netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
26/7/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 760 van 21/7/2012Gegroet lezer,

Een trein die door een grijs landschap voort raast. Gelukkig is er de heerlijke natuur die je wat kan opmonteren. De velden wisselen elkaar kleurrijk af: het geel van de korenvelden, met het frisse groen van de opkomende maïs. Toch ook heel wat water op de velden - sproeien is dit jaar niet nodig :)

Ondanks het vele werk met de renovaties in huis zijn wij er ook deze week in geslaagd een redelijk tempo van nieuwsgaring aan te houden. De week is zelfs sterk begonnen, met een artikelenreeks over het tweede scherm, een fenomeen dat tv en computer dichter bij elkaar brengt, en dat in de toekomst nog meer zal opkomen.

Medewerker Paul, die spijtig genoet al een hele week in bed steekt met een stevige griep, heeft ons op de valreep nog enkele links bezorgd. Verleden week hadden wij het immers over oude radio's, en hun mooie ontwerp. Hij zocht nog enkele pareltjes van radio's bijeen:

http://www.antiekeradio.nl/radiopages/crystal_grandin_cantador_522.html

http://images-02.delcampe-static.net/img_large/auction/000/114/631/381_001.jpg

http://images-02.delcampe-static.net/img_large/auction/000/127/168/459_001.jpg?v=3

http://radio-piffret.pagesperso-orange.fr/TSF_avant_1945.htm

http://users.telenet.be/on1aht1/radio/Sonex/Sonex.htm

Voorwaar pareltjes! Veel beterschap, Paul!

En aan alle lezers: veel leesplezier met dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.HET TWEEDE SCHERM EN DE COUCH POTATO 2.0 (1) INTRO
Wat is het "tweede scherm"?

Steeds vaker zie je de term "het tweede scherm" opduiken - doelende op de tablet die je in handen hebt terwijl je languit in de zetel, als een echte "couch potato" (1), tv kijkt. De podcast Reporters Roundtable wijdde daar onlangs een uitzending aan, waarin verschillende aspecten hiervan belichtten. Omdat deze discussie weergeeft wat wij zo ongeveer over dit onderwerp denken, geven wij graag een samenvatting van deze discussie.

In onze maatschappij is er sinds enkele jaren een duidelijke trend vast te stellen: onze aandacht kan zich niet lang meer op één punt concentreren. We zijn met zijn allen multitaskers, kijken tv, computer, gamen en luisteren naar muziek, en dat alles tegelijk. En als het even kan sturen we tussendoor nog een sms'je, plaatsen een update op Facebook of op Twitter. O ja, en we eten ondertussen wat fastfood (heel gezond voor de maag), en drinken een mierezoet drankje.

Bedrijven spelen in op die trend. Enerzijds omdat zij voelen dat de gebruiker niet meer geboeid is door de klassieke tv, en zij zijn aandacht terug willen trekken (eyeballs en advertenties, weet je wel?) En anderzijds omdat dat tweede scherm een nieuwe mogelijke bron van inkomsten oplevert. Want de app die bij een bepaald programma hoort, kunnen zij verkopen; en in die app zelf kunnen zij ook advertenties vertonen.

Nu, eerlijk gezegd is het fenomeen van het "tweede scherm" niet iets van vandaag. Tien jaar geleden was het al zo dat mensen op tv naar een film keken, en informatie erover opzochten in de IMDB database. Bij een Eurovisie uitzending van Eurosong zette je een IRC-chat venster open en supporterde je en gaf je commentaren bij de songs. Net zoals je dat nu doet, via Twitter, bij een live uitzending, of het nu Eurosong is, The Voice van Vlaanderen, Terzake, of een voetbalwedstrijd.

Alleen was 10 jaar geleden dat tweede scherm voorbehouden voor de geek, die op zijn kamertje naar tv én computer keek, terwijl het tweede scherm nu een zaak voor iedereen is: pa en ma, man en vrouw, zitten met hun tabletje gezellig op de sofa. De tablet heeft het tweede scherm gewoon in een stroomversnelling gebracht, omdat het toestel de ideale vormfactor heef.

Dat tweede scherm wordt echter niet altijd gebruikt als aanvulling op tv-programma's, maar ook voor compleet andere taken. Terwijl Ma naar Vijftv kijkt, kan pa wat op het net surfen. Terwijl pa naar de voetbal kijkt, kan Ma Angry Birds spelen, of een status updaten op Facebook.

Een artikel over het tweede scherm bij CNet (1), en info over de "tweede scherm" app van VT4
http://reviews.cnet.com/8301-19727_7-57389421-10170017/first-screen-first/
http://www.vt4.be/node/50296


HET TWEEDE SCHERM EN DE COUCH POTATO 2.0 (2) WELKE CONTENT?
Appointment driven vs. catchup tv verplicht tot diversificatie

Bij het bekijken van het fenomeen, moet je dezelfde opsplitsing maken eigenlijk als bij de gewone tv: live uitzendingen tegenover heruitzending. Met dat laatste bedoelen we natuurlijk niet de 101e heruitzending van FC De Kampioenen! Neen, het gaat om uitzendingen die je live bekijkt, zoals de uitreiking van de Oscars, een seizoensfinale van een bekende reeks, shows zoals The Voice van Vlaanderen. Dit heet in vaktermen "appointment driven", je deelt de ervaring van het kijken met vrienden.

Dit onderscheid in tv-programma's vereist dat er ook verschillende soorten toepassingen gemaakt worden voor dat tweede scherm. Bij een live uitzending kan men bijvoorbeeld in een app extra informatie geven. Denk maar aan Formule 1. Nu staat daar dikwijls zoveel bijkomende info op het gewone tv scherm, dat het plezier van het gewone volgen van de wedstrijd vergald wordt door de cijfertjes. Die extra info kan naar het tweede scherm, waarbij jij kiest welke info je wanneer bekijkt over welke piloot bijvoorbeeld. Wat waren zijn vorige wedstrijden, hoe deed hij het daar, met welke banden rijdt hij nu, wat zijn zijn statistieken, enz. Bij een live show kan het tweede scherm andere beelden brengen; dat kan gewoon een andere invalshoek zijn van wat zich op het toneel afspeelt. Want nu kiest een regisseur uit de vele beelden die de aanwezige camera's nemen hét goede shot. Bij het tweede scherm zou jij dan zelf je eigen regisseur kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is dat je de activiteiten achter de coulissen volgt, de gesprekken met de artiesten.

Voor een "catchup tv" uitzending moet de app andere content brengen; het "sociale" element van samen een zelfde programma, op hetzelfde moment, te bekijken is er niet. Maar bijkomende informatie over acteurs, achtergronden over de acteurs, extra afleveringen, bloopers, enz.

In beide gevallen echter bestaat het gevaar dat het tweede scherm het eerste kannibaliseert, teveel van je aandacht eist zodat het tweede scherm het eerste wordt. Je kan je trouwens de vraag stellen of dit wel de bedoeling is: een feuilleton of show kost heel veel geld om te maken. Elke shot wordt zorgvuldig uitgedacht. En dan ga jij gewoon naar een tweede scherm kijken terwijl je de originele content op het tv-scherm links laat liggen? Dat kan niet echt de bedoeling zijn...

Beluister de uitzending van Reporter's Round Table (1) en bekijk een reportage over de Second Screen app van Walt Disney die een aanvulling is op Tron: the legacy. Enkele beschouwingen over het Second screen bij CNet (3)
http://feedproxy.google.com/~r/cnet/roundtablepodcast/~5/qpnI2PuZ_2w/cnet_roundtable_030212.mp3
http://cnettv.cnet.com/disney-second-screen-app-tron-legacy-edition/9742-1_53-50101951.html
http://news.cnet.com/8301-19882_3-57365408-250/wikias-future-lies-in-second-screen-content/


HET TWEEDE SCHERM EN DE COUCH POTATO 2.0 (3) DE APPS
Lean back of lean forward?

Het commentaar geven, het gezamenlijk bekijken van een tv-programma en het sociale gevoel van een gemeenschappelijk raakvlak te hebben, heeft altijd bestaan, ook voor de sociale netwerken er waren. Alleen vroeger besprak je de programma's de volgende dag, bij de koffieautomaat, nu live, via Twitter en co. Een groot gedeelte van wat men op de sociale netwerken zegt, op het tweede scherm, smartphone of gewone computer, is trouwens gewoon een ego-boost, een "kijk eens naar mij, ik ben interessant, ik hoor erbij, want ik kijk naar XYZ".

De laatste tijd is "live" trouwens niet meer live. Je kan het bekijken van een live programma namelijk pauzeren voor een plas- of hapjespauze, wanneer je digitaal kijkt. Moet je dan die pauzes gaan programmeren samen met je vrienden, zodat je toch nog synchroon met elkaar kijkt? Een technologie die Yahoo onlangs gekocht heeft zou daaraan een mouw kunnen passen - maar houdt wel wat risico's voor je privacy in. Deze technologie, gebaseerd op audio fingerprinting (1) (2)luistert namelijk naar water op je tv gespeeld wordt, en synchroniseert de app met wat er op je tv gebeurt. Het fenomeen van het "inchecken" op tv-feuilletons kadert in deze trend. Er zijn verschillende bedrijven bezeig met het ontwikkelen van technologieŽn die je tablet nauwer kunnen laten aansluiten op wat er op het scherm gebeurt, maar tot nu toe is er geen enkele oplossing echt ideaal. Dat zou kunnen verbeteren, wanneer onze tv echt een "smart tv" wordt.

Dat zou trouwens ook heel wat commerciŽle mogelijkheden openen, zoals de heilige graal voor adverteerders: dat je op je app kan zien welke producten op de tv vertoond worden, en die rechtstreeks kan kopen: de laarsjes van Madonna, het geruite hemd van Jeroen Meus, of het tafelporselein dat bij Komen Eten gebruikt wordt... Het is daarbij natuurlijk ook nog de vraag wie deze apps zal mogen maken: de makers van tv-feuilletons, of onafhankelijke ontwikkelaars - wij zien hierrond alvast veel problemen over auteursrechten opduiken...

Maar de vraag die eigenlijk aan de hele basis ligt van dit tweede scherm, is: willen we dit allemaal wel? In het geval van een app die alle recepten van een kookprogramma bevat, om nadien de info over alle gebruikte producten te kunnen opvragen, is het antwoord ongetwijfeld positief (waarbij wij natuurlijk de bemerking plaatsen dat een gewone website dit ook kan, en er geen app voor nodig is, maar dat terzijde). Maar willen wij echt wel een app die ons persoonlijk betrekt bij het tv-programma (lean forward), of willen we gewoon rustig relaxen (lean back) in onze zetel, onze gedachten op nul? Zijn al die apps iets teveel voor onze toch al zo veelgeplaagde concentratie?

Het is in elk geval een heel interessante evolutie. De gebruiker vaart er wel bij; zelfs de "couch potato" die 's avonds de deur niet uitkomt, zit niet langer in een sociaal isolement, want hij wisselt van gedachten met anderen. De gebruiker krijgt, indien hij wil, extra informatie, waarmee hij zich verrijken kan. De makers van tv-programma's varen er ook wel bij, want zij zien extra inkomsten in het verschiet liggen, door de verdubbelde aandacht van de gebruiker (op eerste en tweede scherm), een term waarmee hij kan schermen bij het bepalen van de prijs van zijn advertenties.

Het tweede scherm geeft in elk geval een nieuwe dimensie aan de "couch potato". Versie 2.0 dus...
http://en.wikipedia.org/wiki/Acoustic_fingerprint
http://gigaom.com/video/yahoo-intonow/


MANNEN EN VROUWEN OP HET INTERNET: NHET KLEINE VERSCHIL (1)
Wikipedia "deletionisten" schrappen artikel over Kate Middleton's jurk

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk geschapen. Gelukkig maar. En niet alle mannen zijn gelijk, en niet alle vrouwen zijn gelijk. Ook in het internettijdperk blijft het verschil bestaan. Twee artikels die dit verschil aantonen.

Om te beginnen een interessant artikel over de editors bij Wikipedia. Bij deze online encyclopedie kan iedereen zijn eigen bijdrage schrijven over een bepaald onderwerp. De wijsheid van de massa zorgt ervoor dat de gegevens in de artikels correct zijn. Maar het onderwerp moet wel interessant genoeg zijn. Jouw kat bijvoorbeeld kan een belangrijke rol spelen in jouw leven, maar is daarom geen artikel waard in de Wikipedia.

Het blijkt nu dat bij het bepalen van wat of wie een artikel waard is, er al te veel "vrouwelijke" onderwerpen sneuvelen. Symbool voor die mannelijke "overheersing" is een artikel over de trouwjurk van Kate Middleton, de prachtige bruid van Prins William. Over die jurk is heel wat te doen geweest in de pers, de jurk werd van voor tot achter beschreven en zal lang tot voorbeeld zijn voor vele fashionista's. Een artikel daarover in de Wikipedia (1) werd door echter geschrapt door de "deletionisten" - een neologisme dat verwijst naar de editors bij Wikipedia die meteen klaar staan om alle artikelen te schrappen die niet in passen hun optie van wat belangrijk is.

Wikipedia-oprichter Jimmy Walsh nam de verdediging van het artikel over de trouwjurk op zich. Er ontstond een hevige discussie die je kan volgen op de "bewerk" pagina van het artikel (2). Misschien kan je de trouwjurk van Kate niet een artikel waard vinden. Maar zijn vele andere, meer "mannelijke" onderwerpen zoals sport, dat wel? Feit is dat erbij Wikipedia heel weinig vrouwelijke auteurs zitten. Bewerkingen, correcties, commentaren op artikels daar worden eveneens weinig door vrouwen gedaan. Een onevenwicht, waaraan uiteindelijk vrouwen de schuld hebben door zelf niet actiever te zijn.

Slate heeft daar een heel interessant artikel over, waarin je kan lezen dat sommige vrouwen er op een bepaald moment trachtten iets aan te doen, door vrouwen die hun steentje bijgedragen hebben tot de geschiedenis, in de Wikipedia te krijgen... (3)
http://en.wikipedia.org/wiki/Wedding_dress_of_Kate_Middleton
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Articles_for_deletion/Wedding_dress_of_Kate_Middleton
http://www.slate.com/blogs/future_tense/2012/07/13/kate_middleton_s_wedding_gown_and_wikipedia_s_gender_gap_.htmlMANNEN EN VROUWEN OP HET INTERNET: HET KLEINE VERSCHIL (2)
Mannen zijn van Reddit, vrouwen van Pinterest

Een titel die, dat willen wij er meteen bij zeggen, wij niet zelf bedacht hebben, maar die door verschillende blogs aangehaald werd, zodat het moeilijk te zeggen is wie deze "Mannen zijn van Mars, vrouwen van Venus" in een modern IT-kleedje gestoken heeft.

Zoals in het vorige artikel al beklemtoond, bestaat "de" man niet, net zoals "de" vrouw niet bestaat. Maar wanneer men statistieken gaat opstellen over het gedrag van mannen en vrouwen op het web, dan komt men toch wel tot verschillen. Die werden in een mooie grafiek gegoten, o.a. terug te vinden bij WebProNews (1). En alhoewel sommigen zeggen dat je met statistieken alles kan bewijzen, toch enkele conclusies. Zo leer je bijvoorbeeld dat vrouwen over het algemeen gemakkelijker deelnemen aan sociale netwerken; zij zijn de grootste gebruikersgroep bij de twee populairste: 2/3 van de Twitter gebruikers zijn vrouwen, en 58% van de Facebook gebruikers.

Op Pinterest zijn er 4 keer meer vrouwen dan mannen. Maar op Reddit, de sociale aggregator, voeren mannen de bovenhand met 84%. Opvallend is dan weer dat er meer mannen op LinkedIn alleen zijn, dan alle vrouwen op reddit, Linkedin en Google+ samen.

Geen dramatische verschillen, en niemand zal er wakker van liggen. Voor marketeers zijn dat natuurlijk wel belangrijke gegevens, wanneer zij een bepaalde doelgroep willen bereiken...
http://www.webpronews.com/men-are-from-reddit-women-are-from-pinterest-infographic-2012-07
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2162203/Women-like-Pinterest-men-like-Reddit-Breakdown-social-media-use-gender-reveals-browsing-habits-sex.html


WAT DENK JE VAN EEN HUMANS.TXT?
Het web is voor en door mensen, niet voor robots...

Je hebt ontgetwijfeld al gehoord van robots.txt, een tekstbestand dat de webbouwer aan een website kan toevoegen. Dit bestand vertelt dan de robotjes van de zoekmachines die het web aflopen op zoek naar informatie, welke pagina's geïndexeerd moeten worden en welke pagina's bijvoorbeeld overgeslagen moeten worden.

Maar het web is er eigenlijk niet voor robots, wel voor mensen. Daarom werd onlangs het initiatief genomen voor de "humans.txt". Dat is een bestand dat wat lijkt op de robots.txt, met dit verschil dat het de bedoeling is dat mensen het lezen. Humans.txt zou de informatie moeten bevatten over wie een website gebouwd heeft. Want nu zie je dat eigenlijk niet op een site. Op een nieuwssite zal je misschien de naam van de auteur van een artikel zien, op andere sites misschien de naam van het bedrijf dat de site ontworpen heeft. Maar de naam van wie de content aanlevert wanneer die regelmatig ververst moet worden, wie de lay-out ontwierp, enz., dat vind je niet op de site.

Ere aan wie ere toekomst, dachten de initiatiefnemers van humans.txt. En eerlijk gezegd zijn wij wel te vinden voor dit initaitief. Zo'n bestand is simpel en snel om aan te maken. Het komt niet in aanvaring met de rest van de code van een site. En vaak hebben de eigenaars van een site niet dat vermeld wordt welk agentschap of welke webbouwer de site ontworpen heeft. Met dit kleine bestand, onzichtbaar voor de gewone bezoeker, kan de geïnteresseerde bezoeker toch meer informatie vinden over de origine van de site.

Meer hierover bij Humanstxt.org en Abondance.com
http://www.abondance.com/actualites/20120709-11657-le-fichier-robots-txt-ok-mais-connaissez-vous-humans-txt.html
http://humanstxt.org/OFFICE 2013 KAN JE NU DOWNLOADEN IN PREVIEW
Wat heeft het te bieden?
Alhoewel Google docs heel wat voordelen te bieden heeft (o.a. overal beschikbaar, en gratis), is het Office, het kantoorpakket van Microsoft, dat de grote winnaar blijft onder de productiviteitsprogramma's. Er is nu een nieuwe versie op komst, waarvan je de preview nu al gratis kan uittesten. Enkele opvallende nieuwigheden op een rijtje....

Om te beginnen is Office 2013 volledig aangepast aan Windows 8, en dus ook aan het aanraakscherm van tablets. Wat zeggen wil dat je met het bekende knijpgebaar kan in- en uitzoomen, kan bladeren met je vingers in plaats van met de muis, enz. Maar je kan ook een stylus gebruiken; de software zet je handgeschreven teksten om in digitale teksten. Die stylus kan, handig, ook dienst doen als laser pointer tijdens een presentatie. De onderdelen OneNote en Lync krijgen een duwtje in de rug, en OneNote bijvoorbeeld heeft nu een radiaal (cirkelvormig uitklappend) menu zodat je de onderdelen gemakkelijker kan selecteren met je vinger.

Erg heuglijk nieuws is wel dat Office 2013 (Home of Student versie) inbegrepen zal zijn in ARM gebaseerde Windows 8 toestellen zoals Microsoft Surface. Let wel dat dit niet het volledige pakket is: enkel Word, Excel, PowerPoint en OneNote, doch geen Outlook.

De nieuwe Office werd niet alleen aan aanraakschermen aangepast, ook de Cloud werd nauw verweven. Meer nog: Office zal standaard documenten op slaan in SkyDrive, zodat je ze altijd beschikbaar hebt. Maar wellicht is dat een keuze, en kan je alles ook netjes op je pc bewaren. In elk geval zijn je documenten ook offline beschikbaar, en worden ze met de online versie gesynchroniseerd zodra je terug inlogt.

In deze nieuwe versie van Office worden al jouw persoonlijke instellingen ook online bewaard, inbegrepen je templates, je vaak gebruikte woordenboeken, enz. Zo vind je je vertrouwde omgeving overal terug, of je nu op je eigen pc, laptop, smartphone of tablet werkt. Het wordt zo echt wel heel verleidelijk om over te schakelen op de cloud... Microsoft biedt trouwens ook "Office on demand" aan, een abonnement waarbij je toegang krijgt tot Office zelfs wanneer je niet aan je eigen computer werkt, doordat de applicaties gestreamed worden naar een pc waar je op dat moment aan werkt.

Er valt echt veel te vertellen over de nieuwe Office. Lees de aankondiging van Microsoft zelf (1), een bespreking bij Ars Technica (2), en Engadget heeft heel, heel foto's. De download vind je op de vierde link.
http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2012/Jul12/07-16OfficePR.aspx
http://arstechnica.com/information-technology/2012/07/office-2013-microsofts-bid-to-win-the-future/
http://www.engadget.com/2012/07/16/microsoft-office-15-preview/
http://www.microsoft.com/office/preview/en


ONENOTE 2013: DE DOORBRAAK?
Plakboek-tool niet langer onderdeel van Outlook, maar ook als aparte tool verkrijgbaar

Gebruikers van Outlook zullen de One Note tool al langer opgemerkt hebben in hun mailprogramma annex agenda/takenpanner. En bij zijn laatste update van het besturingssysteem van mijn Nokia E-7, zat er ook een OneNote in.

Het is de bedoeling om in One Note allerlei links en notities te verzamelen, om er een echt plakboek van te maken. Tot nu toe echter is One Note niet echt doorgebroken, alhoewel er heel wat gebruikers zijn die van zijn van de multimedia tool met zijn geïntegreerd gebruik van d stylus. En nu is er dus een nieuwe versie uit - twee versies om juist te zijn: een gewone versie voor de destkop computer, die zowel op Windows 7 als 8 kan draaien. Maar er zal ook een nieuwe versie komen, in de bekende Metro stijl, en die zal vingervriendelijk zijn.

Het belangrijkste in deze nieuwe versie is de doorgedreven integratie met SkyDrive (of SharePoint), om je notities op alle mogelijke toestellen te kunnen synchroniseren. Wat dus ook inhoudt dat Microsoft versies zal uitbrengen van OneNote voor alle toestellen: Windows Phone, iPhone, iPad, Android. Documenten worden niet alleen gesynchroniseerd, maar via de Resume Reading functie slaat OneNote een bookmark op van de plek waar je was, zodat je op exact diezelfde plek kan verdergaan wanneer je op een ander toestel overschakelt.

OneNote is eigenlijk de perfecte metgezel voor Outlook. En ook dat mailprogramma/agenda krijgt een nieuwe look. Zoals je kan zien bij de bespreking van Engadget, is alles veel meer gestroomlijnd. Meer informatie wordt zichtbaar wanneer je de cursor over een item beweegt, zonder dat je moet klikken. Zo kan je een blik werpen op je kalender door de cursor over het symbool ervan te houden, zonder dat je echt de kalender openen moet. De integratie van de "social connectors" werd trouwens ook verbeterd; daarmee krijg je informatie over de persoon die je een mail stuurt, tenminste als je met hem bevriend bent op Facebook of LinkedIn.

Deze aankondiging heeft me er in elk geval toe aangezet om OneNote eens een kans te geven in zijn huidige vorm - hij staat toch al op mijn pc, en ook op mijn Nokia E7.
http://arstechnica.com/information-technology/2012/07/first-look-onenote-2013/
http://www.microsoft.com/office/preview/en
http://www.engadget.com/2012/07/16/microsoft-office-15-preview/HACKER MAAKT SLEUTELTJE MET 3D PRINTER
Makers van handboeien krabben zich in het haar...

Handboeien bestaan al eeuwenlang. Het is een van de gemakkelijkste manieren om een gevangene in bedwang te houden. En ontelbaar zijn de films en cartoons waarin de gevangenen, na hun ontsnapping, met alle mogelijke manieren proberen om zich uit de handboeien te bevrijden - want zonder sleuteltje gaat dat niet. Makers van handboeien zoals de Duitse fabrikant Bonowi en de Engelse Chubb (ook bekend van de safes) zorgen er dan ook goed voor dat de sleutels van hun handboeien enkel in de handen van de ordehandhavers terecht komen. Maar het is wel zo dat één sleutel op alle handboeien van een bepaald merk past. Dat moet ervoor zorgen dat de ene politieman de gevangene in de boeien kan slaan, hem laten overbrengen naar de gevangenis, waar de andere politieman met zijn sleuteltje de boeien kan openen. De sleutels van de handboeien van beide fabrikanten zijn echter niet in de handel te verkrijgen - althans niet officieel.

Hackers zijn er nu in geslaagd om deze sleutels na te maken. Zij bemachtigden een sleutel van beide fabrikanten, maten hem na met laserapparatuur, maakten CAD tekeningen, en reproduceerden de sleutels met een 3D printer. OP een bijeenkomst van hackers werd de methode getoond, en werden meteen al sleutels van Chubb verkocht aan $4 elk. Het verhaal daarover lees je bij Forbes (1) en Cnet (2).

Een leuke anekdote, die in elk geval één ding aantoont: dat 3D printing op het punt staat de wereld grondig te veranderen...
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/07/16/hacker-opens-high-security-handcuffs-with-3d-printed-and-laser-cut-keys/
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57473488-83/3d-printer-helps-pick-high-end-security-handcuffs/


GOOGLE WIL MET GOOGLE IDEAS DE MISDAAD AANPAKKEN
INFO conferentie brengt alle betrokkenen bijeen

Google heeft vele potjes op het vuur staan. En uiteraard is het de bedoeling om geld te verdienen met alles wat daar brouwt en pruttelt. Maar tegelijk doet het ook heel wat goed voor de mensheid. Want ja, Google verdient een aardige cent met de advertenties bij zijn zoekmachine, maar wij genieten van een ongemeen goede zoekmachine die de informatie uit de hele wereld binnen handbereik brengt.

Er zijn echter initiatieven die Google onderneemt waarvan het commerciŽle aspect niet meteen duidelijk is, en die echt uit menslievendheid ingegeven lijken. Zoals Google Ideas. Dat is een denktank waarmee Google mensen uit alle mogelijke kringen wil bijeenbrengen, om een bepaald probleem aan te pakken. Zo heeft het nu een conferentie ingericht rond illegale netwerken: INFO, afkorting voor Illicit Networks: Forces in Opposition.

Daarmee wil Google echter geen piraterij aanpakken, zoals je op het eerste zicht zou denken. Neen, het gaat om netwerken van drugsdealers en drugskartels, mensenhandel, handel in organen, slavenarbeid enz. Volgens Google genereren die netwerken ongeveer $2,1 triljoen per jaar, geld afkomstig van het uitbuiten van miljoenen slachtoffers. Maar die illegale netwerken worden enkel gezien in de silo's van de mensen die ze bestuderen. Google wil die silo's doorbreken en alle betrokkenen bijeenbrengen. Zowel de gewone mensen, die de uitbuiting overleefd hebben, als vertegenwoordigers van de overheid, ingenieurs, tech koplopers. Google hoopt met technologie deze netwerken bloot te kunnen leggen en te verstoren, zo lees je in een blog posting (1)

Hopelijk heeft Google gelijk, en kan tech inderdaad helpen om deze netwerken een halt toe te roepen. Dit initiatief staat trouwens niet alleen - Google Ideas heeft verleden jaar al gezorgd voor "Against Violent Extremism", een bijeenkomst van voormalige leden van bendes, religieuze extremisten, allerlei mensen met radicalen.

Filmpjes over wat er nu op de INFO bijeenkomst gebeurt vind je op YouTube (2)
http://googleblog.blogspot.com/2012/07/google-ideas-joining-fight-against-drug.html
http://youtube.com/info2012
http://www.webpronews.com/google-targets-cartels-sex-trafficking-with-new-google-ideas-initiative-2012-07


ZAARLY: DINGEN OP MAAT LATEN MAKEN
Online handel combineren met offline

Een interessant concept, dat van Zaarly, en het zal naar onze mening nog veel furore maken. Het principe is simpel: je ziet iets op het internet dat je mooi vindt, en je klikt op de Zaarly button op de site, om te vragen dat iemand dat bepaald item voor jou maakt. Plaatselijke handelaars kunnen dan hun diensten aanbieden.

Het principe werkt voor allerlei zaken. Van recepten voor taarten, tot meubels, gebruiksvoorwerpen, zelfs kleedjes. Stel: je ziet een mooi kleedje, maar op de site is het enkel in maat 38-42 te verkrijgen. Jij hebt een 44 (ja ja, die taartjes he..). Klik op de Zaarly knop, en kleermakers uit jouw buurt kunnen zeggen wat het zou kosten indien je bij hen het kleedje liet maken. Beslis je om in zee te gaan met een van die kleermakers, dan krijgt niet alleen de kleermaker zijn loon, maar wordt er ook een commissie betaald aan de site waarop het oorspronkelijke item te vinden was.

Momenteel zijn er al voor 30 miljoen dollar projecten uitgevoerd via Zaarly. De site heeft nu aangekondigd dat het met "Zaarly Anywhere" start, waardoor elke site deze button kan plaatsen, en meedoen aan het Zaarly netwerk. Het doet wat denken aan Twizzy, de dienst waar je plaatselijke ondernemers kan laten bieden voor de uitvoering van bouwwerken en verbouwingen, maar Zaarly trekt de lijn nog verder door, naar het aanpassen van bestaande producten of het maken van dingen volgens ontwerp.
http://www.twizzy.be
http://www.zaarly.com/anywhere
http://venturebeat.com/2012/07/17/like-that-custom-table-you-see-online-with-zaarly-anywhere-you-can-buy-one-just-like-it/WIKILEAKS TERUG OPEN VOOR DONATIES
Zullen Visa en MasterCard de schenkingen weer blokkeren?

De site Wikileaks is controversieel. Sommigen vinden dat het niet kan, dat deze klokkenluiderssite documenten publiceert die haar toegespeeld worden, en die eigenlijk geheim zouden moeten blijven, zoals rapporten van het Amerikaanse leger, of de telegrammen van diplomaten. Anderen vinden dat er geen plaats is voor geheimen, dat het publiek recht heeft om alles te weten.

Het publiceren van die documenten werd Wikileaks in elk geval niet in dank afgenomen. De voorman van de site, Julian Assange, werd aangeklaagd - niet voor de publicatie, wel voor een verkrachting. Er werd een wereldwijde klopjacht op de man ingezet. En alle tegoeden van de organisatie werden bevroren door Visa en Mastercard. De organisatie leeft nu eenmaal van donaties, maar moet het al 18 maanden zonder doen.

Daar is nu een mouw aangepast. Het FDNN (Fund for the Defense of Net Neutrality) is bereid om namens Wikileaks donaties te ontvangen, en wel via het Franse betaalsysteem Carte Bleue. Volgens WikiLeaks zouden Visa en MasterCard zulke betalingen moeten aanvaarden en mogen zij dit kanaal niet blokkeren. Het is nu afwachten wat de verschillende bankinstellingen gaan doen. Verleden jaar juli had Visa Ijsland een korte tijd betalingen doorgelaten via een partner, maar Visa zelf blokkeerde toen dat kanaal binnen de 24u....

Meer over deze situatie bij Forbes, Ars Technica, The Next Web.
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/07/18/wikileaks-reopens-channel-for-credit-card-donations-dares-visa-and-mastercard-to-block-it-again/
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/07/wikileaks-calls-for-donations-dares-visamastercard-to-shut-them-down/
http://thenextweb.com/insider/2012/07/18/with-funds-diminishing-wikileaks-taps-french-payment-gateway-to-reopen-public-donations/VOORTAAN GEZICHTEN ONHERKENBAAR MAKEN OP YOUTUBE
Moet privacy beschermen van bijvoorbeeld dissidenten

We willen met zijn allen tegenwoordig zowat alles delen, en dan vooral foto's en video's. Van onszelf, van onze kinderen, van onze vrienden. Maar we staan er te weinig bij stil dat niet iedereen gediend is met het openbaar maken van die foto's en filmpjes. Vaak vergeten we toestemming te vragen aan de anderen op die foto's - op dat vlak kunnen we inderdaad nog een cursus "mediawijsheid" verdragen.

Maar wat als je toch graag een filmpje op het web zet, waarop anderen voorkomen? Een oplossing zou kunnen zijn dat de gezichten van de anderen onherkenbaar gemaakt worden. Normalerwijze is dat echter niet zo simpel, en vereist het gevorderde kennis van beeldbewerking. YouTube heeft het nu echter simpeler gemaakt: met een simpele tool kan je een gezicht onherkenbaar maken ('face blurring' is de officiŽle term).

Het is heel simpel: open de gewenste film op YouTube in de Video Enhancement tool, -ga daar naar Additional Features, en klik onder de Blur All Faces optie op de Apply button. Je krijgt nu een preview van de film met alle gezichten onherkenbaar gemaakt. Wanneer je de wijzigingen opslaat die je aan de video gemaakt hebt, wordt er een nieuwe kopie gemaakt van de film, met de blurred gezichten. Je kan dan de originele video verwijderen, om zeker te zijn dat die niet zijn eigen leven gaat leiden op YouTube.

Dit is handig, maar nog niet perfect. Want het is alles of niets: ofwel alle gezichten onherkenbaar gemaakt, ofwel geen enkel. het zou nog handiger zijn indien je met een toverstokje een bepaald gezicht zou kunnen aanraken, en dat onherkenbaar kan maken in het filmpje. Bovendien werkt de tool automatisch, en bestaat de mogelijkheid dat niet alle gezichten onherkenbaar gemaakt zijn. Met zo'n toverstafje zou je dan de vergeten gezichten ook kunnen bewerken...

Meer over de tool bij YouTube zelf, Ars Technica, Wired.
http://youtube-global.blogspot.be/2012/07/face-blurring-when-footage-requires.html
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/07/faceless-freedom-youtube-adds-face-bluring-tool/
http://www.wired.com/threatlevel/2012/07/youtube-face-blurring/


FOURSQUARE: COMMUNICATIE VAN PLAATSELIJKE HANDELSZAKEN
Maakt check-in dienst handiger, voor gebruiker maar vooral voor bedrijf

Foursquare is sinds enkele weken bezig haar concept radicaal te reorganiseren. De nadruk wordt voortaan gelegd op sociale interactie. Een stap daarin is het feit dat de handelszaken voortaan berichten kunnen plaatsen bestemd voor de gebruikers, een tool die Local Updates genoemd wordt.

Elk bedrijf dat zijn zaak "geclaimd" heeft op Foursquare, kan voortaan berichten plaatsen. In zijn simpelste vorm is dat een update over de nieuwste aanbieding in de zaak. De communicatie kan de vorm hebben van tekst, met 1 tot 3 foto's. Die boodschap wordt dan verspreid onder de Foursquare gebruikers waarvan Foursquare zelf vindt dat zij, volgens een berekening van het algoritme, het meest geïnteresseerd zouden zijn in de boodschap. In de praktijk komt dat neer op de mensen die al verschillende keren ingecheckt hebben bij deze zaak of de zaak al ge"like"d hebben op Foursquare.

Ben je bijvoorbeeld een trouwe bezoeker van de kledingszaak H&M en check je daar regelmatig in bij Foursquare, dan zal je regelmatig updates ontvangen van die zaak. Als je het ons vraagt een goede manier om te adverteren, die ook interessant is voor buurtwinkels. Het is nu wel te hopen dat de tool juist gedoseerd wrodt, en de gebruiker niet bedolven wordt onder deze boodschappen (die per slot van rekening zijn bandbreedte wegsnoepen)...

Meer bij VentureBeat en CNet.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57475312-93/foursquare-gives-merchants-new-tool-to-talk-to-loyal-customers/
http://venturebeat.com/2012/07/18/foursquare-local-updates/


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nieuwe Trojaan Madi ontdekt:
Madi kan gegevens stelen en zichzelf updaten. De onderzoekers van Symantec zagen dat de Trojaan communiceerde met command-and-control servers in Iran, en meer recent Azerbeidjan.
http://www.symantec.com/connect/blogs/madi-attacks-series-social-engineering-campaigns

*** Xander De Rycke spot met commentaren op nieuwssites
Op zijn nieuwe blog Nee, jij niet. post stand-upcomedian Xander De Rycke hilarische commentaren bij de meest krankzinnige reacties op nieuwssites. Bovendien kan je zelf commentaren inzenden. "Het is een kleine 'fuck you' naar al die belachelijke reacties", legt De Rycke uit.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=26093&language=NL


*** XperiaTM ion, topentertainment op groot scherm
• Groot HD scherm van 4,6'', met schitterende kleuren dankzij de BRAVIA® Mobile engine
• Ultrakrachtige HD sensor die in minder dan 2 seconden wordt geactiveerd voor geslaagde foto's, zelfs bij zwak licht
• Connectiviteit troef dankzij DLNA technologie, een HDMI uitgang en NFC technologie om content te delen tussen schermen en smartphones
• Winnaar van red dot award 2012 voor superieure kwaliteit en stijlvol minimalisme
http://www.sonymobile.com/

*** Check Point vereenvoudigt beveiliging voor private clouds met Check Point Virtual Systems
Hiermee kunnen organisaties security gateways consolideren naar een enkele appliance of open server. Dit resulteert in eenvoudiger beveiliging, minder kosten en meer prestaties voor private cloud-omgevingen
http://www.checkpoint.com/products/virtual-systems/index.html

*** TomTom en Nike introduceren een nieuwe serie Nike+ Sportwatches. Deze introductie valt samen met de lancering van een splinternieuwe website van Nike+: www.nikeplus.com. De serie sporthorloges bestaat uit verschillende edities en kleurcombinaties. Daarnaast is er een sporthorloge voor mensen die pas zijn begonnen met rennen.
http://www.tomtom.com/livetraffic

*** Buffalo Technology, wereldwijd leider in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van bekabelde en draadloze netwerken en storageoplossingen, introduceert de AirStation WZR-D1800H, de eerste router met 802.11ac-technologie ter wereld. Deze router biedt snelheden tot maar liefst 1,3 Gbps. Dit is drie keer sneller dan de vorige standaard 802.11n. De hoge snelheid is perfect voor het draadloos streamen van HD-films, terwijl er dan ook nog voldoende capaciteit over is voor de andere draadloze apparaten in huis.
http://www.buffalotech.com

*** Nokia maakt Asha-telefoons geschikt voor Mail for Exchange
De Nokia Asha 302 en Nokia Asha 303* beschikken vanaf vandaag over Mail for Exchange. Hierdoor is synchronisatie van push e-mail en van kalender- en contactgegevens met Microsoft Exchange-e-mailservers mogelijk. Gebruikers van deze toestellen kunnen Mail for Exchange gratis downloaden in de Nokia Store.
http://www.nokia.com/about-nokia


*** LG introduceert haar eerste quad-core smartphone met HD display: de LG Optimus 4XHD. Dit nieuwste Android 4.0-toestel van LG is uitgerust met de krachtigste batterij onder de quad-core smartphones en een 4,7-inch True HD IPS-display. De Optimus 4XHD zal vanaf 2 juli in BelgiŽ in de winkels verkrijgbaar zijn in zowel zwart als wit, voor een consumentenadviesprijs van 499 Ä.
http://www.lgoptimus4x.nl/
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
DAUGH GIBSON - ALL HELL
[Alternative Pop] Wat een stem heeft die man! Om ter plaatse te smelten... Prachtige songs, wel alternatief van concept. Op de website van het label kan je "In the beginning" van het album "All Hell" gratis downloaden. Heb je een abonnement bij eMusic, dan kan je daar je geld goed besteden aan deze artiest.
http://www.whitedenim.com/wd19.html


COCK AND SWAN: STASH
[Alternative Rock] Een genre dat niet iedereen goed in de oren ligt. Trage ritmes, veel dissonanten. Maar mij bevalt dit album wel. Op de website van de band kan je via SoundCloud 1 song gratis downloaden. Het album is ook bij eMusic te verkrijgen.
En ook bij MySpace kan je songs in streaming beluisteren alhoewel de site daar niet echt up to date is. Een teken aan de wand voor het verval van MySp ace?
http://www.cockandswan.com/
http://www.emusic.com/listen/#/album/cock-and-swan/stash/13265633/:
http://www.myspace.com/cockandswan


JENNIFER CASTLE - NEVERRIDE
[folk/psychedelic] Een onwaarschijnlijk hoge stem heeft deze Jennifer, die uit Canada afkomstig is. Folk, maar dan in een alternatief kleedje gegoten, waardoor het niet meer melig is. Waarom de dame onder het label "Flemish Eye" zit, terwijl ze toch in Canada haar roots heeft, is ons onduidelijk... BIj MySpace is één song te beluisteren, bij eMusic kan je het album downloaden.
http://www.flemisheye.com/jennifer-castle
http://www.emusic.com/listen/#/album/jennifer-castle/castlemusic/13199263/:
http://www.myspace.com/jennifercastlemusic


KISHI BASHI: EEN ONGEWONE ARTIEST
Een man en een viool, die hij kunstjes leert. Door middel van elektronische instrumenten maakt hij zijn viool tot een duivelskunstenaar. Combineer dat met een stem die echt heel hoog kan gaan, en originele songs, met een aparte sfeer, en je krijgt een fantastisch resultaat. Bij NPR vind je de opname van een live concert. Indrukwekkend is een term die hier op zijn plaats is.
http://www.npr.org/event/music/152285927/kishi-bashi-tiny-desk-concert
http://www.kishibashi.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: BLAUW EN GROEN

Een hoorspel uit 1980, dat zich afspeelt in IndonesiŽ. Het ademt een broeierige sfeer uit van hitte, vochtigheid, verveling, maar ook dreiging en het bovennatuurlijke. Het verhaal begint als volgt: Een vrouw verkoopt batik stoffen op straat. Ze vertelt de mensen dat ze geen blauw en groen stoffen moeten kopen, omdat dit gevaarlijke kleuren zijn. Een man spreekt haar aan.. Hij was vroeger ook al op het eiland, maar zijn vrouw kwam toen om bij een vreselijk ongeval. Hij denkt terug aan die tijd...
Een verhaal van Marianne Van NOrtwijk-Colijn, in regie van Johan Wolder. Een aanrader!
http://hoorspel.wordpress.com/2012/07/18/blauw-en-groen/


Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

De fout van de hamer springt onmiddellijk in het oog zodra men ermee op de vingers slaat.

- Anton Vloeimans, Vlaams filosoof -oor logo
De nieuwe oogst


NETLINGO: DE GROOTSTE LIJST MET AFKORTINGEN
Bij het verzenden van sms'jes, worden veel afkortingen gebruikt. Een uitvoerige lijst van die afkortingen, met verklaring, vind je op deze site. Van sommige had je wellicht al gehoord, maar andere zullen wellicht verbazen. Is 1174 een Naaktclub? En is ,!!! "talk to the hand", Gringo?
[Taal: ENG]
http://www.netlingo.com/acronyms.php/


BEGRAAFPLAATS VAN WEBDIENSTEN EN TECH PRODUCTEN
Google heeft heel wat diensten gelanceerd, maar velen zijn ondertussen begraven. Op Pinterest is er een pin die als begraafplaats dient (Google Graveyard), waarop je Wave, Buzz, Desktop en meer vindt. De "pin" werd echter niet gemaakt door een gewone internaut, doch door een woordvoerder van Microsoft - die wellicht niet echt objectief te noemen is. Daarom heeft Harry McCraken, een journalist bij Time, een begraafplaats gemaakt voor Microsoft producten.
[Taal: ENG]
http://pinterest.com/googlegraveyard/google-graveyard/
http://pinterest.com/harrymccracken/microsoft-morgue/


EVILEGO: VOOR DE DURVERS
Een site waar je niet bescheiden mag zijn: hier moet je jezelf overtreffen, filmpjes posten waarin je straffe stoten uithaalt, zelfs jezelf belachelijk maakt. De beloning die de makers van de site zetten tegenover het populair worden van jouw filmpjes is wat flauw (je kan jezelf een outfit kopen voor je avatar op de site), maar de eeuwige roem als dare-devil is natuurlijk veel belangrijker...
[Taal: ENG]
http://evilego.com/


CHEAT SHEETS: GOOGLE+

Al die verschillende tools hebben zoveel mogelijkheden - en vaak ontbreekt het jou de tijd om alles uit te testen. Dan is een "cheat sheet" handig, waarin alle functies bondig samengevat zijn. Bij Mashable vonden wij een lijstje links naar zulke handige cheat sheets. Om uit te printen en naast je computer te hangen...
Om te beginnen een Google+ cheat sheet. Hoe onderlijn je woorden in je tekst, hoe voeg je foto's toe, hoe vermeld je iemand in een posting, en meer.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2011/07/12/the-google-cheat-sheet-pic/


CHEAT SHEET 2: PHOTOSTREAM
Ook deze pagina met snelkppelingen en tips gaat over Google+, maar concentreert zich eerder op foto's: hoe die te delen, bewerken, instellingen aanpassen, en meer.
[Taal: ENG]
http://gplustuts.com/google-plus-cheat-sheet-part-two/


CHEAT SHEET 3: GOOGLE+ NOGMAALS, MAAR DAN COMPLEET
Deze cheat sheet bevat meer algemene tips over de functies die je op het Google+ sociale netwerk gebruiken kan. Hot keys, tagging, enz: het wordt allemaal behandeld.
[Taal: ENG]
http://technostreak.com/infographics/the-complete-googles-cheetsheet-infographic/


CHEAT SHEETS 4: FACEBOOK - AFMETINGEN

Dit spiekbriefje heeft het vooral over de afmetingen die je in het oog moet houden bij het aanmaken van een Facebook pagina. Hoe groot is de cover, hoe groot moet je de thumbnail maken voor je app, enz.
[Taal: ENG]
http://www.dreamgrow.com/facebook-cheat-sheet-sizes-and-dimensions/


CHEAT SHEETS 5: FACEBOOK - VOOR DE BEGINNER
Deze CheatSheet raden wij aan voor mensen die niet goed weten hoe te beginnen op Facebook. Want hij legt stap voor stap uit wat je moet doen: Je profiel opzetten, je account beheren, zelf je bedrijf beheren op facebook.
[Taal: ENG]
http://www.finder.com.au/guides/the-one-page-facebook-guide/


CHEAT SHEETS 6: FACEBOOK SNELKOPPELINGEN
Net zoals andere webdiensten als Gmail, zijn er ook bij Facebook sneltoetsen waarmee je heel snel vaak gebruikte taken kan uitvoeren. Zo kan je met M een nieuwe boodschap openen, met ? naar Facebook Search gaan, enz. Het volledige lijstje vind je op deze cheat sheet.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/pages/facebook-shortcuts-pdf


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: E-GRIFFIE

Het oprichten van een bedrijf via het internet kon al vroeger, en nu is dat ook mogelijk voor het oprichten van een vzw (vereniging zonder winstgevend doel). Je moet gewoon inloggen met je elektronische identiteit, en het aanvraagformulier invullen. Daarna maak je de elektronische betaling van het inschrijvingsgeld, en de vzw wordt opgericht in de kruispuntbank der ondernemingen.
[Taal: NL]
http://www.e-griffie.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TOKYO
Een tip van lezer Filip d'Hulster: "Als regelmatige lezer van Netties, wilde ik u deze absoluut leuke blog niet onthouden.
Mag ik u voorstellen aan Hilde Allemeersch, nu bijna 1 jaar werkend voor Randstad in Japan."
[Taal: NL]
http://www.hildeke-in-tokyo.blogspot.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DROPDOWN.BE
Een omgekeerde veilingsite: je kan een vaste prijs instellen wanneer je hier iets verkoopt, of je kan gaan voor een dropdown prijs. Daarbij begint je zoekertje aan de hoogste prijs, en zakt dan langzaam af (waarbij jij een minimum prijs kan instellen, de Dropout prijs).
Om uit te proberen!
[Taal: NL]
http://www.dropdown.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET AQUARIUM
Dit is een van de demo's van Microsof, om aan te tonen hoe snel de IE browser javascript verwerken kan. Je kan het aantal vissen bepalen, en meteen heb je van 1 visje, een hele school! Op de tweede link vind je nog meer demo's die je kan proberen. Indrukwekkend!
http://ie.microsoft.com/testdrive/Performance/FishIETank/Default.html
http://ie.microsoft.com/testdrive/Default.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: BENT OBJECTS

Creativiteit kent bij sommige mensen geen grenzen... De maker van deze site heeft gewone, dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen een kronkel gegeven. En de titels zijn echt wel doordenkers. Een Tumblr blog om wat aandacht aan te schenken!
[Taal: ENG]
http://owni.eu/2010/12/15/still-life-bent-objects/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WERKEN MET PERSPECTIEVEN
In dit blog artikel worden foto's verzameld, waarop met perspectieven gegoocheld wordt. Heerlijke foto's, die getuigen van een creatieve blik van de fotograaf.
[Taal: ENG]
http://www.instantshift.com/2011/11/03/99-excellent-examples-of-forced-perspective-photography/?t=1320424564


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Adobe: "Conversie moet de hoogste prioriteit krijgen"
http://www.belgiancowboys.be/marketing/2181
- Carlsberg komt met nieuwe campagne "The Crate Escape"
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2179


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Rich Kids of Instagram': het leven van 's werelds rijkste tieners
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3289041/2012/07/19/Rich-Kids-of-Instagram-het-leven-van-s-werelds-rijkste-tieners.dhtml
- Cover De Groene Amsterdammer te bloot voor Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3288915/2012/07/19/Cover-De-Groene-Amsterdammer-te-bloot-voor-Facebook.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- RadarSync: Altijd de laatste versie
http://www.fan.tv/digitaal/software/16294-radarsync-altijd-de-laatste-versie
- Sony Walkman F800, mp3-speler met Android.
http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/20181-sony-walkman-f800-mp3-speler-met-android
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Vogel's brengt extra stevige ondersteuning voor je flatscreen tv
Het bedrijf lanceert zowel draaibare wandsteunen als kantelbare wandsteunen voor tv's tot 80-inch.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6798
- Cisco introduceert Connect Cloud
Het softwareplatform moet het installeren en verbinden van apparaten binnen het thuisnetwerk gemakkelijker maken.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6797digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Tunz in handen van Ogone!
http://www.digimedia.be/News/nl/12319/tunz-in-handen-van-ogone.html
- Famous: een nieuwe campagne voor GAIA
http://www.digimedia.be/News/nl/12322/famous-een-nieuwe-campagne-voor-gaia.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Top vijf tips: Veiligheid op social networks
http://computertaal.info/2012/07/19/top-vijf-tips-veiligheid-op-social-networks/
- Tutorial: VirtualBox – 3. Windows XP installeren
http://computertaal.info/2012/07/16/tutorial-virtualbox-3-windows-xp-installeren/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Geen onderzoek naar Nederlandse inbeslagname Megauploadzaak
Er komt geen onderzoek naar de rechtmatigheid van de Nederlandse inbeslagname van Megaupload-systemen, die op verzoek van de VS plaatsvond. Kamerleden vroegen hierom nadat de huiszoekingen in Nieuw-Zeeland illegaal verklaard waren. »
http://tweakers.net/nieuws/83240/geen-onderzoek-naar-nederlandse-inbeslagname-megauploadzaak.html
- Dell begint deze herfst verkoop XPS 13 met Ubuntu
Dell heeft na een proefperiode van vier maanden besloten om vanaf de herfst een XPS 13-ultrabook met Ubuntu 12.04 LTS te gaan verkopen. De computerfabrikant claimt duizenden aanvragen van ontwikkelaars vanuit de hele wereld te hebben
http://tweakers.net/nieuws/83234/dell-begint-deze-herfst-verkoop-xps-13-met-ubuntu.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Eigen bedrijf eerst voor .eu-domeinnamen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/19/eigen-bedrijf-eerst-voor-eu-domeinnamen/article-4000145094248.htm
- Software tweedehands doorverkopen: het mag
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/19/software-tweedehands-doorverkopen-het-mag/article-4000144769550.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Review van de LG Optimus 4X HD
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/review-van-de-lg-optimus-4xhd/
- Apple geeft fout toe, laat producten opnieuw keuren door EPEAT
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/apple-geeft-fout-toe-laat-producten-opnieuw-keuren-door-epeat/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

TIP GOOGLE+: FOTO'S UPLOADEN
Het sociale netwerk van Google+ is aanlokkelijk, maar kan de meeste internauten niet echt inspireren. De belangstelling is lauw. Daarom enkele tips om het gebruik van Google+ uit te leggen.
Om te beginnen: er is geen enkele reden waarom enkel Android gebruikers foto's zouden kunnen uploaden naar Google+. Je kan dat ook met de iPhone doen, om zo foto's te zenden naar de foto-organizer van Google, Picasa. Daarvoor moet je wel een app installeren zoals de gratis PiconHand. Een uitleg over hoe het werkt vind je hier:
http://mashable.com/2011/07/10/iphone-pics-to-google-plus/
http://itunes.apple.com/us/app/piconhand-picasa-web-albums/id377598190?mt=8
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
ONYX: GROTE SCHOONMAAK!
Mac OS - 20,1 MB - freeware
Een uitgebreide tool die je helpt om grote schoonmaak te houden op je Mc OS X Lion. Want alhoewel het Mac OS X een heel goed OS is, is het niet perfect, en kan na een tijdje een hoop ballast aan oude, overbodige bestanden verzamelen.
http://www.titanium.free.fr/
http://www.chip.de/downloads/OnyX_46427236.html


SPARROW: MAILCLIENT

Mac OS : iPhone - 11,5 MB - adware
Een gratis e-mail client voor de Mac en de iPhone, met ingebouwde integratie van Dropbox en Facebook. Dat zorgt ervoor dat je contacten in je mailprogramma gecombineerd worden met foto's van de sociale netwerken, en bovendien dat je via CloudApp grote bestanden kan mailen.
http://www.chip.de/downloads/Sparrow_47574079.html
http://www.sparrowmailapp.com/


ITUNES CONTROL
Windows XP/Vista/7 - 1,2 MB - freeware
Een gratis tool om iTunes vanuit het systeemvakje te bedienen. Na installatie kan je vanuit Settings in het systeemvak sneltoetsen toekennen om het volume aan te passen, een titel te kiezen, naar artiest zoeken, enz.
http://www.chip.de/downloads/iTunesControl_56665520.html
http://itunescontrol.com/


HANDBRAKE: MULTIMEDIA NAAR JE IPOD
Windowx XP/Vista/7 - 6,6 MB - freeware
De open source tool zet dvd's en video's om zodat je ze gebruiken kan op je iPod en iPhone. Met dvd's die een kopieerbescherming hebben, kan deze software echter niet om! In een fotoreportage met Duitse onderschriften wordt bij Chip.de de werking van de tool uitgelegd.
http://www.chip.de/downloads/Handbrake_28477133.html
http://handbrake.m0k.org/


LINUXLIVE USB CREATOR

Windows XP/Vista/7/ - Linux - 4,5 MB - freeware
Deze freeware laat je toe om op een USB stick een opstartbare Linux versie te zetten. Heel eenvoudig, in amper 5 stappen. Zo kan je, op welke computer je ook werken moet, je vertrouwde Linux opstarten.
http://www.linuxliveusb.com/
http://www.chip.de/downloads/Linux-Live-USB-Creator_44977398.html


WEBSITE WATCHER
Windows 2000/XP/Vista/7 - 8,8 MB - shareware (30 dagen probeerversie)
Deze tool houdt websites in het oog en meldt je wanneer er nieuwe informatie is, postings op forums, antwoorden op bepaalde postings, enz. De veranderingen worden meteen gemarkeerd op de pagina, zodat jeze gemakkelijker kan terugvinden.
http://www.aignes.com/index.htm


SHAREMENOT VOOR FIREFOX
Add-on voor Firefox - 0,239k - freeware
Deze add-on voor de Firefox browser zorgt ervoor dat de Like, Plus of Share knoppen op websites jouw surfgedrag niet kunnen lezen, ook niet stiekem, zonder dat je op die knoppen drukt...
http://www.chip.de/downloads/ShareMeNot-fuer-Firefox_50588395.html
https://addons.mozilla.org/firefox/downloads/latest/331632/addon-331632-latest.xpi


PS3 MEDIA SERVER
Windows all - 30,3 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je jouw computer omvormen tot een mediaserver voor de Playstation 3. Het vereist wel een klein beetje technologisch inzicht, want je moet HTTP-SSL kunnen activeren, universal Plu&Play host, enz.
http://code.google.com/p/ps3mediaserver/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: KEEP SAFE
Android - 2,6 MB - freeware
Met dit progje kan je je foto's en films beschermen met een PIN-code, zodat die niet door onbevoegden bekeken kunnen worden. Je kan kiezen of je een hele map beschermt, of gewoon bepaalde beeldne.
http://www.getkeepsafe.com/
http://www.chip.de/downloads/Kii-Safe-Android-App_56722857.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ASPOTCAT

Android OS - 0,5 MB - freeware
Deze tool is wel handig: je krijgt een opsomming te zien van alle apps op je toestel, die toegang hebben tot gratis of betalende diensten, zoals SMS of de telefoonfunctie. Bovendien kan je hier zien welke apps veel energie opslorpen, zoals bijvoorbeeld apps die voortdurende gebruik maken van de GPS-positie.
http://android.a0soft.com/aSpotCat.htm
http://www.chip.de/downloads/aSpotCat-Android-App_56738962.html(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Het hart is slechts vol als het overloopt.

- Jan Vercammen, Vlaams dichter -

(Met dank aan Gerard voor de quotes)