowboys.be/web/phare-conference-te-gent-op-262-over-de-toekomst-van-het-internet-adv/
- Realtime Responsive Typography
http://www.belgiancowboys.be/web/realtime-responsive-typography/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Overheid liet bedrijven onwetend na cyberaanval
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3394031/2013/02/14/Overheid-liet-bedrijven-onwetend-na-cyberaanval.dhtml
- Een paar klikken en 5 dollar voor een relatie op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3393946/2013/02/14/Een-paar-klikken-en-5-dollar-voor-een-relatie-op-Facebook.dhtml

 
 *** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
- 360 graden panorama foto's maken
Instant Pano is gratis photo stitching software. Hiermee kun je van een reeks gewone foto's 360 graden cylinder-foto maken. Om zo'n panorama foto te maken dien je eerst losse foto's te maken van de omgeving 360 graden om je heen. Hierbij mag je geen stukjes overslaan
http://www.fan.tv/digitaal/software/18548-360-graden-panorama-fotos-maken
- Sonos Playbar
Sonos PlaybarSonos komt met een soundbar waarmee je iedere flatscreen televisie van een geweldige geluidskwaliteit kunt voorzien. Deze Sonos Playbar is daarvoor uitgerust met niet minder dan negen speakers. De soundbar is een nieuw product voor Sonos, dat zich tot dusver richte
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20373-sonos-playbar

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Wandsteun voor flatscreen amper 4,9 mm dik
Multibrackets neemt het voortouw in ultradunne wandsteunen met een vaste wandsteun die slechts 4,9 mm dik is.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7165&artid=7165
- Print je eigen promotiemateriaal dankzij OKI
Printerfabrikant OKI lanceert voor het eerst digital white-tonerprinters, waarmee witte afbeeldingen of tekst afgedrukt kunnen worden. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7116&artid=7116

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Hoe raakt het internet bij de Belg?
http://www.digimedia.be/News/nl/13753/hoe-raakt-het-internet-bij-de-belg.html
- ProduWeb ontwikkelt een crowdfunding platform
http://www.digimedia.be/News/nl/13752/produweb-ontwikkelt-een-crowdfunding-platform.html


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Geocities op Tumblr
http://computertaal.info/2013/02/13/geocities-op-tumblr/
- Decayfilm: zombies in de Large Hadron Collider
http://computertaal.info/2013/02/14/decayfilm-zombies-in-de-large-hadron-collider/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Brein wil meer 'illegale' links in Google laten verwijderen
http://tweakers.net/nieuws/87295/brein-wil-meer-illegale-links-in-google-laten-verwijderen.html
- Leerlingen opgepakt na installatie spyware op laptops docenten
http://tweakers.net/nieuws/87294/leerlingen-opgepakt-na-installatie-spyware-op-laptops-docenten.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Apple's mobiele besturingssysteem zorgt voor Europese netwerkproblemen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-s-mobiele-besturingssysteem-zorgt-voor-europese-netwerkproblemen/article-4000248158233.htm
- Verkoop consumptiegoederen kent sterk laatste kwartaal in België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/verkoop-consumptiegoederen-kent-sterk-laatste-kwartaal-in-belgie/article-4000248396909.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Een Microsoft Surface voor je Valentijntje? Nu in Belgische winkels
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/een-microsoft-surface-voor-je-valentijntje-nu-in-belgische-winkels/
- Een Microsoft Surface voor je Valentijntje? Nu in Belgische winkels
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/een-microsoft-surface-voor-je-valentijntje-nu-in-belgische-winkels/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
SCHOONMAAK (MAC OS X 10.8.+)
 
Je Apple computersysteem en de programma's slaan bepaalde gegevens op in een cache (tijdelijk geheugen) op de harde schijf.
Na verloop van tijd kan het voorkomen, dat de gegevens in de cache worden gecorrumpeerd, hetgeen leidt tot onvoorspelbaar gedrag van het systeem of programma's.
Schoonmaak (1) reinigt naar keuze de caches van (geopende) programma's en start deze eventueel ook weer op.
Na afloop wordt de status van de bewerking weergegeven.
Schoonmaak is verkrijgbaar via de AppStore voor nog geen euro. (2)[Sjeef]
http://www.amt-soft.nl
https://itunes.apple.com/nl/app/schoonmaak/id521445202?mt=12


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WEGGGEVERTJES VAN MICROSOFT: WINDOWS PHONE DESKTOP
Windows 8 - Mac - freeware
Heb je een Windows phone, dan kan je met deze tool gemakkelijk data uitwisselen tussen computer en smartphone, zowel bij je Windows computer als je Mac. Heb je Windows 7, dan moet je het met de Zune Software doen.
http://www.chip.de/downloads/Windows-Phone-Desktopanwendung_58339883.html
http://www.windowsphone.com/en-us


WEGGEVERTJES VAN MICROSFOT: IMAGE COMPOSITE EDITOR

Windows all - 2,2 MB - freeware
Deze sofware maakt van meerdere, elkaar overlappende foto's, één grote panoramische foto, een panorama-opname dus. De foto's moeten wel vanuit hetzelfde standpunt uit geschoten zijn.
Bij CHip.de een fotoreportage met instructies.
http://www.chip.de/bildergalerie/Stylishe-Panoramabilder-im-Handumdrehen-Microsoft-Image-Composite-Editor-Galerie_48272837.html
http://research.microsoft.com/en-us/UM/redmond/groups/IVM/ICE/


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: UITNODIGINGEN
Sjablonen voor WOrd - freeware
Wellicht heb je al begrepen dat Microsoft heel wat gratis tools heeft, ook sjablonen voor Word. Dit is een reeks sjablonen waarmee je een uitnodiging kan versturen voor een verjaardag. De tekst kan je heel simpel aanpassen. Aan de slag!
http://office.microsoft.com/nl-nl/templates/uitnodiging-verjaardag-TC010290556.aspx


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: MICROSOFT DESKTOPS

Windows all - 60,9 KB - freeware
Handig. Deze tool zorgt ervoor dat je vier virtuele desktops op je eigenlijke desktop kan zetten, zodat je enorm veel plaats wint - en efficiënter werken kan.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/cc817881.aspx


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: WINDOWS ESSENTIALS
Windows - freeware
De Windows Essentials horen op elke computer thuis; het zijn namelijk de bekende onderdelen van de vroegere Live-suite van Microsfot: Messenger, Movie Maker, Mail, Fotogalerie, Skydrive. Je kan kiezen tussen de full-installer en de web-installer.
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-live/essentials-home


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: SKYDRIVE
Windows - freeware
Iedereen die een Live-account heeft, heeft ook recht op een gratis Skydrive, een virtuele ruimte voor het bewaren van bestanden. De documenten daar kan je ook met anderen delen, zodat zij die ook kunnen delen.
Van SkyDrive bestaat er ook een app, waardoor bestanden die je in een bepaalde map op jouw commputer zet, automatisch gesynchroniseerd worden met je cloud-skydrive.
http://windows.microsoft.com/en-US/skydrive/download


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: SYSINTERNEALS
Windows - freeware
We hebben het al vaker gehad over deze collectie software, die wel 60 tools bevat voor mensen die graag aan hun systeem sleutelen, zoals de Process Explorer en AUtoRuns. Een must have!
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb842062.aspx


WEGGEVERTJES VAN MICROSOFT: USB/DVD DOWNLOAD TOOL
Windows - freeware
Wil je backup maken van je computer die je vanop een extern medium kan opstarten, maar heb je geen DVD ddrive in je computer, dan brengt deze tool redding: hiermee kan je namelijk een opstartbare USB stick maken. De stick moet wel 4 GB ruimte minstens hebben, en je computer moet het opstarten vanop USB ondersteunen.
http://www.microsoftstore.com/store/msstore/html/pbPage.Help_Win7_usbdvd_dwnTool


PIXELTONE: FOTO'S BEWERKEN MET JE STEM
Een ongewoon, en tamelijk gedurfd concept, want wie zou nu denken dat je een beeldbewerker met je stem kan bedienen - je moet toch immers vaak delen selecteren van een foto, om die te bewerken?
Toch is dat wat PixelTone doet. Bij Petapixel vind je een filmpje waarin getoond wordt wat deze software vermag.
http://www.petapixel.com/2013/02/12/pixeltone-a-futuristic-image-editor-lets-you-shop-photos-using-your-voice/
http://www.cond.org/pixeltone.html


TAXI BOOKING VOOR TOMTOM

iPhone
Een app voor de iPHone en binnenkort ook voor de Android, waarmee je in Amsterdam en Rotterdam een taxi kan bestellen. Heel handig, want je krijgt meten ook de naam en het profiel van de chauffer, gegevens over zijn taxi, en ook wanneer hij bij je zal aankomen.
Een uitgebreide beschrijving bij DutchCowboys.
http://www.dutchcowboys.nl/mobile/27419?utm_source=Dutchcowboys&utm_medium=Twitter
https://itunes.apple.com/nl/app/tomtom-taxi-booking/id580135005?mt=8&uo=4

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Waneer een mens een tijger wil doden, noemt men dat sport;
wanneer een tijger hem wil doden, noemt men dat wreedheid.
-anoniem-