netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
21/6/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 755 van 16/6/2012Gegroet lezer,

Nog enkele uren, en dan is onze wedstrijd afgelopen (http://www.netties.be/extra/netties_verwenwedstrijd.html) . Wij ontvingen heel wat deelnameformulieren, en danken onze trouwe lezers. Om 12u vannacht sluiten we symbolisch deze wedstrijd af, en morgenavond kan u via onze twitter account ( volg @nettiesbe of @hvangool) volgen hoe we een voor een de prijzen wegen, zodat u kan weten of u met uw schatting dichtbij zat, en een van de hoofdprijzen gewonnen hebt. Bent u niet op Twitter, dan kan u de uitslag op onze website lezen vanaf zaterdagavond. Succes!

En daarna zal onze redactie het druk krijgen met het verzenden van de troostprijzen. Het is dan ook mogelijk dat onze berichtgeving maandag en dinsdag op een iets lager pitje staat.

Over nu naar ernstiger zaken. Nieuws waarin de "usual suspects" uiteraard een hoofdrol spelen: Facebook, Google, en ja, ook Microsoft en Apple. Nieuws ook over virussen en malware. Daarmee gaat het de slechte kant uit, want het blijkt hoe langer hoe moeilijker te worden om zich daartegen te wapenen. Ook de antivirusbedrijven moeten hun strategie herdenken. Dit, en veel meer, in dit nummer - naast natuurlijk de tips voor computerproblemen, software en interessante sites. U zal heel wat te doen hebben. Maar ja, zo'n goed weer is het buiten ook niet dit weekend...Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine. 

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

FACEBOOK LANCEERT EIGEN APP CENTER
Open Graph maakt ontdekken van apps gemakkelijker


Het stond eraan te komen: een eigen plek waar je alle apps voor Facebook vinden kan. Niet alleen games, maar alles wat gebruik maakt van de Open Graph van Facebook, en dus dingen op je tijdlijn post.

Het principe is simpel, en kadert in de strategie van Facebook: de gebruiker moet niet langer naar een van de "echte" app stores gaan, de App Store van Apple voor het iOS besturingssysteem, of Google Play voor het Android OS, enz. en daar trachten uit de ontelbare apps de juiste te vinden. In de plaats daarvan zorgt Facebook via het sociale netwerk dat jij automatisch ontdekt welke apps je vrienden gebruiken, via de OpenGraph.

Daarbij is het niet de bedoeling dat Facebook zelf apps verkoopt - het functioneert enkel als doorgeefluik en verwijst je naar de app store waar je de app kan kopen of downloaden. Heeft het dan zin voor de makers van apps om, naast de App store voor iOS of Google Play, ook in de Facebook App Center te gaan staan? Jazeker. Vergeet niet dat er elke maand meer dan 230 miljoen mensen games spelen op Facebook. Meer dan 130 games op Facebook hebben meer dan 1 miljoen active gebruikers per maand. Facebook heeft in de maand mei 83 miljoen keer iemand doorgesluisd naar de App Store van Apple.

Het App Center is momenteel enkel nog maar te zien bij Amerikaanse gebruikers, maar zou in de volgende weken wereldwijd ontplooid worden. Meer bij Facebook zelf, The Next Web en All THings D.
http://allthingsd.com/20120607/welcome-home-developers-facebook-launches-app-center/
http://thenextweb.com/facebook/2012/06/08/facebook-launches-app-center-on-ios-android-and-the-web-for-socially-driven-app-discovery/
http://newsroom.fb.com/News/App-Center-A-New-Place-to-Find-Social-Apps-175.aspx


BING BRENGT NU ANTWOORDEN UIT BRITANNICA
Ook Bing gaat voor betekenis, geen woordenketen


We hebben het er al zo vaak over gehad: het verschil tussen het gewoon indexeren van websites en de woorden die zij bevatten, versus een semantische aanpak. Google bijvoorbeeld weet perfect alle websites te vinden waar "roos" in staat, maar maakt daarbij geen onderscheid tussen de kleur roos, de bloem roos, roos als doel bij het schieten, of roos als kwaal (afschilferende huidcellen).

De laatste tijd probeert Google de gewone resultaten uit te breiden met wat semantische resultaten. Zo zal je, bij een zoektocht naar een beroemd persoon, informatie vinden die door redacteurs bijeen gezocht werd. Een zoektocht naar "Sarah Bernhardt" bijvoorbeeld biedt in het vak rechts rechtstreekse info over haar leven (geboren/overleden/ echtgenoot/ kinderen, boeken, ...) zonder dat je die informatie zelf nog moet opzoeken in de gewone zoekresultaten. Knap, maar blijkbaar enkel mogelijk in het Engels. De Nederlandstalige versie van Google.be bijvoorbeeld biedt zo'n overzicht niet bij bijvoorbeeld een van de beroemdste Belgen - Koning Boudewijn.

Bing, de concurrerende zoekmachine van Microsoft, is eveneens op zoek naar die heilige graal van het semantische zoeken. In een poging om de relevante informatie gemakkelijker en aantrekkelijker voor te stellen, verwerkt Bing nu ook informatie die het uit de  Britannica Online Encyclopedia haalt. Die bestaat dan uit een snel overzicht van het onderwerp, een miniatuurafbeeldingen, en enkele belangrijke feiten zoals geboortedatum/overlijden, geolocatie van een plek, enz. (1)(2)

In een interessant artikel bij Ars Technica verneem je de achterliggende theorie bij BIng en Google, die beiden streven naar een "web of concepts" - een idee dat eigenlijk geopperd werd door een team van Yahoo research. (3)

Maar zoals reeds herhaaldelijk gezegd is er ook een nadeel aan deze concepten. Wanneer een zoekmachine gaat "denken" in plaats van te indexeren, dan moet zij denken in de taal waarin de documenten geschreven zijn. Google en Bing "verstaan" al wel Engels, maar het Nederlands zijn zij niet machtig.... en het zal wel wat duren tot deze mogelijkheden ook voor het Nederlands verschijnen - er zijn immers talen die veel belangrijker zijn. Tot zolang blijft, naar onze bescheiden mening, een zoekmachine die enkel indexeert op het voorkomen van woorden in een tekst, de meest accurate zoeker voor ons.
http://www.bing.com/community/site_blogs/b/search/archive/2012/06/07/bing-introduces-new-britannica-online-encyclopedia-answers.aspx
http://www.webpronews.com/bing-adding-info-from-encyclopedia-britannica-among-search-results-2012-06
http://arstechnica.com/information-technology/2012/06/inside-the-architecture-of-googles-knowledge-graph-and-microsofts-satori/


GOOGLE WIL NOG VERDER GAAN MET STREETVIEW EN LANDKAARTEN...
... en je zal de kaarten zelfs offline kunnen gebruiken.

Google Street View: je bent voor of je bent tegen. Sommigen vinden het gewoon erg interessant om vanuit je luie zetel hele straten te kunnen bekijken. Dat kan immers handig zijn bij een immo-zoektocht, zodat je een wijk kan bekijken waarin een bepaald pand ligt. Anderen vinden het een grove inbreuk op hun privacy: waar haalt Google het vandaan om hun huis op het internet te zetten, voor iedereen te kijk?

Google lijkt zich echter niet al te veel van die protesten aan te trekken. Integendeel: het heeft plannen om nog verder te gaan met zijn straatbeelden. Wij berichtten enkele weken geleden al dat Google de wereld wil overvliegen vanop lage hoogte, om zo een 3D zicht te kunnen bieden van de gebouwen. Tegen einde dit jaar wil het stedelijke gebieden in 3D kaarten weergeven. (1)

Maar straten zijn maar straten; waar er geen straten zijn kan Google niet komen met zijn speciale wagentjes. Daarom heeft het nu het plan opgevat om een speciale draagbare versie uit te brengen van zijn foto-apparatuur, die gedragen kan worden door skiërs, zodat ook de skigebieden in beeld gebracht kunnen worden. (2)

Berichten die menige internaut toch zorgen baren. Wat de meeste internauten daarentegen wel zal verheugen, is het feit dat je binnenkort ook de Google landkaarten en stratenplannen offline zal kunnen bekijken. Wat handig is, wanneer je bijvoorbeeld in d metro bent of op een plek zonder internettoegang, om toch de landkaarten te kunnen raadplegen. Het zou om meer dan 100 landen gaan, waarvan kaarten gedownload kunnen worden. (3)
http://googleblog.blogspot.co.uk/2012/06/never-ending-quest-for-perfect-map.html
http://news.cnet.com/8301-17938_105-57449205-1/diy-streetview-camera-lets-you-be-google/
http://searchenginewatch.com/article/2182911/Google-Plans-for-3D-Cities-Trekker-View-Offline-Maps-for-Android


APPLE ZONDER GOOGLE MAPS?
Een gewaagd avontuur...


Volgens verschillende waarnemers zou Apple overwegen om in de toekomst niet langer gebruik te maken van Google Maps; in de plaats daarvan zou het op haar mobiele toestellen eigen landkaarten gebruiken.

Een riskante gok, menen die waarnemers. Dat wijlen Steve Jobs erg gebrand was om Google een hak te zetten, is geweten. Jobs vond het Android OS dat Google ontwikkeld heeft een naäperij van zijn iOS, en hij had gezworen om het Google betaald te zetten. Een voornemen dat na zijn overlijden blijkbaar overgenomen wordt door zijn opvolgers, die nu Google Maps zouden vervangen door landkaarten van eigen brouwsel. Gewaagd, want Google Maps werkt - en de eigen landkaarten moeten zich nog bewijzen.

Business Insider wijst er trouwens op dat niet elk idee en elk product van Apple automatisch succes heeft. Siri is, zo zegt het artikel, niet bijster geslaagd, en mensen bij Apple zelf zijn er niet gelukkig mee. Veel gebruikers zouden het haten. iMessage is onbetrouwbaar, iCloud werkt maar is niet denderend, iTunes Match wordt door gebruikers een regelrechte ramp genoemd, en Ping, dat een sociaal netwerk rond iTunes had moeten worden, is een mislukking.

Als Apple's landkaarten goed zijn, dan heeft het de juiste beslissing genomen om Google Maps buiten te smijten. Maar zijn de landkaarten niét goed, dan neemt Apple een enorm risico. GPS en landkaarten zijn een belangrijk onderdeel op het mobieltje geworden. Blunder Apple daar, dan kan de gebruiker zich tegen het bedrijf uit Cupertino keren...
http://www.businessinsider.com/apple-maps-2012-6?nr_email_referer=1


FLAME VERHAAL WORDT NOG HALLUCINANTER
Malware drukt op zelfvernietigingknop

John LeCarré had het waarschijnlijk niet eens zo gek kunnen bedenken: malware die door geheime diensten uitgedacht wordt, om te gaan spioneren op computers bij "de vijand". Toch is het zo: de Flame malware die twee weken geleden ontdekt werd, maar naar verluidt al gemakkelijk 2 jaar rondwaart, is bedacht door de VS, volgens sommige bronnen samen met Israël, om Iran te bespioneren, omdat dat land bezig zou zijn aan de ontwikkeling van atoomwapens. De malware zou dan meteen in dezelfde categorie vallen als de "stuxnet" worm, die het atoomprogramma van Iran zo'n grote schade toegebracht had.

Wetenschappers hebben nu echter iets ontdekt, dat nog hallucinanter is. De malware zou namelijk een bevel tot zelfvernietiging  gegeven hebben, waardoor de malware alle sporen van zichzelf op de besmette machines zou verwijderen. Het zijn wetenschappers van beveiligingsbedrijf Symantec die deze code ontdekten, via computers die zij als lokmiddel gebruikten. Meer technische uitleg vind je bij Ars Technica, Symantec en BBC.

Toch een vreemde boel als je het ons vraagt. En dan is het nog te hopen dat de makers van de Flame malware hun worm onder controle kunnen houden, en die zich niet tegen hen keert...
http://www.symantec.com/connect/blogs/flamer-urgent-suicide
http://www.bbc.com/news/technology-18365844
http://arstechnica.com/security/2012/06/flame-espionage-malware-issues-self-destruct-command/


IPV6: NETTIES DOET MEE
Maar ook The Pirate Bay...


Verleden week was het zover: dan begon officieel de overgeschakeling naar het nieuwe Internet Protocol (IPv6). Dat was nodig omdat er ondertussen zoveel aansluitingen zijn op het internet, dat de huidige adressen niet meer volstonden. En dan hebben we het niet over domeinnamen, maar over de numerieke adressen, zoals 192.168.0.1 - die door tabellen bij de providers gekoppeld worden aan webadressen zoals www.netties.be.

De huidige reeks adressen liet grofweg 4,3 miljard adressen toe. Dat mag veel lijken, maar nu elke ijskast, wasmachine, ... een eigen webadres krijgt, om van de mobiele toestellen en tv's niet eens te spreken, was een uitbreiding van het adressensysteem dringend nodig. IPv6 daarentegen biedt een vrijwel oneindig aantal mogelijke adressen.

De grote dag was dus 6 juni 2012: over de hele wereld schakelden tal van providers over naar het nieuwe protocol. Het is te zeggen: naast het bestaande IPv4 protocol werd ook IPv6 ingevoerd, om zo gebruikers met oudere computers niet van het internet af te sluiten. De twee protocollen zullen volgens waarnemers nog een hele tijd naast elkaar blijven bestaan.

Ook Rack66.com, waarop Netties gehost wordt, stapt dit nieuwe tijdperk in. IN principe wordt in de nacht van dinsdag op woensdag het IPv6 protocol geactiveerd.  En, de mensen bij 66Rack kennende, zal dat een perfect uitgevoerde operatie zijn, waarvan onze lezers niets zullen merken.

In verband met deze overschakeling valt er trouwens nog te vermelden dat er alvast één website heel blij is met het nieuwe protocol. En wel The Pirate Bay. Zoals je wellicht gelezen hebt hebben rechters in verschillende landen aan de providers bevolen om in dat bepaalde land de toegang tot The Pirate Bay te verhinderen. Niet alleen door de toegang tot het fysieke adres, maar ook tot het IP nummer te blokkeren. Wat The Pirate Bay dan weer omzeilde door van IP adres te veranderen. Welnu, doordat TPB overgeschakeld is op IPv6 kan het een haast oneindig keer van IP adres wisselen. 18 kwintiljoen keer om juist te zijn... De technische uitleg lees je bij Extremetech.(2)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol_versie_6
http://www.extremetech.com/internet/130627-the-pirate-bay-evades-isp-blockade-with-ipv6-can-do-it-18-septillion-more-times


APPLE WWDC: EEN OVERZICHT
Apple trekt het net dichter om zich heen


Maandag begon in de VS de World Wide Developer Congress, en daarop heeft het bedrijf uit Cupertino heel wat nieuwigheden voorgesteld. Om te beginnen een nieuwe versie van haar besturingssysteem, OS X, Mountain Lion, de 9e versie van dit OS. Dat ligt vanaf juli in de Mac App Store en heeft als voornaamste punt een verdere integratie van iCloud. Die wordt bijvoorbeeld ook bij iMessage (Berichten) gebruikt, de opvolger van iChat, zodat al je berichten gesynchroniseerd worden op al je toestellen. Ook Facebook werd diep geïntegreerd in het OS, en overal tref je een knop aan om dingen te delen. Het synchroniseren gebeurt ook tijdens rust, de sluimerstand.

Nog op deze conferentie werd iOS 6 besproken. En de waarnemers kregen gelijk: inderdaad zal Apple de o zo populaire Google Maps vervangen door een eigen kaartensysteem, dat volgens bronnen gebaseerd zou zijn op de landkaarten van Tom TOm. Waarom Apple tot deze wijziging overgaat, is duidelijk: enerzijds omdat de haat-liefde verhouding met Google tot haat verworden is, en Apple Google zo snel mogelijk de deur wil uitwerken. Anderzijds omdat de Google Maps ook een enorme adverteermarkt vertegenwoordigt, waar Apple tot nu toe geen centje van zag. Een situatie die het nu hoopt recht te zetten. Dit open deurtje in het gesloten ecosysteem van Apple, waaruit mogelijke inkomsten ontsnapten, werd daarmee netjes gesloten. Of het een slimme zet is, zal de toekomst uitwijzen.

Een andere nieuwigheid in het iOS 6 is PassBook. Apple wil niet alleen een deel van jouw portefeuille (30% van alles wat jij op jouw toestel zet, gaat naar Apple), het wil ook jouw hele portefeuille zijn. Je kan namelijk allerlei pasjes in de Passbook stoppen: betaal- en getrouwheidskaarten, maar ook tickets voor films die je mobiel betaald hebt. Een slimme zet. Apple wordt hiermee nog meer verweven in het dagelijkse leven van de gebruiker, die steeds minder zin zal hebben om uit die vertrouwde omgeving, die ondertussen zijn alles omvat (muziek, boeken, geld, ...) te stappen.

Meer over de aankondiging bij o.a. Engadget, Ars Technica, en bij TechCrunc kan je lezen welke apps nu eigenlijk overbodig worden (of vrezen het te worden) nu Apple bepaalde tools in haar OS geïntegreerd heeft.
http://techcrunch.com/2012/06/11/which-apps-got-screwed-by-ios-6/
http://www.engadget.com/2012/06/11/apple-tomtom-ios-6-maps/
http://arstechnica.com/apple/2012/06/apple-adds-tabs-documents-features-to-icloud-at-wwdc/


WWDC: DE GERUCHTEN DIE NIET UITKWAMEN
Apple TV platform geen SDK, en geen iPhone 5

Eerst even dit. Dat wij (vaak) kritiek hebben op Apple, heeft niets te maken met de producten zelf. Die zijn glanzend, mooi, stijlvol, en super gebruiksvriendelijk. Een kind kan de was doen. Ook de nieuwigheden die op WWDC voorgesteld werden, zijn aantrekkelijk. Zoals de nieuwe MacBook die voorgesteld werd, superdun en superlicht, met een prachtig, helder retina-scherm, die tegen $2.199 in de winkel zal liggen.

Onze kritiek slaat echter op twee punten. Enerzijds de idolatrie voor alles wat Apple is, de overdreven aandacht van de media, het fanboyisme bij de gebruikers. Anderzijds het feit dat Apple de gebruiker opsluit in zijn ecosysteem. Dat heeft zijn voordelen natuurlijk, omdat Apple zo de perfecte gebruiksomgeving kan creëren en controleren - en een graantje kan meepikken van alles wat er op dat systeem draait. Maar dat heeft zijn nadelen - enerzijds dat de gebruiker opgesloten is in dat systeem, en het steeds moeilijker wordt om eruit te stappen. Anderzijds dat Apple op alles 30% commissie heft. Want geef nou toe, als Microsoft morgen zou zeggen: "Op onze systemen mag je voortaan enkel software zetten die je in ONZE winkel koopt, en de makers van die software moeten 30% van hun verkoopprijs aan ons geven", zou er dan geen revolutie ontstaan? Dat is nochtans wat Apple doet, en de gebruiker en softwaremaker accepteert het, zonder morren...

Zo, dit moest ons even van het hart. Terug naar de kern van de zaak: de WWDC conferentie. In de aanloop ervan heeft het natuurlijk van de geruchten gegonsd. Een daarvan was dat er een nieuwe iPhone voorgesteld zou worden, de iPhone 5. Dat die er niet gekomen is, heeft heel wat fans teleurgesteld. Een selectie van hun reacties op de sociale netwerken vind je bij WebProNews (1)

Een andere aankondiging die verwacht werd, was een SDK voor het Apple TV platfrom, of liever: het openstellen van deze Software Developers Kit voor externe ontwikkelaars, zodat die apps kunnen maken voor de Apple TV. Volgens GigaOm (2) is de reden voor het uitblijven van deze SDK gewoon te vinden in het feit dat er nog onvoldoende belangstelling is voor de Apple TV. En het is nu eenmaal zo dat, in tegenstelling tot de Android apps, die perfect schaalbaar zijn van smartphone tot tablet, de apps van Apple slechts schaalbaar zijn tot de dubbele grootte. Daarom ook dat er specifieke apps gemaakt moeten worden voor de iPad en de iPhone. En de ontwikkelaar heeft enkel zin om een extra app te maken, wanneer er een uitnodigende wortel voor zijn neus hangt: de userbase, het aantal gebruikers waaraan hij zijn app kan slijten. Bij de iPad is dat aantal erg aanlokkelijk, maar Apple TV's zijn er nog echt weinig in roulatie. Google heeft ook een tv: Google TV. Daarvan zijn er nog minder verkocht dan van Apple TV, maar de Android apps, de tienduizenden die er nu bestaan, kunnen ook op het grote scherm opgeroepen worden, perfect schaalbaar dus. Volgens GigaOm is Apple er zelf ook nog niet uit welke richting het uit wil met zijn Apple TV: is het randapparatuur, of wordt het een echt tv-platform, met bijhorende tv en toegang tot extra content? Lees het interessante artikel bij GigaOm.
http://www.webpronews.com/apple-announcement-doesnt-include-iphone-5-2012-06
http://gigaom.com/apple/apple-tv-no-open-sdk/


NIEUWE OPLEIDING APPLICATIES ONTWIKKELEN OP XIOS HASSELT

De XIOS Hogeschool Limburg start vanaf volgend academiejaar met een nieuwe opleiding, een postgraduaat Mobiele Applicatieontwikkeling. Met de opleiding wil de hogeschool inspelen op de vernieuwende markt van de smartphones en tablets.

Studenten ontwikkelen in de nieuwe opleiding applicaties voor mobiele apparaten. De markt van mobiele apparaten is de laatste jaren exponentieel gegroeid, denk maar aan het spelletje Angry Birds of de fotoapplicatie Instagram. Smartphones winnen steeds meer aan terrein, wat zorgt voor een enorm groeipotentieel.

Gat in de markt

Tristan Franssen, coördinator van de opleiding: “We starten met deze opleiding omdat ze simpelweg nog niet bestaat. Voorlopig ontwikkelen programmeurs of hobbyisten apps, terwijl het eigenlijk een vak apart is. Mobiele toestellen hebben hun eigen vereisten. Daarom willen we inspelen op de tendensen die al even aan de gang zijn. Via een gestructureerde opleiding kunnen we studenten echt de specifieke kneepjes van het vak leren.”

Franssen twijfelt niet aan de toekomstkansen van zijn studenten. “Deze markt biedt zoveel perspectieven. Als de studenten het juist aanpakken zullen ze zeker snel een job vinden of zelfstandig aan de slag gaan. Het is geen exacte wetenschap of een applicatie succes zal hebben of niet, maar onze studenten zijn in ieder geval goed voorbereid. Met dit specifiek diploma hebben ze zeker een extra troef in handen.”

Alle platformen

Deze postgraduaat mag dan wel specifiek op mobiele applicaties gericht zijn, toch maakt de opleiding geen keuzes. Franssen: “Uiteraard zijn er verschillende soorten besturingssystemen. De bekendste zijn Android van Google en iOS van Apple, maar er is ook nog Blackberry. En Windows Phone wint tegenwoordig ook sterk aan populariteit. De bedoeling is dat de studenten later voor al die platformen kunnen werken. Wij bieden dus een brede basiskennis aan, die zich eventueel leent tot latere specialisatie.”

Over het succes van de opleiding kan Franssen nog geen voorspellingen doen. “We verwachten wel voldoende interesse. We spelen dan ook in op de markt. Ik verwacht dat veel informaticastudenten geïnteresseerd zijn. Toegegeven, het is een onbekende wereld voor velen, maar het potentieel is enorm.”

© 2012 – StampMedia – Paul Eyben
http://www.xios.be/
http://www.stampmedia.be


IS BELASTING OP INTERNET DEMOCRATISCH?
Grootverbruikers van bandbreedte zouden belast worden...


Het voorstel werd al eerder geopperd: belast de bedrijven die ervoor zorgen dat er zoveel bandbreedte gebruikt wordt - de content providers dus. Waarmee gedoeld wordt op Google, Facebook, Apple, Netflix. Deze keer wordt het voorstel opnieuw op de tafel gelegd door de een vleugel van de VN, namelijk de European Telecommunications Network Operators Association. De operatoren van de internet backbone hebben tot nu toe altijd via wederzijdse akkoorden het verkeer dat afkomstig is van andere netwerk gratis doorgang verleend. Dat zou, aldus de groep, in de toekomst moeten veranderen, en er zouden tarieven moeten onderhandeld worden voor het doorsluizen van de data. Een maatregel die bedrijven zoals Google miljarden per jaar zou gaan kosten.

De Amerikaanse overheid is niet erg ingenomen met het voorstel - de meeste grote internetbedrijven liggen immers in de VS, en de overheid wil die hun belangen toch wel verdedigen. Anderzijds, zo wijzen waarnemers erop, zou deze maatregel ervoor kunnen zorgen dat ontwikkelende landen de toegang kunnen verliezen tot vele populaire diensten.

De Europese netwerk providers zijn echter voorstander van het voorstel, dat besproken zal worden binnen de VN in een vergadering in december. Achtergrond bij het voorstel vind je bij twee artikels van CNet en Gizmodo. (1)(2).

Of het voorstel een positief effect heeft, en een rechtvaardige oplossing is, zoals de providers beweren, valt moeilijk te beoordelen. De operatoren zouden wellicht beter hun geld verdienen, maar is de maatregel ook bevorderlijk voor de ontwikkeling van innoverende bedrijven op het internet, voor de vrije uitwisseling van informatie?
http://gizmodo.com/5916875
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57449640-83/european-telcoms-defend-leaked-proposal-for-u.n-internet-tax/TECHNOLOGIE MISBRUIKT DOOR BOOSWICHTEN
Google Street View en Skout onder vuur


Moeten we de spreuk "Wapens doden geen mensen, mensen doden mensen" ook toepassen op technologie? Met andere woorden: moet een technologie verboden worden wanneer hij misbruikt kan worden, of moet men enkel de mensen aanpakken die het misbruik doen?

Een vraag waar moeilijk een antwoord op te vinden is, maar die toch gesteld moet worden. Neem nu het bericht "veel meer inbraken sinds lancering Google Street View" bij De Standaard (1). Een bericht dat de vele mensen, die bezorgd zijn om hun privacy, meteen zal laten uitroepen "Zie je nou wel!". Het blijkt namelijk dat het aantal inbraken in ons land afgelopen winter fors gestegen is. Een gegeven dat door een woordvoerder van de federale politie in verband gebracht wordt met het verschijnen van Google Street View in België, op 23 november 2011. Een conclusie die wellicht iets te kort door de bocht is, want de woordvoerder moest zelf toegeven dat daar geen harde bewijzen voor bestaan, omdat er geen inbreker gepakt is met afdrukken van Google street View op zak. En omdat het aantal inbraken sinds maart terug gezakt is. Feit is echter dat Street View daarvoor misbruikt kan worden. Moet die technologie daarom terug afgevoerd worden?

Een tweede bericht gaat over Skout, een sociaal netwerk dat in korte tijd enorm populair geworden is(2). Je kan namelijk met de mobiele app van dit netwerk flirten met mensen die je niet kent, maar die ook op Skout zitten, en die zich in je nabije omgeving bevinden. Het blijkt echter dat Skout vernoemd werd in drie gevallen van verkrachting van minderjarigen, waarbij de daders via Skout contact gelegd hadden met hun slachtoffers. Zij deden zich daarbij zelf als minderjarigen voor, en vonden hun slachtoffers via een forum voor jongeren van 13 tot 17 jaar. Skout zit heel verveeld met de zaak, en overweegt de toegang tot minderjarigen af te sluiten. Maar de kids willen online. EEn 13-jarige houd je niet tegen, en is het niet bij Scout, dan is het bij Facebook dat hij contact zal onderhouden met vrienden, maar ook in volle vertrouwen ingaan op avances van volwassenen die zich als minderjarigen voordoen. Controles kunnen ingebouwd worden, maar zullen altijd wel omzeild kunnen worden. Moeten daarom alle sociale netwerken verboden worden? Het mooie aan die netwerken is juist dat je er nieuwe vrienden kan maken...

Het antwoord lijkt, in het tweede geval, te liggen bij de opvoeding en opvang van kinderen, zodat zij zich bewust zijn van de gevaren. En in het eerste geval is voldoende waakzaamheid, gedegen politiewerk bij het opsporen van inbrekersbendes, nog altijd de enige oplossing. Of niet?
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120611_00181057
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/06/12/after-rapes-involving-children-skout-a-flirting-app-faces-crisis/HEBBEN KLASSIEKE ANTIVIRUSPROGRAMMA'S AFGEDAAN?
Hoe bescherm je je computer, wanneer de overheid zelf virussen maakt?


De ontdekking van de Flame malware, die volgens bronnen al twee jaar rondwaart op het internet en, net als Stuxnet, gemaakt zou zijn door de overheid, heeft velen aan het denken gezet. Niet over het feit dat de overheid zich bezondigt aan zulke praktijken, want dat verwondert niemand meer. Wel over de veiligheid van onze antivrusprogramma's. Want die hebben toch maar netjes twee jaar lang de Flame malware rustig zijn gang laten gaan.

Het probleem, aldus Technologyreview, ligt bij het feit dat de meeste antivirusprogramma's nog altijd werken met signaturen van virussen. Zij bekijken de activiteit van programma's op jouw computer, en vergelijken die met wat in hun database staat van bekende virussen. Waar er in het begin met exacte gelijkenissen gewerkt werd, gaan de meeste antivirusprogramma's tegenwoordig gesofistikeerder  tewerk, en wordt meer naar gedragspatronen gekeken. Zelfs al is het nieuwe virus nog niet gekend in de database, wanneer een bepaalde software zich verdacht gedraagt, zal alarm geluid worden.

Maar blijkbaar is dit toch niet voldoende. Sommige bronnen suggereren daarom dan ook dat men niet de middelen, de verspreidingwijze moet aanpakken, als wel de dader. "We moeten ons focussen op de schutter, niet op het wapen", aldus Dmitri Alperovitch van het bedrijf Crowdstrike, dat belooft op de proppen te komen met een nieuwe benadering in de bestrijding van virussen. Daarbij zouden niet alleen zelfs de nieuwste virussen meteen ontdekt worden, maar wordt ook gespeurd naar de oorsprong ervan (1)(2)

Het grote probleem in de hele bestrijding van virussen, cybercrime, blijft de mens. En het is heel moeilijk om die met software te beschermen tegen aanvallen van "social engineering",

waarbij hij in de waan gebracht wordt dat hij aangesproken wordt door vrienden. Wat sommige beveiligingsexperts, zo lees je in De Morgen (3) ertoe verleidt om te stellen dat het voor de boeven niet eens meer nodig is om jouw computer te besmetten, om zo aan jouw gegevens te raken: via social engineering op Facebook geef jij hen die gegevens gewoon vrijwillig.

Kortom, de antivirusbedrijven hebben nog werk voor de boeg om de boeven de pas af te snijden...
http://www.technologyreview.com/news/428166/the-antivirus-era-is-over/         
http://blog.seattlepi.com/techblog/2012/06/12/when-governments-write-malware-your-security-software-becomes-useless/
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1453203/2012/06/13/Dankzij-Facebook-hoeven-criminelen-geen-computers-meer-te-besmetten.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS


TWITTER STOPT MEER CONTENT IN JE TWEETS
Media te bekijken in de tweets zelf


Elke website wil de gebruikers graag zo lang mogelijk op zijn eigen erf houden. Het gaat immers om de eyeballs - de mogelijke doelwitten voor reclame. En als er één site is die gebruikers doorsluist naar externe bronnen, dan is het Twitter wel.

Maar daar komt stilaan verandering in. Eerst was er al de mogelijkheid om foto's van sommige bronnen IN Twitter zelf te bekijken, althans in verkleind formaat. Wou je de foto in vol formaat zien, dan moest je erop klikken. Nu gaat Twitter nog een stapje verder: van bepaalde partners zal je ook een preview kunnen bekijken van een artikel, of foto's van meer partners dan enkel plekken waar gebruikers foto's kunnen zettten.

Om te beginnen wordt er samengewerkt The New York Times, Wall Street Journal, Time, maar ook Der Spiegel Online en andere nieuwsmagazines. Je zal een preview kunnen zien van een artikel met daarin de kop, een intro, en soms de twitter account van de uitgever en auteur. Je kan dan het artikel verder lezen, maar meteen ook de account volgen, of de tweet retweeten. Bij andere media, die vooral met foto's werken, zoals TMZ, Buzzfeed, zal je exclusieve foto's kunnen zien in je stream. En ook video's zijn mogelijk, afkomstig van Lifetime en Dailymotion.

Of het voor de betrokken partners echt veel extra verkeer naar hun site zal lokken, is nog de vraag. Voor Twitter is het alvast meegenomen dat het de bezoeker langer bij zich kan houden!

Deze nieuwe functie wordt geleidelijk aan uitgerold voor alle accounts, om te beginnen op de website (twitter.com en mobile.twitter.com) en later ook op de apps voor iPhone en Android.
http://blog.twitter.com/2012/06/experience-more-with-expanded-tweets.html
http://www.webpronews.com/twitter-gets-expanded-tweets-for-more-content-2012-06
FACEBOOK INTEGRATIE MET WORDPRESS
Een experiment waard?


Een van de populairste technologieën/webdiensten voor bloggers is Wordpress - als het al niet de populairste is. Wordpress wordt gebruikt voor 16,6% van het web, voor persoonlijke blogs maar ook voor professionele. Waarom WordPress niet nauwer betrekken bij Facebook, dachten de ingenieurs bij Facebook, en ze gingen aan de slag.

Het resultaat is er nu: een plug-in voor je WordPress account, die je verschllende mogelijkheden biedt om met je lezers en vrienden om te gaan. Zo kan je content zowel op WordPress als op je Facebook Timeline posten (cross-posting dus). Verder werden verschillende widgets bedacht die je op je WordPress kan toevoegen: Activity Feed (wie wat doet), Recommendations (welke blogs je bezoekers volgens jou zouden moeten lezen), buttons die je zelf kan aanpassen (Like, Subscribe, Send), en een box voor commentaar.

Hoe je zo'n plug-in moet installeren, lees je in een handige tutorial (1). De plug-in zelf kan je gratis downloaden (2). En op het blog van Facebook vind je verschillende voorbeelden van wat je met de widgets kan doen (3).
https://developers.facebook.com/wordpress/
http://wordpress.org/extend/plugins/facebook
http://developers.facebook.com/blog/post/2012/06/12/facebook-integration-for-wordpress/
NIEUWE DOMEINNAMEN: KRITIEK OP ICANN
Stortvloed aan top level domains verwart gebruiker

Op 13 juni was het "reveal day". Dan zou ICANN, de organisatie die op het hoogste vlak over de domeinnamen beslist, bekend maken welke nieuwe "generic top-level domains" er zouden komen, met andere woorden: domeinsuffixen, anders dan de twee-letterige landennamen, die er zouden komen naast de bekende .com, .net, .org enz.

Het werd een lange lijst. En het zal niet verwonderen dat Google verantwoordelijk is voor heel wat aanvragen - 103 om juist te zijn, van de meer dan 1000 die ontvangen werden. Voor verschillende van die nieuwe domeinnamen werd een aanvraag ingediend door meerdere bedrijven: 11 aanvragen bijvoorbeeld voor .app, waaronder door Google en Amazon. Voor .inc zijn er 11 aanvragen, voor .art 10, voor .book, .blog, .shop en .llc elk 9. Er zal dus nog een strijd ontstaan over wie het domeinn uiteindelijk mag beheren.

Want financieel aantrekkelijk is het wel om een goedlopend domein te beheren. Je krijgt dan het recht om dommeinen met dit suffix toe te kennen, je vraagt daar geld voor, en jij bepaalt zelf de prijs. Het domein moet aanslaan natuurlijk. Enkele jaren geleden werd immers al het .aero domein goedekeurd, maar veel zal je dat nog niet gezien hebben. De .biz is trouwens ook nooit echt een succes geworden. Het aanvragen van een domein kost trouwens ook geld: 185.000 dollar bij de aanvraag, 25.000 dollar per jaar om het domein te mogen beheren.

Velen hebben dan ook zware kritiek op ICANN; dat zou gekozen hebben voor het geld dat de nieuwe domeinnamen opbrengen, in plaats van voor de gebruiker - die alleen maar in de war gebracht wordt door deze nieuwe domeinen. Volgens ICANN moesten deze nieuwe suffixen een grotere democratie mogelijk maken op het internet, en zouden zij tengoede komen aan de ontwikkelende landen. Maar van de 1.930 aanvragen kwamen er amper 17 uit Afrika. 911 uit Noord-Amerika. Van nieuwe democratie gesproken...

Een erg kritisch artikel bij The Guardian, en meer achtergrond bij CNet. Dominiek Deckmyn schreef in de Standaard een mooi satirisch artikel.
http://www.guardian.co.uk/technology/2012/jun/13/icann-criticised-commercial-landgrab-internet
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57450838-93/here-comes-the-greatest-internet-landgrab-in-history/
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120613_00183583
 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BLING-TANDEN VAN RAPPERS ALS MP3
Gebitje hebben iemand?


Rappers, het is geweten, houden van juwelen. Niet alleen rond hun nek, rond hun vingers en pols, in hun oor, maar ook op hun tanden. Gouden kronen, diamantjes op hun tanden: het is schering en inslag. Een artiest met de naam Aisen Chacin, die aan de New School for Design in New York studeert, heeft daarop ingespeeld en bedacht de Play-A-Grill, die de tand-juwelen omvormt tot een MP3 speler.

Het is wel een super individuele speler, want enkel de drager kan de muziek horen. Het toestel maakt namelijk gebruik van het skelet om geluid over te dragen: vibraties op de tanden worden naar het trommelvlies overgedragen via de schedel. Tot hier lijkt het nog wel een redelijk realistisch idee, maar bij het volgende gaan onze wenkbrauwen toch de hoogte in. Bij de tand-juwelen-MP3speler hoort ook een soort vals gehemelte, waarin de MP3 speler gestopt wordt. De headphone jack gaat dan naar een vibrerende motor. En de toetsen om de MP3 player te controleren moet de rapper bespelen met zijn tong.

Als artistiek concept geslaagd te noemen. Maar werkbaar?
http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2012/05/rappers-get-teeth-bling-that-s.html


WEBAPI VAN MOZILLA: BRUG TUSSEN WEB EN APPS
via het web de sensoren van je mobieltje bedienen


Een Mozilla ontwikkelaar, ene Paul Rouget, heeft verleden week het "webAPI" project voorgesteld. Daarbij wordt een brug geslagen tussen apps op je mobieltje, en toepassingen die online in de browser lopen. Het moet een alternatief bieden voor al die verschillende platformen met hun eigen apps.

De demo, waarvan je een filmpje vindt bij WebMonkey, toont hoe WebAPI gebruik maakt vand e sensoren van een HTC telefoon, zoals de accelerometer, de nabijheidssensor, de batterij. (1)

Mozilla is niet de enige groep die tracht de web apps terug te standaardiseren - een trend die wij alleen maar kunnen toejuichen. W3C bijvoorbeeld heeft ook zo'n project lopen, en de webwinkel van Chrome verkoopt web apps die op alle platformen werken (cross-platform). Mozilla zou trouwens een gelijkaardige winkel gepland hebben. (2) Wie zich wil verdiepen in deze trend, kan terecht bij de wiki van het project (3).
http://www.webmonkey.com/2012/06/video-mozilla-developer-shows-off-the-power-of-webapi/
http://www.theverge.com/2012/6/6/3066937/mozilla-webapi-phone-web-app-demo
https://wiki.mozilla.org/WebAPI


ASUS PADFONE WORD REALITEIT
Drie onderdelen: smartphone, klavier, tablet


Wij hebben het concept van Asus met veel belangstelling gevolgd, omdat het ons wel knap bedacht leek. Alleen wisten we niet dat het de PadFone zou heten - iets wat we nu weten dankzij een artikel bij Engadget. De redacteurs daar konden een exemplaar van deze tablet/smartphone op de kop tikken in Taiwan, en hebben een uitgebreide bespreking gebracht.

Het bijzondere aan het toestel is dat het eigenlijk om een smartphone gaat en een tablet. Het klavier is maar randapparatuur. De smartphone kan je in de tablet stoppen, of gewoon terug meenemen. In die zin kan je de smartphone beschouwen als de harde schijf van je laptop.

Qua hardware is er heel wat lekkers; de smartphone is een 4,3 inch scherm van fabrikant Samsung, een Super Amoled scherm met gorilla glas; onder de motorkap een dual-core Qualcomm Snapdragon S4 SoC chip, A GB RAM, een 8 MP camera met LED flash, een VBA camera vooraan, en een batterij die je kan uitnemen. 32 GB intern geheugen (uitbreidbaar met nog eens 64 GB via microSDXC), plus 32 GB gratis opslagruimte bij ASUS gedurende 3 jaar.

Voor een complete beschrijving van de hardware verwijzen wij graag naar het artikel bij Engadget. Zoals gezegd: wij geloven in het concept. En Aasus heeft in het verleden bewezen dat het een pioniersrol vervullen kan. In het verleden heeft het een standaard voor netbooks gecreëerd. Kan het dit herhalen voor deze Twee-in-een (of liever: drie-in-een) toestellen, en daarmee Android nog een niveau hoger brengen?
http://www.engadget.com/2012/06/12/asus-padfone-review/


DELL, NET IETS ANDERS

Tussen alle fabrikanten van IT producten heeft Dell een speciale status. Dell vond je tot nu toe bijvoorbeeld bijna niet in de detailhandel. Bovendien wordt Dell omschreven als saai maar degelijk, meer iets voor KMO’s dan voor particulieren. Wanneer Dell dan een reeks nieuwe producten aankondigt zijn we er als de kippen bij om die aan de tand te voelen, ook al moeten we daarvoor naar Londen.

De eerste kennismaking met Dell begint al op de luchthaven van Zaventem. Het merk Dell is er overal aanwezig. Monitoren, desktops, ... zijn toestellen van Dell. Het bevestigt ons vermoeden: zakelijk en degelijk. Enkele dagen per jaar ligt de luchthaven plat of zijn er vertragingen: te slecht weer, bagage-afhandelaars staken, verkeersleiders zijn niet tevreden, een vliegtuig defect, te veel vulkaanas in de lucht en we kunnen zo nog verder doorgaan. Maar dat een vlucht uitgesteld wordt wegens computerproblemen aan de incheckbalie, dat hebben we nog niet meegemaakt. OK, dit is een vertekend beeld, maar het bepaalt wel hoe we tegen dit merk aankijken: zakelijk en degelijk. 

Bij de voorstelling van de nieuwe Dell toestellen waren we dan ook verbaasd. (Jammer genoeg kunnen we niet alles meegeven, sommige toestellen zijn nog niet op de markt - ze komen pas volgende maanden op de markt en vallen nog onder embargo). Maar we zagen laptops met verwisselbare coverkleurtjes, nieuwe gaming desktops, blitse ultrabooks  enz... Dell heeft ons een nieuwe kijk gegeven op hun producten. Na wat aandringen vermeldden enkele Dell specialisten dat er ook een tablet zou komen, maar daar werd verder over gezwegen

Natuurlijk vergeet Dell ook de zakelijke toestellen niet. Maar wat is nu het verschil tussen een home laptop en een business laptop. We vroegen het aan Ken Musgrave, Executive Director van de Experience Design Group. "Het meest opvallende verschil is het scherm. Voor de home series kiezen we voor een glanzend scherm. Dit is beter voor het bekijken van films of foto’s. Business toestellen worden veel gebruikt in burelen waar TL verlichting is. Omdat die weerkaatsing hinderlijk is kiezen we daar voor matte schermen. Inwendig verschillen de toestellen niet veel. Een ander verschil is de service. Voor een bedrijf is bedrijfszekerheid van groot belang. Naargelang welk contract men heeft zorgen we voor een snelle tot supersnelle service. Zo is het mogelijk dat je binnen enkele uren een identiek vervangtoestel kan hebben,  of dat bij overschakeling op een nieuw computerpark alle data wordt overgezet en dergelijke. Bovendien is er de mogelijkheid om business laptops te voorzien van anti-theft protection en meer".

We maakten van de gelegenheid gebruik om ons stokpaardje boven te halen, en vroegen: "Wat vind U van de touchpad op laptops? Dat zijn toch ondingen".

"Het zijn inderdaad ondingen, maar helaas is er geen andere oplossing voor. We hebben al heel veel uitgeprobeerd om ze ergonomischer  en handiger te maken, maar er is geen oplossing voor. Moet je veel schuiven en links-rechts klikken is het best om een muis te gebruiken". Een verrassende uitspraak is dit, de kollega’s van andere merken vonden altijd dat er niets aan de hand was. Dell geeft eerlijk toe dat er gezocht wordt naar een andere oplossing voor het touchpad.

Bij de business toestellen zijn er ook laptops met valbeveiliging, toestellen ingebouwd in een attachecase enz. Er zijn uiteraard ook de desktops met verwisselbare harddisks enz. Opvallend was de benchmark die draaide op de demotoestellen. Ze gebruiken Specviewperf. Deze benchmark gebruikt enkele zware CAD-programma’s zoals CATIA (Computer Aided Three-dimensional Interactive Application), en test voornamelijk de 3D rendering. Dit meet voornamelijk rekencapaciteit en videomogelijkheden, en minder schrijf en leessnelheid van de opslagmedia (RAM en disks). Aangezien de capaciteiten van opslagmedia meer dan voldoende zijn, is dit geen slechte methode. Specviewperf 11 is trouwens gratis te downloaden. (versie 11 – win32 is 909 Mb groot). [Paul Liekens]

Dell, je kunt ze beter in het oog houden.
http://www.dell.be
http://www.spec.org/gwpg/gpc.static/vp11info.html


NIEUWE CHIP KAN INSTANT BLOEDTEST UITVOEREN
Eén druppel, meerdere testen


Gelukkig staat de wondere wereld der wetenschap niet stil. En dan hebben we het niet alleen over de leuke dingen zoals het internet, computers, smartphones en meer, maar dingen die het leven van de mens kunnen redden, of tenminste de mens helpen om gezonder en langer te leven.

Zo kennen diabetici nu al enkele jaren een klein priktoestel, dat onmiddellijk vertelt hoe hoog hun suiker staat, op basis van één druppel bloed die op een stripje gelegd wordt en geanalyseerd wordt door handig klein toestelletje. Het spijtige is dat dit toestel enkel het glucose-gehalte kan meten, geen andere waarden.

Nu echter zou het Sharp Labs Europe, in samenwerking met de Universiteit van Southampton, een soort lab-on-a-chip aan het ontwikkelen zijn, die een bloedanalyse kan maken op basis van één druppel bloed, waarop verschillende  testen uitgevoerd kunnen worden. Het bloeddruppeltje wordt namelijk in kleinere druppels opgedeeld, waarop dan de verschillende chemische reacties op losgelaten worden.

Handig, want wanneer je nu naar de arts gaat, kan die toch meteen enkele controles uitvoeren waarvan hij je het resultaat meteen kan zeggen. Een mooie ontwikkeling. Al zal het helaas nog 5 tot 10 jaar duren eer je de eerste concrete toestellen bij de huisarts aantreffen zal...

Meer bij Engadget.
http://www.engadget.com/2012/06/14/sharp-labs-portable-microfluidic-chip-rapid-blood-tests/
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Persbericht Centrum Wiskunde & Informatica: CWI-cryptanalist ontdekt nieuwe cryptografische aanvalsvariant in Flame-virus
http://www.cwi.nl/system/files/PhD-Thesis-Marc-Stevens-Attacks-on-Hash-Functions-and-Applications.pdf

**** Over Flamer:
Volgend op de eerste en tweede blogpost over Flamer van de Symantec Security Response-onderzoekers eerder deze week hebben ze op basis van hun aan de gang zijnde analyses twee nieuwe aspecten belicht: de manier waarop Flamer verspreid wordt en zijn Bluetooth-functionaliteit.
* Hier vind je de blogpost van de onderzoekers waarin ze het hebben over een nieuwe methode om Flamer te verspreiden. Andere methoden zijn eerder gebruikt bij Stuxnet. Flamer verspreidt zich niet automatisch, maar wacht op instructies van de aanvallers.
http://www.symantec.com/connect/blogs/w32flamer-spreading-mechanism-tricks-and-exploits
* Hier vind je de bijdrage waarin de onderzoekers inzoomen op Bluetooth. Flamer heeft de mogelijkheid om via Bluetooth te spioneren. Op basis van een technische analyse kan niet met zekerheid gezegd worden hoe de Bluetooth-functie gebruikt is. De specialisten van Symantec opperen evenwel drie plausibele redenen waarom die functie in de malware ingebouwd kan zijn:
http://www.symantec.com/connect/blogs/flamer-recipe-bluetoothache

*** Lancering Xperia go en Xperia acro S – twee nieuwe stijlvolle, duurzame en waterbestendige smartphones van Sony
- Stijlvolle, slanke en duurzame smartphones ontworpen om uitdagingen te trotseren zonder in te boeten aan design of functionaliteit
- Gemakkelijke connectiviteit en top entertainment van het Sony Entertainment Network, altijd en overal
- Reality Display voor een haarscherp beeld en een fast capture camera die in iets meer dan één seconde vanuit slaapstand foto’s maakt

*** TomTom zoekt bestuurders die paradijselijke eilanden ontdekken en in kaart brengen
Uniek project: breng een tropisch eiland in kaart en verdien 10.000 euro
http://www.tomtom.com/summer
http://www.youtube.com/watch?v=NGEEjzUrmjI

*** Persbericht: Nieuwe TomTom-kaart klaar voor de sportzomer
Update met alle zomersportevenementen en wegaanpassingen
http://www.tomtom.com/livetraffic

*** Binnenkort kunnen bedrijven even eenvoudig videogesprekken en -conferenties opzetten, als mobiel telefoneren. Dit dankzij de eerste videosamenwerkingsdienst gebaseerd op de afspraken binnen het Open Visual Communications Consortium™ (OVCC™). Het OVCC wordt ondersteund door acht verschillende netwerk- en managed service-aanbieders. De samenwerking tussen deze acht partijen is een mijlpaal. Hiermee creëren ze een standaard voor hoogwaardige videosamenwerking tussen elke leverancier, elk netwerk en elk apparaat waar dan ook.
http://www.ovcc.net/

*** Award winning Nokia Lumia 900 vanaf volgende week beschikbaar in België
Gratis navigatie en stadsinformatie op de mooiste smartphone van dit moment
http://newsroom.nokia.be/benl/toestellen/award-winning-nokia-lumia-900-vanaf-volgende-week-beschikbaar-in-belgie.html

*** Sonos introduceert Sonos SUB
Adembenemend geluid. Oogstrelend design. Eenvoudig te installeren. Vult elke kamer met diep, glashelder HiFi-geluid. Draadloos, eenvoudig te installeren. Sluit feilloos aan op het hele Sonos-systeem. Overal neer te zetten, of neer te leggen - zelfs plat onder een zetel of bed
http://www.sonos.com/SUB

*** KPN Group Belgium en De Persgroep / Roularta richten Joint Venture op
Brussel, 12 juni 2012 - KPN Group Belgium, Roularta Media Group en De Persgroep richten samen een onderneming op die zich zal richten op mobiele internetdiensten voor smartphones en tablets. Het is de bedoeling om aantrekkelijk geprijsde abonnementen op mobiele telefonie en data te verrijken met mediadiensten, aangepast aan de lokale markt.  KPN Group Belgium zal de helft van de aandelen aanhouden en de mediabedrijven elk een kwart.
http://blogs.tijd.be/mzine/2012/06/persgroep-en-roularta-gaan-data-abonnementen-met-content-verkopen.html
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet

KSOZE - WOBBLE JAZZ

[Chill] Heel interessante composities, die onder de noemer "deep house" vallen. De muzikant uit Manchester is ook DJ. Bij SoundCloud vind je verschillende songs die je , als preview op zijn nieuwe album, in streamaing beluisteren kan.
http://soundcloud.com/ksoze
http://soundcloud.com/ksoze/wobble-jazz


SECOND SKY - THE OTHERS
[trip hop] Een band uit de VS die soul, pop, Midden-Oosten, Afrobeat, en zelfs Indische muziekstijlen met elkaar verweeft, doorspekt met een zwaar ritme waarbij de songs heel knap opgebouwd worden. Het resultaat is heel dansbare muziek, die je in streaming beluisteren kan.
http://soundcloud.com/secondsky


EUPHONIC TRAVELLER - BUTTERLY EFFECT
[lounge] Heel speciale muziek, die ons fel bekoren kan. Zweverig, en toch voorzien van een stevig ritme. De band is afkomstig van Duitsland. Je kan heel wat songs in streaming beluisteren bij SoundCloud. Wij zijn fan!
http://soundcloud.com/euphonic-traveller


GALIMATIAS - ANGE DE LAMOUR
[soul beats] De intro van deze song doet je meteen aan Barry White denken, zo'n heel zware bas. Een song om relax op een barkruk te hangen, te sippen van een mojito, en niets anders te doen... Van deze artiest kan je nog meer songs in streaming beluisteren bij Soundcloud.
http://soundcloud.com/galimatias
http://soundcloud.com/galimatias/galimatias-ange-de-lamour


VRIJDAG HOORSPELDAG: HET EUTHANASIEPROCES
Een hoorspel, gebaseerd op waar gebeurde feiten. In 1973 werd namelijk een vrouw aangeklaagd wegens het toedienen van medicijnen waarmee zij euthanasie uitvoerde op haar moeder - alhoewel die duidelijk had aangegeven dat zij niet mer wilde leven, afgetakeld als ze was.
Een knap hoorspel, gebracht zonder valse emotie, sereen. Regisseur is Johan Wolder.
http://audio.omroep.nl/radio1/po/vluchtinhetverleden/20101023-02.mp3   
http://hoorspel.wordpress.com/2010/11/05/het-euthanasieproces/
Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Denk er altijd aan dat je uniek bent. Net als alle anderen.
- anoniem -
 
 
oor logo
De nieuwe oogst
MANUALSLIB

Wanneer er iets fout gaat met een of ander toestel, dan kan de handleiding of manual je wel helpen. Maar in welke schuif had je die nu nog gelegd? Het internet kan raad brengen: Manual Lib bevat meer dan 536084 pdf bestanden met handleidingen (manuals). Je kan ze online lezen, of downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.manualslib.com/


48 SITES VOOR KINDEREN
In dit artikel van Ed Tech Ideas staan 48 sites vermeld waarmee kinderen op een leuke manier dingen kunnen bijleren. Sites om je tafels van vermenigvuldiging te leren, om flyers of boekjes te maken, om over wetenschap te leren, enz. Helaas in het Engels, maar met de hulp van mama en papa zal het wel lukken...
[Taal: ENG]
http://edtechideas.com/2012/06/01/49-cool-summer-sites-for-kids-and-teachers/


WIDBOOK: ZELF PUBLICEREN
Er zijn de laatste tijd heel wat sites waar je zelf een boek kan schrijven en publiceren. Deze site onderscheidt zich door het feit dat je er samen met andere auteurs, die je misschien niet eens kent, aan een boek kan werken.
[Taal: ENG]
http://www.widbook.com/


HOW TO FILMPJES: TRICKLIFE
Er zijn verschillende sites die zich specialiseren in how-to - met andere woorden: hoe je bepaalde dingen moet doen, aanleren, enz. Deze site bevat filmpjes die rond computervaardigheden en tips draaien. En veel van die filmpjes leren je dingen die je eigenlijk niet mag doen, zoals hoe een WOW account te hacken, hoe je je auto kan ontsluiten met je mobiele telefoon, enz. De meeste tips dateren, hebben wij bemerkt, uit 2007, maar zijn gelukkig nog altijd actueel.
[Taal: ENG]
http://www.tricklife.com/


BBC LANGUAGES: EEN TAAL LEREN
Het is geweten: de BBC neemt zijn opvoedkundige taak echt wel ernstig. Deze rubriek bij de BBC website is daar getuige van. Je kan er namelijk verschillende talen lezen: Frans, Duits, Spaans, Grieks, en 33 meer, maar ook Welsh, Schots, Gaelic.
[Taal: __]
http://www.bbc.co.uk/languages/


GUITAR NOISE: LEER GITAAR SPELEN

Leve het internet! Dankzij verschillende sites kan je, in je eigen tempo, van thuis uit een instrument leren bespelen. In dit geval gaat het om gitaar. Van beginner tot finger picking, hoe je een gitaar moet kiezen, tips om te oefenen, en veel meer.
[Taal: ENG]
http://www.guitarnoise.com/lessons/


ACTIVEBASS: BASGITAAR
Deze site leert je ook gitaar spelen, maar dan wel de basgitaar. Er zijn videolessen, maar ook demo's van instrumenten, uitleg over de apparatuur die erbij hoort (versterkers enz.)
[Taal: ENG]
http://www.activebass.com/


VIOLINCLASS: VIOOL

Gemakkelijk is het niet, de viool leren bespelen. Vooral in het begin durft het al eens als kattegejank te klinken... Deze site probeert je te helpen om mooie klanken uit je viool te halen. Leuk is het feit dat er ook een afdeling is voor kinderen.
[Taal: ENG]
http://violinmasterclass.com/

MUSIC EDUCATION CENTER: ALLES OVER MUZIEK
Dit is een meer algemene site, erg uitgebreid, die je ook wat theorie meegeeft (geschiedenis, stijlen, ...) naast praktijklessen (piano, gitaar, songwriting, componeren, ...).
[Taal: ENG]
http://thefxcode.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PIETER BRUEGHEL


"De Verkeerde Wereld" van Pieter  Brueghel is velen bekend. Het bevat tal van Vlaamse  zegswijzen en (beeldende) uitdrukkingen.
Vele van die beeldende uitdrukkingen zijn helaas niet meer in omloop. Toch is het de moeite om op het schilderij zulke uitgebeelde zegswijzen terug te vinden... .[Lode V.]
http://www.spreekwoord.nl/index.php?/pieter_brueghel/index.php
http://www.spreekwoord.nl/pieter_brueghel/brueghel_afbeelding.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ROAD TO LONDEN
Een Engelstalige titel, een Nederlandstalige site, en wel rond de Belgische atleten die geselecteerd zijn voor de Olympische Spelen in Londen dit jaar. De atleten worden er voorgesteld, je vindt er de kalender met de wedstrijden waarin ze meedingen, enz.
[Taal: NL]
http://www.roadtolondon.be/nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EUROPESE VERKEERSREGELS
Binnenkort is het weer zover, en begint de grote uittocht. Belgen, Nederlanders, we zwermen met zijn alleen heel Europa uit, vaak met de eigen auto. Maar zijn we wel voldoende op de hoogte van de verkeersregels in de landen die we doorkruisen? Bij VAB kan je de test doen.
[Taal: NL]
http://www.vab.be/nl/rijschool/content.aspx?pid=488


VRIJDAG MULTIMEDIA: LINESCAPE
het ziet er heel simpel uit: met de pijltjestoets je pion voortbewegen op een lijn. Kom je aan een rood gedeelte op de lijn, dan moet je de spatietoets zolang ingedrukt houden, tot je schijf er naar jouw schatting terug uit is. Lijkt simpel - is het niet! (Bron: Dave]
[Taal: ENG]
http://azurenimbus.com/linescape/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LES FOUX FURIEUX
Een nieuwe "téléralité" of reality tv - zogezegd dus, want het gaat duidelijk om een persiflage. De plot: een jongeman lijdt aan het syndroom van La Tourette, en roept altijd "Evidemment". Zijn familie is bereid om de camera's hen te laten volgen, als de producers de medische kosten op zich nemen om de jongeman te helpen. Een reeks korte afleveringen van 2 minuten, uitgebracht op YouTube, die samen een gehel vormen.
[Taal: FR]
http://www.youtube.com/lesfousfurieux


VRIJDAG MULTIMEDIA: BENJAMIN LOWY

Deze fotograaf waagt zich vaak in gevaarlijke gebieden. Zijn foto's zijn prachtig verzorgd, maar weten, zonder echt gruwelijke beelden te laten zien, de waanzin van oorlogen op de digitale pellicule vast te leggen - de angst in de ogen van de mensen, de nachtpatrouilles, het leven vanuit beperkingen. Hij heeft ook een reeks foto's gemaakt in Lybië, met zijn iPhone.
[Taal: ENG]
http://www.benlowy.com


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
- Ago-interim belgium blackmailed by hackers but no official investigation to be seen
http://belsec.skynetblogs.be/archive/2012/06/15/ago-interim-belgium-blackmailed-by-hackers.html


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Microsoft neemt netwerksite Yammer over'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3271046/2012/06/14/Microsoft-neemt-netwerksite-Yammer-over.dhtml
- Skype toont advertenties tijdens gesprekken
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3270998/2012/06/14/Skype-toont-advertenties-tijdens-gesprekken.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- DesktopSlides, gratis wallpaper changerDigitaal • Software
http://www.fan.tv/digitaal/software/19455-desktopslides-gratis-wallpaper-changer
- Sony Xperia TipoDigitaal • Mobiel
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20145-sony-xperia-tipo  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Bowers & Wilkins opent ID Lounge in Antwerpen  fotospecial   
Het bedrijf wil met het gebouw een multifunctionele ontmoetingsplaats voor haar partners creëren.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6737
- Freecom brengt externe harde schijf met tv-aansluiting op de markt
De Hard Drive Sq moet een draagbare variant op de digitale videorecorder worden.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6719


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De nieuwe internet domeinnamen:  helft van de aanvragen is Amerikaans
http://www.digimedia.be/News/nl/12079/de-nieuwe-internet-domeinnamen-helft-van-de-aanvragen-is-amerikaans.html
- CityPlug laat u 10.000 tafels reserveren
http://www.digimedia.be/News/nl/12085/cityplug-laat-u-10-000-tafels-reserveren.html

   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wordt Windows 7 het nieuwe Windows XP?
http://computertaal.info/2012/06/15/wordt-windows-7-het-nieuwe-windows-xp/
- SpaceVentures: game
http://computertaal.info/2012/06/14/spaceventures-game/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlanders richten 'sociale virtuele provider' op in VS
http://tweakers.net/nieuws/82581/nederlanders-richten-sociale-virtuele-provider-op-in-vs.html
- Fraude bij internetbankieren groeit snel in België
http://tweakers.net/nieuws/82580/fraude-bij-internetbankieren-groeit-snel-in-belgie.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- MyMicroInvest koppelt professionele investeerders aan het grote publiek
http://datanews.knack.be/ict/knowledge-center/start-ups/mymicroinvest-koppelt-professionele-investeerders-aan-het-grote-publiek/article-4000116673813.htm
- ICT-kost per werkplek blijft stijgen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/06/14/ict-kost-per-werkplek-blijft-stijgen/article-4000116429220.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Flair lanceert Magstore App
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/flair-lanceert-magstore-app/
- Muziek synchroniseren: Android Sync Manager, Google Music of Winamp?
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/muziek-synchroniseren-android-sync-manager-google-music-of-winamp/
 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


PC MYSTERIE: WAAR KOMEN AL DIE BROWSER KNOPPENBALKEN VANDAAN?

Plots bemerk je dat je browser (IE of Firefox of andere) een extra knoppenbalk heeft. En je kan je niet herinneren dat je die geïnstalleerd hebt, of zelfs dat je erom gevraagd had. Hoe komt die balk in je browser?
Een eerste mogelijkheid is spyware; de knoppenbalk werd er gezet door een "drive-by" download, spyware die op je computer belandde toen je een besmette site bezocht. In dat geval moet je je pc onmiddellijk afscannen met een goede anti-malware tool. Gebruik in geen geval de knoppenbalk, of het zoekvakje van de balk, want je stuurt je informatie door naar derden.
Een andere mogelijke schuldige is... jijzelf. Sommige programma's hebben namelijk akkoorden afgesloten met de makers van zulke knoppenbalk, en bieden tijdens de installatie van hun eigen programma ook ergens, tijdens de installatieprocedure, de mogelijkheid om die balk te installeren. Kijk je niet goed uit je doppen, dan bemerk je niet dat dit vakje aangevinkt staat,  en geef je ongewild toestemming tot installatie van de knoppenbalk. Zo kan je, bij de installatie van een Java update, ook de Yahoo knoppenbalk meekrijgen, tenzij je het vakje natuurlijk uitvinkt.  Nu is die Yahoo toolbar geen spyware, en kan je hem gemakkelijk terug verwijderen, maar netjes is het niet.
Dus: goed opletten tijdens het installeren van programma's!
http://www.pcworld.com/article/217187/how_to_avoid_unwanted_browser_toolbars.html


PC MYSTERIES: HOE IS QUICKTIME OP MIJN COMPUTER BELAND?
Gisteren hadden wij het al over progjes en knoppenbalken die zonder dat je het merkt geïnstalleerd worden tijdens het installeren van andere software. Ook Apple bezondigt zich aan deze strategie: wanneer je iTunes installeert, krijg je QuickTime gratis mee, of je nu wil of niet.
Met de software kan je foto's en video's vertonen, muziekspelen, en andere multimedia. Maar heb je hem echt nodig op je computer - met andere woorden: kan je hem zonder gevaar verwijderen? Wanneer je een iPod, iPad of iPhone bezit, dan heb je iTunes nodig, en dus ook QuickTime. Bovendien zijn vele video's op het web gecodeerd in een formaat dat met QuickTime werkt. Verwijder je de software, dan moet je op zoek naar een alternatief om deze filmpjes in je browser te bekijken.
http://www.pcworld.com/article/217188/how_did_quicktime_get_onto_my_pc.htmlTIP COMPUTERTAAL: FONTS!
In het kader van onze nauwere samenwerking met Computertaal deze tip:

Na de installatie van Windows of een ander OS op je pc staat er al een groot aantal fonts op je harde schijf en bij de installatie van veel toepassingen, bijvoorbeeld een office-pakket of tekenprogramma, komen er nog meer bij.

En soms kunnen we de verleiding niet weerstaan om ook zelf nog wat extra fonts (lettertypen) te installeren. Op zoek naar een letter voor een speciale gelegenheid vonden we op de site van dafont precies de letter die we in gedachte hadden. Weer een uitbreiding van het aantal fonts in Windows!
Auteur: Antoinette Gladdines - via COmputertaal.
Het volledige artikel met illustraties lees je op:
http://computertaal.info/2012/06/11/fonts/


PC MYSTERIES: IK HEB OFFICE, MAAR KAN GEEN .DOCX BESTANDEN OPENEN?
Toen Microsoft in 2007 de kantoorsuite Office 2007 uitbracht, werd afgestapt van het oude .doc formaat, en gekozen voor het nieuwere .docx (Office Open XML). Heb je een Word 2003 of een oudere versie van Word, dan kan je zulke bestanden niet openen. Hetzelfde voor Excel (xls vs xlsx) en Powerpoint (ppt vs pptx).
Wil je toch zo'n .docx bestand openen, dan moet je een tool downloaden, die (een hele mondvol!) de e Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats heet, en die je op onderstaand adres kan downloaden. Dit is een add-on voor de kantoorsuite, waarmee je documenten kan openen, bewerken en bewaren.
http://office.microsoft.com/en-us/word-help/open-a-word-2007-document-in-an-earlier-%20version-of-word-HA010044473.aspx
http://www.pcworld.com/article/217190/how_to_open_office_2007_and_2010_files.html


PC MYSTERIES: HOE PROGRAMMA'S VOLLEDIG VERWIJDEREN

Vaak zal je bemerken dat er, wanneer je de uninstall gebruikt die in sommige programma's zit, er toch nog bestanden en mappen achterblijven. Hoe geraak je er vanaf, en krijg je terug een proper systeem.
Op WIndows zelf vind je niet echt een goede tool om die restjes te verwijderen. Een externe software kan helpen: IObit uninstaller. Hij verwijdert weesbestanden en -registerwaarden, enz. Ook ongewenste knoppenbalken worden verwijderd, indien gewenst.
http://www.iobit.com/advanceduninstaller.html
http://www.pcworld.com/article/217191/how_to_completely_uninstall_programs.html
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FREE YOUTUBE TO MP3 CONVERTER
Windows all - 26,1 MB - freeware
Eigenlijk mag het niet. Maar het is gewoon software, en software doet niets fout, enkel de gebruiker. Met deze software kan je dus audio die bij YouTube filmpjes zit omzetten in MP3.
http://www.chip.de/downloads/Free-YouTube-to-MP3-Converter_26495270.html
http://www.dvdvideosoft.com/


DOC SCRUBBER: DOCUMENTEN OPKUISEN
Windows all - 0,8 MB - freeware
Het vervelende aan Word documenten is dat die soms informatie bevatten die je liever niet bekend weet: welke wijzigingen er uitgevoerd werden, door wie ze gemaakt werden, commentaren, smart tags, enz. Dit progje laat je toe om deze documenten grondig op te kuisen.
http://www.brightfort.com/
http://www.chip.de/downloads/Doc-Scrubber_13012550.html


AMD OVERDRIVE
Windows XP/Vista/7 - 30,3 MB - freeware
Met deze tool kan je de CPU optimaliseren bij moederborden die AMD chips bevatten. Chip.de heeft een fotoreportage van wat je met de tool doen kan.
http://www.chip.de/bildergalerie/CPU-uebertakten-mit-AMD-Overdrive-Galerie_51049627.html
http://www.chip.de/downloads/AMD-OverDrive_30517605.html


OKAY FREEDOM: VPN
Windows XP/Vista/7 - 12,8 MB - freeware
Dit is een VPN tool (virtual private network) waarmee je binnen het internet een veilige tunnel maakt voor jouw verbinding met een bepaalde computer of server. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je je kan verschuilen achter een adres uit de VS of het VK, en zo toegang krijgt tot diensten die anders enkel voor de inwoners uit die landen voorbehouden zijn. Wat geen aanmoediging is om de wet te gaan overtreden! Ook voor deze tool vind je bij Chip.de een fotoreportage.
http://www.chip.de/downloads/OkayFreedom_56143203.html
http://www.okayfreedom.com/
http://www.chip.de/bildergalerie/OkayFreedom-Britische-und-US-Videos-Serien-entsperren-Galerie_56158497.html


AIRPARROT: MEDIA STREAMEN
Windows XP/Vista/7 - 2,9 MB - demo (10 dollar aankoop)
Deze software laat je toe gebruik te maken van twee werelden: Microsoft en Apple. Je kan namelijk de inhoud van je Windows Desktop draadloos naar de tv in de living zenden, dankzij AppleTV.
http://www.chip.de/downloads/AirParrot_56242005.html
http://www.airparrot.com/


SPARROW: E-MAIL

Mac OS - 10,7 MB
Een gratis E-mail client voor Mac OS met integratie in Dropbox en Facebook. Facebook zorgt ervoor dat je contacten automatisch van een profielfoto voorzien worden, Dropbox voor het verzenden van grote bijlagen.
http://www.chip.de/downloads/Sparrow_47574079.html
http://www.sparrowmailapp.com/


UNIVERSAL VIEWER PORTABLE
Windows 2000/XP/Vista/7 - 5,2 MB - freeware
Dit is pas handig: deze viewer laat je haast alle mogelijke documenten openen. En bovendien kan je hem op een USB stick zetten, want hij is portable. Daardoor kan je, op welke computer je ook werkt, de viewer gebruiken.
http://www.chip.de/downloads/Universal-Viewer-Portable_34397939.html
http://www.uvviewsoft.com/index.htm


MAILSTORE HOME
Windows all - 5,1 MB - freeware
Met dit gratis progje kan je alle mails in één enkel programma bewaren en beveiligen. Maak je immers gebruik van meerdere mailprogramma's, dan raak je het overzicht gemakkelijk kwijt. Na de backup kan je met deze tool belangrijke mails meteen op een cd branden.
http://www.chip.de/downloads/MailStore-Home_30907386.html
http://www.mailstore.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: IM+ - APP

Windows Phone - 1,02 MB - freeware
Met deze gratis app kan je chatten met je kennissen en vrienden van Facebook, Skype, ICQ enz; Je kan met meerdere accounts tegelijk inloggen, met één persoon of een groep, kan teksten versturen en beelden.
http://www.chip.de/downloads/IM-Windows-Phone-App_53683951.html
http://www.shapeservices.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SATFINDER
iOS - 16,4 MB - 1,59 euro
Met de SatFinder kan je heel gemakkelijk je schotelantenne voor satelliet-tv goed afstellen.
http://www.chip.de/downloads/SatFinder-iPhone-App_55668239.html
http://www.andraeweb.de/Willkommen_auf_AndraeWeb.de/Home.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Ambitie is een slecht excuus voor niet genoeg verstand hebben om lui te zijn.
- anoniem -