Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
20/12/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar
netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 780 van 15/12/2012Gegroet lezer,

Hebt u het ook gezien, die "17" bovenaan dit nummer? Jawel, Netties is zijn 17e jaargang ingegaan. Een ongelooflijk lange periode, vooral in internet-jaren. Ondanks alles hebben we nog altijd geen "businessmodel", overleven we nog altijd puur en alleen op de wilskracht en het enthousiasme van onze medewerkers - en uw trouwe lezerschap uiteraard.
Zijn wij gek om zoveel tijd in dit e-zine te steken? Ik denk het niet - noem het een "roeping" om aan onze lezers de dingen te vertellen die wij belangrijk vinden, accenten te leggen die vaak door andere media onvoldoende belicht worden, om een "ja maar" te schrijven, wanneer anderen alleen maar "hoera" of "boe" roepen... Zolang u ons, door uw reacties, laat weten dat u onze manier van berichtgeving smaken kan, voelen wij ons voldoende geruggensteund om dit e-zine verder te zetten.
En wil u zelf bijdragen? U bent altijd welkom - een leuke tip voor een site of software, een reactie of commentaar op een artikel mag u altijd zenden naar redactie@netties.be

Wat hebben wij deze week voor u in petto? Het is Google die het nieuws aanvoerde deze week, maar toch ging er ook veel aandacht naar een oorlog - want na een browseroorlog is er nu een foto-oorlog tussen Twitter en Instagram. Een oorlog die eigenlijk kadert in een groter beeld: de strategie van Twitter om zijn systeem af te sluiten voor derden, wat wij persoonlijk een kwalijke evolutie vinden, omdat de openheid verloren gaat.

Veel leesplezier gewenst met dit eerste nummer van de 17e jaargang, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE GEEFT GELD AAN WWF
Om drones te bouwen, die op stropers jagen...

Google: je hebt er een liefde/haat verhouding mee. Enerzijds vervloek je de dienst, omdat hij zich steeds agressiever in jouw leven en jouw privacy dringt. Anderzijds ben je blij dat die dienste bestaan, want waar zouden we zijn zonder de Google zoekmachine, de landkaarten, webapps, online documenten van Google?

Google doet echt wel positieve dingen hoor. Neem nu dit, een aankondiging die we vonden bij Forbes. In het kader van het Global IMpact Awards programma van Google, dat subsidies uitkent aan technologische vernieuwingen van non-profit organisaties, heeft Google 5 miljoen uitgetrokken als subsidie aan het World Wildlife Fund. Het is bedoeling dat deze stichting daarmee drones zou bouwen, onbemande (kleine) vliegtuigjes. Die zouden dan ingezet worden om bedreigde soorten zoals tijgers, olifanten en neushoorns te beschermen. Doordat de handel in deze dieren verboden werd, is de vraag op de zwarte markt enorm gestegen - wat natuurlijk gewetenloze stropers op ideeŽn brengt.

De drones zouden deel uitmaken van een slim systeem, waarbij ook DNA opgespoord wordt en gecommuniceerd wordt met de overheden, om criminele bendes sneller op te sporen en een halt toe te roepen.

Ter info, even enkele andere projecten van Google om de mensheid vooruit te helpen: een project om sensoren te leveren die moeten controleren of waterleidingen goed onderhouden worden; een project om studenten uit arme ouders de kans te bieden te studeren; en een beurs voor het Geena Daves Insitute om seksisme in de media aan te pakken.
http://www.forbes.com/sites/alexknapp/2012/12/09/google-gives-5m-to-build-drones-that-hunt-poachers/?utm_campaign=techtwittersf&utm_source=twitter&utm_medium=social
http://googleblog.blogspot.com/2012/12/new-global-impact-awards-program.html


GOOGLE NOW BINNENKORT OP ELK TOESTEL
Zolang je maar een Crhome browser hebt...

Verleden week hadden wij het over Google Now, de slimme "predictive" of voorspellende tool van Google die jou van informatie voorziet nog voor je erom gevraagd hebt. Een indrukwekkende virtuele assistent, zo knap zelfs dat de uitgave Popular Science de tool uitgeroepen heeft tot "de innovatie van het jaar".

Tot nu toe is die Google Now enkel verkrijgbaar als app voor de Android smartphone en tablet (Jelly Bean). Maar volgens Forbes zou Google nu werken aan een aanpassing van de Chrome browser, zodat die ook een kader bevat voor de verweving van Google Now in die browser. Met andere woorden: meldingen die je nu ziet op je smartphone, zal je binnenkort ook in je Chrome browser zien: verkeer onderweg, sportuitslagen, het weer van de dag, reisinformatie met de trein, enz.

Voor sommigen misschien iets té creepy om goed te zijn - het toont immers aan hoeveel Google weet van jou, namelijk zoveel dat het jouw volgende stap kan voorspellen. Voor anderen, die hun hele hebben en houwen zonder verpinken aan Google toevertrouwen, misschien een pracht van een uitvinding...

Meer bij Forbes.
http://www.forbes.com/sites/eliseackerman/2012/12/08/google-prepares-to-bring-its-smart-assistant-google-now-to-any-device/?utm_campaign=techtwittersf&utm_source=twitter&utm_medium=social


MAG DE RECHTBANK EEN GEBRUIKER DWINGEN ZIJN REVIEW TE VERANDEREN?
Wat met de eerlijke (subjectieve) mening?

Het internet staat er vol van: websites waar jij als gebruiker een mening kan neerschrijven van een toestel, een dienst, een restaurant, een film. Sommige van die besprekingen zijn lovend, andere laten niet veel heel van het product.

Vooral in het geval van restaurants kan dit desastreus zijn. Er mogen dan wel 100 lovende kritieken staan op een bepaald restaurant, maar als er ééntje tussen staat die het heeft over eten waarvan de bezoeker ziek geworden is, dan kan het restaurant wel zijn deuren sluiten. Moet zo'n genadeloze kritiek dan verboden worden?

Dat is het onderwerp van een rechtszaak die momenteel gevoerd wordt in de VS. Een zaak die met veel aandacht gevolgd wordt, want aan al die reviews zitten heel wat aspecten. Bijvoorbeeld: heeft een gebruiker niet het recht zijn eerlijke mening neer te schrijven? Want in dit geval wil een rechter de reviewer in kwestie dwingen zijn kritiek te veranderen. Maar anderzijds: heeft de zaak die besproken wordt, eigenlijk ook niet het recht om zich te verdedigen - desnoods via de rechter?

Het fijne van de zaak lees je bij WebProNews. Het enige wat wij hieraan willen toevoegen is dat voor online besprekingen dezelfde regels moeten gelden als voor offline besprekingen: een recht van antwoord moet bestaan, en een eerlijke, gefundeerde mening is één, laster en ongefundeerde beweringen is twee.

Meer bij WebPronews, DailyMail, Ars Technica.
http://www.webpronews.com/court-orders-yelp-user-to-change-review-slippery-slope-2012-12
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2244344/Yelp-review-lawsuit-Jane-Perez-ordered-change-negative-comments-business.html
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/12/defendant-asks-judge-to-punish-porn-troll-for-lying-to-the-court/APPLE EN ZIJN PATENTENOORLOG: EEN FARCE
Zogenaamde "Steve Jobs patent" ongeldig verklaard

Vooraleer de lezer uit zijn krammen schiet, en zegt "daar heb je die mensen van netties weer, met hun negatieve kritiek op Apple", toch even erop wijzen dat wij dit niet zeggen, maar Dan Lyons van ReadWriteWeb. Het draait rond het feit dat al voor de tweede keer een patent dat Apple gebruikt had in zijn rechtszaken tegen concurrenten, als ongeldig verklaard werd. Het eerste patent gaat over het "Steve Jobs patent", en het tweede rond het "rubber band" effect. Waarbij toch even opgemerkt moet worden dat Apple nog altijd in beroep kan gaan tegen beide uitspraken.

Maar feit is dat sommige waarnemers de heilige oorlog die Apple voert tegen zijn concurrenten, betitelen als "a farce. A sham. A joke". Straffe taal, nietwaar? Die waarnemers gaan zelfs nog verder: Apple zou, volgens hen, de rechtbanken en zijn advocaten maar voor twee dingen gebruiken:

- Enerzijds als een vorm van marketing, om headlines te halen, en rivalen als copycats af te schilderen, terwijl het nobele, pure Apple de koploper is van alle innovatie.

- Anderzijds weet Apple dat het een diepe oorlogskist heeft, en dat het zijn rivalen kan verslagen door hen om de oren te slaan met rechtszaken, die hen ondertussen wel bezig houden, waaraan zij tijd en geld moeten besteden in plaats van dat aan Research & Development te kunnen besteden.

Straffe taal? Zeker. Het is uiteraard een opinie, een interpretatie van feiten en gebeurtenissen. Het meest opvallende aan het hele artikel, is dat voor een keer de commentaren niet vol staan met reacties van Apple fans, die de schrijver van het artikel aanvallen, maar met commentaren die de schrijver bijvallen. Een keerpunt voor Apple?

Om met een positieve noot te eindigen: groten uit de IT wereld (Google, Facebok, Zynga, ... ) hebben aan de rechtbank gevraagd om in de toekomst patenten die louter gebaseerd zijn op abstracte ideeên niet meer goed te keuren, omdat zij de IT industrie geen goed doen... (3)
http://readwrite.com/2012/12/08/apples-thermonuclear-patent-war-is-a-farce
http://www.groklaw.net/article.php?story=20121207183905277
http://techcrunch.com/2012/12/09/reject-abstract-patents/


BITCOIN RUILBEURS MAG IN FRANKRIJK ALS ECHTE BANK WERKEN
Anarchistisch betaalmiddel krijgt steeds meer steun.

We hebben het in het verleden al een paar keer gehad over Bitcoin, het digitaal betaalmiddel dat steeds vaker gebruikt wordt om online begalingen uit te voeren. BitCoin is echt virtueel, en de wegen van de betalingen zijn heel moeilijk op te speuren - vandaar ook dat het P2P betaalmiddel door velen omschreven wordt als een betaalmiddel voor alles wat het daglicht niet kan verdragen - piraterij, drugs- en misdaadnetwerken.

Ondanks alles heeft BitCoin zijn reputatie als solide betaalmiddel de laatste maanden enkel weten te verstevigen. Er zijn beurzen ontstaan, en verleden week werd zelfs een van iei beurzen, Bitcoin Central, erkend als een heuse bank. Daarvoor moest het wel samengaan met de Franse betaalprocessor Aqoba en de Franse bank Credit Mutuel,zodat ze met zijn drietjes een betaaldienst vormden die op Bitroins gebaseerd is. Je kan er fondsen deponeren in euro's of bitcoins, en het ene omwisselen in het andere.

Nu blijft er nog wel de vraag: Bitcoin is inherent niet na te speuren en zo goed als anoniem; maar wat als er fraude gebeurt? Door het anonieme wordt het erg moeilijk zo'n fraude te ontdekken en voorkomen.

Een vraag om over na te denken. Meer bij Ars TEchnica, The Verge, Betabeat.
http://betabeat.com/2012/12/bitcoin-central-becomes-first-bitcoin-exchange-to-operate-as-a-bank/
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/12/bitcoin-going-mainstream-exchange-approved-to-operate-as-a-bank/
http://www.theverge.com/2012/12/7/3740136/bitcoin-exchange-bank-france-bitcoin-central


TWITTER MET ZIJN EIGEN FOTO FILTERS
Foto-oorlog tussen Instagram en Twitter escaleert

Verleden week brachten wij al een bericht over wat eens de foto-oorlog zou kunnen worden. Namelijk dat Instagram, de bekende foto-upload site, niet langer wil dat gebruikers hun foto zomaar in de Twitterstream kunnen zetten. Het is te zeggen: voortaan kan je enkel, net zoals helemaal in het begin, een link naar de foto op Instagram zetten in je tweet. Je moet dus weer, net als vroeger, naar de site van Instagram fietsen om de foto te bekijken; terwijl die foto, dankzij recente evoluties bij Twitter, tot nu toe rechtstreeks in je Twitter stream te bekijken was.

Twitter heeft echter een tegenzet. Niet alleen heeft het zijn eigen uploaddienst voor foto's, maar het zal binnenkort ook met filters uitkomen, dé grote aantrekkingskracht van Instagram. TheNextWeb meent alvast aan de hand van enkele tweets van Twitter-personeelsleden ontdekt te hebben dat Twitter tests uitvoert met zulke filters in haar apps voor iPhone en Android toestellen.

Dit leidt toch wel tot een aparte situatie. Twitter heeft zijn eigen fotodienst (met filters). Facebook heeft ook zijn eigen fotodienst. Welke rol is er dan in de toekomst nog weggelegd voor Instagram?

http://thenextweb.com/twitter/2012/12/08/twitter-has-already-started-testing-its-own-photo-filters-and-employees-are-dogfooding-them/
http://allthingsd.com/20121209/confirmed-effective-immediately-say-goodbye-to-instagram-photos-inside-of-twitter/


FACEBOOK NEGEERT, ZOALS VOORSPELD, STEMMING
Instagram data wordt toch geïntegreerd

We hadden het er verleden week over dat je kon stemmen over het voortbestaan van de democratische spelregels bij Facebook. De sociale netwerksite had namelijk een systeem waarbij gebruikers toch nog enige mate van zeggenschap hadden over de vernieuwingen die het doorvoerde. Wanneer er 7.000 commentaren over een wijziging ontvangen weerden, zou er in het verleden een stemming komen om te zien of een bepaald item al dan niet afgevoerd moet worden.

Nu echter voert Facebook een wijziging door: enkel indien bij die stemming 30% van alle gebruikers zijn stem uitbrengt, wordt rekening gehouden met het resultaat. De stemming die nu plaats had, over de integratie van Instagram data in Facebook, mag dan al het grootste aantal stemmers ooit gekend hebben (668.500 stemmen met 588.803 tegen en 79.697 voor de veranderingen), dat is slechts 0,0668% van alle gebruikers. De minimum barema van 300 miljoen stemmers werd niet gehaald - en zeg nu eerlijk: wanneer zal die ooit gehaald worden?

Nu is de weg dus vrij om de Instagram data te integreren in Facebook, en kan beide data combineren om advertenties af te vuren op de gebruikers.

De moraal van het verhaal? Dat Facebook geen democratie meer is - als het dat ooit geweest is. Wat ook niet mag verwonderen: Facebook is een gewoon commercieel bedrijf dat winst moet opleveren, het is wel een "sociaal netwerk" doordat het gebruik maakt van jouw netwerk, maar daardoor is het nog niet sociaal.

Maar er zich nog een andere moraal in. Dat je verduiveld goed de gebruiksvoorwaarden moet lezen van een dienst vooraleer je er gebruik van gaat maken. Wat gebeurt er met jouw gegevens, wanneer het bedrijf overgenomen wordt, zoals in het geval van Instagram door Facebook?

Meer bij TechCrunch, BuzzFeed, en Techmeme zette alles op een rij.
http://techcrunch.com/2012/12/10/facebook-vote-ends/
http://www.buzzfeed.com/mattbuchanan/facebook-democracy-is-dead
http://www.techmeme.com/121210/p37#a121210p37


INSTAGRAM BRENGT NIEUWE CAMERA APP UIT
En Twitter bevestigt filters en beeldbewerkingtools

Onze verslaggeving van de foto-oorlog tussen Twitter en Instagram gaat een nieuwe dag in. Gisteren hadden wij het over de tegenzet die Twitter volgens sommige bronnen zou doen, nu Instagram het onmogelijk gemaakt heeft om jouw foto's die je op instagram gezet hebt, rechtstreeks in je Twitter stream te laten verschijnen. Twitter zou namelijk zelf met filters beginnen.

Een bericht dat ondertussen bevestigd werd, door Twitter zelf: de Twitter apps voor Android en iOS zullen voortaan ook primaire fotobewerkingstools bevatten, maar, en dat is erg belangrijk, ook 8 automatische filters, want dat was eigenlijk een van de grootste successen van Instagram. het gaat om Vignette, Black & White, Warm, Cool, Vintage, Cinematic, Happy en Gritty. TheNextWeb geeft je een overzicht van de werking van die filters, en legt uit in een filmpje hoe ze werken. (1)

Vandaag is het dan weer aan Instagram om een tegeninitiatief aan te kondigen. Het brengt namelijk een nieuwe camera-app voor iOS toestellen, en nieuwe filters voor alle gebruikers. Met de nieuwe camera-app zou je betere foto's moeten kunnen maken. Er is een betere blur tool, in de feed staan grotere afbeeldingen, er werden verschillende kleine verbeteringen aangebracht, maar vooral: een nieuwe monochrome filter met de naam "Willow". De Android gebruikers krijgen de nieuwe camera-app niet, enkel de Willow-filter.(2)(3)

Zo. Wellicht komt er nu even een adempauze in de oorlog, zodat beide kampen het slagveld kunnen overzien. Tussen haakjes: dit mag dan wel een oorlog zijn waarbij geen fysieke slachtoffers vallen, maar moreel wel: de gebruiker. Want hij wordt gestraft voor dit hele geharrewar, want zijn foto's zijn niet meer te zien in zijn twitter stream...
http://thenextweb.com/twitter/2012/12/11/twitter-announces-photo-filters/
http://venturebeat.com/2012/12/10/instagram-camera/
http://www.webpronews.com/instagram-update-improves-camera-adds-new-filter-2012-12


ADOBE BRENGT UPDATE UIT VAN PHOTOSHOP EN CS6 VOOR RETINA SCHERMEN
... en een beschouwing over de cloud strategie van Adobe

We hebben het hier zo vaak over de grote namen voor de gewone gebruikers: Facebook, Google, Microsoft, Apple, ... Maar we vergeten daarbij dat er ook bij andere bedrijven, die een solide reputatie opgebouwd hebben en prachtige producten afleveren, iets leeft. Zo'n bedrijf is Adobe, dat jij wellicht het beste kent voor zijn Photoshop beeldbewerker, en waarvan grafische bedrijven vooral Illustrator kennen.

Welnu, Adobe houdt deze week zijn Create Now event, en in de aanloop daarnaar toe heeft het aangekondigd dat er nieuwe versies uitkomen van beide sterproducten, en dat die de Retina schermen van de nieuwste Macbook Pro zullen ondersteunen. En dat was nodig want, zoals je bij TheNextWeb kan zien, waren de resultaten wanneer je de vorige versie van deze tools draaide op zo'n hoge resolutiescherm echt wel problematisch, omdat de aangebrachte wijzigingen gewoon niet getoond werden, en omdat de interface zelf heel ruw weergegeven werd (1).

Hierbij dient opgemerkt te worden dat Adobe ook een cloud aanbod heeft, Creative Cloud, waarbij je de software niet meer eenmalig aankoopt, maar huurt via een abonnement. De update die nu uitgebracht werd, toont aan hoe in de toekomst de verdere ontwikkeling van de software zal geschieden: het oplossen van bugs en compatibiliteitsproblemen zoals de aanpassing aan Retina is voor iedereen, echt nieuwe features zullen enkel voor abonnees van Creative Cloud verkrijgbaar zijn.

Adobe heeft veel ingezet op de cloud. Haar software is nu eenmaal niet goedkoop, en dan is een huurformule in de cloud wel een oplossing. Bovendien heb je dan de updates gratis, en heb je eigenlijk helemaal geen onderhoud aan de software. Maar Adobe is verder gegaan met zijn cloud dan alleen maar software ernaartoe brengen; het heeft zich gericht tot marketing, o.a. met de overname van Omniture, software voor content management (het beheer van content) op een website, en van Auditude, om advertenties in te lassen in streaming video. Een gedetailleerd achtergrondverhaal van het hele cloud aanbod van Adobe vind je bij Fortune (3)
http://thenextweb.com/apps/2012/12/11/adobe-brings-retina-support-to-photoshop-and-illustrator/
http://www.engadget.com/2012/12/10/adobe-updates-photoshop-illustrator-retina-support/
http://tech.fortune.cnn.com/2012/12/10/adobe-cloud-strategy/GOOGLE: SAVE TO DRIVE, BETERE NEWS OP TABLETS..
... en gratis Chromebooks voor scholen

Vandaag drie berichten over Google... want het is al enkele dagen geleden wellicht dat de naam nog over uw scherm rolde, en u mocht eens zijn bestaan vergeten!

Om te beginnen een extensie voor de Chrome browser, die super handig is: Save To Drive. Daarmee wordt de browser rechtstreeks gekoppeld aan jouw Google Drive. Daarmee kan je, wanneer je op het icoontje van de Drive extensie klikt, een beeld bewaren van een hele pagina, of een beeld van het gedeelte van de pagina dat zichtbaar is; de extensie neemt als het ware een snapshot. Je kan ok de HTML broncode opslaan, of een webarchief (.mht), dat wil zeggen dat je de pagina met achterliggende foto's bewaren kan. En uiteraard kan je ook rechts klikken op afbeeldingen en ze dan in je Drive bewaren (1)

Een tweede bericht betreft Google News; dat werd verbeterd voor tablets (Nexus 7 & 10, iPad), doordat het werken met gebaren intuïtiever gemaakt werd. Je kan horizontaal een vegend gebaar maken om tussen rubrieken te wisselen, en of Explore in Depth tikken om meerdere artikels over een onderwerp te vinden. Tussen de artikels werd ook meer witruimte voorzien, zodat het onderscheid beter werd. (2)

En een derde bericht tot slot over een heel mooi maar vooral slim gebaar van Google: in de VS biedt het scholen de mogelijkheid om een Samsung Series 5 Chromebook aan te kopen voor $99, in plaats van de normale prijs. Voor dit aanbod wordt samengewerkt met DonorsChoose.org. Leraars kunnen daar een aanvraag indienen om de Chromebook aan deze prijs te krijgen (zij kunnen maximaal 30 stuks hebben aan die prijs, en dus hun hele klas van zulke toestellen voorzien), en weldoeners kunnen er een gift storten om deze actie mogelijk te maken.

Een mooie actie, maar vooral slim, want zo krijgt Google met zijn Chromebook een voet tussen de deur in educatieve kringen, laat het hen kennismaken met dit toestel. En zeg nu zelf: als je kan kiezen tussen een Chromebook, een echt werkinstrument aan $99, of een tablet die wel leuk is, maar waarop je niet eens serieus kan typen zonder een hulpstuk aan te sluiten, is dan de keuze niet snel gemaakt?(3)
http://googledrive.blogspot.be/2012/12/introducing-save-to-drive-extension.html
http://googlenewsblog.blogspot.be/2012/12/newsapp121212.html
http://googleblog.blogspot.be/2012/12/chromebooks-for-classrooms-99-for_10.html


MICROSOFT VERHOOGT PRODUCTIE SURFACE RT..
... en probeert Apple te bewegen tot kleinere commissie in App Store

Na onze vorige berichten over Google, is die andere grote aan de beurt: Microsoft. Dat heeft de laatste tijd een mooie inhaalbeweging gemaakt met zijn Windows 8 besturingssysteem, en zijn Surface RT tablet. Voor velen is die Surface een echt hebbeding: door zijn opvallend uiterlijk is het toestel echt wel uniek. Helaas zijn de toestellen moeilijk te krijgen: enerzijds omdat de productie beperkt is, en anderzijds omdat het toestel enkel verkocht wordt in speciaal daarvoor opgerichte Microsoft pop-up winkels in de VS (in ons land is de Surface helemaal niet te krijgen...).

Daarin zou nu verandering komen. Microsoft heeft aangekondigd dat het niet alleen de productie gaat opdrijven, maar dat er meer winkels zullen komen waar de Surface gekocht kan worden - in de VS tenminste. Ook in Walmart en Best Buy, noem het de Carrefour en de Mediamarkt van ons land, zouden die toestellen te krijgen zijn (1). Of dit betekent dat de Surface nu ook naar ons landje komt overwaaien, is echter niet geweten.

Een tweede bericht betreft het feit dat Microsoft ook een Office versie uitbrengt voor iOS, en dat daar toch wel een bijzonder aspect aan vastzit. Zoals je weet, moet je elk programma of app die je op je iOS toestel wil zetten, downloaden in de App Store van Apple (tenzij je je toestel jailbreakt natuurlijk). Tenzij het gratis apps zijn, gaat van elk progje dat daar over de toonbank gaat 30% naar Apple. En wanneer Microsoft zijn Office naar iOS brengt, zou dat eigenlijk ook het geval moeten zijn. zelfs wanneer het om Office 365 gaat, de "huurversie" van Office, waarbij je een abonnement betaalt en dan Office op elke computer gebruiken kan waarop je inlogt.

En vooral dat laatste zit Microsoft erg hoog. Het is eventueel nog bereid om de 30% op de verkoop van zijn producten te slikken, maar die 30% op de abonnementen die via de App Store verkocht worden gaat Microsoft te ver. Het volgende is namelijk mogelijk: stel dat een gebruiker via de AppStore een abonnement neemt. Maar na een jaartje schakelt hij over van iOS naar een ander OS. Zijn abonnement is echter overdraagbaar naar dat andere OS, en dus blijft hij gewoon dat abonnementsgeld betalen - waarop Apple lustig de 30% blijft ontvangen, zelfs al wordt Office 365 niet meer op een iOS toestel gedraaid. De enige manier om die 30% stop te zetten, is het abonnement stoppen en terug te vernieuwen. Maar omdat dit voor de gebruiker niets verandert aan de prijs, zal hij die moeite niet doen - en blijft Microsoft dus de 30% afdragen te eeuwigen dage.

Microsoft is dus in onderhandeling met Apple over die commissie. En het zou, aldus sommige bronnen, er redelijk bitsig aan toegaan. Meer bij TheNextWeb en Ars Technica, dat zich trouwens afvraagt of het voor Microsoft geen gevaarlijke zet is om Office naar iOS te brengen...
http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2012/Dec12/12-11SurfaceRetailDistroPR.aspx
http://thenextweb.com/insider/2012/12/11/microsoft-doesnt-want-to-pay-apple-30-of-office-365-for-ios-revenues-underlining-cries-of-rapacious-behavior-and-intrigue/
http://arstechnica.com/gadgets/2012/12/in-bringing-office-to-ios-microsoft-is-playing-a-dangerous-game/


YAHOO MAIL IN EEN NIEUW KLEEDJE
Zowel webdienst als apps vernieuwd

En dan nu een bericht over een van de vergeten groten uit het internetwereldje: Yahoo. Ooit een van de meest gebruikte webgidsen van het internet, is deze dienst stilaan in de verdrukking geraakt. Maar velen hebben nog wel een Yahoo! mail account, en voor hen is er dus goed nieuws: de interface werd volledig herzien. Minder afleiding op de pagina, sneller, gemakkelijker. Bovendien zijn er, naast de webversie van Yahoo! Mail, ook apps te verkrijgen voor Windows 8, iPhon/iPod touch en Android; daarbij werd voor al deze toestellen dezelfde lay-out aangehouden, zodat het vertrouwd aanvoelt, waar je ook bent.

Voor Windows 8 gebruikers werd bovendien de mogelijkheid voorzien om pas binnengekomen berichten in de Live Tegeltjes te bekijken. En dat is leuk!
http://gigaom.com/2012/12/11/yahoo-revamps-mail-to-make-it-faster-more-efficient/
http://ycorpblog.com/2012/12/11/introducing-the-new-yahoo-mail/


MAPS: APPLE SLAAT DE BAL MIS IN AUSTRALIË
En Samsung maakt er gretig gebruik aan

Dat de eigen kaarten app, die Apple op zijn nieuwe iOS gebruikt heeft, al eens de bal misslaat, is ondertussen gekend. Het zijn, zoals al eerder gezegd, kinderziekten die opgelost worden naargelang Apple zijn kaarten steeds beter verfijnt. Maar ondertussen moeten de iOS gebruikers wel goed oppassen, en niet blindelings vertrouwen op hun kaarten - wat je eigenlijk altijd zou moeten doen: je gezond verstand gebruiken.

In AustraliŽ gaat men echter verder met de waarschuwing; nadat de routeplanner enkele mensen de wildernis ingestuurd had, waar ze verdwaalden, in plaats van een gewone voorstad, heeft de politie een waarschuwing uitgestuurd om de Mpas niet te gebruiken.

Samsung heeft die gratis anti-publiciteit voor de Apple Maps niet onbenut voorbij laten gaan. Het heeft in straat in Sydney een installatie geplaatst, van een met modder bedekte kampeerwagen, vol met frigoboxen en dergelijke, met daarnaast een tentje en een vouwstoel. En een bordje "Oops, k had beter de Samsung Galxy SIII gekocht. Met navigatie die je kan betrouwen". (1)

Maar ondertussen krijgt ook Google er van langs in AustraliŽ. Ook deze kaartenmaker wordt verweten dat hij mensen langs de verkeerde wegen stuurt. Wel wegen die in de goede richting gaan, maar die eigenlijk niet bestemd zijn voor gewoon verkeer. (2).

De moraal van het verhaal? Gezond verstand gebruiken brengt je nog altijd het verste...
http://www.webpronews.com/samsung-ribs-apple-for-australian-maps-fiasco-with-hilarious-ad-installation-2012-12
http://www.webpronews.com/like-apple-google-accused-of-map-misguidance-in-australia-2012-12


MAPS: GOOGLE MAPS APP VOOR IOS
En mogelijkheid voor ontwikkelaars om de mappen te verwerken

Toen Apple voor zijn nieuwe versie van iOS besloot om niet langer samen te werken met Google als standaard kaarten, maar zijn eigen landkaarten ging gebruiken, was het volgens velen maar een kwestie van tijd eer Google met een tegenzet zou komen - in de vorm van een app voor iOS. Sommigen waarschuwden dat Apple dan wel eens zou kunnen verhinderen dat deze app van de "concurrentie" in de App Store van Apple zou belanden - maar gelukkig is Apple nog altijd een fair bedrijf.

Want hier is hij dus: de Gogle Maps app voor de iPhone. Volgens Google werd hij vanaf de grond opnieuw opgebouwd, met een interface die het gemakkelijker maakt om te vinden wat je zoekt. De kaarten laden sneller, en omdat ze vector gebaseerd zijn, kan je heel gemakkelijk inzoomen, en 2 D en 3D zicht gemakkelijk van landschap naar portret draaien en omgekeerd.

Wat er wel aan ontbreekt zijn de fietsroutes, indoor kaarten, en een offline modus. Maar zodra je een route hebt gekregen, wordt die op jouw toestel in de cache gezet.

Wat Google ook heel slim gedaan heeft, is meteen de Google Maps SDK uitbrengen voor iOS, dat vergezeld is van een heel simpel systeem om URL's aan e maken. Zo kunnen ontwikkelaars gebruik maken van Google Maps bij hun toepassingen, als alternatief voor de ingebouwde landkaarten van Apple. (1) The New York Times maakte alvast een uitstapje met de nieuwe Google Maps op zijn iOS toestel, en was onder de indruk van de resultaten (2)

Tot slot nog een klein bericht over landkaarten: dit jaar zal NORAD de komst van Santa Claus, de kerstman, vanuit het hoge noorden naar de huizen van de mensen, niet weergeven op landkaarten van Google, maar op die van Microsoft en Bing. Je kan trouwens een speciale Windows 8 app downloaden om de vorderingen van de Kerstman te volgen (3)

http://googleblog.blogspot.be/2012/12/google-maps-is-now-available-for-iphone.html
http://www.nytimes.com/2012/12/13/technology/personaltech/google-maps-app-for-iphone-goes-in-the-right-direction-review.html?pagewanted=all&_r=0
http://searchengineland.com/this-year-norad-tracks-santa-with-microsoft-bing-not-google-142313


GOOGLE EN COPIEPRESSE TREFFEN EEN VERGELIJK
En toch geen overwinning voor Copiepresse?

"The mouse that roared", zo werd ons landje genoemd toen Copiepresse, de vereniging van Frans- en Duitstalige kranten in BelgiŽ, een proces inspande tegen Google. Copiepresse wou namelijk niet dat Google de titels van hun nieuws overnam in Google News, en daarmee ook hun artikels in cache nam.

Een uitzonderlijke zet van Copiepresse, want overal elders ter wereld zijn de uitgevers alleen maar al te blij dat hun nieuws opgenomen wordt in Google news - zij smeken er zelfs om, want de vermelding in Google News bezorgt hen veel bezoekers.
Aan de basis van het dispuut lag uiteraard geld ten gronde: Copiepresse wou dat de kranten vergoed werden voor het vermelden van een nieuws. Maar alhoewel vele Belgische media de minnelijke schikking die Copiepresse en Google nu deze week getroffen hebben afschilderen als een grote overwinning voor Copiepresse, is die vergoeding er niet gekomen. Er zijn wel wederzijdse beloftes gedaan. Beiden beloven ze, volgens het communiqué van Copiepresse, om elkaars diensten te promoten. Zo zou Google zijn Adwords campagnes optimaliseren, om nieuwe lezers te werven voor de uitgevers; die laatsten van hun kant geven toestemmign voor het weergeven van Google-advertenties op de pagina's met hun nieuws.

Maar nergens staat er dat Google voortaan geld zal geven aan de uitgevers, om hun nieuws te mogen gebruiken in Google News of te indexeren in de gewone zoekmachine. Het enige geld waarover gesproken wordt, zijn de gerechtskosten die Google volgens het akkoord op zich zal nemen. En een vage belofte dat Google en de uitgevers willen samenwerken om nieuwe vormen te vinden voor het monetiseren van de content (lees: de lezer laten betalen voor het nieuws).

Van een overwinning voor Copiepresse spreken, lijkt ons dan ook voorbarig. En een titel als "Google zwicht voor Copiepresse" eveneens. Het muisje heeft gebruld, maar piept nu gewoon verder...
De verschillende commentaren:
https://www.copiepresse.be/images/file/Google/2012_12_12_Copiepresse_communique_de_presse_FR.pdf
http://www.bloomberg.com/news/2012-12-13/google-belgian-newspapers-settle-copyright-dispute-over-links.html
http://www.rudebaguette.com/2012/12/13/google-ends-6-year-feud-with-belgian-press/
http://www.digimedia.be/News/nl/13391/google-zwicht-voor-belgische-uitgevers.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Symantec heeft vandaag in een blogpost een upgrade bekendgemaakt van zijn midden vorig jaar gelanceerde beveiligingssoftware 'Symantec Endpoint Protection 12' voor bedrijven. Er is nu een integratie met 'VMware vShield Endpoint'. Dat zorgt voor een betere en efficiŽntere bescherming van gevirtualiseerde en cloud computing-omgevinge
http://www.symantec.com/connect/blogs/symantec-endpoint-protection-12-adds-vshield-integration-increases-security-effectiveness

*** Ricoh Belgium helpt Sinterklaas met het uitdelen van speelgoed aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola
http://www.bluechilli.be/Comm_Details.php?lg=FR&ID=298

*** BYOD: Onderzoek Fortinet
3/4 van medewerkers uit Benelux niet bezig met veiligheid van smartphone verbinding
http://www.fortinet.be

*** Belgium is one of the leading countries in Europe as far as broadband availability is concerned. This is particularly true for superfast broadband, providing users with download speeds of 30Mbps (megabits per second) or more. Superfast broadband is already available to 98% of Belgian homes, and even in rural areas coverage is 53.8%, the second highest in Europe.
http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/study-broadband-coverage-2011

*** Evernote Business geïntroduceerd in Europa
Zakelijke versie optimaliseert populaire dienst voor kleine en middelgrote bedrijven. De nieuwe dienst, die Evernote optimaliseert voor kleine en middelgrote bedrijven, is nu beschikbaar in verschillende Europese landen.
http://evernote.com/intl/nl/business/

*** TomTom: 'pak de wereld uit' en maak kans op mooie prijzen
~ Zes avontuurlijke roadtrips en duizenden andere geweldige prijzen te winnen in nieuwe online game ~
TomTom introduceert 'TomTom gives you more', een nieuwe online game die mensen de kans biedt om de aarde 'uit te pakken'. Hiermee maken ze kans op een van de zes onvergetelijke roadtrips op http://www.tomtom.com/more

*** Kingston Digital start levering nieuwe generatie SSDNow V Series
- Nieuwe SSDNow V300 solid-state drive biedt consumenten een betaalbare, high performance upgrade-oplossing
- Geheugenoplossing op maat met LSI SandForce Flash Storage Processor
http://www.kingston.com/en/

*** Persbericht: Lenco en KIDO'Z slaan handen ineen voor ontwikkeling familievriendelijke tablets
Met de KIDO'Z Play-applicatie, voorgeïnstalleerd op Lenco-tablets, kunnen ouders eenvoudig en met één klik schakelen tussen de ouder- en kindmodus. Met de KIDO'Z Play-applicatie navigeren, spelen, onderzoeken en ontdekken kinderen veilig en onafhankelijk.
http://kidoz.net/
http://www.lenco.eu/
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ALL INDIA RADIO: DON'T LEAVE
[electro/lounge] Een van onze favoriete groepen, All India radio, heeft nu een nieuwe EP uit die je gratis kan downloaden. Daarop staan de nieuwe song Don't Leave, plus een vroegere versie ervan, alsook een nieuwe song waaraan nog gewerkt wordt, en die je in première kan beluisteren.
Snel downloaden!
http://allindiaradio.bandcamp.com/album/dont-leave-free-ep


DATA ROMANCE - EASE MY MIND HOLDING ON
[Elektro] Heel gevarieerde elektro muziek, met veel pit en folk ritmes. De band heeft ook een pagina op SoundCloud waar je commentaren bij de songs kan toevoegen.
https://soundcloud.com/#dataromance
http://www.data-romance.com/


ANDAIN - MUCH TOO MUCH
[elektro] Eerder experimentele elektro, minder dansbaar, meer afwisseling. Tohc knap, met hee veel verrassende wendingen. Van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren op SoundCloud, en van commentaar voorzien.
https://soundcloud.com/#andainofficial


ROBIEN M: OVERWHELMED
[elektro] Heel afwisselende ritmes, die opbouwen tot een heel dansbaar geheel, met wat trance-kantjes aan door het repititieve. Verschillende songs te beluisteren bij SoundCloud.
https://soundcloud.com/#karipoff


ENGELS AUDIODRAMA: ELLERY QUEEN

Persoonlijk ben ik een grote fan van detective schrijver Ellery Queen. Vader en zoon die samen speuren, tegen een achtergrond van de jaren vijftig.
Wist je dat er ook hoorspelen gemaakt zijn van hun avonturen? Op deze website vind je de hele reeks, althans wat bewaard gebleven is van de hoorspelen.
http://otrarchive.blogspot.be/2009/04/adventures-of-ellery-queen.html
Even wat informatie, die ik gevonden heb in het boek "The encyclopedia of Old Time Radio": De reeks werd uitgezonden van 1939 tot 1948, in afleveringen van 60 minuten op CBS, later bij CBS, NBC, ABC.
De rolverdeling:
Hugh Marlowe - Ellery Queen (vanaf 1947: Lawrence Dobkin, en vanaf 1948: Howard Culver)
Santos Ortega - Inspector Queen, vader van Ellery
Marion Shockley - Nikki Porter, de secretresse.
Howard Smith - Sergeant Velie
Producer: George Zachary, vanaf 1947: Tom Victor, en vanaf 1948: Dick Woollen
Voor wie geïnteresseerd is in Engelstalige Old Time Radio hoorspelen, kan ik de encyclopedie alleen maar aanraden:
http://www.amazon.com/Air-Encyclopedia-Old-Time-Radio/dp/0195076788Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De zandverkoper verdient geen fortuin in de woestijn.
-Alexandres Vialatte-

De nieuwe oogst


EVENTABLE: KALENDERS DELEN

Een webdienst waarmee je een eigen kalender kan delen, of je je kan abonneren op de kalender van derden - bijvoorbeeld de kalender van je favoriete voetbalclub.
[Taal: ENG]
http://www.eventable.com/
http://www.makeuseof.com/dir/eventable-easy-calendar-sharing/


EATTHISMUCH: DIËTEN
Wanneer je aan het diŽten bent, dan is het gewoon een kwestie van calorieŽn tellen. Deze site helpt je, door te vertellen welke maaltijden voldoen aan uw behoefte aan calorieŽn.
[Taal: ENG]
http://www.eatthismuch.com/
http://www.makeuseof.com/dir/eatthismuch-meals-based-on-calories/


WALLWISHER: VIRTUEEL BORD
Een muur, waarop je allerlei dingen kan doen: aankondigingen plaatsen, onderwijzen, favoriete sites markeren, discussiŽren, brainstormen, enz. Lezer Frank zegt het als volgt: "Wallwisher is een brainstorm wall, zelf gebruik ik hem om zeer snel van mijn studenten info te krijgen (meningen, websites of wat dan ook te verzamelen) Je kan het vergelijken met post-its."
[Taal: EG]
http://www.wallwisher.com


HIDE FIND BAR - EXTENSIE

Firefox extensie
Zoals je weet nemen we sinds kort ook extensies voor de browser op in onze tips voor nieuwe sites. Deze tool behoort tot deze reeks. Zoals je weet, kan je in Firefox met Ctrl-F of F3 de zoekbalk oproepen, om een woord te vinden op de geopende pagina. Helaas zal, eens je het woord gevonden hebt, de balk niet automatisch verdwijnen, tenzij je hem manueel sluit. Bovendien staat de balk op alle tabblaadjes. Deze extensie voor de Firefox browser laat de balk verdwijnen.
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/hide-find-bar/
http://www.makeuseof.com/dir/hide-find-bar-hide-the-finder-bar-after-a-period-of-inactivity-firefox/


BLOCKR: CONCENTREREN!
Extensie - Chrome
Heb je een taak die tegen een deadline af moet zijn? Maar zijn er al die leuke sites zoals Reddit, Facebook en co die dreigen je aandacht af te leiden? Dan kan deze extensie voor de Chrome browser helpen. Hij blokkeert namelijk het web tot je je voorgestelde doel bereikt hebt.
http://www.blockr.me/
http://www.makeuseof.com/dir/blockr-block-internet-access-until-you-meet-your-writing-or-coding-goals-chrome/


DROPR: EEN ONLINE PORTFOLIO
Ben je zelf met creatieve dingen bezig (foto's, multimedia, maar ook handwerk en andere dingen) dan kan je met Dropr heel gemakkelijk een online portfolio maken. Je moet wel je verschillende sociale netwerken verbinden met de dienst, zodat de foto's, muziek, video die je daar geüpload hebt gemakkelijk geïmporteerd kan worden dot een geheel. MakeUseOf heeft wat uitleg.
[Taal: ENG]
http://dropr.com/
http://www.makeuseof.com/dir/dropr-create-beautiful-multimedia-portfolios-for-free/


DP.HUUBANG.ME: TEKST VAN MOBIELTJE NAAR PC EN OMGEKEERD

Zoek je een snelle manier om een stukje tekst vanop jouw computer naar je mobiele toestel te sturen? Want dat kan handig zijn, zonder dat je moet gaan sukkelen met webmail, usb kabeltjes, enz - en het is vooral handig wanneer je op een computer werkt die niet de jouwe is.
Deze webdienst kan helpen. Je kan teksten in lange strings intikken, en dan naar je mobiele toestel sturen, waar je het dan kan kopiŽren naar de toepassing die je wil. Het spaart je in elk geval de moeite om langere teksten op het toch nog altijd ietwat moeizame klavier jvan je mobieltje te moeten tikken.
het werkt simpel: op de pagina van de dienst tik je de tekst in. Je klikt op Send, en dan krijg je na het verversen van de pagina een QR code te zien. Die scan je dan met je toestel inscannen, en je krijgt de tekst te zien. .
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/dp-huubang-me-send-bits-of-text-to-your-mobile-from-pc-back/
http://dp.huubang.me/


MOBENTO: ZOEKEN IN VIDEO'S
Wanneer je als student op zoek bent naar een video over een bepaald onderwerp, is het niet altijd simpel. Want het onderwerp alleen ingeven volstaat niet - verschillende video's kunnen immers een verschillende benadering van het onderwerp geven. Deze zoektool laat je zoeken in de video's op basis van de woorden die in de video gebruikt worden. Wat je al een heel stuk op de goede weg zet. Make Use Of vertelt hoe het werkt.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/mobento-search-for-educational-videos-based-on-words-spoken-in-them/
http://www.mobento.com/


REALTIMEBOARD: EEN WHITE BOARD IN DE BROWSER

Moet je met verschillende mensen aan een project samenwerken? Dan is dit misschien iets voor jou. Het is een whiteboard dat je simpel oproept in de browser, en waarmee je heel veel dingen kan doen: tekenen, plakbriefjes maken, tekst schrijven, PDF bestanden uploaden, en veel veel meer - en dat zonder je een aparte app moet opstarten voor elke taak. Er zijn ook enkele sjablonen aanwezig die je meteen op weg zetten, zoals een sjabloon voor een kalender om de taakverdeling te plannen, enz. Momenteel is de dienst nog wel in bèta, en moet je eerst om een uitnodiging vragen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/realtimeboard-easy-to-use-browser-based-white-board/
http://realtimeboard.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TWITTER BELGIË
Leze Bert heeft een handige site gemaakt, met daarop de Twitter accounts van bekende Belgen uit verschillende categorieŽn: politiek, BV's, amusement, enz. Een handige leidraad voor de beginnende twitteraar!
[Taal: NL]
https://sites.google.com/site/twitterbelgie/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KERSMARKTEN
De eindejaarsfeesten komen eraan, en dan is het shoppen geblazen - met een bezoek aan een gezellige kerstmarkt als hoogtepunt. Glühwein, kerst-lekkers, en vaak mooie ideetjes voor ambachtelijk gemaakte cadeautjes. De Nederlandse site VlaanderenVakantieland (niet te verwarren met de Belgische site) heeft een lijstje gemaakt van kerstmarkten in Vlaamse steden.
[Taal: NL]
http://www.vlaanderenvakantieland.nl/download-kalender-kerstmarkten#


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GOOGLE+ BELGIUM COMMUNITY

Eigenlijk spreekt men hier niet alleen Nederlands, maar ook Frans en Engels. En is het geen website, maar een community op Google+. Sinds kort kan je namelijk ook op Google+ een community aanmaken. Enkele Vlamingen/Belgen hebben meteen de Belgium gemeenschap opgericht. Wie wil, kan zich aansluiten en er artikels posten om reactie te krijgen binnen een kring van Belgische internauten.
[Taal: ENG/FR/NL]
https://plus.google.com/u/0/communities/105101845877012487613


VRIJDAG MULTIMEDIA: LAAT CAROLE ZINGEN
Een heerlijke Facebook actie van een bekend biermerk: je kan een zangeres met band virtueel een serenade laten brengen bij jezelf of een vriend. Daarbij wordt heel knap gebruik gemaakt van Streetview. Knap, maar ook toch een beetje angstwekkend. Stuur Carole maar eens even langs bij jezelf, door je eigen adres in te geven... Toch knap.
http://bit.ly/WFjENc


VRIJDAG MULTIMEDIA: AFP FOTO'S VAN HET JAAR
Agence France Presse heeft, het als Reuters, een selectie gemaakt van de meest markante fotos van het jaar 2012. Beelden die geen woorden behoeven - en enorm indringend zijn.
http://www.fubiz.net/2012/11/29/afp-pictures-of-the-year-2012/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CASUAL GAMES

Even wat tijd door te brengen, terwijl je wacht tot de telefoon opgenomen wordt of zo? Dan vind je hier een uitgebreide selectie casual games - spelletjes die je in een heel korte tijd kan uitspelen. Tijdverdrijvers dus - maar o, o zo leuk!
[Taal: ENG]
http://www.gamenert.com/game_query_results.php?genre=Casual
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- Google maakt het moeilijker om porno te vinden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3362950/2012/12/13/Google-maakt-het-moeilijker-om-porno-te-vinden.dhtml
- Verdubbeling aantal tabletgebruikers in 2012
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3362881/2012/12/13/Verdubbeling-aantal-tabletgebruikers-in-2012.dhtml

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/- TagScanner, al je titelgegevens correctDigitaal • Software
http://www.fan.tv/digitaal/software/16664-tagscanner-al-je-titelgegevens-correct
- doPDF: PDF's maken zonder beperkingen
http://www.fan.tv/digitaal/software/16640-dopdf-pdfs-maken-zonder-beperkingen

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- SoundDock III is compatibel met iPhone 5
Voor het eerst in lange tijd brengt Bose een nieuw docking station uit voor iDevices. De SoundDock III heeft een nieuwe aansluitpoort, die inspeelt op ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7056
- Kerstgeschenken: Mijn ouders
Uit dank voor goede zorgen spenderen we vandaag méér aandacht aan de Kerstkous van moeder en vader...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7029

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google zwicht voor Belgische uitgevers
http://www.digimedia.be/News/nl/13391/google-zwicht-voor-belgische-uitgevers.html
- De "Generation Y" kan niet meer zonder smartphone leven
http://www.digimedia.be/News/nl/13387/de-generation-y-kan-niet-meer-zonder-smartphone-leven.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Beste Android apps: RunKeeper
http://computertaal.info/2012/12/13/beste-android-apps-runkeeper/
- Facebook privacy: instellingen voor Tags
http://computertaal.info/2012/12/13/facebook-privacy-instellingen-voor-tags/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Truc verschaft Nederlander toegang tot 20.000 Twitter-accounts
http://tweakers.net/nieuws/86099/truc-verschaft-nederlander-toegang-tot-20000-twitter-accounts.html
- Sony helpt mee met ontwikkeling Cyanogenmod voor Xperia-telefoons
http://tweakers.net/nieuws/86096/sony-helpt-mee-met-ontwikkeling-cyanogenmod-voor-xperia-telefoons.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Dropbox neemt Audiogalaxy over
De overname van Audiogalaxy doet de geruchten aanzwellen dat Dropbox zelf een online muziekdienst aan het bouwen is.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dropbox-neemt-audiogalaxy-over/article-4000221250153.htm
- Adeo Ressi: 'De volgende Facebook komt uit Europa'
"In Londen heb je procentueel gezien minder starters dan in Brussel", zegt Adeo Ressi van het Founder Institute
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/adeo-ressi-de-volgende-facebook-komt-uit-europa/article-4000221381938.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Nieuwe iOS Gmail App : Quick as a sparrow
http://www.themobilerevolution.be/2012/12/nieuwe-ios-gmail-app-quick-as-a-sparrow/
- Acer blogevent en de eerste indruk van de CloudMobile
http://www.themobilerevolution.be/2012/12/acer-blogevent-en-de-eerste-indruk-van-de-cloudmobile/
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


Van alles halen, (bijna) niets betalen...FAR Manager: archief

WinXP/Vista/7 - 8,3 MB - freeware
Een data- en archief manager met een heel praktische interface van twee kolommen. Eigenljk is dit de Windows-kloon van het MS-DOS programma Norton Commander.
http://www.chip.de/downloads/FAR-Manager_38526455.html
http://www.farmanager.com/


FOTOSIZER: BATCH BEWERKING
Windows all - 1,7 MB - freeware
Zoals de naam doet vermoeden, kan je met dit progje bij meerdere foto's in één klap de grootte veranderen.
http://www.chip.de/downloads/Fotosizer_28841825.html
http://www.fotosizer.com/


PHOLIUM: E-FOTOBOEK MAKEN

iPad
Een van de aantrekkelijkste manieren om je foto's voor te stellen, is een e-boek. Maar is dat niet ontzettend moeilijk te maken, zal je vragen? Niet echt, tenminste niet als je een iPad hebt en deze app, Phllium. Want die is gespecialiseerd in het maken van e-fotoboeken, zodat alles in een handomdraai zonder moeite gebeurt.
http://itunes.apple.com/US/app/id479334940?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
http://www.makeuseof.com/dir/pholium-create-photo-ebooks-with-ease-ipad/


QUICK LAUNCH LOCK SCREEN
Android
Een nieuwe manier om je lock scherm van je Android toestel aan je eigen behoeften aan te passen. Je kan zo nieuwe apps aan dit scherm toevoegen, die je dan snel kan opstarten, je kan een achtergrond naar keuze maken, en je kan verschillende boodschappen van je communicatiediensten lezen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.conduit.locker
http://www.makeuseof.com/dir/quick-launch-lock-screen-customise-android-lock-screen/


CLIPSYNC: TEKST VAN KLEMBORD OVERZETTEN

Android smartphone
Bij onze sites hebben wij vandaag een dienst vermeld waarmee je tekst kan kopiŽren van computer naar smartphone via een QR code. Ook deze app zorgt ervoor dat je tekst van een android smartphone naar een Windows computer kan kopiŽren, maar hij doet het anders. De app bestaat uit twee delen - eentje om te installeren op je Android (2.1 of hoger) en eentje om te installeren op de pc. Na installatie zal elke tekst die je naar je klembord kopieert op het ene toestel ook op het klembord van het andere toestel verschijnt, om te kunnen gebruiken in het gewenste programma. Beide toestellen moeten wel op hetzelfde LAN netwerk zitten.
http://www.makeuseof.com/dir/clipsync-synchronize-copied-clipboard-text-between-your-pc-android-phone/
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.bdwm.clipsync


PORTRAIT PROFESSIONAL: PROFESSIONELE PORTRETFOTO'S
Win2000/XP/Vista/7 - demo (Ä 27 voor koopversie)
Een software die portretfoto's professioneel bewerkt; puistjes verdwijnen als sneeuw voor de zon, net als glimmende kaken en neuspuntjes, rode oogjes, en zelfs kringen onder de ogen! De software is niet gratis, maar je mag hem wel gratis uitproberen.
http://www.chip.de/downloads/Portrait-Professional_43715605.html
http://www.portraitprofessional.com/


Quick Notes

Freeware - iPhone/iPad
Een tool om nota's te nemen op je iPhone of iPad. De tekst, de eventuele afbeelding die je erbij gezet hebt, de kleur van de tekst, enz. worden automatisch opgeslagen, je moet dus niets meer zelf doen.
https://itunes.apple.com/us/app/quick-notes!!/id473095667?mt=8


PHOTO FLASH MAKER: DIAVOORSTELLING
Windows XP/Vista/7 - 28 MB - freeware
Deze gratis software zorgt ervoor dat je met enkele simpele klikken een diashow kan maken van je foto's. Gewoon de gewenste foto's selecteren, dan de overgangseffecten kiezen, waarbij je meteen een preview krijgt van het uiteindelijke resultaat.
http://www.chip.de/downloads/Photo-Flash-Maker_36514452.html
http://www.photo-flash-maker.com/


PEAKFINDER - TOPPEN VINDEN
Android - 0,442 MB - 2,99 euro
Met deze app voor de Android toestellen weet je altijd naar welke berg je kijkt. Handig om mee te nemen naar de skivakantie!
http://www.chip.de/downloads/PeakFinder-Alps-Android-App_59377179.html
http://www.peakfinder.org/about/index.xhtml


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WORDBLITZ

Android OS - 9,7 MB - freeware
Bij deze app daag je een tegenstander uit via Facebook, waarna je probeert uit een rooster van 4 x 4 letters zoveel mogelijk woorden te maken. Net als bij Scrabble hebben de letters een eigen letterwaarde, wat het resultaat erg kan beïnvloeden. Opgelet: je hebt maar 2 minuten per beurt!
http://www.chip.de/downloads/Wordblitz-for-Friends-Android-App_59377858.html
http://www.games-for-friends.com/wordblitz-for-friends

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het geheim van de agitator (demagoog, politieker, ...) is om even dom te lijken als zijn toehoorders,
zodat zij zich even slim beschouwen als hem.
-Karl Kraus-