netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
10/5/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 749 van 5/5/2012Gegroet lezer,

Een iets kortere nieuwsweek, met de verlofdag van 1 mei ertussen (30 april voor de Nederlandse lezers). Toch valt er genoeg te lezen: coŽperatieven van auteurs, een heel leuk spel van Google Maps, Cube, de uitleg over een nieuw Amerikaans wetsvoorstel CISPA, nieuwe ontwikkelingen rond ThePirateBay, ..... om het niet eens te hebben over de interessante sites die weeral klaar staan om te ontdekken.

Kortom: zelfs als het weer u in de steek laat dit weekend, is dit e-zine er om de lente in uw hartje te brengen! Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
CISPA IS GEEN SOPA
Binnenlands veiligheidsprobleem kan Amerikanen niet warm laten lopen

Verleden week was er veel te doen op allerlei tech-websites over een nieuw wetsvoorstel in de VS, CISPA, een letterwoord voor Cyber Intelligence Sharing and Protection Act. Een protest dat niet meteen overgenomen werd in media elders ter wereld, wellicht omdat het zuiver slaat op Amerikaanse bedrijven en burgers. Dit in tegenstelling tot SOPA, de Stop Online Privacy Act, die wél repercursies kon hebben voor bedrijven en burgers buiten de VS. SOPA wilde in de strijd tegen de piraterij knagen aan burgerrechten, CISPA wil het doen onder het mom van de strijd tegen cybercrime.

Wat CISPA wil doen (het wetsvoorstel werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, maar moet nog naar de Senaat) is de overheid en de politie inzage geven in al jouw communicatie online indien er reden zou zijn om jou te verdenken van een cybermisdaad, zonder dat er een huiszoekingsbevel voorgelegd moet worden. Met andere woorden, van het moment dat jij (als jij een Amerikaans staatsburger was uiteraard) ooit via een torrent site een illegaal bestandje gedownload hebt, of een onofficieel YouTube filmpje bekeken hebt, loop je het risico dat de overheid al jouw berichten op Facebook kan en mag lezen, je surfgeschiedenis, kortom alles wat je op het internet doet. Op het laatste moment zijn er wel enkele amendementen aangebracht aan het wetsvoorstel, om de wet te beperken tot 5 gronden om de wet in te roepen, maar die 5 gronden zijn zo vaag omschreven, dat de wet eerder nog verergerd werd in plaats van verbeterd.

Erg voor de Amerikaanse burgerrechten, maar hier in Europa ligt men er niet echt van wakker. De Amerikaan zelf blijkbaar ook niet, want waar er voor SOPA zoveel protest was dat het wetsvoorstel uitgesteld werd, klinkt er tegen CISPA enkel protest vanuit de hoek van de "usual suspects" zoals Electronic Frontier Foundation, Anonymous en Co.

CNet heeft een goede FAQ samengesteld over wat CISPA is en wat de impact is op de burger (1). TechDirt schreeuwt zijn verontwaardiging uit over het wetsvoorstel (2) en bij The Guardian vind je een filmpje van Anonymous tegen de wet (3).
http://news.cnet.com/8301-31921_3-57422693-281/how-cispa-would-affect-you-faq/
http://www.techdirt.com/articles/20120426/14505718671/insanity-cispa-just-got-way-worse-then-passed.shtml
http://www.guardian.co.uk/technology/video/2012/apr/27/cispa-anonymous-hackers-videoNIEUW BEROEP: GROWTH HACKER
Hele beroep van marketeer wordt overhoop gegooid...

In Silicon Valley is er een nieuwe functie ontstaan in het digitale wereldje: de "Growth Hacker". Deze functie benadrukt het feit dat marketeers niet langer enkel mensen zijn met goede ideetjes, maar dat zij tegenwoordig ook moeten kunnen code schrijven en thuis zijn in technologie.

Een Growth Hacker is een samensmelting tussen marketeer en programmeur, iemand die, aldus Andrew Chen op zijn blog, zich de traditionele vraag stelt "hoe krijg ik klanten voor mijn product", en dat antwoord bekomt met A/B testen, landing pagina's, virale fctoren, Open Graph, e-mail afleverbaarheidsgraad. En dat dan combineert met direct marketing, de metingen, scenario's via spreadsheets, wat-als opdrachten uitgevoerd op databases.

Het hele marketing team trouwens ondergaat deze make-over, en bestaat tegenwoordig uit ingenieurs. Hun vakbekwaamheid is onmisbaar in deze internettijd, waarin een bedrijf op heel korte tijd van 0 naar 100 miljoen gebruikers kan opklimmen. Denk maar aan Pinterest, ZYnga, Groupon, Instagram, Dropbox. De reden van het succes: de consument maakt gebruik van supervirale communicatieplatforms die de inburgering van nieuwe producten veel gemakkelijker en sneller maken.

Vroeger was marketing vooral afhankelijk van de paar communicatiekanalen die tientallen miljoenen mensen konden bereiken: krant, tv, conferenties, detailhandel. En om met die kanalen te praten, maakte het bedrijf gebruik van mensen - adverteerbureaus, PR. Nu zijn die traditionele communicatiekanalen voorbijgestreefd. Een product wordt nu verspreid via een platform door middel van een API.

Een interessante gedachtengang, waard het volledige artikel telezen. Andrew Chen neemt als case de ontwikkeling van AirBNB.
http://andrewchenblog.com/2012/04/27/how-to-be-a-growth-hacker-an-airbnbcraigslist-case-study/CUBE: SPEEL MET GOOGLE MAPS
Knap staaltje van wat WebGL kan

Er zijn wel meer games die gebaseerd zijn op Google Maps. Maar wat Google nu uitgebracht heeft (na het reeds in februari aangekondigd te hebben) is toch wel bijzonder. Cube is een soort "marble" spelletjes, waarbij je de landkaart kan draaien en scheef houden, om de knikker door de straten te laten rollen, 3D bezienswaardigheden aan te doen, enz.

Het spel heeft verschillende doeleinden. Enerzijds wil Google natuurlijk de mensen zijn Google Maps wat beter leren kennen. Steden zoals New York, San Francisco, Parijs, Londen, Las Vegas ontdekken via de Maps wordt een speciale belevenis. Bovendien toont elk niveau in het game de verschillende lagen de je op Google Maps kan oproepen (verkeersdichtheid, fietsroutes, navigatie, ...).

Maar anderzijds is het een prachtige demo van WebGL, de webtochnologie waar Google zwaar op wedt. En voor Chrome. Want toen wij de site bezochten, konden wij Cube niet spelen met onze Firefox browser, noch met IE. Enkel met Chrome...
http://www.playmapscube.com/
http://www.theverge.com/2012/4/28/2984682/google-maps-cube-game-webgl
http://fusible.com/2012/04/google-finally-launches-cube-play-your-way-through-a-cubic-google-maps-world/THE PIRATE BAY VERBIEDEN IS HET BEGIN VANHET EINDE
Effectief blokkeren vereist een muur hoger dan de Chinese firewall

Een opmerkelijk artikel over een vonnis in het Verenigd Koninkrijk, maar waarmee ook onze Belgische justitie te maken heeft. Het gaat namelijk om The Pirate Bay, een site die de amusementsindudstrie een doorn in het oog is, omdat je er, naast links naar legale torrents, heel simpel links kan vinden naar allerhande illegale content.

In BelgiŽ en in Nederland zijn auteursrechtenverenigingen (resp. Sabam en Brein) al naar de rechter getrokken om de toegang tot deze site te blokkeren. En in beide gevallen met min of meer succes: bepaalde providers kregen de opdracht om, wanneer de gebruiker het webadres www.thepiratebay.org intikt, een melding te plaatsen dat deze site illegaal is, en de gebruiker dus tegen te houden. Wat natuurlijk heel simpel te omzeilen is, door het numerieke iP adres van de site in te tikken. En dan zijn er natuurlijk ook nog slimmerikken die meteen een site hebben opgericht zoals www.depiraatbaai.be om dit vonnis te omzeilen - maar ook die site is ondertussen al geblokkeerd.

Nu wordt in het Verenigd Koninkrijk een gelijkaardige slag uitgevochten voor de rechtbank: een Britse rechter heeft zopas àlle ISP's bevolen om de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren. Reden voor een toch wel erg kritisch artikels in The Guardian, waarin ronduit gesteld wordt dat zo'n bevel echt niet toereikend is, omdat er zoveel middelen zijn om de blokkade te omzeilen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de anonimiseringssoftware Tor. Willen rechters écht dat de toegang tot TPB geblokkeerd wordt, dan zijn er maatregelen nodig die veel verder gaan, en barrières zouden oprichter die nog hoger zijn dan de grote Digitale Chinese Muur, die dat continent omsluit.

En is dat wel rechtvaardig? We citeren: "Auteursrechten mogen niet behandeld worden als meer fundamentele rechten dan de vrije meningsuiting, of een belangrijker item dan een vrij en open internet". Een stelling die we alleen maar kunnen bijtreden..

Lees het artikel bij The Guardian (1), bekijk de "stop" pagina bij depiraatbaai.be (2) en lees wat meer uitleg bij Ars Technica (3)
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/may/01/pirate-bay-copyright-crackdown
http://www.depiraatbaai.be/
http://arstechnica.com/business/news/2012/04/pirate-bay-must-be-blocked-in-uk-high-court-rules.arsCOÖPERATIES VAN AUTEURS MOETEN KWALITEIT GARANDEREN
Nieuw hoofdstuk in boekenuitgeverswereld

Dankzij het internet en diensten zoals Lulu, die boeken on demand drukken, kan elke schrijver zijn eigen werk uitgeven. Gedaan de tijd dat je als auteur je werk naar de uitgever moest sturen in de hoop dat hij het zou publiceren - de uitgever wou toen immers enkel goed verkopende werken, omdat hij een minimum oplage moest kunnen garanderen die verkocht zou worden. Nu schrijf je gewoon je werk, en bied je het via het internet aan.

Mooi, zal je zeggen. Maar daarmee is de kous nog niet af. Hoe raakt je boek bij de lezer? Er zijn zoveel boeken van bekende namen die eerst om zijn aandacht strijden; de lezer zal zijn tijd niet gaan verspillen met het lezen van mogelijk minderwaardige boeken, ook niet wanneer die door de auteur zelf uitgegeven worden, zelfs gratis.

Je mag dan al een goede auteur zijn, daarom ben je nog geen goede marketeer. Je boek aan de man brengen is geen sinecure. Maar daar lijkt stilaan een oplossing voor te ontstaan, zo weet The Guardian te vertellen, dank zij de coöperatieven van auteurs, en af en toe ook een collectief van auteurs en lezers, die de zee aan zelf-gepubliceerde boeken doorwaden om het kaf van het koren te scheiden. Samen moeten zij garant staan voor een bepaalde kwaliteit, waardoor de toekomstige lezer weet dat hij niet teleurgesteld zal worden.

Enkele van die coöperatieven zijn "Do Authors Dream of Electric BOoks"(1), en "Awesome Indies"(2). Een erg interessant concept, dat roept om navolging in het Nederlandse taalgebied! (3)
http://authorselectric.blogspot.co.uk/
http://awesomeindies.wordpress.com/
http://www.guardian.co.uk/books/booksblog/2012/apr/30/author-collectives-self-publishingVLAANDEREN INNOVEERT MET DE IDROPS
Maar waarom kan het geen Nederlands spreken?

Wanneer op onze redactie een bericht binnenloopt over een Vlaamse organisatie die een initiatief neemt op het digitale vlak, en dat daarbij zowel professionals en studenten uit de creatieve en digitale sector bij betrokken worden, als uit de sociale en armoedesector, dan schenken wij daar graag aandacht aan.

Alleen hebben wij onze bedenking bij het feit dat de website van het initiatief volledig in het Engels is. De site richt zich toch tot mensen in Vlaanderen? Wellicht richt de public relations zich naar het buitenland, en is die taal vanuit die optiek op zijn plaats. Maar waarom geen Nederlands? Niet dat wij zo'n flaminganten of taalpuristen zijn hoor. Maar buiten het gedeelte "Sociaal Innovatie Lab" is de hele interface in het Engels. En dat doet toch wat wenkbrauwen fronsen.

Maar deze kritiek op de website heeft natuurlijk niets te maken met het concept zelf, want dat is wel interessant. Het gaat namelijk op het Social Innovation Lab Vlaanderen 2012, dat een platform wil zijn waarop creatieve digitale oplossingen ontwikkeld worden voor sociale vraagstukken. En dit jaar is het centrale thema armoede in Vlaanderen.

Het project gaat in mei van start met mini-labs, een twaalftal, in verschllende steden in Vlaanderen en Brussel. Daarop wordt gebrainstormd, met de bedoeling tot nieuwe ideeŽn te komen. En de 6 beste ideeŽn worden einde juni uitgewerkt tot een volledig concept. Uiteindelijk wordt daaruit dan het beste concept gekozen, en het team dat daarvoor verantwoordelijk was krijgt 5.000 euro van de Koning Bouwdewijnstichting om het concept ook in de praktijk te realiseren.

De concrete informatie over het project, met de data van de mini-labs, vind je op een aparte website, die wél helemaal in het Nederlands is.
http://www.idrops.be
http://www.sociaalinnovatielab.be/


TWITTER VERBETERT DISCOVER TAB
Ontdek verhalen zonder extra personen te volgen

De mensen kennen Twitter ondertussen. Ze gebruiken het. Maar niet ten volle - het biedt veel meer mogelijkheden om nieuws te ontdekken, waarvan de gebruikers zich nog altijd niet bewust zijn. Dat is wat de mensen bij Twitter menen, en daarom hebben zij hun "Discover" tabblaadje nu nog verbeterd.

Voorheen werd die functie voornamelijk gebruikt om Twitteraars te suggereren die interessant voor jou zouden kunnen zijn. Nu gaat het meer om de content zelf: je zal in real time tweets zien die volgens Twitter je aandacht verdienen. Twitter baseert zich daarbij op jouw kennissen: de content die gedeeld wordt door de kennissen van jouw kennissen wordt hier ook vermeld. En ook verhalen zal je daar aantreffen: welke onderwerpen zijn populair, wie heeft ze gedeeld.

Dit alles moet je helpen om door de bomen het bos nog te zien - want er gebeurt zoveel op Twitter, dat je, als je niet oppast, verdrinkt in de zee aan tweets. Deze nieuwe Discover (Ontdekken in het Nederlands) functie al geleidelijk aan ontvouwd worden. Meer bij GigaOm en bij Twitter zelf.
http://gigaom.com/2012/05/01/twitter-tries-to-make-content-discovery-more-personal/
http://gigaom.com/2012/05/01/twitters-big-problem-it-still-needs-better-filters/
http://blog.twitter.com/2012/05/discover-better-stories.htmlFACEBOOK STATUS NU OOK MET DONORSCHAP
Vertel de wereld maar vooral je familie wat je wil

Hoe vaak hebben we al niet gesakkerd op Facebook, omdat het zo losjes omgaat met onze privacy. Maar als het goed is, dan zeggen wij het ook. En wat Facebook nu als nieuwe toevoeging aan je profiel gebracht heeft, is wel érg goed: voortaan kan je op je Facebook-profiel duidelijk maken of je na je dood je organen wil doneren.

Uiteraard heeft dit geen wettelijke bewijskracht. Maar het kan je familie wel duidelijk maken wat je wil. Meestal wordt, indien een overledene zelf geen duidelijk document op zak heeft over het donorschap, aan de familie gevraagd of de organen gebruikt mogen worden voor mensen die ze nodig kunnen hebben. Vaak twijfelt de familie, uit piŽteit voor de dode, omdat ze hem/haar ongeschonden willen houden. Door nu op je Facebook account aan te geven dat jij donor wil zijn (of niet) wordt die twijfel weggenomen.

In een interview met Good Morning America zei Facebook CEO Mark Zuckerberg dat zijn bewondering voor Steve Jobs hem aangezet heeft tot het invoeren van deze tool; zoals je wellicht weet had Jobs een levertransplantatie ondergaan, in zijn strijd tegen pancreaskanker - een strijd die hij uiteindelijk toch verloor. En trouwe lezers weten dat donorschap en transplantatie de redactie van Netties heel nauw aan het hart liggen, omdat een van ons zijn leven dankt aan een anonieme donor.

In de VS heeft het initiatief van Facebook al heel wat reactie losgemaakt bij de mensen: het orgaandonorregister in CaliforniŽ zag op enkele dagen tijd het aantal registraties met 800% stijgen... In ons land wordt elke mens geacht donor te zijn, tenzij hij bij zijn gemeente heeft laten registreren dat hij het niet is. Maar je familie kan zich ook nog verzetten tegen een transplantatie. Daarom blijft het ook hier belangrijk dat je je duidelijk uitspreekt, bijvorobeeld via je Facebook profiel, voor het donorschap!
http://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-facebook-impact-organ-donor-20120501,0,2705286.story
http://www.washingtonpost.com/business/technology/facebook-users-can-add-organ-donor-status/2012/05/01/gIQA9tmwtT_story.html?wpisrc=nl_tech
http://www.ikworddonor.be/faq


NOOK: STEUN VAN MICROSOFT...
... en voortaan ook NFC om boeken in-store te kopen

Wie digitale boeken en e-readers zegt, zegt Amazon en Kindle. Maar er zijn nog andere spelers op de markt hoor. Barnes & Noble bijvoorbeeld, van oudsher een uitgevershuis, dat onlangs met een eigen reader, de Nook uitkwam.

Bij dit bedrijf vallen nu wat evoluties te noteren. Om te beginnen zal Microsoft 300 miljoen dollar investeren in de Nook afdeling van B&N. Dat geeft Microsoft recht op een aandeel van 17,6% in een nieuwe afdeling bij B&N, opgericht voor digitale boeken en leerboeken. Dit zou op termijn ook moeten leiden tot een Nook applicatie voor Windows 8.

Er bestaat al wel een Nook app voor de pc (en voor Android, iOS en Mac), maar de nieuwe zal wellicht veel meer functies hebben, niet alleen gebruikt worden voor e-reading. (1)

Nog nieuws uit de B&N Nook stal: het toestel zal binnenkort ook NFC ondersteunen. Near Field Communication is een contactloze, draadloze verbinding, die het bijvoorbeeld mogelijk zou moeten maken om in een fysieke boekenwinkel digitale boeken te kopen die dan meteen op je toestel geladen worden. In een interview opperde de CEO van B&N, William Lynch, dat uitgeverijen een NFC chip in hardcover edities van boeken zouden kunnen stoppen. Die zou dan informatie over het boek kunnen bevatten, zoals een bespreking ervan. Meer hierover bij WebProNews (2).
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/04/microsoft-buys-stake-in-nook-college-textbook-business.ars
http://www.webpronews.com/barnes-noble-bringing-nfc-to-the-nook-2012-05GOOGLE WEKT AVERSIE VOOR GOOGLEPLUS
De gebruiker dwingen G+ te gebruiken helpt echt niet...

Toen Google zijn sociale netwerk Google+ uitbracht, maakte het meteen duidelijk dat dit niet zomaar bedoeld was als een alternatief voor Facebook, voor de fun, maar dat het de cement zou zijn die alle andere Google-diensten stevig met elkaar verbond. Meer nog: Google+ zou Google nog beter in staat moeten stellen om de kampioen van het zoeken te blijven, door nog meer op jou afgestemde resultaten te geven bij de zoekopdrachten.

Maar dit vereist wel dat je gebruik maakt van G+, en dus ingelogd blijft tijdens het surfen op het web. En velen zien het nut niet in van Google+, dat ze verwarrend vinden, in vergelijking met het simpele en fun Facebook. Meer nog: Google+ wordt als opdringerig ervaren, en om te vermijden dat Google te veel van de gebruiker te weten komt, loggen vele internauten opzettelijk uit Google uit, waar ze vroeger zonder probleem ingelogd bleven.

Google haalt dus het omgekeerde effect met zijn Google+. En jaagt de gebruiker zelfs tegen zich in het harnas. Dat mag blijken uit de opschudding die de populaire voormalig Star Trek acteur en nu bekend blogger Wil Wheaton veroorzaakt met een tirade tegen Google. De oorzaak van zijn ongenoegen: de man bemerkte dat je voortaan ingelogd moest zijn op Google, vooraleer je een "thumbs up" kon geven bij het filmpje dat hij op YouTube gepost had. Nu is de man zelf wel een gebruiker van Google+, hij is zelfs in meer dan 1,3 miljoen cirkels opgenomen, maar hij vreest dat de gewone gebruiker zal afhaken wanneer hij eerst lid moet worden van Google en moet inloggen vooraleer een gewone "like" te kunnen geven. Zijn tirade lees je hier (1).

We geven de man wel een beetje gelijk - Google kan de gebruiker niet dwingen om zijn sociale netwerk te gebruiken, zoals GigaOm (2) en Business Insider (3) opmerken. Maar anderzijds is het zo dat wij met zijn allen voortdurend ingelogd zijn op Facebook, en dat dit eveneens een vereiste is om op de "Like" button van Facebook te kunnen klikken. Alleen zijn wij ons daar niet zo van bewust, en van de Google-opdringerigheid wel...
http://wilwheaton.typepad.com/wwdnbackup/2012/05/google-is-making-a-huge-and-annoying-mistake.html
http://gigaom.com/2012/05/02/hey-google-your-g-desperation-is-showing/
http://www.businessinsider.com/note-to-google-you-cant-bully-users-into-using-a-new-product-2012-5?op=1PREZI IMPORTEERT NU OOK POWERPOINTS
Levendige presentaties kennen nu al 10 miljoen gebruikers

Als er één ding is dat mensen haten aan conferenties en voordrachten, dan zijn het wel de oersaaie PowerPoint presentaties. Meestal foeilelijk, maar ze helpen het publiek wel om de punten te volgen die de spreker benadrukken wil. De meeste mensen, zowel sprekers als publiek, hebben een haat-liefde verhouding met PowerPoint van Microsoft.

Maar gelukkig is er sinds enkele maanden Prezi. Deze webdienst annex desktopsoftware werd ontworpen door een architect en een vidueel artiest; hij ontstond in 2009 in Boedapest, Hongarije, waarna het team naar San Francisco trok. Ondertussen is de dienst erg populair geworden, en mag zijn 10 miljoenste gebruiker vieren.

En terecht. Geen saaie dia's meer, maar beweging: draaiende beelden, video om het publiek te kunnen boeien. En nu werd Prezi nog aantrekkelijker, doordat je met één klik Powerpoint bestanden (PPT en PPTX) kan importeren, in zijn geheel of frame per frame. Een aankondiging die Prezi zelf brengt in, wat anders dan een Prezi presentatie? Meteen de kans om de kracht van deze alternatieve tool te ontdekken!
http://prezi.com/
http://prezi.com/bjtkktlfobcn/prezi-zooms-to-10-million/
http://venturebeat.com/2012/05/02/prezi-powerpoint-import/NA GOOGLE PANDA, NU GOOGLE PENGUIN
Black SEO en webspam opnieuw afgestraft

Google probeert zijn zoekmachine altijd beter te maken. Bedrijven proberen altijd zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen. Een spelletje van kat en muis: de bedrijven proberen uit te vinden met welke factoren Google rekening houdt om een bedrijf te selecteren voor de resultaten, en zullen hun website zoveel mogelijk aanpassen aan die factoren. Zelfs als dat betekent dat er ook wat gesjoemeld moet worden. Google weet dat, en past regelmatig zijn index en factoren aan, om dat gesjoemel te counteren.

Zo was er onlangs de "Panda" update, die de SEO (search Enginge Optimization) bedrijven heel wat werk bezorgd heeft. En nu is er de "Penguin" update. Ook die probeert "black SEO" trucjes af te straffen, en webspam. Een van die klassieke black SEO trucjes is "keyword stuffing" - de techniek om een pagina (al dan niet zichtbaar) vol te zetten met trefwoorden, in de hoop zo volk te lokken dat naar een bepaald item zoekt. Een voorbeeld daarvan vind je bij WebPronews (1). Dit zal met deze Penguin update genadeloos afgestraft worden: wie zich aan deze techniek bezondigd, zal dalen in de ranking. Webmasters doen er dan ook best aan na te gaan of hun pagina wel in orde is met de nieuwe richtlijnen. Meer hierover bij Google zelf (2) en een tweede artikel bij WebPronews (3)
http://www.webpronews.com/google-penguin-update-recovery-getting-better-ad-keywords-2012-05
http://insidesearch.blogspot.com/2012/04/another-step-to-reward-high-quality.html
http://www.webpronews.com/google-penguin-update-recovery-hidden-text-and-links-2012-05
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE FIREFOX BETA IS OOK SPDY

Firefox 13 heeft ook 'tabs on demand'

Wellicht heb jij de voorbije dagen ook de melding ontvangen dat er een nieuwe versie uit is van de Firefox browser, versie 12. En heb je die, zoals het hoort, ondertussen geïnstalleerd. Mooi zo. Maar ondertussen zijn de jongens en meisjes van het Firefox lab al druk bezig met de volgende versie, nummertje 13, en die kan je nu al in bèta downloaden.

Wat heeft hij te bieden? Wel, om te beginnen zijn er de 'tabs on demand'. Dat slaat op de manier waarop Firefox herstart wordt wanneer je verschillende tabblaadjes open hebt staan. Bij de huidige versie worden dan alle tabblaadjes afgesloten en herladen. Wie veel tabblaadjes open heeft, moet dan wachten tot die allemaal geladen worden. Bij 'Tabs on demand' wordt enkel het tabblaadje dat actueel is, waarop de focus ligt dus, herladen. De andere nog niet, tot je zo'n tabblaadje aanklikt. En dat kan je heel wat tijd besparen.

Ook de manier waarop een nieuw tabblaadje geopend wordt kreeg een facelift: dat bevat nu links naar je meest recente en vaakst bezochte sites. Je kan je favoriete sites vastpinnen. De standaard Homepagina kreeg links mee naar menu items als Bookmarks, History, Settings, Add-Ons, Downloads, Sync Preferences. Dingen die je ook via het gewone menu kan benaderen, maar vooral voor nieuwe gebruikers is het wel handig om deze dingen te ontdekken.

En tot slot ondersteunt Firefox 13 het SPDY protocol van Google (spreek uit: speedy), dat HTTP verbetert, en de laadtijd van een pagina fel kan verbeteren. SPDY is nog geen standaard, maar de meeste browsers ondersteunen het ondertussen.

Wil je dat alles zelf eens uitproberen, download dan zelf Firefox 13 bèta (1). Meer bij WebProNews en Wired. (2)(3)
http://www.mozilla.org/en-US/firefox/beta/
http://www.webmonkey.com/2012/04/latest-firefox-beta-turns-on-the-spdy/
http://www.webpronews.com/firefox-13-beta-adds-some-long-awaited-updates-2012-04GELAATSHERKENNING IN KUNSTHISTORISCH ONDERZOEK
Om het geheim van Mona Lisa's glimlach te achterhalen?


Gelaatsherkenning wordt al voor meerdere zaken gebruikt in de digitale wereld: om het scherm van je mobiele telefoon te ontgrendelen, om vrienden automatisch te identificeren op Facebook, en zelfs als tool om boeven te herkennen. En nu dus ook in kunsthistorisch onderzoek.

En neen, dan heeft het niets te maken met een onderzoek naar de glimlach die het best die van Mona Lisa benadert, maar wel met het identificeren van de onderwerpen van kunstwerken waarover weinig geweten is. Kunsthistorici zijn immers getraind in het herkennen van techniek, stijl, het gebruikte materiaal, maar minder in het herkennen van gezichten. De technologie wordt om te beginnen al getest bij een onderzoek naar een dodenmasker van een Italiaanse hertogin uit de 15e eeuw, la signora Battista Sforza, om dit te vergelijken met een beeldhouwwerk waarvan gedacht dat het haar voorstelt, maar waarover geen zekerheid bestaat.

Om juist te zijn is dit slechts één van de toepassingen van gelaatsherkenning. Drie academici van de University of Californa hebben namelijk recent een beurs gewonnen van $25.000, voor een project dat onderzoekt hoe gelaatsherkenning toegepast kan worden in domeinen waar het tot nu toe niet gebruikt werd. Verwacht je dus maar aan nog meer verrassende toepassingen!
http://www.csee.wvu.edu/~ross/courses/sp12/biom693/reading/WiskottEBGM_TR99.pdf
http://arstechnica.com/science/news/2012/04/facial-recognition-to-be-used-in-art-history-research.arsRIM BRENGT BLACKBERRY 10 PLATFORM UIT
Liever langer wachten, en een afgewerkt product is deze keer het motto


RIM, Research In Motion, de maker van de befaamde BlackBerry toestellen, heeft er de laatste maanden genadeloos van langs gekregen in de pers. Het bedrijf zou niet meer meekunnen, de toestellen waren oubollig en verzonken in het niet tegenover de kostbare kleinoden van Apple. Toen RIM verleden jaar zijn eigen tablet uitbracht, de Playbook, die een antwoord moest zijn op de iPad van Apple, steeg die kritiek ten top. De software op dat toestel was niet eens een volwaardige bèta, en alleen een drastische prijsdaling zorgde ervoor dat de Playbook toch verkocht raakte.

Nu echter lijkt RIM zijn wonden gelikt te hebben, en geleerd te hebben van het verleden. Het stelde deze week een demo voor van BlackBerry 10, een compleet platform voor zijn mobiele toestellen. Het platform is gebaseerd op de QNX realtime kernel, software die RIM onlangs gekocht heeft. De User interface en design zijn van een speciaal team, en volgens verschillende bronnen, o.a. NetworkWorld, zijn programmeurs die toepassingen moeten bedenken voor het platform, maar ook gebruikers die het toestel in handen gaan krijgen, alvast onder de indruk. De fotoreportage bij NetworkWorld lijkt in elk geval indrukwekkend.(1)

RIM's CEO Thoresten Heins heeft trouwens duidelijk gemaakt dat het bedrijf geleerd heeft van zijn fouten uit het verleden. In plaats van snel snel een antwoord te geven op wat andere bedrijven lanceren, zelfs als die snelheid ten koste van kwaliteit gaat, wil het bedrijf nu gewoon de eigen producten uitbrengen, en liever iets langer wachten, om toch maar een volwaardig afgewerkt product te brengen.

Het is nu afwachten of de toestellen, wanneer zij op de markt komen, het succes kennen dat RIM ervan verwacht, en het bedrijf terug op de kaart kunnen zetten. Blackberry smartphones waren altijd hét zakelijke toestel bij uitstek, een titel die enerzijds ondergraven wordt door het grote succes van de iPHone, en anderzijds door de BYOD (bring your own device) cultuur, waarbij bedrijven niet langer zelf bepalen welk toestel de personeelsleden mogen gebruiken voor zakelijke correspondentie en de gebruiker zelf gewoon zijn eigen privé-toestel ook voor het werk gebruikt.

Kritische beschouwingen over RIM bij Networkworld (2). De bètaversie van Blackberry 10 kan gratis gedownload worden (3).
http://www.networkworld.com/news/2012/050112-rim-blackberry-demo-258851.html?hpg1=bn&source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2012-05-01
http://www.networkworld.com/community/blog/win-or-lose-least-rim-taking-its-time-get-things-right?source=NWWNLE_nlt_daily_am_2012-05-02
http://developer.blackberry.com/LOGITECH SOLAR KEYBOARD FOLIO MAAKT VAN TABLET... LAPTOP
Maar hij doet het wel stijlvol!


Elk toestel heeft zijn toepassing. De laptop is voor wie echt "werken" wil, rekenkracht nodig heeft, en vooral: een klavier om snel te kunnen tikken. De tablet daarentegen is beter geschikt als vrijetijdstoestel. Lekker in de zetel gelegen, naar tv kijken op het grote scherm en ondertussen even iets opzoeken, een mail beantwoorden, of commentaar leveren op het programma op Twitter: daarvoor is de tablet dan weer ideaal.

Er zijn echter mensen die de tablet van Apple willen gebruiken voor productiviteit. Het gebrek aan een klavier wordt dan echt wel een hinderpaal, want snel typen op een aanraakklavier is echt geen sinecure. Voor hen heeft Logitech nu een speciaal klavier uitgebracht, de Logitech Solar Keyboard Folio. Die dient tegelijkertijd ook als beschermhoes voor de iPad, en als staander voor het toestel.

Het klavier kan in twee standen gebruikt worden: gewoon voor het tikken van teksten, of voor het bekijken/beluisteren van multimedia. In die laatste stand wordt de bovenste rij toetsen gebruikt voor het regelen van volume en als mediaspeler.

Het klavier werkt op zonne-energie, en zal vanaf mei verkrijgbaar zijn aan de prijs van Ä129.- Het lijkt ons nog altijd een vreemd idee om van de iPad een laptop te maken (koop dan toch meteen een laptop!), maar als je dat dan toch doet, dan kan je het beter stijlvol doen met deze Solar Folio!
http://www.logitech.be
http://www.logitech.com/nl-be/tablet-accessories/keyboards/devices/9780


hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Bitdefender-oplossing 'Security for Virtualized Environments' krijgt officiŽle verwijzing op AWS 'Marketplace'
Bitdefender versterkt het aanbod van Amazon Web Services met een eenvoudige toegang tot de beveiliging van virtuele omgevingen
http://www.bitdefender.nl/solutions/

*** Jaarlijks rapport Symantec over online veiligheidsbedreigingen:
online aanvallen stijgen met 81%
http://www.symantec.com/about/news/resources/press_kits/detail.jsp?pkid=threat_report_17&om_ext_cid=biz_socmed_BeLux_rd_300412_scom_socialmedia_ISTR17

*** Symantec verenigt de krachten van de merken VeriSign en Norton in het meest erkende keurmerk op het internet, de nieuwe Norton Secured Seal. Het keurmerk wordt in 170 landen meer dan een half miljard keer per dag getoond op websites, in zoekresultaten en browsers. De Norton Secured Seal geeft consumenten en bedrijven de garantie dat een website veilig en betrouwbaar is.
http://www.symantec.be/

*** Filmfestival van Gent en het Brusselse Kortfilmfestival
Nikon geeft vandaag het startschot van het tweede Nikon Film Festival in BelgiŽ, na een zeer succesvolle editie vorig jaar waarbij 150 inzendingen van zowel amateurs als professionals deelnamen. Vanaf vandaag tot en met 26 augustus 2012 kunnen filmfanaten hun eigen kortfilm van minimum 30 en maximum 200 seconden inzenden via www.nikonfilmfestival.be, om zo kans te maken op de Juryprijs of de Publieksprijs. De winnende kortfilms zullen ook vertoond worden tijdens het Filmfestival van Gent. Via deze wedstrijd wenst Nikon het stijgende belang van (creatief gebruik van) video te benadrukken.
http://www.youtube.com/watch?v=0vXAg6NYYCA
http://www.nikon.be

*** BelgiŽ in top 10 van landen met snelste internetverbindingen
BelgiŽ haalt de tiende plaats in het wereldklassement van landen met de hoogste gemiddelde ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=y2By8PJ4dHvLAdIp0PU81N%2B1SN6GzEy4mZEKifdNu5RMxtkyY

*** Bitdefenders rapport over de e-bedreigingen van het eerste trimester van 2012
De drie eerste maanden van 2012 werden gekenmerkt door de opkomst van de grootste botnet onder Mac OS X
http://www.bitdefender.be

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
VIOLA - NEWEST HOTTEST WHATEVER
[elektro/dance] Een lekker popdeuntje, heel dansbaar, van een groep uit Helsinki. Hop met de beentjes! Van de band kan je nog meer songs downloaden en in streaming beluisteren bij Jamendo. Laat de zomer maar komen.
http://www.jamendo.com/en/track/707973/newest-hottest-whatever
http://www.jamendo.com/en/artist/350686/viola


URTZI AZKUE - AAKESH
[funk / jazz] Heerlijk funky deuntjes, die je meteen aanzetten tot bewegen. Trompetjes erbij, een groovy beat, en zelfs een Hammond orgeltje - zo hoort het! Goede muziek, gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/356814/urtzi-azkue
http://www.jamendo.com/en/track/508901/aakesh


MOON & SUN - BO
[singer/songwriter] Een heel minimalistische band uit Amsterdam: gitaar, vrouwenstem en wat zacht slagwerk. Het geheel zijn aparte songs, waarvan Salt & Indigo toch een van mijn favorieten is. Bij Jamendo kan je de song in steraming beluisteren of downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/364536/moon-sun
http://www.jamendo.com/en/track/682351/moon-sun-salt-indigo


VRIJDAG HOORSPELDAG: AASES DOOD

Een gedicht, gebracht door twee personen. Prachtige dictie, indrukwekkend drama, heel meeslepend. Het gaat om een opname van 1960. Wat vooral opvalt is dat het zo menselijk blijft - een gedicht verleidt acteurs snel tot een hoogdravende uitvoering, hier is de uitvoering heel realistisch, teder, en ontroerend. Het gaat om een zoon, Peer Gynt, die een avontuurlijk leven leidt, en zijn moeder bezoekt op haar sterfbed.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/04/30/aases-dood/

Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geweten is dat kleine ding dat je vertelt dat iemand er toch achter gaat komen.
-anoniem-
oor logo
De nieuwe oogst
KLOUCHEBAG: VOOR DE ETTERS

In een reactie op het belang dat aan een hoge Klout-score gegeven wordt, heeft ene Tom Scott de site "klouchebag" bedacht. Die berekent jouw ARSE gehalte: Anger (hoe vaak je boos bent en vloekt op twitter); Retweets (mensen die echt teveel RT); social apps (mensen die voortdurend zinloze Foursquare checkins tweeten); English (fouten tegen het Engels). En wat is jouw Klouchebag score?
http://www.theatlanticwire.com/technology/2012/04/what-kind-klouchebag-are-you/51655/
http://www.klouchebag.com/


DEAPPETIZER: AFKICKEN
DiŽten is moeilijk. Want eten kan zo lekker zijn, en het typische aan een dieet is dat je minder eet van wat je zo lekker vindt (en wat jou je lijn gekost heeft!). Deze site kan je daarbij helpen, vooral wanneer je zin krijgt in een snack tussendoor. Want de foto's van eten die daar getoond worden, doen je honger overgaan...
(Waarschuwing: wij zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen!)
[Taal: ENG]
http://deappetizer.com/


WEBSITE BUILDER: ALLE MOGELIJKE TOOLS
Een gratis webdienst, gemaakt door iemand die zelf zijn eigen website wou ontwerpen, en daarvoor web tools gebruiken wou. Maar er is zoveel, en nergens staan die eigenlijk opgelijst en met elkaar vergeleken. En in plaats van een website te bouwen, maakte die persoon dan maar een vergelijkende site, vol besprekingen van tallooze website tools.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-april-28th-2012/
http://www.website-builder.net/


NAMECHK: NAMEN CONTROLEREN

Wil je weten of jouw favoriete gebruikersnaam nog vrij is op bepaalde netwerken, dan kan je dat met deze site meteen uitvinden. Heel handig: op één overzichtelijke pagina komt te staan bij welke netwerken jouw gebruikersnaam reeds geregistreerd is en waar niet. Zodat je meteen ook voor de andere netwerken je naam kan reserveren! (via @davy_v )
[Taal: ENG]
http://namechk.com/


140 DINGEN DIE JE KAN DOEN OP TWITTER
Mooi gevonden, die titel, want daarmee wordt meteen verwezen naar de 140 tekens dat je tweet lang mag zijn. Heel veel tips over wat je op Twitter kan doen, om het een gezellige leefomgeving te maken. (via @davy_v)
[Taal: ENG]
http://tech18.com/140-discover-twitter.html


AUDIOBOOKS: SPOTIFY VOOR BOEKEN
Steeds meer online diensten bieden je een onbeperkt aanbod, voor een maandelijkse prijs. Netflix, Hulu voor films, en bijvoorbeeld Spotify en Rhapsody voor muziek Audiobooks.com wil nu hetzelfde doen voor audioboeken.
[Taal: ENG]
http://www.audiobooks.com/
http://www.makeuseof.com/dir/audiobookscom-unlimited-audio-books/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BARTIMEUS
Het bedrijf Bartimeus is "specialist in leven met een visuele beperking", zo lees je op de startpagina. De site heeft in elk geval een zeer uitgebreide rubriek nieuws over en voor slechtzienden en blinden, en dat is de reden waarom deze website in deze rubriek thuis hoort! Zo lees je er bijvoorbeeld dat er gewerkt wordt aan een toepassing, Robotekst, waarbij je niet voor blinden toegankelijke documenten kan uploaden, waarna ze bewerkt worden zodat ze wél toegankelijk worden (voorlees of braille), en je ze kan downloaden.
[Taal: NL]
http://www.bartimeus.nl/nieuws_overzicht
http://www.ict4vip.nl/ict4vip/bartimeus-werkt-aan-lancering-robobraille-in-nederland/


GOAAL!EEN EEUW BELGISCHE VOETBAL IN BEELD
In 2009 heeft de Belgische Voetbalbond zijn historisch archief aan het Rijksarchief geschonken. Er wordt nu naarstig gewerkt aan de inventarisatie, en de tentoonstelling Goaal! biedt nu een voorsmaakje van wat er in dat archief zit. Op het web kan je de beelden alvast bekijken: foto's van de Rode Duivels, voetbalaffiches, voetbalvaria.
[Taal: NL]
http://goaaal.arch.be/index.php?l=nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WANDELING VAN HET JAAR

Onder impuls van Toerisme Provincie Antwerpen werden 12 wandelnetwerken uitgewerkt. En daarvan wordt nu de leukste en mooiste wandeling gekozen. Er werd al een selectie gemaakt van 5 wandelingen, en de wandelende internaut mag nu zelf mee de wandeling van het jaar kiezen. Dus: downloaden maar de kaartjes, en aan het wandelen geslagen! Je kan stemmen tot 15 augustus.
[Taal: NL]
http://www.wandelingvanhetjaar.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TIM RASMUSSEN
Het team van Tim Rasmussen, fotografen van The Denver Post, kreeg dit jaar de Pulitzer prijs. Wanneer je de foto's bekijkt, in dit artikel bij Wired, begrijp je waarom. Soms heel rauw, van een realiteit die erg pijnlijk is, soms wondermooi. Om te bekijken. (Bron: @nigauw)
[Taal: ENG]
http://www.wired.com/rawfile/2012/04/photo-director-takes-no-prisoners-in-pursuit-of-pulitzers/?pid=2363&viewall=true


VRIJDAG MULTIMEDIA: BIOLAB DISASTER
Simpel maar leuk spel, gemaakt in HTML5. Met X spring je, met C schiet je, en jezelf rondbewegen doe je met de pijltjestoetsen. Hopelijk heb jij meer geluk dan ik, want ik raakte niet over de eerste hindernis heen!
[Taal: ENG]
http://playbiolab.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KEUKENS VAN IKEA - ANDERS BEKEKEN
Trouwe lezers weten dat wij reclamevreters zijn. Goed gemaakte reclamefilmpjes kunnen ons altijd bekoren. En deze website, die de handigheidjes in de Ikea keukens voorstelt, is echt wel goed gemaakt. Je kan verschillende keukens oproepen, en telkens details opvragen. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://kitchenview.ru/index_en.html
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- TV-reclame wordt interactief dankzij Shazam
http://www.belgiancowboys.be/marketing/2166
- SEO als nieuw wapen in cybercrime
http://www.belgiancowboys.be/online/2158


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Samsung presenteert nieuwe Galaxy
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml
- KPN-hacker (17) komt op vrije voeten (maar mag niet internetten)
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3249637/2012/05/02/KPN-hacker-17-komt-op-vrije-voeten-maar-mag-niet-internetten.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Blackberry 10
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=20110:blackberry-10&catid=41&Itemid=239
- Knippen en plakken in audiobestanden met Wavepad
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=18029:knippen-en-plakken-in-audiobestanden-met-wavepad&catid=38&Itemid=236
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Sony lanceert Music Unlimited in BelgiŽ
Met de introductie van Music Unlimited op de Belgische markt, komt Sony met een eigen muziekservice die steunt op het cloud-principe.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6614
- Philips lanceert draagbare Shoqbox-luidsprekers
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6597

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Becommerce Awards - Nog slechts 25 plaatsen beschikbaar!
http://www.digimedia.be/News/nl/11836/becommerce-awards-nog-slechts-25-plaatsen-beschikbaar.html
- Op weg naar het Mekka van de iOSX ontwikkelaars!
http://www.digimedia.be/News/nl/11821/op-weg-naar-het-mekka-van-de-iosx-ontwikkelaars.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Digitale fotografie: herinnering aan je reizen
http://computertaal.info/2012/05/03/digitale-fotografie-herinnering-aan-je-reizen/
- We verliezen de strijd met hackers
http://computertaal.info/2012/05/02/we-verliezen-de-strijd-met-hackers/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Hands-on: Samsung Galaxy S III Videobericht
http://tweakers.net/video/5399/hands-on-samsung-galaxy-s-iii.html
- Rechter: ip-adres verwijst niet naar een persoon
http://tweakers.net/nieuws/81753/rechter-ip-adres-verwijst-niet-naar-een-persoon.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Telenet wil dat BIPT bemiddelt rond 3G
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/2012/03/telenet-wil-dat-bipt-bemiddelt-rond-3g/article-4000089831793.htm
- Drive-by aanvallen op Android
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/2012/03/drive-by-aanvallen-op-android/article-4000089853692.htm*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Praktijk test van Nokia Care Online Repair
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/praktijk-test-van-nokia-care-online-repair/
- Solid Explorer (beta): een gebruiksvriendelijke filebrowser voor je Android-toestel
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/solid-explorer-beta-een-gebruiksvriendelijke-filebrowser-voor-je-android-toestel/
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)


BITTORRENT UITGELEGD 4: WAAR VIND JE TORRENTS?
Ben je een beetje vertrouwd met Google, dan vind je via de zoekmachine zo goed als alle torrents die je wil. (1)
Maar wil je zeker zijn dat je niets verkeerd doet, dan kan je bij een site zoals ClearBits langs gaan, daar ben je zeker dat je legale torrents vindt. (2)
Bij GigaOm vind je een lijstje met zoekmachines die zoveel mogeljk legale content verzamelen (3).
http://www.google.com/cse/home?cx=003849996876419856805:erhhdbygrma
http://www.clearbits.net/
http://gigaom.com/video/ten-more-sites-for-free-and-legal-torrents/


PC MYSTERIES OPGELOST: WAAROM WORDT PROGRAMMA X ALTIJD METEEN OPGESTART BIJ HET OPSTARTEN VAN DE PC? (1)
In een artikel bij PC World vinden wij enkele vragen en mysteries waarmee heel wat lezers geconfronteerd worden. Op sommige van die vragen hebben ervaren lezers ondertussen al met scha en schande een antwoord kunnen vinden. Om de andere lezers het zwoegen te besparen om het antwoord zelf te vinden, volgt hier een reeks artikels met tips, gebaseerd op deze mysteries.
Om te beginnen de vraag: waarom start een programma telkens automatisch op wanneer je jouw pc opstart? Wanneer dat programma's zijn die echt nuttig zijn, zoals de antivirus, dan kan je dat begrijpen. Maar bij andere programma's stel je dan weer de vraag waarom die nodig zijn, want al die programma's die op de achtergrond draaien, vertragen alleen maar jouw computer.
Hoe kan je voorkomen dat die programma's opgestart worden? Daarvoor bestaan verschillende methodes. Vandaag de eerste: via het programma zelf. Daarvoor moet je het programma openen, en zoeken waar het paneel zit met de instellingen (settings) - meestal heeft het een naam zoals Settings, Preferences, Options, Tools. Daar moet je op zoek gaan naar de optie om het programma niet te laten opstarten bij startup.
Wanneer het programma vraagt of je zeker bent dat je dit wil doen, wees dan niet bang: je zal het programma nadien nog manueel kunnen opstarten.
http://www.pcworld.com/article/241049/how_to_disable_windows_startup_programs.html


PC MYSTERIES OPGELOST: WAAROM WORDT PROGRAMMA X ALTIJD METEEN OPGESTART BIJ HET OPSTARTEN VAN DE PC? (2)

Een tweede manier om programma's te verhinderen op te starten, is te werken via MSCONFIG (System Configuration). Eigenlijk had Microsoft deze tool bedoeld als iets dat je gebruikt bij het oplossen van problemen, maar MSCONFIG kan je ook heel goed gebruken om de startprocedure te bheren.
Hiervoor moet je naar Start gaan, en dan in het zoekvak intikken: msconfig . Dit geeft in het lijstje msconfig - klik die aan, en de tool wordt in een nieuw venster geopend. Daar vind je verschillende tabblaadjes, kies de tab "Startup". Je krijgt een lijst te zien met programma's die opgestart worden, met telkens daarnaast een vakje dat je naar believen kan aan- of uitvinken. Sluit af met OK, waarna je de computer moet herstarten. Bij het herstarten krijg je de waarschuwing dat er wijzigingen aangebracht worden. In deze pop-up moet je nu het vakje aanvinken naast "Don't show this message or launch the System Configuration Utility when Windows starts". Klik op OK, en de volgende keer wordt deze waarschuwing niet meer getoond.
Je kan alle wijzigingen trouwens terug ongedaan maken, door MSCONFIG terug op te starten. Maar wees toch voorzichtig: sommige onderdelen hebben raadselachtige namen, die niet meteen verwijzen naar een programma dat je niet herkent. Kijk eerst goed na waarnaar het onderdeel verwijst; kopieer bijvoorbeeld de naam van het item in een zoekvenster van je browser.

http://www.pcworld.com/article/241049/how_to_disable_windows_startup_programs.html


PC-MYSTERIES: WAAROM MAAKT MIJN PC ZOVEEL LAWAAI?
Begint je computer rare geluiden te maken, dan kan dat om verschillende redenen zijn. Het voorspelt in elk geval weinig goed. Het kan de ventilator het aan het begeven is, of erger nog, je harde schijf. Het eerste wat je moet doen is een backup maken van je harde schijf - en wel van alle partities op die harde schijf. Een programma zoals EASEUS Todo Backup of Macrium Reflect Free kan je daarbij helpen; beiden zijn gratis. Uiteraard maak je die backup naar een externe schijf - best gewoon een externe harde schijf in dit geval,de backup maken naar de cloud zou voor dit dringende geval minder geschikt zijn.
Verder bevatten beide programma's een optie om een opstartbare (bootable) CD aan te maken. Daarop worden dan alle benodigde bestanden gezet om de backup terug te zetten. Maak ook zo'n opstartbare CD aan.
Volgende week gaan we verder met onze speurtocht om dit mysterie op te lossen...
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,76071-order,4/description.html
http://www.pcworld.com/article/243708/is_that_grinding_sound_the_death_of_my_hard_drive.html


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
WOLFRAM ALPHA ALS APP

Windows - $2,99
Ondertussen staat Wolfram Alpha bekend als een zoekmachine voor wetenschappers - die kunnen er hun hartje ophalen met allerlei wetenschappelijke functies en informatie. Van deze zoekmachine is nu ook een app gemaakt, die beschikbaar is in de AppUp store. De app heeft als voordeel ten opzichte van de gewone zoekmachine dat er een betere user interface is die gebruik maakt van het volledige scherm, een speciaal toetsenbord, uitgebreide copy/paste van zoekresultaten, enz.
http://www.appup.com/app-details/wolfram-|-alpha
http://mashable.com/2012/04/27/wolfram-alpha-desktop/


ALTERNATIEVEN VOOR INSTAGRAM: PINWHEEL
iPhone - freeware
Met deze app kan je foto's nemen, filters toevoegen, albums uitgouwen, en je vrienden uitnodigen om het ook te doen. Je favoriete foto's kan je meteen naar Facebook en Twitter doorsturen.
http://itunes.apple.com/us/app/pinweel/id475337845?mt=8


ALTERNATIEVEN VOOR INSTAGRAM: CAMERA AWESOME
iPhone - freeware
Een app vol met mogelijkheden om betere (of toch alternatieve) foto's te maken. De basis app is gratis, maar je kan extra filters downloaden tegen betaling (in-app aankoop)
http://itunes.apple.com/us/app/camera-awesome/id420744028?mt=8


ALTERNATIEVEN VOOR INSTAGRAM: TADAA
iPhone - freeware
Deze app bevat 22 verschillende filters om je foto's wat op te smukken. Je kan ze meteen ook uploaden naar Facebook en Twitter.
http://itunes.apple.com/us/app/tadaa-hd-pro-cam/id410005685?mt=8


ALTERNATIEVEN VOOR INSTAGRAM: EYEEM
Android / iPhone - freeware
Met deze app kan je de foto's in real time via 14 verschillende filters bekijken, maar er hoort ook een sociaal netwerk bij, waarbij je in contact kan komen met gelijkgestemde zielen, op basis van de foto's die jij maakt, en de plekken waar de foto's genomen worden.
http://itunes.apple.com/us/app/eyeem-photo-filter-camera/id445638931?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.baseapp.eyeem


ALTERNATIEVEN VOOR INSTAGRAM: INSTACAM

Windows Phone - freeware
Gelukkig worden de Windows Phone gebruikers niet in de steek gelaten: met deze app, die verdacht veel op Instagram lijkt, krijg je haast alle Instagram functies op je Windows Mobile smartphone.
http://www.windowsphone.com/en-US/apps/b606738b-83a7-4c43-96fd-3c964de7f938


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: IVIDCAM FREE
iPhone - freeware - 6,7 MB
Pas inv ersie 3GS van de iPhone heeft Apple de mogelijkheid toegevoegd om ook video-opnamen te maken. Deze tool zorgt er echter voor dat je ook met de iPhone 2G al video kan opnemen. Echt vloeiend zijn de beelden niet - het zijn gewoon kort achter elkaar geschoten foto's. Maar het is wel gratis...
http://www.chip.de/downloads/iVidCam-Free-iPhone-App_55693934.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FREE RINGTONES

Windows Phone - 0,9 MB - freeware
Dit progje geeft je toegang tot duizenden kwalitatieve beltoontjes, die je kan downloaden via WLAN of je gewone internetverbinding. Je kan alle deuntjes eerst beluisteren, vooraleer ze te downloaden. Voor de broodnodige variatie!
http://www.chip.de/downloads/Free-Ringtones-Windows-Phone-App_53835621.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Realiteit is voor mensen die niet omkunnen met science fiction.
-anoniem-