netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
22/3/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 742 van 17/3/2012Gegroet lezer,

Deze week past hier maar één ingetogen voorwoord. Ons hart, onze gevoelens gaan uit naar de slachtoffers van de busramp in Zwitserland, hun familie en vrienden - maar ook naar alle anderen die week een geliefde verloren, en wiens verdriet er daarom niet minder om is.


Hilde
Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WALLIT: VIRTUEEL MUURTJE OP FYSIEKE PLAATSEN
Zie welke boodschappen anderen er achterlieten


Dankzij je mobiele toestel zie je dingen in de echte wereld die anderen er niet zien: een heuse virtuel wereld. Kijk door de camera van je toestel, en dankzij GPS zie je dingen die speciale progjes er projecteren. Dat kan heel uiteenlopend zijn - zo kan een immobedrijf aangeven welke huizen of appartementen er in de omgeving te koop of te huur staan. Je kan zien waar zich Foursquare vrienden bevinden. Of je kan zien waar er een hotel, café, bezienswaardigheid staat.

Nu is er een app, Wallit voor iOS, die als het ware de virtuele wereld combineert met je Facebook muurtje. Elke plek krijgt zo'n muur, waarop jij tekst, foto's, video en audio boodschappen kan achterlaten - op voorwaarde wel dat jij je fysiek op die plek bevindt. En anderen kunnen dan met de Wallit app die boodschappen zien op die locatie. Meer nog: je kan via Wallit echte gesprekken voeren, met woord en wederwoord, iets wat met Foursquare niet mogelijk is.

En dat opent wel heel veel perspectieven. Een knappe app, die naar onze bescheiden mening veel succes kennen zal. Hopelijk kom er gauw een Android en Windows versie...
http://venturebeat.com/2012/03/06/wallit-virtual-walls-ar-app/
http://mashable.com/2012/03/06/wallit-app/


AUTEURSRECHTEN: EEN DERDE VAN MELDINGEN INBREUKEN ZIJN VALS
Misbruik en geautomatiseerde mechanismen zorgen voor kopbrekers

In de VS kunnen de auteursrechthebbenden bij diensten die digitale content verspreiden een klacht indienen indien zij menen dat de verspreiding indruist tegen de auteursrechten, en dit volgens de Digital Millennium Copyright Act.

Concreet: iemand uploadt een filmpje op YouTube. Een bedrijf of persoon beweert dat dit indruist tegen de auteursrechten. YouTube (Google dus) moet dit filmpje dan verwijderen. Elkeen die digitale content wil verspreiden in de VS, moet dan ook zorgen dat er een aanspreekpunt is, waar klachten ingediend kunnen worden, en moet kunnen bewijzen dat er adequaat gereageerd wordt op klachten.

Maar uit gegevens van Google blijkt nu dat maar liefst één derde van de ingediende klachten eigenlijk ongegrond was. Google is trouwens een van de weinige bedrijven die cijfers hierover bekend gemaakt heeft. Waarom dan toch die klachten ingediend werden? Wel, enerzijds gaat het om gevallen van concurrentie. Een berucht voorbeeld hiervan is "Megavideo", een filmpje dat geüpload werd naar YouTube, met toestemming van alle artiesten die eraan meegewerkt hadden, maar dat verwijderd moest worden op aandringen van Universal Music, dat echter geen rechten had op het filmpje. De reden waarom Universal het filmpje wou laten verwijderen: daarin werd reclame gemaakt voor het inmiddels ter ziele gegane MegaUpload.

Anderzijds zijn veel van de klachten ook het gevolg van automatische scripts, die vaak niet het onderscheid kunnen maken tussen verschillende bestanden.

In de VS is er trouwens een website opgericht, ChillingEffects, die tegen deze misbruiken strijdt. Een strijd die in de toekomst alleen nog maar heviger zal worden, nu de platen- en filmlobby ongemeen hard toeslaan in de VS....
http://www.pressetext.com/news/20120306002
http://www.chillingeffects.org/


NAMAAK IN SPELLETJESLAND EEN PROBLEEM
Maar strijd is bij voorbaat verloren...

Auteursrechten moeten intellectueel eigendom (of IP, Intellectual Property) beschermen. De maker van iets creatiefs moet ervoor beloond worden. Maar die beloning wordt niet alleen door piraterij ondergraven - er zijn nog andere kapers op de kust.

Bij een creatie is het altijd de vraag: wie was de eerste met een idee? Bij een song is plagiaat gemakkelijk aan te tonen, omdat er regels voor bestaan: zodra er meer dan x noten identiek zijn aan een andere song, dan is er sprake van plagiaat. Denk maar aan het nummer "Frozen" van Madonna, dat in België verboden werd omdat ene Salvatore Acquaviva uit Moeskroen beweerde dat het plagiaat was van een nummer dat hij gecomponeerd had (1).

Maar bij games blijkt plagiaat iets te zijn dat moeilijk vast te stellen is - en dat er schering en inslag is. Er moet maar iemand een spelletje bedenken, of anderen maken er meteen een eigen versie van. Waar blijven dan de auteursrechten? Neem nu Doom. Dat was een van de eerste "first person shooters", waarbij jij de indruk hebt dat je het geweer vasthoudt. Alle first person shooters zou je een variant of kloon van Doom kunne noemen - behalve het feit dat zij er weer iets aan toevoegen. En de volgende creatieve games maker voegt weer iets toe. Enzovoort. Wat sommigen het concept van innovatie en vernieuwing noemen. En anderen piraterij en plagiaat.

Een heel interessant artikel daarover bij Ars Technica. Neem de moeite het te lezen, want het gaat ook over de filosofie rond de kwaliteit van games en de kloons.(2)
http://www.hbvl.be/Archief/guid/frozen-van-madonna-verboden-in-belgie-wegens-plagiaat.aspx?artikel=0a7a3dfe-871b-4986-b978-d886f64448b2
http://arstechnica.com/gaming/news/2012/03/attacking-the-clones-indie-game-devs-fight-blatant-rip-offs.ars


SCHEMER: NIEUW ONDERDEEL VAN GOOGLE+
De dingen die je wil doen. Ooit.

Het concept is simpel: stel een lijstje op van alle dingen die je ooit wil/wou doen: fiets rijden, de Mount Everest beklimmen, meedoen aan de marathon, gaan eten in het restaurant van Wout Bru, enz. Dat heet dan een "scheme" (Engels voor: van plan zijn). Je kan dat lijstje delen met anderen, en wie weet hen inspiratie geven, of op het idee brengen om samen het doel na te jagen.

Anderzijds leert Schemer zo ook wat jou interesseert. En het zal je activiteiten melden die zich afspelen in de nabije toekomst, of in je nabijheid (Schemer is ook een app voor het Android toestel), gebaseerd op die plannen.

Schemer wordt ook geïntegreerd natuurlijk in Google+, zodat de mensen in jouw kringen je plannen te weten komen, als je ze publiek zet. Enerzijds moet dit dus weer de interactie met jouw vrienden aanmoedigen - en dus wat meer leven in de toch wat doodse Google+ brouwerij brengen. Anderzijds is het weer een manier voor Google om wat meer over jou te weten te komen.

Momenteel is Schemer in een besloten testfase, waar je enkel binnen geraakt via een uitnodiging.
http://www.schemer.com/invite
http://www.wired.com/underwire/2012/03/google-schemer-social/


INSTAGRAM HEEFT NU 27 MILJOEN GEBRUIKERS
En de Android app komt eraan. Ooit.

Begin maart zijn alle ogen gericht op Austin, Texas, waar het South by South West evenement gehouden wordt. Het meest hippe evenement ter wereld - het brengt niet alleen nieuws uit de tech wereld, maar ook de popcultuur, nieuwe bands, nieuwe films. Een mooie reportage vind je bij USA Today (1).

Ons interesseert natuurlijk het tech gedeelte het meest. Verschillende tech bedrijven stelden er hun nieuwigheden voor. Ook Instagram, de populaire fotodienst waarbij je heel snel filters kan toepassen. Die is toch niet nieuw? zal je zeggen. Klopt. Wat wel nieuw is dat de Android versie van de app voorgesteld werd. Geen echte demo op een Android toestel, wel een teaser met een video (2). Volgens Kevin Systrom, medeoprichter van Instagram, zou de app voor Android in sommige aspecten nog beter zijn dan de iOS app. De Android versie zou snel zijn, zo belooft hij, ook goed werken op grotere schermen, en je kan foto's dleen op Twitter, Facebook, Tumblr en andere netwerken.

Instagram is erg populair - momenteel telt het 27 miljoen geregistreerde gebruikers. Wanneer de Android app uitkomt (binnenkort! zo belooft Systrom), zal dit ongetwijfeld een ware stortvloed nieuwe gebruikers veroorzaken. Bij Mashable vind je in elk geval een reeks met de mooiste foto's, genomen via Instagram (3)


http://www.usatoday.com/money/industries/technology/story/2012-03-11/sxsw-2012-conference/53486468/1
http://techcrunch.com/2012/03/11/instagram-reaches-27-million-registered-users-shows-off-upcoming-android-app/
http://mashable.com/2012/03/11/instagram-for-android/


LOCATIEGEBONDEN: OPENINGSUREN OP FOURSQUARE...
En sluitingsuur voor Gowalla

Ook dit jaar lag bij het SXSW evenement, net als bij de voorbije jaren, heel veel nadruk op locatiegebonden tools en diensten. Apps, met andere woorden, die via de GPS in je mobiele toestel in het oog houden waar jij je bevindt, en dan hun specifieke taak verrichten. Het bekendste voorbeeld van zo'n dienst is Foursquare, de app die ooit begonnen is als spelletje waarbij je "burgemeester" kon worden van een plek, en waarbij je "badges" kon verzamelen. Ondertussen is Foursquare echter volwassen geworden, en werden er heel wat commerciële toepassingen voor bedacht.

Verleden week vertelden wij al hoe Foursquare overgestapt is van het gebruik van de Google Maps om locaties weer te geven, op Open Street Map. Enerzijds omdat dit hun meer vrijheid gaf, anderzijds omdat het gebruik van deze landkaarten gratis is. Deze week kondigde Foursquare aan dat het de weg naar de commercie verder zet, en voortaan ook openingsuren van handelszaken zal vertonen. Handelszaken die hun uren willen toevoegen, kunnen dat op deze link (1). Meer hierover bij het Foursquare blog (2).

Maar was er geen andere dienst, een concurrent voor Foursquare, die meer open source was? Jawel, die was er: Gowalla. Met de nadruk op "was"; want Gowalla werd drie maanden geleden overgenomen door Facebook. En nu staat er op de website te lezen dat de site officieel gesloten is. Wellicht zal Facebook de technologie integreren in de eigen diensten. (3) Toch spijtig, want volgens gebruikers was Gowalla een veel mooiere app dan Foursquare...
http://support.foursquare.com/entries/21123858-how-do-i-add-my-hours-of-operation-to-my-venue
http://blog.foursquare.com/2012/03/09/is-it-open-business-hours-are-now-on-foursquare/
http://thenextweb.com/insider/2012/03/11/well-thats-that-gowalla-shuts-down/


TWITTER KOOPT POSTEROUS
Zal het apart blijven bestaan?

In de wereld van de "eenvoudige blogs" bestaan er twee diensten die het populairst zijn: Tumblr en Posterous. Zij hebben allebei gemeen dat het supersimpel is om berichten te posten vanop het web, vanuit de mobiele app, of vanuit e-mail.

Een van hen, Posterous, is nu gekocht door Twitter. Of, zoals CNet het zegt, het nanocontent bedrijf Twitter koopt de microblog site Posterous. Ze passen wel bij elkaar, deze minimalistische diensten.

Hoeveel geld ermee gemoeid is, wil geen van beiden kwijt. En of Posterous als aparte dienst zal blijven bestaan, of geïntegreerd wordt in Twitter zelf, is nog de vraag. Want misschien is het niet de blogdienst zelf die zo interessant was voor Twitter, als wel Spaces, een onderdeel van Posterous, waar je foto's met een beperkte groep mensen kon delen.

Posterous heeft alvast beloofd dat die Spaces onverminderd zullen blijven bestaan. Voorlopig?
http://techcrunch.com/2012/03/12/posterous-finds-a-home-in-the-arms-of-twitter/
http://blog.posterous.com/big-news
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57395718-93/twitter-buys-microblogging-site-posterous/


DAKLOZEN WERDEN DRAADLOZE HOTSPOTS IN SXSW
Smakeloos experiment meteen teruggefloten

Je houdt het haast niet voor mogelijk: daklozen die gebruikt worden als draadloze hotspots. Toch is dit wat gebeurt op het SXSW evenement in Austin, Texas. Daar lopen 13 daklozen rond met een T-shirt aan, waarop staat te lezen "Ik ben ......, een 4G hotspot. SMS HH ...... naar 25827 voor toegang". Elk van deze mannen draagt een draadloos internettoestel, en als je dus een PayPal betaling doet (het officiële tarief is $2 voor 15 minuten WiFi, maar officieel is het "u geeft wat u wil").

Het doet een beetje vies aan, mensen die zo ingezet worden. Nochtans is het een (smakeloze) liefdadigheidsactie, bedacht door een marketing bureau, dat je in dezelfde geest moet bekijken als daklozen die krantjes verkopen om aan wat geld te komen. Misschien goed bedoeld, maar toch smakeloos, de daklozen gewoon omvormen tot hardware (1).

Het blijkt dat het bedrijf achter deze actie, BBH labs, trouwens eerder al acties gedaan heeft met daklozen. Zij heeft enkele van hen namelijk van een mobiele telefoon voorzien, hen draadloze toegang gegeven, zodat zij konden Twitteren en bloggen. Enkelen van hen, zo lees je bij Wired (2) hadden een heel verhaal te vertellen, zoals ene Danny, die via Twitter zijn dochter kon weervinden waarvan hij vervreemd was. (3). Een verhaal dat door de media opgepikt wordt en tot een reality show leidde. Ook dit experiment met de dakloze hotspots zou, volgens verwachting, tot een reality show omgevormd worden. Wat het hele experiment nog een bitterder smaak geeft...
http://www.readwriteweb.com/archives/sxsw_in_a_nutshell_homeless_people_as_hotspots.php
http://www.wired.com/epicenter/2012/03/the-damning-backstory-behind-homeless-hotspots-at-sxswi/
http://underheardinnewyork.com/02/25/day-24/


TWITTER GEEFT MERKEN WAT MEER SPELING
Merkenpagina's voortaan open voor e-commerce

Twitter is een pracht van een dienst, maar tot nu toe was het commerciële model niet duidelijk. Waar moet Twitter de inkomsten halen die nodig zijn voor al die servers die het verkeer in goede banen moeten leiden? Reclame lijkt uiteraard de ideale bron. Maar dat ligt op een dienst zoals Twitter wel delicaat. Wie gaat zich vrijwillig abonneren op de pagina van een merk? Als dat maar gewoon reclameslogans zou tweeten, zouden de gebruikers al snel afhaken. Enkel wanneer de twitterfeed interessant is, zullen de gebruikers hem volgen. Dat hebben ze bijvoorbeeld in ons land bij Nokia_be en Microsoft verstaan, want via deze Twitter-account worden tips gegeven, interessante aankondigingen gedaan. Verkapte reclame natuurlijk, maar wel interessant voor de gebruiker.

Sinds kort had Twitter de merken ook de kans gegeven om hun pagina wat commerciëler uit te bouwen; mits betaling konden zij wat meer info op hun landingpagina kwijt. Een optie die, aldus Advertising Age, binnenkort nog verder uitgebouwd zal worden. Bedrijven kunnen zelfs aan e-commerce doen op die pagina's, wedstrijden houden en spullen verloten.  Wat deze pagina's eindelijk wat interessanter maakt voor de merken; voorheen konden zij enkel een grote header naar eigen keuze kwijt op die landingpagina, en konden zij een bepaalde tweet bovenaan hun tijdlijn laten staan.

Vermoedelijk zullen de bedrijven wel wat extra moeten betalen voor die nieuwe mogelijkheden. Wanneer die ingevoerd zullen worden, is nog niet geweten, maar volgens Adage "nog dit jaar". Van nauwkeurige planning gesproken...
http://adage.com/article/digital/twitter-plots-big-brand-pages/233156/


STREAMING: RDIO VERNIEUWT..
... en Spotify binnenkort met gezinsabonnement

Rdio is een van die streaming muziekdiensten, die het sociale element nauw verweven heeft in haar aanbod. Je kan er immers een netwerk uitbouwen, zodat je kan zien wat jouw vrienden goede muziek vinden. Wat veel door hen beluisterd wordt, komt automatisch in jouw lijstje van aanbevolen muziek te staan. Je kan publieke spellijstjes maken, maar ook private, die je dan slechts met enkele vrienden deelt.

Rdio heeft nu haar dashboard vernieuwd, waardoor het nog gemakkelijker werd, aldus de dienst, om te bladeren doorheen het aanbod van meer dan 15 miljoen songs. De update is meteen beschikbaar voor de website en de desktop app. Je moet gewoon, na het inloggen op de dienst, klikken op het uitklapmenu naast jouw naam, en kiezen voor "Try New Rdio". (1) (2)

Een van de voordelen die streaming muziek heeft tegenover muziek op je eigen harde schijf, is dat je de muziek overal bij je hebt - op je desktop, op je laptop, op je mobiele telefoon. Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat we eigenlijk, tegenover fysieke media, een stap achteruit gegaan zijn? Een vinyl plaat of cd ligt in de huiskamer, net als een dvd of video. Elk lid van het gezien kan de muziek beluisteren of film bekijken. Bij digitale content is dat al minder, omdat deze bestanden ergens op één computer staan, en je die eigenlijk niet mag delen met een ander. Gelukkig maken tegenwoordig steeds meer gezinnen gebruik van een mediaserver, zodat iedereen van de digitale bestanden gebruik kan maken.

Ook voor streaming muziek begint men te beseffen dat we geen individu zijn, maar gezinnen. Althans dat is wat Spotify volgens The Verge (3) beseft heeft: het zou binnenkort uitkomen met een gezinsplan, waarbij je een abonnement kan nemen voor een heel gezin. Rdio zelf heeft al zo'n gezinsplan: $17,99 per maand voor twee gebruikers, en $22,99 voor drie. Wellicht zullen andere diensten (mits goedkeuring door de platenlobby!) volgen.
http://blog.rdio.com/us/2012/03/introducing-new-rdio.html
http://rdio.com
http://www.theverge.com/2012/3/13/2867880/exclusive-spotify-family-plans-definitely-coming


NASLAGWERKEN: DE OUDE EN NIEUWE METHODE
Encyclopaedia Britannica niet meer in print, en samenwerking Google - Mundaneum

Wie haalt het nog in zijn hoofd om, als hij iets moet opzoeken, daarvoor een encyclopedie na te slaan? Het web heeft immers alle informatie, veel meer up to date dan een boekwerk dat jaren geleden samengesteld en gedrukt werd. Bovendien is er de online encyclopedie Wikipedia, die aantoont dat het systeem van door gewone mensen ingevulde bijdragen werkt, ondanks alle kritiek: fouten worden opgemerkt, en genadeloos afgestraft door andere gebruikers.

Voor de makers van print encyclopedieën zijn dan ook harde tijden aangebroken. De befaamde Encyclopaedia Britannica staat al langer op het web, en maakt daar nog wat kans om te overleven. Maar de gedrukte exemplaren ervan zagen deze week hun lot bezegeld: de uitgevers ervan hebben beslist om na 244 jaar de persen stop te zetten. De laatste editie van de encyclopedie zal die van 2010 zijn, met 32 volumes die samen 129 pond wegen. (1).

De komst van digitale naslagwerken wil echter niet zeggen dat alle informatie die verzameld werd in gedrukte boekdelen, op fiches en schriften, geen waarde meer heeft. Neem nu het Mundaneum, een museum in het Belgische Bergen (Mons). Dat heeft een unieke verzameling van 16 miljoen indexkaarten, het resultaat van een poging om in de 19e eeuw een databank te maken van alles wat men toen wist. Noem het een analoge voorloper van het internet.

Google heeft nu aangekondigd dat het gaat samenwerken met Mundaneum. Dat houdt, althans in de beginfase, niet in dat die indexkaarten geïndexeerd worden - neen, volgens de New York Times zou Google een rondreizende tentoonstelling rond het museum bekostigen om het project internationaal bekend te maken. Maar dat de kaartjes uiteindelijk toch geïndexeerd worden, wil Google niet uitsluiten.

Het is niet de eerste keer dat Google gaat samenwerken met Europese instellingen om bestanden te digitaliseren; zo werden eerder al afspraken gemaakt met de bibliotheek van de Universiteit van Gent, de Beierse Staatsbibliotheek en de Oostenrijkse Nationalbibliothek om informatie te digitaliseren en zo voor een grotere gemeenschap te openen.

Een edel initiatief. Maar je kan het natuurlijk ook cynisch bezien, als een PR stunt van Google, kaderend in een charme-offensief om Europa wat te sussen, na de privacy blunders van de laatste tijd. Ook de ongerustheid over het steeds overheersender wordende marktaandeel van Google, en de angst voor het verloren gaan van de eigen cultuur, zouden met dit charmeoffensief gecounterd moeten worden (2)(3)(4)
http://mediadecoder.blogs.nytimes.com/2012/03/13/after-244-years-encyclopaedia-britannica-stops-the-presses/
http://www.mundaneum.be/
http://www.pressetext.com/news/20120313015
http://www.knack.be/belga-algemeen/google-en-documentatiecentrum-mundaneum-slaan-handen-in-elkaar/article-4000064134187.htmSNAKE THE PLANET: SNAKE-GAME WORDT IN DE STRATEN GESPEELD
Gevels worden interactieve beeldschermen

Het Australische collectief "Mobile Projection Unit"(1) heeft een mobiele versie bedacht van de spelklassieker Snake, die door middel van beamers gespeeld wordt in de straten.  Daarbij tourt de groep met een bestelwagen 's avonds door de stad, met een simpel systeem bestaande uit een computer, een camera en een projector. De camera neemt een beeld van een gevel, waarbij de contouren van deuren en vensters afgebakend worden, die dan als hindernissen dienen in het spel. En dan is het spelen, waarbij de spelregels van het echte Snake gevolgd worden. Meer uitleg en een video vind je bij Pressetext (2)

Het collectief vindt dat het game een cultureel evenement is. "het gevoel van het experimenteren heeft net zoveel met cultuur te maken, als een door de overheid ergens geplaatst standbeeld". Wanneer het spel gespeeld wordt, stelt het collectief ook telkens een sofa en een staande lamp mee op, om het aspect van de "kijker" te benadrukken.
http://mpulabs.com/
http://www.pressetext.com/news/20120305014


GOOGLE+:  HANGOUTS INTEGRATIE MET GOOGLE DOCS...
... en verbeterd beheer van foto's. Maar zal het helpen?

Het is algemeen geweten: Google+ is niet echt een succes te noemen als sociaal netwerk - toch niet in vergelijking met Facebook. Er zijn wel die-hards die gebruik blijven maken van Google+, omdat dit sociale netwerk ideaal is voor échte discussies, iets wat niet mogelijk is in de 140 karakters van Twitter. De gewone burger heeft echter geen boodschap aan het sociale netwerk van Google, en blijft zijn Facebook trouw.

Toch geeft Google het niet op, en blijft het voortdurend timmeren aan het aanbod bij Google+. Zo werd deze week bekend gemaakt dat Google Hangout geïntegreerd zal worden met Google Docs. Nu is Hangouts een van de meer populaire onderdelen van Google+: het werd zelfs door president Obama gebruikt. En je moet toegeven: leuk is het wel, zo met vrienden online chatten met beeld.

Dat Google Docs, de online suite van tekstverwerking, presentatie en rekenblad tools, geïntegreerd wordt in Hangouts, is een grote stap. Want het betekent ook dat je via Hangouts kan samenwerken aan die documenten. Het geeft Hangouts meteen ook een meer zakelijk tintje (1).

Er is nog nieuws uit de Google+ stal, en wel op het vlak van de fotoalbums. Voortaan wordt het gemakkelijker om die te beheren: via het menu Opties kan je via het tabblaadje Organize meerdere foto's selecteren en wissen, ze verplaatsen of kopiëren naar andere albums, ze sorteren op datum of andere selecties. (2)
http://marketingland.com/google-hangouts-builds-feature-set-with-google-docs-integration-7923
http://www.engadget.com/2012/03/14/google-photo-album-organizer-update/


BBC OPENT MET PROJECT BARCELONA ZIJN ARCHIEF VOORGOED
Een voorbeeld dat onze VRT op ideetjes kan brengen?

De Britse openbare zender BBC, in de volksmond ook auntie Bee geheten, heeft een mooie reputatie als het op digitalisering aan komt en het ter beschikking stellen van programma's via het internet (de iPlayer). Het aanbod is enorm uitgebreid, de enige die vereiste die gesteld wordt is dat je in het VK woont (of Brit in het buitenland bent).

Nu gaat de BBC nog een stapje verder: het wil de gebruiker ook de mogelijkheid bieden om, tegen een bescheiden bedrag, een kopie van hun favoriet programma te downloaden uit de BBC archieven. Het hele BBC archief zou bij "Project Barcelona" definitief open gesteld worden, en al wie een tv-licentie betaalt in het VK heeft toegang.

De plannen moeten nog wel goedgekeurd worden door de raad van beheer van de BBC, maar directeur Mark Thompson staat alvast pal achter het voorstel, dat hij een digitaal equivalent noemt voor het kopen van die programma's op dvd, om er een collectie van aan te leggen.

Meer over het project, en de mogelijk verstorende effecten die het zou kunnen hebben op de bestaande markt voor BBC programma's (nu worden bijvoorbeeld Fawlty Towers en Doctor Who via iTunes verkocht) lees je bij BBC news zelf.
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17368514


GOOGLE PLANT GROTE VERANDERINGEN IN HAAR ZOEKMACHINE
Wil informatie brengen zoals de mensen de wereld zien

Wellicht heb jij ook een liefde-haat verhouding met Google. Je haat de manier waarop Google alles over jou te weten probeert te komen, en jouw privacy verkoopt aan adverteerders. Maar je houdt gewoon van de zoekmachine. Naar onze ervaring is er geen enkele zoekmachine die kan tippen aan de trefzekerheid van Google, de accurate manier waarop de informatie op het internet geïndexeerd wordt. Er zijn tal van andere zoekmachines die het proberen, en die er wel in slagen om relevante informatie op te duiken - zolang je tenminste in het Engels blijft zoeken. Bij andere talen, zoals het Nederlands, gaan ze echter faliekant de mist in. De enige die nog een klein beetje Google kan benaderen is Bing van concurrent Microsoft.

Google blijft voortdurend aan haar zoekmachine werken, en heeft nu, aldus een artikel in Wall Street Journal, aangekondigd dat het haar hele zoekmachine een grondige beurt wil geven, om zijn voorsprong te blijven houden op concurrenten. Volgens de woorden van Amit Shinghal, search executive bij Google, zou de nieuwe Google er meer uitzien "zoals mensen de wereld zien".

Daarbij zet Google voluit in op semantiek - de betekenis van woorden. Een concreet voorbeeld dat in het artikel aangehaald wordt is een zoekopdracht naar "Lake Tahoe": vandaag krijg je dan links naar een landkaart en het toeristisch kantoor voor deze trekpleister. In de toekomst zou je ook de exacte ligging krijgen, hoogte, gemiddelde temperatuur en het zoutgehalte. Eigenlijk wat... Wolfram Alpha doet, zoals je wellicht bemerkt hebt indien je  onze reeks tips over het gebruik van deze alternatieve zoeker gevolgd hebt.

De veranderingen zouden al in de volgende maanden beginnen, maar het zou duren vooraleer de hele herwerking een feit is. De grootste vraag voor ons blijft of Google voldoende Nederlands verstaat, om dit semantische zoeken ook voor niet-Engelstaligen te laten werken. Want is dat niet het geval, dan is het gewone zoeken op woorden in geïndexeerde pagina's een veel beter alternatief - en loopt Google het risico dat het de hele niet-Engelstalige wereld van zich vervreemdt.
http://online.wsj.com/article_email/SB10001424052702304459804577281842851136290-lMyQjAxMTAyMDEwNDExNDQyWj.html
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57397782-93/google-plans-major-revamp-for-search-engine/


Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!I-FLASHDRIVE: USB STICK VOOR IOS
Werkt zowel op Windows als Mac

Op de CeBIT beurs in Hannover heeft het bedrijf Kacmaz Entertainment een USB stick voorgesteld die toch wel apart is. Want hij heeft zowel een aansluiting voor iOS toestellen, als een USB poort. En het geheugen op de stick kan tot 16 GB gaan.

Dat wil zeggen dat je data gemakkelijk kan overzetten van een iOS toestel naar je Windows computer. Maar ook dat je dat van en naar je iOS toestel kan overzetten. Bovendien kan je, via de in de AppStore verkrijgbare i-FlashDrive app, ook vanop je computer de data op de iPhone beheren.

Zo kan je bijvoorbeeld je hele muziekcollectie op deze stick meenemen, zonder die op je iOS toestel te moten overzetten. De stick kan omgaan met alle soorten bestandsformaten die ook door iOS ondersteund worden. De stick is verkrijgbaar in grootten van 8 tot 32 GB.
http://kacmaz-entertainment.de/iflashdrive.htm
http://www.pressetext.com/news/20120308013


FUJITSU BRENGT EIGEN TABLET UIT ONDER ANDROID
En Archos tablet krijgt ICS update
Dat Apple niet de enige fabrikant is die tablet computers uitbrengt, lijken sommige media al eens te vergeten. Want ook bij andere makers vallen er heel wat knappe tablets te rapen. Zo heeft de Franse (naar onze mening fel onderschatte) fabrikant Archos al langer een tablet uit onder Android, de G9-reeks. Die werden verleden week geüpgrade naar de Ice Cream Sandwich versie van het Android besturingssysteem (Android 4.0.3). Deze upgrade geeft de tablet enkele leuke bijkomende functies. Zo kan je nu video's in 1080pixel kwaliteit bekijken, en download je de beschrijvingen en ondertitels en films voor tv-programma's automatisch. Het wordt ook heel gemakkelijk om draadloos bestanden uit te wisselen tussen tablet en computer... en zelfs de DLNA-tv. En dankzij de Archos afstandsbedieningsapp kan je elk ander Android toestel, zoals een smartphone, gebruiken om je tablet te besturen (1)

Ook Fujitsu komt nu met een tablet uit, de Stylistic M532 Android Media Tablet. Hiermee mikt de fabrikant op een gemengd publiek, zowel zakelijk als privé. Tegenwoordig is er immers een cultuur van "Bring Your Own Device" op het werk: iedereen mag zijn eigen toestel waarmee hij het liefste werkt (tablet of laptop) gebruiken op het werk. Het is het resultaat dat telt, niet de middelen, zo wordt bij de BYOD cultuur geredeneerd.

Deze tablet zou je dus overdag kunnen gebruiken op het werk, en na je dagtaak meenemen naar huis, om rustig je multimedia te consumeren. De batterij zou alvast een hele dag meegaan, zo belooft de fabrikant. Uiteraard is er wel een nadeel aan het gebruik van al die eigen toestellen op het werk: veiligheid. Maar hiervoor heeft Fujitsu op deze toestellen enkele speciale tools voorzien die de veiligheid moeten verhogen: toegang tto Virtual Desktop Infrastructures, ingebouwde ondersteuning voor Citrix, VMWare en Microsoft Virtual Desktop

Infrastructure omgevingen. Bovendien zijn bepaalde zakelijke toepassinen standaard aanwezig op de toestellen, waaronder een viewer voor Office docuemnten, en Exchange gebaseerde e-mail. Afbeeldingen van het toestel vind je op het mediaportaal van Fujitsu (2). De prijs ervan is ons nog onbekend.
http://www.archos.com/
http://mediaportal.ts.fujitsu.com/pages/search.php?search=!collection4


MICROSOFT WAARSCHUWT VOOR ERNSTIG LEK IN WINDOWS
Kwaadwillende code kan vanop afstand uitgevoerd worden

Heb je een Windows computer? Dan doe je er best aan alles meteen te laten vallen, en onmiddellijk de MS12-020 patch te installeren (1).

Microsoft waarschuwt namelijk voor een ernstig lek in het systeem van het Remote Desktop Protocol (RDP), waardoor kwaadwillenden vanop afstand eigen code op jouw computer kunnen uitvoeren, en zo je hele computer overnemen. Voorwaarde is wel dat op jouw systeem de remote-beheer optie aangevinkt is, iets wat velen doen om vanop afstand hulp te krijgen bij het configureren van hun computer.

Meer uitleg vind je o.a. bij Webwereld en Ars Technica. Snel aan de slag dus!
http://technet.microsoft.com/en-us/security/bulletin/ms12-020
http://arstechnica.com/business/news/2012/03/remote-desktop-bug-in-windows-makes-worm-meat-of-high-value-machines.ars
http://webwereld.nl/nieuws/109832/microsoft-luidt-noodklok-over-nieuw-windows-gat.html


MICROSOFT ONTHULT UNIVERSELE VERTALER
Zet jouw stem om in vreemde taal, met behoud van jouw timbre

Software die het gesproken woord omzet in een andere taal bestaat al langer. Maar dan krijg je altijd zo'n metaalachtige computerstem, die de zinnen volkomen verkeerd uitspreekt.

Daar zou nu verbetering in komen. Microsoft heeft namelijk een prototype gedemonstreerd van software die gesproken teksten vertaalt, maar met behoud van de originele stem - het accent, het timbre, de intonatie. In de demo spreekt een ingenieur van Microsoft een zin uit in het Engels, die vervolgens in het Spaans, Italiaans en Mandarijns vertaald wordt. De resultaten zijn verbluffend: de stem is wel een klein beetje robotachtig, maar je herkent duidelijk de stem van de ingenieur, Rashid, in de vertalingen.

De software vereist wel een uurtje training, zodat er een model van jouw stem gemaakt kan worden. Daarna wordt dit model gestopt in de standaard text-to-speech software voor een bepaalde taal. Naar verwachting zou deze software binnenkort ook verwerkt worden in smartphones, wat heel wat mogelijkheden opent. Want dan kan je bijvoorbeeld naar China gaan, daar een vraag inspreken in je smartphone, die de vraag omzet in het Mandarijns. Jouw Chinese gesprekspartner antwoordt in het Chinees, en zijn tekst wordt dan omgezet naar de gewenste taal. En een stapje verder is het instant vertalen van telefoongesprekken, zodat jij kan praten met een Chinees, zonder een woord Mandarijns te kennen.

Meer bij Gizmodo en Extreme Tech.
www.extremetech.com/extreme/122083-microsoft-unveils-universal-translator-that-converts-your-voice-into-another-language
http://www.gizmodo.co.uk/2012/03/microsofts-working-on-a-real-electronic-babel-fish-thatll-have-you-speaking-a-new-language-instantly/


AUTORACE LIEFHEBBERS OPGEPAST: DOWNLOAD NU DE FORMULE 1 APP!
Mis niets van het nieuwe seizoen

Fan van de Formule 1 races? dan moet je nu absoluut naar je favoriete downloadmarkt (AppStore, Android Market) racen, en daar de nieuwe Formule1 app downloaden. Want wellicht heb je niet altijd de luxe om de races vanuit je luie stoel in de leefkamer te bekijken, doch ben je op verplaatsing. Wel, met deze app kan je de races volgen op je mobiele toestel.

De organisatoren van de F1 races hebben al veel langer bewezen dat zij erg tech-minded zijn. Zo kan je live de tijden en scores via het web bekijken, en sinds kort ook via apps. Nu is er dus een nieuwe versie uit van de F1 app, net op tijd voor het nieuwe seizoen.

De app is verkrijgbaar in 2 versies; de gratis versie geeft je niewsfeeds, countdowns, meldingen over de race. De betalende versie, die in de Amerikaanse iTunes AppStore maar liefst $28,99 kost, geeft je live de tijden en scores, de posities in real time, en commentaar ronde per ronde. Je kan de berichtgeving ook pauzeren, en de hele race na de uitzending downloaden. Een zegen wanneer er een race aan de andere kant van de wereld gehouden wordt, en die normalerwijze midden in de nacht uitgezonden wordt op tv. Maar kom, de echte F1 liefhebber staat daar met plezier voor op...

Ach, en voor de BlackBerry gebruiker is er ook goed nieuws, want zij werden voor een keer niet vergeten: ook voor hen is er een versie, naast die  voor de Android toestellen.


http://itunes.apple.com/us/app/f1-2012-timing-app/id504322365?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
http://itunes.apple.com/us/app/f1-2012-timing-app-cp/id481718058?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
http://www.softpauer.com/f1site/index.php?q=node/3
http://arstechnica.com/apple/news/2012/03/formula-1-releases-its-mobile-app-for-the-2012-season.ars
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** RTL en Mobistar lanceren samen Plug Mobile
Brussel, 12 maart 2012 – De wereld van RTL op je gsm. Dat is wat Mobistar en RTL Belgium de fans van de zender Plug RTL aanbieden, met een voor hen op maat gemaakte mobiele aanbieding: Plug Mobile. Zo krijgen ze via het 3g-netwerk gratis toegang tot de drie zenders van RTL Belgium, en kunnen ze op hun gsm video’s on demand bekijken, deelnemen aan exclusieve wedstrijden, zappen en zelfs kiezen welke films op Plug RTL uitgezonden zullen worden.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=23260&language=NL

*** 16 reasons NOT to buy a new iPad (including 7 that haven’t changed from earlier iPads)
http://www.zdnet.com/blog/diy-it/16-reasons-not-to-buy-a-new-ipad-including-7-that-havent-changed-from-earlier-ipads/462?pg=2

*** Can big data fix a broken system for software patents?
http://gigaom.com/2012/03/11/can-big-data-fix-a-broken-system-for-software-patents/


*** Langverwachte Dell XPS 13 Ultrabook nu beschikbaar in Nederland en België
Maximaal groot beeldscherm in een compacte laptop: een 13 inch Rand-tot-rand beeldscherm in een behuizing die normaal slechts een 11 inch-scherm bevat.
http://www.dell.nl/xps13

*** HTC onthult drie smartphones in One-serie met superieure camera en geluidservaring
http://www.whizpr.be/press/htc-dvoile-les-trois-premiers-smartphones-dune-nouvelle-gamme-one-tous-dots-dun-appareil-photo-et-dun-potentiel-son-haut-de-gamme

*** Ogone wint voor de negende keer één van de meest strikte veiligheidscertificaten ter wereld
Nieuw PCI DSS keurmerk van niveau 1 voor Ogone
http://www.ogone.com/

*** Nokia introduceert een software-update voor de Nokia N9. Deze update biedt nieuwe functies, waaronder extra mogelijkheden voor videobellen, Nokia Maps en cameratoepassingen. Daarnaast zijn er extra talen toegevoegd en kunnen met de update zakelijke contacten via Mail for Exchange eenvoudig benaderd worden. De update – die ook de gebruikerservaring verbetert – is onmiddellijk wereldwijd beschikbaar voor de meeste N9-smartphones. De update is mobiel te installeren (WiFi aanbevolen) of door gebruik te maken van de Nokia Software Updater op de pc.
http://newsroom.nokia.be/benl/services/nieuwe-functies-door-software-update-voor-de-nokia-n9.html

*** Al sinds 1987 komen muzikanten, fans en mensen uit de muziekbusiness iedere lente samen in Austin. Dit jaar vormt daarop geen uitzondering. SXSW, dat dit jaar plaatsvindt van 9 tot 18 maart, is een evenement om rekening mee te houden. Vorig jaar waren er 13.000 geregistreerde deelnemers  en nog veel meer mensen komen alleen voor de shows en feesten.
Sonos is een van de deelnemers aan SXSW in 2012. Dit jaar zijn maar liefst 500 bands uit 45 landen aanwezig op SXSW en dat is alleen nog maar het officiële aantal. In onderstaande grafiek zie je waar de artiesten vandaag komen. Er zijn dit jaar ook twee Belgische bands aanwezig! Bekijk de grafiek op
http://blog.sonos.com

*** Polycom en HTC bieden gezamenlijke oplossing voor hoogwaardige videosamenwerking via smartphones en tablets
HTC-oplossingen met Polycom® RealPresence® Mobile-software zorgen voor kwalitatief hoogwaardige videosamenwerking, thuis, onderweg, in een vergaderkamer of in videoruimtes
http://www.polycom.co.uk/products/hd_telepresence_video/realpresence_mobile/index.html

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
MAIDO PROJECT: EXIT THROUGH YOU
[lounge] Een band die afkomstig is uit Parijs, en een heel originele mix brengt van traditionele en elektronische instrumenten. Het geheel doet je, bij Exit through you, denken aan weide vlakten, kamelen die in de woestijn wiegen... Heel rustige muziek. Een aanrader. Bij MySpace kan je verschillende songs beluisteren.
http://www.myspace.com/maidoproject
http://www.maidoproject.com
JOEL ENZO - JOSÉ
[elektro] Deze man is niet alleen producer, maar ook mastering ingeneer bij het platenlabel Prozent-Music. Hij maakt tamelijk repetitieve, maar daarom niet vervelende muziek. Bij Soundcloud kan je verschillende nummers beluisteren, en sommige ook downloaden.
http://soundcloud.com/joel-enzo


DUBTRAK - DARK RIVER TRIBE
[elektro] Elektronische muziek, eerder soundscapes dan ritmische dance muziek. Folk invloeden worden erin verwerkt, wat het geheel een exotisch tintje geeft. Bovendien is er veel aandacht geschonken aan de afwerking van de opname. Bij Soundcloud zjin verschillende songs te downloaden en andere streaming te beluisteren.
http://dubtrak.com/downloads.html
http://soundcloud.com/dubtrak


SHAMANOID - DIVINE SADNESS
[Electro] Elektronische muziek die het midden houdt tussen soundscapes en dance, noch vis noch vlees. Erg aangenaam om naar te luisteren, rijkelijk bewerkt en afwisselend. De website van Shamanoid is trouwens ook knap uitgewerkt, met de Oscilloscoop. Je kan er een hele collectie songs in streaming beluisteren.
http://www.shamanoid.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BUNKERBOUWER

Deze week een prachtig, erg sterk hoorspel uit 1987. Een drama, prachtig gespeeld, sereen vertolkt, heel menselijk. Het gaat om een meisje, Monique, dat een brief krijgt van haar opa; hij vertelt dat hij ziek is en gaat sterven. Monique wil meteen naar opa vertrekken, maar Peter, haar vader, wil niet dat ze midden in de week gaat en school mist. Haar moeder, Els, vindt echter dat ze wel moet gaan. Tussen Peter en Els gaat het niet zo goed, dat merk je duidelijk. Opa heeft in de brief ook een cassette gestoken, voor Peter...
Auteur van het hoorspel is Karlijn stoffels, en Hans Karsenbarg voerde de regie.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/03/14/de-bunkerbouwer/#commentsNetties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het geheim van creativiteit is weten hoe uw bronnen te verbergen.
- Albert Einstein -
 
 
oor logo
De nieuwe oogstSUBTLE PATTERNS: DISCRETE ACHTERGROND
Op deze site vind je verschillende patronen die een discrete achtergrond kunnen vormen voor een website of project. Klik op Preview, en je ziet de achtergrond van de site weergegeven in dit patroon. Allle achtergronden kunnen gratis gedownload worden.
[Taal: ENgels]
http://subtlepatterns.com/


25 TOP TOOLS VOOR ONTWIKKELAARS
In dit artikel van NetMagazine vind je allerlei tools die je kunnen helpen bij het ontwerpen van websites. Sommige tools hebben wij al besproken, maar je vindt er ook nieuwe tools, zoals bookmarklets, add-ons voor de browser, en meer. Een aanrader voor de webbouwer!
[Taal: ENG]
http://www.netmagazine.com/features/top-25-browser-tools-web-designers-and-developers


SEHR: ALTERNATIEVE ZOEKMACHINE
De meeste zoekmachines stellen een index op van webpagina's op basis van trefwoorden. Deze zoekmachine doet het anders: hij verzamelt semantische web objects. Dat kunnen personen zijn steden of evenementen. Zo kan je zoeken op "born in Antwerp" of webbrowsers. Om uit te proberen.
[Taal: ENG]
http://sehrch.com/


EEN WEBSITE IN ÉÉN PAGINA: ABOUT.ME

Misschien wil je wel een pagina op het web waarin je jezelf voorstelt, wat gegevens over jezelf kwijt wil, en verwijst naar projecten waarmee je bezig bent. Je wil echter geen heel blog maken, je hebt daar de tijd niet voor. Gewoon summier wat gegevens over jezelf. Dan zijn er enkele websites die je daarbij kunnen helpen.
Om te beginnen is er About.me. Daar bou je een persoonlijke, dynamisch website van één pagina waarin je verwijst naar je profile op sites zoals Facebook, Twitter, Linked in, en meer. Je kan de achtergrond van de pagina aanpassen aan je eigen persoonlijkheid. En je kan een about.me email adres aanmaken, en zelfs gratis visitekaartjes laten maken.
[Taal: ENG]
http://about.me/


EEN WEBSITE IN ÉÉN PAGINA: FLAVORS.ME
Bij Flavors.me heb je veel meer mogelijkheden om de website aan te passen, bijvoorbeeld je eigen achtergrond afbeelding en layout, waarbij je de keuze hebt uit 17 layouts en 222 lettertypes. Het geheel is wysiwyg (what you see is what you get), maar als je wat html kent, kan je nog wat meer aanpassingen doen. Je kan niet alleen verwijzen naar je accounts bij meer dan 35 webdiensten maar ook de content daarvan in je Flavors.me pagina binnenhalen.
[Taal: ENG]
http://flavors.me/


EEN WEBSITE IN ÉÉN PAGINA: CHECKTHIS

Deze webpagina biedt hetzelfde als About.me en Flavors.me maar biedt je nog extra mogelijkheden, zoals extra content toevoegen, video inbedden, foto's of widgets (zoals de mogelijkheid tot commentaar geven). Je kan de pagina zelfs een vervaldatum geven, bijvoorbeeld voor een bepaald evenement. Het aantal mogelijkheden om de layout te wijzigen is echter wel beperkt.
[Taal: ENG]
http://checkthis.com/


EEN WEBSITE IN ÉÉN PAGINA: INSTABLOGG
Deze site laat je dan weer de mogelijkheid om heel simpel een blog aan te maken van één pagina, die je dan privaat of publiek kan maken. Je hebt heel wat mogelijkheden om de layout te wijzigen, en er wordt standaard gebruik gemaakt van de commentaar dienst Disqus, waarbij je zelf bepaalt of je die commentaardienst aan of uit zet. Een heel simpel alternatief voor een blog bij WordPress of Blogger.
[Taal: ENG]
http://www.instablogg.com/


EEN WEBSITE IN ÉÉN PAGINA: GOODSIE
Dit is eigenlijk een zuster-site van Flavors.me, maar dan bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemers. Zij kunnen hier een webwinkel maken van één pagina, en die combineren met PayPal of met Google Checkout, zodat bezoekers niet alleen de producten kunnen zien die het bedrijf aanbiedt, maar ook kunen kopen en betalen. Heel simpel om aan te passen qua kleuren, layout, enz. Goodsie kan je 30 dagen gratis uitproberen, daarna betaal je 15$ per maand.
[Taal: ENG]
http://goodsie.com/


EEN WEBSITE IN ÉÉN PAGINA: ONEPAGER

Dit is ook een pagina bedoeld voor bedrijven, zonder echter iets te verkopen. Je kan je eigen URL aanmaken, het verkeer analyseren, nieuwsbrieven verzenden naar je klanten. De dienst kost $10 per maand.
[Taal: ENG]
http://onepagerapp.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NV GEZOND
Deze site, gemaakt door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, wil info en advies geven over vernieuwende methodieken in de gezondheidszorg, en dan vooral aan bedrijven vertellen hoe zij de gezondheid van hun werknemers kunnen bevorderen. Er worden onderwerpen behandeld zoals "ongezonde leefstijl reden voor ontslag", "bewegingscampagne is kostenbesparend", enz.
[Taal: NL]
http://www.nvgezond.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOORLEZEN OP AFSTAND

Ouders of grootouders die voorlezen aan kinderen - het is een mooie traditie. Maar niet altijd hebben deze mensen tijd om verhalen of sprookjes voor te lezen. Deze dienst doet het in hun plaats: voor 3,99 kunnen kinderen 2 maanden lang verhaaltjes laten voorlezen. Gewoon een boek kiezen, en ze zijn vertrokken!
[Taal: NL]
http://www.voorlezenopafstand.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET OBSCENE MIEKE MAAIKE SPEL
Louis Paul Boon werd 100 jaar geleden geboren. Hij is vooral bekend van zijn sociaal geëngageerde, maar ook zijn licht obscene teksten en beschrijvingen zoals Mieke Maaike's Obscene Jeugd. Om deze 100 jaar te herdenken, heeft Radio1 een quiz bedacht, waarbij je o.a. een arrangement in Aalst kan winnen, naast boekenpakketten.
[Taal: NL]
http://www.radio1.be/content/de-grote-boon-quiz


VRIJDAG MULTIMEDIA: OUDE KAARTEN ONLINE

Op de site Old maps Online vind je de grootste online verzameling van historische kaarten. Daarvoor wordt samengewerkt met British Library, National Library of Scotland, Moravian library (Tsjechië) en de David Rumsey Map Collection uit San Francisco. Het bijzondere aan de site is dat de kaarten zo georganiseerd zijn dat je een bepaalde regio kan kiezen, en dan verschillende kaarten over die bepaalde regio kan oproepen. Ars Technica heeft een uitgebreide bespreking van de site en vertelt hoe je best tewerk gaat.
[Taal: ENG]
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/03/old-maps-online-lets-you-find-your-way-around-17th-century-holy-roman-empire.ars
http://www.oldmapsonline.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JUST THE FIRST FRAME
Een verzamelsite die een originele benadering heeft om comics op het web te tonen: van de meest populaire comics toont het het eerste prentje. Aan jou dan om te kiezen welke comic je verder wil zien.
[Taal: ENG]
http://www.justthefirstframe.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC CONTEST
De krant The Atlantic verzamelde de mooiste inzendingen voor de National Geographic fotowedstrijd. Prachtige foto's, om van te smullen!
[Taal: ENG]
http://m.theatlantic.com/infocus/2011/11/national-geographic-photo-contest-2011/100187/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Android Marketplace hernoemd naar Google Play
http://www.belgiancowboys.be/mobile/2096
- Nieuwe 'Media Innovatie Centrum' (MIX) officieel gelanceerd
http://www.belgiancowboys.be/Media/2099


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Bejaarde vrouw heeft snelste internet ter wereld
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3225700/2012/03/15/Bejaarde-vrouw-heeft-snelste-internet-ter-wereld.dhtml
- Nu.nl verspreidt korte tijd schadelijke software
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3225522/2012/03/14/Nu-nl-verspreidt-korte-tijd-schadelijke-software.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Vier desktops op één monitor
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=16560:vier-desktops-op-een-monitor&catid=38&Itemid=236
- Freebie Notes
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=16310:freebie-notes&catid=38&Itemid=236  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Acer breidt assortiment draagbare computers uit
Met de V3-, V5- en de Timeline Ultra M3-series lanceert Acer drie nieuwe Aspire-computerlijnen. Met die laatste heeft het bedrijf bovendien een primeur ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6538
- Sony heeft producten voor 2012 klaar
Na Samsung stelde ook Sony zijn productlanceringen voor 2012 voor. Het bedrijf mikt onder meer op de verdere uitbouw van de camera's en camcorders. Dit voorjaar is het echter vooral uitkijken naar de ... 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6530

 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Delhaize: 10% van de online bestellingen geschiedt via m-commerce
http://www.digimedia.be/News/nl/11475/delhaize-10-van-de-online-bestellingen-geschiedt-via-m-commerce.html
- Vooruitzicht op nieuwe iPad stuwt Apple-aandeel voor eerst boven kaap 600 dollar
http://www.digimedia.be/News/nl/11489/vooruitzicht-op-nieuwe-ipad-stuwt-apple-aandeel-voor-eerst-boven-kaap-600-dollar.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 16 maart: Dag van Nationale Rouw
http://computertaal.info/2012/03/15/16-maart-dag-van-nationale-rouw/
- Tutorial: Gimp 2.6 – 14. Voorkeuren (2)
http://computertaal.info/2012/03/15/tutorial-gimp-2-6-%e2%80%93-14-voorkeuren-2/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Robonaut helpt astronaut Kuipers met eerste ruimte-taak
http://tweakers.net/nieuws/80697/robonaut-helpt-astronaut-kuipers-met-eerste-ruimte-taak.html
- Telenet brengt online officepakket uit
http://tweakers.net/nieuws/80698/telenet-brengt-online-officepakket-uit.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Scoren nieuwe internetextensies hoger in Google?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/03/15/scoren-nieuwe-internetextensies-hoger-in-google/article-4000067120729.htm
- Harde schijven bijna dubbel zo duur
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/03/15/harde-schijven-bijna-dubbel-zo-duur/article-4000066874749.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Geen 4G-ondersteuning voor de nieuwe iPad in Europa?
http://www.themobilerevolution.be/2012/03/geen-4g-ondersteuning-voor-de-nieuwe-ipad-in-europa/
- Nokia werkt aan een (Windows 8?) tablet
http://www.themobilerevolution.be/2012/03/nokia-werkt-aan-een-windows-8-tablet/
 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

WAARVOOR GEBRUIK JE WOLFRAM ALPHA? AFTELLEN

Nog iets waarvoor je de alternatieve zoekmachine Wolfram Alpha gebruiken kan: hoeveel dagen zijn er tot ... ? Je moet wel de Engelse syntax gebruiken, dus: "days until Christmas" bijvoorbeeld, om te weten hoeveel dagen er tot Kerstmis zijn, of "days until June 3" om te weten hoelang het nog is tot 3 juni.
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha


WAARVOOR GEBRUIK JE WOLFRAM ALPHA? EEN PASWOORD GENEREREN

Nog iets waarvoor je deze alternatieve zoeker gebruiken kan: het genereren van een willekeurig paswoord. Wolfram Alphan kan ook berekenen hoelang het zou duren om het paswoord te kraken. Je kan ook zelf sleutelen aan de regels om dit paswoord te maken.
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha


WAARVOOR GEBRUIK JE WOLFRAM ALPHA: JE NAAM
Een ideetje voor toekomstige mama's en papa's. Je kan namelijk een of meerdere namen ingeven, en zien hoe vaak die voorkomen. Dat is althans wat het artikel bij How to Geek beweert. Wij probeerden het met "Heidi, Hilde", maar die namen werden niet meteen door de zoekmachine herkend als namen om te vergelijken. Een zoekopdracht "Heidi name popularity" gaf echter wel een antwoord. De populariteit van de naam wordt echter alleen bekeken in de VS.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=heidi+name+popularity
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha


WAARVOOR JE WOLFRAM ALPHA GEBRUIKEN KAN: BMI
Nog iets waarvoor je de Body Mass Index berekenen kan, die je een indicatie geeft over je gewicht en je gezondheid. Typ gewoon "body mass index" als zoekterm in de zoekmachine in, en je krijgt een nieuw formulier, waarin je je gewicht en lengte kan invullen - plus het feit of je man of vrouw bent. Daarna krijg je je body mass index, en het verdict (of je nog binnen de veilige marge zit of niet).
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha

WAARVOOR JE WOLFRAM ALPHA KAN GEBRUIKEN: WOORDJES ZOEKEN
Nog een leuke toepassing van deze alternatieve zoeker. Je kan als zoekterm ingeven: "words beginning with b and ending with ic", waarna je het gewoonlijke scherm krijgt met de interpretatie van de zoekopdracht, en de resultaten - woordjes zoals baltic, ballistic, bic, biographic...
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
FOTOMORPH: VAN FOTO TOT ANIMATIE

Windows 2000/XP/Vista/7 - 4,7 MB - adware
Met dit gratis progje (dat ook advertenties serveert) kan je van foto's een animatie maken. Zo kan je bijvoorbeeld van de ene foto overgaan in een andere. Leuk om bijvoorbeeld je vriendin om te vormen tot je favoriete filmster (en omgekeerd). Het hele proces is super simpel. En bij CHip.De vind je bovendein een fotoreportage die je vertelt (in het Duits) hoe je tewerk moet gaan.
http://www.chip.de/bildergalerie/FotoMorph-Galerie_44471681.html
http://www.diphso.no/
http://www.chip.de/downloads/FotoMorph_44471656.html


AIRDROID: BEDIEN JE ANDROID VIA JE BROWSER
Android - 2,7 MB - freeware
Handig. Wil je je Android toestel bedienen (instellingen, updates...), dan is het veel gemakkelijker dat te doen vanop je computer, via een gewoon browser scherm. Dat is wat AirDroid belooft.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid


SCALADO: VERWIJDER MENSEN VAN FOTO'S
iPhone - Android
Vaak maak je een foto van een toeristische attractie, en dan staan daar op de achtergrond een paar mensen die het zicht bederven. Met deze app kan je de ongewenste afbeeldingen verwijderen. Bij Business Insider vind je een video die de werking uitlegt.
http://www.scalado.com/display/en/Remove
http://www.businessinsider.com/scalado-remove-app-2012-2


MOZILLA LIGHTNING: KALENDER VOOR THUNDERBIRD
Win2000/XP/Vista/7 - 2,7 MB - freeware
Deze tool integreert de gratis kalender Sunbird in het eveneens gratis mailprogramma Thunderbird. Noteer voortaan vanuit je mailprogramma je afspraken, en laat je aan belangrijke gebeurtenissen herinneren.
http://www.mozilla.org/projects/calendar/
http://www.chip.de/downloads/Mozilla-Lightning_27634700.html


STELLARIUM: EEN STERRENHEMEL
Windows all - 52 MB - freeware
Met Stellarium krijg je een prachtige sterrenhemel om e zien op je pc; je krijgt een zicht vanop elke gewenste plaats, elk gewenst uur. Op de website van de maker zijn ook versies voor Linux en macOS te vinden.
http://www.stellarium.org/
http://www.chip.de/downloads/Stellarium_13628909.html


ANIMATION DESK: WEES CREATIEF

iPhone - 1,99 euro - 45 MB
Ben je een beetje creatief, dan kan je met deze app animaties tekenen met je vingers. Je kan de canvas ook vergroten om details toe te voegen. Elk frame van de animatie kan je apart bewerken.
http://www.makeuseof.com/dir/animation-desk-ios-device-create-handdrawn-animations/
http://www.kdanmobile.com/en/animation-desk/


MINIMAP SIDEBAR VOOR FIREFOX
Win/Mac OS / Linux - 213,9 kb - freeware
Deze add-on voor de Firefox browser integreert Google Maps in de zijbalk van je Firefox. Daardoor kan je adressen via een rechtsklik of via drag&drop meteen opzoeken op Google Maps.
http://minimap.spatialviews.com/
http://www.chip.de/downloads/Minimap-Sidebar-fuer-Firefox_30919733.html


ENIGMA VIRTUAL BOX
Windows all - 3,5 MB - freeware
Deze tool helpt je om draagbare (portable) programma's maken van een gewone software. Alle nodige aanhorigheden en de register-data worden ook mee ingepakt in het bestand dat je op de USB stick zetten moet. Ter info: een portable progje is een programma dat je niet moet installeren, maar gewoon vanop je USB stick kan opstarten.
http://enigmaprotector.com/en/aboutvb.html
http://www.chip.de/downloads/Enigma-Virtual-Box_54251517.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ASSASSINS CREED RECOLLECTION
iOS/iPad - 387 MB - gratis (tijdelijk)
De volledige versie van het game is tijdelijk gratis voor iPhone, iPod Touch en iPad.
http://support.ubi.com/
http://www.chip.de/downloads/Assassins-Creed-Recollection-iPhone-_-iPad-App_54637501.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: IDEA GENERATION ASSISTANT - IPHONE
iPhone
Sommige mensen hebben heel veel ideeën. Deze app zet je ideeën om een afbeelding zodat je je ideën beter kan organiseren, structureren. De app werkt heel intuïtief.
http://feedmyapp.com/review/personal-idea-generator-iphone/
http://www.bluepeakmobile.com/ideas/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Het enige wat mijn leren hindert is mijn opvoeding.
- Albert Einstein -