netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
12/7/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 758 van 7/7/2012Gegroet lezer,

Zoals je merken kan, is het onze redactie toch gelukt, ondanks de drukke verbouwingen in het huis, om een fatsoenlijk nummer te produceren, met toch enkele interessante onderwerpen. Zoals bijvoorbeeld de toekomst van onze gezondheidszorg. Dankzij allerlei apparatuur kunnen wij zelf eigenlijk onze eigen gezondheidssymptomen meten. Via het internet hebben we toegang tot informatie. Wat is de rol van de arts in deze? Is de mens wel klaar voor deze toekomst?
En belangrijker nog: nu onze medische gegevens in databanken gestopt worden, zijn die wel voldoende beveiligd? Wij gingen op zoek naar enkele antwoorden.

Verder kregen wij een opmerking van een lezer, die zich afvroeg waarom wij zo vaak verwijzen naar Duitstalige artikels, wanneer het over software gaat. Welnu, de Duitse collega Chip.De heeft nu eenmaal goede tips voor software. Wij kiezen daaruit (meestal toch) enkel de Engelstalige software, en geven een korte samenvatting van de werking van de tool, met een verwijzen naar het artikel bij Chip waarin de software besproken wordt - ere wie ere toekomt, nietwaar? Maar uiteraard zetten wij er ook zoveel mogelijk de rechtstreekse link bij naar de downloadplek, zodat ook mensen die het Duits niet machtig zijn, voortgeholpen worden.

Zo, genoeg inleiding. Snel aan uw leesvoer - en hopelijk, bij leven en welzijn, tot volgende week!

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TECH BEDRIJVEN BEZIEN HET SPORTIEF
Dell beklimt Mount Everest, Samsung de Belgacom Tower

Als technologiebedrijf is het niet altijd gemakkelijk om de aandacht te trekken van het publiek. OK - als bedrijf maak je een nieuwe computer, een heel goede zelfs, maar de verenigde pers staat niet meteen te wachten om erover te schrijven - tenzij je natuurlijk toevallig Apple heet. Dus moet je iets speciaals doen. Iets dat niet meteen tech is. Sport misschien?

Twee verhalen die illustreren dat sport en tech samengaan, alvast om de aandacht te trekken. Om te beginnen Dell. In de reportage van Netties-medewerker Paul (1) kon je al lezen dat Dell vooral bekend staat voor zijn degelijke computers. "Degelijk" is natuurlijk niet sexy. Maar wat als je twee motorfanaten een Dell meegeeft tijdens hun heldhaftige poging om zo hoog mogelijk te geraken met hun motor op de Mount Everest? Dan wordt "degelijk" plots een andere dimensie. Craig Bounds en Tamsin Jones (jawel, heren, die laatste is een vrouwelijke motorinstructeur!) maakten tijdens hun recordpoging gebruik van een Latitude E6420 XFR van Dell, om te communiceren met de rest van de wereld. Want "Het gevoel van isolatie dat je op de Mount Everest ondervindt, is minstens zo zwaar als de weersomstandigheden. Het was geweldig om ons met iedereen thuis verbonden te voelen", aldus Tamsin.
Tamsin haalde haar record, Craig niet. De Dell Latitude hield zich kranig, en bleef vlekkeloos werken, ook op grote hoogte. Het verslag van deze expeditie hebben wij online gezet (2)(Word bestand), en kan je ook herlezen in het blog van het duo (3).

Een tweede verhaal over tech bedrijven en sport, komt van Samsung. Wellicht heb je al gehoord van de "extreem atleet" Marc Sluzny. De man verdient de titel, want de stunts die hij al uitgehaald heeft zijn onbeschrijfelijk. Skydiven behoort tot de minste, luchtacrobatie, zwemmen tussen de haaien... Soms loopt het verkeerd af. Maar Sluzny is altijd terug op zijn pootjes terecht gekomen. OP zijn website (4) en de Wikipedia pagina (5) lees je over de vier elementen die hij trachtte te trotseren.

Welnu, deze Marc Sluzny heeft onlangs een nieuw wereldrecord gevestigd, en wel dat van de 100 meter Vertical Run. Op vraag van Samsung, de officiŽle sponsor, beklom hij bij zijn Vertical Run de Belgacom torens in Brussel, in een tijd van 15.56 seconden. Een filmpje daarvan vind je op YouTube.(6)

Uiteraard is het tweede voorbeeld meer een imago-building van het merk Samsung, dan een echt bewijs van de kracht van de Samsung toestellen. Maar als stunt toch wel geslaagd te noemen!


http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=17074
http://www.netties.be/extra/Dell_latitude.doc
http://www.ridingeverest.blogspot.co.uk/
http://www.marcsluszny.com/#/nl/get-inspired/
http://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Sluszny
http://www.youtube.com/watch?v=4G73ArK6HEM&feature=youtu.be


INSTAGRAM VERSTERKT AANWEZIGHEID OP HET WEB
Likes en commentaren niet enkel meer vanop mobiel toestel

Instagram is erg populair. Deze dienst om foto's te uploaden maar ook van filters te voorzien, overgoten met een sociaal sausje (je kan andere mensen volgen, en hun foto's "like") begon zijn steile klim naar populariteit met een heel strategische zet: in het begin was de dienst enkel op het mobiele toestel beschikbaar, als app, en dan nog wel enkel voor iOS toestellen. Een concept dat werkte. De dienst werd erg populair, wat uiteindelijk leidde tot de aankoop van de dienst door Facebook.

Sindsdien heeft Instagram de deuren opengezet voor Android toestellen. En nu verschuift het zijn focus van apps naar het web. Voortaan kan je op de Instagram website ook een foto van een commentaar voorzien, een bepaalde gebruiker "volgen" of een "like" geven aan foto's. Andere functies die je in de app vindt zijn (nog) niet voorzien, zoals het rechtstreeks uploaden van foto's via de website. Maar wellicht zal dit in de nabije toekomst wel mogelijk worden.

Je blijft je natuurlijk wel afvragen wat de strategie was van Facebook, om Instagram op te kopen. Met deze nieuwigheden lijkt het erop op dat Instagram een zelfstandig blijven bestaan van Facebook. Voorlopig toch.
http://instagram.com/
http://gigaom.com/2012/06/28/instagram-adds-minor-web-functionality-ability-to-like-and-comment/
http://thenextweb.com/apps/2012/06/28/check-out-instagrams-brand-new-web-view/


BING BRENGT SHOPPING CENTRA IN KAART
Maar meer dan lijstje is er niet...

Stratenplannen vind je bij allerlei diensten. De een al beter dan de andere. Er is Google Maps, Bing Maps, maar ook Ovi van Nokia (een heel knappe tool trouwens, die ik regelmatig raadpleeg op mijn Nokia toestel), en natuurlijk ook de gps-bedrijven - want op een gps heb je ook stratenplannen nodig. En dan zijn er nog de commerciŽle gidsen, die op basis van stratenplannen bedrijven op de kaart zetten - en natuurlijk ook advertenties verkopen op die kaarten.

Maar over het algemeen wordt daarbij gebruik gemaakt van gewoon wat je op straat ziet. Terwijl het toch steeds vaker voorkomt dat gebouwen echte winkelcentra herbergen, met tientallen winkels, op verschillende verdiepingen. Een gemis, want je wil natuurlijk wel in zo'n winkelgalerij weten waar je favoriete winkel zich bevindt. Bing wil daar iets aan doen, en heeft nu een "Malls" (winkelcentrum) optie toegevoegd aan zijn stratenplannen.

Momenteel is die optie nog echt rudimentair. Meer dan een weergave op de plattegrond is het niet; maar je ziet wel wat de bedoeling is: dat daar een link zou komen naar de winkel in kwestie, en, wie weet, een "shop view", naar analogie met de Street View van Google. Je kan nu al de Galeries Royales Saint Hubert bekijken in BelgiŽ, maar bijvoorbeeld geen Wijnegem Shoppingcenter.
http://be.bing.com/maps/?vm=nokia-galeriesroyalessaint#
http://searchenginewatch.com/article/2188019/Bing-Maps-Adds-Thousands-of-Venues


GOOGLE GLASS: COMPUTING OP DE ACHTERGROND
Computing die je op je lijf draagt zal de norm worden?

Enkele weken geleden had Google voor het eerst zijn project Glass voorgesteld, een soort bril waarbij allerlei informatie op je lens geprojecteerd wordt. Op de I/O conferentie voor Google ontwikkelaars werd Glass nogmaals aan het publiek voorgesteld - Google meent het echt met dit project.

Maar is Glass niet zomaar een gadget, doch de toekomst van computing? Sommigen menen van wel. Wired had een gesprek met een van de medewerkers aan het project, die meer informatie kon geven over het toestel: wat het bevat, en niet zal bevatten (1). Nick Bilton vergelijkt in een artikel bij The New York Times de evolutie in computers (van grote monstermachines, naar smartphones en uiteindelijk Project Glass) met de evolutie van de boekdrukkunst.

Toen Gutenberg eeuwen terug de boekdrukkunst uitvond, werd wel een grote stap vooruit gezet, maar de boeken die ermee gemaakt werden waren immens groot. Niet iets dat je meeneemt naar het park om daar te lezen, doch neerlegt op een lessenaar. Pas toen de Italiaan Aldus Manutius een manier bedacht om meerdere pagina's op één groot vel papier te drukken, die dan te knippen en tot een boek te vormen, werd de maatschappij echt veranderd. Want boeken kon je meenemen, en het lezen van boeken werd gedemocratiseerd.

Net zo met computers, zo meent Bilton. Draagbare computers zullen de norm worden - en dan zijn het niet "portable" maar "wearable" - dus die je op je lijf draagt. (2)
Nu nog een goede Nederlandstalige term uitvinden voor "wearable", dat zal de eerste taak zijn voor taaldeskundigen. En dan wachten op project Glass. Voor 2014 zal je die trouwens niet op de markt zien verschijnen...
http://www.wired.com/gadgetlab/2012/06/clear-glass-leaders-googles-wearable-computing-breakthrough-explain-it-all-for-you/all/
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/07/01/google%E2%80%99s-project-glass-lets-technology-slip-into-the-background/
https://plus.google.com/111626127367496192147/posts


DE TOEKOMST VAN ONZE GEZONDHEIDSZORG 1
The pocket doctor: allesziende vriend

Nu we toch over de toekomst bezig zijn, een van de dingen die in de toekomst grondig gewijzigd zullen woren, is de gezondheidszorg. Een visie daarop heeft Peter Diamandis, en daarover lees je bij Qualcomm. Diamandis meent dat er in de toekomst een toestelletje komt, dat je het best kan vergelijken met de Star Trek Tricorder, een mobiele sensor. Het toestel dat hij bedacht is de Qualcomm Tricorder X PRIZE. Het is een combinatie van AI (artificial intelligence), cloud computing, digitale beeldvorming, lab op een chip, enz. Dit toestel maakt gezondheiszorg democratisch, voor iedereen, arm en rijk, Amerikaan of Afrikaan, toegankelijk. Want, aldus Diamandis, de technologie heeft er nu al voor gezorgd dat een inwoner van een gewoon Afrikaans land nu toegang heeft tot betere mobiele communicatie dan een rijke invloedrijke Amerikaan 25 jaar geleden had. "Human empowerment" is de term, de mens krijgt macht over zijn leven.

Die toegang tot informatie maakt van de gebruiker de CEO van zijn eigen gezondheid. Je lichaam wordt voortdurend gemonitord door het toestel, en je weet het wanneer je de verkeerde dingen doet (te vet eet, teveel drinkt of juist te weinig). De vraag is echter wel: willen we dat wel, zo'n toestel? Is de mens er rijp voor? Zullen er niet altijd mensen zijn die willens nillens dingen doen die ongezond zijn? En hoe moet je die mensen dan behandelen - ze straffen en medische zorgen ontzeggen?

En wat is de rol dan nog van de arts in de toekomst? zal die gereduceerd worden tot een pillen voorschrijver? Een interessant gesprek, dat je zeker moet lezen.
http://spark.qualcomm.com/salon/%E2%80%9Cpocket-doctor%E2%80%9D-reality-imagining-future-healthcare


DE TOEKOMST VAN ONZE GEZONDHEIDSZORG 2
Vitalink in BelgiŽ - wat vind jij ervan?

Dat we ons leven zelf blootgeven op sociale netwerksites als Facebook, is één ding. We zullen met zijn allen met scha en schande moeten leren dat je daarbij toch wel enige terughoudendheid aan de dag moet leggen, maar het is tenminste onze eigen keuze: wat we online zetten, bepalen we zelf. En we kunnen het beperken tot trivialiteiten, wat uiterlijkheden.
We maken ons wel veel zorgen over Facebook, een gezonde reflex. Maar bestaat die reflex ook tegenover de gegevensbanken die niet openlijk toegankelijk zijn via het internet, maar onzichtbaar op de achtergrond meedraaien? Denk maar aan de gegevens die de supermarkten over ons verzamelen, via de getrouwheidskaart, en waartegen de meeste gebruikers geen enkel bezwaar hebben. Het levert hen immers punten en geld op, niet?

Heb je bij de databases van Facebook en de supermarkten kriebels, dan zal een nieuwe databank je haren misschien recht overeind laten staan. Het gaat om Vitalink, een platform waarmee zorgverleners gegevens over patiŽnten met elkaar kunnen delen. Zo zullen zij bijvoorbeeld kunnen zien welke medicijnen jij neemt, zodat er bijvoorbeeld geen fout gebeurt wanneer het handschrift van de behandelende arts onleesbaar is, of je bepaalde medicijnen voorgeschreven worden, doe niet gecombineerd mogen worden met wat je nu al slikt.
Da's toch prima, zal je zeggen, want het vermijdt heel wat ellende? En op Vitalink kan je toch lezen dat de patiŽnt uitdrukkelijk zijn toestemming moet geven tot het delen van de gegevens? Waar ligt dan het probleem, zal je vragen?

Wel, er zijn verschillende aspecten waarover je toch even moet nadenken. Om te beginnen gaat het om heel intieme details. Heb jij graag dat iedereen weet dat jij medicatie hebt moeten nemen of nog neemt voor een geslachtsziekte, incontinentie, enz? Verder is het zo dat de toegang erg breed is. Met je arts heb je een vertrouwensrelatie. En je apotheker en zijn assistent(e) vertrouw je dat zij het medicament dat jij moet nemen, niet gaan rondbazuinen. Maar de toegang is heel breed - zijn al die mensen wel verplicht tot geheimhouding? Heb jij als patiŽnt wel controle, en word je ervan verwittigd telkens iemand je dossier opvraagt?

Want niet dat we geen vertrouwen hebben in verplegend personeel, maar nieuwsgierigheid is een menselijke zwakte waaraan weinigen kunnen weerstaan. Denk maar aan het feit dat, toen zangeres Jasmin zelfmoord pleegde, tientallen politieagenten op de vingers getikt werden omdat zij via het politienetwerk het autopsie-dossier bekeken hadden, alhoewel zij daar hoegenaamd geen reden voor hadden.

Kortom, wij stellen ons wel vragen bij Vitalink. En jij?
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120628_00204834
http://www.vitalink.be/Vitalink/In-de-Praktijk/Veiligheid---privacy/
http://www.vitalink.be/Vitalink/In-de-Praktijk/Toegang-tot-gegevens/

VITALINK: ENKELE VERDUIDELIJKINGEN
Twee-sleutel authenticatie moet inzagerecht beperken

Eerder deze week hadden wij het over een belangrijke evolutie in het Belgische zorglandschap, namelijk de invoering van het Vitalink netwerk. Daarbij krijgen allerlei zorgverstrekkers inzage in jouw medisch dossier, mits jij toestemming geeft natuurlijk. Terecht stelden wij ons vragen bij de bescherming van de privacy van de gebruiker in dit hele verhaal. En wij kregen meteen enkele antwoorden van Jan-Frans Lemmens, woordvoerder van het bedrijf Smals dat het encryptieschema ontwierp voor Vitalink. Dat laatste is trouwens de eerste concrete toepassing van dit schema, waarop Smals een patent aangevraagd heeft (1)

Dat dit project belangrijk is, om niet te zeggen levensreddend, valt niet te ontkennen. Vooral op een moment dat informatie over eerdere ziektes, allergieŽn enz. niet aan de patiŽnt zelf gevraagd kan worden. Het probleem is natuurlijk de privacy. En daarmee heeft Vitalink echt wel rekening gehouden. Zo wordt met een dubbele sleutel gewerkt: wil een medische professional jouw dossier inkijken, dan moet die niet alleen jouw toestemming hebben, doch zijn er ook twee geheime sleutels nodig. De ene is afkomstig van het eHealth platform, dat o.a. controleert of jouw dokter op dat moment nog steeds een geldige licentie bezit), en de andere is afkomstig van de zorgverstrekker.

Bovendien heeft niet elke zorgverstrekker toegang tot àlle informatie, maar wordt er gewerkt op "need to know" basis. Elke zorgverstrekker krijgt enkel de relevante informatie te zien. Zo kan een thuisverpleegster enkel een logboek inkijken om een inname van een medicijn te registreren, krijgt de apotheker enkel een voorschrift voor medicijnen te zien, en krijgt een tweede behandelende arts enkel de vorige diagnose te zien.

De toegang is dus niet breed, zoals in ons artikel stond, maar beperkt tot professionals. Uiteraard zijn dat ook maar mensen, en kunnen zij in de fout gaan. Maar daaraan heeft Vitalink gedacht: er is een mogelijkheid tot controle bedacht; alle opgevraagde informatie wordt namelijk gelogd, zodat nagegaan kan worden wie wat wanneer opgevraagd heeft. Je moet gewoon een audit aanvragen, en krijgt de resultaten toegestuurd. Een online module om dit op heel simpele wijze op te vragen is er (nog) niet, want dit roept uiteraard nieuwe veiligheidsvraagstukken op: de burger moet dan een inlog en paswoord krijgen, en ook dat kan weer in handen van ongewenste elementen vallen.

Vitalink zou echter overwegen om zulke controlefunctie alsnog online beschikbaar te maken, om de weerstand van de gebruiker tegen deze database te verminderen. (2)

Kortom: het blijft een keuze die je moet maken. Vitalink is overduidelijk een systeem dat in de toekomst levens kan redden - ook het jouwe. vertrouw je je zorgverstrekker, je huisarts, je verpleegster of apotheker voldoende om hem toegang te geven tot jouw medische gegevens? Dat is een vraag die jij in je hart moet beantwoorden. Maar dan moet je ook eerlijk genoeg zijn om geen twee maten en gewichten te hanteren. Wanneer jij er je hand niet voor omdraait om op Facebook, Twitter en co (diensten die enkel ter amusement zijn) je hele leven, alles wat je doet, publiek te maken, dan mag je niet kleinzerig gaan doen wanneer het gaat om het openstellen van je medische historiek voor een beperkte groep zorgverstrekkers, op een need-to-know basis...
https://www.smals.be/nl/content/persbericht-smals-ontwikkelt-fijnmazige-encryptie
http://www.vitalink.be/Vitalink/In-de-Praktijk/Veiligheid---privacy/


UPGRADEN NAAR WINDOWS 8 PRO VOOR SLECHTS $39,99
Als dat geen argument is...

Microsoft heeft wel een erg verleidelijk prijsplaatje gehangen aan haar nieuwe versie van het OS: heb je momenteel een Windows XP, Vista of Windows 7, dan zal een upgrade naar Windows 8 Pro je maar $39,99 kosten. Niet alleen dat: je kan zelfs Windows Media Center gratis aan je computer toevoegen, via de "add features" optie in je nieuwe 8 Pro.

Microsoft belooft bovendien dat de Windows 8 Upgrade Assistant die je op Windows.com vindt, de upgrade heel simpel maakt en je stap voor stap begeleidt, van download tot installatie. Uiteraard begint die assistent met een onderzoek van je bestaande pc, om te zien of die geschikt is voor Windows 8, en zal je vertellen welke compatibiliteitsproblemen er kunnen ontstaan.

Vervolgens vraagt hij je wat je wil behouden van je huidige Windows installatie. Bij Windows 7 kan je echt alles meenemen naar 8, zoals persoonlijke bestanden, Windows instellingen, apps. Bij Vista zijn dat je Windows instellingen en je persoonlijke bestanden, en bij XP enkel je persoonlijke bestanden.

Op het Windows blog vind je alvast de afbeeldingen die je mag verwachten. Nu is $39,99 voor een upgrade echt wel goedkoop, en het zal velen aanzetten om de upgrade te maken. Door de upgrade pijnloos te maken, zullen velen het OS op hun bestaande computer installeren. Is dat niet schadelijk voor de vele fabrikanten die hoopten nieuwe computers te verkopen, met daarop het OS 8 al geïnstalleerd? Misschien niet - vergeet niet dat Windows Pro 8 een systeem is dat ook gemaakt is voor het aanraakscherm, en je dus pas echt ten volle zal genieten van dit nieuwe OS indien je inderdaad ook nieuwe hardware koopt...

Meer op het blog van Microsoft en WebProNews.
http://www.webpronews.com/microsoft-is-insane-offers-windows-8-upgrades-from-xp-onward-for-only-40-2012-07
http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/07/02/upgrade-to-windows-8-pro-for-39-99.aspx


FREE SOFTWARE FOUNDATION STELT VRAGEN BIJ SECURE BOOT
Veiligheid of vrijheid, de eeuwige vraag...

Nu is Windows 8 een prachtig besturingssysteem, en het zal, als je mag afgaan op voorgaande versies van het OS, wel heel stabiel zijn. Microsoft heeft ook heel wat gedaan aan de veiligheid. Zo werd "Secure Boot" ingevoerd in het OS, een item dat PC makers moeten installeren indien zij willen dat hun computers van het Windows 8 logo voorzien mogen worden.

Secure Boot zal erop toezien dat enkel code, die voorzien is van een betrouwbare handtekening, uitgevoerd kan worden bij het opstarten van het systeem. Dat moet voorkomen dat er malware mee opgestart wordt tijdens de opstartprocedure. Maar daar zit, aldus de Free Software Foundation, toch een gevaar bij. Want het zou de gebruiker beperken in de software die hij mag installeren op zijn machine.

Microsoft heeft de hardware makers wel verplicht om een systeem te voorzien dat die secure boot uitgeschakeld kan worden, en men dus ook besturingssystemen van derden (zoals Linux) op zijn machine kan installeren. Maar FSF vreest dat dit mechanisme niet eenvoudig of transparant genoeg is.

Meer over dit probleem bij Ars Technica en Free Software Foundation.
http://arstechnica.com/information-technology/2012/07/fsf-criticizes-secure-boot-raises-concerns-about-distro-implementations/
http://www.fsf.org/campaigns/secure-boot-vs-restricted-boot/whitepaper-web


YOUTUBE WIL RIPPEN VAN FILMS VERBIEDEN
Petitie opgestart om private opname toch mogelijk te maken.

Zowat iedereen doet het: filmpjes van YouTube op zijn eigen harde schijf bewaren. En velen gebruiken ook tools om muziek die bij muziekvideo's behoort, te "rippen", en enkel als MP3 te bewaren. Maar mag dat eigenlijk wel? Volgens YouTube is het antwoord neen. Het is dan ook een actie begonnen tegen de site YouTube-MP3.com (1), een site die, zoals de naam het zegt, de filmpjes converteert naar MP3.

Maar moet Google het wel verbieden? Is het niet zo dat je recht hebt om een kopie op je eigen harde schijf op te nemen en te bewaren - net zoals je een tv-programma via de DVD recorder bewaart? Een actiegroep vindt dat YouTube dit zou moeten toestaan, en is alvast een petitie begonnen. (2)

Of zij gelijk zullen halen, is nog de vraag. Er is immers een verschil tussen het bewaren van filmpjes zoals ze zijn, en het rippen van de muziek ervan. Vergeet ook niet dat YouTube nog altijd op een slappe koord wankelt, en nog altijd problemen heeft met de verschillende auteursrechtenmaatschappijen die met lede ogen toezien hoe hun content, vaak zonder hun toestemming, op YouTube belandt...

Meer over dit probleem bij WebProNews (3)
http://www.YouTube-MP3.com
http://www.change.org/petitions/google-inc-youtube-llc-allow-third-party-recording-tools-for-youtube
http://www.webpronews.com/youtube-users-file-petition-to-allow-for-the-use-of-third-party-recording-tools-2012-07KIM DOTCOM: RAID WAS BEVOLEN DOOR VICE-PRESIDENT
Geheime ontmoeting van auteursrechtenlobby: complottheorie of handige marketing?

En hoe zou het nog zijn met Kim Dotcom, de man achter MegaUpload die al zijn bezittingen verloor toen er een raid uitgevoerd werd op zijn villa? Blijkbaar is de man "alive and kicking". Hij schopt in elk geval flink om zich heen. Wat begrijpelijk is - eind deze week moet zijn zaak voorkomen bij de rechter.

Toen de man gearresteerd werd, en de site MegaUpload gesloten werd, vroegen velen zich af waarom de Amerikaanse overheid zo agressief te werk ging tegen de site, die toch (althans ogenschijnlijk) de regels volgde en op verzoek illegale bestanden verwijderde. Kim DotCom beweert nu dat het vice-president Joe Biden was, die achter de raid zit. Biden is namelijk een van de beste vrienden van voormalig senator Chris Dodd, aldus bronnen, en die staat aan het hoofd van belangengroep van de filmindustrie MPAA.

Nog volgens Kim Dotcom in Torrentfreak zouden verschillende bonzen uit de platen- en filminudstrie elkaar ontmoet hebben in het Witte Huis; op die ontmoeting was ook een uitleverings expert aanwezig, Mike Ellis van MPA Asia, die later ook een ontmoeting had met de Minister van Justitie van Nieuw Zeeland, land waar Mike Dotcom verbleef en opgepakt werd. Uittreksels uit het log van de bezoekers aan het Witte Huis zouden deze ontmoeting moeten bewijzen.

Een complottheorie, of waarheid? Soms gaat de waarheid fictie te boven. Feit is dat Kim Dotcom deze week een single uitbrengt, "Mr. President", die zou gaan over het afsluiten van zijn website en de vinger richt naar de Amerikaanse president Barack Obama. En een beetje extra publiciteit kan geen kwaad voor de verkoop van de single, en zou zijn zaak kunnen helpen wanneer ze deze week voorkomt. Meer bij Ars Technica, Torrent Freak, The Next Web.
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/07/kim-dotcom-says-megaupload-shutdown-was-joe-bidens-idea/
http://thenextweb.com/insider/2012/07/03/megaupload-founder-kim-dotcom-believes-vice-president-biden-was-behind-the-sites-shutdown/
http://torrentfreak.com/kim-dotcom-joe-biden-ordered-the-megaupload-shutdown-120703/ITALIË WIL IMPORT APPLE VERBIEDEN
En Google, Samsung proberen Galaxy op de markt te houden. Nog een ban, iemand?

De oorlog tussen de verschillende OS-makers en smartphone fabrikanten blijft duren. De betwisting van patenten is de laatste tijd vaak uitgedraaid op harde vonnissen van rechters, die de hele import en/of verkoop van een bepaald toestel verbieden. Dat niet elke rechter in elk land tot dezelfde conclusie komt, maakt de situatie alleen maar verwarrender - in het ene land haalt de ene klager het, in het andere land de andere klager. Het verhaal rond de verbanningen en de patentenoorlogen is daarmee een never-ending story..

Neem nu de Samsung Galaxy Nexus. Onlangs sprak een rechter in de VS een vonnis uit waarbij de verkoop van dit toestel verboden werd, omdat het teveel zou lijken op Apple producten. Een vonnis met verstrekkende economische gevolgen uiteraard, voor Samsung maar ook voor Google. Die laatsten zijn echter niet bij de pakken blijven zitten, en hebben nu aangekondigd dat er een software patch komt, waardoor die bepaalde inbreuk op Apple patenten niet meer bestaat. (1)

Ook voor andere toestellen zijn er problemen. De International Trade commission is weliswaar niet ingegaan op een import-verbod van een aantal HTC smartphones met Android, de Galaxy Tab 10.1 daarentegen mag in de VS niet verkocht worden (2)

Maar alsof de saga al niet ingewikkeld genoeg is, komt er nu ook een bericht uit ItaliŽ, dat daar dan weer een verbod zou komen, misschien zelfs op àlle Apple producten. Deze keer niet omwille van patenten, maar omwille van de waarborg. De Italiaanse wet voor de bescherming van de consumenten verplicht de bedrijven namelijk een waarborg te bieden van 2 jaar. Apple biedt echter slechts 1 jaar waarborg, met de bedoeling aan de gebruikers de Applecare Protection Plans te verkopen, waarbij de waarborgperiode verlengd wordt. In december kreeg Apple daarvoor al een boete van $1,2 miljoen. Ondertussen heeft Apple al gezegd via haar website dat de gebruiker recht heeft op een waarborg van 2 jaar, maar dat is onvoldoende voor de Italiaanse autoriteiten, want voor dat tweede jaar zou Apple bijkomende voorwaarden opleggen aan de gebruiker om bepaalde defecten aan te tonen. Het fijne hiervan lees je bij Ars Technica (3).

Hoe het ook zij, al deze schermutselingen geven een heel ontluisterend beeld van de harde economische realiteit wanneer fabrikanten elkaar bevechten...
http://allthingsd.com/20120703/google-samsung-to-release-software-patch-to-keep-galaxy-nexus-on-the-market/
http://arstechnica.com/apple/2012/07/ban-on-galaxy-tab-10-1-sale-upheld-on-htc-android-phone-import-denied/
http://arstechnica.com/apple/2012/07/italy-threatens-apple-with-potential-ban-over-warranty-dispute/
BOL GEBRUIKT AUGMENTED REALITY IN NIEUWE APP
Toepassing beklemtoont harde concurrentie online/offline

Boek- en platenzaak Bol.com heeft enkele dagen een app uitgebracht, die toch wel knap is. Hij maakt gebruik van de virtuele realiteit van Layar om boeken online op te zoeken. Iets wat al mogelijk was door streepjescode in te scannen, maar deze app maakt het opzoeken van boeken bij Bol nog gemakkelijker: je kan gewoon de cover met je camera bekijken, er een foto van nemen, en alle productinformatie komt te voorschijn.

Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een recensie van een boek leest, want meestal staat daar de streepjescode niet bij. Maar dat kan ook zijn wanneer je in een winkel bent: gewoon even de cover met je camera bekijken, en zien hoeveel het boek bij Bol.com kost. En hup, meteen ook bestellen. Een filmpje (1) toont hoe het werkt.

Er zit toch wel een naar kantje aan deze werkwijze: de boekhandel waar jij op dat moment bent, zal niet gelukkig zijn met het feit dat jij zijn boeken inscant, en buiten gaat zonder enig boek te kopen. Maar deze werkmethode (in een fysieke winkel meteen prijzen gaan vergelijken via het web) bestaat al langer. Steeds vaker gaan mensen naar fysieke winkels om prijzen te vergelijken, en bestellen ze online. Het is een evolutie die niet tegen te houden valt. Winkels worden hoe langer hoe meer showrooms waar de gebruiker producten bekijkt, niet meer koopt - toch zeker niet voor de grotere gebruiksgoederen. De concurrentie on/offline wordt daardoor steeds harder.(1)

Hoe het ook zij: voor deze app van Bol.com werd de Open API van bol.com gekopeld aan de Layar Connect API. Volgens Layar zijn er nu al 13 apps ontwikkeld voor Layar(2). Layar organiseert trouwens volgende week een seminar voor utigevers, redacteuren en print professionals, om hen te leren hoe print gecombineerd kan worden met digitaal, wat de toegevoegde waarde is voor de lezers en adverteerders. (3)
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2712/Cultuur/video/detail/3271192/Bol-com-claimt-fysieke-boekcovers-met-augmented-reality.dhtml
http://www.ipadinfo.nl/22857/bol-com-producten-via-layer-ipad-app-te-bestellen/?source=refresh
http://www.layar.com/blog/2012/06/28/register-now-activeer-print-seminar/


HEB JIJ NOG INTERNETTOEGANG OP 9 JULI?
Cruciale dag wanneer FBI speciale tijdelijke servers afsluit

Nu maandag, 9 juli, zal het FIB de DNS servers uit de lucht halen die speciaal in het leven geroepen zijn om internauten te helpen die slachtoffer geworden zijn van de DNSChanger malware. Die zorgde ervoor dat de booswichten de DNS-verzoeken van hun slachtoffers omleidden naar valse websites, waar zij dan de nummers van kredietkaarten, persoonlijke info en meer stalen. Het FBI kwam deze tactiek op het spoor en vernietigde in Operation Ghostclick het DNS Changer netwerk. Maar om de slachtoffers van de malware de tijd te geven hun computer terug op orde te krijgen, werd er een speciale server in het leven geroepen, die de DNS verzoeken van de slachtoffers nog altijd wel onderschepte, maar dan doorstuurde naar de juiste webadressen.

En het is deze server die op 9 juli uitgezet wordt. Ben jij onbewust een van de slachtoffers, dan zullen jouw internetverzoeken doodvallen op het web, en kan je niet meer surfen. Hoe kom je te weten of jij slachtoffer bent? Door de website dnschanger.eu (1) of dns-ok.us (2) te bezoeken. Je kan het ook manueel doen, door na te gaan of een bepaald IP-adres in hun configuratie als DNS-server ingesteld is. De instructies daarvoor vind je bij H-Security (3)
http://dnschanger.eu/en/check.html
http://www.dns-ok.us/
http://www.h-online.com/security/news/item/DNSChanger-victims-to-lose-internet-on-Monday-1632475.html


CHROME EXTENSIES BINNENKORT MET ADVERTENTIES?
Chrome store in elk geval doorspekt met Google+...

Het kan verkeren, zei Bredero. Weet je nog, de eerste extensies voor je browser? Die werden voornamelijk gebruikt om bepaalde dingen (pop-ups en advertenties) te blokkeren. En nu... worden extensies gebruikt om advertenties te vertonen. De omgekeerde wereld dus. Dat is tenminste wat kan gebeuren, wanneer je de Chrome browser gebruikt. In een e-mail aan ontwikkelaars heeft Google laten weten dat zij voortaan geld kunnen verdienen via de extensies, zo lees je in een artikel bij The NExt Web (1). Met andere woorden: advertenties vertonen in het visuele gedeelte dat eventueel bij hun extensie behoort. En het zal je wellicht niet verwonderen dat in de commentaren op dat artikel de internauten unaniem aankondigen dat, als dat gebeurt, zij meteen overschakelen op Firefox...

Een aankondiging trouwens die ons eraan herinnert dat Google begonnen is als zoekmachine die zijn geld verdient met het vertonen van advertenties. Advertenties is de core business van Google. Advertenties die gebaseerd zijn op de vele data die Google ondertussen over jou verzameld heeft.

Dat Google zoveel weet over jou, heeft natuurlijk voor- en nadelen. Nadeel is uiteraard de bedreiging voor jouw privacy. Voordeel is het feit dat het gemakkelijker kan weten wat in jouw interesseveld ligt. Dat brengt Google nu tot toepassing in zijn Web store: die wordt "Google plusified", met andere woorden: de informatie uit Google+ wordt verwerkt in dit online winkeltje waar je apps voor de Chrome browser kan halen en extensies. Door de informatie over jouw vrienden uit jouw kringen te gebruiken, kan Google je zeggen welke apps door jouw vrienden aanbevolen worden. Uitleg daarover vind je bij WebproNews en TechCrunch (2) (3).
http://thenextweb.com/google/2012/07/03/get-ready-chrome-users-youre-about-to-start-seeing-ads-inside-of-extensions/
http://www.webpronews.com/chrome-web-store-gets-google-plusified-2012-07
http://techcrunch.com/2012/07/03/google-integration-comes-to-chrome-web-store-now-powers-social-discovery-of-apps/
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.behardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** LG Electronics en TP Vision (Philips TV) hebben vandaag officieel de Smart TV Alliance opgericht, een samenwerkingsverband waarbij andere Japanse tv-fabrikanten zich spoedig zullen aansluiten. Het doel van deze samenwerking is het scheppen van een omgeving waarin applicatie-ontwikkelaars diensten kunnen ontwerpen die platformonafhankelijk zijn.
http://www.smarttv-alliance.org/

*** HTC Connect zorgt voor betere connectiviteit tussen HTC-toestellen en andere consumentenelektronica
Pioneer Electronics eerste partner in HTC Connect-programma
http://www.htc.com/nl

*** Fujitsu lanceert vandaag wereldwijd een nieuwe lijn van ESPRIMO PC's, die verbeterde prestaties aanbieden over het hele PC gamma. De nieuwe modellen hebben een gestandaardiseerde infrastructuur en componenten, en bieden op die manier een voordelige oplossing bieden voor bedrijven die gebruik willen maken van 'economies of scale' door wereldwijde standaarden te hanteren.
http://www.fujitsu.com

*** Smartphone geeft toegang tot Kinepolis-zalen
Kinepolis zet opnieuw trends. Voortaan kan je in BelgiŽ, Frankrijk en Spanje je bioscooptickets online boeken en met je smartphone naar de filmzaal gaan. Een barcode op je scherm is alles wat je nodig hebt.
Na online reservatie en aankoop van je filmtickets bij Kinepolis, krijg je voortaan in de bevestigingsmail ook een beeldbestand met een barcode toegestuurd. Maak die code zichtbaar op het scherm van je smartphone, scan ze aan de controlepost en geniet van de film. Behalve het kleine papieren ticketje dat je nog om wettelijke redenen ter plaatse in de handen gedrukt krijgt, komt er dus geen blad papier meer te pas aan een avondje film.
http://www.belgamediasupport.be/opr/Smartphone-geeft-toegang-to....64/NL/

*** SSD's zijn momenteel het toonbeeld van snelheid als het gaat om opslagmedia.
Een SSD-schijf kan een ware meerwaarde zijn voor het gemiddelde systeem.
Toch staat de ontwikkeling niet stil. In Japan hebben onderzoekers alvast een opvolger ontwikkeld.
http://www.techzine.nl/nieuws/30455/japanse-onderzoekers-maken-snellere-hybride-ssd.html

*** Ogone maakt webshops mobiel
Ogone breidt zijn complete aanbod van mobiele betaalmogelijkheden verder uit en lanceert vandaag een nieuwe in-app library voor betalingen op iOS en Android besturingssystemen.
http://www.ogone.bemuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet

NATHAN JOHNSON - YOU GOT ME THINKING

[acoestische rock] Deze singer songwriter heeft heel knappe muziek gemaakt - helaas is er weinig dat wij je kunnen laten horen, want de streaming sites die we vonden bevatten enkel korte fragmenten van de songs. Maar toch willen wij hem je aanraden..
http://www.nathanjohnson.com/
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=1098631&content=music


LIZ GREEN - BED MEDECINE
[singer/songwriter] Een dame met een bijzondere stem, tegen de falsetto aan. Speciale songs ook, erg afwisselend en ongewoon. Maar absoluut de moeite waard - voor mij zelfs een hele ontdekking. Deze song bijvoorbeeld, met de trompet als begeleider, wekt een atmosfeer van de veertiger jaren op.
http://www.myspace.com/lizgreenmusic/music/songs/displacement-song-83725064


RADIOACTIVE SANDWICH - MONKEY HIFIVE
[Elektro] Elektronische muziek die tamelijk repetitief is, maar toch de spanning opbouwt. Meeslepende ritmes ook. Van de band kan je een vijf songs in streaming beluisteren op MySpace.
http://www.myspace.com/radioactivesandwich


OVALYS - HORS DU MONDE
[hip hop] een band die heel veel met ritmes werkt - daarom moeten dat geen zware bassen zijn, wel repetitief weerkerende noten. Deze "Hors du monde" is heel filmisch opgebouwd en bestaat uit verschillende stemmingen. OM te ontdekken, bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/fr/track/808727/hors-du-monde


VRIJDAG HOORSPELDAG: ANNE EN ZEF

Een recent uitgebracht hoorspel, dat draait rond twee kinderen die moeten onderduiken. Een van hen is Anne Frank - haar verhaal ken je wel. De ander is Zef Bunga, die moet onderduiken omwille van een bloedvete. De twee verhalen raken elkaar in een dramatisch einde.
Een prachtig, ontroerend hoorspel, in een moderne vormgeving, met o.a. sounddesign van Jeroen Kuitenbrouwer, die ook de sound verzorgd heeft van de super spannende reeks Millennium als hoorspel.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/07/02/anne-en-zef/

Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het brein... het apparaat waarmee we denken dat we denken.
-anoniem-oor logo
De nieuwe oogst
DRAWMINOS

Het is heel leuk om dominostenen rechtop te zetten, om ze dan een duwtje te geven en ze te zien vallen. Maar in het echte leven vraagt het rechtzetten van de stenen heel wat werk. Deze site laat je virtueel met de dominostenen werken. Wordt je minder moe van... Je krijgt er zelfs een balletje bij om een langere afstand tussen stenen te overbruggen...
[Taal: ENG]
http://www.drawminos.com/


ONLINE CONVERT
Een handige website, waarmee je verschillende soorten bestanden van het ene formaat naar het andere kan omzetten - of het nu audio, video, documenten zijn, of e-books, afbeeldingen, enz.
[Taal: ENG]
http://www4.online-convert.com/


WAAR KAN JE PROGRAMMEREN LEREN?
Of het nu gaat om Javascript, jQuery, CSS, ...: deze website heeft links verzameld naar sites waar je de beginselen van de verschillende programmeertalen kan leren, zodat je jezelf erin kan verdiepen.
[Taal: ENG]
http://www.impressivewebs.com/learn-to-program/


FREE MUSIC ARCHIVE

FMA is een interactieve bibliotheek van kwalitatieve, legale audio downloads. Zij staat onder leiding van WFMU, een bekend radiostation in de VS. Radio heeft nu eenmaal het publiek altijd gratis toegang gegeven tot nieuwe muziek. FMA wil dit principe doortrekken naar het internet. Een site dus om heel veel nieuwe muziek te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://freemusicarchive.org


NETLABELS
Op het Internet Archive vind je een verzameling van Netlabels. Dat zijn non-profit organisaties, gemaakt door een gemeenschap van muzikanten, die hun muziek gratis ter beschikking stellen. Internet Archive heeft deze netlabels netjes op een rij gezet. Het zijn er 1924 - om heel wat te ontdekken dus.
[Taal: ENG]
http://archive.org/details/netlabels


DIG CC MIXTER
Op zoek naar muziek die je mag gebruiken voor een filmpje, een podcast, enz? Zelfs als je project een commercieel doeleinde heeft? Deze site biedt je muziek in de verschillende licentiecategorieŽn. Alle muziek kan je meteen beluisteren vanop de resultatenpagina.
[Taal: ENG]
http://dig.ccmixter.org/


BACKUP BOX: FTP'EN NAAR DROPBOX

Normalerwijze laat Dropbox niet toe dat je FTP programma's gebruikt om bestanden naar en van Dropbox overzet. En dat is wat deze online dienst wél mogelijk maakt: je kan een tool zoals FTP verbinden met je Dropbox.
[Taal: ENG]
http://mybackupbox.com/
http://www.makeuseof.com/dir/backup-box-dropbox-to-ftp/


ECDB: DATABASE
Deze afkorting staat voor Electronic Component database. Het is een website waar je je elektronische inventaris kan bijhouden - de spullen die je hebt, en de items die je nodig hebt voor verschillende projecten.
[Taal: ENG]
http://ecdb.net/login.php
http://www.makeuseof.com/dir/ecdb-electronic-inventory-online/


PUBMYCAL: ONLINE KALENDER

We delen alles al via Twitter, Facebook en co. En dus ook maar onze kalender, met deze online dienst, tenminste indien je een Google Calendar hebt. Dan kan je, met enkele klikken, je kalender delen via e-mail.
[Taal: ENG]
http://www.pubmycal.com/
http://www.makeuseof.com/dir/pubmycal-share-calendar-events/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PENSIOENMETER
De Vlaamse overheid stuurt je, wanneer je 50 bent, een schatting toe van het pensioen dat je zal ontvangen wanneer je echt "op rust gaat". Wil je tot zo lang niet wachten, dan ken je gerecht bij deze pensioenmeter. Fred, een gezellige knul, maakt je wegwijs.
[Taal: NL]
https://www.pensioenmeter.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SAFE KITING
Wie wil gaan vliegeren of kitesurfen aan de kust, kan op deze site terecht om te weten welke windkracht er is. Een simpel concept, maar super handig!
[Taal: NL]
http://www.safekiting.be/default.aspx


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ARDENNEN-ONLINE

Een van de gezelligste vakanties voor families (en ook de goedkoopste) is het huren van een vakantieverblijf. Je kan met meerdere personen wonen in zo'n bungalow, en je hebt alle mogelijke vrijheid. Deze site is een platform waarop je via een zoekmachine kan zoeken naar bungalows, op basis van de periode van je vakantie, hoeveel personen je groep telt, in welke regio je zoekt, enz.
[Taal: NL]
http://www.ardennen-online.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BIG FIVE GLORIES
Een plek waar je klassiekers online kan bekijken. Het zijn wel oude films, en het beeld bibbert, de klank is oubollig. Maar het zijn dus wel klassiekers... (Bron: WIm W)
[Taal: ENG]
http://www.bigfiveglories.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: OPHEFMAKENDERECLAMEFOTO'S

In dit blogartikel werden 45 foto's verzameld die in reclame gebruikt werden, en die op het randje af zijn - iets teveel realistisch bloed, iets teveel gewaagd bloot. Maar dat ze knap gemaakt zijn de foto's, valt niet te ontkennen.
[Taal: ENG]
http://inspirationmind.com/45-controversial-extreme-print-media-commercials/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CUT THE ROPE
Een HTML 5 spelletje, waarbij je verschillende afwisselende taken moet uitvoeren. Een leuk muziekje, grappige animaties. Om even zoet te zijn...
[Taal: ENG]
http://www.cuttherope.ie/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Gentse studio 'Little Miss Robot' internationaal bekroond
http://www.belgiancowboys.be/mobile/2175


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- App met info voor gedupeerde reizigers
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3282179/2012/07/05/App-met-info-voor-gedupeerde-reizigers.dhtml
- Facebook voegt nieuw icoon toe voor getrouwde homostellen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3281097/2012/07/03/Facebook-voegt-nieuw-icoon-toe-voor-getrouwde-homostellen.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Online backup: een veilig gevoel
http://www.fan.tv/digitaal/internet/20177-online-backup-een-veilig-gevoel
- Draadloze dvd-speler voor smartphones en tablets
http://www.fan.tv/digitaal/hardware/20175-draadloze-dvd-speler-voor-smartphones-en-tablets
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Sony voegt twee toestellen toe aan smartphonegamma
Met de Xperia miro en Xperia tipo mikt het bedrijf vooral op een jong publiek, waarbij gebruiksgemak en sociale interactie centraal staan.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6777
- Sharp lanceert app voor mobiel printen
De Sharpdesk Mobile-app moet draadloos printen via je tablet of smartphone kinderspel maken.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6769digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Belgacom breidt zijn 4G netwerk uit naar 5 nieuwe steden
http://www.digimedia.be/News/nl/12236/belgacom-breidt-zijn-4g-netwerk-uit-naar-5-nieuwe-steden.html
- Ogone maakt de e-commerce mobiel
Ogone vervolledigt zijn aanbod en lanceert een nieuwe "in-app payment library" voor de besturingssystemen iOS en Android.
http://www.digimedia.be/News/nl/12218/ogone-maakt-de-e-commerce-mobiel.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial: Virtualbox – 1. Installeren
http://computertaal.info/2012/07/05/tutorial-virtualbox-1-installeren/
- Beste Android app: Camera 360
http://computertaal.info/2012/07/02/beste-android-app-camera-360/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlanders laten patiŽnten woorden spellen via hersenscanner
http://tweakers.net/nieuws/82974/nederlanders-laten-patienten-woorden-spellen-via-hersenscanner.html
- Belgische tv-zenders krijgen meer zeggenschap over tv-signaal
http://tweakers.net/nieuws/82963/belgische-tv-zenders-krijgen-meer-zeggenschap-over-tv-signaal.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- ICT is echte ontdekker van Higgs-deeltje
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/05/ict-is-echte-ontdekker-van-higgs-deeltje/article-4000132584170.htm
- Hacker verstoorde RTBF-beelden EK-finale
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/07/05/hacker-verstoorde-rtbf-beelden-ek-finale/article-4000132494162.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Weer een gerucht: een kleinere iPad in oktober?
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/weer-een-gerucht-een-kleinere-ipad-in-oktober/
- Review: Chrome voor iOS
http://www.themobilerevolution.be/2012/07/review-chrome-voor-ios/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

TIP: CC FINDER: AFBEELDINGEN DIE JE MAG GEBRUIKEN
Windows - freeware
Een artikel of blogposting die je schrijft, ziet er altijd aantrekkelijker uit met een afbeelding erbij. Maar waar vind je afbeeldingen die je mag gebruiken? CC Finder is een gratis desktop toepassing die kan helpen: hij zoekt naar afbeeldingen op basis van trefwoord, en de instellingen die je aangeeft. De app vereist wel .NET Framework 4.0.
http://www.abelssoft.net/ccfinder.php
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE FOTO-APPS: RAW THERAPEE 64 BIT

Windows Vista:7/8 - 17,5 MB - freeware
Een uitstekende RAW convertor met tools om de foto aan te passen. Daarbij krijg je meteen ook een preview, zodat je zeker kan zijn dat de geconverteerde data eruit ziet zoals je het gedacht had. (Taal: ENG)
http://www.rawtherapee.com/
http://www.chip.de/downloads/RAW-Therapee-64-Bit_50515336.html


DE BESTE FOTOTOOLS: ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS
Webapp (Flash vereist)
Deze gratis webapp bevat heel wat functies om beelden te bewerken (uitsnijden, belichting corrigeren,...) maar ook om ze met extra's te versieren. (Taal: ENG)
Bij Chip.de vind je een fotoreportage die je de mogelijkheden aantoont.(taal: D)
http://www.chip.de/webapps/Adobe-Photoshop-Express_44472721.html
http://www.photoshop.com/tools/


DE BESTE FOTOTOOLS: TINYPIC
Windows all - 1,5 MB - freeware
Dit progje heeft een Duitstalige interface, dat zeggen we er meteen bij. Maar het is wel handig: het comprimeert je afbeeldingen in een goede kwaliteit, ideaal voor op het internet of het verzenden per e-mail.(taal: Duits)
http://www.chip.de/downloads/TinyPic_27755921.html
http://www.efpage.de/eindex.html


DE BESTE FOTOTOOLS: TILTSHIFT GENERATOR

Webdienst - freeware
Deze online tool geeft je de mogelijkheid om heel simpel een tilt-shift effect aan je afbeelding of foto te geven. Dat wil dus zeggen dat je bepaalde dingen op de voorgrond van een afbeelding kan brengen, om ze te benadrukken, en andere dingen naar de achtergrond. (Taal: ENG)
http://artandmobile.com/
http://www.chip.de/webapps/TiltShift-Generator_44099228.html


DE BESTE FOTOTOOLS: PHOTO BONNY
Windows XP/Vista - 23,5 MB - freeware
Met dit progje kan je je afbeeldingen van extra effecten voorzien, in icoontjes en kaders zetten. Je kan gezichten van hoedjes en brillen voorzien, en meer. Leuk!
[Taal: ENG]
http://www.photo-bon.com/en/
http://www.chip.de/downloads/Photo-Bonny_36461878.html


DE BESTE FOTO-TOOLS: FDRTOOLS BASIC
Windows all - 7,8 MB - freeware
Deze tool maakt het dan weer mogelijk om je foto's op te waarderen via de High Dynamic range, met als resultaat foto's die er eigenlijk als kunstwerken uitzien. Je moet gewoon dezelfde foto inladen, met meerdere belichtingen. Klik dan op HDRI Creation, en je zal versteld staan van het resultaat!
http://www.chip.de/downloads/FDRTools-Basic_28751629.html
http://www.fdrtools.com/


DE BESTE FOTOTOOLS: POLADROID

Windows XP/Vista - 5,9 MB - freeware
Deze tool brengt je terug naar het tijdperk van de Polaroid foto's: hij zorgt ervoor dat afbeeldingen van de typische Polaroid boordjes voorzien worden. Na installatie verschijnt er een polaroid camera in een hoekje van je dekstop. Sleep er een foto naartoe, en die krijgt dit Polaroid-effect aangemeten.
http://www.chip.de/downloads/Poladroid_34779002.html
http://www.poladroid.net/


DE BESTE FOTOOLS: MICROSOFT PHOTOSYNTH
Windows XP/Vista/7 - 10,9 MB - freeware
Met Photosynth Web Client kan je je eigen foto's uploaden naar het bekende beeldplatform van Microsoft; daar staan namelijk verschillende tools om panorama's en 3D beelden te maken.
http://photosynth.net/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: LISTENAPP
iPhone / iPod / iPad
Deze app zorgt ervoor dat mensen met gehoorproblemen op een individueel aangepaste manier naar muziek kunnen luisteren, doordat bepaalde tonen versterkt worden. De app kan ook als hoorapparaat dienen, via de "listen" modus: het microfoontje neemt omgevingsgeluiden op en compenseert die op basis van het audiogram dat je in een gehoorcentrum kan laten maken.
http://www.belgamediasupport.be/opr/Beter-horen-met-een-iPhone-app.41/
http://www.listenapp.jacoti.com


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WHERE TO APP / WAARHEEN


iPhone - $2,99 (+0,99 voor virtuele realiteit)
Deze app maakt het mogelijk om snel het dichtstbijzijnde restaurant, bankfiliaal, enz. te vinden. De zoekresultaten worden op een kaart of in een lijst weergegeven. En als je wil kan je meteen bellen om bijvoorbeeld een tafeltje te reserveren. Een demo vind je op de website van Futuretap.
http://www.futuretap.com/home/whereto-nl/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Koop oude meesters. Die brengen meer op dan jonge meesteressen.
- anoniem -