netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
20/9/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 767 van 15/9/2012Gegroet lezer,

Verleden week deden wij een oproep naar onze lezers, met de vraag: waarom leest u Netties? Wat maakt netties de moeite waard tegenover al die andere e-zines? De antwoorden die we binnenkregen waren overdonderend. We hebben nog niet iedereen persoonlijk kunnen bedanken, maar daarmee zijn we bezig. Wat u schreef, lezers, heeft ons energie gegeven om jaren voort te gaan. Uw woorden hebben ons echt geroerd, en we aarzelen om ze af te drukken - eigen lof stinkt immers. Maar wat u schreef heeft ons overtuigd dat we op de goede weg zitten. En wij kunnen onze lezers niet voldoende danken voor het fijne gevoel dat zij onze redactie bezorgen!

En dus gaan we ook deze week op dezelfde weg verder. Er was natuurlijk de lang verwachte persconferentie waarin de nieuwe iPhone voorgesteld werd. Maar ook andere fabrikanten hadden een toestel in de aanbieding; HTC, Nokia, Sony... Ook zij verdienen aandacht, en die krijgen ze in dit e-zine. Verder hebben we het over een geniepige opvolger van de omstreden ACTA handelsovereenkomst, over het moeilijke dilemma voor Google (ingrijpen in autocomplet of niet) en veel veel meer.

Snel dus maar aan uw leesplezier - waarbij wij u uiteraard veel leesplezier toewensen. Bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde


Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


NIEUWE KINDLE FIRE AANGEKONDIGD
En Microsoft krijgt ereplaatsje...


De laatste weken waren er verschillende aankondigingen van nieuwe toestellen waarover we op dat moment niet meteen bericht hebben. Deze schade willen we nu inhalen.

Om te beginnen is er de nieuwe Kindle Fire. Een tablet met een groter scherm dan de vorige versie (7 en 8,9 inch), een dual-core processor, betere WiFi, stereo luidsprekers, 16 GB opslagruimte, en een HD camera vooraan om Skype videogesprekken mogelijk te maken. Goedkope tablets, want ze kosten 199 dollar voor de 7 inch versie, en 299 dollar voor de 8,9 versie. Even ontstond er wel gemor in de blogosfeer (1) toen deze toestellen aangekondigd werden, omdat tevens aangekondigd werd dat alle toestellen reclame zouden vertonen op het beginscherm, en dat je er niet aan kan ontsnappen . Dit gemor kwam Amazon ter ore, en het besloot de gebruiker de optie te bieden voor een reclamevrij toestel, mits betaling van een meerprijs van 15 dollar (2)

Opmerkelijk is in elk geval dat Microsoft een grote overwinning gehaald heeft bij de lancering van deze nieuwe tablets: de standaard zoekmachine is Bing, niet Google. En zoals je weet zijn heel wat gebruikers niet voldoende technisch onderlegd (of te lui) om die standaard zoekmachine te wijzigen, zodat Microsoft ondertussen heel wat extra gebruikers voor zijn zoekmachine mag verwelkomen (3).
http://www.businessinsider.com/kindle-fire-hd-ads-and-suggested-items-2012-9?op=1
http://www.pcworld.com/article/262052/amazon_to_allow_ads_optout_on_kindle_fire_hd_for_15_upcharge.html
http://www.businessinsider.com/bing-is-the-default-search-engine-on-the-kindle-fire-hd-2012-9?op=1NOKIA STELT LUMIA 920 VOOR MET BIJZONDERE CAMERA
Maar blundert wel bij promo-filmpje...


Mogen we even stoutmoedig zijn, en een boude stelling poneren? Zou het niet mogelijk zijn dat de hele "fout" bij de Nokia promofilmpjes doorgestoken kaart is - volgens het principe "negatieve persbelangstelling is ook belangstelling"?

Dit is het verhaal. Verleden week heeft Nokia een nieuw toestel voorgesteld, de Lumia 920. Een van de belangrijkste kenmerken van het toestellen is de camera. Die zou, zo kan je in een promofilmpje zien, schokkende beelden corrigeren. En neen, dan hebben we het niet over te blote of te gruwelijke beelden, maar beelden die je bijvoorbeeld op een kasseiweg zou maken. En bovendien zou de camera uitstekende foto's kunnen maken bij donkere omstandigheden.

Knap. Tot een blogger in het promofilmpje een weerspiegeling ontdekte in een autoruit, waaruit je kan afleiden dat de "schokkende" beelden niet gemaakt zijn met een NOkia toestel, maar wel met professionele camera's. Een nieuwtje waarop de hele blogosfeer zich massaal stortte. Waarop Nokia toegaf dat de beelden in het promofilmpje inderdaad met een andere camera gedraaid waren, en zich verontschuldigde voor het bedrog. En daarna af kwam met beelden die écht door e Nokia 920 gedraaid waren, en die even goed bleken.(1)

Net zo bij de nachtopnames. Waarop Nokia een aantal bloggers uitnodigde om op juist dezelfde plek de foto te reconstrueren, met de Nokia 920 én andere smartphones. Waarbij ook hier weer de beelden goed bleken. (2). Doorgestoken kaart? Wij laten de conclusie over aan de lezer.

In elk geval kan je bij Nokia zelf de specificaties lezen van de nieuwe Nokia 920.
http://www.standaard.be/mobilia/cnt/dmf20120906_184
http://www.theverge.com/2012/9/7/3299784/nokia-lumia-920-pureview-camera-hi-res-photos
http://www.nokia.com/us-en/products/phone/lumia920/


NIEUWE TABLETS: SONY XPERIA TABLET EN VAKO DUO...
... en HP met de Envy X2 hybride tablet


Wacht, we zijn nog niet klaar met onze berichtgeving over nieuwe hardware. Want er zijn nog enkele smartphones aan onze aandacht ontsnapt, en enkele tablets.

Om te beginnen gaan we even langs bij Sony. Dat heeft al smartphones uitgebracht onder de noemer Xperia, en nu ook verschijnt er ook een tablet onder die naam. Aan boord een Tegra 3 chip, Android 4.0, en 64 GB opslagruimte. Het opmerkelijke aan het toestel is dat je het kan koppelen aan een klavier. En met een speciale staander en een klavier aansluiting, heb je een echte desktop computer. De fotoreportage bij Engadget vertelt je meer. (1)

Diezelfde fabrikant heeft echter ook een Windows 8 tablet op het programma staan: de VAIO Duo 11, een slider tablet, en de Tap 20, een combinatie desktop en tablet. Bij de Duo 11 kan je het toestel ook bedienen met een stylus bedienen; aan boord vind je 128 GB of 256 GB SSD geheugen, draadloze NFC, GPS, en een HD camera vooraan en achteraan.

De VAIO Tap 20 van zijn kant heeft een scherm van 20 inch, een 750 GB of 1 TB harde schijf, en er is slechts één camera, vermits dit toestel eigenlijk meer bedoeld is als desktop of mobiel toestel.  (2)

En dan is er nog HP. Ook deze fabrikant heeft een hybride toestel, de Envy x2, die onder Windows 8 draait. Eigenlijk is het een tablet met een scherm van 11 inch groot, maar dan wel met een aansluiting voor een klavier. Verder vind je ondersteuning voor NFC en een stylus, Beats Audio. Ook voor dit toestel heeft Engadget een prachtige fotoreportage (3).

Het zal moeilijk worden, lieve lezer, om te kiezen. Een smartphone? Een tablet? Een desktop? Wij zouden voor de combinatie smartphone/hybride toestel gaan. En jij?
http://www.engadget.com/2012/08/29/sony-xperia-tablet-s-announced/
http://www.engadget.com/2012/08/29/sony-unveils-vaio-duo-11-slide-out-tablet-tap20-desktop-and-tab/
http://www.engadget.com/2012/08/30/hp-envy-x2-laptop-tablet-hybrid/


ACTA KENT EEN OPVOLGER: TPP
Premie om de tekst te weten te komen...


Het is erg gesteld met onze democratie. Wie dacht dat de burger het pleit gewonnen had met ACTA, de Anti Counterfeid Trade Agreement die belangengroepen stilletjes erdoor wilden sluizen, dacht verkeerd. ACTA zelf is wel tegengehouden, dankzij het vele burgerprotest. En maar goed ook, want in ACTA zaten maatregelen vervat waarmee de rechten van de burger geschonden werden, en dat alles in naam van de strijd tegen de piraterij.

Er is echter een opvolger van ACTA, TPP of Trans Pacific Partnership Agreement. En geloof het of niet, de onderhandelingen daarover zijn zo geheim, dat niemand tot nu toe aan de tekst kon geraken. Hier in Europa is nog niet veel ruchtbaarheid gegeven aan TPP, maar het verzet begint te groeien. De mensen zouden graag zien dat Wikileaks of een andere organisatie de teksten in handen zou krijgen, zodat de burger die kan inzien.

Het gaat zelfs zo ver dat de groep Democracy in Action een actie opgericht heeft om geld in te zamelen, die als premie beloofd wordt voor wie de tekst overhandigen kan. Een premie die nu al meer dan 25.000 dollar bedraagt. Erg, heel erg, wanneer de burger beroep moet doen op een een soort omkoperij, om uit te vinden wat de overheden met hem van plan zijn...

Bij Wikipedia kan je alvast de achtergrond lezen over TPP.
http://www.webpronews.com/bounty-for-tpp-text-is-up-to-25000-2012-09
http://salsa.democracyinaction.org/o/1439/content_item/freetpp
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Pacific_Strategic_Economic_Partnership


JE EIGEN JUWELEN PRINTEN MET EEN 3D PRINTER?
Procedé zou voor revolutie kunnen zorgen bij juweliers


3D printen heeft de toekomst. Het bestaat al een tijdje, maar omdat de machines zo duur waren, werd het voornamelijk gebruikt om prototypes te maken van voorwerpen, die dan later massaal geproduceerd zouden worden.

Onlangs echter zijn er 3D printers op de markt gekomen die schappelijker van prijs zijn en ook door amateurs gebruikt kunnen worden. Nog altijd een niche, maar telkens duiken er weer verhalen op van weer andere dingen die door zo'n 3D printer vervaardigd zijn - verhalen die wij ook hier vermeld hebben. De loop van een revolver bijvoorbeeld, of een 3D afbeelding van de baby toen hij nog een foetus was.

Er is echter een industrie waarvan wij voorspellen dat hij massaal op 3D printen springen zal: de juwelenindustrie. Zo zal het bedrijf Cookson Precious Metals later deze maand op de Jewelry & Gem Fair in Hong Kong een collectie juwelen voorstellen die gemaakt werden met een 3D printer, waarbij gebruik gemaakt werd van een proces dat Precious M 080 genoemd wordt. Bij WebProNews vind je een filmpje dat het procedé uitlegt.

Juwelen maken met een 3D printer heeft vele voordelen. Enerzijds kan je juwelen maken speciaal op bestelling voor een klant. Anderzijds kan je juwelen ook in serie produceren. Een evolutie om in het oog te houden!
http://www.cooksongold.com/
http://www.webpronews.com/your-next-piece-of-jewelry-may-come-from-a-3d-printer-2012-09?utm_source=Technology_sidebar


ZAL HTC DE IPHONE5 VAN APPLE KUNNEN LATEN VERBANNEN?
Strijd rond patenten neemt vreemde vormen aan..


Apple vindt er blijkbaar plezier in om andere fabrikanten van mobiele toestellen te vervolgens wegens inbreuken op patenten. Tot nu toe heeft het (vooral dan in de VS) gelijk gekregen in een aantal processen. Maar het bedrijf uit Cupertino moet oppassen dat de hele affaire niet in zijn gezicht ontploft, want om zich te wapenen tegen die aanklachten, beginnen andere bedrijven nu ook met eigen processen rond patenten. Een heuse patentenoorlog dus, die openlijk en beschamend uitgevochten werd, waar hij vroeger rustig in achterkamertjes bedisseld werd en met een patentenruil meestal beslecht werd. Zo van "Ik vervolg jou niet voor mijn patent X, maar mag in ruil jouw patent Y gebruiken".

Het blijkt echter dat een van de partijen in deze patentenoorlog, HTC, wel eens heel sterke troeven op tafel zou kunnen leggen. Het vervolgt Apple namelijk voor twee patenten voor datatransmissie in draadloze toestellen. De juridische argumenten heen en weer kan je lezen bij WebProNews (1). Wij onthouden alvast dat, zelfs als HTC het proces winnen zou, dit niets oplost. Slag leveren met patenten is niet netjes, het gevecht zou moeten beslecht worden door de keuze van de gebruiker: het beste toestel wint!

Tussen haakjes: er blijkt nog een nieuwe speler het strijdtoneel betreden te hebben. Alibaba group, de grootste Chinese e-commerce veilingsite, noem het de Chinese eBay, is ook bezig een smartphone te maken, en heeft daarvoor zijn eigen Aliyun mobiele OS bedacht. Dat is op Linux gebaseerd, en zou het moeten opnemen tegen het Android OS van Google. Het beloven nog spannende tijden te worden! (2)(3)
http://www.webpronews.com/iphone-5-could-get-banned-thanks-to-htc-patents-2012-09
http://online.wsj.com/article_email/SB10000872396390444554704577640822514376852-lMyQjAxMTAyMDAwOTAwODk3Wj.html
http://www.zdnet.com/cn/alibabas-aliyun-os-hopes-to-be-android-of-china-7000003937/


GOOGLE CENSUREERT...
Geen The Pirate Bay domeinen in Google Iinstant en Autocomplete


Begeeft Google zich niet op een gevaarlijk pad, nu het zelf gaat censureren? Feit is dat Google altijd beweerd heeft dat het een neutraal doorgeefluik is. Er mag veel illegale content op het internet te vinden zijn, maar wanneer jij ernaar gaat zoeken, Google die content als resultaat geeft, dan is het jouw beslissing wat je met die content doet, of je die illegale films, muziek, software downloadt of niet, juist?

Die bewering doet Google zelf echter teniet. Sinds een tijdje blokkeert het al bepaalde suggesties in de Google Instant en Autocomplete - de functie die, wanneer jij in het zoekvakje begint te tikken, automatisch suggesties geeft van wat je mogelijk aan het zoeken kan zijn. Dat ging dan om termen zoals BitTorrent, uTorrent, Megaupload,  maar ook compleet legitieme zoekopdrachten zoals Ubuntu Torrent.

Nu voegt Google daar ook alle domeinen van The Pirate Bay eraan toe. Je zal die domeinen nog wel terugvinden bij de zoekresultaten, dus een volledige blokkade is het niet. Maar toch is het weer een precedent. Google mag dan al zeggen dat het daarmee online inbreuken op auteursrechten wil tegengaan, maar toch blijft het een vorm van censuur. Meer nog: dit zet de deur open naar een afkalving van het "neutrale doorgeefluik" principe van Google. En de vraag dringt zich op: waar zal Google de lijn trekken? Welke censuur vindt het verantwoord, en welke niet?

Meer lees je bij TheNextWeb en TorrentFreak.
http://thenextweb.com/google/2012/09/10/google-starts-censoring-the-pirate-bay-domains-google-instant-autocomplete
http://torrentfreak.com/google-adds-pirate-bay-domains-to-censorship-list-120910/


Reactie van lezer c.b.vanderwaal@gmail.com
"Patent op ronde hoeken": in de US noemen ze wat wij modelbescherming noemen ook patent, namelijk een Design Patent (zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Design_patent). Wat wij een patent (octrooi, brevet d'invention) noemen, ter bescherming van een technisch product of methode noemen de Amerikanen een Utility Patent (zie ook http://www.uspto.gov/patents/index.jsp). Je kunt dus in de US (design) patent krijgen op de vormgeving van producten (bijv. de genoemde "afgeronde hoeken") en op technische vindingen (namelijk utility patent). In Europa kun je alleen patent (wij kennen maar 1 soort patenten) krijgen op innovatieve technische producten/methoden.

GOOGLE AUTOCOMPLETE: EEN GEVAARLIJKE TOOL
Vrouw Duitse president klaagt Google aan

We komen nog even terug op de autocomplete van Google, uit het vorige artikel. Voor alle duidelijkheid: deze functie is gewoon een automatisch script, gebaseerd op de vele zoekopdrachten die reeds ingegeven werden en de resultaten die daarna aangeklikt werden. Er zit bij Google nergens een manneke dat die lijst opstelt, alles gebeurt automatisch. Google kan er wél bepaalde resultaten uit verwijderen, zoals je zoëven kon lezen.

Die autocomplete kan woorden bevatten die eigenlijk niet bepaald vleiend zijn voor sommige personen. Dat mocht de vrouw van de Duitse president Chrisitan Wulff, ondervinden. Over Bettina Wulff, de Duitse first lady, gingen op een bepaald moment geruchten rond, vooral in de schandaalpers, als zou zij in een vorig leven een escort dame geweest zijn. Wat de autocomplete van Google onthouden heeft - begin je in het zoekvak "Bettina Wulff" in te tikken, dan geeft Google als autocomplete suggestie "Bettina Wulff prostituierte" of "Bettina Wulff escort". Leuk is anders, en de dame heeft besloten een klacht in te dienen, omdat Google haar goede naam onteerd heeft, en haar reputatie vernietigd.

Uiteraard beweert Google niet dat de dame een escort dame was. De mensen, die deze woorden in deze combinatie op Google opgezocht hebben zijn degenen die hievoor schuldig zijn. Maar dit verhaal toont het gevaar aan van het manueel ingrijpen van Google in de autocomplete: als het ervoor kan zorgen dat bepaalde woorden zoals bittorrent of PirateBay niet meer in de autocomplete staan, dan kan de dame eisen dat ook deze voor haar onflatterende woordencombinatie niet in autocomplete komt. Wie A zegt, moet B zeggen, niet?
http://www.webpronews.com/google-in-trouble-again-over-autocomplete-2012-09


GODADDY ONDERUIT, MILJOENEN SITES ONDERUIT
Of de kwetsbaarheid van het internet


Ongelukjes kunnen gebeuren. Maar in een tijdperk waarin steeds meer van onze economie afhankelijk wordt van het internet, zou men toch mogen veronderstellen dat er voldoende maatregelen genomen worden om dat internet, of toch de basisstructuur ervan, te beschermen.

Maar blijkbaar is dat verkeerd gedacht. Dat bleek maandagavond, toen plots miljoenen websites ontoegankelijk waren. De reden: problemen bij GoDaddy, een Amerikaans registrar en hosting bedrijf. Maar het erge van het probleem was dat niet alleen de websites die op de servers zelf van GoDaddy gehost staan, onderuit gingen, maar àlle domeinen die bij GoDaddy geregistreerd zijn. Want de nameservers en de DNS records van GoDaddy waren ook plat gegaan.

De oorzaak? Een hacker, die beweert tot de losvaste groep Anonymous te behoren, heeft de aanval geclaimd op Twitter. Of die bewering correct is, is voor ons moeilijk uit te maken; hij zegt in elk geval alleen te hebben gehandeld, niet uit naam van de Anonymous groep. GoDaddy heeft laten weten dat het probleem niet te wijten was aan externe oorzaken (hackers), maar door een reeks fouten bij henzelf. En het beklemtoonde dat de gegevens van de GoDaddy gebruikers echt niet in gevaar gebracht zijn.

Feit is wel dat, tijdens de periode dat de DNS server uitgevallen was, GoDaddy aan concurrent VeriSign gevraagd had om zijn DNS servers te hosten. Het gebeuren doet in elk geval geen goed aan de reputatie van GoDaddy. Dat staat wel bekend voor zijn goedkope domeinnaam en hosting, maar wat heb je aan goedkoop, als je voor een klein beetje meer geld kan werken met een betrouwbaar bedrijf?
--
Meer over de crash bij Wired, Techcrunch, Mashable.
http://mashable.com/2012/09/10/godaddy-down/
http://techcrunch.com/2012/09/10/godaddy-outage-takes-down-millions-of-sites/
http://www.wired.com/wiredenterprise/2012/09/godaddy-moves-to-verisign/


DE APPLE VS. SAMNSUNG STRIJD: EEN REACTIE VAN GOOGLE
"Wij waren niet agressief genoeg"

Voor het eerst na de uitspraak van een Amerikaans rechter in de patentenstrijd tussen Apple en Samsung (waarbij Apple in het gelijk gesteld werd), heeft een woordvoerder van Google gereageerd. Het gaat met name om de Vice President for Corporate Development, David Lawee. En hij noemde de uitspraak een "wake-up call".

Met andere woorden: bij Google zijn ze wakker geschoten. Daar geloofden ze voorheen niet in de waarde van patenten, en ze bouwden zelf niet aan een groot portefeuille patenten die, zelfs al werden ze niet via de rechter afgedwongen, dan toch als pasmunt gebruikt konden worden bij onderhandelingen in achterafkamertjes.

Eén uitspraak van Lawee willen wij u echter niet onthouden. "Wij geloofden niet dat 'afgeronde hoeken' patenteerbaar waren". En daarmee legt hij de vinger op de wonde. Patenten op échte uitvindingen is één ding, een patent op een zakelijk idee zoals de one-click van Amazon, of de afgeronde hoeken van Apple is een ander ding.

In elk geval: Google heeft zijn lesje geleerd. En het gaat nu, net als alle andere bedrijven, agressief patenten aanvragen en opkopen, om zich in te graven in deze stellingenoorlog...

Het gesprek kan je bekijken bij Ars Technica (waar ook de 140 commentaren de moeite om lezen zijn) en bij Business Insider.
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/09/google-vp-says-apple-v-samsung-verdict-was-a-wake-up-call/?comments=1#comments-bar
http://www.businessinsider.com/google-on-patents-2012-9?op=1

===> Reactie van lezer c.b.vanderwaal@gmail.com
"Patent op ronde hoeken": in de US noemen ze wat wij modelbescherming noemen ook patent, namelijk een Design Patent (zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Design_patent). Wat wij een patent (octrooi, brevet d'invention) noemen, ter bescherming van een technisch product of methode noemen de Amerikanen een Utility Patent (zie ook http://www.uspto.gov/patents/index.jsp). Je kunt dus in de US (design) patent krijgen op de vormgeving van producten (bijv. de genoemde "afgeronde hoeken") en op technische vindingen (namelijk utility patent). In Europa kun je alleen patent (wij kennen maar 1 soort patenten) krijgen op innovatieve technische producten/methoden.


GOOGLE LANCEERT EEN OPEN CURSUSMAKER
En tonnen nieuwe foto's aan mappen toegevoegd


Waar je na het vorige bericht zou kunnen besluiten dat Google zijn bekende motto "don't be evil" aan het verraden is, en mee gaat spelen met de rest van de industrie, als het op patenten aan komt, is dit dan weer een positief bericht.

Google heeft namelijk een open source tool uitgebracht waarmee men via het web cursussen kan maken. Met andere woorden: universiteiten, scholen, kunnen op een heel simpele site lesmateriaal online zetten, de betrokkenheid van de leerlingen met het materiaal nagaan (via analyse van het webverkeer en peilingen), de werking van het pakket evalueren.

De tool is eigenlijk een zijproduct van een rondreis die Google maakte met een groep, "Power searching with Google", waarbij de groep rondtrok in scholen om studenten de fijne kneepjes te leren van het zoeken via Google. In de open cursus worden de verschillende Google tools verwerkt, zoals de Hangouts On Air uit Google+. En het lijkt ons veel interessanter dat scholen hierin geld investeren, dan dat zij kindertjes gaan verplichten om iPads te kopen... Bij TechCrunch vind je een filmpje dat Course Builder voorstelt.

Een tweede bericht uit de Google stal betreft de Google Maps: er werden vele erg nauwkeurige satelliet- en luchbeelden toegevoegd aan Google Maps en Google Earth. Ook beelden genomen op 45 graden, zodat je als het ware naar boven kan kijken op Google Maps. En dat is dan weer een bericht dat de ene positief en de ander negatief zal vinden, want niet iedereen is gewonnen voor het feit dat Google via deze satellietbeelden als het ware iedereen in jouw achtertuin laat binnenkijken... Enkele voorbeelden van de beelden, plus een uitvoerige lijst van de verbeteringen, bij WebProNews (3)
https://code.google.com/p/course-builder/
http://techcrunch.com/2012/09/11/google-launches-open-course-builder/
http://www.webpronews.com/google-maps-gets-a-ton-of-new-high-res-imagery-2012-09


BEWAAR JE GMAIL BIJLAGEN IN MICROSOFT SKYDRIVE
En opening van de Windows store.

Gmail heeft veel handige webruimte, maar Hotmail heeft het voordeel dat het gekoppeld is aan Microsoft's Live Skydrive, wat het dan weer heel gemakkelijk maakt om te werken met de Office Web Apps, als je bijvoorbeeld geen fan bent van Google Docs. Nu kan je beide werelden combineren, dankzij een samenwerking die Microsoft aangegaan is met Attachments.me.

Want voortaan kan je, na installatie van de Attachments.me plugin voor de Crhome of Firefox browser, je bijlagen uit je Gmail account automatisch bewaren naar Skydrive. Wat speciaal handig is, is dat je hiervoor regels kan aanmaken, om enkel bijlagen van bepaalde personen in een bepaalde map kan bewaren, zoals: telkens Janneke mij een bijlage stuurt, bewaar het in de "bestanden van Janneke" map op Skydrive. Meer uitleg hierover bij TechCrunch (1)

Wij hebben trouwens nog een tweede bericht uit de Microsoft wereld voor jou: de Windows Store staat nu open voor alle ontwikkelaars. De lanceringsdatum van Windows 8 nadert met rasse schreden, en een van de nieuwigheden daarbij is dat er ook een Windows Store komt, waar je allerlei apps zal kunnen vinden. Jawel, dat heeft Microsoft uiteraard afgekeken van Apple. Maar gelukkig heeft Apple daarvoor geen patent aangevraagd of toegekend gekregen... Welnu, deze Windows Store stond tot nu toe enkel open voor een select groepje ontwikkelaars, maar werd nu dus officieel voor "open" verklaard voor iedereen. Elke ontwikkelaar die een Windows 8 heeft, kan die voorleggen aan Microsoft. Ontwikkelaars die al lid zijn van het Microsoft Developer Network, krijgen één jaar lang een gratis Windows Store developer account. Studenten die willen leren programmeren voor Windows 8, kunnen zich aanmelden voor een gratis account bij DreamSpark. Wie nog geen developer account had, kan zich alsnog aanmelden. Het kost $49 voor een particulier, en $99 voor een bedrijf.De adressen vind je in het artikel bij WebPronews (2-
http://techcrunch.com/2012/09/10/microsoft-partners-with-attachments-me-to-let-gmail-users-save-their-files-to-skydrive/
http://www.webpronews.com/windows-store-now-open-for-all-developers-2012-09


JA, ER IS EEN NIEUWE IPHONE
Maar de nieuwe iTunes is belangrijker

Je kon er niet omheen kijken - Twitter had het over niets anders. Woensdagavond hield Apple zijn groot evenement, waarop verschillende nieuwe zaken voorgesteld zouden worden. Maar in tegenstelling tot vroeger had Apple dit keer de lekken niet in de hand, en was op voorhand zo goed als alles al geweten over het belangrijkste dat die dag voorgesteld zou worden -de iPhone 5- en hoe die er uit zou zien.

En de lekken bleken het bij het rechte eind te hebben. Dunner, en met een meer uitgerekt scherm, zodat er één rij icoontjes meer op kan. Lichter ook, met een nieuwe A6 chip. De veel besproken nieuwe connector, die alle gebruikers zal dwingen nieuwe accessoires te kopen. Nieuwe koptelefoons ook, die toch wel uitzonderlijk van vorm zijn. Nieuwe ingebouwde apps, en nieuwe landkaarten - de samenwerking met Google was stopgezet, weet je nog, en voor de kaarten wordt nu beroep gedaan op o.a. TomTom.

De nieuwe iPhone5 zal welde nieuwe generaties draadloze verbinding ondersteunen zoals LTE, maar die is in ons land nog niet zoveel beschikbaar, in de VS al wel. Wat ontbreekt is een NFC (near field communication) chip, de technologie waarop door andere smartphone makers zwaar ingezet wordt om contactloze betalingen in winkels mogelijk te maken. In een interview met CNet geeft Apple een verklaring: het gaat voor zijn eigen digitale portemonnee, de Passbook. (1)

Kortom, de nieuwe iPHone5 ziet er mooi uit. En Apple-fans kennende, zullen zij hem wel allemaal kopen. Van mij mogen ze...

Wat mij persoonlijk veel meer interesseert is de nieuwe iTunes die aangekondigd werd. Iedereen, zelfs de ergste Apple-fanboy zal beamen dat de huidige versie log is, veel te zwaar, te traag reageert. Hij bevat dan ook zoveel (boeken, films, muziek, apps), en hij moet al die dingen op jouw computer in het oog houden en beheren. Apple belooft dat de nieuwe versie veel slanker zal zijn, met de nadruk op de iCloud. Hoe dat juist zit, daarop hebben wij momenteel nog geen zicht, want de nieuwe iTunes komt pas in oktober uit.

Een volledig overzicht van de nieuwigheden vind je op de website van Apple (2) waar je ook de nieuwe iPod en iPod nano kan bewonderen. The Verge maakte en vergelijking tussen iPhone5, galaxy SII, Lumia 920, Galaxy NotII, HTC OneX, Galaxy Nexus (3)
http://news.cnet.com/8301-13579_3-57511682-37/no-nfc-for-you-iphone-5-heres-apples-explanation/
http://www.apple.com/benl/iphone/features/
http://www.theverge.com/products/compare/6116/5807/6082/6024/5236/3604/

 

OPGELET MET PHISHING MAIL VAN BPO-DE POST
Browser vangt waarschuwing goed op!


De booswichten worden steeds slimmer. In het verleden was het nog redelijk gemakkelijk om een phishing of malware mail te herkennen, omdat de booswichten geen Nederlands kenden. De mail die zogenaamd afkomstig was van je bank, Paypal of Mastercard, was opgesteld in een abominabel Nederlands, vol taalfouten.

Maar ondertussen zijn de makers van de mails dus bijles taal gaan volgen. Dat mag blijken uit een mail die vanmorgen in onze mailbox binnenviel, opgesteld in een perfect Nederlands. De inhoud is als volgt:


Geachte klant,
Bank van De Post (BPO.BE) spendeert veel aandacht en zorg aan de beveiliging en integriteit van al onze bankrekeningen.
Graag vragen wij u dan ook aandacht voor het volgende. Afgelopen jaar is de Bank van De Post, samen met veel andere Belgium banken, doelwit geworden van grootschalig internetfraude. Daarom zijn wij afgelopen maanden een grootschalig project gestart om dit te bestrijden.
Alle online bankrekeningen dienen te worden gekoppeld aan nieuw ontwikkeld beveiligingssysteem, waarmee verdachte bewegingen en ontwikkelingen op uw online bankrekening sneller worden getraceerd en opgelost.
Er is geconstateerd dat uw online Bank van De Post (BPO) rekening nog niet voorzien is van het nieuwe beveiligingssysteem. Wij vragen u dan ook enkele minuten van uw tijd om deze update compleet te maken, om zo de beveiliging te voltooien.
Gebruikt u onderstaande link: http://www.irbns.com/_vt/bijtewerken/
Wanneer het gehele proces gereed is zal u weer als vanouds gebruik kunnen maken van het online bankieren via Bank van De Post (BPO).
Wij willen u alvast bedanken voor uw medewerking.
Hoogachtend,
Bank van De Post (BPO) ONLINE
Copyright (c) 2012, Bank van De Post (BPO) BELGIUM. Alle rechten voorbehouden

Niets op aan te merken, op die tekst. Wat wel verdacht is, is dat de mail niet persoonlijk geadresseerd is, maar wel aan "accountupdates@bpo.post.be". Dat moet al meteen een belletje laten rinkelen. Maar voor de rest ziet de mail er volkomen legitiem uit. Dus als experiment toch even de link aangeklikt, en ja hoor, onze browser waarschuwde ons meteen dat het webadres "unsafe" is. Toch nog even onze nieuwsgierigheid bevredigend, gingen we toch naar de site in kwestie kijken. Die is een perfecte kopie van een inlogscherm van BPO-Bank van de post. Alleen, wanneer je de cursor over de verschillende rubrieken beweegt, zal je bemerken dat die links niet aanklikbaar zijn. Dit is dus gewoon een afbeelding, geen webcode. Wat wél echt is, is het invulformulier - en dat is natuurlijk de bedoeling: dat jij jouw gegevens intikt, zodat de booswichten die kunnen gebruiken om jouw rekening te plunderen.

Er staat wel heel slim een afbeelding van het kleine toestelletje, dat je gewoonlijk moet gebruiken in de twee-teken authenticatieprocedure (iets wat je hebt, je kaart, en iets wat je weet, je pincode), maar voor de rest moet je dit niet gebruiken bij het aanmelden.

Uiteraard hebben wij het venstertje terug gewoon gesloten. Maar het bewijst dat de boeven steeds slimmer zijn - en dat jij dus steeds meer op je hoede moet zijn!
http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_fccu_nl.phpNIEUWE AUDIOSTANDAARD: OPUS
Ideaal voor zowel muziek als spraak

Er bestaan verschillende audioformaten, met of zonder DRM (digital rights management of kopieerbescherming), open source of fabriekseigen,... Sommige daarvan zijn bijzonder goed geschikt voor het weergeven van het gesproken woord, andere dan weer voor het weergeven van muziek.

Nu is er een nieuw formaat, Opus. Die werd deze week door de industriële organisatie IETF uitgeroepen tot standaard (RFC6716). Opus zou, zo lees je bij Ars Technica, een formaat zijn "one size fits all", met andere woorden dat het formaat zowel voor muziek als voice geschikt is.

De codec was hoofdzakelijk ontwikkeld door Mozilla en Xiph.org, maar ook Skype/Microsoft en Broadcom hebben meegewerkt aan de totstandkoming ervan. Het bijzondere is dat de codec wisselt tussen de algoritmes die nodig zijn voor muziek en voor voice, naargelang de bandbreedte die beschikbaar is.

Verder zou dit Opus formaat ook gebruikt gaan worden in WebRTC (Web Real Time Communication), dat een standaard is die moet vastleggen hoe browsers toegang krijgen tot de webcam en de microfoon, om audio en videostreams te maken; het uiteindelijke doel daarbij is dat er apps gemaakt worden om audio en videogesprekken te voeren, zonder dat men enige plugin nodig heft of extra software. En omdat Opus rechtenvrij is, zou het ideaal zijn om in deze standaard opgenomen te worden.

Misschien wat technische prietpraat, maar zo blijf je toch ook op de hoogte van ontwikkelingen die eraan komen... Techneuten vinden meer info bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/gadgets/2012/09/newly-standardized-opus-audio-codec-fills-every-role-from-online-chat-to-music/
http://tools.ietf.org/html/rfc6716Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 


 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!AUTOMATISERING IN HET ONDERWIJS
(Gastauteur Alexander van der Plaats]

In de afgelopen jaren heeft IT in het onderwijs een vlucht genomen. Dit heeft niet alleen betrekking tot de administratie en uitvoering binnen het onderwijs. Ook lespakketten worden steeds vaker digitaal aangeboden aan de leerlingen. Uit onderzoek van SLO blijk dat het afgelopen jaar het gebruik van digitale leermiddelen sterk is toegenomen.

De digitalisering van het onderwijs stelt instellingen voor een keuze: Moet de school een gestandaardiseerde IT-voorziening gaan aanbieden waarin elke leerling keuze heeft uit een beperkt aantal apparaten? Of moeten de scholen een open aanpak hanteren en die keuze laten aan de leraren en leerlingen zelf?

Jan Stedehouder, BYOD expert en schrijver van het boek Bring Your Own Device neemt hier een duidelijke stelling in: “Mijns inziens is het niet aan onderwijsinstellingen om één of meerdere devices tot de facto standaard uit te roepen en daar hun onderwijsprogramma op af te stemmen. Het lijkt mij verstandiger een onderwijs progamma in te richten met ruimte voor tijd-, plaats- en apparaatonafhankelijk leren.”  Deze open aanpak van BYOD geeft onderwijsinstellingen de kans om zich te blijven ontwikkelen binnen de digitalisering van het onderwijs. “Wanneer je geen devices of applicaties uitsluit, ben je als onderwijsinstelling klaar voor welke technologie er ook op je afkomt, welk device, applicatie of dienst de leerling maar ook wenst te gebruiken. Dan pas heb je pas echt een ‘bring your own device’-beleid voor het onderwijs,” aldus Stedehouder.

Met een open aanpak van BYOD komen er ook nieuwe uitdagingen voor de IT-beheerder op scholen om de hoek kijken, want hoe houd je controle over een groeiend aantal apparaten in de portfolio waarop ook een groeiend aantal applicaties zullen worden geplaatst voor de invulling van de lessen? Scholen zijn nu al gedwongen om krachtige beveiligingsregels te hanteren met het oog op de doelgroep die de apparatuur gebruikt, zeker als het gaat om de internettoegang. Scholen moeten goed nadenken over de manier waarop zij deze toegang kunnen uitbreiden naar de nieuwe lesmaterialen en apparaten en hoe ze deze toegang het beste kunnen beheren en bewaken. Daarnaast moeten scholen hun computers en toepassingen bijwerken met de laatste updates en patches, het overzicht op de softwarelicenties houden en hun systemen beveiligen. Er zijn verschillende manieren om een antwoord op deze problemen te bieden.

Alle hardware en software zal moeten worden ondersteund en beheerd wat de werkdruk van de IT-verantwoordelijken flink zal verhogen. Dit terwijl er niet meer budget beschikbaar wordt gesteld om meer personeel aan te nemen. Een logische oplossing is dan ook om zo veel mogelijk IT-beheertaken te automatiseren.  Als er een systeem geïmplementeerd wordt dat automatisch zorg draagt voor veel voorkomende beheertaken, zoals het installeren van patches en updates, zal het IT-personeel minder tijd kwijt zijn en hoeven docenten niet steeds handmatig in te grijpen. Op deze manier kan het IT-team zich concentreren op activiteiten en projecten die voor toegevoegde waarde zorgen, zoals een snellere probleemoplossing en extra kostenbesparingen.

Deze aanpak is geschikt voor scholen die zelf de controle over hun toepassingen en netwerken willen behouden, of in situaties waarin de benodigde toepassing niet beschikbaar is “as-a-service”. Scholen kunnen ook een hybride model overwegen, waarin sommige applicaties worden afgenomen via een cloud-aanbieder en het IT-beheer op de school wordt geautomatiseerd. Deze oplossing zal uitkomst bieden aan scholen die over een beperkt IT-staf beschikken.

Scholen moeten nu nadenken over de manier waarop zij de digitalisering van het onderwijs gestalte zullen geven en scholieren toegang zullen bieden tot het grotere aanbod van IT-middelen dat hiervoor vereist zal zijn. Alvast een fijne start van het nieuwe schooljaar toegewenst.

[Alexander van der Plaats, Marketing Manager Dell KACE Western Europe Region ] 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** WordPress.com Features Get Faster For Bloggers
http://www.webpronews.com/wordpress-com-features-get-faster-for-bloggers-2012-08

*** Deloitte maakt Technology Fast50- en Rising Star-nominaties bekend
8 Belgische bedrijven genomineerd voor snelst groeiende technologiebedrijf in de Benelux
http://www.fast50.be/

*** Hydraq (Aurora)-aanvallen geen geïsoleerd incident - info van Symantec
http://www.symantec.com/connect/blogs/elderwood-project
Infografiek:
http://www.symantec.com/connect/blogs/elderwood-project-infographic

*** Symantec en VMware steken tandje bij voor virtualisatie en cloud computing
http://www.symantec.com/about/news/release/article.jsp?prid=20120827_01

*** Gopress, de online kiosk van de Belgische mediahuizen Concentra Uitgeversmaatschappij, Corelio Publishing, De Persgroep Publishing, De Vlijt, Editions de l’Avenir, IPM, Mediafin, Rossel en Roularta Media Group, lanceert op smartphone en tablet.  Naast een ruimer aanbod kranten en magazines, werkt Gopress dit schooljaar ook samen met Kranten in de Klas.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=26929&language=NL

*** Met iSWAP zijn Mobistar-klanten klaar voor de komst van de iPhone 5
Het is nog enkele weken wachten tot de iPhone 5 bij Mobistar in de rekken ligt. Maar tot die tijd kunnen geïnteresseerde klanten al naar Mobistar gaan om er hun gratis nanosimkaart af te halen en om er zeker van te zijn dat ze als één van de eersten de nieuwe iPhone hebben zodra die in België gelanceerd is.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=26908&language=NL

*** Kinepolis kondigt aan haar bioscooptickets te zullen afleveren via Passbook, de portefeuille-app van Apple die op 19 september gelanceerd wordt. Passbook maakt deel uit van iOS6, de nieuwe versie van Apple's mobiele operating systeem. Apple iPhone-gebruikers in België, Frankrijk en Spanje kunnen Passbook al vanaf het lanceringsmoment gebruiken voor een bezoek aan hun favoriete  Kinepolis-vestiging.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=26912&language=NLmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGENTLY MOVING - UNIFORM MOTION

[pop/singer songwriter] Een zachte gitaar, harmonische samenzang met een tedere mannenstem. Zet deze song op, en smelt weg. En download die song, verdorie!
http://www.jamendo.com/en/track/936004/gently-moving
http://www.jamendo.com/en/artist/378502/uniform-motion
http://www.uniformmotion.net


TRACING ARCS - MY LITTLE GIRL
[Jazz] Uit het verzamelalbum Jazz Friends een heel sensuele song, volgens de beste jazz tradities, gebracht door een warme vrouwenstem. Op het album nog veel meer jazz. En hebben we al verteld dat het gratis te downloaden is?
http://www.jamendo.com/en/list/a104645/jazz-friends-2012
http://www.jamendo.com/en/track/952617/my-little-girl-by-tracing-arcs


PODCAST: MOSSELEN OM HALF TWEE
Hou je van humor? Dan hebben wij voor jou deze week twee steengoede podcasts. Om te beginnen Mosselen om half twee, met de Vlaamse stand-up Comedian Xander De Rycke & friends. Deze week heeft hij o.a. een gesprek met een vissenoppasser in de Zoo van Antwerpen...
http://mosselen0130.libsyn.com/rss
http://www.mosselen0130.be/site/


PODCAST: DAT WAS DE WEEK DAN
Nog een Nederlandstalige podcast: ditmaal van comedy artiest Nigel Williams en van journalist Lieven Bax. Te beluisteren via Soundcloud.
http://soundcloud.com/user4892164/tracks
http://nigelwilliams.libsyn.com/rss


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DANSENDE HAGEDIS

Deze keer een hoorspel uit Indonesië, over een jongen die opgevoed wordt door zijn verzorgster, Yaya. Zijn vader wil immers niet gestoord worden, want hij schrijft een boek. Een hoorspel met een bijzondere sfeer, en heel rijk van klank.
Regie is van Marlies Cordia, en het verhaal is van Susan Glimmerveen.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/09/10/de-dansende-hagedis/


Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Het is niet omdat je de feiten negeert, dat zij ophouden te bestaan.
- onbekend- 
 
oor logo
De nieuwe oogst


VERKORTE URL BUNDELS 1: FUR.LY

Url verkorters kennen we dus allemaal - zij worden o.a. gebruikt in Twitter om webadressen te verkorten, zodat je nog karakters over hebt van de 140 tekens die je ocharme beschoren zijn. Maar je kan ze ook gebruiken buiten Twitter uiteraard, om een url bijvoorbeeld via mail door te geven.
De laatste tijd zijn er ook URL verkorters waarbij je meerdere webadressen tot één verkorte url kan samensmelten. Bovendien heb je de mogelijkheid om die verkorte url nog aan te passen, en een passende naam te geven. Registratie is niet verplicht, maar wanneer je niet geregistreed bent, moet je eerst een Captcha invullen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/furly-multiple-url-shortener/
http://fur.ly/


VERKORTE URL BUNDELS 2: BRIDGEURL
Waar Fur.ly een erg gepolijst uiterlijk heeft, is BridgeURL, dat een van de pioniers was op dit gebied, iets meer rudimentair. Maar het doet wat het moet doen: webadressen verkorten.
Het grote voordeel van deze dienst is bovendien dat je één groot tekst invulvak kan gebruiken om alle adressen in te stoppen. Daardoor kan je bijvoorbeeld adressen invullen in je Notepad, en dan met één klik alle adressen kopiëren naar BridgeURL.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/shorten-multiple-weblinks-bridgeurl/
http://bridgeurl.com/


VERKORTE URL BUNDELS 3: KRUNCHD
Ook deze dienst laat je toe om verschillende url's tegelijk te verkorten; bovendien kan je de verkorte naam aanpassen. Deze dienst biedt als extra's wat statistieken: je kan zien hoeveel views jouw "krunch" heeft.
Taal: ENG
http://krunchd.com/
http://www.makeuseof.com/dir/krunch-squeeze-multiple-urls-single-shortened-url/


SELECT THE DATE: ONLINE AFSPREKEN

Het is vaak zo moeilijk om met een grote groep mensen een datum af te spreken voor een uitje. Dan kan het web helpen, met name deze webdienst: je maakt een evenement aan, en kan tot 50 mensen uitnodigen. Elk van hen kan dan datum en tijd voorstellen die hem/haar het beste uitkomt. Anderen kunnen dan stemmen of dat tijdstip hen aanstaat, en uiteindelijk kiest degene die het evenement voorgesteld had, de definitieve datum.
[Taal: ENG]
https://www.selectthedate.com/


SUMMER: MEER WETEN OVER MENSEN
Wij hebben besloten om in deze rubriek niet alleen websites te vermelden, maar ook tools die je in de browser gebruiken kan. Browser extensies bijvoorbeeld, en ook webapps.
Om te beginnen deze "Summer", een extensie voor de Chrome browser. Na installatie ervan, kan je de naam van een persoon in een artikel selecteren, en de extensie zal je verschillende andere artikels voorstellen waar je meer kan lezen over deze persoon.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/find-people-read-news-chrome-extension/
http://www.getsummer.com/


CHROME TO PHONE: NAAR JE ANDROID ZENDEN
Dit is een extensie voor de Chrome browser, die samenwerkt met een Android app (die je dus ook moet downloaden). Beiden zorgen zij voor een heel knappe functie: na installatie kan je snel webpagina's, kaarten, video's, telefoonnummers vanuit de Chrome browser op jouw computer doorsturen naar je smartphone (Android 2.2 of hoger).
Bij MakeUseOf vind je een uitleg hoe je tewerk moet gaan.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/googles-chrome-phone-send-web-pages-maps-android/
https://chrome.google.com/webstore/detail/oadboiipflhobonjjffjbfekfjcgkhco
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.chrometophone&hl=en


SPRINGWISE: CREATIEVE IDEEËN

Deze website is gewijd aan het ondernemerschap. Je vindt er niet meteen informatie over de administratieve verplichtingen, wel ideeën die ergens ter wereld bestaan, en die jij misschien wel zou kunnen toepassen in jouw land...
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/ignite-spark-innovative-ideas-creative-inspirations-websites/
http://www.springwise.com/


MORE INSPIRATION: INNOVATIES
Een simpele site, maar heel interessant om te volgen. Zij speurt namelijk het internet af naar innovatieve ontdekkingen en evoluties. Dat kan je inspiratie geven om zelf verder te bouwen op bepaalde ideeetjes!
[Taal: ENG]
http://www.moreinspiration.com/
http://www.makeuseof.com/tag/ignite-spark-innovative-ideas-creative-inspirations-websites/


PLOT SCENARIO GENERATOR
Een intrigerend idee: kan een automatisch werkende tool een auteur helpen wanneer hij met een writers' block zit? Misschien wel - het is in elk geval wat deze site probeert te doen. Het geeft je een evenement dat het begin is van het verhaal, en een bijkomend conflict, dat je verder kan ontwikkelen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/ignite-spark-innovative-ideas-creative-inspirations-websites/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MAKROSHOP
Voortaan kan je ook online bestellen bij de groothandel Makro. Wat natuurlijk helpt om de ster-aanbiedingen meteen in de wacht te slepen! Bovendien wordt bij de online shop de barrière (een Makro-kaart hebben) geslecht...
[Taal: NL]
http://www.makroshop.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPEEL NIET MET VUUR
Deze site draait rond brandpreventie, en verdient nu speciaal uw aandacht, omdat binnenkort weer de 14-daagse van de Veiligheid gehouden wordt. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de hulpmiddelen die levens kunnen redden bij een brand.
[Taal: NL]
http://www.speelnietmetvuur.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONVERSNEDEN
Een blog voor de Whisky liefhebber. De blogger in kwestie heeft het tot zijn taak gesteld om alle whisky's die hij in handen kan krijgen, te bespreken. En dat is een lijstje met ongelooflijk veel merken!
[Taal: NL]
http://onversneden.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ONE MINUTE WONDER
Een reeks filmpjes, waarin succesvolle ondernemers, mensen die iets uitzonderlijks gepresteerd hebben, in 1 minuut hun verhaal vertellen. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://oneminutewonder.tv/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CG SOCIETY

Deze website is de thuisplek van de Society of Digital Artists, waar digitale artiesten zich dus thuis voelen. Je vindt er natuurlijk heel veel uitleg over technieken, maar het mooiste zijn natuurlijk de kunstwerken die je er bewonderen kan. Voor de geeks: bij de meeste kunstwerken staat ook uitgelegd met welke tools zij gemaakt zijn.
[Taal: ENG]
http://forums.cgsociety.org/forumdisplay.php?f=3


VRIJDAG MULTIMEDIA: FUNNY OR DIE
Op zoek naar even wat verstrooiing, en wat (soms platvloerse)? Deze site met zijn onuitputtelijke voorraad komische filmpjes is de juiste plek vor jou!
[Taal: ENG]
http://www.funnyordie.com/videosBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Google komt met nieuwe YouTube app voor de iPhone en iPod
http://www.belgiancowboys.be/video/2187
- Apple lanceert de iPhone 5
http://www.belgiancowboys.be/apple/2188


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- De nieuwe iPhone is 'fantastisch', maar 'mist de wow-factor'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3315927/2012/09/13/De-nieuwe-iPhone-is-fantastisch-maar-mist-de-wow-factor.dhtml
- GeenStijl moet links naar naaktfoto's Britt Dekker verwijderen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3315185/2012/09/12/GeenStijl-moet-links-naar-naaktfoto-s-Britt-Dekker-verwijderen.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Nieuwe Apple iPod Nano en iPod Touch
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20229-nieuwe-apple-ipod-nano-en-touch
- Photo! Editor. Alle foto-tools die je nodig hebt.
http://www.fan.tv/digitaal/software/20228-photoi-editor-alle-foto-tools-die-je-nodig-hebt
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Voor elke gebruiker een 3D-projector van Epson
Epson lanceert drie nieuwe projectorreeksen, elk uitgerust met 3D-technologie en HD-beeldkwaliteit.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6886
- IFA 2012: Tablets fotospecial   
Tablets à volonté op de IFA. Een overzicht van de belangrijkste tablets die de volgende weken en maanden hun weg zullen vinden naar de winkelrekken. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6868

 
 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- S2 Media, een schip op drift?
http://www.digimedia.be/News/nl/12642/s2-media-een-schip-op-drift.html
- Een nieuwe realisatie van Desk02
http://www.digimedia.be/News/nl/12640/een-nieuwe-realisatie-van-desk02.html
   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Beste Android apps: Endomondo – sports tracker
http://computertaal.info/2012/09/12/beste-android-apps-endomondo-sports-tracker/
- Beste Android app: Epistle
http://computertaal.info/2012/09/13/beste-android-app-epistle/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wii U op 30 november in Nederland en België te koop
http://tweakers.net/nieuws/84362/wii-u-op-30-november-in-nederland-en-belgie-te-koop.html
- Onzichtbare qr-codes moeten valsmunterij bemoeilijken
http://tweakers.net/nieuws/84366/onzichtbare-qr-codes-moeten-valsmunterij-bemoeilijken.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Onzichtbare qr-codes moeten valsmunterij bemoeilijken
http://tweakers.net/nieuws/84366/onzichtbare-qr-codes-moeten-valsmunterij-bemoeilijken.html
- GeenStijl gaat in beroep tegen uitspraak Playboy-hyperlinks
http://tweakers.net/nieuws/84358/geenstijl-gaat-in-beroep-tegen-uitspraak-playboy-hyperlinks.html

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Unboxing Xperia Tipo
http://www.themobilerevolution.be/2012/09/unboxing-xperia-tipo/
- 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
ANDROID ICE CREAM SANDWICH: PRIVATE BROWSING
Een heel interessante functie die deze versie van het Android OS meegekregen heeft, is dat je nu "private" tabs kan aanmaken in je browser, die net zo werken als de Private Browing methode in Firefox, of de Incognito in Chrome. Let er wel op dat dit jou niet helemaal anoniem maakt, zoals de software zelf waarschuwt.
Let wel, dit werkt alleen in de Chrome browser voor Android; je moet de Menu toets aanklikken (de 3 puntjes onderaan), en dan settings kiezen. Vervolgens kies je de optie New Incognito Tab.
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/


ANDROID ICE CREAM SANDWICH TIP: JE PHONE UNLOCKEN
Een moment van zinsverbijstering, en je bent je PIN, je paswoord, of je patroon vergeten om je phone te ontgrendelen? Geen paniek. Er is nog een manier die ICS je biedt vooraleer je toestel helemaal een onbruikbare baksteen wordt. Kan je je code niet meer herinneren, dan krijg je de optie om gewoon in je Google account in te loggen, om je phone te ontgrendelen. En hopelijk kan je je die nog herinneren!
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE VETSTE SOFTWARE: PHOTOSCAPE

WinNT 4.0 / 2000/XP/Vista / 7 - 17,5 MB - freeware
Een software om foto's te beheren en te bewerken. Met de software kan je foto's in een diashow bekijken, de foto's bewerken, in reeks (batch) bewerken, meerdere foto's op één pagina samensmelten, enz.
http://photoscape.org/ps/main/index.php
http://www.chip.de/downloads/Photoscape_31968029.html


DE VETSTE SOFTWARE: MCAFEE LABS STINGER
Windows 2000/ME/XP/2003/Server/Vista/7 - 9,5 MB - freeware
Deze freeware bevrijdt jouw pc van allerhande virussen en wormen wanneer hij al besmet is, en biedt bovendien ook een preventieve bescherming voor toekomstige virussen.
http://www.mcafee.com/us/downloads/free-tools/how-to-use-stinger.aspx
http://www.chip.de/downloads/McAfee-Labs-Stinger_13011160.html


DE VETSTE SOFTWARE: TEAMVIEWER
Windows all - 3,6 MB - freeware
Een prachtige, en gratis, software waarmee je een computer vanop afstand via het internet kan besturen. Tegelijk bevat de software ook een audio en videoconferentie functie.  (Taal: Engels)
http://www.chip.de/downloads/TeamViewer_25566883.html
http://www.teamviewer.com/nl/index.aspx


DE VETSTE SOFTWARE: WINAMP FULL
Win2000/XP/Vista/7 - 12,5 MB - adware
We hebben het al meer gehad over deze prachtige software om multimedia af te spelen; hij ondersteunt enorm veel codecs, en met deze nieuwe versie kan je ook je desktop bestanden synchroniseren met de Winamp App voor Android, je iTunes bibliotheek importeren, podcasts downloaden, enz
http://www.winamp.com/media-player/all
http://www.chip.de/downloads/Winamp-Full_13005714.html


DE VETSTE SOFTWARE: WINRAR
Win2000/XP/Vista/7 - shareware (40 dagen probeerversie, daarna 35 euro)
Deze software laat je bestanden inpakken tot gecomprimeerde bestanden, wat het gemakkelijk maakt om die door te sturen. En ja, online heb je tegenwoordig wel heel veel opslagruimte, maar het uploaden kan soms heel lang duren. En dan helpt het wel dat je bestanden kan comprimeren..
http://www.chip.de/bildergalerie/McDownloads-Die-leckersten-Tools-der-Welt-Galerie_57079216.html
http://www.rarsoft.com/


DE VETSTE TOOLS: MIRANDA IM PORTABLE

Windows 98/2000/ME/XP/Vista/7 - 2,4 MB - freeware
Miranda is een gratis multi-messenger, wat wil zeggen dat je hiermee kan chatten met vrienden in allerlei andere messenger platformen: ICQ, MSN, Faceook, Yahoo, AIM, IRC, Jabber...
http://portableapps.com/apps/internet/miranda_portable
http://www.chip.de/downloads/Miranda-IM-Portable_20732906.html


DE VETSTE SOFTWARE: ISO BUSTER
Windows 2000/XP/Vista/7 - 4,1 MB - shareware (40 dollar)
Een beschadigde cd? Deze software kan helpen. Hiermee kan je namelijk cd's, dvd's, blu-rays en hd-dvd's met een kras op nog lezen. Chip.de heeft een [Duitstalige] fotoreportage die alle functies uitlegt.
http://www.chip.de/downloads/IsoBuster_13002746.html
http://www.isobuster.com/


DE VETSTE SOFTWWARE: MESSENGER PLUS LIVE
WinXP/Vista/7 - 1,1 MB - freeware
MSN Messenger heeft nu verschillende erg handige functies bij gekregen. Zo kan je het chat-venster in een half-transparante modus zetten, en heb je een "boss" functie, waarmee je je chat-venster met één klik kan bedekken, wanner de baas eraan komt! Je kan je Messenger ook met een paswoord beschermen, krijgt diverse skins, enz.
http://www.msgplus.net/nl-NL/home


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: KNACK

Windows Phone - freeware
Met deze gratis app krijg je meteen toegang tot de artikels op de mobiele sites van knack.be, Knackweekend.be en Knackfocus.be
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/knack-be/bc3d9952-3628-4b97-9fb6-649021643e9c


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MUSH
Windows Phone (Xbox Live) - € 2,99
Ontdek dit bekroonde XBox Live-puzzelspel op je smartphone. Beïnvloed de stemming van karakter 'Mush' door je toestel te schudden, draaien en kantelen en ontdek de verschillende werelden en emoties.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/mush/236b43cd-a9ef-4b3c-8e1b-786125309b9e

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is niet de realiteit die van belang is, maar hoe je de dingen bekijkt.
- anonieme wijsheid -