netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
14/6/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 754 van 9/6/2012Gegroet lezer,

Onze wedstrijd heeft veel succes! Heel  wat lezers hebben een mailtje gestuurd met "Ik doe mee", volgens de instructies op

http://www.netties.be/extra/netties_verwenwedstrijd.html

Hebt u dit mailtje nog niet verstuurd, en wil u toch kans maken op onze prijzen? Wees snel: tot 15 juni kan het nog

Ondertussen staat het wereldje van het internet niet stil. Elke dag valt er wel wat nieuw te rapen - de ene dag al wat meer dan de andere. Deze week bijvoorbeeld vindt u enkele meer filosofische artikels in deze NeTTies - over eerlijkheid op het internet, over vrouwen in een mannenwereld,  over de waarde van reviews of besprekingen. Maar natuurlijk ook meer concrete artikels, over nieuwigheden die er nu zijn of eraan komen, zodat u weer heel wat werkt hebt met alles uit te testen.

Snel aan de slag dus. Veel  leesplezier gewenst - bij leven en welzijn (en bij veel zon!) tot volgende week.

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine

(*) Uw persoonsgegevens worden niet doorgegeven aan derden, en worden na deze wedstrijd opnieuw vernietigd. Enkel uw e-mailadres blijft in ons ledenbestand staan, zoals tevoren.


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine. 

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

HOE EERLIJK IS HET INTERNET NOG?
Marketeers weten beïnvloeders steeds meer te vinden

Het internet is knap. Iedereen kan een blog, pagina aanmaken, en er zijn ei leggen. Je moet zelfs niet eigen content maken, het volstaat een goede speurneus te hebben en artikels te vinden die je dan in Twitter vermeldt, of een foto die je op Pinterest "pint" om invloedrijk te zijn.

Want dat is wat er ontstaan is, in de naweeën van het succes van Twitter: haast in elk sociale netwerk kan je mensen volgen. Hoe meer volgers, hoe meer invloedrijk je bent. Iets wat ook de marketeers weten, en waarop zij handig proberen in te spelen. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van de Klout-score. Zo kon je al lezen dat internauten met een hoge Klout-score op het vliegtuig een betere behandeling krijgen, dat zij uitgenodigd worden voor evenementen, enz. Waarbij het uiteindelijk de bedoeling is dat er ruchtbaarheid gegeven wordt aan het evenement, een nieuw product, enz.

Ook Pinterest ontsnapt niet aan deze nieuwe vorm van marketing. Bij Adweek kan je lezen dat steeds meer marketeers goodies (cash, reisjes, geschenken) aanbieden aan fotografen van wie de foto's die zij maken met hun smartphone gevolgd worden door een grote groep mensen. In ruil moeten die dan wel foto's maken van producten of evenementen.

Is dit eerlijk? Ja en neen. In het geval van Pinterest zijn het mensen met een goed camera-oog, die weten op het juiste moment de juiste foto te maken, die beloond worden voor hun goede werk. Net zoals professionele fotografen beloond worden voor hun werk. Het verschil ligt in de intentie.

Maar er is een verschil. Mensen die een fotograaf of prentjes-verzamelaar volgen op Pinterest, doen dit omdat zij vinden dat die persoon niet alleen goede foto's maakt, maar ook leuke producten/plekken vindt. Zij volgen de persoon, zijn smaak. Wordt dat vertrouwen dat zij stellen in die persoon niet verbroken, wanneer die persoon plots foto's gaat publiceren op commando? Lijkt dit niet een beetje op omkoperij? Het "smeergeld" kan soms erg hoog oplopen, zoals je bij Adweek lezen kan. Zo is er een fotograaf die het Volvo Ocean Race team mocht fotograferen, waarbij alle onkosten gedekt werden door een marketingbureau. Een andere fotograaf maakte foto's van nieuwe zonnebrillen, en kreeg daarbij gratis staaltjes van die brillen. (1)

Vanuit het standpunt van de marketeers is het opzet duidelijk: zij krijgen, met een minimum aan inspanning, "zendtijd" bij een bepaalde categorie mensen - de digital natives. Aan een fractie van wat het zou kosten indien zij een campagne op tv of radio zouden moeten voeren. Zo is er het geval van de campagne waarmee de 60e verjaardag van De Efteling in het zonnetje gezet moest worden: bloggers werden uitgenodigd om het park te bezoeken, en over hun ervaring te vertellen. (2)

Het sleutelwoord in deze zaak is "full disclosure", en "objectiviteit". Enerzijds zou er, niet alleen bij journalisten, maar ook bij alle bloggers en internauten, een transparantie moeten komen over eventuele "beloningen" die er tegenover het posten van een blog, een foto, staan. Anderzijds zou elke internaut - hoge kloutscore of niet- de automatische reflex moeten hebben om, bij het posten van zijn bericht, een eerlijke mening te schrijven, moet zijn posting geen "beloning" zijn die een bepaald artikel of dienst ophemelt omdat hij een reis, een goodie, een product kreeg, maar een eerlijke mening.
http://www.emarketingandcommerce.com/aggregatedcontent/instagrammers-demand-major-brands?e=hvangool%40hvangool.be#
http://www.digimedia.be/News/nl/11963/voice-en-omd-vieren-60-jaar-efteling.html


BOEKBESPREKINGEN: WIE MOET JE GELOVEN?
Literaire kritiek in de zondagskrant, of bespreking bij Amazon en co?

In het vorige artikel hadden wij het over kritiek, eerlijke kritiek. Maar dat vereist wel dat je, wanneer je kritiek uit, weet waarover je praat. Dat is waarom Netties nooit games zal bespreken, omdat er geen gamer in onze redactie zit (Kandidaten, iemand?). En waarom we, wanneer we smartphones bespreken, vooral de voor ons belangrijke functies onder de loep nemen, die we zelf kunnen uittesten en waarover we ondertussen wel wat weten.

Er zijn echter nog andere domeinen waarop de kritiek een verschuiving ondergaat. Filmkritiek bijvoorbeeld, en boekbesprekingen. Over dat laatste verscheen bij The Guardian een artikel, waarbij we toch even willen blijven stilstaan. Want daarin wordt de waarde afgewogen van de boekbesprekingen/kritieken die in de kranten verschijnen, tegenover wat bij de boeken op bijvoorbeeld Amazon verschijnt.

Een recent onderzoek toont namelijk aan dat professionele critici vaker geneigd zijn om boeken te bespreken en  goed te keuren wanneer zij voor dezelfde uitgever werken, of wanneer die boeken prijzen gewonnen hebben. Gebruikers van Amazon daarentegen zouden positiever staan tegenover beginnende auteurs.

Anderzijds is het zo dat er nog nooit zoveel boeken gepubliceerd zijn als nu - vooral dankzij e-publishing. Het is dan ook moeilijker om jouw werk te laten bespreken door een gevestigde kriticus. Bij Amazon heb je veel meer kans op een bespreking. Hecht de moderne auteur meer waarde aan een bespreking door een criticus in De Morgen of De Standaard, of gaat hij meer af op de buzz op het internet?

Wat Lloyd Shepherd, de auteur van dit artikel maar ook van een novelle, "The English Monster", tot de volgende boutade leidt: "Er zijn nu twee soorten auteurs: zij die een Google Alert aangemaakt hebben voor de titel van hun boek, en zij die niet weten hoe dat te doen".

Lees het artikel - om over na te denken.
http://www.guardian.co.uk/books/booksblog/2012/may/22/amazon-newspaper-review-fiction


FACEBOOK GING UREN ONDERUIT
En leerde e-commerce sites een lesje...

Dat Facebook een populair sociaal netwerk is, dat is begrijpelijk. Dat bedrijven er vrijwillig voor kiezen om hun marketing, hun commercie, ervan te laten afhangen, is dat veel minder. Zo is het erg moeilijk te begrijpen waarom bedrijven een www.facebook.com/huppeldepup adres verkiezen boven hun eigen www.huppeldepup.com - bij welke van de twee heb je het meeste controle over verkeer, instellingen, enz., denk je?

Verleden week werd er op nog een pijnlijke manier aangetoond waarom bedrijven niet al te veel van hun eieren in het Facebook-mandje moeten leggen. Facebook ging namelijk vrijdag 1 juni enkele uren onderuit. Wat de problemen veroorzaakte, is niet meteen zo belangrijk. Wel wat de gevolgen betreft. Niet voor de gewone gebruiker - die ging simpelweg even uithuilen op Twitter, over het feit dat hij geen updates kon zien van zijn vriendjes op Facebook.

Voor heel wat bedrijven waren de gevolgen echter groter. Namelijk de e-commerce sites die contact leggen met de "open graph" van Facebook, wellicht om de gebruiker via Facebook te laten inloggen, of hem bepaalde producten te laten "like". Want omdat Facebook niet bereikbaar was, kon bij hen de gebruiker niet inloggen, en verscheen het vermaledijde "wacht" symbooltje, het draaiende wiel.

Een les die, aldus Catchpoint (2), de bedrijven ter harte moeten nemen: zij moeten voorbereid zijn op een downtime van Facebook (of Google, Twitter, enz.) en maatregelen nemen waardoor hun site blijft draaien, zonder die externe bronnen.
http://www.businessinsider.com/bad-for-biz-facebooks-outage-hammered-ecommerce-sites-worldwide-2012-6?op=1
http://blog.catchpoint.com/2012/06/01/facebook-outage-wake-up-call-for-websites/


SILICON VALLEY OOK GECONFRONTEERD MET SEKSUELE INTIMIDATIE
Moeilijk evenwicht in overwegend mannelijke tech wereld

Hier in Vlaanderen was er onlangs veel te doen rond seksuele intimidatie - vrouwen die in een mannelijke wereld onheus behandeld werden, zelfs tegen hun wil gedwongen werden tot seksuele relaties. Over de exacte feiten willen wij ons hier niet uitspreken, maar het is een feit dat vrouwen zich in de laatste decennia een weg hebben moeten zoeken in werelden die tot voor kort exclusief voor mannen voorbehouden waren. En dat die weg niet altijd over rozen liep.

Ook in de VS heeft een vrouw nu aan de alarmbel getrokken. Niet over een zaak uit het verleden, maar over tamelijk recente gebeurtenissen. De dame in kwestie, Ms. Ellen Pao, is niet een van de minsten: zij was partner bij beleggingsbedrijf Kleiner Perkins Caulfield & Buyers. Naast klachten, gericht tegen één persoon in het bijzonder, klaagt zij ook een algemene houding aan in de financiële wereld, waar vrouwen nog altijd niet voor vol aanzien worden. Of, zoals in een artikel in The New York Times staat: "mannen die aan het bouwen zijn aan de 22e eeuw, maar, wanneer het erop aankomt om omgang met vrouwen op de werkvloer, nog altijd vastzitten in het tijdperk van de holbewoners - of toch minstens de vijftiger jaren".

De details van de zaak lees je bij NYTimes. Maar toch, om alle verhitte argumenten te vermijden, even wat koude statistieken. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 9,1% van de directie bij Silicon Valley bedrijven; bij de top 500 van algemene bedrijven is dat 16% - nog altijd laag, maar toch wat hoger dan bij tech bedrijven. En omgekeerd: slechts 11% van de bedrijven die geld kregen van investeerders, had een vrouw aan het hoofd. Toch om even over na te denken, feminist of niet...
http://www.nytimes.com/2012/06/03/technology/lawsuit-against-kleiner-perkins-is-shaking-silicon-valley.html?_r=1&pagewanted=all


SLIMME BUSINESS IDEEËN EN BIG DATA
En dat alles voor een bh-winkel...

Een slim business idee, gecombineerd met de slimmer verwerking van data verzameld over de gebruiker, dat is wat de startup True&Co brengt. Het bedrijf heeft verleden week haar concept voorgesteld, en het lijkt ons, dame zijnde, toch wel interessant. Al is het maar omdat je niet in de winkel niet moet ondergaan dat de winkeljuffrouw met een meetlint je maat gaat nemen, in het bijzijn van de hele winkel... Het gaat per slot van rekening om de aankoop van een intiem artikel, en dat ligt altijd delicaat.

Het concept werkt als volgt: je moet een vijftal vragen beantwoorden over je huidige bh en hoe die past, en krijgt dan een pagina met de bh's die aan de vereiste voorwaarden voldoen. Daar kies je er 3 van, en de site kiest er 2 van die volgens haar gegevens ook aan jouw behoeften voldoen. Alle bh's kosten 45 dollar, en je kan ze terugzenden indien ze niet passen. Maar over het algemeen houden de gebruikers toch gemiddeld 3 van de 5 bh's.

Met verloop van tijd kan de site het profiel verfijnen via de bh's die niet teruggezonden worden, zodat elk bezoek aan de site nog beter passende bh's oplevert.

Een concept dat werkt, en dat verschillende trends verenigt. Enerzijds het slimme concept van 5 zenden, 3 behouden. Anderzijds de mogelijkheid om data op een goedkope manier te verzamelen en verwerken, gecombineerd met het feit dat er artikels van verschillende merken genomen worden, waarvan de vaak afwijkende maten herleid worden tot standaardmaten.

Een mooi business concept. Nu nog wachten tot ze ook naar Belgiê verschepen!
http://gigaom.com/2012/05/30/with-startup-trueco-big-data-meets-bra-shopping/


VS BEVESTIGT ACHTER STUXNET TE ZITTEN
Maar ook dat het controle erover kwijt is

Het leest als een politieke thriller. Toen de eerste berichten verschenen over de Stuxnet worm/malware, werd gefluisterd dat dit een geheim wapen was in de cyberoorlog tussen de VS en Iran. Maar er is een groot verschil tussen fluisteren, en een officiële bevestiging. Toch kwam die er, verleden week: de VS gaf toe dat het achter de Stuxnet worm zat.

Met andere woorden: de cyberoorlog is wel degelijk een feit. En dit leidt tot een volgende, schrikbarende conclusie: waar er aangevallen wordt, mag een tegenaanval verwacht worden. Het is niet enkel de VS die knappe koppen heeft; overal zitten er slimme ingenieurs, die gelijkaardige cyberwapens kunnen ontwikkelen.

Vergeet niet dat de Stuxnet worm gemaakt was om machines lam te leggen. Wanneer kunnen we de eerste worm verwachten die een elektriciteitsnet lam legt? Een gevaarlijk spelletje, dat de heren politici zo spelen. Bij TechMeme vind je een hele resem artikels over deze toch wel opmerkelijke officieuze bevestiging, met een knappe infogram bij New York TImes.
http://www.nytimes.com/interactive/2012/06/01/world/middleeast/how-a-secret-cyberwar-program-worked.html?pagewanted=all
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/06/stuxnet-admission-likely-to-have-foreign-policy-consequences/
http://www.techmeme.com/120601/p9#a120601p9


FACEBOOK GEEFT OOK KINDEREN ONDER 13 TOEGANG
Technologie zou bestaande situatie legitiem moeten maken
Het is geweten: kinderen onder de 13 hebben officieel geen toegang tot Facebook. Officieel dus, want er zijn er heel wat die er toch op zitten. Die kinderen zijn op zich een mooi doelpubliek, vooral voor de adverteerders op Facebook. En dus wil Zuckerberg dit "kapitaal" aanboren, maar daarbij toch enkele mechanismen inbouwen om de kinderen te beschermen.

Dat is wat Wall Street Journal weet te vertellen: Facebook is bezig aan een technologie waardoor de kinderen op het sociale netwerk kunnen rondstruinen, maar met ouderlijke supervisie. Zo zou de account van het kind gekoppeld worden aan dat van de ouders, zodat die kunnen beslissen met wie hun kind "vriend" kan worden, en welke applicaties zij mogen gebruiken. En de ouders zouden kunnen betalen voor games en amusement waarvan hun kind gebruik maakt op Facebook.

Een bedreiging voor onze kinderen? Laat ons eerlijk zijn: die kinderen zitten er toch al op. Van het moment dat zij kunnen lezen en schrijven, leggen kinderen contact met hun vriendjes, via het internet. Door de toegang te officialiseren gaat Facebook alleen maar in op een realiteit. Volgens een recent rapport van Consumer Reports zouden er 7,5 miljoen kinderen onder de 13 op Facebook zitten, inbegrepen meer dan 5 miljoen jonger dan 10.

Een achtergrondartikel over deze evolutie lees je bij Wall Street Journal, en een kritisch artikel hierover bij Forbes, waaruit wij het volgende citeren: "Facebook mag zijn contra's hebben, maar het is een betere voorbereiding op de toekomst dan gewoon urenlang staren naar de tv".
http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/06/04/facebook-plans-to-end-the-no-kids-under-13-farce/
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424052702303506404577444711741019238-lMyQjAxMTAyMDAwNDEwNDQyWj.html


GOOGLE ANALYTICS EN GOOGLE SEARCH: ENKELE NIEUWIGHEDEN
Maar Google probeert wel ze goed uit te leggen
Enkele berichtjes over de Google achter de schermen; als gewone gebruiker moet je eigenlijk ook wat weten van die andere zijde van Google, om te beseffen hoe het allemaal werkt en evolueert.

Om te beginnen: Google heeft een nieuwe tool uitgebracht in zijn Google Analytics, een product waarmee webmaster een analyse kunnen maken van het bezoek op hun size. Met deze nieuwe Browser Size analyse krijg je te zien wat "below the fold" zit van je webpagina, met andere woorden: wat de bezoeker niet meteen ziet wanneer hij je pagina bezoekt - tenzij hij gaat scrollen. De analyse vertelt ook welk percentage gebruikers hoeveel van de pagina zien. Erg belangrijk, want het is het gedeelte "above the fold" dat de bezoeker omzet tot kopen of actie, wat in vaktermen "converteren" heet. (1)(2)

Een tweede bericht gaat over "duplicate content". Google straft namelijk pagina's waarvan de inhoud, de artikels, teveel op het web opduiken; een website die immers enkel content van elders kopieert, verdient een lagere ranking dan een website die originele content maakt. Maar hoe zit het met dubbele content op je eigen pagina? Want vele bedrijven hebben een rubriek "Nieuws", en herhalen de belangrijkste artikels daarvan nog eens in de rubriek "Persberichten". Nog andere sites hebben een rubriek waarin zij automatisch berichten tonen die afkomstig zijn van een zoektocht op een bepaald trefwoord. In een video-presentatie vertelt Matt Cutts van Google dat dit dingen zijn die je beter niét doet (3)

En tot slot een derde bericht, dat het heeft over een nieuwe soort spam: de spinfographic. Infographics ken je ondertussen al: dat zijn een soort van affiches waarin met tekeningen en statistieken iets helder uitgelegd wordt. Althans, dat is de bedoeling. Slimmerikken hebben namelijk ontdekt dat het verwijzen naar infographics een hoge ranking kan opleveren. Gevolg: er ontstaan galerijen met infographics, en plots maakt iedereen zulke pagina's. En dus heb je spinfographics (spam-infographics). Een hoogst amusant artikel over Google, hoe de mensen het bespelen, hoe Google terugslaat, en het een kat-en-muisspelletje wordt, lees je bij WebProNews (4)
http://www.webpronews.com/browser-size-tool-comes-to-google-analytics-lets-you-analyze-above-the-fold-2012-06
http://analytics.blogspot.be/2012/06/new-feature-conduct-browser-size.html
http://www.webpronews.com/matt-cutts-addresses-duplicate-content-issue-in-new-video-2012-06
http://www.webpronews.com/when-will-google-crack-down-on-infographic-spam-2012-06


FLAME MALWARE VERMOMT ZICH ALS WINDOWS UPDATE
Geen goed nieuws voor de gebruiker...

Waar gaat het met de wereld heen, wanneer je zelfs je Windows Updates niet meer kan vertrouwen? Het bericht dat maandag uitgebracht werd, sloeg dan ook in als een bom: de Flame malware, een door de Amerikaanse overheid uitgebrachte spionagetool raakt binnen op de computers van zijn slachtoffers via een Windows Update.

Wanneer een plaatselijk netwerk minstens één machine bevat die al besmet is, kan de flame malware zich via een bepaald component vermommen als zo'n update en de andere computers op het netwerk wijsmaken dat zij dringend die update moeten installeren. Dat is, kort uitgelegd, wat er nu aan de hand is. Normalerwijze controleren deze computers eerst wel of de update wel afkomstig is van Microsoft, en zien daarvoor of de software een bepaald certificaat draagt. Maar ook die wordt door de Flame malware nagemaakt.

Wat nu? Microsoft is bezig aan een update, waardoor de computers deze valse certificaten gemakkelijker kunnen herkennen. Maar ja, dan moet je die update installeren. Sinds zondag is die update er, en wordt onder de gebruikers verspreid. Maar zeg nu eerlijk: durf jij nog met een gerust hart zomaar Microsoft updates installeren, wanneer je dit gelezen hebt? Het gebeuren heeft het vertrouwen in Microsoft dan ook een flinke knauw bezorgd...

Meer technische uitleg bij WebWereld, SecureList, Ars Technica.
http://webwereld.nl/nieuws/110713/flame-komt-binnen-via-windows-update.html
http://arstechnica.com/security/2012/06/flame-malware-hijacks-windows-update-to-propogate/
http://www.securelist.com/en/blog/208193558/Gadget_in_the_middle_Flame_malware_spreading_vector_identified


AIRTIME: KRUISING TUSSEN SKYPE EN CHATROULETTE
Maar neemt wel foto's van je tijdens het chatten

Zeggen de namen Shawn Fanning en Sean Parker je iets? Juist ja, deze heren hebben jaren geleden Napster opgericht, en zorgden toen voor een revolutie in het delen van muziek. Nu hebben de heren een nieuwe onderneming opgezet: de conversatiedienst Airtime (http://www.airtime.com).

Die houdt het midden tussen Skype en Chatroulette; met andere woorden: je kan een 1-op-1 gesprek houden met een andere persoon. Maar niet altijd een persoon die je al kent. Neen, de heren gaan ervan uit dat je eens wat verder moet kijken dan de 500 mensen die je kent op Facebook. Zij starten een conversatie met andere mensen, die volgens hun Facebook-profiel jou wel eens kunnen interesseren.

Maar loop je dan niet het risico dat je, zoals bij Chatroulette, plots geconfronteerd wordt met de grootste weirdo's, die hun edele delen voor jou uitstallen? Airtime wil dit voorkomen door de gesprekken te monitoren, en aan jouw account te koppelen. Gedraag je je niet netjes, dan word je van de dienst verbannen. En dat monitoren houdt ook in dat er op geregelde tijdstippen foto's van jou genomen worden tijdens het chatten.

Wat sommige commentatoren tot de conclusie leidt dat de gewone burger wellicht zal wegblijven, omdat die het monitoren als een inbreuk op zijn privacy ervaart. En dat de op seks beluste weirdo's zullen wegblijven, omdat zij er hun ding niet kunnen doen.

Meer bij WebProNews, Forbes, TechCrunch.
http://techcrunch.com/2012/06/05/airtime-experience-together/
http://www.webpronews.com/sean-parker-and-shawn-fannings-airtime-launch-2012-06
http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/06/05/are-you-okay-with-airtime-secretly-taking-photos-of-you-while-youre-video-chatting/


GOOGLE KOOPT QUICKOFFICE
Sluitstuk van transfer Google Docs

Eerder had Google al aangekondigd dat het alle bestanden, die je online gemaakt had en bewaard bij Google Docs, zou overzetten naar Google Drive. Waardor het erop lijkt dat Google Docs zou verdwijnen. Er is nu nog een stukje van de sluier van Googles plannen opgelicht: het heeft zopas aangekondigd dat het Quick Office koopt, een pakket producten om ook vanop mobiele toestellen documenten te bewerken.

Google Docs werd niet alleen door heel wat internauten gebruikt, maar ook en vooral door scholen, verenigingen enz. die online moeten samenwerken aan documenten. Microsoft had op dat vlak de kaas van het brood laten eten, doordat het lange tijd geen echt collaboratieve versie van haar Office producten aan kon bieden. Kaas die door Google, om in de beeldspraak te blijven, opgesloeberd werd, want dat is nu juist waar de Google Apps zo ster in zijn. Die nu dus wellicht door de Quick-Office apps vervangen zullen worden.

Tussen haakjes: Quick-Office behoort tot de top 50 meest gedownloade apps voor Andrid, en bevat Quickword, Quickshet en Quickpoint.
http://googleblog.blogspot.be/2012/06/google-quickoffice-get-more-done.html
http://www.quickoffice.com/


ON{X}: ZELF JE MOBIELTJE PROGRAMMEREN
Microsoft werkt voor Android...

Een leuk en erg geeky ding voor je Android toestel. Stel je voor dat je je toestel zelf kan programmeren - taken plannen in de toekomst bijvoorbeeld. Er bestaat al een dergelijke toepassing, Tasker, maar die is, zo menen sommigen, niet echt gebruiksvriendelijk te noemen. Een nieuwe toepassing, On{X} (spreek uit: On-Ex), zou dat wel zijn.

Het speciale aan deze toepassing is dat hij gemaakt werd door een afdeling van.... Microsoft, namelijk het Israeli Information Platform en Experiences team. Dat werkt meestal rond mobiele toestellen, en dan met name om de bestaande Bing ervaringen uit te breiden met real-time delen van je locatie, ontdekken wie er in jouw nabijheid is, enz. Het team heeft deze software ontwikkeld, en de reden waarom het voor Android uitgebracht is, is volgens TechCrunch omdat Android een lager beveiligingsniveau heeft; later zou er dus ook een meer volwassen versie komen van de software, maar dan voor Windows 8 en Windows Phone, dat een strenger beveiligingsniveau heeft.

Het principe is simpel: download de app, en pas enkele reeds bestaande regels (recepten genoemd) aan. Je kan kiezen uit 11 templates, of zelf regels schrijven. Bijvoorbeeld: "Staart de muziek app op wanneer ik aan het wandelen ben", of "herinner mij dat ik naar de fitness moet indien ik er al 3 dagen niet meer gewest ben". Simpele "if this, then that" regeltjes dus.  Bij TechCrunch vind je een demo.
http://www.theverge.com/2012/6/5/3066107/microsoft-on-x-android-automation
https://www.onx.ms/#!landingPage
http://techcrunch.com/2012/06/05/onx/


WACHTWOORDEN LINKEDIN EN EHARMONY ONLINE GEPOST
Wat baat zelf voorzichtig zijn, als diensten het niet zijn?

Onlangs bracht een onderzoek van NewScientist aan het licht dat mensen ouder dan 55 voorzichtiger zijn bij het kiezen van hun wachtwoord; hun wachtwoorden zijn dubbel zo veilig. Voor dat onderzoek werden de wachtwoorden van bijna 70 miljoen Yahoo! gebruikers bekeken. (1)

Mooi. Maar wat baat het om zelf alle voorzichtigheid in acht te nemen, wanneer de dienst waarvoor jij het wachtwoord gebruikt er slordig mee omspringt? Het blijkt namelijk dat de zakelijke sociale netwerksite LinkedIn en de datingsite eHarmony bezoek kregen van een dief die (weliswaar versleutelde) paswoorden stal. Daarna gooide hij het lijstje online en vroeg hulp aan collega's crackers om de paswoorden te kraken. Het juiste verhaal hierachter lees je bij Ars Technica (2).

En kijk, het heeft niet lang geduurd eer booswichten misbruik maakten van deze kraak, om met de gestolen paswoorden phishing aanvallen uit te voeren. Nu is LinkedIn een sociaal netwerk waarin je vooral je zakelijke contacten legt, en niet zo gemakkelijk iemand als "vriend" gaat aanduiden, tenzij je die persoon ook echt kent. Met andere woorden: LinkedIn wordt door de meeste mensen als meer betrouwbaar beschouwd; wanneer iemand die je kent je vanuit zijn LinkedIn account aanspreekt, ben je geneigd te geloven dat het die persoon echt is. En daarom zijn deze phishing aanvallen, waarbij de boef zich voordoet voor een van je vrienden, in de hoop vertrouwelijke informatie (bankrekening enz.) van je los te krijgen, veel gevaarlijker. Het enige advies dat we je kunnen geven: onmiddellijk je LinkedIn paswoord aanpassen! (3)
http://arstechnica.com/security/2012/06/8-million-leaked-passwords-connected-to-inkedin/
http://www.newscientist.com/article/dn21871-over55s-pick-passwords-twice-as-secure-as-teenagers.html
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/06/06/that-was-fast-criminals-exploit-linkedin-breach-for-phishing-attacks/


IOC ZENDT ZELF BEELDEN OLYMPISCHE SPELEN UIT
YouTube streaming naar 64 gebieden in Azië en Afrika

Tegenwoordig worden sportwedstrijden vaak in exclusiviteit uitgezonden. In een bepaald land haalt één zender de exclusieve rechten (tegen veel geld) binnen, en hij alleen mag dan de wedstrijd uitzenden. Goed voor de sportclubs, want die uitzendrechten brengen geld in het laatje. Goed voor de tv-zenders en kabelmaatschappijen zoals Telenet en Belgacom, want voor hen zijn die sportwedstrijden een extra argument om een abonnee binnen te halen. Slecht voor de gebruiker, want die kan, als hij toevallig voor de andere kabelmaatschappij gekozen heeft, op zijn kin kloppen en moet zijn wedstrijden missen.

Een van de "bedrijven" die als eerste heel streng de rechten van zijn wedstrijden heeft beheerd, is het Olympisch Comité. Als geen ander is het hoeder van zijn rechten; per land werd een zender gekozen die de rechten heeft om de Olympische verslaggeving te doen - het is te zeggen: de rechtstreekse uitzending. Zo is dat voor het VK de BBC, voor de VS is het NBC. Maar voor 64 landen in Aziê en sommige regio's in Afrika zal het Olympisch Comité de uitzending zelf verzorgen, en wel via YouTube. De commentaren zullen wel in het Engels zijn. Er zullen 10 verschillende live feeds zijn, van 9u tot 23u (Engelse tijd) plus 1 kanaal met 24/24 nieuws met samenvattingen, verslagen, interviews met atleten.

Een hele opsteker voor YouTube, dat zich steeds meer profileert als een sportkanaal met live verslaggeving. Zo heeft het reeds de in India zo populaire Indian premier Leage Cricket uitgezonden. Als YouTube de massale belangstelling voor de Olympische Spelen in deze 64 landen aankan, dan mag je wel zeggen dat Google over heel krachtige servers beschikt...

Meer bij Engadget en het Olympisch Comité zelf.
http://www.olympic.org/ioc?articlenewsgroup=-1&articleid=160593
http://www.engadget.com/2012/06/06/youtube-london-olympics-asia-africa/


KOBO BRENGT ZELF-PUBLICEER PLATFORM WRITING LIFE UIT
En Nook maakt pijnlijke blunder in werk van Tolstoj

Even wat nieuws uit de wereld van het e-boek. In de VS heb je uitgever Amazon, met zijn Kindle e-reader en zijn eigen KDP zelf-publiceer platform. En je hebt Barnes & Noble, dat ook een dergelijk platform heeft: PubIt. Maar er is nog een speler: Kobo, die de Nook uitbrengt. Kobo heeft nu ook een eigen platform uitgebracht waarop je zelf e-boeken kan publiceren: Writing life. Momenteel is het in bèta testperiode met 50 auteurs. Einde juni gaat het officieel open, in het Engels, met ondersteuning voor andere landen en talen in de maanden die volgen.

Het grote voordeel van publiceren op dit platform, is dat het open is, en het boek in het ePub formaat gemaakt wordt. Dat wil zeggen dat je het op tal van toestellen lezen kan die deze standaard ondersteunen. Naar eigen zeggen heeft het platform van Kobo nog een voordeel: je maakt het boek, en je kan het op gelijk welk platform aanbieden, je bent niet gehouden aan exclusiviteit met Kobo. Nu, om eerlijk te zijn ben je dat ook niet bij Amazon en zijn KDP publish-platform. Enkel wanneer je wil dat je boek ook opgenomen wordt in het KDP Select programma, waarmee boeken geleend kunnen worden, moet je je boek exclusief bij Amazon aanbieden. (1)

Een tweede bericht is heel kort, en zal wellicht een glimlach op je gelaat toveren. Bij Barnes & Noble, de maker van de Nook e-reader, zal dat wellicht een groene lach zijn. Het blijkt nameljk dat er, in de vertaling van Leo Tolstoj's Oorlog en Vrede het woord "kindled" vervangen werd door het woord "Nookd". Waarschijnlijk was het boek, dat oorspronkelijk in het Russisch geschreven is, eerst vertaald voor de Kindle, en werd er later een versie voor de Nook gemaakt. Waarbij de overijverige uitgever overal het woord "Kindle" vervangen heeft door "Nook". (2)
http://paidcontent.org/2012/06/05/kobo-launches-self-publishing-platform-writing-life/
http://www.theage.com.au/digital-life/hometech/nookd-kindle-zapped-from-war-and-peace-ebook-20120606-1zv24.html

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOOGLE LANCEERT CHROMEBOOK, CHROMEBOX
Drie keer scheepsrecht?


Je kent ondertussen de strategie van Google: het wil dat alles in de cloud gebeurt. Via de Google browser, Chrome, krijg je toegang tot data. Programma's moeten er niet meer staan op jouw pc, alles zit in de cloud. En daarom moest ook het besturingssysteem aangepakt worden, zodat er een Google Chrome OS bedacht werd.

Daarbij heeft, zoals kwatongen, de strategie van Microsoft toegepast: beginnen met miskleunen, om stilaan beter te worden. En volgens diezelfde bronnen is Google met de Chrome PC die het in samenwerking met Samsung ontwikkelde, erin geslaagd om het motto "drie keer scheepsrecht" waar te maken.

Wat voorgesteld werd, zijn een Chromebook en een Chromebox. Het eerste een 12.1 inch goedkope laptop, het tweede een kleien pc waarop je klavier, muis en monitor kan aansluiten. De prijzen: $449 voor de Chromebook, en $329 voor de Chromebox. Aan boord de Intel Core processor, 4 GB RAM, een Display poort, een USB poort gigabit ethernet, dual band WiFi.

Een uitgebreide bespreking bij Ars Technica en GigaOm. De hardware zelf interesseert ons minder, dan de nieuwigheden in het OS. En daarbij is de mogelijkheid om Google Docs offline te bewerken een van de dingen die ons het meeste verheugt!
http://arstechnica.com/gadgets/2012/05/slick-new-chromebook-first-chromebox-desktop-out-from-samsung-today/
http://gigaom.com/2012/05/29/google-newchromebook-chromebox/


ANY.DO TASK MANAGER: NU OOK VOOR IOS EN CHROME
Synchronisatie voor alle platformen

Een van de populairste to-do lijstjes voor Android heeft nu ook een versie uitgebracht voor de iPhone en de Chrome browser. Het bijzondere is dat je je taken kan synchroniseren op alle mogelijke toestellen, wat ook het OS mag zijn.

Any.do is erg gebruiksvriendelijk: simpel in navigatie, met heel wat leuk bedachte aanraakbewegingen. Zo kan je taken organiseren op datum of per map, iets wat je doet met klikken en slepen. Om een taak als afgewerkt te markeren, maak je een beweging naar rechts alsof je de taak doorkruist. Een nieuwe taak toevoegen doe je door het balkje bovenaan naar beneden te trekken. Je an ook taken toevoegen via een gesproken commando - hiervoor moet je de balk naar beneden sleuren en vasthouden. De app kent daarbij enkel Engels - en maakt vaak hilarische fouten.

Tik op een taak om een einddatum toe te voegen, of een nota. Standaard zie je een lijstje met taken dat je kan in- en uitklappen. Door de balk vanonder naar boven te slepen, zie je de verschillende menu's en opties. Draai de telefoon naar landschap modus, en je krijgt 2 kolommen te zien, met naast je kalender het lijstje met taken.

De toepassing is ook verkrijgbaar als app voor de Chrome browser, maar dan heb je wel iets minder opties - heel wat van de gebaren zijn dan niet beschikbaar. De app nestelt zich in dat geval in de adresbalk van je Chrome, en opent zich bovenop je huidige venster. Om uit te proberen.
http://www.theverge.com/2012/6/3/3059220/any-do-tasks-app-ios-chrome-hands-on
http://www.any.do/
MAKEY MAKEY: EEN KLAVIER VAN ELK OPPERVLAK
Beginnerskit voor handige Harry's (en Miekes)

Wil je wel eens een origineel klavier hebben? En heb je een idee om bijvoorbeeld een... banaan te gebruiken om te typen? Het kan. Twee studenten aan de MIT hebben een kit bedacht die het mogelijk maakt.

De kit, MaKey, MaKey, werd voorgesteld op Kickstarter, een website waar mensen met ideeën hun ei leggen, en hopen op investeerders om hun project uit te werken. MaKey Makey vroeg om $25.000 startgeld, maar heeft inmiddels al meer dan $350.000 ingezameld. De kit bestaat uit een plaat met geleiders, alligator clipsen om ergens op aan te slutien, en een USB kabel.

Stel bijvoorbeeld dat je het programma "piano" laadt. Je verbindt dan enkele bananen via de alligator clipsen met de MaKey Makey plaat, en zo met je computer. En kijk: je speelt piano op de bananen!

Een uitgebreide uitleg vind je op Kickstarter zelf. Op YouTube legt een filmpje uit wat je doen kan met deze kit.
http://www.pressetext.com/news/20120517002
http://www.youtube.com/watch?v=rfQqh7iCcOU
http://www.kickstarter.com/projects/joylabs/makey-makey-an-invention-kit-for-everyone


NA GORILLA GLAS EN LOTUS GLAS, NU OOK WILLOW GLAS
Hoochtechnisch glas vooral voor mobieltjes

De laatste jaren zijn er dankzij de mobieltjes heel wat evoluties gekomen op het gebied van glas. De schermen zijn helderder, en toch ook steviger geworden. Je maakt niet zo gemakkelijk krassen, en het scherm barst ook niet meer zo snel.

Een van de laatste technieken was Gorilla Glass, dat gebruikt wordt door fabrikanten zoals Apple en Samsung.

En nu is er dus Willow glass. Om dat te maken worden de ingrediënten gesmolten bij een temperatuur van 500 graden C, en dan in een trechter gegoten, waarna de randen samengesmolten worden zodat er een onafgebroken blad ontstaat, dat uitgerold kan worden in een toestel dat gelijkt op een drukpers. Zo wordt het naar de klanten verscheept - de fabrikanten dus die mobieltjes maken. Momenteel kan men al "rollen" maken met een meter doormeter, goed dus voor grote tablets en wandpanelen.

Een filmpje dat het proces uitlegt vind je bij The Register. Een revolutionaire techniek, die zorg voor glas dat amper 0,05 mm dik is. Ter vergelijking: Lotus en Gorilla zijn 0,2 en 0,5 mm dik. Het glas kan gebruikt worden voor controlesystemen die gebruik maken van LCD en OLED schermen.
http://www.theregister.co.uk/2012/06/04/flexible_willow_glass_corning/
http://www.theverge.com/2012/6/4/3062641/corning-launches-slim-flexible-willow-glass


ZO ZIE JE ZE, EN ZO ZIE JE ZE NIET!
Aanraakscherm van Tactus met verdwijnende toetsen

Toen Apple als eerste met een telefoon uitkwam die volledig met aanraakscherm gemaakt was, was het de vraag: zullen de gebruikers kunnen wennen aan dit klavier, of willen ze toch echte hardware toetsen? Na een tijdje bleek dat Apple juist gegokt had, en dat de gebruikers hun plan trokken met het aanraakscherm. Er werd wel wat gevloekt op de auto-corrector, die vaak voor hilarische situaties zorgde, maar de meeste gebruikers waren wel tevreden.

De meeste - want sommigen (waartoe je ook ons mag rekenen) willen nog altijd hardware toetsen. Voor hen worden er toestellen gemaakt zoals de Blackberry, de Samsung, en ook Nokia heeft verschillende toestellen met uitschuifbare of vaste klavieren. Die maken het toestel natuurlijk wel wat dikker.

Ideaal zou een combinatie zijn van aanraakscherm dat toch ook tastbare toetsen heeft. En dat is nu wat het bedrijf Tactus Technology aangekondigd heeft. Het heeft op een recente beurs een prototype voorgesteld van een Android tablet, met een user interface waarbij de gebruiker naar wens toetsen met een "haptische" feedback kan laten verschijnen en verdwijnen - voelbare toetsen dus. Wanneer de gebruiker het commando "toetsen" (keys) invoert, kunnen de toetsen uit het aanraakscherm oprijzen, om je vingers te geleiden, en om een feedback te geven die bevestigt dat je een toets ingedrukt hebt. En wanneer je het commando geeft aan de toetsen om te verdwijnen, dan doen ze dat ook, en is er niets te zien van de toetsen op het scherm.

Bij The Verge lees je meer over de technologie van deze schermen. Vraag is natuurlijk hoe duur de technologie wordt, want dat is natuurlijk een belangrijke factor die bepalen zal of je deze technologie ooit in een mobieltje zal aantreffen...
http://www.theverge.com/2012/6/5/3064674/tactus-technology-prototype-touchscreen-appearing-disappearing-keys
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
POLDOORE - LUSH LIFE

[Instrumental / hiphop] Een Belgische groep warempel! Houdt het midden tussen beats, met een vleugje disco ook. Erg afwisselend. Bij Soundcloud vind je verschillende songs om te beluisteren en te downloaden!
http://soundcloud.com/poldoore


TRIANGLE SUN - STAY
[pop] Een band waarvan de stem van de zanger het voornaamste kenmerk is. De song "Stay" zelf is aan de trage kant, maar goed gemaakt. Geen songs om te downloaden, wel om gratis in streaming te belusiteren. De moeite waard, zoals ook "When the rain comes falling down".
http://soundcloud.com/trianglesun


AMBER OJEDA - NOT RIGHT NOW
[singer songwriter] Een bewijs van hoe mooi simpel kan zijn. Deze song begint met enkel een akoestische gitaar, en de stem van Amber Orejada. En dat is genoeg. Mooie songs, waarvan je er sommige gratis kan downloaden.
http://soundcloud.com/amberojeda


GENDROID - FUNKY WEAPON
[funk] Een heerlijke combinatie van funk en beats. Heel gevarieerde songs, met vele invloeden. Verschillende songs zijn gratis te downloaden. De man is afkomstig uit Oekraine.
http://soundcloud.com/gendroid


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE CONTRABAS

Een prachtig hoorspel uit 1984, gebaseerd op een werk van Patrick Susskind. Heel boeiend. Een man, die contrabas speelt in een orkest, vertelt over zijn instrument, over de rol die het speelt in het orkeste, en over de mezzosopraan Sarah die hij zo fel bewondert. Sterk van emoties ook, prachtig gebracht. Het hoorspel duurt anderhalf uur, maar verveelt geen seconde!
http://hoorspel.wordpress.com/2012/06/06/de-contrabas/

Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een gepluimde kip legt geen gouden eieren.
- onbekend -
 
 
oor logo
De nieuwe oogst
MEDIAWIJSHEID
Maak jij je, als ouder of onderwijzer, ongerust over wat kinderen op het web uitspoken? Deze "stack" bij Delicious heeft verschillende vooral Nederlandstalige links verzameld die kinderen helpen om media-wijzer te worden. Zoals je wellicht weet kan je zelf ook nog zo'n stack aanvullen als je nog wat interessante links hebt, en kan je je "abonneren" op zo'n stack, zodat je per mail verwittigd wordt wanneer er nog een adres bij komt.
[Taal: NL/ENG]
http://delicious.com/stacks/view/HeZU94


CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM
Tegenwoordig is het, dankzij "content management systemen" heel gemakkelijk om een website te voorzien van nieuwe inhoud of content: je moet niet de hele code van de pagina vernieuwen, maar dankzij handige invulformulieren voeg je enkel de nieuwe tekst en/of afbeeldingen toe, en de nieuwe informatie wordt naadloos verwerkt.
Deze stack heeft 62 links verzameld over de verschillende CMS-systemen: Drupal, PHP, en (het voor mij nog onbekende) SPIP, enz. Websites met uitleg en tips.
[Taal: ENG/FR]
http://delicious.com/stacks/view/ORjJ9F


GENEALOGIE: JE VOOROUDERS ZOEKEN

Ook dit is een erg interessante stack, met momenteel 38 links die draaien rond genealogie, vooral dan in de VS. Heb je daar familie, wil je je stamboom opzetten, dan vind je hier links naar bronnen die online geraadpleegd kunnen worden. De census van 1940, immigratiedossiers, enz., maar ook tips naar online research tools en hulpmiddelen.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/JtHUL0


DIGITALE BIBLIOTHEKEN
In deze stack werden links verzameld naar bibliotheken die online geraadpleegd kunnen worden. Deze keer niet de nadruk op Engelstalige bibliotheken, maar wel Frans en Spaans, met o.a. een link naar de bibliotheek met gratis e-Books (in het Frans).
[Taal: FR/ENG/SP]
http://delicious.com/stacks/view/RQ9uoL


GOOGLE WORLD WONDERS PROJECT
Moet de reisindustrie zich stilaan geen zorgen gaan maken? Voortaan kan je immers ook beroemde gebouwen bezoeken vanuit je luie zetel, dankzij Google World Wonders.
[Taal: ENG]
http://www.google.com/culturalinstitute/worldwonders/


SOCIALE NETWERKEN: EEN ZOOTJE

Hoe ingewikkeld het geworden is voor de marketeer in 2012, wordt aangetoond in deze infogram; de verschillende tools die er bestaan voor marketing management, url verkorters, analyse, adverteerplatforms, ... wordt er uit de doeken gedaan. Indrukwekkend. Je zou nog medelijden krijgen met de marketeers!
[Taal: ENG]
http://www.businessinsider.com/social-media-marketing-landscape-complicated-2012-5


DIGITALE BEELDEN
Hier kan je enorme digitale beelden bewonderen. Bij het inzoomen val je achterover van verbazing. Er is keuze te over. Registreren hoeft niet per se. Een ervaring om de mooiste plaatsen te ontdekken! Ter illustratie is hier een link over sfeervolle foto's uit Antwerpen. Maak voor de rest je keuze. (Bron: Lode)
[Taal: ENG]
http://www.gigapan.com/gigapans?order=most_popular&page=1&per_page=10&query=Antwerp
http://www.gigapan.com/


CLIPSTER: JE EIGEN VIDEOKANAAL
Deze dienst zorgt ervoor dat je een eigen videokanaal, met filmpjes die jij kiest vanop YouTube, op je Facebook kan zetten. Je vrienden kunnen dan dit kanaal volgen.
[Taal: ENG]
http://www.clipster-video.com/


MOVIES.IO: NIEUWE TORRENT SITE
Het is op zijn minst riskant te noemen om op het moment dat The Pirate Bay overal onder vuur ligt, zelf met een torrent site te starten, gespecialiseerd in films. Toch is dat wat Movies.io doet. De site maakt het erg gebruiksvriendelijk om films te vinden en samen te bekijken.[Taal: ENG]
http://torrentfreak.com/movies-io-reinvents-movie-torrents-120602/
http://movies.io


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: APESTAARTJAREN
Dit platform over jongeren en nieuwe media, heeft recent een onderzoek gepubliceerd naar hoe de jongeren omgaan met die media. En daaruit blijkt dat jongeren verzot zijn op die media, maar vele kansen onbenut laten. Lees zelf het rapport:
http://www.apestaartjaren.be/nieuws/nieuwe-media-bij-jongeren-bemind-maar-onderbenut


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VER-TAAL
Een site die niet alleen Nederlands, maar ook Spaans en Frans spreekt, en op heel simpele wijze oefeningen brengt om deze talen te leren. Goed uitgewerkt, maar het is ons niet duidelijk wie de makers zijn.
[Taal: NL/FR/SP]
http://nl.ver-taal.com/


HIER SPREEKT MEN NEERLANDS: KLEURENINSPIRATIE

Bij het inrichten van je huis is het vaak zo moeilijk om de juiste kleuren  te kiezen. Deze site kan helpen. Zij brengt niet alleen mooie combinaties, die vaak gedurfd zijn maar prachtig matchen, doch je vindt er ook een kleurenkiezer. Je kiest keuzen, uploadt een foto van je interieur, en begint te verven om het effect te bekijken.
[Taal: NL]
http://www.kleurinspiratie.nl/verftool


VRIJDAG MULTIMEDIA: THESPACE: KUNST ON DEMAND
Deze site is in elk geval een heel knappe plek waar je gratis kunst kan bekijken, on demand. Dans, film, literatuur en gesproken woord, muziek, theater, visuele media, het is er allemaal. En alles afkomstig van de BBC. Om uren zoet te zijn! (Met dank aan Sylle voor de tip!)
[Taal: ENG]
http://thespace.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEKLIJVENDE PERSFOTO'S
In deze blogposting worden de 40 meest beklijvende persfoto's op een rijtje gezet. Wie zei daar dat 1 beeld meer zegt dan duizend woorden? Deze foto's bewijzen het, eens te meer.
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/expresident/most-powerful-photographs-ever-taken


VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOGLE PACMAN

Een van de leukste Google "doodles": Pacman. Snel zijn is de boodschap, in deze miniatuurversie waarbij jij met het gele "pacman" ventje de vitamines moet opeten, om de spoken te confronteren. Maar kom je een spook tegen wanneer je niet in "superkrachtige" versie bent, tja, dan ben je eraan!
[Taal: ---]
http://www.google.com/pacman/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/
 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Wi-Fi ten onder aan eigen succes'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3267409/2012/06/07/Wi-Fi-ten-onder-aan-eigen-succes.dhtml
- Nasdaq: 40 miljoen dollar voor Facebook-gedupeerden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3267019/2012/06/07/Nasdaq-40-miljoen-dollar-voor-Facebook-gedupeerden.dhtml
digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- FastStone Photo Resizer: Meer dan alleen resizen
http://www.fan.tv/digitaal/internet/20137-google-maps-zonder-internet-gebruiken
- Al je systeeminformatie duidelijk getoond
http://www.fan.tv/digitaal/software/17841-al-je-systeeminformatie-duidelijk-getoond  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Medisana biedt moderne kijk op je gezondheid
De VitaDock productlijn houdt je gezondheid in het oog door je bloedglucose, bloeddruk, temperatuur en gewicht te meten.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6722
- Bose vernieuwt Wave Radio- en Wave Music System-toestellen
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6713


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Een Feweb Village op DMF
http://www.digimedia.be/News/nl/12032/een-feweb-village-op-dmf.html
- Gehackte LinkedIn-accounts beveiligd
http://www.digimedia.be/News/nl/12028/gehackte-linkedin-accounts-beveiligd.html

   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Internet killed the porn-star
http://computertaal.info/2012/06/07/internet-killed-the-porn-star/
- Ransomware: je hebt net kinderporno bekeken: betalen!
http://computertaal.info/2012/06/07/ransomware-je-hebt-net-kinderporno-bekeken-betalen/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Last.fm waarschuwt voor mogelijk gestolen wachtwoorden
http://tweakers.net/nieuws/82447/last-punt-fm-waarschuwt-voor-mogelijk-gestolen-wachtwoorden.html
- Telenet verhoogt internetsnelheden per 24 juni
http://tweakers.net/nieuws/82440/telenet-verhoogt-internetsnelheden-per-24-juni.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Brussel gaat wegverkeer real-time analyseren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/06/07/brussel-gaat-wegverkeer-real-time-analyseren/article-4000112791946.htm
- Grondige onderhoudsbeurt voor dertig jaar oude Apple II Plus
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/06/07/grondige-onderhoudsbeurt-voor-dertig-jaar-oude-apple-ii-plus/article-4000112747218.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Gevonden smartphone bijhouden? Strafbaar?
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/juridisch-ben-ik-strafbaar-als-ik-een-gevonden-smartphone-bijhoud/
- Het jaar van de Toughphones? Samsung, Sony, Nokia, HTC.. Apple?
http://www.themobilerevolution.be/2012/06/2013-het-jaar-van-de-toughphones-samsung-sony-nokia-apple/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


PC MYSTERIES: WAT BETEKENEN DE BIEPJES?

Je zal het wellicht al opgemerkt hebben dat je pc soms korte piepjes laat horen, wanneer jij hem opzet. Wat betekent dit? Wel, eigenlijk zijn dit "oerkreten", afkomstig van de BIOS (basic Input OUtput System), een stukje software dat in het moederbord van je computer ingebouwd is.
De signalen kunnen verschillen van computer tot computer. Maar over het algemeen is het zo dat, wanneer je slechts 1 kort biepje hoort, alles in orde is. Hoor je twee lange bieps, gevolgd door drie korte, dan betekent het dat een van de vele tests die tijdens het opstarten uitgevoerd worden, gefaald heeft, in dit geval om te zien of een klavier aangesloten is. Een lange biep, gevolgd door twee korte bieps betekent meestal een probleem met video.
Kort samengevat: hoor je iets anders dan 1 biepje, dan ga je best op zoek naar de handleiding van je computer, om te zien wat er juist aan de hand is.
http://www.pcworld.com/article/217113/how_to_decipher_pc_beep_codes.html


PC MYSTERIES: WAAROM HEBBEN MIJN USB POORTEN VERSCHILLENDE KLEUREN?
Eigenlijk is het de maker van jouw pc, of liever het moederbord, die beslist welke kleur een USB poort heeft. Maar over het algemeen geldt dat USB 3.0 poorten vaak in het helder blauw gemaakt zijn, om ze te onderscheiden van oudere, tragere 2.0 poorten. Gelukkig zijn USB 3.0 poorten retro-compatibel met USB 2.0, maar vermits de poorten er identiek uitzien, is het aangeraden om via het onderscheid in kleur aan te geven dat het om USB 3.0 gaat.
http://www.networkworld.com/news/2012/043012-the-greatest-pc-258795.html?page=2


PC MYSTERIES: WAT IS EEN THUMBS.DB BESTAND?
Je zal het wellicht opgemerkt hebben wanneer je in je Windows Verkenner naar een map surft die afbeeldingen bevat, dat daar ook een bestand met de naam "thumbs.db" staat. Iets dat jij daar niet gezet hebt. Wat is dat raadselachtige bestand, en mag je het wissen?
Wel, dat is een systeembestand dat door Windows aangemaakt werd; het bevat een cache van de  miniatuurafbeeldingen of thumbnails van foto's, documenten, webpagina's, enz. in die bepaalde map. Dat zorgt ervoor dat het systeem niet telkens opnieuw die thumbnails moet gaan aanmaken wanneer je de map opent, want ze zijn er al.
Mag je nu zo'n thumbs.db wissen? Ja, dat kan je, maar het heeft nie veel nu om het te doen. Want de volgende keer je de map bekijkt, zal het terug aangemaakt worden. En laat je dus je computer extra werk verrichten, dat niet nodig was...
http://www.pcworld.com/article/217182/what_is_a_thumbsdb_file.html


PC MYSTERIES: WAT IS TOCH DIE DCIM MAP?

Het lijkt wel of elke camera, en zelfs je smartphone, een map heeft die DCIM heeft en waarin je foto's komen te staan. Maar wat betekent het, en was het niet beter om die map gewoon "foto's" te nemen?
Om te beginnen: DCIM staat voor DigitalCamera IMages. Van het begin af aan werd het de standaard map voor digitale camera's. En hij bestaat om alles netjes te organiseren. Wanneer je bijvoorbeeld een geheugenkaart in de camera stopt, dan zal het toestel onmiddellijk gaan zoeken naar de DCIP map. En als hij die niet vindt, dan maakt hij er zelf een aan.
Om diezelfde reden gaan vele programma's om afbeeldingen mee te bewerken, zo gemaakt dat zij eveneens gaan kijken naar de DCIM map op alle media die op de PC aangesloten worden. Dat bespaart tijd bij het afscannen van die media om er de foto's te vinden. En het zorgt ervoor dat de software geen beelden gaat importeren die niet door jouw camera gemaakt zijn, maar bijvoorbeeld van het web gedownloade jpg's enz.
http://www.pcworld.com/article/217111/what_is_a_dcim_folder.html


PC MYSTERIES: WAAR IS MIJN PRULLENMAND HEEN?
Misschien word je op een mooie dag wakker, bekijk je de bestanden op je pc, en zeg je plots: maar he, waar is mijn prullenmand naartoe? Bij sommige systemen raakt het mandje per ongeluk verwijderd, en soms wordt het verwijderd door een foutje in het Windows OS of door een of ander programma. De oorzaak is misschien minder belangrijk, wat wel belangrijk is: hoe kan je de prullenmand terug activeren?
Bij Windows Vista en Windows 7 ga je gewoon naar Start, en typ je desktop icons. Vervolgjes klik je op Show or hide common icons on the desktop. Je krijgt een lijstje van de standaard icoontjes. En in die lijst vink je het keuzevakje naast Recycle bin (prullemand) aan.
http://www.pcworld.com/article/217184/how_to_recover_a_missing_recycle_bin.html
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FORTE AGENT: VERSIE 7.0
Windows 7 - $29 (update van vorige versie: $19)
Dit programma is voor velen nog altijd het summum om met nieuwsgroepen te werken. Maar je kan het natuurlijk ook gebruiken als gewone mailclient. Er is een nieuwe versie uit van dit programma, waarvan een van de belangrijkste verbeteringen is dat het nu ook met om kan gaan met nieuwsgroepen wet heel veel artikels.
http://www.forteinc.com/agent/download.php
https://www.forteinc.com/agent/order-form.php


PIWIK: WEB ANALYSE

all OS - 5,7 MB - freeware
Een software die in real time een analyse brengt van het webverkeer. Het is als het waren een alternatief voor Google Analytics, en wordt inmiddels al op meer dan 320.000 websites gebruikt.
http://piwik.org/
http://www.chip.de/downloads/Piwik_47669638.html


YOURHERE: LATER LEZEN
Chrome extensie
Er zijn wel meer diensten die je de mogelijkheid aanbieden om een webpagine te bewaren, om alter te lezen. Deze dienst heeft echter een extraatje: je kan een bepaalde lijn in de tekst markeren, zodat je weet waar je gebleven was.
http://www.makeuseof.com/dir/yourhere-web-pages-for-reading-later/
https://chrome.google.com/webstore/detail/fkandkgadbpobooanbmiiinlelnhbabm


MICROSOFT WINDOWS DEFENDER OFFLINEWindows XP/VIsta/7 - 10,7 MB - freeware
Indien je systeem besmet is met een malware, en niet meer opgestart raakt, dan zou je met deze softwware je systeem moeten kunnen bevrijden van malware, rootkits en andere ondingen. De software zorgt immers ook voor een opstartbare reddings-cd voor je Windows computer.Chip.de heeft een fotoreportage over hoe de software werkt.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Windows-Defender-Offline_49276538.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Microsoft-Windows-Defender-Offline-So-funktioniert-s-Galerie_53247153.html


PROJECT64: NINTENDO GAMES
Wndows XP/Vista/7/8 - 2 MB - freeware -
Vandaag twee progjes voor de gamer. Om te beginnen Project64, een emulator waarmee je ook Nintendo 64 spelletjes op de gewone pc kan spelen: je laadt de ROM's van deze games op je pc, en als je over de nodige hardware beschikt kan je zelfs de games via de controller bedienen. Multiplayer games (tot 4 personen) zijn ook mogelijk. Dit is dus enkel de emulator, hij bevat geen spelletjes. Die moet je op het internet gaan zoeken.
http://www.chip.de/downloads/Project64_56155310.html
http://www.pj64-emu.com/


IDEAS: NINTENDO DS
Windows XP/VIsta/7/8 - 306 kb - freeware
Nog een tool voor de spelletjesfanaat: met deze tool kan je actuele Nintendo DS games ook op je Windows PC spelen.
http://www.chip.de/downloads/iDeaS_56156456.html
http://ciacin.site90.com/ideas.php


BUFFERZONE PRO - VEILIG WERKEN
Windows XP/Vista/7 - 13,7 MB - freeware
Dit is een gratis virtualiseringssoftware. Alles wat van buitenaf met jouw computer communiceert, wordt in een "sandbox" geopend, of het nu om een download gaat, dingen in je browser, e-mail of een USB toestel.
http://www.chip.de/downloads/BufferZone-Pro_47488353.html
http://www.trustware.com/


MUSICBRAINZ PICARD - VUL JE ID3 TAGS AAN

Windows all - 9,4 MB - freeware
MusicBrainz is een open muziekencyclopedie, die de metadata rond muziek verzamelt, en die ter beschikking stelt van het publiek. Hiermee kan je dus je muziekcollectie van de juiste metatags (ID3 tags) voorzien.
http://musicbrainz.org/
http://www.chip.de/downloads/MusicBrainz-Picard_18114983.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ROCK WERCHTER APP
Windows Phone - freeware
De officiële Rock Werchter 2012-applicatie is er!
Deze gratis te downloaden applicatie biedt een zeer praktisch menu met onder andere een overzicht van de line-up. Je kunt eenvoudig je eigen programma samenstellen met jouw favoriete artiesten.
Daarnaast vind je oneindig veel meer informatie, zoals gedetailleerde info over elke artiest, het volledige schema, praktische informatie, nieuws, twitter-stream en foto's. Je kan ook je favoriete artiesten ‘vastpinnen’ om ze op de voet te volgen.
Deze app is nu ook te delen met je Facebook-vrienden. Vergelijk de favoriete artiestenlijst van je vrienden met jouw eigen lijst. Dankzij de ingebouwde GPS kan je zelfs je vrienden lokaliseren op de weides! (Bron: Progress Communications)
http://www.windowsphone.com/nl-BE/apps/a9656c25-f744-e011-854c-00237de2db9e?wa=wsignin1.0


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: VT4 RECEPTEN

Windows Phone - freeware
Ook zo'n fan van Komen Eten? Het VT4-programma zorgt altijd voor de nodige humor, ontspanning en emotie, maar je haalt er ook interessante kooktips en lekkere recepten uit. Daarom is er nu de gratis te downloaden VT4-receptenapplicatie. Je vindt er meer dan 500 recepten met praktische kooktips en de volledige bereidingswijze. Je vindt er zelfs een lijst van keukentermen en een timer die je kan gebruiken tijdens het koken. Bovendien maak je in een handomdraai handige boodschappenlijsten op basis van het recept dat je wilt uitproberen. Verder biedt de app je de mogelijkheid je favoriete gerechten te bewaren en te delen via de sociale netwerken. (Bron: Progress Communications)
http://www.windowsphone.com/nl-BE/apps/e13054d7-5563-46e7-b9e5-55f469e39240


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Wees altijd gelukkig, maar nooit tevreden.
-anoniem-