netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
30/8/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!


NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 764 van 25/8/2012Gegroet lezer,

Hopelijk hebt u de  ongewone warmte verleden week goed doorstaan, en is het bij u nu ook aangenaam fris. Gek eigenlijk dat we nu heel blij zijn met een kwakkelweertje, met regen en wind, waarop we in andere omstandigheden zouden sakkeren... Het kan verkeren, zei Bredero ooit!

Wat hebben wij deze week voor u? Twitter dat onder vuur ligt omdat het de regels strenger maakt voor het gebruik van zijn API, Facebook dat door velen ervan beschuldigd wordt de laatste tijd meer aandacht te schenken aan zijn adverteerders dan aan zijn gebruikers... Het is het eeuwige dilemma: de juiste balans vinden tussen adverteerders en investeerders tevreden houden, en de gebruiker tevreden stellen, blijven boeien. Want de gebruiker is genadeloos: al mag een dienst dan Facebook of Twitter heten, wanneer de gebruiker zich verraden voelt, trekt hij onherroepelijk de deur dicht.

Verder ook nog wat tips die u op weg moeten zetten met de nieuwe versie van het Android OS, Ice Cream Sandwich, leuke sites, en tips voor shareware. Kortom: u weet weer wat te doen de volgend dagen!

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WIJZIGINGEN IN TWITTER API REGELS ZORGEN VOOR ONRUST
GEEN KWOOTS VAN TWEETS MEER IN KRANTENARTIKELS?

Verleden week hadden wij het al enkele keren over het feit dat de makers van Twitter de woede van de ontwikkelaars opgewekt hebben, door de voorwaarden voor het gebruik van de Twitter API steeds maar strenger te maken. En dat dit een van de voornaamste redenen was waarom het initiatief voor het oprichten van een Twitter alternatief, App.Net, op zoveel enthousiasme werd onthaald.

De laatste dagen werd de omvang van die strenge regels pas duidelijk. Als er één ding is dat je kan besluiten uit deze nieuwe regels, is het dat Twitter wil dat de mensen de officiële Twitter apps gaan gebruiken, in plaats van de vele alternatieven die er bestaan, en die prachtige extra mogelijkheden bieden. Zo heb ik persoonlijk op mijn Nokia E7 de Gravity client staan, die enorm veel mogelijkheden biedt, waaronder ook het mailen van een tweet naar een persoon (of jezelf). Ik gebruik dit als een simpele manier om interessante links bij te houden. Natuurlijk kan je ook een tweet tot favoriet uitroepen, maar daarvan wordt de Twitteraar in kwestie dan verwittigd - en ik vind niet dat mensen moeten weten welke links ik wil bijhouden voor later.

Welnu, zo'n extra mogelijkheid zoals een tweet mailen, zal in de toekomst niet meer toegestaan zijn. Twitter-programma's van derden mogen enkel doen wat de officiële Twitter apps kunnen - en een link mailen zit daar niet bij.

De kranten zullen ook niet gelukkig zijn. Want Twitter werd voor sommige media de vervanger van de interviews met de man in de straat op tv, waarin naar zijn mening gevraagd werd. Er deed zich een incident of opmerkelijk feit voor, en er werden tweets rond dit bepaald onderwerp bijeen gesprokkeld. Wellicht zal ook dit binnenkort gedaan zijn, want je mag Tweets enkel nog afdrukken met hun volledige functies, dus niet als afbeeldingen. Reply, Retweet, Favorite icoontjes moeten in het citaat aanwezig zijn, het Twitter logo moet zichtbaar zijn, en bovenaan moet naast de avatar van de auteur altijd de Follow link staan.

Maar het wordt nog erger. Tweets die gegroepeerd zijn in een tijdlijn, mogen niet gemengd worden met non-Twitter content, zoals commentaren, updates van andere netwerken. Huh? Je mag in een artikel dus helemaal geen Twitter-citaten meer gebruiken? Is dat niet een beetje tegen de DMCA regels?

Kortom, Twitter heeft zich blijkbaar wel in een wespennest gestoken door deze regels uit te vaardigen. En misschien mag het zich wel aan een ferme weerbots verwachten uit de wereld van de ontwikkelaars. Maar ondertussen wordt gewoon verder getweet op Twitter, business as usual. Wat doet verwachten dat het protest weinig zal uithalen...

Een ontleding van de nieuwe regels, punt voor punt, vind je bij Marco.org (1). Ook Computerworld bekeek de nieuwe regels (2). En TechMeme zette alle reacties op een rij (3)
http://www.marco.org/2012/08/16/twitter-api-changes
http://blogs.computerworld.com/social-media/20848/twitter-api-11-changes-app-devs-are-revolting-itbwcw
http://www.techmeme.com/120816/p50#a120816p50


MUZIEK STREAMEN IS DE TOEKOMST
Maar wat met het verleden in muziek?


Er was een tijd dat muziek enkel op fysieke dragers (cd, vinyl album, cassette) verkocht werd. Toen kwam het digitale tijdperk, en trachtten de platenbonzen in het begin te verhinderen dat er een digitale kopie gemaakt zou worden van de cd. Dat daarvoor de cd verminkt werd, en elke koper als een potentiële dief beschouwd werd, was een neveneffect waarvan de platenmaatschappijen niet wakker lagen - de gebruiker wel.

Sindsdien is het hard gegaan. Fysieke dragers worden vervangen door MP3's - die heel gemakkelijk te kopiëren zijn. Gelukkig veranderde de mentaliteit van de platenmaatschappijen ook. Onder druk van o.a. Apple werd het aankopen van muziek in digitale vorm gemakkelijker gemaakt met de iTunes Store. Maar zelfs bij prijzen van 1,79 euro of zelfs 0,99 euro per song, (goedkoper dan ooit een 45-toeren plaatje gekost heeft!) bleven internauten muziek illegaal downloaden.

De grote kentering kwam er met de streaming muziekdiensten. Voortdurende muziek beluisteren, waarbij je zelf artiesten kan kiezen, gratis (mits reclame) of tegen betaling van een (miniem) maandabonnement, bleek de toverformule. De platenfirma's zagen eindelijk terug inkomsten groeien, waar die bij de verkoop van fysieke media altijd maar achteruitging.

Wat ons leidt tot de kern van dit verhaal: uit recente data blijkt dat de inkomsten uit de verkoop van digitale muziek die van de verkoop van fysieke media binnenkort zal overstijgen, althans in de VS. En dat de groei van de digitale inkomsten vooral te danken is aan de abonnementsdiensten zoals Spotify en Pandora, en veel minder aan de verkoop van downloads.

Een positieve wending, althans vanuit economisch standpunt. Mensen betalen terug voor muziek, zij het in een heel andere vorm. Per song gaat er bij streaming muziek een veel lager bedrag naar de artiest, en enkel veel gedraaide artiesten halen echt grote inkomsten. Maar is het ook een positieve wending, vanuit maatschappelijk, cultureel standpunt? Het vergt een mentaliteitswending. Fysieke boeken, platen, foto's zijn er niet meer in de huiskamer te vinden. Alles is digitaal. Maar wordt, bij het wisselen van computers, of, erger nog, bij het crashen ervan, in één klap weggeveegd. Tot nu kon een historicus aan de hand van brieven het leven van een persoon reconstrueren. Zal dat ook nog kunnen met mails, worden die ooit 50 jaar bewaard? Foto's, bewaard in schoendozen, van je ouders in hun jeugd,bij hun huwelijk, van jou toen je klein was, is dat een fenomeen uit het verleden, omdat jouw foto's op jouw computer staan, nooit geprint werden, en onherkenbaar vermomd zijn als nietszeggende databestanden, en nooit door jouw kinderen geërfd kunnen worden?

En om op onze muziek terug te komen: net als het verdwijnen van fysieke boeken zijn digitale audiobestanden veel vluchtiger dan fysieke dragers. Maar wanneer je zulke bestanden niet meer aankoopt om voor altijd te houden, doch enkel "huurt" in streaming vorm, ga je natuurlijk nog een stap verder. Zal je over 10 jaar nog golden oldies kunnen beluisteren in streaming? Meer nog: het zit er dik in dat je van streaming muziek je nooit een "erfenis" zal kunnen maken, die je aan je kinderen doorgeeft.

Kortom, het digitale tijdperk zorgt voor een hele omwenteling, op gebieden waar we, naar mijn bescheiden mening, toch echt te weinig stil bij hebben gestaan...

De cijfers over streaming muziek vind je bij Ars Technica (1) en The Verge (2)
http://arstechnica.com/business/2012/08/spotify-and-pandora-to-help-digital-music-overtake-physical-in-2012/
http://www.theverge.com/2012/8/16/3246605/music-streaming-downloads-revenue-growthUSTREAM BFF TREKT NAAR FACEBOOK
Broadcast for Friends gemakkelijk toe te passen.

Heb je al enige tijd rondgezworven op het internet, dan ben je ongetwijfeld Ustream tegengekomen. Dat is een dienst voor het streamen, niet van muziek, maar van live evenementen, groot en klein. Onder andere onze favoriete  podcast Tech45 maakt gebruik van Ustream, maar de dienst werd o.a. ook gebruikt voor het uitzenden van de landing van het Marsvoertuig, Curiosity.

Nu heeft het bedrijf haar aanbod aangepast, zodat je ook video's kan delen die dan verschijnen in de News Feed van je vrienden. Dat doe je dan met een mobiele app, die BFF heet, kort voor Broadcast for Friends.

De werking is heel simpel: je moet de app toestemming gegeven om gebruik te maken van jouw Facebook account, daarna vertelt hij met enkele pijltjes wat alle elementen op het scherm zijn, en dan kan je meteen beginnen om iets op te nemen. Klik je op de button Broadcast, dan zal de app als voorzorg eerst testen of je wel over de nodige bandbreedte beschikt om video te streamen. Is dat het geval, dan zal de app vragen aan wie je de beelden wil uitzenden: jezelf, je vrienden, of het grote publiek.

Kies je de laatste optie, dan verschijnt er een posting in de News feed van jouw vrienden, die ze kunnen aanklikken om de stream te bekijken, net zoals ze een ingebedde video zouden bekijken. De mensen kunnen dan commentaar geven bij de video, of zeggen "Vind ik leuk", wat dan weer als melding verschijnt in jouw tijdlijn.

En als de uitzending over is, dan komt er in plaats van de posting bij jouw vrienden een link naar de blijvende versie van de opgenomen video. Het lijkt wel een beetje op Google+ Hangouts. BFF is immers een tool om een evenement te delen met een onbeperkt publiek (dit in tegenstelling tot Skype), een evenement dat van onbeperkte duur is (dit in tegenstelling met de iOS app Color, die beperkt is tot 1 minuut).

Meer uitleg over de app bij The Verge en WebProNews. Het is in elk geval een leuke tool. Alleen zou de prijs van de bandbreedte hier in België nog wat moeten zakken...
http://www.theverge.com/2012/8/16/3248321/bff-ustream-iphone-broadcasting-app
http://www.webpronews.com/ustream-bringing-free-live-broadcasting-to-facebook-with-bff-app-2012-08
http://www.ustream.tv/blog/?rmalang=en_USZWARTE WOLKEN VOOR FACEBOOK: KOERS DAALT VERDER...
... problemen met privacy in Duitsland, en wordt Facebook gebruiksonvriendelijker?


Drie berichten uit Facebook-land, die niet veel goeds voorspellen. Om te beginnen een bericht uit Duitsland. Daar heeft de rechter het er namelijk moeilijk mee dat Facebook gebruik maakt van gezichtsherkenningssoftware en daarmee een database aanlegt van zijn gebruikers. Facebook zegt dat het die software gebruikt om foto's te vergelijken, en aan de gebruiker namen van vrienden te suggereren bij het benoemen van foto's. De Duitse rechter vindt echter dat deze gang van zaken indruist tegen de wetgeving in Europa over opt-in: Facebook gebruikt deze software voor àl zijn gebruikers, en enkel wie zich via de privacy-instellingen van zijn account afmeldt van deze gezichtsherkenning, ontsnapt eraan. Terwijl in Europa de wetgeving geldt dat zulke software enkel toegepast mag worden voor wie zich uitdrukkelijk aanmeldt. De Duitse rechter eist dan ook dat Facebook de database die het aangelegd heeft, vernietigt (1)

Ondertussen blijft het aandeel van Facebook maar dalen. Van de 38 dollar die het aandeel waard was, toen Facebook naar de beurs trok, blijft nog maar 19 dollar over. De helft dus. Wie aandelen gekocht heeft, is dus de helft van zijn geld kwijt, als hij nu zou verkopen. De belegger verliest, maar de bank wint, zo weet Business Insider te vertellen. Het blijkt namelijk dat heel wat bankers nog eens 100 miljoen dollar extra gewonnen hebben, via een systeem van "shorting" - stock verkopen die ze niet hebben, maar die ze later aan een (te verwachten) lage prijs kunnen kopen. Het fijne van het systeem wordt in het artikel haarfijn uitgelegd. Het is echter opmerkelijk dat dezelfde bankiers, die hun klanten in koor aanmoedigden om het Facebook aandeel te kopen, omdat het een goede belegging zou zijn, gokten op een koersdaling bij deze shorting techniek... (2)

Facebook doet er van zijn kant ondertussen alles aan om de beleggers terug aan zijn kant te krijgen, en zijn inkomsten op te beuren, o.a. door Facebook steeds aantrekkelijker te maken voor bedrijven (Fanpagina's, wedstrijden, ...). Maar bestaat het risico niet dat het de gewone gebruiker van zich vervreemdt, door teveel naar de bedrijven te kijken? Een nieuwe tool waarmee momenteel getest wordt, is daarvan een duidelijk voorbeeld. Binnenkort zouden er namelijk "promoted posts" verschijnen in de news feed van een pagina. Echte advertenties dus, waarvoor jij noch je vrienden gekozen hebben met een "vind ik goed". En die dus waarschijnlijk ook niet meteen in jouw belangstellingssfeer liggen, en je dus erg zullen storen. Wat uiteraard tot heel wat gemor zal leiden bij de gebruikers - die nu vaak al ontstemd zijn over de tijdlijn op hun pagina.  WebProNews zette enkele tools op een rijtje (3) die Facebook ingevoerd heeft, en die slecht verteerd worden door de gebruikers.

Het ziet er in elk geval niet meteen rooskleurig uit voor Facebook...
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/08/germany-facebook-must-destroy-facial-recognition-database/
http://www.businessinsider.com/facebooks-bankers-shorting-facebooks-stock-2012-8?op=1
http://www.webpronews.com/is-facebook-getting-less-user-friendly-2012-08


GOOGLE HANGOUTS NU OOK VOOR ACHTERKLAP
Privé-boodschappen voortaan mogelijk.


We hadden het gisteren over de nieuwe mogelijkheid van Ustream om te broadcasten van op je mobiele toestel. Nu is het de beurt aan Google, om een nieuwe tool aan te kondigen voor zijn Hangouts.

Bij Hangouts, dat een onderdeel is van Google+, kan je zoals je weet een videogesprek opstarten met verschillende vrienden. Wat jij of je vrienden zegt, wordt gehoord en gezien door iedereen die aan het gesprek deelneemt. Maar, zo dachten enkele medewerkers van Google, zou het ook niet leuk zijn indien je ook privéboodschappen aan elkaar zou kunnen sturen tijdens zo'n Hangout?

Zo gezegd zo gedaan. Vooreerst nog in een experimentele fase, werd deze functie aan Google+ Hangouts toegevoegd. Ideaal dus als je een Hangout hebt met vrienden, en toch even aan een van hen een commentaar kwijt wil over het jurkje dat een andere vriendin aan heeft. Achterklap en roddels op Hangouts. Net echt!
https://plus.google.com/101113744005755058100/posts/ZfdA9gFFgr6
http://www.webpronews.com/now-you-can-talk-about-people-in-google-hangouts-behind-their-backs-2012-08


VAARWEL POLSUURWERK...
en welkom polsterminal!


De laatste tijd kan je twee trends vaststellen. Enerzijds zijn er steeds minder mensen die met een polshorloge rontlopen; er zijn immers haast overal klokken waar je kan zien hoe laat het is: op straat, in de winkel, op de microgolf, op de digibox van je tv... En als er geen van deze klokken in de omgeving zijn, dan is er nog altijd je smartphone, die ook zijn klokje heeft.

Anderzijds zijn er verschillende fabrikanten die de vrijgekomen plaats aan jouw pols willen opvullen met een heuse terminal. Zo bijvoorbeeld Sony met zijn Smartwatch, dat een scherm heeft van 5 cm (2 inch) en dat gekoppeld wordt aan een Android smartphone. Zo kan je op het scherm je mails zien, Twitter postings, en allerlei teksten. Andere "terminals" zijn niet meteen aan één bepaald toestel gekoppeld, maar wel aan een app op je toestel. Bijvoorbeeld de Nike Fuel, een zwart bandje dat gekleurde lichtjes bevat, en dat de energie die je op een dag verbruikt - gegevens die dan naar een smartphone gezonden worden.

Fabrikant Jawbone maakt dan meer de Up, een unisex armband die jouw activiteit doorzendt naar een app op de iPhone. En Pebble haalt informatie van jouw smartphone, zoals muziek, teksten, weersvoorspelling en meer, en vertoont die op het scherm.

Waarom het succes van deze pols-terminals? Wel, het is een handige plaats om zo'n scherm te dragen. Want als jouw smartphone belt, of je krijgt de melding dat je smartphone een bericht heeft, moet je altijd eerst je mobieltje te voorschijn halen - bij de heren uit hun broekzak, bij de dames uit de handtas; zo'n pols-terminal is heel wat simpeler: gewoon even een blik werpen op je arm, en je weet alles. Het raadplegen van sociale netwerken of mails valt ook minder op: bij een vergadering bijvoorbeeld kan je gemakkelijker een blik op je pols-terminal werpen, dan je smartphone boven halen.

Commercieel is zo'n pols-terminal in elk geval wel. Want waar de meeste mensen niet meteen twee of meer smartphones gaan kopen, zouden zij wel gemakkelijk verschillende pols-terminals aanschaffen, elk voor een bepaalde activiteit, zoals een terminal voor doordeweeks, en eentje voor wanneer je gaat sporten bijvoorbeeld. En zo'n terminal kan natuurlijk ook een fashion-statement worden.

En jij - zou jij met zo'n pols-terminal rondlopen? En hoe moeten we dit gaan noemen - na de smartphone, wordt dit de smartwatch? Of heeft Sony al het patent op die naam?

Enkele afbeeldingen van pols-terminals vind je bij het NY Times artikel, waarop dit verhaal gebaseerd is.
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/08/19/disruptions-the-next-wave-for-the-wristwatch/


POPULAIRSTE MUZIEKBRON VOOR TIENERS? YOUTUBE
Kijken en luisteren, het hoort bijeen


Wanneer medewerker Paul op zoek gaat naar een song, om te weten wie de uitvoerder was, of hoe de juiste titel van de song was, gaat hij naar YouTube. Gewoon een deel van de titel invoeren, plus wat metadata, en hij vindt geheid wat hij zorg - tientallen video's zelfs.

Blijkbaar is medewerker Paul niet de enige voor wie YouTube de favoriete muziek-bestemming op het net is. Een recent onderzoek van Nielsen, uitgevoerd bij 3.000 jongeren, bracht aan het licht dat tieners vooral YouTube gebruiken om naar songs te luisteren.

YouTube heeft zelfs radio en cd's ingehaald als populairste manier om naar muziek te luisteren. 64% van de tieners zegt dat zij naar YouTube luisteren, slechts 56% luistert naar de radio. 53% speelt songs die aangekocht werden op iTUnes, en 50% luistert nog naar cd's. En, de platenmaatschappijen zullen het graag horen, slechts 17% van de tieners zei gebruik te maken van software om bestanden te delen.  Meernog: 72% zei in de laatste 12 maanden muziek aangekocht te hebben, en bijna elk van hen had een iTunes geschenkkaart gebruikt in het voorbije jaar.

De moraal van het verhaal? Dat de jongeren echt niet de wetteloze file-sharers zijn waarvoor ze afgeschilderd worden, en best muziek officieel willen aankopen. Alleen moet het aanbod er zijn - en dat, lieve lezers, moeten we toegeven: daarvoor heeft Apple met zijn iTunes en iTunes gift cards gezorgd. Het heeft wel heel hard moeten onderhandelen met de platenmaatschappijen, om de songs per stuk te mogen verkopen in plaats van volledige albums.

Om nu terug te keren naar ons YouTube verhaal: ook deze video-afdeling van Google moet natuurlijk rechten betalen aan de platenmaatschappijen. In de VS zijn er al verschillende akkoorden afgesloten, maar nog niet voor alle muziek zijn er afspraken gemaakt, hier en in de VS.

Eerlijkheidshalve moeten wij hier toch nog aan toevoegen dat bij dit onderzoek de bekende streaming diensten zoals Pandora of Spotify niet vermeld zijn. Wat de cijfers toch enigszins vertekent...
http://www.guardian.co.uk/music/2012/aug/16/youtube-teens-first-choice-musicEBAY VERBIEDT VERKOOP VAN VERVLOEKINGEN EN BEZWERINGEN
Ook dieetadvies gaat eraan. Alles waarbij de "werking" niet gegarandeerd kan worden.

eBay houdt grote kuis in het aanbod op de [Engelstalige] site. Alles wat zweemt naar boerenbedrog, en dus gemakkelijk tot klachten kan leiden, wordt geweerd.

Een stukje folklore verdwijnt daarmee van eBay. Gedaan met de vervloekingen en bezweringen die aangeboden worden. Beheksen mag ook niet meer, een gebed of een zegening, toverdrankjes, het leggen van de kaarten, ... Alles wat ontastbaar is eigenlijk. Want wat tastbaar is, zoals een natuursteen, een amulet zelf, dat mag nog verkocht worden.

Je begrijpt dat deze maatregel op heel wat protest kan rekenen, vooral van de aanbieders van deze items. Een snelle blik op eBay België leert ons dat daar geen voodoopoppen verkocht worden, geen bezweringen. En een zoektocht naar "toekomst voorspellen" levert geen enkel resultaat op. Wél advertenties voor mediums, tarots, helderzienden.

Meer over de "banvloek" van alle vervloekingen op eBay bij BBC en Wired.
http://www.bbc.com/news/technology-19323622
http://www.wired.com/business/2012/08/ebay-bans-intangible-items-including-spells-curses-and-advice/


VOORTAAN KAN JE CITATEN VAN QUORA IN JE SITE INLASSEN
Kan kracht van Quora beter aan buitenwereld tonen

Quora is een van de meest handige vraag-en-antwoord sites. Er worden levendige discussies gevoerd, die van hoog niveau zijn, met een erg laag spam gehalte. Maar de dienst is niet erg bekend bij het grote publiek, en onbekend is onbemind.

Daar zal nu misschien verandering in komen. Vaak willen auteurs of bloggers in hun artikel een citaat uit Quora verwerken. Dat mag, maar vereist heel wat manueel knip en plakwerk. Quora heeft dat nu eenvoudiger gemaakt. Je moet gewoon de gewenste tekst selecteren, en  krijgt dan de optie om de tekst (en eventueel afbeelding) als citaat ("quote") te exporteren. Dit geeft je dan weer een stukje code, dat je gewoon in je posting of artikel op het web kan inlassen.

Handig. Vooral ook omdat bij deze ingebedde quotes er een link is naar de meest recente versie, wanneer een bepaalde posting geüpdate werd. Daardoor blijft de content op jouw site ook actueel. En voor de mensen zelf die op Quora aan de discussies meedoen, en er een commentaar achterlaten, zijn er "trackbacks" voorzien, die hen vertellen wanneer hun citaat of quoot ergens ingebed werd.

Zelf nog niet kennis gemaakt met Quora? Probeer het eens uit, het is wel de moeite waard.
http://www.quora.com
http://www.webpronews.com/now-you-can-embed-quotes-from-quora-on-your-site-2012-08


INTERNET EN TV STEEDS DICHTER BIJ ELKAAR (1)
Prestigieuze "The Spiral" ook online spel

Je kon er niet naast kijken de laatste maanden: in het najaar zal er een felle strijd losbarsten tussen de verschillende spelers in het Vlaamse tv-landschap. Nieuwkomer Woestijnvis wil met zijn "vier", zoals VT4 voortaan heet, marktaandeel van de traditionele zenders afsnoepen, en heeft enkele toppers van programma's om daarvoor te zorgen.

Maar de andere zenders zullen zich niet zomaar gewonnen geven, en hebben dit najaar ook heel wat in petto. En een van de programma's die VRT aanbiedt, interesseert ons, als internetmagazine, in het bijzonder. Het gaat om The Spiral, een internationale krimireeks, die draait rond een grote kunstdiefstal. In zes Europese landen, waaronder België, wordt op één en dezelfde dag een beroemd kunstwerk gestolen. Een team van speurders uit verschillende landen, aangevoerd door Roos Dubois, een rol voor onze Lien Van de Kelder, moet de diefstallen oplossen.

Het bijzondere aan het programma is dat jij ook kan mee speuren naar de daders, via een online spel op www.thespiral.eu. Door allerlei opdrachten uit te voeren, kan je punten verdienen, waardoor je toegang krijgt tot een dynamische landkaart die je helpt bij het opsporen.

Meer hierover bij o.a. VRT en De Standaard. Wij kijken alvast uit naar dit programma, en eigenlijk het hele nieuwe tv-seizoen. Leve de concurrentie!
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120821_111
http://www.vrt.be/nieuws/2012/08/internationale-misdaadreeks-spiral
http://www.thespiral.eu/


INTERNET EN TV STEEDS DICHTER BIJ ELKAAR (2)
Uitgesteld kijken, ook op smartphone of tablet


In Nederland bestaat het al veel langer: via "Uitzending gemist" kan je op het internet tv-programma's bekijken die je op je tv gemist hebt. In Vlaanderen bieden sommige zenders deze mogelijkheid aan, maar alleen op de tv zelf, en mits betaling.

Wat er wel in Vlaanderen bestaat, is de "Yelo" dienst van Telenet. Daarbij kan je, zonder extra te moeten betalen, programma's van sommige zenders (waaronder VRT) bekijken via het internet. Zo kan je met je tablet in de tuin gaan zitten, en via WiFi naar je programma's kijken.

De grote Vlaamse zenders (VRT, VMMa en SBS) pakken nu uit met een initiatief om àlle programma's via het Rumble project live of in een soort "uitzending gemist" (tot 3 dagen na uitzending) te bekijken, zowel op tv als op de computer, smartphone of tablet. Daarvoor zou je wel iets extra moeten betalen (een bedrag van 5 euro wordt genoemd), maar dat zou volgens een marktstudie een bedrag zijn dat de gebruiker er wel voor over heeft.

Prachtig, wij kijken er al naar uit. Alleen hopen we maar dat het er komt. Want dit is een initatief dat uitgaat van de zenders, en niet kan uitgevoerd worden zonder de steun van de distributeurs. En nu blijken zenders en distributeurs de laatste maanden met elkaar overhoop te liggen. De zenders zijn boos op de distributeurs, die met hun set-top box het te gemakkelijk maken om programma's op te nemen.

De hele achtergrond van het verhaal kan je lezen bij De Standaard. Wat ons vooral interesseert is het aspect bandbreedte. TV kijken op je tv, daar staat geen limiet op, en daarvoor telt geen bandbreedte. Maar zodra je tv gaat kijken op je tablet, ga je via het internet en WiFi, en verbruik je bandbreedte. Hou daar maar best rekening mee!
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120820_00264704
http://tweakers.net/nieuws/83876/vlaamse-omroepen-werken-aan-gezamenlijke-uitzending-gemist.html


WINDOWS 8 APP VAN WINDOWS BRENGT RESULTATEN VERRASSEND ANDERS
Ook hier tegels, en vooral: browsen met een zijbalk


De verwachtingen voor Windows 8, de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem van Microsoft, zijn hoog gespannen. Windows 7 was al een heel betrouwbaar, stabiel en gebruiksvriendelijk systeem, zodat je je afvraagt wat Windows 8 eigenlijk nog beter kan. Wel, vooral het besturingssysteem aanpassen aan het aanraakscherm, zodat het ook op tablets draaien kan.

Daarvoor werd de hele gebruiksinterface aangepast, zodat er meer met tegels gewerkt wordt - de zogenaamde "metro" interface (die nu niet meer zo genoemd mag worden). Die tegels, zo weet CNet te vertellen, zal je ook terugvinden in de zoekresultaten van de nieuwe Bing zoek-app. Wanneer je de app opstart, wordt de startpagina van Bing geopend, met bovenaan de zoekbalk, maar ook met links naar populaire onderwerpen, en een mooie achtergrondafbeelding. Klik je in de zoekbalk, dan krijg je een lijst te zien met zowel jouw vorige zoekopdrachten, als zoekopdrachten die momenteel populair zijn.

De zoekresultaten verschijnen niet meer als een lange lijst, maar als tegels. Om meer resultaten te zien moet je niet naar beneden scrollen, wel naar rechts. Klik je op een tegel, dan wordt de betreffende pagina geopend in de WIndows 8 versie van IE. Om dan terug te gaan naar de oorspronkelijke lijst met resultaten is wat onhandig, want je hebt dus twee apps open staan (Bing en IE). Je kan ofwel op de miniatuurknop voor Bing bovenaan links klikken, maar er bestaat ook een ander systeem, dat veel handiger is.

Daarbij klik je, in de Bing app, op de miniatuurafbeelding voor IE in de hoek rechts boven, maar dan wel met de rechterknop van je muis. Kies vervolgens de Snap Right optie, waardoor IE in het rechter paneel van je scherm vertoond wordt, naast de zoekresultaten van Bing. Versleep de scheidingslijn tussen beide apps naar links, zodat IE meer schermruimte krijgt. Zo heb je, heel handig, je zoekresultaten links, en je IE rechts. Klik je een tegel van de resultaten aan, dan verschijnt die in je IE rechts. En dat is een verduiveld handige manier om te zoeken!

Tussen haakjes: Windows 8 verschijnt op 26 oktober in de winkel; er zullen verschillende licenties zijn, waarover je meer leest bij ZDNet en PC World.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-57495215-2/bing-windows-8-app-brings-tiled-goodness-to-your-search-results/
http://www.zdnet.com/microsoft-radically-overhauls-license-agreements-for-windows-8-7000002866/
http://www.pcworld.com/article/261121/windows_8_system_builder_version_may_come_cheap.html


FSF LOGO GEEFT DRM-VRIJE CONTENT AAN
Moet gebruiker duidelijk maken dat content niet kreupel gemaakt werd...


DRM of Digital Rights Management. Het blijft een heikel onderwerp. Enerzijds is iedereen het erover eens dat makers van content (muziek, flms, boeken, ...) beloond moeten worden voor hun creatieve recht. Anderzijds is het de vraag: hoe ver mag je gaan om ervoor te zorgen dat de maker die beloning krijgt, en zijn content niet gepirateerd wordt? Velen vinden dat technische DRM-snufjes die in de content gestopt worden niet kunnen. Een cd die je legaal aankoopt, maar niet kan rippen om hem ook op je MP3 player te zitten bijvoorbeeld, dat is niet meer van deze tijd.

Maar het is niet altijd duidelijk wanneer je iets aankoopt, of er DRM in gestopt werd of niet. Koop je een e-boek bij Amazon bijvoorbeeld, dan zijn er mét en zonder DRM. De Free Software Foundation wil daar nu iets aan doen: het heeft een "DRM FREE" logo bedacht, dat de gebruiker moet verzekeren dat zijn content deze technische snufjes niet bevat. Wat natuurlijk geen vrijgeleide is om meteen die content te gaan pirateren - het wil gewoon zeggen dat je de content bijvoorbeeld op meerdere toestellen kan lezen, bekijken, beluisteren.(1)

De organisatie heeft trouwens ook een update uitgebracht aan haar "Guide to DRM-Free Living", die je toont waar je e-boeken, films, muziek kan vinden zonder DRM. Die site bevat trouwens ook een pagina met de "ergste overtreders", plekken waar de content vol met DRM gestopt is...(2)
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/261232/for_drmfree_content_look_for_the_new_fsf_logo.html#tk.nl_dnx_h_crawl
http://www.defectivebydesign.org/guide


GOOGLE+ KRIJGT ENKELE NIEUWE FUNCTIES
Maak je maar al klaar om meer mail te krijgen van Google+... of juist minder!


Facebook doet het, LinkedIn doet het, ook Twitter doet het: op geregelde tijdstippen een mail sturen met enkele updates over wat er in jouw kringen gebeurt op deze sociale netwerken. Een hoogst gepersonaliseerde mail dus, die geheid de gebruiker naar het sociale netwerk in kwestie lokt.

Google gaat nu dus deze tactiek ook toepassen op Google+. Maar het fijne ervan is dat jij zelf kan controleren over wie je meer of minder mail wil krijgen. Bij elk van jouw cirkels op Google+ staat namelijk een schuifregelaar; daarmee bepaal je hoeveel content uit die cirkel je in jouw newsfeed te zien krijgt. Nu echter heeft Google je de mogelijkheid gegeven om die schuiver helemaal naar rechts te zetten, zodat je een melding krijgt telkens iemand van die cirkel iets nieuws deelt - wat dus ideaal is voor de kring van vrienden van wie je echt op de hoogte wil blijven. Omgekeerd kan je dus ook de meldingen van een bepaalde kring uitzetten; hun postings verschijnen nog wel in je stream, maar je krijgt er geen meldingen van.

Google heeft nog een nieuwigheid bedacht: wanneer je zelf een update post, staat er een optie "also send email"; is jouw posting belangrijk genoeg, dan kan je die optie aanvinken. Uiteraard hoort hier een woord van waarschuwing bij: maak spaarzaam gebruik van deze optie, want je zou je vrienden snel kunnen gaan vervelen...

Meer bij WebProNews en TheNextWeb. Het is in elk geval fijn dat Google je zoveel controle geeft over jouw stream en meldingen...
http://www.webpronews.com/google-starts-relying-more-on-email-for-engagement-2012-08
http://thenextweb.com/socialmedia/2012/08/22/google-rolls-controls-google-circles-cut-noise-stream/


OOK TUMBLR VERLIEST ZIJN TWITTER-VOORRECHTEN
Mag geen gebruik maken van Twitter API voor vrienden-zoekfunctie


Twitter blijft tegen de haren instrijken. Onlangs had het aangekondigd dat het gebruik van de Twitter API (application program interface) door derden aan banden gelegd zou worden (zie ons artikel begin deze week). En de gevolgen daarvan laten zich voelen.

Eerst was het de populaire foto-site Instagram die het met spijt moest aankondigen: ze mocht niet langer gebruik maken van de Twitter API, om op Instagram vrienden te zoeken die je ook op twitter volgt. En nu is het de beurt aan de bloggingsite Tumblr.

Normalerwijze wanneer je je op Tumblr aanmeldt, krijg je een scherm voorgeschoteld met daarop de optie om je vrienden die je kent van Facebook, Twitter, Gmail, te zoeken op Tumblr. Van dit rijtje is nu de Twitter knop verdwenen.

Volgens TheNextWeb zouden er nog meer slachtoffers vallen van deze nieuwe API-regels. Flipboard zou wel eens de volgende kunnen zijn - je weet wel: de dienst die van de links in jouw feed een mooi magazine maakt, in een prachtige vormgeving. Naar onze mening moet Twitter toch wel uitkijken met deze koerswending. Externe toepassingen zoals Flipboard maken Twitter juist interessant, betekenen een toegevoegde waarde. Een kale Twitter is echt niet zo aantrekkelijk...
http://thenextweb.com/twitter/2012/08/22/tumblr-becomes-next-property-instagram-twitter-friend-finding-privileges-revoked/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57498687-93/twitter-api-rules-force-tumblr-to-change-people-finder-options/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 


 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE TRACKPAD ONDERWEG
Moet probleem links/rechts klikken bij laptops verhelpen


Het probleem met het klavier van laptops is gekend: de trackpad, het kadertje onderaan je klavier waarmee je de muis bedient, is redelijk nauwkeurig, maar het links/rechts klikken loopt niet echt vlot. Het bedrijf Synaptics, een van de grootste touchpad of trackpad makers, wil een nieuwe vorm van dit aanraakgevoelig vlak maken die reageert op de hoeveelheid druk die je erop uitoefent.

Het bijzonderste hierbij is dat er geen touch button zelf meer zijn om links/rechts te klikken. Dat zal je voortaan doen op het pad zelf, door druk uit te oefenen met je vinger. Daarbij krijg je een heel klein beetje feedback door de aanraking, maar ook door een geluidje (dat je kan afzetten).

De pad zou druk tot 1000 gram kunnen onderscheiden, en 64 verschillende niveaus van gevoeligheid - wat vooral handig is wanneer je tekent, om dikke en dunne lijnen te maken bijvoorbeeld. Je kan ook sneller of trager scrollen met deze nieuwe trackpad, afhankelijk van de druk die je uitoefent. Bijzonder interessant: de trackpad kan tot 5 vingers herkennen, en weet wanneer je meer druk uitoefent met de ene dan met de andere.

Je begrijpt: het opent heel wat mogelijkheden voor de toekomstige bediening van de laptop. Hoe het er concreet zal uitzien, komen we helaas pas volgend jaar januari te weten, wellicht op de CES beurs. Nog even geduld dus.

Ondertussen vind je afbeeldingen en meer uitleg bij Engadget en Softpedia.
http://www.engadget.com/2012/08/20/synaptics-forcepad-pressure-sensitive-touchpad/
http://news.softpedia.com/news/Synaptics-ForcePad-A-Touchpad-With-Force-Detection-287151.shtml


 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
CANOLA TENDERFOOT - PLAY ON
[elektro / downtempo] Elektronische muziek in een redelijk snel tempo, en toch heerlijk cool en relax. Rijk bewerkte muziek die goed opgebouwd is en een mooie variatie aan klanken en ritmes biedt. Bij MySpace zijn verschillende songs in streaming te beluisteren. Bij Soundcloud vind je ongeveer dezelfde songs terug.
http://soundcloud.com/canolatenderfoot
http://www.myspace.com/canolatenderfoot


MUSETTA - ANOTHER GLIMPSE OF SUN
[Electro] Een uptempo song, waar het repertoire van deze band meestal wel downtempo is. Een Italiaanse band trouwens, maar dit zuiderse karakter voel je niet echt doorwegen in de muziek. Another glimps of Sun is erg opgewekt, met mooie arrangementen. De stem doet wat denken aan Nicoletta. Meerdere songs bij MySpace, en de band heeft ook een Facebook pagina, waar je verschillende songs kan downlaoden.
http://www.myspace.com/musetta
http://www.myspace.com/musetta/music/songs/another-glimpse-of-sun-25313123
http://www.facebook.com/musettamusic


PHILIP T.B.C. MIRROR STRANGER

[Electronic] Een kruising tussen elektronische muziek en dubstep. Zware beats, met afwisselende ritmes. In deze song speelt zangeres Esmeralda een rol. Verschillende knappe songs te beluisteren  bij SoundCloud. De band heeft ook een pagina op Facebook, maar daar is geen muziek te beluisteren of downloaden.
http://www.facebook.com/pages/Philip-TBC/55972720770
http://soundcloud.com/philiptbc


JIKJAX - NEUROTRANSMISSION
[Electro] Beats, dat is een thema dat in alle songs van deze artiest terugkomt. Soms zijn de songs ook wat meer jazzy. Bij Electrobel vind je het hele oevre van de man. Neuro Transmission 2.0 is een knappe song, die zelfs wat Australische geluiden bevat. Heel wat wan zijn songs zijn gratis te downloaden. Doen!
http://fr.electrobel.org//muzik.ebel/search/user/279
http://fr.electrobel.org/muzik.ebel/detail/5045


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BULLEBAK

Een simpel verhaal deze keer, over een oude man in een rusthuis, die moppert op iedereen en alles. Tot hij een onverwachte bezoeker krijgt. Niet echt wereldschokkend, maar het raakt wel een gevoelige snaar...
http://hoorspel.wordpress.com/2012/08/21/de-bullebak/

Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Als je mensen laat denken dat ze denken, dan zullen ze van je houden.
Maar laat je ze echt denken, dan zullen ze je haten.
- anonieme wijsheid -
 
 
oor logo
De nieuwe oogst


CRIME SCENE FORENSICS

Zijn we niet allemaal verzot op die wetenschappers, die van enkele bloedvlekken, een haartje, een fragment van een vingerafdruk kunnen afleiden wie de dader is? Crime Scene Investigation, of CSI, behoort wellicht ook tot jouw favorieten. De wetenschap van het bestuderen van een misdaadplek heet Crime Scene Forensics, en deze site is eraan gewijd. Je vindt er een overzicht van de verschillende factoren die meespelen, zoals vingerafdrukken, bloedvlekken, DNA, , naast ook een rubriek gewijd aan het gebruik van digitale media in het gerechtshof. Voor de amateurdetectives!
[Taal: ENG]
http://www.crimescene-forensics.com/Crime_Scene_Forensics/Digital_Courtroom.html
http://www.crimescene-forensics.com/Crime_Scene_Forensics/Home.html


STARSKY & HUTCH
In de zeventiger jaren waren deze twee Cops uit California erg populair op tv. Ze hielden het maar liefst 92 episodes (plus een pilot film) uit. Aan het duo is een pagina bij Wikipedia gewijd, met bijzondere aandacht aan de auto's die in het feuilleton gebruikt werden.  Ook het tv-museum schenkt aan dacht aan het duo. Om even nostalgisch in de zeventiger jaren onder te duiken...
[Taal: ENG]
http://www.museum.tv/eotvsection.php?entrycode=starskyandh
http://en.wikipedia.org/wiki/Starsky_and_Hutch


MOZCAST: HOE HEET GAAT HET ER BIJ GOOGLE AAN TOE?

Deze site geeft een overzicht van de temperatuur. Niet hoe warm het buiten is (en foei, wat is het warm de laatste dagen!), maar wel hoe warm het eraan toegaat bij Google. Hoe meer er gerommeld wordt met het algoritme van de Google zoekmachine, hoe warmer het is. De uitleg voor de stijging of daling van de temperatuur vind je bij de rubriek "Events".
[Taal: ENG]
http://mozcast.com/


HOORSPELEN OP ZIJN ENGELS: RADIO DRAMA REVIEWS

Trouwe lezers weten ondertussen van mijn grote liefde voor het hoorspel. Het is een heel andere dimensie dan een boek of een film - het laat jezelf beelden scheppen bij stemmen die je hoort, geluiden die een sfeer scheppen. Regelmatig vermeld ik in deze rubriek een Nederlandstalig hoorspel, maar uiteraard bestaan er ook Engelse - BBC bijvoorbeeld heeft een rijke traditie aan hoorspelen en maakt er elke week nog bij. Maar ook allerlei theatergezelschappen zijn voortdurend met hoorspelen bezig, die ze gratis of tegen betaling via het internet of op cd uitbrengen.
Deze site bespreekt de nieuw uitgebracht hoorspelen. De site bevat ook een erg uitgebreide lijst met auteurs en hun werken. Een erg mooi ontwerp heeft de site niet, maar wel veel informatie. De site is ook vooral handig wanneer je via nieuwsgroepen en dergelijke de hand kan leggen op een hoorspel, en meer achtergrond wil weten over acteurs, de plot, enz.
[Taal: ENG]
http://www.radiodramareviews.com/index.html


HOORSPELEN OP ZIJN ENGELS: RADIO DRAMA REVIVAL
Deze site is ook aan het hoorspel gewijd, en bevat ook een zelf gemaakt hoorspel. Verder vind je een podcast, waarin verschillende hoorspelen besproken worden. En tot slot is er een rubriek "So you wanna create a radio-drama", waarin tips hoe je zelf eraan begint, met vele links naar externe sites met tips.
[Taal: ENG]
http://www.radiodramarevival.com/so-you-wanna-create-a-radio-drama/

HOORSPELEN OP ZIJN ENGELS: BBC
Uiteraard is dé bron voor Engelse hoorspelen de BBC. En gelukkig worden tal van hoorspelen ook als podcast aangeboden. Op deze site vind je een lijst van àlle podcasts,  ingedeeld per zender, maar ook per genre. Ons interesseert natuurlijk Drama. En dan bemerk je dat je de befaamde hoorspelreeks The Archers, die al decennia loopt, kan beluisteren als podcast in dagelijkse afleveringen van 13 minuten, of een zondagse omnibus van 68 minuten. Persoonlijk ben ik geabonneerd op Drama of the Week, met elke week een prachtig hoorspel van ongeveer 45 minuten. Weet je niet goed hoe je met podcasts moet werken, dan kan je gewoon elke week naar deze site surfen, en rechts klikken op de download link, om het audiobestand op te slaan en via je MP3 speler te beluisteren. Maar kan je met podcasts werken, dan is het gemakkelijk om je via de derde link te abonneren op dit hoorspel.
http://www.bbc.co.uk/podcasts/genre/drama
http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/ptw
http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio4/radioplay/rss.xml


BOOKMAX: AL JOUW BOOKMARKS ONLINE
Nooit meer jezelf verloren voelen zonder je bookmarks! Deze online dienst laat je toe om al jouw bookmarks online te bewaren, zodat je ze vanop elke computer kan oproepen. Na het aanmaken van een account, kan je jouw bookmarks een voor een invullen, of de overgang automatisch laten gebeuren via een add-on voor je Mozilla Friefox. Een dienst om uit te proberen. Je kan zelfs je contacten online bewaren - zo heb je altijd een backup!
[Taal: ENG]
http://www.bookmax.net/
http://www.makeuseof.com/dir/bookmax-store-manage-your-bookmarks-online/


GOOGLE THINK QUARTERLY
Wil je echt weten wat er leeft bij Google, waarover de ingenieurs brainstormen, wat hun dromen zijn? Dan moet je dit online magazine lezen: "Think Quarterly". Echt heel veel onderwerpen komen aan bod, en eigenlijk voel je hier terug wat bewondering voor de mensen die daar aan de slag zijn, hun originaliteit.
[Taal: ENG]
http://www.thinkwithgoogle.com/quarterly/


CONFERENCE HOUND: VIND CONFERENTIES

Een superhandige site, voor wie in zaken is. Het is namelijk een zoekmachine die je wil helpen om conferenties en handelsbeurzen te vinden, evenementen en sprekers. De evenementen zijn opgedeeld op industrie, stad en datum. Je kan bovendien een herinnering instellen voor een bepaalde conferentie in de toekomst die je absoluut wil bijwonen, enz. Momenteel zijn er al meer dan 80.000 items op de lijst.
[Taal: ENG]
http://curation.masternewmedia.org/p/2450928730/the-professional-conferences-and-events-discovery-engine-conference-hound/original
http://conferencehound.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATUURBERICHT

Een nieuwssite, maar dan alleen met berichten over wat er in de natuur gebeurt. Over de distelvlinders die verschijnen, vliegende mieren die massaal opstijgen, maar helaas ook over dierenbeulen die een schaap opgehangen hebben aan een boom. Voor België werkt de site samen met Natuurpunt.
[Taal: NL]
http://www.natuurbericht.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STREEKPRODUCTEN

Antwerpse Handjes, Boulogne worst, Brabants grondwitloof, een Congolaiske, Klaaskoeken... het is maar een kleine greep van producten die erkend zijn als streekproduct. Op deze site vind je ze allemaal, gerangschikt in alfabetische volgorde, of per product of provincie. Er zijn ook verschillende recepten te vinden op basis van de streekproducten. Laat het je smaken!
[Taal: NL]
http://www.streekproduct.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KOOKSE.TV
Sites met recepten bestaan er wel meer - deze doet het met videofilmpjes. Daarbij wordt ook uitgelegd waarom je bepaalde dingen moet doen, zodat je echt wat bijleert. De filmpjes zijn origineel gemaakt, niet het werk van een groot bedrijf. Een aanrader (Tip: Urbain)
[Taal: NL]
http://www.kookse.tv/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE DEVIL TAKE YOUR STEREO

Voor de liefhebbers van Fantasy en horror. Auteur Sir Desmond Stirling heeft een nieuw boek uit, het 243e!, en het jaagt gewoon de bibber op je lijf. Het boek is als audiobook verkrijgbaar. Bij WhatNoise hoor je een fragment, en je kan er ook een abonnement nemen op de podcast waarin nieuwe publicaties voorgesteld worden. De tweede link verwijst naar Horror Channel, waar je allerlei nieuws vindt over nieuwe horror producties, films, audio, en de derde link verwijst naar het magazine Starburst, het langst bestaande magazine over SF, Horror en Fantasy, waar je eveneens podcasts kan beluisteren.
Zo, en daarmee is de Fantasy liefhebber wel even zoet!
[Taal: ENG]
http://www.whatnoise.co.uk/Podcast/Entries/2011/11/17_THE_DEVIL_TAKE_YOUR_STEREO.html
http://www.horrorchannel.co.uk/articles.php?feature=5923
http://www.starburstmagazine.com/component/content/article/16-reviews-audio/2639-audio-review-the-devil-take-your-stereo


VRIJDAG MULTIMEDIA: DIEREN IN DE ZON

Deze fotoreportage zet dieren in het zonnetje - letterlijk en figuurlijk. Prachtige foto's van dieren in het zonlicht, van een klimmende zon tot een ondergaande, en ook het helder verzengende zonlicht overdag.
[Taal: ENG]
www.beautiful-animals.com/animals-illuminated-by-the-sun/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER FOTOWEDSTRIJD
Bij Business Insider werden de winnende foto's netjes op een rij gezet van de National Geographic Traveler fotowedstrijd. En het is echt een indrukwekkend resultaat. Om in alle rust te bekijken...
http://www.businessinsider.com/national-geographic-traveler-photo-contest-winners-2012-8

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Jolla MeeGo smartphones worden geschikt voor Android Apps
http://www.mobilecowboys.nl/android/16906
- Samsung stelt de release van TIZEN toestellen uit
http://www.mobilecowboys.nl/mobilerumours/16909


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

-Nieuwe hype: speelgoed voor je iPad
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3305141/2012/08/23/Nieuwe-hype-speelgoed-voor-je-iPad.dhtml
- 'Lolz', 'Tweeps' en 'Mwahahaha': Engels woordenboek wordt hip
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3305213/2012/08/23/Lolz-Tweeps-en-Mwahahaha-Engels-woordenboek-wordt-hip.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Nu leverbaar! Google Chrome en Google TV op iedere televisie
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20201-google-chrome-en-google-tv-op-iedere-televisie
- Ziggo maakt internet een stuk sneller
http://www.fan.tv/digitaal/internet/20208-ziggo-maakt-internet-een-stuk-sneller
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

-  Schoonmaken in een mum van tijd met de Rush Extra van Hoover
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6851
-  Nieuwe 3D Blu-ray speler bij Pioneer 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6839

 
 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Smartphones: Android domineert in het tweede trimester
http://www.digimedia.be/News/nl/12472/smartphones-android-domineert-in-het-tweede-trimester.html
- Proximity BBDO en Engage BBDO: nieuwe actie voor Bru
http://www.digimedia.be/News/nl/12477/proximity-bbdo-en-engage-bbdo-nieuwe-actie-voor-bru.html
   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hollywood stimuleert… piraterij
http://computertaal.info/2012/08/23/hollywood-stimuleert-piraterij/
- favstar.fm: getwitterde humor
http://computertaal.info/2012/08/21/favstar-fm-getwitterde-humor/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft onthult nieuw logo
http://tweakers.net/nieuws/83935/microsoft-onthult-nieuw-logo.html
- Nokia, Samsung en Sony vormen indoorlocatie-alliantie
http://tweakers.net/nieuws/83931/nokia-samsung-en-sony-vormen-indoorlocatie-alliantie.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Turtelboom 'herlanceert' oud pc-project Justitie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/08/23/turtelboom-herlanceert-oud-pc-project-justitie/article-4000166799767.htm
- Technologie is een dikmaker
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/08/23/technologie-is-een-dikmaker/article-4000166542518.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Do It (Tomorrow), een gratis to do applicatie voor warhoofden
http://www.themobilerevolution.be/2012/08/do-it-tomorrow-een-gratis-to-do-applicatie-voor-warhoofden/
- TomTom 1.11 zet Franse antiflitswetgeving voor schut
http://www.themobilerevolution.be/2012/08/tomtom-1-10-zet-franse-antiflits-wetgeving-voor-schut/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
ICE CREAM SANDWICH TIPS 1: SCREENSHOT
De laatste weken zijn we wat karig geweest met tips, omwille van tijdsgebrek. Een tekortkoming die we hopen goed te maken, met deze reeks tips over de nieuwe versie van het Android OS: Ice Cream Sandwich.
Daarbij moeten we wel zeggen dat 1. niet alle Android toestellen tegelijkertijd deze update krijgen (als ze hem al krijgen) en 2. dat de user interface die de verschillende fabrikanten leggen over het "rauwe" OS, nog altijd een verschillende uitwerking kunnen hebben. De tips moeten dus wel even uitgetest worden.
Om te beginnen: met deze update kan je voortaan een screenshot maken van wat zich op jouw scherm afspeelt, zonder enige externe app te moeten installeren. Afhankelijk van je toestel volstaat het om de power-knop lang ingedrukt te houden, waarna de optie op een screenshot te nemen verschijnt. BIj andere toestellen moet je de power-knop en de home-knop tegelijkertijd indrukken, of de power en volume knop. Daarna verschijnt er een kader rond je scherm, als teken van het feit dat de screenshot genomen werd.
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/


ICE CREAM SANDWICH TIPS 2: MULTITASKEN

Een van de problemen met Android is, dat je wel kan multitasken, maar niet echt een controle hebt over welke apps er open staan. Dat wordt met deze versie verbeterd met een functie die al langer bij andere fabrikanten, zoals Nokia met zijn E7, te vinden is. Voortaan kan je in elke geopende app de home button indrukken en ingedrukt houden, om te zien welke apps momenteel draaien. Daarna is het heel simpel de programma's die je niet nodig hebt te sluiten door het weg te "swipen", of om naar een ander programma over te stappen door het aan te tikken. Dit is in elk geval een heel goede manier om controle te houden over apps die al dan niet open zijn.
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/


ICE CREAM SANDWICH TIPS 3: CONTACTEN SWIPEN

Dit is niet echt een nieuwe functie in ICS, maar het is wel handig: je kan een contact vinden in je lijst met contacten, en daarna die naam naar rechts wuiven, om de persoon op te bellen, en naar links wuiven om een sms te zenden. Heel simpel, maar je moet het weten!
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
MICROSOFT SKYDRIVE: ONLINE OPSLAGRUIMTE

Windows Vista/7/8 - 5,3 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je bestanden online bewaren (foto's, video's, documenten, ...) en met je vrienden delen. Nieuwe gebruikers krijgen 7 GB ruimte, wie al een account had voor maart 2012 heeft 25 GB.  Bij de installatie van de SkyDrive software wordt er een map op jouw computer aangemaakt. Alle data die je daarin zet, wordt gesynchroniseerd met jouw online SkyDrive. Bij CHip.de vind je een fotoreportage met tips over de werking van de software.
http://www.chip.de/bildergalerie/Microsoft-ruestet-auf-Alle-Features-im-neuen-SkyDrive-Galerie_55590956.html
https://apps.live.com/
https://skydrive.live.com/


MYFAMILYTREE: STAMBOOM MAKEN
Windows XP/Vista/7- 2,41 MB - freeware
Uitstekende software om een stamboom van jouw familie te maken, waarbij je meteen ook de mogelijkheid hebt om foto's, geluid en video toe te voegen. Je kan jouw stamboom van niets opbouwen, of een bestaande stamboom bewerken ( de software ondersteunt de standaard GEDCOM bestanden, kort voor GEnealogical Data COMmunication).
http://download.cnet.com/My-Family-Tree/3000-2127_4-75553957.html?tag=feed&subj=latestreviewed&part=rss&tag=nl.e415
   

SKIP METRO SUITE
Windows 8 - 0,4 MB - freeware
Het is al eerder gezegd: bij Windows 8 ben je verplicht om bij het booten het traditionele startscherm te doorlopen. Deze software maakt het mogelijk om deze procedure over te slaan. Bovendien kan je met deze software ook verschillende instellingen wijzigen, zoals het activeren/uitschakelen van de instelling om een blik te krijgen op alle geopende apps door de cursor te bewegen over de linker bovenkant van het scherm.
http://www.chip.de/downloads/Skip-Metro-Suite_57161686.html
http://winaero.com/comment.php?comment.news.103


TODOLIST PORTABLE

Windows all - 1,7 MB - freeware
Zoveel te doen, zo weinig tijd... Dan komt het erop aan om je tijd te organiseren, en prioriteiten te stellen. Deze tool helpt je daarbij, doordat je to-do lijstjes kan opstellen. Bovendien is het een portable-app, zodat je jouw lijstje (en het programma) gewoon kan meenemen op een USB stick.
http://portableapps.com/apps/office/todolist_portable


CORNERCLICK: APPS IN DE HOEK VAN JE DESKTOP
OS X Lion - freeware
Bij de Windows 7 computer kan je je desktop meteen oproepen, door op het rechthoekje onderaan rechts van je scherm te klikken. Maar de Mac gebruiker kan nog wat meer doen, zoals de screensaver starten, Mission Control opstarten, enz. Deze app voert daar nog wat extra functies aan toe, zoals apps toewijzen aan elke hoek van je Mc Desktop.
http://www.makeuseof.com/dir/cornerclick-assign-multiple-apps-corners-mac-desktop-osx-lion/
http://greg.vario.us/cornerclick/


MAGIC PLAN: MAAKT AUTOMATISCH GRONDPLAN
iOS

Een super knappe app.Hij kan automatisch de maten van een kamer nemen, en die omzetten in een vloerplan, op basis  van de foto die je neemt van de kamer. Toen ik de app op Twitter vermeldde, reageerde Twitteraar @roelvangils meteen erg enthousiast: hij had de app die dag juist uitgetest, en vond hem gewoon fantastisch.
http://www.sensopia.com/english/index.html
http://www.psfk.com/2012/08/app-creates-room-floor-plan.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


SOCIALPLUS: EXTRA FUNCTIES VOOR FACEBOOK
Firefox add-on - 0,07 MB - freeware
Deze add-on voor de Firefox geeft je extra functies in Facebook, zoals bijvoorbeeld het opsmukken van je chatberichten met smileys, het wijzigen van kleuren in je status, en meer. Er is echter wel een nadeel: enkel mensen die ook SocialPLus in hun browser hebben kunnen deze versierseltjes zien...
http://www.social-plus.net/en/download.php
http://www.chip.de/downloads/SocialPlus-fuer-Firefox_46799746.html


AERODROM: CONTENT VAN APPLE-TOESTELLEN NAAR WINDOWS STREAMEN

Windows XP/Vista/7 - 19,7 MB - demo
Met Aerodrom kan je video's en foto's van je Apple toestellen (iPhone, iPad, iPod, ...) rechtstreeks naar je Windows PC streamen. Ze moeten wel aan hetzelfde LAN of WLAN netwerk gekoppeld zijn.
http://funky-factory.blogspot.be/p/aerodrom.html
http://www.chip.de/downloads/Aerodrom-Demo_51621656.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ARMED

Windows Phone - 52 MB - 2,99 euro
Een Science Fiction multiplayer game, waarmee je met vechtrobotten, pantsers en allerlei andere wapens je tegenstander moet verslaan. Het spel is heel spannend, en heeft een erg mooi grafisch ontwerp.
http://www.sickheadgames.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: AMAZON KINDLE

Windows Phone - 1,02 MB - freeware
Met deze app kan je je boeken uit de Amerikaanse Kindle-shop op je Windows Phone lezen. Het interessante aan dat aanbod is niet alleen dat het uit meer dan 750.000 boeken bestaat, maar dat ook vele klassiekers gratis te downloaden zijn.
http://www.windowsphone.com/de-DE/publishers/Amazon%20Services%20LLC?appid=48195fb4-ee0e-e011-9264-00237de2db9e&name=Amazon%20Services%20LLC
http://www.chip.de/downloads/Amazon-Kindle-Windows-Phone-App_55119728.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Maak jij geen deel uit van de oplossing,
wees dan deel van het probleem!
- anonieme wijsheid -