netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
24/5/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 751 van 19/5/2012Gegroet lezer,

Vanochtend, vrijdag, wakker geworden met het bericht dat het aandeel van Facebook inderdaad de verwachte 38 dollar gehaald heeft bij zijn beursgang. Wat Mark Zuckerberg meteen tot een van de rijkste mannen ter wereld maakt. En weet u wat? Degenen die eenaandeel gekocht hebben, hebben gelijk. Facebook is niet iets dat meteen zal verdwijnen. In plaats van een plek voor instant communicatie, is het een album geworden, uw levensloop, een plek vol herinneringen. Hoe langer Facebook bestaat, hoe moeilijker het wordt om u ervan los te maken. U gooit die doos met foto's toch ook niet zomaar weg? De ticketjes van de concerten, theatervoorstellingen?
Uiteraard onder voorwaarde dat u het spel meespeelt, en uw leven deelt met uw familie en vrienden via dit sociale netwerk. Waartoe u mij persoonlijk niet kan bewegen. Ik wil wel eens gaan zien wat mijn neven en nichtjes uitspoken, die regelmatig nieuwighedenposten. Maar zelf ben ik van een andere generatie, die discreet blijft over zijn privéleven...

Maar dit terzijde. Deze week gingen er weer heel wat berichten over Facebook, Twitter, Google, Bing. Werden er weer heel wat nieuwe tools uitgebracht, om uit te proberen, en vonden wij weer heel wat leuke sites om te bezoeken. Kortom, ook in dit verlengde weekend hebt u weer wat te doen. En als u zelf zin hebt om in de pen te kruipen, dan zijn uw commentaren en suggesties altijd erg welkom!

Denkt u ook aan onze actie "Lezer zoekt lezer" en "netties verwent lezer"? Onze geschenkjes liggen op u te wachten!
Hier leest u er meer over:
http://www.netties.be/extra/netties750_actie.htm
Bij leven en welzijn tot volgende week, tot een nieuwe NEtties. Veel leesplezier gewenst.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine. 

Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

GEDIGITALISEERDE KRANTEN: EEN GEMISTE KANS
Auteursrechten op kranten uit 1831? Laat ons niet lachen!


Met gepaste trots kondigde de Koninklijke Bibliotheek van België (http://www.kbr.be/)vorige week aan dat er 3,2 miljoen krantenpagina's uit een 70 Belgische dagbladen uit de periode 183-1950 gedigitaliseerd werden. Deze digitalisering kadert in de opdracht die de Koninklijke Bibliotheek kreeg om 'het erfgoed van de federale wetenschappelijke instellingen' te digitaliseren.

Mooi. Heel mooi zelfs. Want door het digitaliseren (inscannen en een digitale index aanmaken) worden de kranten als erfgoed bewaard. Het papier waarop de kranten uitgegeven werden is namelijk erg broos, en normalerwijze zijn deze kranten dus niet te raadplegen door het grote publiek. Door de kranten in te scannen met OCR (Optical Character Recognition) worden er twee vliegen in één klap geslagen: voortaan moet men de broze kranten niet meer raadplegen, en kunnen die in ideale omstandigheden verder bewaard worden. En door de tekstherkenning worden de krantenartikelen doorzoekbaar.

Mooi dus. Ware het niet dat er een adder onder het gras zit. Bij een project dat 4,5 miljoen euro gekost heeft aan de gemeenschap, en dat erfgoed digitaliseert om voor het nageslacht te bewaren, zou je denken dat deze kranten voortaan vrij geraadpleegd kunnen worden via het internet. Maar dat is niet het geval. Om deze kranten te kunnen inzien moet je je in hoogsteigen persoon begeven naar een aparte leesruimte in de leeszaal van de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.

Huh? vraag je je verbaasd af - hoe kan dit nu? Waarom niet via het internet beschikbaar maken, desnoods via een (bescheiden) bijdrage? Volgens het persbericht (1) heeft het te maken met een "stricte naleving van de wetgeving op de auteursrechten". Wat, als wij even een rekenmachine bovenhalen, een argument is dat geen steek houdt. Op de site van de Belgische overheid over auteursrechten (2) valt te lezen: "Het auteursrecht geldt tot 70 jaar na de dood van de auteur. Op het einde van deze termijn vallen de door het auteursrecht beschermde werken in het publiek domein en kunnen ze worden geëxploiteerd zonder toestemming van de houders van het auteursrecht."

Laat ons zeggen dat de auteur in 1831 een broekie is - 20 jaar. Dan is hij in 1811 geboren, en bestaat er veel kans dat hij het jaar 1900 niet gehaald heeft. 70 jaar na zijn dood, dan zijn we in 1970. Ondertussen zijn we 40 jaar verder en zijn deze artikels tot het publieke domein overgegaan. Een rekensom die je wellicht kan maken voor de meeste artikels tussen 1831 en 1870.

En als het dan toch een kwestie is van auteursrechten, waarom dan geen formule uitgedacht waarbij je, mits betaling van een bescheiden bijdrage, de artikels alsnog kan raadplegen via het internet, zonder je fysiek naar de bibliotheek te moeten begeven?

Bravo voor de inspanningen van de Koninklijke Bibliotheek. Maar dit is, naar onze bescheiden mening, toch een gemiste kans om het erfgoed écht open te stellen voor het grote publiek - zoals Google o.a. doet met zijn "Google newspaper" (3). Moeten we echt afwachten tot Google naar Vlaanderen afzakt?

http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/20460
http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/Intellectuele_Eigendom/auteursrecht/Bescherming_door_auteursrecht/duur/
http://news.google.com/newspapers


PINTEREST LEIDT TOT MEER TRANSACTIES DAN FACEBOOK
Niet zo'n leuk bericht voor al die Facebook social media managers...

Trouwe lezers weten dat wij heel wat vragen stellen rond de marketing strategie die bedrijven de laatste tijd uitbouwen via Facebook. Ja, Facebook is in, en "likes" kan je heel goed tellen, maar brengt het ook echt op, heb je daarmee een product verkocht? Komt daar nog bij dat een bedrijf bij een campagne niet echt de gegevens van de gebruikers te weten komt, om hen rechtstreeks te contacteren voor een mailing - het is Facebook die deze gegevens in handen houdt. Bovendien is het Facebook dat de spelregels bepaalt, en zegt wat wel en niet mag, wat gratis is en wat betaald moet worden. En tot slot: als bedrijf huppeldepup een campagne voert, wat zullen de internauten dan gemakkelijker onthouden als webadres: de url huppeldepup.com (met eventueel een landingspagina die naar de campagne voert) of de url www.facebook.com/huppeldepup?

Kortom: de hype rond Facebook als ideale marketing tool lijkt ons toch wat overdreven. En een recent bericht bij BizReport lijkt ons daarin gelijk te geven. Het blijkt namelijk dat Pinterest, het populaire fotonetwerk, ondanks zijn prille bestaan toch meer website transacties genereert dan Facebook.

Het artikel baseert zich op cijfers afkomstig van de online boetiek Bottica.com. Dat bekeek 50.000 bezoekers op Pinterest met hetzelfde aantal bezoekers op Facebook, en kwam tot de vaststelling dat er meer website transacties afkomstig waren van Pinteres (10% tegen 7%).

Bovendien was 87% van de bezoekers die de site voor het eerst bezochten afkomstig van Pinterest, tegenover 57% van Facebook. Bezoeken is één ding, kopen is twee. En dan blijkt dat er wel een lager percentage Pinterest-bezoekers is dat iets aankoopt (51%), maar dat zij, wanneer ze iets kopen, veel meer geld besteden (90%).

Het onderzoek bracht trouwens nog iets aan het licht: dat bedrijven hun aanwezigheid op Pinterest moeten verzorgen, om geen verkopen te missen. Van de 3.741 online kopers die in het onderzoek bevraagd werden, had 32% een aankoop gemaakt als gevolg van het zien van een foto' op een sociale fotodienst zoals Pinterest. Daarvan kon 26% rechtstreeks doorklikken naar de retailer vanop de foto om zo de aankoop te maken. 6% echter moest actief op zoek gaan naar het product, omdat de afbeelding niet doorverwees naar de retailer.
http://www.bizreport.com/2012/05/social-commerce-pinterest-drives-more-website-transactions-t.html
http://www.pinterest.com


UITGEVERIJ VAN DE TOEKOMST IS... TOEKOMSTMUZIEK
Voorlopig enkel een lab en een studie...

Een mooie kop in De Morgen van 10 mei:  Boek.be lanceert "Uitgeverij van de Toekomst". Aha, denk je dan, en je wil meteen naar die uitgeverij toe, om er de nieuwe boeken te kopen.

Maar dan zal je nog even moeten wachten. Want wat er gelanceerd wordt is een vage denktank, labo's, studies. Een project dat 4 jaar zal duren, en waarvoor 1,4 miljoen euro subsidie uitgetrokken werd, afkomstig van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie.

Het project loopt in samenwerking met het MultimediaLab-IBBT en SMIT-IBBT, twee proejcten binnen universiteiten (UGent en VUB resp.), en het is de bedoeling dat er manieren ontwikkeld worden om gemakkelijk en goedkoop digitale geïllustreerde boeken te maken. Er moet ook gezocht worden naar andere businessmodellen, omdat print en digitaal anders werken, zo heet het.

Euhm... mogen wij een suggestie maken? De bestaande technologie voor boeken is afdoende. Met HTML5 kan je veel, heel veel. Het enige wat er moet gebeuren is de boeken aan een schappelijke prijs op de markt brengen (15 tot 20 euro voor een digitaal boek, dezelfde prijs als een print boek, is niet realistisch, vermits het boek geen tweedehandswaarde heeft en niet uitgeleend mag worden, terwijl er geen fysieke productiekosten zijn), een interoperabel systeem ontwikkelen zodat alle boeken op alle readers gelezen kunnen worden, en een soepeler auteursrechtenbeleid.

Tja, onderzoeken moeten er zijn. Maar is een project dat 4 jaar krijgt om met resultaten te komen in deze razendsnel evoluerende digitale wereld niet een beetje te log?

Neen, dan is een andere aankondiging van Boek.be, die minder aandacht kreeg in de pers, in onze ogen toch veel belangrijker en hoopgevender. Boek.be en het Centraal Boekhuis hebben namelijk een overeenkomst getekend voor de uitbouw van een gezamenlijke titelcatalogus voor Vlaanderen en Nederland. Die zal naast de klassieke bibliografische gegevens ook extra's bevatten zoals leesfragmenten en inhoudsopgaves, dat alles opgebouwd op basis van internationale standaarden. Basis van de catalogus is het ISBN-nummer, maar verrijkt met andere relationele tabellen, zodat een bepaald boek in al zijn verschijningsvormen (paperback, gebonden, e-boek, luisterboek) gegroepeerd wordt onder één werknummer. Meer hierover bij het Boekenblog (2).

Bovendien is dit een concrete aankondiging: de applicatie draait al, zij het in een bètafase, maar zal dit jaar nog, zomer 2012, up en running zijn.
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1436253/2012/05/10/Boek-be-lanceert-Uitgeverij-van-de-Toekomst.dhtml
http://boeken.blog.nl/actueel/2012/04/25/boek-be-en-centraal-boekhuis-ondertekenen-overeenkomstSTARTUP WIL ALLE BITTORRENT VERKEER WURGEN
Pirate Pay tegen piraten...

De Russische startup Pirate Pay heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien in de blogosfeer. Want het bedrijf belooft dat het gepirateerde versies van bepaalde werken kan ontdekken en de verspreiding ervan blokkeren. Een belofte die ook waar gemaakt werd: in een eerste project, dat liep in samenwerking met Walt Disney Studios en Sony Pictures werden tienduizenden downloads gestopt. (1)

Het bedrijf richt zich vooral op Bit Torrent - de internettechnologie die door Hollywood gezien wordt als dé grote boosdoener, omdat die het mogelijk maakt om ook grote bestanden snel over het internet te voeren. Want dat is vooral voor films het grote probleem: als het gewoon dagen zou duren om één film van 650 MB en groter te downloaden, dan zou de internaut het al snel opgeven. Maar met BitTorrent heb je zo'n bestand in een fluitje van een cent binnen.

Pirate Pay, een Russisch bedrijf dat hulp krijgt van Microsoft, kreeg het idee toen het werkte aan een oplossing voor internet providers om het verkeer te managen. De technologie werkte goed, en kon alle BitTorrent verkeer tegenhouden. Allemaal goed en wel, maar was er niet net in Nederland een wet gestemd die net neutraliteit moest garanderen (2)? Een van de gevolgen van deze neutraliteit is dat er geen discriminatie mag gemaakt worden op basis van het soort verkeer. En BitTorrents dus niet gestopt mogen worden....

Meer over Pirate Pay bij Slashdot (3)
http://torrentfreak.com/microsoft-funded-startup-aims-to-kill-bittorrent-traffic-120513/
http://www.zdnet.be/news/139287/nederland-verankert-netneutraliteit/
http://yro.slashdot.org/story/12/05/13/1928215/microsoft-funded-startup-aims-to-kill-bittorrent-trafficMICROSOFT NEEMT BING ONDER HANDEN
Grote veranderingen, zo belooft Microsoft

Wie zoeken zegt, zegt Google. Nochtans doet Microsoft verwoede pogingen om zijn eigen zoekmachine te promoten. Met wisselend succes. De update die Microsoft nu aangekondigd heeft, lijkt echter wel interessant.

Microsoft stapt namelijk af van de oude lay-out van de zoekresultaten, en gaat van één enkele kolom over naar 3 kolommen. Eentje daarvan, die de naam "core web results" draagt, bevat de gewone resultaten via het zoek algoritme van Bing. De tweede kolom, uiterst rechts, de "Sidebar" of zijbalk,  bevat resultaten uit de sociale netwerken. En de derde heet "snapshot", met daarin verwante diensten zoals advertenties, shopping, een map, enz.

Waar Google de sociale resultaten haalt bij zijn Google+, werkt Bing samen met Facebook; in de kolom rechts worden vrienden gesuggereerd uit Facebook die je zouden kunnen helpen met het vinden van dit antwoord, gebaseerd op hun "likes", hun profiel, de foto's en locatietags daarbij. Ook worden daar bekende personen gepost die misschien niet tot jouw vrienden op Facebook behoren, maar die informatie over het door jou opgevraagde onderwerp gepost hebben op Twitter, Quora, Linkedin, Blogger, Foursquare, of andere sociale netwerken.

Een interessante evolutie - waard om toch eens uit te proberen zodra deze nieuwe versie van Bing beschikbaar is; dat zou in de volgende weken zijn, om te beginnen in de VS.
http://betanews.com/2012/05/10/microsoft-overhauls-bing-in-mission-to-innovate-search/
http://www.bing.comSUCCES FACEBOOK GAAT TEN KOSTE VAN SMS
Maar Facebook heeft nog meer om providers tegen de haren in te strijken...

Er zijn maar 24 uren in een dag, hoe erg we ook zouden willen dat er 100 zijn. En wanneer mensen meer tijd op Facebook slijten, dan wil dit zeggen dat zij minder tijd met iets anders bezig zijn - en dat dit economische gevolgen heeft. Ten koste van wie? SMS.

Vooral bij tieners is dit te voelen. Zij hebben jarenlang fortuinen besteed aan hun kleine berichtjes naar vrienden - een gewoonte waarvan providers rijk geworden zijn. Een sms is eigenlijk gewoon data, heel weinig data. Als je de prijs per sms zou vergelijken met wat dit in totaal aan MB betekent voor de provider, en hoeveel hij er dan voor vraagt, dan zou je echt wel achterover vallen.

Nu is dat dus aan het veranderen, zo blijkt uit een recent rapport (1). Tieners zijn thuis op Facebook, en overdag houden zij contact met hun vrienden via de Facebook app op hun mobiele telefoon. Vergeet immers niet dat er Facebook apps zijn voor alle mogelijke mobiele telefoons, ook de meest simpele. Van de meer dan 800 miljoen mensen wereldwijd die gebruik maken van Facebook, zijn er 425 miljoen die het (ook) doen vanop hun mobiele telefoon. Een streep door de rekening dus van de providers, die heel wat inkomsten door hun neus geboord zien.

Maar er staat hen nog een andere verrassing te wachten. Facebook wil namelijk in Europa een eigen glasvezelnet uitbouwen. Het is te zeggen: het gaat zelf geen kabels trekken, maar wil wel gebruik maken van de de kabels die er al liggen, maar nog niet gebruikt worden, het zogenaamde "dark fiber". De bedoeling is dat de gebruiker sneller toegang krijgen tot Facebook - want deze kabels zullen exclusief verkeer naar de sociale netwerksite voeren. Meer hierover lees je bij Webwereld (2).

Google te machtig? Stel jezelf die vraag ook maar eens over Facebook...
http://www.strandreports.com/sw4689.asp
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57433106-93/facebook-said-responsible-for-killing-text-messaging/
http://webwereld.nl/nieuws/110496/facebook-legt-europees-glasvezelnetwerk-aan.html


FOURSQUARE CHECK-INS NU IN JE TIMELINE
Heerlijk: nog wat meer automatische meldingen...

Twee soorten mensen zullen bij dit bericht gaan tandenknarsen: zij die vinden dat Facebook teveel dingen over hen vertelt, en zij die vinden dat al die automatische meldingen in je tijdlijn opdringerig zijn. Facebook heeft namelijk aangekondigd dat je check-ins bij Foursquare voortaan ook te zien zullen zijn op de map die bij je Timeline hoort. (1)(2)

Dat gebeurt niet automatisch hoor. Om te beginnen moet je je Foursquare al gekoppeld hebben aan je Facebook, zodat de meldingen van je check-ins nu al daar verschijnen. Verder kan je bij je instellingen (we hebben de rechtstreekse link toegevoegd) aangeven dat deze check-ins alleen zichtbaar zijn voor jou, niet voor anderen.  Ga daarvoor op deze link naar het item Foursquare, klik op edit, en bij "Post on your behalf" vink je de optie aan "Men only".

Maar heb je daar geen probleem mee dat iedereen jouw doen en laten kan volgen, dan kan iedereen dus voortaan weten waar jij zoal geweest bent, gewoon door naar de map in je tijdlijn te kijken. Handig, of schrikwekkend? Aan jou de keuze...
http://thenextweb.com/apps/2012/05/14/foursquare-check-ins-are-now-integrated-into-your-facebook-timeline-map/
http://www.theverge.com/2012/5/14/3020292/foursquare-check-in-added-to-facebook-timeline-map
https://www.facebook.com/settings/?tab=applications


COUNTING CROWS: BITTORRENT IS DE NIEUWE RADIO
Brengt 4 songs gratis uit op BitTorrent

Een mooi verhaal, dat van de Counting Crows; het bewijst dat de band het veranderende muzieklandschap begrepen heeft. Want waar vroeger muziek bekend raakte door de radio, en bands stonden te smeken om hun muziek te draaien ('pluggen' in vaktermen), is het  nu via BitTorrent dat muziek het makkelijkst bekend geraakt.

Counting Crows heeft dan ook aangekondigd dat het vier songs uit het nieuwe album (Underwater Sunshine) gratis op BitTorrent zet. De download bevat ook album artwork in hoge resolutie, en zal zelfs gebundeld worden bij alle nieuwe downloads van de uTorrent client.

Volgens Adam Duritz in een interview in Torrentfreak heeft BitTorrent natuurlijk ook zijn negatieve kanten, maar kan je niet voorbij aan het feit dat er daar 150 miljoen potentiële luisteraars (en mogelijke kopers van het album) zijn. Nog volgens hem zijn het de platenlabels die klagen over het veranderde muzieklandschap, maar zijn de muzikanten nu beter af. BitTorrent, het internet en technologische vooruitgang hebben muziek democratischer gemaakt, toegankelijker dan ooi tevoren. De promotie verloopt niet meer centraal via de labels, maar door bloggers, socia e netwerken, muziekdiensten. Mensen maken hun eigen radiostation, en BitTorrent speelt daarbij een grote rol.

Het hele interview lees je bij Torrentfreak. Meer achtergrond bij Mashable en TechDirt.
http://torrentfreak.com/bittorrent-is-the-new-radio-says-counting-crows-frontman-120514/
http://mashable.com/2012/05/14/counting-crows/
http://www.techdirt.com/blog/casestudies/articles/20120514/11021618915/counting-crows-distribute-songs-more-via-bittorrent.shtmlTWITTER IN JE INBOX
Wekelijks overzicht van het beste wat er bij je vrienden gebeurde

Bij Twitter komt het aan op snelheid. Een bericht flitst voorbij. En nog een. Nieuws was nog nooit zo snel oud nieuws als op Twitter. Maar het vereist wel dat je constant aanwezig bent op Twitter. En terwijl je dat doet, doe je eigenlijk niet veel anders.

Wil jij toch weten wat er op Twitter omgaat, maar heb je geen zin of tijd om er de hele dag rond te hangen, dan heeft Twitter nu iets gelanceerd dat je wel zal interesseren: voortaan kan je je aanmelden voor een wekelijkse mail, die een overzicht bevat van de meest relevante tweets en verhalen die gedeeld werden door de mensen die jij volgt op Twitter.

Bij de verhalen of Stories wordt ongeveer hetzelfde patroon gevolgd als bij de Discover tab, namelijk een samenvatting plus de vermelding wie dit verhaal gedeeld heeft. Je kan de titel vann het verhaal aanklikken om het in zijn geheel te lezen, of rechtstreeks vanuit je mailbox over het artikel tweeten. Je krijgt ook verwante tweets van mensen die jij volgt.

De mail bevat ook de tweets die het meeste reactie opriepen bij jouw vrienden, zelfs indien jij degene die de oorspronkelijke tweet schreef niet volgt.

Deze nieuwe optie zal in de volgende weken stilaan bij alle twitteraars uitgerold worden. En weet je wat: wij gaan ons meteen aanmelden, want dit lijkt ons een razend interessant concept - tenminste als je een week kan wachten op je nieuws...

Meer bij Twitter zelf, GigaOm en WebProNews.
http://blog.twitter.com/2012/05/best-of-twitter-in-your-inbox.html
http://gigaom.com/2012/05/14/twitter-tiptoes-further-into-the-media-business/
http://www.webpronews.com/twitter-now-sending-out-best-of-emails-2012-05CHROME 19 EN FIREFOX 14
Lange weekend? Browsertje  installeren!

U zal het dit (lange) weekend wel druk hebben, want u mag twee nieuwe versies van browsers installeren - en dan vergelijken welke u de beste vindt.

Om te beginnen is er versie 19 van de Google Chrome browser, die het predikaat "stabiel" meekreeg. Het bijzondere daar zijn de live tabs, die gesynchroniseerd worden op al jouw computers en je smartphone. Uiteraard omdat alles via Google verloopt. Met andere woorden: je werkt op je laptop, en hebt er een resem tabs open staan. Je gaat naar een vaste computer ergens anders, start daar Chrome op (je moet natuurlijk wel inloggen) en kijk, meteen heb je die vensters ook daar. En zelfs op je Android smartphone of tablet heb je die vensters. Een filmpje bij Engadget vertelt je meer (1).

Tussen haakjes: waar de Chrome browser en het Android OS voor smartphones en tablets het goed lijken te doen, is het sociale netwerk Google+, waarvan Google zelf zegt dat het de ruggengraat moet vormen van al zijn diensten, niet echt een succes te noemen. Sommigen nemen het woord "Spookstad" zelfs in de mond. Een nieuw onderzoek brengt aan het licht dat de gebruikers er niet echt actief zijn: gemiddeld liggen er 12 dagen tussen postings. (2)

Ook van het Firefox front is er nieuws. Daar werd namelijk versie 14 (bèta) uitgebracht van de browser, voor Android. Die heeft dan weer voor bijzonders dat de user interface en de startpagina vernieuwd werden, dat er een betere ondersteuning is voor het aanraakscherm door het in-en uitzoemen met het knijpgebaar aan te passen, en dat nu ook Adobe Flash ondersteund wordt. Deze update is verkrijgbaar voor mobiele telefoons die Android Froyo 2.2 en hoger draaien, ondersteuning voor tablets volgt (3)
http://www.engadget.com/2012/05/15/google-chrome-19-stable-arrives-with-live-tab-sync/
http://www.webpronews.com/is-google-a-ghost-town-a-new-study-reveals-weak-user-engagement-2012-05
http://www.theverge.com/android/2012/5/15/3022335/firefox-14-beta-for-android-revamps-ui


OPGELET MET JE GEGEVENS OP FACEBOOK
App makers mogen die houden, zelfs al gebruik jij de app niet meer

Facebook is zo met ons digitale leven verweven, maar toch moet je af en toe eens stilstaan bij de implicaties van wat je daar doet. Het is geweten, de meeste mensen vinden het niet meer zo erg dat ze geen privacy meer hebben, en gooien hun hele leven, hun doen en laten zomaar te grabbel op Facebook. Voor de mensen die nog wel belang hechten aan hun privacy, dit bericht van Ars Technica, dat toch wel aandacht verdient.

Het is namelijk zo dat, wanneer jij een Facebook app begint te gebruiken, jij aan die app toestemming geeft op jouw publiek zichtbare informatie te gebruiken. Dat is meestal summiere informatie zoals je naam, je foto.  Behalve wanneer je alles op publiek zet, zoals sommige gebruikers onbewust of bewust doen. stel nu dat je alle of bepaalde informatie publiek gezet had toen je de app X begon te gebruiken, maar na een tijdje bepaalde informatie op privé zette. Dan blijf jouw informatie toch bij app X, tenzij je expliciet vraagt om die te wissen. Facebook zegt in haar voorwaarden dat het daar niet in tussenkomt, dat het aan jou is om te vragen aan app X die info te wissen, doch dat de app, volgens de voorwaarden van Facebook, daar in elk geval toe verplicht is.

Het probleem is echter dat ook jouw vrienden betrokken zijn. Begint een vriend app X te gebruiken, dan krijgt die app ook toegang tot jouw info die op dat moment publiek staat. Heb jij bepaalde info (zoals de muziek die je goed vindt) niet publiek gezet, maar wel gedeeld met die vriend, dan kan de app aan je vriend vragen of hij die info over jou delen wil. Je ziet het, het gaat veel verder dan je op het eerste zicht zou denken.

Nu doet Facebook wel zijn best om zoveel mogelijk uitleg te geven aan de gebruikers, maar het is zo ingewikkeld, dat je echt geen controle hebt over wat er nu eigenlijk met jouw info gebeurt.

Mogen we stellen dat je eigenlijk maar twee keuzes hebt: ofwel ga je voor Facebook, en leef je volkomen publiek (met alle gevaren vandien) ofwel blijf je er volledig weg....
http://arstechnica.com/gadgets/2012/05/on-facebook-deleting-an-app-doesnt-delete-your-data-from-their-system/


GOOGLE BRENGT KNOWLEDGE GRAPH
Meer semantisch. Maar werkt het ook in andere talen?

Wij hebben  het al eerder gezegd: Google is een goede zoekmachine, de beste. Omdat het de beste zoekalgoritmes heeft die sites doorzoeken op de aanwezigheid van jouw zoektermen, en, in combinatie met een zelfgemaakte ranking van die sites, de meest relevante sites weet te vinden.

Tegenover dit puur wiskundig zoeken staat het semantische zoeken, waarbij ook rekening gehouden wordt met de betekenis van woorden. Bloem (meel) is niet hetzelfde als bloem (roos), om het heel simpel te zeggen. Een zoekmachine die semantisch wil werken, moet daarom echt wel het onderscheid kunnen maken in die betekenissen. Wat sommigen, met wisselend succes, doen voor Engelstalige termen. Maar tot nader order zijn zij onvoldoende polyglot om de juiste semantische betekenis te doorgronden van zoektermen in niet-Engelse talen.

Google heeft al eerder aangekondigd de semantische toer op te willen gaan, maar blijkt nu toch de koers iets te wijzigen. Eerder al probeerde het met zijn "social graph" bij de zoekresultaten de voorkeuren te betrekken van je vrienden op Google+ . Nu stapt het af van die social graph -of dat is omwille van het tanende succes van die sociale netwerksite laten wij in het midden- en spreekt het van een Knowledge Graph.

De bedoeling is dat jij, wanneer je zoekt naar Taj Mahal, bij de zoekresultaten een onderscheid ziet tussen de sites die naar het bouwwerk in India verwijzen, naar de popgroep uit de seventies, en het Indisch restaurant om de hoek. Een aspect van Knowledge Graph dat Google "Find the right thing" noemt.

Een tweede aspect is het feit dat je ook een samenvatting krijgt over het onderwerp - feiten, cijfers, enz. Zoek je bijvoorbeeld naar Marie Curie, dan krijg je in die samenvatting haar geboorte- en sterfdatum, details over haar opleiding en haar wetenschappelijke ontdekkingen.

Het derde aspect is volgens Google het feit dat je via Knowledge Graph ook dingen kan ontdekken over het zoekonderwerp. Zoek je bijvoorbeeld naar een bepaald boek van schrijver X, die een Pulitzer won, dan kom je de namen te weten van andere boeken van die schrijver, en ook de namen van andere schrijvers die eveneens de Pulitzer wonnen.

Iets om uit te proberen, en te zien hoe goed het werkt in het Nederlands. Meer bij het blog van Google en bij Search Engine Land. ZDNet meent dan weer dat dit de reden is waarom Google onlangs haar regels voor de privacy veranderde, omdat het nog dieper in de interactie duikt die jij en je vrienden hebben met het web.
http://googleblog.blogspot.com/2012/05/introducing-knowledge-graph-things-not.html
http://www.searchenginejournal.com/google-knowledge-graph-launched/43742/
http://www.zdnet.com/blog/google/google-knowledge-graph-this-is-why-they-changed-their-privacy-policy/3640

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NOKIA READING: RSS EN BOEKEN LEZEN OP DE LUMIA
Tja, Siri zegt het al: de Nokia is het beste smartphone!

Nokia heeft aangekondigd dat in verschillende landen de Nokia Reading app uitgebracht wordt. Deze app voor de Nokia toestellen die onder Windows Phone draaien (Lumia 900, 800, 710 en 610) maakt het mogelijk om digitale boeken te lezen op de smartphone, maar ook om RSS feeds te lezen.

Critici hadden commentaar op het feit dat een dergelijke app al niet eerder op het toestel aanwezig was, van bij de lancering. Nokia wijst er echter op dat het verkozen heeft om de boekendienst pas geleidelijk uit te rollen, land per land, dit in tegenstelling tot een dienst zoals Amazon die meteen wereldwijd ging, omdat Nokia meteen ook wil uitpakken met een boekenaanbod in de taal van het land (Amazon richt zich voornamelijk tot Engelssprekende lezers).

De app heeft o.a. een tool om boeken aan te prijzen op basis van voorkeuren, een dienst Top eBooks, New Releases, je kan tekst groter en kleiner maken, en er wordt gebruik gemaakt van een lettertype dat bijzonder vriendelijk is voor het kleine scherm. Daar zouden binnenkort ook nog een functie voor audiobooks bij komen, en een News Stream voor RSS feeds à la Flipboard. Wat Nokia mist in snelheid, zal het dus wellicht goedmaken in kwaliteit (1)

Wist je trouwens dat Siri, de sprekende butler op de iPhone 4S, Nokia aanprijst als de maker van de beste smartphones? Je zou verwachten dat het antwoord op die vraag een Apple toestel is, maar neen, zoals je bij The Next Web kan lezen is het antwoord de Nokia Lumia 900 4G. Heeft iemand een grapje uitgehaald, of heeft Nokia gesjoemeld om dit antwoord te verkrijgen? Neen, volgens TNW is de verklaring simpel: Siri haalt zijn antwoorden bij zoekmachine Wolfram Alpha, en die heeft rekening gehouden met reviews van gebruikers. Die met de Nokia Lumia 900 4G dus de meest lovende kritieken gaven. Pijnlijk voor Apple, maar het is zo... (2)
http://techcrunch.com/2012/05/11/no-tablet-news-yet-from-nokia-but-it-is-launching-its-e-reader-reading-app/
http://thenextweb.com/mobile/2012/05/11/apples-siri-the-best-smartphone-ever-is-the-nokia-lumia-900-wait-what/DOORBRAAK IN HET HERSTELLEN VAN ZICHT BIJ BLINDEN
Energievoorziening is de sleutel

De meest voorkomende soort blindheid wordt veroorzaakt door een achteruitgang van fotoreceptoren in het oog. De optische neuronen blijven intact, en daarom zou een kunstmatige simulatie  wel eens het zicht kunnen herstellen in het oog.

Wetenschappers hebben nu een futuristisch ontwerp bedacht voor retinale protheses, waardoor de chirurgische procedures om zicht in het blinde oog te herstellen drastisch vereenvoudigd worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Near InfraRed (NIR) lasers, die een ingeplante fotodiode reeks kan triggeren. De straling van de NIR zorgt voor genoeg energie om het toestel te laten werken, waardoor de noodzaak om een logge batterij in het oog in te planten vervalt.

Het systeem bestaat uit twee delen. Enerzijds dus de inplantbare fotodiode array (PDA), die amper enkele millimeter breed is, en die rechtstreeks met de neuronen communiceert. Anderzijds een bril, met daarin een video camera die beelden capteert, die door een miniatuur computer geïnterpreteerd worden en dan naar de PDA doorgestuurd worden.

Een wetenschappelijke uitleg bij RSC.ORG. Het bericht heeft wellicht minder met internet te maken, maar wij vonden het toch wel een belangrijke ontwikkeling - die duizend keer meer aandacht verdient dan alle luxeberichtjes over Facebook en kleine wijzigingen in producten...http://www.rsc.org/chemistryworld/News/2012/May/retinal-prosthesis-blind-see-lasers.asp
http://www.pressetext.com/de#news/20120514013


SLIMME METERS VOOR ELEKTRICITEIT TER DISCUSSIE
Zelfs minister van energie betwijfelt het nut. Wij niet.

We moeten energie sparen. Dat is duidelijk. Is het niet voor onze portemonnaie, dan wel voor het milieu. Een van de manieren om de gebruiker aan te zetten om energie te sparen, is hem duidelijk te maken hoeveel hij verbruikt. Dat zou kunnen door slimme meters, die hem in real time zijn verbruik weer te geven.

De energiebedrijven zijn om nog en andere reden voorstander van slimme meters. Door het verbruik nauwgezet te kunnen opvolgen, kunnen zij de stroomproductie beter afstemmen op het verbruik. Om al die redenen staat Europa dan ook achter het project om bij de consumenten zulke slimme meters te zetten.

De minister van Energie, Freya Van den Bossche, heeft echter zelf twijfels over het nut ervan. De kosten zouden niet opwegen tegen de baten, zo wordt gemeend. En dan is er het probleem van de privacy - is dit geen inbreuk op onze privacy, wanneer de maatschappijen weten hoeveel wij uur per uur verbruiken? Meer over deze protesten bij DataNews (1).

Naar onze bescheiden mening vormen deze slimme meters geen grote bedreiging voor de privcy - toch niet als je zo'n meter vergelijkt met de grote hoeveelheid die door andere bedrijven en instellingen over ons verzameld worden. Meer nog: wij zien alleen maar voordelen voor de consument. Die klaagt immers al lang over het gebrek aan transparantie bij zijn energierekening. Elke maand dient hij een voorschot te betalen op verbruik van gas en elektra. Pas na een jaar tijd worden de meters opgenomen en volgt de eindafrekening - die voor vele gebruikers een heel onaangename verrassing brengt, omdat zij plots veel moeten bijbetalen. Bovendien zijn er in de loop van het jaar schommelingen geweest in de energieprijs. En toch wordt het hele verbruik aan één prijs berekend. De gebruiker heeft dus absoluut niet de mogelijkheid om te controleren of zijn verbruik wel correct berekend werd.

Zo'n slimme meter zou die transparantie wél brengen, en bovendien een correcte berekening brengen aan de actuele marktprijs. Vermits alles geautomatiseerd wordt, is het heel simpel om per maand een berekening te maken op basis van het juiste verbruik (megawat of kubieke meter gas) aan de marktprijs van die maand. Geen onaangename verrassing meer na 12 maanden, en de gebruiker kan zelf zien hoeveel hij verbruikt - en of hij erin geslaagd is zijn verbruik te drukken.

Dus: laat die slimme meter maar komen. Op voorwaarde dat de gebruiker een gedetailleerde afrekening krijgt per maand. Wedden dat wij niet de enige zijn die daarover zo denken?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/05/15/slimme-meters-steeds-meer-onder-vuur/article-4000095837660.htm


LIB-RAY: EEN DRM VRIJ OPSLAGMEDIUM
Maar komt het er ooit?

Gebruikers willen dat hun multimedia, hun bestanden op dragers gezet kunnen worden waarover zij controle hebben. De amusementsindustrie is echter radikaal gekant tegen dragers waarop je data kan schrijven en herschrijven, data naar believen kan kopiëren enz. Daarom is de amusementsindustrie erg blij met de Blu-Ray technologie. Daarmee kan je high-def video opslaan op optische schijfjes met een hoge densiteiten, maar zijn er bovendien verschillende lagen aangebracht waarmee het kopiëren verhinderd wordt. Wat de schijfjes natuurlijk ook duurder maakt.

Maar terwijl de amusementsindustrie niet wil dat jij schijfjes kopieert en deelt, zijn er artiesten die dat juist wél willen. Een van hen is Terry Hancock. Hij heeft daarom een project opgestart met de bedoeling om een open source, volledig gratis formaat te bedenken om HD video op SDHC kaartjes te zetten.

Volgens Hancock vereist Lib-Ray, zoals het project heet, geen complexe code; hij wil gewoon dat high-def video's op SD kaartjes gezet kunnen worden, dat er een player komt voor Flash media, en dat er tools komen waardoor iedereen de originele design van het formaat kan verbeteren.

Een mooi idee. Of het er ooit komt, is nog de vraag, want het vereist wel dat de video op dure SD kaartjes gezet wordt. Meer achtergrond bij Ars Technica, dat ook een gesprek had met Hancock. Lees ook de commentaren bij het forum Reddit.
http://arstechnica.com/business/2012/05/drm-free-physical-media-dead-in-the-water-or-the-answer-to-arts-prayers/
http://www.reddit.com/r/technology/comments/t9qd9/kickstarter_this_guy_wants_to_create_libray_a/ 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Duizenden paswoorden van Twitter gelekt
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57430475-83/thousands-of-twitter-passwords-exposed/

*** Twitter weigert gegevens gebruiker door te geven
http://gigaom.com/2012/05/08/twitter-were-still-the-free-speech-wing-of-the-free-speech-party/
http://www.aclu.org/blog/technology-and-liberty-national-security-free-speech/breaking-news-twitter-stands-one-its-users

*** Klout score opent de deuren - letterlijk: met een hoge Klout krijg je toegang tot de SFO Lounge van Cathay Pacific
http://techcrunch.com/2012/05/09/klout-cathay-pacific/

*** Pizza.be heeft PayPal toegevoegd als betaalmethode in de Android applicatie. Door de toevoeging van PayPal als betaalmethode is het nu mogelijk om binnen een minuut online eten te bestellen én te betalen via je smartphone.
http://www.pizza.be

*** Wie zijn de meest invloedrijke tech-twitteraars in België?
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=7v47zs8cfFh8Gf4a18kBNlZ8xyzd697BVq9hPUQB5giFQwHBl

*** Google zet turbo aan voor mobiel internet
SPDY moet verouderd HTTP-protocol verbeteren
http://www.zdnet.be/techzone/139120/google-zet-turbo-aan-voor-mobiel-internet/?utm_source=zd_zakelijkhttp://www.zdnet.be/techzone/139120/google-zet-turbo-aan-voor-mobiel-internet/?utm_source=zd_zakelijk

*** Battery running low? Just add water to charge it up !
http://www.interestingengineering.com/2012/01/battery-running-low-just-add-water-to.html
http://1.bp.blogspot.com/-pwQ6yfaOd9g/TyK-vn13GqI/AAAAAAAAAJ4/v-rgzmbNpSg/s640/powertrekk.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-GtbFOchfyPs/TyK-vIqi0iI/AAAAAAAAAJ0/NxX_RKCN-Y4/s640/slide2.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-4EhsJwbHxVY/TyK-wFIlsHI/AAAAAAAAAKA/L4c79KvPkeg/s640/powertrekk-inside.jpg
http://vimeo.com/19920952
 
*** Welke ster richt het meest ravage aan op Facebook accounts?
De top 5 van de celebrities die door cybercriminelen het meest misbruikt worden voor scams op sociale netwerken
De applicatie Bitdefender Safego die gratis Facebook accounts beschermt, kan hier gedownload worden : http://apps.facebook.com/bd-safego/

*** BASE bevrijdt mobiele klanten van contracten
Alle mobiele klanten, bestaande of nieuwe, zullen volledig vrij van tariefplan en van operator kunnen veranderen. Dus 0 maanden wachttijd en 0 euro kosten
http://www.kpnbasefacts.be

*** Nieuwe HTC Desire C biedt premium design en kraakhelder geluid met Beats Audio
http://www.whizpr.be/upload/medialab/2/product/HTC_Desire_C_spec_sheet.pdf

*** Nokia introduceert de Nokia 113. Deze nieuwe mobiele telefoon is ontwikkeld voor jongeren die een betaalbaar toestel met een snelle internetverbinding willen. Het toestel  biedt toegang tot Facebook, Twitter, topgames en duizenden apps in Nokia Store
http://www.nokia.be/social

*** Nokia en Carl Zeiss maken bekend dat zij de exclusieve samenwerking op het gebied van smartphonefotografie verlengen. De eerdere samenwerking tussen de bedrijven resulteerde onder andere in de beste camerasmartphones op de markt: de Nokia N8 en de Nokia 808 PureView.
http://newsroom.nokia.be/

*** Research in Motion (RIM) kondigt vandaag een nieuwe smartphone aan voor de actieve social media gebruikers. De nieuwe BlackBerry® Curve™ 9320 smartphone beschikt over alle belangrijke BlackBerry messaging en social features die ervoor zorgen dat mensen met elkaar in contact kunnen blijven. Deze smartphone biedt eveneens een 3G-connectie en kan daarbij rekenen op een lange batterijduur zodat gebruikers het beste uit hun dag kunnen halen.
http://worldwide.blackberry.com/blackberrycurve/9220-9320

***  Research In Motion (RIM) introduceert vandaag het BlackBerry® Mini Keyboard™, een nieuw accessoire voor de BlackBerry® PlayBook™ tablet.
Het BlackBerry Mini Keyboard is zeer draagbaar, compleet en beschikbaar met een stylish verwisselbare case, die ook dienst doet als een standaard voor de tablet. Als aanvulling op het QWERTY keyboard, biedt het ook een geïntegreerd touchpad die ervoor zorgt dat gebruikers eenvoudig de BlackBerry PlayBook kunnen beheren en navigeren
http://www.shopblackberry.com
http://www.youtube.com/watch?v=P76xH0tSOg0

*** Vandaag lanceert LG Electronics met de L-Style serie drie nieuwe stijlvolle smartphones. De serie bestaat uit smartphones met een tijdloos design met prachtige metallic accenten en verschillende specificaties. De LG Optimus L7 en de LG Optimus L3 zijn vanaf vandaag beschikbaar in België. De LG optimus L5 zal binnenkort in de winkels verschijnen.
http://www.lg-one.com

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
MEIKO - STUCK ON YOU
   
[pop] Heel vrolijke en toch intimistische muziek. Folk-tronica noemen sommigen het. Wij zijn alvast gevallen voor Stuck on you, een heel simpele song, maar zo schattig!  Op de MySpace pagina vind je nog meer muziek om in streaming te beluisteren.
http://www.myspace.com/meiko
http://meikomusic.com/splash/


GHOSTS OF PARAGUAY - HADRON
[Dubstep] Een zware baspartij, en heel meeslepend ritme. Dubstep op zijn best. Van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren bij SoundCloud en ook gratis downloaden. Knappe muziek. Dat de bezoeker op SoundCloud commentaar kan schrijven bij een bepaalde passage in een song is echt iets extra's, dat wellicht de ondergang van MySpace kan betekenen...
http://soundcloud.com/ghostsofparaguay


YU-CHI: ROOTLESS GRASS
[electro] Simpele melodietjes, een heel ambient sfeertje. De man, een Japanner, maakt wel knappe dingen. Verschillende ervan kan je gratis downloaden bij SoundCloud.
http://soundcloud.com/yu-chi
http://soundcloud.com/yu-chi/rootless-gr


VRIJDAG HOORSPELDAG: MILLENNIUM OP ZIJN FRANS

De Nederlandse radio heeft een prachtige versie gemaakt van "Mannen die niet van vrouwen houden", het eerste deel van de trilogie van Stieg Larsson. Maar wist je dat ook de Franse radio een mooie versie gemaakt heeft van dit spannende boek?
De verschillende episodes kan je, tot 1 juni, gratis beluisteren op onderstaand adres.
http://www.franceculture.fr/partenariat-millenium-de-stieg-larsson-feuilleton-radiophonique-du-7-au-25-mars-2011.htmlNetties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een criticus is een man zonder benen die je leert lopen.
- anoniem-
 
 
oor logo
De nieuwe oogst

PUNCH CARTOON LIBRARY

Van 1841 tto 2002 heeft Punch Magazine zowat een half miljoen cartoons gepubliceerd van de beste artiesten, waarin binnen- en buitenlandse situaties en berichten op de korrel genomen werd. Op deze site kan je de cartoons bekijken.
[Taal: ENG]
http://punch.photoshelter.com/


PHOTOPIN: GRATIS FOTO'S VOOR BLOGGERS
Je hebt een blog, je wil graag een foto plaatsen in je posting - maar je wil niet echt foto's stelen van anderen? Deze site zoekt foto's volgens het Creative Commons principe.
[Taal: ENG]
http://photopin.com/


DISCOVERY HELDEN
Ondertussen zijn we allemaal wel verslaafd geraakt aan onze digitale zenders, die ons dag en nacht bestoken met allerlei interessante programma's. Zo interessant dat we soms vergeten ons eigen leven te leiden, en in plaats daarvan de hele dag achter onze tv blijven zitten om te kijken hoe anderen hun leven leiden...
Discovery heeft nu een project gestart waarbij jij de hoofdrol kan spelen: Discovery Helden. Daarbij moet je een lijstje inzenden van de dingen die jij wil doen in je leven, je to-do lijstje - maar het moet wel avontuurlijk zijn. Duiken naar goud, een survival tocht op de Amazone, enz. Uit de meest aanlokkelijke lijstjes worden winnaars gekozen, die dan de kans krijgen hun droom waar te maken.
[Taal: NL]
http://www.yourdiscovery.com/nl/web/Discovery-helden/Actie/


CUBBY: ONLINE BEWAARPLAATS
De clouddiensten zijn in opmars. Zo ook deze dienst, die momenteel in een besloten testfase is. De werking is heel simpel: je maakt van een bepaalde map een "cubby" map, en die wordt dan met de cloud gesynchroniseerd. Je kan ook mappen maken die online toegankelijk zijn voor je vrienden, en waar zij bestanden in kunnen stoppen. Het filmpje dat de dienst uitlegt is in elk geval al heel mooi gemaakt.
[Taal: ENG]
https://www.cubby.com/


ISSUU: ONLINE PUBLICEREN

Deze dienst laat je niet alleen toe om je documenten online te brengen om ze te delen met de wereld, maar ook om ze in een mooie vormgeving te gieten, zodat het interactieve publicaties worden. Je kan bovendien de dienst gebruiken om een online backup te maken van je bookmarks en documenten, en een online bewaarplaats aanmaken om hem met content te vullen die je vanop je verschillende toestellen kan oproepen.
[Taal: ENG]
http://issuu.com/explore


UNSUBSCRIBR: MINDER MAILS!
Wellicht heb jij ook enkele mailboxen die je niet zo vaak gebruikt, en waarin heel wat mails belanden van mailinglijsten. Om je manueel van die lijsten af te melden, neemt wel heel wat tijd. Deze webdienst kan helpen: Unsubscribr. Je moet gewoon het mail adres invullen, en de dienst schiet in actie.
[Taal: ENG]
https://unsubscribr.com/
http://www.makeuseof.com/dir/unsubscribr-automatically-scans-inbox-unsubscribe-bulk/


TOEGANKELIJKHEID BIJ DOCUMENTEN EN FORMULIEREN
Wij hebben het al eerder gehad over de "stacks" bij de Sociale bookmarksite Delicious: daar kan je verzamelingen aanmaken van websites rond een bepaald thema. Deze stack met 27 verschillende links, draait rond presentaties en online documenten en formulieren, met de nadruk op de toegankelijkheid ervan. Verschillende sites met tips, om te ontdekken.
[Taal ENG]
http://delicious.com/stacks/view/TmiDje


CATALOGEN VAN BIBLIOTHEKEN
Een andere 'stack' die we ontdekten bij Delicious is deze, die verschillende catalogen van (Engelstalige) bibliotheken verzameld heeft. In totaal 20 links, naar o.a. de bibliotheek van de City University London, Libedx, de wereldwijde index van catalogen, de cataloog van de University of the Arts in Londen, de wereldcataloog bij Worldcat, enz. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/QuAMQm


RAMEN EN NOEDELS

Deze stack heeft dan weer gerechten tot onderwerp die gemaakt zijn met noedels, op basis van een goede bouillon - een verzameling gerechten die "Ramen" genoemd wordt. Wat ons doet denken aan een film die gemaakt werd rond de zoektocht naar de ideale "Ramen" - Tampopo. Als je die ooit in handen kan krijgen, moet je die zeker zien!
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/U7CxMT
http://www.imdb.com/title/tt0092048/


VRIJDAG MULTIMEDIA: URBAN DICTIONARY TV: VERKLAREND
Een verklarend woordenboek, maar dan in beelden - en met veel humor samengesteld. En denk jij dat je een filmpje kent dat een (Engels) woord beter aantoont, mag je het altijd suggereren! Natuurlijk gaat het niet om gewone woorden, maar om de uitleg van trends, nieuwe urban slang.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/urbandictionary-learn-word-definitions/
http://urbandictionary.tv/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GEORGE MINNE ONLINE

Een van de knapste kunstenaars van België is George Minne (19_866-1941). Zijn kunst is symbolistisch, verfijnd in zijn ruwe vormen. Over hem lees je bij Cobra.be, de onovertroffen site van tv-zender Canvas. De artiest heeft nu ook een virtueel museum online. Om te ontdekken.
[Taal: NL]
http://www.cobra.be/cm/cobra/kunsten/1.1284763
http://www.georgeminne.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PXLEYES
Dit fotoblog heeft onder de titel "50 photos will blow you away" een reeks van 50 foto's verzameld die gewoon prachtig zijn, maar waar echt geen photoshop aan te pas kwam. De foto's zijn gewoon het resultaat van het oog van de fotograaf en zijn apparatuur.
[Taal: ENG]
http://www.pxleyes.com/blog/2011/12/these-50-photos-will-blow-you-away/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Gratis tips voor mobiele e-mail marketing [Adv]
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2168


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Apple komt met grotere iPhones'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3256642/2012/05/16/Apple-komt-met-grotere-iPhones.dhtml
- Digitaal examen hapert door falende computers
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3256173/2012/05/16/Digitaal-examen-hapert-door-falende-computers.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- 'Apple komt met grotere iPhones'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3256642/2012/05/16/Apple-komt-met-grotere-iPhones.dhtml
- Digitaal examen hapert door falende computers
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3256173/2012/05/16/Digitaal-examen-hapert-door-falende-computers.dhtml
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Oki lanceert nieuw printer- en multifunctionalsgamma voor kantoor fotospecial
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6679
- Philips lanceert draagbare Shoqbox-luidsprekers
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6597


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De Social Shopper besteedt dubbel zoveel in online winkels
http://www.digimedia.be/News/nl/11885/de-social-shopper-besteedt-dubbel-zoveel-in-online-winkels.html
- De Persgroep Nederland neemt VNU Media over
http://www.digimedia.be/News/nl/11889/de-persgroep-nederland-neemt-vnu-media-over.html

   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Internetverbod voor 18-jarige die 13-jarige misbruikte: gegrond?
http://computertaal.info/2012/05/17/internetverbod-voor-18-jarige-die-13-jarige-misbruikte-gegrond/
- Beste freeware: werk mee aan wetenschappelijk onderzoek
http://computertaal.info/2012/05/16/beste-freeware-werk-mee-aan-wetenschappelijk-onderzoek/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Analist: wereldwijde verkoop mobieltjes gedaald
http://tweakers.net/nieuws/82021/analist-wereldwijde-verkoop-mobieltjes-gedaald.html
- The Wall Street Journal: volgende iPhone krijgt 4"-scherm
http://tweakers.net/nieuws/82002/the-wall-street-journal-volgende-iphone-krijgt-4-inch-scherm.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Apple wil absoluut Belgacom als iPhone-verdeler
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/05/16/apple-wil-absoluut-belgacom-als-iphone-verdeler/article-4000096968733.htm
- Security voor Intels derde generatie vPro
 Security, beheer op afstand en ‘intelligente systemen’ blijven de sleutelwoorden voor Intels derde
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/05/15/security-voor-intels-derde-generatie-vpro/article-4000096537519.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Telenet verliest weldra 3G-licentie
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/telenet-verliest-weldra-3g-licentie/
- Nokia Lumia gaat voor (tijdelijke) exclusieve apps
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/nokia-lumia-gaat-voor-tijdelijke-exclusieve-apps/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


PC MYSTERIES: WAAROM HERSTART WINDOWS ZONDER MIJN TOESTEMMING?

Je bent lekker aan het werken op je computertje, je hebt -tig vensters open staan, en plots krijg je de melding dat Windows gaat herstarten. Paniek! Wat is er gebeurd, en hoe kan je dit voorkomen?
Wel, deze herstart werd veroorzaakt door de Windows updates. Om onachtzame en/of technisch niet onderlegde gebruikers te helpen om toch de updates uit te voeren, heeft Microsoft die in Windows 7  en Windows Vista op automatisch gezet. De updates worden automatisch gedownload, geïnstalleerd, en vermits voor sommige updates een reboot nodig is, geschiedt ook de herstart automatisch. Met het gekende gevolg. Tenzij jij natuurlijk je instellingen voor de update wijzigt.
Hoe doe je dat? Ga naar Start, typ Windows Update in het invulvakje, en druk op enter. Kies vervolgens de Change Settings optie links, en kies dan Download Updates but let me choose whether to install them. (NL: Download de updates maar laat mij bepalen wanneer ze geïnstalleerd worden). Deze instelling hebben wij ook gekozen: de updates komen automatisch op je computer terecht, maar jij beslist wanneer het je uitkomt om die te installeren. Dus niet 5 minuten voor je vertrekken moet bijvoorbeeld, maar op een avondje wanneer je rustig tijd hebt om alles te herstarten en alle vensters te herstellen.
http://www.pcworld.com/article/217183/how_to_prevent_windows_from_rebooting_without_permission.html


PC MYSTERIES: HOE EEN DRIVER VERWIJDEREN?

Je bent een brave computergebruiker, en je installeert regelmatig de updates voor je systeem. Maar een van die updates is je computer blijkbaar slecht bekomen, want sindsdien geeft hij problemen. Hoe kan je nu de klok terugdraaien, terugkeren naar de situatie vooraleer die bepaalde driver geïnstalleerd werd?
Vandaag bekijken we om te beginnen de mogelijkheid om terug te keren naar een vorige versie van de driver in kwestie. In Microsoft zit er een tool waarmee dit mogelijk is. Ga daarvoor naar Start, tik in Device Manager, klik op Enter. Blader naar de categorie die het probleem geeft (zoals je grafische kaart, die dan onder Display Adapters zou staan). Dubbelklik op de naam van het toestel dat problemen geeft, wat dan het Properties (Eigenschappen) venster oproept. Klik hierin op het tabblaadje Driver, en kies de button Roll Back Driver. Een dialoogvenster zal je vragen om je beslissing te bevestigen; klik op Ja / Yes;
Windows zal nu de huidige driver verwijderen, en de vorige driver herinstalleren. Je zal wel gevraagd worden om je computer te herstarten.
http://www.pcworld.com/article/246041/how_to_uninstall_drivers_in_windows.html
PC MYSTERIES: EEN DRIVER VERWIJDEREN (2)

Wanneer je een driver volledig verwijderen moet, dan doe je dat best via het uninstall programma van de driver zelf, als het aanwezig is tenminste. Ga daarvoor naar Start, tik in Uninstall Program, en druk op Enter. In het Uninstall venster dat nu verschijnt, zou in de lijst het gewenste programma moeten staan. Dubbelklik erop en de uninstall begint.
Maar is er geen uninstall bij het programma, of staat hij niet in deze lijst, dan moet je via Device Manager de driver verwijderen.
Ga daarvoor naar Start, tik Device Manager, klik op Enter. Ga naar de categorie van apparaten die je wil verwijderen (vb: een grafische kaart zou je moeten vinden onder Display Adapters). Klik rechts op het gewenste apparaat, en kies verwijder (uninstall). Bevestig met OK, en herstart je computer.
Na het verwijderen van de driver die je problemen gaf, moet je uiteraard de oude driver, die wél werkte, terug installeren, of ga je op de website van de fabrikant een nieuwe driver halen.
http://www.pcworld.com/article/246041/how_to_uninstall_drivers_in_windows.html


LAAT WINDOWS OOK OP JE MAC WERKEN
Ben je er bekend mee dat Windows heel goed kan werken op een Mac?
Zo nee, zou je dat om wat voor reden dan ook willen? Dat kan minstens op twee manieren: via Bootcamp, of via virtualisatiesoftware zoals VirtualBox van Oracle VM.
Deze software is gratis te gebruiken.
Je installeert Windows met je eigen Windows DVD alsof het een programma is.
Je Mac blijft gewoon je Mac en Windows draait in een kleiner venster, net als Safari of Mail.
En als je klaar bent met Windows, sluit je Virtualbox en werk je gewoon verder met je Mac. [SJEEF]
https://www.virtualbox.org/
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
VISTASWITCHER
Windows XP/Vista/7 - 0,5 MB - freeware
Een gratis tool waarmee je de normale Windows Task Manager kan vervangen. Activeer je het programma, dan krijg je een lijst met open vensters, zelfs met live preview, en kan je kiezen welk programma je wil activeren. Het programma werkt niet alleen met de gekende ALT+TAB combinatie, maar ook, als je dat zo instelt, met de muis.
http://www.ntwind.com/
http://www.chip.de/downloads/VistaSwitcher_38526297.html


TIMELINE REMOVE VOOR FIREFOX

Extensie voor Firefox - 268 KB - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je je Facebook bekijken zonder die hinderlijke TImeline. Na installatie van de add-on moet je gewoon de browser even herstarten; wanneer je nu Facebook bezoekt, zal je bemerken dat de Timeline verdwenen is. Je moet de app tussen haakjes wel toegang geven tot je Facebook account.
http://www.chip.de/downloads/TimelineRemove-fuer-Firefox_55249952.html
http://www.timelineremove.com/


CAMERA RAW
Windows 2000/XP/Vista/7 - 59,9 MB - freeware
Adobe heeft een bètaversie van haar Camera Raw 7.1 programma uitgebracht, waarmee gebruikers van Photoshop hun opnamen in het RAW formaat kunnen bewerken. Dit is dan ook een plug-in voor Photoshop. Door te werken met de RAW beelden kan je nauwkeuriger en beter werken, dordat de originele data ongewijzigd blijven.
http://www.chip.de/downloads/Camera-Raw_51131841.html
http://www.adobe.com/de


WINUAE: AMIGA EMULATOR

Windows all - 2,8 MB - freeware
Met dit progje, een emulator, kan je op je gewone Windows computer alle programma's draaien die voor de Commodore Amiga gemaakt waren, zowel de Amiga 5000 als 1200 en 4000. Bij Chip.de vind je een gebruiksaanwijzing hoe je de games moet downloaden, en een fotoreportage van sites waar je ze vindt.
http://www.chip.de/downloads/WinUAE_12996915.html
http://www.winuae.net/


HYPERCAM
Windows all - 14,1 MB - freeware
HyperCam3 is een desktop camcorder, waarmee je kan vastleggen wat er op je scherm gebeurt. Daarbij kan je kiezen of je je hele desktop opneemt, of slechts een deel ervan. Ideaal dus om een presentatie te maken van de werking van een programma, maar bijvoorbeeld ook om een video uit het internet op je harde schijf te bewaren, die je anders niet zou kunnen opslaan.
http://www.solveigmm.com/
http://www.chip.de/downloads/HyperCam_41978488.html


POCKET (READ IT LATER)
Android OS - 3,0 MB - freeware
Pocket, dat vroeger Read It Later heette, is een tool voor je Android smartphone waarmee je artikels en teksten van het internet kan markeren, om ze later te lezen, ook wanneer je offline bent, want als je dat wil worden de teksten naar je smartphone gedownload. Daarbij ken je bepalen dat de download enkel geschiedt wanneer je via WLAN verbonden bent.
http://www.chip.de/downloads/Pocket-Read-it-later-Android-App_50500408.html
http://support.readitlaterlist.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TIKTOK

iOS - 47,2 MB - freeware
Met deze gratis app kan je uit de geleverde bouwstenen zelf een klok bouwen, die als wekker functioneert en ook weergegevens bevat. Voor de creatievelingen!
http://www.chip.de/downloads/TikTok-Alarm-iPhone-_-iPad-App_55885493.html
http://www.bridworks.com/index.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BANDAPP VAN VIJFTAKT
iOS / Android
Dit is een Belgische app, speciaal voor bands, ontiwkkeld voor o.a. Triggerfinger, School is Cool, e.a. Met deze app kan de band zijn concertagenda meedelen aan de gebruiker, een fotoalbum tonen, krijgt hij een nieuwswall, en zelfs videoclipsen. Facebook en twitter zijn in de app geïntegreerd, naast iTunes (in de iOS versie) om muziek te kopen, of SPotify (Android) om muziek te beluisteren.
De app is niet goedkoop (399 euro), maar voor bands kan het wel een pracht van tool zijn om contact te houden met zijn fans.
http://www.belgamediasupport.be/opr/Vijftakt-lanceert-samen-met....94/
http://www.vijftakt.be
http://www.bandapp.be


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord.... 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Een liberaal is een conservatief die gearresteerd werd.
Een conservatief is een liberaal die overvallen werd.
-anoniem-