netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
5/7/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 757 van 30/6/2012Gegroet lezer,

Zo. Alle prijzen en troostprijzen naar aanleiding van onze actie en wedstrijd voor editie 750 zijn de deur uit. Hebt u meegedaan aan de actie, en midden volgende week nog niets ontvangen, geeft u dan even een seintje, zodat we dit kunnen nakijken?

Trouwe lezers zullen bemerken dat deze week onze Netties iets dunner is dan u van ons gewoon bent. Dat is uiteraard omdat onze redactie druk bezig was met de verzending van deze prijzen. Maar ook de volgende weken zal de berichtgeving op een iets lager pitje staan. De volgende fase van de verbouwingswerken in huis is namelijk aangebroken, en die slokt haast elke vrije minuut op na mijn dagtaak - vooral met de rugproblemen die me teisteren. Maar volledig zonder nieuws en tips zetten wij u niet hoor, daarvoor kriebelt het internetduiveltje teveel in ons bloed!

Het mogen dan al minder artikels zijn, daarom zijn ze niet minder interessant. Het belangrijkste nieuws kwam deze week van de I/O conferentie van de Google ontwikkelaars. Tal van nieuwigheden werden voorgesteld, waarmee Google zijn toekomstplannen onthuld. Alle pijlers vormen stilaan een stevig bouwwerk. En voor u wordt het nu zaak om te beslissen: wil u in dat bouwwerk gaan wonen, onder het Google dak in een huis met glazen muren, zonder privacy?

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


FACEBOOK LAAT JE JOUW COMMENTAAR BEWERKEN...
... en is zijn dipje te boven!

De meeste mensen hebben een haat/liefde verhouding met hun technologie. Google bijvoorbeeld: je bent er niet gek op, omwille van de privacyproblemen en het alomtegenwoordige Google-web, maar je kan niet zonder, want het is een supergoede zoekmachine/ routeplanner / besturingssysteem. En net zo met Facebook. Je bent je ervan bewust dat je al je geheimen te grabbel gooit op het web, maar tegelijk is het zo fascinerend om te lezen wat anderen lezen...

Facebook doet alvast zijn best om die aantrekkingskracht zo sterk mogelijk te maken. Zo heeft het verleden week een nieuwe functie uitgebracht: commentaren bewerken. Wanneer je een commentaar schrijft op een pagina van iemand, en je had er bijvoorbeeld een vreselijke typo geschreven, dan had je tot nu toe enkel de mogelijkheid om het hele commentaar te wissen. Gelukkig is dat verleden tijd, want voortaan kan je je commentaar ook bewerken. Wat meer is: de geschiedenis van die bewerking wordt ook in het commentaar vermeld. Deze functie is tussen haakjes nog niet voor iedereen beschikbaar, maar zou geleidelijk aan uitgerold worden. (1)

Ondertussen is het duidelijk dat de commentaren die voorspelden dat Facebook, na zijn beursgang, geen lang leven meer beschoren zou zijn, ongelijk hebben. Facebook is er om te blijven. Eerst en vooral is er een studie van monitoringdienst Pingdom, waaruit blijkt dat 24,3% van alle top 10.000 websites wereldwijd een of andere tool van Facebook in hun site geïntegreerd hebben. (2)

En dan is er het bericht dat het aandeel van Facebook, dat na zijn beginkoers van 36-38 dollar duizelingwekkend gezakt was tot een povere 25 dollar, in alle stilte terug aan het klimmen ging. Waarnemers voorspelden een terugval tot 18 dollar, maar het aandeel zit netjes terug op $31,50. Wat nog altijd geen 38 is, maar toch wel een teken dat de belegger (terecht) vertrouwen heeft in het bedrijf...
http://thenextweb.com/facebook/2012/06/22/facebook-is-now-rolling-out-the-ability-to-edit-your-comments-on-status-updates/
http://techcrunch.com/2012/06/18/report-over-24-of-the-webs-top-10000-sites-now-use-facebooks-official-widgets/
http://www.businessinsider.com/dont-look-now-but-facebooks-stock-is-up-20-in-2-weeks-2012-6?op=1PRINTERS VALLEN VOOR MALWARE
Weer wat bomen voor niets gesneuveld...

Erger jij je ook aan die dikke pakken met reclame die bij de huis-aan-huis bedeling in je brievenbus belanden? Arme bomen, denk je dan, want tenzij jij een van de uitzonderingen bent die de reclameblaadjes een voor een uitpluist, belandt dat papier, net als bij zovele andere burgers, meteen bij het stapeltje oud papier, klaar voor ophaling. Zonde van het werk, zonde van de inkt, maar vooral zonde van het papier.

Verleden week werd er echter een malware ontdekt, die voor nog meer verspilling van inkt en papier zorgt. ZDNet bericht over een trojan, Trojan.Milicenso, die ervoor zorgt dat grote printers op vele kantoren pagina na pagina vol onbegrijpelijke tekens uitspuwden. Volgens Symantec zou de malware op verschillende manieren beland kunnen zijn op de kantoorcomputers - zoals bijvoorbeeld door het openen van een besmette mail bijlage, het bezoeken van een besmette website, het installeren van malware die zich voordoet als een video codec. Normaal gezien is het enige wat de malware doet, de gebruiker naar een bepaalde website sturen waar hij dan reclame te zien krijgt, en de maker van de malware wat rijker maakt. Maar de malware heeft in sommige gevallen dus een bijwerking: het zet de printer aan om stapels papieren vol nonsens af te drukken. Hij kan alleen maar gestopt worden wanneer het papier op is, omdat het meestal om een netwerkprinter gaat, en je naar de systeembeheerder zou moeten gaan die het print-bevel kan stopzetten.

Arme bomen. De verkopers van papier lachen natuurlijk in hun vuistje...
http://www.symantec.com/connect/blogs/trojanmilicenso-paper-salesman-s-dream-come-true
http://www.zdnet.com/blog/security/thousands-of-office-printers-hit-by-gibberish-malware/12550
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57459098-83/is-your-printer-spewing-gibberish-could-be-malware/COORDINATE VAN GOOGLE VOOR DE WERKER
Ook en vooral hij heeft baat bij plaatsgebonden toepassingen


Apps voor het mobiele toestel (tablet of smartphone) die gebruik maken van zijn locatie, zijn erg handig. Denk maar aan Foursquare - van een ludieke toepassing, waarbij je kan inchecken in plekken, is het geŽvolueerd naar een tool om interessante plekken te ontdekken in je omgeving, om reviews te bekijken, interessante tips. Maar dat is een app voor de gewone gebruiker. Kan dat niet toegepast worden voor business?

Bedrijven zoals UPS en Fedex hebben ongetwijfeld hun eigen (dure) systemen om op de hoogte te blijven van de plek waar een bepaalde chauffeur zich bevindt, zodat ze hem op de hoogte kunnen brengen van een last-minute pickup. Google wil een dergelijk systeem ook aanbieden voor bedrijven die zich geen eigen op maat gemaakt systeem kunnen veroorloven: Google Maps Coordinate. Dat is een dispatch systeem waarbij gebruik gemaakt van de kaartendienst van Google, geolocalisering, en API's. Het is beschikbaar op het internet, maar ook op Android mobieltjes en tablets. Het zou, aldus Google, organisaties en bedrijven in staat moeten stellen om hun personeel efficiŽnter in te zetten.

Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter die op een bepaalde plek aan het werk is, en in het terugkeren bijvoorbeeld even langs kan gaan bij een potentiŽle klant om te zien waaruit het karwei bestaat. Of thuisverplegend personeel, dat plots een extra taak toegewezen krijgt - of moet ingaan op een alarm, omdat een bepaalde patiŽnt in problemen zit.

Meer uitleg daarover vind je bij TechCrunch. Dat er ook op wijst dat het grote probleem bij deze toepassing natuurlijk de privacy is. Zelfs wanneer de werknemer netjes al zijn taken uitoefent zoals het hoort, zal hij zich toch wat ongemakkelijk voelen onder dit allesziende trackingsysteem. Daarom heeft Google een optie ingebouwd om "onzichtbaar" te worden - wat uiteraard het wantrouwen van de werkgever zal aanwakkeren, dus echt zinvol is dit niet. Wat wel goed is, is dat het systeem ingesteld kan worden met werkuren en vrijetijd, zodat de gebruiker automatisch uitgelogd wordt wanneer zijn werk erop zit. En de gebruiker moet expliciet toestemming geven om gevolgd te worden, wanneer hij voor het eerst gebruik maakt van de mobiele app.
http://coordinate.google.com/
http://googleenterprise.blogspot.com/2012/06/introducing-google-maps-coordinate.html
http://techcrunch.com/2012/06/21/google-coordinate-launch/


FACEBOOK: VRIENDEN IN DE OMGEVING
Weer een stapje verder in creepyness...


Enkele maanden geleden heeft Facebook een mobiele app gekocht, Glancee, waarmee je mensen kan ontdekken die gelijkaardige interesses hebben als jij, en die zich in jouw omgeving bevinden. Of de nieuwe tool die Facebook nu uitgebracht heeft verderboort op het werk van Glancee, is niet echt bekend, maar feit is dat Facebook nu een dergelijke functie uitgebracht heeft voor haar mobiele app.

De nadruk bij Find Friends Nearby (vind vrienden dichtbij) ligt op het ontdekken van vrienden in je omgeving, maar ook mensen die je vrienden zouden kunnen worden. De tool is ook bereikbaar via de url fb.com/ffn.

Enerzijds een handige tool - je bent op een vergadering, een conferentie, en je ziet wie van de vrienden van jouw vrienden aanwezig zijn, je kan hun gegevens opzoeken op Facebook, hen vragen jouw vriend te worden. Maar anderzijds een tool met een hoog creepy-gehalte. Stel je immers voor dat er een vriend van een vriend is, die je eigenlijk wil mijden als de pest. En die nu kan zien wanneer jij in zijn omgeving bent, en je voortdurend bestoken met verzoeken om jouw vriend te worden.

De tool is, zo meldt TechCrunch, nog in een testfase, en er zouden in de toekomst meer functies toegevoegd worden waardoor je een betere controle moet krijgen over de instellingen. Je kan hem, buiten de website, ook vinden op de iOS en Android app van Facebook, onder Menu, Apps, Find Friends, Other Tools, Find Friends Nearby. Happy hunting?
http://techcrunch.com/2012/06/24/friendshake-facebooks-new-mobile-feature-for-finding-people-nearby-and-a-highlight-killer/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57459535-93/facebook-adds-find-friends-nearby-feature-for-web-mobile/

Nagekomen bericht: Facebook heeft wijselijk deze nieuwe functie terug afgevoerd...


MICROSOFT KOOPT YAMMER
Sociaal netwerken - maar wel voor zakelijke toepassingen


Tja, het lijkt erop dat alle groten uit het IT-wereldje zich aan het ingraven zijn, zoveel mogelijk versterkingen aanroepen of opkomen, om zich op te maken voor het volgende strijdtoneel: cloud computing.

Dat is alvast een conclusie die je mag trekken uit het bericht dat Microsoft Yammer koopt voor 1,2 miljard dollar. Yammer is een sociaal netwerk voor zakelijke gebruikers, en het is dus duidelijk de bedoeling dat Yammer een sociale omgeving creŽert rond Offfice. Bij Yammer kunnen gebruikers nu korte boodschappen posten, links delen, evenementen creŽren, enz.. Daarbij onderscheidt Yammer zich van andere gelijkaardige diensten door het feit dat je enkel toegang krijgt tot het Yammer netwerk op basis van je domein en e-mail adres; heb je geen mailadres vanop een zakelijk deomen, dan raak je niet binnen op de Yammer account van eht bedrijf.

Door Yammer over te nemen heeft Microsoft meteen 5 miljoen geverifieerde gebruikers. Yammer zal opgenomen worden in het Microsoft Office Team - wat een overduidelijke keuze is.
http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2012/Jun12/06-25MSYammerPR.aspx
http://arstechnica.com/information-technology/2012/06/microsoft-buys-enterprise-oriented-social-startup-yammer-for-1-2-billion/?comments=1#comments-bar
http://gigaom.com/2012/06/25/microsoft-announces-yammer-acqusition-for-1-2-billion/


BING VERBETERT RESULTATEN BIJ ZOEKEN NAAR BEELDEN
Kondigt ook verschillende nieuwigheden aan


Enkele weken geleden had Microsoft al de pagina met de gewone zoekresultaten van zijn Bing zoekmachine in een nieuw kleedje gestoken. Deze week kregen de resultaten bij het zoeken naar beelden een beurt.

Enerzijds het uiterlijk: voortaan vind je iets meer afbeeldingen op de pagina, en krijg je een grotere vergroting van de thumbnail (miniatuurafbeelding) te zien wanneer je de cursor erover beweegt. Een functie die trouwens vlotter werkt dan bij Google, zo meent TechCrunch (1). Bovendien werd de optie om de resultaten te filteren op grootte, kleur, soort en lay-out naar bovenaan de pagina verschoven. In de rechter balk vind je nu ook een (langere) lijst met verwante zoekopdrachten, en trending zoekopdrachten, die dus populair zijn bij de zoekmachine.

Ook de Bing Maps kreeg een update. Maar liefst 165 TB aan satellietbeelden werd toegevoegd aan Bing Maps, maar ook ortho-beelden. Enkele prachtige voorbeelden vnd je meteen op het Bing-Blog (2). OM zelf te ontdekken!

Tussen haakjes: verleden week werd de Computer Society Conference on Computer Vision and Patter Recognition gehouden. Daarop hebben de ingenieurs van Microsoft onthuld waaraan zij bezig zijn - iets wat je ook op het zoek blog van Bing terugvinden kan. (3). Een redelijk technische uitleg, waaruit je vooral mag onthouden dat Microsoft echt wel zijn best en op technologisch vlak niet stil zit.
http://techcrunch.com/2012/06/21/bing-rolls-out-new-image-search-with-better-search-suggestions-filters-and-bigger-thumbnails/
http://www.bing.com/community/site_blogs/b/maps/archive/2012/06/25/released-our-largest-satellite-publication.aspx
http://www.bing.com/community/site_blogs/b/search/archive/2012/06/21/search-quality-insights-scientific-research-contributions-i.aspx


REISSITE ORBITZ VERWIJST MAC-GEBRUIKERS DOOR NAAR DUURDERE HOTELS
Geven 30% meer uit


Moet je als Mac-gebruiker nu vereerd zijn met dit bericht, of je je bij de neus genomen voelen? Het blijkt, zo bracht Wall Street Journal aan het licht, dat Mac-gebruikers over het algemeen diepere zakken hebben, big spenders zijn. Gemiddeld geven zij tto 30% meer uit aan hotels. En dus is de reissite Orbitz begonnen om, wanneer de site ontdekt dat de bezoeker een Mac heeft, hem door te verwijzen naar duurdere hotels.

Let wel: het gaat dus echt om duurdere hotels, met meer sterretjes dus, en niet om dezelfde kamers, met een duurdere prijs. Het antwoord op onze beginvraag zal dus "vereerd" moeten zijn, omdat het imago van de Mac-gebruiker als iemand die op zoek is naar kwaliteit en design, en bereid is ervoor te betalen, hiermee bevestigd wordt.

Het is in elk geval een bewijs van het feit dat sites steeds meer gebruik maken van technologieŽn die zich baseren op het gedrag van de gebruiker, proberen te voorspellen wat hij gaat doen.

Oh, en hebben we al gezegd dat dit artikel bij een site als The Verge natuurlijk zorgt voor de gekende mac vs pc discussie? (2)
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424052702304458604577488822667325882-lMyQjAxMTAyMDIwNTEyNDUyWj.html
http://www.theverge.com/2012/6/25/3117439/orbitz-search-results-mac-users-higher-price-hotelsEU COMMISSARIS DE GUCHT HAALT INTERNATIONALE PERS
Kondigt gewoon aan dat hij Europees parlement negeren zal over ACTA...


Onze redactie heeft al vaak geschreven over ACTA, het Anti Counterfeit Trade Agreement; dit handelsakkoord wil namaak bestrijden, maar is eigenlijk eerder op maat geschreven van de amusementsindustrie, en zo piraterij wil aanpakken. Dat daarbij de rechten van de burger met voeten getreden worden, is een aspect waarvan de voorstanders van ACTA vinden dat je dat er maar bij moet nemen.

Gelukkig is er veel protest tegen ACTA, en onder druk van de openbare opinie hebben de verschillende Europese instanties waar ACTA ter goedkeuring moet passeren, tot nu toe de boot afgehouden.

Maar ACTA kan op een sterke bondgenoot rekenen: onze eigen Karel De Gucht, Europees Commissaris. Hij staat vierkant achter ACTA, en heeft, aldus Techdirt, gewoon aangekondigd dat zelfs als ACTA verworpen wordt, de commissie de handelsovereenkomst zal blijven pushen. En zelfs als het Europees Gerechtshof zou besluiten dat ACTA strijdig is met de EU wetten, dan heeft De Gucht aangekondigd dat hij dit vonnis niet naast zich zal neerleggen, maar naar manieren zal zoeken om dit te omzeilen. Slimme waarnemers trekken hieruit de conclusie dat een verwijzing van ACTA naar het Europees Gerechtshof geen echte vraag om een advies was, maar een manier om tijd e winnen.

ACTA is nu eenmaal een handelsovereenkomst, en ze IS getekend, vergeet dat niet. De EU staat in zekere zin machteloos, ondanks alle uiterlijke vertoon van weerstand. Want De Gucht heeft aangekondigd dat hij ACTA opnieuw en opnieuw zal indienen, maar telkens wel zal proberen zijn standpunt over te brengen aan de Europarlementsleden. Net zolang tot het Europees Parlement bezwijkt.

Tot slot een citaat van TechDirt: "De Gucht accepteert het idee niet dat de Europese kiezers, via hun vertegenwoordigers in het Europees parlement, misschien wel eens iets willen verwerpen waarvan zij niet eens het bestaan mochten weten tot in een late fase van het onderhandelingsproces, en waarbij zij geen inspraak hadden. Volgens hem (de Gucht dus) moet ACTA erdoor, en ACTA zal er komen, wat de weerstand ertegen ook moge zijn."

Als je het ons vraagt, hadden wij liever dat ons kleine landje groot was in andere dingen, dan een stijfkop van een Europees Commissaris, die deze ACTA ongeacht alle tegenkanting erdoor probeert te krijgen.
http://www.techdirt.com/articles/20120625/12333619468/eu-commissioner-reveals-he-will-simply-ignore-any-rejection-acta-european-parliament-next-week.shtml
http://www.webpronews.com/acta-is-going-to-be-passed-whether-you-like-it-or-not-2012-06


APPLE BRENGT APARTE APP UIT VOOR PODCASTS
Overzware iTunes een beetje ontlast?

Dat niet meer mensen zich abonneren op podcasts verwondert ons toch vaak. Via dit (meestal gratis) abonnement krijg je immers bepaalde gesproken uitzendingen meteen aan huis geleverd: de nieuwste aflevering van een tech programma zoals het Nederlandstalige Tech45, een heruitzending van een radioshow die je niet kan beluisteren overdag, maar ook hoorspelen zoals het overbekende Het Bureau.

Voor de mensen die vertrouwd zijn met podcasts is er goed nieuws. Zij konden al op hun Android toestel, via de Google Listen app rechtstreeks uitzendingen downloaden via dataverbinding of Wifi. Wie een iOS toestel had, bleeft tot heden in de kou staan - het is te zeggen: hij moest nog altijd zijn podcasts downloaden via het logge iTunes, en dan synchroniseren met zijn mobiele toestel.

Daar komt nu dus verandering in: Apple heeft een aparte app uitgebracht voor iOS. Hij heet, heel origineel "Podcasts", en je kan via de app zoeken naar podcasts, je erop abonneren, en de uitzendingen downloaden om te beluisteren. De meeste functies die je voorheen bij iTUnes vond, zijn terug te vinden in de app.

Zo. Heb je een iOS toestel, dan heb je geen enkel excuus meer om niét naar de uitzendingen van Tech45 te luisteren!

http://arstechnica.com/apple/2012/06/bye-bye-downloads-apples-new-podcasts-app-enables-streaming/
http://itunes.apple.com/us/app/podcasts/id525463029?mt=8
http://tech45.eu/


GOOGLE I/O: EEN STREAMING MEDIA TOESTEL
Nexus Q: $299 en verkrijgbaar midden juli (in de VS)


Er is heel wat veranderd in je leefkamer - tenminste als je de laatste trends volgt. Weg met de boekenkast, want je boeken lees je digitaal. Weg met de cd's, want je hebt digitale muziek als MP3's - of beter nog: je "hebt" die muziek niet meer, je beluistert alles in streaming formaat. En je hebt dus ook geen platenspeler of stereoketen meer, hoogstens luidsprekers die aan je computer aangesloten zijn.

Google maakt de huiskamer nu nog iets futuristischer, met zijn Nexus Q. Dat is ontstaan uit Project Tungsten, dat automatisering in het huis tot doel heeft. Het is een server in de vorm van een zwarte bol, 11,5 cm in doorsnee, 900 gram zwaar. Binnenin zit een ARM CPU, 1 GB RAM en 16 GB flash geheugen. Veel knopjes om het toestel te bedienen zijn er niet: het volume zet je hoger en lager door de bovenste helft van de bol vast te pakken en te draaien.

Je kan verschillende Nexus Q toestellen in het huis zetten, en tegelijk controleren. Maar je kan ook met verschillende vrienden een playlist maken, waarbij elkeen songs kan toevoegen vanuit zijn Google Play account.

Maar het toestel is blijkbaar niet alleen voor muziek: het kan ook films streamen. Je bekijkt een film op je Android tablet, en via je Nexus Q kan je dan verder kijken op je gewone tv. Zet de film stop, en ga weer verder op je Android smartphone. Het is allemaal mogelijk.

Een uitgebreide bespreking van het toestel bij Ars Technica en All Things D. TechMeme heeft zoals gewoonlijk de berichten over dit nieuwsfeit verzameld.
http://allthingsd.com/20120627/with-sights-dead-set-on-the-living-room-google-debuts-a-streaming-media-device/
http://arstechnica.com/gadgets/2012/06/google-reveals-nexus-q-streaming-media-player/
http://www.techmeme.com/120627/p34#a120627p34GOOGLE I/O BEVESTIGT: DE NEXUS 7 TABLET KOMT ERAAN
En Android 4.1 Jelly Bean. Prijs: $199


Er werd al langer door verschillende waarnemers gespeculeerd dat Google, na zijn eigen smartphone (de Nexus), ook een eigen tablet zou maken. En op de Google I/O conferentie werd dit bevestigd: het toestel zal, o verrassing, Nexus 7 tablet heten.

Het toestel is 7 inch (17,5 cm) groot en heeft meteen de allernieuwste vorm van het Android OS aan boord (Android 4.1 Jelly Bean). Aan boord een 1.2 MP camera, 1 GB RAM, een batterij die 8 uur meegaat bij actief gebruik van het toestel. 340 gram, 10,45 mm dik, dus een slank toestel. En verkrijgbaar in 8 GB en 16 GB, met Bluetooth, WiFi, en NFC verbinding. Wel geen mogelijkheid om met het toestel rechtstreeks op een gsm-netwerk aan te sluiten.

Bij deze tablet is de inhoud, zoals die door het nieuwe Android OS gepresenteerd wordt, eigenlijk belangrijker dan de hardware. Zo kan je bijvoorbeeld doorheen een stapel magazines bladeren, en dan op een "view text" link klikken, om een bepaald artikel te lezen dat dan in een speciale vorm gegoten is, geoptimaliseerd op het op de tablet te lezen.

Op het toestel staat de Chrome browser ingesteld als standaard browser (trekt er iemand aan de alarmbel bij de EU, naar analogie van de IE browser en het Windows OS??), en de Maps app bevat de mogelijkheid om ook binnenin gebouwen te kijken. Landkaarten kan je downloaden om ze ook offline te bekijken.

De prijs zou $199 zijn. Met bovendien de mogelijkheid om bij aankoop een bon van 25 dollar te krijgen, die je in de Google Play Store kan besteden. Voor wie het weten wil: de tablet wordt eigenlijk gemaakt door Asus.
http://arstechnica.com/gadgets/2012/06/google-officially-reveals-7-quad-core-nexus7-tablet-with-android-4-1/
http://www.engadget.com/2012/06/27/google-makes-the-nexus-7-tablet-official/
http://www.techmeme.com/120627/p41#a120627p41


GOOGLE: CHROME VOOR ANDROID BROWSER
En Google Now voor het zoeken.


Laat ons nog even bij Google blijven, want de nieuwigheden die het aankondigde op zijn I/O conferentie zijn echt wel indrukwekkend. Naast de voorstelling van zijn Nexus 7 tablet en zijn Nexus Q streaming mediatoestel, was er ook nog de aankondiging dat er een nieuwe versie uit is van de Chrome browser voor Android mobiele toestellen. Let wel, om deze browser te kunnen gebruiken moet je Android 4.0 hebben of hoger - en dat is iets waar vele Androidjes helaas nog altijd op wachten.

Een van de belangrijkste kenmerken is dat je heel gemakkelijk alle open tabs, bookmarks, paswoorden enz. kan synchroniseren tussen computer en mobiele telefoon of tablet. Je bent iets aan het lezen op je computer, en kan het met één klik naar je mobieltje of tablet zenden, om het ook offline te lezen. Een volledige lijst met features vind je bij Google zelf (1).

Een andere belangrijke aankondiging betreft het zoeken zelf - want dat was toch eigenlijk de 'core business' van Google, waarmee het groot geworden is. In de nieuwe versie van Android zit ook een nieuwe versie van Knowledge Graph, de andere manier van zoeken. Er zit ook een alternatief in voor de Siri spraakherkenningsoftware van Apple, degene die jouw vragen simpel beantwoordt en je commando's uitvoert (als je Engels spreekt tenminste). En dan is er ook nog Google Now, wat volgens Google zelf een volledig nieuwe manier van zoeken is. De zoekmachine zou van de grond af terug opgebouwd zijn, met een nieuwe user interface, en sneller zoeken, ook met Voice Search dus. Volgens Google zal deze assistent niet meer wachten op je commando's, maar zelf intelligent taken gaan uitvoeren, zodat je de juiste informatie op het juiste moment krijgt. Het vertelt je bij het begin van de dag automatisch wat het weer is, wat de verkeersomstandigheden zijn, wat de voetbaluitslagen waren. Een demo van dit concept vind je bij WebProNews (2).

Er zit wel een addertje onder het gras. Google Now maakt gebruik van jouw zoekgeschiedenis, de geschiedenis van de plekken waar je fysiek geweest bent, je kalender. Dit houdt enerzijds in dat je, om ten volle gebruik te kunnen maken van Google Now, je al die Google diensten ook moet gebruiken. En anderzijds dat, als je dat doet, je leven een open boek is voor Google, en je dus helemaal geen privacy meer hebt. Het is dus een keuze die je moet maken...
http://support.google.com/chrome/bin/static.py?hl=en&page=known_issues.cs&ki_topic=2451255
http://www.webpronews.com/google-now-can-google-win-search-for-good-by-making-it-less-important-2012-06


ONTWIKKELAARS MAKEN MEER DAN 200 APPS VOOR GOOGLE+ HANGOUTS
Is Hangouts het achterdeurtje om Google+ populair te maken?


In de vorige artikels heb je al kunnen lezen dat Google op zijn I/O conferentie heel wat moois voorgesteld heeft voor de ontwikkelaars. Of al dat moois zal helpen om de populariteit van Google+, de sociale cement die alle pijlers van het Google-rijk met elkaar verbindt, aan te zwengelen, is uiteraard de vraag.

Maar misschien is de "Hangouts" functie van Google+ wel het achterdeurtje waarlangs Google+ bij de gebruikers binnenkomt. De Hangouts, waarbij je op heel simpele wijze met vrienden een videoconferentie kan houden, zijn in korte tijd enorm populair geworden. Een feit dat ook door Google beklemtoond werd op de I/O conferentie, waar Google met de gepaste trots kon aankondigen dat er nu al meer dan 200 toepassingen gebouwd zijn door externe programmeurs, die de Hangouts in hun app verwerkt hebben.

Google heeft er enkele voorgesteld:

- Google Art Project: waarbij je collecties van over de hele wereld samen met je vrienden kan bekijken, en gids kan spelen voor je vrienden.

- A Story Before Bed: een Hangout met de familie, waarbij je een van de boeken van het virtuele schap kan pakken en voorlezen voor de familie.

Meer toepassingen vind je bij WebProNews.
http://www.googleartproject.com/hangouts
http://www.astorybeforebed.com/hangouts
http://www.webpronews.com/developers-build-over-200-apps-for-google-hangouts-2012-06


GOOGLE DOCS: OOK OFFLINE TE BEWERKEN
En Compute Engine neemt het op tegen Amazon Web services


Tja, het blijft maar berichten regenen vanuit de I/O conferentie van Google. Echt indrukwekkend - maar eigenlijk mag het niet verbazen, want Google heeft heel wat potjes op het vuur staan, en die pruttelen volop.

Nog twee aankondigingen dus. Enerzijds de mogelijkheid om offline te werken aan Google Docs. Je kan dus vanop verschillende toestellen, zoals de Nexus smartphone en de tablet, inloggen op je Google Docs account, en alle veranderingen die je maakt aan je document worden meteen vertoond op dat toestel. Voortaan kan je ook een document bewerken wanneer je geen internetverbinding hebt, en het document later synchroniseren. Deze tool zou al deze week live gaan, en later zou het offline werken ook mogelijk worden voor presentaties en spreadsheets (1)

Waar de vorige aankondiging Google stelt als concurrent voor Microsoft's Word kantoorsuite, zorgt Compute Engine dat Google eveneens voorstelde op de I/O conferentie ervoor dat Google het opneemt tegen de Amazon Web Services. Google heeft in de loop der jaren een enorme infrastructuur uitgebouwd, en wil die nu ook aanbieden als "infrastructure as a service" - virtuele machines die door bedrijven aangeboden kunnen worden, samen met opslagruimte en internettoegang. (2).

Duizelt het jou nu ook zo'n beetje, met al die diensten de Google uitgebracht heeft? Ons in elk geval wel. Het zal, zoals gewoonlijk, pas later duidelijk worden welke van deze diensten "blijven plakken"...
http://www.engadget.com/2012/06/28/google-announces-offline-editing-for-docs-available-later-today/
http://techcrunch.com/2012/06/28/google-compute-engine/

hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!O2AMP: BRIL MAAKT ADERS ZICHTBAAR
Vele toepassingen, o.a. bij bloedafname

Of je nu goed ziet of niet, in de toekomst zal je wellicht een bril moeten dragen. Is het niet de Google-Bril die informatie op het scherm afdrukt, of een 3D-bril die het mogelijk maakt om 3D beelden op het scherm van je tv of de bioscoop te bekijken, dan zal het wel een van de andere toepassingen zijn die recent uitgevonden werden.

Zoals een bril die door jouw huid kan zien, de O2Amps. Die werd ontwikkeld door het bedrijf 2AI Labs, en zou het mogelijk moeten maken om gemakkelijker te interpreteren wat er in jouw aders gebeurt - maar natuurlijk ook om die aders duidelijker te maken onder de huid.

De toepassing is gebaseerd op het volgende principe: een mens, en andere primaten, kan de schommelingen zien van het zuurstofniveau van het bloed vlak onder de huid. Dat geeft verschillende signalen af, denk maar aan het blozen of het wit wegtrekken bij hevige emoties. Maar er zijn meer emoties die wij niet altijd onderscheiden, maar dankzij deze bril, die de waarnemingen versterkt, is het wel mogelijk om die verschillen op te merken.

Wat de technologie, verwerkt in een bril, natuurlijk ideaal maakt voor toepassingen in de gezondheidsdienst. Het zou diagnoses gemakkelijker kunnen maken, en, op zijn minst, het prikken naar bloed, het vinden van een ader om bloed af te nemen, veel kunnen vereenvoudigen.

De bril is geen toekomstmuziek - hij werd nu al bezorgd aan verschillende hospitaals om hem uit te testen. Meer erover lees je bij Technology Review en Wired.
http://www.technologyreview.com/view/428264/i-see-right-through-you-glasses-to-read-peoples/
http://www.wired.co.uk/news/archive/2012-06/20/glasses-highlight-blood
http://2ai.org/
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet

FULLCRATE: ANTHONY VALADEZ
[beats/elektro] Originele muziek, vaak met speciale intro's. Ongewone samenzang, maar het geheel klopt als een bus. Veel songs om te beluisteren via Soundcloud en MySpace, maar wij vonden helaas geen download.
http://www.myspace.com/fullcrate
http://www.fullcrate.net/
http://soundcloud.com/fullcrate


TENSEI: PASSPORT
[ethnic elektro] Elektronische muziek, met doordringende beats, maar ook met een folk kantje aan, dat naar het oosten zweemt. Knappe muziek. De EP kan je gratis downloaden, maar het zou wel leuk zijn als je een commentaar nalaat op iTunes.
http://www.plugresearch.com/tensei/
http://itunes.apple.com/us/album/two/id524441388


STEMVELTA: RED KNOTS AND LONG DRESSES
[Downtempo] Deze song zelf heeft een erg filmisch karakter, het zou een soundtrack kunnen zijn. Afwisselend tempo, diepe beats met repetitieve elementen. Meeslepende muziek. Bij MySpace verschillende songs in streaming te beluisteren, maar bij Archive.org kan je ook wat songs gratis downloaden.
http://archive.org/details/Stemvelta-RedKnotsAndLongDressesEp
http://www.myspace.com/stemvelta


AZOORA - LOVE WILL FIND IT'S OWN WAY
[alternative pop] Redelijk zachte muziek, met toch heel wat experimentele elementen. Op het label van de band kan je de muziek van hun laatste album gratis downloaden, en die is vergezeld van een artwork van de Zweedse artiest konstfoto.com.
http://www.23seconds.org/azoora.htm
http://www.23seconds.org/01%20Love%20will%20find%20it's%20own%20way.mp3


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BEVRIJDING VAN ROSA DAVIDSON

Een bus met toeristen volgt de route van de geallieerden in Frankrijk. Onderweg wijst de gids hen op een huis met een gedenkplaat: 'Hier werd Rosa Davidson bevrijd'. Een van de passagiers wil meer weten over die gedenkplaat, en waarom de gids zich zo vreemd gedraagt…
Heel meeslepend verhaal over de realiteit: dat kinderen geen geduld hadden met de oorlog, en dat ouders maar moesten proberen normaal te doen onder de moeilijkste omstandigheden. Een heel mooi verhaal, goed gebracht.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/08/15/de-bevrijding-van-rosa-davidson/Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Al het goede in het leven is illegaal, immoreel of dikmakend!
- anoniem -oor logo
De nieuwe oogst
IS JOUW COMPUTER BESMET?
Deze website vertelt jou of je na 7 juli nog altijd het web op kan gaan. Want dat is een belangrijke datum in het leven van het virus "DNSChanger", dat ervoor zorgt dat je voortdurend afgeleid werd van het normale net, maar via een omweg op het web terechtkwam. De bron van het virus werd ontdekt, en op 9 juli wordt de technologie definitief afgesloten. Wat betekent dat de slachtoffers van het virus vanaf die dag niet meer het web op kunnen. Ben jij veilig? Je kan het ontdekken op onderstaande site van het Cert team, het Federale Cyber Emergency team. Succces!
[Taal: NL]
https://www.cert.be/citizen/nl/advisory/update-dnschanger-virus-kan-u-nog-op-het-internet-na-7-maart
http://www.dns-ok.be/


DEEL JE SCHERM: SCREENLEAP

Soms kan het handig zijn dat je een verre gesprekspartner snel even laat meevolgen wat je op je scherm uitvoert (of omgekeerd). Screenleap bewijst dat je zo'n constructie in een paar seconden, vanuit je browser kan opzetten.(Bron: Ruud Joustra)
[Taal: ENG]
http://www.screenleap.com/


DE CONFERENTIES VOOR DE STARTERS
Zit je met een business-idee, heb je een startend bedrijf dat op zoek is naar sponsors? Dan zijn de conferenties waar de startups voorgesteld worden een niet te missen gelegenheid. Maar welke zijn er in Europa, en waar/wanneer hebben ze plaats? Dit artikel bij Journal Du Net vertelt je alles over deze conferenties. Helaas in het Frans, maar de webadressen helpen je op weg. Tussen haakjes, Journal Du Net is een onschatbare bron van informatie voor Tech News. Spreek je een aardig mondje Frans, dan moet je deze site maar tussen je bookmarks zetten!
[Taal: FR]
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/concours-startup-europe/


NOTITIES DELEN: CROCODOC

Een handige tool: hiermee worden Office documenten en PDF bestanden omgezet in HTML4. Dat zorgt ervoor dat de bezoeker van je site die documenten kan bekijken, en bewerken vanuit de webapp. Ideaal om met collega's aan een document te werken, en het met hen te delen.
[Taal: ENG]
https://crocodoc.com/


NOTITIES DELEN: YAMAS
Extensie voor Chrome en Firefox
Dit is dan weer een extensie voor Chrome en Firefox. Het werkt heel simpel, maar je hebt wel een Google account nodig. Bezoek een webpagina, en markeer de tekst die je wil benadrukken. Klik vervolgens rechts, en selecteer uit het context menu "Yawas Highlight". Dit bewaart de pagina, mét de highlight, in je Google Bookmarks. Bezoek je nadien de pagina opnieuw, dan zal de highlight automatisch terug benadrukt worden. Een sterrretje rechts onderaan in je Firefox of Chrome verschijnt na installatie van de extensie, en zal geel worden wanneer er een highlight op een bepaalde pagina staat.
http://www.keeness.net/yawas/yawas.xpi


NOTITIES OP HET WEB: MYSTICKIES
met deze webdienst kan je kleine plakbriefjes zetten op webpagina's die je bezoekt. Die kan je dan doorzoeken, sorteren en bewerken vanop elke computer die je gebruikt. MyStickies geeft dus een extra dimensie aan je bookmarks, doordat je meteen ziet wat je op een bepaalde site interessant vond.
[Taal: ENG]
http://www.mystickies.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TAFEL3

Een interessant concept, waaraan bekende restaurants meewerken. Tot een uur op voorhand kan je via deze site een tafel boeken bij het restaurant, maar als je via de site geboekt hebt, krijg je wel korting, die tot 20 en zelfs 30% kan gaan op je hele rekening,inclusief dranken. Je moet wel 5 euro aan de site betalen per reservatie - maar wanneer je met een paar vrienden gaat eten, heb je dat er meteen weer uit! (Bron: Bram Gooris)
[Taal: NL]
http://www.tafel3.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEERSITE GEERT NAESSENS
Soms zijn er sites van mensen die echt wel veel inspanningen doen om correcte informatie te brengen. Al is het maar over het weer. De weersite van Geert Naessens is zo'n site. De layout is niet denderend, en het lettertype doet ouderwets aan. Maar de info is goed. De informatie over het weer wordt van dag tot dag aangepast - en het lijkt ons dat die aanpassing volledig manueel gebeurt.
[Taal: NL]
http://www.geertnaessens.be/index.htm


VRIJDAG MULTIMEDIA: TINYTUBE
Een YouTube maar dan voor kinderen: op deze site vind je kindvriendelijke filmpjes, zodat je er zeker van kan zijn dat je kids niet per ongeluk op volwassen filmpjes vallen.
[Taal: ENG]
http://www.tinytube.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KOMEN ETEN TRAILER
Er wordt met heel veel belangstelling gekeken naar het nieuwe tv-seizoen in Vlaanderen, omdat de kaarten er helemaal herschikt zijn, nu Woestijnvis / De Vijver VTV4 (nu Vier) overgenomen heeft. Velen vragen zich af of de programma's waarmee VT4 groot geworden is, zoals Komen Eten, nog wel hetzelfde zijn, nu de populaire commentaarstem van Peter van Asbroek afgevoerd werd, om vervangen te worden door Iwein Segers, die meer past in het imago van de nieuwe zender. Maar als je deze trailer mag geloven, dan valt het ergste te vrezen. Come Back, Peter!
[Taal: NL]
http://www.youtube.com/watch?v=H4B9QhKYFvA&feature=player_embedded


VRIJDAG MULTIMEDIA: JULIE BLACKMON

Een beeldend kunstenaar die schilderijen maakt met een sterk surrealistische, symbolische inslag. Haar werk wordt op deze site voorgesteld.
[Taal: ENG]
http://www.julieblackmon.com/index.cfm
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Boek review: "Delivering Happiness" door Tony Hsieh (Zappos)
http://www.belgiancowboys.be/literatuur/2174


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Huiszoeking bij Megaupload was illegaal
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3278376/2012/06/28/Huiszoeking-bij-Megaupload-was-illegaal.dhtml
- Van Thillo: 'Het gratis content-model online heeft zijn langste tijd gehad'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3277900/2012/06/27/Van-Thillo-Het-gratis-content-model-online-heeft-zijn-langste-tijd-gehad.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Spicebird. Mailen, chatten, agenda en rss
http://www.fan.tv/digitaal/software/15683-spicebird-mailen-chatten-agenda-en-rss
- Processen en programma's tijdelijk onderbreken
http://www.fan.tv/digitaal/software/15806-processen-en-programmas-tijdelijk-onderbreken
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Acer onthult Windows 8-producten
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6764
- Devolo ziet thuisnetwerk als cruciale schakel in slimme woning
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6762digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De m-commerce blijft ondermaats in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/News/nl/12180/de-m-commerce-blijft-ondermaats-in-belgi.html
- Emakina: een applicatie voor de Europese Commissie
http://www.digimedia.be/News/nl/12185/emakina-een-applicatie-voor-de-europese-commissie.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- HTC Connect: betere connectiviteit tussen HTC-toestellen en andere consumentenelektronica
http://computertaal.info/2012/06/28/htc-connect-betere-connectiviteit-tussen-htc-toestellen-en-andere-consumentenelektronica/
- Computertaal Dossiers 12: Twitter
http://computertaal.info/2012/06/28/computertaal-dossiers-12-twitter/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google brengt Chrome-browser en Drive naar iPhone en iPad
http://tweakers.net/nieuws/82833/google-brengt-chrome-browser-en-drive-naar-iphone-en-ipad.html
- IGN komt met site voor BelgiŽ en Nederland
http://tweakers.net/nieuws/82830/ign-komt-met-site-voor-belgie-en-nederland.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Vanaf 1 juli lagere Europese mobiele tarieven
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/06/28/vanaf-1-juli-lagere-europese-mobiele-tarieven/article-4000124708348.htm
- Netbeheerders tegen grote uitrol slimme meters
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/06/28/netbeheerders-tegen-grote-uitrol-slimme-meters/article-4000124698615.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Het festivalseizoen trapt af: nuttige festival apps
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/festival-seizoen-bruikbare-apps/
- BlackBerry's nieuwste touchscreen beter dan iPhone 4s?
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/blackberrys-nieuwste-touchscreen-beter-dan-iphone-4s/tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

PC MYSTERIES: WAT MET DIE UPDATES VAN JAVA EN ADOBE READER?


Je bent gezellig aan het werken op je computer, en plots krijg je een melding dat Adobe Reader of Oracle Java wil updaten. Of je het even wil toelaten? Bij de eerste keer dat ze het vragen, ben je geneigd om ja te zeggen. Maar het lijkt wel of er elke maand een update uitkomt en het begint na een tijd te vervelen. Ben je echt wel verplicht om al die updates te installeren?
Eigenlijk doe je dat best wel, hoe vervelend het ook is. Want meestal zijn het updates om een of ander lek te herstellen, dat gevonden werd in de software. Hackers maken heel graag misbruik van die lekken om allerlei malware op jouw computer los te laten, en dus is het zaak om die updates, zodra je er een melding van krijgt, te installeren.
Je kan natuurlijk Adobe Reader van je computer kieperen, om een alternatief te installeren, zoals Foxit Reader. Maar voor Java bestaat er helaas geen alternatief...
http://www.pcworld.com/article/217194/why_do_adobe_reader_and_java_update_so_often.html


HOE VERANDER JE JE ADRES TERUG OP FACEBOOK?
Dinsdag was er grote ophef rond het feit dat Facebook blijkbaar in alle stilte het contactadres van de gebruikers veranderd zou hebben van hun eigen adres in een adres@facebook.com . Nu is dat, naar onze mening, niet echt een doodzonde - toch niet alle ophef waard. Radio1 zette het zelfs als 1e item bij de nieuwsuitzending van 8u dinsdagavond, terwijl er die dag toch ook de VN-bespreking over de Syrisch-Turkes strubbelingen waren, de nieuwe problemen met de solvabiliteit van de banken op Cyprus, en veel, veel ergere zaken dan wat Facebook doet.
Want Facebook mag niet echt gebruiksvriendelijk geweest zijn in die stiekeme wijziging van je mailadres, het is heel simpel om die wijziging terug te draaien. Ga daarvoor naar je profiel, kies Informatie Bijwerken. Bij Contactgegevens zie je wellicht nu ook je mailadres @facebook.com staan. Klik op Bewerken, en wijzig het naar je gewone e-mail.
Zo simpel is het. Komt er nu een extra-nieuwsuitzending op radio en tv om dit te melden?
http://www.wptv.com/dpp/news/science_tech/facebook-email-change-how-to-change-it-back


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

DE BESTE FOTOTOOLS: IRFANVIEW

Windows XP/Vista/7 - 1,5 MB - freeware
Dit is een van onze favorieten - elke computer waarop ik werk, daar installeer ik deze tool op. Je kan niet alleen foto's bewerken, maar hij is ook ideaal om vanuit de software beelden in te scannen vanop je multifunction printer. Een aanrader, simpel in bediening, en bovenal gratis! (Taal: ENG)
www.chip.de/downloads/IrfanView_12998187.html
http://irfanview.tuwien.


DE BESTE FOTOTOOLS: PHOTOVISI
Webapp - gratis
Dit is dan weer een webapp, waarmee je heel gemakkelijk zelf een fotocollage kan maken. Registratie op de site is zelfs niet vereist. Je moet eerst de volgorde kiezen voor de layout van de foto's, dan de foto's uploaden en een achtergrond kiezen of foto's bijsnijden, om vervolgens het resultaat op te slaan.(Taal: ENG)
http://www.photovisi.com/


DE BESTE FOTOTOOLS: MICROSOFT ICE
Windows - 2,2 MB - freeware
Deze tool laat je toe om van foto's een panorama te maken. Ze moeten wel gemaakt zijn vanuit dezelfde gezichtshoek. De software werkt zelf verschillen tussen in- en uitgezoomde beelden weg. De software zelf is in het Engels; bij Chip.de vind je een fotoreportage over hoe je de beelden kan maken.
http://research.microsoft.com/en-us/projects/ice/
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Image-Composite-Editor-32-Bit_32955396.html


DE BESTE FOTOTOOLS: PAINT.NET

Windows - 3,6 MB - freeware
Ook dit is een programma van Microsoft zelf. Laat je niet misleiden door de naam "paint", die bij velen herinneringen oproept aan het oubollig tekenprogramma bij Microsoft. Neen, dit is een volwaardige beeldbewerker, die met verschillende lagen werkt. En dus ook perfect foto's kan bewerken.
http://www.getpaint.net/
http://www.chip.de/downloads/Paint.NET_13015268.html


DE BESTE FOTO-TOOLS: PERFECT EFFECTS FREE
Wndows XP/Vista/7 - 241 MB - freeware
Een gratis software waarmee je leuke effecten kan toepassen op je foto's. Je krijgt meteen ook 25 filters gratis mee. Een fotoreportage bij Chip.de toont je de mogelijkheden. De software zelf is in het Engels.
http://www.chip.de/downloads/Perfect-Effects-Free_55529045.html
http://www.ononesoftware.com/


DE BESTE FOTO-TOOLS: PHOTOFUNIA
Webapp - freeware
Een online editor van foto's, waarmee je heel gemakkelijk jouw eigen gezicht (of dat van een vriend, je baby, enz.) kan plakken op verschillende sjablonen zoals een schilderij, jezelf op een affiche, als eerste kosmonaut die een voet op de maan zet, enz.
http://photofunia.com/


DE BESTSE FOTO-TOOLS: PICTURENAUT
Windows Xp/Vista:7 - 7.0 MB - freeware
Met deze tool kan je HDR (high dynamic range) foto's maken, de nieuwste trend in digitale fotografie. Een HDR foto bestaat eigenlijk uit een reeks beelden met verschillende belichtingsinstellingen. Daardoor krijg je beelden met een hyperrealistische uitstraling qua detail en kleur.
http://www.hdrlabs.com/picturenaut/index.html
http://www.chip.de/downloads/Picturenaut_27351045.html


DE BESTE FOTO-TOOLS: PICMONKEY
webapp (Flash) - freeware
Een handige website indien je foto's bewerken moet, maar niet meteen allerlei ingewikkelde functies nodig hebt zoals bij Picasa of GIMP. Je kan een stuk uitsnijden van een beeld, beeld draaien, grootte wijzigen, licht, kleur en contrast veranderen, enz.
http://www.chip.de/webapps/PicMonkey_55812814.html
http://www.picmonkey.com/about


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SIMPLENOTE
iOS - 3,3 MB - freeware
Een apps om notities te maken, die je dan kan synchroniseren op je iPhone, iPod Touch en iPad. Je moet wel iOS 4.0 of hoger hebben.
http://www.simplenoteapp.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ZEN PINBALL
iOS - 31,7 MB - freeware

Met deze app kan je flipperkast spelen op je iPhone, iPod Touch en iPad spelen. Je moet ervoor zorgen dat de kogel niet in het gat valt, en door te klikken op de rechterkant van het scherm activeer je de rechter flipper, en via links de linkerflipper.
http://www.zenstudios.com/
http://www.chip.de/downloads/Zen-Pinball-iPhone-_-iPad-App_53118306.html(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.
- anoniem -