netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
19/4/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 746 van 14/4/2012Gegroet lezer,

Eerst en vooral willen wij al meteen de lezers danken, voor zover dat nog niet individueel gebeurd is, die ons een erg leuke reactie gestuurd hebben naar aanleiding van de 750e editie van ons e-zine, die er over enkele weken aankomt. Wil u graag nog wat kwijt over ons e-zine, de evolutie van het internet in het algemeen in al die jaren (de eerste editie verscheen in december 1996!) dan kent u het adres: redactie@netties.be

Deze week waren er twee gebeurtenissen die breed de media haalden. Eerst was er de overname van fotodienst met bijhorende app Instagram door Facebook - wat prompt leidde tot angsten over de privacy van de gebruikers. En hier in Vlaanderen ontstond er een hele discussie over de oproep die in de krant De Morgen verschenen was, om Steve Jobsscholen op te richten. Dat ook wij hierover berichten, met wat duiding erbij, is vanzelfsprekend. Verder ook een minireeks rond 3D anatomie op het internet, sites waar u het menselijk lichaam kan ontdekken. Kortom, u hebt weer wat te lezen dit weekend.

Wij wensen u veel leesplezier, en hopelijk tot volgende week, bij leven en welzijn!

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner
          bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

MICROSOFT KOOPT NETSCAPE
En Facebook koopt Instagram


In de Twitter-gemeenschap klonk maandagavond een luid geweeklaag: Facebook heeft Instagram gekocht. "There goes the neighbourhood". De snobs die lange tijd blij waren dat Instagram exclusief op Apple-toestellen gebruikt konden worden, hebben verleden week de tandartsen al heel wat werk gegeven met hun tandgeknars bij het bericht dat Instagram nu ook in een versie voor Android toestellen beschikbaar was. De exclusiviteit was doorbroken, voortaan zou de Instagram communtiy ook door "gewone" mensen met een Android toestel bevolkt worden.

De tandartsen zullen blij zijn, want dat tandengeknars kan alleen maar erger worden: Facebook heeft de vete tussen Apple- en Android gebruikers gewoon opzij geschoven, en Instagram open gegooid voor de héle internet community, ook voor de bomma en bompa en de buurvrouw die amper iets weet over computers, maar wel een Facebook account heeft. Facebook heeft namelijk Instagram gekocht voor harde dollars - 1 miljard harde dollars, goed voor 765 miljoen euro. Wat sommigen de opmerking ontlokt dat de zeepbubbel weer flink aan het groeien is, vermits Instagram niets anders te bieden heeft dan zijn gebruikers, en als die morgen weg zijn omdat dan een andere fotosite trendy is, dan heeft Facebook wel 1 miljard dollar betaald voor een lege doos. Denk maar aan MySpace - ooit de hotste community, maar wie zou er nu nog geld aan willen geven?

Wat Facebook met Instagram van plan is, en wat dit voor invloed heeft op onze privacy, zullen we wellicht pas in de volgende weken te weten komen.

Een ander bericht dat ons persoonlijk veel meer tot nadenken aangezet heeft dan de Facebook/Instagram hype, is het bericht dat Microsoft zopas Netscape gekocht heeft. Of, om eerlijk te zijn: toch een flink deel ervan, dankzij de vele patenten die het van AOL gekocht heeft en waarvan vele op browser technologieŽn slaan. AOL blijft wel het recht behouden op de merknaam Netscape en op de ISP-activiteiten en de Netscape URL. En dat, lezers, doet ons echt veel meer dan de snob-discussie over Instagram...
http://www.techmeme.com/120409/p30#a120409p30
http://allthingsd.com/20120409/attention-marc-andreessen-microsoft-just-bought-part-of-netscape/VIRTUAL PHOTO WALKS: DE WERELD VERKENNEN
Fotografen op Google+ brengen de wereld naar je toe


Over een heel mooi initiatief lazen we bij The Next Web: Virtual Photo Walks. Het is een initiatief van fotografen (amateurs en professioneel) die een inspanning willen doen om de wereld te tonen aan mensen die zelf om een of andere reden er niet op uit kunnen trekken - mensen die ziek zijn bijvoorbeeld, niet kunnen lopen of het huis niet kunnen verlaten.

Bij het initiatief wordt gebruik gemaakt van Google+ Hangouts. De fotografen koppelen hun cmera's aan hun smartphone, en richten, op instructie van deelnemers aan de Hangout, hun camera op bepaalde plekken. De deelnemer kan bijvoorbeeld vragen om een foto te nemen van wat er boven in de boom zit, of een bepaalde straat in te wandelen. Zo kunnen deze mensen toch de wereld verkennen.

Een mooi initiatief - vooral omdat het volledig door vrijwilligers gedragen wordt die toch hun tijd (en bandbreedte) in deze wandelingen steken. Een filmpje met een voorbeeld vind je bij TheNextWeb. De initiatiefnemers zijn trouwens nog op zoek naar fotografen uit de hele wereld.

https://plus.google.com/u/0/106837773805813749834/posts
http://thenextweb.com/google/2012/04/08/virtual-photo-walks-on-google-allow-the-sick-and-disabled-to-explore-the-world/


DWINGEN PATENTEN MICROSOFT OM TE VERHUIZEN?
Patenten blijven voor spanningen zorgen


Microsoft verhuist haar logistieke centrum van een kleine Duitse stad, Düren, naar Nederland. Een bericht dat ons wellicht niet geïnteresseerd zou hebben, ware het niet dat volgens sommige bronnen de oorzaak zou liggen bij de manier waarop Duitsland claims over inbreuken op patenten behandelt. Volgens de huidige Duitse wetten is het immers mogelijk de verkoop van het product van een concurrent te blokkeren door te beweren dat het een inbreuk pleegt op een patent, vooraleer de claim op echtheid onderzocht werd. Denk maar aan de discussie Samsung / Apple.

En nu Motorola Mobility in Duitsland een proces aanhangig gemaakt heeft tegen Microsoft is voor Microsoft het moment gekomen om te verkassen. Motorola Mobility heeft namelijk aan een Duitse rechter gevraagd om de verkoop van Xbox games consoles en het Windows 7 OS te verbieden, omdat die video streaming technologie gebruiken waarvan Motorola zegt dat het eigenaar is.

Er zijn wel meer bedrijven die gebruik (of misbruik, het is maar hoe je het ziet) maken van de soepele Duitse wetgeving. Apple heeft er de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet met succes laten verbieden, maar nadat Samsung enkele wijzigingen aanbracht kon het toch in de verkoop - ondanks de nieuwe klacht die Apple indiende.

Dat er oorlogen uitgevochten worden rond patenten is één ding. Lastig, maar dat moeten de grote bedrijven weten, want ze doen er allemaal aan mee. Maar dat de uitspraak van zo'n geding afhankelijk is van het land waar de zaak aanhangig gemaakt wordt, is een andere zaak. Het bewijst nogmaals dat de justitie niet voor rechtvaardigheid staat, en dat niet elkeen (of elk bedrijf) gelijk is voor de wet...

Tussen haakjes: Microsoft heeft zopas de hand kunnen leggen op meer dan 800 patenten van AOL, waaronder verschillende die betrekking hebben op de Netscape browser, en heeft verder aangekondigd dat het een licentie neemt op meer dan 300 bijkomende patenten. AOL zat al een tijdje in financiŽle moeilijkheden, en de som van $1.056 miljard dollar cash die Microsoft voor deze transactie over heeft, zou erg welkom zijn. (2)
http://www.nytimes.com/2012/04/09/technology/09iht-patent09.html?_r=1&pagewanted=all
http://thenextweb.com/insider/2012/04/09/aol-sells-more-than-800-patents-to-microsoft-in-1-billion-deal/


KOMT ER IN IRAN EEN "PROPER" INTERNET?
Nationaal intranet blokkeert diensten zoals Google

We mogen dan al massaal jammeren over de aankoop van Instagram door Facebook, er zijn ergere dingen in de wereld. Zoals het soort censuur dat Iran aan het opzetten is. De overheid daar wil namelijk een "proper" internet. Wat wil zeggen dat alles wat niet overeenkomt met de zienswijze van de overheid, niet meer doorheen de filters zal kunnen.

Zo is Iran van plan om diensten zoals Google, Hotmail, Yahoo te blokkeren, en te vervangen door intranete diensten van de overheid zoals Iran Mail en Iran Search Engine. De registraties voor Iran Mail zijn al begonnen: daarvoor moet je je volledig adres en naam opgeven, en krijg je enkel een registratie na volledige verificatie van jouw identiteit. En vanaf augustus zou de toegang tot het wereldwijde web vervangen worden door een intranet, volledig onder controle van de overheid. Met andere woorden: de internet service providers (ISP's) zullen enkel nog toegang geven tot pagina's die door de overheid goedgekeurd zijn. Sites uit het buitenland die niet op de "witte lijst" staan, worden ontoegankelijk.

Een bericht bij International Business Times, dat eraan toevoegt dat te vrezen valt dat andere totalitaire regimes het voorbeeld van Iran wel eens zouden kunnen volgen...

Ondertussen heeft de Iraanse overheid laten weten dat het bericht helemaal uit de lucht gegrepen is, het gevolg van de Westerse anti-Iran propaganda - het zou zelfs een regelrechte 1 april grap zijn. Een ontkenning waarbij sommige bronnen dan toch weer vragen bij zetten... (2) (3)
http://www.ibtimes.com/articles/325415/20120409/iran-internet-intranet-censorhip-freedom-tehran-google.htm
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5h4e57x6CYbsavza1PeDuQP7Bf9Vg
http://thenextweb.com/me/2012/04/10/iran-denies-reports-it-will-shut-down-the-internet-by-august-but-national-internet-plans-are-still-on/DIGITALE INBOORLINGEN VS. DIGITALE IMMIGRANTEN
Studie zet gevolgen van technologie op een rijtje


De wereld kan tegenwoordig ingedeeld worden in twee soorten mensen; zij die opgegroeid zijn in een wereld die bol staat van technologie, en die wereld nooit gekend hebben zonder mobieltje, digitale kranten: de digital natives of digitale inboorlingen. En zij die opgegroeid zijn in een analoge wereld, deze evoluties meegemaakt hebben en zich hebben moeten aanpassen: de digitale immigranten.

Sociologen hebben nu onderzoek gedaan naar deze twee soorten mensen. Waaruit besloten kan worden dat de digitale inboorlingen een heel jachtig leven leiden. Hun aandacht wordt 27 keer per uur gewisseld tussen verschillende media (tv, magazines, tablets smartphones, ...), om de twee minuten bijna. Het zijn dus geen mensen die aan ADHD lijden, wel mensen wiens aandacht door teveel informatiebronnen afgeleid wordt.

Deze veelheid aan informatie, leidt er ook toe dat zijn zich ook minder emotioneel verbonden met die informatie. Zij ondervinden minder hoogten en laagten bij hun emotionele respons, waardoor zij zich gemakkelijker verveeld voelen, en dus nog sneller hun aandacht op iets nieuws gaan vestigen.

De digitale inboorlingen zijn ook onafscheidelijk van hun mobiele technologie. Zij nemen hun toestellen van kamer tot kamer mee, hun smartphone is nooit verder dan een armlengte van hen verwijderd. Wat meteen ook verklaart waarom zij scheidingsangst voelen wanneer hun smartphone of tablet niet binnen handbereik is.

Dit en meer bij de studie die je terugvindt bij WebProNews en The Verge
http://www.webpronews.com/growing-up-technology-emotional-radar-2012-04
http://www.theverge.com/2012/4/9/2935966/time-digital-native-media-studyROVER: EEN AIRBNB VOOR HONDEN
Logement voor je hond bij gewone mensen


Het principe van AirBnB is ondertussen gekend: mensen die zelf voor een tijdje afwezig zijn, stellen hun huis ter beschikking van anderen, die er kunnen logeren - liever in een gewoon huis dan in een hotel. De website fungeert als tussenpersoon tussen mensen op zoek naar een logement en mensen die hun huis aanbieden. Dat het een en ander ook fout kan lopen, en mensen bij hun terugkeer een puinhoop vinden in hun huis, is uiteraard een mogelijkheid, maar dankzij het systeem van online kwoteringen van gast en gastheer gebeurt dit gelukkig raar of zelden.

De site Rover.com wil nu hetzelfde doen voor honden. Baasjes die zelf een tijdje weg moeten, kunnen hun troetel bij andere mensen onderbrengen, waar ze dan individuele aandacht krijgen, liever dan in een kennel waar ze die aandacht moeten delen. Een goed idee, want in de V.S. zijn er meer gezinnen met een hond dan gezinnen met een kinderen.

Een kennel is bovendien niet goedkoop. Je betaalt voor logies, maar wil je dat er ook gewandeld wordt met je hond, of gespeeld, dan kost je dat vaak extra. En dan is er die persoonlijke aandacht, die het treuren om het baasje moet goedmaken.

De site is er gekomen nadat een van de oprichters zelf een nare ervaring had met een commerciŽle kennel. Investeerders geloven er alvast in: de site heeft zopas 3,4 miljoen dollar opgehaald bij beleggers...Misschien een ideetje voor een Nederlandstalige tegenhanger met plaatselijke doggy-sitters?
http://techcrunch.com/2012/04/09/rover-madrona-crunchfund/
http://allthingsd.com/20120409/woof-rover-com-fetches-3-4-million-to-be-airbnb-for-dogs/
http://www.rover.com/VOORTAAN OOK PAY-PER-VIEW BIJ LIVE STREAMING
Bedenkers overwegen ook een Youtube voor magazines

Bij het overleven van websites moet je altijd de vraag stellen: waar halen ze hun geld vandaan? In het geval van YouTube zijn het de advertenties die naast de filmpjes gezet worden. Maar daar hebben de mensen die gebruik maken van YouTube voor meer professionele zaken niets aan: hun filmpjes worden gratis getoond. Daarom ook dat YouTube nog altijd de plek is waar je vooral home-made filmpjes aantreft, maar ook filmpjes gemaakt door reclamebureaus met de bedoeling dat ze viraal gaan. "Echte" filmpjes zijn er bijna niet.

Nochtans is YouTube daar een ideaal instrument voor, om bijvoorbeeld live evenementen te streamen, want het heeft bewezen dat haar servers een massale toeloop aankunnen. Daar wil YouTube nu verandering in aanbrengen, door de makers van films en organisatoren van evenementen en concerten de optie te bieden om via een "pay per view" systeem te werken. Het aanbod is momenteel wel beperkt tot gebruikers in Canada, Japan, Frankrijk, VS en VK. BelgiŽ en Nederland vallen momenteel uit de boot. Meer bij GigaOm en The NExt Web (1) (2)

De originele bedenkers van YouTube (de site is al een tijd overgenomen door Google) zitten ondertussen niet stil. Chad Hurley en Steve Chen, werken aan een nieuwe dienst "Zeen", een naam die moet verwijzen naar magazine of e-zine. Het is de bedoeling dat je zelf een magazine kan samenstellen met nieuws afkomstig van verschillende bronnen. Waarmee Zeen helemaal niet origineel is eigenlijk, want je hebt al een dergelijk aanbod bij Paper.ly en Flipboard bijvoorbeeld. Waarin Zeen dan zo speciaal is, daarop moeten we nog even wachten, want de site is nog niet open voor het grote publiek - je kan momenteel enkel een vanity url aanvragen. De site Fusible (3) neusde wat rond in de gebruiksvoorwaarden van de site om meer te weten te komen over de werking ervan...
http://thenextweb.com/google/2012/04/10/new-features-hit-youtube-live-with-real-time-analytics-free-wirecast-software/
http://gigaom.com/video/youtube-adds-pay-per-view-to-live-streaming/
http://fusible.com/2012/04/youtube-co-founders-are-working-on-a-new-avos-product-called-zeen/


FOTOSITE 500PX WIL FLICKR OVERTROEVEN
Vooral marktfunctie interessant voor fotografen

Fotografen, zoals amateur als beroeps, hebben een plek nodig op het internet waar zij veel, veel ruimte krijgen om foto's te bewaren. Goede foto's hebben immers een hoge resolutie, en zijn dus wat groter in omvang. Tot nu toe was Flickr de geijkte plaats om foto's te deponeren, maar sinds kort is er een nieuwkomer, 500px (1). Door zijn hipper uiterlijk werd hij meteen de lieveling van vele fotografen - alhoewel er een nadeel was: het betalend plan was ietwat aan de hoge kant. Je moest er namelijk 50 dollar betalen voor onbeperkte opslag, waar je bij Flickr hier maar 25 dollar per jaar moest neertellen.

500px heeft nu haar aanbod verbeterd, en gaat zelfs onder de prijs van Flickr, met een abonnement van 20 dollar per jaar voor het Plus lidmaatschap. Dat geeft je recht tot onbeperkte uploads en toegang tot bestanden; je kan een onbeperkt aantal collecties aanmaken; je krijgt statistieken over het engagement dat de foto's bij de bezoekers opwekken; en er is een marktfunctie om foto's via de site rechtstreeks te verkopen.

Vooral die marktfunctie en de statistieken zijn voor professionele fotografen heel wat waard.

Er komt ook een destop uploader app voor de Mac; 25% van de gebruikers van 500px hebben namelijk een Mac, en zij moesten tot nu toe de foto's manueel uploaden. (2) Bij WebPronews vind je een filmpje met een interview met een fotograaf, die uitlegt wat 500px voor hem betekent.(3)
https://500px.com/upgrade
http://thenextweb.com/apps/2012/04/10/500px-aims-to-take-out-flickr-with-20year-plan-unlimited-storage-market-function-and-mac-uploader/
http://www.webpronews.com/500px-offers-new-20-premium-plan-2012-04RUSLAND WIL ISP'S VERANTWOORDELIJK STELLEN VOOR ILLEGALE CONTENT
Grens tussen bestrijding illegale handel en vrijheid is erg dun...

Rusland wordt door velen beschouwd als een vrijhaven voor cybercrime. Je kan er allerlei illegale handel aantreffen - van het illegaal kopen van webverkeer om adverteernetwerken te misleiden, tot botnets, gestolen kredietkaartnummers, en veel, veel meer dat niet door de beugel kan. Het land wordt verweten dat het niet erg veel inspanningen doet om die cybercrime te beteugelen. Sommigen beweren zelfs dat de arrestatie van de makers van de Carberp Trojan door de Russische politie enkel geschied was omdat de makers van de Trojan de Russische overheid en burgers als doelwit hadden, in plaats van buitenlanders, zoals gewoonlijk.

Rusland wil daarin nu verandering brengen, maar begeeft zich volgens waarnemers hiermee op glad ijs. Het wil namelijk de Russische ISP's (de leveranciers van internettoegang) aanpakken die klanten hebben die illegale content aanbieden. Waarbij je toch wel kritiek kan hebben op het feit dat deze aanpak vooral bedoeld is om streng op te treden tegen de "gewone" piraterij (het aanbieden van auteursrechtelijk beschermde werken), en minder tegen de échte cybercrime. Om niet te spreken van het feit dat de providers overal elders nog altijd beschouwd worden als een neutraal doorgeefluik, dat niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor wat de gebruikers uitspoken op de webruimte die hen ter beschikking gesteld wordt. Elders ter wereld volstaat het dat de provider of het hostingbedrijf, wanneer het klachten krijgt over illegale content, die verwijderd of de gebruiker de toegang ontzegt; in Rusland zou de provider volgens deze nieuwe maatregelen wél verantwoordelijk gesteld worden voor die illegale content, en tot 6 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Wat in een land zoals Rusland echt geen pretje is.

Meer hierover bij WebProNews en Torrent Freak. Uiteraard moet échte cybermisdaad aangepakt worden, maar lijkt het er niet op dat die maar een voorwendsel is, om achter het delen van muziek- en films te gaan?
http://torrentfreak.com/russia-moves-to-hold-isps-responsible-for-illegal-file-sharing-120410/
http://www.webpronews.com/russia-auditing-isps-that-host-illegal-content-2012-04VLAANDEREN: DE GROTE HELPDESK OP RADIO2...
... en Ketnet komt met eigen sociaal netwerk

Problemen met je computer? Dan komt op vrijdag 20 april misschien de redding: dan opent Radio2 de Grootste Helpdesk van Vlaanderen. Het is al de tweede keer dat de luisteraar vragen kan indienen, die dan door enkele experts opgelost worden. En wie luistert die dag, van 8 tot 12u, zal er uiteraard veel bij opsteken.(1)

Er is nog nieuws uit de Vlaamse mediawereld, maar deze keer over tv: nu de jongerenzender Ketnet zijn eigen kanaal krijgt, was het voor de VRT de gelegenheid om een nieuwe website te lanceren (2). Het meest opmerkelijke daaraan is dat er een sociale netwerksite voor de kijkertjes aan gekoppeld werd. Daar kunnen de kleintjes een profiel aanmaken (de ouders worden hiervan wel op de hoogte gesteld), kunnen zijn foto's en video's uploaden, de filmpjes van anderen maar ook van de Ketnet-uitzendingen bekijken, en leuk vinden. Met het gewone en het "King Size Ketprofiel" wil de VRT naar eigen zeggen de kinderen vertrouwd maken met sociale netwerken. In het persbericht lazen wij niets over een eventuele koppeling met de e-identiteitskaart voor kinderen. Lange tijd was er immers sprake van om beveiligde chatgroepen op te richten waar enkel kinderen toegelaten zouden zijn. Deze identiteitskaart zou dan moeten bevestigen dat de kinderen zijn wie ze zijn: de kinderen zouden inloggen door de e-id in de speciale digitale lezer te stoppen.

Bekijkt men de gebruiksvoorwaarden voor de site, en de pagina voor de ouders (3) van naderbij, dan wordt dit vermoeden bevsetigd: de zo door bepaalde diensten gepushte e-identiteitskaart voor kinderen komt er niet aan te pas. Daarentegen wordt wel een belangrijke rol toevertrouwd aan de ouders (zoals het ook hoort!) en werden verschillende maatregelen genomen om te verhinderen dat er misbruik gemaakt zou kunnen worden van het vertrouwen van de kinderen.

Opvallend: in een artikel bij de Standaard wordt gepeild naar de reacties van de kinderen op de site. Een artikel waaruit geconcludeerd kan worden dat het vooral kinderen tot 9 jaar zijn die gecharmeerd zijn van de site; 9-11 jarigen zouden volgens de ondervraagde kinderen al op Facebook zitten, met medeweten van hun ouders notabene. Hopelijk weten die ouders wat ze doen, en houden ze een goed oogje in het zeil wanneer de kroost op Facebook rondhangt... (4)

http://www.radio2.be/grootste-helpdesk/de-grootste-helpdesk-van-vlaanderen
http://www.ketnet.be/
http://www.vrt.be/de-ketnet-community
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=D03OL17BNEDERLAND: STARTUPBOOTCAMP AMSTERDAM
Tien starters krijgen de kans van hun leven

We hebben het vaak over startende bedrijven die in de VS veel kansen krijgen dankzij investeerders, maar ook in Nederland gebeurt er wat op dat vlak. Daar is namelijk in Amsterdam het Startupbootcamp van start gegaan. Dat is een initiatief van het gelijknamige bedrijf, dat in verschillende Europese bedrijven (Madrid, Kopenhagen, Dublin, en nu ook in Amsterdam) zogenaamde accelerator programma's opstart. Daarbij krijgen veelbelovende starters de middelen om hun projecten uit te werken. Dat zijn zowel fysieke middelen (kantoor, netwerk) als andere: mentoren, sponsors, investeerders.

Tien bedrijven konden zich op 10 april vestigen in de Vodafone hoofdkantoren in Amsterdam. Zij moeten nu hard aan de slag, want op 6 juli is het Investor Day, en moeten zij hun project voorstellen aan de meer dan 200 investeerders die die dag verwacht worden.

Uit het persbericht rond dit initiatief citeren wij even de 10 gelukkigen die hier de kans van hun leven krijgen:

Doctorkinetic.com (Polen) – Therapeutische oplossingen met gebruik van Kinect game-technologie
Eigenta (India)- Semantisch zoeken binnen grote datasets.
Feudalsquare (Spanje) – Een echt sociale game voor mobiele platformen
LayerGloss (Nederland) – Intuïtieve tool om zelf iPad apps te maken
Localsensor (Nederland) – Privacyvriendelijke doelgroepbenadering voor online en mobiele advertising
Mipagar (Nederland) – online platform voor de abonnementeneconomie
Poikos (Groot-Brittanie) – Accuraat iemand de maat nemen met gebruik van een smartphone of webcam
Scrapconnection (Verenigde Staten/Nederland) – Een wereldwijde marktplaats en community voor de handel in schroot
SocialExpress (Belgium) - Multi user conversatiemanagement tool voor brands met veel fans
Viewsy (United Kingdom) – Sociaal gedreven marketingintelligentie voor een fysieke wereld

Afspraak op 6 juli, om te vernemen wie het vertrouwen kreeg van de investeerders!
http://www.startupbootcamp.org
http://www.socialexpress.eu/


MUZIEKINDUSTRIE VINDT NIEUWE REGELING UIT VOOR MUZIEKRECHTEN
Vijf nieuwe soorten licenties om te reageren op digitale aanbod


De muziekindustrie is de laatste jaren erg veranderd - al is het maar omdat de vorm waarin muziek aangeboden zo hard gewijzigd is. Eerst was er de overgang van vinyl naar cd; een goede zaak voor de muziekindustrie, want elke rechtgeaarde muziekliefhebber ging er meteen toe over om zijn muziekcollectie om te zetten in dit digitale formaat, dat onverwoestbaar genoemd werd. Toegegeven, de glimmende plaatjes gingen niet na een tijd kraken en blijven hangen, maar ze waren evengoed kwetsbaar. Nu komt men zelfs terug van cd, en worden steeds meer platen terug op vinyl uitgebracht. Maar dat terzijde.

Toen het MP3 geluidsbestand en de digitale player eraan kwam, probeerde de muziekindustrie uit alle macht om te verhinderen dat de muziek op cd's in dit digitale formaat omgezet zou worden - tevergeefs echter. Die MP3 zorgde er wel voor dat muziek ongebreideld verdeeld kon worden, zelfs in streaming formaat via het internet. Er ontstonden cyberlockers, digitale bewaarplaatsen voor al jouw muziek, zodat je die vanop elke computer of ander toestel kon beluisteren. Allemaal nieuwe distributievormen waarvoor er geen wettelijke regeling bestond van de royalties voor de artiesten. Heb je bijvoorbeeld het recht om de MP3 die je aankoopt, ook in zo'n locker te stoppen? Mag je hem op je MP3-player én op je telefoon zetten? Mag je broer of zus hem ook hebben?

Kortom, er was dringend nood ontstaan aan nieuwe soorten licenties voor muziek. En die zijn er nu, zo weet Hollywoodreporter te melden. Er zouden licenties komen die het recht regelen om muziek in cyberlockers te stoppen, om van een song een ringtone te maken, om te streamen, en om combinaties van al deze licenties te verwerven.

Voor het juiste detail verwijzen wij naar het artikel bij Hollywoodreporter. Wat deze afspraken exact betekenen voor de gebruiker, en of zij zouden kunnen leiden tot een prijsverhoging voor sommige diensten, is nog niet geweten...
http://www.hollywoodreporter.com/news/music-industry-mechanical-royalty-rates-deal-311014
http://allthingsd.com/20120411/spotify-moves-beyond-facebook-with-a-play-button-for-the-rest-of-the-web/
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!COMPUTERS WORDEN STEEDS MEER ENERGIEVRIENDELIJK
Leidt tot wereld vol sensoren en nanodata

Computers kunnen steeds meer. Niet in termen van software, maar in termen van: meer kunnen, voor een lagere energie, het aantal berekeningen dat gedaan kan worden met een kilowatt-per-uur elektriciteit. Sinds de computer ontstond is dat aantal elk 1 1/2 jaar verdubbeld. In een decennium is de energie die vereist is om een reeks berekeningen te maken dus met factor 100 verminderd.

Om een voorbeeld te geven: indien een moderne MacBookAir zou werken aan hetzelfde energieverbruik als in 1991, dan zou een volledig geladen batterij amper... 2,5 seconden overleven. Deze energie-efficiency heeft er dus ook voor gezorgd dat we nu allemaal met smartphones en MP3 players rondlopen.

Maar daarmee houdt het niet op: deze verminderende energievraag zal onze toekomst nog meer veranderen dan de smartphones gedaan hebben. Dit maakt immers de weg vrij voor het "internet of things" dat al zolang beloofd wordt, waarbij allerlei voorwerpen met het internet verbonden worden en data analyseren en doorsturen.

Een interessant artikel hierover bij TechnologyReview.
http://www.technologyreview.com/business/40016/


APPLE IS EEN ERVARING RIJKER: OMGAAN MET EEN BESMETTING
En een aureool armer: is niet onfeilbaar...


Verleden week werd er vastgesteld dat er 600.000 of meer Macs besmet werden door een trojan, Flashback, en ingelijfd werden in een groot botnet. Nu is dat cijfer relatief, want veel lager dan de 7 miljoen Windows pc's die ingelijfd waren in het legertje van de Conficker botnet. Je moet echter wel in het achterhoofd houden dat Mac OS X een marktaandeel heeft van 6,54%, tegenover Windows met 92,48% van de markt. Procentueel gezien is de Flashback trojan dus zelfs wel groter dan deze Windows botnet. (1)

Heb je een Mac, dan kan je bij MacWorld en Ars Technica alle info vinden over deze malware, hoe je kan ontdekken of je besmet bent, en hoe je hem kan verwijderen. (2) (2). Wie het zich echt gemakkelijk wil maken, kan een speciale app installeren, om dit uit te vinden. Want, ja, zelfs hiervoor "there's an app for that"! (3)

Nu, voor Apple moet het wel een bittere pil zijn te zien hoe zijn aureool van onaantastbaarheid aan diggelen geslagen wordt; al die jaren kon Apple genieten van een reputatie als zou het OS zo sterk zijn dat virussen niet kunnen doordringen. Antivirus-programma's voor de Mac waren dan ook onbestaande. En ervaring in het omgaan met een besmetting had Apple dus ook niet. Dat kon het bedrijf Mr; Web ondervinden, dat de besmetting aan het licht bracht. Om de activiteiten van dit en andere botnets te monitoren maakte het gebruik van speciale servers, in vaktermen "sinkhole" genoemd. En Apple blijkt aan de registrar van het domein van deze server gevraagd te hebben om die server te sluiten, omdat die de malware zou verspreiden. Wat natuurlijk voor een bitsige reactie van Dr. Web gezorgd heeft (5).

Voor beveiligingsbedrijven is dit natuurlijk "gefundenes fressen". Zij zijn maar al te blij dat Apple nu niet onkwetsbaar blijkt, zodat zij eindelijk ook antivirusprogramma's en beschermingen voor de Mac kunnen gaan verkopen. Een welgekomen nieuwe markt, nu Microsoft zelf in haar nieuwe versie van het Windows besturingssysteem de antivirusbescherming automatisch gaat inbouwen....
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/253403/mac_malware_outbreak_is_bigger_than_conficker.html#tk.nl_dnx_t_crawl
http://www.macworld.com/article/1166254/what_you_need_to_know_about_the_flashback_trojan.html
http://arstechnica.com/apple/news/2012/04/how-to-check-forand-get-rid-ofa-mac-flashback-infection.ars
http://arstechnica.com/apple/news/2012/04/checking-for-mac-flashback-infestation-theres-an-app-for-that.ars
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/04/09/apple-snubs-firm-who-discovered-mac-botnet-tries-to-cut-off-its-server-monitoring-infections/


INTEL ONTWIKKELT KLEINE ROBUUSTE TABLET VOOR OP SCHOOL
Goedkoper en open alternatief voor de iPad


Er wordt al heel wat jaren getracht om via de computer het onderwijs te democratiseren. En dan hebben we het niet meteen over landen zoals het onze, waar iedereen echt wel kan genieten van onderwijs, maar over landen in bijvoorbeeld Afrika. Daar liggen de dorpen erg afgelegen, is er haast geen elektriciteit, of toch geen constante stroom, en mag het een wonder zijn indien er één onderwijzer voor een heel dorp aanwezig is. In die landen kan de computer echt nog wel een belangrijke factor betekenen, doordat lessen vanop afstand gegeven kunnen worden bijvoorbeeld. Niet via GSM-netwerken, maar via satelliettelefoonverbindingen. Niet via gewonec computers, maar initiatieven zoals de One Laptop Per Child (OLPC) computer, die zijn energie volledig manueel kan krijgen, door aan een zwengel te draaien, door hem aan een fiets te koppelen, enz.

Sommigen twijfelen echter aan de vormfactor van zulke schoolcomputers: moet het een laptop zijn, of een tablet? Intel meent het laatste, maar dan wel in een robuuste versie, zodat het toestel tegen een stotje kan. Een toestel zoals de iPad is immers heel mooi en elegant om te zien, maar een toestel dat jaren mee moet gaan als studiemateriaal voor kinderen, dat moet gewoon robuust zijn. Intel's studybook is een draagbaar toestel met een 7" scherm (17,5 cm), een aanraakscherm wel te verstaan, maar dan verpakt in een robuuste behuizing. Het concept wordt aangeboden aan hardware fabrikanten, die er een variant van kunnen maken, met hun eigen merknaam erop. De bedoeling is dat het toestel rond de 200 dollar zou kosten. En dat maakt het iets duurder dan de 100$ OLPC, maar die kon dan ook enkel geproduceerd worden met zware subsidie.

De doelprijs van 200 $ is erg democratisch, en brengt het toestel binnen het bereik van ook de minder begoede families in Europa. We nemen met opzet het woord "democratisch" in de mond, want het lijkt de laatste tijd in Europa / BelgiŽ "bon ton" geworden te zijn om ervoor te pleiten dat de iPad het standaard tool in de klas wordt. Gisteren sprak Saskia Van Uffelen, CEO van Bull Belux en bezieler van het project "IT is cool" zich in een opiniestuk in De Morgen (3) uit voor het omvormen van àlle scholen tot Steve Jobs-scholen. Dat de dame zich daarbij voor een deel liet lijden door een idolatrie voor Steve Jobs, de overleden supergenie en supermarketeer van Apple ("De stap moet nu gezet worden. Ter nagedachtenis van Steve Jobs.") laten wij even terzijde. De redenering die in het opiniestuk aangehaald wordt is echter fout. ". Een iPad kost 600 euro, dat is het bedrag dat elke ouder elk jaar betaalt aan schoolboeken. En dan is daar het ander lesmateriaal nog niet bij gerekend.". Met het kopen van een iPad heb je de lesboeken echt nog niet gekocht hoor. Een e-book kost evenveel als een papieren boek. De studenten zullen buiten hun (dure) iPad nog altijd leerboeken moeten aankopen. Tenzij de scholen zich aan piraterij gaan bezondigen?

Bij Wall Street Journal en Computerworld lees je meer over het toestel van Intel (1)(2). Bij De Morgen vind je het opiniestuk, met daarop ook enkele krachtige reacties (3). Integratie van computers (in welke vorm dan ook) in het onderwijs moet er inderdaad zijn. Maar niet via gesloten systemen, doch via open standaarden, systemen die de student de keuze laten zijn eigen toestel te gebruiken, en liefst niet via gesloten "apps", maar via tools die in de webbrowser opgeroepen kunnen worden, en dus op alle mogelijke toestellen werken.
http://www.computerworld.com/s/article/print/9226039/Intel_39_s_Studybook_reignites_rivalry_with_OLPC
http://blogs.wsj.com/digits/2012/04/10/intel-develops-small-sturdy-tablet-for-education/
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1421500/2012/04/11/Maak-van-elke-school-een-Steve-Jobs-school.dhtmlIS DE SMARTWATCH DE TOEKOMST?
Pebble legt contact met iPhone of Android smartphone

Verschillende fabrikanten hebben het al geprobeerd, en eigenlijk geloven wij wel in het concept: een uurwerk, als je het zo kan noemen, dat in verbinding staat met je smartphone. Komt er een gesprek binnen, dan kan je meteen zien van wie; meldingen van de sociale netwerken kunnen ook op het scherm getoond worden. Je kan het uurwerk gebruiken om het volume te regelen, enz. Handig, want de smartphone heeft één groot probleem: waar laat je hem? Voor de heren in de broekzak, voor de dames in de handtas. Maar wanneer er een telefoontje binnenkomt, moet je hem uit zak of tas vissen - en ben je vaak te laat om het gesprek aan te nemen.

Tot nu toe was zo'n uurwerk (of liever: smartwatch) gekoppeld aan één bepaalde fabrikant van smartphones. Een nieuw project, Pebble, beziet het echter anders: je kan hem koppelen met iPhone of een Android toestel. Het scherm is van e-paper - wat het aanraakscherm heel goed leesbaar maakt in het zonlicht. De batterij gaat 7 dagen mee, de lens is bestand tegen krassen, en je kan het smartwatch herladen via de USB.

Via bluetooth koppel je het uurwerk aan je smartphone. Het toestel heeft ook een vibrator aan boord en een accelerometer. Wat wil zeggen dat je het ook kan gebruiken voor allerlei apps tijdens je sportoefeningen.

Meer bij The Next Web. Wij geloven alvast dat dit soort toestellen een mooie toekomst voor zich hebben...
http://www.kickstarter.com/projects/597507018/pebble-e-paper-watch-for-iphone-and-android
http://thenextweb.com/mobile/2012/04/11/the-pebble-is-a-slick-e-paper-smartwatch-that-connects-to-iphone-or-android/hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nieuw in BelgiŽ: het certificeren van foto's via Shoot&Proof van Risc Group
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/19689

*** MyHeritage heeft vandaag alle scans van de Amerikaanse volkstelling van 1940 online gezet, welke geheel gratis voor het publiek beschikbaar zijn.
www.myheritage.com/1940census of www.worldvitalrecords.com/1940census of www.familylink.com/1940census

*** Nieuwe Dell PowerEdge-servers stellen klanten in staat om sneller zakelijke doelstellingen te realiseren
http://content.dell.com/us/en/corp/d/secure/2012-03-06-dell-enterprise-solutions-poweredge-servers-12g.aspx

*** Nieuwe FRITZ!OS-firmware voor de FRITZ!Box biedt extra functies voor thuisnetwerken, WLAN's en telefonie
http://www.avm.de/en/press
http://nl-nl.facebook.com/fritzboxnederlands

*** Android's share of U.S. smartphone market passes 50%
http://www.bizreport.com/2012/04/androids-share-of-us-smartphone-market-passes-50.html

*** Bijna 70% van tabletgebruikers verwacht dat websites binnen de 2 seconden laden
Tabletgebruikers zijn veeleisend op het gebied van de beschikbaarheid en de snelheid van websites op hun toestel. Dat blijkt uit het eerste wereldwijde onderzoek naar hun verwachtingen op het vlak van websites.
http://www.gomez.com/wp-content/downloads/20590-Engaging-the-Tablet-User-FNL.pdf

*** Polycom en HTC bieden gezamenlijke oplossing voor hoogwaardige videosamenwerking via smartphones en tablets
HTC-oplossingen met Polycom® RealPresence® Mobile-software zorgen voor kwalitatief hoogwaardige videosamenwerking, thuis, onderweg, in een vergaderkamer of in videoruimtes
http://www.polycom.co.uk/products/hd_telepresence_video/realpresence_mobile/index.html

*** Nagemaakte documenten en webpagina
Er circuleren mails die belastingplichtigen meedelen dat zij recht hebben op een belastingteruggave. Vervolgens worden zij doorverwezen naar een nagemaakte webpagina die het officiŽle logo van de FOD FinanciŽn misbruikt.
Mails van fiscus@administration.be met het verzoek om het webformulier als bijlage in te vullen, moeten worden genegeerd. Het gaat om pure oplichterij.

*** Red Bull MOBILE gebruikers bellen & SMS'en gratis naar JIM Mobile & BASE!
http://m.redbullmobile.be/

*** Bitdefender beschermt Mac OS X gebruikers tegen nieuwe variant van het Trojaans paard Flashback
De meest eenvoudige manier om na te gaan of een Mac gezond is, is via de Bitdefender Virus Scanner die gratis kan gedownload worden via de App Store
http://www.bitdefender.nl
http://www.bitdefender.be
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PNFA: PAPER BOAT

[lounge] Muziek waarwij wij "aaahhh" zuchten, en ons tevreden in een zetel nestelen. Opgewekt en toch intiem, zalig ontspannend. Van deze band kan je verschillende songs beluisteren op de eigen site, of op MySpace.
http://www.pnfa.de/index.html
http://www.myspace.com/pnfa


POLYCAT: MYSTIC DANCE
[New age / lounge] Muziek met een oosters tintje, door zijn drums. Heel mooie van arrangement, verzorgd, en afwisselend tempo. Op de ReverbNation site kan je verschillende songs beluisteren.
http://www.reverbnation.com/polycat


WATER - HOLD ME
[drum & bass] Zware drums, mysterieus zelfs ietwat dreigend van sfeer. Aan deze song heeft Fay Lovsky meegewerkt. Op de website van de band kan je verschillende songs beluisteren die echt heel knap zijn.
http://www.soundslikewater.com/releases/releases.html


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE KUS
Het AVRO Radiotheater brengt De Kus, een radiodrama, in een regie van Peter te Nuyl. De introductie op de website vertelt als volgt:
"Hij won ooit een cabaretfestival, nu amuseert hij in een berenpak de jeugd in een landelijk vakantiepark. Op een dag loopt hij het bos in om na te denken hoe het verder met hem moet. Daar stuit hij op HAAR, de provinciale schone, die ook iets te verwerken heeft: is haar lichaam ernstig ziek of hebben de doktoren zich in hun diagnose vergist? Dit aparte tweetal - de een in geestelijke, de ander in lichamelijke nood- vindt troost bij elkaar. Ze vervolgen hun weg gezamenlijk, wat een reeks ontroerende, hartverscheurende maar ook geestige verwikkelingen tot gevolg heeft. Intenser dan ze tot nu toe hebben ervaren overvalt hen de liefde tot hun wegen zich weer moeten scheiden."
Je kan de 10 afleveringen in streaming beluisteren via de website van de Avro.
http://avro.nl/audioplayer/?p=podcast_radiotheater
Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men kan het verleden niet veranderen,
maar wel het heden verpesten door zich zorgen te maken over de toekomst.
-anoniem-
oor logo
De nieuwe oogst3D ANATOMIE: BUILD A BODY

Een goede manier om het lichaam te leren kennen, is om het zelf ineen te moeten steken. En dat is wat je op deze (Engelstalige) site moet doen. Je kan kiezen uit de verschillende onderdelen (spijsvertering, ademhaling, skelet, zenuwstelsel, ...). En je leert meteen ook wat Engels bij!
[Taal: ENG]
http://www.spongelab.com/slxdev/interactives/buildabody/en/whole/index.html


3D ANATOMIE: BIO DIGITAL HUMAN
Voor deze website heb je wel een browser nodig die HTML5, WebGL ondersteunt, en je computer moet advanced graphics aan kunnen. Firefox en IE zijn geen optie, wel Chrome natuurlijk. Op deze website krijg je superbe 3D beelden over de menselijke anatomie. Je kan lagen toevoegen en verwijderen, enz.
[Taal: ENG]
https://www.biodigitalhuman.com/default.html


3D ANATOMIE: MEDISCHE BIBLIOTHEEK
Deze website brengt animaties over de werking van het menselijk lichaam, maar ook over verschillende ziektes en hoe ze behandeld worden. Voor deze site is Shockwave of Quicktime vereist.
[Taal: ENG]
http://www.pennmedicine.org/health_info/animationplayer/


3D ANATOMIE: ZYGOTE BODY
Dit is eigenlijk de opvolger van Google Body. Nadat Google besloot om haar Labs te sluiten, en dus ook Google Body, heeft Zygote, dat eigenlijk de tool voor Google ontwikkeld had, die terug overgenomen. Met deze site kan je het menselijk lichaam in detail ontdekken via 3D. Je voegt huid, organen, spieren bij of verwijdert ze om beter in detail te kijken, je kan het lichaam ronddraaien, enz.
[Taal: ENG]
http://zygotebody.com/


3D ANATOMIE: HEALTHLINE
Ook hier weer een heel leerrijke site over het menselijke lichaam. Per regio kan je spieren, zenuwen, organen enz. zien. Je krijgt ook de namen van de spieren, de aders enz., en ze worden getoond op het lichaam. Ook hier weer in het Engels, maar je leert er wel van!
[Taal: ENG]
http://www.healthline.com/human-body-maps/#1/1


3D ANATOMIE: ESKELETONS

Deze website toont je dan weer skeletten - niet alleen van de mens, maar ook van primaten en andere dieren. Heel knap van beeld, en supersnel van reageren, dat is deze site. EEn van de mooiste in deze reeks.
[Taal: ENG]
http://www.eskeletons.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WESTHOEK VERBEELDT
Een prachtige site met beelden uit het verleden. De site is doorzoekbaar op periode, maar ook op plaats of trefwoord, en uitgever. Een stukje roemrijk verleden, dat nu verdwenen is. De site is een initiatief van verschillende Erfgoed-afdelingen, en de betrokken gemeentebesturen.
[Taal: NL]
http://www.westhoekverbeeldt.be/beelden


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WUK ZEG JE?
Wat is het mooiste West-Vlaamse dialectwoord? Dat willen enkele West-Vlaamse media weten, en jij mag meehelpen om het te zoeken. Stuur jouw favoriete dialectwoord in via de online module en leg uit waarom je het zo mooi vindt. En vanaf 19 april komen de mooiste inzendingen online, en kan je zelf stemmen op de inzendingen.
[Taal: NL]
http://www.wukzegje.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MADAMA ZSAZSA

Een succesverhaal van een jonge Vlaamse, die met haar blog, naaikunst en humor Vlaanderen veroverde. En nu zelfs in boekvorm gegoten werd. Het blog is visueel heel leuk verzorgd, een echte aanrader.
[Taal: NL]
http://madamezsazsa.blogspot.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MULTIMEDIA OP TWITTER
Van viraal gesproken: het bedrijf Smart Car heeft een wel erg virale manier gevonden om haar Twitter account te promoten - namelijk via asccii-kunst. Ga naar de account, druk op de "j" toets, en zie hoe digitale kunst tot leven komt. Knap gemaakt, en leuk voor de gebruiker. Maar het concept schiet wel zijn doel voorbij, want volgers zijn er maar 1.600....
https://twitter.com/#!/smartArg


VRIJDAG MULTIMEDIA: ARTHUR C. CLARKE VOORSPELT DE TOEKOMST
Zou jij in 1974 hebben durven voorspellen (als je dan al geboren was!) hoe de toekomst eruit zou zien? Arthur C. Clarke durfde het aan. En zijn voorspellingen over het internet en pc's zijn nog accuraat ook! In dit filmpje zet hij zijn visie op de toekomst uiteen.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OIRZebE8O84


VRIJDAG MULTIMEDIA: THOMAS LEUTHARD

Van deze fotograaf kan je nu een gratis e-book over straatfotografie downloaden. Naast vele tips over deze tak van de fotografie bevat die uiteraard heel veel mooie foto's. (Bron: DigifotoPro)
[Taal: ENG]
http://www.digifotopro.nl/content/gratis-e-book-over-straatfotografie
http://book.85mm.ch/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Scammers richten zich op populaire netwerk Pinterest
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/2148
- Populaire Vlaamse tv-serie 'FC De Kampioenen' nu als iOS-applicatie beschikbaar
http://www.belgiancowboys.be/mobile/2145


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Vodafone biedt 4 dagen bellen en sms'en als compensatie
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3239773/2012/04/12/Vodafone-biedt-4-dagen-bellen-en-sms-en-als-compensatie.dhtml
- Nokia komt met zeer goedkope dumbphone
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3239081/2012/04/11/Nokia-komt-met-zeer-goedkope-dumbphone.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Laptop besturen met handgebaren
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=20086:laptop-besturen-met-handgebaren&catid=39&Itemid=237
- Polaroid 3D tablet zonder bril
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=20085:polaroid-3d-tablet-zonder-bril&catid=39&Itemid=237
elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Bescherm je PS Vita met de cases van Thrustmaster
Thrustmaster brengt met de Expert-lijn drie cases op de markt die helemaal op maat van Sony's draagbare spelconsole PS Vita gemaakt werden.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6608
- Bowers & Wilkins breidt Mini Theatre Serie uit met MT-60D en MT-50
Het compacte home cinema-systeem Mini Theatre werd zo'n zes jaar geleden gelanceerd. Met de introductie van de MT-60D en MT-50 wil Bowers & Wilkins de serie in een modern jasje steken.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6601

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- LBi kondigt het vertrek aan van Benoit Lips
http://www.digimedia.be/News/nl/11735/lbi-kondigt-het-vertrek-aan-van-benoit-lips.html
- Een Neckermann wedstrijd voor Famous
http://www.digimedia.be/News/nl/11728/een-neckermann-wedstrijd-voor-famous.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial: Do Not Track Us – kijk na wie je allemaal volgt
http://computertaal.info/2012/04/12/tutorial-do-not-track-us-kijk-na-wie-je-allemaal-volgt/
- Titanic: een tijdlijn
http://computertaal.info/2012/04/12/titanic-een-tijdlijn/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Vodafone biedt vier dagen gratis bellen en sms'en aan na storing
http://tweakers.net/nieuws/81310/vodafone-biedt-vier-dagen-gratis-bellen-en-smsen-aan-na-storing.html
- Trend Micro: "Blackberry veiligste mobiele os, Android minst veilige"
http://tweakers.net/nieuws/81305/trend-micro-blackberry-veiligste-mobiele-os-android-minst-veilige.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Nieuw Vlaams ICT-contract in de steigers
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/04/12/nieuw-vlaams-ict-contract-in-de-steigers/article-4000079790211.htm
- "De Europese Unie luistert niet naar haar ondernemers"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/04/11/de-europese-unie-luistert-niet-naar-haar-ondernemers/article-4000079513833.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Google Currents nu ook beschikbaar in BelgiŽ
http://www.themobilerevolution.be/2012/04/google-currents-nu-ook-beschikbaar-in-belgie/
- Sony Entertainment Network lanceert baanbrekende muziekservice
http://www.themobilerevolution.be/2012/04/sony-entertainment-network-lanceert-baanbrekende-muziekservice/
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 6: MAJESTIC SEO DATA

Voor het volgende onderdeel moet je je wel even aanmelden bij Majestic, maar dat is gratis. Heb je zo'n account, dan kan je ook informatie verkrijgen over de backlinks op een website, met andere woorden: welke andere sites er terug linken naar deze bepaalde site. Bovendien krijg je een inzicht welke subpagina's het meest gelinkt werden, wat je dan weer kan helpen om inzicht te krijgen in wat de bezoekers zoeken.

http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/
https://www.majesticseo.com/


CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 6: SEMRUSH DATA
(Ter info: voor deze tool moet je de Chrome browser gebruiken, en de SEO Site Tools installeren) Het volgende onderdeel in deze functie, is SEMRush data. Klik je op het ranking nummer van een website, dan word je gebracht naar de informatie pagina van deze site bij SEMRush, en kan je de trefwoorden zien waarvoor de website organisch goed scoort, en de geschatte prijs van wat het zou kosten om evenveel verkeer te krijgen voor deze trefwoorden. Je ziet ook een cloud met trefwoorden voor de website.
https://chrome.google.com/webstore/detail/diahigjngdnkdgajdbpjdeomopbpkjjc
http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/


CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 7: PAGE ELEMENTS
(Ter info: voor deze tool moet je de Chrome browser gebruiken, en de SEO Site Tools installeren)
Het volgende onderdeel van dit uitklapmenu bij SEO tools is "Page elements". Hierbij krijg je informatie over jouw website of over die van de concurrenten. Je krijgt de interne en externe follow te zien, de meta data omschrijving, de meta trefwoorden, de anker tags, en veel meer. Een uitstekende tool om de concurrentie te bespioneren!
https://chrome.google.com/webstore/detail/diahigjngdnkdgajdbpjdeomopbpkjjc
http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/


CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 8: SEO TITEL & META DESCRIPTION

(Ter info: voor deze tool moet je de Chrome browser gebruiken, en de SEO Site Tools installeren)
Via dit onderdeel van de SEO tools kan je een van de belangrijkste elementen zien die een rol spelen bij SEO: de SEO titel van een website. Bekijk die van jezelf, en die van je concurrenten. Je krijgt ook de meta omschrijving te zien, en kan die vergelijken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/diahigjngdnkdgajdbpjdeomopbpkjjc
http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
PROGDVB: TV ONTVANGEN

Windows all - 9,9 MB - freeware
Een gratis tool voor 64-bit computers om digitale tv (en radio) via de DVB kaart te ontvangen die uitgezonden wordt via antenne, kabel, satelliet of internet. Met als bijkomend voordeel dat je meteen ook alles op de harde schijf van je computer kan opslaan.
http://www.chip.de/downloads/ProgDVB-64-Bit_35451687.html
http://www.progdvb.com/


TSR WATERMARK IMAGE
Windows all - 0,6 MB - freeware
Een tool voor fotografen, amateur of professioneel: hiermee kan je namelijk een watermerk op je beelden aanbrengen, zodat het tegen ongeoorloofd gebruik geschut wordt.
http://www.chip.de/downloads/TSR-Watermark-Image-Software_43363092.html
http://www.watermark-image.com/


ARTWEAVER FREE
Windows all - 7,5 MB - freeware
Een gratis teken- en schilderprogramma. Het heeft heel veel mogelijkheden, en kan de vergelijking met Photoshop bijna doorstaan, met dit verschil dat het gratis is!
http://www.chip.de/downloads/Artweaver-Free_13013583.html
http://www.artweaver.de/


WIRESHARK: ANALYSE VAN JE NETWERK

Windows all - 18,7 MB - freeware
Deze tool analyseert het verkeer van je netwerk en gaat na welke protocollen er gebruikt worden. Het onderzoekt Ethernet, Token Ring en FDDI. Maar WLANS kunnen onder Windows maar beperkt onderzocht worden.
http://www.chip.de/downloads/Wireshark-32-Bit_13012592.html
http://www.wireshark.org/


ULTRADEFRAG: DEFRAGMENTEREN
Windows all - 0,4 MB - freeware
Een simpele maar krachtige tool om je computer te defragmenteren. Via filters kan je bepaalde mappen of data uitsluiten van de defragmentatie. Er bestaat ook een 64 bit versie van deze tool.
http://www.chip.de/downloads/UltraDefrag_31068996.html
http://ultradefrag.sourceforge.net/


BLUE STACKS APP PLAYER: ANDROID APPS OP JE PC

Windows all - 101,1 MB - freeware
Met deze gratis versie van BlueStacks App Player kan je Android apps heel simpel op je eigen pc installeren en draaien. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die de werking van de tool uitlegt.
http://www.chip.de/bildergalerie/BlueStacks-Android-App-Player-fuer-Windows-7-Galerie_52157549.html
http://www.chip.de/downloads/BlueStacks-App-Player_52156075.html
http://bluestacks.com/home.php


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ADOBE READER APP
iPad / android - freeware

Met de nieuwe versie van de app van de Adobe Reader kan je PDF documenten niet alleen lezen, maar ook ondertekenen en er notities op maken. Handig voor wie onderweg is, en snel een document moet beantwoorden. Bij The Verge een uitgebreide bespreking.
http://www.theverge.com/2012/4/10/2938597/free-adobe-reader-app-for-ipad-and-android-can-now-sign-and-annotate
http://blogs.adobe.com/acrobat/2012/04/adobe-reader.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CHROME VOOR ANDROID
Android - freeware

Op de meeste Android toestellen zit een standaard browser, maar je kan natuurlijk ook een andere browser zoals Opera installeren - of Chrome: sinds kort bestaat er ook een versie van Chrome voor Android toestellen. De nieuwste versie hiervan biedt nu ook de mogelijkheden om tabs te synchroniseren met verschillende computers. Elke tab die je geopend hebt op de ene computer kan je ook weervinden op de andere, en op je Android toestel.
http://www.theverge.com/2012/4/10/2938620/chrome-beta-tab-syncing-across-computer-android-phones
http://chrome.blogspot.com/2012/04/all-your-tabs-accessible-everywhere.html
https://www.google.com/landing/chrome/beta/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....
Lezer Erik meldt:
<<<
bij het klikken op de link hieronder verschenen in het Netties E-zine van 23/03/2012,
krijg ik een virusmelding van AVAST Internet Security, deze site werd geblokkeerd door Avast.
Misschien loos alarm, maar je weet nooit!

http://stopforwarding.com/

Groetjes en nog veel succes met jullie leuke nieuwsbrief!

Erik
>>>


Wij deden nogmaals de test, maar bij een bezoek aan de site vanop onze computer, waarop de AVG antivirus software staat, kregen wij geenn foutmelding.
Toch erg bedankt aan lezer Erik om ons deze waarschuwing door te geven!
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.
AFSLUITER VAN DE WEEK
Toch gek hoeveel je moet weten vooraleer je weet dat je zo weinig weet.
-anoniem-