Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
11/10/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 770 van 6/10/2012Gegroet lezer,

Wij ontvingen van verschillende lezer een verheugd bericht, dat de nieuwsbrief in HTML-vorm er verleden week veel beter uitzag in hun mailprogramma. De afgelopen maanden waren er storende witruimtes in geslopen, die telkens langer werden. En die nu verdwenen waren.
De oplossing van dit raadsel is simpel: de nieuwsbrief wordt, zoals jullie weten, manueel aangemaakt. Daarvoor gebruiken wij telkens de vorige editie, waarin wij nieuwe teksten inplakken. Maar blijkbaar zorgde elke plakbeweging voor een extra blanco regel, met het desastreuze gevolg. Verleden week echter bemerkten wij toevallig hoeveel overbodige code er in de nieuwsbrief zat, en hebben wij het stramien opnieuw van blanco opgebouwd. Gevolg: de hinderende witregels zijn verdwenen - hoera! Hoe kleine oorzaken grote gevolgen kunnen hebben...

Genoeg over de vormgeving, nu over de inhoud: deze week weer een erg uiteenlopende oogst. Het debacle van Apple Maps blijft nazinderen, en de naam van Apple blijft ook nog vermeld worden in verband met de patentenoorlog. Gelukkig zijn er ook meer positieve berichten over Apple te melden, zoals de leuke apps die je voor dit OS vinden kan. En voor de rest een beetje zoet, een beetje zuur - wat over auteursrechten, piraterij, maar gelukkig ook over nieuwe diensten die het leven kunnen vereenvoudigen of leuker maken. Weeral veel om te ontdekken in dit herfstachtige weekend!

Veel lees- en experimenteel plezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE EN ZIJN MAPS: EVEN (GROEN) LACHEN
Apple geeft, heel fair, fout toe en biedt excuses aan
We hebben het verleden week al uitvoerig gehad over de Maps van Apple. Zoals je weet, heeft Apple voor zijn nieuwe iOS de medewerking met Google stopgezet voor de landkaarten, en zijn eigen Maps uitgebracht. Die vol fouten zitten, steden weergeven als platgedrukte vijgen bij de satellietbeelden, en meer.

Apple's CEO Tim Cook heeft ondertussen publiek toegegeven dat de Maps niet zijn zoals ze moeten zijn, en excuses aangeboden. Wat heel fair is van Apple, en getuigt van een positieve bedrijfscultuur. De blogosfeer echter blijft over het debacle doorgaan - en sommige van de onderwerpen zijn toch wel zo bijzonder, dat wij het niet kunnen laten om ze te brengen.

Zo is er het verhaal over het logo van de Maps, dat zou aantonen hoe gevaarlijk en onjuist de routebeschrijvingen op Maps wel zijn. Het verhaal valt te lezen bij Business Insider (1), en vertelt hoe je, volgens het logo, meteen zou moeten afslaan op een brug, terwijl het hier om een weg met op- en afritten gaat naar de brug toe. Volg je de instructies letterlijk, dan zou je met je auto van de weg naar de brug moeten duiken - of omhoog springen.

Een tweede verhaal gaat over een stunt die Motorola uithaalde, om aan te tonen dat de Google Maps veel beter zijn. Daarbij werd een niet bestaand adres gebruikt dat opgezocht moest worden. Wat de blogosfeer in vuur en vlam zette - waarom een vals adres gebruiken? Om Apple nog meer met de billen bloot te zetten? Venturebeat wijst er echter op dat dit juist is wat een landkaart moet doen: niet alleen je helpen je weg te vinden wanneer je een exact adres hebt, maar ook wanneer je een onnauwkeurig adres hebt. In dat geval moet de app je kunnen helpen met suggesties zoals de juiste schrijfwijze van de straat. Of een adres geven dat in de buurt ligt. In het geval van het Motorola filmpje, ging het om een adres van een appartementsblok die enkele jaren geleden neergehaald werd, waardoor het adres niet meer bestond. De Google Maps gaf echter een logische plek weer waar het gebouw had kunnen zijn - ergens binnen de blokken 200 en 400. Maps stuurde echter de gebruiker in plaats van naar Manhattan, naar Brooklyn. (2)

En om het rijtje opmerkelijke artikels over het Maps debacle af te sluiten nog dit: blijkbaar heeft Apple bij zijn satellietbeelden vergeten om beelden van geheime of gevoelige installaties onherkenbaar te maken, zoals The Verge weet te vertellen. Zo werden haarscherpe beelden vertoond van een gevangenis met maximale beveiliging in Turkije. Voor wie een ontsnapping plant, een uitstekende leidraad! Hetzelfde voor een plaats in Nederland, die wel door Google onherkenbaar gemaakt werd, maar waarvan je in Maps haarscherpe beelden ziet. Idem dito voor een militair vliegveld in Japan. In sommige gevallen laat ook Nokia wat steken vallen, zo meldt The Verge, maar Apple heeft duidelijk de gom nog niet bovengehaald bij haar Maps, om de lijntjes te vervagen (3).

Zo. En nu stoppen we met deze hetze over de Maps. Genoeg geweest. Vooral omdat het, zoals gezegd, een kwestie van software is, die wellicht binnen de kortste keren opgelost zal worden.

http://www.businessinsider.com/take-a-closer-look-at-the-icon-for-apples-terrible-maps-app-2012-9?op=1
http://venturebeat.com/2012/09/27/sorry-apple-fans-the-googlemotorola-fake-address-scandal-is-no-scandal-at-all/
http://www.theverge.com/2012/9/28/3417234/apple-maps-military-security-satellite-images-google-nokia-comparisonAMERIKAANSE OVERHEID SPEELT STEEDS MEER VOOR SPION
Nieuwe woordjes leren: Pen Register, en Trap and Trace

Moet de overheid een bevel van de rechter hebben, vooraleer het jouw communicatie mag monitoren? Dat is de vraag die gesteld wordt, nadat het Amerikaanse Justice Department gegevens vrijgaf over monitoring door de overheid - na hiertoe gedwongen te zijn door de burgerrechten organisatie ACLU. Het blijkt namelijk dat het aantal surveillances drastisch toegenomen is.

Daarbij gaat het om twee soorten surveillances - en dat onderscheid zouden wij graag in dit artikel even willen uitleggen. Het gaat namelijk om "Pen register" en "trap and trace". Dat zijn twee toestellen die twintig jaar geleden als fysieke toestellen bestonden, en die op telefoonlijnen gehangen werden om te noteren welke inkomende en uitgaande nummers gedraaid werden. Tegenwoordig is daarvoor geen fysiek toestel meer nodig, het noteren van die nummers zit in elke hardware van de telefoonmaatschappijen.

Tegenwoordig worden deze termen dan ook meer gebruikt om te verwijzen naar het surveilleren op zich, namelijk de communicatie, niet de eigenlijke inhoud. Pen registers dus voor de uitgaande data, trap and trace voor inkomend. Het nummer dat gedraaid wordt, de tijd, datum, lengte van het gesprek. Maar in het digitale tijdperk gaat het ook over onze internet communicatie. De "To" en "From van een mail boodschap, naar wie je IM's gestuurd hebt, de websites die je bezoekt. Niet de echte content, maar die metadata eigenlijk. En het surveilleren daarvan zou dus sterk gestegen zijn.

Vandaar de vraag: mag dit wel? Moet daarvoor geen expliciet bevel geven worden, zoals voor het afluisteren van de inhoud van een gesprek wél het geval is? Een interessant artikel daarover bij ACLU.org, met een discussie bij TechDirt.

http://www.aclu.org/blog/national-security-technology-and-liberty/new-justice-department-documents-show-huge-increase
http://www.techdirt.com/articles/20120927/14175220534/new-data-dump-shows-feds-massively-increased-spying-who-youre-talking-to.shtml


'PERSONA' VAN MOZILLA OPEN VOOR HET GROTE PUBLIEK
Login systeem maakt gebruik van OpenID en OAuth

Er zijn al meer pogingen ondernomen om één unieke online persoonlijkheid te creŽren, die je overal kan gebruiken. Je maakt dat profiel aan, en de website die dit nodig heeft kan om gegevens uit dat profiel vragen, om jou in te loggen in een webdienst bijvoorbeeld.

Zo bestaat er al OAuth, het systeem dat je ervoor zorgt dat je via Facebook bij andere sites kan inloggen. Maar dat is natuurlijk in handen van Facebook, en niet iedereen is daarvan gediend. Er is ook OpenID, een poging om een open systeem te creŽren, maar dat is tot nu toe niet echt doorgebroken.

Mozilla probeert het ook al een tijdje, met Persona. Dat ssysteem, waarbij je je op basis van je mailadres kan identificeren tegenover sites van derden, maakt gebruik van twee andere Mozilla diensten: BrowserID, voor de authenticatie en versleuteling van jouw data, en Firefox Xync, die deze gegevens naar de Mozilla servers overzet zodat je die ook op andere locaties gebruiken kan.

Nu is dus die dienst open gesteld voor het grote publiek. Momenteel zijn er nog weinig websites waar je via Persona kan inloggen, maar wij adviseren je alvast om, wanneer ergens de keuze geboden wordt tussen Persona en OAuth, toch voor het eerste te kiezen. Want het is het verhaal van de kip en het ei, en Persona kan alleen doorbreken, wanneer genoeg websites er gebruik van maken...

Meer over het systeem bij TechCrunch en WebProNews.
http://techcrunch.com/2012/09/27/mozillas-persona-login-system-is-now-in-beta-takes-on-openid-and-oauth/
http://www.webpronews.com/mozilla-releases-persona-to-the-public-2012-09
http://identity.mozilla.com/post/32395255498/announcing-the-first-beta-release-of-personaTWITTER BREIDT DISCOVER TAB UIT
Maakt het inderdaad gemakkelijk om nieuwe mensen en dingen te ontdekken

De laatste weken kwam Twitter verschillende keren negatief in het nieuws, omdat het zijn gebruiksvoorwaarden voor de externe ontwikkelaars en diensten strenger gemaakt heeft. De gebruiker zelf heeft echter niet meteen iets van die nieuwe regels ondervonden. Voor hem is het "Twitter as usual".

Meer nog: dankzij nieuwe uitbreidingen wordt Twitter nog interessanter voor de gewone gebruiker. Het tabblaadje Discover (Ontdekken in het NL) werd namelijk vernieuwd. De bestaande mogelijkheden blijven behouden, namelijk de suggestie van interessante mensen of bedrijven om te volgen, een functie om vrienden te vinden, en categorieŽn waarin je kan bladeren.

Wat nu echter nieuw is, is dat de stream met mensen die Twitter belangrijk acht en uitlicht, nu meteen ook de media bevat die anders verstopt is achter een link, dus de foto's, video's, krantenartikels, enz. Het maakt het tabblaadje alleen maar interessanter, en je leert echt wel nieuwe dingen en mensen ontdekken zo.

Alleen: bij mij persoonlijk slaat Twitter de bal mis. Wellicht misleid door het feit dat ik, naast vele Vlamingen, ook wat Nederlanders volg, en in het Nederlands tweet, plaatst Twitter me in Nederland, en geeft me, bij de te doorbladeren categorieŽn, enkel suggesties van Nederlandse media, reporters, artiesten, ... Wat jammer is.

Toch is het absoluut de moeite waard om dat tabblaadje nog eens goed te bekijken.
http://www.webpronews.com/twitter-turns-discover-tab-into-media-rich-stream-of-tweets-2012-09
http://www.twitter.com


ZELF JE DRONE BOUWEN?
Drones als hulpje voor journalisten. Niet gek.

Je hebt wellicht al gehoord over "drones", kleine onbemande vliegtuigjes, die bijvoorbeeld door het leger gebruikt worden om luchtfoto's te maken. Welnu, steeds meer mensen hebben belangstelling voor drones. En er is een steeds groter wordende groep aan het ontstaan van mensen die zelf hun eigen drone bouwen.

Wat zij daar dan mee doen? Wel, een boer kan zo'n drone uitsturen om beelden te maken van zijn landerijen, zodat hij de gewassen vanuit de lucht kan bekijken, en eventuele ziekten tijdig kan opsporen. Maar ook voor journalisten kunnen drones handig zijn: de vliegtuigjes kunnen beelden maken van bijvoorbeeld schermutselingen zoals bij de Arabische lente, of de doortocht van orkaan Katrina.

En zo gek duur is zo'n vliegtuigje niet eens meer - voor een 1.000 dollar zou je er al een kunnen hebben. En om een toestel te maken, zou je zelfs ook gebruik kunnen maken van een 3D printer.

Interesse? Een artikel bij readWriteWeb vertelt je alles over de drones. En als je er eentje gemaakt hebt en test, laat je ons dan iets weten? Wij zouden graag bij de vuurdoop zijn!
http://www.readwriteweb.com/archives/drones-for-hobbysits-here-they-come.php
http://www.dronejournalismlab.org/


MOETEN GEGEVENS VAN OPENBARE DIENSTEN "OPEN" ZIJN?
In Duitsland krijgt alleen Google ze...

Wij hebben het al eerder gezegd: wat Google doet, met zijn routeplanners voor het openbaar vervoer is prachtig, maar eigenlijk had De Lijn dit zelf al veel eerder moeten doen. De NMBS heeft het gedaan, met zijn Railtime - gemakkelijk te raadplegen gegevens van de routes, de doorgangstijden in stations, met in real time de vertragingen. Maar wist je dat, voor de NMBS zijn Railtime gemaakt had, er een Vlaamse ontwikkelaar was die zo'n app gemaakt had ten behoeve van de reizigers... Hij kreeg wel een proces aan zijn broek, omdat de NMBS vond dat de spoorwegdata hun eigendom waren, en hij die niet mocht gebroken. van openbare dienst gesproken... (1)

Edoch, de geschiedenis herhaalt zich. En wel in Duitsland. Daar is een ontwikkelaar op de vingers getikt, omdat hij de treintabellen en gegevens over de stations had gepubliceerd - data die de Duitse spoorwegmaatschappij aan Google gegeven had, in een exclusieve deal. Waarbij je je natuurlijk de vraag kan stellen of een overheidsbedrijf, dat werkt met geld van de burger, het recht heeft die data exclusief te verkopen, en daarmee aan de burger te onthouden. Denk je eens in wat ontwikkelaars met die data zouden kunnen doen. Een voorbeeld daarvan vind je bij GigaOm, waar je ook het hele verhaal vindt.

Het gebeuren doet trouwens denken aan het feit dat bibliotheken ook exclusieve overeenkomsten gesloten hebben met Google, voor het digitaliseren van hun boeken - met uitsluiting van derden dus. Een spijtige zaak, vooral in een tijdperk waarin er zoveel sprake is van open data...

http://hello.irail.be/2010/06/15/stopping-irail-be/
https://blog.tuinslak.org/stopping-irail-be
http://gigaom.com/europe/open-transport-data-in-germany-not-if-youre-not-google/


GOOGLE STUURT JE MAILS OVER JE SITE...
... en brengt weer update uit aan algoritme

Enkele berichten uit het Google-land, die vooral de webmaster zullen interesseren. Om te beginnen de Webmaster Tools. Dat is een reeks tools waarmee je kan sleutelen aan je website, om ze sneller te maken, beter geplaatst in de zoekmachine, enz. Welnu, Google heeft aan alle webmasters die zich ingeschreven hebben op deze tools, laten weten dat zij voortaan een mail zullen krijgen wanneer Google een kritieke fout vindt in hun website. En belangrijker nog: wat zij eraan kunnen doen. Bijvoorbeeld wanneer er malware op een site gesukkeld is. Wat toch wel een positieve actie van Google is. (1)

Een tweede bericht betreft een nieuwe wijziging in de zoekalgoritmes van Google. Regelmatig voert Google zo'n wijziging door, om de zoekresultaten nog beter te maken, vaak door sites met duplicaat of minderwaardige content lager in de ranking te zetten. Goed voor de gewone gebruiker, minder voor de webmasters die, eerlijk gezegd, een beetje gesjoemeld hadden om hun website hoger te krijgen in de lijst. Maar blijkbaar lijken ook onschuldige sites in de klappen te delen bij deze update, zoals je bij WebProNews lezen kan (2).

En tot slot nog dit bericht: Google brengt nu de Google Tag Manager uit. Dat is een nieuwe tool, waarin alle tags verzameld worden die je voor je site gebruikt; de bedoeling is dat die tags in één lijntje code verwerkt worden, zodat zij vanuit een enkele web interface beheerd kunnen worden. Een filmpje bij WebProNews legt het uit (3).

Neen, bij Google zitten ze heus niet stil!
http://www.webpronews.com/google-webmaster-tools-will-now-email-you-about-critical-site-issues-2012-10
http://www.webpronews.com/google-emd-update-appears-to-have-had-a-substantial-impact-2012-10

http://www.webpronews.com/google-tag-manager-lets-you-consolidate-site-tags-into-one-snippet-of-code-2012-10FACEBOOK WIL UITZONDERING OP KINDERBESCHERMING VOOR LIKE BUTTONS
Vindt wijziging in nieuwe wet "beperking op vrije meningsuiting"

Nu, je moet maar een draai kunnen geven aan argumenten. Facebook is daar blijkbaar een meester in. Dat de sociale netwerksite eigenlijk niet de bedoeling heeft om de mensen socialer te maken, maar om gegevens over jou te verzamelen om je dan met doelgerichte reclame te bestoken, daarvoor moet je echt niet cynisch zijn om dat te denken. Dat Facebook ook tieners tot zijn doelpubliek wil hebben, zal je wellicht niet verbazen. En wanneer er een nieuwe wet uitkomt, waardoor het moeilijker zal worden om zich tot die kinderen te richten, zal het nog minder verbazen dat Facebook zich tegen die wet verzet. Maar om daar dan het argument van de "vrije meningsuiting" bij te halen, dat is toch lef hebben.

Wat wil het geval? In de VS staan er wijzigingen op stapel aan COPPA, Children's Online Privacy Protection Act. Die bepaalt dat een website eerst verifieerbare toestemming moet krijgen van ouders, vooraleer ze persoonlijke informatie over kinderen onder de 13 mag verzamelen. Nu is het officieel zo dat je boven de 13 moet zijn om een Facebook account te hebben, maar het is algemeen bekend dat miljoenen jonge kinderen al een account hebben.

De wijziging zou die verplichting van websites ook uitbreiden naar webdiensten. Waardoor Facebook verantwoordelijk zou worden voor wat gebeurt op de sites van derden - en het zijn "Like" button daar niet meer mag plaatsen. Facebook schermt nu met termen zoals "innovatie in de weg staan" en "het ecosysteem dat de online ervaring van studenten vormt" ernstig hinderen. En dat een "like" op het sociale netwerk een vrije meningsuiting is, zodat het afschaffen van de toegang van kinderen tot die button, een inbreuk betekent op hun grondwettelijke rechten.

Je moet het maar durven... De volledige tekst van de protestbrief van Facebook vind je bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57524073-93/facebook-wants-like-button-to-be-exempt-from-child-privacy-laws/
http://www.ftc.gov/ogc/coppa1.htmNIEUW BUSINESS MODEL: MAKELAAR IN AFGELASTE HUWELIJKEN
Zoveelste toepassing van gezegde "de een zijn dood is de ander zijn brood"...

Het zou de mooiste dag van je leven moeten worden, je huwelijk, en de dag wordt dan ook maanden op voorhand gepland: bruidsjurk, ceremonie plannen al dan niet in de kerk of ergens op het strand, receptie, uitnodigingen... Kortom: bij een huwelijk komt heel wat te kijken - en zeker en vast veel centjes.

Maar wat als er op het laatste moment iets tussen komt? Een van beide partijen bedenkt zich, of, erger nog, er gebeurt een ongeluk? Alles wat gepland is, moet afgezegd worden, en vaak zijn de voorbereidingen al zo ver gevorderd dat er geen sprake van kan zijn om je geld nog terug te vragen.

Dit is de achterliggende gedachte van een misschien cynische, maar heel lucratieve nieuwe business: "Bridal Brokerage" of makeliaar in huwelijksfeesten. Het idee komt van een startup ontsproten aan de business school van University of Virginia. Het principe is simpel: afgelaste huwelijke opkopen, en terug verkopen.

Geen slecht idee, wanneer je weet dat het gemiddelde Amerikaanse huwelijk 27.000 dollar kostte in 2011 (tot 65.000 in New York!). Het liefdesverdriet van het paar van wie het huwelijk afgelast werd, kan zo toch iets verzacht worden wanneer zij weten dat niet al hun geld verdwenen is. En andere gelukkige paartjes doen er hun profijt mee, door een huwelijksceremonie aan een zacht prijsje aan de haak te slaan - en dat op heel korte termijn!

Meer uitleg bij GigaOm.
http://gigaom.com/2012/09/29/bridal-brokerage-takes-the-financial-sting-out-of-canceled-weddings/

http://www.bridalbrokerage.com/PATENTENOORLOG GAAT NIEUWE FASE IN
Oproep van rechter om alle patenten maar af te schaffen maakt geen kans...

Hoe vervelend het ook is, die patentenoorlog, we moeten erover schrijven, want deze strijd is van invloed op het feit of bepaalde toestellen in de handel kunnen komen, of duurder verkocht zullen moeten worden.

Ziehier dus het nieuwe hoofdstuk in de patentenoorlog. Om te beginnen Samsung vs. Apple. Samsung trekt naar de rechter, om het vonnis in deze zaak, waarbij Apple in het gelijk gesteld werd, te verwerpen. Reden: de voorman van de jury zou bij zijn selectie namelijk verzwegen hebben dat hij verwikkeld is in een proces, en persoonlijk bankroet verklaard was (1).

Samsung zet op nog een ander front de tegenaanval in, en valt namelijk de iPhone5 aan. Enkele technieken die daarin gebruikt worden voor de LTE verbinding, zouden namelijk inbreuk maken op patenten die Samsung daarvoor heeft (2).

De hele oorlog tussen Samsung en Apple zal beide bedrijven ongetwijfeld handenvol geld kosten. En je kan je afvragen of Apple, dat de strijd begonnen is, hiermee wel zo'n slimme zet gedaan heeft. Want de verschillende processen hebben alleen maar in de verf gezet dat de Samsung Galaxy SIII erg veel op de iPhone lijkt, en hem enkel maar populairder gemaakt. Meer nog: telkens het toestel van Apple vergeleken wordt met dat van Samsung, telkens er een bericht is over de lopende patentenstrijd, telkens er een aankondiging is voor een nieuw Apple toestel, schiet de verkoop van Samsungs de hoogte in. En dat kan toch niet de bedoeling geweest zijn... (3)

In deze hele patentenoorlog is het toch ook even tijd om het oor te luisteren te leggen bij de rechters die in deze zaak moeten vonnissen. Een van hen, Richard Posner, die de zaak Apple v. Motorola in juni ongegrond verklaarde, heeft zich in een blog posting beklaagd over de steeds groter wordende hoeveelheid patenten. "Ik ben bezorgd dat zowel patenten als auteursrechtelijke bescherming, en dan vooral het eerste, overdreven wordt". En dat is een wijs woord waarmee wij graag dit hoofdstuk afsluiten. (4)
http://www.bloomberg.com/news/2012-10-03/samsung-claims-jury-foreman-misconduct-tainted-apple-case.html
http://news.cnet.com/8301-13579_3-57524092-37/samsung-makes-good-on-threat-of-patent-suit-against-iphone-5/
http://www.localytics.com/blog/2012/samsung-benefiting-from-iphone-comparisons/
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/10/judge-decries-excessive-copyright-and-software-patent-protections/KAN GOOGLE MET ZIJN MICROBETALINGEN SLAGEN WAAR BETAALMUURTJES FALEN?
Met Google Wallet betalen voor individuele artikels - 0,25 tot 0,99 $

We hebben het al zo vaak gezegd: het ideale business model voor kranten online is nog altijd niet gevonden. Waar we grif 1 euro neertellen per krant in de krantenwinkel, blijven de meeste mensen het moeilijk vinden om te betalen voor datzelfde nieuws op het web. Een online krant of ander nieuwsmedium achter een betaalmuur steken, is trouwens niet ideaal, in een tijdperk waarin iedereen alles deelt via Twitter en co. Het heeft immers geen zin te verwijzen naar een krantenartikel dat achter een betaalmuur steekt, want je weet toch dat de meeste andere internauten het artikel niet zullen kunnen lezen...

Tot nu toe lijkt de gulden middenweg (een beperkt aantal artikels gratis te lezen, de rest achter een betaalmuur zetten) ons nog het beste. Google meent echter nog een andere manier te moeten uitproberen: met zijn Google Wallet. Daarbij kan je met deze Wallet individuele artikels bij verschillende nieuwsmedia lezen; de prijs gaat van $0,25 tot $0,99 per artikel. Wat ons toch wel redelijk hoog lijkt, voor "gewone" content, maar bijvoorbeeld voor artikels in wetenschappelijke magazines niet overdreven.

Er zijn al eerder pogingen gedaan om met microbetalingen nieuws te verkopen, maar tot nu toe zonder succes. Wat Google nu doet heeft echter enkele bijzondere kenmerken, die het tot een interessant experiment maken. Zo werkt Google met een "instant refund" - niet tevreden, geld terug waarborg. De uitgever kan bovendien een lange preview geven van het artikel, met de rest doorschijnend gemaakt, zodat de lezer een idee krijgt van wat hij gaat krijgen als hij het artikel koopt. Bovendien kan de uitgever ook advertenties zetten op de preview, zodat hij nog altijd geld krijgt voor de ad impressie, zelfs al koopt de gebruiker het artikel niet aan.

Voor de uitgevers is het simpel: zij moeten gewoon een stukje code op hun servers zetten. En dan verschijnt er bij elk artikel een button met daarop het symbool van de Wallet. Klikt de gebruiker daarop, dan krijgt hij meteen toegang tot het artikel.

Meer over het systeem bij CNet, WebProNews, en op een speciale pagina van Google zelf.
http://www.google.com/wallet/business/digital-goods/content.html
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57524566-93/google-poised-to-let-users-buy-web-content-with-google-wallet/
http://www.webpronews.com/google-is-about-to-launch-google-wallet-for-web-content-2012-10EEN LIVE TWITTER SCHERMPJE IN EEN PRINT MAGAZINE
Knappe stunt, maar voor herhaling vatbaar?

Als stunt kan het tellen. Entertainment Weekly bevat in zijn nummer van 4 oktober een extra pagina, waarin een klein LCD schermpje zit, waarop dan live tweets vertoond worden en video's. Het scherm is eigenlijk een flinterdun, door Android aangedreven toestel, met een gsm verbinding (cellular radio). Daarop worden dan enkel de live streams vertoond van de Twitter account @CW_Network.

Van de speciale editie werden slechts 1.000 exemplaren gemaakt. Want uiteraard is dit maar een gimmick, bedoeld om de aandacht te vestigen op het magazine. En de tv-shows die het netwerk zal brengen. Maar het is toch een symbool. Enerzijds voor het feit dat print media, vooral dan magazines, niet dood zijn, en zullen blijven bestaan. Anderzijds voor het feit dat zij een vector blijven zijn om aandacht te vragen voor een bepaald iets, reclame dus. Maar toch ook dat het medium waarmee je de aandacht trekt, Twitter is.

En het is ook een symbool van het feit dat "wegwerp" computing steeds dichterbij komt. En vooral dat laatste interesseert ons het meest!


http://www.theverge.com/2012/10/2/3442506/entertainment-weekly-print-live-twitterUW POST MEER AANDACHT BIJ UW FACEBOOK VRIENDEN?
Dat is dan 7 dollar, meneer...

Voorlopig is het enkel mogelijk in de VS en enkele andere landen. Maar als je daar 7 dollar op zak hebt, kan je ervoor zorgen dat jouw posting op Facebook meer aandacht krijgt in de nieuwsfeed van jouw vrienden.

Waarom je dat zou doen? Wellicht niet om te vertellen hoe lekker het eten was vandaag. Maar wel om een feestje aan te kondigen, iets dat je wil verkopen, of een garage-uitverkoop die je houden wil.

De "Promoted postst" zijn wel beperkt tot accounts die niet meer dan 5.000 vrienden en volgelingen hebben. Maar het is in elk geval een handige manier om iets aan te kondigen. En voor Facebook om wat meer geld in het laatje te krijgen.

Sommige waarnemers wijzen er echter op dat dit de hele sfeer op Facebook wel eens zou kunnen doen omslaan. Van een netwerk waar de posting die het meest populair is bovenaan staat, wordt het een netwerk waar betaalde postings bovenaan staan. Het wordt dus commerciŽler - en de zoveelste wereld die, als we het heel cynisch moeten zeggen, gedomineerd wordt door de rijken...

Meer bij TechCrunch en Business Insider.
http://techcrunch.com/2012/10/03/us-promoted-posts/
http://www.businessinsider.com/facebook-testing-promoted-posts-sponsored-updates-2012-10?op=1


WORLDCAM: IN GEBOUWEN KIJKEN
Of: hoe wij zelf de laatste restjes van onze privacy weggeven

We maken met zijn allen elke dag miljoenen foto's. Het merendeel daarvan wordt online gezet, op diensten zoals Instagram. En bevat een indicatie van de plek waar de foto genomen werd, via de gps functie in de smartphone of camera. Maar heb je er al bij stilgestaan dat je, wanneer je een dienst zoals Instagram gaat doorzoeken op locatie, alle foto's te zien krijgt die daar gemaakt werden - ook binnen gebouwen zelf?

Het is een idee dat mij persoonlijk met afschuw vervult: dat iedereen overal ter wereld kan zien hoe het ergens binnen in huis uitziet. Een kantoorgebouw tot daar toe, maar een privé-huis?

Het bedrijf Worldcam zag er in elk geval een business model in: je kan er foto's opzoeken die op een bepaalde plek gemaakt zijn. Daarbij beperkt de dienst zich (gelukkig!) tot openbare plekken, of kantoorgebouwen. Wat meteen wel opvalt, zoals je ook in de commentaren kan lezen bij Gizmodo die de dienst aankondigde, is dat al die foto's, met al die filters van Instagram, gaan vervelen. De generaties na ons zullen zich gaan afvragen hoe het komt dat midden de 2010 jaren plots alle camera's zo'n slechte, vervormde, verkleurde opnames maakten.

In elk geval: om zelf eens uit te testen. En toch ook weer eens na te denken vooraleer je al je foto's meteen op het web gooit...
http://gizmodo.com/5948653
http://worldc.am/


MEGADROID: PROBEER EENS EEN NETWERK KAPOT TE KRIJGEN
Overheidsprojecten om robuustheid te testen

Elke app die gemaakt wordt, moet getest worden. Dat gebeurt meestal bij enkele vrijwilligers, die er (hopelijk) de eventuele fouten kunnen uithalen. Want zo'n app kan, als er iets fout in geprogrammeerd is, heel wat schade toebrengen aan een netwerk (mobiel of vast).

Daarom werkt de Amerikaanse overheid aan systemen waarbij apps getest worden. Door 300.000 toestellen tegelijk. Huh? Wel ja, bij het project MegaDroid werden 300.000 Android virtuele machines in een testbed gezet, om allerlei mogelijke netwerkstoringen te bestuderen. Daarbij is het de bedoeling om te zien wat er gebeurt bij fouten in software of protocols, rampen, aanslagen, wat de schade kan zijn, en hoe die beperkt kan worden.

En denk nu niet dat de overheid dit enkel doet met Android, omdat het bang zou zijn dat Android zoveel gevaarlijker is dan bijvoorbeeld Windows. Neen, er bestaat ook al een MegaTux, waarbij 1 miljoen Linux kernels als virtuele machines opgestart werden, en MegaWin, met 100.000 Windows XP en 7 virtuele machines.

De techneuten die gek zijn op cijfertjes verwijzen we naar het artikel bij Ars Technica, waarin de hele uitleg staat. Wat ons in elk geval bijblijft is de vermelding dat het team van het lab ook graag zou testen met iOS. Maar dat dit medewerking vereist van Apple. Waarbij wij tussen de regels lezen dat die toestemming niet gegeven werd - wellicht te wijten aan de supergeheimhouding die Apple zo hoog in het vaandel heeft staan...
http://arstechnica.com/information-technology/2012/10/megadroid-300000-androids-clustered-together-to-study-network-havoc/


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE KINDLE: PAPERWHITE
Technologie zou lezen van boeken verbluffend aangenamer maken

Helaas kunnen wij hem niet uittesten - het duurt nog eventjes vooraleer hij op de markt komt in de VS, en dan is het nog de vraag of en wanneer hij ook naar Europa komt. Feit is in elk geval dat Amazon enkele nieuwe Kindle e-readers voorgesteld heeft, en dat de Kindle Paperwhite daarbij wel het meeste aandacht kreeg van de pers.

Bij WebProNews kan je een aankondiging van de ingenieurs bekijken, die de Paperwhite ontworpen hebben, en zijn loftrompet steken. (1) Wat wij alvast onthouden is de lovende commentaar die je bij GigaOm vindt, die het toestel mocht uittesten. (2). Daarbij wordt duidelijk dat voor het toestel een nieuwe e-ink technologie gebruikt werd, die een duidelijke verbetering is. Je kan namelijk een achtergrond verlichting aanzetten, die de tekst duidelijker maakt. Niet alleen om 's nachts in bed te lezen, maar ook in bijvoorbeeld een slecht verlichte plaats. En omdat de sterkte van het licht aangepast kan worden, kan je gerust in bed lezen zonder je partner wakker te houden.

Gaat die backlight dan niet ten koste van de batterij? Amazon beweert van niet. Je zou het toestel 8 weken op één herlaadbeurt moeten kunnen gebruiken, ook wanneer het licht aan is.

Prijs: $179 voor WiFi / 3G, en $119 voor WiFi alleen. Wil je de reclame op het startscherm niet zien, dan moet je 20$ extra betalen
http://www.webpronews.com/these-amazon-engineers-want-you-to-know-how-great-the-kindle-paperwhite-is-2012-09
http://gigaom.com/2012/09/30/kindle-paperwhite-is-a-big-step-forward-for-e-ink-readers-review-and-video/

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sony Mobile Communications heeft de Ice Cream Sandwich Android 4.0 upgrade uitgebracht, pls enkele nieuwe media applicaties voor de Xperia go, Xperia U en Xperia sola.
http://talk.sonymobile.com/
http://www.sonymobile.com/update


*** Corel kondigt vandaag de start aan van een exclusieve geld terug-aanbieding voor CorelDRAW® Graphics Suite X6. Klanten die de volledige standaardversie kopen van de nieuwste release van de gerenommeerde grafische suite van Corel, komen in aanmerking om Ä 100,- terug te vragen op de aankoopprijs. Deze aanbieding loopt van 1 oktober 2012 tot en met 31 januari 2013.
http://www.corel.com/coreldraw

*** Gelukkige verjaardag! Op 1 oktober 1982 stonden Sony en Philips aan de wieg van de digitale muziekrevolutie: op die dag zag de allereerste commerciŽle cd-speler het levenslicht.
http://www.mediatotaal.nl/nieuws/de-cd-30-jaar-geworden.html

*** Dit weekend (6-7 oktober) is het de beurt aan de New Music Belgian Hifi Show 2012 om iedereen omver te blazen met het grootste High End Audio- en Video Event van de Benelux.
http://www.audiovideo2day.eu/nl/newmusic2012

*** HTC introduceert verbeterde versie topmodel: HTC One X PLUS, en Sense 4+, de nieuwste versie van de interface van HTC voor een persoonlijke en makkelijke gebruikservaring van Android
http://www.whizpr.be/upload/medialab/2/product/HTC_One_X+_Specifications_.pdf

*** Verbatim introduceert een beschrijfbare Blu-raydisk met een extra grote capaciteit van 100 GB voor BDXL-branders. Dit is vier keer hoger dan de opslagmogelijkheid van een beschrijfbare standaard Blu- raydisk.
http://www.mcmedia.co.jp/enterprise/index_e.html.

*** Spotify, de toonaangevende muziekdienst, en KPN Group Belgium hebben de krachten gebundeld en pakken nu samen uit met een mobiel aanbod voor de Belgische markt. De klanten krijgen vanaf 15 oktober 2012 via hun smartphone onbeperkte toegang tot miljoenen nummers. In een eerste fase zal deze dienst beschikbaar zijn voor de abonnees van BASE CHECK en BASE postpaid.
http://www.spotify.com

*** Een groot deel van de potentiŽle Europese tech-ondernemers voelt zich vaak te weinig gesteund door bankiers en de financiŽle sector. Uit een peiling van Startupbootcamp onder tech/starters, mentoren en investeerders kan worden vastgesteld dat Europese financiŽle instellingen falen bij de ondersteuning van innovatieve bedrijven of groeimogelijkheden voor hen via een beursgang te openen.
http://startupbootcamp.org

*** De nieuwste multifunctionele printers (MFP's) van Ricoh werken voortaan met AirPrintTM, de standaard printfunctie van Apple. Met AirPrint kunnen gebruikers van een iPad, iPhone, iPod Touch en Mac foto's, e-mails, internetpagina's en documenten gemakkelijk afdrukken, zonder dat ze daarvoor een printerdriver of een applicatie hoeven te installeren.
http://www.bluechilli.be/Comm_Details.php?lg=FR&ID=276

*** Datarecuperatie bvba en Cherub bvba gaan samen en worden het grootste data recovery labo van BelgiŽ.
Datarecuperatie bvba en Cherub bvba voeren voortaan alle data recovery activiteiten gemeenschappelijk uit en opereren onder eenzelfde naam Datarecuperatie-Cherub. Alle communicatie wordt voortaan verricht via Cherub in Opglabbeek, terwijl het labo in Ieper zich ten volle kan richten op het technische werk. Het gemeenschappelijke telefoonnummer voor data recovery opdrachten is 011/360.266. Het 057-nummer van Datarecuperatie bvba wordt ook daarheen doorgeschakeld en binnenkort verschijnt een gemeenschappelijke website. Deze "Oost-West"-samenwerking maakt het mogelijk om de gezamenlijke data recovery activiteiten verder te kunnen uitbreiden zonder kwaliteitsverlies in communicatie met onze klanten. Meer info via
http://www.cherub.be/datarecovery

*** Nokia Location Platform biedt wereldwijde kaarten voor Oracle-oplossingen
Nokia enige kaartleverancier met ingebouwde kaartservice voor gebruik met Oracle-applicaties
http://newsroom.nokia.be/benl/pressrelease/nokia-location-platform-biedt-wereldwijde-kaarten-voor-oracle-oplossingen.htmlHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetBOOGIE BELGIQUE - TIME FOR A BOOGIE
[hiphop] Deze verwijzing is een preview naar het nieuwe album van de groep; daaruit blijkt de veelzijdigheid van de band die hip hop, jazz, boogie, en veel meer stijlen combineert. De tweede link verwijst naar de pagina van de band met songs die je kan downloaden alsook in streaming kan beluisteren bij SoundCloud. Om te ontdekken!
http://soundcloud.com/boogiebelgique/preview-time-for-a-boogie-ep
http://soundcloud.com/boogiebelgique

JAZZO & MELODIESINFONIE
[hip hop] Een vreemde gewaarwording, Duits te horen spreken in een tamelijk experimentele hip hop/ jazz / elektro song. De band maakt tamelijk filmische muziek, abstract, met heel veel afwisselende wendingen in de songs. Te beluisteren bij SoundCloud.
http://soundcloud.com/jazzomelodiesinfonie


RED LOUNGE ORCHESTRA - LOUNGESTAR
[Lounge] Relaxerende downtempo muziek, alhoewel het tempo iets hoger ligt dan je zou verwachten. Toch blijft het Opgewekte, dat zo typerend is voor Lounge, de boventoon voeren. De groep is afkomstig van Hamburg, Duitsland. Je kan de muziek bij MySpace beluisteren, en nog meer ontdekken op de site van de band zelf.
http://www.myspace.com/redloungeorchestra
http://redlounge-music.com/


EUPHONIC TRAVELLER - LEVITATION
[lounge] Een prachtige vrouwenstem tegen een achtergrond van zoete beach/lounge muziek. Neem een glaasje wijn, en zet je neer in een stoel. Meer kunnen wij daar niet aan toevoegen!
Bij Soundcloud kan je verschillende songs beluisteren.
http://soundcloud.com/euphonic-traveller


VRIJDAG HOORSPELDAG: NIEUW SPROOKJE VAN HET GELUIDSHUIS: DE ZEVENMIJLSLAARZEN

Het Geluidshuis heeft een nieuw hoorspel uitgebracht: De Zevenmijlslaarzen. Dat is gebaseerd het bekende sprookje van Klein Duimpje, maar buiten het feit dat in dit verhaal de ouders hun kinderen in het woud achterlaten, blijft er niet zoveel over van het originele sprookje.

Het verhaal werd bijvoorbeeld veel meer maatschappelijk geplaatst. Zo gaat het om een familie van houtbewerkers, die niet opkunnen tegen de moderne trend van plastiek, verpersoonlijkt in meneer en mevrouw Plastiek. En de rest van het verhaal... tja, dat gaan we niet verklappen.

De aankondiging vervult me, zoals gewoonlijk, met gemengde gevoelens. Enerzijds ben ik heel blij dat Het Geluidshuis nieuwe producties blijft maken. Anderzijds blijft de bewering dat Het Geluidshuis het hoorspel naar een nieuwe dimensie tilt, me storen. Hierin wordt niets gedaan dat al niet eerder door andere hedendaagse hoorspelmakers gerealiseerd werd. Hoorspelen zoals De Moker of Millennium zijn minstens even filmisch als wat Het Geluidshuis maakt. En zelfs oudere hoorspelen bevatten die vaart, uitgedrukt door elkaar snel opvolgende fragmenten van gesprekken.

In elk geval vind je bij Het Geluidshuis de aankondiging van het nieuwe hoorspel, en op YOuTube vind je een filmpje dat een sfeerbeeld geeft van de opnames.

http://www.geluidshuis.be/onlineshop/catalog/product_info.php?cPath=21&products_id=84&osCsid=oesh8dmmbt4onbbi1jdkhta6h1
http://www.youtube.com/watch?v=ZEUHMLvNli8&list=UUBvb0hARbcjkeywVpcFGnow&index=1&feature=plcp


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een roddelaar is iemand die tegen jou over anderen praat;
een vervelend iemand praat tegen jou over hemzelf;
en een briljant spreker praat tegen jou over jouzelf.
-Lisa Kerk-


De nieuwe oogst
ALETEIA: SAMENWERKING OP CHRISTELIJKE GRONDEN
Deze website is een initiatief van de gelijknamige groep die zich "chercheurs de verité" noemt, en wil het eerste christelijke sociale medium zijn. Meer dan 1000 katholieke media en instellingen uit 15 landen werken eraan mee. De site is te raadplegen in 6 talen. En ja, er zit een sociaal aspect aan, want je kan een News, Document, "liken", en je kan zelf vragen stellen die dan beantwoord worden.
[Taal: ENG/FR]
http://www.aleteia.org/


HIGHLIGHTR: HULPJE VOOR RSS FEEDS

extensie voor Chrome browser - freeware
Wanneer je geabonneerd bent op RSS feeds van verschillende websites, is de kans groot dat je Google Reader gebruikt. Maar wanneer je die dienst opent, krijg je een lawine aan berichten, waarbij het moeilijk is om te zien wat echt van interesse is voor jou. Highlightr moet helpen: hij markeert de berichten die het populairst zijn, op basis van de leesgewoonten van andere gebruikers.
https://chrome.google.com/webstore/detail/oomekjefganfpnmjanohbenhoebnifdh
http://www.makeuseof.com/dir/highlightr-highlight-popular-items-in-your-google-reader-feeds-chrome/


CROPP ME: AUTOMATISCH UITKNIPPEN
Dit is een webdienst die ervoor zorgt dat je afbeeldingen automatische kan 'croppen', dat wil zeggen het belangrijkste ervan kan uitknippen. De webdienst vindt immers automatisch dat gedeelte in de afbeelding, en stelt voor om dit deel te 'croppen'. Jij moet enkel nog aanvaarden, of verwerpen.
[Taal: ENG]
http://cropp.me/
http://www.makeuseof.com/dir/cropp-me-automatically-crop-images-online/


WEBTARANTULA: INFORMATIE OVER WEBSITES
Er zijn verschillende webdiensten die je informatie bieden over een website, maar zij bieden altijd een stukje - de ene brengt een analyse van het verkeer, de ander over de geschatte inkomsten. Deze webdienst biedt alles tegelijkertijd.
[Taal: ENG]
http://webtarantula.com/
http://www.makeuseof.com/dir/webtarantula-comprehensive-information-stats-website/


GMAPGIS: TEKEN OP GOOGLE MAPS

Een heel simpele webdienst: je kan hier allerlei zaken noteren op Google Maps, en dat zelfs zonder een account te hebben: lijnen, vierkanten, labels, maar ookafstanden meten tussen bepaalde punten, enz.
[Taal: ENG]
http://www.gmapgis.com/

http://www.makeuseof.com/dir/gmapgis-draw-on-google-maps-share/


PERCENTAGE LOADER: INDICATOR VOOR JE WEBSITE
Vaak kan je, wanneer je op een website komt, zien hoever het lade van een bepaalde toepassing gevorderd is. Wil jij dat ook op jouw site, dan kan dat, met deze tool, eigenlijk een JQuery plugin.
[Taal: ENG]
http://widgets.better2web.com/loader/


INTERNET VOOR LINKSHANDIGEN
Chrome plug-in
De meeste mensen zijn rechtshandig, waardoor er, wanneer je de cursor over een link beweegt, je en rechtshandige cursor ziet. Stoort je dat als linkshandige? Deze extensie voor Chrome verandert dat. Het is een klein ding, maar het helpt je eraan te herinneren dat de wereld niet uitsluitend voor rechtshandigen gemaakt is!
[Taal: ENG]
http://www.silviolorusso.com/theinternet4left-handers/
http://www.makeuseof.com/dir/internet-for-left-handers-turns-right-hand-mouse-coursor-into-left-hand-cursor/


DEFENSIO: JE FACEBOOK PAGINA BESCHERMEN TEGEN SPAM
Spam is nog altijd een groot probleem op het internet - niet alleen voor mail, maar ook op de sociale netwerken zoals Facebook. Je doet er trouwens best aan om die spam te verwijderen, vooral op de site van je bedrijf, omdat die spam nu niet meteen echt professioneel staat.
Deze webdienst helpt je daarbij. Op de site van Defensio moet je aangeven welke plek je beschermd wil zien, waarna je toestemming moet geven aan Defensio om toegang te krijgen tot je persoonlijke informatie, en te posten in jouw naam. Iets wat ons eigenlijk toch wel wat huiverachtig maakt, maar blijkbaar werkt het.
http://www.makeuseof.com/dir/defensio-avoid-spam-on-your-facebook-page-blog/
http://www.defensio.com/


PIC COLLAGES: COLLAGES MAKEN

Het is altijd leuk om een collage te maken van foto's, en effecten toe te voegen. Het resultaat kan je tonen aan je vrienden. Van de tool, die in de browser werkt, is ook een versie te downloaden voor iOS toestellen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/pic-collage-create-photo-collages-add-accessories-share/
http://pic-collage.com/HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIKKE MERCI
Een mooi initiatief van KBC: niet alleen verdeelt de bank 250.000 euro over 3 goede doelen, maar ook jij kan iemand belonen die aan goede werken doet, door hem/haar een Dikke Merci muziekkaart te sturen.
[Taal: NL]
https://www.dikkemerci.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPEN BEDRIJVENDAG
Zondag 7 oktober is het weer zover: dan stellen tal van bedrijven in het hele land hun deuren open, en kan je zien hoe ze hun producten maken. Op de officiŽle site vind je een lijst met de bedrijven die aan dit evenement deelnemen - een lijst die je kan doorzoeken op postcode of provincie.
[Taal: NL]
http://openbedrijvendag.zita.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS SAFE IN HEAVEN
In tegenstelling tot de Engelstalige naam, gaat het wel degelijk om een Nederlandstalige site. Het onderwerp mag ietwat luguber kijken, maar het is toch iets waarbij je moet stilstaan. Hier kan je namelijk een digitale kluis aanmaken, en bepalen wat er moet gebeuren na je overlijden. Krijgen jouw nabestaanden bijvoorbeeld toegang tot jouw online profiel? Je kan ook video's, fietsen, berichten achterlaten voor je nabestaanden.
[Taal: NL]
https://www.safeinheaven.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE KRACHTIGSTE FOTO'S VAN 2011
Een jaar in foto's. Prachtige, maar ook krachtige foto's, die een onvergetelijke indruk maken. 45 foto's, om te bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/h2/suad/mjs538/the-most-powerful-photos-of-2011


VRIJDAG MULTIMEDIA: UWALL-TV

Een muziek/video site, met een mooi concept/ Je kan uit de mozaïek met bands er eentje aanklikken, je kan kiezen op genre, je kan op "mood" (stemming) selecteren. En dan krijg je een filmpje van een bepaalde song. Bovendien kunnen gebruikers er ook hun eigen playlist aanmaken.
[Taal: ENG]
http://uwall.tv


VRIJDAG MULTIMEDIA: WEAVESILK
Iets echt wezenlijks bijdragen tot onze planeet, doet deze site niet. Maar je kan er wel, tegen de achtergrond van rustgevende muziek, symmetrische of asymmetrische tekeningen maken via de bewegingen van je cursor. Het resultaat is echt verbluffend mooi...
[Taal: ENG]
http://new.weavesilk.com/?ika

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Eventplanner.be zoekt Crowdfunding voor uitbouw TV kanaal
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/2196
- Telenet stunt met iPhone 5 in Gent
http://www.belgiancowboys.be/buzz/2195*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- Het nieuwste opsporingswapen van de politie: Pinterest
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3326624/2012/10/04/Het-nieuwste-opsporingswapen-van-de-politie-Pinterest.dhtml
- 1 miljard Facebookers, dat is 2 keer de EU, en meer vergelijkingen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3307474/2012/10/04/1-miljard-Facebookers-dat-is-2-keer-de-EU-en-meer-vergelijkingen.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/- Beter alternatief voor de Adobe Reader
http://www.fan.tv/digitaal/software/20255-beter-alternatief-voor-de-adobe-reader
- Abandonware. Gratis oude software
http://www.fan.tv/digitaal/software/13710-abandonware-gratis-oude-software


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- Nieuw: vergelijk producten fotospecial
Vergelijk de producten verkrijgbaar in BelgiŽ en maak uw keuze naar een aangesloten handelaar.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6937
- B.Lite brengt als eerste 4G naar Brussel
Telecomoperator B.Lite, het vroegere Clearwire, biedt als eerste het 4G-netwerk aan in Brussel. Het snelle draadloze internetnetwerk moet eind dit jaar operationeel zijn in onze hoofdstad en later ook ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6919*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Facebook: mijlpaal van 1 miljard leden bereikt!
http://www.digimedia.be/News/nl/12825/facebook-mijlpaal-van-1-miljard-leden-bereikt.html
- Netwerken en mobiele toestellen, de nieuwe paradijzen voor cyberboeven
http://www.digimedia.be/News/nl/12802/netwerken-en-mobiele-toestellen-de-nieuwe-paradijzen-voor-cyberboeven.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google schikt langlopende rechtszaak over digitaliseren boeken
http://tweakers.net/nieuws/84765/google-schikt-langlopende-rechtszaak-over-digitaliseren-boeken.html
- EU houdt grootschalige cybersecurity-oefening
http://tweakers.net/nieuws/84761/eu-houdt-grootschalige-cybersecurity-oefening.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Nieuwe stemcomputers en -procedure getest
http://datanews.knack.be/ict/producten/tests/pc-s/nieuwe-stemcomputers-en-procedure-getest/article-4000187654947.htm
- Microsoft lanceert Spotify-concurrent op 26 oktober
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/10/04/microsoft-lanceert-spotify-concurrent-op-26-oktober/article-4000188044010.htm
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- HTC's nieuwe powerhouse: de HTC One X Plus
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/htcs-nieuwe-powerhouse-htc-one-x-plus/
-- Cheapskate series: dure of goedkope smartphone kopen?
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/cheapskate-series-dure-of-goedkope-smartphone-kopen/De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


ANDROID ICS: GROOTTE WIDGET WIJZIGEN

In de nieuwe versie van Android, Ice Cream Sandwich, zitten enkele nieuwigheden. Zo kan je bijvoorbeeld de widgets in je app menu wijzigen - tenzij je een launch app gebruikt van derden.
Om alle geïnstalleerde apps te vinden in je apps menu, moet je gewoon op het "Widgets" tabblaadje klikken. De widgets zijn trouwens ook herschaalbaar in breedte en hoogte; heb je niet genoeg ruimte meer op je scherm, dan kan dit helpen om de gewenste widget toch op je scherm te plaatsen.
www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/
Van alles halen, (bijna) niets betalen...BINREADER: READER VOOR USENET
Windows / Mac / Linux - freeware
Wil je een programma om usenet berichten te lezen, dat je op elke computer kan draaien (Mac, Windows Linux) zonder het te moeten installeren, dan is dit het. Bovendien kan je videobestanden als preview bekijken, vooraleer ze helemaal gedownload zijn.
http://www.binreader.com/
http://www.makeuseof.com/dir/binreader-a-light-easy-to-use-usenet-reader/


HYPERCAM: SCHERMBEWEGINGEN OPNEMEN
Windows - freeware
Met deze tool kan je een opname maken van wat er op je scherm gebeurt - wat nuttig kan zijn om bijvoorbeeld iets uit te leggen: een programma, of een fout in een software bijvoorbeeld. Maar wat wij echt handig vinden, is dat je na de opname van de beelden, ook apart audio kan toevoegen.
http://www.hyperionics.com/hc/downloads.asp
http://www.makeuseof.com/dir/hypercam2-an-easy-to-use-screen-recorder-with-audio-feature-windows/


PHOEBEEZ: AGENDA VOOR KINDEREN


iPhone
Een super sympathieke app, onder onze aandacht gebracht door lezer Jan Bastiaens. Het is namelijk een app voor kinderen met een mentale handicap, die hen in staat stelt om via icoontjes structuur aan te brengen in hun dagen. Het is de zoon van Jan die de app gemaakt heeft. Knap!
http://itunes.apple.com/us/app/phoebeez/id561518133?ls=1&mt=8
http://www.wakkostta.be/phoebeez/Phoebeez_app/Phoebeez.html


PRTG NETWORK MONITORING
Windows XP/Vista/7 - 104 MB - freeware
Met dit programma kan je alle activiteiten in je netwerk bewaken. Een software die bijzonder interessant is voor ondernemingen, omdat je zo ook het uitvallen van verbindingen kan voorkomen, en dus ook kosten besparen kan.
http://www.chip.de/downloads/PRTG-Network-Monitor_38182489.html
http://www.paessler.com/


BLUE STACKS APP PLAYER
Windows XP/Vista/7/8 - 103 MB - freeware
Met deze gratis bètaversie kan je Android apps gewoon draaien op je Windows PC. Handig, want zo kan je ook genieten van al dat lekkers, zonder een Android smartphone te hebben. Bij Chip.de staat een fotoreportage over hoe je de software gebruiken moet.
http://www.bluestacks.com/
http://www.chip.de/downloads/BlueStacks-App-Player_52156075.html


INSTAGRAM VOOR ANDROID
Android - freeware
En nu je BlueStacks geïnstalleerd hebt, kan je misschien ook een van de populairste apps voor de smartphone gebruiken: Instagram, lange tijd enkel beschikbaar voor iPhone, is nu ook voor Android verkrijgbaar.
http://www.chip.de/downloads/Instagram-Android-App_55317407.html
http://instagram.com/


NETBOT: APP.NET CLIENT

iPhone - iPad
De makers van de populaire Twitter client Tweetbot hebben nu Netbot uitgebracht, een client voor App.net. Zoals je weet is App.net een dienst die een alternatief wil bieden voor Twitter, nu die laatste dienst veel gebruikers en ontwikkelaars ontgoocheld heeft door zijn gebruiksvoorwaarden (vooral die van de API) aan te passen. The Next Web bespreekt de app uitvoerig.
http://tapbots.com/software/netbot/
http://thenextweb.com/apps/2012/10/03/tweetbot-creator-launches-netbot-a-mature-and-polished-app-net-client-for-iphone-and-ipad/


BAD PIGGIES: GAME
Windows XP/Vista/7 - 31 MB - demo
De opvolger van Angry Birds. En hij is ook voor Windows PC's beschikbaar. Veel speelplezier!
http://www.chip.de/downloads/Bad-Piggies-fuer-PC_57802510.html
http://www.badpiggies.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: QUICKPIX
iOS - 8,2 MB - 1,59 euro
Deze app voegt enkele extra mogelijkheden toe aan de toch magere iOS standaard software. Zo kan je met deze app seriŽle beelden maken, tot 14 beelden per seconde. Ook de videofunctie werd uitgebreid, zodat je tijdens een video-opname ook foto's maken kan.
http://www.chip.de/downloads/QuickPix-iPhone-_-iPad-App_49780269.html
http://www.twoteethtechnologies.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE APP: MINDJET

Android - iOS
Je kent ongetwijfeld MindJet: dat is een software die je helpen moet om je gedachten op een rij te zetten, plannen te structureren. Je kan aan items een actie toewijzen, en ook bepalen welke items het belangrijkste zijn.
Nu bestaat er ook een versie van Mindjets voor de iPhone en voor Android toestellen.
http://www.mindjet.com/#mobile

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....


Lezer Henk reageert op de berichten over Hadopi:


Dag Hilde,

Het inderdaad verbijsterend dat het Hadopi-circus 12 miljoen per jaar kost en dat nog afgezien van de negatieve gevolgen van het creŽren van een de facto politiestaat. Burgers worden hiermee immers per definitie beschouwd als criminelen. Verkijk je ook niet op die 'slechts' 14 rechtzaken, want dat kunnen er binnenkort met het grootste gemak 1400 of 14.000 worden. Grote vraag is natuurlijk ook of de muzikanten iets van de opbrengst zullen zien.

En dat terwijl het begrip 'copyright' indertijd werd ingesteld om juist een beperking op de auteursbescherming te bieden. Er is immers niemand die in een luchtledig leeft en letterlijk elke muzikant bouwt voort op de muzikale constructies van anderen, iets wat door grote componisten als bijvoorbeeld Mozart en Chopin ten volle werd begrepen. Maar kennelijk niet door de muziek-maffia. Maar die gaat het dan ook puur om het geld.

Door de Electronic Frontier Foundation (EFF) werd ooit een creatief systeem voorgesteld dat is gebaseerd op het normale p2p uitwisselings-systeem dat met een maandelijkse betaling - voorgesteld werd $5 - gelegaliseerd wordt. Uitgangspunt is dat dit op het moment toch al gebeurt zonder dat artiesten etc. er een cent van zien en met dit voorstel ontvangen ze dus wel degelijk een vergoeding zonder dat er veel aan de strijkstok blijft hangen.

Voorspeld werd dat dit systeem van 'Voluntary Collective Licensing' een opbrengst (vrijwel pure winst) van zo'n 3 miljard dollar zou genereren en dat is waarschijnlijk meer dan er nu in de 'muziekindustrie' aan winst wordt gemaakt. Het is daarmee geen staaltje van luchtfietserij, maar een all-winsysteem waar iedereen beter van wordt. En wie geen vijf dollar per maand overheeft voor een grote berg muziek zou die zeker ook niet kopen...

Bedankt en groeten,

HenkNeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den BergCoordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Spreek wanneer je boos bent, en je maakt de beste speech die je je leven lang zal blijven betreuren...
-Ambrose Bierce-