netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
23/8/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 763 van 18/8/2012Gegroet lezer,

Puffen, dat gaan we dit weekend doen, met de voorspelde 35 graden voor de Kempen. Maar geen nood: de paraplu staat al klaar. 's Ochtends vroeg beginnen, onder het parapluutje, heerlijk buiten ontbijten, dan wat werken, en 's middags naar binnen, voor een siŽsta. Wanneer het zuiderse temperaturen zijn, dan moet je zuiders gaan leven! Hopelijk houdt u het ook koel?

Na een weekje afwezigheid wegens de werken in huis, zijn we er weer. Het was een korte week, met de feestdag op 15 augustus, dus iets minder berichten dan u van ons gewoon bent. Toch hebt u nog genoeg te lezen - over allerlei mogelijke onderwerpen. De waarneming van een trend, die o.a. ingezet wordt door App.net (het alternatief voor Twitter) is naar onze mening een van de belangrijkste artikels deze week. Gaan we naar een nieuw soort internet?

Wij wensen u alvast veel leesplezier - en koelte toe. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DELICIOUS: STILSTAAN, VOORUITGAAN, EN ACHTERUITGAAN
De kroniek van een onbegrijpelijke nedergang

We zijn nog maar net terug uit vakantie, en we moeten ons e-zine opstarten met een klaagzang. Wat wil het geval?

Met de opkomst van Web 2.0, het web waarbij de gebruiker centraal zou staan, kreeg Delicious een centrale rol toegespeeld. Daar kon je namelijk je bookmarks uploaden, van tags voorzien. Die tags zouden dan weer door anderen opgevraagd kunnen worden, zodat er een automatische indexatie van links rond bepaalde tags zou ontstaan.

Een mooi principe, maar de uitvoering bleef na enige tijd steken in een povere vormgeving. De gebruikers haakten af, vulden hun bookmarks niet meer aan. De site leek, hoe edel de doelstellingen ook, ten dode opgeschreven. Tot het principe van de "stacks" ontwikkeld werd. Meteen kwam Delicious van Web 2.0 naar Web 2.5 - het web van de "curation", het verzamelen van interessante content. Gebruikers konden in die stacks links rond een bepaald onderwerp verzamelen, en later ook nog aanvullen. Gebruikers konden zich op een stack abonneren, om de verdere aanvullingen per mail te ontvangen. Het geheel werd in een prachtige layout gegoten, die wat deed denken aan Flipboard. In verschillende artikels in Netties heb ik dan ook de loftrompet gestoken over deze site, en de stacks waren een prachtige bron van inspiratie om mooie, interessante sites te vinden.


En dan komt nu het moment om in snikken uit te barsten: in zijn oneindige wijsheid/domheid heeft Delicious besloten om die stacks weer af te voeren, en alles terug te draaien tot "tags". Gedaan met de mooie vormgeving van de stacks, gedaan met de interessante links rond een bepaald onderwerp - met één beslissing werd Delicious van Web 2.5 (het curation tijdperk) teruggebracht naar Web 2.0 en vroeger. Jammer. Heel jammer...

Tussen haakjes: je kan nog wel de stacks terugvinden via de 2e link. Maar log je, als gewone gebruiker, in op Delicious, dan is er nergens nog een link die je doorsluist naar deze prachtige tool. Laat de handdoeken aanrukken, om mijn tranen te drogen bij deze teleurstellende vaststelling!
http://blog.delicious.com/2012/07/delicious-features-update/
http://delicious.com/browse?source=stacks&sort=recent
http://www.delicious.com/?logout=1


HET VERHAAL VAN LENDINK
Over twitter lynch meutes, en het gevaar van zich snel verspreidende vuurtjes.

Er was eens een site, gemaakt door een mindervalide oorlogsveteraan: LendInk. De site baseerde zich op het feit dat bezitters van een Kindle of Nook e-boeken ook kunnen lenen, en speelde als matchmaker zodat gebruikers elkaars titels zouden kunnen lenen. Een van de auteurs van wie het boek op de site vermeld staat, kwam toevallig op de site terecht, en besloot dat dit een piraatsite is - terwijl het dat helemaal niet is. Meteen deed de tamtam van Twitter zijn werk, en regende het klachten over de site wegens inbreuken op de auteursrechten ingediend. Onterecht. Maar toch... De site ging uit de lucht, wellicht als gevolg van al die klachten.

Aan dit verhaal zitten verschillende aspecten. Ten eerste ging de auteur, die LendInk aan het kruis wou nagelen, uit van een verkeerde veronderstelling. LendInk maakt gewoon gebruik van een wettelijke mogelijkheid, en doet dus niets verkeerd. Verder toont het een van de lelijke aspecten van Twitter aan: dat het heel gemakkelijk kan ontaarden in een lynch-meute. In dit verhaal gebeurde het twee keer: een eerste keer, toen de auteur steun kreeg van gelijkgezinden, wat tot DMCA-klachten leidden die de site uiteindelijk uit de lucht haalden. Een tweede keer, toen de internetgemeenschap lucht kreeg van het verhaal, en zich keerde tegen de auteurs die hiervoor verantwoordelijk waren.

TechDirt, de site die als eerste aan het licht bracht dat LendInk echt niets illegaal deed, voelde zich zelfs geroepen om de vele twitteraars, die hun gram wilden halen tegen de auteurs, tot kalmte aan te manen.

Het is al eerde gebeurd dat Facebook gebruikt wordt voor een volkswoede. Denk maar aan de hetze tegen journaliste Linda De Win, tijdens haar deelname aan De Slimste Mens. Facebook wordt al langer gebruikt om vetes uit te vechten - ook heel persoonlijke vetes, tussen man en vrouw. Tot nu leek Twitter eraan te ontsnappen - maar helaas bewijst dit verhaal het tegendeel.

Lees bij TechDirt, CNews en GigaOm meer over dit verhaal, en de reacties.

Een derde aspect heeft dan weer te maken met het principe van de DMCA klachten. En daar gaat het volgende artikel over.
http://www.techdirt.com/articles/20120807/21080519958/legit-ebook-lending-site-taken-down-angry-twitmob-writers.shtml
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57489696-93/piracy-witch-hunt-downs-legit-e-book-lending-web-site/
http://gigaom.com/2012/08/11/the-e-book-lending-wars-when-authors-attack/


DMCA: GOOGLE STRAFT SITES AF
Maar laat gemakshalve eigen YouTube en Blogger buiten beschouwing...

Even wat uitleg: in de Digital Millennium Copyright Act worden de regels over auteursrechten vastgelegd. Die gelden weliswaar voor de VS, maar lijken voor de hele wereld gevolgen te hebben. Een van die bepalingen is dat er bepaalde uitzonderingen zijn op het verbod om auteursrechtelijk beschermde werken te gebruiken; zo mag je een tekst citeren, mag je een afbeelding gebruiken om een stelling te bewijzen, mag je tot X seconden van een song gebruiken in een podcast, enz. Een andere bepaling is dat websites waar gebruikers content kunnen uploaden, niet verantwoordelijk zijn (lees: niet gestraft kunnen worden) wanneer de gebruikers illegale content uploaden. Zij moeten wel, wanneer zij van de eigenaar van auteursrechten, of van diens vertegenwoordiger, een melding krijgen dat een bestand (song, film, foto, ...) geüpload werd zonder toestemming van die eigenaar, dat bestand onmiddellijk verwijderen. Dat heet dan "DMCA take-downs".

En daarbij lijkt het dus wel vaak verkeerd te verlopen. Zo kon het gebeuren dat verleden week, vlak na de landing van de Curiosity op de planeet mars, er een DMCA take-down bericht verstuurd werd aan... NASA zelf. Terwijl die eigenlijk eigenaar is van de beelden, en die ook gratis ter beschikking stelt. Maar door een of ander algoritme bij YouTube, waar NASA zijn beelden zet, werd verkeerdelijk gedacht dat de rechten voor deze beelden niet bij NASA berustten maar bij een nieuwsagentschap, dat de beelden enkele seconden voor NASA gepubliceerd had (1).

Een algoritme kan verkeerd zijn, mensen kunnen ook verkeerd zijn, zoals uit vorig artikel blijkt. Feit is dat er heel wat DMCA takedown meldingen ongegrond ingediend worden, uit onwetendheid of zelf opzettelijk. En als je dan leest dat Google in de toekomst bij haar ranking van websites rekening zal houden met deze DMCA meldingen, dan is het toch wel even slikken.

Uiteraard is het begrijpelijk dat Google tot zulke maatregel overgaat. Er is echt geen liefde tussen Google en Hollywood, en met deze maatregel wil Google Hollywood wellicht wat "opvrijen". Maar bij deze aankondiging kan je toch wel wat vragen stellen. Kan Google elke DMCA takedown melding ten gronde beoordelen? Wanneer is een verzoek legitiem? (2) Een "afstraffing" door Google bij de zoekresultaten kan een website flink pijn doen. En dus moet deze update aan het Google algoritme, dat de naam "Emmanuel" meekreeg, toch wel even nader beschouwd worden, zoals Search Engine Land het doet (2).

Het opmerkelijkste aan het hele verhaal, is het feit dat YouTube, dat zelf een ongelooflijk aantal DMCA takedown meldingen krijgt, niet afgestraft zal worden, terwijl sites zoals 4shared, Filestube enz. het wel worden. Meer nog: ook blogs aangemaakt bij Google's eigen blogdiens, Blogger, ontsnappen aan deze straffen. Met andere woorden: een blog dat exact dezelfde content brengt bij Wordpress.com wordt wél gestraft, en bij Blogger niet.

Euhm. Wil hier iemand het woord "oneerlijke concurrentie" in de mond nemen? Het moedigt je alvast aan om meteen je blog over te zetten naar Blogger, je bestanden van 4Shared over te brengen naar YouTube, om van deze immuniteit te genieten...

http://lispian.net/2012/08/06/automated-takedown-of-nasas-curiosity-landing/
http://searchengineland.com/dmca-requests-now-used-in-googles-ranking-algorithm-130118?utm_campaign=tweet&utm_source=socialflow&utm_medium=twitter
http://searchengineland.com/how-youtube-will-escape-googles-new-pirate-penalty-130180


MOGELIJKHEDEN VAN SPOTIFY APP NU OOK VOOR DESKTOP
Thumbs up, en synchroniseren. Leuk.

Met Spotify radio kan je een eigen radiostation maken, gebaseerd op een artiest, een album of een speellijst. Net als bij Last.fm eigenlijk. En wanneer je een song goed vindt, dan kan je die bewaren in je Spotify speellijst, die een onbeperkt aantal stations en songs kan bevatten. En je hebt ook een "Liked from Radio" speellijst. Daarop staan dan songs waarvan je gezegd hebt, via de "thumbs up" icoontjes, datje hem goed vindt.

Tenminste, dat kan je op de Spotify app voor de iOS toestellen. Tot nu toe ontbrak die mogelijkheid voor de desktop versie. Daar komt nu verandering in: in een update van de desktop versie worden deze mogelijkheden toegevoegd. En meteen kan je ook alle speellijstjes op alle toestellen synchroniseren. Wat heel handig is.

Nu, eerlijk gezegd lijkt het ons belangrijker om voorrang te geven aan de desktop versie. Muziek in streaming beluisteren, dat doe je best via WiFi of de kabel, niet via je mobiele abonnement, want met de huidige prijzen van de mobiele abonnementen is muziek streamen veel te duur. Laat staan dat je ooit tv zou kunnen kijken in streaming, op je mobiele toestel. WiFi is natuurlijk wat anders, maar dat is nog altijd niet overal te vinden...

http://spotify.com/
http://thenextweb.com/apps/2012/08/10/spotify-radio-desktop-gets-thumbs-updown-feature-letting-sync-songs-like-across-devices/


AMAZON WIL OOK SCHOOLBOEKEN UITLENEN
En komt (waarschijnlijk) in september naar Nederland

Wij hier in BelgiŽ (en Nederland) lopen voorlopig nog niet de deur plat bij online boek- en platenzaak Amazon. Die heeft weliswaar een erg groot aanbod van boeken in het Engels, en zelfs in het Frans, maar Nederlandstalige boeken zal je er niet vinden.

Daar zou binnenkort verandering in komen, zo weet Tweakers te melden. In september zou Amazon namelijk een Nederlandstalige versie uitbrengen van zijn website, en daarmee de concurrentie aangaan met gevestigde waarden zoals Bol.com en Wehkamp. In die concurrentiestrijd heeft Amazon in elk geval één groot voordeel: zijn Kindle reader, waarop je met één klik je boeken kan aankopen. Een geducht wapen in de concurrentieslag...(1)

Amazon verkoopt in de VS niet alleen boeken, print en digitaal, maar ook films, die je zelfs in streaming bekijken kan. Of en wanneer dat laatste aanbod ook in het Nederlandstalig gebied er zou komen, is natuurlijk de vraag - auteursrechten, weet je wel. In elk geval is er één ding waarvoor wij heel blij zouden zijn als Amazon het ook in onze regio zou aanbieden: het verhuren van schoolboeken. Zoals je weet zijn die enorm duur in aankoop, en gaan ze met een flink deel van het schoolbudget van studenten lopen. Amazon wil nu in de VS van start gaan met het verhuren van schoolboeken (in printvorm). Studenten zouden een boek kunnen huren voor een semester, waarbij de kosten voor het ontvangen en terugzenden van het boek gratis zijn, en de student de optie heeft om het boek later ook aan te kopen. Het zal de arme student heel wat kosten besparen! Bij GeekWire en WebPronews lees je meer over het aanbod (2)(3)
http://tweakers.net/nieuws/82969/amazon-nederland-opent-digitale-deuren-in-september.html
http://www.geekwire.com/2012/amazon-moving-textbook-rental/
http://www.webpronews.com/amazon-gets-into-the-textbook-renting-business-2012-08


HADOPI MOGELIJK TERUG IN DE SCHUIF GESTOPT?
Te duur, en inefficiŽnt.

Piraterij is niet netjes. En het mag niet. Dat sommige mensen het toch doen, mag niet getolereerd worden. Maar om een hele wetgeving in het leven te roepen, een massa ambtenaren te belasten met de uitvoering ervan, en de kosten ervan te laten betalen door de gewone burger, is wat overdreven. Per slot van rekening gaat het om het beschermen van de belangen van een bepaalde groep bedrijven (de amusementsindustrie voornamelijk), en gaat het om de bescherming van één bepaald verkoopsmodel (pure verkoop) terwijl de amusementsindustrie ondertussen wel geleerd heeft dat er andere vormen zij om aan geld te komen, zoals streaming, waarvoor de gebruiker best bereid is te betalen.

Een stelling die nu door de Franse overheid bewezen wordt, enminste indien je een bericht bij CNet geloven mag. Nu Sarkozy niet langer president is, is er in Frankrijk een nieuwe regering. En die zou van plan zijn om de "Hadopi" wetgeving terug te schroeven, omdat die duur is, niet in verhouding staat tot de vermeende misdaad, en zijn doel voorbijschiet.

Volgens recente statistieke heeft de wet van de 3 waarschuwingen en het bijhorende Hadopi bureau in totaal 1 miljoen mails verzonden als 1e waarschuwing, 99.000 tweede mails, en werden er 314 mensen geïdentificeerd om naar de rechtbank doorverwezen te worden, om hun internetverbinding te laten schrappen. Bij niemand echter werd de internettoegang utieindelijk afgesloten.

En dat terwijl de Hadopi wet 12 miljoen euro per jaar kost, en 60 ambtenaren aan het werk zet. Een dure manier om 1 miljoen mails te zenden.

In elk geval: de nieuwe Franse president, François Hollande, heeft aangekondigd dat hij vooral piraterij op commerciŽle basis wil bestrijden, niet de kleine burgers.
http://www.cnet.com.au/french-illegal-downloads-agency-hadopi-may-be-abolished-339341011.htm


VAN APPLE EN DE SCHROEF...
... of hoe een bedrijf een gerucht verspreidde

Het volgende verhaal heeft op zich niets met Apple te maken, maar alles met het verspreiden van geruchten. Dat het onderwerp van het gerucht Apple was, is gewoon omdat Apple zo'n dankbaar onderwerp is om geruchten over te verspreiden. De hele blogosfeer, alle tech media staan altijd op de uitkijk naar iets om over Apple te schrijven, want zij weten dat Apple trendy is, en een artikel over de iPhone of iPad altijd de verkoop meteen doet stijgen.

Het bedrijf tekende een schroef met een 3D programma, met een heel rare kop, die heel onpraktisch is. Het maakte een afbeelding van de tekening, stuurde die in een mail aan zichzelf, en nam dan een schermafdruk van de mail op de computer, die dan anoniem geüpload werd naar het Reddit forum.

En toen was het maar gewoon een kwestie van wachten. Meteen pikten blogs uit de hele wereld het bericht op, van Wired tot Cult of mac. Er werd wel bij verteld dat het om een gerucht ging, maar de lezers namen het al voor waarheid aan, en het "nieuws" verspreidde zich snel. En nu heeft het bedrijf in kwestie dus onthuld dat het opzettelijk het gerucht verspreid had, om te bewijzen hoe gemakkelijk het is om een vals bericht de wereld in te krijgen...

Lees meer bij GigaOm en op de website van het bedrijf, Day4, zelf.
http://gigaom.com/apple/how-an-apple-rumor-gets-made/
http://day4.se/how-we-screwed-almost-the-whole-apple-community/


APP.NET: MEER DAN EEN BETALEND ALTERNATIEF VOOR TWITTER
Openheid staat centraal

Wanneer er goede webdiensten ontstaan, die enorm populair worden, is het altijd de vraag: zullen zij het volhouden? Voor onze mooie ogen heeft nog nooit een bedrijf een dienst draaiende gehouden, geld moet in het laatje komen. En vaak wordt, in de zoektocht naar geld, beroep gedaan op reclame, waardoor de dienst uiteindelijk meer de adverteerders ter wille gaat zijn, dan de gebruikers.

Dat is wat velen vrezen dat er met Twitter gaat gebeuren. De dienst is echt nuttig, voor wie op de hoogte wil blijven van allerlei ontwikkelingen, en contact wil onderhouden met gelijkgestemden. Maar hij verstookt ook handenvol geld, want al die servers die het verkeer moeten aankunnen, kosten natuurlijk aardig wat centjes.

Daarom nam ondernemer Dalton Caldwell het stoutmoedige plan om App.net op te starten, een betalend alternatief voor Twitter. Het principe is simpel: laat de gebruiker betalen voor de dienst, maar in ruil kan hij ervan op aan dat de dienst blijft draaien, en dat de gebruiker centraal blijft staan. Hij begon geld in te zamelen, en heeft nu voldoende om zijn App.net op te starten.

Nu lopen de meningen over App.net erg uiteen. TechDirt bijvoorbeeld (1) meent dat een betalend alternatief voor Twitter, ideologisch niet puurder is dan een Twitter die met advertenties betaald wordt. Matthew Ingram van GigaOm daarentegen (2) meent dat App.net veel meer is dan een betalend alternatief, omdat het staat voor alles wat open is, het een all-round vervoermiddel kan worden voor boodschappen in het sociale web, en het allerlei apps en diensten zou kunnen bijeenbrengen tot één systeem waar real time informatie gebracht wordt.

Welke van beide artikels het bij het rechte eind heeft, is moeilijk te zeggen. Lees in elk geval de commentaren die beide artikels bij de lezers losgemaakt hebbenn - zij geven je een idee van de passie waarmee over het onderwerp gediscussieerd wordt.
http://www.techdirt.com/articles/20120813/00081620002/fee-based-twitter-is-no-more-ideologically-pure-than-ad-supported-twitter.shtml
http://gigaom.com/2012/08/13/think-app-net-is-just-a-twitter-clone-then-youre-missing-the-point/
https://alpha.app.net/global/


LAAT DE BABY'S MAAR KOMEN BIJ FACEBOOK!
En automatische berichten worden onder controle gehouden. Hoera!

Twee berichten uit het wereldje van Facebook, die positieve evoluties zijn. Het moet niet altijd negatief zijn als het over Facebook gaat... Om te beginnen: bij Facebook bestaat er een functie, die "Life Events" heet, gebeurtenissen in een mens zijn leven. Een nieuwe job, je bent verloofd, ... het zijn dingen die heel mooi op jouw Tijdlijn komen te staan.

Die Life Events zijn opgedeeld in verschillende categorieŽn: werk en opleiding, familie en relatie, home & living, gezondheid & wellness, reizen & ervaringen. Bij Familie en relatie kan je bijvoorbeeld vertellen wanneer je iemand voorhet eerst bent tegegekomen, een nieuwe relatie begonnen bent, verloofd, getrouwd, wanneer er een nieuwe baby is, en zelfs een nieuw huisdier.

En nu heeft Facebook een nieuw evenement toegevoegd aan dit lijstje: een baby verwachten. Gewoon aanklikken, en iedereen waarmee jij bevriend bent, zal de aankondiging zien. (1) Leuk, niet?

Maar het tweede bericht vinden wij nog veel belangrijker. Dankzij de "Open Graph" kan een ontwikkelaar, wanneer je zijn app koppelt aan jouw Facebook account, automatisch berichten op jouw status laten verschijnen. Denk maar aan de vele meldingen van de Zynga spelletjes enz. Maar al die automatische berichten zorgen wel voor veel beweging op je status en tijdlijn - iets teveel, want de échte berichten die jijzelf plaatst raken verloren.

Welnu, in de toekomst zal jijzelf meer controle hebben over wat zo'n app in jouw naam publiceert. Want voortaan komt er een "explicitly shared action", een actie die je uitdrukkelijk deelt, wat er in de praktijk op neerkomt dat je echt zelf op een button moet drukken om de actie te delen op Facebook, zodat je je er meer bewust van bent, en het bericht ook authentieker wordt. En dat is toch positief, niet? Bij The Next Web lees je er meer over (2)
http://thenextweb.com/facebook/2012/08/13/facebook-announces-life-event-expecting-new-addition-family/
http://thenextweb.com/facebook/2012/08/13/facebook-now-lets-third-party-apps-post-explicitly-shared-items-just-like-user-driving-engagement/


GOOGLE MAPS, GOOGLE HANGHOUTS, EN GOOGLE PASTA
Enkele berichten uit de wondere wereld van Google...

Zeg nu niet dat ze bij Google stilzitten. En zeg evenmin dat Google zich enkel met de VS bemoeit. De toevoeging van data over het openbaar vervoer wereldwijd is daarvan het perfecte bewijs. Google heeft deze week trouwens in een persbericht bevestigd dat het nu de vervoerschema's heeft voor meer dan 1 miljoen haltes wereldwijd, in bijna 500 steden. En ook BelgiŽ hoort bij de landen.

Bovendien heeft het een update uitgebracht aan de Google Maps voor de Android toestellen (versie 6.10), waarmee je heel gemakkelijk een speciale overlay op de landkaart kan zien, met daarop naar keuze de lijnen van tram, bus, metro, trein. De info per station werd ook overzichtelijker geschikt. Tussen haakjes: op de haltes van De Lijn in Vlaanderen werd overal de nummer van de halte op het bord aan de halte aangebracht. Dat is het nummer dat je in Google moet ingeven, om dan de transittijden op die halte te zien. (1)

Trouwens, zeg ook niet dat Google niet aan de jongeren denkt. Dat werd ook weer bewezen deze week, door een update aan de Google+ app voor Android en iOS. De gebruikers van de app kunnen nu deelnamen aan de live Hangouts on Air, vanop mobiele toestellen. En de leeftijd om dat te mogen doen, werd aangepast: tieners vanaf 13 jaar kunnen een hangout opstarten of eraan deelnemen. (2)

En zeg tot slot niet dat Google zelf niet experimenteert met nieuwe technologieŽn, ook in de eigen keuken. Op het Google hoofdkwartier zou er namelijk in de keuken een 3D printer staan, die pasta in verschillende vormen kan maken. (3). Dat is niet het enige speciale in die keuken hoor - er zouden ook verschillende tools in verband met temperatuur gebruikt worden, om voedsel traag te garen bijvoorbeeld. Meer daarover in een interview dat je bij WebProNews vindt. (3)
http://googleblog.blogspot.be/2012/08/google-maps-now-has-schedules-for-more.html
http://thenextweb.com/google/2012/08/15/google-android-adds-ability-join-hangouts-air-teens-can-now-use-hangouts/
http://www.webpronews.com/google-hqs-kitchen-has-a-3d-printer-for-pasta-2012-08


OP WEG NAAR EEN ANDER INTERNET?
Simpel ontwerp, korte namen, geen advertenties

Eerder deze week hadden we het over App.Net, de startup die een alternatief wil zijn voor Twitter. Het zou niet met advertenties werken, maar de gebruikers zouden een abonnement nemen. En de makers beloven dat App.net iets zal zijn wat Twitter had kunnen worden, maar niet werd: een verbinding tussen alle mogelijke communicatietools. Uiteraard is het nog af te wachten of deze beloften gehouden zullen worden.

Toch is het bijzonder te vermelden dat App.net geen alleenstaand geval is. Meerdere startups zijn de afgelopen weken geboren, die enkele gemeenschappelijke kenmerken hebben, zoals een blogposting bij Buzzfeed aanstipt. Ze zijn simpel van layout, en hebben dus geen drukke pagina; dat is mogelijk, omdat ze geen advertenties vertonen, en dus puur hun eigen ding doen. En bovendien zijn ze kort van naam, gemakkelijk om te onthouden dus, en beloven ze allemaal, net als App.net, een alternatief voor bestaande systemen te brengen die verkeerd gelopen zijn.

Het artikel noemt met name:
- Svbtle, een afgeslankt blogging platform. (https://svbtle.com/)
- Branch, een commentaar en discussie systeem (http://branch.com/)
- Medium, een minimalistisch Publishing Platform (https://medium.com/p/9e53ca408c48 )
- En uiteraard ook App.net, het alternatief voor Twitter (https://join.app.net/ )

Dat deze sites geen advertenties bevatten, is op het eerste zicht niet uitzonderlijk. Veel sites zijn ooit zonder ads begonnen, gegroeid, en dan overgeschakeld op advertenties als bron van inkomste, omdat er genoeg "eyeballs" zijn die de advertenties bekijken. Maar bij deze nieuwkomers lijkt het toch anders. Het ontwerp zelf laat gewoon geen advertenties toe. Hoe zij dan wel aan hun inkomsten moeten komen, dat is nog de vraag.

Is dat dan de toekomst van het internet, waar we toch gaan betalen voor de diensten die we willen? Buzzfeed noemt het in elk geval "Een internet waar elke blog Daring Fireball is, waar elke posting lijkt op Instapaper, waar elke discussie geleid wordt door de echte discussiemoderator, en waar advertenties beschouwd worden als niets beter dan spam". Hoe deze evolutie verder moet gaan, waar zij hun geld gaan halen, is de vraag. Maar het is in elk geval wel een interessante evolutie om te volgen!
http://www.buzzfeed.com/jwherrman/welcome-to-the-new-internet-heres-what-it-looks


INTERNET ARCHIVE BIEDT CONTENT AAN VIA BITTORRENT
Maar providers knijpen Torrents nog altijd af...

Het is spijtig dag Bittorrent en het principe van de torrents nog altijd zo'n negatieve weerklank hebben. Want het principe van de torrents is gewoon heel praktisch: in plaats van met zijn allen op één centrale plek iets te gaan downloaden, worden we zelf doorgeefluikjes van bestanden.

BitTorrent en P2P verkeer zijn gewoon een economische manier om het verkeer op het internet in goede banen te leiden en flessenhalzen te voorkomen. Dat er zoveel mensen BitTorrent gebruiken om illegaal bestanden te delen, doet niets af van dat principe. Er zijn trouwens genoeg voorbeelden van diensten die via P2P verkeer werken.

Deze week is daar nog een dienst bijgekomen: het befaamde Internet Archive. Dit archief bevat niet alleen snapshots van hoe het internet er in die 20 jaar uitgezien heeft, maar ook heel wat filmen, opnames van live concerten, radioshows, boeken - voor het overgrote deel alles legaal.

Internet Archive gaat nu die content aanbieden via BitTorrent, en heeft meer dan 1 miljoen torrents gemaakt van de content. Daarmee zal The Internet Archive niet alleen veel besparen op haar bandbreedte, maar het zal wellicht ook een nieuw publiek vinden voor haar aanbod (1) (2)

Goed nieuws - ware het niet dat ongeveer tegelijkertijd een nieuwe studie aan het licht brengt dat ISP's overal ter wereld de bandbreedte an BitTorrent afknijpen. Deze gegevens zijn afkomstig van Measurement Lab, en je leert o.a. dat in de VS en AustraliŽ de meeste grote ISP's minder dan 10% van BitTorrents afknijpen. Lees meer over deze cijfers bij Torrentfreak (3)
http://gigaom.com/2012/08/07/internet-archive-torrents/
http://blog.archive.org/2012/08/07/over-1000000-torrents-of-downloadable-books-music-and-movies/
http://torrentfreak.com/new-data-exposes-bittorrent-throttling-isps-120809/


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!Geen hardware berichte deze week maar wij vonden wel bij Engadget volgende berichten:

- Een uitbreiding voor het klavier, met ROCCAT Power-Grid
http://www.engadget.com/2012/08/16/roccat-power-grid-hands-on/

- Een kauwgommachine waarbij je kan inchecken op Foursquare
http://www.engadget.com/2012/08/16/check-n-chew-foursquare-enabled-gumball-machine-hands-on-video/

- Een demo van de VR (virtual reality) headset wordt getoond op Gamescom
http://www.engadget.com/2012/08/16/oculus-rift-hands-on/hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Fintro lanceert mobiel bankieren voor iPhone en iPad
http://tinyurl.com/bqpp2uq

*** BNB Parisbas zit op Foursquare
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=26432&language=NL

*** Meeleesactie manuscript Henk Rijks via iPad app Readmill
De nieuwe roman Incognito van Henk Rijks verschijnt in september bij uitgeverij Contact, maar nu al kunnen lezers met een iPad via de social reading app Readmill de laatste versie van het manuscript lezen en voorzien van correcties, aanvullingen of suggesties.

*** EISA benoemt HTC One S tot Europese Social Media telefoon 2012-2013
http://www.whizpr.be/press/eisa-benoemt-htc-one-s-tot-europese-social-media-telefoon-2012-2013

*** HTC update: upgrade van de HTC One X
De update bestaat uit een upgrade naar Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich). Ook bieden we een verbeterde HTC Sense-ervaring waarbij je de 'recente app knop' kunt programmeren naar iedere gewenste menufunctie. Bovendien verbeteren we camerafuncties zoals witbalans en de continue autofocus en vereenvoudigen we het beheer van tabs in de browser met een speciale knop om tussen tabs te wisselen.
http://www.htc.com

*** Nikon lanceert opvolger in de Nikon 1 reeks en een nieuwe telg in het COOLPIX Gamma
Vandaag kondigt Nikon het nieuwste model aan, de intelligente Nikon 1 J2: dit toestel omvat nog meer creatieve opties en stijlvolle accessoires waarmee gebruikers altijd een klik voorblijven.
http://www.nikon.be


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
MODULE AKA JEREMIAH ROSS - THE CORPORATION

[electro] Een artiest die op vele terreinen actief is, namelijk als componist, producer, maar ook als interactive sound designer. De muziek die hij maakt is erg verschillend. Zo is "The Corporation" echt techno synth beat, terwijl "The beauty of being with you" traag, intiem, romantisch is. Je kan de artiest ontdekken op zijn Soundcloud pagina of zijn eigen pagina.
http://soundcloud.com/modulenz/the-corporation-single
http://soundcloud.com/modulenz/the-beauty-of-being-with-you
http://module.co.nz/


STARFROSCH - CROSSING THE POND
[downtempo/electro] Boeiende muziek. Downtempo en toch zware beats, met soms dissonante tonen. Het geheel klopt, creŽert een aparte wereld. Crossing the Pond is erg filmisch. Body Move is dan weer meer dreigend, en meer dance. Een artiest om op SOundcloud te ontdekken.
http://soundcloud.com/starfrosch


SCOPES - EYES CLOSED
[downtempo] Elektronische muziek van een band uit het Nederlandse Deventer. Bij Soundcloud vind je 24 tracks, waarvan je eer verschillende kan downloaden. De muziek is boeiend, met vooral een interessante baslijn zoals in Eyes Closed. Suddenly, een andere downtempo song, is dan weer heel filmisch, en moet het hebben van sfeer die gecreŽerd wordt door externe geluiden. Om te ontdekken.
http://soundcloud.com/scopes


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BOEKENVERZAMELING

Deze week een tamelijk kort hoorspel van 20 minuten, gebaseerd op een verhaal van Dorothy L. Sayers, de beroemde schrijfster die de romanfiguur Lord Peter Wimsey in het leven riep. Dit verhaal draait rond het neefje van de Lord, en een boek dat hij ontdekt in een antiquariaat...
http://hoorspel.wordpress.com/2012/08/13/de-boekenverzameling/

Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:


Wie nooit gevallen is, heeft nooit geklommen.
- anonieme wijsheid -
oor logo
De nieuwe oogst


INSTADM: CHATTEN MET INSTAGRAMMERS

Instagram is erg populair, omdat je zo'n leuke filters over je foto's leggen kan. Maar soms zou je ook wel eens contact willen opnemen met zo'n instagrammer. In Instagram zelf kan het niet, maar met deze webdienst wel. Er bestaat ook een app-versie voor de iPhone van.
[Taal: ENG]
http://insta.dm/
http://www.makeuseof.com/dir/instadm-instagram-direct-messages/
http://app.insta.dm/


REALTIME: ZOEKMACHINE VAN BITLY
Bitly ken je wel: het is een van de populaire url-verkorters die lange webadressen moeten omzetten in korte url's, klaar om in boodschappendiensten zoals Twitter te gebruiken. Wie weten wil welke webadressen er "hot" zijn in Twitter, en welke vaak gedeeld worden, moet maar gewoon bij Bitly kijken. En daarom werd nu een zoekmachine ontworpen, RealTime, gebaseerd op de Bitly links. Bij elk resultaat zie je bovendien verschillende statistieken, zoals het aantal verwijzingen, het land aantal clicks, enz. Je moet wel je Twitter account verbinden met deze dienst, om toegang te krijgen.
[Taal: ENG]
http://rt.ly/


BESTANDEN DELEN: DROPCANVAS

Dropbox is een heel handige tool om bestanden met anderen te delen, maar er bestaan nog andere, gelijkaardige diensten. In de volgende reeks, gebaseerd op een artikel bij MakeUseOf, worden enkele van die diensten aan jou voorgesteld.
Om te beginnen Dropcanvas. Dat is heel simpel: je krijgt een canvas (schildersdoek) waarop je bestanden kan zetten. Zo'n canvas krijgt een unieke url, die je dan met anderen kan delen. Degene die de link aanklikt kan de bestanden bekijken, downloaden, hernoemen, zelfs verwijderen of andere bestanden naar het canvast uploaden.
Voor deze dienst heb je geen account nodig, maar je kan registreren om meer controle te krijgen over je canvas. Een canvas is beperkt tot 5 GB, maar je kan meerdere canvassen aanmaken.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/dropbox-quickest-ways-share-file-si/
http://www.dropcanvas.com/


BESTANDEN DELEN: PASTELINK
Ook deze dienst is simpel en gratis: je moet gewoon een bestand verslepen naar het vakje op de site (je kan maar één bestand tegelijk delen); zodra het bestand geüpload is, krijg je een unieke, korte link om te delen. Degene die de link aanklikt, kan de bestanden downloaden; er bestaat geen mogelijkheid om het bestand in preview te bekijken. Je kan onbeperkt bestanden delen, die elk wel beperkt zijn tot 250 MB. Met een gratis account kan je tot 2GB gaan.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/dropbox-quickest-ways-share-file-si/
http://pastelink.me/


BESTANDEN DELEN: SNAGGY

Deze dienst is dan weer gespecialiseerd in het delen van afbeeldingen, en je kan de afbeelding ook bewerken vooraleer hem te uploaden. De dienst werkt met copy/paste, wat wil zeggen dat je afbeelding niet eens op je eigen computer moet hebben staan, maar ergens op een website. Alles wat er in jouw klembord staat dat tot een afbeelding kan leiden, wordt geüpload. Je kan maar één bestand tegelijk delen, maar de dienst is gratis.
[Taal: ENG]
http://snag.gy/


BESTANDEN DELEN: DROPLR
Deze dienst heeft verschillende versies. De simpelste is: gewoon een bestand slepen naar het vierkantje op de site, waarna je een link terugkrijgt. Maar er bestaat ook een versie waarbij je een client downloadt voor Windows of Mac, of voor de iPhone. Daarmee kan je dan snel bestanden tussen jouw computer en de iPhone synchroniseren.
[Taal: ENG]
https://droplr.com/


BESTANDEN DELEN: GE.TT
In onze reeks over alternatieven voor Dropbox deze webdienst, waarmee je gemakkelijk bestanden kan delen via het web. Je moet bij deze dienst gewoon een of meerder bestanden verslepen naar het vierkantje op de site, om na upload een link te krijgen. Je kan deze dienst ook gebruiken om bestanden te delen op Facebook, Twitter of Google+. Degene die de link krijgt, kan de bestanden, als het afbeeldingen zijn, in preview bekijken, downloaden, de map hernoemen en zelfs de bestanden verwijderen.
Je kan Ge.tt gebruiken zonder een account te moeten aanmaken. De bestanden die je geüpload hebt, worden na 30 dagen gewist. Maar wanneer je een account aanmaakt, blijven de bestanden online staan, en krijg je ook statistieken over hoe vaak ze gedownload werden.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/dropbox-quickest-ways-share-file-si/
http://ge.tt/


BESTANDEN DELEN: CLIPICA
Deze dienst werkt enkel met afbeeldingen. Via kopiŽren/plakken kan je bestanden uploaden: je moet gewoon op de webdienst de afbeelding plakken. Je kan de afbeelding ook uitsnijden, de grootte aanpassen vooraleer je ze uploadt. Naderhand krijg je een unieke url voor je afbeelding, die je dan kan delen op Facebook of Twitter. Bovendien, en dat is wel bijzonder, krijg je een QR Code. Wie deze code inscant met zijn mobieltje, wordt naar de afbeelding geleid.
[Taal: ENG]
http://clipi.ca/


OVERLAPMAPS: PLAATSEN VERGELIJKEN
Met deze tool kan je twee plaatsen op de aarde meteen met elkaar vergelijken. De ene landkaart wordt doorzichtig, en op dezelfde schaal bovenop de andere gelegd. Interessant!
[Taal: ENG]
http://overlapmaps.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: INTERACTIVE TRIANGULATION
Driehoekjes en piramides. Wie had gedacht dat je daarmee zoveel variaties kon maken... Knappe werkstukken in Flash, die reageren op jouw cursor, en waarvan je bepaalde parameters ook nog kan aanpassen.
[Taal: ---]
http://interactivetriangulation.com/T/001.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: CURIOSITY
De missie van deze Mars-lander, Curiosity, is om uit te vinden of er omstandigheden op de planeet zijn die de planeet "leefbaar" maken. Nasa stelt de beelden die gemaakt worden ter beschikking op haar website. Nu was het moment van de landing wel erg spectaculair. De beelden die Curiosity nu doorstuurt zijn wat... saai. Maar de site bevat echt wel heel veel interactieve multimedia om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/videos/index.cfm?v=71
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: OPVALLENDE HISTORISCHE FOTO'S

In deze blogpost enkeel uitzonderlijke foto's. De allereerste McDonald's ooit, een ontmoeting tussen Paus en Hitler, de vroege Beatles... Om even bij stil te staan.
[Taal: ENG]
http://todayswhisper.com/rare-and-very-interesting-photos
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Idealabs geeft ondernemers startkapitaal en brainpower
http://www.belgiancowboys.be/technologie/2178

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Vrouw ontdekt bigamie op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3302006/2012/08/16/Vrouw-ontdekt-bigamie-op-Facebook.dhtml
- Inkomsten van streaming muziek stijgen dit jaar met 40 procent
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3302019/2012/08/16/Inkomsten-van-streaming-muziek-stijgen-dit-jaar-met-40-procent.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Google Chrome en Google TV op iedere televisie
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20201-google-chrome-en-google-tv-op-iedere-televisie
- Een alles in één programma voor je digitale muziek
http://www.fan.tv/digitaal/software/11310-een-alles-in-een-programma-voor-je-digitale-muziek
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Google Voice Search gaat concurrentie aan met Siri
De internetreus lanceert een applicatie voor iDevices waarmee je via stemcommando's allerlei zoekopdrachten kan uitvoeren.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6835
- Nuance bekroont DS-7000 dictafoon van Olympus
Het professionele dicteersysteem kreeg de stempel 'Maximale nauwkeurigheid' mee van de softwareontwikkelaar. Het is daarmee de eerste professionele digitale ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6831


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De bedrijven willen tablets
http://www.digimedia.be/News/nl/12386/de-bedrijven-willen-tablets.html
- Nieuwe pitch voor Leo Burnett Brussels
http://www.digimedia.be/News/nl/12441/nieuwe-pitch-voor-leo-burnett-brussels.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Uitbraak van crypto malware
http://computertaal.info/2012/08/15/uitbraak-van-crypto-malware/
- Piraten willen echt wel legaal gaan, maar…
http://computertaal.info/2012/08/11/piraten-willen-echt-wel-legaal-gaan-maar/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Fraude mogelijk bij internetbankieren ABN Amro
http://tweakers.net/nieuws/83797/fraude-mogelijk-bij-internetbankieren-abn-amro.html
- Ecuador verleent Julian Assange asiel
http://tweakers.net/nieuws/83786/ecuador-verleent-julian-assange-asiel.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Meer dan 1.3 miljoen .be domeinnamen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/08/16/meer-dan-1-3-miljoen-be-domeinnamen/article-4000163432248.htm
- Dries Buytaert brengt Mollom onder bij Acquia
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/08/14/dries-buytaert-brengt-mollom-onder-bij-acquia/article-4000162673498.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Een carkit die in 2 seconden klaar is: de HangUp
http://www.themobilerevolution.be/2012/08/een-carkit-die-in-2-seconden-klaar-is-de-hangup/
- Mobistar komt met een 2GB prepaid formule
http://www.themobilerevolution.be/2012/08/mobistar-komt-met-een-2gb-prepaid-formule/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)
START-RUN COMMANDO'S (START UITVOEREN ...)
Iedereen vraagt zich wel eens af wat er achter die cryptografische namen schuil gaat bij "Uitvoeren ...".
Je moet er een kort commando intikken, en je krijgt plots een rist informatie te zien.
Ook al typ je niet gezwind tienvingerblind, toch is het veel handiger dan alle menu's uit te proberen om snel een resultaat te vinden.
Hier is een wegwijs in dat commando-doolhof.
(Opmerking: ik heb, tot mijn schande, niet genoteerd wie me deze tip gegeven heeft. Mijn excuses aan de tipgever!)
http://home.hccnet.nl/h.dalmolen/Computer/Start-run-commands.htm#winexe

shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
GIDDYUP: MENSEN UITNODIGEN

iOS
Met deze app voor iOS toestellen kan je mensen heel snel uitnodigen voor een evenement, een dineetje, enz. Normaal, wanneer je op het laatste moment zoiets plant, moet je de mensen concateren via sms of telefoon. Deze tool maakt het gemakkelijker om de contacten n je telefoonlijst te bereiken, maar ook om hun antwoord ge beheren.
http://itunes.apple.com/us/app/giddyup-get-inviting/id513437655?mt=8
http://www.makeuseof.com/dir/giddyup-easily-organize-meetups-invite-friends/


BETA-SEARCHABLE
Extensie Google Chrome - freeware
Handig: ben je een tekst in je Chrome browser aan het lezen, dan kan je een of meerdere woorden selecteren, waarna je een pop-up krijgt om naar die woorden te zoeken op het web. Natuurlijk kan je ook gewoon de tekst selecteren, kopiŽren, en dan plakken in het zoekvak van je browser, maar dit bespaart je weeral enkele stappen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/elmnamahkbdonijlbjepbefehdjbccog
http://www.makeuseof.com/dir/betasearchable-handy-pop-search-highlighted-text-website-chrome/


FAST FACEBOOK: GEEF FACEBOOK WAT PEPER
Android - Freeware
De officiŽle Facebook app voor Android is echt niet van de snelste. Deze app gooit heel wat overbodige ballast uit Facebook, zodat je heel snel meldingen, news feeds en boodschappen lezen kan.
https://play.google.com/store/apps/details?id=app.fastfacebook.com
http://www.makeuseof.com/dir/fast-facebook-super-light-fast-facebook-client-android/


APPDETECTIVE: NIEUWE APPS OPSPOREN
Windows Phone
Deze gratis tool voor de Windows Phone laat je toe om op een slimme manier de Apps Marketplace in het oog te houden om te zien of er bepaalde nieuwe tools uitgebracht worden die bijvoorbeeld nuttig zijn voor Dropbox, Instagram, Skype, enz.
http://www.makeuseof.com/dir/appdetective-monitor-windows-apps-marketplace-specific-apps/
http://www.windowsphone.com/en-GB/apps/cbf82a9b-1226-4ea2-b35a-d221fb9f1eac


FRAPS: SCREENSHOTS VAN BEELDEN EN VIDEO

Windows all - 2,2 MB - demo (aankoopprijs 27 euro)
Met FRAPS kan he heel simpel een screen shot maken van je scherm, maar ook meerdere beelden achter elkaar, van bijvoorbeeld een game of een film. Normalerwijze kan je zo'n afdruk maken door de Printscreen toets in te drukken, die de afbeelding het klembord zet, en je die in je favoriete beeldbewerker kan inladen. Maar bij DirectX en OPenGL toepassingen lukt deze truc niet - en gelukkig brengt FRAPS d oplossing.
http://www.chip.de/downloads/FRAPS_13010723.html
http://www.fraps.com/


TEXTWRANGLER: TEKST EDITOR
MacOS - 5,2 MB - freeware
Een kleine, maar krachtige tekst editor voor de Mac. Je kan teksten aanmaken, bewerken, maar ook lettertekens vervangen. Je kan ook shortcuts aanmaken voor scripts of tekst filters.
http://www.chip.de/downloads/TextWrangler_38142159.html
http://www.barebones.com/products/textwrangler/


VRIJDAG MACDAG: ANGRY BIRDS SEASONS
iPhone - 25,5 MB - 0,79 euro
Voor de speelvogels, die graag hun verloren momenten al spelende doorbrengen. Deze zomereditie bevat 290 verse niveaus.
http://www.chip.de/downloads/Angry-Birds-Seasons-iPhone-App_46003029.html


VRIJDAG MACDAG: VOXEL

iPHone/iPad - 5 MB - 0,79 euro
Een 3D lego-app voor iPHone, iPod Touch en iPad - deze app is een virtuele bouwdoos. Je begint met een lege ruimte, waarin je de achtergrondkleur kan kiezen. En dan ga je maar aan het bouwen. Het speciale aan de software is dat je met een plug-in van derden ook het zelf gemaakte model kan "bouwen" met een 3D printer.
http://www.flatblackfilms.com/iphone/Voxel/Voxel.html
http://www.chip.de/downloads/Voxel-iPhone-_-iPad-App_42697864.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Als je niet alles hebt wat je wil, wees dan dankbaar
voor de dingen die je niet hebt en die je niet zou willen.
- anonieme wijsheid -