Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
4/10/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar
netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 632 van 9/1/2010Gegroet lezer,

Het is 's ochtends nog donker, wanneer ik met de fiets naar het station vertrek. Helaas, weeral een zomer voorbij. Maar kom, nu staan de winteravonden voor de deur, van lekker thuiskomen in een warme huiskamer, en winterse kost eten. Zo heeft elk seizoen wel zijn charmes - en nadelen uiteraard ook.

Deze week was er veel te doen over de Apps map in het nieuwe iOS van Apple. Een hele hetze ontstond, maar dat zal allicht niets kunnen afdoen aan het succes van de nieuwe iPhone5. Enerzijds omdat het een software probleem betreft, dat met een simpele update op te lossen is, anderzijds omdat Apple nu eenmaal een schare trouwe fans heeft, die absoluut het nieuwste hebbeding willen bemachtigen - en daar, op het moment dat wij dit schrijven, al uren, dagen voor in de rij staan. Over dit fenomeen kan u deze week weer verschillende artikels lezen.

Verder nog enkele artikels over negatieve evoluties - een groeiende censuur, een overheid die steeds meer controle wil over het internet. En natuurlijk ook wat hoopvolle berichten, met knappe software en sites om te ontdekken.

U hebt dus weer heel wat te doen! Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE EN ZIJN MAPS: HET BLIJFT ROMMELEN
Hoe kon Apple dit laten gebeuren?

We hebben het er verleden week al kort over gehad - het grote probleem met de Maps in het nieuwe iOS. Nu Apple zijn abjecte verwerping van alles wat Google is, doorgetrokken heeft tot de Maps, en Google Maps ingeruild heeft voor zijn eigen Maps toepassing, regent het klachten. Openbaar vervoer dat ontbreekt, landkaarten die niet accuraat zijn, zoekfuncties die enkel werken wanneer je letterlijke adressen ingeeft, zonder dat er rekening gehouden wordt met jouw huidige locatie of autosuggest... Het zijn maar enkele van de klachten.

Verschillende artikels zijn er sinds verleden vrijdag over geschreven. En er wordt flink de draak gestoken met Apple en zijn Maps. Zo heeft Motorola Mobility (dat nu eigendom is van Google) een #iLost hashtag gelanceerd, waarbij je verhalen kwijt kan over verloren rijden omwille van de foute maps. (1)

Maar een doorwrocht artikel over het hele debacle vonden wij dat van TechCrunch. Dat stelde rechtuit: ok, Maps blundert. De software is niet goed. En wellicht zal hij in een toekomstige versie beter worden. Maar waarover je eerder moet nadenken, is het feit dat Apple iets lanceert dat zo krakkemikkig is. Als Apple van plan was om Google producten af te stoten, dan had het al jaren geleden begonnen moeten zijn met zijn eigen Maps. En niet snel-snel de gegevens van verschillende bedrijven (Tom-Tom, Yelp, ...) gaan bijeenkappen, en die zonder veel testen op de gebruikers loslaten (2)

Feit is dat Apple hier geblunderd heeft. Maar, Apple fans kennende, zal deze fout al snel met de mantel van barmhartigheid bedekt worden. Antennagate heeft de vorige versie van de iPhone niet kunnen vloeren. En Maps zal overleven, en opgroeien tot een volwassen toepassing. Het is nu aan de gebruiker om te kiezen of hij wacht tot die volwassenheid er is, of dat hij bij zijn huidige iOS toestel blijft (met Google Maps) of een toestel met een ander OS.

Toch nog even dit: volgens Google zou degene die met de huidige Maps app in zee gaat, toch wel wat moeten wachten vooraleer Maps in iOS dezelfde volwassenheid bereikt heeft als Google. 400 jaar voorsprong, dat beweert Google te hebben met zijn Maps... (3) Wat eigenlijk wel begrijpelijk is - Google Maps is zo'n complex web van gewone landkaarten, informatie over handelszaken, autosuggest, informatie over de locatie van de gebruiker, zijn zoekgeschiedenis enz., dat Apple inderdaad wellicht tegen een achterstand van jaren moet aankijken. Vergeet trouwens niet dat Apple geen zoekmachine is of heeft - het verkoopt soft/hardware, muziek en films.
http://techcrunch.com/2012/09/22/ground-truth/
http://techcrunch.com/2012/09/21/motorola-mobility-google-pokes-fun-at-apples-ios-6-maps-with-ilost-hashtag/
http://blog.telemapics.com/?p=399KRITIEK OP APPLE MAPS: TOMTOM PLEIT ONSCHULDIG
En waarom wijzen de desktop toepassingen not naar Google Maps?

Neen, wij doen niet aan Apple-bashing. Een beetje kritiek mag, moet zelfs. En wanneer Apple een nieuw product uitbrengt, dan krijgt dat positieve en negatieve kritiek. Alhoewel wij persoonlijk de overdreven media-aandacht voor Apple afkeuren, proberen wij bij de berichtgeving over het bedrijf en zijn producten toch een zekere objectiviteit te bewaren.

Dit gezegd zijnde, valt het niet te ontkennen dat Apple de laatste dagen heel wat kritiek moest slikken. Bij het uitbrengen van iOS 6 betrof die kritiek vooral de Maps - de landkaarten toepassing die niet langer op Google Maps gebaseerd is, maar waarvoor Apple beroep gedaan heeft op een aantal leveranciers.

Een daarvan is TomTom, al jarenlang maker van GPS-toestellen, en de bijhorende kaarten. Uiteraard zit TomTom erg verveeld met deze hele situatie. Want de gebruiker zou wel eens kunnen denken dat het TomTom's fout is, dat de kaarten zo inaccuraat zijn, en dat TomTom dus de schuldige is van dit debacle.

Het bedrijf ontkent dit. Het bedrijf zegt enkel de data te leveren, maar niet verantwoordelijk te zijn voor de manier waarop die data gebruikt worden. Bovendien worden er, aldus een woordvoerster van TomTom, voor de Apple Maps twee dozijn partners gebruikt, wat dus wil zeggen dat de data van TOmTom vermengd worden met al die andere gegevens. TomTom zelf maakt immers al jarenlang een eigen app, en die lijdt niet aan dezelfde euvels als de Apple Maps toepassing. (1)

Dat de hele Apple Maps toestand te wijten is aan het feit dat Apple redelijk impulsief gehandeld heeft, zonder echt de gevolgen te overdenken, mag trouwens blijken uit het volgende. Wanneer je je locatie deelt via Apple Maps met derden, dan zal degene die je link aanklikt doorverwezen worden naar Google Maps wanneer hij dat doet vanop zijn desktop computer, zijn Android toestel of elke non-iOS phone. En dat is omdat er op het internet nog geen hub bestaat voor die Apple Maps. Concreet: wanneer je vanop je iOS 6 toestel je locatie deelt, dan zit dat in de vorm van een maps.appl.com url. Maar klik je die link aan vanop Facebook of Twitter, dan wordt Google Maps geladen, met dat adres. (2).

De problemen met de Maps van Apple lijken volgens sommigen te duiden op een onderliggend probleem - dat Apple "het niet meer heeft". Je hoort en leest ook veel meer negatieve berichten over Apple, over verkoopstechnieken die doorprikt worden bijvoorbeeld. Dit weekend verschenen er trouwens nog enkele berichten over de verslaggeving rond de stormloop voor de iPhone5. Met name dat mensen niet echt in de rij zouden gaan staan om een iPhone te bemachtigen, als wel om geïnterviewd te worden als "een van de hipsters". En dat Apple bij zijn eigen verslaggeving zou voorbijgaan aan de mensen die echt als eersten hun iPhone bemachtigden, om anderen te interviewen die meer in het imago van Apple passen. Daarover heeft TechMeme een hele reeks artikelen bijeen gebracht (3).

Wij raden je trouwens ook aan om de commentaren te lezen bij het artikel van TechCrunch (2), waarin keiharde kritiek gegeven wordt op Apple.

Dit gezegd zijnde: Apple mag zijn fouten hebben, maar het heeft, naast sterke producten, ook een ongelooflijke marketing machine: de echte fans. En die zal de kritiek worst wezen, zij hebben geduld tot Apple de Maps via een update beter maakt. Wat ongetwijfeld zal gebeuren. Waarna de hele hetze weer herleid wordt tot een storm in een glas water...
http://www.businessinsider.com/tomtom-apple-maps-2012-9?op=1
http://techcrunch.com/2012/09/22/mapsception/
http://www.techmeme.com/120920/p49#a120920p49


NIEUWS UIT TWITTERLAND: GEEN BEWEGENDE AVATARS MEER...
... tweets downloaden, en integratie met redacties

Twitter is ondertussen uitgegroeid tot zo'n belangrijk onderdeel van ons online leven, dat er elke week wel enkele berichten te vertellen vallen over nieuwe ontwikkelingen.

In de voorbije dagen hebben wij het vooral gehad over een verschuiving in de achterliggende filosofie bij Twitter - een verschuiving die wij betreuren, maar die beleggers zullen verwelkomen: maatregelen die genomen worden om Twitter rendabel te maken, aantrekkelijk voor adverteerders, ten koste van de gewone gebruikers, maar vooral ten koste van de vele externe ontwikkelaars die een toepassing gemaakt hadden op basis van Twitter, en nu plots hun bestaansreden bedreigd zien.

Vandaag echter enkele concrete berichten. OM te beginnen: je zal voortaan geen bewegende avatars meer kunnen gebruiken op Twitter. Heb je zo'n animated gif als avatar, dan zal die nog mogen bestaan, maar voor nieuwe profielfoto's of -afbeeldingen worden geen bewegende beelden meer aanvaard. Wat ons enerzijds niet echt stoort, want vele van die bewegende gif's waren echt storend, maar anderzijds weer de zoveelste beperking is die Twitter oplegt aan zijn gebruikers (1)

Een tweede bericht betreft de mogelijkheid om al jouw tweets te kunnen downloaden, voor je eigen persoonlijke archief. Momenteel kan dat niet, maar dat zou tegen einde dit jaar wel mogelijk worden. Dat is tenminste wat afgeleid mag worden van een toespraak van Dick Costolo, CEO van Twitter, tijdens de Online News Association conferentie. (2). Een initiatief dat toch ruim laat komt, want zowel bij Facebook als Google+ kan je jouw informatie gedeeltelijk downloaden.

Tijdens diezelfde toespraak werden nog meer punten aangehaald van wat Twitter wel of niet wil doen in de toekomst. Een punt dat vooral journalisten zal interesseren, is het feit dat Twitter momenteel werkt aan curation tools om te gebruiken bij live evenementen. Steeds vaker is Twitter een bron van informatie tijdens belangrijke gebeurtenissen. Maar de berichten zijn een bont allegaartje, en Twitter wil dat sturen, met curation tools. Die zouden redacties van nieuwssites moeten helpen bij het filteren van de boodschappen. Meer uittreksels van de toespraak van Costolo vind je bij Poynter (3)
http://www.buzzfeed.com/jwherrman/rip-animated-twitter-avatars
http://techcrunch.com/2012/09/21/you-might-be-able-to-download-all-your-tweets-by-end-of-the-year/
http://www.poynter.org/latest-news/mediawire/189297/twitter-ceo-says-curation-tools-for-newsrooms-are-coming/
INTERNET EN VRIJHEID: DONKERE WOLKEN
Iran maakt zijn eigen internet, maar EU en VS hebben ook snode plannen

Het ooit zo anarchistische internet is stilaan aan het verdwijnen; en als het aan de overheden ligt, zal het hele internet langs alle kanten gereglementeerd, aan banden gelegd, gecontroleerd en bespioneerd worden.

Dat een land als Iran het internet censureert, zal je wellicht niet verwonderen. Reuters weet deze week nog te melden dat het met een "eigen" internet netwerk zal beginnen. Officieel heet het dan dat daarmee de veiligheid bevorderd moet worden, maar vele IraniŽrs vrezen dat dit gewoon een zoveelste vorm van censuur is. Google en Gmail zullen voortaan gefilterd worden, zo kondigde een minister zondag op de Iraanse tv aan. (1) Eerder waren er al berichten in de media verschenen over het plan van Iran om een eigen intranet op te richten, maar die plannen werden door de Iraanse overheid ontkend. Een ontkenning die nu dus ontkracht wordt...

Maar het is niet alleen Iran dat de vrijheid van de burger wil beknotten. Cnet bericht namelijk dat het FBI van plan is om opnieuw aan te dringen op meer toezicht op het internet. De directeur van het FBI, Robert Mueller, zou in het Congress erover geklaagd hebben dat de politie steeds minder in staat is om boeven te pakken, omdat ook boeven gebruik maken van de nieuwste technologieŽn, en zo aan surveillance ontsnappen. Mueller pleitte bij het Congres voor een wet die bedrijven zou verplichten om achterdeurtjes in hun programma's en protocols in te bouwen, zodat de politie toegang krijgt tot de communicatie, berichten kan onderscheppen. (2).

De nieuwe technologieŽn nopen inderdaad tot nieuwe wetten, om de rechten van de burger bij deze technologieŽn te beschermen. Moet de burger bijvoorbeeld, wanneer hij tegengehouden wordt door de politie, toestaan dat de politie zijn smartphone bekijkt, zijn contacten, zijn mails leest, of is daarvoor een huiszoekingsbevel nodig? Organisaties voor burgerrechten dringen aan op heldere regels dienaangaande, de ordehandhavers van hun kant willen liefst zoveel mogelijk macht om te surveilleren en op te sporen.

Ook in Europa is er een beweging in gang gezet voor een "proper internet" - het Clean IT project. Officieel heet het dat voorkomen moet worden dat terroristen het internet zouden misbruiken. Maar de maatregelen die ingevoerd zouden worden, leggen de rechten van de burger aan banden. Zo zou het gebruik van filtersoftware verplicht worden, zouden politionele overheden bij internetbedrijven kunnen eisen dat bepaalde content verwijderd wordt, zonder dat de normale weg van "notice and take action" gevolgd wordt. Anonimiteit zou afgeschaft worden: internetbedrijven zouden nog enkel met échte namen mogen werken. TechDirt (3) heeft de verschillende bepalingen op een rijtje gezet.

Het past ons dus niet om Iran met de vinger te wijzen, wanneer "democratische" staten zoals Europa en de VS zelf de vrijheid van de burger op even ondemocratische wijze aan banden gelegd gaan worden..
http://www.reuters.com/article/2012/09/23/net-us-iran-internet-national-idUSBRE88M0AO20120923
http://news.cnet.com/8301-13578_3-57518265-38/fbi-renews-broad-internet-surveillance-push/
http://www.techdirt.com/articles/20120921/03581820457/eu-officials-propose-internet-cops-patrol-no-anonymity-no-obscure-languages-because-terrorism.shtml

Nagekomen bericht: Volgens Webwereld ontkent de Nederlandse overheid deze plannen, maar Bits of Freedom is er niet gerust in...
http://webwereld.nl/nieuws/111892/justitie-ontkent-uitgelekt-internetcensuurplan.html?utm_source=+&utm_medium=email&utm_campaign=&utm_content=&utm_term=_4635#source=newsletter


FACEBOOK VRAAGT JE OF JE VRIENDEN WEL HUN ECHTE NAAM GEBRUIKEN
Echt, Facebook? Moeten mensen verklikkertje gaan spelen?

Bij Facebook is het jou niet toegestaan om een valse naam te gebruiken. Uiteraard zijn er verschillende mensen die dat doen, maar officieel is het tegen de gebruiksvoorwaarden van Facebook. En het bedrijf lijkt van plan om die voorwaarden streng te gaan toepassen. Maar de manier waarop doet toch de wenkbrauwen fronsen.

De gebruikers krijgen namelijk een dialoogvenster voorgeschoteld, waarin hen gevraagd wordt of de naam van hun vriend wel diens echte naam is. Volgens het dialoogvenster zou het antwoord anoniem zijn, en geen invloed hebben op de account van die vriend. Misschien is het inderdaad gewoon om zijn statistieken te voeden dat Facebook deze vraag stelt, maar het doet toch erg vreemd aan - wie speelt nu graag verklikker voor zijn vrienden? (1)

Er vallen trouwens nog wat berichten te melden over Facebook. Om te beginnen kondigde Facebook aan dat het een nieuwe API uitbrengt voor de App Dashboard. Die moet het leven van makers van Facebook apps vergemakkelijken - op manieren die té technisch zijn om hier uit te leggen. WebProNews heeft de juiste uitleg (2).

En een derde bericht is dan weer van belang voor de gewone gebruiker: voortaan kan je in Facebook ook je zoekgeschiedenis wissen. Een optie die er eigenlijk al heel lang had moeten zijn. Weliswaar kan niemand anders jouw zoekacties zien, niet jouw vrienden of familie, maar iemand die even van jouw afwezigheid misbruik maakt om eens in jouw Facebook te gaan spioneren zou dat nog altijd wel kunnen doen. Voortaan kan je dus via je Activity Log alle zoekacties zien die je ondernomen hebt, en desgewenst bepaalde zoekopdrachten wissen. (3)

http://www.webpronews.com/facebook-is-asking-users-if-their-friends-are-using-their-real-names-2012-09
http://www.webpronews.com/facebook-brings-real-time-updates-to-the-app-dashboard-2012-09
http://www.webpronews.com/facebook-now-lets-you-delete-your-search-history-2012-09
GOOGLE BRENGT NIEUWE TAG UIT OM NIEUWS BETER TE DEFINIËREN
En timmert ondertussen stilletjes verder aan zijn Maps...

Google probeert zijn zoekmachine voortdurend te verbeteren. En nu heeft het een nieuwe manier bedacht om een onderwerp van een nieuwsartikel duidelijker te maken, zodat het boven komt drijven wanneer mensen op zoek zijn naar een nieuwsbericht over een bepaald onderwerp.

Het gaat om een technische ingreep, bij de code van webpagina's, namelijk een HTML-tag. Voortaan zou de naam tag
meta name:"news_keywords" content="wielrennen, europees kampioenschap 2012, Tom Boonen"
in het leven geroepen worden. Per artikel zouden er tot 10 zinnetjes gebruikt kunnen worden, gescheiden door een komma. Opvallend daarbij is dat Google zelf eigenlijk de hele meta-codes in HTML de laatste jaren links liet liggen. In de blog posting waarin deze aankondiging gedaan wordt, voegt Google er dan ook aan toe dat deze meta enkel zou tellen voor News, niet voor de rest van het web, en dat het slechts één van de signalen zou zijn naast de vele anderen waarmee het Google algoritme rekening houdt.

Een belangrijke tip dus voor websites die in Google News opgenomen willen worden. Google zelf heeft trouwens nog enkele tips, die weergegeven worden in een artikel bij WebProNews (1)

Op die site vonden wij trouwens nog een artikel dat het zout nogmaals in de Apple Maps-wonde wrijft. De Apple Maps werden namelijk op de WorldWide Devlopers Conference van Apple in juni dit jaar aangekondigd. WebProNews zet gewoon op een rij welke updates Google sinds die datum uitgevoerd aan zijn eigen Google Maps. En dat is indrukwekkend: nieuwe satellietbeelden voor Google Maps en Earth, de Google Map Maker, beelden van ontelbare nieuwe landen, waaronder BelgiŽ, en veel meer. Een opsomming die Apple alleen maar ongemakkelijker kan maken. (2)
http://www.webpronews.com/google-news-gets-a-new-ranking-signal-and-its-a-keywords-meta-tag-2012-09
http://www.webpronews.com/look-at-all-this-stuff-google-maps-has-launched-since-apple-dropped-it-2012-09


MYSPACE KONDIGT GRONDIGE HERNIEUW/EING AAN VAN WEBSITE
Maar kan zelfs een Justin Timberlake het tij nog keren?

MySpace was ooit hét sociale netwerk. Tot Facebook kwam, en alle gebruikers massaal naar de nieuwe favoriet van de dag overschakelden. Er bleef echter een niche bestaan die MySpace gebruiken bleef: de muzikanten. Want geef nu toe, een pagina op Facebook voor een band, die nodigt niet meteen uit om muziek te beluisteren. Terwijl bij MySpace de player prominent aanwezig is.

Toegegeven, de rest van de pagina op MySpace ziet er oubollig uit. Dat zou nu veranderen, zo kondigde Justin Timberlake aan, die sinds enkele maanden eigenaar is van het sociale netwerk. Een staaltje daarvan kan bekeken worden op een filmpje bij The Next Web, dat ook enkele schermafdrukken heeft (1) evenals WebProNews (2).

Daaruit blijkt duidelijk dat er veel aandacht gaat naar het beeld; de layout is volledig overhoop gegooid, en bevat nu ook een timeline van de geposte berichten, met foto's. Wel aantrekkelijk, als je het ons vraagt. Maar zal dit genoeg zijn om het volk te laten terugkeren tot MySpace? Justin Timberlake mag dan al populair zijn, wonderen kan hij nog altijd niet verrichten...

Wat in elk geval positief is, is dat MySpace de nadruk blijft leggen op het ontdekken van muziek, en zich eigenlijk duidelijk richt tot artiesten, fotografen, filmmakers. Een sociaal netwerk voor de creatievelingen dus. Daarmee krijgt het een duidelijker gezicht, en dat is goed.
http://thenextweb.com/insider/2012/09/24/myspace-teases-completely-rethought-service-believe-not-looks-beautiful/
http://www.webpronews.com/myspace-teases-massive-redesign-video-2012-09


LINKEDIN START MET ENDORSEMENTS
Maakt je talenten duidelijker - en brengt wat actie in LinkedIn

In het vorige artikel hadden we het over MySpace. Een sociaal netwerk. Maar eentje met een specialiteit: artiesten. In onze ogen is MySpace het sociale netwerk voor artiesten, Facebook dat voor vrienden, Google+ voor bloggers, en LinkedIn voor zakelijke contacten. En kan je best elk van die netwerken voor dat specifieke doel gebruiken.

Na MySpace valt er toevallig ook wat nieuws te melden over LinkedIn. Dit netwerk is namelijk begonnen met "Endorsements". Een moeilijk te vertalen woord, dat zo goed als zegt dat je iets bevestigt over iemand, iemand aanbeveelt voor iets. Met zo'n Endorsement kan je bij een van je connecties bevestigen dat hij of zij inderdaad over een bepaald talent beschikt dat vermeld staat in zijn profiel, of kan je een aanbeveling maken dat die persoon over een talent beschikt dat nog niet in het profiel vermeld staat.

Iemand een Endorsement geven is simpel: bovenaan in het profiel van de persoon, staan de endorsements die al gegeven zijn; jij kan er een toevoegen. Of anders werk je vanuit de nieuwe rubriek Skills & Expertise waarin deze endorsements ook weergegeven zijn.

Een mooi idee. En slim bekeken van LinkedIn, want dit zal ongetwijfeld heel wat actie veroorzaken in het sociale netwerk, wat extra bezoek betekent! Meer in het blog van LinkedIn, en bij The Next Web
http://blog.linkedin.com/2012/09/24/introducing-endorsements-give-kudos-with-just-one-click/
http://thenextweb.com/insider/2012/09/24/linkedin-announces-endorsements-facebook-likes-business-professionals/FACEBOOK WORDT WEER WAT CREEPIER
Combinatie van reclame met koopgedrag iets teveel Big Brother...

Eerst even duidelijk maken dat dit bericht niets te maken heeft met de commotie rond privéberichten; dinsdag meldden namelijk verschillende bronnen dat oudere privéberichten van hun vrienden plots op hun tijdlijn te zien waren. De opschudding bleek echter op een misverstand te berusten, en Facebook heeft voor alle veiligheid nogmaals bevestigd dat privéberichten gewoon privé blijven.

Neen, dit heeft te maken met reclame. De aandeelhouders en beleggers dringen immers aan dat Facebook de efficiency van de reclame op het sociale netwerk aantoont. En daarvoor zou Facebook, volgens CNN, in zee gaan met het bedrijf Datalogix. Dat zou dan nagaan of een gebruiker een bepaald product al dan niet aankoopt, na de reclame gezien te hebben. Wat dus betekent dat (althans voor de Amerikaanse burgers) hun aankoopgedrag gekoppeld wordt aan hun verblijf op Facebook. Datalogix is namelijk in het bezit van gegevens over eht aankoopgedrag van 70m Amerikaanse huishoudens, afkomstig van klantenkaarten en programma's bij meer dan 1.000 winkels. Creepy?

Er bestaat bovendien geen gemakkelijke manier om zich uit te schrijven uit dit systeem, toch niet op Facebook. Je moet via het Facebook hel center gaan naar de Datalogix site, en daar dan afmelden (opt out).

Net nu onze redactie aan het overwegen was om dan toch maar eens Facebook te proberen, voor het publiceren van lokkertjes naar onze site. We zullen die plannen maar terug wegbergen...(1)

Tussen haakjes, Het publiciteitsbedrijf Duval Guillaume heeft een heel slimme actie ondernomen: aangetoond wat jij eigenlijk allemaal prijsgeeft door het te grabbel te gooien op Facebook. Om nog maar eens goed na te denken! (2)
http://edition.cnn.com/2012/09/23/business/facebook-datalogix/
http://www.youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I&feature=youtu.be


APPLE MAPS DEBACLE: GARMIN IS WINNAAR
Gooogle Maps app laat nog even op zich wachten

De klachten over de Maps in het nieuwe iOS6 blijven voortduren. Vele waarnemers vinden het onbegrijpelijk dat Apple ervoor gekozen heeft om zijn eigen Maps, gebaseerd op data van verschillende bedrijven waaronder Yelp en Tom TOm in de nieuwe versie van het OS te gebruiken, in plaats van de landkaarten van Google. Het is duidelijk volgens hen dat Maps nog niet klaar is, nog enkele maanden ontwikkeling en testen nodig had, en de haast is onbegrijpelijk - vooral wanneer je weet dat het akkoord tussen Apple en Google over het gebruik van Google Maps nog een jaar geldig is (1)

Ondertussen is Google zelf wel bezig aan een eigen app voor de iPhone en iPad, maar die zal toch nog enkele maanden op zich laten wachten. (2). Wat moet de ontevreden gebruiker ondertussen doen? Hopen dat Apple snel updates aan zijn Maps aanbrengt natuurlijk - wat uiteraard zal gebeuren. Het is enkel een kwestie van software, dus zo'n groot probleem is dat niet. Veel gebruikers blijken echter niet zoveel geduld te hebben, en kiezen voor de landkaarten app van Garmin. dat bedrijf maakt slim gebruik van de hetze, en brengt nu een nieuwe versie uit van zijn iOS apps, die Google Street View, openbaar vervoer en 3D beelden bevat. (3)

Was daar geen spreekwoord "Als twee honden vechten voor een been, loopt de derde ermee heen..."?
http://www.theverge.com/2012/9/25/3407614/apple-over-a-year-left-on-google-maps-contract-google-maps-ios-app
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/09/25/google-working-on-maps-for-iphone-ipad/
http://9to5mac.com/2012/09/25/garmin-capitalizes-on-apple-maps-issues-updates-all-of-its-ios-apps-with-google-street-view-transit-directions-3d-imagery/
STREAMWEAVER: COLLAGE VAN BEELDEN
Split-screen synchroon afspelen van beelden.

Er bestaan al verschillende manieren om video's "sociaal" te maken. De eenvoudigste manier is natuurlijk de beelden te delen, via het internet. Maar wat streamweaver, een nieuwe app voor iOS biedt, lijkt toch wel bijzonder.

Het principe is simpel: tot 4 gebruikers kunnen tegelijk videobeelden maken, en Streamweaver zal die beelden synchronisere, voor gezamenlijk afspelen op een split-screen. Wat heerlijk lijkt, om bijvoorbeeld beelden van een feestje weer te geven, genomen door verschillende vrienden, vanuit een verschillend gezichtspunt. Dat geeft een heel andere dimensie aan de beelden.

Er bestaan wel andere apps die iets dergelijks proberen, zoals Vyclone, maar wat Streamweaver zo speciaal maakt, is dat de mensen die de streams opnemen, niet op dezelfde locatie moeten zijn. De feeds moeten alleen maar elkaar overlappen in tijd. En dus is het perfect mogelijk om beelden te synchroniseren die genomen zijn in de uithoeken van de wereld.

Uiteraard moet je wel op voorhand met je vrienden afspreken (door hen uit te nodigen) om samen aan een stream te werken. En er zit ook een sociaal aspect aan de app, vermits je vrienden kan volgen, content kan delen, via het eigen Streamweaver netwerk.

Om uit te proberen!
http://itunes.apple.com/us/app/streamweaver/id550620975?ls=1&mt=8
http://www.streamweaver.com/
http://pandodaily.com/2012/09/25/streamweaver-inches-social-video-forward-with-multi-angle-split-screen-playback/


FOURSQUARE VERTELT JE VOORTAAN ALTIJD WAAR JE VRIENDEN ZIJN...
... ook al zijn ze heel, heel ver

Bij de locatie-dienst Foursquare kon je tot nu toe zien welke vrienden er in jouw omgeving zijn - tenminste indien zij aangegeven hebben dat zij "zichtbaar" willen zijn. Voortaan kan je altijd weten waar zij zijn, ook al is dat ver weg: er werd een "Always on" meldingsfunctie toegevoegd;

Deze functie zal je vertellen in welke punten zij ingecheckt hebben, ook al is dat niet meteen in jouw directe omgeving, en zelfs wanneer je alle check-in meldingen afgezet hebt.

Het lijkt misschien creepy, dat je je vrienden zo kan "stalke"n, maar het kan ook wel handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je partner op reis is, kan je zo te weten komen of hij/zij veilig aangekomen is op de luchthaven omdat hij/zij incheckt op de Starbucks aldaar, enz.


Hoe je deze optie activeert? Ga naar het profiel van een vriend; open het uitklepmenu rechts boven. Daar vind je 3 opties om zijn check-ins via meldingen te krijgen: wanneer hij in de omgeving is, nooit, en nu dus ook "altijd". Het is natuurlijk een vrijwillig opgeven van je privacy, maar wij hadden toch liever gezien dat deze persoon dan wel toestemming moet geven voor dat "altijd"...
http://blog.foursquare.com/2012/09/25/keep-up-with-close-friends-no-matter-how-far-they-roam-with-new-notification-settings/
http://www.webpronews.com/foursquare-lets-you-keep-tabs-on-friends-even-when-theyre-far-far-away-2012-09


THE TIMES KOMT OP STAPPEN TERUG
Laat zoekmachines opnieuw zijn sites indexeren

Het probleem van de online kranten is: betalen of niet. De krant gratis online zetten, en zijn inkomsten halen uit reclame, is een business model dat niet pakt, want die reclame brengt alsnog te weinig op. Lezer laten betalen voor de krant? De lezer zegt dan neen, want hij kan dat nieuws elders gratis krijgen.

Sommige kranten blijven hardnekkig vasthouden aan dat betaalmuurtje. Zo ook the Times van Ropert Murdoch's News Corp. Die krant kan je enkel online lezen, mits betaling. Meer nog: om te voorkomen dat het nieuws van The Times toch via digitale weg naar de gebruiker zou lekken, werden zelfs de zoekmachines geweerd: zij mochten de krantenartikelen niet indexeren.

Daar komt nu verandering in. Maar niet veel. Niet het hele artikel wordt geïndexeerd, enkel de twee eerste zinnen van het artikel. De reden voor deze "versoepeling": Murdoch heeft eindelijk begrepen dat lezers op de site belanden via zoekmachines. Vooraleer de krant zijn betaalmuur optrok, kwam 30 tot 40% van het verkeer op de site via de zoekmachines.

Maar is dat lokkertje voldoende om trouwe lezers te maken, die bereid zijn geld neer te tellen voor het nieuws? Velen menen dat een gecombineerd plan, gratis gemengd met betalend, beter is. De lezer moet zich registreren, en krijgt een beperkt aantal artikels gratis te lezen per maand (10 of 20). Of elke dag één artikel gratis, voor iedereen bijvoorbeeld. Financial TImes doet dat, New York TImes doet dat. En ook onze eigen De Tijd doet het - wat mij overtuigd heeft om zowel een abonnement op De Tijd te nemen, als op De Standaard. Een digitaal abonnement, niet te duur. Dat is hoe je lezers lokt!
http://paidcontent.org/2012/09/26/timesunblockssearch/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pcorg+%28paidContent%29
http://techcrunch.com/2012/09/26/news-corp-backs-down-on-anti-google-stance-plans-searchable-article-previews-keeps-paywall-intact/VERLIEZEN SMARTPHONES HUN MAGIE?
Grootste probleem voor iPhone niet map-gate, maar gewenning

Er is de laatste dagen veel geschreven over het probleem met de landkaarten app op de nieuwe iPhone, en in het hele iOS 6. Een probleem dat, zoals reeds gezegd, wellicht tijdelijk is, omdat het een kwestie van software is, en gewoon met een simpele update opgelost kan worden. Een kinderziekte dus.

Apple heeft in het verleden wel meer problemen gehad bij het lanceren van nieuwe toestellen. Weet je nog, Antennagate? Indien men de iPhone4 in een behaalde houding vastnam, dan verloor het toestel zijn verbinding, en werd het telefoongesprek stopgezet. Apple vond een tijdelijke oplossing, door een rubberen bandje aan te bieden, zodat het kortsluiten van het contact niet meer kon geschieden. Het heeft in elk geval de gebruiker er niet van weerhouden om massaal de iPhone 4 aan te kopen, net zo min als het probleem met de landkaarten nu de gebruiker er niet van zal weerhouden om de iPHone5 aan te kopen.

Maar toch lijkt het enthousiasme voor de iPhone5 iets minder. Is de charme van Apple aan het tanen? In een interessant artikel bij PandoDaily wordt het eerder geweten aan gewenning. Elke smartphone ziet er ongeveer gelijk uit. Heeft één bepaalde fabrikant iets nieuws, dan zie je dat bij een volgende editie bij alle andere fabrikanten. Apps vind je tegenwoordig voor zowel de iPhone, Android, Windows Phone, .... in overvloed. Google maakte trouwens bekend dat er momenteel 675.000 apps en games in de Google Play staan, de centrale plek om alle Android apps te vinden, en dat er 25 miljard apps gedownload zijn (1)

Misschien zullen de échte Fandroids en Apple Fanboys hun favoriete merk nog altijd met vuur verdedigen, maar voor de gewone gebruiker is het moeilijk om te zien welk merk beter is dan het andere. En dan zijn er andere factoren die gaan tellen, zoals de prijs. Smartphones zijn, met andere woorden, gewoon gebruiksgoederen geworden, net zoals ijskasten, tv's, en gewone pc's.

Lees zelf de interessante redenering bij PandoDaily (2)
http://officialandroid.blogspot.com/2012/09/google-play-hits-25-billion-downloads.html
http://pandodaily.com/2012/09/26/what-happens-if-smartphones-become-commodities/FACEBOOK PAKT DE VALSE ACCOUNTS AAN
En merken zien hun "likes" dalen

Eerlijk gezegd hebben wij altijd vragen gesteld bij de voorliefde van merken voor Facebook. Ja, je kan er spelletjes organiseren. En je krijgt er "likes". Maar zelfs als duizenden gebruikers een product ge-liked hebben, is er nog geen stuk van dat product verkocht. Bovendien kan je je afvragen wat het handigst is: een link op een reclamepaneel met mijnmerk.be, of een link waarin nog eens extra reclame gemaakt wordt voor Facebook: www.facebook.com/mijnmerk.

Dit gezegd zijnde: ook adverteerders hebben vragen bij de impact van hun reclame op Facebook. Zij willen cijfers zien - wat al geleid heeft tot de in onze ogen erg riskante onderneming om Facebook gegevens te combineren met aankoopgedrag in winkels, opgetekend aan de hand van klantenkaarten.

Facebook wil dus cijfers op tafel leggen, maar zit daarbij met een probleem: er zijn vele valse "likes" in omloop. Likes die er gekomen zijn via malware, met virussen of malware besmette accounts, zelfs Likes die gekocht zijn. Daar gaat Facebook dus tegen optreden. Met tot gevolg dat vele pagina's het aantal nieuwe likes plots drastisch zien dalen.

Nu is het meten van populariteit op Facebook ondertussen uitgegroeid tot een hele industrie - net zoals er rond Search Ergine Optimization een hele industrie gegroeid is. Daarover lees je meer bij Inside Facebook en TechCrunch (1) (2)

http://www.insidefacebook.com/2012/09/26/some-page-owners-see-decline-in-likes-as-facebook-eliminates-false-accounts/
http://techcrunch.com/2012/09/26/facebook-fake-accounts/


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


W3C AANVAARDT POINTER EVENTS VAN MICROSOFT

Een iets meer technisch bericht, maar wij houden je graag op de hoogte van evoluties die ons belangrijk lijken. Het World Wide Web Consortium (W3C) dat over de webstandaards gaat, heeft namelijk de Pointer Events specificatie van Microsoft aanvaard.

Wat dit doet? Officieel dat "verschillende vormen van input hetzelfde soort evenement genereren". Concreet wil dit zeggen dat, of je nu je vingers, een stylus, een cursor of iets anders gebruikt, dit hetzelfde effect zal hebben op de website waarmee je interageert. Wat toch weer een stukje meer standaardisering is van het internet, doorheen allerlei toestellen.

Meer over deze evolutie bij TheNExtWeb.

http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2012/09/24/towards-interoperable-pointer-events-evolving-input-events-for-multiple-devices.aspx
http://thenextweb.com/microsoft/2012/09/24/the-w3c-accepted-published-microsofts-pointer-events-submission/


ADOBE EDGE SUITE VOL HTML5 TOOLS


Opnieuw een bericht dat niet meteen de grote massa zal aanspreken, doch wel belangrijk is voor de evolutie van het internet. Het gaat om een product van Adobe, de Edge Suite. Die bevat verschillende onderdelen die ontwikkelaars moeten helpen bij het maken van website. Zo is er Animate 1.0, voor het maken van animaties en interactieve content. En Edge Inspect, dat meteen een preview geeft en de ontwikkelaar laat debuggen op de verschillende mobiele toestellen. En tot slot is er Edge Web Fonts, die meer dan 500 gratis lettertypes bevat.

Nu, goedkoop is deze tool niet - hij is dan ook niet bestemd voor de ontwikkelaar. Prijzen vind je in het artikel. Wat wij ook wel interessant vonden aan het bericht, is dat er ook een cloud dienst gemaakt werd, PhoneGap Build. Die maakt gebruik van HTML5, CSS, JavaScript, die gecombineerd worden om apps te maken voor iOS, Android, Windows Phone, Web OS, BlackBerry OS, Bada, Symbian.

Zo. Genoeg droge tech. Wie toch meer wil, kan bij Ars technica terecht, en natuurlijk ook bij Adobe zelf.

http://arstechnica.com/information-technology/2012/09/adobes-continuing-revolution-pushes-the-cutting-edge-of-html5-development/
http://html.adobe.com/edge/animate/
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** RIM presenteert update BlackBerry Mobile Fusion en breidt beschikbaarheid uit met 37 landen
Update verbetert functionaliteit voor iOS-toestellen en BlackBerry PlayBook
BlackBerry Mobile Fusion is beschikbaar als gratis proefversie voor 60 dagen via
http://nl.blackberry.com/business/software-and-services/mobile-fusion/overview.jsp


*** Embarcadero Technologies kondigt vandaag een reeks belangrijke nieuwe releases aan die ontwikkelaars in staat stellen om snel en vanuit een enkele codebase native applicaties te bouwen, te migreren en te onderhouden voor Windows 8 en Mac OS X Mountain Lion. De nieuwe ontwikkeltools van Embarcadero, Delphi® XE3, C++Builder® XE3 en RAD Studio XE3, helpen bedrijven om de snel groeiende heterogene clientomgeving te ondersteunen.
http://www.embarcadero.com/downloads.

*** G Data's nieuwste Malware Report, dat vandaag is gepubliceerd, toont een nieuwe, onverwachte ontwikkeling in
malware: de extreme groei van het aantal nieuwe schadelijke programma's lijkt af te nemen. Toegegeven, de antivirus-industrie moest in de eerste zes maanden van het jaar wel 1.381.967 nieuwe virushandtekening ontwikkelen om de nieuwe bedreigingen te detecteren en blokkeren, wat het hoogste aantal ooit voor een periode van zes maanden is. Maar de verwachting was dat het cijfer hoger zou liggen: het getal is maar een klein beetje (3,9%) hoger dan de 1.330.146 nieuwe malware types die in het half jaar daarvoor werden ontdekt. Maar volgens de experts van G Data is er geen enkele reden voor opluchting. De nieuwe malware die dit jaar verscheen is de slimste code tot nu toe. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat er een evolutie gaande is die iets weg heeft van Darwins evolutietheorie.
Het volledige rapport:
http://www.bit.ly/S76BFm

*** Op 19 september 1982 tikte computerwetenschapper Scott Fahlman voor het eerst een smiley in op zijn pc. Er zijn massa's emotions, maar kende u deze al?
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1503499/2012/09/19/10-grappige-smileys-die-u-nog-niet-kende.dhtml

*** VASCO Data Security International lanceert vandaag DIGIPASS 810 eID voor MYDIGIPASS.COM. Dit nieuwste DIGIPASS-toestel biedt de mogelijkheid om te authenticeren en OTP's te genereren met een Belgische elektronische identiteitskaart en de pincode die eraan gelinkt is. Met de lancering van DIGIPASS 810 eID stelt VASCO de Belgische burger in staat om op een gemakkelijke en veilige manier met hun eID toegang te krijgen tot websites die beveiligd zijn door MYDIGIPASS.COM.
http://www.vasco.comHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THE WALTON HOAX - ALL RECKLESSNESS ASIDE
[Lounge] zalige lounge muziek, met de vertrouwde warme klanken van een traag ritme, een vloeiende instrumenten lijn, en dan zuiver, warm gezang van mannenstemmen. Heerlijk. En weet je, het is nog Belgisch ook!
http://thewaltonhoax.be/album/all-recklessness-aside-2

TRIANGLE SUN - YOU'LL NEVER GIVE UP
[Lounge] Ook dit is lounge. Warme muziek, cool en relax. Een zoetgevooisde mannenstem voor de zang. Laat de zonsondergang, het strand en de cocktail maar komen! De band heeft een erg knap uitgevoerde website tussen haakjes. De muziek valt op de website te beluisteren, of op MySpace;
http://trianglesun.com/#/music/0
http://www.myspace.com/trianglesun/music


SIMIAN GHOST - WOLF GIRL
[alternative pop] Mooie pop van een band uit Stockholm. Rijk bewerkt, met een heel mooi arrangement. Van de band zijn meerdere songs op SOundCLoud te beluisteren. Op de eigen website van de band kan je een slow Magic remix beluisteren.
http://simianghost.com/
http://soundcloud.com/simian-ghost


TRYEZZ - ODYSSEY
[elektro] Wat een knappe website, helemaal in lijn van de elektro muziek die de band brangt. Funk / jazz / beats. Alle songs van de verschillende albums kan je beluisteren op de site, en verschillende ervan ook gratis downloaden. Om te ontdekken - en geef je ogen maar goed de kost met die prachtige website!
http://www.tryezz.com/

VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DERDE VERDIEPING

Een thriller van de bovenste plank, met een bovennatuurlijk thema. Een man komt 's avonds aan in een hotel. Daar blijkt iets aan de hand te zijn met de 3e verdieping: er zij nog wel kamers vrij, maar die mag de receptionist van de baas niet verhuren. Waarom niet?
Een hoorspel van Vlaamse radio (BRT), geschreven door Eddy de Vries, in een regie van Miel Gysen.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/09/23/de-derde-verdieping/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geld zou niet zo belangrijk zijn, als niet iedereen er wat van zou willen hebben.
-anoniem-

De nieuwe oogstTWEEKABOO: PRIVÉ SOCIAAL NETWERK

Je wil wel foto's delen, maar niet met de hele wereld? Dan is Tweekaboo wellicht een oplossing. Je kan hier namelijk foto's en video's in de cloud zetten, en delen met een beperkt aantal mensen, die je een voor een uitnodigt voor het netwerk.
[Taal: ENG]
http://itunes.apple.com/app/tweekaboo/id440682407?mt=8
http://www.makeuseof.com/dir/tweekaboo-organize-memories-childs-moments-share-family/


QUABEL: TEKSTEN SCHRIJVEN ZONDER AFGELEID TE WORDEN
Dit is een online tekst editor, die alle mogelijke tools om teksten te bewerken zoveel mogelijk uit het tekstveld verbant, zodat jij je kan concentreren op je tekst. Van je werk wordt bovendien automatisch een backup gemaakt, zodat je niets verliezen kan. De tool bevat ook enkele productiviteitsfactoren, zoals doelstellingen vooropstellen op basis van het aantal woorden in een tekst, en meer.
[Taal: EG]
http://www.makeuseof.com/tag/quabel-online-distractionfree-writing-app/
https://quabel.com/faq


SMART REFERER: JE SPOREN VERMIJDEN

Wanneer je op een bepaalde website klikt, om dan naar een andere website gevoerd te worden, dan kan die laatste zien van welke site (de referer of verwijzer) je kwam. Dat kan voor een website handig zijn, om te weten waar het zijn publiek haalt, maar ook om aangepaste sites te tonen of artikels, gebaseerd op de website waar je zojuist was. Smart Referer, een add-on voor je Firefox browser, kan deze verwijzende links doorbreken.
http://www.makeuseof.com/dir/smart-referer-disable-referral-links-except-on-the-same-domain/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/smart-referer/


FOLLOWERWONK: TWITTER ANALYSES

Een absolute aanrader. Deze site geeft je allerlei mogelijke gegevens over Twitter. Je kan gebruikers met elkaar vergelijken, en bijvoorbeeld een lijst opvragen van twitteraars uit Antwerpen. Die kan je dan weer rangschikken op basis van invloed, aantal tweets, aantal volgers en mensen die zij zelf volgen, en hoe lang ze al op Twitter zijn.
Een zoektocht bijvoorbeeld naar alle Twitteraars uit Belgium, geeft Kim Clijsters als degene met het meest aantal volgers, gevolgd door Veerle Pieters, met amper 400 stuks verschil. Deze site nodigt uit tot ontdekken!
[Taal: ENG]
http://followerwonk.com/


PICISTO: EEN COLLAGE MAKEN
Met deze gratis online dienst kan je je afbeeldingen rangschikken in collages, waarbij je uit verschillende bladschikkingen kan kiezen. Je kan inloggen in Picisto via je Facebook, Twitter of Google account, of je kan een eigen Picisto adres aanvragen.
[Taal: ENG]
http://www.picisto.com/
http://www.makeuseof.com/dir/picisto-make-your-own-photo-collage-with-15-layouts-to-choose-from-web/


READLIST: LEESVOER
Fans van lees apps en e-books moeten deze nieuwe dienst van Readability eens uitproberen. Het is een web app, die een eBook maakt van artikels die jij online kiest. Het resultaat kan je dan lezen op je Kindle of je favoriete e-book reader.
http://www.readlists.com/
http://www.makeuseof.com/dir/readlists-collect-articles-from-urls-create-e-books/


WRITE WITH IMAGES: ZEG HET MET AFBEELDINGEN
Een leuk concept: elk woord wordt hier vertegenwoordigd door de eerste afbeelding op Google Image die je krijgt wanneer je dat woord ingeeft in de zoekbalk. Met andere woorden: je kan een tekst invullen, en je krijgt de foto-taal weer. Werkt ook met Nederlandse woorden.
[Taal: ENG]
http://writewithimages.com/index.php


PINSIDE: STICKY NOTES DELEN

Een webdienst die je niet alleen via kleine post-it briefjes herinnert aan dingen die je moet doen, maar waarbij je ook die post-it notes kan delen met anderen.
[Taal: ENG]
http://pinsi.de/
http://www.makeuseof.com/dir/pinside-easily-create-shareable-sticky-notes-online/


TYPING STATS: SNEL TYPEN

Wil je weten hoe snel je typen kan? Deze tool, die je in de browser gebruiken kan, vertelt het je.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/typing-stats-get-stats-for-your-typing-speed-accuracy-firefox/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/typing-stats/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALLES OVER DE JEUGD
Dit initiatief van verschillende organisaties, waaronder Jeugdwerknet, Stampmedia, CJP, REC Radiocentrum, wil de leefwereld van kinderen en jongeren geven. Er is o.a. een kalender met activiteiten in de jeugdsector die afkomstig zijn uit de UITdatabank, maar waar mensen die een evenement te melden hebben rond jeugd, dit ook kunnen toevoegen.
[Taal: NL]
http://www.allesoverjeugd.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERKIEZINGSDRAKEN
In ons landje komen de verkiezingen eraan. En dan zetten alle partijen en de kandidaten hun beste beentje voor om zichzelf voor te stellen. Ook op digitale wijze. Dat niet iedereen daar voldoende kaas van gegeten heeft, zie je op dit blog, dat leuke draken van verkiezingsaffiches, foto's en logo's opsomt.
[Taal: NL]
http://verkiezingsdraken.tumblr.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAG VAN DE WEBSHOP
Op 30 oktober lanceren honderden webshops een aanbod dat slechts één dag geld is. Via deze site kan je je inschrijven, zodat je als eerste dit aanbod ontvangt, en er meteen van kan profiteren.
[Taal: NL]
http://www.dagvandewebshop.be/nl/home


VRIJDAG MULTIMEDIA: BINNIT


Dit is een soort Twitter, maar dan voor foto's. Je kan een commentaar tot 160 tekens toevoegen. En de beste foto's, de foto's met de meeste buzz komen bovenaan in de ranglijst. Om te ontdekken, want er staan echt bijzondere foto's op!
[Taal:ENG]
http://www.binnit.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PRESTO.FM

We kennen allemaal Spotify, Last.fm, Pandora - maar wist je dat er ook Presto.fm bestaat? Ook dit is een online muziek streaming dienst, waarmee je muzikanten ontdekken kan. Maar dan vooral de minder bekende artiesten, echt ontdekken dus. Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://presto.fm


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEAUTIFUL ANIMALS
Wat een prachtige foto's op deze site. Dieren die als het ware door de natuur extra make-up gekregen hebben, door weerkaatsing, damp, dauwdruppels, ... Om te bekijken, met heel veel respect voor de natuur...
[Taal: ENG]
http://www.beautiful-animals.com/25-most-beautiful-animals-photography-on-stumbleupon/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- iMarkt: Gent als audiovisuele stad!µ
http://www.belgiancowboys.be/events/2190
-Wat gebeurt er als een gedachtenlezer zijn geheim toont?
http://www.belgiancowboys.be/video/2189*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Instagram streeft Twitter voorbij in mobiel gebruik
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3323217/2012/09/27/Instagram-streeft-Twitter-voorbij-in-mobiel-gebruik.dhtml
- Ecuador wil Assange desnoods jaren herbergen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3322718/2012/09/27/Ecuador-wil-Assange-desnoods-jaren-herbergen.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/- Persoonlijke wenskaarten versturen
http://www.fan.tv/digitaal/internet/20247-persoonlijk-wenskaarten-versturen
- Gratis software voor muziekverzamelaars
http://www.fan.tv/digitaal/software/19909-gratis-software-voor-muziekverzamelaars


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- PlayStation 3 wordt nog kleiner en lichter
Sony lanceert met de PlayStation 3 Super Slim een kleinere versie van de originele spelconsole, die van 2006 dateert. Het toestel moet nog deze week in ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6918
- Photokina 2012: Objectieven
Uiteraard draait Photokina niet enkel rond camera's en camcorders. Deze toestellen zijn immers afhankelijk van een ander belangrijk onderdeel: de lens.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6911*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- De smartphone, motor van de social marketing
http://www.digimedia.be/News/nl/12751/de-smartphone-motor-van-de-social-marketing.html
- FAMOUS investeert in het project NotFound
http://www.digimedia.be/News/nl/12753/famous-investeert-in-het-project-notfound.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google Play: 25 miljard apps gedownload: nu goedkope games
http://computertaal.info/2012/09/27/google-play-25-miljard-apps-gedownload-nu-goedkope-games/
- Freecom introduceert mobiele harde schijf voor opnemen tv-programma's
http://computertaal.info/2012/09/25/freecom-introduceert-mobiele-harde-schijf-voor-opnemen-tv-programma%E2%80%99s/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Consumentenbond dient klacht in tegen 'onbeperkt'-reclame T-Mobile
http://tweakers.net/nieuws/84638/consumentenbond-dient-klacht-in-tegen-onbeperkt-reclame-t-mobile.html
- KPN BelgiŽ gaat diensten via vdsl2-netwerk Belgacom leveren
http://tweakers.net/nieuws/84636/kpn-belgie-gaat-diensten-via-vdsl2-netwerk-belgacom-leveren.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Europese cloudstrategie moet 2,5 miljoen extra jobs creŽren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/09/27/europese-cloudstrategie-moet-2-5-miljoen-extra-jobs-creeren/article-4000184559483.htm
- Vader lanceert speelgoedtrein zoontje naar stratosfeer
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/09/27/vader-lanceert-speelgoedtrein-zoontje-naar-stratosfeer/article-4000184585941.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP ANDROID ICE CREAM SANDWICH: JE GEBRUIK METEN

Helaas bieden de meeste providers geen onbeperkt datavolume. Daarom is het erg belangrijk te weten hoeveel data je verbruikt hebt. In ICS kan je dat bekijken: ga naar Settings (instellingen), en dan naar Data Usage. Je kan daarbij ook een niveau instellen waarop je een waarschuwing krijgt wanneer je een bepaald volume bereikt hebt. Met de app kan je, wanneer je naar beneden scrollt, ook zien welke apps het meeste data verbruikt hebben.
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/
Van alles halen, (bijna) niets betalen...SEEMAIL: COMMUNICEREN OVER FOTO'S

Zou het niet leuk zijn om, wanneer je foto's doorstuurt naar vrienden of familie, met hen over die foto's kan praten, zodat je je gevoelens kan delen? Dat is wat deze app voor iOS wil bieden: je kan audio opnemen, die dan gevoegd wordt bij de foto's. De app is niet alleen leuk voor het delen van foto's (met audio) met familie en vrienden, maar bijvoorbeeld ook interessant voor makelaars, die commentaar kunnen toevoegen bij foto's.
http://www.makeuseof.com/dir/seemail-add-audio-to-the-pictures-you-share/
http://seemail.com/


DE VETSTE SOFTWARE: NOTEPAD++

Windows all - 5,6 MB - freeware
Een kleine teksteditor, die toch veel, veel meer kan dan de Notepad van Windows. Zo herkent de software de syntax van de meest gangbare programmeertalen.
http://notepad-plus-plus.org/
http://www.chip.de/downloads/Notepad_12996935.html


DE VETSTE SOFTWARE: AIDA64

Windows all - 13,4 MB - shareware
Deze shareware maakt een analyse van jouw systeem, en vertoont niet alleen de kenmerken van de geïnstalleerde sofware, maar ook de verbouwde hardware. Je komt bijvoorbeeld informatie te weten over je geluidskaart, harde schijf, procesoor, enz.
http://www.aida64.com/
http://www.chip.de/downloads/AIDA64_13006279.html


DE VETSTE SOFTWARE: MEDIA PLAYER CLASSIC

Windows XP/Vista/7 - 2,0 MB - freeware
De vormgeving ziet er wat minnetjes uit, maar de player is wel mee met zijn tijd: hij bevat codecs voor de meeste mediaformaten, en kan ook gebruikt worden voor het afspelen van DVD's met de juiste ondertiteling.
http://sourceforge.net/projects/guliverkli2
http://www.chip.de/downloads/Media-Player-Classic-fuer-Win-XP-Vista-7_13010299.html


DE VETSTE SOFTWARE: HIJACK THIS

Win98/2000/ME/XP/Vista/7 - 0,3 MB - freeware
Een klein maar erg nuttig progje: het merkt meteen wanneer getracht wordt instellingen op jouw pc te veranderen. Om te beginnen maakt Hijack This een logfile aan, dat alle veranderingen aan de systeeminstellingen vastlegt. Daarmee kan een ervaren gebruiker zien of er sprake is van malware, spyware of andere kwaadwillende software of jouw systeem.
http://sourceforge.net/projects/hjt/
http://www.chip.de/downloads/HijackThis_13011934.html


DE VETSTE SOFTWARE: IRFANVIEW

WinXP/Vista/7 - 1,5 MB - freeware
Irfanview is een absolute aanrader: het is een prima beeldbewerker, met verregaande functies. En gratis bovendien. De software kan om met de belangrijkste audio- en videoformaten zoals WAV, AVI, MP3, je kan de afbeeldingen in een diashow bekijken, en de software gebruiken om afbeeldingen in te scannen.
http://www.chip.de/downloads/IrfanView_12998187.htmlhttp://irfanview.tuwien.ac.at/


DE VETSTE SOFTWARE: TEAMSPEAK
WinXP/Vista/7 - 28,5 MB - freeware
Deze software zorgt ervoor dat je met anders spelers kan spreken via de headset, wanneer je een online game met hen speelt. Bij Chip.de vind je een (Duitse) fotoreportage over hoe je de software moet instellen. Maar de software zelf is ook in het Engels verkrijgbaar.
http://www.chip.de/bildergalerie/TeamSpeak-3-perfekt-einrichten-und-nutzen-Galerie_31885346.html
http://www.teamspeak.com/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DJRUN: TEMPO AANPASSEN
Android - freeware
Wanneer je aan het stappen of lopen bent, helpt wat muziek altijd om de inspanning vol te houden. Maar wat nog meer zou helpen, is wanneer het tempo van de muziek zou aangepast worden aan het feit of je snel of traag wandelt of loopt. Deze app doet het.
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.djrun.one
http://www.makeuseof.com/dir/djrun-change-tempo-of-music/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PHOTON
iOS - 9,2 MB - 2?99 euro
Zoals je weet, kan je op de iPhone geen Flash content afspelen. Deze app zorgt ervoor dat het toch kan, zodat je video, een flash spel of website toch kan bekijken; eerst verschijnt er wel een foutmelding, maar wanneer je op het blitz-icoontje klikt, krijg je hem alsnog te zien.
http://www.appsverse.com/Index

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg
Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
De natuur staat altijd aan de kant van de verborgen fout.
- aoniem-