netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
2/8/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 761 van 28/7/2012Gegroet lezer,

Medewerker Paul is gezond en wel terug op post. Volgende week begint een belangrijke nieuwe fase in de renovatie van het huis. De zon schijnt, en het landschap waardoor de trein raast is prachtig. Wat kan een mens nog meer wensen?

Wat nieuwsvoer misschien - maar daar zorgen wij wel voor. Zomer of geen zomer, nieuws viel er weer volop te rapen deze week - en er zijn enkele heel leuke dingen bij om uit te proberen. U weet dus weer wat doen, mocht het in de volgende dagen weer aan het regenen slaan.

Toch even een anekdote vertellen. Toen ik vanochtend op een nieuwssite las dat Twitter er even uit lag, en dat "OS12" de mogelijke oorzaak was, dacht ik verwonderd: "Wat heeft dit nu met Apple te maken?". Maar uiteraard is het OS van Apple nog niet aan deze versie toe, en slaat die OS op de Olympische Spelen natuurlijk. Van beroepsmisvorming gesproken...

Veel lees plezier gewenst, en hou het frisjes! Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT OVERWEEGT EEN STYLUS VOOR ELK SCHERM
Scherm bedienen met pen, zelfs al is het geen touchscreen...

Dé ideale manier om data in te voeren in een computer is nog altijd niet gevonden. Een klavier is goed voor teksten. Aanraken is dan weer beter voor visuele omgevingen - tenminste als het scherm groot genoeg is. Bij een kleiner scherm is dan weer een stylus handiger, omdat hij fijner werkt. Probleem is dan weer dat de meeste digitale pennen echt een vertekenend beeld geven. Heb jij bijvoorbeeld al eens een digitaal toestel van de UPS-pakjesman moeten aftekenen , dan weet je wat we bedoelen: je tekst komt helemaal niet tevoorschijn waar jij de pen zet, maar centimeters verder. Gevolg: je bent meteen de draad kwijt, en je handtekening lijkt er niet meer op...

Accuraatheid is dus bij een stylus erg belangrijk. En het scherm moet natuurlijk de input van zo'n pen aanvaarden. Tot nu wou dat zeggen dat het scherm moest reageren op jouw aanraking - een touchscreen dus. Maar een uitvinding van het Microsoft lab zou dat wel eens kunnen veranderen. Wetenschappers van het lab hebben een stylus ontworpen die met elk scherm overweg kan, zelfs het klassieke scherm. Het geheim zit in een camera die in de stylus gemonteerd is. Alles wat er dus nodig is om je computer (of laptop, smartphone, ...) te bedienen met de stylus, is een gewone software update.

De eerste testen met de pen zijn heel positief. Het team in het lab wacht nu op een reactie van Microsoft, om te weten of de pen ook commercieel ontwikkeld zal worden. Wij hopen alvast van wel!

Meer info bij TechnologyReview en The Verge.
http://www.technologyreview.com/news/428521/microsoft-mulls-a-stylus-for-any-screen/
http://www.theverge.com/2012/7/22/3174223/microsoft-researchers-camera-based-stylus-concept


TEST ZELF HET NIEUWE FIREFOX OS OP JE DESKTOP COMPUTER
B2G nightly build maakt het mogelijk

Enkele dagen geleden kon je lezen dat Mozilla werkt aan een eigen mobiel besturingssysteem, dat gebaseerd is op gewone standaard webtechnologieŽn. En wat dus wil zeggen dat dit Firefox OS eigenlijk zou draaien op allerlei mogelijke toestellen. Het Firefox OS zou bestaan uit de Gecko HTML rendering engine, een dunne laag die de hardware doet draaien en gebouwd is op de Linux kernel, met daar bovenop een user interface, Gaia, die volledig in HTML en JavaScript gemaakt is.

Aan het project wordt trouwens al een tijdje gewerkt - in 2011 was er al sprake van, maar toen heette het nog Boot2Gecko (B2G). Sindsdien is er heel wat aan gesleuteld, zodat het rijp is voor echte "veldtesten". Ars Technica meldt nu dat (technisch onderlegde) gebruikers dit Firefox OS kunnen testen, doordat het een build uitgebracht heeft van een B2G test omgeving, die je op de gewone desktop computer kan draaien.

Eerlijk gezegd is het iets wat wij ons nog niet meteen zien doen - het vereist toch wel enig sleutelwerk. Maar bij onze lezers zijn er heel wat mensen die daar hun hand niet voor omdraaien, en die wellicht meteen aan de slag willen gaan, met het artikel van Ars Technica als leidraad.
http://arstechnica.com/information-technology/2012/07/test-firefox-os-on-a-desktop-computer-with-new-b2g-nightly-builds/
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/b2g/nightly/latest-mozilla-central/


COMPUTERS IN DE KLAS: WAAROM GEEN RASPBERRY PI?
35 dollar voor het bakje, zonder klavier, muis of scherm...

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over het gebruik van computers in het klaslokaal - en dan met name de iPad. Enerzijds is het boven twijfel verheven dat kinderen er baat bij hebben dat zij hun leerstof tot zich nemen via toestellen die verbinding hebben met het wereldwijde net, en niet langer via beperkte, tijdgebonden boeken zonder updates, dat zij interageren met hun leerstof via de computer, en zo meer leren dan enkel de feiten zelf. Het oude model van de leerkracht die op een verhoog les geeft, is allang achterhaald.

Maar anderzijds is het de vormfactor waarover discussie ontstaat. Moet de school, toch vaak al met een beperkt budget, computers kopen? Of moeten zij de leerlingen (of liever: hun ouders) opleggen om allemaal hetzelfde toestel te kopen? En zo ja, hetwelk? Het initiatief van een school in Blankenberge, waarbij de ouders een iPad moésten kopen, is inmiddels teruggefloten - terecht naar onze mening, omdat dit toestel toch prijzig is.

Maar moet er niet eens gedacht worden aan een ander soort toestel - is het niet de bedoeling dat een school iets van en voor de gemeenschap is? Moet er dan niet naar gestreefd worden om zoveel mogelijk open source producten te gebruiken? In het verleden was er kritiek omdat scholen teveel Microsoft producten gebruikten, en de leerlingen wilden opvoeden in het Office-keurslijft. De laatste tijd mag die kritiek gecounterd worden naar de iPad toestellen - het gebruik van de ipad wordt aangemoedigd tegen de sterren op. Maar waarom niet een Linux-toestel zoals de Raspberry Pi, die amper $35 dollar kost voor het bakje (zonder klavier, scherm en muis - daar ga je dan als gebruiker zover in als je zelf wil). Daarop dan alleen open source software, zoals Open Office voor tekstverwerking, Gimp voor beeldbewerking, enz? Is dat niet wat een school moet nastreven?

Het is democratisch in alle opzichten. Niet alleen is het toestel betaalbaar voor iedereen, maar worden scholen en leerlingen niet op kosten gejaagd met software (office) die de leerlingen opvoeden in een bepaalde bedrijfscultuur....

Lees meer over de Raspberry Pi bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/information-technology/2012/07/raspberry-pi-production-grows-35-linux-computer-now-available-in-bulk/?comments=1#comments-barEEN VIJFDE VAN JOUW APPS SNUFFELT IN JOUW CONTACTGEGEVENS
App die dit bekend maakt uit App Store verwijderd...

Wanneer ontwikkelaars apps maken, dan weet jij natuurlijk niet wat die allemaal doen. Je betrouwt er alleen maar op dat die apps alleen doen wat zij beloven te doen (al is het maar om een scheetje te laten, zoals de beruchte 'fart' app) en dat zij bijvoorbeeld niet jouw bankrekening gaan leeghalen. Hoe je daar zeker van kan zijn? Niet echt. Er zijn wel de besprekingen van andere gebruikers, maar die hebben het meestal enkel over de werking van de app, of die doet wat beloofd werd. En er is het feit, althans voor de apps in de App Store van Apple, dat de apps gescreend worden door Apple zelf, vooraleer ze in de App Store toegelaten worden.

Maar veel weet je dus niet. Daarom heeft het bekende beveiligingsbedrijf BitDefender een app voor de iOS toestellen uitgebracht, die controleerde welke apps wat doen. En de resultaten zijn toch wel onthutsend. Van de 65.000 apps die het bekeek, en die in de App Store verkrijgbaar zijn, baande 18,6% zich toegang tot jouw adresboek zonder jouw medeweten of toestemming. 41% traceert waar jij je bevindt, zonder jouw toestemming. En de data die zij verzamelen, worden slechts in 42,5% van de gevallen in versleutelde vorm opgeslagen (1).

Nu wil het feit dat deze apps data verzamelen, nog niet zeggen dat zij er ook iets mee doen, maar netjes is het natuurlijk niet. Het spijtige aan de hele zaak is dat Apple de Bitdefender app, Clueful, ondertussen uit de App Store verwijderd heeft. Is het omdat de hele zaak teveel paniek onder de gebruikers zou kunnen veroorzaken? Of is er iets technisch fout met de app, zodat Apple terecht de app verwijderd heeft? Het is moeilijk te zeggen, want Apple reageert niet op de vragen om commentaar die het van verschillende nieuwsmedia, o.a. Securityweek, gekregen heeft... (2)
http://www.webpronews.com/one-fifth-of-your-apps-are-snatching-your-contact-data-2012-07
http://www.securityweek.com/apple-yanks-privacy-app-app-storeDARPA STEUNT ONTWIKKELING VAN PERFECTE LUISTERVINK
Klein doosjes, grote oren

Het "afluisteren" dat in de apps gebeurt mag je misschien irriteren, maar het is perfect onschuldig, wanneer je het vergelijkt met een hardware die ontwikkeld wordt het bedrijf Pwnie Express. Het gaat om de Power Pwn, een klein toestel dat gemakkelijk in een kamer gemoffeld kan worden en op het stroomnetwerk aangesloten wordt. Eens in werking, kan het een volledig netwerk afluisteren. Bovendien geeft het de hacker de mogelijkheid om commando's vanop afstand te laten uitvoeren.

Maar is zo'n toestel dan niet illegaal, zal je vragen? Afluisteren is immers bij wet verboden... De makers van het toestel verkopen het toestel uiteraard niet als luistervink, maar als een toestel om de veiligheid van het eigen netwerk te testen. Het kan in een mum van tijd in een kantoor geïnstalleerd worden, en na opstarten zal het gewoon naar zijn opdrachtgever bellen, om op instructies te wachten.

De verkopers van de Power Pwn schermen ermee dat het een demonstratietoestel is, om te tonen hoe gemakkelijk het is om een netwerk te hacken. Maar wellicht zal jij, net als vele anderen, denken dat het eerder bedoeld is om te spioneren. Vooral als je weet dat het toestel eigenlijk mee ontwikkeld werd door DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) in het kader van het Cyber Fast Track programma, dat een nieuwe generatie cyber-verdedigingstools moet bedenken...

Meer bij Wired en Forbes.
http://www.wired.com/wiredenterprise/2012/07/pwnplug/
http://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2012/07/22/the-power-strip-that-lets-you-snoop-on-an-entire-network/GOOGLE TOONT TIMELAPS VIDEO'S VAN DE AARDE
Beelden vanuit de ruimte kunnen wetenschappers helpen

Het is nu al jaren dat er beelden verzameld worden van de aarde, opgenomen vanuit de ruimte. Beelden die niet alleen voor de ruimtevaartindustrie gemaakt worden, maar ook ter beschikking gesteld worden van de hele gemeenschap, en o.a. via Google Earth te bekijken zijn.

Het resultaat hiervan is dat je via deze beelden evoluties kan ontdekken, die soms onthutsend zijn, soms leerrijk. Google heeft nu een project gelanceerd, in samenwerking met USGS en Carnegie Mellon Universiteit, om deze beelden in timelaps video's te gieten, zodat je in een korte tijdspanne de hele evolutie voor je ogen ziet gebeuren. Voor de gebruiker is dit natuurlijk heel leerrijk, om bijvoorbeeld te zien hoe Las Vegas in korte tijd gegroeid is, hoe het Aral-meer droog kwam te liggen, hoe het Amazonewoud ontbost werd, enz.

Maar ook het technologische kantje van dit project is interessant. Het Landsat satelliet programma bestaat namelijk 40 jaar, en heeft petabytes aan beelden verzameld, die nu samengevoegd werden. Het werden de grootste videoframes ooit. Als je de volledige video zou bekijken in full resolutie, dan zou één enkele frame 1,78 terapixels groot zijn - een equivalent van 18 voetbalvelden computerschermen naast elkaar. En dat is wel indrukwekkend.

Bij Webpronews krijg je een voorproefje van de vieo. Alle video's kan je op de tweede link bekijken.
http://www.webpronews.com/google-shows-you-a-gallery-of-timelapse-videos-of-the-earths-surface-from-space-2012-07
http://earthengine.google.org/#intro


KAN HET ONTWERPEN VAN EEN APP JE ECHT MILJONAIR MAKEN?
Of moet je gewoon wachten tot je bedrijf opgekocht wordt?

Het principe van de app op de App Store is het verhaal van "the American Dream". Iedereen kan een app maken, en er rijk van worden, zelfs multimiljonair. Iedereen droomt althans van zo'n succesverhaal. Maar is het ook echt haalbaar?

Op het blog "AppCubby" wordt dit succesverhaal in perspectief gezet. Een app kost immers meestal rond de $2,99 . Om met de verkoop ervan rijk te worden, moet je er heel veel van verkopen. En eens verkocht, moet je ook zorgen voor een nieuwe versie zodat de mensen opnieuw iets kopen. Om echt véél te verkopen, moet je in de top 100 staan. Maar dat is echt vechten voor de aandacht van de gebruiker.

Volgens Appcubby, dat zelf de app Launch Center Pro uitbrengt, is voor de meeste ontwikkelaars, zelfs al zijn ze zeer succesvol met hun app, de winst van de verkoop amper voldoende om even te draaien - misschien zelfs om je boterham te verdienen. Tenminste als je als kleine zelfstandige bezig bent, of met een partner. Maar niet als je echt een bedrijf achter je hebt, met personeel. De boterham zal misschien een klein beetje beleg hebben, maar oesters en champagne zijn er in elk geval niet bij.

En voor bedrijven die, bij de ontwikkeling van hun app, steun gevraagd hebben van investeerders om te kunnen overleven, wordt het na een tijd noodzaak om met klinkende winstcijfers af te komen.

Als illustratie noemt Appcubby het verhaal van Sparrow, de heel knappe mail-app voor de iOS toestellen. De verkoopcijfers spreken boekdelen: in de eerste 6 maanden dat de app in de Mac App Store lagen, heeft hij $350.000 opgebracht. Maar dat cijfer moet wel goedmaken dat verschillende ingenieurs bijna 10 jaar lang in hun vrije tijd aan deze app gewerkt hebben. Om te kunnen overleven, vroegen de ingenieurs na een tijd steun van beleggers. En moesten zij met winst afkomen. Maar zelfs met het grote succes dat Sparrow kent in de App Store als app voor de iPhone, blijft de echt grote winst uit.

Waaraan Appcubby de conclusie koppelt dat de gold rush voor de apps definitief over is...
http://appcubby.com/blog/the-sparrow-problem/


WAAROM HEEFT GARTNER ZO'N INVLOED?
Onderzoeksbureau slaat vaak de bal mis...

We blijven nog even in de economische sfeer. Tech bedrijven hebben, net als andere takken van de industrie, aandeelhouders, mensen die aandelen kopen in de verwachting dat die aandelen zullen stijgen. Hun verwachtingen baseren zij op de voorspellingen van onderzoeksbureaus. Als die, bij wijze van spreken, zeggen dat uit onderzoek blijkt dat de bedrijven in de toekomst hun personeel meer mobiel zullen laten werken, dan weten zij dat zij moeten investeren in mobiele toestellen voor zakelijk gebruik, en in zakelijk software voor zulke toestellen. Wanneer een onderzoeksbureau als Gartner zegt dat over 5 jaar alle bedrijven overgeschakeld zullen zijn op de Mac, dan doen de beleggers er best aan hun Microsoft aandelen van de hand te doen, en al hun geld te stoppen in Apple aandelen.

Maar is het wel goed om zoveel op onderzoeksbureaus te betrouwen? Zij kunnen immers ook de bal misslaan. Tech journalist Ed Bott van ZDNet stelde zich die vraag, en kwam met een onthutsende rij miskleunen van onderzoeksbureau Gartner af. Een van de grootste missers is nog wel het advies dat Gartner in oktober 2006 gaf - namelijk dat Apple zich zou moeten terugtrekken uit de hardware business. Iets wat Apple gelukkig niet gedaan heeft, met het succes van de iPhone en iPad tot gevolg. Een andere misser is het jaar 2009: in het begin ervan voorspelt Gartner dat de verkoop van de pc's zijn scherpste daling zal kennen in de geschiedenis. Op het einde van het jaar, moet Gartner "de sterkste groei in 7 jaar tijd" rapporteren.

Kortom: voorspellers kunnen het mis hebben. En cijfers blijven rekbaar. Een amusant gegeven - ware het niet dat deze voorspellingen zware economische gevolgen kunnen hebben, tot jobverlies en meer kunnen leiden.

Om over na te denken...
http://www.zdnet.com/why-does-the-it-industry-continue-to-listen-to-gartner-7000001394/


YOUTUBE MAAKT HET MOEILIJKER OM ANONIEM VUIL TE SPUIEN
Anonimiteit: YouTube geeft en YouTube neemt

Verleden week kon je lezen dat videosite YouTube het gemakkelijker maakt om gezichten op door jou geüploade filmpjes te vervagen, zodat zij onherkenbaar worden. Wat vooral bedoeld was om door gewone gebruikers gemaakte beelden van bijvoorbeeld burgerprotesten: de personen op de filmpjes konden anoniem gemaakt worden, zodat de veiligheidsdiensten van de betrokken landen, die natuurlijk meekijken, de mensen niet kunnen vervolgen.

Anonimiteit heeft in het geval van verantwoord burgerprotest zijn voordelen. Maar helaas is ook gebleken dat vooral bij commentaren op nieuwsartikels en postings in fora, anonimiteit een vloek kan zijn. Gebruikers voelen zich beschermd door die anonimiteit om de grootst mogelijke vuiligheden, racistische, beledigende, discriminerende taal te spuien. De meeste online versies van kranten hebben dit ondertussen al ondervonden; sommigen hebben de commentaren op de artikels afgevoerd. Anderen hebben de gebruikers verplicht om zich te registreren, vooraleer ze commentaar mogen geven.

Ook YouTube wil zich wapenen tegen onhebbelijke commentaren. Het moedigt de gebruikers aan om hun echte naam te gebruiken wanneer zij een commentaar posten. Tot daar geen probleem - maar het wil de echte naam ook promoten wanneer je een filmpje post. Uiteraard gekoppeld aan je Google+ account, en de bijhorende foto.

Een positieve of negatieve evolutie? Anonimiteit was altijd een van de kenmerken van het internet, samen met de anarchie. Dat alles netjes geordend moet worden, is een trend waarop wij niet staan te wachten. Als persoon wil je soms dingen posten die helemaal niet beledigend zijn, maar wel hoogst persoonlijk, en waarvoor je een online alter ego wil creŽren. Die mogelijkheid moet volgens ons nog altijd blijven bestaan, zonder dat de niet zo technisch onderlegde gebruiker in allerlei kronkels gedwongen wordt om toch nog die anonimiteit te vinden.

Anderzijds is het ook zo dat Google zich wel bewust is van de gevolgen van het opheffen van die anonimiteit. Want misschien heb jij vroeger wel dingen gepost waarvan jij nu spijt hebt? Daarom werd een optie voorzien "Review my content', waarin je elke video kan zien die jij ooit online gezet hebt, elke commentaar die je gepost hebt, elke playlist - een optie die je best gebruikt, vooraleer je de stap naar het koppelen van je oude gebruikersnaam naar je "officiŽle" Google+ naam zet.

En jij, wat vind jij van het verdwijnen van anonimiteit op het internet?
http://www.wired.com/business/2012/06/youtube-commenters/
http://mashable.com/2012/07/24/youtube-comments-full-names/


GOOGLE: VERGELIJK IN DE MAAK MET EU
En Google+ dan toch geen woestijn?

Enkele berichten uit het Google-front. Om te beginnen over Google Search. Zoals je wellicht gelezen hebt, had de Europese Commissie Google zwaar aangepakt, omdat het de concurrentie zou vervalsen met haar zoekresultaten. De resultaten van de eigen diensten zouden met andere woorden voorgetrokken worden. Google was aan het onderhandelen met de EU om tot een vergelijk te komen, en te zien welke aanpassingen nodig waren om een grote boete van de EU te vermijden. Die onderhandelingen waren al flink gevorderd, tot de EU stelde dat die aanpassingen niet alleen voor de klassieke zoekresultaten zouden moeten gelden, maar ook voor mobiele search.

Nu golden er, zowel in de VS als in Europa, tot nu toe dat alles wat met het mobiele te maken heeft, niet aan dezelfde antitrust wetten onderworpen zou worden als de klassieke telecom, om de ontwikkeling van het mobiele aan te moedigen. Dat de EU van dit principe plots afstapt, wekte dan ook verwondering. Het blijkt echter, zo meldt Webpronews, dat Google toch tot een akkoord gekomen is met de EU over de nodige maatregelen die het nemen moet bij zowel de klassieke als de mobiel search, om zo te voorkomen dat het een zware boete aan zijn broek krijgt wegens antitrust. Wat exact die maatregelen zijn, is echter niet bekend. Wat dus wel vaststaat is dat wij, Europeanen, in principe andere zoekresultaten gaan zien dan inwoners van de VS. Benieuwd hoe groot of klein dat verschil wel zal zijn... (1)

Het tweede bericht over Google betreft DART, de programmeertaal die Google ontworpen heeft. Google zelf noemt DART "an evil plot to make it easier for you to build web apps", daarmee inspelend op het "don't be evil" motto dat Google altijd in zijn vaandel gedragen heeft. Google heeft nu dus een video uitgebracht waarin de werking van DART uitgelegd wordt, en verteld wordt hoe DART de scherpe randjes van JavaScript en DOM wegneemt. Een video die de gewone gebruiker wellicht niet zal interesseren, maar wel de IT-student, die voor de keuze staat in welke richting hij zich specialiseren moet... (2)

En een derde bericht betreft Google+ . Dat zou namelijk niet zo dood zijn als door velen beweerd wordt. Het kende de laatste maanden zelfs een groei: in juni waren er bijna 32 miljoen unieke bezoekers per maand, aldus cijfers van het bedrijf Compete. Dat telde weliswaar enkel gebruikers in de VS, die via de desktop computer inloggen. Maar volgens waarnemers zou je dit mogen extrapoleren naar meer dan 100 miljoen desktop gebruikers wereldwijd - om niet te spreken van de mobiele gebruikers. (3). Persoonlijk kan ik dit enkel beamen dat er echt wel leven zit in Google+. Zelf gebruik ik het (nog) niet, maar ik krijg wel terug uitnodigingen van mensen die zich ook tot Google+ bekeerd hebben. En ik zie steeds vaker interessante postings op Google+...
http://www.webpronews.com/it-looks-like-googles-search-results-are-about-to-change-in-europe-2012-07
http://www.webpronews.com/google-uploads-a-video-about-its-evil-plot-2012-07
http://www.webpronews.com/for-a-ghost-town-google-sure-grew-a-lot-last-month-2012-07THE CONTEXTUAL THESAURUS: EEN EXPERIMENT
Zeg het eens met andere woorden...

The Contextual Thesaurus is een lopend experiment van de Microsoft Language Labs. Daarin worden op een visuele manier alternatieven weergegeven voor hetzelfde idee. Het werkt als volgt: je geeft een gewone (korte) zin in, zoals "researchers are trying to change the world". Je krijgt als resultaat alternatieven zoals scientists are attempting to transform the world, enz, in gewone zinnen, maar ook in een visuele vorm, waarbij de alternatieven als ballonnetjes onder elkaar gezet worden, en jij ze met elkaar kan verbinden.

Het is dus eigenlijk een Engels-naar-Engels vertaalmachine, die je helpt om synoniemen te vinden in een gegeven context, maar ook volledig alternatieve zinnen geeft. De beste resultaten krijg je wanneer je korte zinnen (4 tot 8 woorden) ingeeft. Het praktische nut? Het kan je helpen om goede teksten te schrijven, documenten te vereenvoudigen, een in-house stijl uit te werken, maar ook om vragen te beantwoorden, te interageren met figuren in een game.

Om zelf eens uit te proberen bij Microsoft (1), waar je ook een FAQ (2) vindt. Bron: Robin Good (3)
http://labs.microsofttranslator.com/thesaurus/
http://labs.microsofttranslator.com/thesaurus/thesaurusfaq.html
http://www.scoop.it/u/RobinGoodGOOGLE EN DE ONEBOXES
Handige tools die opduiken bij specifieke zoekopdrachten

Wanneer je Google in het Engels als zoekmachine ingesteld hebt, dan zal je vaak dingen zijn die je helaas niet kan zien wanneer je gekozen hebt voor Google in het Nederlands (of Google.be als startplaats voor het zoeken).

Zo krijg je, wanneer je in de Engelse Google het woord "weather" intikt (weer), meteen een in een mooie vorm gegoten "onebox" zien die het weer geeft in jouw omgeving. Wat je misschien niet wist, is dat Google die "OneBox" tools ontwikkelt tot echte widgets die je als app op bepaalde toestellen kan zetten. Zo werd onlangs een OneBox van de weer-widget uitgebracht tablets, die veel uitgebreider is dan de gewone kleine vorm die je op de zoekmachine vindt. Zo kan je bij deze interactieve OneBox een datum en dag bepalen, en dan de weersvoorspelling zien. (1)

In Google kan je ook eenheden en maten omzetten. Je kan in de zoekmachine bijvoorbeeld 1,3 feet in meter intikken, of 10 pounds in kg. Voorheen kreeg je dan gewoon het juiste antwoord. Nu is ook hiervoor een interactieve OneBox uitgewerkt, die tevoorschijn komt wanneer je een conversieformule in de zoekbalk van Google ingeeft (2).

En deze week werd dan de rekenmachine van Google echt uit de kluiten gewassen. Wanneer je een formule invoert in de zoekbalk (bijvoorbeeld 73-45), dan krijg je en rekenmachine met echte buttons voor cijfers, haakjes, rekenkundige operatoren en zelfs driehoeksmeting functies. Een handige tip voor al wie veel met cijfertjes werkt! (3)
http://googlesystem.blogspot.be/2012/07/google-weather-onebox-ipad-android-tablets.html
http://googlesystem.blogspot.be/2012/07/googles-interactive-unit-conversion.html
http://googlesystem.blogspot.be/2012/07/new-interface-for-google-calculator.htmlADOBE BRENGT VERSIE 2.0 UIT VAN PHONEGAP
Cross-platform apps maken wordt zo gemakkelijker

Ja, het is gemakkelijker om een app te hebben op je smartphone, die specifieke taken doet, dan het is om op diezelfde smartphone een webadres in te tikken om naar een website te gaan die dezelfde functies biedt. Neen, het concept van "apps" op zich is niet efficiŽnt. Waar je in een browser één website hebt in bijvoorbeeld HTML5, die dan op alle toestellen werkt, moet een app gemaakt worden in verschillende versies, voor verschillende toestellen. Een zware taak voor programmeurs.

Adobe probeert die taak wat te verlichten met PhoneGap. Dat is een framework voor het bouwen van open-source mobiele toepassingen, met standaard HTML en Javascript. De apps die hiermee gemaakt worden, werken op een hele reeks toestellen, wat de programmeur dus heel wat werk bespaart. Een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe versie 2.0 is dat er nu ook ondersteuning is voor het Windows Phone OS.
PhoneGap werd tussen haakjes ontworpen door het bedrijf Nitobi, en verleden jaar opgekocht door Adobe. Dat daarop de PHoneGap code schonk aan de Apache Software Foundation, zodat de code verder ontwikkeld kon worden in een open omgeving. Meer over het project lees je bij Ars Technica. De les die wij hieruit alvast onthouden is dat er wel degelijk projecten bestaan die trachten de kloof tussen al die verschillende apps te dichten...

http://arstechnica.com/information-technology/2012/07/adobes-phonegap-2-0-makes-building-cross-platform-apps-easier/
http://phonegap.com/download
http://phonegap.com/2012/07/20/adobe-phonegap-2-0-released.md


STAMPED: JOUW VOORKEUREN
Start-up van ex-Googlers krijgt steun van o.a. Ellen DeGeneres

Er bestaan al heel wat sites waar je besprekingen kan lezen van restaurants, boeken, films, muziek, ... Maar wat heb je eraan te weten dat gebruiker XYZ een bepaald restaurant kan aanbevelen, en gebruiker VWX boek Y wel goed vindt? Een aanbeveling van iemand die je persoonlijk kent, kan je daarentegen wel over de schreef halen.

Dat is het idee achter de webdienst Stamped. Die werd opgericht door een paar werknemers van Google, die verleden jaar hun job vaarwel zegden om het bedrijf Stamped op te richten. Sindsdien zijn de jongens geŽvolueerd, hun bedrijfje ook (het kreeg steun van enkele beleggers), en de webdienst zelf ook.

Stamped moest namelijk meer een plaats worden waar mensen konden vertellen wat hun favoriete dingen zijn. Het zou dus meer een Pinterest moeten worden dan een Yelp. Stamped 2.0 werkt nu dus een beetje als Twitter: je kan anderen volgen, en hun activiteit in jouw feed zien. En omdat je maar 100 "stamps" (aanbevelingen), zijn die dus ook authentieker, want je moet er zuinig mee omspringen. Je kan wel stamps extra krijgen, wanneer anderen reageren op jouw aanbevelingen.

Na een tijdje krijgt de lijst een beetje een beeld van jouw voorkeuren, en kan het ook een lijst aanbieden met suggesties voor boeken, restaurants, films, songs, gebaseerd op jouw voorkeuren en de aanbevelingen van jouw vrienden, de mensen die je volgt, maar ook op basis van informate afkomstig van uitgevers zoals The New York TImes.

Stamped heeft al samenwerkingsakkoorden afgesloten met verschillende mediabedrijven, van Spotify tot Amazon. Een song bijvoorbeeld die iemand op Stamped aanbeveelt, kan je in de app beluisteren via Spotify, een book kan je bekijken en aankopen bij Amazon.

Een knap idee. Om uit te testen dus! (Tenminste als je een iOS toestel hebt... het is momenteel enkel in de App Store te verkrijgen...)
http://www.businessinsider.com/stamped-relaunches-ryan-seacrest-justin-bieber-ellen-degeneres-columbia-records-new-york-times-and-eric-schmidt-invest-2012-7?op=1
http://thenextweb.com/apps/2012/07/26/stamped-gets-a-complete-overhaul-raises-money-from-an-impressive-list-of-strategic-investors/


DE RELATIVITEIT VAN HET "DOWN GAAN"
Twitter laat steek vallen, maar ook Telenet. YouTube daarentegen...

Het was wereldnieuws donderdagavond: Twitter lag plat. En dat vlak voor de aanvang van de Olympische Spelen. Oei, dat belooft, zeiden de kritikasters meteen, doelend op het heel drukke verkeer dat Twitter verwachten mag, wanneer alle sportfans via Twitter hun commentaar en aanmoedigingen zullen spuien tijdens dit sportieve festijn.

Wat de oorzaak ook mag zijn van dit kortstondige falen (dat binnen het uur opgelost was), het doet niets af van het feit dat de Twitter-servers de laatste maanden echt wel stabiel genoemd mogen worden. De "fail-whale", de walvis die je zag als foutmelding op de Twitter website, mag de laatste maanden gewoon in de zee rondzwemmen, hij moet niet al te vaak meer opdraven om zijn boodschap te verkondigen. Het is trouwens een leuke anekdote die Business Insider "opviste", dat de foutmelding die Twitter de wereld instuurde ook fout ging, en de juiste generische parameters niet kon vervangen door de actuele gegevens (1).

Het uitvallen van een server, of een heel serverpark bij grote bedrijven kan inderdaad vervelend zijn. Vooral op belangrijke momenten, wanneer de ogen van veel journalisten op die servers gericht zijn. Dat mocht kabelboer Telenet vrijdag nog ondervinden, toen het een live weergave bracht van zijn persconferentie. Wat daarbij fout ging, konden we tot nu niet achterhalen. Feit is dat de live stream van de persconferentie onderuit ging - een feit dat natuurlijk breeduit op Twitter uitgesmeerd werd, en door de een op hoongelach, door de andere op een medelijdend "moet toch erg zijn als je dat overkomt tijdens een live evenement..." onthaald werd. De persconferentie ging, tussen haakjes, over het lanceren van nieuwe tarieven: King & Kong (2). Tot grote hilariteit van koffiebar KingKong in Hasselt, dat dankbaar meesnoepte van de gratis publiciteit (3).

Sterke servers of niet, een ongeluk kan altijd gebeuren, en zit vaak in het kleinste hoekje. Wie zich alvast sterk maakt om alle mogelijke druk van overdonderende bezoekersaantallen te kunnen weerstaan, is YouTube. Dat zal namelijk in verschillende landen live beelden brengen van de verschillende onderdelen van de Olympische Spelen. Helaas zal je in ons land geen beelden via YouTube kunnen bekijken (tenzij je natuurlijk maskeert dat je uit BelgiŽ afkomstig bent). Traditiegetrouw heeft het Olympisch Comité voor elk land afspraken gemaakt met partners, en hebben die het alleenrecht op het uitzenden van de beelden. Ook in dit internettijdperk. Welke zender/website je in de verschillende landen moet opzoeken om de wedstrijden te kunnen volgen, vind je op de 4e link.
http://www.businessinsider.com/why-twitter-was-down-reason-2012-7?op=1
http://telenet.be/1906/nl/thuis/mobiel/abonnementen?gclid=CJiJi8GIuLECFYSFDgodN0oA9A
http://www.facebook.com/KingKongCoffee
http://www.olympic.org/content/broadcaster-home/#europe
http://www.youtube.com/user/olympic


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!Geen berichten in deze categorie. Volgende week krijgen jullie weer een bespreking van een smartphone!hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
DENIS DEZUZ - MINSTERONE
[electro] Downtempo elektronische muziek met een twist, doordat de klanken zelf samengesteld zijn, en niet wat voorgeprogrammeerd is op de synthesizer. Tamelijk repetitief, maar het gebruik van telkens andere klanken maakt het interessant. De artiest komt uit Rusland. BIj Soundcloud kan je verschillende songs in streaming beluisteren.
http://soundcloud.com/dezuz


ENDLESS BLUE: HER
[electro] Heel delicate muziek, downtempo electro met een zachte vrouwenstem erboven. Ons favoriete genre, zoals de aandachtige lezer ondertussen weet. Op de website van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren, en sommige ook downloaden. Bij eMusic kan je haar nieuwe album "Unfriend" kopen.
http://endlessblue.com/media/music/
http://www.emusic.com/listen/#/album/endless-blue/unfriend/12905725/:ROBERT WYATT: SHIPBUILDING
[alternative] Een van mijn favorieten. Neem, lieve lezer, de tijd om deze man te ontdekken. Zijn muziek klinkt vaak dissonant, controversieel, maar ik ken niemand die zo goed een gemoedstoestand kan weergeven. ShipBuilding is een song die je nooit meer zal vergeten.
http://www.myspace.com/robertwyatt
http://www.strongcomet.com/wyatt/


XAPHOID: I'LL MEET YOU IN A NEW WORLD
[electro / chillout] Deze artiest maakt elektronische muziek in verschillende genres - zowel dance met opzwepende beats, als tragere ambient muziek zoals deze song. Traag voortkabbelend, een rustige tevredenheid en opgewektheid uitstralend. Bij SOundCloud kan je muziek uit de verschillende genres van deze artiest downloaden.
http://soundcloud.com/zaphoid1


VRIJDAG HOORSPELDAG: BONI

Een hoorspel dat behoort tot een reeks van 4 met portretten van mensen uit Latijns-Amerika. Dit verhaal speelt zich af in Suriname, waar de slaven in opstand komen onder leiding van drie aanvoerders: Boni, Baron en Joliecoeur. Om de opstandelingen terug te onderwerpen, worden er vanuit Nederland troepen gestuurd naar Suriname.
Het geluidsbestand dat ik vond, bestaat uit twee delen: 35 minuten ongeveer het hoorspel, en daarna een gesprek met de auteur, Hugo Pos. Ook dit is een erg intelligent gemaakt hoorspel, waarbij toestanden uit het verleden aangeklaagd werden, maar vooral de onwetendheid, waardoor mensen zich gerechtigd voelden om bijvoorbeeld andere mensen als slaaf te behandelen…
Een hoorspel uit 1992, in regie van Hans Karsenbarg
http://hoorspel.wordpress.com/2012/07/25/boni/Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:


Elke Titanic heeft zijn ijsberg.
-anoniem-oor logo
De nieuwe oogst


CHEAT SHEET: TWITTER (BEGINNERS)
We zetten nog even onze rij verder met "cheat sheets" of spiekbriefjes die de belangrijkste functies van enkele populaire sociale netwerken op een rij zetten. Ditmaal is Twitter aan de beurt; het is een pagina voor beginners, die alle belangrijkste functies uitlegt: trending, lijsten, #ff, lijsten, en meer. Om met het lijstje in de hand aan Twitter te beginnen.
[Taal: ENG]
http://www.lexisclick.com/blog/twitter-cheat-sheet/


CHEAT SHEETS: TWITTER (SNELTOETSEN)

We gaan verder met Twitter, en wel met sneltoetsen die veel gebruikte handelingen onder enkele toetsen steken. Let wel: deze snelfuncties werken enkel op de website van Twitter zelf, niet in clients zoals Tweetdeck. Wist je bijvoorbeeld dat je met g en dan h naar de home page gaat, met g en dan r naar de @mentions, en met g en dan m naar de direct messages? Meer op deze pagina.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/pages/twitter-cheat-sheet-pdf


CHEAT SHEET: TWITTER MANNERS
Deze cheat sheet heeft het dan weer over beleefde manieren op Twitter. Zoals bijvoorbeeld: wanneer iemand het over jou heeft, zelfs al is het negatief, dan behoor je te antwoorden. Kort samengevat kan je die manieren eigenlijk zelf ook uitvinden, door je af te vragen: zou ik hetzelfde doen, als ik iemand aan de telefoon had? Om boven je bed te hangen!
[Taal: ENG]
http://inspiredm.com/exclusive-cheat-sheet-twitter-manners/


CHEAT SHEETS: BLOKKEREN
Het is niet altijd duidelijk wat er gebeurt wanneer je een gebruiker blokkeert op Twitter, Facebook of Google+. Kan die gebruiker nog jouw profiel zien? Je volgen? Je publieke updates zien? Dit en veel meer wordt er in deze cheat sheet beantwoord.
[Taal: ENG]
http://socialmediainfographics.org/infographic-how-blocking-on-social-media-works/


CHEAT SHEETS: WAT MAG EN WAT MAG NIET?
Dit spiekbriefje geeft dan weer een overzicht van wat wel en niet mag op de verschillende sociale netwerken (Google+, Facebook, Twitter, LinkedIn, Quora, Reddit). Mag je ongewenste mails sturen? CommerciŽle content? Jezelf promoten? Dit en meer staat op de handige tabel vermeld.
[Taal: ENG]
http://www.seosmarty.com/so-are-you-spamming-your-favorite-social-media-site/


CHEATSHEETS: SNELTOETSEN
Deze tabel geeft dan weer de acties weer die je uitvoert wanneer je in de sociale netwerken bepaalde toetsen aanraakt. Om van buiten te leren!
[Taal: ENG]
http://www.sexysocialmedia.com/social-media-keyboard-shortcuts-cheatsheet/


PHOTOSHOP BRUSHES: BRUSHPORTFOLIO
Wie met beeldbewerker Photoshop werkt, kan maar niet genoeg "brushes" hebben, tools die je in de software kan gebruiken om je tekeningen op te bouwen. Gelukkig zijn er heel wat Photoshop-adepten die trots zijn op de brushes die zij samengesteld hebben, en die hun werk gratis ter beschikking stellen van andere creatievelingen.
Om te beginnen BrushPortfolio. Deze site bevat het werk van ene Susan Libertiny zelf, met regelmatig werk van een gast-ontwerper. Je vindt er verschillende stijlen, heel kunstig bewerkt. Sommige mag je gratis gebruiken, voor andere gelden andere licentieregels.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/4-sites-free-homegrown-photoshop-brushes/
http://www.libertiny.com/brushportfolio/


PHOTOSHOP BRUSHES: RED MOON STUDIO'S

Een prachtige site, vol zelfgemaakte creaties die je kan downloaden. En het zijn er echt wel heel veel, in heel verschillende stijlen. Een site om uren te doorbladeren...
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/4-sites-free-homegrown-photoshop-brushes/


PHOTOSHOP BRUSHES: FRACTURE SANITY
Een site op niet-commerciŽle basis, vol prachtige brushes. Je mag ze gratis gebruiken, voor niet-commerciŽle toepassingen. Wil je toch commercieel gaan, vraag toestemming, en je zal wellicht een deal kunnen sluiten.
[taal: ENG]
http://fractured-sanity.org/index.php?id=3&navi=2&site=brushes


HIER SPREEKT MEN GEEN NEDERLANDS: THIS IS ANTWERP

Deze rubriek willen wij toch wel iets verder opentrekken, naar sites waarvan wij vinden dat ze eigenlijk ook in het Nederlands beschikbaar moeten zijn, maar de bedenkers van de site dit om een of andere reden nagelaten hebben.
Eigenlijk is dit een app, te downloaden voor iPhone en Android toestellen. Zij brengt je naar de mooiste plekken van Antwerpen, die de moeite waard zijn om te ontdekken. Alleen: deze app is puur in het Engels gemaakt - wellicht met het oog op toeristen. Maar waarom deze app niet in een Nederlandse versie uitbrengen? Inwoners van andere steden, en zelfs inwoners van Antwerpen zelf hebben toch ook het recht om deze plekjes te ontdekken? Temeer omdat een Nederlands equivalent van de "thisisantwerp" domeinnaam, dus "ditisantwerpen.be" wel geregistreerd, maar nog niet van een website voorzien werd.
http://www.ditisantwerpen.be/
http://www.thisisantwerp.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FUNKYTIME
Deze site helpt zelfstandigen die voor verschillende opdrachtgevers werken om bij te houden hoeveel tijd zij aan elk project besteden. Maar ook studenten kunnen zo in het oog houden hoeveel tijd zij aan hun hobby en studie spenderen.
Dit is een webdienst, en momenteel kan je een gratis account aanmaken.
[Taal: NL]
https://www.funkytime.com/nl/home/
https://www.funkytime.com/nl/gratis-account/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEVEN MET EEN TWIST
Een persoonlijk blog, dat vertelt over jouw leven, en waarin je je gevoelens openlijk te grabbel gooit, is echt moeilijk te maken. Het mag niet te persoonlijk zijn, er moet een graad van afstandelijkheid inzitten, waardoor jouw lezer weet dat je jezelf kan relativeren. Een heel mooi blog, dat dit moeilijke evenwicht toch gevonden heeft, is Leven met een Twist. Veel foto's, maar niet zomaar vakantiekiekjes - foto's van de kinderen bijvoorbeeld dienen als illustratie van het weer, de omstandigheden van de vakantie. Een mooi blog, dat velen tot voorbeeld mag dienen.
[Taal: NL]
http://levenmeteentwist.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GLENNZ TEES DESIGNS
Dit is de site van een ontwerper - van opdrukken op T-shirts. Zijn werken kan je online bestellen, en de ontwerpen zijn erg humoristisch, met vaak een link naar het digitale. Om eens een unieke t-shirt cadeau te doen, aan jezelf of een ander!
[Taal: ENG]
http://www.behance.net/gallery/Glennz-Tees-Designs-2010-11/797848


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOGHOUSE
Een site van een trio tekenaars. Zij maken cartoons. Grappige cartoons, met veel steken onder water. Zoals de cartoon over Pong en de App Store (1). Om te ontdekken (enkele uurtjes tijd?)
[Taal: ENG]
http://thedoghousediaries.com/comics/uncategorized/2011-07-15-f350e5c.png
http://thedoghousediaries.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BACK TO THE FUTURE

Een fotosite rond een wel heel knap thema: familiekiekjes van jaren geleden terug maken, tegen dezelfde achtergrond, met dezelfde mensen, liefst in ongeveer dezelfde kleding. Het levert heel leuke resultaten op!
[Taal: ENG]
http://irinawerning.com/back-to-the-fut/back-to-the-future/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Adobe: "Conversie moet de hoogste prioriteit krijgen"
http://www.belgiancowboys.be/marketing/2181


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Twee op de drie wereldleiders heeft Twitter-account'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3292245/2012/07/26/Twee-op-de-drie-wereldleiders-heeft-Twitter-account.dhtml
- Twitter even uit de lucht, mogelijk verband met OS12
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3292260/2012/07/26/Twitter-even-uit-de-lucht-mogelijk-verband-met-OS12.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Iconoid: Een gratis iconen-manager
Iconoid: Een gratis iconen-managerEen programma om de iconen op je bureaublad te beheren? Ja.. het bestaat echt. Het heet Iconoid, en je kan er verbazend veel mee.
http://www.fan.tv/digitaal/software/18635-iconoid-een-gratis-iconen-manager
- Ondertitels aanpassen, invoeren en synchroniseren
Ondertitels aanpassen, invoeren en synchroniserenSubtitle Edit is één van de betere programma's om ondertitelbestanden te maken en aan te passen. Bovendien is het gratis. Met Subtitle Edit kun je een video van ondertitels voorzien, een bestaand ondertitelbestand aanpassen maar het ook op een heel eenvoudige
http://www.fan.tv/digitaal/software/18677-ondertitels-aanpassen-invoeren-en-synchroniseren
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Sony en Panasonic richten zich op oled-televisies
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6804
- Bose vernieuwt ook VideoWave-systeem
Het bedrijf pakte eerder dit jaar uit met nieuwe Wave Radio- en Wave Music-toestellen en lanceert nu ook een update van het VideoWave-systeem.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6803
digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Agency.com/TBWA: nieuwe realisatie voor de Nationale Loterij
http://www.digimedia.be/News/nl/12360/agency-com-tbwa-nieuwe-realisatie-voor-de-nationale-loterij.html
- Stiekem naar sportwedstrijden kijken tijdens de werkuren
http://www.digimedia.be/News/nl/12359/stiekem-naar-sportwedstrijden-kijken-tijdens-de-werkuren.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Afdrukkosten vergelijken
http://computertaal.info/2012/07/25/afdrukkosten-vergelijken/
- Tutorial: PhotoShop CS6 – 2. De gereedschapskoffer
http://computertaal.info/2012/07/21/tutorial-photoshop-cs6-%e2%80%93-2-de-gereedschapskoffer/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Samsung: Europese Galaxy S III krijgt weer universal search na 'foutje'
http://tweakers.net/nieuws/83375/samsung-europese-galaxy-s-iii-krijgt-weer-universal-search-na-foutje.html
- Apple: beveiliging moet onderdeel van architectuur zijn
http://tweakers.net/nieuws/83374/apple-beveiliging-moet-onderdeel-van-architectuur-zijn.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Telenet vereenvoudigt mobiele tariefplannen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/26/telenet-vereenvoudigt-mobiele-tariefplannen/article-4000152140883.htm
- AC/DC valt Iraanse nucleaire installaties aan
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/26/ac-dc-valt-iraanse-nucleaire-installaties-aan/article-4000151955783.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Apple lanceert OS X 10.8 Mountain Lion
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/apple-lanceert-os-x-10-8-mountain-lion/
- To Infinity and beyond! Eerste indrukken van de Transformer Pad Infinity
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/to-infinity-and-beyond-eerste-indrukken-van-de-transformer-pad-infinity/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

TIP GOOGLE DRIVE APPS: DOCUSIGN
Dankzij de integratie van webgebaseerde apps in Google Drive (voorheen Google Docs) kan je veel meer met deze online bewaarplaats voor documenten. Verleden week hadden we het al over de mogelijkheid om faxen te verzenden en ontvangen met Hellofax. Er bestaat ook echter zoiets als Docusign. Deze app zorgt ervoor dat je documenten kan tekenen en terugzenden. Je krijgt 15 gratis handtekeningen - maar dat zal voor de meeste mensen wel volstaan, voor jarenlang...
https://chrome.google.com/webstore/detail/goblijolcnempeilmnkmfbhohlpngemd
http://lifehacker.com/5923588/the-best-google-features-youre-probably-not-using


GOOGLE DRIVE APPS: FOTO'S BEWERKEN IN JE BROWSER

Foto's die je op je Google Drive hebt staan, kan je meteen bewerken in je browser dankzij Googel Apps, en Pixlr Editor en Aviary. Aviary is de simpelste van de twee, om kleine retouches te maken aan je foto zoals kleurbalans, rode oogjes, enz. Pixlr Editor heeft meer opties.
https://chrome.google.com/webstore/detail/icmaknaampgiegkcjlimdiidlhopknpk
https://chrome.google.com/webstore/detail/bkinocibdedleighgndmbfpbialnblep


GOOGLE DRIVE APPS: SPANNING STATS
Deze app voor je online bewaarplaats Google Drive geeft je extra informatie over de documenten die je daar gezet hebt. Je ziet hoeveel ruimte elk document inneemt, hoeveel documenten je per week, maand gemaakt hebt, maar ook wanneer je meestal nieuwe documenten aanmaakt - wanneer je dus op je productiefste bent. Gegevens die je wellicht kunnen helpen om zelf nog productiever te worden.
https://chrome.google.com/webstore/detail/bgancbjncfacadffknfmaccjngilljdl
http://lifehacker.com/5923588/the-best-google-features-youre-probably-not-using
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
WINDOWS THEMA: KATJES

Windows 7 - 3,15 MB - freeware
Voor de mensen die maar niet genoeg krijgen van die schattige kleine katjes, die zo lief spinnen en spelen...
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,199864/description.html#tk.nl_ddx_t_dlfeat


RIGHT INBOX: MEER DOEN MET GMAIL
Dit is een extensie voor Firefox Chrome en Safari, waarmee je extra opties krijgt in je Gmail. Zo kan je herinneringen instellen (in 2 uur, in 4 uur, morgen, wanneer niemand antwoord), je kan een mail later verzenden, opvolgen of de mail geopend wordt, en meer. Een demo toont wat allemaal mogelijk is.Om te proberen!
http://www.rightinbox.com/
http://youtu.be/w1zFFM36Hws


KANTOORSUITES VOOR ANDROID: GOOGLE DOCS
Webdienst - Gratis
Met de online documentendienst van Google Docs kan je tekstdocumenten, rekenbladen, presentaties en pdf's bekijken en bewerken die op jouw Google Docs account staan. Tekstdocumenten en rekenbladen kan je ook vanaf nul aanmaken, maar geen presentaties. Je kan ook geen office documenten uploaden met de app, enkel afbeeldingen. Het is dus eigenlijk alleen een aanvulling van de échte Google Docs. De app heet nu trouwens Google Drive, omdat je daar alle mogelijke bestanden kan bewaren.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.docs


KANTOORSUITES VOOR ANDROID: DOCUMENTS TO GO
Android - $14,99
Met deze app kan je Word, Excel en Powerpoint bestanden en bijlagen bekijken op je mobiele toestel.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dataviz.docstogo


KANTOORSUITES VOOR ANDROID: KINGSOFT OFFICE

Android - freeware
Met deze app voor je mobiele toesetl kan je DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX bestanden bekijken, en kan je ook tekstdocumenten en rekenbladen aanmaken, zowel op je smartphone als op de tablet.
https://play.google.com/store/apps/details?id=cn.wps.moffice_eng


KANTOORSUITES VOOR ANDROID: OFFICE SUITE PRO
ANdroid - $9,99
Met deze software kan je documenten, spreadsheets, presentaties bekijken, maken en bewerken. Je kan ook PDF bestanden bekijken. Heb je een Google Docs account, dan kan je ook documenten die daar staan inladen en bewerken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobisystems.editor.office_registered


KANTOORSUITES VOOR ANDROID: QUICKOFFICE PRO
Android - $14,99
Dit is een van de apps die de meeste mogelijkheden biedt. je kan documenten, rekenbladen, presentaties bekijken, bewerken, aanmaken. PDF bestanden kan je bekijken. Documenten vanop Box.net, Dropbox, Google Docs, MobileMe, SugarSync kunnen ingeladen worden. Je kan zelfs een foto maken met je Android toestel, en dan in een presentatie of documenten invoegen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qo.android.am3


KANTOORSUITES VOOR ANDROID: THINKFREE OFFICE MOBILE
Android - $9,99
Naast het aanmaken, bewerken en bekijken van rekenbladen, teksten en presentaties, kan je ook PDF bestanden bekijken. De tool is vooral aangepast voor Android tablets. Documenten kan je inladen van op je Google Docs account, maar je krijgt ook 2 GB ruimte op de eigen servers van het bedrijf achter deze software, Hancom, om je documenten op te slaan.
Als extra kan je met deze tool ook vanuit de losse pols tekenen, waarbij je de lijndikte, de kleur, de achtergrond kan bepalen. Je kan een foto namen en in je document inlassen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tf.thinkdroid.amarket


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WALK & TYPE

Nokia Windows OS
Niets is zo gevaarlijk als sms'end de festivalweide of camping over te steken. Met de Walk & Type-applicatie vermijd je elke pijnlijke of genante botsing, struikel je niet meer over een rugzak en glijd je niet meer uit over een – niet zo appetijtelijk – stuk pizza.
Met deze gratis applicatie kijk je door de camera van je Windows phone terwijl je typt, alleen de onderste helft van het scherm wordt ingenomen door het toetsenbord. Een life saver en onmisbaar voor elke festivalganger! (Bron: Progresscommunications.be)
http://www.windowsphone.com/nl-be/apps/0f0e13b5-5c5c-4246-8792-76808b4f8e3a


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: YOUR RIGHTS
WIndows Phone
Gestrand op het vliegveld of je koffer kwijt? Check met deze app van de Europese Commissie meteen waar je recht op hebt. De informatie wordt op je telefoon opgeslagen. (Bron: Progress Communications)
http://www.windowsphone.com/nl-be/apps/958414f1-928f-43b3-9a96-05c9108d7d7d


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Een goed inschattingsvermogen komt van ervaring, die op zijn beurt komt van een slechte inschatting.
-anoniem-