Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
8/12/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 778 van 1/12/2012Gegroet lezer,
Een trein die door het donker raast, met in de verte de prachtige, volle maan. En tegen het einde van de treinreis de dageraad aan de horizon. Van zulke schoonheid zou je gewoon lyrisch worden. Dat is het mooie van een stapje buiten de stad te zetten: je hebt een veel wijder zicht, je verruimt je horizon, letterlijk en figuurlijk...

Op de achtergrond wordt duchtig gewerkt aan de verkiezing van onze NETTIES-site. Nu je weer overal oproepen ziet om voor deze of gene site te stemmen bij andere verkiezingen, is het voor ons nog maar eens duidelijk geworden dat wij er goed aan doen deze alternatieve verkiezing in te richten... hoeveel extra werk het ook betekent voor onze juryleden en redactie.

Wat hebben wij voor u deze week in petto? Weer heel wat nieuws - over de bestrijding van piraterij, over nieuwe tools waar er heel knappe bij zijn, zoals Thinglink, dat naar onze mening een grote toekomst tegemoet gaat. Ook weer heel wat interessante software om te ontdekken. Snel maar aan de slag dus :)

Veel leesplezier, wij gaan nog even door het raam van de trein naar buiten starten, naar die prachtige omgeving... Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
STUDENT IN VS GESCHRAPT OMWILLE VAN RFID
Weigerde de hele dag gevolgd te worden....

Wat is de juiste balans tussen veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de studenten, en de vrijheid om te gaan en staan waar je wil? Die wordt hoe langer hoe moeilijk te bepalen, vooral nu de beveiliging steeds maar opgevoerd wordt, naarmate er meer incidenten zijn geweest op scholen.

Een elektronische toegangskaart op school is al lang geen uitzondering meer. Je houdt hem voor een lezer, en je krijgt toegang tot een bepaald deel van het gebouw. Maar tegenwoordig maken scholen ook gebruik van toegangskaarten met RFID, dat wil zeggen dat de identificatie ook via RadioFrequentie verloopt. De scholier draagt de kaart aan een lanyard rond de hals. Niets aan de hand, zou je zeggen, dat hoort er nu eenmaal bij.

Maar je moet wel weten dat de scholieren via deze RFID technologie de hele dag gevolgd kunnen worden op de campus. Officieel heet het dat de school dit doet om de aanwezigheid van studenten beter te kunnen bewijzen. Blijkbaar is het zo dat een student, die niet aanwezig is bij het afroepen van de naamlijst bij het begin van de dag, geacht wordt afwezig te zijn. D scholen krijgen een vergoeding per scholier per dag die de lessen bijwoont, en de naamafroeping is het punt waarop de aanwezigheden geteld worden. Een scholier die wel op de campus is, maar niet aanwezig bij de naamafroeping, laat de school dus geld verliezen. Deze RFID kaarten zouden daar een oplossing voor moeten bieden.

Maar een studente weigerde de RFID badge te dragen, en wel om religieuze redenen. Gevolg: zij werd weggestuurd van de school. Waarop heel wat protest kwam, en de schorsing teruggedraaid werd.

De hele discussie draait natuurlijk rond het punt: kan een school studenten verplichten om, als een hondje met een halsband en een id-plaatje, rond te lopen, om het maar eens plastisch uit te drukken, gewoon uit financieel gewin? Een vraag om over na te denken. Meer achtergrond informatie bij Wired, BBC en The Verge.
http://www.wired.com/threatlevel/2012/11/student-suspension/
http://www.bbc.co.uk/news/technology-20461752
http://www.theverge.com/2012/11/23/3681324/student-rfid-san-antonio-andrea-hernandez


AFSLUITEN MEGAUPLOAD HAD NEGATIEVE IMPACT OP KLEINE FILMS
Kaskrakers echter wonnen erbij...

Het wordt vaak gezegd dat er in de strijd tegen piraterij te weinig concrete cijfers beschikbaar zijn en dat er met getallen gegoocheld wordt. Zo wordt de economische schade van het uploaden van een film of muziekbestand bijvoorbeeld torenhoog geschat, terwijl niemand ooit echt bewezen heeft dat die schade echt wel zoveel bedraagt.

Daarom is het interessant om eens een onderzoek te vermelden dat wél op zoek ging naar cijfers. Het ging namelijk om wetenschappers van de School of Management in Munchen, en de Business School in Kopenhagen. Zij bekeken de bezoekcijfers van 1344 filmen in 49 landen, over een periode van vijf jaar, en probeerden zo de impact te berekenen die het sluiten van de Mageupload website voor gevolg had.

Uit het onderzoek blijkt dat dit afsluiten een positieve impact op het bioscoopbezoek voor kaskrakers, de grote filmen dus. Maar voor minder grote filmen en het alternatieve circuit had het een negatieve impact, omdat die films het moeten hebben van mond-tot-mond reclame. Waarmee nogmaals de stelling ondersteund wordt dat piraterij als een promotie kan werken - in sommige gevallen dan toch.

Een stelling die door de meeste commentaren op TorrentFreak alvast gesteund wordt...
http://torrentfreak.com/megaupload-shutdown-hurt-box-office-revenues-121124/
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2176246


PAYPAL SLUIT ACCOUNT AF VAN USENET PROVIDERS
Angst voor vervolging wegens piraterij dreigt vrije meningsuiting aan banden te leggen..

De strijd tegen piraterij. Zij moet gevoerd worden, uiteraard. Maar het lijkt erop dat in de ijver om zich vrij te pleiten van elke mogelijke verdenking van hulp te bieden aan piraten, sommige bedrijven wel erg ver gaan - en zo zelfs de vrije meningsuiting op het spel zetten.

Het draait met name om het bericht dat PayPal verschillende providers van Usenet groepen verband heeft. Eerder had het al de rekening afgesloten van BitTorrent en P2P file-sharing diensten. Nu is dus Usenet aan de beurt.

Usenet is, zoals je wel weet, gewoon een andere naam voor de nieuwsgroepen, een van de oudste vormen van communicatie op het internet. Via deze fora, georganiseerd rond thema's, kan je met mensen uit de hele wereld over bepaalde onderwerpen discussiŽren. Er zijn ook de zogenaamde alt. groepen - waar je binary bestanden kan doorsturen. En ja, zoals je kan verwachten, worden langs deze weg ook bestanden illegaal geruild. Maar naast de illegale bestanden, zijn er heel wat legitieme bestanden op de alt. groepen.

Dat laatste argument wordt echter door vele providers gemakshalve door de vingers gezien. Zij sluiten de toegang tot binaries af, en laten enkel de nieuwsgroepen waar men puur met tekst werk door. Gevolg: de gebruiker gaat zijn heil zoeken bij alternatieve providers, die wél alle nieuwsgroepen ongefilterd aanbieden. Bovendien vind je bij deze alternatieve providers vaak ook berichten uit het verre verleden, terwijl de "gewone" providers enkel berichten aanbieden die enkele maanden tot een jaar teruggaan. GigaNews bijvoorbeeld is een aanbieder van ongefilterd usenet, met binaries en een lange historiek.

Welnu, PayPal heeft de account van verschillende usenet-aanbieders geblokkeerd, en hun tegoed bevrozen, zo weet de Nederlandse site Tweakers te melden. Volgens Torrentfreak mag dit bericht eigenlijk niet verbazen. PayPal is de laatste tijd al langer bezig om te sleutelen aan zijn toelatingsvoorwaarden, en om gebruik te mogen maken van de PayPal diensten, moeten bedrijven die gebaseerd zijn op het hosten van bestanden aan heel, heel stricte voorwaarden voldoen. TorrentFreak heeft deze voorwaarden op een rijtje gezet; kort samengevat komen zij erop neer dat PayPal toegang wil tot informatie over welke bestanden er geüpload worden, wat een inbreuk betekent op de privacy van de gebruikers.

De vraag is: wat nu? Zullen gebruikers in de toekomst niet langer PayPal gebruiken, maar overstappen op BitCoin? Gaan we naar een internet toe met een bovengrondse en ondergrondse economie? En dit alles om de amusementsindustrie ter wille te zijn?

Zoals gewoonlijk heeft zich bij TorrentFreak ook hier weer een hele discussie ontsponnen over het onderwerp, maar misschien is het gemakkelijker om de discussie op Tweakers te volgen, die in het Nederlands gevoerd wordt...
http://torrentfreak.com/paypal-bans-usenet-providers-over-piracy-concerns-121121/
http://tweakers.net/nieuws/85659/paypal-sluit-nederlandse-usenet-resellers-af.html


VERVOLGING ACTIVISTEN ONDERLIJNT STRIJD OM CONTROLE INTERNET
Echt netjes ging de VS niet om met WikiLeaks...

Een opmerkelijk artikel bij The Guardian, dat ons toch even laat nadenken over enkele feiten. Verleden week hadden wij het erover dat Google de internauten aanspoort om te ageren tegen een poging om meer zeggenschap over het internet te geven aan ITU, een organisatie die de telecomoperatoren vertegenwoordigt. Maar is de controle die nu uitgevoerd wordt over het internet dan zo goed?

De manier waarop Wikileaks behandeld werd is daarbij veelzeggend. Je mag denken wat je wil van de site, maar feit is dat de activisten achter de site nooit door enige overheid beschuldigd werden van een misdaad, en dus ook niet veroordeeld werden. En toch werd Wikileaks, na het publiceren van Amerikaanse diplomatieke telegrammen, zwaar onder handen genomen - rechtstreeks door de Amerikaanse overheid (of bevriende naties), of met duidelijke steun van de VS.

Na de publicatie werd Wikileaks niet alleen getroffen door cyberaanvallen, maar Amerikaanse lobbyisten, onder leiding van Joe Lieberman, voerden zoveel druk uit op Amazon dat die zijn hosting diensten voor Wikileaks stopzette. De volgende in rij was hostingprovider Everydns, die zijn diensten stopzette om te voorkomen dat de andere 500.000 klanten te lijden zouden hebben van de cyberaanvallen gericht tegen Wikileaks.

Toen werden de financiŽle bronnen aangevallen: MasterCard en Visa weigerden nog betalingen aan de groep te verwerken, net als PayPal, dat bovendien de tegoeden van Wikileaks bevroor. Dit alles zonder enige vorm van proces, enkel puur door lobbywerk.

Is dit dan het "vrije" internet dat zo nodig beschermd moet worden?

Lees zelf het artikel bij THe Guardian.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/nov/23/anonymous-trial-wikileaks-internet-freedom


MYSPACE WIL MET ABONNEMENTEN WERKEN
Nog altijd geen goed business model gevonden, helaas

Wanneer we het over online muziekdiensten hebben, dan komen de namen Pandora, Spotify, Last FM voor de geest. Het zijn diensten waarmee je muziek kan ontdekken, en beluisteren. Gratis, of tegen betaling van een abonnement. Je koopt met andere woorden geen muziek meer, je huurt hem.

Er zijn echter ook nog andere webdiensten waar je artiesten kan ontdekken. Soundcloud bijvoorbeeld, die als grote voordeel heeft dat je commentaren kan geven bij een bepaald fragment in de song. Maar voor de rest heeft de site naar onze mening een té koele layout, om echt fans te kunnen begeesteren; de site blijft iets voor nerds.

Onze grote favoriet onder de muzieksites blijft echter MySpace. Van heel succesrijk als algemeen sociaal netwerk, is het tot een niche site teruggevallen (enkel muziek), om uiteindelijk overschaduwd te worden door Spotify en co. De site heeft er echt moeite mee om te overleven, en wisselde de laatste maanden verschillende keren van hand - telkens voor een lager bedrag. Om het tij te keren, zou MySpace volgens verschillende bronnen nu ook overwegen om te werken met een streaming dienst via abonnementen. Het heeft dan ook een cataloog van 42 miljoen songs - terwijl Spotify er maar 17 miljoen heeft. Een groot deel van de cataloog van MySpace is afkomstig van indie artiesten, en de kwaliteit van de songs is dan ook erg uiteenlopend. Maar het blijft wel zo dat je muziek echt kan ontdekken op MySpace. En dat bands er nog echt een kans maken.

In elk geval: een ontwikkeling om op te volgen. ReadWriteWeb heeft wat achtergrond.
http://readwrite.com/2012/11/21/myspace-is-launching-a-spotify-competitor-because-it-has-no-choice
http://www.myspace.com


FACEBOOK VRAAGT JE TE STEMMEN...
...over het feit dat je in de toekomst niet meer stemmen mag.

Facebook heeft in zijn bejegening van de gebruikers in het verleden vaak flaters begaan. Sommige wijzigingen in het beleid werden op zo'n negatieve reactie onthaald door de gebruikers, dat Facebook besloot er iets aan te doen, en de gebruikers een soort van democratie te geven, inspraak in de toekomstige plannen.

In 2009 werd daarom beslist dat de honderden miljoenen gebruikers mee het beleid zouden kunnen bepalen. Zij zouden kunnen stemmen wanneer er grote wijzigingen zouden doorgevoerd worden in documenten zoals Data Use Policy en "Statement of Rights and Responsabilities". Wanneer een voorstel tot wijziging meer dan 7.000 commentaren krijgt, zou er tot stemming worden overgegaan. Twee keer is dat al gebeurd in het verleden, de laatste keer in juni dit jaar.

Een mooi gebaar, vooral wanneer je bedenkt dat Facebook toch wel over erg vertrouwelijke informatie beschikt over zijn honderden miljoenen gebruikers, en dat het hen dan toch wat kan geruststellen dat zij hun zegje hebben over wat er met hun informatie gebeurt. Een gebaar echter dat nu wordt teruggedraaid. In de toekomst zullen de gebruikers nog wel kunnen stemmen, maar hun stem zal enkel bindend zijn indien 30% van alle Facebook gebruikers deelnemen aan de stemming. 30% van 1 miljard, dat zijn dus 300 miljoen gebruikers. Een irreŽel streefcijfer, als je weet dat bij de stemming in juni dit jaar een kleine 350.000 gebruiker hun stem uitbrachten - 0,038% dus. De facto zal je dus wel kunnen stemmen, maar wordt je stem niet gehoord. Een schijndemocratie dus?

Meer bij WebProNews, waarin de directie van Facebook uitlegt waarom het tot deze maatregel over wil gaan.
http://www.webpronews.com/facebook-wants-your-vote-on-voting-on-site-changes-2012-11+-


SPANNER VAN GOOGLE: DE GROOTSTE DATABASE
Synchronisatie dankzij atoomklokken en GPS

Google heeft ondertussen een massa gegevens verzameld. En dat worden er elke dag nog veel, veel meer. Om die gegevens te bewaren, zijn er natuurlijk enorme datacentra nodig. Over de hele wereld. Daarbij is er wel een probleem: hoe gaan al die datacentra om met tijd?

Google heeft dat opgelost, zo lees je in Wired, met een ingenieus systeem dat werkt met atoomklokken en GPS. Spanner, zo heet het systeem, en het strekt zich uit over de hele wereld, maar tegelijk gedraagt het zich alsof alles in één plaats gebeurt. Met Spanner kan Google een webdienst aanbieden aan een wereldwijd publiek, maar er toch voor zorgen dat iets dat in één deel van de wereld gebeurt, niet in tegenspraak is met iets dat in een ander deel gebeurt. Want dat is het probleem met die vele data: alles synchroon houden, consistent: iemand die aan de ene kant van de wereld naar de data kijkt, moet hetzelfde zien als iemand die aan de andere kant kijkt.

Normaal gezien wordt in netwerken gebruik gemaakt van NTP of Network Time Protocol. Daarbij zijn alle machines verbonden met de officiŽle atoomklok. Maar omdat het tijd vereist om informatie over een netwerk te verzenden, is deze methode nooit echt helemaal accuraat. En soms zorgt het voor problemen, zoals in juli dit jaar, toen er een schrikkelseconde toegevoegd werd aan de atoomklok, en verschillende webdiensten zoals Reddit, Gawker, Mozilla, problemen ondervonden.

Google echter heeft NTP overboord gegooid, en zijn eigen systeem bedacht: TrueTime API. Geen externe klok meer, maar eigen atoomklokken en GPS in de Spanner datacenters. Een interessant verhaal hierover bij Wired. Eén conclusie kan je alvast trekken: Google blijft echt wel vernieuwen...
http://www.wired.com/wiredenterprise/2012/11/google-spanner-time/all/


FIREFOX 18 BETA MET INGEBOUWDE PDF VIEWER
Ook ondersteuning voor Retina en Touch

Nog maar net heb je Firefox 17 geïnstalleerd, de nieuwste versie van de Firefox browser, of hier is al een bèta release van versie 18. Wat heeft die te bieden?

Wel, om te beginnen is er IonMonkey, een nieuwe just-in-time compiler voor JavaScript. Die zou het verwerken van zulke scripts veel sneller moeten maken, wat je zal merken wanneer je webapps gbruikt, games, en andere pagina's die met JavaScript werken.

Verder bevat deze versie van de Mozilla browser een ingebouwde viewer voor PDF bestanden, want tot nu was het niet echt een pretje om zo'n PDF-je te openen. Vaak zijn dat grote bestanden, en moet je eeuwig wachten om het helemaal te downloaden, vooraleer je het bekijken kan. Dat zou nu ook fel verbeterd moeten zijn.

Mac gebruikers van hun kant zullend an weer tevreden zijn dat deze bèta versie ook ondersteuning biedt voor de Retina Display van hun toestel. En voor wie een toestel heeft met een aanraakscherm is er ook goed nieuws, want de nieuwe versie ondersteunt zowel de standaard W3C touch events, naast de speciale MozTouch events. En tot slot maakt deze versie het weer wat veiliger om te surfen, want de onbeveligde content op beveiligde https-sites wordt uitgeschakeld.

Al deze verbeteringen zullen uiteraard ook te vinden zijn in de stabiele versie van Firefox 18, die later volgen zal. Wie avontuurlijk aangelegd is, kan nu alvast de bèta versie op onderstaand adres downloaden.
http://www.mozilla.org/firefox/beta/
http://techcrunch.com/2012/11/26/firefox-beta-now-features-new-ionmonkey-javascript-compiler-built-in-pdf-viewer-retina-and-touch-support/
http://thenextweb.com/apps/2012/11/26/firefox-18-beta-launches-with-faster-javascript-via-ionmonkey-and-retina-display-support-for-macs/


THINGLINK: DE NIEUWE VORM VAN BANNERS
Interactieve afbeeldingen zijn de toekomst

Is het je ook al opgevallen dat de meeste sites veel visueler geworden zijn? Bij elk artikel staat een afbeelding, ook op de overzichtspagina. Met de snelle internetverbindingen die iedereen tegenwoordig thuis heeft, is het laden van zo'n pagina vol met afbeeldingen geen probleem. Wat natuurlijk niet gezegd kan worden wanneer je onderweg bent, en gebruik moet maken van mobiele verbindingen die toch niet altijd perfect zijn, om het maar mild uit te drukken.

Kortom: het web is visueler aan het worden. Dat is feit 1. Feit 2 is dat de aantrekkingskracht van de gewone banner advertentie verdwenen is; zij worden gewoon niet meer gezien door de internaut, laat staan dat zij aangeklikt worden. Hoe moeten bedrijven dan adverteren? Bij Pandodaily vonden wij een artikel dat een glimp geeft van de toekomst. Het geheim van die toekomst zou wel eens kunnen liggen bij interactieve afbeeldingen, zoals gemaakt door Thinglink.

Dit bedrijf zorgt er namelijk voor dat je links kan leggen op afbeeldingen, die dan aanklikbaar zijn. Dat kan een link zijn naar een audiobestand, een Facebook pagina, Twitter account, een pagina met bijkomende informatie... Kortom: alles wat een url heeft. De tags worden enkel zichtbaar wanneer je de cursor over de afbeelding beweegt, zodat de afbeelding netjes blijft. Denk je maar eens in wat dit kan doen voor de cover van een album: je kan info opzoeken over de artiest, een song beluisteren, zijn twitter account volgen, link aanklikken naar zijn Facebook pagina...

Dit kan een mooie toepassing zijn voor particulieren; bijvoorbeeld zou je een audiobestand met de stem van opa kunnen toevoegen aan zijn foto, wat leuk is voor het nageslacht. Maar ook zakelijke toepassingen zijn mogelijk, zoals in een foto verwijzen naar producten en waar zij gekocht kunnen worden. De twee kunnen ook gecombineerd worden: gewone mensen die info stoppen over hun favoriete producten in zo'n Thinglink afbeelding. Afbeeldingen die dan weer viraal kunnen gaan, à la Pinterest. Adverteerders zouden zelfs deze Thinglinks kunnen kopen van particulieren, waarin hun producten en diensten gelinkt worden. Want zo krijgen zij zichtbaarheid, zonder geld te moeten uitgeven aan banners die waarschijnlijk toch wel genegeerd worden. De gebruiker wordt als het ware een micro-advertentie agentschap....

Een intrigerend toekomstbeeld. Lees meer bij PandoDaily, dat zelf enkele afbeeldingen ineen knutselde, en bekijk de afbeeldingen die thinglink mogelijk maakt op de website van het bedrijf.
http://www.thinglink.com/
http://pandodaily.com/2012/11/26/putting-commerce-in-the-picture-thinglink-and-kiosked-bring-the-visual-web-alive-from-finland/

FRANSE GROEP VRAAGT TWITTER ID TE ONTHULLEN VAN SOMMIGE GEBRUIKERS
Rol van Twitter als doorgeefluik weer in vraag gesteld

Je kent het ondertussen wel: iemand start een meme op Twitter, en als een lopend vuurtje reageert iedereen met vaak heel grappige bijdragen. Over hoe het was toen je jong was, filmtitels die een nieuwe naam krijgen, enz. Begin oktober ontstond er ook zo'n meme, onder de hashtag #unbonjuif - vertaald: een goede jood. Dat leidde tot mooie commentaren, vaak zelf relativerend, ook van joodse mensen zelf. Maar er waren ook wel enkele uitlatingen bij die ronduit antisemitisch waren.

UEJF, Union des Etudiants Juifs Français, reageerde en kon, door druk uit te oefenen, bekomen dat de ergste uitlatingen verwijderd werden. Het deed trouwens hetzelfde met tweets in een nadere controversiŽle hashtag over moslims. Nu is het zo dat Twitter zich profileert als een neutraal doorgeefluik; het wil de inhoud van wat er gezegd wordt op Twitter, niet modereren. Toch heeft Twitter duidelijk staan dat het content verwijderen kan. En in een verklaring stelde een woordvoerder van Twitter dat Twitter enkel reageert wanneer het door derden aangesproken wordt over tweets die niet door de beugel kunnen.

In het geval van de antisemitische tweets was het echter niet voldoende om de betreffende tweets te verwijderen. UEJF vraagt dat Twitter de identiteit bekend maakt van de mensen die de uitspraken gedaan hebben, want antisemitisme is volgens de Franse rechtspraak verboden. Het is nu te zien hoe Twitter op de eis van UEJF gaat reageren.
http://www.webpronews.com/unbonjuif-french-group-wants-twitter-to-give-up-identities-of-anti-semitic-users-2012-11


VOORTAAN EERLIJK SPEL BIJ ANDROID APP REVIEW
Je commentaar moet met je echte naam

Er zijn honderdduizenden apps. De juiste te vinden, die echt doet wat je wil, is niet echt simpel. Je kan je laten leiden door de commentaren van andere gebruikers, maar zijn die allemaal wel oprecht? Het is heel gemakkelijk voor een ontwikkelaar bijvoorbeeld om onder verschillende namen lovende commentaren over zijn eigen app te schrijven, en die van de concurrent af te kraken.

Althans, dat was het, wat de Android apps betreft. Want voortaan kan je enkel een commentaar schrijve, indien je een Google+ account hebt, en daarmee ingelogd bent. En zoals je wellicht weet, is het bij Google+ een vereiste dat je voor je account je echte naam gebruikt hebt.

Apps downloaden kan je nog altijd anoniem. En bij andere Google diensten, zoals YouTube, is het nog altijd niet verplicht om met Google+ in te loggen om commentaren te geven. Weer een stukje anonimiteit dat verdwenen is van het web - alhoewel het in dit geval eigenlijk wel verstaanbaar is.

Meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/gadgets/2012/11/google-raises-barrier-for-trolling-android-app-reviews/


RECHTBANK DWINGT TWITTER TOEGANG TE GEVEN TOT DATASTREAM
Testcase voor Twitter

Onlangs heeft Twitter zijn gebruiksvoorwaarden voor de Twitter API gewijzigd. Externe bedrijven die gebruik wilden maken van de data van Twitter, de eindeloze stroom tweets dus, kregen een beperking opgelegd in het aantal verzoeken dat zij mochten maken. Wat ertoe leidde dat sommige externe ontwikkelaars hun eigen dienst zelf moesten beperken - maar wat een perfect logische eis is van Twitter, dat eigenlijk het recht heeft om te doen met zijn datastream wat het wil.

Wanneer je de kop leest van dit bericht, zou je denken dat het hier weer om zo'n geval gaat - maar dat is dus niet waar. Het draait om PeopleBrowsr, een bedrijf dat social analytics maakt gebaseerd op de Twitter stream, ook de "Twitter Firehose" of brandslang genoemd, omdat de data daar echt als bij de waterslang van de brandweer in een krachtige straal naar buiten gespoten wordt. PeopleBrowsr trok verleden week naar de rechter, met de klacht dat Twitter de datakraan dicht wil draaien, en vroeg de rechter om dit te verbieden, omdat dit het bestaan van Peoplbrowsr zou bedreigen. De rechter is op dit verzoek ingegaan, en heeft Twitter in een kortgeding bevolen om de datastream te laten vloeien.

Hierbij moeten wel twee opmerkingen gemaakt worden. Enerzijds is het een kortgeding, dus een tijdelijk bevel, tot de zaak ten gronde behandeld kan worden. En anderzijds is het wel zo dat het hier niet om een princiepskwestie van "open toegang" gaat, maar wel om commerciŽle afspraken - PeopleBrowsr betaalt namelijk geld voor een licentie, en zit in een fase om terug over die licentie te onderhandelen.

Meer achtergrond bij The NExt Web en TechCrunch. Een verhaal dat naar onze mening aantoont dat bedrijven te gemakkelijk zwaaien met grote principes, terwijl het eigenlijk geldkwesties zijn die aan de grond liggen van een dispuut.
http://thenextweb.com/insider/2012/11/29/peoplebrowsr-vs-twitter/
http://techcrunch.com/2012/11/28/peoplebrowsr-vs-twitter/PLANNEN VOOR 6 STRIKES MAATREGELEN IN DE VS STILAAN BEKEND
AT&T geeft identiteit gebruiker aan overheid, andere providers niet

Frankrijk was ermee begonnen, met het systeem om de gebruik die zich bezondigt aan piraterij, en daarbij betrapt wordt, na enkele waarschuwingen de toegang tot het internet te ontzeggen. Nu, piraterij is niet netjes, en kan inderdaad als diefstal beschouwd worden. Maar wij moeten de rechter nog tegenkomen die een winkeldief, zelfs al werd die 6 keer betrapt, de toegang tot alle winkels ontzeggen zal. Maar dit terzijde.

Frankrijk was er dus mee begonnen, en de VS vonden het een goed idee. De wet van de '6 strikes' of 6 waarschuwingen werd ingevoerd, alleen wordt het aan de provider overgelaten te bepalen op welke manier hij overtreders straffen zal. En daarover komt nu stilaan meer duidelijkheid. Zo is uitgelekt dat AT&T, de grootste Amerikaanse provider, zal beginnen met waarschuwingen die via pop-ups verschijnen, om bij latere waarschuwingen de snelheid van de internetverbinding af te knijpen, en uiteindelijk ook enkel nog toegang zal geen tot bepaalde populaire sites. Het zou volgens verschillende bronnen ook de identiteit van de overtreders doorgeven aan de auteursrechtenhouders, zodat zij hen kunnen vervolgen.

Andere ISP's gaan niet zover. Verizon en Time Warner Cable bijvoorbeeld zullen wel de graduele maatregelen invoeren, zoals het afknijpen van de snelheid en het blokkeren van bepaalde sites, maar de identiteit doorgeven is er niet bij. Volgens de providers is het systeem immers niet bedoeld om te straffen, maar om op te voeden.

Het is nu af te wachten hoe de gebruiker reageert. En wie uiteindelijk het geld zal betalen dat nodig is om al die extra maatregelen ten behoeve van het RIAA en MPAA technisch uit te werken.
http://www.webpronews.com/verizon-time-warner-cable-announce-their-six-strikes-anti-piracy-plans-2012-11Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
GOOGLE: REKENBLADEN MOBIEL BEWERKEN...
... en publiceren vanop Google Drive

Twee berichten uit de Google-stal. Want zoals gewoonlijk blijft het nieuws uit die hoek binnenstromen. Om te beginnen de aankondiging dat je voortaan vanop je mobiele Android toestel spreadsheets (rekenbladen) kan bewerken die op Google Sheets staan. Vanuit de Drive app op je Android toestel kan je met andere woorden een nieuwe spreadsheet aanmaken, of een bestaande bewerken..Je zal, net als anders, ook kunnen zien welke wijzigingen anderen maken aan de spreadsheet, in real time, indien het om een gedeelde spreadsheet gaat. Handig om je shoppinglijstjes bijvoorbeeld te bekijken wanneer je in de stad aan het winkelen bent... (1)

Je kan trouwens nog meer met Google Drive. Althans, ontwikkelaars krijgen van Google de mogelijkheid om de Drive van hun gebruikers te benaderen in hun app. Daar kan dan conent gezet worden in een publieke map, en de inhoud ervan kan gepubliceerd worden. Een redelijk technische uitleg, die de ontwikkelaar kan nalezen bij het Developer blog van Google (2).

Voor dit alles heb je natuurlijk de Google Drive app nodig. En die vind je op de 3e link.
http://officialandroid.blogspot.be/2012/11/edit-spreadsheets-on-go-with-drive.html
http://googleappsdeveloper.blogspot.be/2012/11/announcing-google-drive-site-publishing.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.docs
OUTLOOK.COM MET ANDROID APP...
... en bij Gmail kan je tot 10 GB per mail versturen

Twee berichten uit de wereld van de webmail. Sinds kort biedt Microsoft, naast zijn bekende Hotmail adressen, ook de mogelijkheid om een Outlook.com adres aan te maken en die account te gebruiken voor webmail. 1 miljoen mensen deden dat meteen, de eerste dag dat de dienst geopend werd. En nu, zo meldt Microsoft, zijn er meer dan 25 miljoen actieve gebruikers (1).

De dienst werd ondertussen wat uitgebreid en verbeterd: er zijn meer toetscombinaties om taken sneller te verrichte, je kan je inbox beter aanpassen aan eigen smaak, met 6 nieuwe kleuren thema's, en je kan met één klik je mail archiveren. Ook brengt Microsoft nu een app uit voor Android, om vanop je mobiele toestel je Outlook.com mail te beheren. Slim van Microsoft, want Android is momenteel toch het populairste mobiele OS. Deze app vind je hier (2)

Interessante verbeteringen, die Google zullen dwingen om zijn eigen webmail product, Gmail, wat te verbeteren. Want wanneer je verschillende bronnen bekijkt, zijn zij het er allemaal over eens: de interface van Outlook is veel mooier, Outlook kan beter spam blokkeren, en het is gemakkelijker om foto's en Office documenten te delen.

Google is trouwens al bezig aan de verbetering van zijn eigen Gmail aanbod: voortaan kan je bestanden tot maximaal 10 GB groot die zich al op je Google Drive bevinden, per Gmail verzenden. Je moet wel de nieuwe functie om mails schrijven (compose) activeren. (3)
http://techcrunch.com/2012/11/27/microsoft-says-many-gmail-users-would-consider-switching-to-outlook-com-launches-android-app-conversation-threading-more/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.outlook.Z7&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5vdXRsb29rLlo3Il0
http://readwrite.com/2012/11/27/now-you-can-send-10gb-files-right-from-gmailVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Logitech introduceert met het Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 de nieuwste uitbreiding van haar gamma toetsenborden.
Het toetsenbord is compatibel met Windows, iOS en Android en werd speciaal ontworpen met het oog op Windows 8. Bovendien maakt het gebruik van Bluetooth-technologie om met maximaal drie toestellen tegelijk verbonden te kunnen zijn. Het Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard kan met de PC, tablet en smartphone verbonden worden, en door te drukken op één enkele toets kan makkelijk van het ene naar het andere platform gewisseld worden
http://www.logitech.com/keyboards/keyboards/bluetooth-illuminated-keyboard-k810

*** LaCie introduceert de PetiteKey – de opvolger van de bekroonde LaCie iamaKey. De LaCie PetiteKey heeft nog altijd het robuuste ontwerp en de handige sleutelvorm met sleutelhangergat. Dit nieuwe model is echter bijna dertig procent kleiner dan zijn voorganger en past daardoor makkelijker in een broekzak of aan een sleutelbos. Het grootste voordeel is dat gebruikers veilige cloud-opslag bij Wuala en Private-Public-software kunnen gebruiken om hun gegevens te back-uppen en met een wachtwoord te beveiligen.
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CD8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.lacie.com%2Fproducts%2Fproduct.htm%3Fid%3D10611&ei=TSmxUJufJ4mI0AXiq4DQDA&usg=AFQjCNHNiXc_7mSNipYvmbxA8MTTlq2Oyg&sig2=iTtjQzd2YDHaYDNyjsejFA

*** De Belgische onderneming Loyaltek lanceert een toetsenbord om met debetkaarten (met chip) te betalen via een smartphone, tablet of pc.
http://www.loyaltek.com

*** Doro PhoneEasy® 520X is een robuuste, gebruiksvriendelijke cameratelefoon voor de actieve gebruiker. De telefoon kan een val van tot wel twee meter hoogte op een harde ondergrond overleven. Hij is geschikt voor actieve senioren, maar ook voor werknemers uit de bouw en andere handige mannen en vrouwen die een stevige mobiele telefoon zoeken. Het is de eerste telefoon met Doro's nieuwe moderne ontwerpconcept, dat is ontwikkeld in samenwerking met het Zweedse ontwerpbureau Ergonomidesign.
http://www.doro.com

*** Brusselse studenten triomferen op Euro-Polis 2050
De Master-ingenieursstudenten van de ISIB sleepten gisteren de eerste plaats in de wacht op de 24-urenwedstrijd 'Euro-Polis 2050: edition 2012'. De juryprijs ter waarde van 1.500 euro werd hen uitgereikt door Pascal Smet, Vlaams Minister van Onderwijs. Deze editie was opnieuw een daverend succes en demonstreerde enkele knappe staaltjes van creativiteit. Dit is veelbelovend voor de sector, waar de nood aan nieuw technisch talent groot is.
http://www.europolis2050.be/euro-polis-2050/home/

*** BelgiŽ is het enige land in de Europese Unie met een daling van het aantal professionele websites
De Internetbarometer van E-mail Brokers, die dit jaar enkele ongeziene statistieken in BelgiŽ weergeeft en zich verder uitstrekt over heel Europa, is duidelijk: in tegenstelling tot andere Europese landen zijn er in BelgiŽ afgelopen jaar meer websites verwijderd dan bijgekomen. De oorzaken voor deze alarmerende situatie zijn een gebrek aan flexibiliteit van de Belgische wetgeving, administratieve barrières, en de discrepantie tussen de aangeboden opleidingen en de noden van bedrijven.
http://email-brokers.com/_brochures/emb_by_emb/BE_du_read.pdf

*** Mobistar innoveert opnieuw met 'Personal check-up': abonnees krijgen twee keer per jaar tariefplanadvies
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=28568&language=NLHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetSUBMOTION ORCHESTRA - FINEST HOUR

[electro] Beginnend als een heel delicate song, gezongen door een ijle vrouwenstem, volgt daarna een warmer arrangement, met een heel speciale sfeer. Prachtige lounge, een aanrader. Bij MySpace kan je verschillende songs in hun geheel beluisteren, op de website van de band kan je ze kopen.
http://submotion.co.uk/
http://www.myspace.com/submotionorchestra


SOUNDS FROM THE GROUND - CORRAN
[electro / Lounge] Mooie downtempo muziek, van een band uit Londen. De sfeer is meer relaxed, onschuldig; het is eigenlijk meer vrijblijvende electro. Toch wel de moeite waard om de songs volledig te beluisteren bij MySpace - vooral dan Lean On Me, dat meer een sfeer van zonnige stranden en zonsondergangen kan overbrengen.
http://www.soundsfromtheground.com/
http://www.myspace.com/soundsfromtheground/


MINOR RAIN - AFTERSHOCK
[Electro / beats] Ook elektronische muziek, maar van een ander kaliber. Veel meer beats, harder ook, industrial zelfs. Veel afwisselende ritmes. Bij Soundcloud kan je verschillende songs beluisteren, en ook de commentaren lezen die andere luisteraars bij de song gemaakt hebben.
http://www.minorrain.com/#features
http://soundcloud.com/minor-rain
http://www.minorrain.com/


SAMBOX: WE CAN FLY
[electro / lounge ] Zalige relax muziek. Om te beluisteren terwijl je relax in een zeteltje zit in een bar, met een cocktail in de hand. Glimlachend. BIj MySpace kan je verschillende songs beluisteren.
http://www.myspace.com/samboxmusic/music/songs?filter=featured
http://www.sambox-music.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DOOD VAN FEDERICO

Een hoorspel over een gitarist, Federico, tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog. Omdat hij weigert de kant van de falangisten te kiezen, belandt hij in de gevangenis.
Een mooi, ontroerend hoorspel dat in 1964 uitgezonden werd door de VARA.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/11/25/de-dood-van-federico/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten.
-Sir J.M. Barrie-
De nieuwe oogstFRUJI: OVER JOUW VOLGERS OP TWITTER

Wil je meer weten over wie jou volgt op Twitter? Heb je invloedrijke volgers - wat dan natuurlijk ook wel een beetje afstraalt op jezelf? Deze webdienst vertelt het jou. Je moet gewoon inloggen met je Twitter account, en je krijgt een volledige analyse van je volgers op Twitter.
[Taal: ENG]
http://fruji.com


LINKTUNED: WELKE LINK WAS DAT NOG?
Je deelt zo vaak interessante links met mensen op Facebook en Twitter. Maar die links terugvinden tussen al jouw eigen boodschappen is niet zo simpel. Deze webdienst kan helepn: hij verzamelt de links die je deelt, en maakt ze doorzoekbaar.
[Taal: ENG]
http://linktuned.com/
http://www.makeuseof.com/dir/linktuned-save-links-you-share-on-facebook-twitter/


EXPRESSIO: FRANSE UITDRUKKINGEN
Elke taal heeft zijn eigen uitdrukkingen. Wat betekenen ze? Deze website vertelt het je, tenminste als het over uitdrukkingen in het Frans gaat: het is een encyclopedie van uitdrukkingen en gezegden waarbij telkens de geschiedenis, de oorsprong of de etymologie van Franse uitdrukkingen verklaard wordt.
[Taal: FR]
http://www.expressio.fr/


ENKELE TIPS: HOE FANTASTISCHE FOTO'S MAKEN MET JE SMARTPHONE

De meeste smartphones hebben een camera die echt wel mooie foto's maakt. Maar buiten het machine is er ook nog de mens - en die moet leren de machinerie goed te gebruiken, en slimme foto's te maken. In dit artikel bij MakeUseOf vind je enkele zeer goede tips over hoe je goede foto's maken kan.
Bijvoorbeeld: vermijd het om in te zoomen met je smartphone. Want je hebt geen optische zoom op je toestel, enkel een digitale zoom. Wat je dan eigenlijk doet is zoals je doet op je computerscherm: een stukje van een beeld in volledig scherm zetten. Gevolg: de afbeelding krijgt een veel lagere resolutie, en je ziet echt de pixels.
Nog een tip: gebruik niet altijd je flash. Vaak vertelt je camera dat je flash gebruiken moet, terwijl het neit echt nodig is. Flash kan zorgen voor overbelichting, en de foto ruïneren.
En tot slot: een filter, zoals die retro, sepia filters, is leuk, maar dat maakt van een slechte foto nog geen goede. Neem gewoon goede foto's, en accentueer ze, heel bescheiden, met een kleine filter.
Aanbevolen lectuur!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/top-tips-for-successful-mobilesmartphone-photography/


DE BEVOLKINGSPYRAMIDE
Een heel interessante site. Je kan per land en per jaar de bevolkingspiramide bekijken: wat is de verhouding man/vrouw in die piramide, in welke leeftijdscategorie zijn er de meeste mensen, enz. De site is bovendien heerlijk slim interactief gemaakt.
[Taal: ENG]
http://populationpyramid.net/Northern+Europe/2010/


HOE DE GOOGLE SYNTAX GEBRUIKEN?
Een pracht van een infographic, die je uitlegt hoe je de Syntax bij Google moet gebruiken in een slimme zoekopdracht. Om je een voorbeeld te geven: wil je artikels uit de NY TImes vinden, over testresultaten in school, maar niet de SATs (het gaat om een Engelstalig voorbeeld), geschreven tussen 2008 en 2010, dan is dit je zoekopdracht:
site:nytimes.com ~college "test scores" -SATs 2008..2010
Telkens wordt uitgelegd wat bepaalde symbolen betekenen. Om uit te printen en naast je computer te leggen!
[Taal: ENG]
http://dailyinfographic.com/wp-content/uploads/2012/02/How-To-Use-Google-Search-More-Effectively-INFOGRAPHIC.gif


ROUNDTEAM: AUTOMATISCH RETWEETEN
Heb je een Twitter account die je gebruikt voor promotie van een bepaald product? Wellicht wil je dan ook bepaalde tweets, op basis van woorden, tags enz. die zij bevatten. Deze webdienst helpt je om dat automatisch te doen. Hij is gratis, en je kan verschillende Twitter accounts beheren.
[Taal: ENG]
http://roundteam.co/
http://www.makeuseof.com/dir/roundteam-a-convenient-automatic-retweeting-service/


ROUTETASK: VAN A NAAR B, VIA X, Y EN Z

Heb je een drukke dag voor je, en moet je verschillende plekken bezoeken die dag? Dan kan deze dienst je helpen. Er is natuurlijk wel Google, maar die gaat van A naar B. Jij moet van A naar B, maar dan wel via X, Y en Z - of wel met meer tussenstoppen. Deze webdienst berekent voor jou de beste route, automatisch. Werkt ook voor Europa.
[Taal: ENG]
http://www.routetask.com/
http://www.makeuseof.com/dir/routetask-find-the-most-efficient-route-to-all-your-destinations/


STEALTHY: OMZEIL LAND-BEPERKINGEN
Deze extensie voor de Firefox en Chrome browsers is wel handig. Vaak kom je immers op websites die op land filteren, zodat jij bepaalde content niet kan zien die voorbehouden is voor sommige landen. Zo kan je op YouTUbe sommige muziekfilmpjes niet bekijken, omwille van de auteursrechten. Deze extensie kan daarbij helpen. Hij verbindt je namelijk heel simpel met een proxy, zonder dat je veel van techniek moet weten. De basisdienst is gratis, maar voor sommige landen moet je een PRO lidmaatschap nemen.
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/stealthy/
https://chrome.google.com/webstore/detail/ieaebnkibonmpbhdaanjkmedikadnoje
http://www.makeuseof.com/dir/stealthy-bypass-blocks-filters-with-proxies-firefox-chrome/


SILVER LIVING: RUSTHUIZEN BESPROKEN
Een site die gemaakt is voor een Amerikaans publiek, maar ook een Nederlandstalige/belgische tegenhanger kan gebruiken. Want wat doe je wanneer je ouder wordt, en niet zo goed meer zelfstandig kan leven in je eigen huis of appartement? juist ja, dan ga je naar een bejaardenflat of rust- en verzorgingshuis. Maar welke kiezen? In de VS kan de site Silver Living helpen. Daar worden namelijk reviews gegeven over deze instellingen - door mensen die er zelf wonen, maar ook door hun familie en vrienden die hen er bezoeken.
Wie begint een Nederlanstalig equivalent - of zou het al bestaan? Laat het ons in dat geval weten!
[Taal: ENG]
http://pandodaily.com/2012/11/27/backed-by-500-startups-silver-living-offers-honest-reviews-of-senior-communities/
http://www.silverliving.com/


POCKETCLOUD: JE DESKTOP OP JE MOBIELE TOESTEL

Dit is een combinatie van webdienst en apps om te installeren. Met de apps voor iPad, Windows RT en het Web krijg je, via de PocketCloud dienst, vanop je mobiele toestel toegangn tot je computer thuis. De volledige inhoud van je computer wordt beschikbaar op het mobiele toestel. Op de nieuwe Dell XSP en Inspiron computers zal deze suite trouwens vooraf geïnstalleerd zijn.
[Taal: ENG]
http://pandodaily.com/2012/11/27/pocketcloud-makes-your-desktop-available-on-mobile-just-in-case/
http://www.pocketcloud.com/


IVIDEON: EEN HOME VIDEO BEWAKINGSDIENST
Wanneer je een videobewakingsdienst wil laten installeren door een professional, dan kost dit handenvol geld. Vooral wanneer je de beelden ook nog eens op wil slaan op harde schijf. De ivideon tool en dienst helpt je om een videobewakingsdienst op te stellen met je camera en gewone computer, en de beelden zelfs bekijken via je iOS of Android smartphone. Bij MakeUseOf vind je een kort overzicht van de instructies.
http://www.makeuseof.com/dir/ivideon-set-up-a-video-surveillance-system-check-out-the-live-footage-archived-recordings/
http://www.ivideon.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JACK DANIELS
Een knappe website van het bekende whisky merk, waarop met foto's en filmpjes de geschiedenis van het merk weergegeven wordt. De site is heel mooi gemaakt, met vele afbeeldingen en toch laadt ze snel. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://www.jackdaniels.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE SOCIETY OF ENIGMA

Een site met verschillende interactieve games, van het avonturengenre. Elke week is er een nieuwe uitdaging. Als je ze alle 13 kan oplossen, dan word je lid van de site. Leuk gemaakt - voor de speelvogels!
[Taal: ENG]
http://www.11somerset.com/jeu/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TWISTEDSIFTER
Deze website heeft een "Picture of the day". En dat zijn vaak erg, erg knappe foto's. Bovendien heeft elke foto een verhaal. OM te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://twistedsifter.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Facebook ziet ellebogen aan voor borsten, foto verwijderd
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3355832/2012/11/29/Facebook-ziet-ellebogen-aan-voor-borsten-foto-verwijderd.dhtml
- Internet in SyriŽ op zwart
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3355793/2012/11/29/Internet-in-Syrie-op-zwart.dhtml
*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


- Gratis postzegels voor je decemberkaarten
http://www.fan.tv/digitaal/internet/20301-gratis-postzegels-voor-je-decemberkaarten
- Wii Mini: Kleiner en goedkoper.
http://www.fan.tv/digitaal/gaming/20300-wii-mini-kleiner-en-goedkoper


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Cadeautips voor de muziekfanaat fotospecial
Van hoofdtelefoons over docking stations naar muziekstreamers: het aanbod audiotoestellen is nooit groter geweest. Wij bieden een overzicht wat je de muziekfanaat kan schenken.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7040
- Samsung stelt Windows 8-toestellen voor
Onder het motto 'Please touch' zet Samsung de komende maanden in op het Windows 8-besturingssysteem. Het bedrijf toonde niet enkel tablets en notebooks met aanraakschermen, maar pakte ook uit met een ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7036*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- Is uw website aangepast aan mobiel internetgebruik?
http://www.digimedia.be/News/nl/13258/is-uw-website-aangepast-aan-mobiel-internetgebruik.html
- S²Media en Thomas Cook op Instagram
http://www.digimedia.be/News/nl/13264/s-media-en-thomas-cook-op-instagram.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- BSA aan banden gelegd: bedrijf zet hen in hun hemd
http://computertaal.info/2012/11/29/bsa-aan-banden-gelegd-bedrijf-zet-hen-in-hun-hemd/
- Sluit je computer aan op je geluid
http://computertaal.info/2012/11/29/sluit-je-computer-aan-op-je-geluid/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Analist: Google ziet inkomsten uit Play-winkel aanzienlijk stijgen
http://tweakers.net/nieuws/85837/analist-google-ziet-inkomsten-uit-play-winkel-aanzienlijk-stijgen.html
- Nieuw platform stelt downloadheffing bovenop internetabonnement voor
http://tweakers.net/nieuws/85835/nieuw-platform-stelt-downloadheffing-bovenop-internetabonnement-voor.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Samsung Benelux moet winst delen met Apple
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/samsung-benelux-moet-winst-delen-met-apple/article-4000215125553.htm
- Amazon gaat begin 2013 (e-)boeken uitgeven in Europa
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amazon-gaat-begin-2013-e-boeken-uitgeven-in-europa/article-4000215345789.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- iPad game, review van het uitzonderlijk boeiende 'Help Volty'
http://www.themobilerevolution.be/2012/11/ipad-game-van-het-uitzonderlijk-boeiende-help-volty/
- Berg je kabels proper op dankzij Recoil
http://www.themobilerevolution.be/2012/11/berg-je-kabels-proper-op-dankzij-recoil/De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WINDOWS8: LOCKSCREEN UITSCHAKELEN
Op de desktop PC en je notebook heeft de lockscreen eigenlijk niet veel nut. En wil je die uitschakelen, dan kan dat. Roep met de toetscombinaite Window + R het "uitvoeren" (run) scherm op, en geef daarin het commando gpedit.msc in. Dit roept de Local Group Editor tool op.
Navigeer vervolgens naar Computer COnfiguration > Administrative tools > Control Panel > Personalization in het linker paneel. Dubbelklik of tik op de optie Do not display the lock screen. In het dialoogvenster dat nu verschijnt bevestig je met Enabled, en met OK.


WIN8: AANMELD VENSTER UITSCHAKELEN
Ben jij de enige die de computer gebruikt, dan is het te gek dat je je altijd moet aanmelden op je computer. Dat kan je gemakkelijk uitschakelen: met Windows + R tik je in: netplwiz (user accounts controlepaneel). Daar kies je dan de account die je automatisch wil laten inloggen. Vink daarvoor het vakje uit naast de optie "Users must enter a user name and password to use this computer". Bevestig met OK
Indien gevraagd, tik je paswoord in. Herstart Windows. En kijk: als bij wonder ben je automatisch ingelogd!

Van alles halen, (bijna) niets betalen...NOISY TYPE WRITER: NOSTALGIE


Mac - freeware
Heimwee naar oude schrijfmachines? Dit progje voor de Mac geeft je gewoon de toetsaanslagen van een typmachine wanneer je de toetsen van je computer indrukt. Voor de mensen met nostalgie!
http://fffff.at/noisy-typer-a-typewriter-for-your-laptop/
http://www.makeuseof.com/dir/noisy-typer-make-your-keys-sound-like-typewriter-mac/


OCENAUDIO: AUDIO EDITOR
freeware - cross platform (Windows, Mac OS, Linux)
Dit is een simpel te gebruiken software die op meerdere platforms werkt en waarmee je audio kan bewerken, of je nu een leek bent en snel een audiobestand moet analyseren, of een ervaren gebruiker. De tool ondersteunt Virtual Studio Technology of VST plugins.
http://www.makeuseof.com/dir/ocenaudio-cross-platform-fast-functional-audio-editor/
http://www.ocenaudio.com.br/


RAWTHERAPEE: RAW FOTO'S BEWERKEN
Met deze software kan je de RAW foto's van je camera bewerken, en corrigeren. Je hebt hiermee een uitgebreide waaier opties ter beschikking zoals licht, noise reductie, contrast, helderheid, enz. De tool kan door zowel leken als professionals gebruikt worden.
De tool is verkrijgbaar in 25 talen en verkrijgbaar in versies voor Windows, Mac, Linux.
http://rawtherapee.com/
http://www.makeuseof.com/dir/rawtherapee-edit-images-with-a-plethora-of-options-at-your-hand/


OutMyWindow: privacy instellingen van je foto's


iOS
Bij de meeste diensten is het niet echt gemakkelijk om fijn de privacy instellingen te configureren - wat heel belangrijk is, vooral bij je foto's. Je wil sommige foto's wel delen met je familie, andere dan weer met vrienden, en weer andere met je collega's. Deze tool voor iOS zorgt ervoor dat je dit haarfijn kan instellen.
Make Use Of heeft een goede uitleg over hoe je met deze tool moet werken.
http://www.makeuseof.com/dir/outmywindow-control-privacy-settings-of-your-shared-photos-ios/
http://itunes.apple.com/us/app/outmywindow/id528771792?ls=1&mt=8


HOURGLASS: DENKSPEL
Windows XP/Vista/7 - 43,5 MB - freeware
Een slim denkspel, waarme je verleden en toekomst moet manipuleren, om een bepaald doel te behalen. Door het verschuiven van kisten en het drukken op knoppen moet je een andere kamer bereiken, maar je moet telkens wel onthouden wat je gedaan hebt want het heeft een invloed op de toekomst.
http://hourglassgame.weebly.com/index.html
http://www.chip.de/downloads/Hourglass_59006403.html


HAMSTER EBOOK CONVERTOR

Windows 2000/XP/Vista7 - gratis
Handig: met deze tool kan je eBoeken van het ene toestel naar het andere zetten, en dus eBoeken in fabriekseigen formaten zoals Sony, iRiver, Amazon, Kobo en andere eBook readers omzetten naar een versie die op het andere toestel gelezen kan worden. Ook omzetten naar een simpele PDF gaat prima.
http://www.hamstersoft.com/free-ebook-converter


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: OPZOEK NAAR DE KERSTMAN?
Blackberry - Ä 0,75
Wil je weten wat de huidige locatie van de Kerstman is? Door de super satellieten gekoppeld aan deze app kun je met behulp van de GPS op jouw BlackBerry smartphone kijken waar hij zich precies bevindt. Daarnaast geeft deze app aan hoelang het nog duurt voordat het Kerstmis is, kun je brieven schrijven aan de Kerstman en je ontvangt gegarandeerd persoonlijk bericht van hem terug. (Ä0,75) (Bron: HK Strategies)
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/67783/?lang=nl


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TUBEMATE
Android - 0,8 MB - freeware
Met deze app kan je filmpjes van YouTube downloaden naar je Android-toestel, zodat je ze kan bekijken zonder dure internetverbinding. Na installatie van de app kan je, wanneer je een leuke video gevonden hebt, met een rechterklik van de muis de optimale kwaliteit kiezen, en dan op je SD-kaart van je toestel opslaan. Wil je enkel de klankband dan wordt de audio bewaard als MP3.
http://www.chip.de/downloads/TubeMate-YouTube-Downloader-Android-App_48231612.html
http://devian7.iisweb.co.kr/download.jsp

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het geheim van tevredenheid is te kunnen genieten van wat je hebt
en alle verlangen te verliezen naar dingen die buiten je bereik liggen.
-Lin Yutang-