Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/11/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 777 van24/11/2012Gegroet lezer,

Wij hebben al verschillende mooie lijstjes binnengekregen voor onze verkiezing van de NETTIES-site van het jaar, die de beste Nederlandstalige site (privé-initiatief) wil bekronen - waarvoor wij onze lezers hartelijk danken. Kent u ook enkele Nederlandstalige sites, die volgens u aan de criteria voldoen (zie http://www.netties.be/extra/site2012_aankondiging.htm)? Mail ze dan naar redactie@netties.be. Onder de inzenders worden leuke prijzen verloot.

Terwijl we bezig zijn met deze verkiezing, blijft het nieuws natuurlijk niet stilstaan. En daar valt goed nieuws te vermelden (nieuwe tools en mogelijkheden bij de bekenden - Google, Facebook en co), maar ook nieuws dat je toch wel zorgen mag baren. Ingress bijvoorbeeld, het virtuele realiteitsgame dat Google uitbrengt, mag erg leuk lijken op het eerste zicht, maar vooraleer je eraan meedoet raden wij je toch aan even verschillende artikels te lezen waarnaar wij verwijzen, want er zit een addertje onder het gras: jouw privacy.

Die privacy wordt ook in de offline wereld weer een stukje verder bedreigd - met kasregisters en mannequins die (weliswaar anonieme) profielen aanmaken van de bezoekers van winkels. De hele tijd spookt "Vluchten kan niet meer" door ons hoofd, wanneer wij zulke artikels schrijven. Want zo lijkt het erop: aan die dataverzameling kan je niet meer ontkomen. En het grote probleem daarbij zijn: de lekken. Dat bedrijven data verzamelen is één. Dat er controle bestaat op de toegang tot die gegevens is twee. Wij houden ons hart vast dat er een wereld ontstaat waarbij gewone burgers die toevallig toegang hebben tot een bepaald deel van die data, opzoekingen gaan verrichten voor privé-gewin. Informatie opzoeken over een concurrent op zakelijk of romantisch vlak bijvoorbeeld... de verleiding is groot. Data inzamelen moet altijd gebonden zijn aan controle op die data...

Wij willen u echt geen angstpsychose aanpraten. Maar een klein beetje nadenken kan geen kwaad.

In elk geval: veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  


 
 Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TWITTER: GEMAKKELIJKER OM TE DELEN
En zoekresultaten meer visueel

Toen onze redactie deze aankondiging las op het Twitter-blog, keken wij verbaasd op. Het blijkt namelijk dat je voortaan Tweets ook kan delen door ze via mail te verzenden; deze optie zit onder het "More" icoontje, vlak naast de reply, retweet, favorite buttons. Het is dus eigenlijk een uitbreiding van de gewone retweet-actie, want daarbij zien enkel mensen die op Twitter zijn en jou volgen, de RT. Deze nieuwe optie zorgt ervoor dat ook mensen die niet op Twitter zijn, de tweet kunnen lezen, en het aspect "tijd" wordt ook van de retweet weggehaald; bij Twitter gaat het immers erg snel - ben je een dag niet ingelogd, dan zal je wellicht talloze RT's niet gelezen hebben.

Waarom wij dan zo verbaasd waren? Wel, de Gravity tool op onze Nokia E7 bevat deze optie al veel langer. Wij gebruiken de "mail" optie om tweets via mail naar onszelf te sturen, als geheugensteuntje. Je kan natuurlijk ook een "Favourite" gebruiken, maar het mailen van een tweet is discreter.

Hoe het ook zij, dit is een mooie toevoeging. (1) Net als de update die Twitter uitgebracht heeft aan zijn zoekresultaten (bij de versie voor iOS en ANdroid toestellen). Die worden nu immers visueler, want er is ook een rubriek "Top Photos" en zelfs, indien beschikbaar, een "Top videos". Voorheen bestonden deze rubrieken al, maar werden de foto's apart getoond. Met deze update wordt het verband tussen foto en de bijhorende tweet terug gelegd. Search Engine Land heeft er meer informatie over (2).

Ook de "Discover" functie bij de iOS en Android app heeft een update gekregen. Op de Discover tab kan je voortaan populaire tweets zien. En klik je op "View all tweets", dan krijg je een stroom verhalen, nieuws, foto's die door de mensen in jouw netwerk gedeeld worden. Dat laatste lijkt ons wel leuk, want zo krijg je een barometer van de dingen die "hot" zijn bij de mensen waaraan jij belang hecht. Mashable legt alles uit (3).
http://blog.twitter.com/2012/11/sharing-tweets-just-got-easier.html
http://searchengineland.com/twitter-search-results-visual-top-photos-139631
http://mashable.com/2012/11/15/twitter-discover-search-app-update/


VOORTAAN KAN JE WORDPRESS BETALEN MET BITCOINS
Alternatief betalingsmiddel krijgt weer wat meer legitimiteit

WordPress is een van de meest gebruikte blogplatforms ter wereld. Je kan er gratis een blog opstarten, en voor de meeste bloggers is dit voldoende. Wil je echter professioneel gaan, dan betaal je een (bescheiden) prijs om bijvoorbeeld meer opslagruimte te hebben voor afbeeldingen, de site te ontdoen van reclame, of een speciale lay-out te gebruiken op de site.

Zo'n update betaal je dan met PayPal of een of andere kredietkaart. Maar nu is het zo dat PayPal gebruikers uit sommige landen niet toelaat, en dat dit ook het geval is bij sommige kredietkaartmaatschappijen. Zoals bijvoorbeeld Haiti, Ethiopië, Kenya. Sommige van die landen zijn geblokkeerd om politieke redenen, sommigen omdat er zoveel fraude is in het land met kredietkaarten. Wat WordPress ongelukkig vindt, want geen enkele blogger uit die landen zou het recht op de blogosfeer ontzegd mogen worden, omwille van financiële redenen buiten zijn wil.

Daarom heeft WordPress nu een wel erg opmerkelijke aankondiging gedaan: het zal voortaan betalingen aanvaarden van Bitcoin. Dat is een digitaal betaalmiddel, voor instant betalingen op het internet. Er is geen centrale beheerder, geen enkel land wordt uitgesloten van het netwerk. En geen enkel land wordt uitgesloten van BitCoin.

Een mooi initiatief. Maar eerlijk gezegd: de meeste internauten kennen Bitcoins niet. En als zij ze al kennen, dan associëren zij het met een betaalmiddel voor dingen die het daglicht niet kunnen verdragen - misdaadgeld, drugs, wapensmokkel. Dat WordPress nu BitCoin als betaalmiddel aanvardt, geeft het toch wel wat meer geloofwaardigheid. Maar het betekent nog altijd niet dat de gewone gebruiker weet hoe hij met Bitcoins moet omgaan...
http://en.blog.wordpress.com/2012/11/15/pay-another-way-bitcoin/
http://thenextweb.com/insider/2012/11/15/wordpress-com-criticizes-paypal-credit-card-firms-for-restrictions-now-lets-you-pay-with-bitcoin/


GOOGLE LANCEERT INGRESS
Verover de controle over het denken van de mensen. Ironisch?

Google is nauw verweven met ons hele online leven. Velen zijn in het Google wereldje gestapt, en vertrouwen hun mail toe aan Google, hun documenten (Google Docs), hun filmpjes (YouTUbe), hun shopping (Google Shopping), hun geld (Google Wallet), hun whereabouts (Google Maps)... Kortom: Google weet alles van hen.

Is het dan niet super ironisch dat Google uitkomt met een game waarbij je moet strijden om controle over de geest an de mensen? Het gaat om Ingress, een gratis mobiele app, een virtuele reality game gemaakt door Google.

Nu is het concept van het game wel gezond - je wordt aangemoedigd om buiten te komen, in de fysieke wereld, en daar actief te bewegen, maar ook je omgeving door andere ogen te bkijken. Het moet een game zijn dat eigenlijk gemaakt wordt door de spelers zelf. Het klinkt eigenlijk een beetje vaag, en zelfs het filmpje dat je bij AllThingsD bekijken kan, vertelt je eigenlijk niet veel meer. Wat wel duidelijk is, is dat het te maken heeft met het Niantic Project, waarover we verleden week schreven - en dat al even geheimzinnig blijkt te zijn.

Dus: benieuwd wat dit allemaal betekenen kan. En hoe Google in dat game onze geesten veroveren wil...
http://allthingsd.com/20121115/google-launches-ingress-a-worldwide-mobile-alternate-reality-game/
http://www.ingress.com/
http://gizmodo.com/5961060


FOUTEN DIE JE DOEN BLOZEN
Taliban publiceert adressen, Android app vergeet december

Er zijn zo van die blunders die je een leven lang niet vergeet. En in de digitale wereld zijn zij heel snel gemaakt - een druk op de verkeerde knop, en het is gebeurd. En er is weinig tegen te doen.

Google mag dan al een beveiliging ingebouwd hebben in haar Gmail, die je ervan moet weerhouden om in een dronken bui een boze mail te sturen naar je baas, je ex of je schoonmoeder. Maar het is ondoenbaar om beveiligingen te bedenken voor alle stommiteiten die de mens kan begaan - zoals ministers die privé-boodschappen via Twitter de wereld insturen, wat tot het nieuwe gezegde "een Letermeke doen" geleid heeft.

Vandaag twee voorbeelden van blunders, die de makers ervan nog lang zullen heugen. Om te beginnen een fout die wel vaker gemaakt wordt: het versturen van een mail  waarbij de adressenlijst in cc (carbon copy) gezet wordt in plaats van bcc (blind carbon copy). Bij het eerste krijgt elke ontvanger van de mail te zien aan welke andere personen de mail ook verstuurd werd, in het tweede geval ziet hij dat niet. Veel discreter dus. Het is een fout die menigeen al in nauwe schoentjes gebracht heeft, maar in het huidige geval wel grote gevolgen heeft: een mail van een woordvoerder van de Taliban werd zo verzonden. 400 mailadressen werden zo bekend gemaakt, waarmee de hele wereld weet wie de boodschappen van de Taliban te lezen krijgt. (1)

Een tweede geval van een blunder is misschien politiek minder beschamend, maar op technisch vlak is het dat wel: in de Android 4.2 versie van de People app telt het jaar maar 11 maanden. Deze app, waarin je informatie kan opslaan over je contacten zoals hun telefoonnummer, geboortedatum, info uit de sociale netwerken, springt gewoon van november naar januari. Verjaart een vriend in december, dan kan je zijn verjaardag gewoon niet invoeren. Volgens Google is het maar een klein foutje, dat rechtgezet kan worden met een kleine update. Ars Technica suggereert dat Google misschien de mensheid heeft willen helpen met deze vergetelheid, door ons meteen over de maand heen te helpen waarin de wereld zou vergaan...

Kleine foutjes, grote gevolgen. We blijven menselijk...(2)
http://arstechnica.com/business/2012/11/taliban-fails-to-bcc-an-e-mail-reveals-its-entire-pr-mailing-list/
http://arstechnica.com/gadgets/2012/11/december-conspicuously-missing-from-android-4-2s-people-app/


KAN MEDIUM DE TOEKOMST VAN HET BLOGGEN VERANDEREN?
Makers hebben in elk geval hun naam mee...

De namen van Biz Stone en Evan Williams zijn je wellicht niet onbekend. Zij stonden mee aan de wieg van Blogger en Twitter. En wanneer je dan hoort dat zij aan een nieuw project werken, dan spits je natuurlijk de oren - wordt het weer zoiets geniaal?

Het project heet Medium. En volgens de beide heren zou het de toekomst moeten worden van het online publiceren, het samenwerken via het web. In hun eigen woorden, werken zij aan een systeem "dat geoptimaliseerd is voor kwaliteit, niet voor populariteit. Waar iedereen een stem heeft, maar waar men het recht moet verdienen op je aandacht. Waar mensen samenwerken om een verschl te maken, in plaats van elkaar te concurreren voor validering en erkenning. Waar vakmanschap beloond wordt, meer dan simpele reacties".

Het klinkt mooi, maar vaag. Wat wel vaststaat, als je het blog van Medium leest, is dat het een echte WYSIWYG editor is: What You See Is What You Get. Wat je tikt, zo zal het er ook uitzien. Er zijn wel weinig mogelijkheden tot opmaak -  vet en cursief zijn mogelijk, H1 en H2, blockquotes en links. En je kan afbeeldingen toevoegen. En dat is het.

Te simpel? Volgens WebProNews mogen we ons daar niet aan mispakken - van Twitter werd ook gezegd dat het te simpel was, met zijn 140 tekens pure tekst (zo is Twitter begonnen, weet je nog wel?). En zie wat het geworden is.

Medium uitproberen kan je nog niet. Je kan je wel aanmelde, maar nog geen stukken publiceren.
http://www.webpronews.com/is-medium-the-next-step-in-blogging-2012-11
https://medium.com/


VIRTUSIZE WIL STANDAARD WORDEN VOOR KLEDINGMATEN
Niet jouw body telt, wel de kleren die je draagt...

Kleding online kopen is heel, heel moeilijk. Want elk kleedje, rok of hemd heeft wel een andere snit, en een accent hier of daar, en voor je het weet zit het kledingsstuk te nauw rond je billen, zijn de mouwen te lang, enz. Werken met maten is dus een van de grootste hinderpalen voor e-commerce in textiel.

Daar zou nu verandering in kunnen komen, en wel dankzij een startup uit Stockholm, Virtusize. Deze webdienst vraagt de gebruiker niet om zijn eigen maten te meten, als wel de maten te nemen van een kledingstuk dat hen perfect zit. Deze maten worden dan toegepast op het kledingsstuk dat je eventueel zou willen kopen, en de website geeft je dan een visueel voorbeeld van hoe het gewenste kledingstuk je zou passen.

Virtusize werkt ook nog op een tweede manier: heb je al een bepaald kledingstuk van een bepaalde winkel, in een zekere maat, dan kan de app dit als referentie gebruiken. De afmetingen van jouw eigen kledingstuk worden dan virtueel over die van het gewenste item gelegd, dat alles visueel zeer aantrekkelijk voorgesteld.

De webdienst werkt al samen met verschillende online kledingwinkels in Scandinavië, Duitsland, Oostenrijk, en het VK en wil de oversteek maken naar de VS, om de nieuwe standaard te worden voor e-commerce sites rond textiel. Een slim bedacht plan!

http://pandodaily.com/2012/11/16/no-you-dont-look-fat-in-that-shirt-virtusize-searches-for-the-perfect-online-fit/
http://www.virtusize.com/


GOOGLE PLAY MUSIC: 5,5 MILJOEN SONGS
Akkoorden met groten uit muziekindustrie maken Google sterker in Europa

Toen Google zijn app store van een nieuwe naam voorzag, trokken sommigen de wenkbrauwen op. Google PLay? De bedoeling begint echter stilaan duidelijk te worden: Google wil inderdaad een hub worden voor muziek - net zoals iTunes, en Amazon MP3, alhoewel dat laatste vooral in de VS gebruikt wordt.

Maar dat wil wel zeggen dat er in Google Play muziek voorhanden moet zijn, en tot nu toe was dat maar povertjes gesteld. Om muziek aan te bieden moest Google eerst contracten afsluiten met de muziekrechten maatschappijen. Zoals zo vaak het geval is dat voor de VS geen probleem, omdat daar de rechten onderhandeld worden voor één groot land, de VS. Maar in Europa is het vaak land per land dat er onderhandeld moet worden, met tot gevolg dat alleen maar de moeite gedaan wordt voor grote landen (Frankrijk, Duitsland, VK), maar dat de kleintjes zoals België en Nederland overschieten.

Maar dat zou nu veranderen. Bloomberg weet namelijk te vertellen dat Google licensieovereenkomsten afgesloten heeft met de Europese muziekuitgevers voor 35 landen - de grootste muzieklicentie in Europa. Momenteel konden wij in de verschillende berichten bij Bloomberg, TechCrunch en Sacem niet terugvinden of België en Nederland daar ook bij zijn - maar het zou al te gek zijn, mocht dat niet het geval zijn. Afwachten dus maar!
http://www.businessweek.com/ap/2012-11-19/google-strikes-deal-with-european-music-publishers
http://techcrunch.com/2012/11/19/google-strikes-licensing-deal-with-european-music-publishers-gains-access-to-5-5m-tracks-across-35-countries/


HOUDT HET INGRESS GAME VAN GOOGLE GEEN GROOT GEVAAR IN?
Gebruikers worden aangemoedigd om veel meer privacy weg te geven dan ze zouden willen...

We hadden het verleden week al over Ingress, een game dat Google ontworpen heeft en dat niet in de virtuele wereld, maar in de echte wereld gespeeld wordt. Toen hadden wij daar al opmerkingen over, maar bij Pandodaily lazen wij een regelrechte waarschuwing voor het game.

Waarover gaat het? Wel, Ingress is een ultra-futuristisch game, dat door massaal veel spelers tegelijk gespeeld wordt, in de echte fysieke wereld waarover een laagje virtuele wereld gegoten werd. De hoofdrol is weggelegd voor de GPS in je smartphone. Er zijn twee kampen die elkaar bevechten, en jij moet een van beide kanten kiezen. En dan ga je vechten voor de controle over strategische sites, de "portals", over de hele wereld. Dat zijn geen virtuele plekken, maar échte  plekken, bezienswaardigheden meestal.

Om zo'n Portal te veroveren, en de "energie" te winnen die je hiermee aan je team kan geven, moet je fysiek naar de locatie gaan en inchecken. Bijkomende energie is ook nog te krijgen wanneer je bepaalde wandelpaden aflegt, fietspaden, routes in steden die Google uitgestippeld heeft. En ondertussen stuurt je Android toestel de hele tijd GPS en accelerometer data door. In sommige gevallen moet de gebruiker ook plekken en voorwerpen onderweg fotograferen.

Je begint het stilaan te begrijpen? Dit is een manier van Google om data te verzamelen - data die je misschien niet vrijwillig zou verstrekken indien je wist dat het daarom te doen is.

En natuurlijk is het spelelement heel knap bedacht. Het zou zelfs nog verder kunnen evolueren, wanneer het bijvoorbeeld gecombineerd wordt met Google Glass, de "bril" waarbij op een schermpje allerlei extra informatie geprojecteerd wordt. Wie het spel spelen wil, die doet maar. Denk er echter wel aan dat Google dit niet zomaar voor de fun doet. Data verzamelen is één aspect. Advertenties vertonen is een tweede. Zo zou Google een advertentie kunnen vertonen voor een bistro, op het moment dat je er voorbij komt. Maar wat Google ook kan doen, is de vele spelers naar een bepaalde locatie sturen. Wat zou het kosten aan een bedrijf om 1000 of 10.000 mensen op een bepaald tijdstip naar een bepaalde plek te sturen? Enkele aspecten om toch over na te denken.
http://pandodaily.com/2012/11/19/googles-ingress-is-more-than-a-game-its-a-potential-data-exploitation-disaster/
http://ingress.com/


BOUNDLESS: SCHOOLBOEKEN OPNIEUW BEKEKEN
Maar echt netjes wordt niet omgesprongen met auteursrechten...

Schoolboeken zijn duur. Vooral in het hoger onderwijs. In de VS bijvoorbeeld is de prijs van boeken vier keer sneller gestegen dan de inflatie sinds 1980. En daar besteedt elke student rond de $1.200 aan boeken en accessoires. Voor vele studenden weegt dit echt door, en het verzet tegen die dure boeken groeit.

Nu is daar een speler opgestaan, die alternatieve schoolboeken uitbrengt: Boundless. Het idee is ontsproten aan het brein van een student, die een snelcursus nodig had over een bepaald onderwerp, en tot de vaststelling kwam dat die informatie eigenlijk op een heel snelle manier, en zeer duidelijk, uitgelegd staat in de Wikipedia. Zijn business idee was geboren: boeken maken die bestaan uit informatie die gratis op het net gevonden kan worden. De boeken worden netjes ingedeeld in dezelfde hoofdstukken als de officieel verplichte leerboeken, en dienen als perfect gratis of super goedkoop alternatief.

Alleen: is dat wel netjes, gaan lopen met het werk van een ander? Niet echt. Boundless heeft dan ook al processen aan zijn broek, ingespannen door verschillende grote uitgevers die het bedrijfje ervan beschuldigen "diefstal als business model" te hebben.

Niet netjes of niet, feit is dat leerboeken gewoon te duur zijn. In een artikel bij TechnologyReview, dat Boundless onder de loep neemt, wordt ook aangeklaagd dat er een heus "kartel" is rond schoolboeken, waarbij studenten verplicht worden bepaalde schoolboeken aan te kopen aan zeer hoge prijzen. In elk geval is er dringend nood aan verandering, ook in het wereldje van de schoolboeken....

Meer achtergrond bij Technology Review
http://www.technologyreview.com/news/506371/free-textbooks-spell-disruption-for-college-publishers/
https://www.boundless.com/


VERSIE 17 VAN FIREFOX BRENGT DE ZIJBALK TERUG
Interactie met sociale netwerken meteen in de browser

Een idee dat vroeger ook al bestond (instant messages, nieuws enz. in een zijbalk brengen) werd terug boven gehaald in versie 17 van de Firefox browser, die deze week uitgebracht werd.  Die bevat namelijk iets wat Social API heet - wat wil zeggen dat derden van deze API (application program interface) gebruik kunnen maken om zelf hun toepassing te bouwen.

Concreet wil dit zeggen dat diensten zoals facebook, Twitter, blog netwerken, nieuwssites hiermee hun real time nieuwse in een zijbalk kunnen brengen. Bovenaan deze zijbalk staan icoontjes, die melden of en hoeveel nieuwe berichten er zijn. Wat de bedenkers van de API nog niet uitgewerkt hebben, is hoe het moet wanneer je verschillende diensten in de zijbal wil zetten - webmail, én Facebook, én Twitter bijvoorbeeld.

Als eerste heeft Facebook een toepassing uitgebracht, die meteen in versie 17 zit: Facebook Messenger voor Firefox. Die activeer je als volgt: na het installeren van Firefox 17 ga je naar de speciale pagina van Facebook, waar je op de button "Turn On" klikt. Je krijgt dan meteen de sociale zijbalk, met je Facebook chat erin, updates enz.

Meer bij TechCrunch en Ars Technica
http://techcrunch.com/2012/11/20/firefox-17-launches-with-new-social-api-preview-of-facebook-messenger-integration/
http://arstechnica.com/information-technology/2012/11/firefox-17-is-more-social-and-secure-but-doesnt-care-for-leopards/
https://www.facebook.com/about/messenger-for-firefox


GOOGLE BRENGT EIGEN ALTERNATIEF VOOR AIRPLAY VAN APPLE UIT
Oorlog wordt ook op ander terrein voortgezet...

De Airplay technologie van Apple is in vele Amerikaanse huiskamers te vinden; daarmee kan je content draadloos naar verschillende toestellen zenden, en is er geen enkele configuratie nodig. De toestellen herkennen elkaar automatisch. Die AirPlay technologie is dan ook een van de grootste redenen warom de Apple TV zo goed verkoopt - in 2012 heeft Apple meer dan 5,3 miljoen stuks verkocht van deze video streaming box.

Uiteraard is dit een markt die ook Google graag zou veroveren. Het zal dan ook niet verbazen dat deze week bekend raakte dat Google aan een alternatief voor Apple's AirPlay werkt - maar dan wel een dat volkomen is, zodat zoveel mogelijk makers van andere toestellen mee zouden werken aan deze manier om data uit te wisselen tussen tweede schermen (smartphone, tablet, ...) en toestellen die met de tv verbonden zijn.

Eerder had Google al een tool uitgebracht voor Android telefoons en tablets, waarmee content van die toestellen vanuit YouTube naar tv's gestreamd kan worden die een YouTube app aan boord hebben. Maar Google zou, aldus GigaOm, nog veel verder willen gaan, en ook data vanop de tv naar tweede-scherm toestellen sturen. Zo zouden ontwikkelaars apps kunnen maken die nauwer inpikken op wat er op het tv-scherm gebeurt.

Meer bij GigaOm en CNet.
http://gigaom.com/video/google-open-airplay-alternative/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57552182-93/google-reportedly-working-on-open-alternative-to-airplay/


FIREFOX BROWSER VOOR MOBIELE TOESTELLEN DENKT AAN DE OUDJES
Ondersteunt oudere versie van Android toestellen

Smartphones verouderen erg, erg snel. Je koopt een toestel, en morgen is er al een nieuwe versie uit - van processor, besturingssysteem, camera, .... Maar je gaat natuurlijk niet om de zes maanden een nieuw toestel kopen (tenzij je een Apple-fan bent misschien), en dus lopen heel wat mensen rond met een toestel dat een oudere vorm van het Android OS draait.

Voor hen is er goed nieuws: de mobiele versie van de Firefox browser zal ook kunnen draaien op toestellen die werken met een oudere ARMv6 instructieset, zoals de HTC Status en ChaCha, de Samsung Galaxy Ace, de Motorola Fre XT, de LG Optimus Q, ... Volgens Mozilla zelf zou 55% van alle 133 miljoen Android toestellen nog zo'n processor hebben.

TOch netjes van Mozilla dat ook aan de "oudjes" gedacht wordt. Google bijvoorbeeld doet dat niét: diens Chrome browser voor mobiele toestellen vereist Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) of hoger, en dat draait maar op een 30% van de toestellen.
http://arstechnica.com/gadgets/2012/11/firefox-for-android-brings-older-smartphones-into-the-fold/
https://blog.mozilla.org/blog/2012/11/19/firefox-for-android-now-available-for-millions-more-phones/


GOOGLE MOBILISEERT VERZET TEGEN GROTERE ROL VN IN BEHEER INTERNET
Wie is eigenlijk de baas van het internet?

Op 3 december wordt er een wereldconferentie gehouden over internationale telecommunicatie. En daarop wordt verwacht dat de organisatie ITU, International Telecommunications Union, meer macht zal opeisen bij het beheren van het internet. ITU is eigenlijk de telecommunicatie-afdeling van de VN. De organisatie werd in 1865 opgericht, om de interconnectie tussen de grote telegraaflijnen toen, en later de telefoonnetwerken te regelen.

Toen was telecommunicatie nog een zaak van de overheden, die vaak een monopolie hadden. Het internet was bedoeld om dat monopolie te omzeilen, door de weg van punt A naar punt B te laten verlopen door vele paden, via lijnen en netwerken die niet langer door de overheid waren aangelegd - denk maar aan netwerken van universiteiten, grote bedrijven, enz. De invloed van ITU was dan ook met de jaren gedaald. Nu wil ITU terug meer grip krijgen op het internet. En omdat achter ITU nog altijd de overheden zitten, vrezen velen dat dit ook betekent dat dictatoriale overheden, die censuur hanteren, meer macht zullen krijgen. En waar het dus heel mooi klinkt dat het beheer over het internet aan de VN toevertrouwd moet worden, is het in werkelijkheid een stap achteruit. De bestaande toestand, waarbij het beheer in handen ligt van organisaties zoals ICANN, zou veel democratischer zijn, zo stellen verschillende organisaties en bedrijven, waaronder Google.

Een stelling waar je misschien wel vragen bij kan stellen - de huidige "dictatuur" op het internet, is die van de commercie en de belangengroepen van film- en platenindustrie. Maar als er gekozen moet worden tussen deze dictatuur, en een "echte" dictatuur, die de vrije meningsuiting werkelijk monddood maakt, dan is de beslissing toch wel snel genomen...

Meer bij Ars Technica en WebProNews.
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/11/google-rallies-opposition-to-un-takeover-of-internet-governance/
http://www.webpronews.com/google-wants-you-to-protect-internet-freedom-2012-11BIONISCHE MANNEQUINS HOUDEN DE KLANTEN IN HET OOG
Heerlijk, ontspannen winkelen?

Verleden week hadden wij het over de kasregisters van NEC, die in winkels in Japan de klanten bespioneren: via gelaatsherkenning wordt de klant gevolgd van winkel tot winkel. En blijkbaar is NEC niet de enige die zich met zulke praktijken bezig houdt: Benetton zou, zo lees je bij o.a. Mashabel en Bloomberg, werken met bionische mannequins in de winkel, die hetzelfde doen.

In de mannequin zou namelijk een camera zitten. Gecombineerd met gelaatsherkenning, zou dit zorgen voor een doorgedreven profilering van de klanten. Niet dat zij persoonlijk geïdentificeerd worden, de profielen worden anoniem opgemaakt. Er wordt gekeken naar het geslacht, de leeftijd, de etnische afkomst van de voorbijgangers. Daarbij is het de bedoeling dat de merken beter hun klanten zouden kunnen begrijpen.

Nu, eerlijk gezegd mag je niet echt verbaasd zijn over dit bericht. Klanten worden tegenwoordig in zo goed als alle winkels via camera's in het oog gehouden. Het is alleen erg, erg spooky te weten dat het nu mannequins zijn die jou bespioneren.

Meer bij Bloomberg en Mashable.
http://mashable.com/2012/11/20/benettons-mannequins-spy-on-you-while-you-shop/
http://www.bloomberg.com/news/2012-11-19/bionic-mannequins-spy-on-shoppers-to-boost-luxury-sales.html


KICKSTARTER VERVOLGD IN PATENTZAAK
Nieuwe vorm van financiering zorgt voor juridisch kluwen

Je kent wellicht het systeem van Kickstarter. Dat is een website waar startende bedrijven hun business idee kunnen voorstellen; geloof jij in het idee, dan kan je geld storten. En als het financiële doel bereikt is dat het bedrijf zich gesteld had, dan kan het bedrijf beginnen.

Deze alternatieve vorm van financieren zorgt wel voor een nieuw juridisch probleem: wie is verantwoordelijk voor het bedrijf in kwestie? De vraag kwam ter sprake naar aanleiding van een starter, Formlabs, die een nieuw soort 3D printer wil maken. Meer dan 2.000 gebruikers hebben al $2,9 miljoen bijeen gebracht, om Formlabs van de grond te krijgen. Maar nu blijkt een andere maker van 3D printers, 3D Systems, een klacht ingediend te hebben tegen Formlabs, omdat die laatste ongeoorloofd gebruik zou maken van een van de patenten van 3D Systems.

Tot hiertoe niets abnormaals - rechtszaken rond patenten gebeuren er wel meer, nietwaar Apple en Samsung? Het speciale aan deze zaak echter is dat ook Kickstarter betrokken werd bij de rechtszaak, omdat het de printer van Formlabs gepromoot zou hebben. Het is, zo weet BBC te vertellen, trouwens niet de eerste zaak waarbij een crowdfunding site zoals Kickstarter betrokken werd in een patentenzaak: ArtistShare, een collega van Kickstarter, werd mee aangeklaagd in een zaak rond een patent die omschrijft hoe database software gebruikt kan worden om geld in te zamelen voor creatieve werken.

Meer over het patent zelf lees je bij BBC en WebProNews
http://www.bbc.co.uk/news/technology-20434031
http://www.webpronews.com/formlabs-and-kickstarter-sued-over-3d-printer-patent-2012-11 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Gartner duidt Ricoh aan als ‘Leader’ in het ‘Magic Quadrant’ voor MFP’s en printers
http://www.ricoh.be

*** Nieuwe iPad app van Kronos biedt real-time workforce management
http://www.kronosglobal.be/mobile-solutions/workforce-tablet.aspx

*** DIGIPASS 320 is VASCO’s eerste e-signaturetoestel met de functie ‘What you see is what you sign’ (WYSIWYS). Belangrijke transactiegegevens zoals bedrag, account en referentienummer zullen worden getoond op het scherm, zodat gebruikers werkelijk te zien krijgen welke transactie ze ondertekenen. De e-signaturefunctie zorgt voor een uitstekende bescherming tegen zogenaamde man-in-the-middle-aanvallen en soortgelijke frauduleuze praktijken.
http://www.vasco.com

***  Brocade, specialist in fabric-based datacenternetwerkoplossingen, introduceert vandaag een oplossing die de bandbreedte van bedrijfskritische applicaties in gevirtualiseerde datacenteromgevingen verdubbelt. Het gaat om de eerste, volledige end-to-end-oplossing gebaseerd op het 16 Gbps fibre channel-protocol met Dell Compellent.
http://www.brocade.com/launch/cc/dc/ethernet-fabric.html?intcmp=bn_corp_00003

*** Na een periode van inactiviteit in ons land zal de werking van non-profitorganisatie Creative Commons Belgium binnenkort een doorstart krijgen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-creative-commons-krijgt-doorstart/article-4000210602230.htm

*** De oudste computer ter wereld is terug aangezet, na 61 jaar
http://www.extremetech.com/extreme/140953-worlds-oldest-original-digital-computer-is-turned-back-on-after-61-years

*** Bol.com helpt websites in een paar minuten aan eigen webwinkel
Een website bouwen is stap één, maar hoe kun je er vervolgens aan verdienen? Dat is de vraag waar veel eigenaren van websites tegenaan lopen. Hoewel een webwinkel veel potentie biedt, vraagt het ook om expertise en forse investeringen. Met de nieuwe winkelwidget stelt bol.com eigenaren van sites in de gelegenheid om in een paar minuten een professionele webwinkel te creëren met een relevant assortiment.
http://www.partnerprogramma.bol.com/

*** Windows Phone-apps betalen via je Mobistar-factuur
In de loop van december lanceert Mobistar 'mobile operator billing' voor Windows Phone. ...
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/windows-phone-apps-betalen-via-je-mobistar-factuur/article-4000211137526.htm

*** App helpt treinreizigers met vertraging aan vergoeding
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/app-helpt-treinreizigers-met-vertraging-aan-vergoeding/article-4000211091666.htm

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetRALF G. - IT'S THE STING
[alternative pop] Goede songs, gebracht door een vrouwenstem, in tegenstelling tot wat de titel van de band (Ralf) zou laten vermoeden. Neigt wat naar country, mooi opgebouwd. Muziek afkomstig van Jamendo, dus gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/375130/ralf-g.
http://www.jamendo.com/en/track/875532/it-s-the-sting-single-version


ERIC BOWERS - TRANSITION
[New age] Muziek die zachtjes voortkabbelt, heel zuiver gebracht op een piano. Heerlijk om bij te mijmeren, en weg te dromen..
http://www.jamendo.com/en/artist/354475/eric-bowers
http://www.jamendo.com/en/track/451618/transition


KASSY KEY & THE RAINDOGGS - SLEIGHT OF HAND
[soul/dance] Vrolijke muziek, waarbij het moeilijk wordt om op je stoel te blijven zitten. Aparte ritmes, en heel afwisselend van arrangement. Een snufje disco, wat afro ritmes, wat blazers erbij... een heerlijke mengeling!
http://www.jamendo.com/en/artist/421279/kassy-key--the-raindoggs
http://www.jamendo.com/en/track/958522/sleight-of-hand


LAW - LES FILES D'ATTENTE
[pop/jazz] Franse pop/chanson, met een heerlijk ritme. Een simpel gitaartje, samenzang met een achtergrond koortje, van de bovenste beste kwaliteit. Een album om absoluut te downloaden!
http://www.jamendo.com/en/track/964535/les-files-d-attente
http://www.jamendo.com/en/artist/424916/law-


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DOOD VAN EEN MINISTER
Een politieke thriller deze week, uit 1975. Een boeiend verhaal. Het begint als volgt: Commissaris Benda twijfelt aan de zelfmoort van minister Frederick Kansky, en ondervraagt daarvoor Mr. Planchet, die dagelijks met de minister in contact was. Ook Benda kende Kasky heel goed, ze hadden samen in de ondergrondse gezeten. Een manuscript waaraan Kansky werkte, blijkt bovendien verdwenen te zijn....
Regie is van Ab van Eyk, en je vindt in de rolverdeling topacteurs terug zoals Willy Ruys, Frans Somers, Jan Borkus,....
http://hoorspel.wordpress.com/2012/11/21/de-dood-van-een-minister/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is niet duidelijk dat intelligentie een waarde heeft voor overleven op lange termijn.
-Stephen Hawking-
De nieuwe oogst


 LABEL59: PRESENTATIES

Mensen die voordrachten geven, maken vaak gebruik van PowerPoint om een presentatie te geven. Maar wat als de computer die zij in de conferentiezaal kunnen gebruiken, geen PowerPoing heeft? En als je presentatie ook online beschikbaar moet zijn, en zelfs ingebed moet kunnen worden, zodat anderen de presentatie in hun blog of website kunnen integreren? Dan kan deze webdienst, Label59 helpen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/label-59-create-presentations-that-can-be-played-online-embedded/
http://www.label59.com/


CURRENTLY: ALTERNATIEF VOOR NIEUW TABBLAD
Dit is een extensie voor de Chrombe browser, maar we hebben al eerder aangekondigd dat we bij onze rubriek "Websites" ook webdiensten en extensies voor de browser zullen vermelden, omdat het één geheel is: alles speelt zich af in de browser.
Zols Currently. Veel mensen maken immers geen gebruik van de mogelijkheden die "New Tab", met de snelkoppeling naar veel gebruikte websites biedt. Met deze extensie kan je die snelkoppelingen vervangen door andere informatie, zoals het uur, het weer, enz.
https://chrome.google.com/webstore/detail/ojhmphdkpgbibohbnpbfiefkgieacjmh
http://www.makeuseof.com/dir/currently-replace-new-browser-tab-with-weather-current-time-chrome/


MEETINGL - VIDEOCONFERENTIE VOOR DE GEWONE BURGER
Deze webdienst die gewoon vanuit de browser draait stelt je in staat om een videogesprek te starten met anderen. Je moet wel Flash hebben op je computer, want de tool is in deze technologie gemaakt. Je kan zelf een nieuwe "room" aanmaken, die dan een uniek nummer krijgt, zodat je je vrienden kan uitnodigen om je in die kamer te vervoegen. Ook interessant is dat de beheerder van de Room controle heeft over de werking, en deelnemers kan laten zwijgen. En bovendien kan je onderaan het venster tekst zetten, om bijvoorbeeld een bepaald woord te spellen.
http://www.makeuseof.com/dir/meetingl-run-video-conferences-from-your-browser/
http://meetingl.com/YANDEX DISK: CONCURRENT VOOR DROPBOX

Wellicht ken je Yandex - sommigen noemen het de Russische Google. En net zoals Google heeft het ook verschillende diensten. Een daarvan is Yandex.Disk, dat je best kan vergelijken met Dropbox en Skydrive. Je krijgt er 10 GB gratis cloud opslag.
[Taal: ENG]
http://disk.yandex.com/
http://www.makeuseof.com/dir/yandex-disk-cloud-syncing-storage-from-yandex/


QUICKROTA: ELKAAR HERINNEREN
Moet je samen met vrienden iets doen, en moet elk om beurt een bepaalde taak uitvoeren? Zoals dingen bestellen, koffie kopen voor op het werk, bepalen wie de keuken kuist, ...? Dan kan deze webdienst helpen. De dienst is heel simpel om op te starten. Probeer het maar eens :)
[Taal: ENG]
http://www.quickrota.com/


DEADMOUSE: KLIKKEN MET HET KLAVIER
Extensie Chrome - freeware
Je kan heel vaak de muis overslaan wanneer je aan de computer werkt, en die vervangen door snelkoppelingen en toetscombinaties. Maar klikken op een link is nog altijd iets waarvoor je de muist nodig hebt. Deze extensie voor de Chrome browser kan helpen: ben je op een pagina, dan moet je gewoon de tekst van de link beginnen te tikken, en de link begint te bewegen; met Enter ga je dan naar de website in kwestie.
https://chrome.google.com/webstore/detail/kioijmpindokaaahaeigkkkbogccljhm
http://www.makeuseof.com/dir/deadmouse-surf-the-internet-without-your-mouse-chrome/


INSTAWALLPAPER: FOTO'S OP JE BEHANGPAPIER

Zoals de naam het laat vermoeden, is dit een gratis dienst waarmee je collages kan maken van instagram foto's an allerlei afmetingen, en die dan als achtergrond gebruiken voor je computer. Je hebt zelfs teen Instagram account nodig. Er zijn verschillende opties waarmee je wat kan spelen.
[•Taal: ENG]
http://www.insta-wp.com/


CLICK-FREE BROWSING
Extensie voor Chrome
Met deze tool kan je, wanneer je Chrome als browser gebruikt, surfen zonder op links te moeten klikken. Je krijgt namelijk in je browserbalk een icoontje, dat uitklapt tot verschillende opties zoals terug, verder, enz. En dat moet je dan gewoon kiezen.
http://www.makeuseof.com/dir/click-free-browsing-extension-scroll-webpages-open-links-without-having-to-click-with-your-mouse-chrome/
https://chrome.google.com/webstore/detail/ipfpfhnlkoddglhimhdbboidjcfjlkji#detail/ipfpfhnlkoddglhimhdbboidjcfjlkji


TWEETING EARTH: ZOEKMACHINE VOOR TWITTER
Vind je de gewone zoekfunctie van Twitter maar gewoontjes, dan moet je dit eens uitproberen. Hiermee kan je naar tweets zoeken over een bepaald onderwerp, en die visueel voorgesteld zien in de verschillende tijdzones. Bij MakeUseOf vind je een korte handleiding.
[Taal: ENG]
http://www.tweetingearth.com/
http://www.makeuseof.com/dir/tweeting-earth-view-tweets-from-different-timezones-with-a-scroll-of-your-mouse/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAG VAN DE WETENSCHAP
Zondag 25 novmber is het de Dag van de Wetenschap. Dan worden op 75 locaties in Vlaanderen workshops, demo's, lezingen, enz. gehouden die draaien rond wetenschap en technologie. Op de website vind je info over deze locaties, en kan je ook meedoen aan een wedstrijd.
[Taal: NL]
http://www.dagvandewetenschap.be/2012/#dagvandewetenschap_home


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEUKE FIETSROUTES
Een site met, zoals de naam het zegt, fietsroutes, maar het bijzondere daarbij is dat de routes langs steden en gehuchten gaan die bij mensen wat gegniffel ontlokt, zoals reet, Aarschot, Kontich, Aartselaar, enz.
[Taal: NL]
http://leukefietsroutes.nl/


HIERSPREEKT MEN NEDERLANDS: FLANDRICA

Een pracht van een verzameling aan oude boeken, die nu online gezet werden. Pagina voor pagina werd gefotografeerd, inbegrepen de cover. En neen, het is niet Google die het gedaan heeft, maar onze eigen Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Prachtig van vormgeving, alles doorzoekbaar op thema, locatie, tijdperk. Om absoluut te ontdekken!
[Taal: NL]
http://www.flandrica.be


VRIJDAG MULTIMDIA: CRACKED
Een site die je enkele uren aangenaam bezig zal houden. Je vindt er namelijk leuke filmpjes en foto's - zoals retro-advertenties die een ongewild seksuele suggestie bevatten, 5 sprookjes van Grimm die je enkel mag voorlezen aan kinderen die je haat, 8 manieren om te doen alsof je een professionele Chef bent, enz. Plezier verzekerd!
[Taal: ENG]
http://www.cracked.com/


VRIJDAG MULTIMEDIADAG: RYAN J. WEISS (FOTO'S)

Een fotograaf die graag wat speelt met de beelden die hij gemaakt heeft - met Photoshop uiteraard. Wat tot de vreemdste effecten leidt. Op de eerste link een woord uitleg van de fotograaf zelf, op de tweede link zijn portfolio. Om te bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.sevenbyfive.net/photos/photo-profile-ryan-j-weiss/
http://www.ryanjweiss.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHOCKWAVE GAMES
Een vitrine eigenlijk die wil tonen hoe krachtig shockwave kan zijn om online games te spelen. (Engelstalige) woordspelletjes, puzzels, strategiespelletjes, en meer. Veel plezier gewenst!
[Taal: ENG]
http://www.shockwave.com/home.jsp
 


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Review: Logitech Lapdesk N700
http://www.belgiancowboys.be/Review/2110
- Instaroman, teksten van Bernard Dewulf en beeld van jou
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/2200


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

  - Ook Europarlement keert zich tegen 'machtsgreep' VN op internet
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3352140/2012/11/22/Ook-Europarlement-keert-zich-tegen-machtsgreep-VN-op-internet.dhtml
- Apple moet Samsung details HTC-deal geven
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3351918/2012/11/22/Apple-moet-Samsung-details-HTC-deal-geven.dhtml

 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
  - Archos komt met familie-tablet
http://www.fan.tv/digitaal/hardware/20293-archos-komt-met-familie-tablet
- Sleep je eigen website bij elkaar met Zude
http://www.fan.tv/digitaal/internet/14296-sleep-je-eigen-website-bij-elkaar-met-zude


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Nooit meer een lege smartphonebatterij dankzij Eton 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7023
- Nedis stelt Andy en Andrew voor
Vorig jaar introduceerde Nedis enkele trendy hoofdtelefoons voor onder de merknaam KNG. Binnen diezelfde lijn lanceert Nedis nu twee compacte mobiele speakers: Andy en Andrew. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7007
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Be Connect maakt Jean-Claude Biguine sociaal
http://www.digimedia.be/News/nl/13194/be-connect-maakt-jean-claude-biguine-sociaal.html
- The Reference zet Deauty in de schijnwerpers
http://www.digimedia.be/News/nl/13206/the-reference-zet-deauty-in-de-schijnwerpers.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- S-reeks monitoren optimaliseren multimedia-ervaring met kristalheldere beelden
http://computertaal.info/2012/11/22/s-reeks-monitoren-optimaliseren-multimedia-ervaring-met-kristalheldere-beelden/
- Beste Android App: Kongregate Arcade
http://computertaal.info/2012/11/21/beste-android-app-kongregate-arcade/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Rechter dwingt Apple details over HTC-schikking te delen met Samsung
http://tweakers.net/nieuws/85699/rechter-dwingt-apple-details-over-htc-schikking-te-delen-met-samsung.html
- Philips brengt dualsim-smartphone met Android 4.0 op de markt
http://tweakers.net/nieuws/85696/philips-brengt-dualsim-smartphone-met-android-40-op-de-markt.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-  'Slimme' digitale studieboeken meten leesgedrag studenten
Aan de hand van een nieuw type van digitale studieboeken kunnen docenten de leesgewoontes van elk van hun studenten nauwgezet volgen.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/slimme-digitale-studieboeken-meten-leesgedrag-studenten/article-4000211964904.htm
- Bijna 1 op 3 werknemers heeft maandelijks last van IT-pannes
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/bijna-1-op-3-werknemers-heeft-maandelijks-last-van-it-pannes/article-4000211730215.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Persconferentie Acer en hands-on: CloudMobile (high end Android)
http://www.themobilerevolution.be/2012/11/persconferentie-acer-en-hands-on-cloudmobile-high-end-android/
- Sparx: iOS led flash notification case voor iPhone 5
http://www.themobilerevolution.be/2012/11/sparx-ios-led-flash-notification-case-voor-iphone-5/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


EU-BEDRIJVEN LOPEN UIT DE PAS MET CONSUMENTENZORGEN OVER ONLINE TRACKING

Amsterdam, 15 november 2012 -Nieuw TRUSTe privacy-onderzoek dat vandaag is gepubliceerd laat zien dat bedrijven in heel Europa op grote schaal via 'tracking' het online gedrag van consumenten volgen, dat consumenten zich terdege bewust zijn van deze activiteit en dat ze verwachten dat websites eerst hun toestemming moeten verkrijgen voor het tracken van hun online gedrag. Ondanks de invoering van de EU-cookierichtlijn in mei 2011, vraagt slechts een minderheid van alle bedrijven om toestemming van de gebruikers, voordat ze cookies plaatsen.

De TRUSTe 2012 EU Consumer Privacy Index is de eerste studie die een uitgebreide analyse biedt van actuele consumentenattitudes inzake gegevensprivacy en het praktijkbeleid van ondernemingen in de hele EU. De uitgebreide studie bestreek meer dan 4000 consumenten (online uitgevoerd via een iOmnibus-enquête door Ipsos MORI in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland) en de 200 top websites (samengesteld op basis van de websitetracker met dieptescan en de cookiecontroletechnologie van TRUSTe om de 50 door Alexa.com in elk van de vier landen als hoogst gerangschikte websites te beoordelen).
De meest in het oog vallende bevindingen zijn:

86% van de respondenten in Nederland waren zich bewust van cookies voor de internetbrowser, vergeleken met 81% in Groot-Brittannië, 78% in Duitsland en 59% in Frankrijk.
De top 50 Franse websites zetten bijna twee keer zo veel cookies van derden (434) uit als Nederlandse websites (237).
71% van de Franse respondenten waren zeer bezorgd over hun online privacy, in vergelijking met 69% in Groot-Brittannië, 62% in Duitsland en 48% in Nederland.

Met betrekking tot de EU-cookie-richtlijn toonde het onderzoek aan:

79% van de Nederlandse respondenten waren ervan op de hoogte dat de cookiewet van de EU vereist dat bedrijven uw toestemming moeten hebben om u online te tracken, in vergelijking met 63% in Groot-Brittannië, 51% in Duitsland en 26% in Frankrijk.
82% van de Duitsers verwachten dat bedrijven voldoen aan de EU-cookierichtlijn, evenals 76% in Groot-Brittannië en 62% in Nederland.
53% van de Franse respondenten verwachten dat bedrijven daaraan voldoen, maar slechts 44% is van plan alleen websites te bezoeken van bedrijven die voldoen aan de EU-cookierichtlijn.
12% van de top 50 Britse websites en 32% van de Nederlandse websites had enige stappen ondernomen om te voldoen aan de richtlijn, via een on-screen pop-up, banner of tab om gebruikers te informeren over cookies op de site. Geen van de top 50 websites in Frankrijk of Duitsland had dat gedaan.

EU Managing Director voor TRUSTe, Danilo Labovic, zegt:

"Dit onderzoek toont aan dat er een aanzienlijke kloof is tussen de verwachtingen van de consument rond online privacy en de ervaring van wat de meeste bedrijven leveren in de praktijk. De gevolgen voor bedrijven als ze in dit opzicht in de fout gaan zijn significant, met 36% in Frankrijk die ervoor kiest de website van een bedrijf niet te bezoeken vanwege bezorgdheid over hun privacy online en 34% in Duitsland die geen smartphone app gebruikt vanwege bezorgdheid over hun online privacy.

In alle vier de landen verwacht gemiddeld 68% dat bedrijven voldoen aan de recente EU-cookierichtlijn en gemiddeld 41% is van plan om alleen websites te bezoeken die dat doen. Het feit dat de top 50 websites in Frankrijk en Duitsland geen actie heeft genomen om bezoekers op hun startpagina te informeren over het gebruik van cookies en tracking op deze sites suggereert dat ze uit de pas lopen met de belangen van hun gebruikers.

Het goede nieuws is dat er maatregelen zijn die bedrijven kunnen nemen om deze problemen aan te pakken. Het onderzoek gaf ook aan dat 62% in Frankrijk, 57% in Duitsland en Groot-Brittannië en 49% in Nederland het eens was dat ze een website meer vertrouwden als ze een certificering of zegel zagen dat wees op privacygoedkeuring door een externe organisatie."


Het volledige rapport kan je hier downloaden:
http://www.truste.com/eu-compliance-tracking-awareness-index/?lang=nl
[artikel afkomstig van Truste]
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WIN8: TASKBAR PINNER

Win7/8 - 0,2 mB - Freeware
Met de gratis tool Taskbar Pinner kan je niet alleen programma's vastpinnen op de taakbalk, maar ook mappen en hele bibliotheken zoals Music, Downloads, enz.
http://www.chip.de/downloads/Taskbar-Pinner_57461620.html
http://www.winaero.com/


WIN8: TOP THEMES
Win8 - 0,08 MB - freeware
Mooie themapacks voor je Windows 8 computer. Helaas heeft Microsoft gemeend dat het, in navolging van Apple, het installeren van allerlei software moet beperken, waaronder ook de Thema's. Met een aparte software, UxStyle Core, kan je deze beperking omzeilen.
http://www.chip.de/downloads/Top-Themes-fuer-Windows-8_57443431.html
http://www.chip.de/downloads/UxStyle-Core_57401424.htmlWIN8: VIPAD
Windows 7/8 - 0,6 MB - freeware
Deze tool geeft je desktop onder Windwows 7 en 8 een moderne Launchpad, zoals ook gebruikers van iOS hem kennen. Alle vaak gebruikte apps worden in deze Launchpad meteen verzameld, zodat je ze snel kan opstarten.
http://lee-soft.com/
http://www.chip.de/downloads/ViPad_55900439.html


WIN8: WINDOWS TWEAKER
Windows XP/Vista/7/8 - 2,4 MB - freeware
Meer dan 100 tweaks zitten er in deze tool. Je verkenner aanpassen, de context menu uitbreiden met meer opties, snel sleutelen aan ingebouwde Windows tools, .... het kan allemaal! Bij Chip.de vind je een (Duitse) fotoreportage die de verschillende tools een voor een belicht. Het programma zelf is echter in het Engels.
http://www.chip.de/downloads/Windows-Tweaker_55813174.html
https://sites.google.com/site/suresoftwares/
http://www.chip.de/bildergalerie/Windows-Tweaker-ueber-100-Tweaks-fuer-Windows-7-und-8-Galerie_55812952.html


WIN8: POKKI


Win7/8 - 0,8 MB - freeware
Met deze freeware kan je programma's en webapps onder naar diensten zoals Facebook en Google Mail onder de startknop zetten.
http://www.chip.de/downloads/Pokki_50561723.html
http://www.pokki.com/


WINDOWS 8: MENU
Dit is niet zozeer een progje om te downloaden, als wel een tip. Het is namelijk zo dat het nieuwe Windows 8 geen startmenu heeft, maar wel een nieuw contextmenu. Dat kan je bereiken door ofwel rechts te klikken in de hoek links onder van je beeldscherm, ofwel via de toetscombinatie Windows + X.
Via dit menu kan je onderdelen zoals "Programma's en onderdelen", "Systeem", Windows Explorer, enz. oproepen.
http://www.chip.de/bildergalerie/88-Tipps-Tweaks-und-Tools-fuer-Windows-8-Galerie_58453470.html


WIN8 TIP: MEERDERE SCREENSHOTS
Tot nu kon je met een druk op de toets PRTSCR (printscreen) een schermafdruk maken van je huidige scherm; die werd dan op het klembord gezet, zodat je hem kon oproepen in je favoriete beeldbewerker. Maar je kon altijd maar één schermafdruk tegelijk maken. In Windows 8 verandert dit: met de toetscombinatie Windows + PRTSCR kan je meerdere schermafdrukken tegelijk maken, die allemaal gezet worden in de map c:\users\uwgebruiksnaam\pictures\screenshots.
http://www.chip.de/bildergalerie/88-Tipps-Tweaks-und-Tools-fuer-Windows-8-Galerie_58453470.html


WIN8: JE TEGELS GROEPEREN EN EEN NAAM GEVEN


Wanneer je veel apps downloadt uit Windows 8 Store, installeert en dan vastpint op het startscherm, dan krijg je al heel snel een onoverzichtelijk geheel. Daar kan je orde in scheppen, door de progjes in groepen n te delen, en dan een naam te geven.
Dat doe je als volgt: versleep de tegel naar een lege plek tussen de huidige groepen, tot je een grijze balk ziet. Wanneer je de muisknop loslaat, wordt de tegel in een nieuwe groep geplaatst. Nu kan je bijkomende tegels in deze groep plaatsen. Vervolgens kan je de groep een naam geven: klik hiervoor op het minteken onderaan rechts van het Metro scherm. Daarop wordt uitgezoomd op het scherm, zodat je de groep kan selecteren om hem te verplaatsen of hernoemen. Om een groep te hernoemen, klik je rechts op de groep. Klik niet eerst gewoon links op de groep, want daarmee ga je terug inzoome. Gebeurt dat toch, dan kan je opnieuw op het minteken klikken, om uit te zoomen.
Op onderstaande site vind je een stap voor stap begeleiding.
http://www.howtogeek.com/122446/organize-tiles-into-groups-on-the-metro-start-screen-in-windows-8/
http://www.chip.de/bildergalerie/88-Tipps-Tweaks-und-Tools-fuer-Windows-8-Galerie_58453470.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MINDJET TASKS
iOS - gratis
Van Mindjet ken je wellicht de mindmap software. Nu heeft het bedrijf ook een app, speciaal voor professionals, om via het internet samen te werken aan projecten en taken; Binnenkort komt er ook een versie uit voor iPad en Android. Enkele van de functies, aldus het persbericht:
- Dashboards om eigen projecten en groepsprojecten te beheren
- Intuïtieve bediening voor snelle updates, taakplanning en opmerkingen
- Mogelijkheid informatie en plannen te delen, te prioriteren en taken te volgen met meerdere deelnemers van het team, en dat in real-time
- Real-time updates van documenten, voortgang en plannen, inclusief opmerkingen van deelnemers
- Een overzicht in real-time van uitgevoerde taken, om zo individuen en groepen op de hoogte te houden van de geboekte vooruitgang en de prioriteiten
- Een continue synchronisatie met de applicaties van Mindjet geïnstalleerd op vaste werkposten en de online applicaties van Mindjet
http://www.mindjet.com/mobile


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: AR AFFICHES
iPHone, iPad, Android - gratis


De Vlaamse actrice en cabaretière Els de Schepper heeft een originele manier gevonden om reclame te maken voor haar nieuwe show: een app. Wanneer je via deze app je toestel richt op de affiches, dan krijg je extra beelden te zien. Net zo wanneer je met de app de cover bekijkt van de nieuwe dvd en blu-ray.
https://itunes.apple.com/be/app/els-de-schepper/id573208015?mt=8
https://itunes.apple.com/be/app/els-de-schepper/id573208015?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.grin.elsdeschepperar

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn maar twee dingen die oneindig zijn: het universum en de menselijke domheid. En van het eerste ben ik niet zeker.
-Albert Einstein-