netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
15/3/2/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 741 van 10/3/2012Gegroet lezer,

Deze week was het grote hoogtepunt waarover de hele IT-pers al weken, maandenlang speculeerde, de lancering van de nieuwe iPad. Ja, u leest juist: het toestel heet niet iPad 3 of iPadHD zoals verwacht, maar de "nieuwe iPad". Wat leidt tot de vraag: zal de volgende versie dan de "allernieuwste" iPad heten? En de versie daarna? Hoe het ook zij: deze versie bevat wel verbeteringen, maar die zijn niet zo spectaculair dat zij volgens vele waarnemers de aankoop van dit toestel rechtvaardigen (http://www.theage.com.au/digital-life/tablets/new-ipad-not-worth-upgrading-to-from-ipad-2-20120309-1uo19.html). En toch klinkt het in koor bij diezelfde critici dat zij toch het toestel zullen aankopen. Je bent fan of je bent het niet. Van marketing gesproken.

Een marketing die er ook toe leidt dat men het woord "iPad" maar moet uitspreken, om hip te zijn. Dat wordt althans in sommige middens geloofd. En daarom wordt de iPad te pas en te pas ingevoerd. Zo overwegen enkele scholen zelfs om de iPad in de klas te gebruiken, en dus verplicht te stellen voor alle studenten. Daarover kan je een interessante discussie horen in de Tech45 podcast ( http://www.podtrac.com/pts/redirect.mp3/traffic.libsyn.com/tech45/tech45-096.mp3    ) waaraan verschillende mensen deelnemen die zelf ook in het onderwijs staan; blogger Jan Seurinck heeft er ook enkele bedenkingen over geschreven, die op verschillende commentaren onthaald werden (http://www.janseurinck.com/opinie/iedereen-heeft-recht-op-mijn-mening/de-ipad-in-de-klas)

Kortom. Stof om na te denken in dit nummer. Naast de vele andere nieuwigheden natuurlijk die hier besproken worden, want op dat gebied viel er weer heel wat te rapen. Snel dus aan uw leesvoer!

Veel leesplezier, en zoals gewoonlijk hopen wij u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

P.S. Als een bewijs van de marketingkracht van Apple: heb je er al eens bij stilgestaan dat alle aandacht in de media eigenlijk gratis reclame is voor Apple? Het Radio1 programma rekende uit hoeveel Apple had moeten betalen voor deze advertenties op radio, tv, de kranten. En kam uit op... de ontluisterende som van  187.598 euro gratis reclame!
http://bit.ly/wwKSoNNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
VOLLEDIG ANONIEM: RETROSHARE
MegaUpload gebruikers op zoek naar alternatieven

We hebben het in de voorbije week al vaker gehad over de raid op de filesharing site Megaupload, en de gevolgen ervan. Enerzijds dat de sites waar je bestanden kan delen super voorzichtig geworden zijn, om te voorkomen dat zij beschuldigd worden van het aanmoedigen tot piraterij. En anderzijds dat de gebruikers massaal op zoek gingen naar alternatieve sites waar zij toch nog altijd bestanden kunnen delen.

Een van die sites, zo lees je bij WebProNews en TorrentFreak, is RetroShare. Deze dienst beweert dat je er compleet anoniem bent. Vooraleer je bestanden kan gaan delen, moet je PGP certificaten uitwisselen met enkel de mensen die je vertrouwt. De overdracht van bestanden geschiedt versleuteld, met gebruik van OpenSSL, en bestanden van derden kunnen enkel via een vertrouwde bron geüpload worden. De ultieme hemel voor mensen die bestanden willen delen? Volgens waarnemers is dat inderdaad zo.

Na de raid op Megaupload, en de protesten tegen SOPA is in elk geval het downloaden via het netwerk verdrievoudigd, en in februari nog eens verdubbeld - wat niet moeilijk is, vermits de andere P2P en ruilnetwerken hun diensten strenger gemaakt hebben in deze periode.

Het is natuurlijk de vraag hoe lang RetroShare nog ongemoeid gelaten wordt...
http://www.webpronews.com/retroshare-brings-anonymous-file-sharing-to-the-masses-2012-03
http://torrentfreak.com/anonymous-decentralized-and-uncensored-file-sharing-is-booming-120302/
http://retroshare.sourceforge.net/ZAL HIGHLIGHT HET HOOGTEPUNT WORDEN VAN SXSW?
Visitekaartjes in het digitale tijdperk

Binnenkort is het weer SXSW of South By South West, een reeks happenings rond interactieve tools, maar ook muziek en film. Creativiteit staat dus hoog op het menu op deze 9 dagen durende bijeenkomst in Austin, Texas.. Een van de tools waarnaar uitgekeken wordt, is HighLight, dat omschreven wordt als "people discovery app". Wat doet het?

Wel, het combineert vele mogelijkheden van reeds bestaande tools tot een nieuw geheel. Via Foursquare bijvoorbeeld kan je zien wie van je vrienden in de omgeving is. Via LinkedIn kan je contacten leggen met andere mensen. Combineer dit, en je krijgt een app die je vertelt dat enkele mensen die je bij de vorige Barcamp ontmoet hebt, in de omgeving zijn.

Uiteraard is de primaire toepassing van Highlight het gebruik op de mobiele telefoon - en natuurlijk zijn er dus apps voor Android en iPhone. Simpel gezegd: staan jij en ik in dezelfde straat, zijn wij op dezelfde conferentie, en hebben wij beiden Highlight geïnstalleerd op ons mobieltje, dan zal de app mij verwittigen dat jij een Hihglight gebruiker bent; bovendien krijg je te zien wie de vrienden zijn die we gemeenschappelijk hebben, of andere factoren die we gemeen hebben, zoals een liefde vor muziek, of een school waarnaar we gingen. En bovendien zie je een historiek van alle keren dat we elkaar in het verleden gekruist of ontmoet hebben.

Uiteraard werkt deze app volledig op je échte identiteit, en verlangt het wel dat je weer een stukje van je privacy opgeeft - maar gelukkig kan je de privacy instellingen fijn afstellen. Maar het lijkt ons in elk geval een heel handige, sociale tool. Bij CNet vind je een vraaggesprek met de ontwerpers van Highlight. (1) En bij TechCrunch enkele kritische opmerking over de huidige werking van de dienst (2).

Maar probeer de dienst zelf eens uit? Sinds kort is hij wereldwijd actief...(3)
http://news.cnet.com/8301-13772_3-57389851-52/highlight-the-people-discovery-app-that-could-change-the-world/
http://techcrunch.com/2012/03/03/myhighlight/
http://highlig.ht/


SPEELT APPLE VALS MET ZIJN "HI-RES" MUZIEKBESTANDEN?
Kwaliteit zou niet beter zijn dan gewoon AAC bestand

Of het waar is, laten wij in het midden. Hopelijk hebben sommige van onze lezers de juiste tools en instrumenten om de bewering op waarheid te controleren. Wij geven het bericht enkel door.

Het gaat om het feit dat Apple sinds kort bestanden aanbiedt via zijn iTunes store, waarvan gezegd wordt dat zij van hogere kwaliteit zijn, want dat is wat de titel "Mastered for iTunes" suggereert. Toen Apple uitkwam met het initiatief, werd het enthousiast onthaald. Echte muziekliefhebbers zijn bereid meer geld neer te tellen voor digitale muziekbestanden die een betere klank bieden dat het wat vlakke digitale formaat dat we nu kennen. En platenmaatschappijen hoopten dat deze hogere resolutie bestanden een eind zouden kunnen maken aan de zo vaak gepirateerde low res bestanden.

Het blijkt echter dat de resolutie van de muziekbestanden helemaal niet hoger ligt dan bij de normale AAC bestanden. Volgens het artikel bij TechEye bekeek een geluidsingenieur de bestanden (hoe hij het deed, lees je in het artikel) en kwam hij tot de conclusie dat het geluid van deze speciaal voor iTunes geremasterde songs echt niet dichter bij CD kwaliteit staat, en dat de hele term gewoon pure hype is.

Waar of niet? Feit is dat echte muziekliefhebbers het betreuren dat digitale bestanden te vlak zijn, en nog altijd zweren bij de rijkdom van geluid zoals je die op een vinyl lp terug kan vinden. Maar dat is natuurlijk weer een ander hoofdstuk...
http://www.cepro.com/article/apples_mastered_for_itunes_is_it_legit/
http://www.apple.com/itunes/mastered-for-itunes/
http://news.techeye.net/software/apples-hi-res-music-files-arentNIEUWE WOORDJES LEREN: BROGRAMMER
Programmeurs van de nieuwe generatie doen het met zonnebril op

Er was een tijd dat programmeurs echte nerds waren die je er zo kon uithalen: bleek van gezicht, want ze kwamen haast niet buiten, hun bron van licht was het computerscherm. Vaak met acné, want gezond voedden ze zich ook niet, met een dieet dat haast uitsluitend uit cola en pizza's bestond. Succes bij de vrouwen hadden ze al evenmin, want ze kwamen zo weinig buiten dat ze bij een ontmoeting met het andere geslacht vaker niet verder kwamen dan een gestamel, een gegiechel, en het zenuwachtig rechtzetten van hun bril. Kortom: het bekende plaatje.

Maar dat is nu aan het veranderen. De programmeur van vandaag is immers een "brogrammer", een samentrekking tussen "Bro" en programmeur. En een "bro" is getapt en cool. Hij heeft een zonnebril op en speelt 2Pac af tijdens het programmeren, hij wordt op handen gedragen door de tech industrie die hem uitnodigt voor coole fuiven waar er dames in overvloed zijn. Kortom: een meer testosteronrijke versie van de nerd, minder wereldvreemd, die veel meer geniet van de geneugten van het leven.

Er zit echter ook een schaduwkant aan deze evolutie. Het sleutelwoord is immers 'testosteron". De wereld van de brogrammers staat nog verder af van de meidenwereld dan voorheen. Waar er in 2000 nog 24% vrouwen waren in het wereldje van de programmeurs in de VS, is dat in 2010 gedaald tot 21%. De verdere vermannelijking van deze wereld helpt dus echt niet om vrouwen aan te moedigen aan het programmeren te gaan....

Een knap achtergrondartikel over deze evolutie, en de wereld van de brogrammers, vind je bij Businessweek.
http://www.businessweek.com/articles/2012-03-01/the-rise-of-the-brogrammerWANNEER ZAL DE TABLET MARKT GROTER WORDEN DAN DE PC?
Opvallend: waarnemers stellen de overname gewoon niet in twijfel...

Telkens er een nieuwe categorie "computers" bij komt, is het even afwachten. Zal die nieuwe categorie de bestaande toestellen kunnen vervangen, de markt uitprijzen? Het antwoord is in de meeste gevallen geen duidelijk ja of neen. Neem nu de desktop en de laptop. Hoeveel mensen zouden er thuis nog een desktop computer hebben staan - een bakje met apart scherm? Niet zo veel - de meeste mensen kiezen voor een laptop, die alles in één bevat, en die gemakkelijk mee op reis genomen kan worden. Op kantoor echter doet de desktop het nog altijd goed. Om daarom te zeggen dat de laptop de desktop vervangen heeft, is een brug te ver. Het marktsegment waartoe de toestellen zich richten heeft zich gewoon duidelijker afgetekend.

En nu is daar de tablet computer. Vele waarnemers vragen zich niet eens af of die ooit de dekstop/lapto vervangen zal - zij gaan gewoon van dit feit uit, en vragen zich af wanneer dat gebeuren zal. Dat lees je bij Asymco (1) en bij GigaOm (2).

Bij deze toekomstvoorspelling hebben wij wel ons voorbehoud. Een tablet is een gebruikstoestel, bedoeld voor de gewone gebruiker, en zijn amusement. Een desktop en een laptop zijn toestellen voor zakelijke en privégebruikers, als werkinstrument. Wie veel moet typen, zal nooit genoegen kunnen nemen met een tablet. Maar  voor veel mensen die nu een laptop of desktop hebben, kan de tablet een afdoende vervanging zijn. Gemakkelijk mee te nemen naar de sofa, en de weinige teksten die ingetikt moeten worden om een mailtje te beantwoorden, een twitter commentaar te geven bij het bekijken van een programma op tv, kunnen net zo goed met één vinger via het aanraakklavier ingetikt worden.

Maar misschien zie jij dat anders? Heb jij een ander toekomstbeeld voor de computer en laptop? Laat het ons weten!
http://www.asymco.com/2012/03/02/when-will-the-tablet-market-be-larger-than-the-pc-market/
http://gigaom.com/mobile/could-tablets-could-outsell-pcs-by-next-year/GOOGLE VOEGT MASKERS TOE AAN GOOGLE+ HANGOUTS
Dissonant in Hangouts sfeer?

Wie een webcam gekocht heeft, heeft daar wellicht software bijgekregen die wat extra's toevoegt aan de digitale gesprekken met de webcam. Bedrijven zoals Logitech bijvoorbeeld zorgen ervoor dat die software je vermomt in allerlei gedaanten, en je gekke bekken laat trekken.

Leuk. Heel leuk. Maar verwacht je dat ook bij Google+ Hangouts? Niet echt. Google heeft van zijn Hangouts immers gewoon "vrienden onder elkaar" willen maken. Een tool die ook voor meer professionele doeleinden gebruikt kan worden, zoals een toespraak op een conferentie. Een concert. En dan... voegt Google de mogelijkheid toe om kattenoren of andere filters en speciale effecten toe te voegen aan de Hangouts. Was dit nu echt nodig, Google? Soms lijkt het er echt op dat Google iets teveel autonomie geeft aan zijn erg diverse medewerkers, met heel uiteenlopende resultaten tot gevolg. Geen consistentie in producten, geen duidelijke lijn die vertelt waar het met zijn producten heen wil....
http://thenextweb.com/socialmedia/2012/03/03/google-adds-new-mask-effects-for-hangouts-so-go-turn-yourself-into-a-cat/
http://www.readwriteweb.com/archives/google_makes_itself_look_silly_with_hangout_cat_ma.phpZOEKEN NOG IETS GEMAKKELIJKER OP JE MOBIELE TOESTEL
Iets gezocht op je ene toestel, terug te vinden op het andere

Google brengt af en toe verbeteringen uit aan haar Google zoekmachine, waarvan je denkt: dat is zo simpel, eigenlijk had dat er al lang moeten zijn.

Neem nu de nieuwe 'recent' optie. Die zorgt ervoor dat je, wanneer je iets opgezocht hebt op jouw desktop of laptop computer, die zoekresultaten meteen bij de hand hebt onder deze knop op jouw mobiele toestel. Je moet wel de "Web History" optie geactiveerd hebben, en ingelogd zijn op je Google account. Ga je bijvoorbeeld naar een bepaalde winkel, heb je als voorbereiding info daarover opgezocht op je gewone computer, dan staat die info op jou te wachten op je smartphone.

Simpel - zo simpel dat wij ons echt wel afvragen: waarom was dat er vroeger niet? Let wel dat niet alle zoekopdrachten hernomen worden onder deze Recent button - enkel geolocale zoekopdrachten. En het is natuurlijk een wortel die Google je voorhoudt, om alle maatregelen die je genomen had om je privacy te beschermen (door o.a. je zoekgeschiedenis te wissen) terug teniet te doen....
http://searchengineland.com/google-enables-cross-platform-local-search-as-carrot-for-web-history-113811
http://insidesearch.blogspot.com/2012/03/introducing-new-local-search-experience.html

PRE-ROLL VIDEO ADVERTENTIES WORDEN MINDER STOREND
Simpele oplossing die adverteerder ook gelukkig moet maken

Je wil een video zien op YouTube. Maar dan verschijnt er eerst een reclamefilmpje dat je moet uitzitten, vooraleer je het échte filmpje mag zien. Vervelend, niet? velen vinden die "pre-roll" advertenties dan ook echt storend.

Maar er is een oplossing. En die werd bedacht door een bedrijf dat ook vroeger al een alternatieve captcha bedacht, Solve Media. In plaats van de gewone wiebelende letters en cijfers in te vullen, moest je de reclameslogan van een bedrijf invullen, vooraleer toegang te krijgen tot de content. Slim bedacht, want zo wordt de slogan goed in het hoofdje van de gebruiker gestampt.

Nu heeft Solve Media dus een dergelijk idee bedacht voor pre-roll advertenties. Je kan namelijk de advertentie stoppen, wanneer je een bepaalde tekst intikt. Dat kan de naam van het merk of de slogan zijn. En hups, je gaat meteen over naar het échte filmpje.

Slim bedacht. Maar het is natuurlijk de vraag of de gebruiker de moeite zal doen om die tekst in te tikken; hij stoort zich wel aan de pre-roll advertentie, maar zit die wellicht liever uit dan de inspanning te moeten doen om de tekst te typen...

Bij Redeye VC vind je een demo van het systeem.
http://redeye.firstround.com/2012/03/video-pre-roll-advertising-solved.html
http://allthingsd.com/20120305/solve-media-lets-you-skip-web-video-ads-one-string-attached/FRANKRIJK WIL ZELF BOEKEN DIGITALISEREN
Slaagt overheid waar privébedrijf Google mislukt?

Het plan van Google om alle mogelijke boeken te digitaliseren, via de zoekmachine doorzoekbaar te maken, en dan zelfs te koop aan te bieden via links naar de uitgevers, blijft controverse uitlokken. Verleden jaar had Google getracht een akkoord te treffen dat alle uitgevers zou binden, door hen compensatie aan te bieden, maar een rechtbank in New York heeft dit akkoord afgeschoten.

Nu heeft Frankrijk aangekondigd dat het een dergelijk project wil lanceren - maar de opzet van dit project is toch enigszins anders, waardoor het naar onze mening ook eerlijker is, en meer kans op slagen verdient. Om te beginnen gaat het om boeken van voor het jaar 2001 die niet meer als papieren boek of online verkrijgbaar zijn. Het is de Franse Bibliothèque Nationale die een lijst opstelt van de boeken die in het project thuishoren, en die dan in de toekomst online verkocht zullen worden.

En verder wordt getracht de auteursrechten eerlijk te verdelen Er komt een nieuw bedrijf dat de auteursrechten int, en dat voor 40% eigendom is van de Franse overheid, terwijl de uitgevers de rest van de aandelen hebben. Het project belooft dat minstens 50% van de auteursrechten naar de uitgevers en auteurs zal gaan.

Wat het Franse project gemeen heeft met Google, is het feit dat het opt-out is. Dat wil zeggen dat alle auteurs en boeken in het project opgenomen worden, tenzij ze zich uitdrukkelijk binnen de 6 maanden verzetten.

Bij PaidContent lees je meer over het project. Wat wij wel zouden willen is dat het project nog verder opengetrokken wordt, over heel Europa, zodat er een heuse Europese bibliotheek ontstaat...
http://paidcontent.org/article/419-france-launches-google-style-plan-to-scan-and-sell-out-of-print-books/
http://www.letemps.ch/Page/Uuid/3fedad30-5f9e-11e1-b48c-741f062bb467/La_France_veut_lib%C3%A9rer_sur_Internet_les_livres_%C3%A9puis%C3%A9sOPRICHTERS VAN TWITTER GAAN VOOR NIEUWE STARTUP: BRANCH
Voor het betere gesprek...

Sommigen vinden dat Twitter teveel prietpraat bevat, met alle tweets over #tvvv (the voice van vlaanderen) en #komeneten (Komen Eten van VT4). Daarop kan je natuurlijk antwoorden dat, wie zich daaraan ergert, gewoon de mensen moet ontvolgen die teveel kletsen, of een tijdelijke filter moet instellen die berichten met deze hashtags tegenhoudt.

Maar voor wie echt ongelukkig is met de manier waarop Twitter evolueert, is er dit bericht: de mensen die Twitter mee opgericht hebben, zetten hun schouders onder een ander project, Branch. Die moet uitgroeien tot een discussie platform die "de monologen op het internet omvormt tot dialogen". Selecte groepen mensen worden uitgenodigd om te discussiëren rond onderwerpen waarin zijn kenners zijn.

Het klinkt wat vaag, en tamelijk elitair als je het ons vraagt. De site is momenteel in privé-alfa, je kan ze niet uittesten; maar wanneer je je aanmeldt voor een uitnodiging, dan zal je op de hoogte gebracht worden van de lanceringdatum. Het enige wat bekend is, is dat Branch gebaseerd is op Twitter platform. En dat de oorspronkelijke bedenkers van Branch nu de steun krijgen van Obvious Corporation, een investeringsbedrijf opgericht door o.a. Biz Stone, de man die mee aan de wieg stond van Twitter. Door die steun zal Obvious meewerken aan de technologie, de marketing, product design van Branch.

En wij zijn natuurlijk heel benieuwd hoe dit product er uiteindelijk gaat uitzien... en of het succes kent!
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57392035-93/twitter-co-founders-partner-with-new-startup-branch/
http://obvious.com/branch.html
http://thenextweb.com/insider/2012/03/06/twitter-co-founders-obvious-corp-announces-branch-a-curated-discussion-platform/


GOOGLE EN BING STRIJDEN OM AANDACHT VOOR MAPS
De ene maakt ze 3D, de ander gratis

Wie tegenwoordig landkaarten zegt, zegt Google Maps. Maar, zoals we onlangs nog aanstipten, zijn er nog andere alternatieven die we niet mogen vergeten. Enerzijds OpenStreetMap, een open source initiatief waar locatiesite FourSquare sinds kort gebruik van maakt. En anderzijds Bing Maps.

Van die laatste valt nu wat nieuws te vertellen: Microsoft heeft een SDK (software developer Kit) uitgebracht voor ontwikkelaars, waarmee die de Bing Maps kunnen verwerken in de apps die voor het nieuwe Windows 8 besturingssysteem, met zijn Metro interface, bedacht worden. En om de ontwikkelaars aan te moedigen van de Bing Maps gebruik te maken, is het gebruik van de Maps en het API volledig gratis tijdens de Windows 8 pre-release periode (dus tot Windows 8 officieel op de markt komt). De aankondiging lees je bij Microsoft (1), en we hebben ook een link naar de plek waar je de SDK kan downloaden (2)

Maar ook van Google Maps valt er wat nieuws te vertellen. In een interessante video heeft Google zopas uitgelegd hoe je, wanneer je gebruik maakt van de Google Maps API op een website, ook een 3D zicht op de landkaart kan toevoegen. Dat is, zo belooft de video, heel simpel: enkele lijntjes code volstaan (3)
http://www.bing.com/community/site_blogs/b/maps/archive/2012/03/06/announcing-bing-maps-for-metro-style-apps.aspx
http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/0c341dfb-4584-4738-949c-daf55b82df58
http://www.webpronews.com/google-maps-api-make-your-maps-3d-with-just-four-lines-of-code-2012-03GOOGLE PLAY: AL JE ONTSPANNING OP ÉÉN PLEK
... die natuurlijk in de cloud zit.

Steeds meer diensten proberen de gebruiker ervan te overtuigen dat zijn heil in de "cloud" ligt. Gedaan met content die op je eigen computer staat, alles moet naar het internet, op bepaalde servers. Het grote voordeel: je hebt toegang tot die content, vanop elke computer en smartphone. Het grote nadeel: zonder internettoegang sta je nergens, alhoewel sommige diensten wel een systeem ontworpen hebben om ook offline te kunnen werken. Het addertje onder het gras: het dataverbruik. Een streamingdienst gebruiken thuis of onderweg via een WiFi verbinding is één ding, maar muziek laten streamen naar je smartphone met zijn hoge tarieven voor dataverbruik via 3G is een heel andere (en dure!) zaak.

Dit gezegd zijnde kunnen we er niet om heen: de cloud diensten worden ons echt in onze strot geramd. Ook Google zet alles in op de cloud - dat deed het al met zijn Google Docs, Gmail en Co, en nu heeft het een initiatief aangekondigd dat volledig in die lijn ligt: Google Play.

Dat moet een plek op het internet worden, een hub waar je al je muziek, films, boeken en apps kan vinden om te gebruiken op je computer of smartphone. De Android Market, Google Music, en de Google eBookstore worden al meteen ondergebracht bij Google Play. Wat wil zeggen dat je, bij een volgende update van de Android smartphone, zal zien dat de Android Market app gewijzigd wordt in de Google Play Store. (1)

Ars Technica nam de verschillende onderdelen van Google Play onder de loep (2) en kwam tot de vaststelling dat vooral bij Books het systeem van Google Play netjes werkt. Je downloadt een boek naar je mobieltje, je leest wat, "sluit" het boek, en wanneer je later op je desktop het boek terug opent, ben je perfect op de plaats waar je gebleven was. En gelukkig kan je het boek ook offline lezen, waarbij de synchronisatie pas geschieden zal wanneer je terug online gaat.

Ook bij Marketingland vind je wat achtergrond bij dit initiatief. (3)
http://googleblog.blogspot.com/2012/03/introducing-google-play-all-your.html
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/03/google-play-a-closer-look.ars
http://marketingland.com/android-market-to-become-google-play-reflects-googles-multiplatform-content-aims-7297


DE NIEUWE IPAD... HEET NIET IPAD3
Meeste voorspellingen komen uit

Onder massale belangstelling werd woensdag avond de nieuwe iPad voorgesteld. Echt spectaculaire nieuwigheden bevat die niet - er viel geen "one more thing" aankondiging te rapen. Het enige echt opvallende is dat het toestel niet iPad 3 heet, maar "de nieuwe iPad".

Concreet de specificaties op een rij gezet: een retina scherm, een 5 MP camera achteraan, toegang tot de 4G LTE netwerken in de VS (en 3G netwerken elders in de wereld), en een A5 X chip met quad-core graphics, die vier keer krachtiger zou zijn dan de NVIDIA quad-core Tegra 3 chip die je in de meeste Android toestellen aantreft (aldus Apple).

Wat software betreft: geen Siri knechtje op de iPad die jouw gesproken commando's uitvoert, wel een speciale knop op het klavier die een microfoontje activeert, zodat je teksten kan dicteren in het Engels, Frans, Duits en Japans.

Zoals gezegd: geen spectaculaire nieuwigheden. Toch zal dit de meeste gebruikers er niet van weerhouden om als de bliksem naar de winkel te lopen vanaf 16 maart, en daar in de rij te gaan staan voor het nieuwe toestel. Je bent fan, of je bent het niet.

Toch nog even dit, als bewijs van de kracht van de Apple-hype: in een gesprek met de buurvrouw meende zij dat het tijd werd dat ze een smartphone zou kopen, of misschien wel een iPad. Maar ze zou dan wel nog even wachten, want de iPad 3 komt eraan. De achtenswaardige dame heeft geen kaas gegeten van technologie, maar de Apple-trom heeft ook in niet-techneutenland luid genoeg geklonken... Een visje uitgooiend, om te zien hoever de Windows-trom daar klinkt, vroeg ik of ze ook gehoord had dat Windows 8 voor tablets binnenkort uitkomt - wat op een niet-begrijpende blik onthaald werd. Je moet het Apple nageven: zijn marketingkracht is fenomenaal!

Meer over de nieuwe iPad in de verschillende artikels, die door TechMeme netjes opgesomd werden.
http://www.techmeme.com/120307/p32#a120307p32
http://www.apple.com/benl/ipad/


KUNNEN APPS VOOR DE IPAD MICROSOFT OFFICE VERVANGEN?
Of blijft "productiviteit" laag op de iPad verlanglijst staan?

Microsoft heeft zijn nieuwe versie van de kantoorsuite Office, versie 15, voorgesteld. Daarover lees je elders in deze editie. Nu is Office al decennia lang het paradepaardje (en de melkkoe) van Microsoft. Ondanks de gratis alternatieven zoals Open Office blijft de kantoorsuite van Office de lieveling van bedrijven en gewone gebruikers.

Maar zal dat zo blijven? vraagt een artikel in TechCrunch zich af. Naar aanleiding van de 25 miljardste app die gedownload werd uit de App Store, had Apple een lijstje bekend gemaakt van de meest populaire apps voor iPhone en iPad. Bij de betaalde apps voor iPhone staan vooral games bovenaan. Maar bij de iPad zijn het dan weer Pages, de tekstverwerker van Apple, en Numbers (spreadsheet) en Keynote (een soort Powerpoint). Dingen die je, met enige goede wil, kan beschouwen als alternatieven voor de onderdelen van Microsoft Office. Het artikel voorspelt dan ook dat Microsoft in de toekomst veel minder exemplaren van Office zal verkopen.

Daarbij wordt echter, naar onze bescheiden mening, een perceptiefout gemaakt. Office is een productiviteitssuite, om te werken dus. Op de iPad werk je niet. De iPad is een nieuw soort toestel, bedoeld voor persoonlijk amusement. Om naast je te leggen wanneer je in de zetel naar tv kijkt. Niet om als student een scriptie te schrijven, niet om als boekhouder rekenwerk te verrichten - tenzij je een extra klavier aansluit en een houder die de iPad recht zet, en zo de iPad eigenlijk omvormt tot een notebook, en de hele opzet van de iPad wegneemt.

Maar anderzijds is de iPad bedoeld voor een groep gebruikers die niet zo tech-savvy is, geen echte behoefte heeft aan een computer, wel aan een amusementsbakje om af en toe wat te mailen, wat te surfen of de familie te volgen via Facebook. En dit publiek kocht vroeger een laptop (die nog niet voor 10% van zijn mogelijkheden gebruikt werd), en zette daar ook Office op. In die zin heeft het artikel van TechCrunch gelijk, want aan al deze iPad-kopers zal Microsoft wellicht geen Office meer kunnen slijten.

Maar misschien zien wij dat verkeerd? Je mag ons gerust tegenspreken. Lees alvast de argumenten van TechCrunch.
http://techcrunch.com/2012/03/05/the-barber-of-infinite-loop-how-the-ipad-could-give-microsoft-a-serious-revenue-haircut/


OFFICE 15: WAT HEEFT HET TE BIEDEN?
Aanpassingen moeten suite geschikt maken voor aanraakschermen

Zoals beloofd in het vorige artikel, gaan we even dieper in op de nieuwigheden die Office 15 te bieden had. En daarvoor gaan we te rade bij The Verge, dat zijn informatie dan weer haalde bij mensen die de Technical Preview Code van Office konden uittesten. De volledige details kan je dan ook bij The Verge nalezen (1), wij vatten de voornaamste nieuwigheden even samen.

Word, de tekstverwerker van de suite, krijgt een Read Modus, die alle afleiding verwijdert van het scherm , en de kolommen automatisch aanpast aan het scherm. Er is ook een Resume Reading functie, die automatisch de laatste positie in een document bookmarkt. Met Object Zoom kan je inzoomen op afbeeldingen door ze te dubbelklikken. Expand & Collapse is dan weer een tool om paragrafen te laten in- en uitklappen onder de titel. Speciaal voor aanraakschermen werd de Touch Modus bedacht, waarbij je met je vingertjes kan bladeren doorheen documenten, en de ribbon kan vergroten. En tot slot: je kan ook online video's embedden in een Word document.

De Touch Modus tref je ook aan in Excel 15, dat vooral de tools om grafieken te maken flink uitgebreid heeft.  PowerPoint 15 van zijn kant zou dan standaard de aspect ratio van de presentaties 16:9 maken, aangepast aan de bredere schermen dus. De integratie van tabellen en grafieken die uit Excel gehaald worden, werd ook veel simpeler gemaakt.

Kortom, de kantoorsuite heeft nog altijd heel wat te bieden. Maar of tablet-gebruikers echt productief kunnen zijn met deze kantoorsuite is een andere vraag.
http://www.theverge.com/2012/3/6/2848579/microsoft-office-15-features-improvements
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
DOLPHIN BROWSER KAN MET SONAR OOK VOICE ZOEKTOCHTEN UTIVOEREN
Browser groeit uit tot serieus alternatief voor Android toestellen

Wanneer je een smartphone aanschaft, dan ben je in het begin tevreden met de standaard tools die op het toestel aanwezig zijn. Maar na een tijdje ga je op zoek naar die extra functies die andere apps je kunnen bieden. Zo heb ik in het begin dankbaar gebruik gemaakt van de ingebouwde browser die op mijn Nokia E7 staat, maar ben ik sindsdien overgeschakeld op de Opera browser, die toch dat extra brengen kan qua gebruik van tabblaadjes, functies, enz.

Voor mensen met een Android toestel is deze browser wellicht de moeite waard om te ontdekken: Dolphin. Die is gebaseerd op de WebKit, en heeft echt wel wat tools te bieden. Snelheid, echt werken met tabs zoals in je browser op je dekstop, en, heel belangrijk, een hardware tweak waarbij je de volumecontrole van je Android toestel kan gebruiken om je browser te bedienen, door bijvoorbeeld de up / down volumeknoppen te gebruiken om doorheen een webpagina te bladeren, of doorheen de open tabs in Dolphin. Een uitvoerige bespreking van de voordelen van Dolphin vind je bij GigaOm. (1).

Nu heeft de Dolphin browser nog wat extra mogelijkheden toegevoegd, zoals spraakherkenning, via de Sonar tool.  Fans van de iPhone zullen natuurlijk meteen uitroepen dat dat een imitatie is van de Siri van de iPhone. Waarmee ze wellicht wel gelijk hebben, maar spraakherkenning en voice commando's bestonden toch al lang voor Siri bestond hoor. Met Sonar kan je het web doorzoeken, links of web apps openen door een spraak commando te geven. Bij GigaOm vind je een heel leuk filmpje dat je de mogelijkheden van die spraakherkenning duidelijk maakt (2). Heb je zelf een Android toestel, probeer dan eens de Dolphin browser uit? (3)
http://gigaom.com/mobile/8-reasons-android-owners-should-try-dolphin-browser/
http://gigaom.com/mobile/dolphin-browser-adds-sonar-useful-voice-search/
https://market.android.com/details?id=mobi.mgeek.TunnyBrowser&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsIm1vYmkubWdlZWsuVHVubnlCcm93c2VyIl0
DIGITAR: HET MUZIEKINSTRUMENT VAN DE TOEKOMST?
Digitale gitaar combineert aanleren met componeren

Het bedrijf Formquadrat heeft een nieuw instrument bedacht, de "Digitar", een digitale high tech gitaar. Die combineert een touch oppervlak met een leermodus, plus de mogelijkheid om zelf muziek te componeren. Het geheel overgoten, hoe kan het anders in deze tijd, met een sociaal media sausje.

Het achterliggende idee: hoe zou je het vinden wanneer jij de song van een popster kan leren spelen, zodat je in amper 2 dagen tijd de song kan spelen op je gitaar voor je vrienden? Dat is wat de 100% via aanraak werkende digitale gitaar mogelijk moet maken. Het instrument moet het gitaar spelen simpel maken, en integreren in een home entertainment systeem. Uiteraard wordt er ook gedacht aan apps voor de gitaar, en het gebruik in sociale netwerken. Je zou bijvoorbeeld tutorials kunnen downloaden die anderen gemaakt hebben, of akkoorden voor songs.

Het doet natuurlijk wat denken aan Guitar Hero - met dit verschil dat het wel degelijk échte (digitale) gitaren zijn, en dat jij echt speelt, niet een figuurtje in een game.

Het geheel wordt wat meer uitgelegd bij Formquadrat, en ook bij Pressetext. Benieuwd naar de eerste artiest die met een Digital optreedt!
http://www.pressetext.com/news/20120303003
http://www.formquadrat.com/en/concept-design/touch-sensitive-guitar.html


AUDIO-PISTOOL LAAT SPREKERS VERSTOMMEN
Stilte!

Hoe vaak heb je het al meegemaakt dat je je in het gezelschap bevindt van een persoon die maar gewoon blijft doorratelen, op luide toon alle mogelijke trivia blijft vertellen alsof het de grootste filosofische praat is... En hoe vaak heb je dan gedacht: "oh, was er maar een manier om die persoon te stoppen..."

Wel, enkele wetenschappers aan het Japanse instituut in Skuba en de universiteit van Ochanomuzi werken aan een toestel, dat dit mogelijk moeten maken: een "speech jamming gun". Dat toestel moet de rust herstellen in bibliotheken bijvoorbeeld. Hoe?

Wel, het gaat om een beetje boerenbedrog. Want eigenlijk is het geen technologische oplossing die geluid laat verstommen, als wel een psychologische truc. In het als een tasergun vermomde toestel zit namelijk opname- en afspeel apparatuur, die weergeeft met 0,2 seconden vertraging wat de spreker zegt. Door zijn stem met die vertraging te horen, zou die in onzekerheid gebracht worden, en dus niet verder kunnen spreken. Een soort papegaai-effect als het ware.

Meer hierover bij Pressetext. Wij vinden het alvast goed gevonden. Nu nog een stoor-toestel voor gsm-beltoontjes en meldingen van sms-berichten, en voor uurwerken die het uur aanwijzen, en voor papiertjes van bolletjes, en voor kuchende mensen, en voor...
http://www.pressetext.com/news/20120302016
http://www.infowars.com/japan-invents-speech-jamming-gun-that-silences-people-mid-sentence/FUTULELE: UKELELE SPELEN OP DE IPAD
Nieuw instrument maakt van iPad een synthesizer gitaar

De ukelele, het belachelijk kleine instrument met Haïtiaanse roots dat zo'n heerlijke klanken maken kan, krijgt een futuristisch broertje, dat gebruik maakt van de moderne technologieën.

Tenminste, dat is het plan dat muziek app ontwikkelaar Amidio heeft.

Hij wil namelijk de Futulele maken, een ukelele synthesizer die de iPad en iPhone combineert tot een gitaarvormig instrument, waarbij je de iPhone gebruikt om je vingers te zetten voor de klankhoogte, en de iPad  om op de "snaren" te tokkelen. De software die hiervoor moet zorgen, een app voor iPad en iPhone, is al klaar. Maar de hardware, daarvoor zoekt Amidio nog partners.

Over de klank van het instrument kunnen wij ons dus nog niet uitspreken. Wel over het concept: een ukelele is niet het duurste instrument ter wereld, en misschien is "the real thing" wel leuker dan het hele synthetische gedoe...
http://www.theverge.com/2012/3/5/2848097/futulele-ipad-iphone-ukulele


NIEUWE GAME CONTROLLER GEEFT FEEDBACK AAN JE DUIMEN
Maar mooi kan je hem niet noemen...

Bij game controllers wordt de laatste tijd veel aandacht geschonken aan de respons die je krijgt. Want het is één ding dat je een game bedient, maar het is toch veel leuker wanneer je echt het gevoel hebt dat je ingrijpt in het game (zoals bij de Kinect) en een tastbare respons krijgt. Niet dat je, wanneer je in het game geraakt wordt, in het echt een schok moet krijgen, maar een beetje respons is toch wel leuk.

Daarvoor hebben wetenschappers van de Universiteit van Utah nu een nieuwe controller ontwikkeld. Die bevat hendels die je met de duim bedient, maar daarop staan kleine rode cirkels, de "tactors". Die kunnen onafhankelijk van de hendels bewegen, zodat je die beweging op je duim voelt. Heel zachtjes.

De controller werd gedemonstreerd met een visserspel. Daarbij beweegt de tactor op je duim heel zacht, als het kabbelen van het water, en krijg je een heftige beweging wanneer de vis gebeten heeft.

Een demo vind je bij The Verge.
http://www.theverge.com/2012/3/5/2847418/skin-stretch-controller-video-game-feedback 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Nokia zet Ovi Share stop; heb je daar foto's of andere bestanden staan, dan doe je er best aan die voor 30 mei 2012 te downloaden. Hier vind je de instructies:
http://ct.nokia.com/?1283004089&120228111509825
http://ct.nokia.com/?1283004089&120228111511153


*** Eindelijk: ACTA: de tekst
http://venturebeat.com/2012/03/06/darrell-issa-acta-secretive-madison-open-treaty/

***  Corel maakt vandaag de introductie bekend van Corel® VideoStudio® Pro X5, de compleetste versie van de bekroonde videobewerkingssoftware van het bedrijf. VideoStudio Pro X5 is een baanbrekende versie dankzij de introductie van schermopnamemogelijkheden en HTML5-productie, multi-coreversnelling en geavanceerde functies voor samengestelde video, maar behoudt tevens de belangrijkste elementen die dit programma zo populair maakt onder gebruikers.
http://www.corel.com/videostudio

***  Cybercriminelen richten hun pijlen op internetbankierders en mobiele internetters. Dat zijn  de belangrijkste conclusie van het nieuwste G Data Malware Rapport. De analyses van G Data’s SecurityLab  laten zien dat in de tweede helft van 2011 het aantal bedreigingen voor smartphones en tablet-pc’s met 150% is toegenomen. Vooral Android ligt onder vuur.
http://www.gdata.nl/uploads/media/GData_MWR_2_2011_NL_final.pdf

*** Digipass moet het web veroveren
Eén Digipass-platform in de cloud dat al je logins voor verschillende websites en online ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=GoJGgOU706EOhRtY61TYLjc8_TcyHMGa0lMC3Aw_hkGep23GW

*** Samsung introduceert revolutionaire computermonitoren voor smartphone- en tabletgebruikers
http://lewispr.cmail3.com/t/j/l/qurfk/dihyddg/j/

*** 100.000 films On Demand bekeken op Samsung Smart TV’s in 2011
http://lewispr.createsend2.com/t/j/l/qhdqt/hlldddb/j/

*** Samsung breidt GALAXY-lijn uit
• De GALAXY Beam: stijlvol, ergonomisch en voorzien van een ingebouwde projector
• De GALAXY Note 10.1: een 10” scherm en S Pen voor een optimale productiviteit
• De GALAXY Tab 2 - serie: licht en ultradraagbaar
• De GALAXY Ace 2: razendsnelle smartphone voor multitaskers
• De GALAXY Mini 2: klein, krachtig en kleurrijk voor hippe vogels
http://lewispr.createsend1.com/t/j/l/qduurd/dhukauk/k/

*** ARCHOS stelt de nieuwste versie van het besturingssysteem Android beschikbaar voor ARCHOS G9-tablets. Deze Android 4.0.3-update staat ook wel bekend als ‘Ice Cream Sandwich’ en voegt enkele bijzondere functies toe.
http://www.archos.com

*** Nokia zet stappen in nieuwe strategische richting,  introductie nieuwe mobiele toestellen en diensten
•    Nieuwe Nokia Lumia 610: meest betaalbare Lumia, perfecte instap-Windows Phone
http://europe.nokia.com/find-products/devices/nokia-lumia-610?intc=ncomprod-fw-ilc-na-mwcpr_0x0-na-ncompress-eu-en-1todtmtf4ecff
•    Nokia Lumia 900 beschikbaar in diverse markten buiten de Verenigde Staten
http://www.nokia.com/gb-en/products/phone/lumia900?intc=ncomprod-fw-ilc-na-mwcpr_0x0-na-ncompress-gb-en-1todtmt39c5e3
•    Nokia PureView verhoogt standaard van smartphonecamera’s
http://europe.nokia.com/Nokia808PureView?intc=ncomprod-fw-ilc-na-mwcpr_0x0-na-ncompress-eu-en-1todtmt41a134
•    Nieuwe Asha-toestellen en -diensten steeds slimmer
http://europe.nokia.com/asha302?intc=ncomprod-fw-ilc-na-mwcpr_0x0-na-ncompress-eu-en-1todtmtb73210***  Nokia Belle, de nieuwste versie van het Symbian-besturingssysteem, is nu beschikbaar voor Belgische gebruikers van de Nokia 500.
http://www.nokia.com/gb-en/support/product/nokia-suite
http://newsroom.nokia.be/benl/?p=2966

*** Panasonic introduceert zes nieuwe FULL HD 3D Blu-ray Disc™ home cinema systemen: de SC-BTT590, SC-BTT490, SC-BTT290, SC-BTT282, SC-BTT190 en SC-BTT182.
http://www.panasonic.be

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetEPIC SOUL FACTORY - LIMITLESS
[filmmuziek] Heel mooie, trage muziek die een romantisch landschap schildert, om dan naar iets episch op te bouwen. Voor de romantische ziel valt hier een heel album gratis te downloaden via Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/Epic_Soul_Factory
http://www.jamendo.com/en/track/895027
CATHLEEN - WAY BACK HOME
[folk] Akoestische muziek, wat folky. Mooi, vooral omdat zangeres Cathleen een heel zuivere stem heeft. Veel snelle nummers moet je niet verwachten op dit gratis album, maar het is wel mooi. Taste me bijvoorbeeld is heel gevoelig. Om stilletjes te beluisteren (en te downloaden).
http://www.jamendo.com/en/album/104309
http://www.jamendo.com/en/track/867855


THE FREAK FANDANGO ORCHESTRA - LATE AS USUAL
[folk] Een band die afkomstig is uit Barcelona, Spanje, maar die je eerder in Baskenland of de Balkan gesitueerd had. Snelle songs, met veel folk invloeden. Voor de ambiance!
http://www.jamendo.com/en/album/101727
http://www.jamendo.com/en/track/867666


AQUAVITAE - MA TÊTE ARRÊTE
[rock] Deze song hebben we met opzet gekozen, om aan te tonen dat er niet alleen muziek voor softies aanwezig is op Jamendo. Ook rock, stevige rock is er te vinden. Alleen horen wij nu eenmaal liever zachtere songs, en kiezen wij daarom vaker artiesten die ons gemoed kunnen beroeren. Liefhebbers van de rock zullen echter hun hartje volop kunnen ophalen op Jamendo - o.a. met de ban Aquavitae!
http://www.jamendo.com/en/album/31807


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BRUILOFTSMAALTIJD

Deze week een hoorspel waarvan er twee versies bestaan: een Nederlandse van de KRO in regie van Jean-Pierre Plooij, en een Vlaamse, van de BRT, in regie van Herman Niels. Het gegeven is een bruiloftsmaaltijd, waarbij men de verschillende generaties (grootouders, ouders) uitgenodigd heeft om te vertellen wat zij bijgedragen hebben tot de vorming van het bruidspaar. Wat tot de nodige schimpscheuten en verwijten leidt.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/03/06/de-bruiloftstmaaltijd-versie-herman-niels/
http://hoorspel.wordpress.com/2012/03/03/de-bruiloftstmaaltijd/
Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is prettiger kastelen in de lucht te bouwen dan op de grond.
- Gibbon -
 
 
oor logo
De nieuwe oogstSPLASTHAT: EEN UITNODIGING

Op deze website kan je in enkele minuten een pagina aanmaken om je vrienden uit te nodigen voor een evenement. Daarbij kan je in real time de antwoorden opvolgen op de uitnodiging. En nadien krijg je meteen een plek waar alle mensen een foto van het evenement kunnen uploaden.
[Taal: ENG]
http://splashthat.com/


PATTERN TAP: DESIGN
Ben je als ontwikkelaar op zoek naar goede ideetjes voor een website? Dan is deze site er een die je zeker moet bezoeken. De site verzamelt namelijk ontwerpen, die je inspiratie kunnen geven. De site is echt heel uitgebreid met ontwerpen voor verschillende functies, zoals blog, commentaar, kalender, enz.
[Taal: ENG]
http://patterntap.com/


GIMMEBAR: STUKJES WEB BEWAREN
Dit is een heel mooie knipselboek, om dingen te bewaren die je tijdens je surftochten tegenkomt. Dat kan gaan om stukken tekst, maar ook m afbeeldingen of video's. Geen bookmarks, maar het echte spul. Je kan ook schermafdrukken maken, en alles netjes organiseren in projecten.
[Taal: ENG]
https://gimmebar.com/


VIZUALI: DIGITAAL KNIPSELBOEK

Ook dit is een knipselboek. Hiervoor moet je eerst een bookmarklet installeren, waarna je allerlei web content kan bewaren: afbeeldingen, video's en meer, die je in handige mappen kan organiseren. Deze tool valt op door zijn erg mooie uiterlijk.
[Taal: ENG]
http://vizua.li/


CONNECT A SKETCH
Nog een tool voor wie met webdesign en ontwikkeling bezig is - en graag met pen en papier werkt. Het idee is namelijk dat je gewoon sketches maakt op papier, die inscant, en naar de website downloadt. Daarna kan je de sketches met klikken en verslepen aan elkaar koppelen.
[Taal: ENG]
http://connectasketch.com/


MOCKINGBIRD: SNEL EEN PAGINA INEEN FLANSEN
Ook dit is een tool voor webmasters en ontwikkelaars. Je kan heel snel een "mock-up", een dummy maken van een website of toepassing, door verschillende elementen aan elkaar te koppelen en in preview te bekijken.
[Taal: ENG]
https://gomockingbird.com/


VARIABLE GRID SYSTEM: CSS CODE AANMAKEN
Op deze site kan je een rooster aanmaken in CSS; je moet gewoon het aantal kolommen, de breedte van de kolom en de marge aanduiden. En dan krijg je de CSS code. Zo simpel is het.
[Taal: ENG]
http://grids.heroku.com/


CSS3 GENERATOR

Dit is echt een prachtige tool voor de webmaster en ontwikkelaar. Want wie kan alle codes onthouden die je voor CSS nodig hebt? Hier wordt met gewone invulformulieren, waarin je kiest wat je hebben wil, een effect aangemaakt. Bevalt het je, dan kan je de CSS code downloaden. OM te bookmarken!
[Taal: ENG]
http://css3generator.com/


CSS USAGE: CODE SPIONEREN
Je leert het meeste door te kijken, en te begrijpen. Deze add-on voor Firefox helpt je om CSS te doorgronden, en de trucjes van anderen af te kijken. Kom je op een site die je wel interessant vindt van opzet, dan kan je via deze add-on zien welke CSS regels er toegepast worden.
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/css-usage/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK ZOEK EEN VAKMAN
Nog een site voor mensen met een baksteen in de maag: wil je werken laten uitvoeren, dan vind je hier de juiste vakman. De site gaat die zoeken in de database van de leden van de Confederatie Bouw. Spijtig dat er niet meer gebruik gemaakt wordt van Web2.0, en je enkel de gegevens van de bedrijven kan vinden. Een site zoals Twizzi bijvoorbeeld maakt interactie met de bedrijven veel eenvoudiger: je kan een prijs vragen voor een specifiek werk, en je krijgt ook commentaren van andere gebruikers te zien.
[Taal: NL]
http://www.ikzoekeenvakman.be/
http://www.twizzi.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FOXX

De bedrijvengids Foxx werd in een nieuw kleedje gestoken. Bedrijven kunnen zicht hier gratis aanmelden, en gebruikers kunnen hier naar een bedrijf uit een bepaalde branche of in een bepaalde locatie zoeken. Nu werd de zoektechnologie vernieuwd, en er is ook een gestripte versie om gemakkelijk vanop het mobiele toestel te surfen. De site telt momenteel 25.000 fiches van bedrijven, en 3.000 unieke bezoekers per dag.
[Taal: NL]
http://www.foxx.befoxx.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE LENINGVERGELIJKER VAN IMMOTHEKER
De website Immotheker, waar je allerlei informatie vindt over hypotheek- en andere leningen, bestaat al langer. Nu is er echter een tool uitgebracht op de site die toekomstige leners nog beter kan helpen: de Leningvergelijker. Die vertelt je welk woonkrediet het beste bij je past.
[Taal: NL]
http://www.immotheker.be/NL/Leningvergelijker/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WAT SPOOKT JOUW HOND UIT?
Een geestig gemaakte spot die de slimme meters van Electrabel moeten promoten, onder het motto: "Weet jij wat je hond doet wanneer jij niet thuis bent"?
[Taal: NL]
http://www.youtube.com/watch?v=wmgmgbSK6RQ


VRIJDAG MULTIMEDIA: EEN FOTO, EEN VERHAAL

New York Times publiceert oude foto's, en vertelt het verhaal erbij. zwart wit, maar boeiend.
[Taal: ENG]
http://livelymorgue.tumblr.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPARADRAPS
Dit agentschap verenigt een aantal Belgsiche grafische kunstenaars en ontwerpers. En dus kan je op de site hun vaak verbluffende portfolio vinden. Om te ontdekken.
[Taal: FR]
http://www.sparadraps.net/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Path is het nieuwe Twitter?!
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/2041
- The Conversation Company by Steven Van Belleghem: review book & launch event
http://www.belgiancowboys.be/literatuur/2086


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Nieuwe iPad: dikker met beter scherm
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3222172/2012/03/08/Nieuwe-iPad-dikker-met-beter-scherm.dhtml
- 'Awards' privacyschenders voor Facebook, KLPD en minister Schippers
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3221856/2012/03/07/Awards-privacyschenders-voor-Facebook-KLPD-en-minister-Schippers.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Offline Gmail gebruiken met Geemail
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=17252:offline-gmail-gebruiken-met-geemail&catid=38&Itemid=236
- Bekeken video's opslaan met VideoCacheView
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=17339:bekeken-videos-opslaan-met-videocacheview&catid=38&Itemid=236

  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Mobile World Congress 2012: Smartphones voor senioren  fotospecial
Na gewone telefoontoestellen en gsm's voor senioren, brengen Doro en Emporia nu ook de eerste smartphones voor senioren op de markt.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6524
- Mobile World Congress 2012: HTC  fotospecial
Het Taiwanese bedrijf HTC kondigde op de Mobile World Congress-beurs de lancering van enkele nieuwe smartphones aan, die alle gebruikmaken van het Android ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6509

 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De iPad 3 introduceert de 4G (maar niet in België)!
http://www.digimedia.be/News/nl/11427/de-ipad-3-introduceert-de-4g-maar-niet-in-belgi.html
- Hi-media koopt Spring in 't Veld
http://www.digimedia.be/News/nl/11417/hi-media-koopt-spring-in-t-veld.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Cotton Candy: de broekzak-pc
http://computertaal.info/2012/03/08/cotton-candy-de-broekzak-pc/
- Overheden gevaarlijker dan cybercriminelen
http://computertaal.info/2012/03/07/overheden-gevaarlijker-dan-cybercriminelen/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Raspberry Pi-levering loopt vertraging op door fout onderdeel
http://tweakers.net/nieuws/80553/raspberry-pi-levering-loopt-vertraging-op-door-fout-onderdeel.html
- 'Duqu-trojan deels geschreven in onbekende programmeertaal'
http://tweakers.net/nieuws/80552/duqu-trojan-deels-geschreven-in-onbekende-programmeertaal.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Telenet ziet 'over the top' content niet als bedreiging
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/03/08/telenet-ziet-over-the-top-content-niet-als-bedreiging/article-4000061414541.htm
- Mobile Vikings lanceert prepaid-betaalkaart
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/03/08/mobile-vikings-lanceert-prepaid-betaalkaart/article-4000061480606.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Langere batterijduur voor Lumia 800 met nieuwe update
http://www.themobilerevolution.be/2012/03/langere-batterijduur-voor-lumia-800-met-nieuwe-update/
- Developers Corner: Testflight live, uitbreiding voor developers.
http://www.themobilerevolution.be/2012/03/developers-corner-testflight-live-uitbreiding-voor-developers/
 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

WAARVOOR GEBRUIK JE WOLFRAM ALPHA?

Door de alarmerende berichten over Google en privacy, zijn vele internauten op zoek naar een alternatieve zoeker. Wolfram Alpha behoort tot de mogelijkheden. Naar onze mening kan hij voor algemene zoekopdrachten niet tippen aan Google, maar sommige opdrachten voert Wolfram Alpha verbijsterend goed uit.
Zo bijvoorbeeld vergelijkingen. Voeg twee zoektermen in, met als zoekfactor vs (versus). Bijvoorbeeld howtogeek.com vs wikipedia.org. Dan krijg je een lijstje met vergelijkingen tussen beide sites.
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha
http://www.wolframalpha.comWAARVOOR GEBRUIK JE WOLFRAM ALPHA? VOEDING
Een tweede ding waarvoor je zoekmachine WolframAlpha gebruiken kan, is voeding. Maar tegelijkertijd toont deze tip ook weer aan dat de zoekmachine echt enkel geconcentreerd is rond de Engelse taal. Je kan namelijk verschillende voedingsmiddelen invoeren zoals "oranges vs apples", om de voedingswaarden ervan te zien - want "appelsienen vs appels" werkt bijvoorbeeld niet.
Maar kan je leven met het Engels, dan zal je meteen kunnen zien hoeveel calorieën een appel en een appelsien is, hoeveel vet hij bevat, enz.
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha
http://www.wolframalpha.com/input/?i=appelsienen+vs+appels


WAARVOOR GEBRUIK JE WOLFRAM ALPHA? WISKUNDE

De zoekbalk van Wolfram Alpha kan wiskundige bewerkingen aan waarop andere zoekmachines zich zouden verslikken. Je krijgt er zelfs een grafiek bij. In het artikel van How To Geek vind je een voorbeeld. Iets voor echte bollebozen!
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha


WAARVOOR GEBRUIK JE WOLFRAM ALPHA? JE LOCATIE
Nog iets waarvoor je Wolfram Alpha gebruiken kan, is om te weten waar je bent. Voor het geval je een beetje vergeetachtig of verstrooid bent. Daarvoor maakt de zoekmachine gebruik van je IP adres, zodat  je meteen ook dat adres te weten komt. Via dat adres probeert Wolfram Alpha dan je locatie te weten te komen.
Nu moet het ons van het hart dat de zoekmachine daar niet echt nauwkeurig in is - bij onze test komt hij niet verder dan het algemene "Antwerpen", terwijl andere geolocaliseringstools veel nauwkeuriger gaan.
http://www.howtogeek.com/106925/10-amazing-uses-for-wolfram-alpha


GEBRUIK ITUNES OM AUDIO UIT VIDEO'S RIPPEN
Heb je video-bestanden die je graag zou willen hebben in audiovorm, een muziekvideo die je hebt gekocht bij de iTunes Store die je wilt beluisteren op je iPod?
Als je een video in je iTunes-bibliotheek hebt kan dit een muziek video, tv-programma, of concertvideo zijn.
Kijk in het menu Geavanceerd of de Create AAC menuopdracht grijs wordt weergegeven.
(Het formaat zou kunnen zijn MP3 of Apple Lossless, afhankelijk van je instellingen voor het importeren in iTunes 'de algemene voorkeuren.) Maar als je op de Option-toets drukt, kan dit menu-item omzetten naar AAC (of, ook, MP3 of Apple Lossless, afhankelijk van je instellingen).
Selecteer je opdracht en iTunes ript de audio van de video.=
[Sjeef]


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
BOMBSQUAD: GAME

mac OS - 44,4 MB - 3,99 euro
Een actiespel in cartoonstijl, dat je met maximaal 8 spelers kan spelen. Je moet je tegenstanders (hoe origineel!) verslaan in verschillende spelniveaus.
http://www.chip.de/downloads/BombSquad_54792614.html
http://www.froemling.net/apps/bombsquad


ENIGMAIL: MAIL VERSLEUTELEN
Windows all - 4,1 MB - freeware
Dit is een uitbreiding voor de mailclient Thunderbird, waardoor je je mails kan versleutelen vooraleer ze te verzenden, via het GnuPGP protocol, een open source variant van PGP.
http://www.chip.de/downloads/Enigmail_17463065.html
http://enigmail.mozdev.org/


VLC MEDIA PLAYER VOOR ANDROID
Android OS - 15,5 MB - freeware
De uitstekende VLC mediaplayer, die overweg kan met haast alle soorten audio- en videobestanden, is nu ook verkrijgbaar als app voor het Android OS. De versie voor iPhone is al wel uit de App store van Apple gevlogen, maar de VLC ontwikkelaars hebben zich daardoor niet laten ontmoedigen!
http://www.chip.de/downloads/VLC-media-player-Android-App_54864631.html
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1517415


XBOX MEDIA CENTER (XBMC)

Windows XP/Vista/Win7 - 47,8 MB - freeware
Dit is de laatste RC-versie van Xobx Media Center, een gratis tool om video's, foto's, en muziek gemakkelijk te kunnen beheren. Naast bestanden van de eigen harde schijf, kan je ook internet streams of data van het netwerk afspelen. En via plug-ins kan je diensten zoals YouTube, Shoutcastof de filmsite van Apple integreren in XBMC.
http://www.chip.de/downloads/Xbox-Media-Center-XBMC_53528390.html
http://xbmc.org/


GOOGLE CHROME PORTABLE 18.0 BÈTA
Windows XP/Vista/Win7 - 1,4 MB - freeware
Versie 18 van de Crhome browser, maar deze keer in een portable versie, wat wil zeggen dat je hem op een stick kan zetten, en vandaar afspelen  - wat ideaal is om de browser uit te testen zonder installatie. Via pre-rendering laadt Chrome op voorhand en in de achtergrond websites in, zodat die snel kunnen weergegeven worden.
http://www.chip.de/downloads/Google-Chrome-Portable-18.0-Beta_38563946.html
http://portableapps.com/


JALBUM: FOTOALBUMS MAKEN
Windows all - 46,6 MB - freeware
Met de freeware JAlbum kan je met één druk op de knop een fotoalbum op het internet aanmaken - inbegrepen miniatuurafbeeldingen als preview, of een automatische diashow. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die toont hoe de software werkt.
http://jalbum.net/
http://www.chip.de/downloads/JAlbum_13013781.html


START8: EEN STARTMENU IN METRO-LOOK

Windows8 - 2,1 MB - freeware
Met deze freewaren kan je in Windows 8 een startmenu met de Metro-look oproepen. Want de meeste mensen die Windows8 installeren, zullen zich toch een beetje verloren voelen zonder dat startmenu.
http://www.chip.de/downloads/Start8_54923963.html
http://stardock.com/products/start8/


MUSIC2GO: OPNEMEN EN BEWERKEN
Windows all - 11,3 MB - demo (7 dagenà
Dit progje is een all-rounde tool om geluid/muziek op te nemen en te bewerken. Alles wat via je geluidskaart passeert, kan je opnemen. En met de software kan je simpel de bestanden bewerken, en bijvoorbeeld naar MP3, Ogg-Vorbis of WMA omzetten. CD's en DVD's rippen behoort ook tot de mogelijkheden.
http://www.chip.de/downloads/music2go_32548644.html
http://www.music-2-go.de/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MYFITNESSPAL
Android - 2,7 MB - freeware
Je aan een dieet houden, is echt niet gemakkelijk. Deze app kan je helpen, door je te motiveren. Het is een soort Weightwatchers, met een community waaraan je kan melden of en hoeveel gewicht je kwijt bent geraakt. Bovendien vertelt de app je hoeveel calorieën verbruikt: er is een database met meer dan 1 miljoen gerechten en hun calorieën. En om het geheel af te ronden, zijn er ook fitnessoefeningen die je kan doen.
http://www.chip.de/downloads/MyFitnessPal-Android-App_54928021.html
http://www.myfitnesspal.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PAPIER KAMERA

Android - 3,3 MB - 0,49 euro
Met deze app kan je je foto's en video's speciale effecten geven, zoals cartoon, comic, neon. Je kan ook sterkte, contrast en helderheid aanpassen. Om uit te proberen!
http://www.jfdplabs.com/
http://www.chip.de/downloads/Papier-Kamera-Android-App_51096740.html
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
De werkdag van de luiaard is altijd morgen, zijn rustdag heden.
- spreekwoord -