netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
11/4/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 745 van 7/4/2012Gegroet lezer,

Hebt u de cijfertjes bovenaan deze nieuwsbrief gezien? Dit is editie 745. Wat wil zeggen dat het over 5 weken editie 750 is. Een mijlsteen in het bestaan van ons e-zine, een mijlsteen die wij niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. Het is dan ook een heel belangrijke gebeurtenis - Netties mag zich met de gepaste trots als een van de pioniers van de e-zines beschouwen. Vele uitgevers hebben het in de beginjaren van het internet geprobeerd, maar weinigen hebben het volgehouden. Internet-uitgaven brachten onvoldoende geld in het laatje om voltallige redacties te betalen. Wij hebben echter al die jaren overleefd - omdat we bestaan bij de gratie van het vrijwilligerswerk van onze redactie.

750 dus. Een mooi rond getal, dat gevierd moet worden. Alleen weten we nog niet goed hoe. Hebt u, lezers, een idee? Want wij zouden u graag bij deze viering betrekken. U bent immers degene voor wie wij dit e-zine uitgeven. Moet er een groot feest komen? Of zou u graag eens gewoon een glaasje komen drinken om met andere Netties-lezers kennis te maken? 
Een mooi onderdeel zou alvast zijn dat onze lezers vertellen wat zij van het internet in het algemeen, en het Netties e-zine in het bijzonder, vinden. Bent u een van de lezers van het eerste uur? Of bent u pas sinds kort lezer? Laat ons weten wat u over ons denkt - en daarbij mag u ook de kritiek niet sparen. Uw verhaal is belangrijk voor ons, en kan verweven worden in onze speciale 750 editie.

Laat het ons weten: redactie0@netties.be

Veel leesplezier ondertussen gewenst met dit nummer. En bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine. 

1 APRIL: GOOGLE HEEFT WEER ZIJN BEST GEDAAN
Kaarten in 8-bit, en kangoeroes voor Street view

Net als andere jaren hebben websites weer hun best gedaan om de leukste 1 april grappen te verzinnen. Google spande echter toch de kroon. Niet één, maar tal van aprilvissen werden te water gelaten.

Zo kondigde Google aan dat het zijn Maps voortaan in 8-bit weergave zou brengen, speciaal voor de bezitters van een Nintendo game console. Google Really Advanced Search zou je dan weer echt speciale zoekopties geven, zoals "rhyming slang for" en meer. Voor Chrome werd een Multitask Mode bedacht, waarbij je op het web zou kunnen surfen met verschillende cursors tegelijk! Google Racing zou dan weer een auto zijn die automatisch wordt aangedreven en... de racebaan van Nascar onveilig maakt!

Maar wacht, Google heeft nog meer in petto. Zoals een optie op zelf het weer te veranderen, Gmail Tap waarbij het standaard 26-toetsen klavier veranderd wordt in slechts 2 toetsen, een Click to Teleport extensie voor Chrome waarbij je meteen naar een nabijgelegen zaak geteleporteerd wordt, Google Street Roo, waarbij het kangoeroes zijn die met camera's rondhuppen in plaats van de bekende Google wagentjes, om beelden te maken voor Streetview, en veel meer.

Een mooi overzicht, met de bijhorende links, bij The NExt Web. Ook Ars Technica lijst de 1 april vissen op. (1) (2).

Maar het moet niet altijd tech zijn. Mijn partner heeft me vanmorgen meegetroond naar de vijver in de tuin, omdat hij daar iets vreemd gezien had. Een vis. Een 1-april vis natuurlijk - en een onnozele gans als ik trap daar dus in ;)
http://thenextweb.com/google/2012/04/01/googles-april-fools-jokes-continue-meet-really-advanced-search-and-multiple-cursors-for-chrome/
http://arstechnica.com/gaming/news/2012/03/google-maps-for-nes-surpasses-other-attempts-at-april-foolery.ars
http://www.pcworld.com/article/252985/20_april_fools_mustsee_websites_from_google_to_sony_to_youtube.html#tk.nl_dnx_t_crawl


GOOGLE WIL MET GETMO CAMPAGNE MOBIELE WEBSITES AANMOEDIGEN...
... maar Apple scoort slecht in de testen.

Onlangs heeft Google in het VK de GetMo campagne gelanceerd. Die moet de Britse bedrijven helpen om hun websites klaar te maken voor mobiele commerce. Je kan namelijk op de GetMo website nagaan hoe je website eruit ziet op een mobiel toestel.

Uit die testen blijkt dat 4 op 10 websites echt geoptimaliseerd zijn om voor mobiele toestellen: zij kregen 5 op 5 in de testen. Onder andere Amazon haalde die score. Heel verwonderlijk echter haalde Apple website slechte punten - zowel wanneer ze via de GetMo van Google bekeken werd, als via een echte iPhone. En dat is toch wel verbazend.

GetMo ging uit van 5 vragen:

- Zijn er afbeeldingen of content die ontbreken?
- Kan je de tekst lezen zonder te moeten zoomen of scrollen?
- kan je links aanklikken met een duim?
- Staat het winkelmandje bovenaan de pagina?
- Zijn plaats en telefoonnummer van het bedrijf aanwezig en zichtbaar?
Apple scoorde ... 0/5 op al die vragen.

Wij deden de test met Netties.be, en kunnen verheugd vertellen dat we een 4/5 haalden. Je kan op de website ook je eigen test testen natuurlijk...
http://www.howtogomo.com/en-gb/d/test-your-site/#getmo-meter
http://www.bizreport.com/2012/03/apple-scores-zero-in-website-mobile-optimization-test.html
 

DUCKDUCKGO NU 1 MILJOEN ZOEKOPDRACHTEN PER DAG
En zoekresultaten worden echt wel beter

Is het tij aan het keren voor Google? Beginnen de mensen Google steeds meer als een mogol te ervaren, die teveel het internet overheerst en teveel over hen te weten komt? Keren zij zich, als gevolg hiervan, niet naar Bing, de concurrerende zoeker die al evengoed tot een internet mogol behoort (Microsoft) maar tot een nobele onbekende, Duck Duck Go?

Feit is dat die onbekende steeds meer bekend aan het raken is bij de gebruiker. Van onder de 400.000 zoekopdrachten per dag in juli 2011, bereikte het op 28 maart maar liefst 1.518.581 zoekopdrachten, een nieuw record. En feit is dat de website toch steeds beter aan het worden is. Waar ze in het begin "netties", onze favoriete test-zoekterm, niet kende, worden de hits steeds beter. De interface van de resultaten bevalt ons ook beter - Google lijkt oubollig, het gevoel dat je krijgt wanneer je het lettertype Calibri zou vergelijken met Times Roman New.

Wat DuckDuckGo echter ontbreekt is de mogelijkheide om te zoeken in een bepaalde taal. En wellicht nog veel meer opties. Maar wellicht zal dat in de toekomst ook verbeteren: DDG zou van verschillende bronnen investeringen verkregen hebben, en daardoor haar zoekindex enorm kunnen uitbreiden.

Maar probeer de zoekmachine zelf eens uit? Bij Hacker News kan je een gesprek lezen met de oprichters van de site, en verneem je meer over hun plannen.
http://duckduckgo.com
http://www.webpronews.com/duckduckgo-steadily-getting-well-over-1m-searches-a-day-now-2012-03
http://news.ycombinator.com/item?id=3770958GOOGLE GEBRUIKT STREETVIEW VOOR CAPTCHA
Beelden moeten hardnekkige bots pootje lichten

Het gevecht tegen bots is moeilijk te winnen. Amper is de ene maatregel genomen, of de makers van bots hebben al een tegenmaatregel uitgevonden. Neem nu de CAPTCHA - de maatregel die moet voorkomen dat bots spam publiceren in commentaren, of gratis mailadressen aanvragen. Bij de CAPTCHA wordt aan jou gevraagd om iets in te vullen, zoals een verwrongen beeld van letters en cijfers, dat jij moet ontcijferen. Een bot kan dat niet, alleen een mens kan door gissen en logisch redeneren begrijpen welke letter bedoeld wordt. Aan CAPTCHA's wordt soms ook een extra functie toegekend. Zoals het ontcijferen van woorden die door automatische OCR (optical character recognition) bij het inscannen van een tekst niet begrepen werden.

Maar het grote nadeel van de CAPTCHA is dat zij, willen zij efficiënt zijn, moeilijk te ontcijferen zijn - tot frustratie van de gebruiker, die vaak moet pieren en turen om de CAPTCHA te kunnen lezen.

Nu heeft Google nog een nieuwe manier bedacht om de CAPTCHA moeilijker te maken voor de bots, en toch gemakkelijker voor de mens. Het is erg simpel, maar misschien wel geniaal in zijn eenvoud. Google maakt daarbij gebruik van opnames die StreetView gemaakt heeft. Er wordt naast de gewone verwrongen tekst ook een beeld getoond afkomstig van StreetView, waarop een huisnummer staat. Iets dat door de gewone mens meteen herkend wordt, maar voor bots moeilijk is, zoniet onmogelijk. Slim.

Meer lees je bij InfoWorld. En voor wie wil weten waarvoor CAPTCHA staat, dat is een letterwoord dat verwijst naar Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart...
http://www.infoworld.com/t/security/google-takes-captcha-security-the-streets-189867
http://www.blackhatworld.com/blackhat-seo/blackhat-lounge/423026-something-interesting-ive-noticed-recently-recaptcha.html


HEBBEN POTLODEN NOG EEN PLAATS IN DIT DIGITAAL TIJDPERK?
Jawel. En ze doen het beter dan ooit tevoren!

We zijn met zijn allen verzot op computers, tablets en alle mogelijke toestellen. Eigenlijk kan je het zo stellen dat je, in alle omstandigheden, een digitaal toestel bij de hand hebt om iets te noteren. En dus is de vraag: hoe moet het dan met de "ouderwetse" dingen om te schrijven, zoals potloden?

Een vraag die op 30 maart op zijn plaats was, want toen was het National Pencil Day in de VS. En de fabrikanten van potloden gaven die dag een antwoord: jawel, het potlood wordt nog altijd gebruikt. Meer nog: de verkoop van potloden in de VS is in het voorbije jaar met 6,8% gestegen. En dat ondanks de crisis - of misschien juist door de crisis, omdat velen van digitaal tablet of smartphone overgeschakeld zijn op potlood en papier?

Of misschien omdat we gewoon houden van een potlood, en dan vooral het potlood N° 2, het populairste model van potlood qua hardheid. Meer nog: potloden met een houten omhulsel doen het zelfs beter dan potloden die in mechanische houders verpakt worden.

Of is het omdat bij het ritueel van het schrijven met een potlood ook het ritueel van het scherpen van een potlood hoort, en dat van de gom? Want ook de verkoop van die accessoires is flink gestegen.

Uiteraard is een computer handiger en efficiënter. Een smartphone is mobieler. Maar het stukje papier en het potlood is sneller bovengehaald om iets op te krabbelen. Digitaal en analoog, het zal altijd naast elkaar blijven bestaan.

Enkele beschouwingen over het potlood bij FoxNews.
http://www.foxnews.com/scitech/2012/03/31/pencils-survive-and-sales-thrive-even-in-digital-age/


HOEVEELHEID GRIJZE MAIL STEEDS GROTER
Geen spam, maar ook niet echt gewenst

Een studie in opdracht van Hotmail toont aan dat de Britten maar liefst 2 weken per jaar doorbrengen met het ordenen van hun mail. Wat twee keer zoveel is als de tijd die zij doorbrengen met familie en vrienden. Velen beheren zelfs dwangmatig hun mail, werken naar die "inbox zero" toe, voelen zich schuldig wanneer er ongeopende mails zijn.

Bij onze mail wordt "grey mail" steeds belangrijker. Dat is geen échte spam voor allerlei potentie-verhogende middeltjes enz., maar wel mail die niet echt gewenst is. Zoals aanbiedingen of nieuwsbrieven van online winkels waar je iets aangekocht hebt (zelfs al is het één keer!); 'daily deals' van sites zoals Groupon of Catawiki, die eigenlijk wel interessant zijn, maar door het feit dat ze elke dag in je mailbox vallen, ook vervelend zijn; mailing lists, en tot slot: updates vanuit de sociale media - ook iets waarom je gevraagd hebt, zoals een intekening op een discussielijst bij LinkedIn, wat je één keer per dag een mail geeft met updates. Zoals gezegd, zijn het allemaal mails die jij eigenlijk gevraagd hebt, maar die niet echt gewenst zijn, door het grote volume dat zij in je mailbox innemen.

Uiteraard kan je optreden tegen deze grijze mails. Jezelf uitschrijven uit de lijst is een optie: de verzender moet wettelijk een optie bieden om je af te melden. Maar toch wil je sommige mails wel ontvangen - alleen mogen ze niet zo prominent in je mailbox zitten. Dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een filter, al deze grijze mail naar een speciaal daarvoor aangemaakt postvak afleiden, en dat dan één keer per week wieden.

Bij Make Use Of vind je een filmpje met enkele raadgevingen.
http://www.makeuseof.com/tag/grey-mail-new-email-nuisance-inbox/


GOOGLE: 3D TEKENINGEN VANUIT JE ZOEKVAK..
..maar niet in IE

Het Inside Search blog van Google weet een leuke wetenswaardigheid te melden: je kan 3D tekeningen gewoon in het zoekvakje "plotten", en je krijgt heerlijke 3D tekeningen. Wil je het zelf proberen, vul dan eens het volgende in het zoekvlak in:
tanh(y(y^4+5x^4-10(x^2)(y^2))/(x^2+y^2)^4)
Druk op Enter, en je krijgt een afbeelding die je kan draaien met je muis of door op de play button te klikken binnen het venstertje met de afbeelding. Dat venster bevat ook regelaars om in en uit te zoemen. Meer uitleg en voorbeelden bij Mashable (1)

Deze tool werkt enkel bij de Chrome en de Firefox browser, die werken met WebGL hardware acceleratie, iets wat IE van Microsoft niet doet - omwille van veiligheidsredenen. Geeft je in IE deze vergelijking in, dan krijg je enkel resultaten met nog meer vergelijkingen.

En dat is toch wel bijzonder. Er was een tijd dat de IE browser afgeraden werd om veiligheidsredenen: hij liet teveel toe dat er ingegrepen werd in het besturingssysteem, wat tot allerlei hacks leiden kon. En nu is het IE die strenger is qua veiligheid dan Chrome en Firefox...

De IE browser doet het trouwens goed, en haalt terug meer marktaandeel. Het steeg, wereldwijde, van 52,8 % in februari naar 53,8% in maart, aldus statistieken van Net Applications die CNet brengt (2). Een winst die natuurlijk ten koste van de andere browsers gaat: Firefox daalde van 20,9 naar 20,6%, Chrome van 18,9 naar 18,6%, Safari van 5,2 naar 5,1%, en Opera van 1,7 naar 1,6%.
http://mashable.com/2012/03/30/google-3d-graphing/
http://news.cnet.com/8301-30685_3-57407891-264/microsofts-ie-reclaims-lost-ground-in-browser-battle/


'GIRLS AROUND ME' APP ZET FACEBOOK IN SLECHT DAGLICHT
App meteen geblokkeerd door Foursquare

Een verhaal waaraan verschillende kanten zit, en dat aantoont waartoe ons kwistig rondstrooien van onze gegevens kan leiden. Het gaat om de app 'Girls around me'. Die maakte gebruik van de check-in data van foursquare, om te tonen welke meisjes (en jongens) zich in jouw omgeving bevinden. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van de API van Facebook, om de foto's van die jongens en meisjes en hun (publieke) profielen te tonen.  Slim bedacht, maar een creepy tool om mensen te gaan stalken.

De app kreeg dan ook veel kritiek, en werd na een tijdje door Apple uit de App Store verwijderd - zonder verdere commentaar. Ook Foursquare ondernam actie: het blokkeerde de app toegang tot de Foursquare API, omdat de gebruiksvoorwaarden uitdrukkelijk een dergelijk gebruik verbieden. Foursquare reageerde echter traag en "onderzocht" de zaak alleen maar, om tot de volgende actie over te gaan: de gebruikers aanraden om hun instellingen aan te passen. Met andere woorden: Foursquare nam een maatregel om zijn gebruikers te beschermen, Facebook liet het aan de gebruikers over om zichzelf te beschermen, waardoor het meteen ook de schuld bij de gebruiker legde indien hij gestalked werd...
http://www.cultofmac.com/157918/creepy-girl-stalking-app-girls-around-me-has-been-yanked-from-the-app-store/
http://www.businessinsider.com/foursquares-smart-move-to-block-a-creepy-stalking-app-makes-facebook-look-really-bad-2012-4


ZES WAARSCHUWINGEN SYSTEEM IN DE VS WORDT STILAAN WERKELIJKHEID..
.. maar waarschuwingssysteem zorgt niet voor meer muziekverkoop

Kom, laat ons nog eens het onderwerp "piraterij" behandelen - en hopelijk de lezer niet meteen afschrikken die boos "weeral!" roept, en dit artikel meteen doorscrollt.

In de VS is verleden zomer een wet gestemd die de mosterd gehaald heeft bij de 3 waarschuwingen-wet in Frankrijk. Daarbij krijgt de gebruiker die op illegaal downloaden betrapt wordt 3 waarschuwingen; volhardt hij daarna nog altijd, dan wordt hem de toegang tot het internet geheel of gedeeltelijk ontzegd. De wet bestaat al een tijdje in Frankrijk, in de VS werd ze dus de voorbije zomer goedgekeurd, alleen is daar sprake van 6 waarschuwingen.

Stilaan worden nu maatregelen getroffen om de wet concreet uit te voeren. Een van die maatregelen is het organiseren van een comité dat de uitvoering moet overzien: Center for Copyright Information. En het was heel belangrijk om te zien wie dit comité zou leiden - want dat zou kunnen vertellen of inbreuken met zachte of strenge hand aangepakt zouden worden. Het is locale, Amerikaanse politiek natuurlijk, maar volgens Ars Technica zouden de directie en comitéleden tot de zachtere aanpak behoren, wat de burger toch wat gerust mag stellen (1).

Ondertussen past het wel om eens even te gaan kijken in Frankrijk, of al die wetten wel zin hebben, vooraleer er nog meer geld van de belastingbetaler aan gespendeerd wordt. In Frankrijk geldt nu al 17 maanden een van de strengste anti-piraat wetten ter wereld, waarbij privébedrijven de file-sharing netwerken afscannen op inbreuken en waarschuwingen uitzenden. De Franse autoriteit die de uitvoering van deze wet moet overzien, Hadopi, heeft nu een rapport uitgebracht waaruit moet blijken dat het illegaal ruilen van bestanden duidelijk verminderd was, met maar liefst 43% volgens de ene bron, en 66% volgens een andere bron.

Maar heeft die strijd tegen piraterij er nu voor gezorgd dat er meer muziek en films verkocht worden in Frankrijk? Want dat was toch het argument om zo streng tegen "piraten" op te treden: dat zij acteurs en muzikanten het brood uit de mond stalen...  Het blijkt nu dat bevestigd wordt wat verschillende waarnemers al lang beweren: wie een song illegaal downloadt, had die wellicht niet legaal aangekocht. Met andere woorden: de verkoop van films en muziek is niet gestegen. (2) Maar dat zal de voorstanders van een strenge bestrijding van piraterij wellicht niet kunnen weerhouden om hun verdere plannen uit te voeren...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/04/copyright-alert-system-names-surprisingly-good-advisory-board.ars
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/04/french-anti-p2p-law-cut-back-pirating-but-music-sales-didnt-increase.ars


GOOGLE STREETVIEW GAAT MUSEA BINNEN
Maar gelukkig (nog?) niet je eigen huis

Google StreetView blijft al langer niet alleen op de straat. Sinds enkele maanden kunnen bedrijven en winkels gebruik maken van een optie om ook beelden die genomen zijn IN hun zaak op het internet te zetten, gekoppeld aan StreetView. Waarmee zij uiteraard hopen de mensen in het echte leven hun bakstenen zaak binnen te lokken.

Nu heeft Google deze optie gekoppeld aan een andere Google dienst, het Google Art Project. Daarbij krijg je in een StreetView-stijl een rondleiding in 52 musea over de hele wereld, maar ook interessante plekken waar kunst verzameld staan.

Enkele van de plekken die je zo bezoeken kan: het Witte Huis in Washington, het museum van Islamitische Kunst in Qatar, het National Gallery of Modern Art in Delhi, enz. De beelden zijn van een zeer hoge resolutie, met een 360° overzicht van verschillende verdiepingen.

Bij WebProNews vind je enkele filmpjes die je een demo geven van dit prachtige project. Een lijst met alle 51 locaties die je kan bezoeken vind je op de tweede link.

Toch nog even een derde link vermelden, een artikel van tech journalist Ludo Schildermans, die zich vragen stelt bij het project. Is dit wel goed voor de musea? En voor de toerist?
http://www.webpronews.com/google-street-view-goes-inside-museums-wins-at-technology-forever-2012-04
http://maps.google.com/help/maps/streetview/gallery.html#
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/opinie/ont-google-ing/article-4000076771238.htm


BEWAREN IN ICLOUD, EEN VEILIG IDEE?
Vragen rond feit dat Apple sleutel in handen heeft

"De cloud". Alles draait er de laatste tijd om. Iedereen wil maar dat wij al onze gegevens in de cloud gaan zetten, op servers ergens ter wereld. Het voordeel is gekend: je hebt toegang tot je gegevens waar je je ook bevindt, met welke computer of smartphone je werkt. Het nadeel is ook gekend: als je geen internettoegang hebt, heb je ook geen toegang tot je gegevens.

Maar het grote nadeel blijkt voor velen toch de privacy en veiligheid te zijn. Bedrijven (maar ook privépersonen) maken zich zorgen over wie toegang heeft tot hun gegevens. En zijn ze wel veilig? Wanneer ze op jouw eigen computer staan, dan ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid ervan. Kan je de Cloud-provider wel vertrouwen? Privacy en beveiliging zijn toch nog altijd twee grote drempels tot massale inburgering van de cloud.

Elke cloud-provider heeft zo wel zijn eigen manier om met privacy en beveiliging om te gaan. En in het geval van Apple worden daar nu vragen bij gesteld. De gegevens worden wel versleuteld, maar het is Apple die de sleutel ervan in handen heeft. Daardoor kan het controleren wat jij in de cloud zet, en die informatie zelfs delen met de autoriteiten.

Ars Technica onderzocht de manier waarop Apple de gegevens op iCloud behandelt, en ook de gebruiksvoorwaarden. Daarin staat duidelijk vermeld dat Apple inhoud op iCloud kan "pre-screen, verplaatsen, weigeren, wijzigen en/of verwijderen" indien die content "bezwaarlijk" geacht wordt, en dat het jouw data aan de autoriteiten kan geven, indien het hierom gevraagd wordt. Indien de data volledig versleuteld waren vooraleer jij ze online zette, en alleen jij de sleutel had, dan kon Apple die inhoud niet doorsnuffelen en aan de autoriteiten geven - die zouden dan bij jou moeten aankloppen om de sleutel te verkrijgen.

Dit gezegd zijnde beklemtoont Ars Technica dat Apple voor de versleuteling tijdens het transport van de data naar iCloud de juiste praktijken toepast. Maar het is de versleuteling op de servers zelf die vragen oproept. Sommige waarnemers menen trouwens dat er voor àlle bedrijven die cloud diensten aanbieden regelmatige controles uitgevoerd zouden moeten worden, om te zien of de veiligheid wel strict nageleefd wordt.

Toch iets om over na te denken wanneer je gebruik wil maken van cloud-diensten...
http://arstechnica.com/apple/news/2012/04/apple-holds-the-master-key-when-it-comes-to-icloud-security-privacy.ars


PRISMATIC: SOCIAAL NIEUWS OPNIEUW BEKEKEN
Gaat af op wat mensen op Twitter delen

Vele internauten gebruiken Twitter ondertussen als nieuwsbron - waarbij zij uiteraard wel weten dat je de berichten op Twitter altijd even moet controleren, want kleine geruchten kunnen er aanzwellen tot grote flaters. Maar je kan via Twitter ook allerlei betrouwbare nieuwsbronnen volgen, journalisten, bloggers, familie en vrienden. Die hebben allemaal wat te vertellen.

En jij bent het die bepaalt hoe jouw "sociale nieuwskrant" eruit ziet, doordat jij kiest wie je volgt. En er zijn tools die jouw "krant" automatisch aanmaken, zoals Paper.ly. Nu is er een nieuwe dienst gelanceerd die een dergelijk aanbod wil brengen: Prismatic, dat zich een dienst noemt om sociaal nieuws te ontdekken. Daarbij wordt uitgegaan van het feit dat de mensen die jij volgt wellicht ook sommige onderwerpen niet vermeld hebben; Prismatic zou die onderwerpen dan oppikken, ook als ze buiten jouw directe interessesfeer liggen.

De dienst monitort àlle links die op Twitter gedeeld worden, en kijkt anderzijds naar de mensen die jij volgt en je eigen tweet, om te weten wat jou interesseert. Door die twee te combineren belooft Prismatic een frisse kijk te brengen op nieuws, dat toch nog binnen jouw belangstellingssfeer ligt.

Om uit te proberen.
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/04/03/prismatic-hopes-to-offer-a-new-category-of-social-news/
http://getprismatic.com/


INSTAGRAM NU OOK BESCHIKBAAR VOOR ANDROID
Lancering lokt wel kleine Android vs. Apple oorlog uit

Er was al lang sprake van dat hij er zou komen, maar nu is het zover: een versie van fotoblogging tool Instagram voor Android smartphones (1). Instagram was lange tijd enkel voor iPhone verkrijgbaar, en had er met zijn filters en gemakkelijke upload tools heel wat aanhangers gewonnen. Vooral omdat het niet enkel een app is om foto's gemakkelijk te bewerken, maar omdat er een hele online community bij hoort, waarbij je andere gebruikers kan volgen, hun foto's liken, enz.

De versie voor Android is niet 100% identiek aan die voor de iPhone. The Next Web (2) zette de twee versies naast elkaar, en uit de vergelijking blijken enkele verschillen in de UI, maar de algemene werking is wel hetzelfde.

Dat de versie voor Android er nu is, heeft tot een kleine oorlog gezorgd in de online communities zoals Twitter. Lange tijd had Instagram het aureool van exclusiviteit, iets waarmee de bezitter van een iPhone zich kon onderscheiden. De arme Android bezitters die uitgesloten waren van Instagram werden dan ook een beetje minachtend bekeken. Aan die exclusiviteit is nu dus een einde gekomen. Wat tot bitsige opmerkingen heen en weer leidde o.a. op Twitter, omdat de iPhone-bezitters nu de aanwezigheid van Android-bezitters op Instagram moesten 'dulden'.

Een mooie reactie op deze oorlog viel te lezen bij blogster en fotografe EvyRaes (3), die meteen ook uitlegt wat Instagram eigenlijk is: een venster op de wereld. Zij geeft meteen ook enkele tips over hoe je best Instagram gebruiken kan. Leve de creativiteit - of het nu op een Android toestel is of een iPhone!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.instagram.android
http://thenextweb.com/apps/2012/04/03/a-detailed-side-by-side-comparison-of-instagram-for-android-and-iphone/
http://evyraes.wordpress.com/2012/04/04/instagram-2/


TECH45 PODCAST: 100E AFLEVERING
Geen enkele Nederlandstalige podcast haalt hetzelfde niveau

Trouwe lezers weten dat onze redactie grote fan is van de Tech45 podcast. Eens per week trekken een vijftal mensen meer dan twee uur uit om een audio-uitzending op te nemen waarin het nieuws van de voorbije week besproken wordt, de resultaten gegeven worden van producttesten, en je tips over programma's en websites te horen krijgt. Onder leiding van de uitstekende moderator, Maarten Hendrickx, wordt heel genuanceerd gepraat over het nieuws door de vaste panelleden (Stefaan Lesage, Cindy De Smet, Marco Frissen, Jan Seurinck en Davy Buntinx), die regelmatig het gezelschap krijgen van een speciale gast. De opname zelf is live te volgen, zodat de mensen in de chatroom als het ware deelnemen aan het gesprek.

De Tech45 podcast is van een internationaal niveau. Niet alleen is de kwaliteit van de gesprekken hoogstaand, de opnamen zelf geschieden professioneel en zijn enkele dagen na uitzending als podcast te downloaden en beluisteren. Bovendien slaagt het team erin te doen wat andere podcasts, die veel meer middelen ter beschikking hebben, zo vaak nalaten: zij brengen ook de "shownotes" online, de links naar de producten en websites die besproken werden.

Dinsdag werd de 100e aflevering van de podcast opgenomen. Hierover ontvingen wij het volgende bericht, dat wij graag integraal vermelden:

"Op dinsdag 3 april word de 100ste uitzending van de Vlaams-Nederlandse technologiepodcast Tech45 opgenomen. De live-uitzending van de opname is live te beluisteren vanaf 21u30 op http://live.tech45.eu. De downloadbare versie van de podcast is beschikbaar op woensdag 4 april. De podcast haalde laatst nog de tweede plaats in de categorie non-profit op de European Podcast Awards.

Het vaste panel van Tech45 wordt regelmatig aangevuld met gasten. "Afhankelijk van het thema, of het nu web, gadget of technologie is, halen we er graag iemand bij", vertelt Maarten Hendrikx, host van de talkshow, "hun inbreng is vaak waardevol en geeft een nieuwe kijk op de zaken". Soms kunnen ze ook meer vertellen omdat ze een specialisme hebben opgebouwd op een bepaald domein.

Voor de 100ste uitzending is Wammes Witkop, oudgediende van computerblad PC-active en freelance journalist te gast.

"Eigenlijk hebben we ook een vaste gast", stelt Marco Frissen, de op dit moment enige Nederlander in het gezelschap, "onze chatroom geeft ons dikwijls waardevolle input en stelt soms verrassende vragen waardoor we op een andere manier naar het onderwerp gaan kijken".

"De podcast gaat over web, gadgets en technologie, maar dat wordt breed geïnterpreteerd", vertelt Stefaan Lesage, "net zo goed hebben we het over onderwijs of economie, als het een link heeft met onze interessesfeer, is dat het belangrijkste".

Tech45 wil podcastluisteraars een Nederlandstalig alternatief bieden voor de Angelsaksische podcasts. Niet alleen voor de taal maar ook voor de lokale onderwerpen of de regionale interpretatie van de technologische evoluties. "

Wij kunnen deze podcast alleen maar aanraden. Wie niet vertrouwd is met podcasts, waar ze te vinden of hoe ze te downloaden, kan de afleveringen ook in streaming beluisteren via de website.
http://tech45.eu/2012/04/04/tech45-100-heren-der-heffing/
http://tech45.eu
http://tech45.eu/wordpress/feeds/tech45_podcast.xml


IE10 IN WINDOWS 8 HEEFT GEPINDE WEBSITES
Het zal wennen worden aan deze nieuwe favorieten...

Windows 8, de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem, nadert zijn voltooiing. Een van de markantste nieuwigheden in deze versie is de Metro UI (user interface), met zijn live tegeltjes die op je desktop staan. Ook websites kan je zo op je startscherm zetten, om ze gemakkelijk te kunnen oproepen. Zij zullen zelfs de favorieten, je bookmarks in de IE browser, kunnen vervangen, althans in de Metro versie.

Maar is dit wel een goed idee? Volgens het Microsoft blog kunnen ontwikkelaars allerlei toepassingen bedenken voor deze gepinde websites. De website van een fabrikant of een software programma kan meteen melden vanop je startscherm dat er een update uit is, zonder dat je je browser moet openen. Bij WebProNews lees je nog meer toepassingen die mogelijk zijn met deze live bookmarks (1).

CNet daarentegen vraagt zich af of de gebruiker door al die tegeltjes nog wel zijn bookmarks terug kan vinden. De meeste gebruikers, wijzelf incluis, hebben over de loop van de jaren tal van bookmarks verzameld. Om daarin de weg te vinden stoppen de meesten hun bookmarks netjes in mappen, gerangschikt per onderwerp. Dat is niet mogelijk met deze gepinde favorieten. Want de Metro UI werkt niet met mappen. Elke gepinde site wordt gewoon aan de lijst toegevoegd. Je kan ze wel in een bepaalde volgorde zetten, maar hoe moet dat wanneer je meer dan 100 bookmarks hebt - wat heus geen uitzondering is? In de browser zelf kan je, nog volgens CNet, deze tegels niet eens verplaatsen, en wordt het dus helemaal een ramp om een bookmark terug te vinden. Gelukkig onthoudt de browser welke sites je recent bezocht hebt, zodat je ze gemakkelijk kan oproepen. Maar niet elke favoriet bezoek je elke dag - daarom stop je ze nu eenmaal in een bookmark.

Benieuwd hoe de reactie van de gebruikers gaat zijn op deze gepinde bookmarks...
http://www.webpronews.com/deliver-updates-through-pinned-sites-for-windows-8-2012-04
http://news.cnet.com/8301-10805_3-57409345-75/ie10-in-windows-8-can-pinned-web-sites-truly-replace-favorites/
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!TURBO E-BIKE: SUPERSNEL
Te snel naar Europese maatstaven?

Het moeten niet altijd smartphones en computers zijn die in deze rubriek belanden. Een fiets af en toe moet ook kunnen. Maar dan wel een digitale fiets natuurlijk.

Zoals de Specialized Turbo. Een elektrische fietst die snelheden tot 28 MPH (45 km/uur) kan halen. Wat super snel is, maar toch nog altijd onder de limiet, aldus de Belgische wetgeving (1) om een rijbewijs te vereisen; een helm is echter wel verplicht vanaf 25 km/u.

De fiets heeft een 250 W motor, en kan in 2u opgeladen worden. Het bijzondere aan de fiets is wel dat er geïntegreerde kop- en staart LED in het frame zitten. En je kan je gadgets draadloos koppelen met je fiets. Er is zelfs een speciaal schermpje waarmee je de batterij kan monitoren, de afstand, snelheid, tijd.

Het enige wat wij nog willen weten is: wat voor soort slot er op deze digitale fiets zit. Want bij een prijs van maar liefst €5.499 (!) wil je toch wel weten dat je, wanneer je je fiets 's ochtends aan het station parkeert, die ook 's avonds terug zal vinden...
http://www.ecomobielshop.be/regelgeving/index.html
http://turbo.specialized.com/
http://www.bikeradar.com/news/article/video-specialized-turbo-the-worlds-fastest-electric-bike-33568/


ROBOT DOET HET BETER DAN DE ZANDVLO
Kan met 10 meter hoge sprong als verkenner gebruikt worden

Sommige dieren hebben bijzondere eigenschappen. Jachtluipaarden bijvoorbeeld zijn, in tegenstelling tot hun naam, niet lui maar bijzonder snel en kunnen duizelingwekkende snelheden halen. Een mier kan vele keren zijn eigen gewicht opheffen. En een vlo kan, in verhouding tot zijn lengte, enorm hoog springen.

Maar de mens kan het beter. Althans: hij kan robotten ontwerpen die het beter kunnen. Zo heeft het bedrijf Boston Dynamics een nieuwe robot ontworpen, die de Zandvlo gedoopt werd, en die gewoon staande een sprong kan uitvoeren van 10 meter recht naar boven te springen. Waarmee hij bijvoorbeeld met één sprong ingezet kan worden om op een gebouw te springen, en van daaruit verder te verkennen. Bovendien is het toestel tijdens de vlucht zelf redelijk stabiel, zodat ook de beelden die door de camera op de robot opgenomen worden bruikbaar zijn. Het neerkomen zelf geschiedt ongecontroleerd - maar de robot is zo gebouwd dat hij, zelfs als hij op zijn rug terecht komt, weer verder kan.

Het geheim van de hoge sprong? Koolstofdioxide of CO2, die het toestel in de lucht katapulteert. De Zandvlo heeft een tank aan boord die goed is voor 25 sprongen. Bij Pressetext meer technische uitleg, en bij Mashable een filmpje.http://mashable.com/2012/03/31/sand-flea-robot/
http://www.pressetext.com/de#news/20120329016


3D IN DE OPERATIEZAAL
Vooral handig bij kijkoperaties

De meeste internauten brengen 3D in verband met amusement - films en games in 3D. Maar er zijn ook heel wat ernstige toepassingen, die de mensheid een grote stap vooruit kunnen brengen.

Dat hebben chirurgen uit het Britse Manchester Royal Infirmary hospitaal verleden week bewezen: zij maakten tijdens een operatie gebruik van een 3D projectie. Het ging om een kijkoperatie om een prostaat te verwijderen. Daarbij werden de 3D beelden van een robot-arm, door de chirurgen bediend, geprojecteerd op een high definition scherm; de dieptedimensie moest de chirurgen helpen om de operatie met nog meer nauwkeurigheid uit te voeren, en dus het risico op heet beschadigen van spieren of zenuwen te verkleinen.

Volgens de chirurgen zou deze techniek van 3D projectie het mogelijk moeten maken om betere resultaten te bekomen aan een fractie van wat het nu kost om zulke operaties uit te voeren met robot-armen en beeldtechnieken. Toch nog dit: de chirurgen droegen allemaal een speciale 3D bril om de beelden te bekijken - hopelijk verhindert die bril niet om af en toe ook eens naar de patiënt zelf te kijken...
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-manchester-17583293


MET DE SAMSUNG ULTRABOOK 13.3" SERIES 5 OP DE SCHOOT

In een uitgebreide test namen we de Samsung Ultrabook Series 5 op de schoot, en we werden er warm van. Maar eerst even dit: In een eerste artikel over dit toestel maakten we melding van de oversized adapter. Deze adapter werd ons getoond bij de voorstelling van de Ultra in Amsterdam, met de verzekering dat dit de adapter was die meegeleverd werd.  Nu, bij het uitpakken van de test Ultrabook 13” (De 14” wordt voorlopig niet in Belgie geleverd), bleek dat de bijgeleverde adapter veel kleiner was dan het exemplaar dat in Amsterdam getoond werd. Maar, het blijft een gewoon zwarte dikke adapter, niet passend bij het slanke figuurtje van de Ultra. Komaan Samsungers, jullie kunnen beter. Maar wat vinden we nu van deze Ultrabook die gelanceerd wordt met de woorden: snel, licht en dun?

We beginnen met het laatste: dun. Met 14,9 mm dikte is deze ultrabook inderdaad een slanke verschijning. Dit heeft zijn consequenties: geen optische schijf. Maar ook de afmeting van de poweraansluiting is klein. Je kan de voedingsplug in de audio output steken. Je voel wel dat het niet past, maar de ongeschreven regel dat een poweraansluiting nooit in een andere in/uitgang mag kunnen, is met de voeten getreden. Nu, je kan er niets fout mee doen, maar het geeft een onaangenaam gevoel.
14,9 mm is echt niet veel, zeker als je merkt dat het toestel ook nog pootjes heeft. Geen grote, maar ze zijn er. De bedoeling? Gewoon de ventilatie sleuven zitten onderaan en koeling is nu eenmaal nodig. Is dit slim of dom? Beide zouden we zeggen. Slim omdat de ultrabook onderaan een verwijderbaar klepje heeft voor eventuele uitbreidingen. En hier zit ook de ventilator, die op deze manier heel gemakkelijk stofvrij te maken is. Bovendien, als je je ultrabook op de schoot neemt, voel je de warme lucht over je dijen stromen. Zalig slim in de winter. Dom in een hete zomer. Nu, de lucht is niet heet, maar gewoonweg warm. Maar koeling onderaan is ook nog dom om volgende reden: Leg je de Ultra op je bureel, dan heb je geen probleem, maar wat als je hem op het millimetersdikke tafelkleed legt bij de bomma? Weg koeling.... niet dat je het tafelkleed in brand gaat steken, maar je ultra moet kunnen ademen. Oppassen dus.

Samsung’s 13,3 “ ultrabook series 5 is een lichtgewicht. Meer valt er over het gewicht niet te zeggen. Evenmin is er over de omschrijving: snel iets te zeggen. Tot leven komen uit slaaptoestand in 2 en volledig opstarten in 20 sec. is snel. Maar.... De Samsung heft Windows 7 aan boord en die wil, zeker in de eerste maanden te pas en te onpas updates gaan installeren. Even je Ultra nemen om vlug iets te gaan Googlen is te verleidelijk, zeker als je op 20 seconden opgestart bent, maar dan moeten vaststellen dat windows eerst nog enkele minuten doorbrengt met updates te installeren? Nee, dat is niet leuk. Je kan die zoektocht naar en installatie van updates wel volledig beheersen, maar vroeg of laat moet je toch door die zure appel die tijdverlies heet..

Echte benchmark test hebben we niet gedaan op de Ultra. Benchmarks hebben zeker hun nut, maar zijn zowel veelbetekenend als nietszeggend. 
Net zoals verbruikcijfers bij een auto geven ze een richting aan, maar zeggen ze weinig over de realiteit. Snelheid van een PC is subjectief, en de snelheid van een computer neemt af naargelang het aantal programma’s je hebt geinstalleerd, achtergrondtaken, beschikbaar vrij geheugen enzoverder.  Vergelijk maar eens een pc die je een jaar intensief hebt gebruik met eenzelfde volledig nieuw toestel, net uit de doos. Het is verbazend hoeveel aan snelheid je hebt ingeboet.

Maar, om toch een idee te hebben testen we de Ultrabook voor iets waarvoor hij niet gemaakt is: CAD design. Normaal gebruik je hiervoor een zware desktop met een monitor van minstens 20”. Hoe bracht dit lichtgewicht ervan af? We gingen aan de slag met AutoCad 2012 3D. De rendering (inkleuren van 3D objecten) ging verrassend vlot. Geen probleem. Het programmeren van ARM en PIC processors gaat gewoonweg snel. De volgende stap, simuleren van ingewikkelde elektronische schakelingen met Pspice: De Ultra kan ook deze job aan. Vergeleken met onze desktop met Windows XP was hij even snel. 2 minuten 16 seconden tegenover 2 min 12 seconden. Een XP even snel als Windows 7? Het hangt allemaal af van geinstalleerde programma’s en instellingen. Ongetwijfeld kunnen we beiden sneller maken door allerlei instellingen te wijzigen. Natuurlijk zullen slechts weinig Ultrabooks deze zware taken moeten uitvoeren. In de praktijk zullen ze meer gebruikt worden voor ‘huis, tuin en keuken’ gebruik en licht kantoorwerk. En dat is een taak die de Series 5 spelenderwijze aankan. Foto’s en films zijn verrassend mooi en haarscherp dankzij het HD LED scherm, dat bovendien antireflecterend is. De resolutie is ‘slechts’ 1366x768, terwijl sommige concurrenten 1600x900 hebben. Stoort dit? Zeker niet, is het merkbaar? Ook niet, daarvoor is het 13.3 inch scherm te klein.

Onze conclusie? Ondanks de toegevingen die men heeft gedaan om het apparaat slank en rank te maken is het een zeer bruikbaar, knap en fijn toestel met een aangenaam toetsenbord. Het is zijn prijs meer dan waard.
Met de Samsung Ultrabook Series 5 mag je zowel op vergaderingen, in de stamkroeg als bij de schoonfamilie komen.
[Paul Liekens]
http://www.samsung.com
http://www.samsung.com/be/consumer/pc-peripherals-printer/note-pc/ultra-portable/NP530U3B-A01BE


LOEWE IS HELEMAAL TERUG VAN NIET WEGGEWEEST

Loewe is een merk dat minder gekend is in het IT wereldje. Maar, de ouderen onder ons kennen het merk zeker, en waarschijnlijk onder de naam Loewe Opta. Het bedrijf werd in 1923 opgericht in Berlijn door de broers Siegmund en David Ludwig Loewe en maakte radio’s. Al in 1929 begon Loewe met de ontwikkeling van de televisie (TV-uitzendingen begonnen in Belgie pas begin jaren vijftig), het was dus een echt pioniersbedrijf. Toen Hitler aan de macht kwam in 1938 hield bedrijfsleider Siegmund het voor bekeken, en trok net als zijn vriend Einstein naar Amerika. Na de tweede wereld oorlog, in 1949 nam Siegmund de draad weer op en verhuisde van het Oost-Duitse Berlijn naar Kronach, waar de fabrieken zich nog steeds bevinden. Loewe behoorde met Grundig, Telefunken enz... tot de groten op gebied van electro-apparaten. De eerste cassettebandrecorder, de eerste Europese videorecorder behoorden tot het werk van Loewe. Loewe is dus niet zomaar een bedrijf als zovele. En als Loewe nu vier nieuwe TV-toestellen voorstelt zijn we er dan ook als de kippen bij.

Deze nieuwe Smart-TV’s horen thuis in de Connect ID reeks, en ze hebben wel een heel speciaal concept.

We beginnen met de binnenzijde. Zowel de 32”, 40”, 46” als de 55” zijn opgebouwd rond hetzelfde chassis. De filosofie achter dit chassis is: we voorzien alles wat er nu is, en zijn voorbereid op alles wat er vermoedelijk nog komt. Om een voorbeeld te geven: Op dit chassis zitten de in België gangbare HDTV-tuners DVB-T/C en DVB-S2. Maar ook de DVB_T2 tuner die momenteel in Frankrijk opgang maakt kan optioneel toegevoegd worden. Aangezien de invoerder van Loewe de ganse Benelux voorziet is ook het in Nederland gebruikte smartcardslot op de belgische toestellen aanwezig enz.... Veel opties of keuzemogelijkheden heb je dus niet vermits het alles aanwezig is. De enige keuze is: met of zonder  hardeschijfrecorder. Deze zorgt voor 500 Gb extra opslagruimte zodat –als de contentprovider het toelaat- alles kan opgenomen worden.

Dit systeem, hetzelfde chassis voor alle toestellen, maakt het onderling vergelijken van de toestellen wel erg gemakkelijk. Althans dat dacht U. Maar neen. De buitenkant moet nog gekozen worden, en dat is een hele klus. Voor het toestel zelf heb je dus drie beeldschermformaten (We laten de 55” die pas na de zomer op de markt komt even buiten beschouwing.) Voor de kader van het scherm heb je de keuze tussen witte of zwarte hoogglans. Maar dan heb je de keuze van de behuizingkleur. Deze behuizing omvat de achterzijde, de onderzijde en de onderkant van het scherm en vormt een grote J vorm. Voor deze J-shape kan je kiezen tussen zwart, zilver, wit, beige, groen en oranje. De laatste kleur wordt uiteraard in Nederland gepromoot, terwijl men in Belgie voor het groen gaat. Maar, we zijn er nog niet. Je hebt nog een floorstand, deskstand of wall-mount nodig. En deze zijn allen nog eens in verschillende modellen te verkrijgen.

Renie Danneels, Managing Director van Loewe Benelux rekent het graag voor ons uit:“Voor de drie beeldformaten (32,40en 46”), met of zonder HD-recorder, twaalf verschillende kleurcombinaties en 30 verschillende opstellingsmogelijkheden komen we aan 2160 verschillende designmogelijkheden.  Uiteraard heeft niet elke detailhandelaar die allemaal in voorraad, maar we verzekeren een levertijd van maximum 48 uur. ”

De Connect ID toestellen zijn Smart-TV’s, dus bieden ze meer mogelijkheden dan alleen TV-kijken en een afstandsbediening. Je kan ook Loewe Assist Media App op je iPad installeren, zodat je je TV kan bedienen, voorkeurzenderlijsten installeren, instellingen opslaan, informatie over  bepaalde films (korte inhoud, acteurs...)  oproepen, enzoverder.

We vroegen het aan de heer Danneels: “Enkel iPad en geen Android of Windows?”.

“Voorlopig wel. Later komen er ook apps voor andere toestellen, Maar we kozen voor de iPad omdat dit de meest gekende en de meest gebruikte tablet is.”

Hierbij hebben we toch onze bedenkingen. Dit is een kip en ei verhaal. Als iedereen eerst apps ontwikkelt voor één enkel toestel dan heb je dit effect. Statistisch gezien worden er meer Androids en Windows samen, verkocht dan iPads. Maar op deze manier geef je wel de iPad een duw in de rug. Maar we begrijpen Loewe wel. Ipad heeft naam en faam (ook door bovengenoemde strategie), en bovendien worden zeer veel Androids verkocht door merken die ook TV-s op de markt brengen.

Terug naar de Smart-TV’s. Hoewel het flatscreens zijn, zijn deze Loewe’s met hun meer dan 6 centimeter, niet zo dun als de meeste van hun concurrenten. De reden? De HDrecorder neemt veel plaats in. SSD is natuurlijk veel kleinder, maar dat zou de prijs fors in de hoogte jagen.

Maar ook het luidsprekersysteem neemt veel plaats in. In het toestel zitten volwaardige luidsprekers die de nodige ruimte nodig hebben. Het komt de klankkwaliteit ten goede. Aan die klankkwaliteit is trouwens bijzonder veel aandacht besteed. Het roostertje voor de luidsprekers is niet van metaal of plastiek, maar van ouderwets doek. Dit maakt de klank veel natuurlijker dan bij veel van de concurrenten. Er is ook een uitschakelbare AVC (Automatic Volume Controle) aanwezig om schreeuwerige reclameblokken tot een aanvaardbaar niveau terug te dringen.

Conclusie: Goede degelijke toestellen. Of ze mooi zijn? Dat bepaal je zelf, je hebt 2160 keuzemogelijkheden.

De 32”, 40” en 46” komen binnen enkele weken op de markt en kosten resp. 1499, 1999 en 2399 €. De 55” komt dus na de zomer op de markt en zal 2899€ kosten. Reken hierbij nog 60 à 100 € voor een geschikte voet of wall-mount.
Paul Liekens
http://www.loewe.tv/be-nl 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** EC onderzoekt patentmachtsmisbruik Motorola De Europese Commissie is twee diepgravende mededingingszaken begonnen tegen Motorola wegens vermeend misbruik van cruciale patenten tegen rivalen Apple en Microsoft.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=OgROpj5pAve84VRvFD1CWhwPWKPc6Okt_nJQs0fi%2BBb__UEOw

*** Wat gebeurt er wanneer nerds de kwaliteit van het WiFi netwerk in hun hotel onvoldoende vinden? Ze gaan er zelf aan sleutelen!
http://www.networkworld.com/news/2012/032812-ietf-makeover-257762.html?source=NWWNLE_nlt_network_systems_2012-04-02

*** Ook TripAdvisor dient klacht in tegen Google
http://www.reuters.com/article/2012/04/03/net-us-eu-tripadvisor-google-idUSBRE8320MW20120403
http://news.cnet.com/8301-13506_3-57408550-17/tripadvisor-latest-to-file-antitrust-complaint-against-google/

***  De FOD Financiën deelt mee dat zijn Fiscaal Memento sinds gisteren zowel in het Nederlands, het Frans als het Engels elektronisch beschikbaar is onder http://www.docufin.fgov.be en als pdf-bestand kan worden gedownload.

*** Philippe Courard, de staatssecretaris voor Personen met een handicap, ontvangt als eerste lid in de regering Di Rupo I het toegankelijkheidslabel AnySurfer voor zijn beleidswebsite http://www.courard.belgium.be/. Zijn administratie, het directoraat-generaal voor Personen met een handicap beschikt tevens over dit label (http://handicap.fgov.be/).
AnySurfer (www.anysurfer.be) is een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Websites met het label zijn voor iedereen bruikbaar. Daarnaast zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen, zoals dat van een GSM of zakcomputer, en zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser. Ten slotte scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines.
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/19644

*** Mobistar brengt nieuwe abonnementen uit
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/19597
http://prs.belgamediasupport.be/shorturl/19596

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
ALEX MUST - GOOD VS. EVIL
[Electro] Deze artiest, die verschillende albums op zijn palmares heeft staan, maakt voornamelijk filmische muziek. Dit Goods vs. Evil klinkt een beetje middeleeuws, hoofs.
http://www.jamendo.com/en/artist/Alex_Must
http://www.jamendo.com/en/track/904436


PICTURES - SUPERHEROES
[electro fusion] Dit is ook elektronische muziek, maar van een ander genre. Sneller tempo, meer songs en minder landschappen. Vrolijke deuntjes, die af en toe doen denken aan arcade-games. Van deze Spaanse artiest kan je meerdere albums gratis downloaden en belusiteren.
http://www.jamendo.com/en/album/104447
http://www.jamendo.com/en/track/888159


YACHAR - DE FRENTE AL MAR
[instrumentaal] Een vreemde mengeling van instrumenten, originele composities. Heel afwisselende tempo's en arrangementen, die bijvoorbeeld bij De Frente al Mar wat weg hebben van een circus. Boeiend.
http://www.jamendo.com/en/artist/Yachar
http://www.jamendo.com/en/track/902702


CHILL CARRIER - WAVES OF TENSION
[elektronic] Een band uit Chemnitz, Duitsland. Chill van sfeer en ambitie. Om te relaxen. Ook zijn Star Train mag er zijn. Op Jamendo vind je in totaal 6 albums die je gratis mag downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/Chill_Carrier
http://www.jamendo.com/en/track/913696


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BUIKSPREKER
Een kort maar erg leuk hoorspel, over een man die bij de dokter komt: hij heeft zijn mobiele telefoon ingeslikt. En dat terwijl hij een heel belangrijk telefoontje verwacht. Wat nu gedaan?
Geniet van deze 12 minuten!
http://hoorspel.wordpress.com/2012/03/12/de-buikspreker/
Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Opvoeding is wat overblijft nadat men alles vergeten is wat men op school geleerd heeft.
-Albert Einstein-
 
 
oor logo
De nieuwe oogstALLES OVER CSS: CSS3.INFO
deze week een reeks websites die wij in een Delicious stack vonden, over CSS. Het zullen uiteraard vooral webontwikkelaars zijn die deze links nuttig vinden, maar ook voor de gewone internaut valt hier wat te rapen. Je krijgt namelijk een overzicht van wat je allemaal kan maken met CSS.
Om te beginnen is er een website die erg uitgebreid informatie brengt over CSS3, de nieuwe standaards. Voor wie niet vertrouwd is met CSS: dit is kort voor "cascading style sheets". Het principe is simpel: de basisprincipes voor de lay-out van een pagina worden in een apart blad of sheet gestoken, dat op de server komt te staan, en dat opgeroepen wordt op de verschillende pagina's waarop de inhoud staat. Het gevolg: wil je de lay-out van je pagina veranderen, dan moet je niet in elke pagina overal de "font" tag gaan wijzigen - één regeltje in de css stijlpagina volstaat.
CSS3 is de nieuwste vorm van CSS.
[Taal: ENG]
http://www.css3.info/


ALLES OVER CSS: I DIDN'T KNOW CSS CAN DO THAT!
Deze "stack" bij Delicous bevat niet alleen websites rond CSS, maar ook verwijzingen naar aparte artikels op websites met meerdere tips. Delicious is trouwens echt interessant geworden sinds het met die "stacks" begonnen is. Iedereen kan een "stack" aanmaken, een collectie links rond een bepaald onderwerp. Dat doe je voor jezelf, of voor de internauten in het algemeen, want anderen kunnen die stacks natuurlijk ook bekijken (tenzij je deze bookmarks privé stelt), en zich er zelfs op abonneren. Wanneer jij dan nog extra links toevoegt aan je stack, dan worden zij daarvan via mail verwittigt. Er zijn stacks in heel veel verschillende onderwerpen.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/Q9EK3O


ALLES OVER CSS: CSS3 MAKER

Deze site geeft je echt wel een goede blik op wat CSS vermag. Je kan vierkante vlakken maken met en zonder schaduw, tekst draaien, randen maken, ... Via shuifregelaars zie je in het middenvlak meteen het resultaat. En rechts krijg je de code de je moet gebruiken in je css stylesheet om dit effect te bewerkstelligen.
[Taal: ENG]
http://www.css3maker.com/


ALLES OVER CSS3: WEB FONT COMBINATOR
Je kan in een document verschillende lettertypes (font) combineren. Maar welke types passen bij elkaar? Op deze website zie je dat meteen. Je kan drie lettertypes met elkaar combineren.
[Taal: ENG]
http://font-combinator.com/


ALLES OVER CSS: CSS-TRICKS
Nog een van die handige sites die je tonen wat mogelijk is met CSS, is CSS-Tricks. De website bevat erg goede tips, maar ook een intensief bezocht forum, je kan er video's bekjken, er is een galerij, enz.
[Taal: ENG]
http://css-tricks.com/


ALLES OVER CSS: CSS GENERATOR

Leve het internet: op deze site kan je via verschillende schuifregelaars en kleurenpaletten de CSS code te weten komen om tekstvlakken te creëren, met schaduw voor de tekst of het vlak, de rand te bepalen, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.maxedoc.com/


TWITQUIT: WIE ONTVOLGT JE?
Deze webdienst doet één ding, heel simpel: je kan zien wie je ontvolgt op Twitter. Gewoon inloggen met je Twitter account, zodat de site kan zien wie je volgers zijn. De site belooft daarbij dat ze niets in jouw tijdlijn zet. Geef ook je e-mail adres op. Daarna kan je kiezen of je de medlingen via e-mail wil krijgen of online wil bekijken, en op regelmatige tijden krijg je nu meldingen wie je ontvolgt.
[Taal: ENG]
http://www.twitquit.co.uk/


YOUTUBE THUMBNAIL GENERATOR
Ook een webdienst; deze maakt het mogelijk om heel simpel een thumbnail aan te maken voor een YouTube video. Je gaat gewoon naar de YouTube video in kwestie, en kopieert de link ervan. Die plak je dan in het invulvakje op de YouTube Thumbnail Generator website, en in enkele seconden heb je de thumbnails. Die kan je dan bewaren en gebruiken op je blog enz.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/youtube-thumbnail-generator-generate-youtube-video-thumbnails-online/
http://youtubethumbnailgenerator.blogspot.com/


WEBVIDEOFETCHER: ONLINE VIDEO OMZETTEN
Deze webdienst laat je dan weer toe om video's of audio op YouTube, MySpace, Google, Facebook en co om te zetten in formaten die je ook op je eigen offline speler kan gebruiken zoals MP3, MP4, of FLV.
[Taal: ENG]
http://webvideofetcher.com/
http://www.makeuseof.com/dir/webvideofetcher-videos-from-youtube-and-other-sites/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SANCONET
Deze website wil patiënten en mantelzorgers helpen met informatie over een chronische aandoening of ernstige medische behandeling. Patiënten kunnen contact leggen met elkaar in de communities, en je kan er ook informatie krijgen over de diensten die de verschillende hospitalen aanbieden - zelfs een kwotering geven. Zo kan je dan een doordachte keuze maken.
[Taal: NL]
http://sanconet.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CLOUDBATTLE
Iedereen heeft zijn mond vol over de Cloud. Maar wie biedt de beste diensten? Een goede, maar gewaagde manier om dat uit te proberen, is wedstrijden te houden. Dat is wat Cloudbatttle doet. Een eerste Cloudbattle tussen Microsoft Office en Google Apps trekt tussen 24 april en 5 juni doorheen Vlaanderen.
[Taal: NL]
http://cloudbattle.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HITS VAN TOEN

Een leuke blog, die een ode wil brengen aan de (soms vergeten) hits uit de jaren '60, '70 en '80. Lekker herinnering ophalen, met het platenhoesje erbij en een verwijzing naar een YouTube filmpje!
[Taal: NL]
http://hitsvantoen.pimpblog.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERDWIJNENDE LANDSCHAPPEN
Een prachtige reeks foto's rond het titel "Nowhere": elementen in het landschap verdwijnen, wat het geheel erg spookachtig maakt.
[Taal: ENG]
http://dornob.com/nowhere-eerie-photography-of-isolated-environments/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRAIN AGE TEST
Een leuke breintester. Denk er wel aan dat ook 0 een cijfer is! (Tip: Dave)
[Taal: ENG/Japans]
http://flashfabrica.com/f_learning/brain/e_brain.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: CARTIER

Wij moeten het toegeven: wij zijn reclamevreters. En dit is wel een prachtig reclamefilmpje voor de juwelen van Cartier. Een heel mooi concept, en prachtig in beeld gebracht. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.odyssee.cartier.frBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Verlies kortingenwebsite Groupon groter dan gedacht
http://www.belgiancowboys.be/online/2133
- Google sleutelt komende maanden flink aan zoekmachine
http://www.belgiancowboys.be/search/2103


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Toch auteursrechtenproces tegen YouTube
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3236654/2012/04/05/Toch-auteursrechtenproces-tegen-YouTube.dhtml
- Hoe ziet de wereld eruit door een Google-bril?
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3236470/2012/04/05/Hoe-ziet-de-wereld-eruit-door-een-Google-bril.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- 500MB per seconde bij Vodafone
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=20078:500mb-per-seconde-bij-vodafone&catid=37&Itemid=235
- Snellere microSD geheugenkaartjes
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=20077:snellere-microsd-geheugenkaartjes&catid=40&Itemid=238  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- HomeWizard vormt schakel tussen je smartphone en draadloze apparatuur
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6595
- Pioneer brengt internetcontent naar navigatiesystemen 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6592

 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Binnenkort ook VOD op Facebook in België?
http://www.digimedia.be/News/nl/11660/binnenkort-ook-vod-op-facebook-in-belgi.htmlµ-
- Produweb aan het gokken
http://www.digimedia.be/News/nl/11658/produweb-aan-het-gokken.html

   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial: Gimp 2.6 – 23. Snelmaskers
http://computertaal.info/2012/04/05/tutorial-gimp-2-6-%e2%80%93-23-snelmaskers/
- 100 redenen om een Jailbreak uit te voeren
http://computertaal.info/2012/04/04/100-redenen-om-een-jailbreak-uit-te-voeren/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- LHC verbreekt eigen wereldrecord bij versnellen van deeltjes
http://tweakers.net/nieuws/81164/lhc-verbreekt-eigen-wereldrecord-bij-versnellen-van-deeltjes.html
- België gaat 100 illegale goksites blokkeren
http://tweakers.net/nieuws/81153/belgie-gaat-100-illegale-goksites-blokkeren.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Belgische kmo’s (nog) niet gewonnen voor de cloud
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/04/05/belgische-kmo-s-nog-niet-gewonnen-voor-de-cloud/article-4000077360429.htm
- De Gucht stuurt Acta toch naar Europese Hof
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/04/05/de-gucht-stuurt-acta-toch-naar-europese-hof/article-4000077233824.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Elke 3,5 seconden raakt een smartphone vermist (en wat doe jij om ervoor te zorgen dat het die van jou niet is?)
http://www.themobilerevolution.be/2012/03/elke-35-seconden-raakt-een-smartphone-vermist-en-wat-doe-jij-om-ervoor-te-zorgen-dat-het-die-van-jou-niet-is/
- De "phablet" slaat aan! Samsung verkocht al 5 miljoen exemplaren van de Galaxy Note
http://www.themobilerevolution.be/2012/03/de-phablet-slaat-aan-samsung-verkocht-al-5-miljoen-exemplaren-van-de-galaxy-note/
 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 1: HET BEGIN

Maak je gebruik van de Chrome browser, dan kan je op heel simpele manier een add-on installeren, de SEO Site Tools, die je heel veel informatie vertelt over de websites die je bezoekt - maar ook over de jouwe. En die je kan helpen om jouw website beter te laten scoren in de zoekmachines.
Om te beginnen moet je natuurlijk de Chrome browser hebben (1), die werkt op Windows, Mac, Linux. Daarna installeer je de SEO Site Tools add-on (2). Die zorgt ervoor dat je bovenaan rechts in je browser een vergrootglas krijgt. Klik je daarop, dan krijg je informatie over de website. In de volgende dagen gaan we nader in over de betekenis van die informatie.
https://www.google.com/chrome
https://chrome.google.com/webstore/detail/diahigjngdnkdgajdbpjdeomopbpkjjc


CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 2: PAGERANK

Zelfs zonder je op iets moet klikken, zie je dankzij de SEO Tools add-on voor je Chrome browser naast het vergrootglas een cijfer verschijnen. Dat vertegenwoordigt de pageRank. Die vertelt hoe Google de site evalueert op een schaal van 1 tot 10, gebaseerd op link hoeveelheid en kwaliteit. Page Rank wordt voortdurend geüpdate, en na elke update kan het cijfer wel eens veranderen.
http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/


CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 3: EXTERNAL PAGE DATA
Klik je op het icoon met het vergrootglas, dan krijg je verschillende rubrieken met informatie over de website die je op dat moment bezoekt. De eerste rubriek is "External Page Data". Die geeft je informatie over backlinks en de ranking van het verkeer.
Daar tref je als eerste Google aan, met zijn Domain Trends. Klik je daarop, dan kan krijg je een overzicht van pagina's die trendy zijn, in welke landen een website populair is, en wat gelijkaardige sites zijn. Dit kan je o.a. vertellen of een bepaalde website interessant is om erop te adverteren voor een bepaald product. Daaronder vind je dan weer Domain Links en Indexed Pages. Deze twee cijfers vertellen je hoeveel pagina's van een website er in Google's index zitten, en hoeveel links Google aangetroffen heeft die naar dat domein verwijzen.
http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 4: SEOMOZ LINKSCAPE
De volgende rubriek die je aantreft bevat informatie afkomstig van SEOmoz. Daar zie je een iets beter overzicht van de backlinks die een website heeft, plus de Page en Domain Authority - wat een kwotering geeft over het aantal en de kwaliteit van de backlinks - de links die dus verwijzen naar jouw site. Een hoge domain authority betekent dat het domein beter zal scoren bij search dan domeinen met een lagere kwotering.
Klik je in deze rubriek op View Linkscape Report, dan word je doorgesluisd naar Open Site Explorer. Daar kan je dan zoeken naar het domein om bij het resultaat tot 200 backlink url's te vinden die naar het domein verwijzen.
http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/


CHROME'S SEO SITE TOOLS UITGELEGD 5: ALEXA DATE
Bij wereldwijde ranking van sites, denken de meeste mensen aan Google. Maar er is nog een andere heel belangrijke speler die zich met de ranking bezig houdt: Alexa. Deze dienst brengt pure cijfers over het verkeer op een website, vergeleken me andere sites.
Klik je op de grafiek in dit onderdeel in het SEO Site tools venster, dan word je gebracht naar de pagina van die website bij Alexa. En installeer je nog een extra add-on, Alexa Traffic Rank Extension, dan krijg je nog meer informatie over de site, zoals de belangrijkste zoekopdrachten enz.
https://chrome.google.com/webstore/detail/cknebhggccemgcnbidipinkifmmegdel
http://blog.kissmetrics.com/seo-site-tools/
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
OMMWRITER: CONCENTRATIE
iPad - pc
Schrijven vereist concentratie. En we zijn zo gemakkelijk afgeleid - vooral dan in een computeromgeving. Verschillende vensters die openstaan, meldingen van nieuwe mail, Twitter berichten... Deze software wil proberen de concentratie terug te geven, door een rustige omgeving te creêren, inbegrepen met rustgevend geluid.
http://www.ommwriter.com/


PLAYBOY WALLPAPER MAART 2012
Alle OS - 1,2 MB - freeware
Deze versie van de bekende PlayMate walllpaper is in het Duits. Maar dat zal voor de meeste mensen geen bezwaar zijn zeker? Het zipbestand bevat vier desktop achtergronden in verschillende schermresoluties.
http://playboy.de/
http://www.chip.de/downloads/Playboy-Wallpaper-Maerz-2012_55266627.html


TASK COACH PORTABLE

Windows all - 11,6 MB - freeware
Een handige oplossing voor wie zijn taken wil ordenen en plannen, op verschillende plekken werkt, maar niet altijd over internettoegang beschikt om de agenda te synchroniseren. Deze versie van Task Coach kan je namelijk op een USB stick zetten, en dus op elke plek gebruiken.
http://www.chip.de/downloads/Task-Coach-Portable_31187639.html
http://portableapps.com/apps/office/task_coach_portable


WINDOWS 8 METRO UI THEMA VOOR ANDROID
Android OS - 69,5 MB - freeware
Heb je een android tablet, en zou je wel eens willen ervaren hoe Windows 8 aanvoelt? Dat kan, met dit thema voor Android: Windows 8 Metro UI. Daarmee krijg je de Metro user interface op je (Samsung Galaxy 10.1) tablet.
http://www.chip.de/downloads/Windows-8-Metro-UI-Theme-fuer-Android_55264445.html
http://brobot175.co.uk/


DIGIJAY: ZELF DJ WORDEN
Windows XP/Vista/7 - 2,0 MB - freeware
Dit is een DJ-tool met veel functies, om muziek te mixen bijvoorbeeld en om de volgende song alvast te beluisteren. Toonsporen kunnen perfect gemengd worden, en tot 3 apart onafhankelijk aangestuurde geluidskaarten worden ondersteund. De software is wel in het Duits.
http://digijay.at/
http://www.chip.de/downloads/DigiJay_54218420.html


HARDCOPY: PRINTSCREEN
Windows all - 5,9 MB - freeware
Een handige tool voor Windows: hij brengt de oorspronkelijke functie van de "printscreen" button terug tot leven. Na installatie van deze software wordt gewoon de inhoud van het huidige beeldscherm naar de printer gestuurd of als data opgeslagen worden. Een uitstekende tool dus om screenshots te maken.
http://www.chip.de/downloads/Hardcopy_12998258.html
http://www.hardcopy.de/hardcopy/english/index.php


MANICTIME: HOEVEEL TIJD GEBRUIKT DE SOFTWARE?
Windows XP/Vista:7 - 5,5 MB - freeware
Een gratis progje dat je vertelt welke sofware er hoe lang op je computer gedraaid heeft. Dat geeft je niet alleen een controle over je computer, maar is ook nuttig wanneer je bijvoorbeeld voor verschillende klanten werkt. De software geeft je immers ook per document een overzicht van de tijd.
http://www.manictime.com/
http://www.chip.de/downloads/ManicTime_43361411.html


WINGATE: INTERNETVERBINDING DELEN

Windows 2000/XP/Vista/7 - 25,8 MB - demo 30 dagen (koopprijs: vanaf 75 dollar)
Een zeer krachtige Gateway software, waarmee je internetdiensten op het plaatselijke netwerk kan delen. Je kan de software echter ook als Proxy gebruiken, of als Firewall. Ook handig is dat je regels kan opleggen, en dus bepalen kan welke software het internet opkan en welke niet, enz.
http://www.chip.de/downloads/WinGate_12997758.html
http://www.wingate.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: COLORBLAST
iPhone - 4,3 MB - 0,79 MB
Een app die je foto's omzet in zwart-wit, waarna je de kleuren van bepaalde objecten kan terughalen. Voor de selectie kan je beschikken over een spuitbus, een penceel of een verfborstel.
http://www.chip.de/downloads/ColorBlast-iPhone-App_50701751.html
http://www.eastcoastpixels.com/cgi-bin/products.php


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WHATSAPP MESSENGER

iOS - 9,5 MB - 0,79 €
Voor de gebruiker kost deze app maar 0,79 euro, maar voor de telefoonmaatschappijen kost hij veel wat meer - je kan namelijk berichtjes versturen en daarbij de (dure) sms diensten omzeilen. Er zijn ook versies voor Android, Blackberry en Nokia.
http://www.chip.de/downloads/WhatsApp-Messenger-iPhone-App_40772833.html
http://www.whatsapp.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Hij die vraagt lijkt vijf minuten dom; maar hij die niet vraagt blijft voor altijd dom.
- Chinees Gezegde -