Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 787 van 9/2/2013Gegroet lezer,
De stap is gezet: we geven Windows 8 een kans. Alhoewel onze huidige laptop, een Toshiba Satellite, het nog altijd heel goed doet, hebben we het bakje ingeruild voor een nieuwer model, eveneens van hetzelfde merk, maar dan met de nieue versie van het Windows besturingssysteem op. Gewoon een kwestie van onze lezers ook tips over dit OS te kunnen geven.
Het bakje staat al een tiental dagen op onze redactie, maar we zijn er nog niet toe gekomen om het te installeren. Een nieuwe computer in gebruik nemen vergt nu eenmaal heel wat werk, vooral wanneer je tamelijk gespecialiseerde software op het bakje hebt staan, die je netjes aangekocht hebt, en waarvoor je nu weer de doosjes en licenties moet bijeenzoeken.
Op de nieuwe laptop komt in elk geval de nieuwe Office 365, met zijn cloud-mogelijkheden. Ook van dit experiment zullen we regelmatig verslag uitbrengen van ons wedervaren: kan je echt werken met cloud-software en cloud-documenten, of is het internet nog onvoldoende alom tegenwoordig?

Ondertussen is er natuurlijk deze nieuwsbrief, waarin wij getracht hebben zoveel mogelijk interessante berichten te verzamelen. Wil u reageren, hebt u zelf suggesties, dan zijn al uw commentaren erg welkom op het gekende adres: redactie@netties.be

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
KIM DOTCOM BLOKKEERT ZOEKMACHINE MEGA-SEARCH.ME
Wordt Mega dan toch een perfect legale site?

Kim Dotcom, de man achter de nu ter ziele gegane site MegaUpload, is een man die niet bij de pakken blijft zitten. Nadat zijn website met veel machtsvertoon gesloten werd, zijn huis een inval te verduren kreeg van de politie, heeft hij zich eventjes koest gehouden, maar liet duidelijk in de pers verstaan dat hij zou terugkomen.

Hij hield zijn woord, en richtte enkele weken geleden een nieuwe website op, Mega. Daar kan je, net als bij andere online bewaarplaatsen, bestanden plaatsen in een eigen ruimte, en als je dat wil kan je de link naar die bestanden ook delen met anderen. Wat natuurlijk de deur openzet naar piraterij. Met deze nuance: wanneer je je virtuele locker afsluit, dan heeft niemand iets te maken met wat jij daar plaatst, legaal of niet. Zet je je kastje open, zodat iedereen de inhoud ervan kan downloaden, dan word jij wel verantwoordelijk voor de inhoud - maar ook Mega zelf, omdat het het downloaden van illegale content niet mag faciliteren.

Daarom heeft Kim Dotcom voor zijn nieuwe website een door vele juridische raadgevers opgesteld beleid uitgewerkt, waarbij hij inhoud die illegaal is, zal verwijderen, wanneer de auteursrechthebbende hem daarom vraagt. Wat slim en correct is - alhoewel sites zoals The Verge hierover toch vragen stellen (1).

Vermits de inhoud van bestanden versleuteld is, en Mega zelf de gebruiker aanraadt om die versleuteling te gebruiken wanneer hij de link naar een bestand doorgeeft, kan Mega eigenlijk niet weten wat er in de bestanden staat. Mega gaat er zelfs prat op dat zoekmachines zoals Google de bestanden op de site niet kunnen vinden.

Toch was er een zoekmachine ontstaan, Mega-Search.me, die wél links naar gepirateerde bestanden bracht. Volgens The Next Web kon dit, om de simpele reden: deze zoekmachine kon zelf geen index opstellen van de bestanden op Mega, maar gebruikers konden die links wel aanbrengen bij de zoekmachine. En zo kon jij daar dan op zoek gaan naar gepirateerde films, spelletjes, software...

Kim Dotcom zag dit met lede ogen gebeuren, en nam onmiddellijk maatregelen. Nadat het klachten regende over illegale bestanden, verwijderde het die links meteen; maar omdat hij zelf, wegens de versleuteling, niet kon zien of bij de betwiste bestanden ook legitieme zaten, werden er uiteraard een paar teveel verwijderd.

Kortom: het werd een heel boeltje. Kim Dotcom zou ondertussen volgens The Verge de sympathie van de piraten verliezen, en ook de stimulans om te pirateren op de site zou aan het verdwijnen zijn. Wat niet wil zeggen dat alle internauten nu plots netjes bestanden legaal gaan aankopen - er zijn nog voldoende sites waar zij terecht kunnen voor hun illegale hap...
http://torrentfreak.com/kim-dotcom-mega-search-engines-have-to-play-by-the-rules-130201/
http://www.theverge.com/2013/1/31/3933774/kim-dotcoms-new-site-mega-is-a-flop-with-pirates-and-heres-why
http://thenextweb.com/insider/2013/01/31/in-less-than-24-hours-kim-dotcoms-mega-blocks-third-party-search-engine-that-indexed-some-of-its-files/


TIM BERNERS-LEE VINDT DAT DE GEBRUIKER ROOT TOEGANG MOET HEBBEN
En apps voor elk platform is gekkigheid. Goed gesproken!

Tim Berners-Lee, de man die mee aan de wieg stond van het internet, is echt een man naar ons hart. In een toespraak op de Linux.conf;au 2013 in het Australische Canberra, vertolkte hij twee standpunten die de koe bij de horens vatten.

Om te beginnen hekelt hij het feit dat je bij sommige toestellen niet meer de vrijheid hebt om te installeren wat je wil, omdat je op die toestellen geen "root-access" hebt, of de rechten van beheerder/admin. Het is inderdaad een trend die bij Apple ingezet werd, en nu ook door Windows stilaan overgenomen wordt: je mag enkel programma's installeren die door de maker van het OS goedgekeurd zijn. "Het recht om root toegang te hebben op je toestel, is het recht om dingen te bewaren die in jouw dienst werken". Maar tegelijk waarschuwde hij ervoor dat dit een risico inhoudt: wanneer jij een toepassing installeert in admin modus, dan kan die toepassing deze rechten erven, en er misbruik van maken. Hij riep de verzamelde gemeenschap, een tamelijk geeky gezelschap, op om na te denken over hoe dit veiliger kan worden.

Verder sprak hij zich uit tegen de trend om native apps te ontwikkelen voor elk mogelijk platform: eentje voor de iOS toestellen, eentje voor Android, enz. Het is mankracht verspild, het is vervelend voor de ontwikkelaar, en, belangrijker nog, elke app wordt een geïsoleerd eiland van informatie, in plaats van met het levende web verbonden te zijn. "Er is geen URL in de adresbalk, zodat ik het niet kan bookmarken. Ik kan het niet tweeten, ik kan het niet liken of disliken".

En bedrijven zouden in de plaats caarvan open standaards moeten gebruiken zoals HTML5. De hele toespraak lees je bij ZDNet. Wij nemen in elk geval onze hoed af voor deze man, en hopen dat velen zijn toespraak gehoord hebben - en ernaar zullen handelen!
http://www.zdnet.com/apps-no-root-your-device-serves-others-berners-lee-7000010661/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee
http://www.lifehacker.com.au/2013/02/the-tech-wisdom-of-sir-tim-berners-lee/


PNG VERVANGT STILAAN HET GIF FORMAAT
Kleiner in omvang, beter van kwaliteit

Wanneer je aan de meeste internauten vraagt in welk formaat een beeldbestand opgeslagen wordt, dan zullen zij er meteen drie opnoemen: JPG, PNG en GIF. GIF is ondertussen 25 jaar oud, en werd  oorspronkelijk ontwikkeld door CompuServe. Toen er discussies ontstonden over de patenten die bij GIF hoorden, werd een nieuw formaat ontwikkeld: PNG. Het heeft echter een hele tijd geduurd vooraleer PNG ingeburgerd raakte - tot nu dan. Want volgens gegevens van W3tech is PNG nu voor het eerst populairder dan GIF.

De reden daarvoor is tweeërlei: een PNG bestand is veel kleiner dan GIF, en bovendien is de kwaliteit beter - een breder bereik van kleurendiepte, en meer opties bij transparantie. Het enige waar GIF beter in is, is de animatie - bewegende GIFs of animated GIFS zijn nog altijd populair, zij het niet bij iedereen.

Er zijn evenwel geografische verschillen: PNG is heel populair in Europa, minder in azië. Het gebruiker ervan is groter op UNIX-achtige systemen dan op Windows, en Google lijkt een fervente aanhanger te zijn, want het wordt gebruikt op 95,6% van alle Google Servers.

Gebruik jij zelf ook PNG of liever nog GIF? Persoonlijk geven wij de voorkeur aan JPG, waarover in dit artikel met geen woord gerept wordt. Naar onze mening zijn PNG's niet altijd het meest economische formaat, vooral niet bij afbeeldingen met kleine afmetingen. Pas wanneer je over grotere afmetingen spreekt, bijvoorbeeld over een schermafdruk van het hele scherm, dan wordt een PNG zuiniger dan een JPG bij het opslaan. En jij?
http://w3techs.com/blog/entry/the_png_image_file_format_is_now_more_popular_than_gif
http://www.buzzfeed.com/jwherrman/the-gif-is-actually-getting-less-popular


EN HOE DOEN DE BROWSERS HET?
Traditionele browser vallen aan op mobiele markt

Voor de "gewone" computer (desktop en laptop) was het altijd een interessante strijd tussen de browsers. Waar op een bepaald moment de Internet Explorer browser van Microsoft op bijna alle computers gebruikt werd, hebben sindsdien concurrerende browsers een flinke knauw toegebracht aan die hegemonie.

Hoe is de situatie nu? Wel, de verschillende browsers hebben allemaal nieuwe versies uitgebracht: IE werd versie 10, en we kregen ook Firefox 18 en Chrome 24 te verwerken. Het marktaandeel van IE bedraagt nu 55,14%, Firefox 19,94%, Chrome 17,48%. Safari moet het met 5,24% doen en Opera met 1,75%. Bekijkt men de evolutie tegenover verleden maand, dan is IE lichtjes gestegen, en Chrome lichtjes gedaald. (1)

Voor de mobiele toestellen is de toestand totaal verschillend; daar was de Safari browser van de iPhone en iOS toestellen al een hele tijd de onbetwiste koning, met een marktaandeel van 61%, Android 21,5%, Opera Mini 9,8%. Maar waar dit browsers zijn die standaard op het toestel zitten, doet zich de laatste tijd het fenomeen voor dat alternatieve browsers, door de gebruiker zelf geïnstalleerd, opgang maken. Zo werd bij de meting in januari genoteerd dat de Chrome browser, die werkt op Android 4.0, nu goed is voor 2,0%, en IE voor 1,3%. Daarmee steekt het de Blackberry browser, die traditioneel op de 5e plaats staat, voorbij. (2). En er is zelfs een nieuwe browser op de mobiele markt: Silk, afkomstig van Amazon.

Nu moet hier wel bij gezegd worden dat het gebruik land per land kan verschillen. Zo wordt het succes dat de iOS toestellen in de VS hebben, niet herhaald in Europa. Volgens iStats zou in Europa de iPhone slechts goed zijn voor 35,73%, terwijl Android daar met 39,85 gaat lopen, Blackberry 5,63%, Opera 6,72%, iPod Touch 3,18%, Nokia 2,0, IE Mobile 2,7, Chrome 1,86, Dolfin 0,56 en andere 1,78%.
http://thenextweb.com/apps/2013/02/01/ie-breaks-55-market-share-as-three-month-old-ie10-passes-1-chrome-is-only-browser-to-decline/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57567064-93/chrome-ie-silk-pry-open-mobile-browsing-market/
http://gs.statcounter.com/#mobile_browser-eu-monthly-201201-201301


WIKIMEDIA BRENGT GEODATA UIT
Maakt het gemakkelijker om informatie te vinden over een plek

Een aankondiging, die wegzinkt tussen alle geweld van de Googles en Apples van deze aarde - maar toch, naar onze bescheiden mening, erg belangrijk is omdat het een basis kan zijn voor de ontwikkeling van allerlei apps.

De Wikimedia Foundation heeft namelijk een nieuwe extensie uitgebracht aan MediaWiki, waardoor er ook geografische data toegevoegd worden aan individuele artikels in de wiki. Het is de bedoeling dat, wanneer iemand in de toekomst nog een artikel schrijft in de Wiki, het gewoon wordt om ook de coördinaten bij te voegen.

Dat maakt het gemakkelijker en leuker om informatie te vinden over een bepaalde plek. En dan is het maar aan apps-makers om gebruik te gaan maken van deze coördinaten om ideetjes uit te werken. Sta je bijvoorbeeld op een bepaalde plek, dan kan je niet alleen informatie opvragen over het beroemde gebouw dat je voor je ziet, maar door de coördinaten te gebruiken, krijg je bijvoorbeeld in een app te zien wat hier allemaal nog voor interessants te weten valt over de plek, welke andere interessante gebouwen hier nog zijn, welke schilder of beroemde persoon hier gewoond heeft, enz.

Een mooie ontwikkeling, die veel mogelijkheden creëert!
http://ostatic.com/blog/wikimedia-foundation-releases-geodata-for-geotagging-wikipedia
TRANSPORTER: ONLINE, MAAR OFF-CLOUD
Revolutionaire tool om bestanden overal op te halen, te delen, te beschermen

Connected Data is een bedrijf dat met gelden van investeerders opgericht werd, en nu klaar is om zijn eerste hardware uit de fabriek te rollen: de Transporter. Dat is een stukje hardware dat er echt wel intrigerend uitziet, en volgens de fabrikant als "online, maar off-cloud" geprezen wrdt.

Met de Transporter zou je kunnen communiceren en bestanden delen met computers en andere Transporters uit de hele wereld, terwijl ondertussen ook de bestanden beveiligd zijn. De gewone, traditionele hardware om bestanden op te slaan is niet verbonden met het internet, waardoor het moeilijk is om die te delen en data te synchroniseren. Er is wel een oplossing: alles in de cloud zetten, maar dat kan duur uitvallen voor mensen die met heel veel data werken. De Transporter zou dan het midden tussen beiden moeten hebben.

In tegenstelling tot diensten zoals Dropbox of Google Drive worden de bestanden niet naar de cloud geüpload, maar blijven zij op de Transporter staan, vanwaar zij rechtstreeks gedeeld worden naar andere geautoriseerde Transporters, waar ook ter wereld, via een soort peer-to-peer systeem. Bovendien moet je geen maandabonnement betalen, omdat jouw data enkel en alleen op jouw Transporter bewaard wordt.

Volgens Dvice.com is het toestel "dummy-proof", wat wil zeggen dat elke kluns ermee aan de slag kan: het is simpel om te installeren en er is een gemakkelijk te begrijpen desktop app, en webgebaseerde manager.

Er zouden drie versies komen van de Transporter: $199 zonder opslagruimte, $299 met 1 TB ruimte, en $399 voor 2 TB.

Mooi ziet het er wel uit...
http://venturebeat.com/2013/01/31/investors-open-gates-for-online-but-off-cloud-storage-device/
http://www.filetransporter.com/learn-more/
http://www.dvice.com/2013-1-31/transporter-makes-sharing-files-fast-and-easy-without-cloudMICROSOFT LANCEERT APPS FOR OFFICE
Benadrukken nogmaals het online karakter van productiviteitssuite

 Verleden week heeft Microsoft Office 365 uitgebracht, de nieuwe versie van de Office kantoorsuite waarbij je niet langer software koopt, maar er een abonnement op neemt. Later volgt een uitgebreide bespreking van de bekende kantoorsuite, maar voorlopig mag het volstaan dat bij de suite echt de nadruk gelegd wordt op de combinatie met internet, vermits je al je documenten ook rechtstreeks in de cloud bewaren kan.

Microsoft heeft nu vijf Apps uitgebracht voor Office, waarmee je rechtstreeks vanuit de verschillende onderdelen van Office kan gaan zoeken in de index en databanken van de Bing zoekmachine. Het zijn:
- Bing Maps voor Office, waarmee je mapping tools bijvoorbeeld in Excel kan gebruiken om data op bepaalde plekken vast te pinnen.
- Bing Finance voor Office: importeer financiële data uit Bing naar Office, zoals aandelenkoersen
- Bing News Search: zoek naar nieuws vanuit Word en kopieer het rechtstreeks naar een document
- Bing Dictionary: deze app is enkel in het Engels en breidt de ingebouwde thesaurus en woordenboeken van Word uit met de online informatie
- Bing Image Search: vanuit Word kan je zoeken naar afbeeldingen en het resultaat in je Word document importeren.

Dit alles is verkrijgbaar in de Office Store, zoals nu Office.com genoemd wordt, waar je nog veel meer add-ons en tools voor de Office suite vindt.
http://office.com/
http://thenextweb.com/microsoft/2013/01/31/bing-launches-5-apps-for-office-including-bing-finance-for-excel-bing-image-search-for-word/


NEEN, GOOGLE BETAALT FRANKRIJK NIET OM TE MOGEN LINKEN
Maar ja, het is wel degelijk slecht voor het open internet

Google en Frankrijk, het is geen gemakkelijke verhouding. er waren de discussies over het digitaliseren van boeken die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn. Er was de eis van Frankrijk dat Google zou moeten betalen voor het verwijzen naar nieuwsartikels in Google News. En dan was er nog de eis van een Google-belasting, omdat de zoekgigant wel inkomsten wint bij de internauten in Frankrijk, maar daar geen centiem belastingen betaalt, terwijl de Franse overheid en de Franse providers moeten zorgen voor een steeds zwaardere infrastructuur om alle Google-data te kunnen versluizen (natuurlijk gaat het om meer dan Google-data alleen, maar zo wordt het in de volksmond samengevat).

Verleden week kwam dan het bericht dat Google een initiatief neemt om een fonds op te richten, het Digital Publishing Innovation Fund, waarin het 60 miljoen euro pompt. Dit fonds komt er als gevolg van gesprekken tussen CEO Eric Schmidt en de Franse president Hollande; bovendien zou Google "het partnerschap met de Franse uigevers verdiepen om hen te helpen hun online inkomsten te verhogen via onze adverteertechnologie".

Nu mag Google dit nog honderd keer beweren dat het nu niet heeft toegegeven aan Frankrijk, dat het nu niet gaat betalen voor het linken naar artikels, en dat het dit gebaar vrijwillig gesteld heeft, voor de meeste mensen komt het wel zo over. En dat, zo stelt Matthew Ingram in GigaOm, is een slechte zaak voor het vrije en open internet, want het zou een gevaarlijk precedent kunnen vormen. In zekere zin heeft Google toegegeven op afpersing, en een afperser komt altijd terug om meer. En meer. En het effent de weg om ook aan andere "grootverbruikers", de Netflixen en de Hulu's van deze wereld te gaan vragen om ook te betalen...

Blogger Lauren Weinstein stelt dat, de dingen die Frankrijk aanklaagt over Google, gewoon deel uitmaken van de fundamentele aard van het open internet, met websites die publiek toegankelijk zijn. Dat Google toegeeft, zendt een duidelijke boodschap de wereld in, die het open internet en web ten ondergang kunnen brengen. En wij zijn geneigd hem gelijk te geven...

Meer over dit probleem o.a. bij GigaOm, The Next Web, pronews.
http://gigaom.com/2013/02/04/why-googles-settlement-with-french-publishers-is-bad-for-the-web/
http://www.webpronews.com/google-agrees-to-support-publishers-in-france-2013-02
http://thenextweb.com/media/2013/02/01/google-sidesteps-france-link-tax-reaching-a-e60m-deal-to-help-publishers-move-to-the-digital-age-instead/


FACEBOOK GEEFT TRANSPARANTIE OVER ADVERTENTIES
En geeft betere tool om nieuws te ontdekken

Enkele positieve en minder positieve berichten over Facebook. Eerst het positieve: Facebook geeft meer transparantie over doelgerichte advertenties. Bij advertenties die afgestemd zijn op profielen, zal je dit kunnen merken door een speciaal icoontje. Maar dat icoontje komt alleen te voorschijn wanneer je de cursor over de "X" beweegt de advertentie, en zelfs die X wordt enkel zichtbaar wanneer je de cursor erover beweegt. Een transparantie die de meeste gebruikers dus niet eens zullen zien... (1)

Verder wil Facebook het gemakkelijker maken om nieuws te ontdekken; je kan al nieuws ontdekken via de likes van je vrienden en hun favoriete pagina's, maar dat is blijkbaar niet voldoende voor Facebook. Het zorgt nu voor een feed, die "Articles related to..." heet, waarin links vertoond worden naar artikels die verwant zijn aan de artikels die jij zelf al geliked hebt. Wellicht, zo meent TechCrunch, is dit initiatief bedoeld om apps zoals Flipboard, Puls en Zite te pas af te snijden, en de gebruiker op de Facebook pagina te houden (2)

Ondertussen komt van Marketingvox een toch wel bijzonder verhaal over Facebook, marketing en nieuwsmedia. Volgens deze website zou Facebook de postings van nieuwsmedia afknijpen, zodat slechts één op de vijf of zes postings getoond worden aan Facebook gebruikers, die nochtans via opt-in gekozen hadden om dit nieuws te zien. En dat Facebook nu de uitgevers de kans biedt om, tegen betaling uiteraard, te adverteren bij de opt-in leden. Wat toch wel een beetje unfair lijkt, zo stelt MarketingVox: de uitgevers hebben vaak veel investeringen gedaan om een Facebook pagina te creëren en te bevolken met nieuws, en dan zou je toch mogen verwachten dat de lezers die zich via Facebook aangemeld hebben, ook vrijelijk bereikbaar zouden zijn...(3)

http://adage.com/article/digital/facebook-make-targeted-ads-transparent-users/239564/
http://techcrunch.com/2013/02/02/facebook-news-discovery/
http://www.marketingvox.com/blush-off-facebook-for-disappointed-publishers-052004/?utm_campaign=newsletter&utm_source=mv&utm_medium=textlink
http://arstechnica.com/gadgets/2013/01/save-the-world-by-not-giving-out-unwanted-free-phone-chargers/INSTAGRAM TREKT NAAR HET WEB
Phone Only is dus toch niet alleen zaligmakend...

logo instagram Fotodienst Instagram heeft al een geschiedenis achter zich. Begonnen meer dan twee jaar geleden als fotodienst waarop je filters kon toepassen, was het in den beginne enkel verkrijgbaar als app voor iOS toestellen. Hierdoor kreeg de app een air van exclusiviteit - in zoverre zelfs dat, toen de app midden verleden jaar ook beschikbaar werd voor Android toestellen, vele gebruikers een niet zo sympathieke "there goes the neighbourhood" reactie lieten horen.

Maar het was in elk geval wel zo dat Instagram een minieme aanwezigheid had op het internet: je kon wel een foto bekijken op het web, indien je de link doorgespeeld kreeg via vb Twitter, maar je kon de andere foto's van een gebruiker niet bekijken, of de gebruiker volgen. Midden juni leek INstagram dan toch af te stappen van die "mobile first" houding, en begon het zijn aanwezigheid op het web uit te bouwen. Voortaan kon je ook een commentaar geven op een foto, en een Like geven. In november volgde dan de uitbouw van profielen van de gebruikers, zodat je alle foto's van een gebruiker kan bekijken.

En nu is het dan zover: voortaan heb je ook de feeds op de website van Instagram, zodat eindelijk 75% van de mogelijkheden die je in de app hebt, overgezet zijn naar het web. Je kan dus gebruikers volgen, en een update ontvangen wanneer zij een nieuwe foto gepost hebben.

75% van de mogelijkheden, want je kan geen foto's rechtstreeks naar je online profiel uploaden vanuit de browser, en de tools om foto's te bewerken zijn niet beschikbaar op de website. En Instagram is niet van plan om de upload naar de website mogelijk te maken, zo lees je bij WebPronews, want dit behoort niet tot de taak van Instagram: "Instagram draait rond foto's onderweg, in de echte wereld, in real time".
http://www.webpronews.com/instagram-finally-has-a-true-web-presence-minus-photo-uploads-2013-02
http://blog.instagram.com/post/42363074191/instagramfeed


AMAZON KOMT MET EIGEN MUNT...
... en krijgt patent over verkoop en huur van tweedehands goederen

amazon coin.jpgTwee berichten deze week over de grote Amerikaanse site Amazon, ooit begonnen als boekhandel, maar ondertussen haar aanbod goederen uitgebreid tot een heel breed domein.

Om te beginnen: Amazon komt uit met haar eigen munt, heel simpel Amazon Coins genoemd. Daarbij laat het zich niet afschrikken door de jammerlijk mislukte pogingen van andere grote bedrijven die dat eveneens gedaan hebben - Microsoft met zijn Points, Facebook met zijn Credits, en de berucht Flooz, uit de dotcom zeepbelperiode. Met de coins Amazon Coins zal je apps kunnen kopen, en in-app extra's kunnen kopen in de eigen webwinkel voor Android, die de heel onelegante naam Amazon Appstore for Android on Kindle Fire gekregen heeft. Ter herinnering: Amazon heeft immers een Kindle toestel uitgebracht, waarop ook Android draait.

De reden waarom het puntensysteem bij andere bedrijven niét gewerkt heeft, is volgens The Verge omdat mensen niet graag rekenen: als je voor 15 euro 100 punten kan kopen, dan moet je toch echt even nadenken voor je weet hoeveel een spelletje echt kost, wanneer je daar 20 punten voor moet betalen. Waarom Amazon het dan toch nog probeert, is volgens hetzelfde The Verge, tweeërlei. Enerzijds wil het de ontwikkelaars aanmoedigen om voor het Kindle Fire systeem te gaan werken. Amazon zal namelijk honderdduizenden dollars in het Kindle Fire ecosysteem stoppen, waarvan 70% naar de ontwikkelaars gaat. Maar anderzijds heeft het ook met belastingen te maken. Wanneer Amazon geld zou uitkeren aan gebruikers om hun getrouwheid aan de zaak te belonen, zouden de belastingen daar wel eens een deel van willen. Die coins echter camoufleren het een en ander. Een interessante en volledige analyse van voor- en nadelen van zo'n puntensysteem lees je dus bij The Verge (1)

Een tweede bericht over Amazon betreft een nieuw patent dat het bedrijf toegekend kreeg. Een tiental jaren geleden had Amazon al een heel belangrijk patent in de wacht gesleept, namelijk het one-click systeem. Dit patent, dat slaat op een procedure om met één klik dingen te kunnen aankopen, omdat het bedrijf je gegevens al kent, is erg omstreden; het was namelijk een van de eerste patenten waarbij eerder een zakelijke procedure gepatenteerd werd, dan een technologie.

Het patent dat Amazon nu in de wacht sleepte, is naar onze mening al even omstreden, want het gaat eveneens om een zakelijke praktijk, namelijk het verkopen en uitlenen van "gebruikte" digitale goederen. Over het mogen doorverkopen van digitale goederen bestaan heel wat discussies; waar je een papieren boek, een cd of lp zonder probleem kan uitlenen of doorverkopen, is dat bij de digitale equivalenten ervan niet zo evident. Amazon heeft niet afgewacht tot definitief beslist wordt of deze praktijk toegestaan zal worden, en heeft alvast een patent aangevraagd voor een "tweedehandsmarkt voor digitale voorwerpen", een systeem waarbij gebruikers digitale voorwerpen kunnen verkopen, ruilen en uitlenen, zowel audiobestanden, boeken, films, apps, enz. Een interessante ontwikkeling om te volgen, waarover je meer leest bij o.a. geekwire en Paid Content
http://www.theverge.com/2013/2/5/3955202/why-amazon-wants-its-own-currency
http://paidcontent.org/2013/02/05/amazon-wins-patent-to-create-a-marketplace-for-used-digital-content/
http://www.geekwire.com/2013/amazon-wins-patent-reselling-lending-used-digital-goods/


ABOUT.ME KOOPT ZICHZELF TERUG
Zelfstandigheid toch beter...

about me logo Een toch wel opmerkelijk verhaal. About.me is een website waarop je allerlei informatie kan vermelden over jezelf. Een handige dienst, een soort visitekaartje, waarop je kan zetten wat je Twitter-naam is, je Facebook account, onder welke naam je publiceert op Instagram of Flickr, enz.

De site kende na haar oprichting een groot succes, en werd twee jaar geleden gekocht door AOL, voor veel geld. Deze week kwam dan echter het bericht dat de oprichters van de site About.me teruggekocht hebben van AOL, voor een prikje van het bedrag dat AOL er oorspronkelijk voor neergeteld had.

De makers zeggen in een persmededeling dat zij menen beter af te zijn wanneer ze zelfstandig kunnen werken: ze kunnen de website sneller en beter ontwikkelen, en het is niet echt een voordeel deel uit te maken van het grote AOL netwerk. (1)(2)

Het lijkt wel een trend, dat bedrijven hun zelfstandigheid terug willen. Nog deze week kondigde Michael Dell aan dat hij de aandelen van Dell terugkoopt, zodat het bedrijf niet meer beursgenoteerd is; dat laat hem toe sneller te werken. Over deze stap, en de gevolgen ervan, verzamelde zoals altijd TechMeme de artikels bij de verschillende nieuwssites (3)

http://bits.blogs.nytimes.com/2013/02/05/about-me-buys-itself-back-from-aol/
http://www.about.com
http://www.techmeme.com/130205/p17#a130205p17NU OOK EEN WEBSITE HOSTEN OP GOOGLE DRIVE...
... en info over meer skioorden op Google Maps

logo google driveTwee berichten vanochtend over Google. Om te beginnen krijg je nu iets meer mogelijkheden om een website op Google Drive te hosten. Alles wat je moet doen is de HTML, JavaScript en CSS bestanden op je Google Drive zetten, en dan een link naar het initiële HTML bestand delen met de wereld. Google geeft uitvoerige instructies over hoe je dat doet, in een bestand, dat het... zelf op Google Drive gezet heeft (1)

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je Google Drive als een echte hosting dienst gaat gebruiken, zo waarschuwt The Next Web. Maar als beginnende webbouwer, is het wel gemakkelijk om zo'n plekje te hebben om te experimenteren. (2)

Een tweede bericht betreft Google Maps. Het skiseizoen komt eraan, en Google heeft nu informatie over 38 bijkomende skioorden toegevoegd aan de kaartendienst, plus gegevens over de bijhorende stoeltjesliften. Maar helaas zal die informatie je niet meteen van pas komen - tenzij je naar de VS of Canada gaat, want de skioorden in kwestie zijn daar gelegen (3). Een uitvoerige lijst van de skioorden bij The NExt Web.
https://googledrive.com/host/0B716ywBKT84AMXBENXlnYmJISlE/GoogleDriveHosting.html
http://thenextweb.com/google/2013/02/05/google-drive-now-lets-developers-share-hosted-websites-by-storing-html-javascript-and-css-files/
http://thenextweb.com/2013/02/06/google-maps-adds-ski-run-and-chairlift-data-for-38-new-ski-resorts-helping-you-slip-and-slide-your-way-down-the-slopes/


DE PERVERSE GEVOLGEN VAN DMCA VERWIJDERINGEN..
Website kopieert content, en laat originele postings verwijderen.

DMCA logo In de Verenigde Staten heerst de DMCA wetgeving (Digital Millennium Copyright Act), waarbij een van de bepalingen is dat hostingbedrijven niet verantwoordelijk zijn voor de content die zij hosten, zolang zij maar ervoor zorgen dat, indien een derde vaststelt dat er auteursrechtelijk beschermde content staat, die inhoud meteen verwijderd wordt. Dit kan perverse gevolgen hebben, wanneer er misbruik van gemaakt wordt, zoals blijkt uit een verhaal dat Ars Technica brengt; en omdat het verhaal ook nog een ander fenomeen op het internet (fraude met wetenschappelijke papers) belicht, willen wij je graag op dit verhaal wijzen. Een korte samenvatting.

Dankzij het internet is het heel gemakkelijk om informatie te "lenen" - of liever "stelen"; teksten van papers zijn immers overal te vinden, en copy/paste is gauwer gebeurd dan zelf iets origineels te schrijven. Maar dankzij datzelfde internet is het opsporen van zulke "geleende" papers ook gemakkelijk. En daarom zal het niet verwonderen dat wetenschappelijke publicaties plots verdwijnen van het internet, omdat  gebleken is dat er iets niet in orde is; ofwel is de inhoud gepikt, ofwel zijn de data waarop de paper gebaseerd is al dan niet opzettelijk fout vermeld.

Daarom hebben twee mensen, Ivan Oransky, executive editor bij Reuters Health, en Adam Marcus, managing editor van Anesthesiology News, geen van de minsten dus, het initiatief genomen om Retraction Watch op te richten, een site die opvolgt welke papers er plots verdwijnen. De laatste tijd bemerkten zij verdachte verdwijningen van papers rond ene professor Anil Potti. Zijn postten hierover berichten op hun blog, dat bij Wordpress gehost werd. Groot was hun verwondering toen hun postings door Wordpress verwijderd werden. Bij navraag bleek dat Wordpress DMCA "takedown notices" (verzoeken om content te verwijderen) ontvangen had van een site die zich Newsbulet.in noemt. Die had, aldus Retraction Watch, hun postings exact overgenomen, en dan klakkeloos beweerd dat zij de originele auteurs waren van de artikels, en dat de artikels bij Retraction Watch gekopieerd waren, en verwijderd moesten worden!

Maar het verhaal wordt nog straffer. De mogelijkheid bestaat immers dat deze Newsbulet.in website, die in India gehost wordt, niets anders is dan een poging van een bedrijf, door professor Anil Potti ingehuurd en gespecialiseerd in het beschermen van reputatie, om de negatieve postings over Anil Potti te laten verwijderen.

Een intrigerend verhaal, dat toch wel enkele duistere praktijken op het internet aan het licht brengt. Het hele verhaal kan je lezen bij Ars technica, dat ook verwijst naar de originele links op beide sites.

Tussen haakjes: bij dit artikel op Ars Technica zal je nog iets bijzonders opmerken: onderaan staat "Editor's Pick: promoted reader comment". Met andere woorden: de redacteur heeft uit de vele commentaren er een gekozen die volgens hem de moeite waard is om lezen. Mogelijk bestaat deze mogelijkheid reeds langer, en is het de eerste keer dat wij het opmerken, maar dit vinden wij in elk geval een knap bedachte optie!
http://arstechnica.com/science/2013/02/site-plagiarizes-blog-posts-then-files-dmca-takedown-on-originals/


ANDROID GAME CONSOLE NOG DEZE ZOMER IN DE (AMERIKAANSE) WINKELS
Ouya kan basis worden voor andere toepassingen

Wellicht heb je al gehoord van Ouya, het op Android gebaseerde game console? De komst ervan kreeg alvast de nodige hype, omdat het toestel er gekomen is met gelden van crowdfunding, via Kickstarter.

Welnu, het blijkt dat het toestel eraan komt. Volgens The Verge zouden de mensen die via Kickstarter op het toestel ingetekend hebben hun exemplaar in maart zullen krijgen, wie via de Ouya website een toestel bestelt kan het in april krijgen, en in de bakstenen winkels zoals Target, Best Buy, GameStop zal het toestel in juni in de vitrine liggen.

Prijs is $99,99 voor een toestel met één controller, en er zouden al een tweehonderdtal games beschikbaar zijn tegen de lancering. Het speciale aan het toestel is trouwens dat het open is, en dat het dus gebruikt kan worden om andere toepassingen te bedenken, accessoires en randapparatuur, enz. En zelfs, zo zegt een woordvoerder van Ouya, zal je het toestel kunnen gebruiken in combinatie met andere toestellen zoals Apple TV - indien er tenminste iemand slim genoeg is om de technologie te bedenken om beide toestellen aan elkaar te koppelen.

Het feit dat het toestel "hackable" is, geeft het alvast een voetje voor op Sony en Microsoft, die dit jaar ook met nieuwe consoles zouden uitkomen.
http://www.gamestop.com/android/consoles/ouya-game-console/107853
http://www.webpronews.com/ouya-launches-at-retailers-nationwide-in-june-2013-02
http://www.theverge.com/2013/2/5/3953686/ouya-retail-availability-and-price


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MICROSOFT EN OFFICE: THE SKY IS NO LONGER THE LIMIT
Office 365
Wordperfect, Lotus, dBase... het waren dergelijke programma’s die de grote massa lieten kennismaken met de computer. In het pre-internettijdperk waren een tekstverwerker, rekenblad en een database de programma’s die zorgden dat de homecomputer onze woningen langzaamaan veroverde. Eén van de belangrijkste leveranciers van zulke programma’s was Microsoft. Zijn Word, Excel, Acces en later Powerpoint verdrongen de anderen van de markt. De pakketten werden gebundeld en Office was geboren. Dit is geschiedenis - maar ook het heden en de toekomst. Een PC zonder Office is haast ondenkbaar.

En net zoals de digitale wereld evolueert, evolueert Office mee. Soms bijna onmerkbaar: Office 2007, Office 2010, om de recentste te noemen.

Desktops, laptops verouderen en worden vernieuwd, en haast onmerkbaar werd ook de Officeversie vernieuwd. De nieuwere versie zagen er altijd wel iets anders uit, meer mogelijkheden, ze werden vlotter, hadden een betere interface. Kortom ze groeiden en werden steeds verder ontwikkeld.

Maar nu is er Office 365.....We zouden bijna zeggen: That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind, maar dit is een beetje overdreven. Word blijft een tekstverwerker, Excell een spreadsheet, Acces een database, maar toch, Office is helemaal opnieuw uitgevonden terwijl het in wezen hetzelfde bleef.

We lijsten voor U de voornaamste verschillen even op:
- Je koopt Office niet meer, maar je gebruikt het, via een abonnement, in de cloud. En zodoende heb je ook automatisch de laatste update. Dus in principe evolueert Office voortdurend.
- Opslaan gebeurt dan ook in principe in de cloud, zodat je documenten dan ook overal beschikbaar zijn. Je kan uiteraard ook opslaan op je eigen toestel.
- Doordat de documenten zich in de cloud bevinden, zijn ze beschikbaar op elke desktop, laptop, tablet of smartphone. Office 365 zelf is te installeren op verschillende besturingssystemen. Een voorbeeld: Office 365 kan geïnstalleerd worden op een Windows 7 of Windows 8 OS, maar niet op Vista. Met Vista kan je echter wel de clouddocumenten raadplegen.
Uiteraard zijn we met deze korte lijst verre van volledig.

Is deze update van Office levensnoodzakelijk? We zouden bijna volmondig durven zeggen: Ja. Office 365 is gericht op particulier gebruik en steeds meer en meer mensen hebben meerdere toestellen in huis. Ook kan je via de cloud documenten delen.

Er bestaan verschillende abonnementen voor de nieuwe Office, o.a. voor studenten, maar we belichten even de Office 365 Home Premium versie.

Met deze versie kan je Office installeren op 5 verschillende devices en dus verbinden met 5 Live-accounts. Elke Live-account geeft recht op 7Gb Skydrive, en het Officepakket voegt daar nog 20Gb bij. Tevens heb je recht op 60 Skypeminuten per maand.

Het pakket bevat: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Acces, OneNote, Publisher en uiteraard ook Skype en Skydrive. Een jaarabonnement kost je 99€. Zoals vermeld zijn de updates ook gratis. En dit is niet veel voor dit pakket.

We zijn bezig met dit pakket uit te testen. De resultaten komen in een volgend artikeltje.

Wil je meer weten over de andere Office pakketten, kijk dan even bij de Microsoft Store (1).[Paul Liekens]
http://www.microsoftstore.com


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWE ARE PILLOWFIGHT - USED TO THINK
Pillowfight.jpg
[pop] De erg aparte stem van singer/songwriter Emily Wells -pruilend, sexy, zelfbewust- geeft deze songs een apart cachet. Bovendien zijn het aparte songs, met een knap ritme en ongewone ritmes. Op de website van het project kan je alle songs beluisteren.
http://wearepillowfight.com/


DAN THE AUTOMATOR - ONLY WHEN I LOSE
[hip-hop] Deze artiest vormt samen met Emily Wells de gisteren vermelde groep, Pillow Fight. Hij brengt rap en hip hop, maar erg geëvolueerd. De man draagt een Japanse naam (Dan "The Automator" Nakamura) en die oosterse invloed hoor je ook door in zijn songs. "Only when I lose" bijvoorbeeld is prachtig, origineel. Meer kan je beluisteren bij MySpace.
https://new.myspace.com/dantheautomator/music


AKSHIN ALIZADEH - SOUTHERN MAN
[Funk] Veel weten we neit over deze artiest - behalve dat hij uit Baku, Azerbeidjan komt. De muziek die hij maakt is erg funky, met een piano, en een sax. Mooie afwisselende instrumenten zodat het repetitieve thema in deze song nooit verveelt. Heeft bij momenten zelfs wat weg van Moby...
https://soundcloud.com/akshin


THE GULFSTREAM - CINEMATIC LANDSCAPE
[chillout] Elektronische muziek, iets te afwisselend voor gewoon New Age te zijn. Afwisselend en toch een goed aaneen passend geheel. Deze song kan je ook gratis downloaden bij Bandcamp, maar bij Soundcloud kan je nog meer songs in streaming beluisteren.
http://thegulfstream.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/thegulfstream


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE ECHTGENOTE EN DE RODDELAARSTER

Twee vrouwen
Een hoorspel uit de oude doos (1968), over driehoeksverhoudingen. De minnares wil de echtgenote confronteren met de ontrouw van haar echtgenoot, maar de reactie die ze krijgt is helemaal anders dan verwacht...
Drie hoofdrolspelers, en niet de minste: Joke Reitsma-Hagelen, Nel Snel, en Eva Janssen. De kwaliteit van bewaring is misschien iets minder, maar het hoorspel is nog altijd heel goed te beluisteren - en zal je ongetwijfeld een glimlach op het gelaat toveren.
http://hoorspel.wordpress.com/2013/02/05/de-echtgenote-en-de-roddelaarster/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Iedereen die gelooft in een oneindige groei van een fysiek eindige planeet,
is ofwel gek, ofwel een econoom.
-Sir David Attenborough-

 NETTIES HOUDT ERAAN DE SPONSORS TE BEDANKEN DIE GEZORGD HEBBEN
VOOR ENKELE HEEL LEUKE PRIJZEN BIJ ONZE
NETTIES VERKIEZING!

1 Fritz! box 7390De FRITZ!Box WLAN 7390 combineert alle communicatie functionaliteiten in één apparaat. De router beschikt over twee snelle USB-poorten. Hiermee kan de FRITZ!Box worden aangesloten op meerdere apparaten, waaronder printers, harde schijven en andere USB-apparaten.  Het apparaat biedt via een VDSL-breedbandaanlsluiting overdrachtsnelheden van maximaal 300 Mbit/s. - De FRITZ!Box WLAN heeft een geadviseerde verkoopprijs van €259

(Met dank aan het team van Axicom voor deze prijs)


4 Limited Edition Logitech Colour Collection koffersDaarin zit een Logitech K360 toetsenbord, een Logitech C270 webcam en een Logitech M235 muis, allen uit de Logitech Colour Collection.

( Met dank aan het team van Hill & Knowlton voor deze prijs)

3 pakketten Trend Micro Titanium

De Trend Micro Titanium beveiligingsoplossingen beschermen u en uw gezin tegen de allerlaatste internetbedreigingen. 

De oplossing is gemakkelijk te gebruiken, maar biedt toch een veelomvattende bescherming voor wat u elke dag online doet - e-mailen, omgaan met anderen en surfen over het web - en u wordt niet lastiggevallen met allerlei meldingen en pop-ups.

Versie 2013 bevat ook beveiliging voor sociale netwerken, en een privacyscanner voor Facebook.
(Met dank aan OutoftheCrowd voor deze prijs)

5 Bridgestone sleeën
Sneeuw en veilig autorijden gaan niet zo goed samen als je je rijstijl en banden niet aanpast. Maar dankzij bandenproducent Bridgestone kan je onze kleinste vrienden toch nog veilig naar school brengen met deze mini-sledes. Wij mogen er vijf weggeven.


(Met dank aan het team van Lewispr voor deze prijs)5 smartphone hoesjes van Mitch FirewearFeuerwear, het Keulse modelabel, stelt zijn smartphonehoes ‘Mitch’ voor. Deze hoes is gemaakt van gebruikte brandslangen, waardoor ieder exemplaar uniek is door de verschillende prints en gebruikssporen. Geen enkele smartphonehoes is dus twee keer hetzelfde.  De binnenkant van de hoes is vervaardigd uit fijne microvezel, wat krassen op de display en de achterkant van je smartphone voorkomt.
Een leuk detail is de flap met klittenbandsluiting, die ervoor zorgt dat je smartphone niet uit de hoes kan glijden. Wanneer je de flap opent en er aan trekt, wordt het toestel automatisch uit de hoes getrokken, zodat je makkelijk en snel je telefoon kan opnemen moest dat nodig zijn.

Mitch is verkrijgbaar in de kleuren rood, wit en zwart aan de richtprijs van 39 euro, inclusief BTW.

(Met dank aan het team van NewsenginePR voor deze prijs)

De nieuwe oogst


   
THE OLD READER: NOSTALGIE
Deze gratis webdienst grijpt terug naar het verleden, en zorgt ervoor dat je RSS feeds kan lezen, en op de hoogte blijft van de feeds die je wel/niet gelezen hebt.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/reader-convenient-rss-reader-google-reader/
http://theoldreader.com/


DOCTRACKR: TRACEER DOCUMENTEN
Documenten delen is één ding, maar er zijn omstandigheden waarbij je wil dat de gedeelde documenten niet verder gaan dan de personen voor wie je ze bedoeld hebt, en dat enkel bepaalde personen het document kunnen wijzigen. Deze dienst, die nog in bèta is, biedt je een geavanceerde controle over je documenten (PDF, DOCX, XLSX, PPTX enz). Bij MakeUseOf vind je een uitgebreide bespreking.
[Taal: ENG]
http://www.doctrackr.com/


BONSAI: JAVASCRIPT BIBLIOTHEEK
logo bonsai
Een webdesigner moet tegenwoordig met complexe ontwerpen werken. En dus is alles wat hun job kan vergemakkelijken, mooi meegenomen. Zoals deze website, die een bibliotheek bevat van vormen, animaties, bewegingen, functies, die je zomaar kan gebruiken in je project.
[Taal: ENG]
http://bonsaijs.org/
http://www.makeuseof.com/dir/bonsai-feature-rich-javascript-graphics-library/


HTML MAP CREATER: AANKLIKBARE AFBEELDINGEN
html map creator
Met deze webdienst kan je een aanklikbare afbeelding maken, waarbij er, naargelang je op een ander deel van de afbeelding klikt, een andere link naar een website geactiveerd wordt. Om te beginnen moet je de url van de afbeelding opgeven, waarna de afbeelding opgehaald wordt. Vervolgens teken je een rechthoekig gebied op de afbeelding, die je later desgewenst nog kan aanpassen. Deze rechthoek is dan het gebied dat aan een bepaalde link gekoppeld wordt, waarbij je kan bepalen of de link in hetzelfde venster of een nieuw venster geopend moet worden. Ben je klaar, dan krijg je CSS code die je kan kopiëren naar je website.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/html-map-creator-add-multiple-links-single-images/
http://www.html-map.com/


GOTSITEMONITOR: HOU JE WEBSITE(S) IN HET OOG
site monitor
Met deze gratis webdienst kan je online je website(s) monitoren. Geef voor elke monitoring een naam op, en de url van je website; vervolgens om welk tijdsinterval de app je website moet controleren, en ook vanop welke locaties je deze monitoring wil uitvoren. Je kan ook meldingen vragen die je per e-mail, sms, of telefoon verwittigen wanneer je websites down gaat.
[Taal: ENG]
http://www.gotsitemonitor.com/
http://www.makeuseof.com/dir/gotsitemonitor-website-down-alerts/


TRAXMO: VOOR FREELANCERS
Als freelancer moet je goed in het oog houden hoe lang je aan een bepaald project werkt, want vaak gaat dat in schijfjes, en je wordt betaald per uur. Deze webdienst kan het voor jou in het oog houden: je kan taken aan je agenda toevoegen en noteren hoeveel tijd er aan elke taak besteed wordt. De website kan zelfs automatisch facturen genereren gebaseerd op deze gegevens.
Ook wanneer je in team werkt kan je beroep doen op deze dienst, waarbij je aan elk teamlid een taak kan toewijzen. Het gratis abonnement is beperkt tot 5 teamleden, 5 klanten, 5 projecten, en 5 facturen. De betalende dienst heft deze beperkingen op, en kost $5 per maand.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/traxmo-automatically-create-invoices-based-time-worked-project/
http://traxmo.com/


RUUL: MEETLAT INGEBOUWD IN CHROME
Google Chrome extensie - freeware
Een handige extensie, die ook al voor andere browsers bestaat: hiermee kan je de afmetingen meten in pixels van de voorwerpen die zich op het scherm van je browser bevinden.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/ruul-screen-ruler/mlbnpnlmfngmlcmkhjpbfokdphfehhjj
http://www.makeuseof.com/dir/ruul-screen-ruler-built-google-chrome/


SIMPLYTESTABLE: CODE TESTEN
logo simply testable
Wil je weten of een website beantwoordt aan de specificaties van W3C, dan maakt deze website het wel heel gemakkelijk. Geef een url in, en de website zal de verschillende pagina's ophalen en testen op compatibiliteit met de specificaties van W3C. Je kan testen op de geldigheid van de HTML code, van de CSS code en je scripts laten testen.
[Taal: ENG]
http://www.simplytestable.com/


HYPEJAR: PRODUCTEN OPVOLGEN
Vaak worden producten aangekondigd voor ze op de markt zijn. Je bent wel geïnteresseerd, maar de lancering opvolgen wordt moeilijk, vooral wanneer er meerdere producten zijn die je wil volgen. Deze website kan helpen: HypeJar. Films, games, nieuwe seizoenen van reeksen, boeken... de hype wordt hier allemaal opgevolgd; je kan dingen "hype up" en "hype down", en in je eigen "jar" (potje) stoppen om de lanceringsdatum te volgen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/hypejar-stay-touch-launch-interesting-products/
http://www.hypejar.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STREEKMARKT
streekmarkt
Deze website wil mensen die ambachtelijke producten maken (streekbieren, kazen, mosterds, ...) een vitrine bieden zodat hun producten beschikbaar zijn voor een groot publiek. Een mooi initiatief, dat vermeld werd in de nieuwe reality reeks Topstarter. Op de website kan je trouwens de vorige afleveringen bekijken.
[Taal: NL]
http://topstarter.een.be/
http://www.streekmarkt.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SMOSBLOG
Een online concept, voor en door studenten. En waar je bij het woord "studenten" eerder denkt aan studentikoze (en vaak platte) humor, maar deze site is verrassend discreet. OP en top goede informatie over nieuwe films, concerten, leuke tips voor software ena pps, enz.
[Taal: NL]
http://www.smosblog.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BETER ONTLEDEN
Op deze website kan je oefenen om beter zinnen te ontleden - redekundig of taalkundig. Een uitstekend hulpmiddel voor de student!
[Taal: NL]
http://www.beterontleden.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: REVOLUTION
Tijdens een hiatus van de reeks Revolution van NBC, heeft het productiehuis Zookeeper een reeks webisodes gemaakt. Drie afleveringen kan je nu al bekijken.
[Taal: ENG]
http://zookeeper.com/zookeeper-creates-six-original-animated-webisodes-for-nbcs-revolution-tv-show/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MULTICOLR SARCH LAB

Een intrigerend concept. Voor deze site werden de kleuren van 10 miljoen Creative Commons afbeeldingen op Flickr verzameld. Je kan die collectie doorzoeken op kleur, door eerst in de rechterbalk maximaal 5 kleuren te kiezen, en dan te bepalen in welke mate deze kleuren in de afbeelding aanwezig moeten zijn. Doe de test, en je zal zien dat het wonderlijk goed werkt!
[Taal: ENG]
http://labs.tineye.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRUAN SCHUTMAAT
Dit project combineert portretten, landschappen, stillevens in een reeks van foto's rond het leven van gewone werkmensen, in een klein bergdor in de VS. Simpele, maar erg treffende foto's.
[Taal: ENG]
http://www.bryanschutmaat.comBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  

- Belgium has to lower the number of infected homecomputers says Panda
http://belsec.skynetblogs.be/archive/2013/02/07/belgium-has-to-lower-the-number-of-infected-homecomputers-sa.html


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- App gebruikt door Heavy users, responsive design oplossing voor light user
http://www.belgiancowboys.be/mobile/app-gebruikt-door-heavy-users-responsive-design-oplossing-voor-light-user/
- Wunderlist 2.0, nu ook beschikbaar voor Android Tablets
http://www.belgiancowboys.be/web/wunderlist-2-0-nu-ook-beschikbaar-voor-android-tablets/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Europese Commissie: bedrijven moeten cyberaanvallen direct melden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3390206/2013/02/07/Europese-Commissie-bedrijven-moeten-cyberaanvallen-direct-melden.dhtml
- Microsoft schakelt groot botnet uit - deels via Nederland
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3390137/2013/02/07/Microsoft-schakelt-groot-botnet-uit---deels-via-Nederland.dhtml

 
 *** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
 - Microsoft Office gratis online gebruiken
http://www.fan.tv/digitaal/internet/20369-microsoft-office-gratis-online-gebruiken
- Gewiste bestanden terughalen
http://www.fan.tv/digitaal/software/19662-gewiste-bestanden-terughalen


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Hoe kies ik de juiste hoofdtelefoon om te sporten? 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7128
- Vijf apps om gezonder te gaan leven  fotospecial
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7142

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

  - Google zet de gebruiker terug centraal bij AdWords
http://www.digimedia.be/News/nl/13722/google-zet-de-gebruiker-terug-centraal-bij-adwords.html
- Jongeren beschouwen de Facebook pagina's van de merken als onbetrouwbaar
http://www.digimedia.be/News/nl/13708/jongeren-beschouwen-de-facebook-pagina-s-van-de-merken-als-onbetrouwbaar.html

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Firefox: Java inschakelen
http://computertaal.info/2013/02/07/firefox-java-inschakelen/
- WebRTC: Dag Chrome, de groeten van Firefox. Of omgekeerd.
http://computertaal.info/2013/02/06/webrtc-dag-chrome-de-groeten-van-firefox-of-omgekeerd/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Fyra gaat in de remmen door problemen met gsm-r-netwerk'
http://tweakers.net/nieuws/87152/fyra-gaat-in-de-remmen-door-problemen-met-gsm-r-netwerk.html
- Document Foundation brengt LibreOffice 4.0 uit
http://tweakers.net/nieuws/87146/document-foundation-brengt-libreoffice-40-uit.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- 8 procent van Belgisch internetverkeer afkomstig van mobiele toestellen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/8-procent-van-belgisch-internetverkeer-afkomstig-van-mobiele-toestellen/article-4000245107174.htm
- Buytaert wil Drupal op 10% van alle websites
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/buytaert-wil-drupal-op-10-van-alle-websites/article-4000244878680.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Gemengde gevoelens over BlackBerry: nog geen lanceringsdatum voor België bekend (Jam 2013)
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/gemengde-gevoelens-op-de-terugreis-van-blackberry-jam-2013/
- BlackBerryJam 2013 : verslag van een developer
http://www.themobilerevolution.be/2013/02/blackberryjam-2013-verslag-van-een-developer/
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
Deze week hadden wij geen eigen tip. Maar wij verwijzen graag naar een tip van Breekpunt.nl, die je op die website lezen kan:
Nader bekeken: Google en Outlook agenda's synchroniseren
Het bijhouden van een agenda was vroeger vrij simpel: je noteerde een afspraak in je papieren agenda en stak die weer in binnenzak of tas. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een of meer apparaten bij zich waarin een elektronische agenda kan worden bijgehouden. Nu praten al die apparaten echter niet vanzelf met elkaar, maar de meeste kunnen prima overweg met Google Agenda. Alleen de Microsoft Outlook Agenda werkt niet echt mee. Het programma gSyncit van Fieldston Software biedt echter uitkomst. Lees verder...
Lees verder: http://www.breekpunt.nl/artikel.aspx?rubriekid=5&artikelid=3902


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

PHOTOGRAM: FOTO'S DELEN
iOS - freeware
Ben je de filters van Instagram beu? Dan is er nu iets nieuws: Photogram. Daarmee kan je postkaartachtige afbeeldingen naar je vrienden zenden. Wat heel leuk is, is het feit dat je verschillende foto's kan combineren tot één photogram, bijvoorbeeld om een verhaal te vertellen.
https://itunes.apple.com/en/app/photogram/id405103795?mt=8
http://www.makeuseof.com/tag/take-your-photo-sharing-to-the-next-level-with-photogram-ios/


SCANNER: HOEVEEL RUIMTE IS ER NOG?

Windows XP en hoger - portable - freeware
Je kan nooit genoeg ruimte hebben op je harde schijf. En al heb je een jaar geleden een computer gekocht die toen een zee van ruimte leek te hebben, toch raakt ook die ruimte vol, en moet je wellicht nu voortdurend in het oog houden hoeveel ruimte je nog hebt.
Dit programma helpt. Om te beginnen is het heel klein, slechts 243K. Bovendien is het portable, dus kan je het gewoon op een USB stick zetten en op elke computer gebruiken. Na het opsarten van de .exe zal Scanner meteen al je schijven aflopen - maar je kan ook bepalen dat hij slechts één schijf moet doorlopen. Het resultaat is een zeer speciaal weergegeven kaart. Beweeg je de cursor over de uitsteeksels van de kaart, dan krijg je te zien welke map verantwoordelijk is voor deze geheugenslokop.
De tool heeft nog veel meer mogelijkheden; MakeUseOf heeft een uitgebreide bespreking.
http://www.makeuseof.com/tag/scanners-charts-can-save-your-disk-from-a-low-space-catastrophe-windows/
http://www.steffengerlach.de/freeware/index.html


ATOOMA: JE ANDROID TOESTEL CONFIGUREREN
Android 2.1+
Meestal kan je bij de instellingen van je smartphone enkel de wallpaper van het scherm wijzigen, het kleuren thema, de helderheid,... basis instellingen dus. Dit programma geeft je meer controle over je toestel; het kan zelfs automatisch commando's laten uitvoeren wanneer er bepaalde dingen gebeuren.
http://www.makeuseof.com/dir/atooma-device-automatically-execute-commands-events-happen-android-21/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.atooma


FLYING WINDOWS: CONCENTREREN!
Mac OS X 10.6.6 of later - 1 MB -
Wanneer je aan het werken bent op je computer, is het niet altijd gemakkelijk om je op één bepaalde applicatie te concentreren. Meestal heb je immers verschillende apps tegelijk draaien - je browser, een tekstbewerker, bijvoorbeeld, en de randen van de andere vensters die zichtbaar zijn maken het moeilijk om te concentreren. Deze tool helpt.
http://www.makeuseof.com/dir/flyingwindows-focus-application-mac/
http://itunes.apple.com/us/app/flyingwindows/id411620099


BLURTOPIA: VRAGEN STELLEN

iOS - freeware - 7,5 MB
Soms vragen wij ons echt af waarom iets tot een app gemaakt wordt, en niet gewoon in de browser kan draaien om meer mensen te bereiken. Zoals bij deze app, die toch rond een community draait. Met de app kan je namelijk vragen stellen aan de community, zoals pretzels of pindanoten voor happy hour, en de mensen kunnen dan antwoorden, zodat je een soort poll krijgt. De vragen kunnen ook gedeeld worden op Facebook en Twitter.
http://itunes.apple.com/us/app/blurtopia/id562396120?ls=1&mt=8
http://www.makeuseof.com/dir/blurtopia-social-qa-community-ios-device-owners/


ANYSEND: BESTANDEN IN HET WLAN DELEN
WinXP/Vista/7/8 - 27 MB - freeware
Dit progje maakt het super simpel om gegevens binnen het WLAN netwerk te verzenden. Zo moet je de omweg via het internet en e-mail niet maken.
http://www.chip.de/downloads/Any-Send_60241569.html
http://adylitica.com/


BITCASA: ONLINE BEWAREN

Windows XP/Vista/7/8 - 23,4 MB - freeware
De nieuwe online dienst Bitcasa biedt gratis 10 GB opslagruimte aan. En met deze tool kan je die ruimte naadloos integreren in je Windows systeem, net alsof de op je eigen harde schijf stond.
https://www.bitcasa.com/
http://www.chip.de/downloads/Bitcasa_60242378.html


HITMAN PRO: ANTI-SPYWARE
Windows all - 11,6 MB - shareware (30 dagen probeerversie)
Dit programma bevat verschillende anti-spyware tools, en automatiseert ook het zoeken naar ongewenste gasten op je computer. De software zoekt naar virussen, malware, tronajen en spyware.
http://www.chip.de/downloads/Hitman-Pro_21842475.html
http://www.surfright.nl/en/home/


SONGBIRD APP
Android - 2,2 MB - Android
Niet tevreden met de ingebouwde muziekspeler op je Android OS toestel. Installeer dan eens Songbird. De app speelt niet alleen muziek af, maar via het menu-item Songbird.me kan je je favoriete kunstenaars volgen en zien wat jouw vrienden beluisteren. Bij CHip.de vind je een uitgebreide fotoreportage.
https://market.android.com/developer?pub=POTI,+Inc.
http://www.chip.de/downloads/Songbird-Android-App_50517266.html


WHATSAPP PLUS - INSTANT MESSAGING
Android - 6,1 MB freeware
Gebaseerd op de WhatsApp app, waarmee je via instant messaging berichten kan versturen en zo veel geld kan besparen op sms'en, is dit een versie die er visueel veel leuker uitziet.
http://www.chip.de/downloads/WhatsApp-Plus-Android-App_55870538.html
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1624514
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een middelmatige mens vertelt. Een goede mens legt uit.
Een betere mens demonstreert. En een groot mens inspireert anderen om het zelf te zien.
-onbekend-