Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 776 van 17/11/2012Gegroet lezer,

In ons eerste artikel vindt u deze week nogmaals een oproep om mee te werken aan onze verkiezing van de NETTIES site. Tot nu kregen wij echt weinig reactie - en dat in een tijdperk waarbij interactie toch hoog in het vaandel staat op het internet. Zijn er dan echt nog zo weinig Nederlandstalige sites, gemaakt door privé-personen of kleine bedrijven, met een algemeen nut? Wij hopen dat u talrijk reageert, en ons uw lijstje snel snel doorstuurt! De juiste uitleg vindt u hier:
http://www.netties.be/extra/site2012_aankondiging.htm

Verder hebben wij deze week voor u, naast het vele nieuws, ook een interessante reeks met sites waar je (Engelstalige) audioboeken kan downloaden, volledig gratis en legaal. Trouwe lezers weten dat ik persoonlijk heel veel naar audio-uitzendingen luister - hoorspelen, podcasts, maar ook zo'n audioboek is niet te versmaden.

Bij onze afdeling Software hebben we dan weer een voortzetting van onze reeks met progjes die je kunnen helpen om bij het nieuwe Microsoft OS, Windows 8, je oude vertrouwde omgeving van de vorige versies weer te vinden. Lezer Bart was zo vriendelijk ons te melden dat er nog een knap progje bestaat dat in deze reeks niet mag ontbreken. Zijn reactie lees je in de Lezersrubriek "Het Laatste Woord".

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  


 
 Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NIANTIC PROJECT VAN GOOGLE: VEELBELOVEND OF HYPE?
Wat kan maker van technologie die aan basis ligt van Google Earth ons bieden?

Vooraleer de berichten van deze week aan te vangen, eerst dit: het is weer tijd voor onze NETTIES verkiezing!
Netties staat voor:
N Nederlandstalig
E Eigen project
T Taalvaardig
T Taakgericht
I Innovatief
E Ergonomisch
S Stijlvol
Help jij mee aan onze verkiezing? Op onze site (www.netties.be) vind je de link naar meer info!

Vandaag twee verhalen over mensen die bij de grote spelers werken, en aan projecten sleutelen die misschien wel, misschien niet iets groots kunnen zijn. Om te beginnen het verhaal van John Hanke, de man die ooit het bedrijf Keyhole oprichtte - een bedrijf dat software maakte om op landkaarten extra informatie te brengen, en later opgekocht werd door Google. Het werd er de basis voor Google Earth.

Hanke werd natuurlijk ook mee gekocht samen met zijn bedrijf. Hij kreeg een mooi kantoor, maar wou liever zelf aan projecten werken, op eigen benen. Google kon hem overhalen om onder de Google-vleugels te blijven werken, en dus is Hanke nu al een hele tijd bezig aan Niantic. Het principe daarvan is simpel: computer staat naast ons dagelijkse leven, het leidt ons af van onze belevenissen, terwijl mobiele belevenis en ons leven met elkaar verweven zouden moeten zijn. Project Glass van Google zelf is daar een mooi voorbeeld van, de bril waarop informatie geprojecteerd wordt. Maar Niantic Labs van Hanke doet het op zijn manier, om te beginnen een app die in september uitgebracht werd voor Android: Field Trip.

Deze app haalt informatie op over de plaats waar je je bevindt, interessante feiten en context van verschillende bronnen. Momenteel zijn dat natuurlijk vooral Amerikaanse bronnen, zodat de app voor ons, Europeanen, niet meteen een nut heeft. Sommigen vroegen zich dan ook af: is dat alles wat Hanke kan? Maar verleden week werd het plots interessanter. Want toen ontdekte een reporter van Forbes een speciale site, Niantic Project (1). Daarop stond een heel geheimzinnig filmpje, en sindsdien komt er elke dag een een element bij: een chat, een document, enz. Maar veel duidelijkheid hebben zij nog niet gebracht over dit project. Je begrijpt: binnen de kortste keren is Niantic Project uitgegroeid tot een heuse meme op het itnernet. Er is zelfs een Wiki gecreëerd, die alle informatie en artikels over het project verzamelt. (2)

Wat ons natuurlijk nog altijd niet veel verder brengt, zodat we nog altijd niet weten wat dit geheimzinnige Niantic project is. Maar in elk geval is er al heel wat buzz over gecreëerd. Waaraan wij met dit artikel natuurlijk meegeholpen hebben. Maar wat niet wegneemt dat wij echt wel nieuwsgierig zijn naar het project - als het evenveel impact kan hebben als Keyhole, dan kan je immers niets anders dan nieuwsgierig afwachten!
http://www.nianticproject.com/
http://niantic.schlarp.com/
http://www.webpronews.com/googles-niantic-project-appears-to-be-more-game-than-viral-campaign-2012-11MIDORI VAN MICROSOFT: NIEUW OS?
Ook bij Microsoft hebben ze een geheimzinnig ontwikkelingsproject...

Net zoals bij Google zijn er bij Microsoft enkele kantoortjes en labo's waar wetenschappers, ontwikkelaars, onderzoekers, ... rustig aan hun eigen "ding" mogen werken, in de hoop dat dit project zou kunnen uitgroeien tot een vernieuwende bijdrage aan onze samenleving. In het vorige artikel hadden we het al over een erg geheimzinnig "Niantic" project van Google, waar niemand echt het fijne heeft.

Het project bij Microsoft is echter veel concreter, en stilaan wordt er meer van bekend. En eigenaardig genoeg zou het om een compleet nieuw besturingssysteem gaan, dat niets meer te maken heeft met Windows. Het is dus niet gebaseerd op de huidige NT kernel, maar zou teruggaan naar Singularity, een microkernel besturingssysteem. Wij zullen je niet vervelen met de technische details, daarvoor verwijzen wij je graag naar een artikel bij ZDNet. (1)

Wat wij wel onthouden, is dat verschillende bronnen het erover hebben dat Midori van Microsoft groen licht gekregen heeft, om verder ontwikkeld te worden, en zelfs op de markt gebracht te worden. Is dit de geboorte van een nieuw OS? De commentaren bij Softpedia en ZDNet hebben er hun twijfels over (2)
http://www.zdnet.com/microsofts-midori-operating-system-skunkworks-project-soldiers-on-7000007110/
http://news.softpedia.com/news/Microsoft-Develops-Midori-a-Non-Windows-Based-Operating-System-305588.shtml


13 NOVEMBER: GOOGLE TV KOMT NAAR EUROPA
... maar zoals gewoonlijk staat België niet op de landkaart. Helaas.

Sinds verleden maand konden gebruikers in de VS, in het bezit van een Google TV, ook content kopen of huren van Googl Play. Handig, want dat maakt de tv toch weer wat interessanter. Films en feuilletons zien op het kleine scherm van je computer is immers toch niet ideaal.

Nu heeft Google aangekondigd dat Google Play, Movies/Music ook naar digitale boxes komt in het VK, Duitsland en Frankrijk. Dat is weliswaar goed voor 30% van de Europese bevolking (209 miljoen van de 739 miljoen in totaal), maar het laat heel wat gebruikers in de kou - ook de mensen in Nederland en België. Waarop wij natuurlijk met een boze blik moeten kijken in de richting van de auteursrechten. En onze jammerklacht, die eerder op een litanie begint te lijken, weer aanheffen: wanneer wordt er eindelijk werk gemaakt van auteursrechten die de hele EU dekken, zodat makers van content niet langer afspraken land per land moeten maken? De kleinere landen, zoals België, vallen daarbij immers steevast uit de boot.


http://www.theverge.com/2012/11/9/3621672/google-tv-play-content-uk-france-germany
http://thenextweb.com/media/2012/11/09/google-play-music-and-movies-arrive-for-google-tv-in-germany-france-and-the-uk-on-november-13/


APPLE EN HTC BEREIKEN VERGELIJK OVER PATENTEN
Prijs niet meegedeeld - maar ongetwijfeld hoog

Eigenlijk brengen we niet graag al die berichten over patentenoorlogen - vaak is de achtergrond immers erg onduidelijk, en is het voor de meeste lezers echt ondoenbaar om te beslissen wie gelijk heeft en wie niet. Maar patenten vormen nu eenmaal een onderdeel van het businessmodel van technologiebedrijven. Gewoonlijk worden zij enkel als pasmunt gebruikt om patenten die bij andere bedrijven berusten, te mogen gebruiken. De rechtzaken waarin Apple de laatste tijd gewikkeld was, waren dan ook enigszins ongewoon, want meestal laat men het niet zover komen. De verbeten strijd tussen Apple en het Android OS ligt dan ook aan de oorzaak van deze rechtzaken.

Het doet ons dan ook plezier te kunnen melden dat er dan toch minstens één dispuut om patenten via een minnelijke schikking geregeld kon worden: dat tussen Apple en HTC. De financiële termen van deze regeling zijn vertrouwelijk, maar vermits HTC in deze zaak volgens verschillende bronnen aan het kortste touwtje trok, lijkt het erop dat het HTC is dat aan Apple een som geld betalen zal. In elk geval betekent de deal dat beide partijen gedurende 10 jaar huidige en toekomstige patenten van elkaar mogen gebruiken.

De strijd tussen beide partijen dateert al van 2010. Toen had HTC niet echt veel patenten in zak. Maar het kreeg er enkele toegestopt van Google, dat uiteraard zijn Android verdedigen wou, en kon ook de hand leggen op enkele andere patenten, door een bedrijf met de naam S3 Graphics te kopen. Dit alles bleek niet voldoende te zijn om een rechtzaak te winnen, en daarom werd deze schikking getroffen.

Wat betekent dit voor de gebruiker? Wellicht geen goed nieuws. HTC moest al $5 betalen aan royalties aan Microsoft voor elk Android toestel. En dan nu deze schikking. Het ziet er dus uit dat de HTC toestellen een stukje duurder gaan worden...

Meer over de patentenstrijd bij Ars Technica, en Tech Meme heeft alle commentaren op een rijtje gezet.
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/11/apple-and-htc-reach-patent-peace-but-at-what-cost/
http://www.techmeme.com/121110/p17#a121110p17


AUSTRALIË STAPT AF VAN CENSUURPLANNEN...
... terwijl VS sancties uitvaardigt tegen Iran voor censuur

Censuur is verkeerd, in welk land het ook gebeurt. En moet censuur dus net zo goed afgekeurd worden wanneer het in Australië gebeurt, als in Iran. Toch blijkt dat niet het geval, en wordt er met twee maten en gewichten gemeten. Dat mag blijken uit twee berichten die we vandaag bij Ars Technica vonden.

Om te beginnen een bericht over de VS en Iran. Iran staat niet meteen bekend voor de zachtzinnige manier waarop het omgaat met kritiek op het regime; bloggers en journalisten worden dan ook vaak hard aangepakt, uitzendingen per satelliet worden verstoord, toegang tot de media wordt beperkt. Zo heeft Iran, in een poging om YouTube te blokkeren, verleden week nog de wereldpers gehaald doordat het ook tegelijk Gmail blokkeerde...

De VS heeft dit al vaker aangeklaagd, en wil het land nu met sancties bewegen tot een verandering van beleid. De sancties worden uitgesproken tegen verschillende individuen, overheidsinstellingen en bedrijven, en houden in dat hun bezittingen in de VS bevroren worden. Of die sancties veel zullen uithalen is de vraag, want je kan je afvragen of die mensen en bedrijven überhaupt bezittingen in de VS hebben. (1)

Maar de sancties werden wel met veel tromgeroffel aangekondigd, en de VS profileert zich weeral als de verdediger van de democratie en de vrije meningsuiting, die censuur overal bestrijdt. Terwijl dit toch niet echt het geval is, en bevriende naties blijkbaar meer mogen dan anderen: een voornemen van Australië, om daar ook censuur in te voeren, via een internetfilter, kreeg geen tegenwind uit de VS.

Gelukkig is Australië zelf tot inkeer gekomen over deze plannen en heeft de internetfilter, na jaren van testen en voorbereiding, officieel terug afgevoerd. De hele filter was bedoeld om kinderporno tegen te gaan, maar kon niet fijn genoeg afgesteld worden, waardoor àlle communicatie gemonitord zou worden, en dus de privacy van de gebruiker met de voeten getreden werd. De internetfilter werd dus afgevoerd, in de plaats daarvan zal de overheid bij het verbieden van websites een lijst hanteren die de "worst of", het slechtste van het slechtste dus, heet, en opgesteld wordt door Interpol. Ook hierover lees je meer bij Ars Technica (2).
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/11/us-imposes-sanctions-on-iran-for-internet-censorship/
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/11/australia-comes-to-its-senses-abandons-national-internet-filtering-regime/


SWIRL: FOTO'S EN HASHTAGS
Simpel idee, prachtige uitwerking

Om iets succesvol te maken, moet het achterliggende idee echt niet ingewikkeld zijn. Want een nieuwe dienst, die zopas het daglicht zag, is gewoon op het volgende gebaseerd: verzamel foto's die publiek te zien zijn, rond een bepaalde # hashtag. De foto's zijn dus afkomstig van diensten zoals Twitter en Instagram.

Het resultaat is verbluffend. Een index van afbeeldingen, met hashtags. Zo krijg je bijvoorbeeld een indrukwekkende reeks foto's te zien met de #sandy, over de verwoestingen die de storm aangericht had, de voorbereidingen van de mensen, hun reacties.(1)

De foto's verschijnen in een handige reeks, maar door het aanklikken van één ervan verschijnt die in een overlay over de anderen, en kan je via een pijl zo alle foto's aflopen. Beweeg je de cursor over een foto, dan krijg je de bijhorende commentaren en hashtag te zien.

Roep je een #hashtag op zoals #antwerpen, dan krijg je uiteraard alle foto's te zien die hiermee getagd werden. Heel interessant, om alle foto's te bekijken die van een bepaald evenement, een optreden, een fuif, gemaakt werden. Je kan trouwens ook een lijst oproepen van de mensen die de foto's maakten. En uiteraard is elk van de zoekresultaten via een unieke url (swirl.us/t/antwerpen bijvoorbeeld) te delen via de sociale netwerken.

Om uit te proberen...
http://swirl.us/t/sandy
http://pandodaily.com/2012/11/09/photos-hashtags-swirl-the-newest-betaworks-studio-project
http://swirl.us/


POPCORN MAKER: VIDEO REMIXEN VOOR DE MASSA
Gratis web app voor wat fun

Het web heet interactief te zijn, maar tot nu toe bleeft video op dat web toch maar iets eenzijdig: iemand publiceerde het, en jij keek. Met HTML5 echter kan dat anders: video wordt gewoon een HTML element, dat bewerkt kan worden, hermixt, enz.

Dat is wat Popcorn Maker aantoont, een mashup-tool van Mozilla waarmee je video's kan bewerken en terug op het web publiceren. Je kan allerlei soorten content van het web in een soort video container stoppen, en ermee aan de slag gaan: bewerken met andere HTML elementen, JavaScript op toepassen en van notities voorzien zoals de plaats waar hij genomen werd, details over de mensen in de video, het onderwerp, ondertitels, Twitter feeds, enz.

Concreet gaat het om een tijdlijn, waarop je video's dropt, foto's, landkaarten, zelfs informatie uit Wikipedia, Twitter widgets, en meer. Dit alles in een heel gebruiksvriendelijke omgeving, volledig gemaakt in webstandaards zoals HTML, CSS en JavaScript.

Meer informatie over de tool vind je bij Webmonkey en het MOzilla blog zelf. Op de derde link vind je enkele voorbeelden van filmpjes die met de tool gemaakt zijn. Indrukwekkend!
http://www.webmonkey.com/2012/11/mozillas-popcorn-maker-brings-video-remixing-to-the-masses/
https://blog.mozilla.org/blog/2012/11/11/popcorn-maker/
https://webmaker.org/en-US/projects/?tool=popcorn#filte


NEC VOLGT GEBRUIKERS DOORHEEN WINKELS
Gelaatsherkenning gebruikt om profielen te verfijnen

Hoe het jou te moede is, wanneer je dit artikel leest, weten wij niet, maar ons geeft het in elk geval een heel ongemakkelijk gevoel. Het verhaal betreft namelijk NEC, maker van kasregisters, dat met een toch wel controversiële oplossing op de markt komt.

Het is een dienst, waarop handelaren een abonnement kunnen nemen dat hen $880 per maand kost. In ruil voor dat geld, en met gebruik van een simpele pc en videocamera, plus gezichtsherkenning, worden de klanten in een zaak "bekeken". De informatie gaat naar de cloud computing dienst van NEC, en daar worden dan geslacht en leeftijd van de klanten geschat, en hoe vaak zij in de verschillende winkels waar het systeem staat, gaan shoppen.

Niet echt creepy, zal je zeggen? Wacht, want we hebben nog niet alles verteld. Omdat de database in de cloud bewaard wordt, en gegevens verzamelt van alle winkels, zal je niet aan de profilering kunnen ontsnappen, door bijvoorbeeld een andere winkel van een bepaalde keten in een ander deel van de stad te bezoeken. Tenzij je een valse baard gaat opplakken natuurlijk. Of een burka aantrekt?

Lees meer bij Gizmodo en Engadget, waar ook een filmpje te zien valt.
http://www.engadget.com/2012/11/12/nec-outs-880-facial-recognition-system/
http://gizmodo.com/5959723


FACEBOOK MAAKT DE COMMENTAREN SLIMMER...
... maar verknoeit het dan weer door in te grijpen

Facebook wordt heel veel gebruikt voor sociale acties, om evenementen aan te kondigen, enz. En daar horen commentaren bij. Dat gaat veel verder dan een "like" - echte commpentaren, die vaak tot verhitte discussies leiden.

Alleen - die discussies lopen in het wilde weg, want er is geen systeem om op een bepaalde post te reageren, waarop iemand anders dan weer op jouw tekst kan reageren. Met andere woorden: alles loopt vlak, op dezelfde lijn, er zijn geen "threads" te zien, geen conversaties. Een grote hinderpaal.

Facebook wil dat nu veranderen, en is bezig met het uittesten van een systeem waarbij die commentaren toch netjes in conversaties weergegeven worden. Wat heel positief is. Maar dan verknoeit Facebook het in onze ogen weer, door er iets extra aan toe te voegen: de threads worden bekeken en gesorteerd door middel van een algoritme, waardoor het commentaar dat het meeste engagement losmaakt, bovenaan komt. Dat is wel iets dat handig is voor pagina's met enorm veel commentaren, zoals die van bedrijven of merken. Maar voor de gewone pagina's van gewone mensen, is een chronologische rangschikking naar onze bescheiden mening toch wel het meest logische. Een ander systeem, dat bijvoorbeeld bij Reddit gebruikt wordt, lijkt een iets beter compromis, namelijk dat andere gebruikers een bepaal commentaar naar boven of beneden in de ranglijst kunnen stemmen.

Het gekke aan de hele zaak is dat de Facebook plug-in, die men op zijn eigen gewone website kan zetten om daar Facebook commentaren te laten plaatsen, de conversaties, de threads in de commentaren al wèl hadden, en dat sinds maart 2011. Dat Facebook deze optie nog niet eerder doorgetrokken had naar de eigen pagina's, is dan ook verwonderlijk.

Meer hierover bij Mashable en Inside Facebook.
http://www.insidefacebook.com/2012/11/12/facebook-test-makes-comments-on-page-posts-more-like-web-plugin-including-in-line-replies-and-ranking-algorithm/
http://mashable.com/2012/11/12/facebook-comment-ranking/MEMOTO: JE HELE LEVEN OP HET WEB
Mensen geven steeds meer van hun privacy op...

Meer dan een trend, is het een generatiekloof: de manier om tegen privacy aan te kijken. Waar ouderen terughoudend zijn over de informatie die zij op het internet zetten, maken jongeren, die het internet met de paplepel ingegoten kregen, er geen probleem van om alles wat ze zeggen, eten, drinken, doen, aan de hele wereld te verkondigen.

OP die trend wordt door verschillende webdiensten ingespeeld. ZO is er de Zweedse start-up Memoto, die een speciale camera ontwikkeld heeft die je op een kledingstuk kan bevestigen, en waarmee je je privéleven als een livestream op het net kan zetten. En zo is er het portaal Recollect, dat alle sociale media-activiteiten van zijn gebruikers archiveert.

Maar is dit eigenlijk nog wel netjes? Want in het geval van de kledij-camera, moet je je de volgende situatie indenken.  Persoon X heeft er geen bezwaar mee om zijn hele leven te streamen, en loopt met zo'n camera rond. Maar onderweg komt hij persoon Y en Z tegen. Hun ontmoeting wordt ook gestreamd. Heeft hij daarvoor hun toestemming? Want je leeft niet alleen op deze planeet, en jouw beslissing om jouw eigen privacy te grabbel te gooien, heeft ook een impact op je hele omgeving.

Over deze problematiek een interessant artikel bij Pressetext.
http://www.pressetext.com/news/20121113004
http://memoto.com/
http://recollect.com/


NOKIA NEEMT HET MET HERE OP TEGEN MICROSOFT, GOOGLE, APPLE
Kaartendienst van Nokia wordt crossplatform

Nokia is al een tijdje bekend voor de supergoede landkaartendienst die zij in haar toestellen stopt - of het nu toestellen zijn die onder Windows draaien, of onder het eigen OS. Het wil die landkaarten en bijhorende routedienst nu ook aanbieden als app voor andere toestellen, en heeft daarom een nieuwe naam bedacht voor de dienst: HERE. Niet slecht gekozen, want je gaat meestal toch van hier naar daar, en je wil ook wel informatie weten over wat zich "here" bevindt.

Here moet dus een combinatie zijn van GPS, landkaarten, en digitale diensten rond de plek waar jij je bevindt. Het wordt aangeboden als een app voor iOS, een API voor Android, een tool voor Mozilla OS, en een HTML applicatie die iedereen kan gebruiken in de gewone browser. Blog The Next Web kon de tool al uittesten, en heeft een bespreking gemaakt (1).

Tegelijk kondigt Nokia aan dat het nog verder werkt aan de kaartendienst. Zo komt er een tool, LiveSight, die een 3D zicht brengt op de landkaarten, en zo een "augmented reality" creëert, waarbij je extra informatie krijgt over je omgeving. Live Sight zal om te beginnen uitgebracht worden voor Nokia City Lens, dat enkel verkrijgbaar is op de Lumia toestellen van Nokia.

Opvallend is trouwens ook de steun die Nokia toezegt aan het Firefox OS, waaraan Mozilla werkt en waarover we het enkele dagen geleden hadden. Nokia zal namelijk een mobiele webversie uitbrengen van de HERE mappen voor het nieuwe Firefox OS. Meer lees je bij de officiële aankondiging van Nokia zelf, en bij o.a. WebProNews.
http://thenextweb.com/apps/2012/11/13/hands-on-with-nokias-here-a-cross-platform-mapping-tool-that-takes-on-microsoft-google-and-apple/
http://press.nokia.com/2012/11/13/nokia-redefines-digital-map-landscape-by-introducing-here-as-new-brand-for-its-location-and-mapping-service/
http://www.webpronews.com/here-is-nokias-new-maps-service-2012-11


WAT HET PETRAEUS SCHANDAAL ONS LEERT
Lesje in digitale technieken om zijn sporen te verbergen

In de VS is een heel schandaal uitgebroken rond generaal Petraeus, die aan het hoofd van het Amerikaanse leger staat, en tot ontslag gedwongen werd toen bekend werd dat hij een buitenechtelijke affaire had. Aan deze zaak zit een digitaal kantje aan, dat wel waard is om even te vermelden.

Het blijkt namelijk dat de generaal zoveel mogelijk getracht heeft om zijn corresondentie met de dame in kwestie te verbergen. Zo werden geen e-mails verstuurd, maar werd gebruik gemaakt van een methode die wel meer toegepast wordt door mensen die iets te verbergen hebben. De mail wordt namelijk wel geschreven, doch enkel als klad bewaard in het "draft" postvak. Dan logt de ander in deze account in, en kan deze mail lezen. Waarna hij vernietigd wordt. Er is dus geen mail verzonden.

Slim, zullen velen zeggen, maar de burgerrechtenorganisatie ACLU wijst erop dat dit geen perfecte anonimiteit waarborgt. Meer nog: het maakt het de politie zelfs gemakkelijker. Want providers van webdensten zoals Gmail houden van deze mails wel degelijk een kopie bij; bovendien is er voor correspondentie in de "in" box een huiszoekingsbevel nodig, terwijl dat voor correspondentie die in de postvakken "draft" of "deleted" zitten, dat niet het geval is.

In het artikel van ACLU staan trouwens nog meerdere punten die verkeerd zijn gelopen bij de poging van Petraeus en zijn dame, Paula Broadwell om hun sporen te wissen. Een aanbevolen artikel voor wie zelf anoniem wil gaan...

http://www.aclu.org/blog/technology-and-liberty-national-security/surveillance-and-security-lessons-petraeus-scandal
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57548733-83/petraeus-reportedly-used-draft-e-mails-to-converse-with-mistress/
http://www.bbc.co.uk/news/technology-20310799


GOOGLE TAKEOUT NU OOK VOOR READER EN LATITUDE
En meer over Google Shopping en Chrome experimenten

Zullen we het voor de verandering eens over Google hebben? Er valt zoveel uit die hoek te melden, dat we gewoon elke week het e-zine vol zouden kunnen schrijven over deze gigant, ooit begonnen als enkel een zoekbedrijf.

Om te beginnen iets over Google TakeOut. Dat is geen afhaaldienst voor eten, maar een heel lovenswaardig inititatief van Google, om jou de vrijheid van keuze te laten. Ben je namelijk een van de Google diensten beu, dan is het altijd de vraag: maar hoe krijg ik alle informatie, alle data die ik al aan die dienst toevertrouwd heb, terug bij mij? TakeOut zorgt ervoor: Je kan je data gewoon exporteren.

Nu heeft Google dus twee nieuwe diensten toegevoegd aan TakeOut: Reader, de dienst om je digitale abonnementen op newsfeeds te lezen, en Latitude, de dienst die de GPS posities onthoudt van de plekken waar je geweest bent. Bij Latitude worden die data geëxporteerd als een json bestand, bij Reader als een XML bestand voor ja abonnementen, en als een json bestand voor de items die je een ster geeft, gedeeld hebt, en volgt. (1)

Een tweede bericht gaat over Chrome, de browser uit de Google stal. Google wil namelijk graag aantonen hoe krachtig die browser is, en gebruikt daarvoor de Chrome Experiments, die waarlijk indrukwekkend zijn. Het laatste in deze reeks is 100.000 Stars, een weergave van onze sterrenhemel - waarop je gewoon prachtig kan inzoomen; bij de sterren staan namen, en klik je daarop, dan krijg je informatie te zien uit de Wikipedia. (2) Om uit te proberen!

Het derde bericht heeft dan weer betrekking op Google Shopping. Dat wordt voortaan wat socialer: wanneer je een product bekijkt op Google Shopping, en een van je vrienden uit Google+ heeft daarover een mening gegeven of een review, dan zal je die voortaan bovenaan de lijst zien van algemene commentaren op het product. Omgekeerd heeft Google het ook gemakkelijker gemaakt om zelf een bespreking te geven van een product; je moet gewoon inloggen met je Google+ account, het product in kwestie aanklikken, en dan de button "write a review". Je kan er ook voor kiezen om die posting in je Google+ stream te laten verschijnen. (3)

Zo. Daarmee is het hoofdstuk Google voor vandaag afgesloten. Of niet?
http://www.webpronews.com/google-adds-reader-latitude-to-google-takeout-2012-11
http://www.webpronews.com/new-chrome-experiment-is-pretty-stellar-2012-11
http://www.webpronews.com/google-shopping-gets-your-friends-involved-2012-11


GOOGLE: VERBETERINGEN AAN GOOGLE DRIVE EN GOOGLE TV
En ook nieuws dat fragmentatie van Android kan verhelpen

Neen, dus, het hoofdstuk "Google" is vandaag nog niet afgesloten. Want er valt nog meer te melden. Om te beginnen vanuit de hoek van Google Drive. Deze plek in de Cloud, waar je 5 GB ruimte hebt om bestanden te bewaren, kreeg de laatste dagen enkele updates die een serieuze verbetering zijn. Zozeer zelfs dat Drive echt een alternatief begint te worden voor je eigen pc - een computer voor onderweg als het ware, zodat je altijd de beschikking hebt over je bestanden.

Het grote verschil tot nu toe was echter dat je bij je eigen desktop computer zelf bepaalt hoe je harde schijf ingedeeld wordt, met mappen en submappen, en tijdens het opslaan van een bestand nieuwe mappen kan aanmaken. Voortaan zal dat ook mogelijk worden bij Google Drive, en als je werkt met Google Chrome, dan kan je bestanden gewoon met klikken en verslepen vanop je pc naar je Drive verzetten. Meer bij WebProNews (1).

Een andere dienst van Google die een update kreeg, is Google TV. Een dienst die hier in Europa nog niet echt doorgedrongen is - de auteursrechten, weet je wel. Ook omdat Google TV iets is dat in je tv ingebouwd moet zijn, en niet alle toestellen hebben dat. Behoor jij tot die gelukkigen, dan zal je voortaan je Google TV ook kunnen bedienen met gesproken commando's, om tv-shows te bekijken, video's te alten afspelen, apps te  openen enz. Op het Google TV blog vind je meer info, en ook een filmpje dat de mogelijkheden demonstreert (2)

En een derde bericht heeft dan wee betrekking op Android. Een van de zwaarste kritieken die men dit besturingssysteem kan verwijten, is de fragmentatie. Google heeft Android wel ontworpen, maar fabrikanten stoppen vaak een extra laagje bovenop het OS in hun toestellen. Wanneer Google dan een update uitbrengt aan Android, dan moeten de fabrikanten eerst zien of de update wel werkt met "hun" versie van Android. EN dat is dan weer de reden waarom de updates voor Android vaak pas na maanden door de smartphone fabrikanten doorgegeven worden aan de gebruikers. Wat tot fragmentatie leidt van het OS en veel frustratie bij de gebruiker.

Google wil daar nu iets aan doen: het heeft in de voorwaarden voor het gebruik van de Android SDK (Software Development Kit) nieuwe regels ingevoerd, waardoor het de ontwikkelaars verboden wordt om dingen te doen die naar zulke fragmentatie kunnen leiden. Hopelijk zal dit in de toekomst tot een meer uniforme versie van het Android OS kunnen leiden. Meer bij Computerworld (3)

En ja, nu is echt onze voorraad Google nieuws voor vandaag wel op!
http://www.webpronews.com/google-drive-is-slowly-making-the-desktop-obsolete-2012-11
http://googletv.blogspot.be/2012/11/google-tv-now-faster-and-easier.html
http://www.computerworld.com/s/article/print/9233657/Google_targets_Android_fragmentation_with_updated_terms_for_SDK


TURNTABLE.FM WORDT STUKJE GEZELLIGER
Grotere ruimte om te luisteren, nieuwe interface, en meer

Ken je Turntable.fm nog? Deze dienst kende een groot succes toen hij pas van start ging, maar sindsdien werd het wat stiller. Nochtans is het concept knap gevonden en heel aantrekkelijk. Het is namelijk een virtuele ruimte, waarin jij mensen kan uitnodigen om te luisteren naar muziek die jij selecteert en mixt. Als een echte DJ dus. En sommige gebruikers hadden inderdaad al een hele naam opgebouwd als Turntable DJ.

De dienst werd nu weer wat verbeterd. Waar je voorheen met maximaal 200 mensen in een virtuele kamer naar muziek kon luisteren, en chatten, zijn er nu aangrenzende ("overflow") kamers waar je dat ook kan doen. Het podium waarop de DJ virtueel staat, werd grafisch wat veranderd, zodat er meer ruimte is voor de avatar van de DJ.

De hele omgeving kreeg ook een update, die het wat mooier en minder rommelig maakt; zo werd informatie over de chat opties, over de gespeelde tracks enz. weggestopt onder tabblaadjes, om het wat overzichtelijker te maken. Maar wat er wel gekomen is, is de album art, de hoes van de cd of het album, dieje voortaan duidelijk kan zien.

Kortom, de moeite waard om terug uit te proberen. The Verge deed het alvast.
http://turntable.fm
http://www.theverge.com/2012/11/14/3647706/turntable-fm-redesign-bigger-dj-rooms-album-artwork


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!Geen hardware artikelen deze week.

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Cartamundi zet Angry Birds™ Star Wars™ op de kaart
Het populairste spel voor smartphone en de beste filmsaga aller tijden bundelen hun krachten. Op 8 november brengt Cartamundi speelkaarten uit met de geliefde Angry Birds™ personages. Bovendien zitten ze in een Star Wars™ jasje! Deze unieke combinatie belooft een echte hoogvlieger te worden.
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/25118

*** Nikon lanceert de Nikon D5200: een digitale SLR met talloze creatieve mogelijkheden en met 24,1 megapixels. Van prachtige foto’s tot fraaie films in Full HD: deze camera geeft fotografen de vrijheid zich op geheel eigen wijze uit te drukken en hun eigen unieke kijk op de wereld vast te leggen.
http://www.nikon.be/

*** Met de introductie van SmartTV Payment maakt TP Vision het als eerste in de Benelux mogelijk om afgenomen producten en diensten via een Philips Smart-tv af te rekenen. Ook kan de kijker vanaf nu met 'Recommendations' aanbevelingen krijgen op grond van het kijkgedrag. Videoland On Demand is de eerste aanbieder die gebruik maakt van beide mogelijkheden.
http://www.tpvision.nl/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


MATE - MORNING LIGHT
[pop] Een band uit het Duitse Trier, die goed in het oor zittende popsongs maakt. Dit Morning Light is zo'n vrolijke song, maar wellicht ken je de song "Ellen" meer.
Deze week gingen we bij Jamendo langs, dus de meeste muziek is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/367301/mate
http://www.jamendo.com/en/track/977720/morning-light


SUNDAY CHOCOLATE CLUB - THE MOMENT YOU FALL
[Alternatieve pop] Opgewekte muziek in een uptempo, met de typische drumpartituren die bij deze alternatieve bands zo populair zijn. Een andere goede song van de band is Good Time, die wij persoonlijk origineler vinden. Zoals gewoonlijk: alles gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/track/705874/good-time
http://www.jamendo.com/en/track/973849/the-moment-you-fall
http://www.jamendo.com/en/artist/365605/sunday-chocolate-club


MICHAEL MCEACHERN - EASIER AS US
[singer/songwriter] Echt spek naar onze bek: een vrolijk deuntje, simpele begeleiding, wat handgeklap... kortom: een song met een heel hoog feel-good gehalte. Aanrader! De man heeft nog een andere song staan bij Jamendo, What's Inside, en die kan ook bekoren.
http://www.jamendo.com/en/artist/368446/michael-mceachern
http://www.jamendo.com/en/track/769799/what-s-inside
http://www.jamendo.com/en/track/971923/easier-as-us


HOT FICTION: MANNER OF TRAVELLING
[alternatieve rock] Sommige songs zijn wat trager, andere meer eenuptempo. Manner of Travelling bijvoorbeeld neemt zijn tijd om via de intro de song op te bouwen, en blijft verder eerder akoestisch. Start it Off, hun populairste song op Jamendo, is dan weer heel apart, en veel ruigere rock.
http://www.jamendo.com/en/track/618820/start-it-off
http://www.jamendo.com/en/artist/361689/hot-fiction
http://www.jamendo.com/en/track/973382/manner-of-travelling


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DOOD VAN DE RECHTER
Een super spannend hoorspel, een "whodunit" detective, in de goede oude stijl. Het verloopt iets trager, maar is heel boeiend. Het gaat over een hoofdcommissaris van politie, die een anoniem telefoontje krijgt waarin iemand aankondigt dat hij zijn vader gaat doden, en hem uitdaagt om hem tegen te houden...
Een hoorspel in een regie van Hero Müller, met o.a. Pieter Lutz en Peter Aryans. Een aanrader!
http://hoorspel.wordpress.com/2012/11/13/de-dood-van-de-rechter/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wat is een vriend? Eén enkele ziel, die in twee lichamen huist.
-Aristoteles-
 
De nieuwe oogst


   
GOOGLE EN ZIJN GRATIS LESSENPLAN
Dat je Google als prima zoekmachine gebruiken kan, moeten wij je niet meer vertellen. Maar er zijn ontelbare rubrieken op Google die ook handig zijn, en die de meesten van ons gewoon niet kennen - omdat we nog nooit van het bestaan gehoord hebben, of omdat ze niet in onze kraam passen. Zo heeft Google een uitgebreide reeks lessenplannen. Daarop kunnen onderwijzers zich baseren om hun lessen uit te werken - zoals verjaardagen van beroemde personen, enz. De lessenpakketten kunnen opgedeeld worden in verschillende factoren, zoals het onderwerp, de leeftijd van de kinderen, enz. Dit artikel bij Edudemic geeft je een handig overzicht.
[Taal: ENG]
http://www.google.com/edu/teachers/lesson-plan-search.html
http://edudemic.com/2012/11/a-look-at-googles-massive-library-of-free-lesson-plans/


GRATIS AUDIOBOEKEN: FREE CLASSIC

Een audioboek is ideaal om in de auto te beluisteren, terwijl je in de file moet aanschuiven bijvoorbeeld, of terwijl je aan het schilderen, behangen, of strijken bent. IN deze reeks 10 sites waar je gratis audioboeken vindt - meestal Engelstalig.
Om te beginnen: Free Classic Audio Books. Daar vind je een hele reeks boeken in MP3 of het M4B formaat. Dat laatste is dan voor de iPod, en zorgt ervoor dat de iPod onthoudt waar je gebleven bent. Maar heb je geen iPod, geen nood: download het MP3 bestand - verschillende players, zoals Archos, iRiver en co onthouden het ook bij MP3 bestanden.
Op deze site kan je de lijst sorteren op basis van de familienaam van de auteur.
[Taal: ENG]
http://www.freeclassicaudiobooks.com/


GRATIS AUDIOBOEKEN: PROJECT GUTENBERG
Deze website ken je wellicht als bron voor gratis boeken die tot het publieke domein behoren, en die je gratis kan lezen. Maar op de site is ook een rubriek met audioboeken, die een 2.000 werken bevat, en alle mogelijke categorieën. Uiteraard vooral in het Engels.
[Taal: ENG]
http://www.gutenberg.org/browse/categories/2


GRATIS AUDIOBOEKEN: BOOKS SHOULD BE FREE

Deze site bevat klassiekers , in het Engels uiteraard, omgevormd tot audioboek. King Solomon's Mines, Moby Dick, Robin Hood, Jane Eyre, maar ook kinderboeken zoals de sprookjes van Andersen, Treasure Island, enz., want de boeken zijn netjes opgedeeld in categorieën. En dit alles gratis te downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.booksshouldbefree.com/genre/Children


GRATIS AUDIOBOEKEN: LIBROPHILE
Ook deze site bevat klassiekers, en op het eerste zicht lijkt het erop dat je de boeken enkel in streamingn kan beluisteren. Maar klik je zo'n boek aan, dan krijg je de verschillende hoofdstukken te zien, met daarnaast de link naar het MP3 bestand; rechts klikken, en hups, je hebt het hoofdstuk binnen, om later op je MP3 player te beluisteren. Alle boeken hebben een prijs. Van $0,00....
[Taal: ENG]
http://www.librophile.com/


GRATIS AUDIOBOEKEN: LIT2GO
Dit is dan weer een online verzameling van verhalen en gedichten in MP3 formaat. Bij elk bestand is er een samenvatting, een citaat, de duur van het stuk, het aantal woorden. Je kan de voorgelezen fragmenten ook als tekst, in PDF downloaden, en afdrukken, om eventueel als lesmateriaal te gebruiken.
[Taal: ENG]
http://etc.usf.edu/lit2go/


GRATIS AUDIOBOEKEN: LIBRIVOX

Deze site bevat gratis audioversies van boeken die tot het publieke domein behoren. Er zijn verschillende opties om naar de boeken te luisteren. De opnamen worden gedaan door vrijwilligers, die een of meerdere hoofdstukken van een boek voorlezen en op het web publiceren, waarbij het uiteindelijk de bedoeling is om àlle boeken ui het publieke domen als gratis audioboek aan te bieden.
[Taal: ENG]
http://librivox.org/


GRATIS AUDIOBOEKEN: LEARNOUTLOUD
Dit is dan weer een verzamelsite: van over het hele werden meer dan 5.000 gratis audio- en videobestanden verzameld. Dat zijn audioboeken, maar ook lezingen, redevoeringen, preken, interviews en meer. De audiobestanden zijn meestal in MP3 en gratis te downloaden, de video meestal om gratis online te streamen.
[Taal: ENG]
http://www.learnoutloud.com/Free-Audio-Video


GRATIS AUDIOBOEKEN: PODIOBOOKS
Een "podiobook" is eigenlijk een audiobook in serievorm gegoten, en dan via RSS verspreid, net als bij een podcast. Podiobooks worden niet verkocht, maar moeten het hebben van donaties. Er zijn wel enkele pareltjes te vinden...
[Taal: ENG]
http://podiobooks.com/title/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FINOSCORE
Hoe voel je je vandaag? En hoe gaat het met je financiën? Voor het eerste ga ja naar de arts, voor het tweede kan je terecht bij de Finoscor, een test van Immotheker en Finotheker, waarmee je kan zien hoe het met jouw financiële gezondheid gesteld is. De test duurt maar 2 minuten ongeveer.
[•Taal: NL]
http://www.finotheker.be/Default.aspx?WPID=313&L=N


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PREMIER
Op de website van onze premier, Elio Di Rupo, vind je nieuws over de regering, maar ook antwoorden op de vragen die aan de premier gesteld werden in het parlement.
[Taal: NL]
http://www.premier.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEEK VAN DE SMAAK
Van 15 tot 25 november is het weer zover: dan worden overal in Vlaanderen en Brussel activiteiten georganiseerd die te maken ehbben met lekker eten, gezellig samenzijn. Deze website geeft een overzicht van de activiteiten, waarvan een groot deel gratis is, maar waarbij je wel moet inschrijven.
[Taal: NL]
http://www.weekvandesmaak.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SEAME.TV
Een nieuw platform voor jongeren, een video-on demand site eigenlijk. Je vindt er video's uit allerlei landen, voor en door jongeren, met af en toe ook filmpjes in het Nederlands, in de categorieën Music & Entertainment, student Life & Work, issues a Impact. Kortom: een site met wat meer achtergrond dan zomaar wat losse filmpjes voor het amusement.
[Taal: --]
http://www.seame.tv/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: PITSLAMP
De site van een fotograaf, die nogmaals bewijst dat een goede fotograaf meer is dan de som van wat technische kennis en een goed toestel - het is het idee dat men moet hebben, het oog.
[Taal: ENG]
http://pitslamp.com/VRIJDAG MULTIMEDIA: NEWGROUNDS

Deze site bevat een heerlijke verzameling online games, die zonder download gespeeld kunnen worden. De games zijn apart, de site richt zich tot een alternatief publiek. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://www.newgrounds.com/games


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple wil iPhone stiller laten trillen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3348664/2012/11/15/Apple-wil-iPhone-stiller-laten-trillen.dhtml
- Dieven stelen duizenden iPads op luchthaven New York
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3348686/2012/11/15/Dieven-stelen-duizenden-iPads-op-luchthaven-New-York.dhtml
 
 
 


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/


 
- VisualBee - Mooiere Powerpoint presentaties
http://www.fan.tv/digitaal/software/20011-visualbee-mooiere-powerpoint-presentaties
- Maak bestanden en mappen onzichtbaar
http://www.fan.tv/digitaal/software/18859-maak-bestanden-en-mappen-onzichtbaar
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Ook Acer heeft Chromebook klaar 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7009
- Test: Devolo dLan 500 AV Wireless+
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7010
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- De Belgische digitale economie wordt aangezwengeld door de sociale media
http://www.digimedia.be/News/nl/13136/de-belgische-digitale-economie-wordt-aangezwengeld-door-de-sociale-media.html
- TBWA deelt tikken uit op Facebook
http://www.digimedia.be/News/nl/13141/tbwa-deelt-tikken-uit-op-facebook.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Draconische anti-piraterijwetgeving in Japan… laat legale verkoop in elkaar storten
http://computertaal.info/2012/11/14/drakonische-anti-piraterijwetgeving-in-japan-laat-legale-verkoop-in-elkaar-storten/
- Beste Android app: Control Panel
http://computertaal.info/2012/11/14/beste-android-app-control-panel/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Intelligente robotvis kan met echte vis interactie aangaan
http://tweakers.net/nieuws/85569/intelligente-robotvis-kan-met-echte-vis-interactie-aangaan.html
- 'Dropbox is relatief traag door grote fysieke afstand Amazon-servers'
http://tweakers.net/nieuws/85571/dropbox-is-relatief-traag-door-grote-fysieke-afstand-amazon-servers.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Nieuwe Apple iMacs later op de markt door productieproblemen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-apple-imacs-later-op-de-markt-door-productieproblemen/article-4000208540371.htm
-  Eerste editie Nest'Up is groot succes
Enthousiasme troef bij de meer dan 350 aanwezigen woensdagavond tijdens de presentaties van de 6 businessprojecten die ‘een duwtje in de rug kregen’ van het acceleratorprogramma Nest'Up. Nu ...
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/eerste-editie-nest-up-is-groot-succes/article-4000208407168.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Wij kregen een preview van Blackberry 10 en waren onder de indruk
http://www.themobilerevolution.be/2012/11/wij-kregen-een-demo-van-blackberry-10-en-waren-onder-de-indruk/
- Batterijproblemen met Windows Phone 8-toestellen door NFC?
http://www.themobilerevolution.be/2012/11/batterijproblemen-met-windows-phone-8-toestellen-door-nfc/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WIN8: START SCREEN PINNER


Win8 - 0,07 MB - freeware
In Windows 8 kan je via het contextmenu Apps, websites, enz. toevoegen aan je desktop, gaat Start Screen Pinner nog een stapje verder: je kan ook bibliotheken, virtuele mappen enz. via drag & drop vastpinnen op je desktop.
http://winaero.com/
http://www.chip.de/downloads/Start-Screen-Pinner_57887347.html


WIN8: CLOSE TRESHOLD
Win8 - 0,07 MB - freeware
Met deze freeware kan je bepaalde muis- en aanraakgebaren onder Windows 8 aan je eigen behoefte aanpassen. Want in je Win8 omgeving moet je bijvoorbeeld een programma sluiten door boven naar onder te slepen - en dat is voor sommige gebruikers toch wel even aanpassen. Met dit progje kan je aan deze functie sleutelen, zoals het sluiten door het naar beneden sleuren af te schaffen, of te bepalen hoever naar beneden het venster gesleurd moet worden.
http://www.chip.de/downloads/Close-Threshold-fuer-Metro-Apps_58015024.html
http://winaero.com/comment.php?comment.news.101


WIN8: HOTSHUT
Windows 7/8 - 0,15 MB - freeware
Nog in de nieuwe Windows 8 zijn de mogelijkheden beperkt bij het afsluiten via de startknop (shutdown). Deze freeware voegt er terug enkele opties aan toe, zoals aanmelden met een andere gebruiker, opnieuw opstarten, blokkeren, enz.
http://www.chip.de/downloads/HotShut_50953431.html
http://www.thewindowsclub.com/


WIN8: MY WCP CHARMBAR CUSTOMIZER


Win8 - 0,7 MB - freeware
Een van de nieuwigheden die Microsoft ingevoerd heeft in Windows 8, is de Charmbar. Die kan je oproepen met de toetscombinatie Windows + C. Het uiterlijk van de icoontjes die in deze charmbar weergegeven worden, kan je met deze tool aanpassen.
http://www.chip.de/downloads/My-WCP-CharmBar-Customizer_56974973.html
http://www.my7apps.fr/


WIN8: OBLY TILE
Windows 8 - 1,6 MB - freeware
Voor de mensen die toch wel iets zien in de tegeltjes van Windows 8, is dit een onmisbare tool, want hiermee maak je zelf tegeltjes ter vervanging van het klassieke startmenu. De tegels verwijzen dan naar apps en programma's, maar ook naar mappen en zelfs url's. Je moet gewoon een naam kiezen voor de tegel, een pad naar het programma, en een bijpassend icoontje. En dan is het gewoon een kwestie van achtergrondkleurtjes te kiezen.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1899865
http://www.chip.de/downloads/OblyTile_58100282.html


WIN8: START-BUTTON 8
WinXP/Vista/7/8 - 4 MB - freeware
Dit progje draait ook onder oudere versies van Windows, maar het zorgt er wel voor dat je onder Windows 8 terug wat van de interface van de vorige versies kan inroepen: de vertrouwde startknop en het start menu.  
http://www.chip.de/downloads/Start-Button-8_57785439.html
http://www.startbutton8.com/de/index.html


WIN8: QUICK RESTORE MAKER


Windows Vista/7/8 - 0,04 MB - freeware
Een klein progje, maar heel handig voor wie graag wat experimenteert: hiermee maak je met een simpele klik een herstelpunt aan. Zo'n punt is handig wanneer je iets nieuw gaat installeren, en het verkeerd afloopt: dan kan je gewoon je computer terugdraaien naar dit herstelpunt, en alles is vergeten!
http://www.chip.de/downloads/Quick-Restore-Maker_41539090.html


WIN8: RUN EDITOR
Window XP/Vista/7/8 - 0,04 MB - freeware
Opnieuw een zeer handige tool met Run Editor kan je heel handig aan programma's namen toekennen zodat je ze heel simpel vanuit "uitvoeren" (run) kan opstarten.
http://www.chip.de/downloads/Run-Editor_56974775.html
http://www.askvg.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BREAKOUT:BOOST+
iPad / iPhone - 14 MB - 0,89 euro
Met deze app komt de Atari-klassieker Breakout naar je iPhone en iPad. Het concept is simpel: je moet door kogels af te schieten een doorweg banen door een rij muurtjes.
http://www.atari.com/
http://www.chip.de/downloads/Breakout-Boost-iPhone-_-iPad-App_58473919.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: GMAPS BROWSER
iPhone / iPad - 1,2 MB - 0,89 euro
Met gMaps Browser kan je terug de Google Maps op je iPad/iPhone zetten, inbegrepen het o zo handige Street View, verkeersinformatie, satellietbeelden enz.
http://www.chip.de/downloads/gMaps-Browser-iPhone-_-iPad-App_57916507.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Dag Hilde,

In de laatste Netties: “  Van alles halen, (bijna) niets betalen...”
vond ik dat deze nog ontbrak :
Classic Shell te vinden op : http://classicshell.sourceforge.net/
Is helemaal gratis en werkt goed op mijn testversie van Win8.

Je krijgt terug een startknop, indien gewenst sla je metro over bij de opstart, enz

Ik voel me als PC gebruiker wat tekort gedaan, een dummy – gevoel,  door de metro shell van Win8.
Op een PC verwacht je toch een meer gesofisticeerd bureaublad dan die simplistische tegels.
Het OS van een PC en smartphone op dezelfde lijn zetten lijkt mij een brug te ver.
Heb ik gelijk of niet, de toekomst zal dit uitwijzen .

Met vriendelijk groet

Bart

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het leven is een grap. Maar het komt erop aan hoe goed je de grap vertelt.
-Andrew Maxfield-