Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 783 van 12/1/2013Gegroet lezer,

Heerlijk - vandaag eindelijk nog eens een dag waarop je kon zien dat de lucht stralend blauw kan zijn. Een frisse neus krijg je er wel van, maar wanneer je lekker ingeduffeld bent, dan pak je dat er maar bij. Jawel, de mens heeft echt wel behoefte aan zonlicht!

Maar natuurlijk bent u niet geabonneerd op dit e-zine om een weerpraatje te lezen. Wat hebben wij voor u in pettto? Deze week zijn we terug op volle kracht, en u hebt dan ook weer heel wat te lezen. De week begonnen we met enkele pertinente vragen rond Facebook. En daarop volgenden enkele pertinente vragen over het verschil tussen de manier waarop de VS klachten over anticoncurrentieel gedrag van Google behandelt, in verglijking met Europa. Gevolgd door weer pertinente vragen over wetten die niet aangepast zijn aan ons nieuwe virtuele leven.

Maar natuurlijk is niet alles filosofisch in dit nummer. We zochten weer een hele reeks interessante sites en software voor u bijeen, zodat u dit weekend meteen aan de slag kan gaan met het experimenteren.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week - hopelijk ook onder een blauwe hemel!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  


 
 Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WAT TE DENKEN VAN DE FACEBOOK PEST-PAGINA'S?
Pesten is van alle tijden...

Je kent het verhaal: verleden week was opschudding ontstaan omdat onbekenden pagina's op Facebook hadden onder de titel "Antwerpse horen" en daarop de foto's van meisjes geplaatst hadden, die zich van niets bewust waren.

Uit deze opschudding kan men verschillende lessen trekken, maar er zitten ook heel wat kanten aan vast.

- Om te beginnen: pesten is van alle tijden, en gebeurt ook zonder sociale media; het is zelfs niet beperkt tot tieners, maar gebeurt ook onder volwassenen. Dat die zo erg gepest worden, dat zij verkiezen uit het leven te stappen, boven het gepest waartegen zij zich niet kunnen verweren, toont aan welke dimensies dit gepest kan aannemen.

- Op het internet gebeurt pesten ook al langer, voor Facebook nog maar bestond. Meer dan 10 jaar geleden werd de hulp van onze redactie ingeroepen bij zo'n pestgeval, dat zich toen op MSN afspeelde. Omdat Microsoft gelukkig contacadressen heeft in Belgiê, kon de pagina binnen de kortste keren verwijderd worden. Ook op de werkvloer, in scholen, zijn er tegenwoordig aanspreekpunten waar men grensoverschrijdend gedrag, inclusief pesten, melden kan. Facebook schiet op dat vlak jammerlijk tekort: het is zo goed als onbereikbaar.

- Dat jongeren vaak onbesuisd te werk gaan wanneer zij foto's plaatsen op het web, staat vast als een paal boven water. Facebook heeft gradaties ingebouwd, waarmee je foto's enkel voor vrienden toonbaar kan maken, maar de instellingen zijn erg ondoorzichtig. Trouwens: wat als een van je vrienden niet echt je vriend is, en stiekem je foto's doorstuurt aan anderen?

- Anderzijds, moeten jongeren dan helemaal beperkt worden in hun vrijheid? Dat is het eigen aan jong zijn: vrij en onbezonnen zijn. Net zoals je in Brussel of elders wel degelijk mag rondlopen met een kort rokje, moet je op Facebook of elders op het net een leuke foto kunnen plaatsen zonder dat je daarom voor hoer uitgescholden wordt.

- En aan nog een andere kant van de medaille: ontelbaar zijn de jongeren die hun seksualiteit ontdekken, en bij die ontdekkingstocht zich laten verleiden tot het doorzenden van een gewaagde foto. Een foto die, als het koppeltje uiteengaat, zichzelf helaas niet vernietigt, en een eigen leven kan gaan leiden op het internet.

- De openheid op het internet, zijn leven tot een open boek maken op het web, heeft vele kanten waarvan wij ons te weinig bewust zijn. De zaak met de Facebook pagina's heeft in die zin nog een positief gevolg, dat we met de neus op de feiten gedrukt worden, en toch aangemaand worden om voorzichtiger te zijn.

- Is daar dan een rol weggelegd voor de scholen? Moet mediawijsheid een verplicht schoolvak worden? Het zou geen kwaad kunnen, maar die rol moeten ook de ouders vervullen, de jeugdbeweging... en de vrienden zelf, die hun kameraadjes moeten beschermen wanneer ze bemerken dat die te onachtzaam omgaan met het internet. Net zoals je een vriend zou aanraden om een antivirus op zijn computer te zetten eigenlijk.

- Tot slot nog dit: Facebook is niet de echte wereld. We moeten leren om te relativeren. "Vrienden" op Facebook, zijn niet je "echte" vrienden waarmee je je hartsgeheimen deelt, die je door dik en dun vertrouwt. Onthoud dit, wanneer je iemand toegang geeft tot al jou foto's op Facebook. En bovenal: relativeer. Het is belangrijker om écht met je vrienden uit te gaan, dan naar elkaars Facebook pagina te kijken en het uitje van een ander te "liken"...
http://www.knack.be/nieuws/belgie/antwerpse-hoeren-pagina-traumatisch-voor-de-slachtoffers/article-4000228828662.htm
http://www.gva.be/nieuws/video/binnenland/extern-politie-op-zoek-naar-oprichters-antwerpse-hoeren.aspx


PROGRAMMEUR VERVOLGD OM SOFTWARE DIE HIJ SCHREEF
Hoever gaat de invloed van de Amerikaanse wet?

Een zaak die zich in de VS afspeelt, maar toch verreikende gevolgen kan hebben, omdat zij een precedent schept. Wat wil het geval?

Ene Robert Stuart, die in de VS woont, heeft software geschreven voor online gokken. Hij heeft die software verkocht buiten de VS, aan online goksites, waardoor hij zich netjes aan de wet hield - dacht hij. Gokken is in de VS immers verboden, maar zijn product werd enkel aan het buitenland verkocht. Bovendien plaatst het programma geen weddenschappen, maar geeft het de gokbedrijven een simpele webgebaseerde infrastructuur.

Dat was echter buiten de waard gerekend: de man wordt er nu van beschuldigd door het gerecht in New York, dat hij het gokken in New York zou aanmoedigen, omdat inwoners van die staat gaan gokken op de buitenlandse sites die dankzij zijn software draaien.

Met andere woorden: indien deze beschuldiging gehandhaafd blijft in de rechtbank, wil dit zeggen dat een programmeur in de toekomst verantwoordelijk gesteld kan worden voor hoe zijn product gebruikt wordt. En dat zou wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben...

De juiste toedracht van de zaak lees je bij Wired.
http://www.wired.com/threatlevel/2013/01/coder-charged-for-gambling-software/all/


NIEUWE OPTIE "FREE FOR PRINT SUBSCRIBERS"
Ideaal voor wie magazine op tablet leest...

Een magazine lezen op je tablet? Het heeft zijn voor- en nadelen. Enerzijds is het wel leuk om tientallen magazines op je lichtwicht tablet te hebben staan; vaak heb je ook extra content in die digitale versie. Maar anderzijds is het ook wel gemakkelijk om elke maand of week je magazine in je bus te hebben. En een papieren magazine komt nooit met een lege batterij te zitten. Je kan ze bewaren in mooie stapeltjes, oprollen, en er zelfs een mug mee doodslaan!

Maar nu zorgt Google toch wel voor een leuke nieuwigheid, waardoor je niet meer moet kiezen tussen digitale en papieren versie voor sommige magazines. Voortaan zit er in de Googe Play Store ook een optie in, waarbij je, wanneer je een abonnement hebt op een papieren uitgave, die ook via de Play Store downloaden en op je tablet kan bekijken.

Momenteel gaat het enkel nog om enkele grote uitgevers - magazines uitgegeven door Condé Nast of Time. Maar verwacht wordt dat dit aanbod nog uitgebreid zal worden.

Hoe het concreet in zijn werk gaat, is afhankelijk van uitgever tot uitgever. In principe moet je in de Play Store de optie selecteren voor een gratis digitaal abonnement voor print abonnees, waarna een procedure volgt waarmee je moet aantonen dat je een print abonnement hebt. En die laatste procedure kan nog eens verschillen van uitgever tot uitgever.

Benieuwd wanneer de eerste Vlaamse magazines deze optie zullen aanbieden...
http://pocketnow.com/2013/01/04/google-play-free-magazines


FTC ZIET GEEN GRATEN IN GOOGLE'S WERKWIJZE
Gevecht Microsoft-Google, of meer aan de hand?

Verleden week kwam het bericht dat de Federal Trade Commission, de Amerikaanse concurrentiewaakhond, besloten had dat Google niet vervolgd zou worden voor anticoncurrentiële praktijken. Google zou namelijk van zijn dominante positie op de zoekmarkt gebruik/misbruik maken, om concurrenten te benadelen. Denk hierbij aan de verticale zoekmarkt (reiszoekers, prijsvergelijkers, ...) die bij de zoekresultaten ondergeschikt worden aan de eigen Google resultaten.

Google zou wel gevraagd worden om zijn handelswijze op enkele kleinere punten aan te passen, wat Google ondertussen ook wel beloofd heeft, maar daarmee is voor het FTC de kous af: Google glipt door de mazen van het net.

Nu is het gemakkelijk om deze zaak af te doen als een schaduwgevecht tussen lobbyisten. Zowel Microsoft, de grootste concurrent van Google, als Google zelf, hebben in de VS in de voorbije jaren en maanden heel veel geld besteed aan lobbyisten, die de zaak van hun broodheren moesten bepleiten. Wall Street Journal (1) heeft daar een ontluisterend verhaal over, met getallen die doen duizelen.

Microsoft heeft inmiddels gereageerd op de beslissing van de FTC. Het noemt de beslissing "ongewoon", en betreurt o.a. dat de FTC te licht over het onderwerp "portability", de overdraagbaarheid van gegevens, heen gegaan is. Jaren lang belooft Google immers dat men over zijn eigen gegevens beschikken kan. Toch kunnen bedrijven, die via Google Adwords/Adsense adverteren, niet beschikken over de data van hun campagne, zodat het moeilijk is om hun archieven bijvoorbeeld te exporteren om naar een concurrent zoals Bing over te stappen. Google heeft nu, op aandringen van de FTC, beloofd dat Amerikaanse bedrijven kunnen genieten van die portability, maar voor bedrijven elders ter wereld geldt die belofte niet. En dat noemt Microsoft een gemiste kans (2).

Het is natuurlijk gemakkelijk om het onderzoek van de FTC af te doen als een schaduwgevecht tussen Microsoft en Google, en Microsoft te betichten van allerlei kuiperijen, zoals ReadWriteWeb doet (3). Maar naar onze bescheiden mening is het gedrag van Google toch wel anticoncurrentieel; in de EU werd Microsoft veroordeeld voor het pushen van haar eigen browser via haar besturingssysteem. Welke producten pusht Google niet via haar zoekmachine en OS? De EU heeft in elk geval aangekondigd dat de zaak die hier in Europa loopt tegen Google, niet beïnvloed wordt door de uitspraak die de FTC verleden week deed in de VS (4).
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323689604578221971197494496.html
http://blogs.technet.com/b/microsoft_on_the_issues/archive/2013/01/03/the-ftc-and-google-a-missed-opportunity.aspx
http://readwrite.com/2013/01/03/googles-ftc-settlement-is-an-epic-fail-for-microsoft
http://www.reuters.com/article/2013/01/04/us-google-antitrust-eu-idUSBRE9030ES20130104


WORDT 2013 HET JAAR VAN DE PHABLET?
Uit de kluiten gewassen smartphone heeft plaats veroverd

Sommigen noemen het de phablet, andere de phonelet, de super smartphone - feit is dat de uit de kluiten gewassen smartphone, die eerder de maat heeft van een tablet dan van de elegante smartphone die we enkele jaren geleden kenden, verleden jaar zijn intrede deed op de markt, en een blijvertje lijkt te worden.

De phablet, zoals we hem maar gemakshalve zullen noemen, was de grote verrassing van het jaar 2012. Samsung had heel wat succes met zijn Galaxy Note, en HTC had eveneens een smartphone die wat groter was dan normaal. En volgens verschillende bronnen zullen op de Consumer Electronic Show in Las Vegas verschillende fabrikanten hun eigen phablet voorstellen. Zo zou de Chinees ZTE Corp de Grand S uitbrengen, 5 inch (12,5 cm) groot, terwijl Huawei met de Ascend Mate er nog een schepje bovenop doet met 6,1 inch (15,3 cm).

Blijkbaar zijn de gebruikers tot het besef gekomen dat een 5 inch scherm toch niet te groot is om mee te nemen. Een smartphone wordt trouwens tegenwoordig veel meer gebruikt om visuele content te bekijken, teksten te tikken en te navigeren, dan voor telefoongesprekken, zodat dit grote scherm volledig aan deze trend beantwoordt.

Reuters heeft een artikel met achtergrondinformatie en cijfers over de trend. En jij - zie jij zo'n phablet, die het beste uit de werelden van smartphone en tablet verenigt, zitten, of ga je toch voor beide toestellen apart?
http://www.reuters.com/article/2013/01/07/us-phablets-idUSBRE9050CS20130107


FOURSQUARE: OOK VOOR NIET-VRIENDEN
Bedoeling: meer interactie

Het is wat stiller geworden rond Foursquare. Nochtans is deze dienst wel handig, vermits je heel gemakkelijk kan ontdekken wat er in je omgeving te beleven valt, en wat andere gebruikers geschreven hebben over de restaurants en andere handelszaken in jouw omgeving.

Om zijn gebruikers wat meer te activeren, heeft Foursquare nu een kleine verandering aangebracht aan zijn tools. Mensen zullen jouw check-ins kunnen liken, zelfs wanneer zij niet tot je vriendenkring behoren.

Concreet gaat het zo: wanneer je bijvoorbeeld een check-in deelt via Twitter, en iemand volgt de link in je tweet, dan kan hij toch commentaar geven op jouw posting in Foursquare of die liken, ongeacht of hij nu tot jouw vriendenkring behoort of niet. Bovendien krijg jij dan een melding van deze like, wat je dan weer moet aanmoedigen om meer check-ins te delen via de andere sociale netwerken.

Die laatste optie kan je trouwens ook afzetten, wanneer je niet overweldigd wil worden door de meldingen wanneer jouw posting geliked wordt; ga daarvoor naar de Notifications instellingen, en halverwege de pagina vindt je een optie om email en sms meldingen aan/uit te zetten "wanneer iemand die geen vriend is mijn activiteit leuk vindt of opslaat".

http://blog.foursquare.com/2013/01/04/your-best-check-ins-now-with-more-likes/
http://www.webpronews.com/foursquare-lets-non-friends-like-your-check-ins-2013-01


CISCO DENKT AAN DE VIDEO VAN MORGEN
Wil content beheren, waar hij ook vandaan komt

Tegenwoordig kan je via allerlei kanalen film zien: live tv-uitzendingen, maar ook via betaaldiensten, opgenomen op je DVR toestel, en streaming via het internet. Maar om dat alles in één enkele interface te laten gebeuren, is voor de gewone gebruiker niet zo simpel.

Cisco il dat veranderen. Het heeft een systeem voorgesteld dat het gemakkelijker moet maken om al deze video content te bekijken, waar hij ook vandaan komt: VideoScape Unity. Concreet is dat een reeks apps waarmee je video's kan opzoeken via een visuele interface, gebaseerd op je eigen voorkeuren, doordat je een profiel kan aanmaken. De app zal dan de video's tonen die aan jouw voorkeuren beantwoorden.

Wat eigenlijk heel wat moeilijker is dan het zo simpel te vertellen, want de video komt in verschillende formaten en resoluties. Video die bijvoorbeeld op je tablet werkt, kan je daarom niet automatisch op je grootscherm tv bekijken. En omdat Cisco verwacht dat heel wat content ook afkomstig zal zijn van de gebruiker zelf, filmpjes die hij gemaakt heeft met zijn smartphone of tablet, moeten ook die in het platform verweven worden.

De Videoscape Unity die Cisco voorgesteld heeft op de CES beurs in Las Vegas, is trouwens iets dat niet rechtstreeks aan de eindgebruiker aangeboden wordt, maar bestemd is voor diensten zoals kabelbedrijven, die het in hun eigen aanbod kunnen integreren. Bij Venturebeat lees je meer.
http://venturebeat.com/2013/01/07/cisco-introduces-videoscape-unity-to-manage-the-future-of-video-everywhere/


NUANCE GAAT DE CLOUD IN MET ZIJN VOICE ASSISTENTEN
Wil zo brug slaan tussen assistentie in telefoon, tv, auto...

Er is nog een ander bedrijf dat eenheid wil brengen in de gebruiksinterface van verschillende toestellen: Nuance Communications. De spraakherkenningtechnologie van Nuance is aanwezig in verschillende toestellen: van smartphones en pc tot tv's met internetverbinding en auto's. Die bevatten allemaal dezelfde NLU technologie (Natural Language Understanding), maar zij spreken niet met elkaar: je auto weet niet wat je tegen je tv vertelt, en je tv weet niet welke film je zojuist opgezocht hebt op je smartphone.

Dat wil Nuance veranderen: er zou een persoonlijke assistent komen die vanop alle toestellen opgeroepen kan worden, en die dus in de cloud zit. De spraakherkenningtechnologie zelf moet ook nog slimmer worden. Nu herkent hij al context, en weet dat het woord "bloem" niet altijd een roos is maar ook meel kan zijn. Dat wil Nuance nu nog verbeteren, met een initiatief dat het Living Language noemt, en waarmee de servers van Nuance zichzelf automatisch aanpassen aan veranderende taalpatronen.

Een van de eerste manieren waarop dit toegepast zal worden, zijn niet de eigen voice platformen, maar wel Swype, een technologie van Nuance om tekst op je klavier in te voeren. Nuance zal via crowdsourcing proberen uit te vissen welk woord je probeert in te tikken; het zal nieuwe trends en woorden kunnen analyseren zodat de autocorrectie functie beter werkt. The Verge en GigaOm hebben hier meer over.
http://gigaom.com/2013/01/07/nuance-to-create-a-universal-voice-assistant-bridging-phones-tvs-and-cars/
http://www.theverge.com/2013/1/7/3843132/swype-keyboard-android-crowd-sources-autocorrection


HYBRIDE WIN8 PC / ANDROID TABLET VAN ASUS
En ander nieuws uit CES

Zoveel nieuwe hard/software zal je zeggen? Jawel. Het is de CES beurs - Consumer Electronic Show in Las Vegas. En alhoewel verschillende waarnemers menen dat de beurs achterhaald is, dat het niet meer om hardware maar software draait, zoals Wired (1), valt er toch heel wat nieuws over hard- (en software!) te rapen.

Een van de meest opmerkelijke nieuwigheden die er aangekondigd werden, is een hybride toestel van Asus. Nu bestaan er wel meer hybride toestellen, die van tablet omgevormd kunnen worden tot laptop, door toevoeging van een klavier. Asus heeft echter nog een ander concept bedacht: overdag een Android tablet, en thuis koppel je het toestel aan op een houder, en wordt het gewoon het scherm van een volwaardige Windows 8 pc. In deze modus heeft de tablet een draadloze verbinding met de Win8 computer, en kan je dus gebruik maken van de touch-mogelijkheden van het scherm.

Nu is het toestel als tablet wel wat aan de grote kant uitgevallen met zijn 18 inch (45 cm). Daarom zit er ook een handgreep aan, zodat je het toestel gemakkelijk kan meedragen. Handig of te geeky voor de meeste gebruikers? (2)

Trouwens nog een leuk nieuwtje uit de wandelgangen van de CES beurs - letterlijk dan. Want Las Vegas is natuurlijk een bekende gokstad, en menige bezoeker van de beurs wil ook wel eens een gokje wagen. Voor hen heeft Samsung voor iets nieuw gezorgd: Tec Tiles. Dat zijn kleine tags, die Samsung in samenwerking met Caesars Entertainment geplaatst heeft op de beurs en overal waar gokmachines staan. Heb je een toestel met NFC technologie aan boord, dan moet je even je toestel tegen zo'n tag tikken, en krijg je informatie op je smartphone over het spel, maar ook over de plekken waar je heen kan, welk eten je er vindt, enz. Een goed idee om het nut van NFC duidelijk te maken voor de bezoekers.. (3)
http://www.wired.com/gadgetlab/2013/01/ces-2013-software/
http://www.webpronews.com/ces-2013-asus-announces-hybrid-windows-8-pcandroid-tablet-2013-01
http://www.webpronews.com/ces-2013-samsung-tectiles-makes-the-vegas-strip-more-interactive-2013-01


HOE OMGAAN MET EEN OVERLIJDEN OP DE SOCIALE MEDIA
Tragische gebeurtenissen zorgen voor veel kopbrekers in de virtuele wereld

Een overlijden is tragisch en heel pijnlijk voor de achterblijvenden. Een pijn die nog verergerd wordt door de fysieke zaken die achterblijven, en herinneren aan de afwezige. De keuze is dan moeilijk: bijhouden? Voor altijd? Opruimen klinkt zo harteloos...

Een keuze die ook in de sociale media genomen moet worden: wat doe je met de account van een overledene? Bij Twitter is het niet echt een probleem: vermits de persoon in kwestie niet meer tweet, sterft de account een stille dood. Bij Facebook is het echter anders. Anderen kunnen nog altijd de pagina bekijken en er commentaren schrijven. Moet een account dan in stand gehouden worden, als een gedenkplaats? Of beter afsluiten, om vandalisme te voorkomen?

Want geloof het of niet: ook daar kunnen onverlaten aan het werk gaan om het muurtje van een persoon te bekladden. Meer nog: het blijkt de laatste tijd een trend te zijn om een flauwe grap uit te halen met anderen, door hen virtueel dood te verklaren. Het blijkt namelijk heel simpel te zijn om Facebook wijs te maken dat een bepaald persoon overleden is, zodat Facebook de account zal bevriezen. Hoe? Wel, gewoon het e-mail adres van een persoon naar Facebook zenden, en een overlijdensbericht van een persoon die dezelfde naam draagt. En Facebook doet het nodige. (1)(2)

Maar er zijn nog andere gevolgen voor een overlijden in de sociale media. Zoals Wall street Journal terecht de vraag stelt: wat met de virtuele nalatenschap? Zo haalt de website het geval aan van een tiener, die aan kanker overleed. Tijdens haar langdurige ziekte had het meisje een actief virtueel leven, plaatste foto's en gedichten op haar Facebook pagina, Twitter, Tumblr, Yahoo, Hotmail accounts. Dingen die de familie na haar overlijden wou bewaren. Alleen: zij beschikten niet over de paswoorden van het meisje, en de betrokken diensten wilden die paswoord niet overhandigen aan de familie.

Wall Street Journal stelt enkele pertinente vragen, en komt tot de conclusie dat het tijd is voor wetten die ook onze digitale nalatenschap regelen. Een artikel dat stof tot nadenken geeft... (3)
http://gigaom.com/2013/01/04/youre-dead-to-me-facebook-prank-shows-how-social-media-is-still-bad-at-death/
http://thenextweb.com/facebook/2013/01/04/facebook-memorial-state-getting-accounts-locked-out/
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424127887324677204578188220364231346-lMyQjAxMTAzMDAwNTEwNDUyWj.html


KAN DE INHOUD VAN EEN FACEBOOK ACCOUNT ALS BEWIJSLAST DIENEN?
En moet Facebook verplicht worden die inhoud vrij te geven?

Wat er met een account op Facebook en de inhoud ervan moet gebeuren na onze dood, is niet alleen na onze dood een probleem - ook tijdens ons leven. Want nu we met zijn allen steeds meer dingen op Facebook zetten, dingen uit ons dagelijkse leven, wordt Facebook een bron van informatie die ook in rechtzaken gebruikt kan worden.

Wat als iemand verdacht wordt van een misdaad, en de advocaat die hem verdedigt meent dat bepaalde informatie in een Facebook account van een andere persoon zijn cliënt kan vrijpleiten? Moet die persoon verplicht worden om de inhoud te overhandigen? Of kan Facebook hiertoe verplicht worden? Of moet de privacy van die derde beschermd worden?

De politie en de procureur kunnen die toegang in elk geval, via een rechterlijk bevel, wel opeisen. In de VS menen advocaten nu dat dit de aanklager ten onrechte bevoordeeld, want de verdediging heeft niet dezelfde middelen ter beschikking.

In een interessant artikel in OregonLive wordt dit probleem aangekaart. Je ziet het: nu ons leven ook een virtuele kant gekregen heeft, krijgt de wetgever heel wat werk om ook daar de juiste handelswijze te vinden...
http://www.oregonlive.com/portland/index.ssf/2013/01/facebook_argues_to_protect_use.html


MESSENGER WORDT VERVANGEN DOOR SKYPE..
.. en verbeteringen aan Skydrive.

De fans van Messenger zullen het niet graag zien: per 15 maart 2013 wordt hun geliefde communicatietool, Windows Live Messenger afgeschaft. De 100 miljoen gebruikers zullen dan moeten overstappen op Skype, dat ook in handen van Microsoft is. Microsoft heeft zopas een nieuwe client voor Windows 8 uitgebracht, en een preview voor Windows Phone 8. In de toekomst belooft Microsoft ook ondersteuning voor Outlook.com - wellicht dat de adresboekjes van beide diensten nauwer zullen samenwerken. En later dit jaar zou er een Skype client uitkomen voor de Xbox. (1)

Microsoft heeft ook over de SkyDrive.com, de virtuele harde schijf in de cloud, wat nieuws te melden. Zo heeft Microsoft gesleuteld aan het uitzicht, zodat je veel gemakkelijker kan zien welke permissies je voor elk bestand hebt ingesteld. Met andere woorden: je kan per bestand zien wie toegang heeft. Je kan immers je bestanden op Skydrive via verschillende diensten delen: e-mail, Facebook, Twitter, Linkedin, of via een simpele link naar het bestand, die je dan kan verzenden naar anderen. Voortaan dus gewoon een document aanklikken, Share kiezen in de knoppenbalk, en je krijgt alle verschillende manieren te zien om het te delen, en wie er toegang toe heeft.

Verder kreeg SkyDrive nog verschillende HTML5 mogelijkheden speciaal voor aanraakschermen, en werd het klikken en verslepen vergemakkelijkt, zodat het beheer van je bestanden een stuk simpeler werd. (2)

http://thenextweb.com/microsoft/2013/01/09/microsoft-emails-messenger-users-to-let-them-know-the-service-is-retiring-on-march-15-and-to-upgrade-to-skype/
http://blogs.windows.com/skydrive/b/skydrive/archive/2013/01/08/improved-sharing-amp-new-html5-features-for-skydrive-com.aspx


WEBBEDRIJVEN MOETEN BETALEN VOOR INFRASTRUCTUUR
Franse overheid en ISP's kloppen aan deur van Google en co

Het idee is ook al in de VS geopperd, en nu spelen de Franse overheid en de providers in dat land ook met het idee: vermits er steeds meer content aangeboden wordt via het internet, en dan met name film, moet de infrastructuur verbeterd worden. Een verbetering die niet door de telefoon- en kabelmaatschappijen betaald moet worden, maar door degenen die verantwoordelijk zijn voor die bandbreedte - zoals Google met zijn YouTube bijvoorbeeld.

Het is een eis die enigszins begrijpelijk is: de gebruiker zal op het wereldwijde internet in de toekomst steeds meer zijn content bij internatonale bedrijven zoals Google halen, zonder dat de Franse overheid of de ISP's daar een eurocent van zien. Terwijl zij toch moeten zorgen voor het aanleggen van nieuwe lijnen en het installeren van nieuwe infrastructuren die al die bandbreedte mogelijk moeten maken.

Uiteraard staat Google niet te springen om op die eis in te gaan. De onderhandelingen zullen dus ook moeilijk zijn. Eén Franse provider, Free, heeft alvast een waarschuwingsschot gelost aan het adres van Google: het had verleden week alle advertenties van Google automatisch geblokkeerd bij al zijn Franse abonnees. Dit wekte echter protest op bij de Franse online media, omdat zij door het blokkeren van die advertenties ook hun bron van inkomsten zagen wegvallen.

Je begrijpt: het zal niet simpel worden om Google tot toegevingen te dwingen...
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424127887323706704578227852858168928-lMyQjAxMTAzMDAwODEwNDgyWj.html
http://allthingsd.com/20130108/french-government-isps-want-google-others-to-invest-in-infrastructure/


SCREENSHOTS VAN APPS WORDEN BEVROZEN...
... en prijs van Thunderbolt kabel daalt

Twee berichten uit het Apple universum die de gebruiker zullen plezieren. Om te beginnen een kleine, doch belangrijke wijziging in de voorwaarden voor ontwikkelaars die hun app aanbieden voor de App Store van Apple. De screenshots die zij bijvoegen, wanneer zij de app ter goedkeuring voorleggen, zullen voortaan bevroren worden; dat wil zeggen dat de ontwikkelaar de screenshot na goedkeuring niet meer kan wijzigen.

Waarom dit belangrijk is? Wel, hiermee wordt een einde gesteld aan een frauduleuze praktijk, waarbij ontwikkelaars na goedkeuring de screenshot van hun app vervingen door die van een andere, meer populaire app, waardoor de gebruiker op het verkeerde been gezet wordt. De website MacRumors heeft hiervan enkele voorbeelden.(1)

Het tweede positieve bericht betreft de Thunderbolt kabel. Zoals je weet, heeft Apple bij zijn laatste toestellen een nieuwe poort ingevoerd, die snellere data transmissie mogelijk moet maken. De gebruikers vloekten wel wat toen zij deze nieuwe poort zagen, want het betekende dat heel wat van hun docks en randapparatuur ook vernieuwd moest worden. En dat zij een Thunderbolt kabel moesten kopen, die niet bepaald goedkoop te noemen was ($49). Die prijs wordt nu verlaagd, naar $39. En er komt ook een korte versie: naast de "gewone" van 2 meter, brengt Apple een kabel uit van 0,5 meter, en die zou dan $29 kosten.

http://www.macrumors.com/2013/01/09/apple-now-locking-screenshots-for-submitted-apps-shutting-down-popular-scam-tactic/
http://9to5mac.com/2013/01/09/apple-slashes-price-on-thunderbolt-cable-releases-additional-shorter-model/


OOK POLAROID BRENGT TABLET UIT
Androids in 7 en 10 inch

Bij de naam "Polaroid" denk je niet meteen aan computers, wel aan fototoestellen. Een opvatting die je stilaan mag vergeten, want het bedrijf lijkt zich op een andere business te gooien. Eerder had het al enkele fototoestellen uitgebracht die op Android gebaseerd waren, maar nu brengt het twee echt volwaardige Android tablets uit. En die lijken, zo weten verschillende blogs te vertellen, best interessant.

Het gaat om toestellen van 7 en 10 inch (17,5 en 25 cm). Zij bevatten (uiteraard!) een 2 MP camera vooraan, een micro SD sleuf en versie 4.1 Jelly Bean van Android. De kleinere M7 bevat een dual-core processor en 8 GB opslagruimte, terwijl de M10 een quad-core processor heeft, 16 GB opslagruimte, een HDMI aansluiting en een 5 MP camera achteraan.

Maar het meest interessante is wellicht de prijs, want de M7 zou maar $129 kosten en de M10 $229. Voor die prijs kom je in de verleiding, niet? Engadget heeft een video waarin de kwaliteiten van het toestel belicht worden.
http://www.engadget.com/2013/01/09/hands-on-polaroid-m7-tablet/
http://bgr.com/2013/01/09/polaroid-m7-m10-specs-release-date-286556/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


5 INNOVATIES VAN IBM: HOREN
3.Horen: computers zullen horen wat belangrijk is
Hebt u er ooit van gedroomd om alle geluiden rondom u correct te interpreteren en ook te begrijpen wat niet wordt uitgesproken?

Binnen vijf jaar zal een gedistribueerd systeem van slimme sensoren geluidselementen zoals geluidsdruk, trillingen en geluidsgolven op verschillende frequenties detecteren. Het zal deze input interpreteren om te voorspellen wanneer een boom in een bos zal omvallen of wanneer een aardverschuiving in beweging dreigt te komen. Een dergelijk systeem zal naar onze omgeving “luisteren” en de bewegingen of de belasting van een materiaal meten. Het kan ons dan waarschuwen als er gevaar dreigt.

Net zoals het brein zal het systeem door sensoren gevoed worden met onbewerkte, “ruwe” geluiden. Bij het interpreteren en classificeren van de geluiden zal het ook rekening houden met andere “modaliteiten”, zoals visuele of tactiele informatie. Als het systeem nieuwe geluiden detecteert, zal het conclusies trekken op basis van eerder verworven kennis en de mogelijkheid om patronen te herkennen.

Neem bijvoorbeeld het gehuil of gebrabbel van een baby. Het systeem zal dit als een taal analyseren en ouders of artsen vertellen wat de jonge kinderen proberen te zeggen. De geluiden helpen ons dan om het gedrag of de behoeften van een baby juist te interpreteren. Een geavanceerd spraakherkenningssysteem dat de betekenis van babygeluiden heeft geleerd – honger, te warm, moe, pijn, … - kan de geluiden en het gebrabbel correleren met andere fysiologische informatie zoals hartslag, polsslag en temperatuur.

Binnen vijf jaar zullen systemen ook leren om emoties te onderscheiden en iemands stemming aan te voelen. Zij zullen gesprekselementen afbakenen en toonhoogte, spraaktempo en aarzelingen analyseren om dialogen productiever en efficiënter te maken. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen voor een betere interactie met klanten in callcenters of om naadloos te communiceren met andere culturen.

Onderzoekers van IBM beginnen met het opvangen van geluidsniveaus onder water in Galway Bay, Ierland. Zij willen er proberen om meer inzicht te krijgen in de geluiden en trillingen van de machines die golfenergie in stroom omzetten en om de impact op het leven in zee beter te begrijpen. Ze gebruiken daarvoor onderwatersensoren die de geluidsgolven opvangen en doorsturen voor verdere analyse.
http://bit.ly/XiuetX
http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/ibm_predictions_for_future/ideas/index.html


5 INNOVATIES VAN IBM: SMAAK
4.Smaak: digitale smaakpapillen helpen om slimmer te eten
Zou het niet leuk zijn als gezond eten altijd heerlijk zou smaken? En als dit zou kunnen met een computersysteem dat vooral creatief is?

Onderzoekers van IBM ontwikkelen een computersysteem dat smaken onderscheidt en dat door chefs kan worden gebruikt om smakelijke en originele recepten te creëren. Het ontleedt ingrediënten tot op moleculair niveau en combineert de chemie van voedselbestanddelen met de psychologie van de smaken en geuren waar mensen dol op zijn. Door die informatie te vergelijken met miljoenen recepten kan het systeem nieuwe, onverwachte smaakcombinaties creëren. Wat vindt u bijvoorbeeld van geroosterde kastanjes met gekookte rode biet, verse kaviaar en gerookte ham?

Een dergelijk systeem kan ons ook helpen om gezonder te eten, want de innoverende smaakcombinaties zullen ons even hard doen smachten naar een vegetarische schotel als nu naar chips.

Aan de hand van algoritmes zal de computer ook de precieze chemische structuur van voedsel achterhalen en bepalen waarom mensen verzot zijn op bepaalde smaken. De algoritmes zullen onderzoeken hoe chemicaliën met elkaar reageren, welke complexe moleculen er achter samengestelde smaken en geuren schuilgaan en hoe die moleculen zijn opgebouwd. Met behulp van die informatie en perceptiemodellen zullen de systemen kunnen voorspellen hoe aantrekkelijk een bepaalde smaak zal zijn.

Dit zal er niet alleen voor zorgen dat gezond eten lekkerder smaakt. Wij zullen ook verrast worden door ongewone combinaties van voedingsmiddelen die onze smaak- en geurwaarneming avontuurlijker en interessanter maken. Voor mensen met een speciaal dieet – zoals diabetespatiënten – zou het systeem smaken en recepten ontwikkelen om hun bloedsuiker precies op het juiste peil te houden, terwijl zij toch zoet kunnen eten. 
http://bit.ly/VERhO2
http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/ibm_predictions_for_future/ideas/index.html


5 INNOVATIES VAN IBM: RUIKEN
5.Ruiken: computers zullen kunnen ruiken
De volgende vijf jaar zullen minuscule sensoren in onze pc of smartphone detecteren of er een verkoudheid of andere ziekte op ons afkomt. Door de geuren, biomarkers en duizenden moleculen in iemands adem te analyseren helpt dit systeem artsen om een vroegtijdige diagnose te stellen en beginnende kwalen te detecteren, zoals lever- en nierproblemen, astma, diabetes en epilepsie, gewoon door te detecteren welke geuren normaal zijn en welke niet.

Wetenschappers van IBM onderzoeken op deze manier nu al in musea de omgevingsomstandigheden en de luchtsamenstelling om kunstwerken beter te beschermen. Deze innoverende technologie wordt stilaan ook toegepast voor een betere ziekenhuishygiëne, momenteel een van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg. Zo komt een antibioticaresistente bacterie als staphylococcus aureus (MRSA) (resistent tegen methiciline), die in 2005 in de Verenigde Staten in verband werd gebracht met bijna 19.000 overlijdens bij ziekenhuispatiënten, vaak voor op de huid. Ze kan ook gemakkelijk worden doorgegeven als mensen met elkaar in contact komen. MRSA kan in gezondheidsinstellingen onder andere worden bestreden door ervoor te zorgen dat het medisch personeel de richtlijnen voor ziekenhuishygiëne naleeft. De volgende vijf jaar zal IBM-technologie aan oppervlakken die werden ontsmet gaan “ruiken” om na te gaan of kamers steriel zijn. Via nieuwe draadloze “vermaasde” netwerken worden gegevens over diverse chemicaliën verzameld en door sensoren gemeten, zodat het systeem voortdurend bijleert en zich aanpast aan nieuwe geuren.
Als doorbraken in sensor- en communicatietechnologieën worden gecombineerd met geavanceerde zelflerende systemen, dan kunnen sensoren gegevens verzamelen op plaatsen die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden. In de landbouw kunnen computersystemen bijvoorbeeld “ruiken” of analyseren of de bodemomstandigheden gunstig zijn voor een bepaald gewas. In een stedelijke omgeving kan deze technologie worden ingezet om problemen met afval, rioolwater en lucht- en watervervuiling vroegtijdig op te sporen en snel te reageren, voor ze uit de hand lopen.
http://bit.ly/ZmkjZA
http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/ibm_predictions_for_future/ideas/index.html


HDMI STICK VAN DELL MAAKT SCHERM TOT THIN CLIENT PC
Je eigen persoonlijke cloud in je broekzak

Als er één ding is dat duidelijk is, dan is het wel dat de tv in de toekomst steeds slimmer zal worden. Gedaan met het domme kijkkastje, de tv wordt deel van je computernetwerk. Verschillende nieuwigheden die op CES voorgesteld werden, getuigen van deze trend.

Zo ook het "Ophelia project" , een HDMI stick die Dell uitbrengt. Die stick, die eruit ziet als een uit de kluiten gewassen USB stick, kan je aansluiten op de HDMI poort van een tv of monitor. En dan krjg je toegang tot je muziek, films, foto's an andere data die bewaard wordt op jouw persoonlijke cloud. Je kan zelfs games spelen, documenten openen, en andere pc-taken uitvoeren op de tv, wanneer de stick ingeplugd is.

De stick heeft WiFi en Bluetooth ondersteuning, en zijn energie haalt hij van het scherm. En omdat onder de motorkap van de stick gewoonweg Android 4.0 zit, kan je de stick ook gebruiken om te surfen, mailen, media te spelen of Android apps te draaien.

Foto's en meer tech uitleg bij Liliputing.com
http://content.dell.com/us/en/corp/d/secure/2013-01-08-dell-wyse-ultra-compact-cloud-client.aspx
http://liliputing.com/2013/01/dell-introduces-hdmi-stick-that-turns-any-screen-into-a-thin-client-pc.html 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Bit.ly wil de ontwikkelaars in staat stellen om met de download-data te spelen, via een real-time zoek API.
http://gigaom.com/2013/01/08/bit-ly-wants-to-help-developers-play-with-data-under-new-real-time-search-api/

*** Geen aprilgrap: de Ierse pers wil 300 tot 1000 euro voor elke site die een link naar een van zijn artikels legt...
http://www.abondance.com/actualites/20130104-12168-300-e-le-lien-pour-la-presse-irlandaise.html

*** Interfone Belgïe start revolutie in telecomsector en lanceert Magic Card
Tot 95% besparing kostenreductie bij internationale gesprekken danzij VoIP
http://www.interfonebelgium.com

*** Ricoh stelt 3 nieuwe, snelle en efficiënte A3 laserprinters voor. De zwart-wit A3 laserprinter SP 8300DN is ideaal voor algemene afdrukken en voor het printen vanaf verschillende applicaties. De A3-kleurenlaserprinters (SP C830DN en SP C831DN) zijn ideaal voor op kantoor dankzij hun veelzijdige functionaliteiten.
http://www.bluechilli.be/Comm_Details.php?lg=FR&ID=304
http://www.ricoh.be

*** Mobiele malware, online identiteit en e-shopping grootste gevaren voor 2013
BullGuard voorspelt mobiele veiligheid voor 2013
http://www.bullguard.com/nl/products.aspx
http://blog.bullguard.com/

*** HTML5 vs. Apps: Here's Why The Debate Matters, And Who Will Win
http://e.businessinsider.com/4d1fafc0cc0c1adbb05c0fb7svvb.9pr/UNtsWm-ovfMpmKmFA3d53

*** Persinformatie: Waarom Belgische bedrijven SoLoMo niet langer kunnen negeren
http://web-open2europe.adequatesystems.com/pub/link/15319/02880562803851357650003787-open2europe.com.html

*** Orange Business Services krijgt een positieve beoordeling van Gartner in het managed security services-rapport
http://www.orange-business.com/
http://www.versvrdepers.nl/2013/01/orange-business-services-krijgt-een.html
http://dinaperla.blogspot.nl/p/press-room.html

*** Persbericht: Nikon breidt de COOLPIX-reeks uit met de COOLPIX S6500 en de COOLPIX S2700
De kleurrijke COOLPIX S6500 is voorzien van een 16-megapixel CMOS-sensor, een NIKKOR-groothoekobjectief met 12x optische zoom en geïntegreerde wifi-functionaliteit waarmee de beste foto's in een handomdraai geüpload kunnen worden naar het internet om ervaringen te delen met anderen. De slanke COOLPIX S2700 mag dan wel compact zijn, toch beschikt hij over een NIKKOR-groothoekobjectief met 6x zoom, een CMOS-sensor met 16 megapixels, een 6,7-cm (2,7-inch) LCD-scherm met anti-reflectiecoating en HD-filmopname (720p).
Tweet: wanneer gaan #PR bedrijven leren om een link naar de online versie van hun #persbericht mee te geven in hun communicatie?
http://www.nikon.be/

*** De Xperia™ Z – het beste van Sony in een premium smartphone
•    Full HD 5” Reality Display met Mobile BRAVIA Engine 2 voor super helderheid en scherpheid
•    Sony’s media applicaties leveren een rijke gebruikerservaring en direct toegang tot entertainmentdiensten
•    Gemakkelijke en snelle One-touch functies om draadloos muziek, foto’s en video’s te delen met meerdere apparaten
•    Nieuw en onderscheidend Sony design met water- en stofbestendigheid
http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-z?utm_source=sactive&utm_medium=pressrelease&utm_campaign=xperiazHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetSUNWILL - WONDER DOLL
[electropop] Een heel mooie song van een band uit Rusland. De intro sleurt je meteen mee, waarna een deel rap volgt. Absoluut de moeite waard - en ook gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/track/989370/wonder-doll
http://www.jamendo.com/en/artist/428599/sunwill

THE EASE DOWN - FACE THE DAY
[pop] Jazzy pop, heel opgewekt van ritme. Heerlijk, doet een beetje denken aan Ben Sidran, Paul Simon en Co. Om gratis te downloaden, en heel, heel veel van te genieten!
http://www.jamendo.com/en/track/35579/face-the-day
http://www.jamendo.com/en/artist/4947/the-ease-down


MILLIONAIRE BLONDE - ANDREI SI SPOSA
[pop] Een Italiaanse die een popsong zingt. Je stelt je meteen Eurovisiesong festival toestanden voor. Een andere song, Se Ne Va, is pure dance muziek. Ons kan het niet echt bekoren, maar dat mag je niet weerhouden om bij een feestje deze muziek (gratis te downloaden) op te zetten. Ambiance verzekerd!
http://www.jamendo.com/en#en/artist/351372/millionaire-blonde
http://www.jamendo.com/en/track/984756/andrea-si-sposa


GRÉGOIRE LOURME - AFTERMATH
[elekro] Neen, we schuwen bij Netties het echte Drama niet. Mooie filmische muziek, die je meteen als achtergrond kan indenken voor heroïsche scènes. Aftermath is zo'n heroïsch muziekstuk, terwijl Rescue een veel actievere scène suggereert. Om te smaken.
http://www.jamendo.com/en/artist/560/gregoire-lourme


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DRIE KOSTGANGERS
Een hoorspel dat het midden houdt tussen maatschappijkritiek en komedie. Het verhaal: een man vertelt hoe hij, toen hij op pensioen ging, op aanfaden van Mevrouw De Recht een kostganger neemt. Maar waar vindt hij een fatsoenlijke huurder? Ook daarvoor heeft mevrouw De Recht een antwoord...
Het hoorspel dateert uit 1968 en is dus meer dan 50 jaar oud - wat je ook een beetje hoort aan de opname, want daar zit wel wat gesis in. Maar het is perfect beluisterbaar, en echt amusant.
http://hoorspel.wordpress.com/2013/01/04/de-drie-kostgangers/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vriend en Vijand beginnen en eindigen met dezelfde letter.
- Gerd de Ley, Vlaams aforist-


 
De nieuwe oogst


   
WEBBANNER 24: SNEL EEN BANNER MAKEN

Wanneer je gewoon heel snel een web banner wil maken voor je website, dan is dit een handige tool: gratis, en webgebaseerd. Om een webbanner te maken ga je naar de website, kies je de afmetingen, achtergrond kleur, geef je de tekst aan die erin moet komen, en klik je op Save. Daarna kan je de banner downloaden als SVG/PNG of JPG bestand.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/webbanner24-a-free-easy-web-based-banner-maker/
http://www.webbanner24.com/


EASYDROP: VANUIT DE BROWSER
Extensie voor Chrome browser - freeware
Dropbox is heel populair om bestanden online te bewaren en te delen - en terecht: je hebt er tot 2 GB gratis ruimte. Deze widget voor de Chrome browser geeft je vanuit je browser snel toegang tot je Dropbox bestanden.
https://chrome.google.com/webstore/detail/flogpfmjdekjoilcnmmchanikomlidie
http://www.makeuseof.com/dir/easydrop-quickly-access-dropbox-files-browser-widget-chrome/


EXTENSIONS UPDATE: MELDINGEN
Extensie voor Chrome browser
In de chrome browser worden de meeste extensies die je installeert automatisch geüpdate. Heb je liever gewoon een melding, die je vertelt wanneer er een update is, zodat je zelf kan beslissen of en wanneer je de update installeert, dan kan dat, met deze tool.
https://chrome.google.com/webstore/detail/nlldbplhbaopldicmcoogopmkonpebjm
http://www.makeuseof.com/dir/extensions-update-notifier-notified-extensions-automatically-updated-chrome/


LYRICS.NET: SONGTEKSTEN

Een website die je de teksten bezorgt van songs: je moet gewoon de naam ingeven van de titel van een song, van een artiest, of album. Je kan ook omgekeerd zoeken, door de flarden van een song in te tikken die je je herinnert, om dan de naam van de song te krijgen.
[Taal: ENG]
http://www.lyrics.net/
http://www.makeuseof.com/dir/lyrics-net-a-resource-for-song-lyrics-artist-bios/


HOW DO YOU PLAY?
Weliswaar in het Engels, maar het kan wel helpen: hier vind je spelregels voor allerlei spellen - van bordspelen tot spelletjes voor op een feestje of in de klas. Ook sporten worden uitgelegd.
[Taal: ENG]
http://www.howdoyouplay.net/


CREATIVE COMMONS: HOE WERKT HET?
Behoor jij ook tot de mensen die denken dat je een foto of afbeelding die een Creative Commons licentie heeft zomaar onbeperkt mag gebruiken? Dan moet je deze twee infographics maar eens afprinten en naast je computer leggen. Want je zou wel eens raar kunnen opkijken!
[Taal: ENG]
http://rack.2.mshcdn.com/media/ZgkyMDEyLzEyLzA4L2RkL0NDaW5mb2dyYXBoLmpJei5qcGc/f9f19a65/65e/CC-infographic.jpg
http://www.dontwasteyourtime.co.uk/elearning/creative-commons-infographic-licenses-explained/


WHAT WAS THERE?

Deze webdienst koppelt historische foto's aan Google Maps. Zo kan je dus straten en steden bekijken, om te zien hoe ze er vroeger uitzagen. En heb je zelf foto's uit de oude doos, dan kan je die uploaden. Voor Vlaanderen zijn nog weinig foto's aanwezig, dus je hebt nog werk aan de winkel, lezer! Maar ga je bijvoorbeeld kijken voor Amsterdam, dan vind je al wat meer, en steek je de grote plas over, naar de VS, dan is er overvloedig materiaal voorhanden. De foto's worden vertoond in een snel werkende detailmodus. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.whatwasthere.com


WIKIVS: PRODUCTEN VERGELIJKEN
Er zijn zoveel verschillende fysieke en digitale producten, dat het vaak erg moeilijk is om te beslissen wat het juiste is voor vor jou. Wat maakt het ene product beter dan het andere? Deze WikiVS kan helpen; daar worden verschillende producten en uitdrukkingen met elkaar vergeleken en krijg je een gedetailleerde lijst.
[Taal: ENG]
http://www.wikivs.com/wiki/Main_Page
http://www.makeuseof.com/dir/wikivs-find-the-best-comparisons-online/


TIZOMAT: HOE LAAT IS HET?
Werk je veel met het buitenland, dan kan het nuttig zijn om te weten hoe laat het aan de andere kant van de wereld is - kwestie van je gesprekspartner niet midden in de nacht uit zijn bed te bellen.
Deze dienst geeft heel handig op de kaart weer hoe laat het momenteel is overal ter wereld.
[Taal: ENG]
http://www.tizomat.com/
http://www.makeuseof.com/dir/tizomat-easily-view-times-multiple-locations-worldwide/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE FERRARIS KAARTEN
Dankzij de Koninklijke Bibliotheek kan je nu ook oude landkaarten van Ferraris bekijken. Deze kaarten dateren uit 1777 en zijn officieel de "Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik". Via onderstaande link kan je een bepaalde stad opzoeken, en dan terugkeren in de tijd... toen het land voornamelijk nog uit bossen en kleine gehuchten bestond. Interessant om een reis in de tijd te maken!
(Tip: de image viewer werkt niet in de Firefox browser, wel in IE. Onderaan het beeld heb je rechts enkele controlers (in/uitzoomen, full screen, beeld verplaatsen).
[Taal: NL]
http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PLAYLISTR

Een handige online dienst, bedacht door Dominiek Leenknecht. Vaak beluister je immers een programma op de radio, en zou je songs die gespeeld worden beter willen leren kennen. De webdienst neemt de playlist van Vlaamse en Nederlandse publieke radiostations - voor zover zij die gegevens uiteraard zelf beschikbaar maken. En daarvan wordt dan een speellijstje gemaakt, dat je kan oproepen in Spotify, Youtube...
[Taal: NL]
http://radio.playlistr.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDSE (EN FR/ENG]: TRUC TROC
Het concept is eerlijk gezegd mooier dan de website die erbij hoort: truc-troc is een manifestatie in Brussel, die plaats heeft op 1, 2, 3 februari. Daarbij krijgen jonge artiesten de kans om zichzelf en hun kunst aan het publiek voor te stellen.
[Taal: NL/FR/ENG]
http://www.tructroc.be/nl_historique.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOUG DUBOIS

Het is vrijdag, en dat betekent fotootjes kijken. Van een prima fotograaf zoals Doug Dubois. De man  is Amerikaan, en maakt al jaren foto's - die een heel verhaal vertellen, zo typerend zijn ze. Relax en geniet. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.dougdubois.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LARRY CARLSON
Animaties, vaak psychedelisch. Knappe effecten, vaak in caleidoscoop. Na een tijdje gaat het wel knetteren voor je ogen...
[Taal: ENG]
http://www.larrycarlson.com/supreme_om/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CANVAS RIDER
Een simpel spelletje: fietsen. Met de pijltjes toetsen trap of rem je, je kan je omdraaien met de Z toets, en dan is het maar gewoon bergen op en af rijden. Wat moeilijker is dan je zou denken!
[Taal: ENG]
http://canvasrider.com/tracks/1035942Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- LaCie CloudBox: De familiale NAS
http://www.belgiancowboys.be/technology/lacie-cloudbox-de-familiale-nas/
- MyFox & DIO: domotica voor doe-het-zelvers
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/myfox-dio-domotica-voor-doe-het-zelvers/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- DigiD weer in de lucht
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3374915/2013/01/10/DigiD-weer-in-de-lucht.dhtml
- Twitterende en facebookende Britse ambtenaren krijgen de zak
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3374557/2013/01/09/Twitterende-en-facebookende-Britse-ambtenaren-krijgen-de-zak.dhtml
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
- De Firefox telefoon komt naar Nederland
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20344-de-firefox-telefoon-komt-naar-nederland
- Samsung Galaxy S II Plus
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20343-samsung-galaxy-s-ii-plus
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - De toekomst van telefonie: buigbare smartphones
Samsung stelde op CES voor het eerst zijn buigbare smartphone-scherm voor. Het gaat voorlopig nog om een prototype, maar de techniek wordt een grote toekomst voorspeld.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7103
- Kijken we dit jaar naar ‘hologram-tv’?
Het Amerikaans-Nederlandse Stream TV stelde op CES een nieuwe 3D-techniek voor, die een betere helderheid en diepte moet geven dan de 3D-beelden die we ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7099*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- iPhone5: de slechtste van de beste smartphones?
http://www.digimedia.be/News/nl/13504/iphone5-de-slechtste-van-de-beste-smartphones.html
- Internet: de digitale kloof wordt nog breder in Europa
http://www.digimedia.be/News/nl/13511/internet-de-digitale-kloof-wordt-nog-breder-in-europa.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Samsung & Home Entertainment met intelligente navigatie
http://computertaal.info/2013/01/10/samsung-home-entertainment-met-intelligente-navigatie/
- 2013: het jaar waarin meer tablets dan notebooks verkocht zullen worden
http://computertaal.info/2013/01/10/2013-het-jaar-waarin-meer-tablets-dan-notebooks-verkocht-zullen-worden/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nokia verkoopt meer Windows Phones dan Symbian-telefoons
http://tweakers.net/nieuws/86587/nokia-verkoopt-meer-windows-phones-dan-symbian-telefoons.html
- Microsoft projecteert beelden op de muur achter de tv met IllumiRoom
http://tweakers.net/nieuws/86578/microsoft-projecteert-beelden-op-de-muur-achter-de-tv-met-illumiroom.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Mobile Vikings kiest voor TwitSpark
De Hasseltse mobiele operator Mobile Vikings gaat TwitSpark gebruiken voor zijn klantendienst, het ‘customer support systeem’ voor Twitter dat de jonge Belg Davy Kestens enkele maanden geleden gelanceerd heeft vanuit Silicon Valley.
http://datanews.knack.be/ict/knowledge-center/start-ups/mobile-vikings-kiest-voor-twitspark/article-4000231574629.htm
- Universiteit Namen verbetert lichtopbrengst LED dankzij vuurvliegje
Wetenschappers van de universiteit van Namen verbeterden de lichtopbrengst van LEDs met 55%. Ze gebruikten daarbij een techniek die ze afkeken van vuurvliegjes.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/universiteit-namen-verbetert-lichtopbrengst-led-dankzij-vuurvliegje/article-4000231469029.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Xperia S tablet: geschikt voor thuis, op het werk en aan het zwembad
http://www.themobilerevolution.be/2013/01/xperia-s-tablet-geschikt-voor-thuis-op-het-werk-en-aan-het-zwembad/
- Review: Urban armor case voor de Samsung Galaxy S3
http://www.themobilerevolution.be/2013/01/review-urban-armor-case-voor-de-samsung-galaxy-s3/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WAAR IS MIJN WINDOWS TAAKBALK VERDWENEN?
Klikken en verslepen is handig, maar ook gevaarlijk. Voor je het weet heb je iets verplaatst, en weet je echt niet waar het naartoe is. Zo ook met de taakbalk. Een onverhoedse beweging met je cursor, en floeps! de taakbalk zit aan de zijkant in plaats van onderaan je scherm.
Wat nu? Geen nood. Om te beginnen moet je die gewoon terug naar beneden verslepen: klik op de taakbalk,houd de muisknop ingedrukt, en versleep hem naar onderaan je scherm. Vervolgens klik je op de taakbalk met je rechter muisknop, en kies "Lock the taskbar". Zo kan die niet meer op je scherm gaan ronddwalen. Wil je de taakbalk zelf verplaatsen, dan moet je gewoon terug rechts klikken, en deze optie uitvinken.
Je kan de plaats waar de taakbalk zich moet bevinden, ook aanduiden via de Properties of Eigenschappen van de taakbalk: klik rechts op d taakbalk, kies Properties, en vervolgens de Taskbar location optie.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

UNDRIP: HULP BIJ OVER-INFORMATIE

iOS
Is de berg berichten die je krijgt vanuit je sociale netwerken je teveel? Dan kan Undrip helpen, een iOS app die content vanuit de verschillende feeds centraliseert en enkel de meest relevante content vertoont. Zo zal je bijvoorbeeld geen meldingen van check-ins zien of boodschappen over Farmville. Handig!
http://itunes.apple.com/us/app/undrip/id497650382?mt=8
http://www.makeuseof.com/dir/undrip-tune-noise-social-feeds-ios/


FXGURU: EFFECTEN VOOR JE VIDEO
Android - freeware - 50 MB
Een gratis app voor je Android phone, waarmee je speciale effecten kan aanbrengen aan je video's. De tool kan gebruikt worden op toestellen die versie 2.2 draaien of hoger.
http://www.makeuseof.com/dir/fxguru-add-special-effects-to-videos-android/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.picadelic.fxguru&feature=nav_result#?t=W251bGwsMSwyLDNd


CLEMENTINE: SLANKE MUZIEKSPELER
Windows XP/Vista/7/8 - 18,6 MB - freeware
Deze freeware is een slanke MP3 player, die naast audiobestanden ook internet-streams afspeelt. De player is gebaseerd op Amorak, dat bij Linux gebruikers zeker geen onbekende is.
http://www.clementine-player.org/
http://www.chip.de/downloads/Clementine_43027764.html


PHOTOSHOP VOLLEDIG GRATIS

Win2000/XP/Vista/7/8/Mac OS - 0,35 MB - gratis
Adobe biedt momenteel de niet meer in de handel verkrijgbare versie Photoshop CS2 volledig gratis aan, om te downloaden. Adobe heeft namelijk de ondersteuning van deze tool stopgezet, en daarom wordt de software, die vroeger meer dan 1.000 euro kostte, nu gratis aangeboden. Bij Chip.de lees je hoe je de serienummer kan verkrijgen die je als productsleutel moet invoeren.
http://www.chip.de/downloads/Vollversion-Photoshop-CS2_59762951.html
https://www.adobe.com/


X-MOUSE BUTTON CONTROL
Windows2000/XP/Vista/7 - 4 MB - freeware
Heel handig: met deze tool kan je allerlei functies en snelkoppelingen onder de buttons van je muis steken. Bij MakeUseOf vind je een stap voor stap handleiding hoe je met de software moet werken.
http://www.makeuseof.com/tag/x-mouse-button-control-bind-new-functions/
http://www.highrez.co.uk/downloads/XMouseButtonControl.htm


DROPBOX APP VOOR WINDOWS

Windows 8 en Windows RT
De dropbox app is nu officieel verkrijgbaar voor de gewone Windows 8 versie en RT. Hiermee kan je al je bestanden en foto's bekijken en bladeren op Dropbox: openen, bewerken, en ook bestanden vanuit andere Windows 8 apps bewaren.
http://www.makeuseof.com/tag/official-dropbox-app-now-available-in-the-windows-store-updates/
http://apps.microsoft.com/windows/en-US/app/dropbox/78b08472-168e-496e-a8f5-9601892da4fa


INTEL APPUP CENTER
Windows XP/7/8 - 39,9 MB - freeware
Waarom zou Intel geen eigen app marketplace maken, als die ook bestaat voor Android, Apple en co? Deze verzamelplek voor apps is bedoeld voor WIndows PC's en notebooks. Naast veel te betalen apps zijn er ook heel wat gratis apps te vinden.
http://www.appup.com/


FREE DWG VIEWER
WinXP/Vista/7/8 - 60,6 MB - freeware
De meeste gebruikers zullen niet meteen geconfronteerd worden met DWG, DWF of DFX bestanden; dat zijn namelijk de bestandsformaten voor bestanden aangemaakt in CAD programma's. Met deze tool kan je dergelijke bestanden op je desktop bekijken, zonder de originele (en vaak dure!) programma's op je computer te hebben staan.
http://www.chip.de/downloads/Free-DWG-Viewer_41650194.html
http://infograph.com/products/viewers.htm


ZENO DICE: VIRTUELE TEERLING

Android -
Heel veel gezelschapsspelen worden gespeeld met een teerling. Een leuk ding, maar niet echt groot, en dus gemakkelijk te verliezen. Tijdens een spannend spel je teerling kwijt? Dan kan deze app voor je smartphone helpen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.GenbuStudios.ZenoDice&feature=nav_result
http://www.makeuseof.com/dir/zeno-dice-a-dice-app-for-android-phones-to-help-you-play-board-games-20-free-promo-codes/


DESKTOP TIDY
Mac OS X
Na een tijdje komt je desktop volledig vol te staan met icoontjes, bestanden en mappen. En dan wordt het heel moeilijk om ze te vinden. Deze tool helpt je om orde te maken, door bestanden in een aparte schaduw map te stoppen.
http://www.lightpillar.com/macos/desktoptidy/index.html
http://www.makeuseof.com/dir/desktop-tidy-remove-clutter-mac/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Het had nog erger kunnen zijn.
Uw vijand had zich als vriend kunnen ontpoppen.
- Stanislaw Jerzy Lec, Pools aforist-