Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
14/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 775 van 10/11/2012Gegroet lezer,

In dit welkomstwoord vragen wij uw aandacht voor twee punten.
Om te beginnen onze verkiezing van de NETTIES-website van het jaar. Waarbij NETTIES staat voor:
N Nederlandstalig
E Eigen project
T Taalvaardig
T Taakgericht
I Innovatief
E Ergonomisch
S Stijlvol


Hoe deze verkiezing verloopt, en hoe u kan meewerken, leest u hier:
http://www.netties.be/extra/site2012_aankondiging.htm

En verder zal u bemerken dat in deze editie twee artikels gepubliceerd zijn die niet afkomstig zijn van onze eigen redactie, maar van derden; deze week is dat enerzijds Stampmedia, het persagentschap door en over jongeren, en anderzijds een artikel van een beveiligingsbedrijf. Omdat deze artikels informatief zijn, en vanuit een ander standpunt geschreven zijn dan wij meestal belichten, brengen wij de artikels graag. Wij hopen in elk geval dat u ze informatief vindt.

Veel leesplezier gewenst, en alvast bedankt voor uw bijdrage aan onze NETTIES-verkiezing...

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER BOUWT FILTERS IN FOTO UPLOAD DIENST
En schakelt daarmee Instagr'am uit

De fotodienst Instagr'am is erg populair; het feit dat je bepaalde filters kan toepassen op je foto's zodat die eruit zien alsof ze bijvoorbeeld genomen zijn met een 1890 sepia kleur filmrolletje is een van de redenen voor die populariteit. Het feit dat de dienst een hele tijd exclusief voor Apple-toestellen voorbehouden was, heeft die populariteit uiteraard ook wel wat meegeholpen.

Twitter heeft een tijdlang geprobeerd om Instagr'am te kopen, maar het was uiteindelijk Facebook dat met de populaire fotodienst ging lopen. Twitter is echter niet bij de pakken blijven neerzitten, en heeft nu zelf een functie gecreŽerd om gelijkaardige filters toe te passen op de foto's die je naar Twitter's eigen fotodienst uploadt.

Volgens The New York Times zou Twitter nog andere tools in de pijpleiding hebben zitten, zoals de mogelijkheid om video's naar de Twitter servers te uploaden en zelfs te bewerken, zonder via derden als YouTube te moeten gaan.

Nu, persoonlijk hebben wij het altijd wel wat gek gevonden om eerst een toestel te kopen met een haarscherpe camera, en dan de foto's met allerlei effecten te gaan vervagen, vervormen. Maar ja, ieder zijn voorkeur natuurlijk...

Meer bij NYT en GigaOm
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/11/02/twitter-will-introduce-photo-filters-to-compete-with-instagram/
http://gigaom.com/2012/11/02/twitter-takes-aim-at-instagram-with-its-own-shot-at-photo-filters/VS EN RUSLAND HEBBEN HUN INTERNET SURVEILLANCE PLAN
wie geeft het meeste inzicht?

Wanneer je een kop leest bij Wired, over het feit dat Rusland van start gaat met een nieuw beleid om de gebruikers op het internet in het oog te houden, dan haal je wellicht de schouders op. Rusland staat nu niet meteen bekend voor zijn openheid en democratie - integendeel: het torst een lang verleden mee van spionage, burgerverklikkers, dictatuur.

De wet op de surveillance in Rusland is officieel bedoeld om Russische kinderen te beschermen tegen pedofielen op het web. Maar in werkelijkheid dient het "Single Register" (het unieke register) van verboden websites om alle mogelijke online politieke uitspraken te verbieden. Het zou, zo weet Wired te vertellen, zelfs gebruikt kunnen worden om de Russen zelf te bespioneren. Want volgens de wet zouden niet alleen sites met kinderporno, maar ook die van politieke extremisten en "tegenstanders van het Poetin regime" verboden worden. Wat dus regelrechte censuur is. En om te weten te komen wie tegenstander is, wordt in het hele land DPI of Deep Packet Inspection ingevoerd: elk pakketje data wordt op het internet bekeken, en geïnspecteerd op bepaalde content.

Foei, ben je dan geneigd uit te roepen, dat is niet netjes, de burger bespioneren. Maar voor je dat doet, moet je je eerst afvragen of het elders beter is. In de VS bijvoorbeeld. Want ook daar heeft het FBI plannen om het internet strenger in het oog te houden, om zo allerlei dreigingen tegen te gaan. Het wil zelfs alle bedrijven verplichten om een achterdeurtje in hun software en producten in te bouwen, zodat de overheid altijd kan meekijken/luisteren. Het fijne over die plannen wil het FBI echter niet kwijt, en daarom heeft een federale rechter nu het FBI verplicht om meer informatie te geven.

De reden voor die plannen van het FBI zijn gemakkelijk te begrijpen: in het verleden was het heel gemakkelijk om communicatie af te luisteren - een gewone telefoontap bijvoorbeeld. Maar sindsdien zijn er zoveel nieuwe manieren gekomen om te communiceren, waaronder verschillende die heel moeilijk af te luisteren zijn zoals VoIP. En de overheid wil nu eenmaal graag ook die communicatie kunnen bekijken.

Meer achtergrond informatie bij deze plannen in de VS en Rusland bij Cnet en Wired. Wat wij in elk geval onthouden is dat overheden, of ze nu in Rusland of in de VS zitten, graag een vinger in de pap houden...
http://news.cnet.com/8301-13578_3-57544139-38/judge-prods-fbi-over-future-internet-surveillance-plans/
http://www.wired.com/dangerroom/2012/11/russia-surveillance/all/JONG TEAM START DIGITAAL GAMESMAGAZINE [GASTARTIKEL]
BelgiŽ krijgt binnenkort een primeur. Onder de naam G.Mag brengen Matthew Deboysere en Timmy De Craene op 10 november het eerste volledig digitale gamesmagazine van BelgiŽ uit.

"G.Mag kan een heleboel zaken impliceren, maar staat vooral voor games", vertellen Matthew Deboysere (23) en Timmy De Craene (22), ondanks hun leeftijd al ervaren rotten in de wereld van de videogamesjournalistiek. Als geen ander zien ze de problemen die de sector meemaakt. Maar ze zien ook een gat in de markt, waar ze op reageren door een totaal nieuwe aanpak te proberen.

Print is dood
"In de huidige maatschappij moet alles rap gaan. Mensen die artikels lezen op het internet zijn niet langer bereid grote stukken tekst te lezen. Ze willen zoveel mogelijk info op zo kort mogelijke tijd tot zich nemen", vertelt Deboysere. "Wij spelen daar op in door artikels te schrijven die nooit meer dan duizend tekens hebben. We staan voor no nonsense. Bij ons krijg je snel en duidelijk alle info die je nodig hebt", vult De Craene aan.

De stukken worden gepubliceerd in het magazine dat maandelijks zal verschijnen. Het magazine zal geen papieren versie krijgen en zal enkel te lezen zijn op smartphones, tablets en computers. Het gaat hier om het eerste volledig digitale gamesmagazine van BelgiŽ. "Ons land loopt fel achter op vlak van smartphones, applicaties en digitale magazines. Wij hopen hierop in te spelen met G.Mag. Print is dood, de toekomst is digitaal", zegt De Craene. "Het magazine is gratis om de drempel te verlagen, maar er zal driemaandelijks een betalend nummer verschijnen met meer inhoud."

Diversiteit
Naast een magazine zal G.Mag ook een website onderhouden. Niet alleen zal er een weelde aan nieuwsartikels, reviews en videocontent op te vinden zijn, het team mikt ook op columns, internationalisering en interactie met de community. "We hebben een zeer jonge en diverse ploeg. Er zitten vijf vrouwen in de redactie, we hebben een columnist uit AustraliŽ en we tellen zowel nieuwkomers als veteranen in onze rangen. Dit zullen we zeker uitspelen in de content die we maken", klinkt het bij Deboysere.

De mensen van G.Mag willen ook bezoekers een kans geven iets bij hen te publiceren. Deboysere en De Craene denken dan vooral aan jongeren die zelf een column willen schrijven over een onderwerp binnen de gamesindustrie, of aan het promoten van thesissen van studenten die over games gaan. "We zijn op weg naar een maatschappij die meer digitaal is en meer inspeelt op interactie. Net door deze interactie, hopen we dat onze bezoekers zullen blijven terugkomen."

Ambitieus
De concurrentie in het gaminglandschap is erg groot. Een nieuwe onderneming starten is dan ook niet zonder risico, zeker niet in het huidige economische klimaat. Deboysere is echter zeer optimistisch. "We mikken tegen het einde van het jaar op duizend unieke bezoekers per dag. Daardoor zouden we één van de grootste gamesites van het land zijn. Dat is erg ambitieus maar we zijn uniek in BelgiŽ en ik ben er zeker van dat dit een succes wordt." De site van G.Mag wordt op 10 november gelanceerd. Vanaf dan zal ook het eerste magazine te downloaden zijn.

© 2012 - StampMedia - David NysWAI-NOT zorgt voor inclusie op het internet [Gastartikel]

Al meer dan tien jaar biedt WAI-NOT vzw mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te internetten binnen een voor hen toegankelijke online-omgeving. Ook deze mensen hebben immers het recht om zichzelf te ontplooien en contacten te leggen via het internet.

Vandaag is het internet vanzelfsprekend voor jongeren. Op steeds jongere leeftijd komen zij in contact met chatrooms, sociale netwerksites en andere virtuele omgevingen met de bijhorende gevaren. Voor mensen met een mentale handicap zijn deze gevaren echter niet altijd duidelijk. Om hen toch veilig op het internet te laten surfen en chatten, is WAI-NOT ontwikkeld. De site telt vandaag ongeveer 2.500 leden.

Virtuele omgeving
Tony Pijls werkt al vijf jaar bij WAI-NOT en staat in voor de dagelijkse inhoud en regulatie van de website. Hij zorgt er onder andere voor dat er op regelmatige basis nieuws verschijnt en hij regelt een deel van de chatsessies die worden gehouden. 'Leerkrachten kunnen zelf een chatroom openen en jongeren bekend maken met de werking van chatrooms', vertelt Pijls.

Deze chatrooms worden gemodereerd door die leerkrachten of door mensen van WAI-NOT zelf. Aangezien jongeren online vaak te maken krijgen met cyberpesten en seksuele intimidatie, is een beveiligde room de ideale omgeving om veilig met leeftijdsgenoten te praten. Zeker omdat gehandicapte jongeren kwetsbaar zijn. 'Wij kunnen de gesprekken opvolgen en als er onaanvaardbaar gedrag wordt vastgesteld, kunnen we meteen ingrijpen', zegt Pijls.

Facebook
WAI-NOT probeert jongeren een beeld te geven van het internet dat zo waarheidsgetrouw mogelijk is. Zo heeft de site ook een systeem van profielen, vergelijkbaar met de sociale netwerksite Facebook. Mensen die met elkaar bevriend zijn kunnen privé met elkaar chatten. Ook worden er nieuwsartikels verspreid waaraan de lezers een duim omhoog of omlaag kunnen geven.

Drie muisklikken
Maar niet alleen Facebook wordt nagebootst. Zo is er ook Joe-Mie, een systeem dat doet denken aan Buddypoke, bekend van onder meer Netlog. Hiermee kun je je persoonlijke avatar laten reageren op de avatar van een andere persoon, door hem bijvoorbeeld te knuffelen of er een spelletje mee te spelen. Alles is erg simpel om de drempel laag te houden. Zo maakt de organisatie er een punt van alle inhoud van de site binnen het bereik van drie muisklikken te houden.

Toekomstplannen
Naast de nieuwsberichten biedt de site ook spelletjes, puzzels en kookrecepten om uit te proberen. Gebruikers kunnen iets leren door met hun muis op alledaagse voorwerpen te gaan staan, waarna een stem hen vertelt wat dit voorwerp is. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van symbolen en geluid om de tekst te ondersteunen. Hierdoor kunnen zelfs analfabete mensen met een zware mentale beperking de website gebruiken.

'We zijn in de toekomst van plan om het platform verder uit te breiden en van content te blijven voorzien. Concrete plannen zijn er nog niet, maar er is veel mogelijk', vertelt Pijl. 'Er is in het verleden bijvoorbeeld al een applicatie ontwikkeld om mensen met een mentale beperking te volgen op weg naar huis. Deze app heeft zelfs de e-inclusion award gewonnen. Dit is een goed voorbeeld van hoe technologie voor inclusie van gehandicapten kan zorgen.'

© 2012 – StampMedia – David Nys


FACEBOOK: MEER DUIDELIJKHEID OVER PRIVACY
En experimenten met Pages Feed

Facebook heeft momenteel meer dan 1 miljard gebruikers die maandelijks actief zijn. En elke dag komen er nog bij - waaronder vele niet zo ervaren gebruikers, die hopeloos verdwalen in de doolhof met privacy instellingen. Daar wil Facebook wat aan doen: het geeft in haar handleiding voor de nieuwe gebruiker een heuse cursus ingelast over de privacy instellingen.

In die cursus zal de gebruiker meer vernemen over de advertenties die hij te zien krijgt, hoe hij zijn eigen data bekijken kan, de apps en wat zij kunnen/mogen doen, en hoe zij kunnen bepalen wie welke content mag zien. (1) Een positief gebaar van Facebook - en zelfs mensen die al langer op Faceboook zitten zouden er goed aan doen om de helpbestanden te bekijken.

Er valt trouwens nog meer nieuws te melden over Facebook. Het blijkt namelijk dat sommige gebruikers melden dat zij een aparte "Pages Feed" kunnen zien, die alle updates brengt van de pagina's waarbij zij op de "Like" (vind ik goed) button geklikt hebben. Het is wellicht een experiment, waarbij Facebook de uitslag wil afwachten vooraleer het de optie ontplooit in het hele sociale netwerk. Maar het is naar onze mening een knappe tool, die Facebook weer wat interessanter maakt om op de hoogte te blijven van nieuws. Eerder had Faceook al een optie uitgebracht voor de gebruikers om de update meteen te zien van een pagina, die zij Like'n. Het is in elk geval een mooie poging, die naar onze mening Facebook op het spoor zet om een onderscheid te maken in de verschillende feeds - nieuws, updates van vrienden, berichten van bedrijven, enz....
http://www.webpronews.com/facebook-gives-expanded-privacy-tutorial-to-new-users-during-signup-2012-11
http://www.insidefacebook.com/2012/11/02/facebook-tests-pages-feed-so-fans-can-see-all-updates-in-separate-stream/
http://www.webpronews.com/new-facebook-features-make-it-easier-for-users-to-receive-more-content-from-pages-they-like-2012-11GOOGLE HEEFT NU EEN PEDOMETER
En zet je daarmee aan om meer te bewegen!

Google Now moet een van de troefkaarten worden van de hele Google belevenis - tenminste, als je je leven aan Google toevertrouwt, en gebruik maakt van de verschillende Google tools. Durf je die stap te zetten, dan kan Google Now het centrale punt zijn waar alle aspecten bijeen komen. Door jouw gewoonten te leren kennen, kan Google Now de informatie die je nodig hebt, opzoeken en voorschotelen vooraleer jij er om vraagt. Hoe zal het weer zijn, worden er files verwacht op weg naar de afspraken die in je Google Calendar staan, komt de trein op tijd? Google gebruikt hiervoor informatie die op landkaarten weergegeven wordt. (1)

Wie gebruik maakt van Google Now zal wellicht, indien hij een Android Phone heeft met de Jelly Bean update, gemerkt hebben dat er een update verschenen is: een pedometer kaart. Die vertelt hoeveel kilometer jij (of liever: je smartphone) die dag afgelegd heeft. Met natuurlijk de bedoeling om je aan te zetten om meer te bewegen. (2). Wat voor de redacteur van Engadget (3) blijkbaar duidelijk nodig is...
http://www.google.com/landing/now/
http://www.droid-life.com/2012/11/01/google-now-has-a-built-in-pedometer-tracks-miles-walked-and-biked-from-each-month/
http://www.engadget.com/2012/11/01/google-now-slips-in-a-pedometer-card/


BOETE VOOR 10 GEPIRATEERDE FILMS: 1,5 MILJOEN DOLLAR
Echt? 150.000 dollar per film?

Dat films illegaal kopiŽren niet netjes is, dat moeten wij je niet vertellen. En dat je zo'n illegale kopie ook niet op P2P netwerken zoals BitTorrent mag gooien, ook niet. En vooral: als je dat dan toch doet, je er dan zorg voor moet dragen dat de piraatkopie niet terug te traceren is naar jou, is een lesje dat iedereen wel zou moeten kennen.

Een man uit Illinois echter kende dat deuntje niet. En zag zich verleden week door een rechter veroordeeld tot het betalen van 1,5 miljoen dollar schadevergoeding. De man had namelijk 10 films, die hij gedownload had van een site voor volwassenen, op BitTorrent gegooid. Wat de man niet wist, was dat elk van die films een unieke code bevat, die verwijst naar de persoon die de film origineel gedownload had van van de site. Het proces verschilt dus duidelijk van andere zaken rond auteursrechten, waarbij een down- of uploader vervolgd wordt op basis van een IP-nummer tijdens down-of uploaden.

Nu is het natuurlijk fout om zoiets te doen. Maar is 150.000 dollar boete per film niet wat overdreven? Volgens de advocaat van de adult site in kwestie werden de films 3.449 keer bekeken. Een rekensommetje brengt ons tot $435 schadevergoeding per illegale download. En dat is toch veel meer dan wat de adult site voor zo'n filmpje vraagt, niet?

Kortom, zo menen Torrent Freak en The Inquirer, de schadevergoeding staat echt niet in proportie tot de geleden schade. lees vooral de commentaren bij Torrent Freak, die weer hilarisch zijn!
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2221988/torrent-user-must-pay-back-the-adult-industry
http://torrentfreak.com/bittorrent-pirate-ordered-to-pay-1-5-million-damages-for-sharing-10-movies-121101/


MICROSOFT ONDER VUUR VOOR ONDUIDELIJKHEID OPSLAGRUIMTE SURFACE
... En nieuws over Kinect Fusion

Twee berichten vandaag over het Microsoft front. Een eerste bericht, dat voor welles-nietes reacties zorgt in het Microsoft vs. Apple kamp, betreft opslagruimte. Daarbij wordt aan Microsoft verweten dat het gelogen heeft over de opslagruimte van zijn Surface tablet. Microsoft had namelijk aangekondigd dat je op dat toestel minstens 20 GB vrije interne opslagruimte zou hebben wat dubbel zoveel is dan wat de goedkope iPad biedt. Het blijkt echter dat de cijfers niet helemaal correct zijn, en dat je bij 32 GB, na aftrek van het geïnstalleerde Windows RT, Office en de ingebouwde apps, nog maar 16 GB overhoudt bij een 32 GB toestel, en 46 GB bij een 64 GB toestel. Een verschil van 4 GB, dat voor een hele storm zorgde in de blogosfeer - zoals je zelf kan bemerken aan de verhitte commentaren bij het artikel op The Next Web (1). En dat terwijl je bij de Surface via een slot ook nog de opslag kan uitbreiden...

Het tweede bericht over Microsoft is veel interessanter, want het biedt prachtige toekomstperspectieven. Het betreft namelijk Kinect Fusion. Dat is een research project van Microsoft, waarbij de sensoren van de Kinect gebruikt worden om 3D modellen te maken van voorwerpen en de omgeving, zelfs van een hele kamer. Daarvoor worde heel wat data over het voorwerp en de omgeving "gelezen", worden her honderdduizenden frames aangemaakt om een gedetailleerd beeld op te maken. Niet alleen statisch, maar wanneer er een wijziging is (een persoon komt de kamer binnen bijvoorbeeld) dan wordt die meteen in de 3D afbeelding weergegeven.

Welnu, deze Kinect Fusion zal in de toekomst geïntegreerd worden in de Kinect zelf. Het is te zeggen: Fusion wordt beschikbaar in de Kinect SDK, zodat ontwikkelaars daarop verder kunnen bouwen, om toepassingen te bedenken voor de Kinect. Wat doet dromen van allerlei mogelijke toepassingen. Denk maar aan architecten die ontwerpen maken voor binnenhuisinrichting, maar ook aan games, waarin jij bijvoorbeeld in het lang en breed als het ware écht in het game staat.

Meer over deze technologie bij Microsoft zelf (2), en The Verge (3) heeft een filmpje met een indrukwekkende demo.
http://thenextweb.com/microsoft/2012/11/05/microsofts-new-tune-only-have-16gb-open-on-that-32gb-surface-not-more-than-20gb-as-promised/
http://blogs.msdn.com/b/kinectforwindows/archive/2012/11/05/kinect-fusion-coming-to-kinect-for-windows.aspx
http://www.theverge.com/2011/12/21/2652055/kinect-fusion-lightspace-microsoft-building-99-exclusive-tour


INSTAGRAM NU OOK NAAR DE DESKTOP
Maak een profiel aan dat door iedereen kan zien.

De inleiding waarmee Ars Technica dit nieuws aankondigt willen wij je niet onthouden - het sarcasme staat ons namelijk aan. "Instagram, de zopas door Facebook verworven sociale mobiele fototool, die door alle coole kids gebruikt wordt, komt nu ook naar het saai Wereld Wijde Web. Foto's met filters zal niet langer beperkt zijn tot een van die nieuwerwetse smartphone apps".

Want daarmee worden alle reacties samengevat die wij zelf maakten bij het lezen van het bericht: de onzin van het verknoeien van foto's met filters, de onzin van het feit dat de foto's enkel via smartphone toegankelijk waren, niet via het web, en de onzin van het beperken van de tool (althans in het begin) tot enkel iOS toestellen.

Nu dit van ons hart is, even de concrete informatie: Instagram wordt een webdienst. Je zal een profiel kunnen aanmaken, en dat bevat dan enkele van de foto's die je zopas online gezet hebt, je biografie, zodat anderen kunnen zien wij je bent. Je kan andere gebruikers volgen, commentaar geven op hun foto's, foto's liken, en je profiel bewerken. En dit alls rechtstreeks vanop het web. Niets nieuws onder de zon eigenlijk, want dit maakt van Instagram gewoon een sociaal netwerk in afbeeldingen. Een soort Facebook eigenlijk. Maar dan zonder tekst.

Volgens verschillende tech blogs een hele revolutie.... Lees het maar bij GigaOm en Ars Technica.

http://arstechnica.com/business/2012/11/instagram-moves-from-the-smartphone-to-the-desktop/
http://gigaom.com/2012/11/05/welcome-to-instagram-on-the-web-mobile-first-app-rolls-out-web-profiles/


NIEUWE LAY-OUT GOOGLE EN DELICIOUS
Moet zelfde ervaring brengen op alle toestellen

Wellicht heb je het ondertussen gemerkt: Google heeft de bladschikking van zijn zoekresultaten gewijzigd, iets wat geleidelijk aan doorgevoerd werd. Het belangrijkste is dat de zijbalk links, met de zoekopties, verdwenen is. Inderdaad een slimme beslissing. Want daar werd wel wat ruimte verloren. Wanneer je zoekt vanop je desktop is dat geen probleem, maar schermruimte is, met de mobiele toestellen met hun kleine scherm, erg kostbaar geworden.

Maar gelukkig zijn de zoekopties niet verdwenen - ze zitten gewoon bovenaan, in een extra balk. En de optie om "binnen de laatste week, maand" en alle andere zoekopties zoals "reeds bezochte" of "nog niet bezochte pagina's" zitten handig onder de button Search Tools, die een extra balk opent met twee buttons: Any Time en All Results, met telkens een uitklapoptie erbij. Persoonlijk vinden we het verbetering. Mogelijk zal jijzelf de nieuwe lay-out nog niet zien wanneer je via Google.be zoekt; probeer dan eens een zoekactie via Google.com. (1)

Google is trouwens niet de enige die wat sleutelt aan het uiterlijk van zijn site; ook Delicious vond dat het tijd was om iets te doen. Geen wonder, want de webdienst die draait rond het verzamelen van bookmarks, en die ooit hét symbool was van het Web 2.0 en Folksonomy, was de laatste tijd erg achteruit gegaan, en velen hadden haar zelfs al dood verklaard. Wijzelf waren trouwe gebruikers van de site, vooral van het onderdeel "stacks" waarmee je een verzameling links kon aanleggen rond een bepaald onderwerp. Tot de site voor de zoveelste keer van eigenaar verwisselde, en de nieuwe eigenaar besliste om de Stacks af te voeren.

Wat de nieuwe lay-out betekenen kan voor Delicious, zullen we pas over enkele weken weten, wanneer de lay-out live gaat. Voorlopig kan je het alleen bekijken in een demo(2), maar waarnemers zoals TechCrunch vinden het een positieve ontwikkeling. Let's wait and see! (3)
http://techcrunch.com/2012/11/06/google-makes-its-new-search-results-design-without-sidebars-official-gives-results-more-breathing-room/
http://techcrunch.com/2012/11/06/delicious-announces-a-new-design-with-a-focus-on-community-speed-and-mobile/
http://demo.delicious.com/


MICROSOFT STOPT MESSENGER IN SKYPE
Alle contacten gecentraliseerd lijkt inderdaad logisch

Microsoft is nu al een tijdje eigenaar van de videochatdienst Skype, maar had er tot nu toe niet echt veel mee gedaan. Daar komt nu verandering in. De softwaregigant uit Redmond heeft namelijk aangekondigd dat zijn eigen instant messaging dienste, Live Messenger (het vroegere MSN) afgevoerd wordt, om geïntegreerd te worden in Skype.

De overgang is al in volle gang. De Skype software heeft sinds kort ondersteuning voor de Messenger contactpersonen en chat, iets wat toegevoegd werd in versie 6. En over een maand of 6 zal je enkel nog met je Messenger contactpersonen contact kunnen opnemen via de Skype software. Momenteel, zo weet Ars Technica te melden (1) zijn de netwerken zelf van Skype en messenger nog apart.

Sommige gebruikers zullen niet echt gelukkig zijn met deze evolutie, omdat populaire functies bij Messenger niet hernomen zullen worden bij Skype. Maar anderzijds krijgen ze er video chat bij met hun contacten, ook op Facebook, en dat zullen ze dan weer leuk vinden.

Een analyse van deze evolutie vind je bij GigaOm en Ars Technica.
http://gigaom.com/2012/11/06/a-skype-in-microsofts-clothing/
http://arstechnica.com/information-technology/2012/11/microsoft-to-kill-off-the-messenger-client-and-regroup-under-the-skype-brand/


FOURSQUARE EN WALKONOMICS BEWIJZEN NUT VAN DATA
Automatisch informatie ophalen

Twee interessante toepassingen van data. Om te beginnen een nieuwe webdienst, Walkonomics. Dat is een routeplanner voor voetgangers, die uitgaat van een origineel standpunt - namelijk niet de kortste weg telt, wel de veiligste en de mooiste. Want soms kan de kortste weg om van A naar B te gaan door donkere, verlaten straten lopen, terwijl een alternatieve weg doorheen winkelstraten met veel volk, waar je je veiliger voelt, misschien wel wat omweg is.

De gegevens waarop Walkonomics, een Britse startup, zich baseert, komen van allerlei bronnen. Of de straat een helling heft, wat de misdaadcijfer zijn in de buurt, het aantal mensen dat al een klacht ingediend heeft over de straat, enz. Deze kwotering wordt dan met kleine speldekoppen op de map weergegeven. Het is de uiteindelijke bedoeling om zo een alternatieve routeplanner te maken, die ook rekening houdt met jouw eigen voorkeuren (zoals: liever winkelstraten bijvoorbeeld). Een bespreking van de dienst vind je bij Pandodaily (1)

Een tweede voorbeeld van slimme toepassing van data, is wat er nu bij Foursquare gebeurt. Deze dienst, ontstaan als een speelse geolocaliseringdienst waar je "burgemeester" kan worden van een bepaalde plek wanneer je er vaak komt, is uitgegroeid tot een dienst die je nu vertelt wat de leukste plekken zijn om te eten, te dansen, enz. De gebruiker kan aan al deze gelegenheden zijn eigen kwotering geven, maar nu komt Foursquare af met een alternatieve manier om handelszaken te beoordelen: de eigen objectieve data waarover Foursquare beschikt. Allerlei signalen zoals het aantal mensen dat een bepaalde zaak tipt, goed of slecht vindt, de populariteit, de getrouwheid,

Het feit dat het nu een combinatie is van eigen data en algoritmes, maakt het in elk geval moeilijker om he systeem van kwoteringen te bespelen, en zo bijvoorbeeld de eigen zaak goede punten te geven. Om uit te proberen!
http://pandodaily.com/2012/11/06/walkonomics-is-using-open-data-to-build-a-street-grading-platform/
http://www.walkonomics.com/w/
http://blog.foursquare.com/2012/11/05/foursquare-explore-now-has-ratings-powered-by-where-people-actually-like-to-go-not-just-star-ratings/DC COMICS BRENGT ZIJN STRIPS UIT IN DE E-BOEKENWINKEL
Om te lezen op de iPad, Kindle, Nook.

Een tablet is ideaal om strips op te lezen. En je kon dus al wel langer strips van DC Comics krijgen via allerlei apps, om op je iPad, Kindle of Nook te lezen. Maar nu zal uitgeverij DC Entertainment zelf de strips uitbrengen in e-formaat; net zoals ze elke maand een nieuw tijdschrift in de bakstenen winkel leggen, zal er voortaan een digitaal tijdschrift in de digitale winkel voor de Kindle, iPad of Nook liggen.

Mooi. Maar er zit toch ook wel een negatieve kant aan, zo waarschuwt Ars Technica. Want deze tijdschriften bevatten dan vaak DRM, zodat je ze enkel op dat bepaalde toestel kan lezen. Terwijl de comics die je via apps zoals ComiXology koopt DRM vrij zijn, volgens het principe "koop eens, lees overal", zodat je het tijdschrift kan lezen op Nook, Kindle of iPad.

Ars technica heeft trouwens tips voor apps waarmee je comics kan lezen die geen DRM bvatten. En leert je zelfs hoe je aangekochte tijdschriften kan ontdoen van de DRM...
http://arstechnica.com/apple/2012/08/finding-the-best-app-for-reading-your-drm-free-comics-library-on-ipad/
http://arstechnica.com/gadgets/2012/10/drm-be-damned-how-to-protect-your-amazon-e-books-from-being-deleted/
http://techcrunch.com/2012/11/07/dc-comics-announces-deals-to-sell-digital-comics-in-big-three-e-bookstores-says-digital-sales-have-grown-197/MOZILLA BRENGT EIGEN FIREFOX OS UIT VOOR MOBIELE TOESTELLEN..
... en Apple wint en verliest wat patentenzaken

Toen de eerste processen die Apple ingespannen had tegen concurrerende fabrikanten als Samsung, voor de rechter uitgevochten werden, hadden verschillende waarnemers het over de zin en vooral onzin van sommige patenten. Zij hadden het er schamper over dat je tegenwoordig al een patent kan aanvragen voor afgeronde hoeken aan een toestel, bij manier van spreken. Die waarnemers hadden niet kunnen vermoeden dat hun woorden uit zouden komen, want kijk, Apple heeft inderdaad een patent toegewezen gekregen voor een toestel met afgeronde hoeken... (1), de iPad dus. Het startsein voor een zoveelste patentenoorlog?

Ondertussen heeft Apple zelf in een andere patentenzaak een nederlaag moeten slikken. Het bedrijf VirnetX, dat patenten heeft voor bepaalde VPN technologieŽn (Virtual Private Netwerk - een beveiligde lijn via het internet), had namelijk een zaak aangespannen tegen Apple omdat het met de FaceTime tool inbreuk gemaakt zou hebben op haar patenten. En deze week kreeg VirnetX gelijk van een rechter: Apple moet $368,2 miljoen schadevergoeding betalen. Het bedrijf gaat nog wel in beroep tegen deze beslissing.(2)

Gelukkig valt er ook positief nieuws te melden uit de mobiele wereld; in plaats van zijn tijd te verdoen met te ruzieŽn over patenten, wordt er ook nog aan vernieuwingen gewerkt. Een nieuw mobiel besturingssysteem zelfs: Firefox OS, uit de stal van Mozilla. Deze non-profit organisatie wil dit op HTML5 gebaseerde OS aanbieden aan fabrikanten van mobiele toestellen in kleinere markten, zoals Zuid-Amerika.

Mozilla beklemtoont dat het geen concurrent wil zijn voor Android en iOS, maar gewoon een goedkoop alternatief voor deze duurdere besturingssystemen (en toestellen). WebProNews heeft verschillende video's waarin het OS voorgesteld wordt, en ook de API's waarmee de ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan. (3)
http://www.wired.com/gadgetlab/2012/11/apple-granted-ipad-patent/
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/11/apple-ordered-to-pay-368-2m-for-patent-infringement-in-facetime/
http://www.webpronews.com/mozilla-walks-developers-through-firefox-os-2012-11


NA E-COMMERCE EN M-COMMERCE, NU OOK T-COMMERCE
Television commerce: kopen via het tweede scherm

Het idee om met één druk op een knop van je afstandsbediening iets te kunnen kopen, staat al lang op het verlanglijstje van zowel tv-makers als handelaars. Nu het tweede scherm, de tablet die in de zetel thuis ligt tijdens het tv-kijken, stilaan volledig ingeburgerd raakt, zou die heilige graal wel eens binnen handbereik kunnen komen - letterlijk en figuurlijk.

Het concept wordt momenteel in de VS uitgetest, door NBC Universal in samenwerking met American Express. Via een speciale TV app, Zeebox, die op bepaalde tablets en smartphones werkt, zal je producten kunnen kopen die je in NBC Universal programma's ziet, terwijl het programma uitgezonden wordt. Je krijgt informatie over de winkels waar bepaalde kleding die gedragen wordt in het programma, keukengerei dat gebruikt wordt enz. gekocht kan worden, en als die zaak een webshop heeft, kan je het ook meteen aankopen. Verwacht je dus maar aan nog meer product placement in de programma's!

Zeebox kan trouwens ook nog voor andere dingen gebruikt worden, zoals met vrienden die ook naar het programma kijken (en Zeebox hebben) chatten over dat programma, of Twitter en Facebooks feeds over het programma volgen. Television-commerce is geboren!
http://adage.com/article/media/nbc-universal-amex-dawn-television-commerce/238169/


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Deze week geen artikels in deze rubriek
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Symantec heeft bekendgemaakt dat zijn nieuwe appliance om back-ups te maken van niet-gevirtualiseerde en virtuele informaticasystemen nu ook verkrijgbaar is in BelgiŽ en Luxemburg. Zo'n appliance combineert hardware en software in één toestel.
http://www.symantec.com/backup-exec-3600-appliance

*** Kinepolis levert haar bioscooptickets sinds 19 september ook af via Passbook, de portefeuille-app van Apple waarbij men via één enkele app alle tickets, lidmaatschapskaarten, getrouwheidskaarten en kortingsbonnen digitaal op iPhone kan bewaren. Die functionaliteit is eveneens beschikbaar op Android-toestellen
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=28165&language=NL

*** Handelaars en vrije beroepen kunnen binnenkort hun smartphone gebruiken om betalingen met de bankkaart te ontvangen. BNP Paribas Fortis zal hiervoor de combinatie aanbieden van een specifieke applicatie (app) bedoeld voor de smartphone (iOS én Android) en een kaartlezer in pocketformaat van de allernieuwste generatie.
http://www.bnpparibasfortis.be/smartphonebetaling

*** De nieuwe Acrobat XI is er - zie het verschil
http://mail.adobe-direct.com/v?xTHTnlWEWTnnWllP

*** Corel lanceert Roxio MediaBook voor Windows 8
Met Roxio MediaBook kunnen consumenten interactieve multimedia-e-books maken
http://media.ne.cision.com/l/qajbmktl/apps.microsoft.com/webpdp/nl-NL/app/roxio-mediabook-ultimate/957d7345-2006-4692-b34d-449ccbe139c3

*** 14 Belgische start-ups geselecteerd voor LeWeb
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=VbSVniq9qni4qsILRzPhIU9bVYnxUPVp7ePt_L108oTpiIGp0

*** Hartslag kan pacemaker van stroom voorzien
http://tweakers.net/nieuws/85353/hartslag-kan-pacemaker-van-stroom-voorzien.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ANDAIN - YOU ONCE TOLD ME

[lounge/dance] Heel knappe elctro muziek, die ook heel dansbaar is. Een band uit de VS, die nu een nieuw album uitgebracht heeft. De muziek is niet gratis te downloaden, wel te streamen bij Soundcloud, en ook bij Last.FM
http://www.last.fm/music/Andain
http://soundcloud.com/andainofficial


MOTIF - STRONG
[Lounge/electro] Van populaire songs worden verschillende mixes gemaakt. De band MOtif heeft deze mixes van hun song "Strong" op de eigen website gezet. Niet gratis te downloaden, wel te beluisteren, en te vergelijken.
http://www.motif-music.net/


SIGOR - SPRITUAL MOLOVENESC
[electro] Zachte, dromerige muziek, om bij weg te dromen. Het lijkt wel het handelsmerk van deze artiest uit MoldaviŽ. Wat nog maar eens aantoont dat muziek geen grenzen kent, en een volledige versmelting is van alle mogelijke stijlen, uit alle landen. Alleen de taal waarin sommige songs vertolkt worden, verraadt eigenlijk nog de afkomst.
http://soundcloud.com/sigormusic/


SINGULARIS - GREEN LANE
[Jazzy] Een band - of liever, een dj, afkomstig uit Nederland. De samples die hij mixt zijn echt origineel. Zo gaat hij in HipHOp Mini Tape aan de slag met Edith Piaf als uitgangspunt, en bij Green Lane met het fluitje van Toots Tielemans. Het resultaat is hypnotisch. Bij SoundCloud kan je enkele songs van de band gratis downloaden.
http://soundcloud.com/singularis


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BOOT

Een kort hoorspel van 17 minuten, over een ongewone situatie, waarbij Petra, van wie de man plots vertrokken is, een man tegenkomt die een geit in zijn roeiboot heeft...
http://hoorspel.wordpress.com/2011/09/20/de-boot/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je bent nooit een verliezer, tenzij je stopt met proberen.
-anoniem-
De nieuwe oogstALTERNATIEVE ZOEKERS: FIND TUTORIALS
Een zoekmachine die de weg moet tonen naar allerlei Engelstalige cursussen. De "tutorials" of handleidingen voor toestellen zal je hier echter neit vinden, wel tips om beter te fotograferen, te programmeren, enz.
[Taal: ENG]
http://www.findtutorials.com/tutorials/photography


ALTERNATIEVE ZOEKERS: REFDESK
Een site die qua lettertyp er verschrikkelijk ouderwets uitziet, maar erg handig is. Van de verschillende rubrieken (word of the day, article of the day, picture of today, ...) worden de resultaten van verschillende andere sites verzameld, zoals Yahoo, MSN, Time, Reuters, enz. Om te bookmarken, ondanks het lelijke uiterlijk...
[Taal: ENG]
http://www.refdesk.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: ONELOOK
Deze site brengt verschillende (Engelstalige) woordenboeken bijeen. Wat ook handig is, is, dat je met jokers kan werken, zoals *bird (geeft alle woorden die eindigen op bird) of **winter** (vind zinnen die het woord winter bevatten), enz. Dat is handig, niet alleen voor het invullen van kruiswoordpuzzels, maar ook voor het bedenken van een goedklinkende domeinnaam voor je bedrijf, door handig gebruik te maken van de landencodes zoals .me of .to enz.
[Taal: ENG]
http://www.onelook.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: OPEN LIBRARY
De bedoeling van deze site, is om een pagina te maken voor elk boek dat er bestaat. En net als bij de Wikipedia, wordt daarbij gerekend op de medewerking van de internaut om die pagina's te vullen met content. Je kan er ook e-boeken lenen; daarbij kunnen mensen die een account aanmaken bij Open Library een eBook gedurende 2 weken lenen (maximum 5 titels), waarbij elke titel slechts door één persoon tegelijk geleend kan worden, net als bij fysieke boeken. Je kan het boek lezen in je browser, of in het PDF of ePub formaat.
[Taal: ENG]
http://openlibrary.org/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: LIBDEX
Deze website bevat een uitgebreide collectie van bibliotheken uit de hele wereld, met hun webadres. Spijtig echter dat je de bibliotheken zelf niet kan doorzoeken op trefwoord.
[Taal: ENG]
http://www.libdex.com


MEMEKIT: MAAK ZELF EEN MEME

Op het internet circuleren vaak erg grappige memes. Wil jij er ook zelf eentje creŽren? Dat kan, heel simpel, via een webdienst, die alles automatiseert op basis van je Facebook vrienden. Maar kijk best even het resultaat na, vooraleer je het aan je vrienden verder stuurt!
[Taal: ENG]
http://www.memekit.com/


STATUSCAKE: ONBEPERKT AANTAL STATUSSEN CONTROLEREN
Er bestaan wel verschillende webdiensten die gratis voor jou je website in het oog houden, en rapport uitbrengen over de site zodra die down gaat. Maar wil je meerdere sites laten monitoren, dan moet je daar meestal voor betalen. Deze webdienst doet het gratis, en nog wel voor een onbeperkt aantal sites; je kan op de speciale pagina die aangemaakt wordt telefoonnummers ingeven, e-mailadressen, Twitter gebruikers, Skype usernames van personen die verwittigd moeten worden zodra de site down gaat.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/statuscake-check-status-of-unlimited-number-of-websites/
http://www.statuscake.com/


FLICKRSHOW: JOUW FLICKR BEELDEN OP JE SITE
Eigenlijk niet een echte website, wel een handige add-on (een simpel Javascript) die je kan gebruiken om op jouw pagina de laatste afbeeldingen van je Flickr account te vertonen in ene diashow. Je hebt geen kennis nodig van JavaScript of HTML, en het script werkt in alle moderne browser. Je moet gewoon op de website van Flickrshow de gewenste instellingen kiezen, en krijgt dan een code. Die moet je in je website inlassen.
http://www.flickrshow.co.uk/
http://www.makeuseof.com/dir/flickrshow-a-simple-javascript-slideshow-for-flickr/


MEOWBIFY: VOOR KATTENLIEFHEBBERS

Een leuke webdienst, waarmee je afbeeldingen op gelijk welke website die je bezoekt, kan vervangen door bewegende afbeeldingen van katten. Zo wordt het hele internet katvriendelijk! Je moet gewoon de site van Mowbify bezoeken, en daar het gewenste adres dat je wil bezoeken ingeven.
[Taal: ENG]
http://meowbify.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORD VAN HET JAAR
Welk nieuw woord dat in 2012 zijn intrede deed vind jij de moeite waar om "woord van het jaar 2012" te worden. Bij Van Dale kan je jouw suggestie insturen. Verleden jaar werd o.a. "Tentsletje" erg populair. Benieuwd wat het dit jaar wordt!
[Taal: NL]
http://woordvanhetjaar.vandale.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 100 JAAR GROTE OORLOG
De eerste Wereldoorlog wordt ook de oorlog 14-18 genoemd, omdat hij zich voorsleepte van 1914 tot 1918. Wat dus ook wil zeggen dat het in 2014 100 jaar geleden is dat deze oorlog begon. En om de oorlog extra te herdenken. Deze website werd gelanceerd in voorbereiding van deze herdenking; het is een verzamelpunt van allerlei nieuws over de oorlog zelf, autoroutes en wandelingen rond het thema, enz.
[Taal: NL]
http://www.100jaargrooteoorlog.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZUIVEL ZIT ALS GEGOTEN

Een site van VLAM, de dienst die land- en tuinbouwproducten promoot. Je vindt er o.a. een test om te zien hoe fit jij bent en of je wel gezond leeft, plus tips om gezond én lekker te eten.
[Taal: NL]
http://www.zuivelzitalsgegoten.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GIFCTRL
Geen Flash die eeuwen nodig heeft om te laden, gewoon een bewegende GIF, een afbeelding in het GIF formaat. Dat is wat nu gewoon heel in is. En bovendien kan je met je cursor de animatie sneller en trager laten lopen, of een bepaalde sequens herhalen. Zie zelf maar!
[Taal: ---]
http://gifctrl.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FERROFLUID

Prachtige foto's van een speciale schildertechniek, waarbij een ferrofluid (vloeibaar metaal) gemengd wordt met waterkleuren, in een magnetisch veld. Dit zorgt ervoor dat de deeltjes ijzer in de ferrofluid zichzelf in een andere volgorde gaan opstellen, kanalen gaan vormen als het ware. Heel speciaal!
[Taal: ENG]
http://thecreatorsproject.com/blog/ferrofluids-go-next-level-technicolor-in-fabian-oefners-amazing-images


VRIJDAG MULTIMEDIA: ADVERPUTT
Een leuk idee: in dit snel ladend game moet je een soort minigolf spelen; telkens je het balletje in een hole krijgt, krijg je wel even een reclameboodschap te zien. Maar het is zo leuk om spelen!
[Taal: ENG]
http://www.adverputt.comBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Instaroman, teksten van Bernard Dewulf en beeld van jou
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/2200
- Het Duitse Axel Springer neemt meerderheidsbelang in Immoweb
http://www.belgiancowboys.be/Media/2199


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- EU schikt met Apple over e-books
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3343525/2012/11/06/EU-schikt-met-Apple-over-e-books.dhtml
- Google evenaart Apple met 700.000 apps in Play Store
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3343015/2012/11/06/Google-evenaart-Apple-met-700-000-apps-in-Play-Store.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/- Office 2013 Mobile voor Android, iPad en iPhone
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20283-office-2013-mobile-voor-android-ipad-en-iphone
- Phiera, tekenen in Japanse stijl
http://www.fan.tv/digitaal/software/19712-phiera-tekenen-in-japanse-stijl


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- Slimme led-lamp bij Philips
De hue-lamp stelt je in staat om het licht in je huis te regelen via je smartphone of tablet. Zo kan je via een applicatie draadloos de verlichting regelen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7002
- Nieuwe waterdichte camcorder bij Toshiba
De Camileo BW20 is een camcorder voor echte avonturiers. Het toestel koppelt zijn waterdichte, stofvrije en schokbestendige eigenschappen bovendien aan een Full HD-filmkwaliteit.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6963*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- Kinepolis: het digitale ticket heeft succes!
http://www.digimedia.be/News/nl/13090/kinepolis-het-digitale-ticket-heeft-succes.html
- Een Belg behaalt de prijs van het beste marketing boek 2012
http://www.digimedia.be/News/nl/13089/een-belg-behaalt-de-prijs-van-het-beste-marketing-boek-2012.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Kim Dotcom krijgt met Mega problemen
http://computertaal.info/2012/11/08/kim-dotcom-krijgt-mega-problemen/
- Beste Android apps: houd je telefoongesprekken… geheim
http://computertaal.info/2012/11/08/beste-android-apps-hou-je-telefoongesprekken-geheim/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europa start nieuw onderzoek naar 'dumpen' Chinese zonnepanelen
http://tweakers.net/nieuws/85431/europa-start-nieuw-onderzoek-naar-dumpen-chinese-zonnepanelen.html
- Mastercard voorziet creditcard van keyboard en displayµ
http://tweakers.net/nieuws/85432/mastercard-voorziet-creditcard-van-keyboard-en-display.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Twee miljard van Apple voor Sharp?
Het lijkt erop dat Apple zijn noodlijdende leverancier Sharp twee miljard dollar heeft toegestopt in het voorbije boekjaar.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/twee-miljard-van-apple-voor-sharp/article-4000204986327.htm
- Samsung onttroont Apple als koning der smartphones
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/samsung-onttroont-apple-als-koning-der-smartphones/article-4000205089960.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Is dit de nieuwe Windows 'Surface' Phone?
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/is-dit-de-nieuwe-windows-surface-phone/
- Valtest: iPad mini vs Nexus 7
http://www.themobilerevolution.be/2012/11/valtest-ipad-mini-vs-nexus-7/De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautATP: ADVANCED PERSISTENT THREATS – VOORKOMEN, OPSPOREN EN REAGEREN
[Gastartikel - Luck Eeckelaert - Dell SonicWall]

Advanced Persistent Threats (ofwel APT) zijn cyberaanvallen die vaak zijn ontwikkeld met een zakelijke of politieke motivatie. Ze komen meestal het systeem binnen via USB of LAN. De meest bekende APT's zijn waarschijnlijk de bank-trojan Zeus en het onlangs ontmantelde Stuxnet.

De zwakste schakel
APT hackers die uit zijn op de gegevens van een organisatie of bedrijf, zijn volledig gericht op het verwerven van data en zijn niet gebonden aan bepaalde tactiek en techniek of procedures (TTP). Bij een storing passen ze zich aan en blijven jagen op de zwakste schakel in de beveiliging of die blinde vlek in de monitoring. Wanneer ze in staat zijn de beveiliging te omzeilen, wordt de data buiten het netwerk geplaatst en online bekeken . Die data gebruiken de APT hackers om in de toekomst gerelateerde doelwitten binnen te kunnen dringen.
Een APT is vaak op politieke motivatie gebaseerd en meestal ontwikkeld om gevoelige informatie te achterhalen. Opvallend is dat de meeste APT-aanvallen zich concentreren op het Midden-Oosten. Zo zijn de het overgrote deel van de infecties met Stuxnet te zien in Iran en heeft Stuxnet daar zelfs een compleet uraniumverrijkingsfabriek platgelegd. Uit onderzoek blijkt dat veel van de Stuxnet aanvallen afkomstig waren uit de Verenigde Staten. (New York Times, juni 2012)
Eén belangrijk kenmerk van de APT waardoor de malware afwijkt van andere reguliere malware, is het feit dat het zijn slachtoffers nauwkeurig uitzoekt. De meeste APT's komen daarom ook binnen via spearphising, een zeer gerichte phishing e-mail gericht op één persoon binnen een organisatie. De betreffende persoon is voor hackers vaak gemakkelijk te vinden via Google of LinkedIn of zelfs via een partner. Doordat de malware specifiek voor één persoon (de zogenaamde patient zero) is ontwikkeld en daarin uniek is, is deze vorm van malware vaak onmogelijk te detecteren voor een antivirus programma: 0% kans.
Wanneer de APT de computer van patient zero heeft geïnfecteerd, kan het vanuit deze pc zich langzaam gaan verspreiden over de rest van het netwerk. Vaak onzichtbaar voor de IT beheerder omdat de malware zo ontwikkeld is dat het continu muteert. Hierdoor blijft hij vaak lang ongezien.
Wanneer de APT het netwerk is binnengedrongen, kan het zich zo onopvallend gedragen omdat APT's vaak toegang verwerven tot legitieme protocols en credentials. Het is daarom ook niet opmerkelijk dat slecht 40% van de APT-aanvallen wordt ontdekt, vaak zitten deze virussen dan al jaren op het systeem zonder ervan op de hoogte te zijn.

Aanpak
Is er dan echt niets te beginnen tegen een APT aanval? Laten we voorop stellen dat het heel moeilijk is om een aanval te voorkomen, maar er zijn zeker wel maatregelen die je kunt nemen om de kans dat je geïnfecteerd raakt te minimaliseren of de verdere verspreiding van een APT te zo klein mogelijk te maken. Een antivirus programma binnen je systeem en netwerk is de minimale standaard. Om je effectief te kunnen weren tegen Advanced Percieved Threats heb je een gedegen aanpak nodig en een evaluatie van de huidige beveiligingsstrategie. De drie belangrijkste factoren zijn: Voorkomen (Prevent), Opsporen (Detect) en Effectief Reageren (Respond Effectively).

Voorkomen
Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat de belangrijkste data, informatie of kennis is binnen jouw bedrijf, kortom jouw kroonjuweel. Als je dit weet, kun je gaan kijken naar wie er baat bij heeft om je kroonjuweel te kapen. Het is namelijk belangrijk om te weten wie jou zou willen aanvallen om jezelf goed te kunnen verdedigen.
Als je dat in kaart heb gebracht, moet je goed nagaan wie er binnen de organisatie toegang heeft tot deze informatie. Welke werknemers hebben directe toegang tot de informatie en via welke weg hebben ze toegang?
Een ander belangrijk aspect bij het voorkomen van een APT, is het informeren van je werknemers. Het klinkt misschien ridicuul maar het is ontzettend belangrijk om je werknemers erop attent te maken dat ze niet zomaar een USB-stick in hun laptop moeten stoppen, of een link in een e-mail moeten aanklikken, want een virus zit binnen no-time op je computer. Zelfs via online advertenties kunnen APT's of andere malware jouw netwerk betreden.
Blijf op de hoogte van de laatste trends als je weet waar aanvallen vandaan kunnen komen. Zorg ervoor dat je die IP-adressen blokkeert en zorg ervoor dat de toegang van de aanvallers tot je netwerk geminimaliseerd wordt.

Opsporen

Zoals eerder genoemd, is het opsporen van APT's een behoorlijk lastige klus. Door de vele mutaties die zij maken, kunnen ze zich razendsnel en onopvallend verspreiden over jouw netwerk. Het is daarom ook belangrijk dat bedrijven beter gaan kijken naar het gedrag van het virus dan naar het uiterlijk of de vorm van het virus, maar er bestaat ook nog zoiets als sleeper malware. De malware ontwaakt pas na een aantal weken of maanden na de infectie.
Het testen van de systemen en netwerken voor APT's is daarom niet optioneel maar essentieel. Als een organisatie zich serieus wil weren tegen APT's moet men regelmatig de beveiligingsprotocollen, processen en medewerkers testen met een gesimuleerde APT. De tests moeten de logistieke (systemen, netwerken, applicaties etc.), de fysieke (kantoren en faciliteiten) en werknemers (surfgedrag en phising-activiteiten) activiteiten omvatten. Regelmatig phishing en penetration tests uitvoeren op je netwerk zijn dan ook van groot belang.

Effectief Reageren
Er is geen 100% waterdichte oplossing om je te beschermen tegen APT's. Het is daarom belangrijk dat bedrijven goed evalueren hoe zij het meest effectief kunnen reageren wanneer een dergelijk virus in hun systeem zit. Snel en effectief opsporen, maakt het grote verschil. Het is daarom belangrijk om als bedrijf een Computer Incident Response Plan te hebben waarin duidelijk de rollen en verantwoordelijkheden worden gedefinieerd die robuust en getest is.

Conclusie
Het herkennen en erkennen van de feiten in belangrijk. Weet wie je vijand kan zijn en ga hiervan uit bij het ontwikkelen van het beveiliging plan. Essentieel hierin is het betrekken van je medewerkers. Een goed ontwikkeld communicatieplan helpt dat de gebruikers inzien wat de gevaren zijn en hoe ze deze kunnen identificeren, het zal hen helpen pogingen van spearphishing te doorzien. Onderhoud van de IT-omgeving door middel van gevoeligheidstesten en efficiŽnte patch management is een belangrijk middel om pogingen van APT's om op het netwerk te komen te minimaliseren. Privileges bij medewerkers op hun computers verwijderen en hen alleen toegang verlenen tot de data en applicaties die voor hen van belang zijn, helpt om de verspreiding te minimaliseren.
Een APT-aanval via penetratie simuleren, het testen en oefenen met TTP's die een APT-aanvaller zou gebruiken, zijn waardevolle trainingstechnieken voor het management en de IT-verantwoordelijken. Een goed bewustzijn van de situatie is van cruciaal belang wanneer je een effectieve beveiligingsstrategie wil implementeren. Zonder grondige kennis van de dreiging, zullen defensieve strategieŽn en uitgaven ineffectief of zelfs inefficiŽnt zijn. In het geval van een APT moeten de veiligheidsmaatregelen ontwikkeld worden waarbij zeer nauw gekeken wordt naar de 'identiteit' van de mogelijke aanvaller, hun vermogen om zich aan te passen en de middelen die zij in werking kunnen stellen om jouw kroonjuweel te bemachtigen.
Meer over APT is te vinden via:
Dell SecureWorks:
Chasing APT(1)
Article Dell Secureworks: Lifecycle of the Advanced Persitent Treath (2)
Aricle Dell Secureworks: Advanced Threat Protection with Dell SecureWorks Security Services (3)
http://www.secureworks.com/research/threats/chasing_apt/
http://www.secureworks.com/resources/articles/featured_articles/20120504gen/
http://www.secureworks.com/resources/articles/featured_articles/Advanced_Threat_Protection/
Van alles halen, (bijna) niets betalen...WINDOWS 8: POWER 8
Windows 8 - 0,5 MB - freeware
Mis je de oude Startknop in Windows 8, dan kan je die met Power8 terug op je dekstop zetten. Na installatie biedt dit progje snel toegang tot programma's, netwerk, systeembeheer, computer, plus toegang tot de slaapstand instellingen.
https://code.google.com/p/power8/
http://www.chip.de/downloads/Power8_56797104.html


WINDOWS 8: STARTSCREEN ANIMATIONS TWEAKER


Win8 - 0,38 MB - freeware
Wil je wat sleutelen aan de animatie die op je scherm verschijnt bij het opstarten van je Win8? Dat kan, met deze tool. Daarmee kan je vier schuifregelaars de beelden aanpassen die verschijnen wanneer je via de Windows toets het startmenu van Windows 8 wil oproepen.
http://www.chip.de/downloads/Start-Screen-Animations-Tweaker_57973616.html
http://winaero.com/comment.php?comment.news.146


WIN8: SYSTEM POWER SNELKOPPELINGEN
Win8 - 0,86 MB - freeware
Dit progje brengt verschillende snelkoppelingen op je Windows 8 metro screen, die voorheen gemakkelijk toegankelijk waren, zoals het beheer van je Computer, opnieuw starten of de slaapstand oproepen, enz.
http://www.chip.de/downloads/Win8-System-Power-Shortcuts_58014934.html
http://wall.jaysonragasa.net/wall/


WIN8: 7+ TASKBAR TWEAKER
Win7/8 - 0,36 MB - freeware
Deze tool is niet alleen voor Windows 8, maar ook voor WIndows 7; hij laat je toe om de taakbalk aan je eigen behoeften aan te passen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat een klik met de middenknop van je muis op een icoontje in de taakbalk, niet een nieuwe instantie van dit programma geopend wordt, maar een venster gesloten wordt, of de focus op een ander venster gelegd wordt, enz.
http://rammichael.com/
http://www.chip.de/downloads/7-Taskbar-Tweaker_38804910.html


WIN8: IMMERSIVE EXPLORER


Win7/8 - 0,58 MB - freeware
Dit is een knappe vervanger voor explorer in Windows 7 en Windows 8 in Metro-look, die meer taken aankan dan de standaard Explorer. De software belooft zich te focussen op de content in plaats van die achter nietszeggende icoontjes te verbergen.
http://www.julien-manici.com/immersive_explorer/
http://www.chip.de/downloads/-Immersive-Explorer_56932485.html


WIN8: SKIP METRO SUITE
Win8 - 0,18 MB - freeware
Geen voorstander van de Metro interface? Dan kan deze Skip Metro Suite je helpen, want je komt bij het opstarten van het OS rechtstreeks op de desktop terecht.
http://winaero.com/comment.php?comment.news.103
http://www.chip.de/downloads/Skip-Metro-Suite_57161686.html


WINDOWS 8: AERORAINBOW
Windows 7/8 - 0,4 MB - freeware
Met deze gratis software kan je de kleuren wijzigne van de geopende vensters, zodat zij passen bij het achtergrondkleurtje van je wallpaper. Voor wie van details houdt...
http://winaero.com/
http://www.chip.de/downloads/AeroRainbow_51242327.html


WINDOWS 8: 8STARTBUTTON
Windows 8 - 14,9 MB - freeware
Deze software sleutelt ook aan het tegeltjes-uiterlijk van Windows8, maar in plaats van die tegeltjes weg te toveren, en de oude startknop terug te halen, worden de tegels IN de startknop gecombineerd. Een leuk ideetje.
http://www.chip.de/downloads/8StartButton_57597380.html
https://www.totalidea.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PHOLIUM
iPad - 6,9 MB - freeware
Een pracht van een tool waarmee je zelf heel simpel een e-book kan maken van je favoriete foto's. Bij Makeuseof vind je een heel goede handleiding hoe je het doen moet.
http://www.makeuseof.com/tag/create-photo-ebooks-pholium-ipad/
https://itunes.apple.com/us/app/pholium/id479334940?mt=8


VRIJDAGA ALTERNATIEVE OS: NOKIA READING

Windows Phone - freeware
Met Nokia Reading heb je als het ware een hele boekenwinkel in je broek- of vestzak. Je kan doorheen duizenden e-books bladeren, het boek naar keuze kiezen, downloaden, en meteen beginnen te lezen. Er zijn honderden titels die je gratis mag downloaden.
http://www.nokia.com/gb-en/apps/nokia/reading/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is gemakkelijker om voor je principes te vechten, dan ze na te leven.
-Alfred Adler-