Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
1/11/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar
netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 773 van 27/10/2012Gegroet lezer,

Een spannende week, toch op het gebied van nieuwe technologieŽn en toestellen die gelanceerd werden. Enerzijds een hele reeks aankondigingen bij Apple, waaronder de lang verwachte iPad Mini, en anderzijds de officiŽle lancering van Windows 8, en de Surface, het wondere toestel van Microsoft. Wij hopen alvast binnenkort een nieuwe laptop op de kop te kunnen tikken met het nieuwe Windows erop (wie weet wel een Surface?) en u dan snel nieuwe tips te kunnen geven over de werking met dit toestel. Ondertussen kan u voor reviews van zowel de Apple nieuwigheden als die van Microsoft terecht bij verschillende websites, waarvan wij er u enkele aanreiken in dit nummer.

Verder deze week onze voortzetting met de reeks gruwelgames. Verschillende lezers hebben ons gevraagd: "Maar wat hebben jullie toch met die vieze games?" Wel, volgende week is het toch Halloween? Wij willen onze lezers alvast in de sfeer brengen!

Veel leesplezier gewenst, niet te hard huiveren, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

P.S. Denkt u er nog aan om ons uw lijstje met Nederlandstalige sites te sturen (privé-initiatief) voor onze Netties-trofee? Het adres: redactie@netties.beNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NEDERLANDSE POLITIE WIL COMPUTERS MOGEN HACKEN
Search & Destroy. Als echte spionnen...

Bij sommige voorstellen die bij de overheid ingediend worden, vraag je je echt af of men zich wel de vraag gesteld heeft: heiligt het doel echt de middelen? Bij een voorstel van het Nederlands ministerie van Justitie gaan die middelen immers erg ver. Inbreken in computers, spyware installeren, computers doorzoeken, data vernietigen... Ook voor computers buiten Nederland. En dat zonder met het land waar de computer zich bevindt te overleggen. Een beetje vergaand, niet?

Het is de Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom die het voorstel aanklaagt, en andere landen oproept om zich tegen het voorstel te verzetten. Volgens BOF zou de

Nederlandse politie het recht krijgen om in alle computers, ook mobiele telefoons, van computers die zich op Nederlands grondgebied bevinden. Maar kan niet vastgesteld worden waar een computer zich bevindt, zoals wanneer die via Tor werkt, dan moet de Nederlandse politie geen verzoek tot internationale samenwerking indienen bij het land in kwestie, maar mag hij gewoon zijn gang gaan. En als de Nederlandse politie dit mag doen bij computers in het buitenland, dan zouden buitenlandse overheden, aldus BOF, dat ook mogen doen bij Nederlandse computers. Wat alle computer onveilig maakt.

Kortom, aldus BOF, een voorstel dat het internet en de samenleving onveiliger maakt, in plaats van veiliger, wat eigenlijk de bedoeling is van het wetsvoorstel. Vandaar de oproep naar andere landen om zich tegen het voorstel te verzetten.

Meer bij BOF, en bij Tech Dirt vind je een hele discussie over het onderwerp (2)
https://www.bof.nl/2012/10/18/dutch-proposal-to-search-and-destroy-foreign-computers/
http://www.techdirt.com/articles/20121018/04092220748/dutch-propose-powers-police-to-break-into-computers-install-spyware-destroy-data-anywhere-world.shtml


FOD EN BAF STRIJDEN SAMEN TEGEN PIRATERIJ
BAF verzamelt, FOD beslist

De overheid moet de burger beschermen. Alle burgers. En alle burgers zijn gelijk. De ene burger moet dezelfde bescherming krijgen als de andere. En dus moet dezelfde inspanning geleverd worden bij die bescherming, en mag de ene, die per toeval een intellectueel eigendomsrecht heeft (een artiest die een song heeft gemaakt), niet beter beschermd worden dan de ander (een mens die in een verkommerde buurt woont). Toch lijkt het erop dat de eerste meer bescherming krijgt dan de tweede.

En daarbij gebruiken we opzettelijk het woord "lijkt". Het is in elk geval een indruk die gewekt wordt, wanneer je leest hoeveel geld de overheid uittrekt om inbreuken op intellectueel eigendom in te dijken, welke middelen daarbij ingezet worden (die soms op het randje van het toelaatbare zijn, zoals deep packet inspection), wie de bewijslast aandraagt, en welke verweermiddelen de burger heeft.

Zo werd verleden week in een nietszeggend persbericht aangekondigd dat de FOD Economie gaat samenwerken met BAF (Belgian Anti-Piracy Foundation) om de strijd tegen piraterij en namaak op het internet op te voeren. Daarbij wordt verteld dat BAF op het internet op zoek gaat naar menden die inbreuken plegen, en die informatie dan doorspeelt aan de FOD Economie. Die zou dan wel onafhankelijk beslissen of een onderzoek moet volgen.

Het geheel zou moeten leiden tot minder online fraude en "een groter legaal aanbod". Noem ons cynisch, maar deze maatregel zien wij echt niet leiden tot meer aanbod - dat moet komen van positieve samenwerking met auteursrechtenmaatschappijen, zodat aanbieders zoals Apple met zijn iTunes, Telenet, Belgacom, meer films en feuilletons on demand kunnen aanbieden. Vergeet niet dat BelgiŽ een van de weinige landen is waar je nog altijd geen iTunes films/feuilletons afdeling hebt. Archieven zouden moeten geopend worden, ook van een nationale "openbare" omroep zoals VRT - want de stukken in die archieven werden met belastinggeld aangemaakt. Dat moet niet gratis zijn, maar ze moeten tenminste te raadplegen zijn. Dat pas zal leiden tot een groter legaal aanbod, waardoor de gebruiker niet langer naar piraatsites zal grijpen. Een grotere repressie van piraten, gewone burgers die al eens illegaal een filmpje bekijken, zal dat niet doen.

Maar misschien bezien wij het verkeerd en doen wij de FOD Economie en BAF wel onrecht aan. We worden echt graag verbeterd!
http://www.presscenter.org/nl/pressrelease/20121017/de-strijd-tegen-piraterij-en-namaak-op-internet-wordt-opgevoerd
http://economie.fgov.be/nl/binaries/20121017_pb_strijd_piraterij_namaak_internet_opgevoerd_tcm325-201990.pdf


NIEUWE TWITTER-KLOON HEET #PHEED
Commercialiteit ten top

Toen Twitter opgestart werd, had het niet echt een business model - tenzij ooit geld te winnen met reclame. De laatste maanden is het dapper aan het werken aan manieren om geld te verdienen, maar kan daarbij op flinke kritiek rekenen van waarnemers, die Twitter verwijten teveel te werken aan verbeteringen ten voordele van bedrijven, en ten koste van de gewone gebruiker. De gebruiker echter zelf trekt zich daar niet veel van aan, en blijft "zijn" Twitter netjes trouw.

Die kritiek heeft zich wel vertaald in de oprichting van een "alternatieve" Twitter, die volkomen open is: App.net. Maar tot op heden zijn het vooral de geeks die zich daar aangemeld hebben, en ontbreken de opmerkingen tussendoor, het gewoonlijke gekwetter dat Twitter zo leuk maakt.

En nu is er een tweede alternatief voor Twitter gelanceerd: Pheed. Dat laat er geen twijfel over bestaan dat het wel degelijk commerciŽle bedoelingen heeft, want het heeft een duidelijk business plan: PHeeders kunnen geld vragen voor hun content - de tekstboodschappen, foto's, audio, video, live uitzendingen die zij produceren. Maar ze kunnen het ook gratis doen natuurlijk. Een Pheeder kan tussen 1,99 tot 34,99 euro vragen per maand. En de helft daarvan gaat naar Pheeed zelf - in ruil voor de bandbreedte, het verwerken van de betaling.

Het geheel is echt afgekeken van Twitter, met volgers, volgelingen, een profiel - alleen heet het anders uiteraard, en is een tweed een pheed, enz. Maar voor de rest heb je ook favorieten, suggesties wie je volgen moet, enz. Moet Twitter misschien geen proces inspannen tegen Pheed, wegens plagiaat?

Om zelf eens uit te proberen. Uiteraard kan je ook gewoon, zonder te betalen, een account aanmaken.

O ja. Onze senioren behoren in elk geval niet tot de doelgroep van Pheed. Want bij het invullen van het formulier voor het aanmaken van je account, gaat de teller bij je geboortedatum niet verder terug dan 1940. ...
http://www.pheed.com
http://www.forbes.com/sites/ilyapozin/2012/10/18/is-pheed-the-new-twitter/
http://www.marketingpilgrim.com/2012/10/what-in-the-world-is-pheed.html


GOOGLE NGRAM UPDATE...
...en wat meer uitleg over Chromevox

Google zelf had niet verwacht dat er zoveel belangstelling voor zou bestaan, maar de Ngram Viewer voor Google Books blijkt een onverwacht succes bij het grote publiek. Met deze tool kan je een analyse maken van het gebruik van een bepaald woord in de door Google ingescande boeken, door de jaren heen. En blijkbaar is dat iets wat niet alleen wetenschappers graag doen, maar ook de gewone mens, want er zijn, sinds de lancering van de tool in 2010, al meer dan 45 miljoen grafieken gecreŽerd.

De tool heeft nu een update gekregen, waardoor hij niet alleen kan putten uit een veel bredere bron van boeken, maar ook slimmer werd, en bijvoorbeeld kan herkennen of een woord als werkwoord of zelfstandig naamwoord gebruikt werd. En hij spreekt nu ook Italiaans, naast Engels, Chinees, Spaans, Frans, Duits, Hebreeuws en Russisch. Nederlands heeft hij nog niet geleerd. (1)

Een tweede bericht betreft ChromeVox. Google heeft een video gepost over deze tool, waarin meer uitleg gegeven wordt over de werking ervan. ChromeVox is een tool die het web toegankelijker moet maken voor mensen met een visuele handicap, doordat hij voorleest wat er op het scherm staat. Een screenreader dus, in de vorm van een extensie voor de Chrome browser. Daarbij is het de bedoeling dat hij ook alle web-apps, dus de speciale toepassingen die in de browser draaien, kan voorlezen en dus toegankelijker maakt voor de gewone gebruiker (2).

Je ziet: bij Google blijven ze niet bij de pakken zitten!
http://techcrunch.com/2012/10/18/google-books-ngram-viewer-20/
http://www.webpronews.com/google-talks-about-its-chromevox-accessibility-extension-video-2012-10


MOZILLA BRENGT SOCIAAL API UIT VOOR FIREFOX
Delen, maar toch je privacy behouden

Mozilla, de organisatie achter de Firefox browser, heeft een nieuwe tool uitgebracht voor die browser, waarmee je dingen delen kan met anderen. Voor die tool werd meteen ook een Social API platform uitgebracht, en het is Facebook, dat met zijn Facebook Messenger al meteen deze API zal uittesten. Andere diensten zouden volgens Mozilla snel volgen.

Wat wil dit concreet zeggen? Dat je vanuit je Firefox browser kan interageren met je contacten in de sociale netwerken. In het geval van Facebook Messenger, zal je dus een gesprek kunnen voeren met anderen, va de IM dienst van Facebook, maar moet je daarvoor niet op de site van Facebook staan - het geschiedt dus in jouw Firefox browser.

Daarbij beklemtoont Mozilla dat de privacy van de gebruiker op de eerste plaats komt. Een van de belangrijkste kenmerken van de Social API is dat data enkel gezonden worden nar een sociaal netwerk wanneer jij dat wil. De nieuwe sociale functies zijn dus echt opt-in, en worden enkel geactiveerd wanneer je een sociale netwerksite bezoekt en daar uitdrukkelijk de tool activeert.

Een andere manier om die privacy te beschermen, is de "Recommend" button (aanbevelen). Vele websites hebben op hun pagina een button om content te delen met vrienden via Twitter, Facebook, Reddit, enz. Dat sociale netwerk in kwestie kan dan zien vanop welke pagina je deze content gedeeld hebt, en dus ook volgen welke websites jij bezoekt. Door deze "Recommend" functie nu in Firefox te zetten, kan je nog altijd de content delen met je sociale netwerken, pagina's "liken", maar het sociale netwerk kan je niet volgen. En doordat de Recommend button (voor Facebook is het een Like button) in de adresbalk komt te staan, kan je pagina's delen, zelfs indien er geen button op de pagina zelf staat.

Een knappe ontwikkeling. Meer hierover lees je in het blog van Mozilla.
https://blog.mozilla.org/privacy/2012/10/22/being-social-with-privacy-in-mind/FRANSE MEDIA WILLEN NIET DOOR GOOGLE NEWS GEÏNDEXEERD WORDEN.
Betaal ons of anders...

Franse uitgevers van kranten en andere nieuwsmedia willen dat zoekmachines voortaan een licentie nemen op (lees: betalen voor) hun nieuws dat op het internet te vinden is. Frankrijk staat daar trouwens niet alleen mee: eerder had ook al de Franstalige Belgische pers geŽist van Google dat de zoekmachine zou betalen voor toegang tot de online krantenartikelen.

Je herinnert je wellicht nog wat toen gebeurde: er volgde een proces, Google werd veroordeeld, maar besloot daarop heel consequent om alle Franstalige, Belgische kranten uit Google News te verwijderen. Nu de Franse kranten een identieke eis stellen, was het antwoord van Google te verwachten: neen, wij betalen niet, dan verwijderen wij liever de kranten uit onze zoekresultaten.

De volledige reactie van Google zelf kan je op de site van Google lezen (1). Daarin wijst Google er o.a. op dat zijn handelswijze in het voordeel werkt van de mediasites, zoals vier miljard bijkomende clicks bezorgen. Er wordt ook fijntjes op gewezen dat de Britse krant The Times na een tijd afstand genomen te hebben van Google, op die beslissing terugkwam, omdat hij gewoon niet zonder het verkeer kon: 30 tot 40% was afkomstig van de search.

De Franse regering en culturele instellingen lijken anderzijds wel oren te hebben voor de verzuchting van de Franse media, en steunen die. Een affaire om te volgen dus.
http://googlepolicyeurope.blogspot.be/2012/10/the-facts-about-our-position-on-french.html
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/10/google-threatens-to-cut-french-media-out-of-news-search/OFFICE WEB APPS NU BESCHIKBAAR VOOR ALLE SKYDRIVE GEBRUIKER
Nieuwe versie meteen ook handiger op de iPad

Ja, wij weten wel degelijk dat er dinsdagavond nieuwigheden te rapen vielen aan de kant van Apple. Maar wij wachten even tot morgen, om de reacties te noteren wanneer het eerste gejuich weggestorven is. Ondertussen dus de gewone zaken.

Je kon al een paar maanden de Office Web Apps voor SkyDrive testen, en nu is het label "Preview" officieel verwijderd van deze tools, zodat ze voor iedereen met een SkyDrive account beschikbaar zijn -maar ook voor mensen met een Outlook.com account. Voortaan heb je dus web gebaseerde versies van Word, Excel, OneNote en PowerPoint.

De tools werden bovendien van enkele updates voorzien, waarin de bemerkingen van de testers verwerkt werden. En er is nu een optie aan toegevoegd die de Office Web Apps wel erg interessant maken: samenwerken via het web aan PowerPoint presentaties, verbeterde ondersteuning voor aanraakschermen. En ze zijn ook beter te gebruiken op de iPad.

Nog andere aankondigingen, zoals vermeld op het Office Web Apps blog, zijn de ondersteuning voor het bekijken en maken van commentaren in Word documenten, nieuwe tools voor de opmaak van de pagina en van afbeeldingen, en ook, heel handig, de tool om het aantal woorden te tellen in een document.

De Excel Web App doet alle taken die je vaak gebruikt in de klassieke versie van Excel, zoals cellen samensmelten, kolommen automatisch aanpassen, AutoSum; nieuw is de mogelijkheid om spreadsheets rechtstreeks vanuit je browser af te drukken.

Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen wij je graag naar het Microsoft blog. Het is in elk geval een handig pakket tools om online te werken aan je documenten. En het is een reden te meer om OneNote uit te proberen, de verzamelplek voor je ideetjes. Aan de slag maar!
http://blogs.office.com/b/officewebapps/archive/2012/10/22/updated-office-web-apps-now-available-to-all.aspx
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=6E36A5AF-A137-E7BF-63F1636C6DCF8C05
http://office.microsoft.com/en-us/web-apps/


NIEUWE WOORDJES LEREN: NA BYOD NU COPE
Private mobiele toestellen in de bedrijfsomgeving

Je hebt wellicht al gehoord van de "BYOD" trend, wat staat voor Bring Your Own device. Daarmee wordt gedoeld op de trend in onze maatschappij waarbij steeds meer mensen hun eigen (mobiele) toestel gebruiken voor zowel werk als privé. Je gaat toch niet met twee smartphones tegelijk rondlopen, niet? En het is gemakkelijker om al je documenten op je laptop of tablet te hebben staan, die je dan overal met je meeneemt.

Het is een trend die de grenzen tussen bedrijf en privéleven doet vervagen. Het is ook een trend die voor de IT afdeling van bedrijven een vloek en een zegen is. Een zegen, omdat de gebruiker het beste zelf met zijn eigen toestel kan omgaan, het onderhoud ervan zelf doet en zo de IT-afdeling ontlast van het uitvoeren van updates enz. Een vloek, omdat het een enorm risico inhoudt voor het verlies van data. Wat als zo'n toestel gestolen wordt - met de geheimen van het bedrijf erop? Voor vele IT-afdelingen is dit dan ook een reden om de informatie zelf niet meer op de toestellen te laten staan, maar alles in de Cloud te zetten - maar dat is voer voor een ander artikel.

Nu is er echter een nieuwe trend aan het ontstaan, die deze problematiek anders benadert, en de bedrijven terug meer controle geeft over wat er op het toestel gebeurt met bedrijfsgegevens: COPE of Corporate Owned, Personally Enabled. Daarbij koopt het bedrijf het toestel en blijft er de eigenaar van, maar krijgt de gebruiker om, binnen de mate van het redelijke, alle toepassingen erop te installeren die hij wil. Dat heeft bepaalde voordelen. Want waar bij BYOD de gebruiker het toestel en de toepassingen zelf koopt, en het bedrijf die kosten terugbetaalt (retail prijzen) kan bij COPE het bedrijf toestellen aan groothandelsprijzen aankopen.

Een interessant artikel, waarin de voor- en nadelen van BYOD en COPE naast elkaar gezet worden, vind je bij ReadWrite.(1) Ja, je leest goed: het is niet langer ReadWriteWeb (een naam die niemand goed kon uitspreken), de naam van het befaamde blog werd verkort. Maar de interessante inhoud is gelukkig gebleven. (2)
http://readwrite.com/2012/10/19/forget-bring-your-own-device-try-corporate-owned-personally-enabled
http://readwrite.com/2012/10/22/editors-note-welcome-to-the-new-readwrite


EN HOE ZIT HET MET BTW OP E-BOEKEN?
Gelijkschakeling binnen EU blijkt noodzaak

Wie een beetje boekhouding kent, weet dat BTW staat voor Belasting op Toegevoegde Waarde. Een handelaar koopt een product in voor 20 euro + 21% BTW, dus daar gaat 4,2 euro. Hij verkoopt het aan 30 euro +21% BTW, dus 6,3%. Het verschil tussen die beide BTW bedragen, 2,1 euro dus, gaat naar de staat. Daarom heet het dus "belasting op toegevoegde waarde".

Voor de eindgebruiker telt eigenlijk alleen het eindresultaat, BTW inbegrepen. Hij betaalt dus 36,3 euro voor iets dat netto 30 euro kost. Nu is het zo dat niet alle BTW-tarieven in alle landen gelijk zijn. Wanneer hij datzelfde voorwerp in een ander land zou kopen, waar slechts 12% BTW toegepast wordt op dergelijke artikelen, zou hij maar 33,6 euro moeten betalen. Elke lidstaat is immers verplicht om een laag en middelhoog tarief toe te passen. De 21% BTW in BelgiŽ bijvoorbeeld is de 19% in Nederland. En op sommige voorwerpen worden gunsttarieven van BTW toegepast, zoals op bouwwerken aan particuliere woningen die ouder zijn dan 10 jaar (6%), en boeken en kranten.

Maar hoe zit het nu met de verkoop van producten via het internet? Welk tarief moet een Belgisch bedrijf aanrekenen voor goederen die het aan de eindgebruiker verkoopt in bijvoorbeeld Engeland? Dat leidt tot heel wat scheve situaties; zo blijkt het dat Amazon boeken verkoopt aan Britse gebruikers met een 20% BTW tarief, maar omdat het gevestigd is in Luxemburg zou het slechts 3% BTW moeten overhandigen aan Luxemburg.

De Britse krant The Guardian pakt uit met een artikel over deze scheef gegroeide situatie. Een ingewikkelde materie, die eerder voer is voor boekhouders en cijfermannetjes...
http://www.guardian.co.uk/technology/2012/oct/21/amazon-forces-publishers-pay-vat-ebook


NIEUWE TOESTELLEN VOOR APPLE
En iedereen wil ze meteen kopen

Zoals beloofd vandaag een samenvatting van de nieuwe toestellen die Apple dinsdagavond voorgesteld heeft. Er is de zo lang voorspelde iPad mini, met een scherm van 7,9 inch (19,75 cm), mobiel internet en een batterij van 10 uur. Alle gewone iPad apps kunnen op de mini draaien. Prijzen gaan van Ä329 voor 16 GB en Wifi tot Ä659 voor 64 GB mét 3G internetverbinding.

Er is ook een nieuwe iPad 4 - 6 maanden nadat de iPad 3 voorgesteld werd. Die kost dan weer tussen de Ä499 voor 16 GB en WiFi, en de Ä829 voor het model met 64 GB en mobiel internet. Tegelijk werd de iPad 2 goedkoper: 399 voor 16 GB Wifi, 529 Ä voor 16 GB met mobiel 3G internet.

Verder zijn er een nieuwe iMac, het desktop model van Apple. Die heeft een harde schijf van 1TB of 3 TB en kost Ä 1.379 voor het model met 2,7 GHz quadcore processor, of Ä 1.579 voor 2,9 GHz processor. En er is een MacBook Pro met Retina display, 2,5 GHz processor en tot 769 GB geheugen. Hier worden prijzen genoemd van Ä1.779 voor 2,5 GHz processor en 128 GB geheugen, en Ä 2.079 voor 256 GB geheugen. Andere prijzen voor groter geheugen of processor op aanvraag. Alle informatie vind je op de website van Apple zelf.

Tot zover de informatie. En is er dan geen kritiek, horen we vragen? "jullie schrijven toch altijd zo anti-Apple?" Het is een verwijt dat ons zo vaak voor de voeten geworpen wordt, en dat wij dan als volgt . Onze kritiek gaat niet om de Apple producten op zich, als wel om het gesloten ecosysteem, en vooral de hype en idolatrie rond de producten - ballonnetjes die wij trachten te doorprikken, om de lezer met zijn voeten op de grond te houden.

Ook in dit geval. Zoals je uit de bovenstaande prijzen kan afleiden, zijn het geen goedkope producten. Een laptop die 2000 euro kost, dat koop je niet elke dag. Ik persoonlijk koop een laptop, en gebruik die tot hij stuk is, de processorkracht of het geheugen niet meer volstaat, of tot er een compleet nieuwe versie van een OS uit is. Ik zal geen nieuwe laptop gaan kopen, omdat een fabrikant zoals Dell een nieuw toestel uit heeft. Voor mij is een laptop geen hebbeding. En daarin verschil ik dan met de échte liefhebbers van Apple producten, die meteen klaar staan om een nieuwe MacBook Pro van 2000 euro en meer te kopen, gewoon omdat hij slanker is dan de vorige. En die nu meteen klaar staan om de nieuwe iPad 4 te kopen, alhoewel hun iPad 3 nog maar 6 maanden uit is. En wellicht nog zo gek zijn om ook een iPad mini te kopen, om aan de collectie toe te voegen. En waarom geen iMac, zo slank voor op het bureau? Welnu, van mij mogen ze. Als ze toch 5.000 euro en meer teveel hebben...

Om met een nootje humor te eindigen: PandoDaily zette de humoristische tweets over de lancering op een rijtje...
http://www.apple.com/benl/ipad-mini/overview/
http://www.apple.com/benl/
http://pandodaily.com/2012/10/23/everything-you-need-to-know-about-the-only-apple-recap-you-need-to-read/


GOOGLE DRIVE APPS VERKRIJGBAAR IN CHROME WEB STORE
Krijgen ook nieuwe naam

Eerder deze week hadden wij het over de Office Web apps van Microsoft, die gecombineerd worden met je SkyDrive, je virtuele ruimte in de cloud waar je alle documenten bewaren kan. Maar ook Google heeft een dergelijk aanbod, namelijk de Google Documents, Spreadsheets en Presentations, gecombineerd met je online opslagruimte in Gmail.

Over dat aanbod van Google viel deze week ook wat nieuws te vertellen. Want voortaan gaan die tools door het leven als Docs, Sheets en Slides. Zij zijn bovendien verkrijgbaar als apps, in de Chrome Web Store. Dit zorgt ervoor dat zij, na installatie, als snelkoppelingen in je Chrome browser te zien zijn telkens je een nieuw tabblad opent. Gebruik je niet alleen Chrome als browser, maar ook Chrome als besturingssysteem op een Chromebook, dan zie je deze apps ook standaard in jouw map staan.

Op Google Drive kan je meer dan 30 soorten documenten openen, rechtstreeks vanuit je browser zonder het programma geïnstalleerd te hebben op jouw computer; inbegrepen video, Adobe Illustrator en Photoshop. Wat toch wel handig is - je hebt niet alleen je documenten altijd bij de hand, je kan ze ook altijd bewerken, op elke computer. (1)

En dat is waar iCloud van Apple volgens waarnemers tekort in schiet. In een artikel bij Macworld.com wordt aangeklaagd dat Apple zijn iCloud, het alternatief voor Google Drive, niet goed overdacht heeft. Documenten worden bijvoorbeeld bewaard in de app waarmee ze aangemaakt zijn, wat op het eerste zicht logisch lijkt. Maar wat niet goed is, is dat je ze niet kan oproepen vanuit een ander programma. Een tekstbestand bijvoorbeeld (.txt) zou je in verschillende programma's kunnen bewerken, maar bij iCloud kan je dat niet. Bovendien is iCloud niet voorzien op online collaboratie aan documenten, en dat is toch een van de grote pluspunten waarvoor de cloud geroemd wordt. Maar lees zelf het artikel (2)
http://googleenterprise.blogspot.co.uk/2012/10/one-click-to-docs-sheets-and-slides.html
http://www.macworld.com/article/2012139/icloud-sharing-done-wrong.html


SURFACE: EEN GEVAL APART
Eerste besprekingen Surface lopen binnen

Toen Microsoft zijn Surface voorstelde, kreeg het heel wat belangstelling. Is dit de toekomst van computing? De vormfactor is immers heel intrigerend. Het is een laptop én tablet. Het is een werktoestel, én een hebbeding. De luxe van het amusement op de tablet, gecombineerd met de mogelijkheid om echt dingen te doén op het ding: typen, bewerken, documenten aanmaken en wijzigen.

Ondertussen zijn de eerste Surface toestellen in de handen terecht gekomen van verschillende tech blogs, die ze mochten uittesten. En waar Microsoft niet echt een geschiedenis heeft als hardware fabrikant, blijken de reviews toch erg positief te zijn. Gizmodo spreekt zelfs in termen die normaal gezien voor een Apple toestel voorbehouden worden als het over stijl gaat. Het gebruik van de Surface in zijn verschillende standen is heel intuïtief: gebruik hem als een laptop met klavier om een document te maken. Sla de cover om, verberg het klavier, en je hebt een tablet om in je handen te houden, of op een tafel neer te zetten om een filmpje te kijken.

Vooraleer jij of ik het ding in handen kunnen houden, zal het nog even duren. Maar de testers zijn het eens over de hoge kwaliteit van de afwerking van het toestel. En dat het echt wel een nieuw "soort" toestel is. Een tablet waarmee je functioneel kan werken. De "levende" tegeltjes op het starscherm, die je meteen vertellen wat er voor nieuws is in bepaalde apps, worden geapprecieerd. Van amusement (het bekijken van een filmpje) overschakelen naar werken (Microsoft Office suite, on of offline) voelt natuurlijk aan, aldus de reviews. De bediening is super simpel via het Metro OS met zijn tegeltjes.

Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Er is kritiek te horen. Het klavier bijvoorbeeld, maar dan wel het touchklavier, niet het "echte" klavier met druktoetsen dat je ook kan krijgen, mits betaling van een meerprijs. Ook kritiek is er voor de versie van Windows 8 die er op deze startmodule te vinden is, Windows RT. Die ziet eruit als de echte Windows RT, maar mist veel mogelijkheden. Opvallend vonden wij wel het feit dat er in de review geklaagd werd over het feit dat je bij Windows RT enkel apps kan installeren die je in de Windows RT app store vindt. Maar dat zou de bezitters van een iPad of iPhone toch bekend in de oren moeten klinken...

Lees de uitgebreide besprekingen bij Gizmodo, Anand Tech en All Things D.
http://gizmodo.com/5953866
http://www.anandtech.com/show/6385/microsoft-surface-review
http://allthingsd.com/20121023/hardworking-tablet-with-pc-chops/


TWITTER ALS TOOL VOOR KIJKCIJFERS
... en waarom niet een stuk componeren via Twitter?

Twitter is niet meer uit ons leven weg te denken. Een avondje tv kijken zonder commentaar te geven op wat er in Terzake, Kruitfabriek, Reyerslaat gezegd wordt, is er niet meer bij. Punten gevan aan deelnemers van wedstrijden zoals Belgium's Got Talent, So You Think You Can Dance, doen we met zijn allen. En daarom is het eigenlijk geen gek idee om Twitter te gaan gebruiken als tool voor de populariteit van programma's.

Dat is alvast wat de Japanse dienst Video Research, die de kijkcijfers meet, van plan is: de populariteit meten op basis van het aantal keren een programma vermeld wordt (mentions) op Titter. Een idee dat Twitter zelf eigenlijk ook ziet zitten, want het heeft de dienst toegang gegeven tot zijn API om de dienst van de nodige data te voorzien. (1)

Waar deze toepassing eigenlijk best nuttig is, zijn andere Twitter-diensten toch wel een beetje gek. Zoals deze: wat als je zelf een kort stuk kon componeren, en dat dan laten uitvoeren door een wereldbekend orkest? Dat is wat Tweetphony wil doen. Jij componeert een "tweet-song", en op vrijdag 26 oktober zullen de beste songs gebracht worden door een Nederlands orkest, tijdens een 9 uur lang concert dat in streaming uitgezonden wordt. Meedoen? Ga naar het tweede adres (2) en componeer daar je song. Ben je tevreden over het resultaat, neem de song op die site op, en tweet hem naar je volgers. Die zien hem als een reeks noten in hun tijdlijn, om hem te kunnen beluisteren moet je op de Tweetphony site zijn. Meer uitleg bij WebProNews (3)

http://thenextweb.com/asia/2012/10/24/dentsu-owned-ratings-agency-begins-measuring-tweets-from-tv-shows-in-japan/
http://www.tweetphony.nl/index.php?lang=en
http://www.webpronews.com/dutch-orchestra-wants-to-play-your-tweeted-masterpieces-2012-10


NEWS.ME PUT NIET MEER UIT TWITTER VOOR FEEDS
Nieuwe regels Twitter geen goed nieuws voor diensten

Enkele weken geleden kondigde Twitter aan dat het strenger gaat toezien op de toepassing van de regels voor het gebruik van de Twitter data. En dat heeft ertoe geleid dat verschillende toepassingen van derden hun eigen dienst hebben moeten aanpassen. Twitter laat bijvoorbeeld niet toe dat programma's niets anders doen dan de Twitter-functies gewoon te imiteren,, zonder toegevoegde waarde. En elke dienst die tweets vertoont, moet die in hun volledigheid tonen, met de bijkomende functies zoals reply, retweet, enz.

Dat leidt soms tot het verdwijnen van diensten of functies die eigenlijk wel best interessant zijn. Zo bijvoorbeeld News.me. Dat is een app, een news reader, die de beste tweets uit jouw tijdlijn verzamelt in een feed. En omdat het die tweets niet weergeeft in hun volledigheid, krijgt het geen toegang meer tot de Twitter API.

Nu hadden de makers van de app natuurlijk hun programma kunnen aanpassen, zodat de tweets toch op de juiste manieer weergegeven worden. Maar daar hadden ze bij Betaworks, het bedrijf achter News.me, geen zin in. Vooral nu, zoals ReadWrite weet te melden, het team ontwikkelaars zojuist de opdracht gekregen heeft om die andere sociale nieuwsdienst, Digg, in een nieuw kleedje te steken. Wij kijken alvast uit naar de nieuwe Digg!
http://readwrite.com/2012/10/24/twitters-new-rules-crush-another-great-app-newsme


GOOGLE GEEFT WHATBROWSER EEN UPDATE
en Duitsers kunnen hun huis onherkenbaar maken

Twee berichten over Google. Je dacht toch niet dat er een dag voorbij zou gaan zonder dat wij het over de zoekgigant hebben? Om te beginnen is er de update van Whatbrowser.org. Dat is een website die eigenlijk de Chrome browser promoot, maar dat op een handige verkapte manier doet. Het principe is simpel: Google zegt dat, zelfs als je een andere browser gebruikt dan Chrome, je toch moet weten of je browser up to date is en welke alternatieven er zijn. Bezoek je bijvoorbeeld de site met een Firefox browser, dan krijg je de suggestie om Chrome, Opera of Safari te testen. Geen IE, gek genoeg.

De site kreeg nu een update, en werd helemaal in HTML5 gemaakt. Je kan de site in 43 talen bezoeken, en ze werkt ook op mobieel toestellen. Om even te bezoeken dus (1)

Een tweede bericht uit de Google-stal betreft eigenlijk een gezamenlijk initiatief van Google, Microsoft, Nokia en nog enkele andere bedrijven zoals Deutsche Telekom. Heel wat mensen, overal ter wereld, zijn niet echt gelukkig met het feit dat Google met zijn Streetview waarop je alle huizen zien kan, in groot detail. Een protest dat in Duitsland tot daden geleid heeft: het oprichting van een organisatie met een naam die onuitspreekbaar is, maar die er wel voor zorgt dat burgers een plek hebben waar zij met hun zorg over hun privacy terecht kunnen. Wie wil dat zijn huis onherkenbaar gemaakt wordt op de verschillende kaartendiensten, moet dit aan deze organisatie melden, die de klacht onderzoekt, en dan de nodige stappen neemt. In plaats van nieuwe wetten te stemmen, werd gewoon voor deze praktische oplossing gezocht. En eigenlijk zou dat zo moeten zijn, niet? Meer bij ZDNet.(2)
http://whatbrowser.org/
http://www.zdnet.com/google-microsoft-and-nokia-launch-one-stop-hide-from-maps-service-in-germany-7000006232/Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Volgende week veel nieuws over tablets!
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Neen, er bestaat geen app die van het scherm van je Android een zonnepaneel maakt en je toestel oplaadt...n
Een rapport van Symantec
http://bit.ly/OQ2Bum

*** Informatiebeveiligingsbedrijf Symantec heeft het product 'Symantec Endpoint Protection Small Business Edition 2013' op de markt gebracht voor kmo's. Die kunnen kiezen voor een installatie van het product bij hen op het bedrijf, of voor de cloud-optie om de beveiliging via het internet te laten gebeuren. Kmo's kunnen zonder meerprijs naar de cloud-beveiligingsdienst overstappen wanneer ze daar klaar voor zijn.
http://www.symantec.com/connect/blogs/threats-stop-business-we-stop-threats?om_ext_cid=biz_socmed_twitter_facebook_marketwire_linkedin_2012Oct_worldwide_SEPSBE

*** Computercriminelen worden steeds creatiever in het verspreiden van misleidende smartphone-apps. Het jongste voorbeeld is een Android-app die van je smartphonescherm een zonnepaneel zou maken om je batterij op te laden. In werkelijkheid laadt de app niet je batterij op, maar steelt die gegevens van je smartphone. Dat staat in het jongste maandelijkse rapport van het digitale informatiebeveiligingsbedrijf Symantec.
http://www.symantec.com/connect/blogs/symantec-intelligence-report-september-2012?om_ext_cid=biz_socmed_belux_rd_091012_scom_socialmedia_SeptemberIntelligencReport

*** Ricoh presenteert iMobility, een professionele tool voor de iPad
Met iMobility reikt Ricoh een op-en-top professionele en mobiele oplossing aan die het werk van de externe medewerkers vereenvoudigt. iMobility valt onder de noemer van 'Ricoh Mobile Services', opgestart door Ricoh's IT Services dienst. Ricoh Mobile Services biedt bedrijven nieuwe diensten aan specifiek voor tablets.
http://www.youtube.com/watch?v=odhJA56_BN4
http://www.ricoh.be

*** Too good to be true?: Britse ingenieurs zetten lucht om in benzine
Een klein bedrijf uit het Noorden van Engeland heeft een revolutionaire technologie ontwikkeld waarmee lucht kan worden omgezet in synthetische olie. Experts noemen de technologische doorbraak – air capture genoemd - een 'mogelijke game changer in het gevecht tegen de klimaatverandering en de energiecrisis.'
http://www.zita.be/business/nieuws/1975120_too-good-to-be-true-britse-ingenieurs-zetten-lucht-om-in-benzine.html
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetVIKTOR - FALLING

[singer/songwriter] Heerlijke muziek, met een simpel arrangement van enkel een piano, en een meerstemmige zang. Deze song maakt deel ui van "Imagine Belgium" - ja, je hebt het god: we gingen weer op zoek naar Belgische artiesten op Soundcloud. De andere songs zijn al even verrassend, zoals Stoomboot van Samenzweringman. Om te ontdekken!
http://soundcloud.com/imagine-belgium/viktor-falling
http://soundcloud.com/imagine-belgium


LEGACY - MONKEY
[dubstep] Veel drums, knap opgebouwde intro naar opzwepende dubstep. Een Belgische band, waarvan je verschillende songs in streaming kan beluisteren bij Soundcloud.
http://soundcloud.com/legacybelgium
http://soundcloud.com/legacybelgium/05-monkey-straight-shoes


MAZE - COMFORTS ME
[singer songwriter] Je mag de song misschien wat amateurisme verwijten bij de opname, maar de stem van deze artiest uit Westerlo is zeker en vast te pruimen. Hij heeft twee songs op Soundcloud.
http://soundcloud.com/maze-belgium
http://soundcloud.com/maze-belgium/comforts-me-maze


PIASBELGIUM: SUSPICION
[alternative] Eigenlijk is dit, als je de intro op de Soundcloud pagina leest, een label, een licentieplatform. De muziek die je kan beluisteren is heel gevarieerd. Zo is Fool's Day heel zacht, feeŽriek, terwijl Suspicion doet denken aan werk van Deus. Om te ontdekken.
http://soundcloud.com/piasbelgium/03-suspicion-1
http://soundcloud.com/piasbelgium
http://www.pias.com/be/


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DOOD HUIST IN EEN HOLLE KROON

Deze keer een hoorspel in 7 delen - een hoorspel dat wat tijd vergt, want elk deel is bijna een uur. Maar het is zo mooi... Verhaal, opnamekwaliteit, acteren, regie... het klopt gewoon perfect.
Het hoorspel draait rond een historisch gegeven: de tragedie van Richard II. Al heel jong tot koning gekroond, kende hij twee grote liefdes in zijn leven. De man streefde naar vrede, maar kon niet op tegen de kuiperijen van zijn tegenstanders.
Een hoorspel dat op verschillende momenten bij de keel grijpt door de tragiek, de ontroering, de liefde.
Op het blog worden de verschillende afleveringen in de volgende dagen gepost.
http://hoorspel.wordpress.com

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Kwaad spreken van anderen, is een valse manier om onszelf te prijzen.
-onbekend-


De nieuwe oogst


ALTERNATIEVE ZOEKERS: GET A PODCAST
Een zoekmachine die zich gespecialiseerd heeft in podcasts. Je kan de lijst ook doorzoeken op trefwoorden, en krijgt bij elk zoekresultaat een samenvatting van de podcasts die al uitgezonden zijn. Wij hebben wel een beetje onze vragen bij de accuraatheid van de gegevens, sommige podcasts die vermeld zijn ljken niet meer te bestaan. Maar dat neemt niet weg dat je hier heel wat nieuwe podcasts kan ontdekken. Voor Nederlandstalige moet je het echter elders zoeken...
[Taal: ENG]
http://www.getapodcast.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: PUBLIC RADIO FAN

Deze zoekmachine doorzoekt dan weer een enorm uitgebreide lijst van openbare radio's naar het gewenste trefwoord. De lijst bevat radio's uit de hele wereld, en heel wat van die zenders hebben ook een podcast, om uitzendingen op je eigen tempo, op je eigen draagbare player te beluisteren.
[Taal: ENG]
http://www.publicradiofan.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: GOOGLE IMAGE SEARCH
Jawel, ook Google komt ter sprake in deze reeks, gewoon omdat er bij Google enkele gespecialiseerde zoekfuncties zitten, die je misschien nog niet kent. Om te beginnen Image search. Die geeft je de mees populaire afbeeldingen voor een bepaald trefwoord, maar je kan deze functie ook voor andere dingen gebruiken. Bijvoorbeeld voor vertalingen. Wanneer een bepaald begrip in het Frans of Engels je niet duidelijk is, kan je het begrip invoeren als zoekterm, en krijg je wellicht een afbeeldingn die veel duidelijker maakt.
[Taal: ---]
http://images.google.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: GOOGLE SCHOLAR
Nog een gespecialiseerde versie van de Google zoekmachine. Deze doorzoekt voornamelijk artikels op sites, en je kan hem ook laten zoeken naar woorden in aanvragen van patenten, en ook wettelijke documenten. Je kan ook bepalen uit welke periode het document moet komen, enz. Interessant voor wie informatie moet vinden voor een thesis of paper, enz.
[Taal: ENG]
http://scholar.google.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: GOOGLE BOOKS

Je mag vragen hebben over het feit of Google al dan niet gerechtigd is om boeken uit de hele wereld in te scannen en via zijn zoekmachine aan te bieden, maar handig, neen: superhandig is deze tool wel. Je kan niet alleen boeken maar ook magazines doorzoeken op trefwoord, en zelfs volledige (oude) magazines in digitale vorm doorbladeren.
http://books.google.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: GOOGLE ALERTS
Tot slot van dit Google hoofdstuk toch nog even de aandacht vestigen om een heel handige tool van Google: Alerts. Daarbij kan je jezelf een mail laten sturen telkens de spiders van Google een nieuw artikel tegenkomen die een bepaald trefwoord bevatten. Zo kan je, als bedrijf, bijvoorbeeld een alert instellen voor jouw bedrijfsnaam, maar ook die van je concurrent, maar kan je ook, wanneer je geïnteresseerd bent in nieuws over bijvoorbeeld aardappelen, dit trefwoord ingeven. Om uit te proberen!
http://www.google.com/alerts?hl=en


ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES: SCIRUS
Deze zoekmachine heeft zich gespecialiseerd in wetenschappelijke pagina's - niet alleen wat zij gepubliceerd hebben, maar ook hun eigen homepagina, cursussen die zij geven, patenten, die zij verworven hebben, enz.
J kan de zoekresultaten verder filteren op de betekenis van het woord.
[Taal: ENG]
http://www.scirus.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: LIBRARIANS' INTERNET INDEX

Bij deze zoekmachine word je in contact gebracht met sites die het echt weten. Je kan zoeken bij trefwoord, maar ook je zoektocht verfijnen door categorieŽn te doorbladeren.
[Taal: ENG]
http://www.lii.org/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: FAMILY FRIENDLY SEARCH
Dit is dan weer een zoeker die bibliothecarissen misschien kunnen appreciŽren; in bibliotheken zijn de computers immers ook toegankelijk voor kinderen, en is het dus zaak om ongewenste content weg te filteren. Deze zoekmachine doet dat, doordat de resultaten gehaald worden bij Yahooligans, AOL Kids, Kids Click, Saluki Search.
[Taal: ENG]
http://www.familyfriendlysearch.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJN DIGITALE KLUIS
Een luguber onderwerp, maar wie al wat ouder wordt zal hierover wellicht al eens nagedacht hebben. Het gaat namelijk over een digitaal alternatief voor een gewoon testament. Dat klassieke testament volstaat immers niet meer in dit digitale tijdperk - naast je wereldlijke bezittingen, waarover je via de notaris instructies kan nalaten, zijn er ook de virtuele bezittingen. Wat met je paswoorden? Wil je misschien afscheid nemen via een videoboodschap? De site Mijn Digitale Kluis is een initiatief van Delta Lloyd verzekeringen.
[Taal: nL]
https://mijndigitalekluis.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JAZZ IN HET GOOI
Een heel mooi blog over jazz, van Henk, een van onze trouwe lezers. Veel nieuws over jazz zelf, over Saxofoon ook, en zelfs over het onderhoud van jazz instrumenten.
[Taal: NL]
http://www.jazzinhetgooi.nl/blog/


HIERSPREEKT MEN NEDERLANDS: JOURNALINKS

Een uitstekend blog over journalistiek en statistieken. De reden waarom wij dit blog vermelden, is het feit dat daar deze week een artikel gepost werd, "De statistiek quiz". Vele journalisten vergissen zich immers gemakkelijk in cijfertjes - een nulletje meer of minder lijkt hen niet te deren. Kennis over percentages blijkt ook hun sterke kant niet te zijn. Daarom voor de journalisten deze quiz, die hun kennis moet testen.
[Taal: NL]
http://journalinks.wordpress.com/2012/10/23/hoe-gecijferd-ben-jij/
http://journalinks.wordpress.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KOMEN WETEN
Trouwe lezers weten dat onze redactie reclamevreters zijn, en dol zijn op goed gemaakte reclamefilmpjes. Een mooi initiatief is een reeks filmpjes die de eigenschappen van de Bostoen keukens in de verf moeten zetten, en gebaseerd zijn op een persiflage van de beruchte realityshow Komen Eten.
[Taal: NL]
http://www.bostoen.be/nl/tv


VRIJDAG MULTIMEDIA: EUROPEAN FILM AWARDS
In Europa gebeurt er ook heel veel op filmgebied. Zo wordt er elk jaar de prijs FIPRESCI uitgereikt aan een jonge, opkomende regisseur voor een eerste langspeelfilm. De genomineerde films kan je via deze link bekijken.
[Taal: ---]
http://www.europeanfilmawards.eu/en_US/home


VRIJDAG MULTIMEDIA: EEN FOTO MET IETS EXTRA

In deze posting verschillende foto's die, toevallig of niet, een extra dimensie toevoegen aan het gefotografeerde. Het resultaat is in elk geval heel knap!
[Taal: ENG]
http://www.pickchur.com/2009/07/when-a-photograph-is-not-just-a-photograph/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- 'Password' is onveiligste, maar meest gebruikte password
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3337605/2012/10/26/Password-is-onveiligste-maar-meest-gebruikte-password.dhtml
- 'Met Windows 8 is het beste van alle werelden samengebracht'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3337443/2012/10/25/Met-Windows-8-is-het-beste-van-alle-werelden-samengebracht.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/- MIDI muziek maken en bewerken
http://www.fan.tv/digitaal/software/20269-midi-muziek-maken-en-bewerken
- Gratis software om je netwerk te beheren
http://www.fan.tv/digitaal/software/16309-gratis-software-om-je-netwerk-te-beheren


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- Beats by Dr Dre breidt gamma uit
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6964
- Google heeft nieuwe Chromebook klaar
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6961*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- Pinterest meer invloed bij e-Shopping dan Facebook
http://www.digimedia.be/News/nl/12991/pinterest-meer-invloed-bij-e-shopping-dan-facebook.html
- myShopi: e-coupons ook op het internet beschikbaar
http://www.digimedia.be/News/nl/12977/myshopi-e-coupons-ook-op-het-internet-beschikbaar.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Beste freeware: CROA
http://computertaal.info/2012/10/25/beste-freeware-croa/
- 3-jarige wandelt ons doorheen Windows 8
http://computertaal.info/2012/10/24/3-jarige-wandelt-ons-doorheen-windows-8/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Thuiskopieheffing wordt 5 euro voor pc's en laptops in 2013
http://tweakers.net/nieuws/85160/thuiskopieheffing-wordt-5-euro-voor-pcs-en-laptops-in-2013.html
- Raspberry Pi krijgt toegang tot opensource-videodriver van Broadcom 2
http://tweakers.net/nieuws/85152/raspberry-pi-krijgt-toegang-tot-opensource-videodriver-van-broadcom.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Windows 8: wat doen de bedrijven?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/windows-8-wat-doen-de-bedrijven/article-4000198980231.htm
- Microsoft Windows 8 getest
http://datanews.knack.be/ict/producten/tests/software/microsoft-windows-8-getest/article-4000198800612.htm
(dit artikel is een aanrader als u het fijne wil weten over Windows 8)


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Microsoft doet het met muziek
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/microsoft-doet-het-met-muziek/
- De apotheek van wacht: nu ook in app-formaat!
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/de-apotheek-van-wacht-nu-ook-in-app-formaat/
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


Van alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS HORROR-GAMES: SLENDERMAN'S SHADOW ELEMENTARY

Windows all - 79,8 MB - freeware
Dit is eigenlijk een extra versie van het bekende Slender Man game. Het doel lijkt simpel: 8 teddyberen verzamelen. Maar die opdracht uitvoeren blijkt nog niet zo simpel...
http://www.slendermansshadow.com/
http://www.chip.de/downloads/Slenderman-s-Shadow-Elementary_57404872.html


GRATIS HORROR-GAMES: JUDITH
Windows XP/Vista/7 - 10,9 MB - freeware
In dit gratis game, met zijn tamelijk minimalistische grafische omgeving, kan toch de nodige spannende sfeer opbouwen. Het verhaal: je komt met je vriendein aan in een verlaten kasteel, en zij verdwijnt plots, waar na je haar gaat zoeken, via verschillende geheime gangen.
http://www.chip.de/downloads/Judith_57835760.html
http://distractionware.com/


GRATIS HORROR-GAMES: PENUMBRA
Win2000/XP - 156 MB - freeware
Dit game is de voorganger van het befaamde "Amnesia - The Dark Descent". In een verlaten station moet je het geheim rond de dood van je vader ontsluieren. De licht- en geluideffecten in dit game zijn echt wel bijzonder.
http://penumbragame.com/
http://www.chip.de/downloads/Penumbra-1.1_20376553.html


GRATIS HORROR-GAMES: 99 ROOMS

Flash game
Eigenlijk is bij dit game het spel-element minder belangrijk, dan het kunstzinnige van de afbeeldingen, de sfeer. Het project is geïnspireerd op de vele verlaten industriŽle gebouwen in Oost-Berlijn.
http://www.99rooms.com/
http://www.chip.de/webapps/99-Rooms_57804811.html


GRATIS HORROR-GAMES: PARANORMAL
Windows XP/Vista/7 - 624 MB - freeware
Stel je voor: in jouw huis spookt het. En niemand gelooft je! En daarom ga je met een camera op stap om allerlei bovennatuurlijke fenomenen vast te leggen. Uiteraard in heel donkere kamers, waar zoveel verschrikkelijke dingen gebeuren...
http://www.chip.de/downloads/Paranormal_57836232.html


GRATS HORROR-GAMES: CONTAINMENT BREACH

Windows XP/Vista/7 - 36,1 MB - freeware
Een game in de reeks SCP games: Secure, Contain, Protect. In dit bepaalde game moet je uit een geheime onderzoeksruimte ontsnappen, waarbij door een technisch defect een zeer dodelijk virus ontsnapt is.
http://www.chip.de/downloads/SCP-Containment-Breach_57836481.html
http://www.scpcbgame.com/


GRATIS HORROR-GAMES: THE HOUSE
webapp
Vooreerst dit: verschillende lezers hebben me gevraagd: "Maar wat hebben jullie toch met die horrorgames". Wel, simpel: volgende week is het Halloween, en wij willen jullie alvast in stemmng brengen!
Dit gezegd zijnde: The House is ondertussen al beroemd geworden op het internet. Met recht en rede: in een vervallen huis spoken de geesten van de voormalige huurders rond - een familie die de hand aan zichzelf geslagen heeft. In dit horrorhuis beland jij dus, in diet point&click game
http://www.chip.de/webapps/The-House-1_57708458.html
http://www.sinthaistudio.com/


GRATIS HORROR-GAMES: OUTBREAK
Webapp (Flash)
Een zombie / apocalyps game, of liever: een interactieve speelfilm, met het volgende gegeven: tijdens de zombie-apocalyps verbergt zich een groep overelevenden in een verlaten huis. Maar één van hen is ondertussen ook al door een zombie gekwetst...
http://silktricky.com/
http://www.chip.de/webapps/The-Outbreak_57836579.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DISC DRIVIN
iOS - 25 MB - freeware
Een lekker ontspannend spelletje voor de iPhone. Gezellig, niets spectaculair. Maar het is wel gratis. Downloaden dan maar?
http://www.chip.de/downloads/Disc-Drivin-Free-iPhone-App_51956896.html
http://www.pixelocitysoftware.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ADOBE CREATEPDF
iPhone/iPad - 5122 KB - 7,99 euro
Zoals de naam laat veronderstellen, kan je met deze app afbeeldingen en Office documenten omzetten tot PDF bestanden. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die vertelt hoe het moet.
http://www.chip.de/downloads/Adobe-CreatePDF-iPhone-_-iPad-App_51243658.html
https://www.acrobat.com/createpdf/en/home.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....


Lezer hvandendriessche@skynet.be reageerde op ons artikel van verleden week over drones:
hoi, moeilijke vraag, want er zijn er ondertussen zoveel als dat er softwareprogramma's zijn ( of toch bijna)
We waren 4 jaar geleden bij de eerste pioneers die dit durfde te bouwen op amateurniveau. een paar Duitse ing. maakten toen een multicopter met 4 schroeven en vloog vrij goed .... bestuurd met een risc processor en per motor nog eeen processor voor snelheidsregeling.
In die laatste 4 jaar zijn er ongelofelijk veel wijzigingen verbeteringen gebeurt zoals automatische hoogteregeling, gps tracking, downloadlink met van real time en positie en beeld. Kortom met een prog op pc of tablet blijf je gewoon aan de salontafel zitten en tik de GPS bestemming in ( binnen de mogelijkheden van de batterij en afstand) start en u volgt gewoon op scherm het beeld.... Het kan, zelfs windstoten of hindernissen ontwijken en corrigeert zichzelf. anderen doen loopings , vliegen in formatie tot 48 stuks, maken patronen zoals op vliegmeetings enz...
Ffascinerend dat wel, en tegen dat je iets softwarematig begrepen hebt is er al een nieuwe versie. Een aantal toestellen zijn gebaseerd op Arduino bordjes die gekend zijn in electronica middens. Anderen dan weer komen van het verre oosten en zijn merkelijk goedkoper maar hebben minder mogelijkheden. Omdat de evolutie zo ultra snel gaat , zowel aantal schroeven, electronica en besturing hebben we vorig jaar dit project on hold gezet.
Het prijskaartje loopt snel op en een budget van een paar duizend euro op jaarbasis is snel opgesoupeerd als je de laatste snufjes wil. een paar kenmerken. minimum 4 schroeven gewicht toestel ong. 1kg. camera op 3 assige besturing niet inbegrepen. Lipo batterijen voor een vlucht van 20 tot 30 minuten. GPS positioning MEMS sensoren hoogte sensoren downlinks BT met data 2de downlink voor video ( bijna identiek als in de F1) hoe lang duurt het nog voor er hierop gereageerd wordt - inbreuk op de privacy ??????NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een fanatiekeling is iemand die niet van gedachte verandert, en niet van onderwerp.
-Winston Churchill-