netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
28/6/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 756 van 23/6/2012Gegroet lezer,

Zo. De winnaars van onze wedstrijd zijn bekend. De resultaten vindt u hier:
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=17093

Onze redactie is druk bezig om alle prijzen in te pakken en op te sturen. Dat is een van de twee redenen waarom de berichtgeving de voorbije week op een iets lager pitje stond dan gewoonlijk. De andere reden is dat ikzelf buiten strijd was met een lumbago, en de helft van de week al strompelend, voorovergebogen als een oud vrouwtje, door het leven ging. Gelukkig was er onze fantastische vliegende reporter, Paul, die voor twee heel leuke artikels gezorgd heeft over TomTom. En zo hebt u toch nog een gevulde nieuwsbrief vol leerrijk nieuws.

Aan de slag dus maar! Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week - met rechte rug!Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


APPLE HERSTELCENTRA KLAGEN VER"AIR"ING VAN MACBOOK PRO AAN
Dunner ten koste van aanpasbaarheid


Dat Apple de volledige controle wil hebben over wat er op zijn toestellen gebeurd, is ondertussen genoeglijk bekend. Je kan er enkel software op zetten die afkomstig is van de App Store (tenzij je natuurlijk stout bent, en je toestel "jailbreakt").

Maar Apple lijkt ook dezelfde weg op te gaan met zijn hardware. Jaren geleden waren er al klachten over het feit dat je bij de iPhone niet zelf de batterij vervangen kon. Nu wordt ook in de laptop reeks van Apple, de MacBook, die trend doorgetrokken. Het is te zeggen: vroeger had je de MacBook Pro, die je zelf nog wat kon "pimpen". En je had de MacBook Air - dun, flinterdun, zo dun dat de battterij niet meer vastgeschroefd zat, maar vastgelijmd, een toestel dus waaraan je zelf niets kon veranderen.

Bij de voorstelling van de nieuwe MacBook Pro verleden week, met het prachtige retina scherm, werd duidelijk dat Apple ook deze reeks toestellen wil ver"air"en. Dunner, maar je kan er minder aan sleutelen. Het scherm zal alleen door Apple zelf vervangen kunnen worden. Net zo voor de batterij, het RAM geheugen: geen schroefjes, alles zit vastgelijmd. De servicecentra zullen geen andere keuze hebben dan zelf de toestellen naar Apple te sturen. Een praktijk die hen natuurlijk niet zint. Zo stipt een woordvoerder van de website Fixit, die handleidingen voor herstellingen brengt, en die de nieuwe MacBook Pro onder handen nam, aan dat de nieuwe MacBook Pro "de minst herstelbare laptop is die we ooit uit elkaar genomen hebben".

Meer bij Computerworld.
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=3ED8925E-E5ED-88B3-F72E84FD91F64F66
http://www.computerworld.com/s/article/print/9228158/Apple_charges_54_more_to_replace_Retina_MacBook_Pro_s_battery


NIEUWE VERSIE VAN OPERA BROWSER
Bevat webcam API's en ondersteuning voor WebGL


Verleden week werd versie 12 voorgesteld van de Opera browser. Wat bevat die voor nieuwigheden? Uiteraard betere performantie, maar ook, en dat is interessant voor ontwikkelaars, ondersteuning voor een nieuwe opkomende standaard: WebRTC, waaraan momenteel gewerkt wordt door de W3C Real-Time Commucionas werkgroep. De technologie zou moeten zorgen voor een standaard bij audio- en videochat in webtoepassingen.

Opera gaat zelfs nog verder, en ondersteunt API's van de WebRTCC voor het capteren van media; met andere woorden: web content kan live mediastreams capteren via de microfoon van de gebruiker en zijn webcam.

En voor je nu meteen recht springt en de microfoon en je webcam van je computer uitschakelt, uit vrees voor je privacy: in de technologie zit een beveiliging, waardoor jou telkens expliciet toestemming gevraagd wordt vooraleer deze mogelijkheid geactiveerd wordt.

Opera 12 bevat trouwens ook ondersteuning voor de "Do Not Track" header. Wanneer je deze tool activeert, dan zal jouw browser aan elk HTTP verzoek een vlaggetje voegen dat de server vertelt dat jij niet wil dat je gevolgd wordt. Steeds meer browsers verwerken deze "Do Not Track" ondersteuning, die eigenlijk een goed bedoelde poging is om de gebruiker te beschermen, maar eigenlijk volkomen afhankelijk is van de vrijwillige medewerking van de adverteerders...

Ars Technica maakte een uitvoerig bespreking van Opera 12.
http://arstechnica.com/information-technology/2012/06/opera-12-arrives-with-webcam-apis-and-experimental-webgl-support/
http://www.opera.com/browser/next/AMAZON'S WORLDREADER PROJECT IN AFRIKA
Schoolboeken van Afrikaanse auteurs als grote voordeel

Er zijn wel meer projecten die kinderen in ontwikkelingsgebieden proberen vooruit te helpen met computers. Denk maar aan het "one laptop per child" project, waarbij een robuuste, goedkope laptop bedacht werd voor de kinderen. Omdat er in deze gebieden vaak geen elektriciteit is, is deze laptop voorzien van een handgreep, waardoor de kinderen de laptop zelf van stroom kunnen voorzien door aan de handel te draaien. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de laptop te koppelen aan een fiets en al trappende stroom te genereren.

Maar dit project stuit op verzet. Om te beginnen zijn er concurrerende toestellen op de markt gebracht van commerciŽle aanbieders, aan prijzen die ongeveer gelijk zijn. Verder is er de vraag die telkens weerkeert: zijn computers echt het belangrijkste dat de kinderen kan voorthelpen, is het niet belangrijker om voor betere hygiŽne te zorgen, of de kinderen gewoon eten te geven in plaats computers?

Maar misschien is er niet zozeer nood aan een computer, als wel aan een tablet, dat de leerboeken vervangen kan? Dat is in elk geval wat de initiatiefnemers van het Wordreader project menen. Daarbij worden Kindle e-readers aan kinderen verschaft. De achterliggende gedachte is dat zo'n Kindle weinig elektriciteit verbruikt, en dus gemakkelijk gebruikt kan worden in deze barre streken. Bovendien wordt het zo mogelijk om leerboeken van plaatselijke leerkrachten in de eigen taal te publiceren, die vaak moeilijk in print verkrijgbaar zijn. Momenteel werken die scholen meestal met boeken die geschonken werden door de VS. En die boeken belichten dan facetten van het Westerse leven, zoals kinderen die in de sneeuw spelen - een concept dat de kinderen in Afrika niet meteen zelf al meegemaakt hebben. Dankzij de e-boeken kunnen de kinderen nu werken met Afrikaanse auteurs, en hebben de kinderen in de boeken Afrikaanse namen. En dat maakt het dan weer aantrekkelijker voor de kinderen...

Het project, dat de steun krijgt van o.a. Amazon CEO Jeff Bezos, en Amazon zelf, heeft al 1.100 Kindles en 180.000 e-books verdeeld onder kinderen en onderwijzers in Ghana, Kenya en oeganda. Wall Street Journal heeft een reportage over een klasje in Oeganda, waar deze Kindles gebruikt worden.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303768104577462683090312766.html
http://one.laptop.org/
http://www.worldreader.org/


FACEBOOK PROBEERT "CALL" BUTTON OP TIMELINE UIT
Wil de gebruiker aan het videochatten krijgen


In juli verleden jaar kondigde Facebook een video chat aan op het sociale netwerk, waarmee je person-to-person met een van je vrienden een videogesprek opstarten, iets zoals Skype dus. Maar de dienst kende niet bepaald succes - heb jij bijvoorbeeld als eens een videogesprek gehouden met een van je vrienden?

Wellicht om dat onderdeel nu wat in de schijnwerpers te zetten, heeft Facebook een "call" button toegevoegd aan de tijdlijn - om te beginnen slechts bij enkele gebruikers, om het systeem te testen, en wellicht later bij iedereen.

Als deze button zo'n prominente plaats krijgt op de tijdlijn, zal de chat wellicht meer gebruikt worden. Maar die button zal niets kunnen veranderen aan het feit dat het nog steeds gaat om een one-on-one gesprek, in tegenstelling tot de Google+ Hangouts, waarbij je met een groepje vrienden tegelijk een videogesprek kan opstarten.

Het is nog de vraag wat het meest zal doorwegen: het gemak van het gebruik van je Facebook contacten om een video op te starten, of het leuke van de Hangouts, ondanks het feit dat haast niemand Google+ gebruikt voor zijn contacten...
http://www.webpronews.com/facebook-tests-call-button-on-timelines-to-boost-video-chat-2012-06
http://techcrunch.com/2012/06/14/facebook-call-button/


SURFACE VAN MICROSOFT MAAKT HET WINDOWS 8 PLAATJE AF
Tablet met klavier in hoesje. En staander.

Waarnemers hadden het al lang voorvoeld. Want in de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem zaten zoveel touch-mogelijkheden, dat het duidelijk was dat dit OS zou moeten dienen voor tablet-computers met aanraakscherm. Maar welke maker kon Microsoft aansporen om zulke tablet volkomen naar Microsofts wens te maken? En daarom heeft Microsoft nu aangekondigd dat het terug zelf hardware gaag maken, met name deze tablet.

Het toestel zelf kan je bekijken in een artikel bij Microsoft. Het heeft een omhulsel dat gemaakt is van VaporMg, een combinatie van een speciaal materiaal en een speciale procedure om het metaal te verwerken, waardoor de laag slechts 0,65 mm dik is, en er een staander ingebouwd is in de rugzijde om het tablet op een tafel te zetten, wanneer je bijvoorbeeld een film wil bekijken.

Ook handig is de speciale hoes rond het toestel, een 3 mm dikke Touch Cover, waarvan de binnenzijde als klavier dienst doet. Niet met hardware buttons, maar via een nieuwe technologie die toetsaanslagen als gebaren kan aanvoelen, zodat je sneller kan typen dan op een gewoon on-screen klavier. Deze cover wordt via een magnetische connector op het scherm aangesloten. Heb je liever een klassiek klavier, dan is er een cover met echte toetsen, maar die is dan wel 5 mm dik.

Van het toestel komen er twee versies uit, niet genoemd naar het type hardware, wel naar het type OS dat erop draait: een versie voor Windows 8 RT met een NVIDIA processor, noem het de "light" versie, en de versie voor Windows 8 Pro, iets zwaarder en met een INTEL processor, die ook een Pen heeft als inputmethode.

Wanneer je het kleinood verwachten mag? Wanner Windows 8 voor het grote publiek uitkomt. Nog enkele maandjes geduld. Of wij er eentje aanschaffen? Voor het eerst hebben we een tablet gevonden die ons echt interesseren kan. "een tablet even goed als een pc, en een pc even goed als een tablet", zo noemt Microsoft het. En wie weet heeft Microsoft hier wel de missing link gevonden...
http://www.microsoft.com/surface/en/us/about.aspx
http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2012/jun12/06-18announce.aspx


SURFACE TABLET: DE REACTIES
Belangrijk: wat denken de pc-fabrikanten ervan?


Uiteraard heeft de aankondiging van Microsoft CEO Steve Ballmer van de nieuwe Surface tablets heel wat commentaar losgemaakt. Sommige van die commentaren zijn van de eeuwige Microsoft-bashers, die het bedrijf al lang dood en begraven verklaard hebben - en die commentaren kan je gerust vergeten, want het bedrijf heeft met deze Surface bewezen dat het echt wel creatieve ideeŽn hebben kan. Andere commentaren hebben wel een grond van waarheid. Iets aankondigen dat je pas over enkele maanden verwachten kan, zonder aanduiding van prijs, is iets dat niet zo vaak meer gebeurt. Waarom heeft Microsoft het dan toch gedaan? Wellicht om de mensen voor te bereiden. Tot nu toe dacht iedereen bij Windows 8 aan een nieuwe laptop of pc met daarop het nieuwe OS. Nu moeten we even een knop omdraaien en denken "En waarom geen tablet?", vooral als je weet dat het toestel zo gemakkelijk om te vormen is tot een werk-laptop.

Een andere vraag die deze aankondiging oproept is: schiet Microsoft niet in eigen voet, door opnieuw met hardware te beginnen? Het maait immers het gras weg voor de "andere" fabrikanten van pc's en laptops. Ina Fried van All ThingsD legde de vraag voor aan Steve Ballmer, maar die wou daar niet veel over kwijt. Hij beklemtoonde alleen dat de Surface een belangrijk onderdeel is van het hele Windows 8 verhaal - maar niet het enige. En dat er genoeg pc's verkocht zullen worden door de andere bedrijven.

Wil je je wat meer verdiepen in de commentaren, dan kan je terecht bij TechMeme, dat ze netjes verzamelde.
http://allthingsd.com/20120618/microsoft-ceo-steve-ballmer-on-where-microsofts-new-surface-tablet-fits-in-pc-ecosystem/
http://www.techmeme.com/120618/p76#a120618p76


BYOD TOONT DE GEVAREN VAN CLOUD OPSLAG AAN
Evernote en Dropbox als gevaarlijke exitpoorten


We hebben het al eerder gehad over de trend van "BYOD" - Bring Your OWn Device: werknemers die hun eigen toestel (laptop of smartphone) meebrengen naar het werk, en daar gebruiken. Voor de IT systeembeheerders enerzijds een zegen, omdat de werknemers hun eigen toestel zelf kennen, en ook instaan voor het onderhoud. Anderzijds een vloek, omdat de sysops de controle over de bedrijfsnetwerken verliezen: virussen kunnen binnengebracht worden, bedrijfsinformatie buiten gebracht. En waar houdt de werknemer op om te spreken in zijn functie als werknemer, wanneer stuurt hij een mail uit persoonlijke naam en niet van zijn bedrijf?

Nochtans zijn grote bedrijven zoals IBM niet tegen deze trend. Maar zij hebben wel regels opgelegd of wat mag en niet mag. Die regels zullen wellicht aangepast moeten worden, nu al die eigen toestellen ook werken met cloud opslag.

Het is immers zo dat vele gebruiker seen account hebben bij systsemen zoals Dropbox en Evernote. Informatie die zij opslaan in bepaalde mappen op hun computer wordt automatisch geüpload naar hun account bij die diensten. De systeembeheerders kunnen wel proberen de gebruiker veilig te laten omgaan met de gegevens op hun computer/smartphone, maar eens de data bij Evernote en Dopbox staan, hebben zij het overzicht over die beveiliging verloren. Komt daarbij dat vele gebruikers een zwak wachtwoord gebruiken voor hun Evernote of Dropbox account. Een feit dat aan de kaak gesteld werd door een hacker die zich zonder probleem toegang kon banen tot de documenten die presidentskandidaat Mitt ROmney opgeslagen had op zijn Dropbox account - gewoon omdat die een erg zwak wachtwoord gebruikt had.

IBM heeft ondertussen zijn beleid aangepast, en Dropbox en Evernote verbannen op de werkvloer. Ongetwijfeld zullen bedrijven in de toekomst nog met meer problemen geconfronteerd worden die BYOD met zich meebrengt, en zal er langzaam, met vallen en oplossen, tot een veilig beleid moeten komen.

Een interessant achtergrondartikel over BYOD bij Wired.

Nagekomen bericht: na het schrijven van dit artikel viel op onze redactie een persbericht binnen over een ondertozke van Fortinet, bedrijf dat gespecialiseerd is in netwerkbeveiliging. En daarin wordt gesteld dat BYOD een probleem stelt voor de beveiliging van de IT-systemen van bedrijven.
http://www.networkworld.com/research/2012/061812-byod-exposes-the-perils-of-260264.html?source=NWWNLE_nlt_storage_2012-06-19
http://www.fortinet.com/press_releases/120619.html


FACEBOOK EN DE OLYMPISCHE SPELEN
Knap initiatief van Facebook


Wellicht heb jij geen tickets voor de Olympische Spelen in Londen die binnenkort van start gaan. Geen nood: Facebook heeft ervoor gezorgd dat je, via een speciale pagina, de atleten kan opvolgen die er zullen strijden om de hoogste, de snelste, de sterkste (en uiteraard ook de meest sportieve) te zijn.

Het mooie aan dit initiatief is dat, wanneer je naar de speciale Olympics (1) pagina gaat, de pagina dankzij de automatische aanpassing, de atleten uit jouw eigen land vertoont.

In het bovendeel van de pagina staan de atleten vermeld en hun pagina. daaronder de teams per land. Zo kan je bijvoorbeeld naar de pagina van het Nederlands (2) Olympisch team gaan of het Belgisch (3). En daaronder dan de verschillende disciplines, alles netjes in het Nederlands voorgesteld.

Via hun individuele pagina's kunnen de atleten communiceren met hun fans, en kan je ze opvolgen, aanmoedigen of commentaar geven op hun prestaties.

Een knap initiatief, waaraan heel wat werk vooraf gegaan is. 18 maanden geleden al werd begonnen met de voorbereidingen, zo lees je in een achtergrondartikel bij TechCrunch. (4). En het mooie eraan is... dat er helemaal geen enkele advertentie staat op de hele Olympische afdeling. Facebook haalt hiermee heel wat punten bij ons!
https://www.facebook.com/pages/olympics
http://www.facebook.com/pages/Dutch-Olympic-Team/289430476407
http://www.facebook.com/BelgianOlympicTeam
http://techcrunch.com/2012/06/18/facebooks-social-olympic-ambition-a-dedicated-athlete-portal-but-no-ads/


GOOGLE EN FLIPBOARD WERKEN SAMEN
Horowitz belooft dat het advertentievrij zal blijven


Google+ is een sociaal netwerk. Maar je bezoekt het eigenlijk niet - het dient als cement tussen alle andere dingen die je doet op de verschillende Google-diensten. Dat begint stilaan duidelijk te worden. Google+ zal als dusdanig nooit een Facebook worden, maar je kan het wel voor verschillende dingen gebruiken - o.a. om discussies op te starten.

De mensen bij Google zelf zouden wel meer willen hoor, en ze doen hun best om Google+ wat aantrekkelijker te maken. Zo heeft Bradley Horowitz, Vice President Product Management bij Google, op de LeWeb conferentie in Londen aangekondigd dat het voortaan zal samenwerken met Flipboard. De stroom berichten vanuit Google+ (als je het een stroom noemen kan..) zal voortaan ook in de app verschijnen. Daardoor zie je wat er door je vrienden gepost wordt aan teksten foto's, enz., zonder dat je Google+ zelf moet bezoeken (1)

Een ding moet je alvast toegeven: Google ziet er, in tegenstelling tot Facebook, heel wat strakker uit, zonder die rommelige lay-out met de oubollige advertenties. Google heeft trouwens beloofd dat het ook zo zal blijven: "Google+ zal nooit advertenties bevatten", zo heeft Horowitz nog beloofd op dezelfde conferentie. Wat Robert Scoble in een Google+ posting het commentaar ontlokt dat "Nooit een lange termijn is, maar dat het duidelijk is dat Google de koploper wil zijn in de industrie op vlak van gebruikservaring". De gebruikers zullen alvast blij zijn met deze belofte. Maar de investeerders ook? (2)


http://thenextweb.com/google/2012/06/19/google-partners-with-flipboard-adding-google-streams-to-the-app/
http://www.webpronews.com/google-google-will-never-have-ads-2012-06


DE BELG RUDI VANSNICK IN RAAD VAN TOEZICHT ISOC
Non-profit bewaakt het internet, en Vansnick waakt mee


Vaak wordt gezegd dat het internet het Wilde Westen is, waar allerlei cowboys heersen en het land onveilig maken. Het recht van de sterkste zou er heersen, en de zwakkeren zouden verdrukt worden. En soms is dat ook zo - denk maar aan het feit dat het internet nog altijd geregeerd wordt door instellingen die voornamelijk Amerikaans gestoeld zijn, het feit dat het gebruik van niet-latijns schrift lange tijd niet mogelijk was in domeinnamen, enz.

Maar gelukkig zijn er instellingen die ervoor waken dat het internet een plaats is voor iedereen, en dat er standaards nageleefd worden, zoals Internet Society of ISOC. Dat is een internationale non-profit organisatie die in 1992 opgericht door o.a. Vint Cerf, de man die beschouwd wordt als een van de "founding fathers" van het internet. Het wil een wettelijke ruggengraat leveren, een structuur aan andere organisaties die mee het internet bepalen, zoals IETF (Internet Engineering Task Force. Over ISOC lees je meer bij Wikipedia (1).

De reden waarom wij het over deze organisatie hebben, die over het algemeen niet veel in de kijker staat, is dat verleden week een Belg benoemd werd in de Raad van Toezicht van deze organisatie. Het gaat om Rudi Vansnick, die al lid is van Internet Society sinds 1994, en voorzitter is van de Belgische "chapter" sinds 2000.

Wie even wat naleest over de carrière van Vansnick, zal bemerken dat de man het hart op de juiste plaats draagt, en sociaal erg gedreven is. Zo ijvert hij voor het wegwerken van de "digital divide", de digitale kloof, via verschillende projecten in regionale en Europese organisaties. De rechten en bescherming van het kind in de Web 2.0 wereld gaan hem nauw aan het hart. En hij wil cultuur en technologie, die normalerwijze ver van elkaar staan, met elkaar verzoenen.

Interessant detail: Rudi Vansnick staat, samen met zijn vennoot Frans Herbosch, aan het roer van hostingbedrijf rack66.com - het bedrijf waar uw nederige dienaar Netties.be gehost wordt. Zo weet u dat u (en wij!) in goede handen zijn!
http://internetsociety.org/rudi-vansnick
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Society
http://www.internetsociety.org/news/2012-internet-society-board-trustees-election-results


TOMTOM, A BRAND SO NICE, THEY NAME IT TWICE

Apple gaat voortaan TomTomkaarten en TomTomdata gebruiken in iPad en Iphone. Eigenlijk was het verwacht dat het tot een breuk zou komen tussen Apple en Google (Apple gebruikte tot nu toe Google Maps). Google is met Android immers een rechtstreekse concurrent van IOSx. Om die reden kon Apple ook niet gaan shoppen bij het Amerikaanse NavTeq - dit is immers overgenomen door Nokia. Dus het werd TomTom en dit is zeker geen tweede of derde keus. TomTom staat wat aanbod betreft minstens op gelijke hoogte met NavTeq, en heeft meer te bieden dan Google Maps, die minder ervaring hebben.

Een reden dus om ons licht te gaan opsteken bij Lars Guns, Country Manager Benelux Consumer en Steven Vancoetsem, Program Manager Quality. Maar de enige reactie die we konden losweken was: 'Ja, er is een overeenkomst, wij leveren data en Apple doet de rest (software). We mogen van Apple, er niets meer over zeggen.' Zo kennen we Apple, heel gesloten, dit in schril contrast met TomTom zelf, waar openheid troef is.
Jullie zitten hier in Gent, wat gebeurt er hier?
"TomTom heeft hier het vroegere TeleAtlas gekocht. Er werken ongeveer 300 mensen aan het up to date houden en uitbreiding van de digitale kaarten en aanverwante data."

Wat zijn aanverwante data?
"In feite is een TomTomkaart opgebouwd uit verschillende lagen. De eerste layer bevat het naakte stratenplan, daarboven komen straatnamen of straatnummers (bvb E40) en dan zijn er huisnummers enz. Andere layers bevatten dan weer verkeerssignalisatie, flitspalen, parkings, benzinestations enzovoort. Je mag ook niet vergeten dat elk land zijn 'eigenaardigheden' heeft. In ItaliŽ bvb hebben we rode en zwarte huisnummers, in Marokko nemen mensen, als ze verhuizen hun huisnummer mee. In de Verenigde Staten heb je klaverbladen met verschillende verdiepingen en in sommige Indische steden is het onderscheid tussen rechts en links rijden soms ver te zoeken. Je hebt dus niet alleen de kaarten zelf, maar daarboven de aanvullende zaken. Ook 3D beelden, luchtfoto's horen daarbij."

Hoe worden de kaarten gemaakt?
"De kaarten worden gemaakt of verbeterd met een kaartenwagen of Mapping Van, deze doorkruisen de hele wereld. We kunnen ook zien waar auto's met een TomTomGPS rijden (tenminste als de gebruiker van de GPS dat toestaat). Stel dat we ontdekken dat er plots wagens gaan rijden op een plaats waar geen weg is, dan sturen we er aan Mapping Van naartoe. Waarschijnlijk is daar een nieuwe weg, of een nieuwe wijk die in kaart moet gebracht worden. Rijden auto's plots minder dan 60 km/uur op een 90 km/uur weg, dan gaan we kijken of daar een verkeersbeperking is geplaatst. Ook kunnen we door de verkeersdensiteit te bestuderen en te koppelen aan tijd zien of er ergens structurele files zijn. De GPS kan deze gegevens gebruiken om de snelste weg te berekenen. Daarnaast is er nog de community die meldt of er ergens flitsers staan, ongevallen gebeurd zijn, wegenwerken, omleidingen enzovoort. Deze gegevens zijn ook onmisbaar."

In feite zijn kaarten niets meer dan een heleboel informatie?
"Dat klopt. De informatie komt van de Mapping Vans, de community, analyse en dit wordt hier in Gent samengebracht tot één geheel. Trouwens niet alles van de informatie die we hebben wordt gebruikt in GPS toestellen. Het moet relevant zijn."

Kaarten maken is dus niet zo simpel als het schijnt. In een tweede deel (Op verlof met TomTom) gaan we verder in op het maken van TomTom-maps. [Paul Liekens]
http://www.tomtom.com/Maps


TOMTOM DEEL 2: OP VERLOF MET TOMTOM

In deel 1, 'TomTom, a brand so nice, they name it twice'kon je lezen wat een TomTom-map inhoudt. Maar hoe komt zoiets tot stand.

We reden mee met een Mapping Van. Normaal bestaat een team uit twee personen, de driver en de navigator. Het team waarvan we even de navigator mocht vervangen bestond uit twee sympathieke Roemeense broers.

Uit RoemeniŽ?
"Ja, we rijden door heel Europa, of we nu uit RoemeniŽ komen of Schotland, het heeft geen belang. In de zomermaanden rijden we vooral in ScandinaviŽ, in de winter zijn de dagen daar te kort. Zuiderse landen worden in de winter gedaan. Moeten we een klein gebied doen, bvb een grote stad, dan blijven we daar gedurende enkele dagen, maar is er veel snelweg en bestrijken we een groot gebied dan nemen we onze bagage mee en slapen we elke nacht in een ander hotel.
Regent het in een bepaalt gebied dan zoeken we gebieden op waar het goed weer is."

En welke registratietoestellen hebben jullie?
"Allereerst is er natuurlijk de 'Ladybug 360° camera' deze maakt om de zoveel meter foto's. Het aantal meters is voor een snelweg veel meer dan in een stad. Er is ook een laser scanner die afstanden meet tot verkeersborden, kruispunten enzoverder. De wagen zelf heeft ook een odometer. Deze meet aan de hand van het aantal omwentelingen van een wiel de afgelegde weg tussen verschillende punten. Een gyroscoop meet de hellingshoek in drie dimensies, deze geeft aan of een weg daalt of stijgt, maar ook of de auto naar links of rechts draait. Verder zijn er natuurlijk ook GPS stations aan boord.
Normaal geeft de GPS aan waar exact de auto zich bevindt, en of hij bergop of bergaf rijdt. Maar met de mapping devices, zoals de afstandmeter, hellingshoek en bochtmeter is het mogelijk om ook een weg te reconstrueren in bvb een tunnel, of in een gebied zonder voldoende satellietdekking. We hebben ook nog een TTdevice bij waarmee TomTom kan zien waar we ons bevinden, en eventueel kan bijsturen. "

Hoe is het rijden met een mapping van?
"Niet zoals met een gewone wagen. We hebben een kaart met in het groen de wegen die we in kaart moeten brengen, dit kleurt blauw als de weg is afgelegd. Elke rotonde moeten we eerst volledig rondrijden voor een volledig overzicht. Verder moeten we files vermijden, voldoende afstand laten tegenover de voorligger, zeker als het een vrachtwagen is, enzoverder. Het werk van de navigator is zeer belangrijk."

Welke landen bestrijken jullie?
"Heel Europa: Nu zijn we in Gent, we komen van Dusseldorf, maar het kan ook Napels of Stockholm zijn. Er zijn momenteel 9 Mapping Vans in Europa, maar er komt er binnenkort ééntje bij."

Vind je dit een interessante job, heb je zin om op een paradijselijk eiland rond te toeren en krijg je daarenboven graag 10.000Ä op je bankrekening? Neem dan eens een kijkje op onderstaand adres. [Paul Liekens]
http://map-paradise.tomtom.com/nl_be/#/section_start/
http://www.tomtom.com/?Lid=12
http://www.tomtom.behardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SAMSUNG GALAXY NOTE GT-N7000: BESPREKING DEEL 1
Hardware: van maten en gewichten


De Galaxy note is een apart geval - een tussenmaat, groter dan een smartphone en dus onhandig om mee te bellen. Kleiner dan een tablet, en dus gemakkelijker om in je zak te steken. Doordat het toestel een pen bevat, waarmee je niet alleen kan teken, maar ook teksten kan invoeren, is het veel handiger als PDA (personal digital assistant) dan een gewone smartphone.

Eerst even wat cijfertjes. Het toestel is groot, dat is het minste wat je ervan kan zeggen: 14,7 cm lang, 8,3 cm breed. Toch is het verrassend licht: 178 gram. Aan boord het Android 2.3 (Gingerbread) besturingssysteem, dat draait op een 1400 MHz Dual Core processor. 1024 MB Ram, met een intern geheugen van 16 GB, uitbreidbaar via de geheugenkaart.Achteraan een lens van een 8 MP camera met flitser, en ook vooraan is er een camera, wat gemakkelijk is voor videochats. Sensoren zijn er voor licht en proximity. Wat ik persoonlijk een grote plus vindt: de achterkant van het toestel is enorm gemakkelijk te openen; waar je bij andere toestellen je duimen pijn doet wanneer je tracht de achterflap te openen, heeft dit toestel een echt "deksel" dat door zijn soepelheid gemakkelijk geopend kan worden en terug bevestigd met enkele klikken.

Hardware knoppen zijn er weinig. Vooraan de "home" button die het toestel ook uit sluimertoestand haalt - onze favoriete plek voor deze button, omdat je hem gewoon kan indrukken met één hand wanneer het toestel op tafel ligt. Naast die hardware button zijn er links en rechts softwarebuttons die oplichten tijdens de programma's, maar die je soms wel vergeet. Onderaan het toestel is er een uitsparing voor de S-Pen, het grote, geheime wapen van dit toestel. Want het heet niet voor niets "Note": als toestel om notities te maken is het naar onze mening uitstekend geslaagd.


http://www.smartphoneshop.be/product/153826/category-161308-smartphones/samsung-galaxy-note-n7000.html#product_specificationsSAMSUNG GALAXY NOTE GT-N7000: BESPREKING DEEL 2
Het is de pen die het doetHet bijzondere aan dit toestel is dat je het ook kan bedienen met een pen, die, erg handig, in een uitsparing zit achteraan het toestel. Het moet wel gezegd dat het niet altijd gemakkelijk is om de pen uit het toestel te halen, maar misschien is dat maar goed ook - anders zou de pen te los zitten, en misschien wel gemakkelijk op de grond vallen.

Uiteraard kan je teksten invoeren via het klavier, dat een Azerty virtueel klavier is, met, erg handig, aangepaste toetsen naargelang de omgeving waarin je verkeert. Moet je bijvoorbeeld een veld invullen waarin een mailadres hoort, dan krijg je een klavier met de @ op het eerste blad, terwijl dit bij een andere context zal ontbreken. Het klavier werkt bovendien met de swype technologie, een alternatief voor de T9 en het gewone typen. Welke methode van input je ook verkiest: door op het invulveld te tikken en de pen ingedrukt te houden, kan je de Input Method kiezen.

Dankzij de pen, die tussen haakjes ook ingesteld kan worden voor linkshandigen, heb je extra gebaren om je Galaxy Note te bedienen, naast het gewoon tikken op een item of een deel van het scherm om een item te selecteren, een menu te openen of een applicatie te sstarten, het "tap and hold" (tikken en de pen meer dan 2 seconden op een item houden), het "double-tap", twee keer kort tikken, en het "flick": klik op een deel van het scherm en sleep de pen traag naar boven, onder, links, rechts. Uiteraard kan je tekenen met de pen en schrijven; maar door de button op de pen zijn meer acties mogelijk. Wanneer die knop ingedrukt is kan je door de pen naar links te bewegen naar het vorige scherm gaan; de pen naar boven bewegen opent een lijst met de mogelijke opties op dit scherm. Maar het knapste vonden wij nog het feit dat er, wanneer je op een scherm tikt en met de knop ingedrukt de pen een tijdje op het scherm houdt, een schermafdruk maakt die je dan kan bewerken door erop te tekenen. De schermafdrukken worden bewaard in My Files \ ScreenCapture , de bewerkte schermafdrukken in een subfolder \capture_edited. En tot slot: twee keer kort tikken op het scherm met indrukte button lanceert de Quick Memo functie.

Quick Memo is een van onze favoriete functies op dit toestel. Het handige daarbij is dat je zowel iets snel kan neerschrijven en als afbeelding bewaren, als meteen met tekstherkenning kan werken: druk op het tekstvlak van note light, of kies op het klavier de optie "handwriting mode"; dat opent een tweede invoerveld onderaan op, waarop je kan schrijven. Tijdens het schrijven worden jouw handgeschreven letters omgezet in computerletters, die je kan accepteren of kan verwerpen, een beetje zoals bij T9. De software herkent Nederlands, gelukkig! Je moet er wel voor zorgen dat je bij het schrijven niet twee keer over dezelfde lijn gaat - wat wel een aanpassing vergt.

De nota's die je maakt kan je tot een "pile" of stapel maken; in zo'n nota kan je ook een geluidsfragment of foto stoppen, je kan extra pagina's toevoegen, enz. Naast de S Memom is er ook de S Planner, je agenda, en ook daar is het super handig om met de pen te werken.
http://www.samsung.com/uk/consumer/mobile-devices/galaxy-note/galaxy-note/GT-N7000ZBAXEU


SAMSUNG GALAXY NOTE GT-7000: BESPREKING DEEL 3
Nog enkele handige - en ook onhandige functies


Deze telefoon bevat verschillende functies die wel handig zijn, maar ook andere die beperkt zijn en je bij andere toestellen /besturingssystemen in veel betere vorm vindt. Of deze functies eigen zijn aan Android of de eigen user interface die Samsung aan dit toestel gegeven heeft, is ons niet altijd duidelijk.

- Om te beginnen de "Find my mobile" functie. Wanneer iemand een nieuwe SIM of USIM kaart in jouw toestel stopt, dan zal deze functie automatisch jouw contactnummer zenden naar een aantel mensen die jij aangegeven hebt. Dat kan helpen wanneer het toestel verloren of gestolen werd, en de oneerlijke vinder of dief zich het toestel toe-eigent, zodat jij het toestel kan localiseren en terug in handen kan krijgen.
- Bestanden installeren die je niet van de Android markt haalt kan ook. Met het toestel in rust, open de Application lijst en kies Internet. Zoek het bestand of de app die je wil installeren, en download hem. Om nadien de applicatie te installeren moet je naar Settings gaan, Applicaitons, Unknown Sources, en bevestigen met OK.
- Het notificatiepaneel geeft je rechtstreeks toegang tot enkele instellingen die je veel gebeurt (je kan zelf instellingen toevoegen/verwijderen): wireless, bluetooth, gps, silent, autorotatie.
- Gebruik je het toestel om als voetganger route-instructies te krijgen, dan kan je de GPS versterken. Ga naar Settings /Location and Security / Use sensor aiding: die stel je in zodat de sensoren gebruikt worden om je positie beter weer te geven wanneer de GPS niet goed werkt.

- Twitter: dit toestel heeft, zoals tegenwoordig steeds vaker gebeurt, een social hub waarbij alle sociale netwerken verzameld worden. De Twitter client is echter naar onze bescheiden mening ondermaats te noemen. Zo is de tekst in een tweet enkel aanklikbaar wanneer er een url vermeld wordt; de @naam van een andere gebruiker, noch een #onderwerp zijn aanklikbaar. Bij een tweet heb je enkel de opties om te antwoorden, retweeten, een favoriet in je lijst met tweets op te nemen, of een DM te versturen. De optie om de tweet per mail of sms te verzenden naar iemand anders, of om de conversatie op te roepen waarvan deze tweet deel uitmaakt, is niet aanwezig. Dit is trouwens een van de functies die ik het meest gebruik in de Gravity software voor de Nokia.
- Alle onderdelen bevatten een uitstekende hulpfunctie, die je stap voor stap begeleidt bij het gebruik van de software of de functie; o.a. het bewerken van foto's wordt zo een gemakkelijke klus.
- Wat ons minder kon behagen, is de mailfunctie. Zoals bij vele andere Android toestellen heb je erg weinig mogelijkheden om het controleren van mail fijn af te stellen (zie onze vorige besprekingen van toestellen). Bij dit toestel kan je enkel bepalen om de hoeveel minuten de mail opgehaald wordt, zodat je het controleren, zodra je thuis bent en daar toch je laptop gebruikt, elke dag manueel moet afzetten. Je kan evenmin bepalen wàt er gedownload moet worden: alle boodschappen, of enkel de headers, of x kb van elke mail - zelfs die optie is niet aanwezig.

- Surfen: de browser is snel en helder. Wat ik mis is een balk die de voortgang tijdens het downloaden van een pagina vermeldt.

Tot slot nog dit: dit toestel heeft Android 2.3.5 aan boord, en wacht op een update nar Android Ice Cream Sandwich.
Deze bespreking is uiteraard een persoonlijke mening. Andere meningen vind je o.a. bij AndroidAdvices en PC World.
http://androidadvices.com/samsung-galaxy-note-n7000-review/
http://www.pcworld.in/product/review/samsung-galaxy-note-gt-n7000-59492011hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sony Mobile unveils Xperia miro and Xperia tipo – stylish, fun and easy to use smartphones
- Xperia miro provides deep Facebook integration and Sony's xLOUD audio technology in a slim and stylish design
- Both smartphones launch on latest Android™ platform - Ice Cream Sandwich
http://pressreleases.sonymobile.com/2012/0611/english

*** BASE lanceert BASE ID : een abonnement 100% op maat gemaakt
De klant personaliseert zijn eigen tariefplan
http://www.BASE.be
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet

JORDAN REYNE - THE ARSONIST
[Gothic Folklore] Relax en Gothic, zijn het muziekgenres die met elkaar verzoend kunnen worden? Het antwoord op die vraag wordt gegeven door Jordan Reyne. Knappe arrangementen, een country-achtige nasale stem. Een mooi geheel. Van deze artiest kan je op zijn site alle songs van zijn album beluisteren in streaming, en 1 daarvan, The Proximity of Death, ook downloaden.
http://www.jordanreyne.com/music.html


INDIAN IN THE MACHINE - THE SOUNDS OF SOUL AWAKENING

[world - native american] Muziek van de originele inwoners van de VS. Soms trage traditionele songs, soms drums en beats. Interessant om naar te luisteren, het voert je mee naar verre vlakten, een andere dimensie. Van de band kan je 66 songs in streaming beluisteren, sommige daarvan ook gratis downloaden.
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=259026&content=music


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE CULTUURSCHOK VAN BRONISLAW MALINOWSKI

9 december 1914. Een man komt aan in Papoea-Nieuw-Guinea. Hij is antropoloog en komt het gebied beschrijven. Hij had een hel verwacht, maar trof er een paradijs aan. Zijn ervaringen noteert hij in een dagboek. Een student, Walter, volgt zijn voetstappen; hij geeft later een voordracht over zijn ervaringen.
Een hoogst interessant hoorspel, omdat het laat nadenken over antropologie - moet men waarnemer zijn, of deelnemen aan een maatschappij? Hoe beoordeelt men wat men observeert?
Auteur is Gerrit-Jan Zwier, regisseur Sylvia Liefrink
http://hoorspel.wordpress.com/2012/06/16/de-cultuurschok-van-bronislaw-malinowski/
Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een idee is niet verantwoordelijk voor de mensen die erin geloven.
-anoniem-
oor logo
De nieuwe oogst
MAPFAB: KAARTEN EDITOR

Dit is een handige online tool om landkaarten te bewerken. Je krijgt instrumenten zoals ballonnetjes om punten te markeren, je kan lijnen trekken, "magnetic lines", lijnen die automatisch op wegen kleven, veelhoeken, cirkels, en een tool om tekst toe te voegen. Het geheel kan je bewaren uiteraard.
[Taal: ENG]
http://www.mapfab.com/editor/new


NOTITIES DELEN: SHAREDCOPY
Deze week enkele handige sites die je kan gebruiken bij onderzoek naar een bepaald item, maar die ook in het onderwijs van pas kunnen komen, om met de leerlingen te werken rond een bepaald project. Deze reeks is gebaseerd op een artikel bij Educatorstechnology.
Om te beginnen Sharedcopy. Een prachtige tool waarmee je een webpagina kan bewaren, en er ook notities op schrijven, zoals commentaren in tekstvakken, of belangrijke stukken markeren. Die geannoteerde content kan je dan delen met andere gebruikers.
[Taal: ENG]
http://sharedcopy.com/
http://www.educatorstechnology.com/2012/06/13-free-web-annotation-tools-teachers.html


NOTITIES DELEN: AWESOME SCREENSHOT

Dit is geen webdienst, maar een extensie voor Chrome en Safari. Daarmee kan je een screenshot maken van een webpagina, en daar dan lijnen op tekenen, notities toevoegen, tekst en commentaren geven, en dit geheel dan delen met anderen.
[Taal: ENG]
http://awesomescreenshot.com/


NOTITIES DELEN: BOUNCE

Een webdienst die heel gemakkelijk werkt: je moet gewoon de url intikken van een webpagina. Bounce zal dan een afbeelding maken van die site, waarop jij dan tekst en commentaren kan toevoegen. Deze becommentarieerde site kan je dan delen met vrienden via een unieke url.
[Taal: ENG]
http://www.bounceapp.com/


NOTITIES DELEN: MARKUP.IO
Dit is dan weer een bookmarklet, met andere woorden je sleept deze button naar je knoppenbalk in je browser. Wanneer je voortaan op een website komt waarop je iets wil noteren of commentaar geven, klik je op deze bookmarklet en kan je aan de slag. Ook hier weer wordt de geannoteerde pagina bewaard en kan je die delen met je vrienden via een unieke URL.
[Taal: ENG]
http://markup.io/


NOTITIES DELEN: SCREEN DRAW
Dit is dan weer een extensie voor Firefox. Ook hiermee kan je webpagina's annoteren: elementen omcirkelen, notities intikken, tekenen op een webpagina. Het resultaat kan je opslaan als PNG of JPG.
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/screen-draw/


NOTITIES DELEN: WEBPAGE SCREENSHOT

Dit is dan weer een extensie voor Firefox. Voor de rest is de werking ongeveer gelijk: je neemt een screenshot van een webpagina, en kan meteen tekeningen toevoegen.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/ckibcdccnfeookdmbahgiakhnjcddpki


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BNERSLIVE.NL

Deze site verzamelt de tweets van bekende Nederlanders (BN). Zo kom je te weten wat de Nederlandse jetset uit de politiek en amusementswereld te zeggen heeft.
[Taal: NL]
http://bnerslive.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE VRAGENDE PARTIJ
Een knap bedacht project van de VRT nieuwsdienst. Iedereen die zich registreert, kan een voorstel lanceren in een gemeente. Zo opent u een discussie over wat u aanbelangt, wat u gerealiseerd wilt zien in die gemeente. Wie wil, kan op dat voorstel reageren. Uw buren, familie en vrienden, lokale politici, noem maar op. Zo weet u meteen ook wat zij erover denken.
Wie een voorstel aan de toekomstige beleidsmakers doet, verwacht natuurlijk ook een reactie. Vanaf midden augustus leggen we elke week in elke gemeente twee voorstellen voor aan alle lijsttrekkers uit die gemeente, en dat vijf weken lang. Niet zomaar een voorstel, maar de twee meest gesteunde voorstellen van die week. Zo weet u van alle partijen die aan de verkiezingen deelnemen, wat hun officiŽle standpunt is over die voorstellen en krijgt de discussie misschien een heel andere wending.
[Taal: NL]
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2012/dvp
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Wat zijn de economische social media modellen? [Infographic]
http://www.belgiancowboys.be/Infograph/2153


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Google gaat uitstervende talen inventariseren
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3274770/2012/06/21/Google-gaat-uitstervende-talen-inventariseren.dhtml
- Microsoft-tablet Surface crasht tijdens presentatie
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3274350/2012/06/20/Microsoft-tablet-Surface-crasht-tijdens-presentatie.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- iPhone 5 previewDigitaal
In de herfst van 2012 komt de nieuwe iPhone uit. Inmiddels is er via het geruchtencircuit al veel bekend over de nieuwe smartphone van Apple. Hier een overzicht van alle verbeteringen en aanpassingen. Niets daarvan is bevestigd door Apple, dus niets is zeker
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20153-iphone-5-preview
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Tien tips voor een geslaagde barbecue
De bekende Franse chef Stéphane Reynaud heeft al enkele kookboeken op zijn naam staan, en is bijgevolg niet aan zijn proefstuk toe. In zijn persoonlijke ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6748digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Infobesitas: de Belgische werknemer verdrinkt in informatie
http://www.digimedia.be/News/nl/12122/infobesitas-de-belgische-werknemer-verdrinkt-in-informatie.html
- Facebook koopt het in gelaatsherkenning gespecialiseerd bedrijf Face.com
http://www.digimedia.be/News/nl/12115/facebook-koopt-het-in-gelaatsherkenning-gespecialiseerd-bedrijf-face-com.htmlcomputertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- USB-sticks: USB Firewall
http://computertaal.info/2012/06/22/usb-sticks-usb-firewall/
- Tutorial: USB stick: ReadyBoost
http://computertaal.info/2012/06/21/tutorial-usb-stick-readyboost/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: HTC komt dit jaar met drie Windows Phone 8-toestellen
http://tweakers.net/nieuws/82702/gerucht-htc-komt-dit-jaar-met-drie-windows-phone-8-toestellen.html
- Telenet presenteert dvb-t-aanbod 'Teletenne'
http://tweakers.net/nieuws/82698/telenet-presenteert-dvb-t-aanbod-teletenne.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- "BelgiŽ Europees kampioen voor supersnel internet"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/06/21/belgie-europees-kampioen-voor-supersnel-internet/article-4000120198327.htm
- Belgacom en Telenet schrappen opzegvergoedingen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/06/21/belgacom-en-telenet-schrappen-opzegvergoedingen/article-4000120324708.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Sparrow krijgt een update (iOS)
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/sparrow-krijgt-een-update-ios/
- Komt sms dan toch op de Pebble? (iOS)
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/komt-sms-dan-toch-op-de-pebble-ios/http://www.tweakers.net
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DE BESTE FOTOTOOLS: ANDREAMOSAIC

Windows all - 9,1 MB - freeware
Een knappe software, waarmee je van een foto een nieuwe kopie kan maken, bestaande uit mozaïektegeltjes. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen op jouw computer, waarvan jij zegt dat ze gebruikt mogen worden, om de kleuren weer te geven. Hoe meer miniatuurstukjes gebruikt moeten worden, hoe beter de nieuwe foto zal gelijken.
http://www.chip.de/downloads/AndreaMosaic_56229951.html
http://www.andreaplanet.com/andreamosaic/screenshots/
http://www.andreaplanet.com/andreamosaic/DE BESTE FOTOTOOLS: PIZAP
Flash tool - freeware
Dit is een tool gemaakt in Flash, wat wil zeggen dat je de tool meteen in je browser gebruiken kan, zonder download. Je kan foto's bewerken met de meest gebruikte effecten, een collage maken van meerdere foto's, een cover voor je tijdlij, webcam effecten toevoegen, enz. Het resultaat kan je als .jpg opslaan op je harde schijf.
http://www.pizap.com/


DE BESTE FOTOTOOLS: J-ALBUM
Windows all - 46,9 MB - freeware
Met jAlbum kan je van je foto's prachtige albums maken die je dan met een simpele druk op een toets op het web kan plaatsen. Je moet de volgorde aangeven waarin de foto's gezet moeten worden, en kies een van de beschikbare skins. De tool kwan werken met jpg, gif, png, avi, mpg en wmv.
http://jalbum.net/nl/
http://www.chip.de/downloads/JAlbum_13013781.html


DE BESTE FOTOTOOLS: C64 JEZELF

Webapp - freeware
Met deze gratis webapp kan je van een foto een pixel-kunstwerk maken met retro-charme - foto's die doen denken aan de pixelbeelden van de Commodore 64.
[Taal: ENG]
http://c64.superdefault.com/
http://www.chip.de/webapps/C64-Yourself_53683658.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DISPLAY RECORDER
iOS - 3,1 MB - 1,59 euro
Deze app werkt op iPhone en iPad, en maakt het mogelijk om vast te leggen wat erop het beeldscherm van je toestel gebeurt. Je kan het filmpje zelfs meteen op YouTube zetten.
[Taal: ENG]
http://bugunsoft.com/displayrecorder/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
En zo ploegen we verder, zei de vlieg tegen de os.
-anoniem-