netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
6/9/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het aatste woord


---

Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 765 van 1/9/2012Gegroet lezer,

Een beetje herfst buiten? Het deert ons  niet - meer nog: leve deze herfst, veel liever dan de hitte van 2 weken geleden, die elke actie onmogelijk maakte! Wat hebben wij op deze herfstdag  voor u in petto? Wel, een nummer boordevol erg uiteenlopend nieuws. Waar de meeste media de voorbije week schreven over de patentenstrijd tussen Samsung en Apple, hadden wij vooral aandacht voor een ander fenomeen: de manier waarop Twitter tracht de controle over het anarchistische medium Twitter terug naar zich toe te trekken. Tweets mogen enkel nog verpakt worden in de vorm die Twitter zelf bepaalt, alternatieve Twitter clients worden stilaan uitgeschakeld, het gebruik van de Twitter API wordt aan banden gelegd... Dit alles omdat Twitter moet gaan bewijzen dat het vele geld dat de investeerders erin stopten, niet weggesmeten is, en dat de dienst geld kan opbrengen. Velen verwijten Twitter dan ook dat het meer oog heeft voor de adverteerders, en de gebruikers in de kou laat staan...

Verder hebben wij een reeks over de Y Combinator demo, een beurs waar startende internetbedrijven hun idee kunnen voorleggen aan beleggers, in de hoop geld van hen los te krijgen. Het geeft u een idee van de trends op het internet - en crowdfunding is er alvast een van.

Kortom, weer een nummer boordevol nieuws en weetjes, software en tips. Laat het u tot nadenken en experimenteren aanzetten!

Bij leven en welzijn tot volgende week...

Hilde


Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.


APPLE VS. SAMSUNG: HET LAATSTE WOORD IS NOG NIET GEZEGD
Apple winnaar in VS. Apple én Samsung verliezer in Korea. De echte verliezer? De gebruiker


Verleden week vrijdag is dan het vonnis geveld in de zaak Apple vs. Samsung, waarbij Apple Samsung aankloeg omdat het zonder toestemming (of vergoeding) van Apple bepaalde technologieën gebruikt had waarvoor Apple een patent heeft; bij enkele andere dingen was de aanklacht iets vager - ging het niet zozeer om echte patenten, als wel om een vormgeving die Apple bedacht zou hebben, en door Samsung gekopieerd zou zijn. Het vonnis dat (door een volksjury) geveld werd, luidde dat Samsung inderdaad schuldig was aan het overtreden van patenten, en dat het een schadevergoeding moest betalen van maar liefst 1,04 miljard dollar.

Deze uitspraak roept heel wat emoties op, bij voor- en tegenstanders van Apple. Bij Tweakers.net bijvoorbeeld vind je hoog oplaaiende discussies, waarbij, kort samengevat, de teneur is dat Samsung misschien wel dingen van Apple "afgekeken" heeft, maar dat Apple zelf ook dingen afkeek van anderen, en ze tot een nieuw geheel maakte, overgoten met de heerlijke Apple-saus. (1) (2). Een stelling die ook verdedigd wordt in een YouTube filmpje (3).

Het is moeilijk om als gewone gebruiker een standpunt in deze zaak in te nemen. Jij en ik hebben de producten niet ontworpen, en jij en ik weten hoe moeilijk het is om origineel te zijn - je krijgt immers ideetjes van overal, die je in jouw product wil integreren, om het een perfect product te maken.

Maar toch mag bij deze hele hetze vermeld worden dat ook in Korea een gelijkaardig proces liep. En waar Apple, een Amerikaans bedrijf, bij een proces waarbij een volksjury bestaande uit Amerikaanse burgers, bijna voor het volle 100% gelijk kreeg, heeft een rechter in een proces in Korea zowel het Amerikaanse als het Koreaanse bedrijf een veeg uit de pan gegeven. Hij heeft namelijk zowel de verkoop van bepaalde Apple producten (iPad 1 en iPad 2) en de iPHone 3GS, iPHone 4, als van sommige Samsung producten (Galaxy S en SII, Galaxy Tab en Tab 10.1). Beide bedrijven moeten elkaar schadevergoedingen betalen: Apple moet 35.000 $ aan Samsung, en Samsung moet 22.000 $ aan Apple.(4)

Ondertussen lopen in verschillende andere landen ook nog processen tussen beide partijen. Hoe die aflopen, zal je in de volgende weken te weten komen. Maar mogen wij stellen dat degene die echt verloren heeft in dit proces, de gebruiker is? Deze processen kosten handenvol geld, dat ondertussen niet aan verdere Research & Development besteed werd. In plaats van, zoals in het verleden gewoonte was, patenten te ruilen of in licentie te geven, werd hier een duidelijk verbod op het gebruik van bepaalde technologieën door niet-Apple bedrijven opgelegd. En dat is toch wel jammer...

TechMeme zette nog verschillende artikels over deze zaak op een rij (5)
http://tweakers.net/nieuws/83959/jury-samsung-moet-apple-miljard-dollar-schadevergoeding-betalen.html
http://tweakers.net/nieuws/83972/jury-had-na-een-dag-schuldvraag-rond-in-apple-samsung-zaak.html
http://www.youtube.com/watch?v=wFeC25BM9E0&feature=youtu.be
http://www.ign.com/articles/2012/08/25/apple-samsung-verdict-is-in-in-south-korea
http://www.techmeme.com/120825/p19#a120825p19ONDERTUSSEN IN DOWNLOAD LAND...
Rechter bevestigt boete van 675.000$ voor 32 songs

We blijven nog even in de rechtszalen. Want Apple vs. Samsung mag in de voorbije weken alle aandacht naar zich toegetrokken hebben, er zijn nog andere zaken die je met de nodige aandacht (en wantrouwen) moet volgen.

Zoals de zaak van Joel Tenenbaum. Deze jongeman werd in 2007, toen hij nog student was, ervan beschuldigd dat hij muziek had gedownload en verder gedeeld met anderen. Hij werd veroordeeld tot het betalen van een boete van $675.000 - de schade die de platenmaatschappijen berekend hadden voor gemiste verkopen door zijn daad. In een eerste instantie werd daarna geoordeeld dat dit bedrag "overdreven" was, maar in een tweede hoger beroep werd dit bedrag nu dus bevestigd.

Wat wil zeggen dat de rechter 675.000 dollar boete voor het delen van 30 songs niet overdreven vindt, niet ongrondwettelijk. Toegegeven, zoals Techdirt terecht opmerkt, de jongeman in kwestie gaat niet helemaal vrij in deze zaak, want hij veranderde voortdurend zijn verklaringen en werd zelfs op enkele flagrante leugens betrapt. Maar de grond van de zaak blijft toch schrikbarend - namelijk dat een gewone burger 675.000 dollar moet betalen voor 30 sons, want dat is waarvoor de jongeman aangeklaagd werd...

Meer over de zaak bij CNet en techDirt.
http://www.techdirt.com/articles/20120823/16473120140/district-court-675000-non-commercially-sharing-30-songs-is-perfectly-reasonable.shtml
http://news.cnet.com/8301-13578_3-57499519-38/court-affirms-$675000-penalty-in-music-downloading-case/


BIJ GOOGLE VOEL JE JE NIET MEER "LUCKY" MAAR "TRENDY"
Voortaan zoeken naargelang de stemmingen waarin je bent

Sinds kort is de button, die onder het Google zoekvak staat, van naam veranderd. Hij heet niet meer "I'm Feeling Lucky", maar wel "I'm Feeling Trendy". Waarbij het woord Trendy wel wat misleidend is - het gaat niet om trends die Google meent op te merken op het internet, wel om jouw stemming.

Want beweeg je je cursor over deze button, dan zal je zien dat die verandert in andere stemmingen: Stellar, Doodley, Hungry, Wonderful, Artistic.... Met andere woorden, kies je voor de "Hungry" stemming, dan zal Google je meteen leiden naar resultaten met restaurants.

En weet je? Het werkt nog ook. Heel accuraat zelfs. Vaak, wanneer je een aankondiging leest van deze of gene nieuwigheid of functie, dan denk je "Tja, 't zal wel weer voor de Amerikanen zijn zeker...". Maar zelfs een zoektocht bij de Engelstalige Google.com, niet ingelogd met mijn eigen Gmail account, gaf me een resultatenpagina bij het "I'm feeling Hungry" met resultaten vlak bij me in de buurt.

Wat nogmaals de kracht van Google bewijst...
http://www.webpronews.com/google-now-lets-you-feel-a-lot-more-than-lucky-2012-08
http://allthingsd.com/20120823/googles-im-feeling-lucky-button-becomes-a-showcase-for-google-properties/


PINTEREST SPREEKT OOK NEDERLANDS..
.. en Foursquare integreert in je Google Calendar

Twee korte berichten over nieuwigheden die wel handig zijn. OM te beginnen de immens populaire site Pinterest, waar je verzamelingen afbeeldingen rond een bepaald thema kan bijeenzetten, en waar je, volgens het alomtegenwoordige sociale principe, mensen en verzamelingen kan volgen.

Welnu, Pinterest heeft het aantal talen waarin de dienst beschikbaar is, uitgebreid. En spreekt dus voortaan, naast Duits en Portugees, ook Nederlands. Je kan de taal van de interface simpel wijzigen, door, wanneer je ingelogd bent, de cursor te bewegen over jouw naam rechts bovenaan, op Settings te klikken, en dan Languages te kiezen. Eerder had Pinterest ook al de vereiste laten vallen om enkel op uitnodiging een account te mogen aanmaken, en had het apps voor Android, iPhone en iPad uitgebracht. (1)

Een tweede bericht betreft Foursquare. Deze dienst om in te checken op allerlei plekken, heeft nu een functie uitgebracht die handig is voor mensen die veel reizen en een spoor van hun reizen in hun agenda willen zetten. Of voor mensen die vergeetachtig zijn, en na enkele glazen teveel niet meer weten waar ze de avond tevoren geweest zijn. Je kan namelijk je check-in data uit Foursquare importeren in je Google Calendar. Daarvoor moet je gewoon naar foursquare.com/feeds gaan, inloggen, en de link "add my check-in history to my Google Calendar" aanklikken. Uiteraard kan je nog altijd gewoon in Foursquare zelf je geschiedens raadplegen - daar staan ook alle check-ins vermeld (2)
http://www.webpronews.com/pinterest-expands-into-more-languages-2012-08
http://www.webpronews.com/add-your-foursquare-check-ins-to-google-calendar-2012-08TWITTER WIL SAMEN MET HOOTSUITE ADS VERKOPEN...
... terwijl ontwikkelaars boos naar het FTC stappen


Je hebt de laatste dagen al vaker kunnen lezen bij Netties dat er heel wat trammelant ontstaan is rond de nieuwe regels die Twitter oplegt aan ontwikkelaars die de API van Twitter willen gebruiken in hun eigen app of software. Uiteraard is het de bedoeling van Twitter om met die nieuwe regels meer controle te krijgen over de gebruikers, met als uiteindelijk doel advertenties te verkopen. De dienst bestaat immers al een tijdje nu, maar heeft nog altijd geen duidelijk verdienmodel - en beleggers blijven niet eeuwig geld in een product stoppen, wanneer er geen zicht is op rendabiliteit - zelfs niet wanneer een product zo populair is als Twitter!

Twitter heeft nu dus een tipje van de sluier gelicht van hoe het denkt geld te verdienen. Daarvoor wil het samenwerken met HootSuite, een Twitter client die ook in de browser werkt en die verschillende functies bevat die zich voornamelijk tot bedrijven richten. Concreet betekent deze samenwerking in een eerste fase dat een 30.000 Hootsuite Pro premium gebruikers een tegoedbon krijgen ter waarde van $100,, die ze kunnen inruilen tegen advertenties op Twitter.  (1)

Dat doet uiteraard niets af aan de woede en frustratie bij de ontwikkelaars, die plots moeten vaststellen dat hun app of dienst niet verder bestaan kan, nu Twitter de regels voor het gebruik van de API veranderd heeft. Sommigen trekken zelfs naar de Amerikaanse Federal Trade Commission, om deze praktijk aan te klagen. Zij vinden de handelswijze van Twitter namelijk anticoncurrentieel. (2)

Hoe het ook zij, misschien hebben de jongens van de Tech45 podcast wel gelijk, toen ze in een van hun recente afleveringen zeiden dat Twitter er veel beter aan gedaan had om van begin af aan geld te vragen voor het gebruik van zijn API. Zo had het meteen inkomsten, en waren de ontwikkelaars tenminste gerust, omdat Twitter dan nooit de kraan zou dichtdraaien langswaar het geld binnenkomt... (3)

Tussen haakjes: met deze maken wij graag nog eens reclame voor deze steengoede podcast van het Tech45 team. Elke dinsdag wordt de podcast opgenomen, en je kan live de opnamen bijwonen, en mee discussiëren in de chatroom. Enkele dagen nadien vind je de podcast in je favoriete podcast-app of iTunes terug. Aanbevolen luistervoer!
http://techcrunch.com/2012/08/23/another-piece-in-twitters-money-puzzle-teaming-up-with-hootsuite-to-cross-sell-ads/
http://thenextweb.com/twitter/2012/08/24/twitter-developers-send-inquires-federal-trade-commission-possible-anti-trust-issues/
http://tech45.eu


GOOGLE OCTANE: TEST JE MOBIELE BROWSER
Onderzoekt verschillende facetten van compatibiliteit


Weet jij welke browser er standaard op je mobiele toestel staat? Neen? Dan ben je niet alleen. De overgrote meerderheid van de mobiele gebruikers werkt gewoon met de standaard browser die op zijn toestel staat, en stelt zich geen vragen over het "merk" browser - laat staan dat hij een extra browser zoals bijvoorbeeld de uitstekende mobiele versie van Opera zou installeren.

Daarom is het initiatief dat Google nu neemt, om een benchmark uit te brengen, wel interessant. Octane test niet alleen of en hoe goed jouw browser overweg kan met JavaScript applicaties. Een technische uitleg van de verschillende testen vind je bij WebProNews.

Je kan de testen op de tweede link vinden, en vandaar draaien. Het zijn er 13 in totaal, die je zowel vanop je gewone desktop of een mobiele telefoon kan draaien. Let wel op: oudere toestellen zullen misschien wel protesteren, en misschien zelfs crashen.
http://www.webpronews.com/test-your-browsers-javascript-prowess-with-google-octane-2012-08
http://octane-benchmark.googlecode.com/svn/latest/index.html


DE TWITTER-WURGGREEP: TWEETBOT VOOR MAC ALPHA VERDWENEN
... en clients worden niet langer vermeld

De saga rond de wijzigingen die Twitter doorvoert in de regels voor het gebruik van zijn API, blijft zich verder ontwikkelen. En de toekomst ziet er altijd maar grauwer uit.

Een eerste vaststelling. Twitter vertoont in zijn officiële client niet langer met welke software een tweet gepost werd. Voorheen zag je "gepost via Hootsuite" of "gepost via web",  waardoor je een blik kreeg op de clients die populair zijn bij de gebruikers. Dat is nu dus gedaan: op de officiële Twitter pagina is deze melding verdwenen. Bij Tweetdeck, dat onlangs opgekocht werd door Twitter zelf, zie je de melding nog wel - althans voorlopig. Maar in de toekomst zou dit ook verdwijnen, want in de nieuwe "Display Guidelines", die over 6 maanden de vaste regel moeten worden, staat te lezen dat deze "via" tag niet voorzien is in de manier waarop clients van derden mogen werken (1)

Twitter zou naar eigen zeggen deze "via" vermeldingen alleen maar verwarrend vinden, en door het weglaten ervan meer de nadruk op twitter zelf, de eenheid en consistentie in alle boodschappen willen tonen, waar en via welke software ook gepost.

Een tweede feit: de Tweetbot voor Mac is plots verdwenen. Door de nieuwe API-regels had deze client zijn limiet bereikt, en moest het zijn nieuwe beta testers afblokken. Op de website van Tweetbot kan je trouwens lezen hoe deze limieten werken, namelijk met "tokens". (2)

Deze twee feiten doen voor de toekomst niet veel goeds vermoeden. In de blogosfeer wordt erg negatief gereageerd op de veranderingen die Twitter doorvoert. En wordt er steeds luider gepraat over App.Net. Maar daarover meer in het volgende artikel.
http://thenextweb.com/twitter/2012/08/28/twitter-longer-displays-client-tweet-posted-web-emphasizing-first-party-reading-experience/
http://tapbots.com/blog/news/where-did-the-tweetbot-for-mac-alpha-go


APP.NET, HET ALTERNATIEF VOOR TWITTER?
Heeft al meteen een eerste mobiele client: Hooha voor Android

De recente wijzigingen bij Twitter zorgen voor heel wat wrevel bij de ontwikkelaars. De gewone gebruiker trekt zich er voorlopig niets van aan. Voorlopig, maar dat zou, als de stemming blijft omslaan, wel eens kunnen veranderen. Vooral als er een alternatief is.

Dat heet App.net; het werd, zoals we eerder al schreven, opgericht via crowdfunding, en belooft de gebruiker centraal te zetten, niet de adverteerders. Het wil ook zijn gebruikers geruststellen dat het zo blijft, door de gebruikers een abonnement aan te bieden, waardoor het van inkomsten verzekerd is. Voor 50 dollar kan je dan ook een abonnement krijgen voor een heel jaar, dus dat is wel schappelijk. Bovendien, en daarbij komen we terug op ons artikel van gisteren, over de fout die Twitter gemaakt heeft met zijn API: ontwikkelaars kunnen voor 100 dollar een volledig jaar service krijgen , toegang tot de hele App.net ontwikkelaars toolchain, die o.a. een API key generation tool omvat, documentatie, een API Analytics dashboard, feedback en support van de developer community. (1)

Er is nu trouwens al een eerste app, gemaakt door externe ontwikkelaars, voor App.net: Hooha. Momenteel enkel voor mobiele toestellen die onder Android draaien. net zoals App.net is Hooha een Alpha-versie, dus nog experimenteler dan een bèta. Momenteel zijn de functies nog redelijk beperkt: de stream bekijken, vermeldingen, algemene postings, een nieuwe post plaatsen of antwoorden op anderen, een profiel bekijken, een gebruiker volgen en ontvolgen, en links in een posting openen. Het gebruik van hashtags, toch een van de zaken die Twitter zelf zo interessant maken, is er nog niet bij.

Volgens The NExt Web is er een levendige gemeenschap van ontwikkelaars die enthousiast zijn over het App.net project;  Buffer heeft ondersteuning aangekondigd voor App.net aangekondigd in zijn dienst om tweets in de toekomst te plannen. Storify ondersteunt nu al App.net, en The Next Web kan op App.net gevolgd worden. En wie weet vind je ons binnenkort daar ook wel!

https://join.app.net/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.themodernink.hooha
http://thenextweb.com/apps/2012/08/27/hooha-first-app-net-android-client-arrives-google-play/


EN HOE ZOU HET NU MET DIASPORA ZIJN?
Gedecentraliseerd sociaal netwerk nu aan de gemeenschap gegeven


Maar halen alternatieven zoals App.net het wel, of verzinken ze in het niet tegenover de dienst waarvoor zij het alternatief moesten bieden - in dit geval Twitter dus? Dat is een vraag die je je toch moet stellen.

Want als je kijkt naar het lot van Diaspora, dan moet het antwoord negatief zijn. Diaspora werd twee jaar geleden opgericht door een groep NYU studenten, die een gedecentraliseerd sociaal netwerk wilden bouwen, als alternatief voor het gesloten Facebook, dat bovendien voortdurend de privacy van zijn gebruikers met de voeten trad.

Diaspora werd opgericht met geld dat ingezameld was via het Kickstarter project - een 200.000 dollar. Op de Kickstarter pagina van Diaspora (1) kan je trouwens zien wat er met dat geld gebeurd is. En deze week hebben de studenten aangekondigd dat zij gedaan hebben wat ze moesten doen, en nu het project aan de gemeenschap geven.

Dat betekent dat, tenzij enkele sterke ruggen zich achter het project zetten, dat het wel eens op sterven na dood zou zijn. Het project werd met veel buzz aangekondigd, maar eerlijk gezegd is er niemand op onze redactie die er een account aangemaakt heeft. En bij onze lezers?

De studenten die aan de oorsprong lagen van Diaspora, hebben, zo meldt TechCrunch, wellicht het werk aan Diaspora stopgezet uit persoonlijke belangen dan omdat het werk "af is": zij hebben namelijk een ander project opgestart, Makr.io, een project waarbij foto's hermixt worden, en dat hoge ogen scoorde op de Y Combinator beurs....
http://www.kickstarter.com/projects/196017994/diaspora-the-personally-controlled-do-it-all-distr
http://joindiaspora.com/
http://www.makr.io/
http://techcrunch.com/2012/08/27/diaspora-founders-hand-project-to-community/


KIM DOTCOM KONDIGT HERRIJZENIS VAN MEGAUPLOAD AAN
Ontwikkelaars krijgen meteen al API


Blijkbaar heeft zijn spectaculaire arrestatie begin dit jaar Kim Dotcom, de man achter Megaupload, niet afgeschrikt. Zijn zaak moet nog voor de rechter komen, maar de man kondigt al vol bravoure aan dat er een nieuwe Megaupload komt, later dit jaar.

Neen, geen heropening van de oude; zelfs Kim Dotcom weet dat er geen kans is dat de rechter hem dat zal toelaten. Een nieuwe dus die, zo belooft Kim Dotcom in zijn Twitter berichten die je bij WebProNews vindt, revolutionair zou zijn, doordat hij totale privacy belooft. Versleuteling met één klik van al je data transfers is de sleutel daartoe.
Kim Dotcom zorgt er wel voor dat hij met zijn nieuwe netwerk uit de klauwen van de Amerikaanse justitie blijft. Want hosters die in de VS gevestigd zijn, zullen geen connectie krijgen met het netwerk. Daarmee hoopt hij een herhaling van de klacht bij MegaUpload te vermijden - daarbij beweerde de Amerikaanse rechter namelijk dat MegaUpload onder Amerikaanse jurisdictie viel, alhoewel het bedrijf in Hong Kong gevestigd was. Reden voor deze bewering: MegaUpload huurde enkele servers in Virginia.

Nog een spectaculaire nieuwigheid bij deze nieuwe versie van MegaUpload, is het feit dat iedereen opslagruimte kan bieden aan Megaupload, terwijl in het verleden de bestanden enkel stonden op servers die Dotcom en zijn bedrijf huurden. Waarschijnlijk zal degene die ruimte aanbiedt, daarvoor beloond worden.

En dan is er nog het feit dat Kim Dotcom al meteen het API van zijn nieuwe dienst wil delen met ontwikkelaars. Al wie diensten aanbiedt voor het up/downloaden, email en faxtools maakt, VOIP en video apps, mag hem meteen contacteren om toegang te krijgen tot het API.

En nu is het afwachten wat de Amerikaanse justitie gaat doen... Meer bij The NExt Web en WebProNews.
http://thenextweb.com/insider/2012/08/28/kim-dotcom-offers-developers-early-api-access-upcoming-megaupload-reboot/
http://www.webpronews.com/kim-dotcom-details-the-return-of-megaupload-2012-08


FIREFOX 15: EINDELIJK GEHEUGENLEK GEDICHT
En belooft ook sneller te werken op tablets


We hadden het eerder deze week over alternatieve browsers voor smartphones. Welnu, je kan meteen eens de proef op de som nemen, en zo'n alternatieve browser installeren: Firefox 15, de nieuwste versie van Mozilla's browser, is zopas uitgekomen, en hij zou uitstekend werken op smartphones en tablets.

Maar om te beginnen eerst de versie voor pc's bekijken, want daaruit bestaat het grootste publiek van Firefox. Tot de meest opvallende nieuwigheden en verbeteringen behoren: updates volledig op de achtergrond (net als bij Chrome), wat ervoor zorgt dat de gebruiker altijd de laatste versie heeft en eventuele lekken zo snel mogelijk gedicht worden; beduidende verbeteringen bij het geheugengebruik; een ingebouwde PDF-reader; een betere ondersteuning voor het nieuwe SPDY (lees: speedy) protocol; en een nieuwe interface voor de Firefox Mobile versie voor Android tablets.

Vooral de oplossing van het al zo lang aanslepende geheugenlek bij Firefox zal bij vele gebruikers op gejuich onthaald worden. De browser had vaak moeilijkheden met add-ons; wanneer je teveel tabblaadjes open had staan, dan kon het geheugengebruik fel oplopen - vooral bij het gebruik van Flash. Reden waarom ik persoonlijk al een hele tijd voortdurend Flash uitschakelen op websites. Maar nu zou dit probleem opgelost moeten zijn.

Speelvogels zullen dan weer blij zijn met de verbeterde ondersteuning van WebGL, waardoor het heel plezant wordt om games in de browser te spelen. Uitvoerige besprekingen, met screenshots en demo's, bij Ars Technic, The Next Web en ExtremeTech.
http://www.extremetech.com/computing/135156-firefox-15-available-to-download-finally-fixes-add-on-memory-leak
http://arstechnica.com/information-technology/2012/08/firefox-15-arrives-supports-compressed-textures-for-impressive-3d-gaming/
http://thenextweb.com/apps/2012/08/28/firefox-android-updated-work-faster-better-stronger-tablets/


SKYDRIVE NU OOK OP ANDROID MOBIELTJES
Op alle platforms aanwezig zijn, dat is belangrijk


Het is soms moeilijk te volgen. Windows is een besturingssysteem van Microsoft, dat ook een mobiel OS heeft, Windows Phone. Maar ook een belangrijk kantoorpakket (Office), dat ook voor het Apple besturingssysteem verkrijgbaar is, en in varianten voor de meeste mobiele OS. Microsoft heeft ook online diensten , die platform onafhankelijk zijn, en die je vanop alle toestellen met een browser kan gebruiken.

Ook Google, ooit begonnen als enkel een zoekmachine, heeft ondertussen zijn eigen besturingssysteem (Android, voor tablets en mobiele toestellen), eigen online diensten (Gmail, Maps, en meer) die ook op alle toestellen werken vanuit de browser, en meestal als app verkrijgbaar zijn voor de meeste mobiele toestellen.

Apple... tja, Apple heeft voor een enigszins ander model gekozen, waarbij software en hardware naadloos in elkaar overvloeien, en dan ook perfect samenwerken. Het motto van Apple was dat het niet kon instaan dat versies van zijn software of hardware perfect zouden werken, indien zij gekoppeld werden aan Windows toestellen. Een notoire uitzondering daarop is iTunes - maar dat was eigenlijk het paard van Troje, om Windows gebruikers toch de iPod, iPhone en iPad te kunnen laten kopen, zonder een Mac te hebben. Officieel heeft Apple nooit de Windows versies ondersteund. Meer nog: zelf heb ik het meegemaakt dat ik een probleem had met mijn iTunes (ik kon niets aankopen, omdat iTunes dacht dat ik in de VS woonde), en de persoon aan de andere lijn antwoordde me gewoon dat hij me niet verder kon helpen, omdat ik iTunes op Windows draaide...

Een lange inleiding, om eigenlijk te zeggen dat het cross-platform uitbrengen van bepaalde diensten en producten eigenlijk de weg naar succes is. En dat Microsoft dat begrepen heeft. Haar SkyDrive, de plek waar je online dingen kan opslaan en synchroniseren op verschillende toestellen, wordt nu immers ook uitgebracht als app voor Android toestellen.  Eerder bestond er al een app voor Windows Phone (uiteraard!) maar ook voor iOS.

Via SkyDrive heb je toegang tot documenten, foto's, en andere bestanden, kan je recent geopende documenten zien, kan je foto's van je mobiele telefoon uploaden naar je Skydrive, kan je bestanden op SkyDrive openen vanuit andere Android apps, je bestanden beheren, zoals mappen aanmaken, enz.

Meer bij TheNextWeb en Microsoft zelf
http://thenextweb.com/apps/2012/08/28/microsoft-releases-skydrive-android-continuing-cloud-storage-push/
http://windowsteamblog.com/skydrive/b/skydrive/archive/2012/08/28/skydrive-for-android-phones-now-available.aspx


PANDORA EN SPOTIFY RIJVEN HET GELD BINNEN...
... maar betalen zich blauw aan royalties


Streaming muziek is erg populair. Spotify en Pandora zijn daarbij de grote namen. Zij hebben beiden een uitstekend aanbod, dat aan ieders smaak voldoet. Je kan gratis luisteren, of een abonnement nemen. De interface is gebruiksvriendelijk. Je kan eigen playlists maken, en die dan delen met je vrienden - waarbij jij de muziek-goeroe wordt, en een reputatie kan opbouwen. En er zijn apps om ook op je mobiele toestel naar deze muziek te luisteren. Allemaal factoren die de streaming diensten in een mum van tijd tot een groot succes gemaakt hebben. De cijfers liegen er niet om: minstens 33 miljoen mensen hebben Spotify uitgeprobeerd, en meer dan 150 miljoen hebben een account aangemaakt bij Pandora.

En de muziekindustrie mag in zijn pollekes wrijven met deze diensten, want dankzij dit legale aanbod is de noodzaak om illegaal te gaan, fel verminderd. Waarom zou je nog op de P2P netwerken naar songs gaan zoeken, en de risico's lopen op malware en virussen, als je ze gratis of tegen luttele vergoeding kan beluisteren zoveel je wil?

Maar je kan je afvragen of het business model van streaming muziek wel gezond genoeg is om de aanbieders te laten overleven. Ze halen inderdaad wel geld binnen, maar moeten dat meteen doorstoren aan de labels. Pandora bijvoorbeeld heeft nog nooit winst gemaakt, en verloor in het eerste kwartaal van dit jaar 20 miljoen dollar, bij een omzetcijfer van 81 miljoen. Het tweede kwartaal haalde het 101,3 miljoen dollar, een stijging met 51%, maar het moest toch nog altijd een verlies incasseren van 5,4 miljoen (1). Spotify van zijn kant verloor 57 miljoen dollar in 2011, bij een omzetcijfer van 236 miljoen.

Beide bedrijven hebben een mengeling van inkomstenbronnen. Enerzijds abonnementen, anderzijds reclame. Maar er zijn ook de vele kosten. Spotify bijvoorbeeld moest 229 miljoen dollar, of 97% van zijn inkomsten doorstorten aan royalties. Daarboven komt dat het bedrijf 30 miljoen onkosten aan lonen heeft, en nog eens 30 miljoen aan andere onkosten. Wat dus leidde tot het verlies van 57 miljoen.

Is streaming muziek een leefbaar business model? Hopelijk heeft de belegger nog voldoende geduld met diensten als Spotify en Pandora, tot zij zoveel inkomsten kunnen bijeengaren dat het verlies weggewerkt wordt. Maar wanneer ze met winst gaan draaien, hoe bescheiden ook, dat is afwachten...

Nagekomen bericht: wij vernemen zopas dat Spotify op de IFA beurs in Berlijn een exclusieve overeenkomst aangekondigd heeft met Deutsche Telekom. DT-gebruikers zullen gebruik kunnen maken van de onbeperkte music streaming dienst van Spotify Premium, en het online verbruik zal niet meetellen voor hun dataverbruik.

En vanuit België komt het bericht dat Vincent Van Quickenborne nu zijn favoriete muziek deelt op Spotify: een speellijst "Late Summer Vibes". Voor wie er interesse in heeft...
http://techcrunch.com/2012/08/29/pandoras-q2-2013-101-3m-in-revenue-54-9m-active-users-and-a-net-loss-of-5-4m/
http://mediadecoder.blogs.nytimes.com/2012/08/24/pandora-and-spotify-rake-in-the-money-and-then-send-it-off-in-royalties/


TWITTER START MET "GOEDGEKEURDE" PRODUCTEN
Stap verder in uitbouw van verdienmodel?

Tja, Twitter blijft vooraan in het nieuws staan - het is nu eenmaal een dienst die door velen gebruikt wordt, die voor velen centraal staat in hun dagelijkse online leven, meer nog zelfs dan e-mail. En dus verdient elke wijziging wel aandacht.

Eerder deze week ging het vooral om dingen die niet meer mogen, nu Twitter zijn regels voor het gebruik van zijn API aangepast heeft. Nu kondigde Twitter een meer positieve stap aan: voortaan zal het bepaalde diensten promoten, die dan een stempel "certified product" meekrijgen.

Het gaat om drie categorieën, zoals je kan lezen in het blog (1). Om te beginnen Engagement; diensten zoals Sprinklr die ervoor zorgen dat bedrijven een beter contact kunnen hebben met hun volgers, en zo bijvoorbeeld aan klantendienst kunnen doen. Verder is er Analytics; dat zijn dan weer diensten zoals Topsy, Dataminr en Mass Relevance, die de vele tweets analyseren, visualiseren, conclusies trekken die voor bedrijven interessant kunnen zijn. En tot slot zijn er de Data resellers: diensten zoals Gnip en Datasift, die uit àlle data die er op Twitter rondvliegen enkel maar de data halen die een bepaald bedrijf wil, en dan aan hen verkopen.

Het ziet er logisch uit. Vanuit een zakelijk standpunt althans: er gaan veel data om in Twitter, en die data worden omgezet in inkomsten voor Twitter. Maar wanneer je dit als gewone gebruiker leest, bekruipt je dan niet het gevoel dat je een beetje verkocht wordt? Dat het uiteindelijke doel van Twitter niet een betere communicatie tussen mensen was, maar een alternatieve manier om aan data over mensen te geraken, om aan marketing te doen?

Valt niet te vrezen dat, hoe gestroomlijnder Twitter wordt als bedrijfsmodel, hoe gestructureerder de datamining, des te minder de gebruiker zich op zijn gemak zal voelen op Twitter? Of zal het Twitter vergaan zoals Google, Facebook en Co: de gebruiker weet dat hij gebruikt/misbruikt wordt om aan zijn data te geraken, maar hij laat het gewoon uit gemakzucht toe?
https://dev.twitter.com/blog/twitter-certified-products
http://thenextweb.com/twitter/2012/08/29/twitter-launches-certified-products-program-promote-services-leverage-data/
http://www.mediabistro.com/alltwitter/twitter-launches-certified-products-program_b27679


AMAZON APPSTORE GAAT VAN START IN 5 EUROPESE LANDEN
Maar geen spoor van België en Nederland...


Het lijkt erop dat Amazon dan toch zijn Kindle Fire tablet reeks naar Europa komt. In elk geval heeft de online boek- platen- en allerleizaak aangekondigd dat zij nu ook een Android Appstore opent in bepaalde landen.

Het zijn het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Dat wil dus wel zeggen dat de app in verschillende talen komt: App-Shop in Duitsland, Frankrijk en Italië, "Tienda Apps" in Spanje, en "Amazon Appstore for Android" in het VK.De Appstore zal net als zijn Amerikaanse variant een gratis "App van de dag" aanbieden, waarbij je uitzonderlijk voor 1 dag lang een betalende app gratis en voor niks krijgen kan.

Uiteraard zal de Appstore de sterke punten van Amazon bevatten: persoonlijke aanbevelingen, besprekingen, en het systeem van de one-click-payment. Eerder waren er ook al geruchten dat Amazon naar Nederland zou komen, maar tot nu toe werden die nergens door Amazon bevestigd. In elk geval staat er voor 6 september een persconferentie gepland. Die kan echter wel bedoeld zijn om niet zozeer de Europese lancering, als wel nieuwe ereaders en tablets aan te kondigen.

http://thenextweb.com/gadgets/2012/08/30/amazon-appstore-launches-uk-germany-france-italy-spain-ahead-possible-tablet-launch/
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=1730033&highlight=


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 


 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LOGITECH BRENGT AFWASBAAR KLAVIER UIT
Gedaan met bacteriën!


Het is al zo vaak gezegd: een klavier is een echte broedplaats van bacteriën. En eerlijk gezegd moet ik het ook toegeven: tussen de toetsen van mijn laptop zie ik ook al eens kruimels blinken. Het is al een geluk dat mijn klavier zwarte toetsen heeft - zoals de meeste klavieren tegenwoordig. Want als het witte of grijze toetsen waren, dan zou je zien waar de vele aanrakingen van vingers de toetsen als het ware "proper" maken, terwijl de rest van het klavier vuil wordt door stof aan te trekken.

Foei dus, die vuile klavieren. Logitech heeft er nu wat op gevonden: een klavier dat je echt kan afwassen. Heus waar: je mag het klavier misschien niet in een wasmachine steken, maar je mag het wel onder de kraan houden, en tot een diepte van 28 cm in een sopje onderdompelen. Na de wasbeurt zal het overtollige water weglopen via drainagegaatjes die achterin het toestbord aangebracht zijn.

Het klavier zou vanaf oktober dit jaar beschikbaar zijn, en 39,99 euro kosten. En voor mijn desktop computer op kantoor ga ik er dan meteen een aanschaffen. En jij?
http://www.logitech.com/en-us/keyboards/keyboards/washable-keyboard-K310


HET PERFECTE WACHTWOORD?
[Dit artikel is van de hand van Kees Plas, van datacenterspecialist Terremark]


Er kwamen dit jaar weer een hoop opvallende feiten naar voren in het data breach report. Er was echter een ding dat mij in het bijzonder bijbleef: 79% van alle aanvallen werd aangemerkt als “opportunistisch van aard”. Het rapport definiëren we een opportunistische aanvallen als volgt: “Het slachtoffer wordt niet specifiek als doelwit gekozen: ze worden herkend en aangevallen omdat zij een zwakte vertoonden waarvan de aanvaller misbruik kan maken.” Dat zette me aan het denken... Als cybercriminelen op internet rondstruinen en alles aanvallen wat een zwakte vertoond, dan moet het mogelijk zijn om deze opportunistische aanvallen naar een ‘honeypot’ (loksysteem voor hackers) te lokken. Hiervoor maakte ik een tamelijk simpele honeypot in de vorm van een namaak ssh-server die vastlegt welke gebruikersnamen en wachtwoorden worden gebruikt voor aanmeldingspogingen door hackers. Mijn systeem bijna onmiddellijk aangevallen en de login-pogingen bleven aan de lopende band binnenkomen.

Inmiddels zijn we zes weken verder. Mijn honeypot is in deze periode is vrijwel onafgebroken in de lucht geweest. In deze periode heb ik  via de SSH 63.303 wachtwoorden en gebruikersnamen verzameld. Wat deze lijst interessant maakt, is dat er sprake is van een onderscheid tussen de wachtwoorden die reguliere gebruikers en hackers hanteren.
Wat mij als eerste opviel, was dat in 23,4% van de gevallen de wachtwoorden identiek waren aan de gebruikersnamen: bob/bob, alice/alice, root/root en ga zo maar door. Ik vermoed dat dit percentage hier veel hoger ligt dan bij andere netwerkservices. Als ik me niet vergis, was het bij sommige Unix-varianten zo dat bij het toevoegen van een gebruiker het wachtwoord automatisch gelijk werd gesteld aan de gebruikersnaam. Maar in plaats van een top X-lijst samenstellen van ‘slechte’ wachtwoorden, wilde ik eens analyse doen op de tekenreeks. Iedereen heeft vast wel eens te maken gehad met wachtwoord beperkingen zoals: “kies een wachtwoord dat hoofdletters en kleine letters, cijfers en/of speciale tekens bevat”. Maar hoe effectief kunnen deze beperkingen zijn? Kunnen we zien welke wachtwoorden hackers voor hun brute force-aanvallen gebruiken? En kunnen we op basis daarvan te bepalen welk type tekenreeks het best gebuikt kan worden?

Plan van aanpak
Als eerste identificeerde ik de vier basistekenreeksen:
•    Kleine letters (a-z)
•    Hoofdletters (A-Z)
•    Getallen (0-9)
•    Speciale tekens (!@#$ enzovoort)
Vervolgens identificeerde ik de wachtwoorden en bracht ik deze onder in verschillende categorieën. Op basis hiervan maakte ik een visualisatie. Ik koos voor de vertrouwde Venn-diagram om de relatieve omvang van elke categorie weer te geven en  te laten zien hoe de tekenreeksen met elkaar verband houden (elke categorie die niet van een naam is voorzien, vertegenwoordigt minder dan 1%).

Veiligste optie
Allereerst kijken we naar de grootte van de cirkels, maar liefst 86,7% van de wachtwoorden die hackers uitprobeerden bestonden uit kleine letters. Om brute force-aanvallen te vermijden is het dan wellicht aan te raden om een wachtwoord te gebruiken zonder kleine letters. Als we kijken naar grootte van de cirkel voor wachtwoorden met hoofdletters zien we dat deze het kleinste is van allemaal, wie zou dat gedacht hebben?
Ter illustratie: het wachtwoord “password” komt met 1.125 pogingen op de tweede plaats; “Password” staat 6 in de lijst en “PASSWORD” slechts één keer (overigens verscheen “Password1” 50 keer).
Maar laten we ook eens kijken naar de beste tekenreeksen. Welk type tekenreeks werd het minst door hackers uitgeprobeerd? De veiligste optie lijkt een combinatie van hoofdletters en speciale tekens. Van de in totaal 63.000 uitgeprobeerde wachtwoorden waren slechts 78 pogingen een dergelijke combinatie, gevolgd door wachtwoorden met louter hoofdletters (105 pogingen)… “PASSWORD!” heeft de lijst niet eens gehaald.

Een paar opmerkingen
Zoals ik in het begin aangaf, hebben deze aanmeldingspogingen betrekking op de SSH-service. We moeten deze conclusies dan ook beperken tot SSH-aanmeldingen. De woordenboeken en tactieken die hackers op een RDP-server loslaten, kunnen hier sterk van afwijken. Hetzelfde kan ook gelden voor aanvallen op sociale netwerken of pogingen om de wachtwoorden te hacken van offline lijsten.
Nog een laatste waarschuwing: zelfs de sterkste tekenreeks is kansloos tegen een fenomeen zoals keyloggers (die in 41% van de in 2011 onderzochte incidenten werden gebruikt). Bovendien lijkt het gebruik van gestolen aanmeldingsgegevens een probleem te zijn voor zowel kleine als grote bedrijven. Dus laten we vooral in ons achterhoofd houden dat: het gebruik van ‘sterke’ wachtwoorden belangrijk is, maar het is een stuk moeilijker om de wachtwoorden uit de handen van de cybercriminelen te houden.
[Kees Plas]
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** RIM lanceert de BlackBerry Curve 9320 Smartphone in België; hij is beschikbaar bij Proximus, Mobistar, KPN Group Belgium/BASE en ander mobiele telefonie verkooppunten, en heeft heeft alle messaging- en sociale features in huis, en is uitgerust met het beste keyboard in zijn categorie om snel en gemakkelijk te typen.
http://be.blackberry.com/be/blackberrycurve9320/features.jsp

*** Informaticabedrijf Compuware, marktleider in software om de beschikbaarheid en snelheid van computertoepassingen te meten, heeft nieuwe software op de markt gebracht waarmee bedrijven de werking van hun mobiele, cloud-, Big Data-, streaming- en andere applicaties kunnen meten. Ze kunnen de software van Compuware bij hen installeren of die als een cloud-dienst gebruiken.
http://www.compuware.com/application-performance-management/compuware-leadership-in-the-APM-market.html

*** Freedelity staat bekend voor zijn oplossingen rond het creëren, beheren en onderhouden van databanken van klanten en prospecten en stelt vandaag een interactieve zuil voor die een iPad tablet combineert met een elektronische identiteitskaartlezer in een sober en elegant systeem. De zuil, die gekoppeld is aan de laatste technologie op het vlak van mobiele communicatie, is de ideale tool om diensten rond getrouwheid, aankoopgegevens en field marketing te ondersteunen die gecommercialiseerd werden door de jonge Nijvelse onderneming.
www.freedelity.be
µ
*** Geen blabla of overbodige toeters en bellen; gewoon een voordelige aanbieding die beantwoordt aan de reële behoeften van gebruikers die verslaafd zijn aan mobiel internet. Dat is wat Mobistar biedt met zijn nieuwe prepaidaanbieding Internet On Mobile, vanaf vandaag exclusief beschikbaar op de website van Mobistar. Bij elke herlaadbeurt van 15 euro krijgt de klant een datavolume van 2 GB, 60 belminuten en 1.000 sms’jes, geldig naar alle Belgische netwerken. Voor 20 euro krijgt hij 2 GB, 80 minuten en 5.000 sms’jes.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=26490&language=NL

*** Sony Xperia P toestellen krijgen nu ook Ice Cream Sandwich update van Android
http://www.sonymobile.com

*** Ook HTC biedt nu Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich) update aan oor de HTC One S.
http://www.htc.com

*** Brands clamoring to get as many Facebook Fans as possible with the hope of increasing referral traffic to their websites may be wasting their time, according to new research from the data analysts at the BuzzFeed network.
http://bizreport.us1.list-manage1.com/track/click?u=32dbe8c9891d46a2c90138659&id=1d395d3dc0&e=fe677dd53e

*** Vanaf vandaag kunnen bezoekers op www.standaardboekhandel.be fotoproducten van smartphotoTM bestellen. Naast www.smartphoto.be kunnen klanten nu ook op www.standaardboekhandel.be terecht voor een fotoboek van de laatste vakantie of voor een fotocanvas om het salon op te vrolijken.

***  Vandaag kondigde Corel de release aan van de softwarefamilie van Pinnacle Studio, die de volgende toepassingen omvat: Pinnacle Studio™ 16, Pinnacle Studio 16 Plus, Pinnacle Studio 16 Ultimate en Pinnacle Studio for iPad.
http://www.pinnaclesys.com/
www.pinnaclesys.com/studioapp.

*** IFA 2012: Cybercriminelen richten hun pijlen op smart-TV’s
Waarom de thuiscomputer van de 21e eeuw een prooi zou kunnen worden
http://www.bit.ly/O2zgaO

*** IFA 2012: Haier presenteert technologieën van televisies van de toekomst
Schermen van de toekomst: 3D zonder bril, transparant touchscreen, Ultra High Definition TV en draadloze tv
http://www.haier.com/be


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
JOSE KONDA - GOLGOTHA
[World Music] Eerlijk gezegd: helaas een voorbeeld van hoe synthesizer niet echt een aanvulling kan zijn op de musiek die je maakt. Deze artiest maakt heel zomerse, warme ritmes. De vocoder die hij daarbij inzet, past perfect. Maar de synthesizers is zo arm, zo kaal, dat het eerder afbreuk aan doet aan zijn song dan een verrijking is. Spijtig, want de songs die hij maakt zijn echt wel knap...
http:/palmwine-production.vndv.com
http://www.jamendo.com/en/artist/343812/jose-konda
http://www.jamendo.com/en/track/345481/golgotha
BANEROS - DELIRAR
[wereldmuziek - SKA] Deze band is afkomstig uit Buenos Aires. Het enthousiasme staalt je tegemoet, plus de warme sfeer. Dat de zanger soms iets tegen de toon aanzit, neem je er maar bij - het ska ritme dwingt je gewoon tot dansen!
http://www.jamendo.com/en/artist/341072/ba-eros
http://www.jamendo.com/en/track/200584/delirar


BRYNN- TOGETHER AGAIN
[akoestische gitaar] Dat muziek geen elektronisch geweld nodig heeft om mooi te zijn, bewijst deze artiest. Zijn hese fluisterstem als zanger, tegenover de zachte gitaar is een mooie combinatie. De man heeft nog meer songs bij Jamendo, waarvan Laws oF Physics het meest beluisterd is momenteel. Indrukwekkende artiest! En het leuke is: je kan zijn songs downloaden! Een artiest die ons met zijn optimistische en intimistische songs gewoon gelukkig maakt. Mis hem niet!
http://www.jamendo.com/en/artist/349976/bryyn
http://www.bryyn.com
http://www.jamendo.com/en/track/340982/together-again


MEET THE DRAGON THE 45 TEAS
[rock/punk] Een band uit Frankrijk, met heel afwisselende ritmes. Zelf ben ik geen voorstander van "harde" songs, maar deze kon me toch boeekn. De verschillende songs van het album zijn gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/376124/meet-the-dragon
http://www.jamendo.com/en/track/882819/the-45-teas


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DAGERAAD
Een drama uit 1964, dat draait rond een gewetensvraag. Een Israëlische vrijwilliger, die strijdt voor de onafhankelijkheid van Israël en daarvoor moet vechten tegen de Engelsen, werd aangewezen als degene die de volgende dag een Engelse soldaat, die als gijzelaar genomen werd, te doden, als de Engelsen niet op de eisen van de Israëlische vrijheidsstrijders ingaan...
Een prachtige klassieker, met o.a. Hans Veerman, Hein Boele, Wam Heskes en andere, in een regie van Kommer Kleijn. Een aanrader!
http://hoorspel.wordpress.com/2012/08/28/de-dageraad/
Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

In elk klein probleem ligt een groot probleem te wachten om te voorschijn te springen.
- onbekende auteur  -
 
 
oor logo
De nieuwe oogst


Y COMBINATOR 2012 DEMO: VASTRM
Verleden week had de 15e Demodag plaats van Y COmbinator. Daarop komen bedrijven hun project voorstellen, in de hoop investeringen los te krijgen. En omdat het altijd wel interessant is om kennis te maken met deze bedrijven, overlopen wij enkele projecten die nieuwssite TechCrunch zelf interessant vond. Sommigen daarvan zijn websites, anderen zijn hardware of software. Toch zetten wij het geheel in deze rubriek onder "sites", omdat er toch ook altijd een website is die naar de "uitvinding" verwijst.
Om te beginnen Vastrm. Dat is een site die hemden verkoopt, maar daarbij hoogst individueel voor een perfect passend hemd gaat. Het principe waarmee dit werkt, kon je ook al vinden bij een andere site, die BH's verkoopt: er worden drie stuks in verschillende maten gestuurd, om thuis te passen, en je houdt enkel wat past, de rest stuur je terug. Zo komt de site na een tijdje perfect jouw maten te weten. Bovendien "bouw" je zelf je hemd, door de stijl van kraag, manchet, zakje te kiezen.
[Taal: ENG]
http://techcrunch.com/2012/08/09/y-combinators-vastrm-promises-the-perfect-fitting-polo/
http://vastrm.com/


Y COMBINATOR 2012 DEMO: DOUBLE ROBOTICS

Bij de tweede "uitvinding" waarvan TechCrunch veel verwacht, hebben wij toch wat vraagtekens. Double Robotics zou een teleconferencing robot moeten zijn. Maar eigenlijk is het gewoon een standaard, waarop een iPad gezet wordt, en die maar liefst $1.999 per paar moet kosten. Voor dat geld krijgt je ook een teleconferencing app. Maar is dat eerlijk gezegd niet wat overdreven? Akkoord, de robot kan "rondlopen", omdat hij onderaan een voortbewegingssyssteem heeft. Maar is dat rondlopen echt nodig? Met een iPad op een gewone staander, of ergens tegen de muur, kan je ook teleconferencen hoor!
http://techcrunch.com/2012/08/13/meet-the-double-a-teleconferencing-robot-with-an-ipad-for-a-face/
http://www.doublerobotics.com/


Y COMBINATOR 2012 DEMO: ZAPIER

Dit project vinden we dan weer wél interessant. Het moet het namelijk voor bedrijven gemakkelijker maken om automatisch bepaalde taken op het web uit te voeren, en data te synchroniseren tussen verschillende web apps. Want nu alles naar de cloud gaat, en er zoveel web API's zijn, is het moeilijker geworden voor diensten om data op te halen uit de verschillende applicaties. zapier wil een hub zijn tussen deze verschillende diensten.
[Taal: ENG]
https://zapier.com/
http://techcrunch.com/2012/08/01/yc-backed-zapier-the-ifttt-for-business-users-launches-developer-platform/


Y COMBINATOR 2012 DEMO: FILEPICKER.IO
Ook dit is geen website, maar een platform, of liever een API. De achterliggende gedachte: wil je vanop het web en mobiele toepassingen werken met bestanden, dan kan dat alleen met bestanden die op jouw harde schijf staan. Zo kan je bijvoorbeeld niet een foto op Facebook bewerken in jouw beeldbewerkingsapp. Als die app en Facebook met elkaar zouden kunnen "praten", zou dat wel kunnen.
Filepicker wil daarom één enkel uniform API bieden voor ontwikkelaars; willen zij in hun app een bestand gebruiken dat op Facebook, Google Drive, Instagram, Box en andere staat, dan kan dat heel simpel, door gewoon een lijntje code toe te voegen. Er zijn al 134 apps die het ondersteunen.
[Taal: ENG]
https://www.filepicker.io/


Y COMBINATOR 2012 DEMO: BUFFERBOX
Dit is dan weer eerder een verkoopsysteem. Een van de heikele punten bij e-commerce is verzending en aflevering (bij fysieke goederen dus). Want wie blijft graag thuis voor de pakjesman - die dan toch niet komt? Dit systeem moet het oplossen: BufferBox bouwt namelijk een netwerk uit van grote kasten met vakjes, op plekken zoals stations van trein en metro. Zo kan jij gewoon je pakje, vaak dezelfde dag nog, gaan ophalen in zo'n ophaalpunt. Google en Walmart zouden al ingetekend hebben op het systeem.
[Taal: ENG]
http://techcrunch.com/2012/08/16/sorry-we-missed-you-yc-backed-bufferbox-solves-the-problem-of-missing-packages/
http://www.bufferbox.com/Y COMBINATOR 2012 DEMO: VAYABLE
Gelukkig weer een website. Deze kan je een beetje vergelijken met Airbnb, de online huizenruil dienst waarbij je een deel van je huis voor korte tijd beschikbaar stelt voor onbekend reizigesr. Vayable doet hetzelfde voor speciale ervaringen - vissen, wandelen, en exotischere dingen. Pientere ondernemers hebben er zelfs al een klein bedrijfje opgericht...
[Taal: ENG]
http://www.vayable.com/
http://techcrunch.com/2012/08/21/best-of-yc-demo-day/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INSTANTWERPEN


Instagram ken je. Wel, dit is een verzameling Instagram foto's rond Antwerpen. Je kan zelf foto's toevoegen, door de tag #instantwerpen aan je Instagram foto toe te voegen. En er zijn echt wel mooie foto's bij. De maker van de site is niet van enige trots op zijn Koekestad gespeend, want hij spreekt van de "mooiste stad van de wereld". En wie zijn wij om hem tegen te spreken...
[Taal: NL]
http://instantwerpen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SANTENKRAAM
Een persoonlijk blog, maar op een ongelooflijk knappe manier gebracht. Poëzie, prachtige foto's, mooie verhalen, en vooral: uiterst creatief, artistiek. Een aanrader.
[Taal: NL]
http://santenkraam.wordpress.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FILM FESTIVAL OOSTENDE

Begin september is het traditiegetrouw in Oostende het Filmfestival. Dit jaar zjin er verschillende films uit België bij. Het hele programma vind je op deze site.
[Taal: NL]
http://www.filmfestivaloostende.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER FOTOWEDSTRIJD
Elk jaar houdt National Geographic een fotowedstrijd met de beste reisfoto's. De winnaars ziet u in deze fotoreportage. Indrukwekkende foto's!
[Taal: ENG]
http://www.businessinsider.com/national-geographic-traveler-photo-contest-winners-2012-8?


VRIJDAG MULTIMEDIA: DYOD

Twee Belgische fotografen, met een uitstekend oog voor de juiste foto. De portretten die zij neerzetten spreken boekdelen over de mensen, zoals bijvoorbeeld die van Mark Eyskens of Eva De Roovere. Een site om te ontdekken - prachtig in beeld gebracht trouwens ook.
[Taal: NL]
http://www.dyod.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: SOKKEN
Er zijn zo van die online spelletjes waarmee je eigenlijk net zo goed 2 minuten, als een heel uur bezig mee kan zijn, gewoon omdat de spelletjes niet zoveel vanje verstand vragen, en je ze gedachteloos kan doen. En blijven doen. En blijven doen...
[Taal: Eng]
http://www.sockdash.com/Sock-DyeBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Belgacom en OnLive lanceren cloudgaming in België
http://www.belgiancowboys.be/online/2184
- ADV: Whitepaper “E-mail marketing/effectieve webformulieren”
http://www.belgiancowboys.be/email/2186


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Oudste gebruiker Facebook is 101 jaar
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3308477/2012/08/30/Oudste-gebruiker-Facebook-is-101-jaar.dhtml
- 'Samsung lanceert volgende maand transparant scherm'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3307468/2012/08/28/Samsung-lanceert-volgende-maand-transparant-scherm.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

-  FreeOCR, gratis OCR software
http://www.fan.tv/digitaal/software/20213-freeocr-gratis-ocr-software
- IObit Smart Defrag: Altijd gedefragmenteerd
http://www.fan.tv/digitaal/software/17854-iobit-smart-defrag-altijd-gedefragmenteerd
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

/- IFA 2012: Tablets fotospecial   
Tablets à volonté op de IFA. Een overzicht van de belangrijkste tablets die de volgende weken en maanden hun weg zullen vinden naar de winkelrekken. 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6868
- IFA 2012: Trends op vlak van audio fotospecial   
Luidsprekers, docking stations, multiroom: elk jaar worden er op IFA een heleboel audiotoestellen voorgesteld. Hier zetten we ze even op een rij.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6867

 
 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Het gordijn valt voor SectionMedia
http://www.digimedia.be/News/nl/12482/het-gordijn-valt-voor-sectionmedia.html
- Casebook: 101 cases bijeen gebracht!
http://www.digimedia.be/News/nl/12517/casebook-101-cases-bijeen-gebracht.html
   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Een iMac die valt…
http://computertaal.info/2012/08/30/een-imac-die-valt/
- Tutorial: PhotoShop CS6 – 4. De bestaande afbeelding breder maken
http://computertaal.info/2012/08/29/tutorial-photoshop-cs6-%e2%80%93-4-de-bestaande-afbeelding-breder-maken/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Toshiba brengt hybride ultrabook/tablet met Windows 8 uit
http://tweakers.net/nieuws/84074/toshiba-brengt-hybride-ultrabook-tablet-met-windows-8-uit.html
- Lenovo voegt drie Android-tablets aan Ideatab-lijn toe
http://tweakers.net/nieuws/84082/lenovo-voegt-drie-android-tablets-aan-ideatab-lijn-toe.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Orange België scoort Europese miljoenendeal
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/08/30/orange-belgie-scoort-europese-miljoenendeal/article-4000169979254.htm
- Belgische ingenieurs 'printen' racewagen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/08/30/belgische-ingenieurs-printen-racewagen/article-4000169939198.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Kwetsbaarheid sms-app opgelost in iOS 6
http://www.themobilerevolution.be/2012/08/kwetsbaarheid-sms-app-opgelost-in-ios-6/
- Samsung stelt de Galaxy Note II voor
http://www.themobilerevolution.be/2012/08/samsung-stelt-de-galaxy-note-ii-voor/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
ANDROID ICE CREAM SANDWICH: GELAATSHERKENNING
We zetten onze ontdekkingsreis van de nieuwe versie van het Android OS verder, met enkele tips. Deze keer gaat het over gelaatsherkenning, want nu kan je je phone unlocken door gewoon je smoeltje te laten zien aan je toestel.
Je moet wel verschillende foto's van jouw gezicht nemen, in verschillende belichtingen, om zeker te zijn dat het toestel je altijd herkennen kan - zelfs al open je het onder een lantaarnpaal. En voor alle veiligheid doe je er best aan om ook een alternatieve manier te kiezen, om het scherm te ontsluiten, zodat je toch nog toegang krijgt tot je phone indien de gelaatsherkenning niet reageert.
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/


ANDROID ICE CREAM SANDWICH: FOTO'S EN VIDEO
Bij vorige versies van het OS kon je enkel OF foto's nemen, OF een video. Bij deze versie kan je allebei. Tijdens het opnemen van videobeelden moet je gewoon even je scherm aantikken, en, voilà! Je hebt een foto!
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE VETSTE SOFTWARE: GHOSTERY
Firefox / Chrome - freeware
Bij Chip.de vonden wij een mooie reeks waarin software opgelijst wordt die tot de "lekkerste" tools ter wereld behoort, en daarom de McDownloads genoemd wordt;
Om te beginnen Ghostery. Dat is een extensie voor Firefox en Chrome, waarmee je nieuwsgierige snuffelscripts op websites kan uitschakelen, en zo verhinderen kan dat zij jouw surfgedrag analyseren.
http://www.ghostery.com/


DE VETSTE SOFTWARE: HANDBALL CHALLENGE TRAININGSCAMP

Windows Xp/Vista/Vista /7 - 900 MB - freeware
Spelletjes rond voetbal, basketball,... bestaan er genoeg. Dit is een van de weinige en erg realistisch gemaakte handbal spelletjes. Daarbij staan zes spelers tegen elkaar. Je kan in een 1 tegen 1, of 2 tegen 2 modus spelen.
http://www.handball-challenge.com/


DE VETSTE SOFTWARE: WINUAE AMIGA EMULATOR

Windows all - 2,8 MB - freeware
Voor de retro-fans die naar het verleden terug verlangen: met deze emulator voor de Windows computer kan je Amiga spelletjes op de pc spelen. De spelletjes zelf moet je wel gaan zoeken op het internet.
http://www.winuae.net/


DE VETSTE SOFTWARE: OPEN TTD

Windows 2000/XP/Vista/7 - 4,4 MB - freeware
Dit is een open source remake van de spelklassieker "Transport Tycoon Deluxe", waaraan de ontwikkelaars enkele eigen features toegevoegd hebben. Er is ook een multiplayer versie tot 8 spelers. Op de site van de ontwikkelaars vind je een Wiki die je alles vertelt over het spel.
http://www.openttd.org/


DE VETSTE SOFTWARE: DOPDF

Win2000/XP/2003/Server/Vista/7 - 4.0 MB - freeware
Simpel: met deze software kan je een Excel, Word of Powerpoint document, maar ook e-mails en websites snel omzetten naar een DPF bestand. De optie om naar PDF te converteren zit voortaan onder de Print knop.
http://www.chip.de/downloads/doPDF_32099946.html
http://www.dopdf.com/


DE VETSTE SOFTWARE: CAROM3D

Win98/2000/ME/XP/Vista/7 - 63 MB - freeware
Dit game simuleert een biljart, maar dan in 3D. Je kan online tegen spelers uit de hele wereld spelen. En de beelden zijn echt prachtig!
http://www.carom3d.com/
http://www.chip.de/downloads/Carom3D_15730527.html


DE VETSTE SOFTWARE: FASTSTONE IMAGE VIEWER
Win98/2000/ME/XP/Vista/7 - 5,1 MB - freeware
Een programma waarmee je afbeeldingen kan bekijke, maar ook bewerken. Je kan beelden converteren, uitknippen, teksten toevoegen, en veel meer.
http://www.faststone.org/


DE VETSTE SOFTWARE: AIMP
Windows 98/2000/ME/XP/Vista/7 - 6,7 MB - freeware
Deze mediaplayer is een Russische variant op WinAmp, en hij kan zelfs nog meer dan zijn originele voorbeeld. Je kan internetradio ontvangen, cd-covers downloaden, de tags van je songs aanvullen, enz.
http://www.aimp.ru/index.php


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: GOOGLE MAPS VOOR ANDROID MET FIETSROUTES
Android - freeware
Eerder had Google al fietsroutes op zijn Google Maps uitgebracht, maar dat was dan voor de desktop versie van Google Maps. Die routes waren verkrijgbaar voor 10 landen, en België en Nederland waren, als echte wielrennerlanden, daarbij.
Nu Wordt die optie ook uitgebreid tot de mobiele app voor Android, en komt er bovendien turn-by-turn navigatie bij, en gesproken routebeschrijving. Handig, want zo kan je je toestel op je stuur monteren, om de routebeschrijving te zien.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.maps&hl=en
http://google-latlong.blogspot.be/2012/08/half-gigameter-of-biking-navigation-in.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: GIMP VOOR MAC

Mac OS X - freeeware - 230 MB
Deze populaire open-source beeldbewerker, die een volwassen alternatief voor Photoshop genoemd kan worden, is nu als app voor de Mac te verkrijgen. Wat het veel gemakkelijker maakt om de software te installeren - je moet maar gewoon het 73 MB grote bestand downloaden, en naar de installer slepen. Meer uitleg bij Petapixel.
http://www.gimp.org/downloads/
http://www.petapixel.com/2012/08/29/gimp-is-now-a-self-contained-native-app-for-mac-os-x/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is een slechte werkman die de schuld geeft aan zijn werktuig.
- onbekende auteur -