netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
19/7/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 759 van 14/7/2012Gegroet lezer,

Het weer zal deze week in menige winkel en op menig kantoor hét onderwerp van gesprek geweest zijn - met de nodige verwijzingen naar de opwarming van de aarde. Daarbij vergeten we soms dat onze zomers nooit (of met enkele uitzonderingen na) echte zomers geweest zijn. Traditiegetrouw is de maand juni, wanneer de studentjes zwoegen voor hun examens, zonnig, en zodra ze de boeken toeslaan staan regen, kou en wind klaar. En klagen helpt echt niet. Maar ja, het weer is nu eenmaal een gemakkelijke gespreksopener in het dagelijkse leven :)

Deze week hebben wij bij ons artikel over de geruchten rond Apple en Amazon een kleine oproep gelanceerd. Reageert u daar ook op? U krijgt van ons een kleine beloning voor uw interactie.

Verder enkele heel leuke sites rond oude radio's - die echt prachtig van ontwerp kunnen zijn, zelfs de transistorradio's. Bij de rubriek Software vindt u dan weer knappe programma's en diensten om foto's en afbeeldingen te bewerken zodat ze tot leven komen, en animaties te maken.. Kortom, zelfs al is het regenachtig weer dit weekend, u weet weeral wat te doen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GERUCHTEN, GERUCHTEN... AMAZON MAAKT SMARTPHONE..
en Apple komt met kleinere iPad. Klaar om geld in te zetten?

Het is niet echt onze gewoonte om het te hebben over geruchten. Wanneer we die lezen, dan denken we "we zullen wel zien als het zover is". En slaan we een bladzijde om.

Deze keer doen we uitzonderlijk mee aan deze geruchtenmolen. Een eerste bericht dus: Amazon zou werken aan een eigen smartphone, die de concurrentie moet aangaan met de iPhone van Apple, en de toestellen die Android draaien. En het is Foxconn, de beroemde (of liever: beruchte, omwille van de niet zo bijzonder nette arbeidsomstandigheden aldaar) fabriek die ook de iPhone maakt, waar binnenkort de Amazon toestellen vervaardigd zullen worden. Amazon zou alvast bezig zijn om de nodige patenten te bemachtigen, om niet in een patentenoorlog verwikkeld te raken met zijn directe concurrenten, en zijn toestel verboden te zien (1).

Een tweede bericht: Apple zou van plan zijn om een kleinere iPad uit te brengen. Die zou het dan moeten opnemen met de Google Nexus, het tablet dat Google zou uitbrengen. De mini-iPad zou 7 tot 8 inch groot zijn (diagonaal gemeten), en onder de 200 dollar kosten. Wat het meteen op dezelfde lijn zou zetten als de Nexus 7 tablet van Google (nog niet in de handel) en de Kindle Fire van Amazon (7 inch scherm, kost $199). (2)

Is 7 inch een goed formaat? Ja en neen. Het past in je handtas, is een goed formaat voor kinderen. Maar het scherm zou minder pixels bevatten, om de prijs te drukken, en het beeld zou dus (lichtjes) minder van kwaliteit zijn.

Wat ons vooral bij deze geruchten interesseert, is dat er al op voorhand een hele oorlog uitgevochten wordt tussen de aanhangers van de toestellen - zonder dat ze op de markt zijn, en zonder dat iemand ze echt in eigen hand heeft kunnen nemen en uittesten. En wat ons ook nog interesseert: wat de naam zou kunnen zijn van de Amazon phone. De Amaphone? Welke naam zou jij geschikt vinden? Laat het ons weten. De leukste naam krijgt van ons... enkele goodies die we nog over hebben van onze vorige wedstrijd!
http://www.bloomberg.com/news/2012-07-06/amazon-said-to-plan-smartphone-to-vie-with-apple.html
http://www.bloomberg.com/news/2012-07-03/here-comes-nexus-7-nightmare-the-ipad-mini.html


Nagekomen bericht: wij ontvingen al enkele mooie reacties.
- Lezer Geert Heirbaut: de k-phone - (verwijzend naar de Kindle)
- Lezer Jan Bastiaens: de Tringle - (combinatie van Kindle/Telefoon)
- Lezer Toon Goderis: Amaai zo'n phone

Wie heeft nog inspiratie?


THE PIRATE BAY BLOKKEREN HEEFT TORRENTVERKEER NIET DOEN VERMINDEREN
Opera browser geeft je zelfs rechtstreeks toegang!

Het zal wellicht niemand verrassen (behalve natuurlijk de mensen bij BREIN, het RIAA en MPAA), maar het verbieden van de toegang tot The Pirate Bay heeft er niet voor gezorgd dat het bittorrent verkeer in Europa gedaald is. Integendeel, het zou volgens provider XS4All zelfs gestegen zijn. OP een grafiek (1) is het verkeer te zien in januari2012, en in juni 2012. Een rode lijn geeft februari 2012 aan, toen de Nederlandse ISP's verplicht werden om The Pirate Bay te blokkeren. (1)

Een bericht dat in schril contrast staat met de juich-boodschap die BREIN, de Nederlandse anti-piraterijlobby verleden week de wereld instuurde, en waarin gezegd werd dat TPB nu voor 90% van de Nederlandse gebruikers onbereikbaar is. De uitleg hiervoor? Dat de meeste internauten die hun bestandjes illegaal willen downloaden, ervaring genoeg hebben om de blokkade te omzeilen via een proxy of VPN.(2)

Trouwens, de Opera browser zal het de gebruiker nog gemakkelijker maken. In 2006 was Opera al de eerste browser die ondersteuning voor het BitTorrent protocol inbouwde in de browser. Nu heeft Opera iets nieuws bedacht: de "Turbo" dienst. Die zorgt er niet alleen voor dat websites sneller laden voor gebruikers met een trage verbinding, doordat zij gecomprimeerd worden door de servers van Opera, maar het doorbreekt de blokkade van TPB in landen waar die blokkade verplicht is. De gebruikers in die landen moeten gewoon op de Turbo button klikken in Opera, en TPB wordt gewoon ingeladen. Volledig beveiligd, en zelfs nog sneller dan voorheen.

Benieuwd wat de reactie van BREIN en co hierop zal zijn...

Tussen haakjes: voor alle duidelijkheid - wij keuren piraterij niet goed. Ere wie ere toekomt, en best betaal je netjes voor de muziek, films, software die je hebben wil. Maar wij keuren het blokkeren van websites ook niet goed...
http://www.extremetech.com/extreme/132328-bittorrent-usage-increases-in-europe-following-the-blockade-of-the-pirate-bay
http://www.extremetech.com/computing/93106-escaping-the-firewall-with-an-ssh-tunnel-socks-proxy-and-putty
http://torrentfreak.com/unblock-the-pirate-bay-120705/LAAT MOZILLA DE THUNDERBIRD MAILCLIENT EEN STILLE DOOD STERVEN?
Stabiliteit (lees: gewoon onderhoud) wordt top prioriteit, innoveren niet meer op agenda

Een bericht dat ons toch wel treurig maakt. In het landschap van de e-mail clients was Thunderbird altijd een van onze favorieten. Vele gebruikers zijn opgegroeid met Outlook en Outlook Express (later opgegaan in Live Mail), dat jarenlang te kampen had met een lekke beveiliging. Als alternatief was er Thunderbird, het mailprogramma dat door de Mozilla programmeurs bedacht werd in het kielzog van de Mozilla browser.

Jarenlang hebben wij eerst zelf Thunderbird gebruikt, en die aan al van onze vrienden aangeraden. En nu bereikt ons het bericht dat de Mozilla Foundation een verdere ontwikkeling van Thunderbird op een laag pitje zet. Niet dat het de ontwikkeling stopzet, maar als je tussen de regels leest, komt dat er wel op neer. Wat moet je anders denken van de uitspraak dat "stabiliteit het belangrijkste is, en dat innoveren in Thunderbird geen prioriteit is"?

Juist ja, de conclusie dat de software enkel nog onderhouden zal worden op stabiliteit - en dus dat eventuele lekken opgelost worden. Maar nieuwe dingen moet je dus niet verwachten. In softwareland is stilstand overduidelijk achteruitgaan.

Nu gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat de beslissing van het Mozilla team wel wat begrijpelijk is. In het internetlandschap is het moeilijk voor een zelfstandige mailclient om te overleven. Firefox heeft weliswaar een trouwe gebruikersgemeenschap van 20 miljoen mensen, maar dat is peanuts vergeleken bij de 425 miljoen actieve gebruikers van Gmail. Toch is het spijtig. Thunderbird is een echt goed, degelijk alternatief voor Outlook en Gmail. Wij hopen dat het zal blijven bestaan...

Meer over de zwanenzang van Thunderbird bij TechCrunch en The Register.
http://www.theregister.co.uk/2012/07/06/thunderbird_dead/
http://techcrunch.com/2012/07/06/so-thats-it-for-thunderbird/RAPIDSHARE MAAKT CONCURRENT VOOR DROPBOX
Dropbox zelf brengt upload meldingen uit..

Twee berichten rond Dropbox. Om te beginnen het bericht dat Rapidshare, een dienst waarbij je online bestanden kan bewaren en delen met vrienden, een concurrent uitgebracht heeft voor

Dropbox, namelijk RapidDrive. Dit systeem nestelt zich namelijk in het bestandssysteem van je computer en verschijnt er als een extra harde schijf. Net zoals bij Dropbox zal elk bestand dat je daar zet, automatisch gesynchroniseerd worden met je online drive. De dienst is wel niet gratis; enkel wie een betalende RapiDpro account heeft (vanaf $9,90 per maand) kan van de RapidDrive gebruik maken. (1)(2)

Het tweede bericht betreft Dropbox zelf. Dat heeft een update uitgebracht voor de Android versie. Eerder deze maand was er al een update uitgebracht waarmee je videokan streamen op je Ice Cream sandwich toestel. En nu is er een nieuwe update die je meldingen geeft wanneer er een upload gedaan werd. De nieuwe versie is verkrijgbaar als een gratis download in de Google Play store. (3)
https://www.rapidshare.com/
http://www.bgr.com/2012/07/06/rapidshare-rapiddrive-dropbox-competitor-cloud-storage/
http://news.softpedia.com/news/Dropbox-for-Android-Update-Brings-Upload-Notifications-279652.shtml


TWITTER BRENGT BELANGRIJKE UPDATE UIT VOOR HET ZOEKEN
Zoeken binnen de tweets van de mensen die je volgt lijkt ineressant

Van alle sociale media, is Twitter wel het meest interessant. Hoe het financieel model van Twitter werkt, dat weten we niet, en eigenlijk zal het ons worst wezen. Wat Twitter brengt interesseert ons wel: op maat gesneden informatie. Doordat jij kiest wie je volgt, stem je fijn je informatiestroom af op jouw interesses. Ben je een voetbalfan, dan zal je niet alleen voetballers volgen, maar ook mensen die regelmatig over voetbal tweeten, hun mening weergeven, en net als jij dezelfde match bekijken, enz.

Twitter heeft nu een update uitgebracht aan haar search-functie, die de dienst nog aantrekkelijker lijkt te maken. De nieuwigheden op een rij:

-spelcontrole: indien je een woord fout intikt, zal Twitter het woord automatisch verbeteren en de resultaten geven voor het correct gespelde woord;
- verwante suggesties: zoek je voor een onderwerp waarvoor mensen verschillende termen gebruiken, dan zal Twitter die termen als zoektermen suggereren;
- zoeken op echte namen en gebruikersnamen: nu kan je niet alleen soeken naar de gebruikersnaam van iemand, maar ken je die niet dan kan je ook zoeken op zijn echte naam;
- resultaten van de mensen die je zoekt: naast "alles" of "top" tweets te zien in je zoekopdracht, kan je nu ook tweets over een bepaald onderwerp zien beperkt tot de mensen die je volgt ("people you follow").

En vooral die laatste is erg interessant. Dat maakt het zoeken op Twitter nog relevanter - je ziet meteen welke links jouw vrienden of kennissen, de mensen die jij volgt, op Twitter geplaatst hebben over dat onderwerp, en wat hun mening over het onderwerp is.

Om zelf te ontdekken en ermee te experimenteren. Meer erover lees je alvast op het blog van Twitter, bij GigaOm en TechCrunch.
http://blog.twitter.com/2012/07/simpler-search.html
http://techcrunch.com/2012/07/06/twitter-search/
http://gigaom.com/2012/07/06/twitter-updates-search-function-in-line-with-in-app-expansion/


TORQUE: BITTORRENT ALS WEBAPP
Ontwikkelaars kunnen ook verder bouwen op Torque

We hadden het gisteren al over BitTorrent, namelijk het feit dat dit soort webverkeer nog altijd niet gedaald is. Nu is het zo dat BitTorrent wel vaak gebruikt wordt om illegaal gedeelde bestanden te downloaden, maar dat wil niet zeggen dat het protocol op zich illegaal is. Integendeel: het is een erg efficiŽnt protocol om data over het web te vervoeren.

Nu heeft BitTorrent Torque uitgebracht, een webapp op basis van Javascript om torrents gemakkelijker vanuit de browser te beheren. Bij die Torque hoort ook een framework zodat ontwikkelaars met Torque kunnen experimenteren en verdere webapps erop kunnen baseren.

Momenteel zijn er twee extensies op Torque al beschikbaar. De ene is Paddle Over, die het delen van bestanden via klikken en verslepen in de browser mogelijk maakt. De ander is OneClick, om een torrent om te zetten naar een gewone download die je vanuit de browser kan doen.

Let wel: Torque is nog in alpha fase, dus er kunnen zich nog problemen voordoen. En, moeten we het nog herhalen: illegaal bestanden downloaden is niet nietjes...

Meer bij CNet, WebPronews en Bittorrent zelf
http://blog.bittorrent.com/2012/07/06/introducing-bittorrent-torque/
http://download.cnet.com/8301-2007_4-57467849-12/torque-turns-bittorrent-into-a-web-app/
http://www.webpronews.com/bittorrent-torque-allows-users-to-make-torrent-based-web-apps-2012-07


WINDOWS 8 'ON A STICK'
Een manier om ook op Windows 7 een versie 8 te draaien...

Maandag heeft Micrsofot op zijn Digital Worldwide Partner Conference wel iets erg interessants getoond: een USB stick die je niet alleen helpt om je persoonlijke gegevens over te zetten naar een andere PC, maar die het Windows 8 OS zelfs laat draaien op die PC, ook als die maar Windows 7 heeft.

Een draagbare versie van Windows 8 dus, die Windows To Go heet. En die ervoor zorgt dat al jouw apps en instellingen op de 32 GB grote USB stick staan, die je op andere computers kan aansluiten, zodat het lijkt alof jij aan het werken bent in je eigen werkomgeving. (1)

Microsoft zou zich met deze zet richten tot zakelijke gebruikers, die hun werkgegevens zo overal kunnen meenemen. Daarbij moet echter gezegd worden dat zakelijke middens, bedrijven, over het algemeen erg traag zijn in het overstappen naar een nieuw OS, omdat de leercurve voor het personeel altijd een extra kost is. Windows XP heeft dan ook erg lang het overheersende systeem geweest op zakelijke computers. Recente cijfers echter tonen aan dat Windows 7 nu stilaan toch terrein aan het veroveren is, en "al" op 50% van de desktops bij bedrijven staat (2)
http://www.bgr.com/2012/07/09/microsoft-windows-8-usb-stick/
http://www.theverge.com/2012/7/9/3146777/windows-7-630-million-licenses-sold-enterprise-adoption


TWITTER TREKT DE MUREN ROND ZIJN SYSTEEM WAT HOGER OP
Gebeuren roept vragen op rond open API

Het lijkt erop dat Twitter van een open systeem, waarop iedereen kon bouwen om zijn eigen Twitter-toepassing te maken, aan het evolueren is naar een gesloten systeem. Tenminste als je de recente knipperlichten mag geloven die Twitter heeft doen flikkeren.

Om te beginnen heeft Twitter zijn partnerschap met LinkedIn verbroken. Verder heeft het ontwikkelaars gewaarschuwd dat het de voorwaarden voor het gebruik van haar API strenger zal toepassen. Verleden jaar had Twitter al aangekondigd dat het niet zou toelaten dat derden programma's maakten die de voornaamste functies van Twitter zouden imiteren of reproduceren.

Deze aankondiging is voor sommigen, zoals GigaOm, een reden om de open API in vraag te stellen. Een woordje uitleg. Een API is een Application Program Interface. Kort samengevat wil het zeggen dat een bedrijf met webdienst X ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om de data van X te gebruiken en daarop een ander programma te bouwen. Denk maar aan de diensten die bijvoorbeeld de rss-feed van artikels van een nieuwsdienst automatisch posten op twitter, met een bepaalde tussenperiode.

Voor de ontwikkelaars biedt dit natuurlijke mooie kansen, om mee te drijven op de populariteit van een bepaald programma. Maar het bevat ook gevaren: wat als het bedrijf dat eigenaar is van webdienst X plots die API afschaft? Al die derden die hun bedrijfsmodel op X gebaseerd hadden, zijn eraan voor de moeite. Bovendien is het al vaker gebeurt dat het bedrijf achter een bepaalde webdienst ziet wat die externe programmeurs bouwen, en dat dan zelf in hun eigen webdienst gaan inbouwen.

Kortom: open API's zijn een vloek en een zegen. GigaOm heeft daar enkele goede bedenkingen bij... (2)
http://www.theverge.com/2012/7/9/3135406/twitter-api-open-closed-facebook-walled-garden
http://gigaom.com/2012/07/09/dont-use-that-open-api-it-could-be-a-trap/


IMAGINE CUP: ER ZIJN NOG CREATIEVE MENSEN
Handschoenen die gebarentaal in spraak omzetten winnaar

De laatste tijd leek het wel of Apple synoniem was meet "innoverende", en Microsoft synoniem met "saai, instabiel, zonder verbeelding". Microsoft doet er echter alles aan om dat imago te verbeteren. De vormgeving van het nieuwe Windows 8, met de Metro user interface, mag daar een mooi voorbeeld van zijn. Het bedrijf heeft trouwens mooie troeven in handen met de Xbox en de Kinect, en de Surface laptop/tablet lijkt ook hoge ogen te gaan gooien.

Microsoft topman Steve Ballmer heeft zich trouwens in een interview met CRN erg strijdlustig getoond. Het wil de handschoen opnemen tegen Apple - en zal er alles aan doen om de terreinen waarin het nu meester is (productiviteit, bedrijfsmanagement, serverinfrastructuur...) te behouden, en zal niet zonder slag of stoot terrein prijsgeven aan Apple (1).

Nu, die handschoen opnemen mag je zelfs een beetje letterlijk nemen. Want op de prijsuitreiking voor de Microsoft Imagine Cup, een technologiewedstrijd voor studenten, werd de eerste prijs gewonnen door studenten die een handschoen uitgevonden hadden. Een handschoen die gebarentaal in spraak kan omzetten. Wat verdorie handig is, want er zijn (helaas) erg weinig mensen die gebarentaal begrijpen. De tweede prijs ging naar een Japans team, dat een systeem bedacht om energie te besparen, door lampen met elkaar te laten praten zodat zij weten op welke plaatsen het licht gedimd kan worden. En de derde prijs was voor een team uit Portugal, dat een winkelwagentje uitvond dat aangedreven wordt door de Kinect, en mensen met een handicap kan volgen doorheen de winkel 2).

In elk geval: de gebruiker kan er alleen maar wel bij varen wanneer de competitie tussen de tech bedrijven aangewakkerd wordt!
http://www.crn.com/news/mobility/240003421/exclusive-microsofts-ballmer-throws-down-gauntlet-against-apple.htm;jsessionid=rqyZPGaQggiYkaJlc6AS2Q**.ecappj02
http://techcrunch.com/2012/07/10/imagine-cup-winners-quadsquad-enabletalk/


NIEUWE VERSIE TWITTER APP...
en Google+ app voor de iOS toestellen

Twee korte berichten uit de wereld van de apps voor mobiele toestellen. Om te beginnen is er een nieuwe versie uit van de Twitter app voor iOS (versie 4.3) en Android (versie 3.3 van de app). En die bevat meer van de functies die je ook op de desktop Twitter client vindt.

Om te beginnen de "expanded tweets": je kan multimediacontent (foto's, video's, ...) rechtstreeks vanuit de Twitter app bekijken, zonder naar vb. de YouTube site gebracht te worden. Verder werd de "autocomplete" bij het zoeken verbeterd, zodat je meer resultaten krijgt voorgeschoteld wanneer je naar een bepaald persoon aan het zoeken bent op Twitter. En dan is er nog een mogelijkheid die eigenlijk wel best interessant is: je kan een push notificatie instellen voor een bepaalde persoon. Tot nu had je enkel de mogelijkheid om altijd of nooit meldingen te krijgen bij DM's of vermeldingen van je naam, nu kan je dat dus fijner instellen. Wil je geen enkele tweet van een bepaalde persoon missen, dan is dit de tool. Je stelt dit in bij het profiel van de bepaalde gebruiker. Een uitvoerige bespreking van de nieuwigheden bij WebProNews (1) en het twitter blog (2)

Een tweede app is Google+. Die is nu verkrijgbaar voor de iPad, en is te vinden in de App store. De interface, zo weet Ars Technica (3) te vertellen, is fantastisch, en zou de mensen er weleens toe kunnen aanzetten om Google+ een nieuwe kans te geven. De lay-out lijkt namelijk veel op die van Flipboard, zodat je veel meer interessant nieuws kan zien van je vrienden. De app kan je, indien gewenst, meldingen sturen van bepaalde evenementen, en kan ook automatisch alle foto's die je maakt uploaden, enz. In het artikel bij ars Technica worden de functies (vergeet de Hangouts niet!) netjes op een rij gezet. OM te proberen!

http://www.webpronews.com/twitter-updates-its-mobile-apps-with-more-desktop-features-2012-07
http://blog.twitter.com/2012/07/expansive-experiences-in-latest-mobile.html
http://arstechnica.com/gadgets/2012/07/google-app-for-ipad-makes-giving-google-another-look-worthwhile/


WINDOWS 8 WIL DE GEBRUIKERS BESCHERMEN MET FILE HISTORY
Want wie maakt nu regelmatig backups?

Iedereen weet het: je moet regelmatig een backup maken van je instellingen en je persoonlijke bestanden. Als er dan iets gebeurt met je computer, dan kan je die bestanden terugzetten. Maar hoeveel mensen zouden echt met de regelmaat van de klik een backup maken? Microsoft heeft op een bescheiden manier al geprobeerd de gebruiker tegen zijn eigen onachtzaamheid te beschermen, door zelf een backup te maken van de bestanden van het besturingssysteem telkens je iets nieuws installeert. Maar dat is overduidelijk onvoldoende.

Daarom wordt nu een nieuwe tactiek geprobeerd: File History. Daarbij wordt van àlle bestanden een backup gemaakt naar een bepaalde plek (externe harde schijf bijvoorbeeld). Feit is dat mensen zich eigenlijk veel minder zorgen maken over het verlies van hun instellingen of een fout in het OS, dan over het verlies van hun persoonlijke bestanden. File History scant regelmatig alle bestanden af, en zal, na een initiŽle backup, enkel de bestanden die gewijzigd werden naar de externe opslag kopiŽren. Daardoor krijg je inderdaad een geschiedenis van hoe de bestanden eruitzagen op een bepaald moment.

Ook het terugzetten van bestanden (restore) wordt vereenvoudigd. Vroeger gebeurde dat in één hap, voor àlle bestanden, nu kan je via een Verkenner-achtige interface bestanden zoeken en individueel terugzetten. Bovendien zal de tool niet enkel werken op dekstop computers, maar ook op tablets en laptops; dat wil zeggen dat hij kan ontdekken of de computer erg druk bezig is, en of hij op batterij werkt of op netstroom, en dus zijn werking kan aanpassen. Als je wil kan je ook de instellingen van de tool aanpassen, en bijvoorbeeld de frequentie van de backups wijzigen, hoe lang de bestanden bewaard moeten worden, welke folders niet opgenomen moeten worden in de History, enz.

Zo. Dan ben je, wanneer Windows 8 in oktober uitkomt, toch weer een beetje beter beschermd tegen calamiteiten en... je eigen stommiteiten!
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=79BF221E-A52A-217E-209DCEECB38175E5
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/07/10/protecting-user-files-with-file-history.aspx


MOZILLA MAAKT EIGEN BESTURINGSSYSTEEM VOOR MOBIELE TOESTELLEN
Firefox OS komt uit 'ergens' in 2013

We hebben al iOS, Android, Windows Mobile, Meebo en Symbian van Nokia, het Blackberry OS,... en nu komt er dus nog een nieuw mobiel besturingssysteem bij: Firefox OS(1). Dat is de officiŽle naam die de Mozilla Foundation geeft aan het Boot2Gecko project (B2G).

Een initiatief dat je moet toejuichen wanneer je voorstander bent van een vrij, open internet, en open standaards. Firefox OS moet namelijk een open alternatief zijn voor de bestaande mobiele besturingssystemen. Van iOS is geweten dat het echt wel gesloten is en enkel op de Apple hardware draait. Windows Mobile draait op toestellen van verschillende fabrikanten, maar net als bij Android is de gebruiker zelf niet vrij om bepaalde updates al dan niet zelf uit te voeren. Firefox OS daarentegen is gebaseerd op standaard web technologieŽn in plaats van platform-specifieke tools en frameworks.

Mozilla poogt trouwens met andere projecten de web standaards uit te breiden naar mogelijkheden die nodig zijn voor mobiele toepassingen, zoals API's voor het beheer van het energieverbruik, en voor het bellen zelf. Het heeft alvast een eerste medestander gevonden voor deze ontwikkeling: de operator Telefonica. En verleden week kon Mozilla aankondigen dat ook Deutsche Telekom, Sprint, Telecom Italia en Telenor zich achter het initiatief geschaard hebben. Maar er moeten natuurlijk ook nog fabrikanten zijn die de toestellen bouwen. En ook daar is goed nieuws: TCL en ZTE hebben al beloofd dat zij de eerste Firefox OS toestellen zullen vervaardigen. De eerste toestellen zullen volgend jaar te zien zijn, in BraziliŽ.

Ars Technica had een gesprek met een van de medewerkers van het Mozilla project (2)
http://blog.mozilla.org/blog/2012/07/02/firefox-mobile-os/
http://arstechnica.com/gadgets/2012/07/mozillas-b2g-to-be-called-firefox-os-will-ship-in-2013/


LEUKE INITIATIEVE VAN DROPBOX
Gratus update, extra ruimte... Leve de concurrentie!

Dropbox, de webdienst waar je allerlei bestanden kan bewaren en delen, is erg populair. Er is zelfs een heel ecosysteem rond gebouwd. Maar populair wil niet zeggen dat je het alleenrecht hebt - er zijn genoeg concurrenten die ook een stukje van de koek willen hebben. Google, Microsoft, Rapidshare... allemaal hebben ze wel wat te bieden.

En zoals het spel van de concurrentie dan gaat, moeten de spelers tegen elkaar opbieden, om de gebruiker te lokken. Wat natuurlijk in het voordeel van de gebruiker speelt. Lees maar wat Dropbox de laatste weken uit zijn hoge hoed getoverd heeft.

Om te beginnen krijgt de professionele gebruiker dubbel zoveel ruimte, voor hetzelfde geld. Vroeger kreeg je 2 GB ruimte gratis, en met een pro account kreeg je dan 48 GB erbij, om 50 te hebben. Dat worden er nu 102 GB. En wie vroeger 100 GB had, krijgt nu 202 FB, voor hetzelfde geld. (1)

Maar er is meer: behoorde je tot de oudste gebruikers van Dropbox, met een premium account, dan moet je niet langer betalen voor de 25 GB die je met die pro account aankocht - met andere woorden: de trouwste gebruikers van de pro account moeten niet meer betalen. (2) Of voor hen die 25 GB ook opgetrokken wordt naar 50 GB, is ons niet duidelijk...

Maar in elk geval: leve de concurrentie!
http://gigaom.com/2012/07/10/dropbox-offers-pro-users-twice-the-space-as-competition-heats-up/
http://www.theverge.com/2012/7/11/3151133/dropbox-free-storage-offer-early-users


FACEBOOK NIEUWS OVER GROUPS EN EVENTS
Oh en ja, wil jij van Facebook je bank maken?

Enkele berichten uit het grote rijk van Mark Zuckerberg, Facebook. Er werden namelijk enkele verbeteringen doorgevoerd, die de moeite waard zijn om te vermelden.

Om te beginnen werd het onderdeel "events" (gebeurtenissen) aangepast. Dit onderdeel wordt vaak door mensen gebruikt om feestjes te organiseren, om voorstellingen in clubs te promoten, enz. Maar echt handig was de interface niet. NU is dat verbeterd. In plaats van te moeten scrollen doorheen de lange lijst van toekomstige gebeurtenissen, is er nu een "Calendar View", waarbij je alle uitnodigingen die je ontvangen hebt op een rooster ziet. Details krijg je te zien wanneer je de cursor erover beweegt of erop klikt.Er is ook een "List View", waar je dag na dag een lijstje met verjaardagen te zien krijgt, evenementen waarop je uitgenodigd bent, en Suggested Events - evenementen waarheen jouw vrienden gaan, en die ook jou zouden kunnen interesseren. Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch (1)

Ook bij "Groups" werden wat nieuwigheden doorgevoerd. Voortaan zal je kunnen zien hoeveel mensen een bepaalde posting bekeken hebben; beweeg je de cursor over dit getal, dan krijg je ook de namen te zien van de mensen die het gelezen hebben - een soort leesbevestiging als het ware. Deze functie is nu al actief op de Engelstalige versie van Facebook, en zou snel volgen op de Nederlandstalige versie. Deze leesbevestiging is ook aanwezig bij Messages en Chat. Ook hierover heeft TechCrunch een bespreking (2)

Een derde bericht komt van CNN Money (3), en behandelt een minder frivool onderwerp: de kans bestaat namelijk dat jij in de toekomst je gas en elektra kan betalen via Facebook, terwijl je foto's aan het uploaden bent op de site. Facebook zou namelijk in alle stilte nieuwe diensten uitbouwen voor banken, die op sociaal vlak willen communiceren met hun gebruikers. Of dat een plan is dat zal lukken, is nog de vraag - Facebook is een "sociaal" netwerk, en de meeste mensen willen hun bank toch zeker en vast privaat houden. Het heeft dan ook weinig zin om bankieren te combineren met sociaal netwerken. Je gaat toch niet in je timeline zetten "Jan betaalde vandaag de gasrekening" of "Mieke kocht voor x euro bij Carrefour". Tenzij natuurlijk... het om giften gaat voor liefdadigheidsinstellingen? Hoe dit allemaal moet evolueren, dat bekijken we met een aandachtig maar wantrouwig oog.
http://techcrunch.com/2012/07/11/facebook-events-calendar/
http://techcrunch.com/2012/07/11/facebook-group-read-receipts/
http://tech.fortune.cnn.com/2012/07/10/facebook-online-banking/


GOOGLE TOONT ONTWIKKELAARS EEN TRUCJE
Uiteraard om haar Chrome browser op iOS te promoten!

Er bestaat geen grote liefde tussen Google en Apple. Dat is het minste wat je zeggen kan. Meer dan met Microsoft, vecht Apple een regelrechte slag uit met Google. Een van de laatste initiatieven van Apple illustreert maar al te duidelijk hoe diep de wrevel zit tussen Google en Apple: Apple wil namelijk afstappen van Google als leverancier voor de landkaarten die in de verschillende software onderdelen van haar toestellen gebruikt worden. Zo maakt het bijvoorbeeld gebruik van de landkaarten van Open Streetmap (1) bij de fotosoftware iPhoto, om de plaats aan te geven waar de foto gemaakt werd.

Maar denk nu niet dat Google lijdzaam toeziet. Het heeft gezorgd voor een versie van de Chrome browser die op het iOS van Apple draait. Mooi zal je zeggen, dan kan de gebruiker toch voor zijn favoriete browser kiezen op de iOS toestellen? Fout. Want in de apps op de iOS toestellen staan links, en als je zo'n link aanklikt, dan opent die automatisch in de Safari browser, niets aan te doen.

Of toch? Blijkbaar wel - Google heeft een methode gevonden. Het heeft een stukje code als voorbeeld vrijgegeven, dat ontwikkelaars in hun app kunnen inbouwen. Deze code controleert of de Chrome browser aanwezig is op het toestel, en zo ja, dan biedt het de optie om de link te openen in de Chrome browser.

Een van de belangrijkste toepassingen is natuurlijk Twitter - dat de gebruiker de mogelijkheid om een link te openen in de Chrome browser, zal uiteraard de doorbraak van die browser op de iOS toestellen stimuleren. Goed bedacht van Google. Alleen wekt het bij mensen die niet gewoon zijn met een iOs-toestel om te gaan verwondering dat deze optie niet aanwezig was. Bij NOkia bijvoorbeeld bestaat de optie om extra browsers te installeren, en een daarvan als standaard aan te duiden; kom je in een app een link tegen, dan kan je altijd kiezen om de link te openen in deze standaard browser...
http://www.openstreetmap.org/
http://www.theverge.com/2012/7/12/3154511/google-ios-app-links-open-chrome-instructions
https://developers.google.com/chrome/mobile/docs/ios-links

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ARCHOS CARBON 97: CONCURRENTIE UIT DE STILLE HOEK
9.7 inch tablet met Android 4.0

Met alle media-aandacht die uitgaat naar de grote spelers op het tablet veld, zou je haast vergeten dat er fabrikanten zijn die in alle stilte aan de weg timmeren, en toestellen uitbrengen die werken, goed werken zelfs, en betaalbaar zijn. We hebben het dus over de Franse fabrikant Archos, die ik heb leren kennen als maker van MP3 toestellen van uitzonderlijke kwaliteit.

Sindsdien heeft Archos het aanbod draagbare players uitgebreid van MP3 naar MP4 players. En lang voordat er ook maar sprake was van een iPad, had Archos zijn eigen tablet. Niet met het elan van een iPad, maar wel een degelijk toestel.

Nu is er dus een nieuwe telg in de familie: de Archos 97 Carbon. Het is het eerste in een nieuwe reeks, Elements, toestelen die Ice Cream Sandwich (Android 4.0) draaien. Het heeft een 9.7 inch (24,25 cm) groot scherm met 1024 x 768 pixels, draait op een 1 GHZ ARM processor en heft 1 GB RAM. 16 GB intern geheugen, uitbreidbaar via microSD, en een camera vooraan en achteraan. Met zijn $249,99 prijs is het best een koopje.

Dit toestel zou trouwens, met zijn schermgrootte, de gigant zijn in de Elements reeks. Eerder werd ook al een Child Pad aangekondigd, die $129,99 kost.(2)(3)
http://www.theverge.com/2012/7/5/3139067/archos-carbon-97-budget-elements-tablet-announced
http://www.archos.com/corporate/press/press_releases/ARCHOS_Child_Pad_us.pdf
http://www.engadget.com/2012/05/30/archos-child-pad-tablet-now-available/

hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** [StampMedia] Game Mania geeft tweedehandsgames weg
Game Mania, de grootste speciaalzaak in games in de Benelux, bestaat dit jaar twintig jaar. Om dat te vieren deelt de keten gratis 1.860 tweedehandsgames uit. Maar hoe vanzelfsprekend zijn fysieke games nog, in een wereld waarin het internet steeds sneller evolueert?
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=25980&language=NL

*** Mechelen en Antwerpen gebruiken 'digitale stempel' voor attesten en aktes
In Mechelen en Antwerpen wordt sinds deze week gebruik gemaakt van een digitale stempel die ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=QePQpuE9hzA4tWQqkxThcKKqR%2BisRSQk_bSw5gNEsPmPxK1QP

*** Wereldvoetbalbond FIFA voert doellijntechnologie in
De kogel is (eindelijk) door de kerk: de Wereldvoetbalbond FIFA voert de doellijntechnologie in. ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=2y12xuuUvMXSYROvvABxNN4Pghuo3W2wIDWkLUI7j6diF7Mwv

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet

KELLEE MAIZE - FUTURE REMIX
[electronic/hiphop] Deze dame is afkomstig uit Pittsburgh, VS. Ze maakt rap/hip hop tegen een achtergrond van elektronische muziek. Wat op zich een beetje vreemd aandoet, maar toch een leuk geheel vormt. De song Future Remix is op Jamendo haar populairste song. Hij begint heel elektro, om dan los te barsten in een sterk ritme, dat bij momenten doet denken aan Eminem. Een afgewerkt geheel. Van Kellee Maize kan je verschillende songs gratis beluisteren en downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/fr#fr/artist/357359/kellee-maize
http://www.jamendo.com/fr/track/520924/future-remix

PAUL LISAK & AFTER THE ICE: TRIPPING
[Indie Pop] Geen softe songs, wel goed gemaakte alternatieve pop. Een snel ritme, een afwisselende melodie in de song. Tripping is hun meest populaire song op Jamendo, maar "It Happens all the time" kan ons wel bekoren - vooral door zijn afwisselend harde en zachte passages in de song. Om te ontdekken.
http://www.paullisakandati.com
http://www.jamendo.com/fr#fr/artist/339123/paul-lisak-after-the-ice


LABARCA DE SUA - SON DE MAIZ
[singer/songwriter] Deze band is afkomstig uit Spanje. Tamelijk traditionele muziek, in een moderne setting. Son de Maiz is niet slecht; d meeste songs zijn een zoeken tussen klassieke Spaanse invloeden, en internationale trends. Songs om gratis te downloaden of te beluisteren, bij Jamendo.
http://www.labarcadesua.org
http://www.jamendo.com/fr#fr/artist/2443/labarcadesua


FHERNANDO: BOSSA NOVA
[Disco/house] De stoelen opzij, de beentjes in de lucht - hier komt muziek die je in beweging zet! Uptempo, vrolijk, swingend, met blazertjes en al. verschillende songs kan je in sraming beluisteren, maar ook downloaden; Leve Jamendo!
http://www.jamendo.com/fr#fr/artist/342507/fhernando
http://www.jamendo.com/fr/track/393960/bossa-nova-cafe-single-edit


VRIJDAG HOORSPELDAG: AULULARIA
Dit hoorspel, een klucht, is gebaseerd op een klassiek toneelstuk van Titus Marcus Plautus. Mooi in moderne vorm gegoten, en heel leuk. Met bekende Vlaamse acteurs zoals Anton Cogen, Loes van den Heuvel, Walter Cornelis, ...
http://hoorspel.wordpress.com/2012/07/10/auluralia/


Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Creativiteit is fantastisch, maar plagiaat is sneller.
- anoniem -oor logo
De nieuwe oogst
OUDE RADIO'S: CLASSIC-AUDIO
Deze verzameling links bij Delicious zal de radioliefhebber wel interesseren - niet de liefhebber van oude uitzendingen, wel de liefhebber van de toestellen van toen, met hun buizenlampen, hun katoog, hun Mexicaanse hond... Omdat we zelf ook liefhebber zijn, zowel van oude uitzendingen, als de toestellen zelf, bespreken we deze stack in detail.
Om te beginnen: Classic-audio. Deze site bevat een inventaris van radio's maar ook tuners en pre-amplifiers, gerangschikt op merk. Geen droge opsomming, maar per toestel een detail met foto van de specificaties.Een indrukwekkende collectie.
[Taal: ENG]
http://www.classic-audio.com/
http://delicious.com/stacks/view/FXhsOU


OUDE RADIO'S: NOSTALGIA AIR
Het is duidelijk: liefhebbers van oude radio's dragen die in hun hart. En sleutelen er graag aan. Want dat is een kenmerk van die oude radio's: toen kon je, mits je over de juiste technische kennis beschikte, een radio bouwen en herstellen. Nu is het inwendige van de radio gewoon zo gecomprimeerd tot kleine componenten vol elektronica, dat er geen herstellen meer aan is, voor de gewone gebruiker.
Maar toen kon het nog. Mits je over het juiste schema beschikte. Deze site heeft een indrukwekkende verzameling schema's bijeengebracht, maar bevat ook forums en meer.
[Taal: ENG]
http://www.nostalgiaair.org/


OUDE RADIO'S: ANTIQUE RADIOS

De oude radio's zijn vaak zo mooi gemaakt, in hout of bakeliet. Hun klank was fantastisch. Maar niets duurt eeuwig, en wat toen als een gebruiksvoorwerp beschouwd werd, onderging vaak dezelfde weg als alle gebruiksvoorwerpen: werkte het niet meer, dan ging het de vuilbak in. Veel toestellen van toen hebben het dan ook niet overleefd. De toestellen die nog bestaan, en werken, daarvoor bestaat er een levendig handel. Deze site heeft een hele verzameling bijeengeraapt, en er een museumcollectie van gemaakt, die nog doorzoekbaar is bovendien.
[Taal: ENG]
http://www.radiomuseum.org/


OUDE RADIO'S: SARAH'S TRANSISTOR RADIOS

Aan de radio's die gebruik maakten van buitenlampen, kwam een einde toen de transistor zijn intrede maakte. Het maakte de radio meteen veel kleiner, en hij kon zelfs op batterijen werken. Deze site draait vooral rond het ontwerp van deze transistorradio's. Je ziet dan ook meer foto's van toestellen, dan dat je specificaties van de inwendige tech leest.
[Taal: ENG]
http://www.transistor.org/collection/collection.html


OUDE RADIO: SARAH'S TUBE RADIOS
De dame die vermeld werd in het vorige artikel heeft ook een korte tijd buislamp radio's verzameld. Ook hier weer ligt de nadruk op het uiterlijk van de radio, niet op het innerlijk. En weet je... de ontwerpen zijn vaak indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://www.transistor.org/tubes/tubes.html


OUDE RADIO'S: TRANSISTOR RADIO'S
Deze site heeft een grotere verzameling transistorradio's. En daar zijn dus pareltjes bij. De design valt echt op. Neem nu de Toshiba (1) of de Personna (2). Spijtig dat de site geen navigatiemogelijkheid biedt om van het ene onderwerp naar het andere te bladeren - je moet altijd terug naar het hoofdmenu.
[Taal: ENG]
http://www.oldtransistors.com/ASPX/Toshiba%208TM-294B.aspx
http://www.oldtransistors.com/ASPX/Personna%20TR-64.aspx
http://www.oldtransistors.com/


MYHERITAGE: NIEUW ZOEKMACHINE
Het online familienetwerk MyHeritage heeft SuperSearch gelanceert, een nieuwe zoekmachine die families help bij het vinden van historische gegevens en verloren gewaande familieleden. Een handige hulp bij het opmaken van een stamboom! Op de tweede link vind je een video die de SuperSearch uitlegt.
[Taal: ENG]
http://www.myheritage.com/research
https://www.youtube.com/watch?v=V3161EKOVlQ


TRIPPY: IDEETJES VOOR REIZEN

Dit is een soort Pinterest, maar dan voor reizen. Je publiceert zelf de reizen die je gemaakt hebt, en je kan ook ideetjes verzamelen voor reizen die je in de toekomst wil verzamelen. Net als bij Pinterest kan je thematische pagina's maken met afbeeldingen van het web, of ideetjes van anderen die je herhaalt.
[Taal: ENG]
http://curation.masternewmedia.org/p/2139740116/collect-travel-ideas-and-cool-destinations-with-trippy
http://www.trippy.com/?ver2=1


MIGHTYBELL: MAAK ZELF EEN SOCIAAL NETWERK
Met de nieuwe webdienst Mightybell kan je een publieke, sociale plek maken waar je met verschillende mensen kan samenwerken rond een bepaald onderwerp dat jij selecteert. Het is als het waren een mengeling tussen Pinterest, Facebook en Tumblr. Het aanmaken van een webgroep is heel simpel. Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://vimeo.com/43198202
https://mightybell.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEVONDEN FIETSEN
Een mooi voorbeeldje van het gebruik van data: op deze website van de Federale Politie kan je aangeven waar je ergens je fiets verloren bent. Vervolgens vul je een formuliertje in waarbij je aangeeft of je het chassis nummer kent van je fiets, of je hem hebt laten graveren, wanneer je hem het laatst gezien hebt, enz. Deze gegevens worden gematcht met de database van gevonden fietsen. En als je een klein beetje geluk hebt krijg jij jouw fiets terug via deze siteè
[Taal: NL]
http://www.gevondenfietsen.be/antwerpen/gevonden-fietsen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: APERITIEFHAPJES

Chef Wout Bru heeft de recepten van enkele lekker apperitief hapjes online gezet bij Campari. Aan jou om ze klaar te maken!
[Taal: NL]
http://www.campari-aperitivo.be/nl/recepten.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WANDELINGEN RONDOM LANDGOED ALTEMBROUCK
Dit is een mooi voorbeeld van goed gebruik van de "stacks" van Delicious. Je kan namelijk een verzameling websites bijeenbrengen rond een bepaalde noemer, en die voor iedereen publiek stellen. Dat is in dit geval het domein Altembrouck, en de links hebben betrekken op wandelingen in d buurt, te vinden bij verschillende websites.
[Taal: NL]
http://delicious.com/stacks/view/QfkIIx


VRIJDAG MULTIMEDIA: ONE TINY HAND
Een fotoblog, waarbij op elke foto er iets mis is met de handjes - een van beiden is namelijk te klein. Het werk van een retouche-kunstenaar dus, die zich goed geamuseerd heeft! (bron: Walkingmen.com
[Taal: ENG]
http://onetinyhand.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DAVE HILL

Prachtige foto's, hyper realistisch, vol suggestie. Heel mooi geŽnsceneerd, een foto vertelt eigenlijk een heel verhaal. Om te ontdekken...
[Taal: ENG]
http://www.davehillphoto.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 360° PANORAMA'S
Deze site heeft prachtige panoramafoto's verzameld uit de hele wereld. Om een zacht muziekje op te zetten, en te genieten... (Bron: R.L. Kruize)
[Taal: ENG]
http://www.airpano.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Carlsberg komt met nieuwe campagne "The Crate Escape"
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2179
- Gentse studio 'Little Miss Robot' internationaal bekroond
http://www.belgiancowboys.be/mobile/2175


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Providers bereid tot openstellen netwerk bij storing concurrent
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3285789/2012/07/12/Providers-bereid-tot-openstellen-netwerk-bij-storing-concurrent.dhtml
- Openbaar Ministerie uit kritiek op pedo-actie Anonymous
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3285214/2012/07/11/Openbaar-Ministerie-uit-kritiek-op-pedo-actie-Anonymous.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- uTorrent: Klein maar bijzonder fijnDigitaal • Software
uTorrent: Klein maar bijzonder fijnuTorrent is (letterlijk) een klein wondertje van techniek. Het is meer dan volwaardige BitTorrent client die nauwelijks capaciteit vraagt. De download is nog geen 900 kb groot, en de systeembelasting is ook extreem laag. Toch is uTorrent supersnel en overzichtelijk,
http://www.fan.tv/digitaal/software/17273-utorrent-klein-maar-bijzonder-fijn
- Bright. Nederlands beste techlifestyle magazineDigitaal • Internet
Bright. Nederlands beste techlifestyle magazineBright is het Nederlandse lifestyle magazine voor liefhebbers van technologie en gadgets. Bright besteedt aandacht aan nieuwe ontwikkelingen die er echt toe doen, aan mensen die echt iets te melden hebben en aan nieuwe gadgets die hun geld echt waard zijn.
http://www.fan.tv/digitaal/internet/20171-bright-nederlands-beste-techlifestyle-magazine
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Harman Kardon lanceert nieuwe koptelefoons
De nieuwe apparaten moeten vooral opvallen door een modern design en geluidsisolerende eigenschappen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6787
- Test: Samsung NX20 compacte systeemcamera
Met de NX-camera's werkt Samsung naarstig voort aan zijn line-up van systeemcamera's. Dat zijn fototoestellen met een verwisselbare lens, die het midden ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6779digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Een nieuw "Inbound" agentschap in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/News/nl/12278/een-nieuw-inbound-agentschap-in-belgi.html
- BestChoice' heeft zijn keuze gemaakt
http://www.digimedia.be/News/nl/12280/bestchoice-heeft-zijn-keuze-gemaakt.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial: PhotoShop CS6 – 1. Vensters
http://computertaal.info/2012/07/12/tutorial-photoshop-cs6-%e2%80%93-1-vensters/
- beste Android app: Bubble Break
http://computertaal.info/2012/07/09/beste-android-app-bubble-break/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- WikiLeaks claimt zege in rechtszaak over blokkeren Visa-betalingen
Visa mag betalingen aan WikiLeaks niet blokkeren. Dat vindt een IJslandse rechter in een zaak tegen de creditcardmaatschappij. Visa blokkeert donaties aan de site vanwege onthullingen van WikiLeaks in 2010, iets wat meer bedrijven deden. »
http://tweakers.net/nieuws/83109/wikileaks-claimt-zege-in-rechtszaak-over-blokkeren-visa-betalingen.html
- Vodafone brengt budget-Android-toestel Smart II in Nederland uit
http://tweakers.net/nieuws/83104/vodafone-brengt-budget-android-toestel-smart-ii-in-nederland-uit.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- CD&V wil crowdfunding optrekken van 100.000 euro tot 1 miljoen
CD&V-senator Peter Van Rompuy heeft een wetsvoorstel klaar dat crowdfunding moet promoten. Het plafond van 100.000 euro zou opgetrokken ...
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/12/cd-v-wil-crowdfunding-optrekken-van-100-000-euro-tot-1-miljoen/article-4000138803424.htm
- Anonymous zet namen Belgische pedo's op internet (update)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/11/anonymous-zet-namen-belgische-pedo-s-op-internet-update/article-4000137030141.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Is de Samsung Galaxy SIII te fragiel?
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/is-de-samsung-galaxy-siii-te-fragiel/
- Typen met één hand en zonder kijken
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/typen-met-een-hand-en-zonder-kijken/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

DE ONBEKENDE GOOGLE: GOOGLE DRIVE APPS 1: HELLOFAX
Google heeft in de laatste jaren met heel wat producten geŽxperimenteerd. Producten waarvan de gewone internaut nooit echt de finesses heeft kunnen ontdekken. Sommige van die tools hebben echt wel handige functies. Een artikel bij Lifehacker gaat daarop verder in, en wij geven graag die tips aan jou door.
Om te beginnen Google Drive. Dat is voor de meesten van ons gewoon een nieuwe naam voor Google Docs. Maar eigenlijk zit er meer achter. Want recent werden web based apps geïntegreerd in Google Drive, waardoor bestanden die in deze apps aangemaakt werden, rechtstreeks daarheen gezet werden.
Een eerste voorbeeld daarvan is Hellofax. Dat is een dienst om via het internet faxen te verzenden. Daarvan bestaan er wel meer, maar het bijzondere aan HelloFax is dat elke fax die je via deze dienst verzendt, rechtstreeks met je Drive gelinkt is. Je kan vanuit Drive documenten verzenden, of ontvangen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/hellofax---free-online-fa/bocmleclimfnadgmcdgecijlblfcmfnm
http://lifehacker.com/5923588/the-best-google-features-youre-probably-not-using
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
ANIMATIESOFTWARE: SKETCHUP

Window XP/Vista/7 - Mac OS X - freeware
Deze software zijn we misschien al vergeten - hij werd ontworpen door Google om de gebruiker in staat te stellen om zelf 3D afbeeldingen te maken die dan op de 3D landkaarten van Google geplaatst zouden worden. De basis versie is nog altijd gratis.
http://sketchup.google.com/intl/en/download/index.html


ANIMATIESOFTWARE: STRANORMAL
webdienst
Een mooie webdienst: je woorden worden meteen omgezet in een 3D geanimeerde film. De software heeft een online versie als webapp, maar er is ook een desktop versie om demo's en educatieve filmen te maken.
http://www.xtranormal.com/


ANIMATIESOFTWARE: SYNFIG STUDIO
Windowsx, Linux, Mac OS X
Een gratis open source 2D animatie software, om kwalitatieve animaties te maken op basis van vector of bitmap artwork. Je moet dus niet langer frame na frame maken voor de animatie, de software doet het voor jou.
http://www.synfig.org/cms/


ANIMATIESOFTWARE: PENCIL

Windows / Mac OS X / Linux
Een software waarmee je traditionele handgetekende cartoons kan maken, via bitmap en vector afbeeldingen. De software is gratis.
http://www.pencil-animation.org/


ANIMATIESOFTWARE: LIGHTWORKS
Enkele van de mooiste filmen van de laatste 20 jaar werden bewerkt met Lightworks. En jij mag de software gratis gebruiken. Op de website staan er verschillende video's die je de werking van de site uitleggen.
http://www.lwks.com/


ANIMATIESOFTWARE: ANIME STUDIO
Met deze software teken je eerst je figuurtjes, vector gebaseerde afbeeldingen. Vervolgens geef je er een skelet aan, zodat je de figuurtjes kan animeren. Er zitten heel leuke effecten in. Je kan de software gratis uitproberen.
http://anime.smithmicro.com/


HOTSPOT SHIELD: BESCHERMING
Windows 2000/XP/Vista/7 - 5,3 MB - freeware
Deze software zorgt er niet alleen voor dat je via een Amerikaans IP adres het net op kan, maar hij beschermt je computer ook wanneer je gebruik maakt van publieke WLAN-hotspots.
http://anchorfree.com/


TEAMVIEWER: REMOTE BEDIENING
Windows all - 3,5 MB - freeware
Met deze software kan je de computer van een vriend of familielid vanop afstand bedienen via het internet. De software bevat ook een audio- en videoconferentie functie. Het programma is gratis voor niet professioneel gebruik.
http://www.teamviewer.com/nl/index.aspx
http://www.chip.de/downloads/TeamViewer_25566883.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: APPS VOOR GENT

Voor wie het nog niet wist: de Gentse Feesten zijn aangevangen! Daar kan je genieten van heerlijke culturele happenings, maar ook hapjes en drankjes. Als de nood hoog wordt, heeft de Stad Gent ook toiletwagens en plaszuilen voorzien. Het hele gebeuren kan je volgen in de Gentse Feesten 2012 app.
https://play.google.com/store/apps/details?id=air.be.trendsco.gentsefeesten2012


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WINZIP VOOR ANDROID
Android - freeware
Winzip moeten we jou niet voorstellen - het is een van de meest gebruikte programma's om bestanden te comprimeren en terug uit te pakken. Nu is er ook een versie voor de Android mobiele toestellen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.winzip.android
http://getjar.com/mobile/469882/WinZip-android(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Geloof niet in mirakels - vertrouw erop.
- anoniem -