netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
31/5/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 753 van 262/6/2012Gegroet lezer,

Netties blijft zijn lezers verder verwennen! Zoals eerder aangekondigd kan elke lezer gratis een van onze geschenkjes aanvragen: een sleutelhanger met popje of handtas, of een hanger.

Maar we gaan nog verder, en hebben enkele leuke prijzen van onze sponsors gekregen waarmee wij een paar lezers blij kunnen maken. Het gaat om:
- Zes pakketten Trend Micro Titanium 2012 beveiliging
- Een Ultimate Ears (TM) noise isolating headset 300 vi van Logitech
- Een Ultimate Ears (TM) noise isolaiting earphones 200
- Twee Philips Voice Tracer digital recorder LFH0884
- Een eGo Portable Hard Drive (Supers Speed USB 3.0) van Iomega.
Meer hierover op:
http://www.netties.be/extra/netties_verwenwedstrijd.html


Alle lezers van Netties maken kans op een van deze prijzen. Voorwaarde is wel dat uw mailadres in ons lezersbestand zit, en dat u antwoord geeft op volgende vraag:

Hoeveel wegen de 11 "hoofdprijzen" samen?

Deze prijzen gaan naar de mensen die het dichtst bij het gewicht zitten. Bij ex aequo zal het lot beslissen.

Leest u de berichten van Netties per RSS feed, en wil u ook meedoen aan de wedstrijd? Meld u even aan als abonnee - u kan zich opnieuw afmelden na 15 juni, wanneer deze actie ten einde loopt, als u dat wil natuurlijk.

Wat moet u doen? Gewoon een mail sturen met als onderwerp "ik doe mee" naar redactie@netties.be . Zet in de body van de mail deze tekst (kopieer de tekst, dat is het gemakkelijkste):

Ik doe mee aan de wedstrijd!
Mijn naam:........
Mijn adres:  
(straat)..........
(woonplaats)........
(*)De 11 hoofdprijzen samen wegen
..............kg  ....... gram

Indien ik geen van de hoofdprijzen win, zou ik toch graag volgende troostprijs krijgen:
de sleutelhanger met het poppetje
de sleutelhanger met de handtas
de glow-in-the-dark hanger
(gelieve aan te duiden)Kopieer deze tekst, stuur het mailtje naar redactie@netties.be en hopelijk behoor jij tot de gelukkigen. Uit de inzendingen zal een onschuldige hand de winnaars kiezen.
Deze actie loopt tot 15 juni. De prijzen zullen overhandigd worden tijdens een kleine drink ter gelegenheid van de 750e editie, of opgezonden worden.

Snel aan de slag dus - en vergeet vooral niet uw vrienden te vertellen over Netties!

Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine

(*) Uw persoonsgegevens worden niet doorgegeven aan derden, en worden na deze wedstrijd opnieuw vernietigd. Enkel uw e-mailadres blijft in ons ledenbestand staan, zoals tevoren.


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine. 

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

SCHIET FACEBOOK MET EIGEN CAMERA-APP ZICHZELF IN DE VOET?
En is het echt van plan een eigen smartphone uit te brengen?


Verleden week heeft Facebook een zet gedaan die velen verbaasd heeft: het bracht een eigen camera app uit voor iOS. "Facebook Camera"(1), zoals de app heel origineel genoemd wordt, schoot meteen door naar de top van de meest gedownloade iOS apps. Hij is dan ook wel gelikt: hij bevat filters, foto's in hoge resolutie, de foto's worden in een mooie interface getoond op jouw iPod Touch en iPhone, en uiteraard is het supersimpel om foto's te uploaden naar Facebook.

Doet je dat niet aan iets denken? Juist ja, aan Instagram. Wat toch wel raar is, vermits Facebook zopas 1 miljard dollar neertelde om dat bedrijf te kopen. Het is weinig waarschijnlijk dat de Facebook ingenieurs in die korte periode erin geslaagd zijn om de Instagram-app om te vormen tot deze camera-app. Wellicht is dit een tool die al langer in de steigers staat. Maar waarom heeft Facebook dan Instagram toch gekocht, als het intern al bezig was aan een gelijkaardige tool?

Er is nog een probleem met deze lancering. Facebook had al zijn eigen app, en dan was er nog de Messenger app van Facebook. Nu is er de camera-app van Facebook. Op het toch al drukke scherm van zijn smartphone zijn de meeste gebruikers niet van plan om deze 3 knoppen plaats te laten innemen. De kans bestaat dus, zoals TechCrunch terecht opmerkt (2) dat zij de drie knoppen in een map gaan stoppen. Het lijkt triviaal, maar apps in een map, die zijn begraven en worden minder vaak gebruikt. Natuurlijk kan Facebook met een app komen die zowel de "gewone" Facebook, als de Messenger en de camera onder tabblaadjes stopt. En dat is natuurlijk waar velen op hopen...

Volgens verschillende bronnen zou Facebook iets in de pijplijn hebben zitten, dat wat riskant is: het zou een eigen smartphone willen maken. Deze bronnen leiden dit af uit het feit dat Facebook de laatste maanden verschillende ingenieurs in dienst genomen heeft die voorheen bij Apple gewerkt hebben aan hard- en software van de iPhone. Een gerucht dus, een speculatie. Maar wel goed voor tientallen artikels... (3)
http://techcrunch.com/2012/05/24/facebook-camera/
http://techcrunch.com/2012/05/25/facebook-camera-app-overload/
http://www.techmeme.com/120527/p6#a120527p6IBM VERBANT SPREKEND KNECHTJE SIRI
Niet omdat spreken tegen je mobieltje belachelijk is, wel om veiligheidsredenen...


Bij de laatste versie van zijn iPhone bracht Apple een leuke gadget: Siri, het sprekende knechtje dat je kan bevelen om informatie op te zoeken, afspraken te noteren, telefoonnummers te draaien, enz. De tool werd op gemengde gevoelens onthaald. De ene vond hem super knap, de ander vond het maar niks om zomaar tegen je telefoon te praten.

Het gaat trouwens niet om het feit dat je jezelf belachelijk maakt daarmee, maar om het feit dat, in tegenstelling tot het invoeren van commando's via het (virtuele) klavier, de commando's hardop uitgesproken worden. En iedereen dus mee kan luisteren. Een discussie over het gebrek aan privacy, en het feit of het al dan niet idioot is om tegen je telefoon te praten, in plaats van hem te gebruiken om met anderen te praten, vind je bij Business Insider (1).

Maar er bestaat volgens IBM nog een ander gevaar voor jouw privacy met Siri, zelfs voor jouw fabrieksgeheimen. Alles wat je namelijk inspreekt in Siri, wordt naar Apple gestuurd, daar tot tekst omgezet, om naar jou teruggestuurd te worden. Dat staat immers duidelijk in de gebruiksovereenkomst van Apple. En dat ziet IBM niet zitten - wie weet wat loslippige medewerkers aan hun Siri toevertrouwen. Gevolg: de app mag niet gebruikt worden door IBM medewerkers.

Misschien een beetje vergezocht en overdreven wantrouwig, maar het kan geen kwaad om toch even na te denken over het gebruik van Siri, en het gebruik van eigen toestellen en technologie in het algemeen, in deze "BYOD" of Bring Your Own Device trend. Ars Technica heeft er een interessant artikel over (3)
http://www.businessinsider.com/ex-apple-insider-people-are-embarrassed-by-siri-2012-5
http://www.webpronews.com/ibm-bans-siri-over-security-concerns-2012-05
http://arstechnica.com/apple/2012/05/ibms-siri-ban-highlights-companies-privacy-trade-secret-challenges/


GAUMONT: HADOPI HEEFT ILLEGALE DOWNLOADS VAN FILMS GESTOPT
Of kan, zoals commentaren beweren, Hadopi de downloads niet meer vinden?


We hebben het al heel vaak gehad over de verschillende maatregelen die genomen worden om piraterij tegen te gaan. Over hoe zij de vrijheid van de burger beperken, doordat zij er allemaal van uitgaan dat elke burger een potentiële piraat is. Over het feit dat deze maatregelen om een bepaald (verouderd) businessmodel -de verkoop van cd's en dvd's- te beschermen, betaald worden door de gemeenschap. Over het feit dat mensen die betrapt worden op illegaal uploaden van bestanden, zelfs indien zij het zonder commerciële doeleinden doen, onmenselijke boetes krijgen. Kortom: bij de maatregelen die genomen worden/zijn, hebben wij onze vragen.

De amusementsindustrie heeft die vragen niet, en is zelfs erg blij met de wetten. Ook al heeft het geen exacte cijfers om die blijheid te rechtvaardigen. Neem nu het bericht dat verscheen bij Ars Technica, over de baas van de Franse filmmaatschappij Gaumont die trots verkondigde dat er "tussen 15 mei en 15 december 2011 geen enkele Franse film op het web gedownload werd", en dat dit te danken is aan de Hadopi wet. Hij moest er wel aan toevoegen dat het aanpakken van sites die illegaal films streamen een ander probleem was.

Zijn bewering wordt door de meeste commentatoren toch op enig wenkbrauwfronsen onthaald. ALPA, de organisatie die piraterij bestrijdt en waarvan Seydoux, debaas van Gaumont, voorzitter is, heeft immers 110 miljoen incidenten van piraterij opgespoord, en daarvan werden 8,7 miljoen meldingen naar Hadopi gestuurd. Dat geen enkele van die meldingen een Franse film zou betreffen, is weinig geloofwaardig. Tenzij de Franse film ondertussen zo slecht geworden is, dat de gebruiker het niet meer de moeite waard vindt om hem te pirateren?

Het artikel bij Ars Technica zorgt uiteraard voor de nodige discussie. Het lezen van de commentaren geeft, zoals gewoonlijk, heel veel verschillende standpunten weer. Wij citeren er eentje van, dat ons wel getroffen heeft: "It's like a cat and mouse game... except that the cat is blind, has no claws, is missing a leg, and is full-retard, while the mouse is a former lab mouse, pumped on EPO and brain enhancing drugs"
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/05/film-company-gaumont-says-hadopi-eradicated-illegal-downloads-of-french-films/?comments=1#comments-bar


VERBOD OP MOBIELTJE OP SCHOOL CREËERT NIEUWE INDUSTRIE
Rijdende schoolkastjes. Slim gevonden...


In België geldt in de meeste scholen niet echt een verbod op mobieltjes op het schoolterrein. Meestal geldt een beleid dat je ze wel mag dragen, maar niet mag gebruiken. Dus niet sms'en of bellen tijdens de lessen. In de VS, en dan met name in New York gelden er echter strengere regels. Daar zijn mobiele telefoons volledig verboden. Wordt je ermee betrapt, dan wordt het toestel in beslag genomen. En er is ook strenge controle, want studenten worden gefouilleerd, ook op de aanwezigheid van wapens.

Maar wat doe je dan met je mobieltje? Studenten hadden er een oplossing voor gevonden: zij trokken naar winkels in de buurt, die voor een kleine vergoeding bereid waren om het kleinood tijdelijk te bewaren. En dit zette dan weer een goocheme ondernemer aan tot een slim business idee: hij kocht een truck, richtte die in met individuele kastjes, en ging ermee voor de school staan. Een idee dat aansloeg, want zijn bedrijfje is nu al in volle expansie. Het heeft ook een mooie toekomst, afzet verzekerd: in New York zijn er 1,1 miljoen studenten, in 1.700 scholen.

Ach, heren ministers, roept u ook gauw zo'n verbod op het bezit van mobieltjes uit in ons land? Dan hebt u meteen al wat jobs gecreëerd en kan er ook hier zo'n bloeiende nieuwe industrie ontstaan!
http://mashable.com/2012/05/26/gadget-storage-trucks/


GOOGLE: THE BOOK
Artiesten maken woordenboek met prentjes


Een intrigerend concept, en je moet kunstenaar zijn om erop te komen: neem 21.000 woorden van de gewone Engelse woordenboek. Voer die aan Google Images, en neem telkens de eerste afbeelding van de zoekresultaten. Stop dat geheel in PDF bestanden, en geef het uit als een boek.

En zoo is Google, the book, ontstaan. Volgens de kunstenaars is het ingebonden boek een "ongefilterd, onkritiek weergeven van de staat van de menselijke cultuur in 2012.". Een weergave die weinig vleied is, want de helft van de afbeeldingen zijn "walgelijke medische foto's, porno, racisme, slechte cartoons".

Er zou ook een paperback onderweg zijn. The Verge biedt je een blik op het boek.
http://www.theverge.com/2012/5/28/3048472/uk-artists-create-google-images-visual-dictionaryAPPLE WIL GEEN APPS DIE MET FLATTR WERKEN
Systeem van microbetalingen geweigerd omdat Apple geen commissie opstrijkt?


Flattr bestaat al langer. Het is een systeem van microbetalingen, dat auteurs wil belonen. Het principe is simpel: je maakt een account aan, stopt er wat geld in (10 euro of zo) en telkens je een artikel ziet dat je interessant vindt of leuk geschreven, en er staat onderaan het artikel een Flattr button, dan kan je daarop klikken. Een deeltje van jouw Flattr tegoed gaat naar die auteur, die het bedrag na een tijdje uitgekeerd krijgt.

Het systeem werd vooral door auteurs zelf grootgemaakt; je begint met je 10 euro en beloont andere auteurs - in de hoop dat zij ook jou gaan belonen. En heb je op het einde van de maand geen 10 euro ontvangen van anderen, dan weet je dat jouw artikels niet zo erg geapprecieerd werden, maar kan je je troosten dat je anderen toch wel geholpen hebt. Vele kleintjes maken één groot, weet je wel?

Welnu, sommige apps hebben dit Flattr systeem ook verwerkt. Instacast bijvoorbeeld, een podcast manager app voor de iPhone, verkrijgbaar in de App Store. Nu werkt Apple eigenlijk alleen met een systeem waarbij je op voorhand een app aankoopt, of later iets extra bijkoopt, via een in-app aankoop, zoals bij games waar je extra wapenuitrusting en meer kopen kan. Op alle sommen die daarbij van hand wisselen, heft Apple zijn commissie, zijn glorieuze 30%.

Wat het bij Flattr niet kan doen. Gevolg: de Instacast app vloog uit het Apple-winkeltje. Het gebeuren zorgt voor heel wat deining in de blogosfeer. Er is al langer onvrede over de royale 30% die Apple eist over alle content die gemaakt wordt via zijn apps, en het systeem van Flattr zou wel eens de aanzet kunnen zijn voor een groter protest. Meer hierover lees je bij CNet, The Next Web en het eigen blog van Flattr.
http://blog.flattr.net/2012/05/apple-rejected-flattr-and-its-not-the-end/
http://thenextweb.com/apple/2012/05/28/duh-apple-doesnt-want-flattr-money-flowing-through-its-apps-if-it-cant-take-a-cut/
http://news.cnet.com/8301-13579_3-57442567-37/apple-gives-flattr-micro-payment-the-thumbs-down/BITLY WIL MEER DOEN DAN LINKS VERKORTEN
Maar gebruikers niet gelukkig met uitbreiding


Vooral sinds de pijlsnelle opkomst van korte-berichtendienst Twitter hebben de link-verkorters een ware doorbraak gekend. Een van de meest gebruikte is bitly, te vinden onder het bit.ly adres.

Voor de gebruiker is het gemakkelijk dat de link verkort wordt, maar wat heeft het bedrijf er zelf aan? Wel, om te beginnen heeft het statistische informatie over de aangeklikte links, en kan het die informatie tegen betaling aanbieden.

Bitly heeft nu echter beslist dat het meer wil zijn dan alleen een link-verkorter met statistieken - het gaat voor de rol van bookmarkdienst. Waardoor het de gebruiker die een adres wil verkorten verplicht enkele extra stappen te zetten bij het omzetten, en dat wordt Bitly natuurlijk niet in dank afgenomen. Het regende klachten op de website. Bitly zelf wuift die klachten weg als afkomstig zijnde van een minderheid, die altijd over elke verandering zal klagen.

Volgens CNet is het begrijpelijk dat Bitly tracht zich te diversifiëren met zijn "bitmarks", zoals het de bookmarks noemt. Vergeet immers niet dat Twitter nu zijn eigen url-verkorter heeft, waardoor Bitly een deel van zijn bestaansredenen verliest...

Meer bij CNet, TechCrunch en het Bitly-blog zelf.
http://techcrunch.com/2012/05/29/bitly-update-user-reaction/
http://blog.bitly.com/post/23998132587/welcome-to-the-new-bitly#disqus_thread
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57443097-93/bitly-moves-into-the-bookmarking-biz-aiming-to-stay-relevant/


GOOGLE GEEFT ZOEKMACHINE OPNIEUW UPDATE
Terug meer zoekopdrachten via Google


Met alle initiatieven die Google onderneemt, zou je haast vergeten waarmee het groot geworden is, en wat zijn 'core business' is: het zoeken. Ondanks alle kritiek die je mag hebben op Google over zjin dominantie die hij uitspeelt om concurrerende vertikale diensten (reizen, gouden gidsen, ...) uit de markt te weren, het valt gewoon niet te ontkennen dat Google nog altijd de beste zoekmachine is.

Google blijft dan ook voortdurend aan die zoekmachine werken. Het tracht zoek-spam te weren, en heeft daarvoor al verschillende updates uitgebracht; de laatste, die de codenaam Panda meekreeg, heeft heel wat SEO (search engine optimization) bedrijven werk gegeven, om de sites die zij onder hun hoede hebben in regel te stellen met de nieuwe aanwijzingen die Google uitgevaardigd heeft.

Die wijziging zal wellicht niet meteen zichtbaar zijn in het uiterlijk van de zoekmachine, maar wel voelbaar aan de resultaten. Een andere update is meer zichtbaar, tenminste bij de zoekresultaten in de Engelstalige versies van Google. Google werkt nu immers meer semantische, en gaat op zoek naar de betekenis van woorden. Doe je bijvoorbeeld een zoektocht naar een sportclub, dan krijg je een extra vak met bijkomende informatie en foto's over dat onderwerp, niet alleen een lijst met zoekresultaten.

Die informatie is afkomstig van muziek en filmcatalogen waarmee Google een licentie heeft, maar ook van sites zoals de Wikipedia. Wat wel handig is. Volgens Google zorgt die bijkomende informatie er ook voor da de mensen meer doen met de zoekresultaten - meer "interactie" heet het dan. Ook Jay Welsh, woordvoerder van de Wikimedia Foundation die achter de Wikipedia zit, is tevreden met de samenwerking, omdat het de informatie uit deze online encyclopedie meer zichtbaarheid geeft.

Het is nu nog af te wachten of en wanneer Google deze extra mogelijkheden ook in andere talen, ook minder gebruikte zoals het Nederlands, gaat ontplooien...
http://blogs.wsj.com/digits/2012/05/29/google-search-engine-surging-following-revamp/FACEBOOK BRENGT NU OOK 'TRENDING VIDEOS'
Maar aandeel blijft zakken...


Facebook blijft maar extraatjes toevoegen aan je newsfeed op het sociale netwerk. Zo had je al de "trending articles" nieuwsberichten die populair zijn bij je vrienden, en die je, nu ze in jouw newsfeed verschijnen, niet meer missen kan.

Facebook heeft nu ook iets dergelijks bedacht voor filmpjes - en dat heet dan natuurlijk "trending videos". Nu is Facebook niet echt origineel te noemen in zijn namen (zijn nieuwste app heet gewoon "camera"), maar er valt anderzijds wel iets te zeggen voor die rechttoe-rechtaan namen, want zij zjin overduidelijk, ook voor de gewone gebruiker, en dat is toch waaruit het Facebook-publiek bestaat.

Trending video's dus. De app wordt geleidelijk aan uitgerold, en zodra je hem hebt zal je nieuwsfeed bevolkt worden met filmpjes die populair zijn bij je vrienden, gebaseerd op wat zij zien via de Open Graph apps. Een van de vele toepassingen van Open Graph, waarmee allerlei webdiensten iets in jouw newsfeed of tijdlijn kunnen zetten. Sommigen vinden het interessant, maar er zijn er veel meer die deze Open Graph stilaan erg vervelend beginnen te vinden, omdat er teveel informatie op hen afkomt. (1)

Ondertussen lijkt het erop dat de beleggers toch niet zoveel vertrouwen hebben in de toekomst van Facebook. De met veel tromgeroffelde beursgang van Facebook lijkt een echt debacle te worden. Het aandeel werd uitgebracht aan een beginkoers van 38 dollar, maar blijft verder wegzakken. Woensdag zat het zelfs op 28,24 dollar, wat meer dan 25% lager is dan de beginkoers. (2)

Sneu voor de beleggers. Hadden ze maar beter moeten weten dan "ons" te kopen, want dat is wat Facebook is: niet meer dan een community van gebruikers. Wij zijn niet te koop ;)
http://mashable.com/2012/05/26/facebook-trending-videos/
http://www.abc.net.au/news/2012-05-30/world-share-markets-close-higher/4041632/?site=newcastleFLAME MALWARE: GROTE DREIGING, OF MEDIAHYPE?
Beveiligingsexperts raken het niet eens

Deze week werd breeduit in de media uitgesmeerd dat er een nieuwe malware aanval ontdekt is in Iran, zelfs in het hele Midden-Oosten. De cyberaanval kreeg de naam "Flame' mee, en kreeg allerlei superlatieven mee: "veel groter dan Stuxnet", het "meest geavanceerde cyberwapen ooit" en "het dodelijkste cyberwapen".

De onderzoekers zijn het erover eens dat de code achter "Flame" gelijkenissen vertoont met Stuxnet en Duqu. De complexiteit van de aanval, gecombineerd met het feit dat hij tot Iran gericht was, doet hen vermoeden dat het geen malware is gemaakt door een gewone mens, maar dat er een organisatie achter zit - waarbij gedacht wordt aan de Amerikaanse of Israëlische overheden. De code is in elk geval in staat allerlei slechte dingen te doen, zoals data stelen, screenshots maken van het scherm van het slachtoffer, audio op te nemen via de microfoon van het slachtoffer.

Er is echter één beveiligingsbedrijf dat de berichten over Flame overdreven vindt. De malware zou volgens Webroot namelijk al gekend zijn sinds 2007, en geen spectaculaire nieuwe bedreiging betekenen.

Wie van al deze experts gelijk heeft, laten wij in het midden. Wij willen in elk geval het beestje niet op onze computer! Meer bij Symantec, Webroot, McAfee en verschillende bronnen.
http://blogs.mcafee.com/mcafee-labs/skywiper-fanning-the-flames-of-cyber-warfare
http://www.webroot.com/En_US/index.html
http://www.symantec.com/connect/blogs/flamer-highly-sophisticated-and-discreet-threat-targets-middle-east
http://www.bbc.com/news/technology-18238326
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57443487-83/flame-virus-could-attack-other-nations/
http://www.wired.com/threatlevel/2012/05/flame/
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/256376/flame_lethal_cyberweapon_or_media_hype.html#tk.hp_newSKYDRIVE VOOR WINDOWS EN MAC KRIJGT UPDATE
Nieuwe tool om foto's te delen, grotere bestanden


Een maand geleden kondigde Microsoft een app aan voor Windows en OS X Lion, die toegang geeft tot Skydrive, de opslagruimte in de cloud die Microsoft je biedt. Nu is er al een update aangekondigd, in de aanloop naar de lancering van Windows 8.

Zo krijg je een nieuwe tool om foto's te bekijken en delen. Voortaan zie je de fotoverzamelingen van elk toestel dat gedeeld is, rechtstreeks binnen de Photo app van het Windows besturingssysteem. Bovendien is het aantal bestanden dat je met SkyDrive kan synchroniseren opgetrokken van 150.000 naar maar liefst 10 miljoen!

SkyDrive kent trouwens een groot succes; je kan bestanden synchroniseren met verschillende toestellen, je kan ze delen via SkyDrive.com met rechtstreekse links, en de online opslag werkt ook samen met Office Web Apps.

Wie de Skydrive app geïnstalleerd heeft, krijgt de update automatisch toegestuurd, op de achtergrond. Wil je zien of jij de nieuwste versie hebt, ga dan in de app naar Settings, en kies About. De nieuwste versie draagt als nummertje 16.4.4111.0525. Voor wie het allerlaatste van het allerlaatste wil natuurlijk...

Om Skydrive te kunnen gebruiken moet je een Windows Live ID hebben; dat is dezelfde ID als wat je o.a. gebruikt bij Hotmail, Messenger, Xbox LIVE.
http://windowsteamblog.com/windows_live/b/windowslive/archive/2012/05/30/updates-to-the-skydrive-apps-for-windows-and-mac.aspx
https://apps.live.com/
http://itunes.apple.com/us/app/skydrive/id477537958?mt=8


GOOGLE VINDT "PAID INCLUSION" TOCH NIET MEER ZO "EVIL"
Wordt niet betaald voor opname, "werkt samen" met bedrijven


Toen Google zijn steile klim naar de keizer der zoekmachines begon, was het motto waarmee het zijn alternatieve zoekmethode bekend maakte "don't be evil". Het wou de gebruiker duidelijk maken dat de webadressen die het in de resultaten toonde daar stonden omdat ze het verdienden, omdat ze, volgens het speciale zoekalgoritme van Google het meest relevant waren met betrekking tot het trefwoord - in vaktermen 'natuurlijke' of 'organische' resultaten geheten. Niet omdat bedrijven Google geld gegeven zouden hebben om hoog in de resultatenlijst te staan, wat in vaktermen 'paid inclusion' heet.

Een motto waar Google nu lijkt terug van te komen. Het heeft, zo merkte Danny Sullivan van Search Engine Land op, wel degelijk een 'paid inclusion' programma uitgebouwd, alhoewel het zelf een 'samenwerking met bedrijven' noemt.  Het gaat met name om de resultaten die je ziet bij een zoektocht naar hotels, vluchten, kredietkaarten en banken. Volgens Google volstond het niet meer om, wanneer de gebruiker een vergelijkende zoekopdracht gaf, af te gaanop data die het zelf verzameld had door websites af te lopen - het moest gaan samenwerken met bedrijven om aan die data te komen, die data kopen, of er een licentie op nemen. En om een onderscheid te maken met de organische zoekresultaten, heeft Google die dan het predicaat "sponsored" meegegeven. Wie de afbeelding bij het artikel in WebPronews bekijkt, zal moeten toegeven dat het een rommeltje wordt. Eerst heb je bovenaan de échte advertenties, daaronder de gesponsorde resultaten. En daaronder dan de gewone resultaten. Google vermeldt wel telkens wàt het is. Maar of de gewone gebruiker dit onderscheid zal maken, blijft nog de vraag.

Lees het artikel bij Search Engine Land en WebProNews. Is Google dan toch 'evil' aan het worden?
http://www.webpronews.com/google-seems-to-be-ok-with-paid-inclusion-these-days-2012-05
http://marketingland.com/once-deemed-evil-google-now-embraces-paid-inclusion-13138

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SONY XPERIA S: BESPREKING
Hardware: prachtig scherm, scherp model


De laatste tijd heeft Sony in de Xperia reeks verschillende reeksen uitgebracht: S, P en U. Waarvoor de letters eigenlijk staan, is ons onbekend, maar kort samengevat kan je zeggen dat de S-reeks de high-end, duurdere toestellen omvat, de U-reeks de low-end, en de P-reeks er ergens tussenin zit. Een verschil dat op tal van manieren te voelen is; zo is de U gemaakt van plastiek, terwijl de andere modellen een unibody van aluminium hebben.

Allen hebben ze wel één ding gemeen: het transparante bandje onderaan het scherm, waarvan de kleur bij sommige modellen zich aanpast aan wat er op het scherm getoond wordt. Onder het transparante strookje nog een stuk plastic, dat bij de U reeks in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Het toestel is zeer elegant, en super duidelijk van scherm. Het is het grootste (12,8 cm, tegenover 12,2 bij de P en 11,2 bij de U) en het zwaarste (144, 120 en 110 gram). En het is duidelijk het meest high end, zowel qua processor (dual core 1.500 Mhz tegenover 1.000 Mhz bij de P en U), als werkgeheugen (1024 MB tegenover 512 MB bij de U), opslag (32 GB tegenover 16 GB bij P en 2 GB bij U - niet uitbreidbaar) en batterij (1.750 mAh Li-Ion, tegenover 1.305 bij P en 1.320 bij U reeks).

Wat hardware knoppen betreft: bovenaan zit de aan/uit knop - wat wel op meer toestellen zo is, maar wat ik persoonlijk niet zo goed gekozen vind. Mijn toestel ligt immers vaak naast me, op tafel, en dan verkies ik een knop op de voorzijde van het toestel, zoals bij de Nokia, om het toestel uit slaaptoestand te wekken. Bij zo'n knop vooraan doe je dat met een vinger, bij de knop bovenaan moet je eerst het toestel in je hand nemen, om de knop in te drukken.

Verder zit er natuurlijk een knop op om het volume te bedienen, en voor de 12 MP (!) camera met ingebouwde flitser. De camera zelf zit tamelijk hoog aan de achterkant, wat als nadeel heeft dat je gemakkelijk met je vingers voor de lens zit. Qua aansluitingen is er een 3,5 mm jack bovenaan het toestel, een micro-USB om het toestel te laden of te koppelen aan je PC, een HDMI poort om je toestel te koppelen aan je tv. De micro-USB aansluiting zit verborgen achter een plaatje, en is iets onhandig om openen. Gek genoeg zit er onderaan het toestel een uitsparing om een touwtje door te steken, en het toestel aan een lanyard te hangen. Wat je niet gaat doen, want daarvoor is het toestel te groot, te zwaar, en toch iets te fragiel qua scherm om het de hele dag rond je nek te hebben bengelen.

En dan nog dit: in vergelijking met andere smartphones, is dit toestel redelijk hoekig: de body is een echte rechthoek, enkel de rugzijde bevat afgeronde randjes. De rugzijde is ook afgewerkt met een matte coating, die iets gemakkelijker slijtagesporen vertoont en vette vingers.

Het verschil in kwaliteit tussen de S, P en 7 reeks vertaalt zich uiteraard ook in een prijsverschil: 449, 300 en 199 euro rep. Een uitgebreide vergelijking vind je bij Smartphoneshop.
http://www.smartphoneshop.be/vergelijken/?product[]=180149&product[]=167811&product[]=180007&
http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-s/


SONY XPERIA S: MAIL, SURFEN, TWITTER
Een persoonlijke appreciatie


Een telefoon testen is een persoonlijke ervaring. Je kan onmogelijk in de korte testperiode àlle mogelijkheden van het mobieltje uittesten. Je kan niet de hele dag bezig zijn met dat ding, en ontelbaar zijn de mensen die elke dag nog iets nieuws op hun mobieltje ontdekken.

Elkeen heeft trouwens een ander gebruik voor zijn smartphone. De een zal bijvoorbeeld, wanneer hij even moet wachten op de bus, een spelletje gaan spelen, terwijl de ander snel gaat kijken wat er op Twitter gebeurt. De ene werkt meer met zakelijke toepassingen en mail, terwijl de ander zijn smartphone gebruikt voor muziek en films. Een bespreking kan dus nooit volledig zijn.

Bij alle telefoons die ik besproken heb, volg ik dan ook mijn persoonlijke methode: zien of de mail voldoet aan mijn persoonlijke eisen - met daarbij de uitdrukkelijke vermelding dat voor anderen de behoeften helemaal anders kunnen liggen.

Voor mij is de smartphone een verlengstuk van mijn laptop, wanneer ik niet aan mijn laptop werk. Ik wil zien welke mails er zijn, om eventueel op dringende zaken te kunnen reageren, maar mijn mail resideert op mijn laptop. Voor anderen is de smartphone gelijkwaardig aan hun laptop, en blijft de mail op de smartphone, om volkomen gesynchroniseerd te worden tussen beide toestellen. Of hebben zij hun mail bij Gmail, en wordt die niet naar de eigen computer gedownload.

Voor mij is het dus belangrijk dat ik volgende instellingen kan bepalen:
- check frequentie (om de 5, 10, 15, ...) minuten (OK)
- check frequentie (bepaalde dagen, enkel werkdagen en zaterdag/zondag niet, van welk uur tot welk uur,) (neen)
- wat te downloaden (enkel headers, 5, 10, 15 kb van een bericht, of het hele bericht) (neen)
- mail van server verwijderen (altijd, nooit, of enkel indien ik de mail uit de inbox verwijder) (ok)

En liefst zou dit voor elke mailaccount apart ingesteld moeten kunnen worden. Zoals je hierboven kan zien , is de checkfrequentie niet helemaal fijn af te stellen, zodat ik manueel op zaterdag en zondag het checken moet afzetten. Het toestel dat tot op heden het perfectste aan mijn persoonlijke vereisten voldoet, is de Nokia E7, die op al van deze punten voldoet. De Xperia S is op dat punt niet perfect - maar wie is dat wel, en zoals gezegd, dat is mijn persoonlijke behoefte.

Het invullen van de mailaccount, het maken van meerdere accounts, verloopt perfect op het toestel en heel gebruiksvriendelijk. Wat trouwens ook gezegd mag worden voor de rest van het toestel: het 1e maal in gebruik nemen verliep perfect.

Wat surfen betreft: de Xperia S is razendsnel. Je hebt ook meerdere opties in de ingebouwde browser die van pas kunnen komen om op bandbreedte te besparen, zoals het blokkeren van pop-ups en afbeeldingen. Qua privacy heeft de browser ook voldoende opties, zoals de mogelijkheid om cookies al dan niet te accepteren, die te wissen, om formuliergegevens te onthouden en terug te wissen, paswoorden onthouden en terug te wissen, enz. Eigenaardig: qua zoekmachine kan je kiezen tussen Google, Bing, Yahoo! en... Bing.

Twitter en sociale netwerken: de officiële Twitter applicatie voor Android valt me wat tegen - toch zeker indien je die vergelijkt met de Gravitar-client die op de Nokia draait. Sony heeft voor haar Xperia toestellen een aparte tool voor de sociale netwerken, TimeScape. Die kan je koppelen met je account op Facebook, Twitter, ... waarna de nieuwe berichten op je homescreen verschijnen, net als de "levende tegeltjes" bij de Windows Phone. Je krijgt een selectie van je "vrienden", en per persoon worden de berichten uit de sociale netwerken bijeengebracht. Qua update frequentie doe je er best aan om die op "manueel" te zetten, om je batterij en bandbreedte wat te besparen...
http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-s/SONY XPERIA S: MULTIMEDIA
Snelle camera, prachtig geluid, combinatie met Xbox en tv


Alhoewel verschillende tools die het toestel bevat voor mij persoonlijk van minder belang zijn, is een bespreking niet volledig zonder die mogelijkheden toch ook even te vermelden.

Zo is Sony er erg fier op dat de 12 MP camera erg snel werkt; niet alleen bij het nemen van foto's, maar ook gewoon bij het tot actie overgaan: van slaapmodus is de camera in enkele seconden standby. De camera heeft een autofocus, en dankzij de 32 GB interne opslagruimte kan je heel wat foto's nemen. Foto's worden bewaard in de Gallery, en zijn snel te uploaden naar Facebook. Via de HDMI aansluiting kan je ze trouwens ook op tv vertonen, alsook de HD-filmpjes die je in 1080p kan maken.

Zelf beluister ik mijn muziek niet via de smartphone, daar heb ik een aparte player voor. Maar talloze andere mensen gebruiken hun smartphone voor het beluisteren van muziek of podcasts. Voor hen is het interessant om weten dat je de klank kan instellen via een aparte equalizer; rockmuziek vereist nu eenmaal een andere afstemming dan klassieke muziek, of een boek of podcast.

Indien je wil, kan je een abonnement nemen (30 dagen gratis) op de 'Music Unlimited' streaming dienst van Sony, die een cataloog van 10 miljoen songs bevat. Dat is een cloud gebaseerde dienst. Je doet er dus best aan om de muziek enkel te streamen wanneer je via WiFi werkt, want anders zal je mobiel abonnement een tikkeltje duur uitvallen. Werk je via WiFi, dan kan je de muziek vanop je Xperia ook naar je luidsprekers sturen, tenminste indien die op hetzelfde draadloze netwerk aangesloten zijn.

Wie Sony zegt, zegt natuurlijk ook PlayStation. De Xperia kan dus gecombineerd worden met de Playstation: spelletjes uit de PlayStation Store kan je op je Xperia spelen, of sluit het toestel aan op je tv.

En dan zijn er natuurlijk de duizenden apps die je op het toestel kan toevoegen, om het aan je persoonlijke smaak aan te passen. Laat die bus nog maar even wegblijven, met dit toestel op zak verveel je je nooit!

Een uitgebreide bespreking, punt voor punt, met vele foto's, van dit toestel, vind je bij TechRadar.

Onze mening? Een stijlvol, supersnel toestel, met vele mogelijkheden, ook voor de speelvogels. Nog even dit: het LCD scherm is ongelooflijk gedetailleerd, en is perfect in het zonlicht te lezen. Het toestel bevat ook een NFC (near field communication) chip, maar deze technologie hebben we niet uitgetest. En tot slot: spijtig genoeg wordt dit toestel geleverd met Android 2.3 aan boord. In juni zou er echter een update komen naar versie 4.0 Ice Cream Sandwich. Nog even geduld dus!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sony.snei.mu.phone
http://www.techradar.com/reviews/phones/mobile-phones/sony-xperia-s-1069980/review/page:2#articleContent
http://androidcommunity.com/sony-xperia-s-getting-ics-in-june-20120518/


BUISLAMP KEERT WEER!
Maar wel in nano-versie...

Je zal ze al wel gezien hebben in oude radio's: de kleine buizenlampen (vacuum tubes) die zo gezellig oplichten wanneer de radio speelt. Het was eigenlijk de eerste manier om elektrische signalen op een gemakkelijke manier te versterken. Zo'n vacuum tube is, net als een gloeilamp, gemaakt uit glas met daarin een gloeidraad. Maar boven de gloeidraad zijn er twee extra electrodes: een metalen rooster en bovenaan de lamp een positief geladen plaatje. Het gloeidraadje stoot een gestage stroom electronen uit, die aangetrokken worden door de positieve lading van het plaatje. De sterkte van de elektronenstroom kan bepaald worden. Dat is, kort samengevat, de werking van zo'n buislamp.

In de jaren 1960 verdwenen zijn, om vervangen te worden door de transistor. Maar nu zijn ze aan een heropleving toe, zo lees je bij het Australische The Age, weliswaar in een miniatuur formaat. Deze nano-versie van de vacuum tube is sneller en handiger dan de gewone transistor. Hij zou ook straling kunnen overleven indien gebruikt buiten onze atmosfeer.

Een interessante evolutie. Voor meer (technische) uitleg kan je het artikel bij The Age lezen.
http://www.theage.com.au/technology/sci-tech/return-of-the-vacuum-tube-20120525-1za45.html
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vandaag werd het GAMEBOX-project officieel voorgesteld in Jongerencentrum Kavka. Met GAMEBOX wil de stad Antwerpen jongeren op een verantwoorde manier laten omgaan met gaming. GAMEBOX is ook een kenniscentrum waar vragen op een professionele manier beantwoord worden.
http://www.game-box.be/

*** Sabam ziet omzet met 26,9 procent dalen in 2011
http://www.demorgen.be/dm/nl/1010/Muziek-nieuws/article/detail/1445702/2012/05/29/Sabam-ziet-omzet-met-26-9-procent-dalen-in-2011.dhtml

*** FOD Economie stimuleert open data
Het begrip ‘open data’ – versta: de mogelijkheid om publieke gegevens te ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=LlMLciRQar6uWuTbViO%2BxY1RNehDKJLfXoJzWsfvrJmFP74Lc

*** Student zingt fenomenale versie van 'Sexy and I know it'
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120521_101
 
*** Onderzoek Check Point: Meer dan de helft van alle cyberaanvallen zijn gericht op financieel gewin en diefstal
Denial of Service-aanvallen en botnets vormen groeiend risico voor organisaties. Succesvolle aanval kost een bedrijf al gauw 100.000 dollar per incident.
http://www.checkpoint.com/products/malware/Malware-Has-Become-Big-Business-may2012.jpg
http://www.checkpoint.com/products/downloads/whitepapers/ponemon-cybercrime-2012.pdf

*** Ogone, de leidinggevende Europese leverancier van online betaaldiensten en Combell, de Benelux marktleider in hosting, slaan de handen in elkaar en sluiten een strategisch partnership.
http://www.combell.com

*** Infobel Belgium Office v.17 bundelt de gegevens van bijna 3,8 miljoen Belgische telefoonabonnees
Snel en eenvoudig gegevens opzoeken van bijna 3,8 miljoen telefoonabonnees in België (particulieren en bedrijven) met de 17de editie van cd-rom Infobel Belgium Office
http://eshop.infobel.com/nl/world/productdetails.aspx?ProductID=192&GroupParentID=1
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
HEIFERVESCENT - SEED OF SIN

[Rock] Stevige rock van de bovenste beste plank. Boeiend gitaararrangement, en zoals het bij alle goede songs past, ook een stiller moment in de song. Een andere populaire song van de band is Deep Sea Diver, sneller, maar harder. En dat alles gratis te downloaden.
http://www.heifervescent.com
http://www.jamendo.com/en/track/784634/seed-of-sin
http://www.jamendo.com/en/track/287425/deep-sea-diver


SAREGAMA - BORDERLESS CONNECTION
[elektro] Elektronische muziek zoals wij hem wel lusten: loungy, uptempo, zonnig. Van de band zijn verschillende songs gratis te downloaden, waaronder deze Borderless Connection.
http://www.jamendo.com/en/artist/4812/saregama
http://www.jamendo.com/en/track/912119/borderless-connection


MATE - ELLEN
[singer-songwriter] Een goede popsong, gebracht door een man die wel erg hoog kan met zijn stem. Ligt echt wel goed in het oor. Van deze band kan je enkel de song Ellen gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/367301/mate


VRIJDAG HOORSPELDAG: EEN STUKJE GESCHIEDENIS
Deze week een stukje radiogeschiedenis. En wel rond een heikel onderwerp: de oorlogsjaren. Via een reconstructie van een bepaalde dag, 8 november 1942, en de interviews met verschillende mensen die toen radio maakten in Nederland, wordt getracht te doorgronden wat toen gebeurd is. Misschien heb je er nog niet bij stil gestaan, maar eenvoudig was het niet: toen de Duitsers Nederland onder de voet liepen, moest het land verder blijven functioneren onder de bezetter. Wat doe je dan, als radiomaker: blijf je en maak je de programma's die de bezetter vereist, of stap je op, met alle gevaren vandien? En als je dan toch blijft, jezelf belovend dat je ermee kapt wanneer een bepaalde grens overschreden wordt, wat is dan die grens?
Een reconstructie, vier uren interviews. Een hele brok om te verhaspelen, maar een ongelooflijk boeiend thema.
Wat leidt tot de vraag: zou er ook een dergelijk diepgaand onderzoek uitgevoerd zijn naar de oorlogsjaren bij de Vlaamse omroep BRT? Op tv was er Maurice de Wilde, die vervelende vragen stelde aan vele Vlamingen over wat zij onder de oorlog deden. Zijn die vragen ook gesteld over wat er toen gebeurde op de radio?
Zijn er lezers die hierover meer weten? Wij zouden alle informatie ten zeerste appreciëren.

De reconstructie:
8 november 1942
http://hoorspel.wordpress.com/2012/05/19/8-novmber-1942/

Radio Hilversum 1940-1945
Deel 1: Het einde van de omroepvereniging
http://hoorspel.wordpress.com/2012/05/26/radio-hilversum-1940-195-deel-1/

Deel 2: Instrument van het nationaal socialisme
http://hoorspel.wordpress.com/2012/05/27/radio-hilversum-1940-194-deel-2/

Deel 3: Sabotage en verzet
http://hoorspel.wordpress.com/2012/05/28/radio-hilversum-1940-194-deel-3/

Deel 4: Blijven of weggaan
http://hoorspel.wordpress.com/2012/05/29/radio-hilversum-1940-194-deel-4/

Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De geest is als een parachute. Hij is enkel van nut wanneer hij open is.
- anoniem -
 
 
oor logo
De nieuwe oogst

ALTERNATIEVE SOCIALE NETWERKEN: RUMINATIONS

Er bestaan sociale netwerken in allerlei vormen en groottes, rond allerlei interesses van mensen. Een stack bij Delicious heeft onze aandacht gevestigd op enkele van die netwerken die toch wel bijzodner zijn - en die wij jou dus niet willen onthouden.
Ruminations bijvoorbeeld is een sociaal netwerk dat opgericht werd door de komiek Aaron Karo; het wil een community maken van mensen die grappige anekdotes en waarnemingen willen delen.
http://www.ruminations.com/site/


ALTERNATIEVE SOCIALE NETWERKEN: FORMSPRING
Een sociaal netwerk waar je elkaar vragen kan stellen, en zo meer over elkaar te weten komt. Het werd in 2009 opgericht, en zou nu al tientallen miljoen leden tellen. Het als bij andere sociale netwerken moet je vrienden, VIP's, muzikanten, filmsterren volgen, zodat je de antwoorden kan lezen die zij geven op de vragen die gesteld worden. En die soms heel grappig of diep filosofisch kunnen zijn.
[Taal: ENG]
http://www.formspring.me


ALTERNATIEVE SOCIALE NETWERKEN: SOUP.IO
Een soort Tumblelog, voor mensen die het te druk hebben om echt te bloggen: je kan teksten, links, citaten, video's, audio, bestanden enz  posten. Het 'bloggen' is heel simpel: wanneer je iets cool online vindt, klik je op een speciale button om het naar je SOup te posten.
[Taal: ENG]
http://www.soup.io/


READLIST: CONTENT VOOR JE SMARTPHONE OF TABLET

Deze site biedt een heel handige functie aan. Hier kan je namelijk allerlei webpagina's bijeenbrengen (artikels, recepten, lesmateriaal, enz.) De site vormt die dan om tot een e-boek, dat je dan naar je Kindle, iPad of iPhone zenden kan.
Het leuke aan de site is dat je ook lijstjes kan zien die anderen samengesteld hebben (en publiek gedeeld), en die naar jezelf kan toesturen: per mail als ePub bestand, of naar je Kindle, iPhone, enz.
[Taal: ENG]
http://readlists.com/


MUSIC SMASHER: MUZIEK VINDEN
Er zijn verschillende streaming diensten, maar wanneer je op zoek bent naar een bepaalde track, kan het moeilijk worden om die te vinden. Deze web app helpt daarbij, en tracht een song of album te vinden bij Spotify, Groovesharek, Rdio, SoundCloud, MOG en Bandcamp.
[Taal: ENG]
http://www.musicsmasher.net/
http://www.makeuseof.com/dir/musicsmasher-search-spotify-grooveshark-simultaneously/


WALLPOPER: BEHANGPAPIERTJES
Deze website biedt een hele resem behangpapiertjes die je als achtergrond voor je computer gebruiken kan. Je kan het lijstje met miniatuurafbeeldingen doorlopen, of de site doorzoeken op trefwoord, kleur, of resolutie.
[Taal: ENG]
http://wallpoper.com/
http://www.makeuseof.com/dir/wallpoper-get-wallpaper-images-for-your-computer-mobile-or-facebook-cover/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAAR IS GUST?

Deze website werd in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op de problemen die het leven in zee voor onze kust bedreigen. Gust in de titel van de website is een platte oester. En Suzette is een grijze garnaal. Gust is in gevaar, met Suzette gaat het prima.
[Taal: NL]
http://www.waarisgust.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STEDENTRIPPER
Een mooi privé-initiatief, onafhankelijk van grote uitgevers. De redactie van StedenTripper schrijft wekelijks reisartikelen over een groot aantal bestemmingen in Europa. Daarbij is het kritisch, en maakt bijvoorbeeld vergelijkingen van de verschillende prijzen van hotelkamers, enz. (Tip: Hank Meelen)
[Taal: NL]
http://www.stedentripper.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAMIPEDIA
Deze overheidssite wil je wegwijs maken in de kinderbijslagregeling. In heldere taal, thema per thema, wordt uitgelegd voor welk kind er recht ontstaat op kinderbijslag, aan wie het uitgekeerd wordt, wie de uitkering moet aanvragen, enz.
[Taal: NL]
http://www.famipedia.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAN BIJT HOND

31/5/2012 is de laatste dag dat "Man bijt Hond" voor het laatst uitgezonden wordt op Eén. De man en de hond volgen hun baasje naar zender VT4. De Standaard stelde een verzameling samen van de bekendste, meest memorabele filmpjes in dit programma.
[Taal: NL]
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120526_075


VRIJDAG MULTIMEDIA: TOP 50 FOTO'S VAN DE DAG
In deze blog posting vind je een archief van de 50 foto's die in 2011 besproken werden. Bij elke foto kan je op de fot klikken, om meer te vernemen over de fotograaf en de omstandigheden, zoals uiteengezet in de originele posting.
[Taal: ENG]
http://twistedsifter.com/2011/12/top-50-pictures-of-the-day-for-2011/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE GAME OF DISORIENTATION

In dit spel moet je naar een teleportatie zone geraken, zonder dat je in stukjes gehakt wordt. De speciale effecten van de camera zorgen voor extra moeilijkheden!
[Taal: ENG]
http://jiggmin.com/games/the-game-of-disorientation

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Oppassen met adverteren op merknamen in Google AdWords
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2170 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Verkeer naar Facebook via Google gehalveerd
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3263816/2012/05/31/Verkeer-naar-Facebook-via-Google-gehalveerd.dhtml
- Online naar Stonehenge: Google maakt werelderfgoed digitaal
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3263793/2012/05/31/Online-naar-Stonehenge-Google-maakt-werelderfgoed-digitaal.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Audio Sliders: Meer controle over het volume
http://www.fan.tv/digitaal/software/14390-audio-sliders-meer-controle-over-het-volume
- Films op DVD zetten met The Filmmachine
http://www.fan.tv/digitaal/software/14352-the-filmmachine

  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Freecom brengt externe harde schijf met tv-aansluiting op de markt 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6719
- Bowers & Wilkins introduceert P3-hoofdtelefoon
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6717


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Strategische toenadering tussen Isobar en Socialike
http://www.digimedia.be/News/nl/11960/strategische-toenadering-tussen-isobar-en-socialike.html
- 'Boenk erop' campagne van Kunstmaan
http://www.digimedia.be/News/nl/11958/boenk-erop-campagne-van-kunstmaan.html
   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Facebook aandelen doen het niet goed
http://computertaal.info/2012/05/31/facebook-aandelen-doen-het-niet-goed/
- Review: Ashampoo PhotoCommander 10
http://computertaal.info/2012/05/31/review-ashampoo-photocommander-10/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft geeft download Windows 8 Release Preview vrij
http://tweakers.net/nieuws/82263/microsoft-geeft-download-windows-8-release-preview-vrij.html
- Commissies Europees Parlement geven negatief advies over ACTA   
http://tweakers.net/nieuws/82256/commissies-europees-parlement-geven-negatief-advies-over-acta.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Zware dwangsom dreigt door trage omzetting telecomwet in België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/05/31/zware-dwangsom-dreigt-door-trage-omzetting-telecomwet-in-belgie/article-4000108525352.htm
- 'It'ers makkelijk te vinden in België'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/05/31/it-ers-makkelijk-te-vinden-in-belgie/article-4000108085750.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Mobile Vikings gooit 10 herladingen en meer te grabbel op App of the Year
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/mobile-vikings-gooit-10-herladingen-en-meer-te-grabbel-op-app-of-the-year/
- Apple introduceert ‘App of the Week’ in de AppStore
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/apple-introduceert-app-of-the-week-in-de-appstore/
 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


PC MYSTERIES: DE IPAD DIE NIET LAADT

Sommige mensen vragen zich af wat er mis is met hun iPad. Wanneer zij hun iPhone of iPod aansluiten op hun computer via de USB poort, dan begint die netjes te laden. Maar bij de iPad lukt het niet, die wil maar niet laden. Het probleem ligt neit bij de iPad, maar wel bij de USB poort, die onvoldoende stroom geeft: de poorten die in de meeste desktops, laptops en zelfs USB hubs met aparte stroomaanvoer zitten, genereren niet de 10 watt die nodig zijn voor de iPad. En daardoor verschijnt er een boodschap "Not Charging" op je iPad.
Wat dus betekent dat je de iPad niet kan herladen via je laptop. Apple raadt dan ook aan om een stopcontact te gebruken en de normale adapter.
Wat niet wil zeggen dat je je pc of laptop helemaal niet kan gebruiken om je iPad te laden. Alleen moet je veel, veel geduld hebben. En mag je ondertussen je iPad niet gebruiken: de iPad zal laden wannneer het scherm uit is, maar zet je het scherm terug aan, dan zie je opnieuw de boodschap "not charging".
Nog een woord van advies: de verschillende USB poorten op je pc kunnen verschillende wattages leveren. Vaak is de USB poort aan de voorkant zwakker dan die aan de achterkant. Probeer eens een andere poort, wanneer je iPad niet laadt.
http://www.pcworld.com/article/217116/why_doesnt_an_ipad_charge_when_connected_to_a_computer.html


PC MYSTERIES: DE VIDEO SPEELT OP MIJN DESKTOP, MAAR NIET OP MIJN LAPTOP!

Heb je meer dan één computer, dan zal je wellicht al meegemaakt hebben dat een bepaalde video op bijvoorbeeld je laptop wél speelt, maar niet op je desktop. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een codec-probleem: dat er op die bepaalde computer software ontbreekt om die codec te lezen.
De oplossing die wij je aanraden, is K-Lite Codec Pack Full te installeren. Die bevat een van de meest uitgebreide verzameling codecs om alle mogelijke videoformaten te spelen, zoals AVI, FLV, MKV, enz.
http://www.pcworld.com/article/217115/how_to_watch_videos_in_different_formats.html


PC MYSTERIES: DE VIDEO SPEELT OP MIJN DESKTOP, MAAR NIET OP MIJN LAPTOP (2)
Er kan echter nog een andere reden zijn waarom een bepaald filmpje wel speelt op je pc, maar niet wanneer je het overzet naar je laptop. Dat is dan vooral het geval wanneer je een film of aflevering van een feuilleton gekocht hebt bij een online aanbieder of via iTunes. En dat heeft dan niets te maken met codecs, wel met auteursrechten.
In dat geval raadpleeg je best de gebruiksvoorwaarden die de verkoper/verhuurder van deze film je oplegt. Bij iTunes bijvoorbeeld kan je een beperkt aantal toestellen (iPod/iPad/iPhone) koppelen aan één account, en bestanden op die toestellen delen.
http://www.pcworld.com/article/217115/how_to_watch_videos_in_different_formats.html


PC MYSTERIES: HOE VERWIJDER IK EEN DOCUMENT UIT DE PRINTER WACHTLIJN?

Je kent dit probleem wellicht ook: je zendt een document naar je printer, die reageert niet, dus open je printer wachtrij (ga naar start / devices & printers). Je klikt het gewenste document aan en kiest verwijder/remove. Maar er gebeurt niets. Zelfs wanneer je de computer opstart, blijft het document in de wachtrij zitten. Wat nu gedaan?
Wellicht is dit probleem te wijten aan een communicatiefout tussen computer en printer, veroorzaakt door een fout in de driver, een slechte USB kabel, foute netwerkinstellingen.
Er is een klein progje dat in dit geval redding kan brengen: Stalled Printer Repair. Het doet maar één ding, en dat is dus de wachtrij van je printer leegmaken. Succes!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,84019-order,3/description.html
http://www.pcworld.com/article/217110/how_to_cancel_stalled_print_jobs.html
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ARTWEAVER FREE: TEKENPROGRAMMA

Windows XP/Vista/7 - 7,5 MB - freeware
Een gratis teken- en schilderprogramma, met heel wat tools: penseel, krijg, potlood, stift. En alles is heel realistisch uitgebeeld. Je kan ook een van de digital foto's inladen, die je dan met een van de vele effecten kan bewerken.
http://www.chip.de/downloads/Artweaver-Free_13013583.html
http://www.artweaver.de/


ABSINTH VOOR MAC OS - JAILBREAK
Mac OS - 7,6 MB - freeware
Met deze tool voor de mac kan je de iPad 3 jailbreaken. En dat met een heel simpel gebruiksvriendelijk progje, gewoon met één klik is het gebakken. Er zijn ook versies voor Windows en Linux.
http://www.chip.de/downloads/Absinthe-fuer-Mac-OS-Jailbreak_53949270.html
http://greenpois0n.com/?p=173


BITDEFENDER FLAME VERWIJDER TOOL
Windows XP/Vista/7 - 14,5 MB - freeware
Je hebt wellicht vandaag gehoord over een spionage software die zich op heel wat computers, ook van de overheden, genesteld had. BitDefender speelt kort op de bal, en heeft een tool uitgebracht om deze gevaarlijke malware op te sporen en te verwijderen.
http://www.chip.de/downloads/Flame-BitDefender-Removal-Tool_56049439.html
http://www.bitdefender.de/


MEDIA PREVIEW

Windows XP/Vista/7/8 - 9,6 MB - freeware
Van zichzelf kent Windows maar weinig videoformaten. Bij Windows Explorer zie je dus bij de verschillende videobestanden die je op je harde schijf hebt staan, heel weinig miniatuurafbeeldingen. Deze tool helpt, en kan met de meeste videosoorten om, zodat je toch miniatuurtjes (thumbnail) kan zien.
http://www.babelsoft.net/
http://www.chip.de/downloads/Media-Preview_56047768.html


DARKWAVE STUDIO
Windows 2000/XP/Vista/7 - 2,4 MB - freeware
Met deze tool kan je zelf elektronische muziek maken. Het is een virtuele klankstudio die o.a. beats bevat, MIDI instrumenten waarvan je toon en klank zelf kaan aanpassen. Chip.De heeft een fotoreportage met daarin de verschillende mogelijkheden van de tool.
http://www.chip.de/bildergalerie/Auf-den-Spuren-von-David-Guetta-Top-DJ-Software-Galerie_49410793.html
http://www.chip.de/downloads/DarkWave-Studio_44605141.html
http://www.experimentalscene.com/


ARGUS MONITOR

Windows XP/Vista/7 - 5,6 MB - demo (30 dagen - daarna kopen aan 15 euro)
Met deze tool kan je de temperatuur van verschillende hardware onderdelen in het oog houden, zoals CPU, grafische kaart, harde schijf. Bovendien controleert hij of de harde schijf nog in goede staat is, door voortdurend kritieke S.M.A.R.T. onderdelen te testen. Zo ben je meteen op de hoogte als zich een probleem begint voor te doen, zodat je tijdig de nodige maatregelen kan nemen.
http://www.chip.de/downloads/Argus-Monitor_48570519.html
http://www.argusmonitor.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PHOTOSYNTH VOOR WINDOWS PHONE
Windows Phone
Eigenlijk is het onbegrijpelijk: deze app, een van Microsofts meesterwerkjes, is al bijna een jaar beschikbaar voor iOS, en nu pas komt de app uit voor WindowsPhone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Zoals je wellicht weet kan je met deze app prachtige panorama foto's maken waarbij verschillende opnames naadloos aan elkaar gelast worden.
http://www.windowsphone.com/en-US/apps/ef860a79-5f68-4ed6-aa21-c038d1a55517
http://www.liveside.net/2012/05/29/photosynth-for-windows-phone-finally-released/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: HOTSPOT SHIELD VPN


Android - 1,5 MB - freeware
Deze gratis VPN (Virtual Private Network)  tool maakt het mogelijk om beveiligd en anoeim te surfen met je mobieltje. Iets wat vooral handig is wanneer jve via een WLAn hotspot werkt.
http://www.chip.de/downloads/Hotspot-Shield-VPN-Android-App_56080167.html
http://anchorfree.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....Nog een late, maar zeer sympathieke reacties op onze verjaardag:
Lezer Pat:
<<<
Beste Hilde en het volledige Nettiesteam,

Een late proficiat met uw 750 mooie nuttige toffe … mails.  We waren nu in verlof en ik kon deze namiddag  de laatste vier netties-edities lezen (Waaronder ook de 750).  ’t Is altijd een plezier.
Veel succes.  Aan 1000 mailen we terug ?. Doe aub zo verder.

Mvg.
Pat
>>>


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Een pijp geeft een wijs man tijd om na te denken, en een dwaas iets om in zijn mond te steken.
- anoniem -