Dag lezers,


Hier zijn we weer, op de valreep van 2012, met onze NETTIES-verkiezing.


Eerst even het waarom uitleggen. Traditioneel worden tegen het einde van het jaar verkiezingen gehouden in allerlei categorieën, ook op internet-gebied. Dat daarbij altijd (dezelfde) grote sites met de prijzen gaan lopen, was de Netties-redactie al jaren een doorn in het oog.

Daarom werd in het jaar 2008 voor het eerst besloten onze eigen verkiezing te houden, die de nadruk moet leggen op privé-initiatief: enkel kleinschalige projecten komen in aanmerking voor nominatie en selectie. Een initiatief dat gesmaakt werd, en dat wij met veel trots dit jaar voor de 5e keer reeds organiseren.


Hoe de verkiezing verloopt? Onze lezers nomineren hun favoriete sites. Onze deskundige jury beoordeelt deze sites op originaliteit van concept en inhoud, gebruiksvriendelijkheid en lay-out, en nut voor de gemeenschap. Want dat is wat wij willen bekronen: mensen die zelf een initiatief nemen, dat de hele gemeenschap ten goede moet komen.


Wij noemden deze verkiezing de NETTIES-
verkiezing:

N Nederlandstalig
E Eigen project
T Taalvaardig
T Taakgericht
I Innovatief
E Ergonomisch
S Stijlvol


Met andere woorden: voor deze verkiezing komen enkel sites in aanmerking die voldoen aan volgende criteria:

- Nederlandstalig

- Geen vertaling van een buitenlands concept naar Nederland/Vlaanderen, en ook geen website van een grote uitgever; de voorrang wordt gegeven aan sites die gemaakt zijn door gewone mensen of kleine bedrijven

- Verzorgde taal

- Nut hebben voor de gemeenschap (dus niet een site die enkel reclame maakt voor zichzelf)

- Vernieuwend is (sites die in het verleden meegedaan hebben, komen enkel in aanmerking indien zij iets echt vernieuwend aan de site toegevoegd hebben)

- Gebruiksvriendelijk is, en bij voorkeur ook voor mensen met een visuele handicap

- Een verzorgde lay-out hebben


De uitslagen van de vorige jaren vindt u hier:
Jaar 2008
Jaar 2009
Jaar 2010
Jaar 2011


Deze verkiezing zou niet kunnen bestaan, als wij niet de steun hadden van onze vele lezers, de jury, en de PR agentschappen die gezorgd hebben voor leuke prijzen!

Onze jury


Het vele werk werd natuurlijk gedaan door onze deskundige jury, die de sites bezocht en testte. Zij zijn:

- Marijke Pante
Doorwinterde surfster, bekend met alle sociale werelden en sinds kort ook zelf aan het programmeren geslagen.

- Peter Van Deutekom
Een man met stijl: zijn fotografisch oog zorgt niet alleen voor prachtige foto's, maar ontdekt ook de schoonheid (of het ontbreken eraan) in websites.

- Hans Meijer
Trouwe lezer van dit e-zine, altijd klaar met suggesties voor sites

- Hilde van Gool
Eindredactrice van dit e-zine, voor wie teksten belangrijk zijn.
De nominaties

Dit jaar danken wij de volgende lezers voor het aanbrengen van sites:

Marijke Pante
Eddy De Pauw
Frans Maas
Herman Boel
John van der leden De Groot
Kim Bols
Francis Vissers
Gert-Jan Van den Berg
Hans Meijers
Bart Gielen
Peter Van Deutekom
Hilde Van Gool
Jan Van Reeth


Eervolle vermelding
De Netties-redactie wil hiermee twee makers van websites speciaal vermelden, omdat zij, ondanks hun moeilijke fysieke omstandigheden, getuigen van initiatief en zin om hun kennis met anderen te delen.

Het gaat met name om Peter De Smet, (www.gratiscursus.be) die ondanks zijn MS dag na dag blijft verder werken aan de cursussen die hij maakt en geheel belangeloos ter beschikking stelt van de internauten.

En anderzijds om Kim Bols, slechtziende. Met veel enthousiasme heeft zij een hele knappe website gemaakt (www.kimbols.be), waarin ze vertelt over haar eigen leven, maar ook veel tips geeft die blinden en slechtzienden van pas kunnen komen, o.a. over computers en internet, maar die ook voor de anderen nuttig zijn, zoals de tips over de omgang met blinden en slechtzienden

Wat deze twee mensen doen, ondanks hun moeilijke fysieke omstandigheden, mag een lesje zijn voor velen...

 


NETTIES Verkiezing
Beste Nederlandstalige website 2013 (privé-initiatief)

Plaats 5: Gratiscursus
Wat: Een site met cursussen, gratis te volgen, met veel zorg gemaakt.
Wie maakte de site? Mijn naam is Peter DeSmet, geboren op 07/07/1960 en sinds 1980 bezig met computers en de daarbij horende software.
Hoe ontstond het idee voor de site? Ik ben MS patiënt sinds 1986 maar wilde mezelf toch nog wat nuttig maken in de maatschappij, dus ben ik vijf jaar geleden begonnen met het schrijven van cursussen over software-applicaties zoals Excel, PowerPoint, Access, Word, Photoshop, Dreamweaver plus een aantal andere software-pakketten. Al deze cursussen worden volledig gratis aangeboden.
Wat blijkt na vijf jaar, www.GratisCursus.be is, althans volgens Google, een van de snelst groeiende sites in de Benelux. Wanneer je persoonlijk wordt opgebeld door Google (Benelux weliswaar) dan moet er wel iets nuttigs zijn aan de site.
www.GratisCursus.be  heeft momenteel meer dan 7.000 bezoekers per dag en meer dan 35.000 bezochte pagina's per dag.
Een aantal van deze cursussen worden zelfs overgenomen in verschillende scholen en Hoge scholen verdeeld in België en Nederland.
Hoe zal de site evolueren?
Elk jaar komen er ongeveer 10 à 12 cursussen bij, en dit zal blijven duren zolang mijn gezondheid het toelaat.

Commentaar van onze jury:
Marijke:
blijft wel overeind, wordt ook nog steeds aangevuld, petje af
Peter:  het aantal cursussen groeit nog steeds, en zijn van een goed nivo. Jammer dat er niet veel aan de lay-out wordt gedaan.
Hilde: Dit initiatief verdient alle steun die het kan krijgen; de cursussen zijn echt interessant.
Hans: Blijft een topper

Plaats 4: DodenakkersWat: Een site rond begraafplaatsen en rituelen; gewoonlijk zijn we teveel overladen met droefheid wanneer we begraafplaatsen bezoeken, maar zijn zijn vaak van een onaardse schoonheid

Wie maakte de site? René Ten Dam
Hoe ontstond het idee voor de site? De website is ruim 11 jaar geleden ontstaan als mijn eigen initiatief, maar intussen werken we er al jaren met een klein team aan. 10 jaar geleden is de website ondergebracht in een kleine stichting die zich inzet voor het beschrijven van funeraire cultuur. Daarnaast brengt de stichting gevraagd en ongevraagd adviezen uit.
Destijds zijn we begonnen met het beschrijven van historische begraafplaatsen en daar zijn we nog lang niet klaar mee, maar intussen is er veel verschillende informatie op de site te vinden zoals termen en begrippen, symboliek, recensies en een prachtige beeldbank met honderden prentbriefkaarten van begraafplaatsen. Ook is er aandacht voor Nederlands funerair erfgoed in het buitenland. Dodenakkers.nl geeft daarmee inzicht in de funeraire cultuur door de eeuwen heen.
Hoe zal de site evolueren?
Dodenakkers.nl is de grootste Nederlandstalige website over funeraire cultuur en we verwachten de website de komende jaren verder te kunnen uitbouwen.


Commentaar van onze jury:
Marijke:
erg mooie site met heel veel info, indrukwekkend
Peter: duidelijke navigatie en veel hoogwaardige (goed geschreven content), waarschijnlijk voor een kleine doelgroep. En ook niet onbelangrijk, geheel advertentie vrij.Minpunt: bevat enkele oude onderdelen zoals fotoblog en foto-vrijdag.
Hilde: Een luguber onderwerp, misschien, maar ook op kerkhoven is schoonheid te vinden. De site vertelt over begraafplaatsen, beroemde graven in Nederland, en heeft ook een mooie rubriek Grafpoëzie. De site is erg uitgebreid, en bij de rubriek "beeld" vind je ontelbare foto's van begraafplaatsen, ook uit de oude doos.
Hans: Niet alledaagse website maar wel origineel


Plaats 3: TwizziWat: Een website die mensen die een klus willen laten uitvoeren, in contact brengt met aannemers die een offerte kunnen maken voor het karwei.
Wie maakte de site? Ik ben Bram Gooris, 34 jaar en ben zaakvoerder van de firma die zich met Twizzi bezighoudt. Mijn passie is mijn werk, daarbuiten probeer ik 2x per jaar te skiën.
Hoe ontstond het idee voor de site? Het idee is ontstaan omdat er in België voor kleine zelfstandigen geen betaalbaar en meetbaar alternatief was voor de advertising in weekbladen. Na wat rondgekeken te hebben kom je al snel bij gelijkaardige initiatieven in het buitenland en blijkt dar er iets soortgelijks niet in België ( en nog andere landen ) bestond. En daar heb ik dan onze eigen versie van gemaakt.
Hoe zal de site evolueren? Twizzi zal blijven groeien en betrouwbare beoordelingen blijven onontbeerlijk, wij blijven alvast werken om de kwaliteit hoog te houden.


Commentaar van onze jury:
Marijke: heel mooie site, handig ook in gebruik, en gewoon handig dat het bestaat, amai petje af dat dit privé is…
Peter: hier brengen vraag en aanbod op een duidelijke manier bij elkaar.
Hilde: Super handig om een offerte te krijgen van een aannemer of klusjesman. Ook lay-out heel goed
Hans: Goed initiatief tegen beunhazen

Plaats 2: Pepermunt
Wat: Een website met heel veel tips voor computergebruikers
Wie maakte de site? Pepermunt.net is in 2006 opgericht door Sonja Snoek (1964).
Hoe ontstond het idee voor de site? Als webdesigner werd zij vaak benaderd met vragen over internet.Dagelijkse vragen waar iedereen mee zit, zoals 'Hoe stel ik mijn mail account in', of 'Weet jij een gratis antivirusprogramma?' Omdat het vaak om dezelfde vragen ging plaatste ze de antwoorden op een website.
Ze had ook een ongebruikte domeinnaam, Pepermunt.net. Zo is het begonnen. Daar komt bij dat ze beroepsmatig het internetnieuws volgt, en graag uitzoekt hoe je met eenvoudige middelen - zoals gratis software - een probleem kan oplossen. Die kennis deelt ze graag met anderen. Daarbij staat voorop dat de informatie onafhankelijk is, en ook begrijpelijk voor minder ervaren internetgebruikers.
Hoe zal de site evolueren? In de loop van zes jaar is de website uitgegroeid tot een verzameling artikelen, links en handleidingen over een groot aantal onderwerpen.
Lezers sturen tips op en dragen nieuwe onderwerpen aan. De informatie wordt regelmatig uitgebreid en opgeschoond. Inmiddels trekt de website ruim 5000 bezoekers per dag en worden de onderhoudskosten gedekt uit Google advertenties. Dat maakt het mogelijk om de website in de toekomst voort te zetten als een betrouwbare, onafhankelijke bron voor informatie over internet.

Commentaar van onze jury:
Marijke: Handig, op een praktische manier, dingen die je als hedendaagse "gewone" computergebruiker wil en moet weten, en zit erg goed in elkaar, blijkbaar een team dat hierachter zit, maar ik denk wel dat het in deze wedstrijd thuis hoort, ik vermoed dat men hier geen dagdagelijkse broodwinning uit haalt, eventueel wel de kosten gedekt door de google ads
Peter:  doet wat de subtitel belooft eerste hulp op het internet in een begrijpelijke taal uitgelegd.
Hilde:  Een site vol computertips. Mooie vormgeving, verzorgd taalgbruik
Hans:Plaats  1: Dagelinks
Wat: Een heel mooi initiatief van Sander, een journalist, die nieuws brengt.

Wie maakte de site?
Mijn naam is Sander Lindenburg, een 53-jarige journalist uit Zwolle, werkzaam als multi-media redacteur bij uitgeverij de Stentor/Wegener.
De site is - evenals mijn andere sites www.elkedagvakantie.nl, www.internet100.nl en www.hit100.nl - een privé project. Ik noem deze sites wel eens 'mijn laboratorium en oudedag-voorziening'. Ik kan hiermee naar hartelust experimenteren met nieuwe technieken en mogelijkheden, zonder dat er een lang vergader- en overlegtraject aan vooraf hoeft te gaan. De kennis die ik daarmee opdoe kan ik weer gebruiken in mijn beroepspraktijk. En als ik ooit met pensioen moet/mag gaan, dan kan ik mijn dagelijkse journalistieke werk met deze sites voortzetten, zonder in een 'zwart gat' te vallen.

Hoe ontstond het idee voor de site? Dagelinks is een naam die ik zo rond 1997 bedacht heb en daar alle leuke links die ik tegen kwam op vermeldde. Zo'n 10 jaar geleden kreeg het een eigen domeinnaam. Om eerlijk te zijn waren de jaren tussen
1997 en 2005 de hoogtijdagen van telkens leuke sites en die kennis wilde ik via de site delen met anderen. Daarna is het een beetje ingezakt, maar de laatste tijd is er - mede door de komst van apps - weer veel interessants te melden.
Hoe zal de site evolueren? Ik zie mezelf als Tech- & Travel-journalist. Op de podia die ik zelf geschapen heb wil ik mijn publiek op de hoogte houden. 'Informeren en vermaken', dat is de levensmissie van elke journalist immers?


Commentaar van onze jury:
Marijke: inderdaad mooie site, als hij al die artikels zelf schrijft, best indrukwekkend
Peter:
Hilde:  Mooi ontworpen nieuwssite, maar het nieuws wordt erg onregelmatig aangevuld
Hans: Volg ik al vele jaren. Heeft veel eigen links met inter. Nieuws en weetjesDe volledige lijst met de nominaties

* http://www.catawiki.nl/
http://www.gratiscursus.be/
* http://www.zdnet.be/
http://www.appletips.nl/
http://www.seniorcomputerhulp.nl
http://bali-gids.nl
http://brabantzangers.nl
http://www.radioinvlaanderen.info
http://www.videoclub-close-up.nl
http://www.kimbols.be.
* http://www.belgiumdigital.com
* http://www.seniorennet.be
http://www.hazennest.nl
http://www.blackcruiser.nl
http://www.pepermunt.net/index0.html
http://www.2525.com/blog/
http://www.animalfreedom.org/paginas
/informatie/barbecuerecepten.html
http://www.hollanddoc.nl/
http://www.gratissoftware.nu/
http://www.kerbesia.be/
http://uwtrouwfotograaf.be/
http://desiertuin.be/
http://googee.be/
http://academiemwkruibeke.be/
http://ouderraadsintjoris.be/
http://www.amable.be/
http://www.dodenakkers.nl
http://www.showbizzsite.be
http://www.folkinantwerpen.be/
http://www.twizzi.be/nl
http://www.uvraagt.be/
http://dagelinks.nl/
http://digitaletv.wordpress.com/
http://www.kurkdroog.be
http://www.keukentheorie.net
http://leukefietsroutes.nl/
http://www.wereldwonderen.tv/
http://www.miellerie.be/
http://webwizart.be/
http://www.cuppens.com/
(*) deze sites werden wel genomineerd, maar zijn geen privé-initiatiefRangschikking:


De algemene rangschikking:
1. Dagelinks 118,67
2. Pepermunt 100
3. Twizzi 98
4. Dodenakkers 97
5. Gratiscurus 96
6. Apple Tips 95
7. Kim Bols 94
8. Kurkdroog 92
9. Gratis Software 90,67
10 Folk in Antwerpen 90Originaliteit van de content
1. Dagelinks 37,33
2. Twizzi 33
3. Dodenakkers 33
4. U vraagt
5. Kim Bols 31
6. Folk in Antwerpen 28
7. Pepermunt 33,33
8. Kurkdroog 32
9. Keukentheorie 26,66
10. Gratiscursus 31Lay-out en gebruiksvriendelijkheid
1. Dagelinks 42,67
2. Dodenakkers 34
3. Pepermunt 33,33
4. Gratis Software 33,33
5. Twizzi 33
6. Apple Tips 32
7. Kim Bols 32
8. Gratiscursus 31
9. Amable 31
10 U Vraagt 31Nut voor de gemeenschap
1. Dagelinks 38,66
2. Pepermunt 36
3. Gratiscursus 35
4. Apple TIps 35
5. Twizzi 32
6. Kim Bols 31
7. FOlk in Antwerpen 31
8. Gratis Software 30,67
9. Animal Freedom 30,67
10. Dodenakkers 30NeTTies e-zine

p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg

E-Mail: NeTTies@netties.be
Website: http://www.netties.be

Verantwoordelijke uitgever: 
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25/28.71

DE PRIJZEN


1 FRITZ!BOX TOESTELDe FRITZ!Box WLAN 7390 combineert alle communicatie functionaliteiten in één apparaat. De router beschikt over twee snelle USB-poorten. Hiermee kan de FRITZ!Box worden aangesloten op meerdere apparaten, waaronder printers, harde schijven en andere USB-apparaten.  Het apparaat biedt via een VDSL-breedbandaanlsluiting overdrachtsnelheden van maximaal 300 Mbit/s. - De FRITZ!Box WLAN heeft een geadviseerde verkoopprijs van €259

(Met dank aan het team van Axicom voor deze prijs)


4 Limited Edition Logitech Colour Collection koffers


Daarin zit een Logitech K360 toetsenbord, een Logitech C270 webcam en een Logitech M235 muis, allen uit de Logitech Colour Collection.

(Met dank aan het team van Hill & Knowlton voor deze prijs)

3 pakketten Trend Micro TitaniumDe Trend Micro Titanium beveiligingsoplossingen beschermen u en uw gezin tegen de allerlaatste
internetbedreigingen.


De oplossing is gemakkelijk te gebruiken, maar biedt toch een veelomvattende bescherming voor wat u elke dag online doet - e-mailen, omgaan met anderen en surfen over het web - en u wordt niet lastiggevallen met allerlei meldingen en pop-ups.

Versie 2013 bevat ook beveiliging voor sociale netwerken, en een privacyscanner voor Facebook.
(Met dank aan het team van OutoftheCrowd voor deze prijs)
5 Bridgestone sleeënSneeuw en veilig autorijden gaan niet zo goed samen als je je rijstijl en banden niet aanpast. Maar dankzij
bandenproducent Bridgestone kan je onze kleinste vrienden toch nog veilig naar school brengen met deze mini-sledes. Wij mogen er vijf weggeven.


(Met dank aan het team van Lewispr voor deze prijs)
5 smartphone hoesjes van Mitch Firewear


Feuerwear, het Keulse modelabel, stelt zijn smartphonehoes ‘Mitch’ voor. Deze hoes is gemaakt van
gebruikte brandslangen, waardoor ieder exemplaar uniek is door de verschillende prints en gebruikssporen. Geen enkele smartphonehoes is dus twee keer hetzelfde.  De binnenkant van de hoes is vervaardigd uit fijne microvezel, wat krassen op de display en de achterkant van je smartphone voorkomt.

Een leuk detail is de flap met klittenbandsluiting, die ervoor zorgt dat je smartphone niet uit de hoes kan glijden. Wanneer je de flap opent en er aan trekt, wordt het toestel automatisch uit de hoes getrokken, zodat je makkelijk en snel je telefoon kan opnemen moest dat nodig zijn.

Mitch is verkrijgbaar in de kleuren rood, wit en zwart aan de richtprijs van 39 euro, inclusief BTW.
(Met dank aan het team van NewsenginePR voor deze prijs)