Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
11/10/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 771 van 13/10/2012Gegroet lezer,
Je kan er niet omheen: het is herfst. Wind die de verkleurde bladeren voortdrijft, regen, donkere ochtenden en avonden... Ach, het maakt het des te gezelliger om thuis te komen, waar het lekker warm en gezellig is... en waar je Netties op je wacht :)

Half oktober, dat wil zeggen dat het tijd wordt om aan de voorbereidingen te beginnen van onze jaarlijkse verkiezing van de beste Nederlandstalige site (privé-initiatief). Kijkt u eens even in uw lijst met bookmarks, en haalt u er de beste Nederlandstalige adresjes uit? Stuur ons het lijstje met 5 adressen die aan deze voorwaarden voldoen:
- Originele taal: Nederlands (dus geen vernederlandste versie van een internationale site)
- Een nut hebben voor de bezoeker (informatie, nieuws, tips, ...) ofwel originele inhoud brengen (dus geen site die enkel een bedrijf voorstelt zonder extra tips voor de bezoeker)
- Gemaakt zijn door een privé-persoon of een klein bedrijf (dus niet door een grote uitgever)
- Sites die in het verleden reeds bij de eerste 5 eindigden, kunnen opnieuw voorgedragen worden, doch bij voorkeur zou er iets wezenlijk nieuw aan de site toegevoegd moeten zijn.
Hebt u leuke sites in uw bookmarks zitten die aan deze voorwaarden voldoen? Zend ons uw lijstje door tegen 31 oktober - uw inspanning wordt beloond met een kleine attentie van onzentwege.
Het adres: redactie@netties.be

Alvast bedankt!

En dan nu snel aan uw leesvoer. Wij wensen u veel lees- en experimenteerplezier en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WINDOWS 8 BELOOFT VEEL APPS
26 oktober wordt het magische moment

De meeste bezitters van een Windows computer zullen wellicht net zoals wij gedaan hebben: ergens in de afgelopen 3 jaar een computer gekocht met Windows 7 erop, en die gehouden. Tenzij er zich een ongelukje voorgedaan heeft, en je computer onherstelbaar beschadigd werd, was er geen reden om een nieuwe computer te kopen. Een van de voornaamste redenen waarom, volgens ons, de verkoop van computers de laatste tijd zo gestagneerd is.

Dat wachten wordt nu eindelijk beloond: op 26 oktober komt Windows 8 officieel in de handel. Je kan natuurlijk je oude toestel upgraden naar dit nieuwe OS, maar de meesten zullen wellicht gewoon een nieuwe computer kopen - net als wij.

Het zal wel even wennen worden, want het nieuwe OS heeft een gebruikersinterface, Metro, die volledig verschilt van wat je tot nu toe gewoon was.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat het OS gemaakt werd om ook te werken op toestellen met een aanraakscherm. Vandaar de blokjes op het startscherm, zoals je die ook ziet bij Windows Phone7, het nieuwe OS van Microsoft voor smartphones.

En Windows 8 zal natuurlijk ook met "apps" werken. Maar, niet verder vertellen, eigenlijk is dat niets nieuws hoor. Apps zijn eigenlijk alleen maar software, en je kon altijd al extra software op je computer installeren. Maar hou dat stil... In elk geval: Windows 8 heeft enkele "native apps", software die al aanwezig is op de toestellen wanneer je ze aankoopt. Over die apps werd nu wat meer informatie vrijgegeven. Een volledige lijst vind je bij The NExt Web, maar wij onthouden alvast enkele dingen die ons erg belangrijk lijken.

Zo is er de integratie met SkyDrive, dat eigenlijk de naam is van je online plek om bestanden te bewaren, maar dus ook op je eigen toestel staat. Daarmee kan je zoeken, sorteervolgorde bepalen, bestanden hernoemen, verzetten. De ingebouwde Mail app heeft ondersteuning voor IMAP, die ervoor zorgt dat op de verschillende plekken waar je mail bewaart gesynchroniseerd wordt welke mails je gelezen hebt. De Maps app is geïntegreerd met de Bing zoekmachine, en de Travel app.

Buiten de ingebouwde apps, zijn er natuurlijk ook al heel wat onafhankelijke ontwikkelaars die ondertussen hun eigen Windows 8 app gemaakt hebben. Er zouden al duizenden apps verkrijgbaar zijn, en tegen einde oktober worden er nog meer verwacht. Eén app springt er alvast bovenuit: de Nook app, die gemaakt werd door Microsoft zelf, in partnerschap met boekenbdrijf Barnes & Noble.

Nog even wachten dus tot je al dit moois kan zien. De grote vraag zal echter zijn: wordt het een Windows 8 laptop die je koopt, of ga je meteen voor een Surface? Microsoft heeft in elk geval een Surface event gepland voor 25 oktober. WIj zijn benieuwd!
http://thenextweb.com/microsoft/2012/10/05/microsoft-promises-slate-of-updates-for-windows-8s-built-in-apps/
http://news.cnet.com/8301-10805_3-57526511-75/microsoft-rolls-out-windows-8-app-updates-ahead-of-time/


BOEKENBEURS OF DIGITALE BEURS?
Nog nooit zoveel digitale toestellen op de Frankfurter Buchmesse...

Van 10 tot 14 oktober 2012 heeft in Frankfurt de befaamde Frankfurter Buchmesse plaats. Nu kan je je afvragen: Wat heeft een computermagazine zoals Netties te maken met boeken? Alles - sinds het boek digitaal geworden is.

Er zijn vele aspecten aan het digitale boek. Om te beginnen de toestellen waarop je het boek leest - een gewone tablet, of een gespecialiseerde e-reader zoals de Kindle. Dan de boeken zelf - die steeds meer multimediaal worden. Denk maar aan de interactieve kinderboeken voor op de iPad. Aan het onderwerp "Kinderboek" wordt op deze editie van de beurs namelijk erg veel aandacht geschonken. En ook aan het multimediale aspect natuurlijk.

De boekenbeurs in Frankrfurt schenkt ook aandacht aan andere digitale initiatieven, zoals enhanced concent, enriched media, multichannel metadata, digitale whiteboards. Onder de noemer "Sparks" wordt dit digitale aspect van boeken, plus het bijhorende business model, van nabij bekeken.(2)

Maar je ziet, naast traditionele uitgevers, ook uitgevers van software op de boekenbeurs, en ze zijn steeds talrijker aanwezig. Zo bijvoorbeeld Paragon Software. Dat stel meer dan 2.000 mobiele applicaties voor op de beurs. Het bedrijf wil er zijn software voorstellen, om uitgevers en auteurs uit te leggen hoe zijn hun papieren edities naar mobiele toestellen en tablets kunnen brengen als een app. Over dat aanbod lees je meer op de derde link. (3)

Zal het groeiende aanbod van digitale boeken de gebruiker kunnen overtuigen om over te stappen op digitale boeken? Of liever: kan het mij overtuigen? Gek genoeg heb ik alleen maar betreurd dat ik geen e-reader had, wanneer ik weer zo'n kloeft van een dik boek mee moest sleuren op de trein. Maar ik blijf mijn romans in papieren boekvorm kopen. Naslagwerken is echter iets anders. Een Van Dale, een Groen Boekje, het staat allemaal in digitale vorm op mijn computer. Zover ben ik nog mee ;) Maar voor de rest blijf ik zweren bij mijn print boeken...
http://www.book-fair.com/en/Focus_on/children_youths/
http://www.buchmesse.de/en/Focus_on/SPARKS/
http://www.penreader.com/company/pr/2012/10/01.html


VK OVERWEEGT FACEBOOK LOGIN VOOR OVERHEIDSDIENSTEN
Maar zo'n haast zal het gelukkig nog niet lopen...

Welicht sta jij toch ook een beetje gezond wantrouwig wanneer het op Facebook en je privacy aankomt. En hoe veilig vind jij de loginprocedure bij Facebook? Misschien trek je je er niet al teveel van aan, want het gaat toch maar om enkele fotootjes, en wie zou nu de moeite willen doen om jouw Facebook inlog te stelen? Zou je er bijvoorbeeld gerust in zijn wanneer je bank morgen zegt dat je met je Facebook gegevens kan inloggen om je banktransacties te doen - of zou je gillend op de vlucht slaan, en al snel een andere bank kiezen, die strengere inlogprocedures gebruikt?

En als de overheid zou zeggen dat je bepaalde officiŽle documenten kan aanvragen via digitale weg, op basis van je Facebook inlog, zou je dan gerust zijn? Wellicht niet. Wij ook niet, en wij waren dan ook hoogst verontwaardigd toen we de kop lazen "VK overweegt Facebook login voor toegang tot openbare diensten". Dat kan toch niet waar zijn, schoot door ons hoofd!

Welnu, bij nader lezen van het artikel, blijkt het ook niet waar te zijn. De Britse overheid is gewoon op zoek naar veilige manieren om de burger te laten inloggen op diensten - het IDA programma of Identity Assurance, een systeem waarbij veiligheid gegarandeerd wordt, zonder dat er gebruik gemaakt wordt van een ID kaart. Bij de zoektocht naar die veilige inlog wordt ook gekeken naar systemen die nu in de privésector gebruikt worden. En Facebook behoort tot een van de providers van veilige inlogsystemen.

Een kop boven een artikel om van te schrikken dus, maar het zal zo'n vaart niet lopen. Er bestaat weinig kans dat de overheid gaat toestaan dat de burger dezelfde identiteit en paswoord gebruikt voor een pretpark als Facebook, als voor een officiŽle dienst - en een bankinstelling evenmin. Maar het heeft ons toch weeral even wakker geschud!

Meer bij ZDNet en The Independent.
http://www.zdnet.com/uk-considers-facebook-logins-for-access-to-public-services-7000005234/
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/national-virtual-id-card-scheme-set-for-launch-is-there-anything-that-could-possibly-go-wrong-8196543.htmlGOOGLE LAAT SOFTWARE SLIMMER WORDEN MET AI
Kunstmatige intelligentie werd slim door... katten te herkennen in Youtube filmpje!

Op Google kan je veel kritiek hebben - onder andere dat het, ondanks de belofte "do no evil" toch stilaan uitgroeit tot een grote Big Brother, die alles wat we doen op het web in het oog houdt. Maar je kan niet ontkennen dat Google heel wat bereikt heeft op het web - dingen die de gebruiker ten goede gekomen zijn. Van Gmail tot YouTube, van Google Docs tot Google Apps, van het Android OS tot de Google Maps... allemaal diensten die je gebruiken kan, een groot deel ervan gratis

En er staat nog veel meer op het programma. Google is namelijk al enkele jaren bezig met artificiŽle intelligence - kunstmatige intelligentie dus. En deze zomer heeft het een belangrijke stap gezet, met software die leerde hoe hij mensen, katten, en andere dingen moet herkennen, door naar YouTube video's te kijken. Het draait hierbij om neural networks - netwerken van zenuwen dus: wanneer zo'n netwerk aan data blootgesteld wordt, dan verandert de relatie tussen de verschillende neurons. Waardoor het netwerk kan leren om op een bepaalde manier te reageren op bepaalde inkomende data.

Dankzij de vooruitgang in computing, kan er nu veel meer rekenkracht ingezet worden bij die neural networks. Daardoor leren die nu zonder menselijke hulp, en zijn ze sterk genoeg om ook in commerciŽle toepassingen gebruikt te worden. En dat doet Google stilaan steeds meer. Bijvoorbeeld in spraaktoepassingen voor het Android OS, die nu tot 25% beter woorden herkennen kan. Maar ook de zelf-sturende auto's van Google zouden hiervan gebruik gaan maken, en ook de speciale virtual reality Google Glasses.

Een mooi artikel hierover bij TechnologyReview en ExtremeTech. Iets technischer dat laatste, maar toch interessant om lezen.
http://www.technologyreview.com/news/429442/google-puts-its-virtual-brain-technology-to-work/
http://www.extremetech.com/computing/137482-the-vast-gulf-between-current-technology-and-theoretical-singularityMINDMELD LUISTERT NAAR WAT JE ZEGT..
... en komt te weten wat je wil

We blijven nog even bij artificiŽle intelligentie. Daar zit wel een aspect aan dat je niet mag vergeten. Je moet namelijk je hele leven openstellen voor de software, wil je dat die voldoende over jou te weten komt om te weten wat je wil, en de software dus effectief werkt.

En dat vergt dus wel moed. Want wil je dat echt - wil je dat één of meer softwareproducten alles volgen: wat je zegt, wat je bekijkt, maar ook metadata zoals wat je eet en drinkt, hoeveel je weegt, hoeveel je beweegt, indien dat programma die informatie nodig heeft?

Dit gezegd zijnde, buiten Google zijn er dus ook anderen bezig met kunstmatige intelligentie, en met software die dingen kunnen voorspellen op voorbij gedrag - in vaktermen "predictive software" genoemd. Bij Ars Technica lees je zo over MindMeld, een app voor de iPad, die later dit jaar in de App Store zou komen. Deze app luistert namelijk naar al jouw gesprekken, en probeert te verstaan wat er gezegd wordt. Zodra het dat doet, zal het proberen relevante informatie te vertonen van verschillende bronnen. Een soort Siri- maar dan voor je iets vraagt.

Een intrigerend concept, dat MindMeld in eerste instantie brengt in zijn webconference app: terwijl je aan het praten bent, wordt content vertoond die je mogelijk nodig kan hebben. Eigenlijk best knap - maar, zoals je in het begin van het artikel al lezen kon, is er een prijs die je betaalt: je gesprekken worden gevolgd.
http://arstechnica.com/gadgets/2012/10/an-always-on-siri-mindmeld-listens-to-you-talk-finds-what-you-need/
https://www.expectlabs.com/


BING EN LITTLE BIRD
Hoe invloedrijk zijn auteurs?

Een artikel dat jou, als lezer, wellicht niet rechtstreeks zal raken, want het gaat over de auteurs van de artikels. Maar omdat zij voor jou toch duidelijker geïdentificeerd worden, heeft het zijdelings toch ook een invloed.

Om te beginnen: de zoekmachines leggen tegenwoordig meer de nadruk op de auteurs van artikels. De lezer hecht namelijk belang aan de auteur, beschouwt dit als leidraad voor betrouwbaarheid. Zo heeft Google onlangs een speciale tag in het leven geroepen, die via de code duidelijk maakt wie de auteur is van een artikel. Door gebruik te maken van die tag, verschijnt ook de foto van de auteur in de zoekresultaten, en zal Google de content van die auteur doorheen verschillende sites duidelijker kunnen weergeven. (1)

Ook concurrent zoekmachine Bing heeft nu een dergelijke tool, waardoor de auteur van een nieuwsartikel verschijnt in de social zijbalk. Microsoft noemt dat "People who know", en identificeert hen op basis van wat zijn geschreven hebben op sites zoals Twitter, Foursquare, Quora, LInkedIn, GOogle+, Blogger. Een proces waarbij het nieuwsmedium dus eigenlijk zelf niet veel in de pap te brokkelen heeft. Opvallend bovendien is dat Google wel zijn eigen diensten vermeldt (Blogger, Google+), maar geen Facebook. (2).

Sommige mensen vinden het heel belangrijk te weten hoe invloedrijk zij zijn. Dat geldt voor auteurs van artikels, maar ook voor andere mensen, die hun invloed halen door het aantal volgelingen dat zij hebben op bijvoorbeeld Twitter. Zij kunnen dat bijvoorbeeld zien op Klout, een tool die online invloed meet. Nu is er ook een nieuwe dienst: Little Bird. Hij werd ontworpen door Marshall Kirkpatrick, een medewerker van de web nieuwsdienst ReadWriteWeb, en heeft ondertussen 1 miljoen dollar aan fondsen kunnen werven. De bedoeling daarvan is dat het proces van het ontdekken van interessante mensen, experts op bepaalde onderwerpen, invloedrijke mensen op een bepaald gebied, geautomatiseerd wordt. Dat moet het voor journalisten, marketeers, PR vertegenwoordigers simpeler maken om de juiste bronnen te vinden. Bij GigaOm vind je een achtergrondartikel over deze nieuwe dienst (3).
http://www.webpronews.com/google-authorship-markup-2011-08
http://www.webpronews.com/google-properties-among-those-tapped-by-new-bing-feature-2012-10
http://gigaom.com/2012/10/05/marshall-kirkpatricks-littlebird-wants-to-be-your-new-robot-librarian/FACEBOOK TEST "WANT/COLLECT" BUTTON
Weer wat om de handelaar te lokken

Persoonlijk mogen wij de strategie van bedrijven betreuren om zichzelf te promoten met "Vind ons op Facebook" in plaats van een duidelijke, eigen URL, het valt niet te ontkennen dat Facebook een economische macht aan het worden is, die adverteerders niet links kunnen laten liggen.

Facebook heeft nu juist een nieuwe functie uitgebracht die die aantrekkingskracht nog gaat vergroten. De functie is weliswaar nog in testfase, maar lijkt erg veelbelovend. Het gaat om de zogenaamde "collections" functie. Daarbij kunnen bedrijven een "want" of "collect" bij een product zetten, naast de gewone "like", wanneer zij over dit product schrijven in hun eigen timeline. De gebruiker kan dan op deze button klikken, waarna die op zijn eigen "wishlisst" of verlanglijst op zijn profiel komt. Die heeft dan weer een "Buy" button, waarmee de cirkel rondn is.

Het is de bedoeling dat deze collecties een beetje zoals Pinterest werken, en de foto's van producten meer viraal verspreid worden door de fans van die producten. Facebook zelf vraagt geen commissie op de verkoop die via de "buy" button gebeurt, maar er zijn andere manieren om munt te slaan uit deze "Want" button. Zo kan Facebook bijvoorbeeld wel commissie vragen voor het doorverwijzen van een gebruiker naar de e-commerce site. En Facebook zou ook de mogelijkheid kunnen bieden aan bedrijven om producten te promoten die op de verlanglijst staan van de gebruiker.

Kortom: Facebook is een goeddraaiend adverteerplatform. Ach, en u dacht dat het een sociaal netwerk was waar alles rond de gebruiker draait?
http://www.businessinsider.com/facebooks-getting-a-want-button-2012-10?op=1
http://techcrunch.com/2012/10/08/facebook-collections/


TWITTER BRENGT WITTE GIDS VAN PROFIELEN UIT
Tweede poging om meer SEO vriendelijk te worden

Wellicht ken je Twellow(1)? Dat is een gids waarin je profielen kan opzoeken van gebruikers. Welnu, als Twellow de Gouden Gids is van Twitter, dan heeft Twitter nu zelf een Witte Gids uitgebracht. Het komt namelijk op de proppen me een gids waarin je alfabetisch doorheen àlle accounts kan bladeren.

Niet erg praktisch eigenlijk, want wie gaat nu zo bladeren? Er staat zelfs geen zoekfunctie op de pagina. Volgens insiders is deze profielengids eigenlijk ook niet bedoeld voor mensen, als wel voor zoekmachines. De profielengids zou meer een sitemap zijn, die de bots van de zoekmachines helpt om elk profiel te ontdekken dat op het sociale netwerk bestaat. Om diezelfde reden heeft ook Facebook een profielengids (2).

Het is trouwens het tweede initiatief dat Twitter in korte tijd genomen heeft om zoekmachine-vriendelijker te worden, zo weet Search Engine Land te vertellen (3). Onlangs heeft Twiiter immers haar robots.txt bestand gewijzigd, waardoor de zoekrobots van de zoekmachines de content op Twitter beter kunnen doorzoeken, dat wil zeggen zoekresultaten voor tweets en hashtags, en niet voor gebruikers.

Twee interessante evoluties, waarmee Twitter dus een duidelijk onderscheid wil maken voor de zoekmachines tussen haar gebruikers en de content zelf. Search Engine Land maakt een goede analyse.(3)

http://www.twellow.com/
http://www.webpronews.com/twitter-has-a-fairly-unusable-user-directory-2012-10
http://searchengineland.com/twitters-new-seo-play-a-profile-directory-of-all-user-accounts-135664


GOOGLE BRENGT TOOL UIT OM KWALITEIT TABLET APPS TE TESTEN
Ontwikkelaars maken overgang naar tablets

Onlangs bracht Google zijn eigen Android tablet uit, de Nexus 7. Die blijkt aan te slaan bij de gebruikers, waardoor de ontwikkelaars zin krijgen om ook voor Android tablets programma's te gaan schrijven.

En natuurlijk is het het gemakkelijkst om gewoon hun app, die ze al gemaakt hadden voor de Andrid smartphone, aan te passen naar de tablet toe. Maar Google wil wel dat die apps er dan netjes zien op het grotere scherm van de Nexus 7. Daarom heeft het een checklist uitgebracht waarmee ontwikkelaars kunnen zien of hun app wel voldoet.

Het zal niet verbazen dat de meeste items op deze lijst te maken hebben met de grootte van het scherm. En voor alle veiligheid voegt Google als een van de items een herinnering toe dat de app geen gebruik mag maken van bepaalde hardware functies, zoals camera, NFC of datacommunicatie. Want de Nexus7 heeft die nu eenmaal standaard niet.

Zo. De apps zijn er dus al. Nu is het wachten op de Nexus7 zelf. Of zal het toch een Surface worden? Het geld begint bij sommigen in hun broekzak te branden!
http://www.webpronews.com/google-releases-tablet-app-quality-checklist-2012-10
http://techcrunch.com/2012/10/08/google-wants-developers-to-build-better-tablet-apps-publishes-a-tablet-app-quality-checklist/


SHOUTROULETTE: LUCHT JE HART
En doe het in hoofdletters!

Je weet wellicht dat het in digitale middens erg onbeleefd staat om je tekst in hoofdletters te schrijven. Dat staat namelijk GELIJK AAN ROEPEN EN ROEPEN IS ONBELEEFD!

Welnu, de code voor een nieuwe webdienst is volledig in hoofdletters geschreven; bij die dienst kan je dan ook roepen zoveel je wil. Het is een soort variant op Chatroulette, en je kan gewoon je hart luchten over een onderwerp dat je hoog zit. En is er niets waarover je momenteel geŽrgerd bent, dan heeft de site een lijstje onderwerpen die je bloed aan het koken maken.

De makers van de site voegen eraan toe dat, net als bij de originele Chatroulette, bloot niet verboden is. Een vrolijke noot om deze dag te beginnen!


http://pandodaily.com/2012/10/09/meet-shoutroulette-a-comedy-hack-day-project-coded-entirely-in-capital-letters/
http://shoutroulette.com/


OPRICHTERS VAN MYSPACE EN COUSTEAU FAMILIE MAKEN GAME
wil jongeren milieubewust maken - en schenkt geld

De mens is een speelvogel, maar dat wil niet zeggen dat alle games gewoon ontspanning moeten zijn waarbij je niet moet nadenken. Een mooi voorbeeld is een game dat momenteel in de maak is, en dat jongeren milieubewust wil maken.

De makers van het game zijn enerzijds SGN, een samenwerking van enekel MySpace medeoprichters. En anderzijds EarthEcho, International, een non-profit organisatie opgericht door de kleinzoon van de befaamde oceanoloog Jacques-Yves Coustaeau, Philippe. Zij slaan de handen ineen om een game temaken voor het iOS: Rescue Reef. Dat zal een week lang (van 10 tot 17 oktober) gratis gedownload kunnen worden, maar een percentage van alle in-app spullen die aangekocht worden tijdens die week, zal gaan naar doeleinden voor het behoud van de oceanen.

Het is trouwens al de tweede keer dat SGN een "serious" game maakt; het eerste was Fluff Friends Rescue - en het leidde tot duizenden dollars in donaties. Een mooi initiatief!
http://pandodaily.com/2012/10/09/myspace-founders-partner-with-cousteau-family-on-an-earth-conscious-game/
http://itunes.apple.com/us/app/rescue-reef/id530518476?mt=8


ART.SY WIL DE PANDORA VAN KUNST WORDEN
Maar is kunst wel zo hapklaar als muziek?

Al twee jaar wordt uitgekeken naar Art.sy; voor de lancering ervan werd een hele database opgebouwd van kunst die van tags voorzien werd, gecatalogeerd, om tot een "art genome" te komen. Want het is de bedoeling om van Art.sy de Pandora van de kunst te maken: een dienst die automatisch kunst voorschotelt die aan jouw voorkeuren zou moeten beantwoorden.

Net zoals je bij Pandora enkele songs moet kiezen, waarna Pandora andere, gelijkaardige songs voorstelt, wil Art.sy dit doen met kunst. In een soort virtuele galerij worden kunststukken voorgesteld, die gelijkaardig zijn qua stijl, kwaliteit, tijdperk.

Maar wat Art.sy meer wil zijn dan Pandora, is dat het ook kunst wil verkopen. Wat toch een hachelijke onderneming lijkt. Een kunstwerk is niet goedkoop, en wie telt zomaar geld neer voor iets dat je zomaar op je scherm ziet? Bovendien, hoeveel kunst kan een mens kopen? Anderzijds is dit misschien voor jonge, onbekende artiesten een kans om een werk te verkopen of bekend te raken. En bovendien, als je elke dag even naar commerciŽle producten op Pinterest gaat kijken, of stomme foto's op Tumblr, dan kan je evengoed even elke dag wat kunst bekijken, niet?

Om te ontdekken dus.
http://art.sy/
http://pandodaily.com/2012/10/08/automating-curation-the-long-awaited-launch-of-art-sy-arrives/


OYSTER WIL HET SPOTIFY VAN BOEKEN WORDEN
Boeken lenen in plaats van kopen.

Voorwaar, het internet heeft voor grondige verschuivingen in de economie gezorgd. Muziek koop je niet meer, je beluistert hem in streaming formaat. Een model dat interessant is voor de gebruiker, die voor weinig geld toegang heeft tot een oneindige muziekbibliotheek. En ook interessant voor de artiest, tenminste als je de cijfers van Pandora geloven mag. Niet alleen krijgen onbekende artiesten hier een kans, maar ook centjes. Drake en Lil Wayne bijvoorbeeld kregen 3 miljoen dollar uitgekeerd (1).

Waarom dit model dan niet uitgebreid tot boeken, nu die toch steeds meer in digitale vorm verbruikt worden? Dat is het idee dat een trio uit New York opvatte, en zij stichtten Oyster. Via een app in ontwikkeling zal je toegang moeten krijgen tot een onbeperkte bibliotheek boeken die je mag lezen voor een maandelijks abonnement. De app zal bovendien het lezen combineren met het ontdekken van andere boeken, aanbevolen door gelijkgestemden.

Volgens PandoDaily, dat een gesprek had met de stichters, is het bijzondere aan het business model dat er gewerkt wordt met de uitgevers, niet met de content makers. Oyster heeft zopas een flinke smak geld ontvangen van investeerders, om de bibliotheek verder te kunnen uitbouwen. Want uiteraard hangt succes of falen af van het aantal boeken in de bibliotheek.

Momenteel werkt Oyster in een besloten bèta, maar je kan een uitnodiging aanvragen.
http://blog.pandora.com/pandora/archives/2012/10/pandora-and-art.html
http://pandodaily.com/2012/10/10/oyster-raises-3-million-from-founders-fund-for-spotify-for-books/
http://www.readoyster.com/


FAN TALK WIL TAALBARRIÈRE SLECHTEN
Fans uit de hele wereld bijeenbrengen rond hun idolen

Wellicht ben jij fan van een of ander feuilleton, rockband, acteur, sportploeg, ... Je bent dan niet alleen, want over de hele wereld zijn er lotgenoten die het gevoel van bewondering delen.

Toch is het momenteel niet echt gemakkelijk om in contact te komen met die andere fans - tenzij het voorwerp van je bewondering een eigen website heeft, waar je in het forum met gelijkgestemden van gedachten kan wisselen. Vertrekkend vanuit dit gegeven heeft de startup Ortsbo een systeem ontwikkeld dat het Fan Talsk noemt. Het geheim daarbij is de taal: alle communicatie op het platform wordt vertaald in 66 talen.

Voordelen van dit systeem zijn er heel wat. Doordat je in contact komt met fans uit de hele wereld, kan je bijvoorbeeld commentaren lezen op een optreden van je favoriete band ergens aan de andere kant van de wereld, vooraleer je tickets koopt voor hun optreden in je eigen land. Uiteraard worden er ook streams binnengehaald uit Twitter, Facebook, Instagram, YouTube enz., en al die data kan je dus in je eigen taal bekijken. Dat zijn natuurlijk machinevertalingen, maar omdat de site ingedeeld is in rubrieken (muziek, film, ...) wordt bij elke rubriek gebruik gemaakt van een bepaald lexicon, waardoor de juistheid van de vertalingen veel hoger ligt (ergens in de 90 %) tegenover 70-80% bij gewone machinevertalingen.

Nog bijzonder aan dit nieuwe platform is dat de artiesten zelf baas zijn van de relatie met de fans, en de data die hierbij gegenereerd worden. En dat is erg positief, want bij een site zoals Facebook krijgen de artiesten die gegevens maar met mondjesmaat.

Een uitvoerige bespreking van dit platform bij PandoDaily.
http://pandodaily.com/2012/10/10/ortsbos-partners-with-daughtry-fan-talk-platform-delivers-a-realtime-community-portal-in-66-languages/
http://www.ortsbo.com/


GOOGLE MAAKT EIGEN PRODUCTEN DUIDELIJKER IN ZOEKRESULTATEN
En is daarmee de kous af?

We hebben het al eerder gehad over het feit dat Google toch wel een bevoorrechte positie heeft met zijn zoekmachine. Want Google heeft immers in al die jaren verschillende andere websites en verticale zoekers gekocht, zoals diensten voor het zoeken naar goedkope tickets bijvoorbeeld. Maar er zijn heel wat andere sites die ook tickets aanbieden. Mag je dan geen vragen stellen over de onpartijdigheid van Google bij het opsommen van de zoekresultaten? Is de verleiding voor Google niet groot om de resultaten van zijn eigen diensten te promoten, ten koste van de diensten van derden?

De Amerikaanse wetgever lijkt die vraag niet te stellen, maar de EU, die zich ook al in het dossier Microsoft streng opgesteld had, heeft wél vragen. Google probeert een compromis uit te werken, om te voorkomen dat het beschuldigd wordt van competitievervalsing. En het zou nu, aldus bronnen, een voorstel uitgewerkt hebben. Een voorstel dat ons toch wel verbaast door zijn simpliciteit.

Volgens Google zou het hele probleem opgelost zijn, wanneer het bij de zoekresultaten van sites die het onder eigen hoede heeft, een duidelijk merkteken zet. Enerzijds mooi. Maar anderzijds vertelt dit nog altijd niets over de plaats waar de Google sites staan in de rangschikking, tegenover de sites van de concurrenten...

Het is dan ook de vraag of de EU deze maatregel voldoende vindt om al haar bezorgdheid over de eerlijke concurrentie weg te nemen...

Enkele bedenkingen bij WebProNews en Search Engine Land.
http://www.webpronews.com/report-google-proposal-in-europe-involves-more-branding-of-google-properties-in-search-results-2012-10
http://searchengineland.com/report-google-seeks-to-avoid-eus-antitrust-wrath-by-labeling-its-own-services-135940


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DISNEY GEBRUIKT 3D PRINTERS VOOR R&D
Printed Optics ontwikkelen dankzij snel printen

3D Printers, wij geloven erin. Niet voor massaproductie, maar wel voor bepaalde doeleinden. En in het lab van Disey wordt dit uitstekend aangetoond.

Bij Disney werken ze namelijk aan een techniek "printed optics" - een technologie die past in de visie van Disney op een toekomst waarbij elektronica gemaakt kan worden die beantwoordt aan de onmiddellijke behoefte van de situatie. Het is de bedoeling om optische elementen te maken voor interactieve toestellen, die kunnen voelen, iets vertonen, een licht bevatten, en waarbij dit alles meteen in de body van het toestel verwerkt is. Het zou moeten leiden tot unieke displays, nieuwe verlichting technieken, op maat gemaakte optische sensoren, enz.

Om aan deze techniek te werken, maakt Disney dus gebruik van 3D printing; dat laat de ingenieurs namelijk toe om snel met prototypes te werken, en steeds verder te kunnen - terwijl vroeger zo'n prototype heel wat tijd vergde om in een fabriek in bijvoorbeeld een mal gegoten te worden.

Bij WebProNews lees je er meer over. Je vindt er ook een filmpje dat de techniek van Disney uitlegt.
http://www.webpronews.com/disney-uses-3d-printers-in-unexpectedly-awesome-ways-2012-10DIGITS HAND TRACKER: NIEUWE MANIER VAN INPUT
Toestel volgt bewegingen van je hand

Je kent al Kinect, het systeem van Microsoft waarbij jouw bewegingen gevolgd worden en verwerkt worden in het game op je Xbox. En er bestaan al inputsystemen gebaseerd op een handschoen, waarbij de bewegingen van een hand gevolgd worden, en weergegeven in allerlei software.

Al deze technologieŽn combineren, dat is wat de jongens en meisjes in het R&D lab van Microsoft gedaan hebben. Het resultaat is een systeem dat de volledige 3D positie van een hand genoteerd wordt, door middel van een toestel dat op de pols van de gebruiker gemonteerd wordt. Dat toestelletje, de Digits, maakt gebruik van infrarood licht, een IR laser, camera, om de topjes van de vingers en vijf belangrijke punten van een hand te volgen.

Een knappe technologie, die in de toekomst een nieuwe manier van input zou kunnen brengen, ter vervanging of naast aanraakschermen, als een manier om een mobiel toestel te bedienen zonder je ogen op het scherm te moeten vestigen, als een gaming controller, enz.

Meer hierover lees je o.a. bij Engadget, Geekwire en bij Microsoft zelf.
http://research.microsoft.com/en-us/news/features/uist2012-100812.aspx
http://www.geekwire.com/2012/microsoft-research-project-tracks-hand-without-gloves/
http://www.engadget.com/2012/10/09/microsoft-research-digits-3d-hand-gesture-tracking/

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De Belgische uitgevers van kranten en tijdschriften - vertegenwoordigd door Les Journaux Francophones Belges, The Ppress en Vlaamse Nieuwsmedia - zijn blij met het initiatief van minister Vanackere om te verduidelijken dat het BTW-nultarief ook van toepassing is op digitale publicaties.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=27622&language=NL

*** Onderzoek Fortinet:
Android-adware neemt toe, Zitmo Trojan mobiel bankieren evolueert en het web op grote schaal gescand naar kwetsbare plekken
http://blog.fortiguard.com/

*** Nikon kondigt vandaag een nieuwe 24,3-megapixel FX-formaat digitale spiegelreflexcamera aan: de Nikon D600.
http://www.nikon.be/nl_BE/product/digital-cameras/slr/consumer/d600?gclid=CIHzsOLL-7ICFebLtAodUXQArg
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PIRATO KETCHUP - SPEED SURFER
[rock] Mag het een ietsje sneller zijn? Deze song zet er in elk geval tempo in. Gitaarspel à la shadows, afgewisseld met garagepunk kreten. Een Belgische band - want deze week gingen we op zoek naar Belgische groepen op Jamendo.
De band heeft nog meer muziek daar, al even snel, waarvan heel wat gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/list/a68563/speed-surfer
http://www.jamendo.com/en/artist/360591/pirato-ketchup
WILLY LOKETO - TRACK 03

[etno] Wie deze muziek behoort, waant zich niet in Belgiê, maar in het warme Afrika, met heerlijk afwisselende ritmes, kronkelende gitaren en mooie samenzang. En toch heeft de band zijn roots in BelgiŽ. Van Willy Loketo staat helaas maar 1 nummer bij Jamendo. Maar het duurt wel 4:32 en je kan het downloaden. Een uitstekende start voor een feestje!
http://www.jamendo.com/en/track/690611/track03
http://www.jamendo.com/en/artist/364944/willy-loketo


B-SHAKE - NUMBER ONE
[alternatieve rock] Broeierige muziek, met heel veel tegenritmes, wendingen, en keiharde stukken er tussendoor. Eigenlijk een heel krachtige song. b-SHAKE is afkomstig van Brussel, en is ook te vinden op een eigen website. Verschillende songs van het album kan je bij Jamendo gratis downloaden.
http://www.bshake.com/
http://www.jamendo.com/en/artist/1494/b-shake
http://www.jamendo.com/en/track/17974/number-one


ISHTAR - MY LOVE
[Folk] Een Belgische groep die muziek brengt met Slavische invloeden, zingt, snaarinstrumenten speelt. Bij SoundCloud vind je enkel korte fragmenten van de band, in een uptempo; bij MySpace echter vind je delicatere nummers zoals MyLove. En op de eigen pagina van de band vind je nog meer muziek. Een band naar mijn hart!
http://soundcloud.com/ishtarbe
http://www.myspace.com/ishtarbe
http://www.ishtar.be/functions/content.asp?Pag=1&pnav=;1;&lang=nl


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DOOD


Deze keer een hoorspel gebaseerd op een werk van Woody Allen. Zwarte humor, waarin een man door zijn buren gedwongen wordt om deel te nemen aan de jacht op een massamoordenaar - maar zelf in allerlei absurde situaties terecht komt, met een bijzondere afloop. Een hele resem acteurs verlenen hun medewerking, maar het effect van die vele personen kan soms vermoeien. Toch een knap hoorspel.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/10/09/de-dood/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Grote publieke sprekers luisteren met hun ogen naar het publiek.
- anoniem -


De nieuwe oogstOLDVERSION: OUDE SOFTWARE TERUGVINDEN

Het lijkt gek, dat je zou willen teruggrijpen naar oude software. Toch kunnen daar redenen voor zijn, zoals migratie naar een nieuwe computer, en op de website van de makers van die software enkel de nieuwste versie terugvinden. Deze site biedt al die "oude" software - voor Windows, mac, Linux. Kazaa, Eudora, Hamachi, Mirc enz.
(Bron: Korben)
http://korben.info/oldversiom.html
http://www.oldversion.com/


JUSTEDIT: CODE BEWERKEN
Extensie voor Chrome
Code schrijven en oefenen gewoon van je browser? Het kan met deze extensie voor Google Chrome. De extensie kan om met JavaScript, HTML, CSS.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/fljmfnpmbdjgfchcdcjcfadgciaioddm
http://www.makeuseof.com/dir/justedit-browser-based-javascript-html-css-editor-chrome/


UNROLL.ME: JE E-MAIL ABONNEMENTEN BETER BEHEREN
Hoe vaak kom je niet in de verleiding om je te abonneren op een dienst, maar bemerk je achteraf dat die toch eigenlijk niet zoveel informatie bevat? En zit je mailbox uiteindelijk vol met zulke abonnementen, met berichten die je uiteindelijk toch niet leest?
Deze webdienst kan helpen. Hij scant je Gmail account af, en ziet wat de abonnementen zijn, lijst die op, zodat je de gewenste abonnementen geldig kan opzeggen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/unroll-me-manage-your-email-subscriptions-in-gmail/
http://www.unroll.me/


MUSICAL OVERTURE: TOON JE TALENT

Een website waar iedereen met muzikaal talent zichzelf kan voorstellen. Of je nu piano of bas speelt of zingt, het komt allemaal aan bod. Ideaal voor jong talent dus. De video's staan netjes geklasseerd volgens instrument of soort stem. De uitwerking is mooi - met een gordijn die open gaat. Je kan aangeven of je de artiest goed vindt of niet, en bij elke video staat een score. Een mooi initiatief, maar de activiteit lijkt er op een laag pitje te staan...
[Taal: ENG]
http://www.musicaloverture.com


ONEWORD: INSPIRATIE
Een simpel concept. Je gaat naar deze site, klikt op de button, en krijgt een nieuw scherm met daarop 1 woord. En je 60 seconden om daarover te schrijven. Na die 60 seconden krijg je te zien wat anderen over dit woord geschreven hebben. Inspiratie, gedachten, zomaar wat schrijven dat je voor de geest komt. (Bron: @bertheymans)
[Taal: ENG]
http://oneword.com/


MY TIME ORGANIZER
Extensie voor Chrom - freeware
Zoals reeds eerder aangekondigd, zullen we in deze rubriek voortaan ook extensies voor de browser behandelen, omdat zij het surfen aangenamer maken. Zo is er deze extensie voor de Chrome browser, waarmee je online je tijd kan beheren. Je kan taken, evenementen en notities aan je kalender toevoegen, en je laten verwittigen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/nbgjpoemniodpkigbjkleiaoifclhfdm
http://www.makeuseof.com/dir/my-time-organizer-organize-your-time-events-tasks/


HOSTELSCLUB: NU OOK MET MYCLUB
De site Hostelsclub biedt meer dan 25.000 accomodaties aan wereldwijd, die je kan reserveren via het internet. Nu werd ook een sociaal netwerk bedacht, MyClub, waar je je reiservaringen kan delen. Zo kan het gemakkelijker worden om accomodaties te beoordelen tijdens het plannen van een trip enerzijds. Anderzijds kan je het netwerk ook gebruiken als een online reisdagboek, zodat anderen jouw avonturen kunnen volgen.
De dienst is ook in het Nederlands beschikbaar.
http://www.hostelsclub.com/index-nl.html


BEAMIT: BESTANDEN OVERZETTEN

Deze webdienst maakt het heel gemakkelijk om een bestand naar een bestemmeling over te brengen. Gewoon een bestand verslepen naar het beam-vak (of, op de ouderwetse manier, via bladeren toevoegen aan de upload), waarna het bestand geüpload wordt. Je krijgt vervolgens een link die je kan delen met de bestemmeling. Zodra hij de link opent, wordt het bestand aan hem "gebeamd".
[Taal: ENG]
http://justbeamit.com/


ITOOLS: ALLE MOGELIJKE ONLINE DIENSTEN
Bookmark deze pagina maar, want hier vind je een knappe verzameling online diensten die gratis gebruikt kunnen worden: om te zoeken op het web, naar beelden, mensen, nieuws, tools voor taal (thesaurus, woordspelletjes, vertalingen, ...) IP adressen opzoeken, en veel meer.
[Taal: ENG]
http://itools.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HR BUSINESS GAME
Een online game, waarbij jij directeur wordt van de HR afdeling van een virtueel bedrijf, en belangrijke beslissingen moet nemen om getalenteerd personeel aan te trekken, maar ook te behouden. Inschrijven kan je van 1 oktober tot 13 november, het spel wordt gespeeld van 6 tot 26 november. En de eerste prijs... heeft een waarde van 5.000 euro!
[Taal: NL]
http://www.hrbusinessgame.com/ne/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 2HOUSES: GESCHEIDEN OUDERS
Een initiatief dat wel wat in zijn mars heeft - en voor de betrokkenen best handig kan zijn. 2houses is namelijk een websites die het voor gescheiden ouders gemakkelijker moet maken om afspraken te maken over en voor de kinderen, financiŽn te regelen, enz. Vaak zijn de contacten tussen de gescheiden partners emotioneel wat gespannen, en dan kan zo'n neutrale omgeving als het internet de ideale plek zijn om alles te regelen. De dienst is gratis gedurende 2 maanden; daarna kan je kiezen tot een gratis, beperkte toegang, of een prijsplan beginnende vanaf 8 euro per maand.
[Taal: NL]
http://www.2houses.com/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIE DIT LEEST IS VREK
Een knap blog, dat het heeft over sparen, besparen, bezuinigen, consuminderen, zelfvoorziening. Heel veel info, veel tips, en veel artikels om je te laten nadenken. Geschreven in een verzorgde taal, door een dame uit Nederland. Een aanrader.
[Taal: NL]
http://wieditleestisvrek.wordpress.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRASSERIE ROMANTIEK

Er is een nieuwe langspeelfilm onderweg: Brasserie Romantiek. Op de site van Cinevox.be vind je alvast de trailer. Deze site is trouwens een aanrader voor alle nieuws over films uit ons eigenlandje; je vindt er dus ook heel veel informatie over "The Broken Circle Breakdown", de film die deze week in première ging en zo'n hoge toppen scheert...
[Taal: NL]
http://www.cinevox.be/nl/videos/brasserie-romantiek-de-trailer/
http://www.cinevox.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRITISH WILDLIFE
In deze reportage van The Guardian vind je de winnaars van de British Wildlife fotografie awards 2012. Een ongewone blik op de natuur. Om van te smullen!
[Taal: ENG]
http://www.guardian.co.uk/environment/gallery/2012/sep/10/british-wildlife-photography-awards-in-pictures


VRIJDAG MULTIMEDIA: STOP MOTION MAGIC
Trucage is bij goocheltrucjes natuurlijk alles. In dit filmpje wordt met stop motion gegoocheld dat het een lieve lust is. En toch is het knap. De site bevat nog veel meer illusie en gezichtsbedrog. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://illusion.scene360.com/video/24696/stop-motion-magic/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Eventplanner.be zoekt Crowdfunding voor uitbouw TV kanaal
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/2196
- Haal meer waarde uit uw klanten. Kom naar IBM Performance
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2194*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- Eric Schmidt: 'Apple heeft ontdekt dat maps erg moeilijk zijn'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3330338/2012/10/11/Eric-Schmidt-Apple-heeft-ontdekt-dat-maps-erg-moeilijk-zijn.dhtml
- Mobieltjes na diefstal onbruikbaar
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3330661/2012/10/12/Mobieltjes-na-diefstal-onbruikbaar.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/- Verzeker je smartphone, tablet en andere gadgets
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20260-verzeker-je-smartphone-tablet-en-andere-gadgets
- Waar is al die ruimte gebleven?
http://www.fan.tv/digitaal/software/10653-waar-is-al-die-ruimte-gebleven


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- Panorama 2-soundbar moet losse luidsprekers vervangen
Bowers & Wilkins heeft een opvolger klaar voor zijn Panorama-soundbar. Het nieuwe toestel kreeg verbeterde akoestische eigenschappen, waardoor je met ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6947
- B.Lite brengt als eerste 4G naar Brussel
Telecomoperator B.Lite, het vroegere Clearwire, biedt als eerste het 4G-netwerk aan in Brussel. Het snelle draadloze internetnetwerk moet eind dit jaar operationeel zijn in onze hoofdstad en later ook ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6919*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- Google en de Amerikaanse uitgevers treffen akkoord
http://www.digimedia.be/News/nl/12873/google-en-de-amerikaanse-uitgevers-treffen-akkoord.html
- YACK Communication heeft een missie voor AZG
http://www.digimedia.be/News/nl/12872/yack-communication-heeft-een-missie-voor-azg.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google Chrome tip: sneltoetsen
http://computertaal.info/2012/10/09/google-chrome-tip-sneltoetsen/
- Apple Maps toont wat te veel
http://computertaal.info/2012/10/11/apple-maps-toont-wat-te-veel/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Samsung kondigt Galaxy S III Mini officieel aan
http://tweakers.net/nieuws/84902/samsung-kondigt-galaxy-s-iii-mini-officieel-aan.html
- Bijna helft verkochte telefoons in Nederland is een Samsung
http://tweakers.net/nieuws/84898/bijna-helft-verkochte-telefoons-in-nederland-is-een-samsung.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Natuurrampen leggen telco's plat
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/natuurrampen-leggen-telco-s-plat/article-4000191273331.htm
- VN-vredesonderhandelingen in patentenoorlog
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vn-vredesonderhandelingen-in-patentenoorlog/article-4000191247205.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Galaxy S3 mini komt op de markt
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/galaxy-s3-mini-komt-op-de-markt/
- De iPhone 5: mijn mening na een week intensief gebruik (review)
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/de-iphone-5-mijn-mening-na-een-week-intensief-gebruik-review/De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


Van alles halen, (bijna) niets betalen...TOMTOM NU OOK VOOR ANDROID


Android - $34,99 voor de Benelux app
Voortaan is de Tom Tom App ook beschikbaar voor Android smartphones. Je kan de kaarten ook offline raadplegen, wat betekent dat je ook in het buitenland de kaarten kan bekijken, zonder je zorgen te moeten gebruiken over roaming kosten.
http://www.tomtom.com/nl_be/android-app/
https://play.google.com/store/apps/developer?id=TomTom+International+BV


MILA: EEN ONLINE KANTOOR
iOS - Android
Een zakelijke app, bedoeld voor de KMO. Hij belooft dat hij, nadat u het profiel van uw bedrijf online gezet heeft, automatisch gaat zoeken naar klanten en potentiŽle zakenrelaties.
http://www.mila.com


CAMERA AWESOME VOOR IPAD
Het mag gek lijken om een foto te nemen met je iPad (het grote toestel zo in de hoogte houden doet wat vreemd aan), maar toch blijken velen dit te doen. Daarom werd besloten om een iPad versie te maken van de populaire iPhone app.
http://www.makeuseof.com/tag/smugmug-rolls-ipad-version-popular-app-camera-awesome-updates/
http://itunes.apple.com/us/app/camera-awesome/id420744028?mt=8


COMPIZ FUSION: DESKTOP EFFECTS
Linux
Compiz Fusion is eigenlijk een window manager, wat wil zeggen dat het de windows beheert van elk programma. De inhoud van het programma zelf wordt beheerd door het programma, maar Compiz beheert het window, als je het begrijpt. Dat geeft je veel opties. Een mooie uitleg van het programma bij MakeUseof.
http://www.makeuseof.com/tag/enjoy-great-desktop-effects-compiz-fusion-linux/
http://www.compiz.org/


CLOUD DOWNLOADER: VOOR SOUNDCLOUD
Windows XP/Vista/7 - 0,5 MB - freeware
Met deze tool kan je heel gemakkelijk songs downloaden van SoundCloud. Zoals je via onze rubriek "het oor wil ook wat" hebt kunnen bemerken, plaatsen steeds meer muzikanten en bands hun muziek op dit netwerk. Deze tool zorgt ervoor dat je de songs toch kan downloaden, zelfs al is de tijdelijke limiet bereikt.
http://code-bude.net/
http://www.chip.de/downloads/Cloud-Downloader-Soundcloud-Downloader_57901352.html


FIREFOX 19
All OS - Freeware
Er is nu een preview beschikbaar van de 64 bit versie van Firefox 19. Let wel op: dit is een nightly alpha versie, dus crashes kunnen nog voorkomen. Voor de dapperen dus. Een van de belangrijkste nieuwigheden is dat er een nieuw download paneel is, waarmee je je downloads beter kan beheren.
http://www.chip.de/downloads/Firefox-19-64-Bit_35450182.html
http://www.mozilla.org/


TWEETDECK: NIEUWE VERSIE


Windows - freeware
Er is een nieuwe versie beschikbaar van Tweetdeck, een programma om je Twitter te beheren. Zoals je wellicht weet is het bijzondere aan Tweetdeck het feit dat je verschillende accounts tegelijk kan beheren, in verschillende kolommen. Bovendien kan je ook accounts integreren van andere diensten, zoals Facebook. De nieuwe versie heeft als opvallende nieuwigheid dat je nu eindelijk de achtergrondkleur kan wijzigen. Tot nu moest je voortdurend tegen een zwarte achtergrond aankijken, wat mij persoonlijk de letters na een tijdje doet schemeren. Nu kan je dus ook kiezen voor een witte achtergrond, aanpassing van de lettergrootte.
Tweetdeck is verkrijgbaar als desktop programma voor Windows en Mac, of als app voor de Chrome browser.
http://www.tweetdeck.com/


Windows 8
Windows - freeware
Eind deze maand komt hij eraan: Windows 8. Wie niet zo lang kan wachten, kan de probeerversie downloaden en installeren. Let wel: het installeren van een nieuw besturingssysteem vereist wel de nodige technische kennis!
Het nieuwe OS bestaat er in een 32 en 64 bit versie.
http://msdn.microsoft.com/en-US/evalcenter/jj554510.aspx


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CRAZY TAXI
iPhone / iPad - 3,99 euro - 125 MB
Een klassiek game van Dreamcast komt nu naar de iPhone en iPad: in Crazy Taxi moet je de klanten in halsbrekende toeren zo snel mogelijk naar hun bestemming brengen.
http://www.sega.de/games/crazy-taxi/
http://www.chip.de/downloads/Crazy-Taxi-iPhone-_-iPad-App_57938008.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CINEMAGRAM


iPHone - 9 MB - freeware
Met deze gratis app kan je in een handomdraai van een korte video foto's kan maken, waarvan je dan een animatie kan maken.
http://www.chip.de/downloads/Cinemagram-iPhone-App_54990810.html
http://cinemagr.am/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Put bij een toespraak noch het onderwerp uit, noch het publiek.
- anoniem-