netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
27/9/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, (bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 768 van 22/9/2012Gegroet lezer,

De eerste koudeprik laat zich voelen. En gelukkig zijn de werken hier in huis zo ver gevorderd, dat we terug een deur in zijn hengsels kunnen plaatsen. Het zou maar koud zijn, niet? U ziet het: bij ons gaan de werken erg traag vooruit. Wat niet mag verwonderen, vermits er ons zo weinig tijd overblijft. Maar zelfs al is het traag, het gaat vooruit. En dat is wat telt.

Wat hebben wij voor u in petto in dit nummer? Het werd weer een bont allegaartje. Berichten over maatregelen om piraterij te bestrijden, maar ook over cybersex die plots een cybermisdaad wordt. Ook de opschudding rond het anti-Mohammed filmpje komt aan bod. En natuurlijk de buzz rond de lancering van de iPhone.

Verder twee nieuwe diensten, die wij u zeker aanraden om uit te proberen: Sulia en Prismatic, die voor u op zoek gaan naar nieuws in uw interessegebied. Kortom, u weet weeral wat te doen dit weekend!

Wij hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen, en wensen u nu alvast veel leesplezier.

Hilde


Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


VOOR HET EERST EEN FRANS BURGER VOOR DE RECHTER IN HADOPI ZAAK
Alhoewel een ander de inbreuk bekend heeft...

In oktober 2010 werd in Frankrijk de Hadopi wet ingevoerd, de maatregel waarbij gebruikers, na 3 waarschuwingen, hun internettoegang kunnen verliezen indien zij gelinkt worden aan inbreuken op de auteursrechten. Sindsdien zijn er op basis van die wet 3 miljoen Franse IP adressen geïdentificeerd. Hadopi weerhield er 1,15 miljoen voor een "eerste waarschuwing, terwijl 102.854 er een tweede kregen, en 340 een derde. Daarvan werden uiteindelijk 14 zaken naar de rechter doorgestuurd.

En verleden week was het dan zover: de eerste "hardnekkige" overtreder moest voor de rechter verschijnen. Hem werd verweten dat hij drie waarschuwingen kreeg, maar niet reageerde. De man, een veertiger, bleef voor de rechter ontkennen illegale content gedownload te hebben. Hij bracht zelfs de echte schuldige mee: zijn bijna-ex vrouw, die voor de rechter toegaf dat zij songs van Rihanna gedownload had. Maar de Hadopi wet zegt dat hij verantwoordelijk is voor wat er met zijn internetverbinding gebeurt. En dus werd de man veroordeeld. 150 euro boete, maar de ultieme sanctie van het stopzetten van de internetverbinding van de man, werd niet door de rechter bevolen.

Wat natuurlijk de vraag doet rijzen: is dit hele circus wel nodig? Zoveel mankracht, zoveel administratie, zoveel rompslomp, om tot 14 rechtzaken te komen? Vergeet niet dat het de hele gemeenschap is die de Hadopi procedures (12 miljoen euro per jaar!) betalen moet - en dat alles ter bescherming van de belangen van de film- en muziekindustrie. En dat terwijl er heel wat ergere katten te geselen zijn... Meer achtergrond bij Ars Technica en TechDirt (1) (2).

Het meest cynische van de hele affaire, is dat de VS onlangs beslist heeft dat ook daar een systeem van waarschuwingen ingevoerd zal worden. Het zullen er weliswaar 6 worden, in plaats van 3, en het systeem zal Copyright Alert System heten. Hoe de procedures er in de VS zullen uitzien, is nog altijd niet duidelijk geweten. Maar wat wel vaststaat is dat de procedure nog dit jaar ingevoerd wordt. En dat de burger, voor de zoveelste keer, geen inspraak krijgt...Meer bij Ars Technica (3)
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/09/france-convicts-first-person-under-anti-piracy-law-even-though-he-didnt-do-it/
http://www.techdirt.com/articles/20120913/06550920370/first-hadopi-victim-convicted-not-his-own-infringement-because-his-wife-downloaded-songs.shtml
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/09/six-strikes-internet-warning-system-really-truly-coming-to-us-this-year/


APPLE EN ZIJN ENORME SUCCES
Voor of tegen: petje af voor de marketing!

Geloof ons wanneer wij zeggen dat dit artikel niet geschreven is als kritiek, maar wel met een ondertoon van bewondering. Verleden week, in ons artikel over de voorstelling van de nieuwe iPhone5, stelden wij, op basis van de specificaties die tijdens de voorstelling meegegeven werden, dat dit toestel niet echt iets revolutionairs nieuws te bieden had, behalve dat het beter en slanker was. Maar dat dit de Apple-fans er niet van zou weerhouden om toch het toestel te kopen.

Wat meteen bewezen werd: de bestellingen voor het nieuwe toestel regenden binnen bij Apple. De hoeveelheid toestel die klaar zou zijn om geleverd te worden op de eerste dag van de release, was meteen uitverkocht. En nu is er al een wachtlijst van 14 dagen. Een woordvoerder van Apple zei zelfs "volkomen verrast te zijn door de vraag" (1).

Aan dit succes zit een financiŽle kant. Volgens berekeningen die je bij VentureBeat terugvindt (2) zou de goedkoopste versie van de nieuwe iPhone5, die met 16 GB opslagruimte, slechts $168 kosten om te maken. En toch wordt hij voor $649 verkocht. Wat wil zeggen dat Apple eigenlijk de prijs van dit product zou kunnen laten zakken, maar het niet doet, omdat de gebruiker toch betaalt. De gebruiker blijft kiezen voor de iPhone, alhoewel er goedkopere toestellen op de markt zijn, die ongeveer dezelfde functionaliteiten hebben. Zij hebben wel niet dezelfde uitstraling als de iPhone.

En daarom steken wij niet de loftrompet van de engineering afdeling bij iPhone, wel die van de marketing afdeling. Het concept van de producten die passen in een gesloten ecosysteem, die een zekere chique uitstralen en die de gebruiker, door het bezit van het toestel, ook deze chique geven, slaat aan bij de gebruiker. En dat is meer aan de marketing afdeling te danken, dan aan de engineering afdeling. Wanneer je mensen hoort zeggen dat zij een iPhone willen, niet omdat zij het "smart" aspect van de telefoon willen gebruiken, maar omdat ze "erbij willen horen", dan mag dit op rekening van de marketing afdeling geschreven worden. Een echt gemeend compliment!

Wat niets afdoet van wat de engineers bedacht hebben - maar bij de andere merken vind je gelijkaardige tools. Alleen - bij Apple krijgen die een magisch effect...
http://allthingsd.com/20120914/apple-on-iphone-5-pre-orders-weve-been-completely-blown-away/
http://venturebeat.com/2012/09/14/iphone-5-costs-168-to-make/


GOOGLE WEIGERT CONTROVERSIEEL FILMPJE TE VERWIJDEREN
Maar blokkeert wel toegang in sommige landen

Je hebt de laatste dagen in de nieuwsberichten vernomen hoe een filmpje, gemaakt door enkele heethoofden, de hele (moslim)wereld in brand gezet heeft. In tal van steden heeft het (bar slecht gemaakte) filmpje geleid tot protesten - die begonnen in het Midden-Oosten, vooral gericht tegen Amerikaanse ambassades, maar zich ook verder verspreidden over de hele wereld. Ook tot eigen land, in Borgerhout, waar zaterdag meer dan 200 heethoofden administratief opgeleid werden, om te voorkomen dat de niet aangevraagde betoging zou uitdraaien op relletjes.

En dan rijst natuurlijk de vraag: wat te doen om te vermijden dat dit conflict escaleert? De verdere verspreiding van het filmpje is een optie. En daarom werd door de Amerikaanse overheid aan Google gevraagd om het filmpje van YouTube te verwijderen. Wat Google, wijselijk, geweigerd heeft. De film zelf was immers niet in overtreding met de gebruiksvoorwaarden van YouTUbe.

Wat Google wel gedaan heeft, is de toegang tot het filmpje in sommige landen (LybiŽ, Egypte, IndonesiŽ, India) blokkeren. Maar dat had het al uit eigen beweging gedaan, omdat het ook vroeger al content onbereikbaar maakt die volgens de in die landen geldende wetten als illegaal beschouwd wordt.

http://allthingsd.com/20120914/white-house-asks-youtube-to-review-anti-muslim-video-youtube-says-it-already-did/
http://www.reuters.com/article/2012/09/14/us-protests-google-idUSBRE88D1MD20120914


SHAZAM NU OOK VOOR TV-PROGRAMMA'S
250 miljoen gebruikers, voor alle toestellen

In ons artikel over de Couch Potato (1) hadden wij het ook over het tweede scherm: de tablet of smartphone die gebruikt wordt tijdens het kijken naar tv programma's. VT4 heeft daarvoor een app uitgebracht, die ook "tweede scherm" heet, en die voor Android en iOS werkt. Maar er is nog een app die erg interessant is als accessoire voor tv - en voor radio: Shazam.

Het principe is simpel: je laat, door een klik op de grote Shazam button, de app "luisteren" naar wat jij in de kamer hoort, en je krijgt na enkele seconden informatie: welke song er gedraaid wordt op de radio of in de kamer, de woorden, de naam van de artiest, en meer. Nu heeft Shazam die functie ook uitgebreid tot tv-programma's - althans in de VS.

Klik je op de Shazam-button, dan krijg je details over het programma, welke muziek er gedraaid wordt, roddeltjes over de sterren die erin meespelen, tweets van die sterren, en de mogelijkheid om commentaar te geven - enkele van die functies vond je trouwens ook al in de Tweede Scherm app.

In elk geval is het heel handig, die Shazam. En dat vinden wel meer mensen: er zijn nu 250.000 gebruikers van de app. Hij bestaat dan ook voor alle mogelijke toestellen (iPhone, iPod Touch, Android, Blackberry, NOkia, Windows Phone 7, Windows Mobile 6, iPad). De app is niet gratis, maar bij Nokia staat hij al wel geïnstalleerd op het toestel.
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=17262&cat=Nieuws&zoekdatum=2012-07-16
http://www.shazam.com/
http://www.theverge.com/2012/9/17/3344706/shazam-for-tv-any-channel-250-million-usersCADEAUTJE VAN NIEUWE YAHOO CEO SLAG VOOR RIM
Blackberry komt niet voor in haar lijstje met "leuke telefoons"...

Gisteren hadden we het over de goede marketing van Apple. Een marketing die ook bij de pers succes heeft; bij de media weet men immers goed dat iPhone en iPad verkoopt, dat een artikel met die magische woorden erin meteen lezers lokt. En zo blijft de bal aan het rollen: de media doen eigenlijk de marketing voor Apple. Nogmaals: je moet het kunnen...

Maar het mag toch echt niet te gek worden - een beetje nuance is af en toe wel op zijn plaats. Neem nu de kop die in verschillende media verschenen is: "Yahoo's Marissa Meyer schenkt personeelsleden iPhone". Want dat is toch wel naast de waarheid.

Ere wie ere toekomt: het is het magazine Business Insider dat de fijne nuance maakte. De nieuwe CEO van Yahoo heeft namelijk aan de personeelsleden een verrassing beloofd: zij krijgen een nieuwe telefoon, en mogen daarbij kiezen tussen een iPhone 5, een Samsung Galaxy S3, een HTC One X of HTC EVO 4G LTE of de nieuwe Nokia Lumia 920 (een Windows Phone 8 toestel). Een kleine nuance, niet?

Nu dit even rechtgezet is, komen we aan de kern van dit verhaal: de aandachtige lezer zal bemerken dat op deze lijst 1 naam ontbreekt - die van RIM's BlackBerry. Deze smartphone, jarenlang hèt toestel voor bedrijven bij uitstek, is blijkbaar uit de gunst. Het marktaandeel van RIM is van 25% in september 2011 teruggevallen tot amper 1% in juli dit jaar. Mooi bericht dus voor de werknemers van Yahoo, maar veel minder leuk voor de werknemers van RIM...

Ach, dit zouden we haast vergeten. Nokia zelf meldt heel trots op haar blog dat Mayer de werkemers een Lumia 920 geeft. Elk heeft dus zijn kant van het verhaal...
http://news.cnet.com/8301-1035_3-57513856-94/yahoos-free-phone-offer-snubs-rims-blackberry/
http://mynokiablog.com/2012/09/17/marissa-mayer-yahoo-ceo-ditching-blackberries-offers-employees-the-more-innovative-nokia-lumia-920/
http://www.techmeme.com/120916/p6#a120916p6HOMMELES RONDT ALIBABA TOESTEL VAN ACER
Android ecosysteem is al versnipperd genoeg, vindt Google

Verleden week hebben wij kort vermeld dat Alibaba, dat je gemakshalve de Chinese eBay noemen mag, zijn eigen besturingssysteem uitbrengt voor mobiele telefoons. Aliyun zal het heten, en het is gebaseerd op het Linux OS. En er zou al een eerste toestel onderweg zijn, gemaakt door fabrikant Acer.

Maar kijk, enkele uren voordat het toestel aan de pers voorgesteld zou worden, gelastte Acer het evenement af, met de melding dat Google gedreigd had om Acer uit het Android clubje te gooien, indien het de Aliyun telefoon zou uitbrengen.

Het bericht zorgde voor opschudding, want misbruikt Google zijn macht niet als "baas" van het Android OS, om fabrikanten te verbieden toestellen te maken met een concurrerend OS aan boord?

Google beweert alvast dat Aliyun gebouwd is bovenop Android, maar niet compatibel is met dit OS. En dat er al genoeg versnippering is bij Android. Alibaba zegt dat Aliyun geen afsplitsing is van Android, en ook geen deel uitmaakt van het Android ecosysteem. En Acer... dat zegt, heel strategisch, niets.

Of Google gelijk heeft over die fragmentering, dat laten wij aan knappere koppen over om daarover te kissebissen. Hun argumenten lees je o.a. bij The Register en All THings D. Maar toch blijft het een feit dat de handelswijze van Google tegenover Acer niet echt netjes te noemen is - kwatongen zouden het zelfs chantage kunnen noemen...
http://allthingsd.com/20120916/google-and-alibaba-continue-warring-over-acer-phone/
http://www.theregister.co.uk/2012/09/17/google_alibaba/IE BROWSER WEER GETROFFEN DOOR ZERO DAY MALWARE
Virussen, malware, trojaantjes... het stopt niet

Als je zou bedenken hoe mooi de wereld zou zijn, wanneer alle tijd en energie die nu gestoken wordt in het bedenken van virussen en allerlei malware, gewijd zou worden aan positieve zaken, zoals het creŽren van nieuwe dingen... Bij berichten over nieuwe virussen wordt het ons altijd zo triest te moede.

OK, hier beginnen we dan maar. Er is een nieuwe aanval opgedoken, die misbruik maakt van een zwak punt in de IE browser. Versies 7, 8 en 9 zijn er vatbaar voor. Versie 10 niet - wat toch een goed punt is voor Microsoft, dat dapper probeert af te raken van het imago van buggy software, dat het bedrijf lange jaren had. Het gekke is dat wetenschappers wel de aanval ontdekt hebben, dat zij zeggen dat hij een enorme impact kan hebben (32% van de gebruikers wereldwijd), maar dat zij niet weten wat eigenlijk de bedoeling is van de aanval (1). Microsoft heeft op het moment dat wij dit schrijven nog een remedie uitgebracht om de gebruiker te kunnen beschermen.

Een tweede bericht uit de wereld van de virussen, betreft Flame (of Flamer). Wat eigenlijk niet echt een virus genoemd mag worden, als wel een heel geavanceerd spionagetool. Flame werd namelijk gebruikt om doelgericht bepaalde machines aan te vallen in Iran en andere delen van het Midden-Oosten - net zoals de Stuxnet worm die centrifuges stillegde die gebruikt werden in het Iraanse nucleaire programma.

Welnu, het blijkt uit sporen die de Flame-makers achtergelaten hebben op de servers die zij aanvielen, dat er nog 3 varianten zijn van Flame, die tot nu toe nog niet ontdekt werden. En dat de aanval al veel langer bezig is, en op grotere schaal uitgevoerd werd dan tot nu toe gedacht (2)

En om het rijtje trieste berichten af te sluiten, een rapport van Norton, over cybercrime. Daarin valt te lezen dat we ondertussen goed opgevoed zijn als het op de bescherming van onze gewone pc aankomt, maar dat we ronduit roekeloos worden wanneer het om onze mobiele toestellen gaat. En dat we ongelooflijk argeloos zijn, door al onze gegevens zomaar in de sociale media te gooien. Er is dus dringend nood aan bescherming op onze mobiele toestellen. En een extra portie gezond verstand, om onze sociale openhartigheid wat aan banden te leggen (3)
http://www.webpronews.com/zero-day-exploit-hits-internet-explorer-2012-091
http://www.wired.com/threatlevel/2012/09/flame-coders-left-fingerprints/
http://www.webpronews.com/mobile-and-social-are-the-new-frontiers-of-cybercrime-2012-09
CANON LANCEERT PROJECT 1709 IN VK
Online fotodienst met diepe Facebook integratie

We maken met zijn allen wel miljoenen foto's, maar die leggen meer een gebeurtenis vast, zijn een persoonlijke herinnering, dan dat het echt mooie foto's zijn. Want daarvoor heb je niet alleen een goede camera nodig, ook het oog vande fotograaf, die het juist beeld kan vatten met zijn camera, op het juiste moment afdrukt.

Op het internet zijn er verschillende plekken waar je op zoek kan gaan naar mooie foto's, en fotografen kan volgen - denk maar aan Picasa, Flickr, Box. Nu komt er nog een nieuwe plek bij, die voorlopig de werktitel 1709 kreeg (de datum van lancering - 17 september).

De dienst is een initiatief van Canon. Je kan er je foto's uploaden, waarna zij in een prachtige vormgeving vertoond worden, met tegeltjes. Foto's kunnen gefilterd worden op basis van tags die jij geeft, op datum, of de plaats waar ze genomen zijn - informatie die uit de EXIF data gehaald wordt. Bovendien worden de instellingen van de camera meegegeven, wat leerrijk kan zijn voor de fotograaf zelf maar ook voor anderen, die zo de kunst van het goede foto's maken kunnen afkijken.

Verder is de dienst nauw geïntegreerd met Facebook: je kan foto's ook naar je profiel zetten, maar ook uit Facebook halen om op jouw 1709 pagina te tonen, inbegrepen de commentaren uit Facebook.

Om uit te proberen. De dienst werkt momenteel in besloten beta, dus je moet een uitnodiging aanvragen.
http://www.engadget.com/2012/09/17/canon-launches-project-1709/
http://www.project1709.com/TWITTER: NIEUWE PROFIELEN, NIEUWE IPAD APP...
... maar externe fotodiensten worden aan de deur gezet

Enkele berichten uit het Twitter wereldje - goede en slechte berichten. Om te beginnen het goede nieuws. Twitter steekt de website in een volledig nieuw kleedje, met veel meer media, zodat de site nu meer lijkt op de Timeline van Facebook. Een bericht dat door sommigen niet meteen op hoerageroep onthaald zal worden, want, afgaande op de beelden van de Today Show waarin Twitter CEO Dick Costolo de vernieuwing aankondigde, staat bovenaan meteen een grote foto, die uiteraard heel wat ruimte voor tweets in beslag neemt. Maar voor mensen die niet meteen tekst-gericht zijn, meer van prentjes houden, is dit een positief bericht. Het bevestigt in elk geval de strategie van Twitter, dat geen communicatieplatform meer wil zijn, maar een mediabedrijf. (1)

Een tweede positief bericht is het feit dat er een nieuwe app uit is voor de ipad. Die werd van de grond af opnieuw opgebouwd, zou heel mooi moeten zijn, en gebruiksvriendelijk (2)

En dan nu het slechte nieuws. Zoals je de afgelopen weken wel vaker hebt kunnen lezen, is Twitter grote kuis aan het houden in het ecosysteem dat rond Twitter opgebouwd was. Alles wat niet naar de zin is van Twitter, moet eraan geloven. Nu is het de beurt aan de fotodiensten zoals YFrog en Twitpic. Zoals je weet kan je daar foto's plaatsen, die dan in Twitter vertoond worden. Wel, dat is gedaan. De reden is heel simpel: Twitter wil alle ogen op zijn eigen site gericht hebben, niet meer laten afdwalen naar sites van derden. Want als Twitter een mediabedrijf wil zijn, moet het samenwerken met content aanbieders, en die vragen geld voor hun artikels. (3)

Je vraagt je echt toch af of Twitter niet zijn gebruikers in sneltreintempo aan het afstoten is; voor velen is Twitter nog overwegend tekst, met af en toe een fotootje ertussen. Zij hebben maling aan de content van de mediabedrijven, maar willen links, door hun vrienden gepost. Of zal dat in de toekomst ook verboden worden?

http://gigaom.com/2012/09/18/twitter-gets-splashy-new-look-ipad-design/
https://twitter.com/download/ipad
http://www.digitaltrends.com/social-media/twitter-roadkill-photo-sharing-today-whos-tomorrow/OP TWITTER GEBASEERDE PRISMATIC GEEFT JE LEESTIPS
Soms verrassend, maar toch wel trefzeker

Net zoals Jon Mitchell, de schrijver van de blogpost over Prismatic bij ReadWriteWeb, ben ik eigenlijk geen voorstander van een algoritme dat mijn nieuws voor mij moet gaan zoeken. Ik volg op Twitter slechts enkele publicaties, en voor de rest volg ik mensen waarvan ik weet dat ze interessante links publiceren.

Prismatic is echter een dienst die je moet uitproberen. Hij is gebaseerd op de onderwerpen waarvan jij zegt dat ze je interesseren, en de mensen die je volgt op Twitter; je geeft dan ook toegang tot je Twitter account bij het aanmaken van een account bij Prismatic (je kan ook intekenen met je Facebook account of een Google Reader account).

En dan begint de dienst (waarvan er ook een iPhone versie bestaat, waar dan nog eens de locale factor bijgevoegd wordt) artikels aan te brengen die jou zouden kunnen interesseren. De finishing touch is dat er ook (momenteel enkel bij de iPhone versie) een X is, waarmee je de artikels die jou niet aanstaan, kan sluiten, zodat de app meer te weten komt over jouw voorkeuren.

Wat ook handig is aan de app, is dat je mensen binnen de app kan volgen, zodat je interesseveld nog verbreed kan worden. Een beetje zoals Twitter dus. Maar waar Twitter alles in jouw stream zet van de mensen die jij volgt, ook de tweets over een kat, een lekkere maaltijd, een tv-programma, gaat het bij Prismatic enkel over artikels, publicaties.

Een uitvoerige bespreking vind je bij ReadWriteWeb en GigaOm. De dienst is gratis. Om uit te proberen.

Eén bedenking maken wij ons toch. De dienst is dus erg afhankelijk van Twitter. En dat is een gevaar, nu Twitter steeds angstvalliger zijn "interest graph" bewaakt en de interessevelden die daaruit afgeleid kunnen worden liever voor zichzelf houdt, om reclame te serveren...
http://gigaom.com/2012/09/18/prismatic-takes-on-twitter-in-the-race-to-build-a-better-serendipity-engine/
http://www.readwriteweb.com/archives/prismatic-mines-twitters-interest-graph-for-great-reading.php
http://getprismatic.com/


SULIA: 10 MILJOEN UNIEKE BEZOEKERS IN 1 MAAND TIJD
Nieuwkomer brengt nieuws en volgers... maar is geen Twitter

Ook Sulia is een nieuwsdienst, die tracht een selectie te maken uit het grote aanbod nieuws, gebaseerd op jouw voorkeuren. Maar daarbij gaat het niet, zoals Prismatic, op Twitter leunen; je kan wel inloggen met je Twitter account, maar dat is het dan.

Na inloggen krijg je een selectie van nieuwsrubrieken voorgesteld, zodat je kan aangeven welke onderwerpen jou interesseren. Eens deze procedure achter de rug, krijg je een verpersoonlijkte nieuwspagina. De rubrieken verschijnen in een brede band bovenaan, en geven toegang tot een reeks artikels over dit onderwerp. Bij elk artikel een korte header , een fotootje, en de link die je doorverwijst naar het echte artikel.

Plus evenwel een icoontje van een persoon, met als onderschrift "get alerts from this expert". Je kan dus mensen volgen op de site. Elk artikel kan je ook Liken, en commentaar geven. Twitter dus, gecombineerd met Facebook, Reddit en zelfs de stacks van Delicious.

De experts worden niet door algoritmes bepaald, of Klout scores, maar door een simpele factor: op hoeveel lijsten met welke onderwerpen zij voorkomen in Twitter. Deze site is dus wel een beetje gebaseerd op Twitter, maar toch niet zoals Prismatic, en maakt dan ook meer kans om te overleven, nu Twitter de kraan aan het dicht draaien is. Er worden immers geen tweets gehaald uit Twitter, integendeel: de experten pushen hun bijdrage op Sulia naar Twitter toe.

Een uitvoerige bespreking bij Pandodaily en AllThingsD.

Twee diensten dus die je nu moet gaan uittesten: Prismatic en Sulia. Laat ons weten welke jou het meeste bevalt?
http://pandodaily.com/2012/09/14/with-10-million-uniques-in-10-months-sulia-raises-1-5-million-for-interest-based-news-aggregation/
http://allthingsd.com/20120914/life-after-twitter-sulia-builds-its-own-social-network/
http://sulia.com/channel/photography/IOS 6 IS ER, VOOR IEDEREEN
Nieuwe Maps grote gok voor Apple...

Hét grote voordeel van Apple is, dat het rechtlijnig is. Er zijn niet veel modellen om uit te kiezen: kies je voor een Apple smartphone, dan is het de iPhone - waar je bij een Android smartphone de keuze hebt uit honderden modellen. Wanneer er een update uitkomt voor die iPhone of tablet, dan wordt die ook meteen wereldwijd naar alle toestellen gestuurd - waar je bij de Android toestellen moet wachten tot de fabrikant zijn fiat geeft, omdat de firmware moet passen bij de "eigen saus" van de interface die de fabrikanten aan Android geven. En soms heel lang moet wachten!

Dus, wie geen iPhone5 besteld heeft (vrijdag in de rekken in de VS) kan toch genieten van de nieuwigheden op dat toestel, door de upgrade naar iOS 6 te doen. Ook voor de iPad is deze iOS 6 voorzien.

Een complete lijst van de voornaamste nieuwigheden (in totaal zijn er meer dan 200) vind je bij ReadWriteWeb. (1) De meeste besprekingen zijn erg lovend over de update, en de uitverkorenen die ook al een iPhone 5 in handen kregen, zijn lyrisch over de snelheid en slankheid van het toestel (2). Er is echter één onderdeel dat veel krtiek over zich heen krijgt: de beslissing van Apple om Google Maps aan de deur te zetten, en voor zijn eigen Maps app te gaan (met kaarten geleverd door o.a. TomTom). Zo noemt Anil Dash het een beslissing waarbij Apple zijn eigen strategie (zoveel mogelijk Google buiten, in het kader van de verbitterde strijd tegen Android) hogere prioriteit geeft dan het gemak van de gebruiker.

Enkele van de verwijten die de eigen Apple Map app over zich heen krjgt: de zoekmachine zou niet goed werken; naar verluid wordt o.a. gebruik gemaakt van zoektechnologie zoals die van Yelp (restaurant reviews) zodat gewone handelszaken en POI's (point of interest) niet herkend worden wanneer je ze ingeeft in het zoekvak. Routes voor het openbaar vervoer zouden ontbreken, althans in de VS. Fietspaden zouden nog wel aanwezig zijn, zo hoorden we enkele mensen op Twitter vermelden. (3)

Feit is dat Apple met deze Maps een groot risico neemt; steeds meer mensen gebruiken hun smartphone als gps, en voorlopig is de Apple Maps duidelijk minder goed dan Google Maps. Een stap achteruit dus. Maar dit is een kwestie van software. En kan gemakkelijk bij een volgende update opgelost worden.

En tot slot nog dit: de patentenstrijd gaat ondertussen onverminderd verder; Motorola moeit zich ook, en vraagt aan de Amerikaanse overheid om elke Mac, iPad en de meeste iPhones te verbieden (4). En Samsung van zijn kant maakt zich, traditiegetrouw, in een nieuwe reclame vrolijk over de rijen iPhone5 kopers. (5)

http://www.readwriteweb.com/mobile/2012/09/get-a-taste-of-the-iphone-5-with-todays-ios-6-upgrade.php
http://www.macrumors.com/2012/09/18/first-iphone-5-reviews-thinner-lighter-lte-stunningly-fast/
http://dashes.com/anil/2012/09/who-benefits-from-ios6s-crappy-maps.html
http://arstechnica.com/apple/2012/09/motorola-asks-itc-to-ban-every-mac-ipad-and-most-iphones/
http://www.theverge.com/2012/9/19/3358132/samsung-mock-iphone-5-commercial


HTC TWEE NIEUWE WINDOWS PHONE 8 TOESTELLEN
En een prullenmand voor SkyDrive

Met de vele aandacht die de iPhone krijgt, toch ook even een alternatief klokje laten luiden. En wel uit het kamp van HTC, een fabrikant die op vele paarden wedt en toestellen uitbrengt onder verschillende OS. De nieuwste toestellen, de HTC 8X en 8S, zullen dan ook voorzien zijn van het Windows Phone8 OS aan boord. Een uitvoerige voorstelling van de toestellen vind je bij Ars Technica. (1). Vergeet daarbij niet dat ook Nokia met zijn 920 een Windows8 toestel aangekondigd heeft. Die van HTC zouden alvast in november op de markt komen, maar de prijs is nog niet geweten.

Wij koppelen hier nog een bericht uit het Microsoft kamp aan vast, namelijk over de SkyDrive dienst om bestanden in de cloud te bewaren. Op aanvraag van velen heeft Microsoft die dienst nu ook voorzien van een prullenmand; bestanden die je wist, gaan eerst naar die afvalbak, vooraleer ze definitief verdwenen zijn. Een handigheidje dat je bij verstrooidheid heel wat ellende kan besparen, want uit de prullenmand kan je de bestanden nog altijd terug opvissen.

In tegenstelling tot de prullenmand op je Windows desktop, zal je die niet zelf moeten leegmaken: Skydrive zal dat automatisch doen, wanneer hij meer dan 10% van je totale ruimte in beslag neemt. Daarbij gaan de oudste items er eerst aan, en items die er al meer dan 30 dagen inzitten, worden ook automatisch gewist. (2)

In verband met cloud voor Windows nog dit: sinds iOS5 biedt Apple ook een versie van zijn iCloud voor Windows. Daarvan is nu, met iOS6, een nieuwe versie uitgebracht. Die zorgt ervoor dat je gegevens van je Windows computer kan synchroniseren met je iPad, iPod, iPhone. De functies echter zijn beperkt in vergelijking met een Apple-Apple omgeving. Van deze tool lees je een uitgebreide bespreking bij Ars Technica (3).
http://www.techmeme.com/120919/p60#a120919p60
http://www.theverge.com/2012/9/18/3352900/skydrive-recycle-bin-excel-surveys-features
http://arstechnica.com/apple/2012/09/icloud-for-windows-2-0-an-improvement-but-not-much-has-changed/


STRENGE FILIPIJNSE WET TEGEN CYBERCRIME IN VOEGE
Verbiedt naast echte misdaad ook cybersex

Een nieuwe wet, die cybermisdaad moet bestrijden, en die in de Filipijnen ingevoerd werd, baart burgerrechtengroepen wereldwijd zorgen. De wet heeft dan ook verstrekkende bepalingen.

Zo worden niet alleen "illegale toegang", "het illegaal onderscheppen van data", en "cybersquatting" en spam illegaal, maar ook online laster. En dat verontrust organisaties zoals Electronic Frontier Foundation. Want deze bepaling zou wel eens gebruikt kunnen worden om politieke opponenten monddood te maken, en de vrije meningsuiting te onderdrukken. Bovendien is de wet van toepassing op elke Filipijnse burger, of hij zich op Filipijnse bodem bevindt of niet; de wet geldt ook voor "misdaden" begaan via een computersysteem dat volledig of gedeeltelijk in het land staat.

En, o ja, hebben we al verteld dat ook cybersex als een misdaad beschouwd wordt? Althans, als die cybersex tegen betaling verloopt. Online sex video chats zoals met "cam girls" worden dus verboden. Of het ook verboden wordt om cybersex te hebben wanneer er geen geld van hand wisselt, is ons onbekend. Maar je kan best toch voorzichtig zijn, wanneer je nog eens in een virtueel rood district rondwandelt...

http://www.gov.ph/2012/09/12/republic-act-no-10175/
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/09/new-philippine-law-outlaws-cybersex/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!FITBITS HOUDEN JE FIT
Pedometers op steroïden

Om te beginnen dit: ik kan het woord "pedometer" haast niet neerpennen, zonder bijgedachten. Toch is een pedometer gewoon een klein toestelletje, dat het aantal stappen meet die je doet, en gelukkig niets te maken heeft met kinder-onterende daden.

Onze pedometer dus. In deze tijd is dat natuurlijk geen simpel toestelletje meer, maar uitgebouwd tot een elektronische gadget met allerlei opties: de Fitbit. Die kan niet alleen het aantal stappen tellen die je doet, maar ook het aantal verdiepingen dat je op de trap klimt, houdt je slaapcyclus bij . In zijn nieuwste versie, de Fitbit One, word je zelfs wakker gemaakt door je Fitbit: het toestelletje heeft een "stil alarm", dat gaat trillen om je zo zachtjes wakker te maken, zodat je fitter opstaat.

Bovendien heeft dit toestel Bluetooth 4.0 aan boord, zodat je de gegevens draadloos kan synchroniseren met je smartphone (iPhone5, 4S, iPad, met ondersteuning voor Android onderweg). En er hoort ook een website bij, waardoor je jouw stap-gegevens kan vergelijken met die van je vrienden en je activiteit kan stimuleren via competitie.

De Fitbit Zip is een lichtere versie van de Fitbit: hij houdt wel bij welke afstand je aflegt, hoeveel stappen je zet, maar niet hoeveel je klimt. Beide toestelletjes zijn in elk geval een goede manier om jezelf in het oog te houden, en te weten hoeveel je echt beweegt!
http://arstechnica.com/gadgets/2012/09/new-fitbits-can-sync-with-iphones-androids-via-bluetooth-4-0/
http://www.fitbit.com/hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De uitvinder van de eerste laptop is overleden
http://tweakers.net/nieuws/84268/uitvinder-eerste-laptop-is-overleden.html
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1347258453.png

*** VASCO Data Security International, Inc. het toonaangevende software security bedrijf gespecialiseerd in authenticatieoplossingen, kondigt vandaag aan dat Drupal (http://drupal.org/) MYDIGIPASS.COM voor Drupal v6 heeft toegevoegd aan de ondersteunende modules. Webdesigners kunnen nu de websites die ze ontwikkelen via de Drupal-community voorzien van een beveiligde login.
http://drupal.org/project/mydigipass

*** Reclamewereld stoomt zelf volgende generatie professionals klaar
Plantijn Hogeschool lanceert nieuw postgraduaat: ADskills
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=27049&language=NL

*** Als de gewijzigde Wet op de vaste boekenprijs door de Eerste Kamer is aangenomen, zal het voor buitenlandse verkopers verboden zijn Nederlands- en Friestalige boeken onder de vastgestelde prijs te verkopen.
http://www.boekblad.nl/na-wetswijziging-verkoop-via-buitenland-onder-de.197568.lynkx
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetROGER SUBIRANA MATA - THE ORCHESTRAL POINT OF NO RETURN
[Filmmuziek] Heerlijk, rijk bewerkte muziek, episch, met een heroïsche opbouw. Deze EP kan je gratis downloaden, maar andere werken van hem zijn evengoed de moeite waard, en zijn ook gratis te verkrijgen. Om je hart aan te verliezen..
http://www.jamendo.com/en#en/artist/339574/roger-subirana-mata
http://www.rogersubirana.com
http://www.jamendo.com/en/track/168834/point-of-no-returnVANDA _ FACE IT OUT
[indie pop] Een artieste uit Duitsland. De songs zijn uptempo, maar met een edgy kant aan, zoals Face It Out. Snel tempo van beats, een aparte stem van de vocaliste. Voor liefhebbers van de iets meer rock nummers.
http://www.jamendo.com/en/artist/7783/vanda.
http://www.jamendo.com/en/track/894972/face-it-out
http://www.vanda-music.de


KUNAL DATA - FLY
[singer songwriter] Een gevoelige song, in deze versie uitgevoerd door enkel de artiest en zijn gitaar (en een cello op de achtergrond). De man heeft maar 1 songs op Jamendo staan en is afkomstig uit New Delhi India. Een invloed die je helemaal niet terugvindt in zijn muziek..
http://www.jamendo.com/en/artist/364676/kunal-datta


CATHLEEN - LONG WALK HOME
[folk / singer-songwriter] Een gevoelige stem, met een mooie, oprechte intonatie. Simpele songs, maar mooi door de samenzang. deze song behoort tot het album "Way Back Home, met 6 songs in totaal, die je gratis kan downloaden. Wat belet je?
http://www.jamendo.com/en#en/artist/352077/cathleen


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DEUR GING OP SLOT
Een hoorspel uit 1966, van iets minder dan een half uur. Een psychologische triller - een man gaat in een postkantoor een check innen, maar verwacht moeilijkheden. En dan wordt plots de deur van het kantoor gesloten... Regie is van Leon Povel, en uitstekende vertolkingen van o.a. Paul Deen, Jan Borkus, Elly Den Haring, ...
http://hoorspel.wordpress.com/2012/09/19/de-deur-ging-op-slot/

Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Maak nieuwe vrienden, maar behoud de oude.
Het ene is zilver, en het ander goud.
-anoniem-oor logo
De nieuwe oogst


SREMOTE: VANUIT GMAIL EEN COMPUTER OP AFSTAND BESTUREN
Een combinatie van web en software: dit kleine progje, van 38k, zorgt ervoor dat je jouw pc, of die van je vrienden, kan controleren vanop gelijk welke computer die mails verzenden kan. Het is veel eenvoudiger dan een VPN netwerk op te zetten, zo belooft de tool en de syntax van de commando's zou ook eenvoudig zijn.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/sremote-run-remote-commands-to-your-pc-via-gmail/
http://venussoftcorporation.blogspot.be/2012/01/sremote-remote-control-for-pc-via-gmail.html


PROXMATE: LANDENBEPERKING OMZEILEN

Dit is een extensie voor de browser (Google Chrome en Mozilla Firefox), die het mogelijk maakt om content die beperkt is tot bepaalde landen, ook vanuit andere landen bekeken wordt. Momenteel werkt de extensie met YouTube, Grooveshark en Hulu, maar in de toekomst zouden nog meer webdiensten toegevoegd worden.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/proxmate-easily-view-region-blocked-content-on-hulu-youtube-grooveshark-firefox-chrome/
http://www.personalitycores.com/projects/proxmate/
ACCUPIX - KLEUREN
Soms kom je bij het surfen een mooie kleur tegen, of een mooie kleurencombinatie. Maar hoe kom je te weten wat de RGB kleurencode is? Deze extensie zorgt ervoor dat je vanuit je browser deze code kan vinden. Het is een druppelteller, die je gewoon boven de kleur moet houden, en je krijgt het resultaat meteen op je klembord.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/cnoeecignnjfddobmijconiockefppbg
http://www.makeuseof.com/dir/accupix-handy-eyedropper-that-lets-you-select-exact-colors-chrome/


THE CODE PLAYER: LEER CODEREN
Je wil wel coderen, maar je weet niet of je over de nodige techniek beschikt, of wat je doet wel efficiŽnt is? Deze site kan helpen. Daar vind je namelijk replays van projecten in CSS/HTML5/ Javascript - je maakt namelijk mee hoe code geschreven wordt.
[Taal: ENG]
http://thecodeplayer.com/
http://korben.info/the-code-player-le-replay-des-codeurs.html


EBOEK: HOE EVERNOTE GEBRUIKEN
We hebben het zo druk, we hebben zoveel te doen, dat we echt een tool nodig hebben om ons leven te organiseren. Evernote is zo'n tool. Het belangrijkste is dat de basisversie gratis is, en dat je voor extra functies een (bescheiden) bedrag betaalt. En dat alle to-do lijstjes, al je Evernote-notities gesynchroniseerd worden over alle toestellen (smartphone, tablet, desktop, ...)
Via deze site kan je een gratis handleiding voor deze handige tool downloaden. Je moet er wel iets voor doen: via Twitter, Facebook of GooglePlus melden dat je het e-boek downloadt, of een abonnement nemen op de MakeUseOf nieuwsbrief.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/pages/how-to-use-evernote-the-missing-manual?utm_campaign=newsletter&utm_source=2012-09-03


PIXECT: FOTO'S VANUIT JE BROWSER
Met deze tool kan je grappige foto's nemen vanuit je browser, met je webcam, om ze dan te delen op de sociale netwerken. Je kan ook grappige effecten toevoegen aan de foto's, en dat alles via deze extensie voor de Chrome browser.
https://chrome.google.com/webstore/detail/jgdeoagndhabdnoenpdcagbkkmjeibmh
http://www.makeuseof.com/dir/pixect-take-pictures-with-your-webcam-online-add-awesome-effects-chrome/


RUMBLETALK: INTERACTIE OP JE WEBSITE
Een website is altijd veel aantrekkelijker, wanneer er iets op te beleven valt - interactie dus. Dit kan bijvoorbeeld door ook een instant messaging interface te bieden. Dat zelf coderen valt niet mee, maar gelukkig is er Rumbletalk dat je kan helpen. Deze webdienst is gratis; je moet enkel een stukje code kopiŽren en in je website inlassen. En hups, chatten maar!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/rumbletalk-instant-chat-for-your-website/
http://www.rumbletalk.com/

Reactie van lezer Miko Meltzer
LIKE !!! Dit is een zeer goed gesprek widget! Het is HTML5, dus ik kan ook praten van mijn iPhone / iPad.


PAGEFIN: MAAK MINI WEBPAGINA'S
Een webpagina aanmaken, dat kan gemakkelijk via een gratis blog. Maar soms is zelfs dat hele gedoe om het blog aan te maken teveel, en dan is er PageFin. Dat is een gratis webdienst waarbij je mini-webpagina's kan aanmaken. Je moet gewoon verschillende objecten op je pagina zetten en een achtergond afbeelding door de url ervan in te geven. Je kan de objecten verslepen, en teksten formatteren. En natuurlijk ook de nodige share-buttons voor de sociale netwerken toevoegen. Bij MakeUseOf vind je een gedetailleerde beschrijving van de dienst.
[Taal: ENG]µ
http://www.makeuseof.com/dir/pagefin-easily-create-share-mini-webpages/
http://pagefin.appspot.com/


THE LIST SERVE: EMAIL LOTERIJ

Nee, geen paniek: dit is geen geldklopperij waarbij je aangespoord wordt om mee te doen aan de loterij. Neen, het is een slim concept om eens wat andere leesvoer te lezen krijgen. Je moet je gewoon inschrijven op de lijst; elke dag wint één persoon van die lijst de kans om een tekst te schrijven die naar alle andere abonnees gestuurd wordt. (Via @dbuntinx)
[Taal: ENG]
http://thelistserve.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEPOLITICS
Deze verkiezingen zal je pas echt ervaren hoe sociale media ingezet worden. Neem nu deze site. Daarbij kunnen kandidaten zichzelf voorstellen, en kan jij een "affiche" van jouw favoriete kandidaat "plakken" op jouw virutele muurtje bij Facebook. De gegevens van de kandidaten worden er op een rijtje gezet, en je kan per gemeente opzoeken wi er opkomt.
[Taal: NL]
http://www.bepolitics.be/fr/splash


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS BELDONOR
Deze week werd aangekondigd dat er een nieuw "initiatief" komt, met een "app", waardoor je op jouw Facebook pagina kan aanduiden dat jij orgaandonor zijn. Een initiatief "in samenwerking met de Overheid". Mogen wij even luid kuchen, en erop wijzen dat je gewoon je status kan wijzigen, via Life Event, en daar bij Health & Welness te kiezen voor "Organ donor". Niets nieuws dus - behalve wellicht dat je het voortaan ook kan, wanneer je kiest voor de Nederlandstalige versie van Facebook. Geen app, geen initiatief van de overheid eigenlijk.
Maar kom, dat terzijde: het is een heel mooi initiatief, en wij sporen iedereen aan om zich tot het donorschap uit te spreken!
http://www.beldonor.be
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1502271/2012/09/17/Facebook-ronselt-Belgische-organen.dhtml


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COOKIERECHT

Sinds kort moet je op je website een cookieverklaring zetten - dat is een verduidelijking van welke cookies er op jouw site gebruikt worden, en waarvoor zij dienen. Maar wat moet je nu exact doen? Deze site geeft een duidelijke uitleg.
[Taal: NL]
http://cookierecht.be/cookieverklaring/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THUMBPRESS
Een webste die heel veel visuele goodies bevat: mooie foto's van prachtige landschappen, hilarische filmpjes, cartoons, en meer. Om er even een tasje koffie bij te halen.
[Taal: ENG]
http://thumbpress.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ABANDONED BEAUTY
Irina Souiki is een van de fotografen die op het fotografie blog Photographyblogger.net voorgesteld worden. De foto's die zij maakt van verlaten, verwaarloosde plekken, zijn van een ongekende schoonheid.
[Taal: ENG]
http://www.photographyblogger.net/abandoned-beauty-urban-decay-photography-by-irina-souiki/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHUFFLE
Een shockwave spelletje. Je moet gewoon een van de rode ballen aanklikken, en daarbij de linker muisknop ingedrukt houden. Door met de muis te slepen, kies je snelheid en richting, en door de muisknop terug los te laten, schiet je de rode bal af; De bedoeling is om alle gele ballen weg te schieten...
[Taal: ENG]
http://www.shockwave.com/content/shuffle/sis/shuffle.swfBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Apple lanceert de iPhone 5
http://www.belgiancowboys.be/apple/2188


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Facebook gaat geld vragen voor advertenties
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3319643/2012/09/20/Facebook-gaat-geld-vragen-voor-advertenties.dhtml
- Samsung vindt dat Apple ook met de iPhone 5 patenten schendt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3319586/2012/09/20/Samsung-vindt-dat-Apple-ook-met-de-iPhone-5-patenten-schendt.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- iPhone 4 steeds goedkoper. Sla nu je slag!
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20240-iphone-4-steeds-goedkoper-sla-nu-je-slag
- Freemake Free Video Converter
http://www.fan.tv/digitaal/software/19690-freemake-free-video-converter
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Zigbee in LivingLight-design bij BTicino
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6892
- Bauknecht showt zijn Lumiq design
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6893


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Social Media: de TOP 500 in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/News/nl/12723/social-media-de-top-500-in-belgi.html
- Ogilvy laat uw timeline verdwijnen
http://www.digimedia.be/News/nl/12713/ogilvy-laat-uw-timeline-verdwijnen.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wat mag je wel en niet publiceren in sociale media
http://computertaal.info/2012/09/19/wat-mag-je-en-wat-mag-je-niet-publiceren-in-sociale-media/
- Symantec: analyse van Flamer
http://computertaal.info/2012/09/18/symantec-analyse-van-flamer/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft introduceert nieuw comforttoetsenbord
http://tweakers.net/nieuws/84494/microsoft-introduceert-nieuw-comforttoetsenbord.html
- Japanners ontwikkelen brandstofcel voor mobieltjes
http://tweakers.net/nieuws/84490/japanners-ontwikkelen-brandstofcel-voor-mobieltjes.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Zuckerberg valt zwaar terug op lijst rijkste Amerikanen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/09/20/zuckerberg-valt-zwaar-terug-op-lijst-rijkste-amerikanen/article-4000180291649.htm
- Kan toekomstige computerchip dementie verhelpen?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/09/20/kan-toekomstige-computerchip-dementie-verhelpen/article-4000180289463.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Maak van je iPad een oud, stoffig boek op de rommelmarkt
http://www.themobilerevolution.be/2012/09/maak-van-je-ipad-een-oud-stoffig-boek-op-de-rommelmarkt/
- Digitale kranten- en magazinekiosk Gopress lanceert op alle mobiele toestellen
http://www.themobilerevolution.be/2012/09/digitale-kranten-en-magazinekiosk-gopress-lanceert-op-alle-mobiele-toestellen/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
Kan je downgraden van de iPhone6.0 update, om terug de oude Maps te hebben?
Blijkbaar niet:
http://iphonehelp.in/2012/09/20/can-you-downgrade-ios-6-0-to-ios-5-1-1-if-you-upgraded-idevice/
Volgens De Standaard kan het wel:
http://www.standaard.be/mobilia/cnt/dmf20120920_140


Hoe iOS installeren?
http://www.macworld.com/article/2010061/hands-on-with-ios-6-installation.html (Engels)
http://www.standaard.be/mobilia/cnt/dmf20120920_039 (Nederlands)
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

DE VETSTE SOFTWARE: PUTTY

Windows all - 0,4 MB - freeware
Telnet is een van de oudste internet protocols, maar wordt toch nog altijd gebruikt. Juist omdat het zo'n zuiver protocol is. PuTTY is een client die het "rauwe" wat verzacht, en een gebruiksvriendelijkere omgeving biedt.
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty.html
http://www.chip.de/downloads/PuTTY_12997392.html


DE VETSTE SOFTWARE: TINYPIC
Windows all - 1,5 MB- freware
Met deze gratis tool kan je beelden in goede kwaliteit comprimeren, ideaal dus om ze te verzenden per e-mail, of te publiceren op het internet. Meer doet de tool niet, maar hij doet het wel goed!
http://www.chip.de/downloads/TinyPic_27755921.html
http://www.efpage.de/eindex.html


DE VETSTE SOFTWARE: FASTSTONE CAPTURE
Win98/2000/ME/XP/Vista/7 - 1,4 MB -- freeware
Een uitstekende software om screenshots te nemen, waarbij ook het deel onder de vouw van het scherm te zien is; je kan echter ook slechts een deel van het scherm kiezen.
http://www.chip.de/downloads/FastStone-Capture-Letzte-Freeware-Version_20749866.html
http://www.faststone.org/


DE VETSTE SOFTWARE: IZARC

Windows 2000/XP/20003/Vista/7 - 154 KB - freeware
Een klein progje, maar het is een uitstekende vervanger voor het duurdere WinZip, om bestanden in te pakken en uit te pakken - te comprimeren, zippen en unzippen. Bovendien kan je commentaren toevoegen, en bestanden versleutelen.
http://www.chip.de/downloads/IZArc_13007675.html
http://www.izarc.org/


DE VETSTE SOFTWARE: QUICKTIME ALTERNATIVE
Windows XP/2003/Server/Vista/2008/Server/7 - 18,3 MB - freeware
Zoals de naam het aangeeft: deze mediaplayer is een alternatief voor QuickTime van Apple. De software is ook een plug-in voor IE, Firefox, Mozilla, Opera, Google Chrome.
http://codecguide.com/
http://www.chip.de/downloads/QuickTime-Alternative-QT7_15760657.html


DE VETSTE SOFTWARE: WINSCP
Win98/NT4.0/2000/XP/Vista/7 - 3,8 MB - freeware
Een gratis programma waarmee je onder Windows gebruik kan maken van Secure Copy. Daarbij worden data via een Secure Shell (SSH) verbinding overgezet van de ene computer op de andere, via het internet.
http://winscp.sourceforge.net/
http://www.chip.de/downloads/WinSCP_13007380.html


DE VETSTE SOFTWARE: GPL GHOSTSCRIPT
Wndows all - 12,2 MB - freware
Een gratis Postscript interpretor, waarmee je PDF bestanden kan maken, bekijken, bewerken, en terug opslaan. Daarvoor pas je een trucje toe: eerst worden zij naar Postscript data omgezet, en daarna door Ghostscript geconverteerd.
http://www.chip.de/downloads/GPL-Ghostscript-32-Bit_13012022.html
http://www.ghostscript.com/


DE VETSTE SOFTWARE: TOTAL COMMANDER
Windows - 5,6 MB - shareware (30 dagen - 32 euro)
Een tool om data te bewerken, die zelfs een ingebouwde ZIP tool en een FTP client bevat. Het is met andere woorden een alternatief voor WIndows Explorer, met wat extra's.[Engels]
http://www.ghisler.com/index.htm
http://www.chip.de/downloads/Total-Commander_12992663.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: NOKIA CITY LENS

Nokia - freeware
Dit is een augmented reality app, die gebruik maakt van jouw locatie. Richt de zoeker van je camera op een bepaald punt in de straat, een landschap, en je krijgt bijkomende informatie over gebouwen die daar te zien zijn, bezienswaardigheden, restaurants, musea, enz.
http://conversations.nokia.com/2012/09/10/nokia-city-lens-comes-out-of-beta/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: LOGOS QUIZ
Windows Phone - 18 MB - freeware
Een gratis app met een quiz, in het Engels. Maar dat mag geen probleem zijn, want eigenlijk moet je gewoon logo's herkennen van bekende bedrijven en producten.
http://www.chip.de/downloads/Logos-Quiz-Windows-Phone-App_57481200.html
http://store.ovi.com/content/242902
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Geld koopt geen geluk, maar het kan het wel voor enkele uren huren.
-anoniem-