Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
25/10/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar
netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 772 van 20/10/2012Gegroet lezer,

Hebt u vandaag ook zo genoten van die heerlijke, zonovergoten dag? Het maakt de sombere regendagen die eraan voorafgingen meer dan goed - en ons in elk geval heel blij gemutst!

Verleden week deden wij onze oproep aan onze lezers om ons hun beste Nederlandstalige sites toe te zenden. Wellicht bent u nog allemaal naarstig op zoek, want tot nu toe hebben wij nog geen lijstjes ontvangen. Vergeet u ons niet? Wij danken u alvast - nu virtueel, later met een klein geschenkje. Het adres waar u uw lijstje naartoe kan zenden, voor onze verkiezing: redactie@netties.be

Wat hebben wij deze week voor u in petto? Helaas weer slechts nieuws van het ACTA front, angstaanjagende berichten over onze privacy, en zelfs medische apparatuur die niet meer veilig is. Maar gelukkig ook weer positieve berichten over nieuwe tablets die eraan komen. En voor de speelvogels, in voorbereiding op Halloween, een reeks met super griezelige games. Brrrr.... niets voor ons!

Voor de dapperen: veel speel- en griezelplezier. Voor de anderen: veel experimenteerplezier met de nieuw sites. En hopelijk, bij leven en welzijn, tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.HOMMELES TUSSEN WIKILEAKS EN ANONYMOUS
Bepaalde pagina's enkel nog tegen (virtuele) betaling beschikbaar

Julian Assange is niet onbesproken. De man is, zoals je wel weet, het uithangbord van de site Wikileaks, waar klokkenluiders anoniem gegevens kunnen bekend maken. Een van de meest opzienbarende feiten die Wikileaks in het nieuws bracht, was het publiceren van duizenden telegrams, verzonden door diplomaten. Een publicatie die Wikileaks niet in dank afgenomen werd, omdat het volgens sommige bronnen bepaalde strategische geheimen openbaarde. Andere bronnen vonden dan weer dat het publiek recht heeft op deze informatie, en dat de publicatie juist een goede zaak is.

Assange zelf wordt ondertussen vervolgd - niet zozeer wegens de publicatie van de informatie die Wikileaks van derden ontvangen had, als wel op beschuldiging van ongewenste intimiteiten/verkrachting. De publieke opinie heeft dan ook heel gemengde gevoelens over de man.

Een recente wijziging aan Wikileaks zal de man dan ook niet in dank afgenomen worden. Wanneer je nu naar de pagina van Cablegate gaat (1), dan word je immers met een soort betaalmuurtje geconfronteerd. Eerst komt er een video-overlay waarin Obama op de korrel genomen wordt, daarna volgt een oproep van Assange om een donatie te doen. De overlay gaat niet weg, tot je ofwel gedoneerd hebt, ofwel een bericht getweet of op Facebook gezet hebt. En dan pas heb je toegang tot het document. (De overlay verschijnt tussen haakjes niet bij elk document).

Je begrijpt dat dit niet goed valt bij groepen zoals Anonymous, dat Wikileaks in 2010 ter hulp snelde toen Visa, MasterCard en Paypal de rekening van Wikileaks blokkeerden. Wikileaks zou volgens @AnonymousIRC, een aan Anonymous verwante account, opgeslorpt worden door de legale problemen van Assange en zijn ego, en zijn missie van transparantie uit het oog verloren hebben...

Wikileaks zou daarop gereageerd hebben met "Een tweet, share, even moeten achten of donatie campagne is geen betaalmuurtje".

Spijtig dat de werking van Wikileaks door de hele affaire rond Assange hiermee in gevaar komt... Meer bij Wired en Ars Technica. Je kan zelf het effect van de "betaalmuur" zien, door op het derde adres te klikken.
http://www.wired.com/threatlevel/2012/10/wikileaks-paywall-anonymous/
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/10/anonymous-declares-war-on-wikileaks-in-retaliation-for-paywall/
http://www.wikileaks.ch/origin/159_0.htmlGOOGLE HANGOUTS OF PODCAST?
Mobiliteit lijkt het sleutelwoord

Trouwe lezers van dit e-zine weten dat wij trouw verschillende podcasts volgen, waaronder het onvolprezen Tech45 (1), een podcast in het Nederlands die wekelijks opgenomen wordt. De verschillende gasten en de moderator bevinden zich op verschillende plekken, dankzij een verzorgde opnametechniek komen de gesprekken over alsof de deelnemers eraan zich in één kamer bevinden. Tijdens de opname is er ook een chatroom geopend, waarbij iedereen die het wil commentaar en suggesties kan intikken in het chat-venster. De Tech45 crew reageert hier ook op, en verwerkt de tips in de gesprekken. Na opname wordt alles technisch bewerkt, worden shownotes toegevoegd zodat je de besproken links kan weervinden op de website, en wordt het geluidsbestand online gezet. Nu kan je het in streaming beluisteren, maar ook automatisch (via de podcastfunctie in iTunes of je favoriete rss-reader) of manueel (door gewoon rechts te klikken op de link) downloaden en via je iPod of andere MP3 speler beluisteren waar en wanneer je wil. Dat is dus het principe van een podcast.

Enkele maanden geleden heeft nu Google een concurrent uitgebracht voor deze bijzondere vorm van berichtgeving, met zijn Hangouts. Een mooi voorbeeld van berichtgeving via Hangouts vind je op de tweede link, waarin de Androidworld-redacteuren spreken met gasten Bart Stoffels en Arvid Bux over de nieuwe Archos die pas voorgesteld werd. Ook hier is er het principe van het gesprek tussen verschillende gasten die zich op verschillende locatie bevinden, en het resultaat dat bewaard blijft.

De vraag die zich nu stelt: zal de Hangout de podcast gaan verdringen? Het is moeilijk te zeggen - omdat er zoveel soorten gebruikers zijn. Er zijn mensen die verhangen zijn aan het beeld - en voor hen is de hangout, waarbij ook nog eens producten getoond kunnen worden, gekke bekken getrokken kunnen worden, iets dat ze zullen verkiezen boven de (woord) podcast. Voor mensen zoals ondergetekende, die het gesproken woord verkiezen, blijft de (woord) podcast de favoriete communicatie. Gewoon omdat je dan niet aan een scherm gekluisterd moet zijn, en ondertussen andere dingen kan doen.

De grote factor die nog een onbekende is, is de mobiliteit van de Hangout, en het aanbieden ervan als rss-feed. Want momenteel kan je de Hangout enkel bekijken wanneer je een internetverbinding hebt, in streaming formaat dus. Je kan hem niet downloaden om rustig, wanneer je (zonder internetverbinding) op de trein zit, te bekijken. Het tweede is het ontbreken van een tool, waarmee zulke 'uitzendingen' automatisch bij de gebruiker komen. Bij een podcast heb je een rss-feed, en komt de uitzending automatisch in je reader. Dit ontbreekt (voorlopig) bij de Hangout: er is een plek om je te abonneren op Hangouts van een bepaalde persoon of groep, en waar al die abonnementen gecentraliseerd worden. Er is zelfs geen plek waar je kan zien welke hangouts er bestaan...

En dan is er nog het volume van het bestand. Een uitzending in enkel geluid levert een MP3'tje van een 50 MB. Een uitzending met beeld is al gauw 10 keer zo groot. Wat ook zal meespelen bij het downloaden en offline aanbieden van de uitzendingen...

Wij zijn in elk geval benieuwd hoe de Hangouts verder gaan evolueren.
http://tech45.eu
https://plus.google.com/events/csddud8l8cgkvs17dre63rgi0hs?cfem=13D PRINTEN EN AUTEURSRECHTEN
Patentensysteem moet printen aan banden leggen

Of wij met dit bericht gelukkig moeten zijn, is nog de vraag. Het gaat over 3D printen, en, zoals de trouwe lezer weet, geloven wij rotsvast dat dit een revolutie kan veroorzaken in onze maatschappij - een vreedzame uiteraard.

Maar feit is dat je, dankzij 3D printing, alles zal kunnen printen en "bouwen", laag voor laag, uit plastic, wanneer je er maar tekeningen voor hebt om de printer aan te drijven. En dat zal fabrikanten die veel Research & Development kosten gestoken hebben in de ontwikkeling van hun producten niet echt plezier daan.

Op deze evolutie wordt al door verschillende partijen geanticipeerd. Zo is er The Pirate Bay, dat een speciale afdeling van zijn site gewijd heeft aan wat het de Physibles noemt - fysieke objecten die van digitale plannen gemaakt worden. Het is van plan om op die afdeling alle mogelijke plannen (CAD tekeningen enz.) ter beschikking te stellen.

Anderzijds proberen bedrijven een systeem te bedenken om hun intellectueel eigendom te beschermen. En daarvoor werd verleden week een patent toegekend, met als naam "Manufacturing Control System". Het is een systeem waarbij een 3D printer eerst toestemming moet vragen vooraleer hij een item mag printen waarom de gebruiker gevraagd heeft. Met andere woorden: 3D printing DRM dus. Er zou een digitale database aangelegd worden van 3D CAD tekeningen, en de printer zal de tekening die ingevoerd wordt moeten vergelijken met die database, om te weten wat wel en niet geprint mag worden.

Uiteraard voer voor discussie - een discussie die uitvoerig gevoerd wordt bij TorrentFreak en Technology Review
http://www.technologyreview.com/view/429566/nathan-myhrvolds-cunning-plan-to-prevent-3-d/
http://torrentfreak.com/3d-printer-drm-patent-to-stop-people-downloading-a-car-121012/DARK SOCIAL: EEN INTRIGEREND BEGRIP
Het internet was al sociaal voor Facebook eraan kwam...

Soms wordt de geschiedenis van het web als volgt voorgesteld: eerst waren er de websites met informatie; dan kwamen er de crawlers die via de zoekmachines je hielpen om te vinden wat je zocht. En dan kwam er het sociale web, waarbij je meer in contact kwam met anderen, en Web 2.0 ontstond met MySpace, Facebook enz.

Maar dit is niet correct, zo stelt de auteur van een opmerkelijk artikel bij The Atlantic - een artikel dat wij trouwens bijtreden. Het web was al sociaal voor er sprake was van social networks. Voor Facebook, Twitter en Co hadden de internauten wel degelijk contact met elkaar en deelden zij links met elkaar. Uiteraard via e-mail, maar ook via chatprogramma's zoals mIRC, direct messaging, usenet forums enz. Wat er wel gebeurde, toen Facebook en Co op de proppen kwamen, was dat het delen van links gemakkelijk meetbaar werd.

Maar ondertussen worden links nog altijd gedeeld buiten de sociale netwerken om. Dat noemt de auteur "dark social" - he sociale gedeelte waarvan moeilijk gezegd kan worden "he, deze bezoeker kwam hier via Facebook". Wat je wel kan meten echter, is hoe groot dit gedeelte "dark social" uitmaakt van alle bezoekers op een bepaalde website. Wat de auteur ook deed, via een analytics bedrijf. Hij kwam tot de vaststelling dat, althans voor de nieuwssite waarvoor hij schrijft, The Atlantic, dit "dark social" gedeelte groter is dan alle "social referrers" zoals Twitter, Facebook, Digg, Reddit, Stumble, ... samen.

De juiste berekening vind je in het artikel, dat wij je volledig aanbevelen. De moraal van het verhaal is alvast dat je niet alleen de inhoud van je site moet optimaliseren voor Facebook en tweets, want dat dit maar een stuk van het verhaal is. De enige manier om je site voor de echt sociale verspreiding aan te passen, is de content, de inhoud van je stuk zelf te optimaliseren.

Zoals gezegd: aanbevolen lectuur. En vergeet ook niet de commentaren te lezen...
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/10/dark-social-we-have-the-whole-history-of-the-web-wrong/263523/ZAL MICROSOFT HET NU EINDELIJK GOED DOEN MET XBOX MUSIC?
Opvolger van Zune heeft in elk geval verwarrende naam...

Als er één ding is waarbij Apple het perfect gedaan heeft, en Microsoft jammerlijk gefaald, dan is het iTunes vs. Zune. Toen Apple zijn iPod uitbracht met iTunes, probeerde ook Microsoft het met zijn Zune Player en de Zune muziekdienst. Alhoewel de player zelf volgens insiders best goed was, werd noch player noch muziekdienst een succes. Het toestel heeft zelfs de oversteek naar Europa nooit gemaakt.

De Zune dienst werd wel terug boven gehaald als media-hub voor de Windows 7 toestellen, maar kende ook daar niet echt een groot succes. Microsoft laat echter de moed niet zakken. Nu kondigt het een nieuwe muziekdienst aan, Xbox Music. Die zal, in tegendeel tot wat de verwarring zaaiende naam, niet alleen via Xbox toestellen en de Xbox Live dienst verkrijgbaar zijn, maar ook op Windows 8 tablets pc's, en op de Windows Phone smartphones.

Xbox Music zal een combinatie zijn van zowel Spotify als Pandora, plus de mogelijkheid om muziek aan te kopen en te downloaden. Je zal gratis of tegen betaling muziek kunnen streamen. Net als bij Spotify kan je zoeken op artiest, song, album en die gratis streamen. En net als Pandora kan je naar muziek luisteren die gelijkaardig is aan een bepaalde artiest, op basis van speellijstjes die door de Smart DJ functie samengesteld worden. Bovendien komt er een betalende premium dienst, Music Pass, waarbij je songs naar je toestel kan downloaden om ze ook offline te beluisteren.

Microsoft heeft in elk geval licenties afgesloten voor muziek van alle grote labels, plus onafhankelijke labels, zodat er meer dan 30 miljoen songs in de cataloog staan. En het zou van plan zijn om zijn aanbod ook in Xbox Music apps aan te bieden op andere platforms, zoals iOS en Android. Vanaf 16 oktober zal de dienst geleidelijk uitgerold worden. Wij zijn alvast benieuwd of deze keer ook Europa (en de Belgen!) tot de gelukkigen zullen behoren.
http://blogs.windows.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/10/14/xbox-music-free-streaming-music-on-windows-8-and-windows-rt-pcs-and-tablets.aspx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
http://techcrunch.com/2012/10/14/microsoft-xbox-music/


DO NOT TRACK? ADVERTEERDERS "DO NOT LIKE"
Drukkingsgroepen zien niet graag dat tool een standaard wordt

We hebben het al eerder gezegd: hou eens de statusbalk in je browser in het oog, en volg met welke servers er allemaal contact gelegd wordt wanneer je een website bezoekt. Heb je een snelle internetverbindingen, dan flitsen de meldingen voorbij, maar wij raden je aan om deze oefening eens te doen met een trage internetverbinding - je zal verbaasd staan over hoeveel servers er gecontacteerd worden.

Dat zijn enerzijds natuurlijk de servers waarop de website draait, om de inhoud van de site te downloaden. Afbeeldingen kunnen op diezelfde server staan, of elders gehaald worden. Advertenties komen nog eens van verschillende andere bronnen, en vaak plaatsen die een cookie op jouw computer. En dan zijn er nog tags die op websites staan, om jou doorheen jouw surftochten op een bepaalde site te volgen, om te weten via welke verwijzing je gekomen ben, wat je aangeklikt hebt op de site, of je een aankoop afgemaakt hebt of het winkelmandje onderweg hebt laten staan, enz.

Kortom: vele methodes die jouw gedrag volgen. Niet dat ze echt in jouw privéleven geïnteresseerd zijn, wel om te weten wat je interessepunten zijn, om je dan met doelgerichte advertenties te bestoken. Houd je daar niet van, vind je dit een invasie van je privacy? Geen nood. Verschillende browsers bieden al een "do not track" optie. Bij Firefox bijvoorbeeld moet je bij Extra / Opties - onderdeel Privacy - de optie "Volgen: websites laten weten dat ik niet gevolgd wil worden" aanvinken, en klaar is kees.

Zo simpel is dat. Ook andere makers van browser gaan voor een "Do not track" functie in hun product. Wat er dan weer toe leidt dat W3C, de organisatie die over webstandaards gaat, probeert tot een eenvormige functie te komen voor alle browsers.

Maar zo simpel is dat dus niet. Want uiteraard zijn de adverteerders niet gelukkig met deze gang van zaken. En dan vooral niet met het feit dat Microsoft deze functie standaard in zijn browser al actief wil maken, zodat het aan de gebruiker is om de Do not Track optie uit te schakelen. Zij vrezen dat dit betekent dat de meerderheid van de gebruikers, die zelfs nooit de knop "opties" bekijken, laat staan de browser aan hun persoonlijke voorkeuren aanpassen, voortaan niet meer getraceerd kunnen worden. Wat dus ook betekent dat de advertenties niet meer aangepast kunnen worden, en dus hun doel voorbijschieten.

Een interessant artikel over voor- en nadelen van deze tracking tools vind je bij New York Times
http://www.nytimes.com/2012/10/14/technology/do-not-track-movement-is-drawing-advertisers-fire.html?ref=technology&_r=0


ISLAM-BETOGING BIJ GOOGLE HQ, DUIZENDEN BLOG OFFLINE DOOR DMCA...
Grenzen van vrije meningsuiting voortdurend afgetast

De vrije meningsuiting is een slappe koord om te bewandelen. Het is heel moeilijk te bepalen waar de grens ligt. In de fysieke wereld kan je je daarbij nog een beetje laten leiden door wat aanvaardbaar is voor een sociale omgeving, in een bepaald land. Maar op het internet, waar iemand aan het ene eind van de wereld leest of ziet wat iemand anders aan het andere eind schrijft of doet, gaat die vlieger niet op.

Zo was er de controverse rond de film "Innocence of Muslims" die via YouTube over de hele wereld bekeken kan worden. Als je het ons vraagt een schabouwelijke fim, opzettelijk gemaakt om een godsdienst te beledigen. De film heeft dan ook over de hele wereld protest uitgelokt, dat zelfs tot bloedvergieten geleid heeft. Toch heeft Google, ondanks druk, het filmpje niet van YouTube verwijderd, om wille van de vrije meningsuiting.

Dit heeft zondag ertoe geleid dat duizenden moslims zondag een protestmeeting hielden voor het hoofdkwartier van Google in Londen. Een filmpje van dat protest vind je bij WebProNews. (1). Google/YouTube houdt echter voet bij stuk, en verwijdert het filmpje niet. Wie naar het filmpje zoekt, zal el eerst de volgende boodschap te zien krijgen: "De volgende content werd door de YouTube community geïdentificeerd als mogelijk beledigend of misplaatst."

Het is mooi dat Google de vrije meningsuiting zo fel verdedigt, maar vaak wordt content op het internet gecensureerd omwille van andere redenen dan hoogstaande discussies over wat godslasterlijk is, sociaal toelaatbaar, enz. Het blijkt dat de auteursrechten een veel gemakkelijker wapen zijn om content op het web te laten verwijderen, en dan met name het gemak waarmee de DMCA "takedown notices" toegepast worden. Dat valt alvast af te leiden uit het volgende verhaal

Verleden week werden maar liefst 1,45 miljoen blogs uit de lucht gehaald. Hadden zij iets godslasterlijks gedaan, hadden zij staatsgeheimen verklapt, het liefdesleven van de president uit de doeken gedaan? Neen. Op één van die blogs, uit 2007 nota bene, stond een vragenlijst waarop uitgeverij Pearson auteursrechten heeft. Het had een bericht gestuurd naar Serverbeachs, waarop het blog in kwestie (naast dus de 1,45 miljoen andere edublogs) gehost wordt, waarin gemeld werd dat er een inbreuk gepleegd was op de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Edublogs reageerde door te stellen dat de inhoud in kwestie verwijderd was, maar ServerBeach vond er niets beter op dan tijdelijk àlle 1,45 miljoen blogs uit de lucht te halen.

Nu waren de blogs na 60 minuten wel terug bereikbaar, maar het gebeurde doet wel vragen rijzen over het gemak waarmee content met één pennenstreek verwijderd kan worden van het web. Meer hierover lees je bij Techdirt en Ars Technica.
http://www.webpronews.com/muslims-protest-outside-google-uk-headquarters-over-innocence-of-muslims-video-2012-10
http://arstechnica.com/information-technology/2012/10/how-a-single-dmca-notice-took-down-1-45-million-education-blogs/
http://www.techdirt.com/articles/20121013/18332220701/textbook-publisher-pearson-takes-down-15-million-teacher-student-blogs-with-single-dmca-notice.shtml


VOORTAAN E-MAIL, DOCS & SPREADSHEETS DOORZOEKEN VANUIT GOOGLE ZOEKVAK
Knap. Als je in de Google-wereld leeft...

Met Google doorzoek je het web. Met de zoekfunctie op je computer doorzoek je de documenten op jouw computer. Maar nu de grenzen tussen jouw computer en het web steeds vervagen, nu steeds meer mensen ervoor kiezen om documenten, mails, spreadsheets niet meer op de computer, maar in de cloud te bewaren, is het alleen maar logisch dat ook die zoekfuncties versmelten.

Dat is wat Google stilaan aan het doen is. Eerder had het al, in een experimentele fase, de informatie in je Gmail doorzoekbaar gemaakt. Nu wordt die functie uitgebreid. Enerzijds kan je je Gmail niet alleen doorzoeken vanop Google.com, maar ook binnen Gmail zelf. En anderzijds zal je nu ook je Google Drive, met daarop je documenten en spreadsheets, kunnen doorzoeken.

Meld je je aan voor de testversie (zie link 1), dan krijg je, buiten de gewone zoekresultaten, in een aparte kolom rechts twee extra meldingen: Gmail results en Drive results. De resultaten zelf worden nog niet meteen vertoond, je moet eerst op "show results" klikken.

Zoals gezegd, deze uitgebreide zoekfunctie is momenteel in testfase; als alles goed verloopt, zal de functie wijder uitgerold worden. En, zoals gezegd in de kop van dit artikel, dit is wel knap, maar dan moet je in het Google-universum thuis zijn, gebruik maken van Gmail, Docs, Spreadsheets, en meer. Je leven offline overzetten naar online. En vooral: toestaan dat Google dit alles doorzoeken kan, mag en zal - met als uiteindelijk doel advertenties te plaatsen.

Gaan we naar een wereld die uit twee categorieŽn mensen bestaan: zij die volledig online zijn, met al hun hebben en houwen, die zich niet bekommeren om hun privacy en die als pasmunt geven voor de vele gratis diensten, en de anderen die kiezen voor eigen controle en dus niet kunnen genieten van de naadloze integratie van al die online diensten en zich via "do not track", het verwerpen van cookies, enz. trachten hun privacy te behouden en dus minder interessante advertenties te zien krijgen, veel minder verpersoonlijkte pagina's enz? De keuze wordt in elk geval steeds moeilijker...
https://www.google.com/experimental/gmailfieldtrial
http://www.readwriteweb.com/archives/now-you-can-search-your-email-docs-spreadsheets-from-the-main-google-box.php
http://searchengineland.com/google-widens-gmail-search-field-trial-includes-google-drive-136724EARLYDOC MOET HYPOCHONDERS HELPEN
Medische informatie op het web, overvloedig voorhanden, is niet altijd een zegen...

Op het web vind je oneindig veel informatie - helaas het een al accurater dan het andere. Ook op medisch vlak. Er zijn officiŽle sites van gezondheidscentra, er zijn sites waarbij fabrikanten van bepaalde medicijnen en hulpproducten informatie geven over een ziekte (en natuurlijk hoe hun product kan helpen om ze te verhelpen), en er zijn de talloze fora waar mensen met vragen terecht kunnen, en die vaak uitgroeien tot zelfhulpgroepen.

Prachtig. Behalve voor mensen die aan hypchondrie lijden, en dus van elke muggenbeet een olifant maken. Bij het minste kwaaltje zoeken ze informatie op het internet op. Een kleine bobbel wordt zo de meest exotische parasiet die zich wel eens onder hun huid genesteld kan hebben. En dus is een bezoek aan de arts absoluut aangewezen!

Nu kan het nooit kwaad om, in geval van twijfel, een arts te raadplegen. Maar de dokter heeft genoeg patiŽnten, en zijn schaarse tijd besteedt hij liever aan mensen die zijn advies echt nodig hebben. Anderzijds kan je, door niet naar de arts te gaan, iets onschuldig laten uitgroeien tot iets veel ergers. Wanneer moet je naar de arts, dat is de hamvraag.

En dat is ook het vertrekpunt van een nieuwe site, Earlydoc, die een persoonlijk advies wil geven wanneer je iets opzoekt over een medisch probleem. Want normalerwijze krijg je enkel generische informatie, en die is overweldigend, intimiderend en jaagt je soms overdreven angst aan. Door de data te personaliseren, wordt het advies meer doelgericht.

Of de dienst echt accuraat werkt? Dat moet je zelf maar uitzoeken. Je moet dan wel een aardig mondje Engels kennen, wat niet zo evident is, vooral qua medische termen niet. Wij vinden alvast de Nederlandstalige "Symptomenchecker" minstens even handig.

Een uitvoerige bespreking van de nieuwe dienst, het toepassen van big data, en het businessmodel achter Earlydoc vind je bij PandoDaily.
http://pandodaily.com/2012/10/15/earlydoc-launches-to-save-you-from-web-enabled-hypochondria/
http://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker
ACTA OUT, CETA IN
U dacht toch niet dat de lobbygroepen het gingen opgeven?

Toen ACTA, het Anti Counterfeit Trade Agreement, onder druk van het vele protest in het Europese parlement een Njet kreeg, werd er alom gejuicht. Het volk had gewonnen! Cynici echter wezen erop dat deze overwinning van korte duur zou zijn, en dat het voorstel om namaak met alle mogelijke middelen te bestrijden, ook met middelen die de burgerrechten met voeten treden, op de een of andere manier toch erdoor zou komen.

Het lijkt erop dat deze cynici gelijk gaan krijgen. Er is immers een nieuw voorstel onderweg, ditmaal via Canada: de Canada-European Union Trade Agreement, of CETA. Die zou sterkere economische banden moeten creŽren tussen de EU en Canada, door vrije handel aan te moedigen en investering aan beide kanten. Mooi initiatief, maar er zit volgens een artikel bij WebProNews ook een donker kantje aan. De juridische straffen die in deze handelsovereenkomst zitten, zouden namelijk rechtstreeks afkomstig zijn van ACTA. En dat houdt dus in dat inbreuken op auteursrechten zwaarder bestraft worden, en dat de ISP's verplicht worden om te gaan fungeren als politie die de auteursrechten moet gaan bewaken.

Gelukkig is er stilaan protest aan het rijzen. Electronic Frontier Foundation meldt dat er o.a. in Frankrijk en Polen betogingen zijn uit protest tegen CETA en de geheime onderhandelingen waarmee getracht wordt de handelsovereenkomst erdoor te krijgen...

Meer lees je bij WebProNews en EFF.
http://www.webpronews.com/acta-tries-to-sneak-in-through-canadian-trade-agreement-2012-10
https://www.eff.org/deeplinks/2012/10/ceta-replicates-actaONDERTUSSEN IN VLAANDEREN: BELGACOM MET 4G...
... en Telenet met Yelo: tv overal

Met alle berichten uit het buitenland zouden we haast ons eigen landje over het oog zien. En ook daar valt heuglijk nieuws te melden.

Om te beginnen zal het er in de toekomst wat sneller aan toegaan bij het mobiel internetten. Belgacom zal namelijk als eerste telecomoperator in BelgiŽ 4G aanbieden, een technologie die 10 keer sneller is dan wat er momenteel op de markt is. Er zit echter een "maar" bij. Om te beginnen moet je wel in een gebied zijn waar er een goede dekking is. Belgacom belooft dat er momenteel "zware" dekking is in 5 steden (Antwerpen, Gent, Luik, Namen, Leuven), en "goede" dekking in 4 andere steden (Hasselt, Bergen, Waver, Haasrode). En Brussel dan? Tja, omdat daar strengere normen voor straling zijn, kan 4G daar niet ontplooid worden.

En verder moet je ook een toestel hebben dat 4G aankan. Dat wil zeggen een smartphone met een 4G chip (zoals de nieuwe iPhone), of ene laptop met een USB dongle die 4G aankan. (1)

Het tweede bericht is afkomstig van Telenet; daar kon je al langer via de website Yelo.tv of de Yelo app voor je iPhone op een tweede toestel (of derde, ...) tv kijken via het internet. Het aantal zenders is wel beperkt, VTM zit er momenteel niet bij. Maar het is toch een handig aanbod, want persoonlijk nemen wij onze laptop tegenwoordig naar de keuken om naar het nieuws of kookprogramma's te kijken tijdens het koken of afwassen.

Wat je nu kan bekijken, zijn enkel live uitzendingen, niet wat je op je digibox opgenomen had. Dat verandert in de toekomst: je zal ook de content vanop je digibox op al die andere toestellen kunnen bekijken. Omgekeerd zal ook kunnen: foto's, muziek, video's van je laptop smartphone of tablet op je tv-scherm bekijken. Het menu van de app werd ook verbeterd, zodat het nog beter werkt op tablets en smartphones met aanraakscherm.

Op het blog van telenet vind je een demo. Meer info op de site van Yelo.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_technologie/4G_start_begin_november.9255619-3128.art
http://blog.telenet.be/2012/10/yelo-tv-een-nieuwe-grenzeloze-tv-ervaring/
http://telenet.be/3637/nl/thuis/televisie/digitale-televisie/meer-info/yelo-tvMASTERCARD HEEFT EEN VERRASSING VOOR DE GEBRUIKER
Verkoopt, aldus Wired en Financial Times, jouw data

Als je na het lezen van dit bericht zin krijgt om al je klantenkaarten in de vuilbak te gooien, en je betaalkaarten ook, denk dan twee keer na. Waarom, dat volgt aan het einde van dit artikel.

Waarom je de schaar zou bovenhalen om je kaarten te vernietigen? Wel, het blijkt dat MasterCard, een van de vele bedrijven die een betaalkaart aanbieden, de gegevens van de betalingen die de klanten doen, aan derden aanbieden. Dat is aan het licht gekomen, doordat het bedrijf zelf een presentatie uitbracht, over de vele manieren waarop de MasterCard data gebruikt kunnen worden om de "Holiday Shoppers" te bereiken. Elk jaar worden er 34 miljard transacties gedaan met MasterCards. Elke keer een gebruiker zijn kaart door de terminal haalt, wordt dit doorgegeven aan MasterCard (datum, tijd, bedrag, verkoper). Nu staat daar dus niet op wàt je bij die verkoper gekocht hebt, gedetailleerd per item, maar MasterCard kan wel uit jouw aankoopgeschiedenis afleiden dat je veel bij de wijnwinkel koopt, bij de sigarenwinkel, of bij de apotheek. En zou jij het fijn vinden als die informatie aan adverteerders verkocht wordt?

Dus, dat zou een reden kunnen zijn om je betaalkaart of je getrouwheidskaart in stukken te knippen. De reden waarom je het niet zou doen? Om het met een song te zeggen "Vluchten kan niet meer". In dit tijdperk van data kan je niets meer doen zonder een spoor na te laten. Is het niet het ene bedrijf dat data over jou bijhoudt, dan is het het andere wel. Nergens ben je nog veilig. Tenzij... tenzij je alle geld van de bank afhaalt, in een zwarte kous stopt of onder je matras, en overal cash gaat betalen, geen klantenkaart meer gebruikt bij Colruyt, Delhaize of Carrefour, enz. En dat zou toch te gek zijn, niet? Trouwens, wat dan met je SIS kaart? Je nationaal register? Je ziet het, vluchten kan je niet meer, jij bent een nummer, letterlijk en figuurlijk, in een databank geworden...

Meer over deze toch wel opmerkelijke zet van MasterCard bij Wired en Financial Times, en op de derde link de presentatie zelf van MasterCard.
http://www.wired.com/business/2012/10/mastercard-data-mining-holidays/
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/089f7cd0-16f2-11e2-b1df-00144feabdc0.html#axzz29V1Zs7d6
http://www.brighttalk.com/webcast/8309/55517OOK MEDISCHE APPARATUUR KWETSBAAR VOOR MALWARE
Voer voor spionagethrillers!

Zullen we er eens "vrijdag, bangmaak-dag" van maken? Na het verhaal over onze data waarmee geleurd wordt, een verhaal dat je wellicht nog meer schrik zal aanjagen. Het blijkt namelijk dat medische apparatuur zoals pacemakers en in een lichaam ingeplante defibrillators draadloos gehackt kunnen worden, en bijvoorbeeld een stroomstoot recht naar het hart kunnen geven, met dodelijke gevolgen.

Het verhaal is afkomstig van een beveiligingsonderzoeker op een beveiligingsconferentie in Melbourne. De hack zou mogelijk zijn omdat pacemakers ook een draadloze interface hebben, die dient om gegevens te meten en voor onderhoud. De man bracht de hele zaal tot stilte toen hij aantoonde hoe hij de interface kraakte en 830 volt recht naar het hart stuurde. "Bummer" (jammer) voegde hij eraan toe. (1)

Nu is dit natuurlijk een opzettelijke aanval, gericht naar één persoon - voer voor een intrige in een spionageroman bijvoorbeeld. Maar er zijn nog meer gevaren die medische apparatuur beloeren. Zo weet TechnologyReview te melden dat medische apparatuur (hartmonitor, ademhalingsmachine, pompjes om vloeistoffen toe te dienen, enz.) steeds kwetsbaarder worden voor besmettingen met malware. Deze machines worden namelijk gecontroleerd door software, staan in een netwerk, dat vaak dan ook nog eens met het internet verbonden is. Virussen, malware enz. kunnen via besmette laptops bijvoorbeeld naar het netwerk overgebracht worden. Met desastreuze gevolgen, want de machines kunnen vertragen of zelfs stoppen met werken.

In het artikel wordt een geval aangehaald van 664 medische machines die draaien op een ouder Windows besturingssysteem; de fabrikanten laten niet toe dat het hospitaal overgaat naar een nieuwere versie van het OS, zelfs niet dat het een antivirus toevoegt, omdat zulke wijzigingen mogelijk met zich meebrengen dat de apparatuur terug goedgekeurd moet worden door de Food and Drug Administration. Gevolg: de computers worden regelmatig besmet met malware, en elke week moet er wel eentje offline gehaald worden om opgekuist te worden.(2)

Een verhaal dat toch even tot nadenken stemt...
http://www.theregister.co.uk/2012/10/17/pacemakers_open_to_wireless_attack/
http://www.technologyreview.com/news/429616/computer-viruses-are-rampant-on-medical-devices/Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SURFACE TABLET KENT ZIJN PRIJS
Houdt gelijke tred met iPad

Toen Microsoft bekend maakte dat het zelf een eigen tablet zou uitbrengen, dat dan als prototype zou moeten dienen, een standaard zetten, voor de nieuwe Windows 8 ervaring op een tablet, waren de reacties gemengd. Enerzijds noemen velen het een gewaagde zet, want hiermee schiet Microsoft toch een eentje in eigen voet, doordat het de gewone fabrikanten concurrentie aandoet. Anderzijds vonden anderen het dan weer een positieve zet, in navolging van Apple, om soft- en hardware zelf onder controle te houden.

Grote vraagtekens werden echter gezet bij de prijs. Sommigen meenden meteen dat het toestel enkel een succes zou worden (lees: de concurrentie met de iPad aangaan) indien het heel goedkoop op de markt gebracht kon worden. Prijzen van $199 en $299 werden genoemd. Daarbij vergeet men wel dat de surface een hybride is, want de Cover met zijn ingebouwde klavier maakt van dit toestel meteen een lichtgewicht laptop.

Nu is de prijs dan eindelijk bekend - in dollars weliswaar. Maak echter niet de fout om dit in de lagere euro-koers om te rekenen: ervaring leert ons dat je dit bedrag ongeveer mag behouden, enkel het dollarteken door het euroteken omzetten, rekening houdende met de BTW. Dit zijn ze dan, de prijzen: $499 voor een 32 GB zonder touch cover, $599 voor hetzelfde toestel mét cover, en $699 voor een toestel van 64 GB. Veel te veel geld vinden sommigen, en zij verwijzen naar de iPad, die veel goedkoper zou zijn. Maar ga je naar een site zoals Vergelijk.be, en je vindt daar de iPad 3 64 GB WiFi aan Ä678, en iPad 3 3G 64 GB aan Ä788,5. De prijzen liggen dus in elkaars verlengde.

Wat krijg je voor die prijs, bij de Surface? Inbegrepen een staander, om de tablet rechtop te zetten. De Touch cover zorgt ervoor dat je gemakkelijk kan typen. Er zijn handige poorten: microSDXC kaartsleuf waarmee je tot 64 GB extra geheugen kan toevoegen. Een HD video output poort. USB poort, Bluetooth 4.0 voor het draadloos aansluiten van muis en headset. 2 antennes voor draadloos internet (WiFi). 720p HD video camera's voor- en achteraan, handig voor Skype videochat. En dan natuurlijk het nieuwe Windows 8 besturingssysteem (RT versie).

In een achttal landen kan je het toestel nu al in pre-order bestellen(2). Bij Anand Tech vind je een reportage over hoe de Surface tot stand kwam.(3)

http://www.vergelijk.be/tablet_pc/apple?gclid=COmZxLGZh7MCFUfKtAod6TMALw
http://surface.microsoftstore.com/store/msstore/Content/pbpage.Surface?ESICaching=off&WT.mc_id=FY13WinHHLENOVO YOGA: INTERESSANTE DOE-AL
Verschillende stands van het toestel, voor verschillend gebruik

We blijven nog even in de wereld van de tablets en hybride toestellen voor Windows 8. Want Lenovo heeft een toestel voorgesteld dat toch wel handig lijkt. Door de speciale scharnieren kan je het namelijk op verschillende manieren gebruiken. Om te beginnen gewoon als laptop, met het klavier dus op tafel en het scherm rechtsopstaand. Maar je kan het klavier ook wegklappen, zodat de Yoga een tablet wordt. Er is echter nog een andere mogelijkheid: het klaviergedeelte op tafel maar aan de achterkant van het scherm, zodat het staander wordt voor het scherm, ideaal om media te bekijken. En een vierde mogelijkheid: het klavier wegklappen naar achter, zodat het toestel een tentje vormt, wat dan weer handig is om het te gebruiken in de keuken, om recepten te bekijken bijvoorbeeld. Bij Gizmag vind je de verschillende standjes uitgelegd, en bij TheVerge vind je een fotogalerij.

Deze toestellen zijn niet echt goedkoop te nomen. Het duurste is de Yoga 13, verkrijgbaar vanaf oktober 26 aan $1.099; een ultrabook met een 33 x 22 cm scherm, een 1 MP HD webcam, ingebouwde WiFi. Een kleiner broertje, de Yoga 11, met een 11,6 inch (29 cm) groot scherm met multitouch), 2 GB DDR3 RAM, 64 GB opslag. Die zou dan weer verkrijgbaar zijn aan $799, en zou vanaf december in de winkel liggen.

Kortom: verwacht je in de komende maanden maar aan een hele reeks toestellen -laptops, tablets, hybride toestellen, pc's- in alle maten, gewichten en prijzen. Het enige wat ze allemaal gemeen hebben: Windows 8. Microsoft mag zijn Surface hebben als ijk-instrument, dit laat nog wel veel ruimte over aan andere fabrikanten om hun eigen toestellen te bieden, elk met zijn eigen specifieke pluspunten. Het zal aan de gebruiker zijn om het toestel te kiezen dat het beste bij hem past - tablet, pc, hybride.

http://www.gizmag.com/lenovo-yoga-lynx-twist-convertibles/24565/
http://www.theverge.com/2012/10/9/3476812/ideapad-yoga-11-hands-on-press-photos#3879259
http://www.lenovo.com/products/us/laptop/ideapad/yoga/yoga-13/


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWHITE BLUSH - PRINTS
[Lounge] Zoals zo vaak een mengeling van downtempo en een zweverige vrouwenstem. Deze band heeft voor bijzonderheid dat er elementen van de aloude electropop in verweven zijn.
De song Prints is gratis te downloaden op de site van de band. Bij Soundcloud vind je ook de song Dreamy om in streaming te beluisteren.
http://soundcloud.com/whiteblush
http://www.whiteblushh.com/


BIOSCAPE - EVERYDAY PLACES
[soundscape] Ambient muziek, die toch iets teveel ritme heeft om als achtergrond te beluisteren. Afwisselende ritmes, met invloeden uit folk. Dit is in elk geval een heel knappe song. Op de site van het platenlabel kan je het Nature's Geometry EP gratis downloaden.
http://soundcloud.com/bioscape/everyday-places-natural-spaces
http://gliese-records.com/releasez/gc-020/NYAZ - PARISHAAN

[etno electro] Muziek met oosterse invloeden, een combinatie van traditionele zang en instrumenten, tegen een elektro omgeving. Toch mooi dat in muziek al deze culturen samen kunnen vloeien - terwijl dat, helaas, in het dagelijkse leven zo'n probleem lijkt te zijn...
Op de website van de band kan je de song Parishaan gratis downloaden. Bij MySpace kan je nog meer muziek van de band beluisteren.
http://www.myspace.com/niyaz1
http://www.niyazmusic.com/downloads/


KATE MARTIN -
[Alternative Pop] Een heerlijke songwriter. Prachtige samenzang die in de song opgebouwd wordt. Ondanks het snelle tempo van de zachte drum is het een intieme song. Je hebt het begrepen: wij lusten hier pap van!
Bij MySpace verschillende songs om in streaming te beluisteren. Op de pagina van de artiest bij het record label een interview en een song om gratis te downloaden.
De inspiratie van deze week kwam van episode 183 van het Idyllic Music podcast
http://www.triplejunearthed.com/KateMartin
http://www.myspace.com/katemartinmusic
http://www.idyllicmusic.com/Podcasts%5C183050606Podcast183.mp3


VRIJDAG HOORSPELDAG: MILLENNIUM (HERUITZENDING)

De Nederlandse zender NTR zendt momenteel de hoorspelreeks Millennium – mannen die vrouwen haten weer uit. Je kan de uitzendingen live beluisteren, of in podcast, zodat je de afleveringen op je draagbare player kan zetten en beluisteren wanneer je wil.
Voor de podcast moet je deze link in je podcast reader of iTunes ingeven (1). Meer info op de tweede link.(2)
http://feeds.ntr.nl/hoorspel-millennium
http://programma.ntr.nl/10487/millennium
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een uit diepe overtuiging uitgesproken "neen" is beter en heeft meer impact,
dan een "ja" dat enkel gezegd wordt om te behagen, of, erger nog, om problemen te vermijden...
-Mahatma Gandhi-

De nieuwe oogst
WEBPLATFORM: DE NIEUWE STANDAARDS
Deze website wil de grote spelers uit de IT arena bijeenbrengen, om tot nieuwe standaards te komen. Wat jij, als ontwikkelaar, daar vindt zijn concrete tutorials over programmeren voor het web, CSS, JavScript, enz.
[Taal: ENG]
http://docs.webplatform.org/wiki/tutorials


SEARCH.XXX: ZOEKMACHINE VOOR PORNO

Het nieuwe generic Top Level Domain (gTLD) XXX is van start gegaan. De bedoeling van dit gTLD is de pornosites duidelijker herkenbaar maken. Om de bedrijven uit die sector aan te moedigen zich onder .XXX te registreren, werd ook een speciale zoekmachine in het leven geroepen. Die zoekt alleen in .xxx domeinen, en je kan er bovendien op "specialisme" zoeken.
[Taal: ENG]
http://www.search.xxx


ALTERNATIEVE ZOEKERS: MSFRECKLES
Dankzij een artikel Edudemic kwamen wij nog enkele heel knappe alternatieve zoekmachines op het spoor. Zij kunnen je helpen bij gerichte zoekopdrachten, en verdienen het dat je ze even uitprobeert. Vooral wanneer je vindt dat Google iets teveel over jou te weten aan het komen is...
Om te beginnen Ms.Freckles. Een zoeker met roots in de Scandinavische landen, maar die gelukkig ook in het Engels beschikbaar is. Op de beginpagina vind je verschillende zoekers op een rij, met telkens de specifieke zoekfunctie die zij kunnen uitvoeren.
[Taal: ENG]
http://www.msfreckles.com/index.php?lang=en


ALTERNATIEVE ZOEKERS: KART00

Deze zoekmachine doet het met cartoons; bij de zoekresultaten krijg je een preview van de site wanneer je de cursor over de link beweegt. Resultaten zijn ook georganiseerd op basis van onderwerp, zodat je je zoektocht kan verfijnen. Deze zoeker geeft echter, naar onze mening, niet zo'n goede resultaten.
[Taal: ENG]
http://www.kartoo.com/


ALTERNATIEVE ZOEKER: MAMMA
Deze zoekmachine noemt zichzelf "The mother of all search engines". En in tegenstelling tot de vorige doet hij wél goed zijn job, zoals in de rubrieken Nieuws en Twitter, waar je actueel nieuws krijgt. Gek genoeg staat de tijdaanduiding bij de tweets volkomen verkeerd - de tijd wordt aangegeven als 1 jaar geleden, terwijl de tweet bijvoorbeeld van vandaag is. Toch de moeite waard om even uit te proberen.
[Taal: ENG]
http://www.mamma.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: IZITO
Het handige aan deze zoekmachine, is dat je al je vorige zoekopdrachten terugvindt in een handig uitklapmenu. De zoekresultaten staan ook op de rechterkant van de pagina netjes gecatalogeerd.
[Taal: ENG]
http://www.izito.com/?


ALTERNATIEVE ZOEKERS: METACAFE

Deze zoekmachine is gespecialiseerd in video's. Eigenlijk hetzelfde als wat YouTUbe doet, maar toch is het aanbod enigszins anders. En het is ideaal voor mensen die dus niets met Google te maken willen hebben.
[Taal: EG]
http://www.metacafe.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: PICSEARCH
Een erg uitgebreide zoekmachine voor foto's, met meer dan 2 miljoen afbeeldingen in zijn arsenaal. De afbeeldingen staan netjes op een rooster, maar toch is het aanbod niet zo uitgebreid als bij Google en zie je op de eerste rijen eigenlijk beelden die niet meteen Antwerpen zelf weergeven. En je krijgt bij de resultaten bij een zoektocht naar "netties" afbeeldingen die op onze site verschenen zijn, maar nooit de logo's van onze site zelf. Wat eigenlijk typerend is voor de zoeksite. Maar had je het anders verwacht?
[Taal: ENG]
http://www.picsearch.com
http://www.picsearch.com/index.cgi?start=31&width=1349&q=netties


ALTERNATIEVE ZOEKERS: DOWNLOAD.COM
Het tech e-zine CNet heeft ook een uitstekende afdeling software, die handig te doorzoeken is, en netjes gecatalogeerd is. Bovendien heb je toch de verzekering dat de software hier betrouwbaar is.
[Taal: ENG]
http://download.cnet.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK START 100
Ikea helpt mensen die een eigen onderneming willen opstarten. Op het platform IKSTART staan er tips van succesvolle ondernemers, naast tips van IKEA zelf. Gedurende 100 dagen krijg je die tips gratis van mensen zoals Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van The Next Web, en Derrick Nelema, oprichter van by the Grape. (Bron: DutchCowboys.nl)
[Taal: NL]
http://www.ikstart100.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE GROTE VERKEERSQUIZ

Tussen 15 oktober en 15 november 2012 kan je je kennis over de Belgische wegcode testen, maar ook zien wat je weet over duurzame mobiliteit, in deze quiz. En natuurlijk zijn er ook prijzen te winnen, waaronder een reischeque van maar liefst 2.000 euro!
[Taal: NL]
http://www.degroteverkeersquiz.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FWD MAGAZINE
Een uitstekende website, met nieuws uit de home entertainment wereld. Beeld, geluid, nieuws uit radio en tv wereld, je vindt het er allemaal. Er hoort ook een e-zine bij, waarop je je gratis kan inschrijven.
[Taal: NL]
http://www.fwdmagazine.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D LED
LED lampjes zijn veel zuiniger in verbruik. En je kan ze veel handiger inzetten in kunstprojecten - dat is wat je kan zien op deze site, waar prachtige voorbeelden gegeven worden in verschillende filmpjes, over verrassende LED verlichting.
[Taal: ENG]
http://ifolio.idfact.net/?p=3380


VRIJDAG MULTIMEDIA: FEATURE SHOOT

Een fotoblog, met reeksen foto's rond een bepaald thema. Zoals: het breken van het licht doorheen glas, alledaagse voorwerpen die "tot bloei" gebracht worden op foto's, enz. Knap!
[Taal: ENG]
http://www.featureshoot.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE SPIRAL
De reeks "The Spiral" nadert zijn ontknoping. Heb jij meegedaan met de online game die bij het spel hoort? Het is nog niet te laat!
http://www.thespiral.eu/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Haal meer waarde uit uw klanten. Kom naar IBM Performance
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2194


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- Cijfers Google voortijdig bekend, handel in aandelen tijdelijk stilgelegd
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3333841/2012/10/18/Cijfers-Google-voortijdig-bekend-handel-in-aandelen-tijdelijk-stilgelegd.dhtml
- Apple verliest Britse beroepszaak van Samsung
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3333715/2012/10/18/Apple-verliest-Britse-beroepszaak-van-Samsung.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/- Asus Padfone 2. Smartphone en tablet.
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20266-asus-padfone-2-smartphone-en-tablet
- Programma's automatisch starten en sluiten
http://www.fan.tv/digitaal/software/17801-programmas-automatisch-starten-en-sluiten


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- Telenet breidt uit met Yelo TV
Telecomoperator Telenet brengt digitale televisie en de Yelo-applicatie samen en zorgt zo voor een grotere integratie van je tv met je smartphone, tablet ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6960
- Asus kondigt PadFone 2 aan
Met het toestel blijft Asus inzetten op multifunctionaliteit. De PadFone 2 kan immers net als zijn voorganger omgevormd worden van smartphone naar tablet ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6959*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- iPad mini: Apple volgt de trend...
http://www.digimedia.be/News/nl/12926/ipad-mini-apple-volgt-de-trend.html
- Famous smeert een boterham voor VLAM
http://www.digimedia.be/News/nl/12932/famous-smeert-een-boterham-voor-vlam.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Accountkiller
http://computertaal.info/2012/10/18/accountkiller/
- Beste Android App: Google Goggles
http://computertaal.info/2012/10/18/beste-android-app-google-goggles/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft: Office RT is niet zomaar zakelijk te gebruiken
http://tweakers.net/nieuws/85040/microsoft-office-rt-is-niet-zomaar-zakelijk-te-gebruiken.html
- Apple verliest Britse zaak tegen Samsung om tabletontwerp
http://tweakers.net/nieuws/85035/apple-verliest-britse-zaak-tegen-samsung-om-tabletontwerp.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Telenet scoort 65.000 nieuwe mobiele klanten in één kwartaal
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-scoort-65-000-nieuwe-mobiele-klanten-in-een-kwartaal/article-4000195898737.htm
- Nieuwe software noodcentrales tergend traag
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-software-noodcentrales-tergend-traag/article-4000195579926.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- iPad mini op 23 oktober?
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/ipad-mini-op-23-oktober/
- 10, 9, 8, 8, 8, 8…Aftellen naar Windows 8
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/10-9-8-8-8-8/De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


Van alles halen, (bijna) niets betalen...ANDROID BOOT-ANIMATIES
Android - freeware
Star Wars, Matrix, of een gewoon klassiek BIOS opstartscherm: in deze reportage van Chip.de vind je een selectie van 50 opstartschermen voor je Android toestel, het een al knapper dan het andere.
http://www.chip.de/artikel/Top-50-Android-Bootanimationen-zum-Download_57785736.html


GRATIS HORROR-GAMES: DARK OCEAN


Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 355 MB - freeware
Halloween komt eraan, en deze keer zijn we er op tijd bij om jou in de stemming te brengen, met enkele heel griezelige gratis games. Om te beginnen dit Dark Ocean. Daarbij moet je op een verlaten griezelschip vol Zombies voor je leven vechten. Succes!
http://www.darkoceangame.com/?page_id=17
http://www.chip.de/downloads/Dark-Ocean_57805510.html


GRATIS HORROR-GAMES: EXMORTIS
Webapp (Flash)- freeware
In dit horrorgame ontwaak je zonder geheugen, met enkel nachtmerries. Een heel coole story, met een broederige atmosfeer en sterke geluidseffecten.
http://lefflerwebdesign.newgrounds.com/


GRATIS HORRORGAMES: BURNIN THIRST


Windows XP/Vista/7 - 106,9 MB - freeware
In dit game moet je dan weer een menigte zombies neerslaan, en dat voor een fles whisky, het enige wat je in de post-apocalyps wereld overblijft...
http://www.burningthirst.com/team.html
http://www.chip.de/downloads/Burning-Thirst_57707778.html


GRATIS HORROR-GAMES: EUTHANASIA
WinXP/Vista/7 - 572 MB - freeware
Een regelrechte nachtmerrie: in dit game moet je genadeloos slag leveren tegen donkere monsters, terwijl je zelf op sterven licht. Echt van goede smaak getuigen doet het thema van het spel niet, maar kom, je houdt van horror of niet! (Engels)
http://www.moddb.com/company/serygalacaffeine


GRATIS HORROR-GAME: HERITAGE
Win2000/XP/7/8 - 91,9 MB - freeware
In dit avontuur moet je dan weer het huis van je gestorven grootmoeder doorzoeken, en trachten de oorzaak van haar dood te achterhalen. Je beleeft het spel vanuit het gezichtspunt van een first-person shooter, maar je bent niet gewapend. (Engels)
http://www.blf-games.com.ar/games_eng.php
http://www.chip.de/downloads/Heritage_57805223.html


GRATIS HORROR GAME: DEAD FRONTIER
Browser game - freeware
Een zombie-game: samen met anderen moet je in dit multiplayer game, dat je in de browser speelt, een aanval van zombies afslaan, om zo zelf aan voedsel te komen.(Engels)
http://www.creakycorpse.com/
http://www.chip.de/webapps/Dead-Frontier_45311643.html


GRATIS HORROR GAME: FIRESTART


Windows XP/Vista/7/8 - 12,2 MB - Freeware
Bij "Project Firestart" gaat het om een mooie remake van de gelijknamige klassieker voor de Commodore 64. Je bevindt je daarbij aan boord van een ruimteschip. De bemanning ervan is dood, ... en toch ben je niet alleen! (Engels)
http://www.chip.de/downloads/Project-Firestart-Remake_57836698.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: EZPDF READER PDF
Android OS - 7,3 MB - Ä2,50
Met deze app kan je niet alleen PDF documenten openen en lezen, maar er ooi notities op maken. Interessant is dat deze tool ook omkan met het EPUB format, zodat je ook ebooks kan lezen op je smartphone.
http://www.unidocs.com/
http://www.chip.de/downloads/ezPDF-Reader-PDF-Annotate-Form-Android-App_58045333.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MARTEN TOONDER APP
iPad / 391 MB -
Een app gewijd aan de bedenker, schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes, in het kader van de tentoonstelling die aan Marten Toonder gewijd is. In de app kan je het archief van Toonder doorbladeren.
http://www.ipadclub.nl/44378/marten-toonder-de-man-achter-olivier-b-bommel-in-een-ipad-app/
https://itunes.apple.com/nl/app/marten-toonder/id566268062?mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het tegengestelde van praten is niet luisteren, maar wachten.
-Frans Levowitz-