netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
8/3/2/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 740 van 3/3/2012Gegroet lezer,

Heerlijk, is het niet, om 's ochtends naar het werk te vertrekken en het is al licht, de vogeltjes kwetteren - en om 's avonds thuis te komen, en het is nog altijd licht, zodat je toch nog even van de tuin genieten kan, en de zin om allerlei karweitjes te gaan opknappen begint op te borrelen. Ja, we zijn duidelijk op weg naar een lang verwachte lente. En we gaan ervan genieten! Dit weekend krijgen we zelfs temperaturen tot 15 graden. Terrasjes, here we come!

Tegenover het nieuwe leven van de lente past het toch ook even stil te staan bij het nieuwe menselijke leven. Verleden week werd in intieme kring gevierd dat een van onze redactieleden 10 jaar geleden een tweede leven kreeg, door een transplantatie. Dat deze transplantatie mogelijk is, is al een wonder te noemen van de wetenschap. Maar hierbij mag niet vergeten worden dat zo'n transplantatie niet mogelijk is zonder het levensreddende gebaar van de donor, die het orgaan afgestaan heeft. Daarom doen wij nogmaals een warme oproep aan alle lezers: overdenk bij uzelf of u ook dat onbaatzuchtige gebaar wil stellen. En is het antwoord ja, onderteken dan een donorcodicil, maak uw omgeving duidelijk dat u donor wil zijn, zodat er, als het ooit zover komt, geen kans om een ander te redden verloren gaat door twijfel. Kijk hier voor meer informatie
http://www.ikworddonor.be/faq
En stel het reddende gebaar.

Zo. snel aan uw leesvoer. Wij wensen u veel leesplezier - u hebt weer heel wat te verhaspelen! Bij leven en welzijn hopen wij u ook volgende week, bij stralend weer, aan te treffen!

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE NAWEEËN VAN MEGAUPLOAD: RAPIDSHARE VERLAAGT SNELHEID...
... en 4Shared verplicht registratie


Is het dan toch zo dat het enige dat helpt tegen piraterij genadeloze repressie is? Feit is dat het sluiten van MegaUpload, en de arrestatie van zijn extravagantie koploper Kim DotCom, een hele schokgolf door het internet gejaagd heeft. Zo hebben verschillende online opslagdiensten al de mogelijkheid om bestanden te delen met derden uitgeschakeld, zodat je er voortaan nog enkel je eigen bestanden kan zetten.

Nu hebben twee andere online diensten maatregelen aangekondigd waarmee ze hopen piraterij tegen te gaan (en uit het vaarwater van justitie te blijven). Om te beginnen is er RapidShare. Deze dienst zag, na de sluiting van MegaUpload, een grote toevloed op haar online opslagdienst ontstaan. Velen hoopten bij RapidShare hun heil te vinden, nu MegaUpload uitgeschakeld was. RapidShare zag deze evolutie met lede ogen, en vreesde hierdoor het volgende doelwit te worden van de piratenjagers. Daarom heeft het nu aangekondigd dat het de snelheid waarmee gratis gebruikers bestanden kunnen downloaden, beperkt (1).

Wat niet wil zeggen, aldus TorrentFreak, dat enkel betalende gebruikers snel kunnen downloaden. Neen, RapidShare wil, in haar poging om piraterij tegengaan, legale uploaders en downloaders belonen. Kan je bewijzen dat de bestanden die je naar RapidShare uploadt legaal zijn, dan zullen ook de gratis gebruikers je bestanden aan dezelfde snelheid kunnen downloaden als voorheen. Dat vereist wel dat je open kaart speelt met RapidShare: je moet inlichtingen verschaffen over het soort bestanden dat je wil delen, de naam van de site of het blog waar de links naar de downloads gepost worden, zelfs je email adres en je telefoonnummer (2)

Een andere dienst waar je ook bestanden online kan zetten en delen, 4Shared, heeft dan weer een andere maatregel genomen: anoniem downloaden van bestanden kan niet meer. Je moet eerst een (gratis) account aanmaken, vooraleer je een van de daar gedeponeerde bestanden downloaden kan (3)
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/02/to-reduce-piracy-rapidshare-throttles-download-speed-for-free-users.ars
http://torrentfreak.com/rapidshare-slows-download-speeds-to-drive-away-pirates-120224/
http://www.4shared.com/POSTEN VAN BESCHERMDE FOTO'S OP PINTEREST WORDT TEGENGEGAAN
Speciale code moet posten verhinderen - Flickr past hem meteen toe


Verleden week had Netties het over het feit dat wat er op de populaire site Pinterest gebeurt, eigenlijk niet netjes is: de foto's die gebruikers er posten, zijn vaak auteursrechtelijk beschermd, en de Pinterest gebruikers bezondigen zich aldus massaal aan inbreuken op de auteursrechten.

Sindsdien zijn er heel wat reacties gekomen op het dilemma Pinterest-auteursrechten - ook van Pinterest zelf. De site wou absoluut voorkomen dat het beschuldigd zou worden van inbreuken op de auteursrechten, en heeft een tool uitgebracht, de "Do not pin" code, die deze inbreuken moeten voorkomen. Het gaat om een code die een webmaster in de header van zijn webpagina moet zetten. Wanneer een Pinterest gebruiker op die website komt, en tracht een foto te "pinnen" op Pinterest, zal hij een booschap zien waarin hem verteld wordt dat de eigenaar van de website het pinnen niet toelaat. (1)(2)

Al meteen heeft Flickr deze code toegepast op haar website. Flickr is de derde meest populaire site waar content op Pinterest vandaan komt, en heel wat fotografen die hun afbeeldingen op Flickr geplaatst hebben, waren niet te spreken over het feit dat hun afbeelding zonder hun toestemmign op Pinterest verscheen. Flickr heeft daarom besloten haar gebruikers beter te beschermen, en de "do not pin" code toe te passen op alle Flickr pagina's waarop beschermde afbeeldingen staan. Maar natuurlijk zullen er nog voldoende afbeeldingen overblijven die je wel kan delen op Pinterest - heel wat gebruikers hebben hun pagina immers publiek gezet, met de mogelijkheid om foto's te delen. (3)
http://blog.pinterest.com/post/17949261591/growing-up
http://www.webpronews.com/pinterest-flickr-copyright-2012-02
http://venturebeat.com/2012/02/24/flickr-pinterest-pin/GOOGLE VRAAGT PATENT AAN VOOR ZOEK-GEBAAR
Zelfs meerdere zoektermen mogelijk


De interface op een smartphone laat nog altijd te wensen over. Bij apps is elke functie netjes uitgekiend, en zijn de mogelijkheden beperkt. Hardware buttons en een druk ergens op het aanraakscherm, een keuze uit het menu, moet je keuze bevestigen.

Maar zo simpel als op een gewoon scherm van een computer is het nog lang niet. Teksten selecteren, kopiëren, opzoeken is nog altijd geen sinecure. Google meent dat het daarvoor een oplossing gevonden heeft: het heeft een patent aangevraagd voor een zoek-gebaar. Het principe is heel simpel: met je vinger teken je een letter "g" op het scherm, waarna je, zonder je vinger van het scherm op te heffen, een bepaald woord (of meerdere woorden) omcirkelt. Laat je de vinger los van het scherm, dan zal er een zoekactie opgestart worden op Google naar dat woord (of die woorden).

En wil je niet zoeken met Google, maar bijvoorbeeld op Yahoo of Wikipedia, dan moet je beginnen met de letter "s", het woord omcirkelen, en dan loslaten; Dat opent een pop-up menu met zoekopties voor verschillende zoekmachines.(1)

De site Phandroid weet wel te vertellen dat Bing eveneens een dergelijk patent aangevraagd heeft, waarbij een lasso getrokken wordt rond een woord. Wie van beiden het patent zal wegkapen, daarvoor moet je wachten tot... 2037, aldus Phandroid, want pas dan zal het USTPO, het Amerikaanse patentenbureau, een beslissing genomen hebben. Echt waar, jongens? Kan dat echt niet sneller?
http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2012/02/google-invents-an-original-search-gesture-for-future-devices.html
http://phandroid.com/2012/02/24/google-files-for-gesture-patent-aims-to-make-online-searches-even-easier/


MOET ER EEN DRM KOMEN VOOR VIDEO IN HTML5?
DRM op webvideo is onethisch, aldus maker van HTML standaard


De groten uit de tech wereld staan vierkant achter HTML5, de neiuwe vorm van HypterText Markup Language; die wordt vooral gepromoot omdat hij het vertonen van audio en video mogelijk maakt zonder extra plug-in (lees: zonder gebruik van Flash). Maar tot nu toe is er nog geen DRM bedacht voor HTML5, geen mechanisme dus om video's en audio waarop auteursrechten berusten te beschermen tegen illegaal kopiëren.

Microsoft, Google en Netflix hebben nu een standaard voorgesteld om webvideo te beschermen. Maar die krijgt tegenkanting. Ian Hickson, een van de belangrijkste namen achter HTML5, noemt zo'n DRM "onpraktisch en onethisch". De bescherming die geboden wordt in wat de drie groten voorstellen is onvoldoende, aldus Hicks, en zelfs al zou het toevoegen van DRM niet onetisch zijn, dan nog zou die DRM geen zin hebben.

De hele discussies, waarover je meer kan lezen bij WebWare van CNet, toont aan hoe open standaarden en het gebruik van het internet voor de commerciële verspreiding van video moeilijk met elkaar te verzoeken zijn. En vermits de industrie het internet steeds meer gaat gebruiken voor dit doeleinde, zal dat spanningsveld alleen maar toenemen, zo voorspellen waarnemers.

De juiste uitleg over hoe de voorgestelde DRM werkt vind je bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-57384129-2/standards-leader-blasts-html5-video-copy-protection/
http://lists.w3.org/Archives/Public/public-html/2012Feb/0274.html


GEBRUIKERS HAPPEN NIET IN GOOGLE MUSIC
Maar toekomstige mogelijkheden zouden aantrekkingskracht moeten verhogen


Einde verleden jaar, in november om juist te zijn, werd in de VS Google Music gelanceerd, dat een concurrent zou meoten worden van iTunes, Amazon MP3 en co. Maar 3 maanden later moet Google toegeven dat het succes dat de dienst heeft ver onder de verwachtingen gebleven is.

Maar wat niet is, kan misschien nog komen. Het is nu eenmaal niet gemakkelijk om de gewoonten van de internaut, die vastgegroeid lijkt te zijn aan zijn iTunes, te veranderen. Anderzijds heeft de dienst wel een groot potentieel, want de dienst is niet alleen beschikbaar op de computer, maar ook op de miljoenen Android smartphones.

Bovendien heeft Google nog verschillende toevoegingen voor zijn muziekdienst in de pijplijn zitten, die de aantrekkingskracht van de dienst zouden kunnen verhogen. Zo zou, aldus Wall Street Journal, binnenkort een toestel uitgebracht worden waarmee men zijn muziek met het hele gezin kan delen - te vergelijken met de AirPort Express van Apple, volgens sommige bronnen.

Vergeet ook niet dat andere diensten van Google, zoals Android en Chrome, zelfs Google+, niet meteen het succes kenden waarop gehoopt was. Maar dankzij de enorme commerciële macht van Google zijn deze diensten toch doorgedrongen, en is Android momenteel zelfs uitgegroeid tot het grootste mobiele besturingssysteem.

Het blijft echter de vraag of dit het ideale moment is om te beginnen met een muziekdienst waar muziek verkocht wordt, nu de streaming diensten à la Spotify, Deezer en co in volle opkomst zijn...
http://fr.news.yahoo.com/google-music-narrive-%C3%A0-attirer-massivement-consommateurs-154328856.html


INTERNAUTEN VAN REDDIT WERKEN EEN INTERNET WET UIT
Als de overheid het niet doet, dan moet de burger zijn vrijheden maar zelf beschermen...


Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond nieuwe wetten die in de VS ontworpen zijn, ingefluisterd door drukkingsgroepen uit de amusementsindustrie. Nieuwe wetten die, dankzij de ruchtbaarheid die eraan gegeven werd, er (voorlopig) niet komen, omdat het publiek duidelijk liet merken dat het niet ingenomen was met deze wetten, die de rechten van de internaut wilden beknotten.

Tijd dus voor een initiatief waarin de rechten van de internaut vastgelegd worden. En daarom hebben gebruikers van Reddit het heft in eigen handen genomen, en een wetgeving uitgewerkt die de internet vrijheid verdedigen moet.

"Free Internet Act" is een eerste werkdocument, dat je kan bekijken als Google doc, en dus ook commentaar geven op de voorgestelde tekst. Bij Huffington Post kan je lezen hoe de internauten samenwerkten aan deze wet. (1). En nu moet je niet denken dat de tekst het alleen heeft over rechten van de internaut. ER wordt wel degelijk gesproken over bescherming van de auteursrechten, maar dan wel met met de nadruk op "fair use", de uitzonderingen die toegestaan zijn op de auteursrechten. Bovendien zouden houders van auteursrechten iets meer bewijzen moeten aandragen vooraleer content, waarvan vermoed wordt dat die gepirateerd is, verwijderd wordt door hostingbedrijven. Zo zou degene die content geüpload heeft, het recht moeten krijgen om zich te verdedigen.

Maar lees zelf het volledige document. (2), en ook de commentaren bij TechDirt (3)
http://www.huffingtonpost.com/2012/02/22/the-free-internet-act-reddit_n_1291853.html
http://www.reddit.com/r/fia/
http://www.techdirt.com/articles/20120224/11362717869/reddit-writes-law-first-draft-free-internet-act-emerges.shtml


NU OOK FOLLOW KNOP BIJ LINKEDIN
Sociale media voor bedrijven: LinkedIn weet hoe het moet


Als het op sociale netwerken aankomt, heeft elk zijn eigen stukje van de koek veroverd. MySpace is voor artiesten, LinkedIn is voor zakelijke contacten en Facebook is voor de gewone gebruiker, die contact wil houden met vrienden en kennissen.

LinkedIn heeft in al die tijd stilletjes een mooi ecosysteem uitgebouwd. Nieuwsgroepen, meldingen, aanbevelingen: het werkt. Zonder opdringerig te zijn, word je toch regelmatig naar het sociale netwerk teruggezogen. En nu heeft LinkedIn aangekondigd dat het dat ecosysteem wat meer wil verweven met de Twitter-achtige mogelijkheid om andere gebruikers te kunnen volgen. Om te beginnen komt er een button "follow" die bedrijven op hun webpagina kunnen zetten. Meld je je aan als volger van dat bedrijf door op de follow button te klikken, dan krijgt je voortaan status updates van dat bedrijf in jouw persoonlijke pagina op LinkedIn. In de volgende dagen en weken zouden er nog meer mogelijkheden rond het Follow-systeem komen.

Even ter info wat cijfertjes: volgens een recent onderzoek van Constant Contact is, bij bedrijven die sociale media gebruiken om hun evenementen te marketen, Facebook het populairst (89%), gevolgd door Twitter (66%) en Linkedin (54%).
http://www.marketingvox.com/linkedin-launches-follow-button-more-developments-to-come-050691/
http://blog.linkedin.com/2012/02/27/linkedin-follow-button-for-companies/APPLE WIL IN DE TOEKOMST WERKEN MET EEN DEVELOPER ID
Het systeem wordt nog meer gesloten - met zijn voor- en nadelen


Deze week heeft Apple aan de ontwikkelaars die voor het OSX besturingssystemen werken een boodschap verstuurd, dat zij voortaan een "Developer ID" moeten aanvragen. Dat moet de ontwikkelaars een herkenbare identiteit geven, wat op zijn beurt het vertrouwen in de producten die zij maken moet aanzwengelen. Programma's die in de App store aangeboden worden, staan nu al onder zware controle. Dankzij die Developer ID zou dat vertrouwen ook doorgetrokken moeten worden wanneer je software van een bepaalde ontwikkelaar elders op het internet koopt.

Bij die Developer ID hoort nog een andere tool die Apple onlangs uitgebracht heeft in de Mountain Lion versie van zijn OS: de Gatekeeper. Dat zou ervoor moeten zorgen dat enkel toepassingen die met een Developer ID ondertekend zijn geïnstalleerd kunnen worden op een Apple toestel.

En dat vinden sommigen dan weer een stap te ver - zij vrezen dat dit Apple voor zijn laptops ook kiest voor de "walled garden", waarbij Apple zelf bepaalt wat er op jouw computer komt en wat niet. De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat je geen malware op jouw computer krijgt, omdat alles netjes door Apple gecontroleerd wordt. Wordt het in de toekomst de keuze: vrij mét risico, of veilig en aan handen en voeten gebonden? Enkele bemerkingen daarover bij Gizmodo en CNet.
http://gizmodo.com/5888737
http://reviews.cnet.com/8301-13727_7-57386264-263/mac-app-store-sandboxing-deadline-moved-to-june-1/?part=rss&tag=feed&subj=News-AppleOOK FACEBOOK WIL EEN TOEKOMST DIE WEB-GEBASEERD, NIET ROND APPS DRAAIT
Core Mobile Web Platform wil nieuwe generatie mobiele web standaards


Eerder deze week hadden wij het over Mozilla, dat voorstander is van een internet dat draait rond het web, dat toepassingen in de browser wil laten draaien, zodat zij op àlle mogelijk toestellen, ongeacht het besturingssysteem, draaien. "Write once, play everywhare".

Mozilla staat niet alleen in dit streven. Een coalitie van 30 tech bedrijven, waarvan Facebook de bekendste naam is, heeft zich in diezelfde zin uitgesproken. De achterliggende gedachte: er zijn veel meer gebruikers die Facebook gebruiken via de mobiele website, dan alle gebruikers van alle Facebook apps samen. En dus moet die ervaring in de mobiele browser verbeterd worden.

De groep heeft de Core Mobile Web Platform groep (coremob) gevormd, en wil werken aan een nieuwe generatie mobiele webstandaards. Mozilla volgt dezelfde route, met zijn WebAPI project; dat heeft al gezorgd voor een nieuwe JavaScript API waarmee webcontent de componenten van de achterliggende hardware kunnen aanspreken zoals camera's en de zendantenne van de smartphone. Bij Mozilla heet het dan het Open Web Devices plaform, een mobiel besturingssysteem dat gebaseerd is op het Boot2Gecko Project.Mozilla probeert die API's via het W3C concern als standaard erkend te laten worden, zodat die ook door andere makers van browsers ondersteund worden.

Facebook van zijn kant heeft Ringmark aangekondigd, een test pakket waarbij de capaciteiten van mobiele webbrowsers uitgetest kunnen worden. Zo kunnen ontwikkelaars zelf testen welke tools en mogelijkheden zij veilig kunnen gebruiken in de verschillende mobiele webomgevingen.

Een achtergrondartikel over deze initiatieven bij Ars Technica. Wij zijn in elk geval al lang blij dat er een beweging is, die de versnippering van het internet via de apps tegengaat...
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/02/facebook-and-others-aim-to-make-the-mobile-web-a-competitive-app-platform.ars
http://developers.facebook.com/blog/post/2012/02/27/helping-improve-the-mobile-web/


GOOGLE+: EENZAAM EN VERLATEN
90 miljoen geregistreerde gebruikers. 3 minuten per maand.


Ondanks het feit dat we met zijn allen, wanneer we iets opzoeken op Google, dat uitnodigende vakje rechts bovenaan zien staan dat ons aanspoort om meldingen op Google+ te gaan bekijken, blijven we Oostindisch doof voor die uitnodiging. Google+ kan ons, de gemiddelde internaut niet bekoren, zo wordt nu bevestigd door nieuwe cijfers.

Google wordt wel gebruikt door bloggers en enkele beroemde personen, maar voor de gewone internaut heeft het geen aantrekkingskracht. Gemiddeld, zo blijkt uit cijfers van ComScore, brengt die 3 minuten per maand door op Google+, en dat is weinig, vergeleken met de 7 uur op Facebook, bijna 90 minuten op Tumblr, en 17 minuten op LinkedIn. Zelfs MySpace doet het beter, want daar zitten we nog gemiddeld 8 minuten per maand.

In een reactie op die weinig bemoedigende cijfers, zegt Google dat er niets aan de hand is: Google+ is geen sociaal netwerk, en je kan het dus niet vergelijken met de andere sociale netwerken. De bedoeling van Google+ is om informatie te verzamelen over de gebruiker en zijn sociale connecties om andere diensten, zoals Google Search, beter te maken, zo heet het. Maar ja, als die connecties alleen maar opgegeven zijn toen de account aangemaakt werd bij Google+, en er verder geen activiteit is, dan zal Google niet veel informatie uit die banden kunnen halen...

Meer bij Wall Street Journale en Business INsider.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204653604577249341403742390.html
http://www.businessinsider.com/more-hints-that-google-is-a-deserted-wasteland-2012-2?op=1GOOGLE EN HET RECHT OM VERGETEN TE WORDEN
Los Alfaques in Spanje interessante testcase


Wie al een beetje ouder is, zal zich ongetwijfeld de ramp op de camping Los Alfaques herinneren. Daar ontplofte in juli 1978 een tankwagen middenin de camping, wat leidde tot een waar horrorverhaal: meer dan 200 mensen werden verkoold.

Nu bestaat er nog altijd een camping in Los Alfaques. Die plek had geen fout aan de ontploffing, en na de ramp werd de plek terug opgebouwd. Maar wie zoekt op Google naar "camping los alfaques" krijgt nog altijd de verschrikkelijke beelden van verkoolde mensen te zien, en niet de mooie, aanlokkelijke beelden die de toerist nu naar het nieuwe Los Alfaques moeten lokkken.

De eigenaar van de camping heeft nu een proces ingespannen tegen Google, met de eis die beelden te verwijderen, omdat het elke kans voor Camping Los Alfaques om zijn bedrijf uit te breiden, onmogelijk maakte. u heeft Europa, en dus ook Spanje, wetten die de burger en bedrijven het recht willen geven om vergeten te worden. Maar dat gaat om informatie die een bedrijf zoals Facebook over de burger verzameld heeft, niet over feiten en historische gebeurtenissen. Het is dan ook de vraag of een rechter zal toestaan dat Google verplicht wordt om informatie te censureren.

Een achtergrondartikel, met veel commentaren, bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/02/spain-asks-if-google-search-results-make-your-business-look-bad-can-you-sue.ars


ZIE WIE JOUW BEWEGINGEN TRACEERT MET COLLUSION
Add-on voor Firefox geeft je inzicht in spionnen


Soms ga je je toch wel eens afvragen: maar wat doen al die bedrijven, die informatie over ons verzamelen, toch met die gegevens? Bij elk contact met een bedrijf, of je nu iets aankoopt in het echt of via het internet, of je nu een site bezoekt om informatie in te winnen, wordt bijgehouden wat je gedaan hebt. Koop je hondeneten of koop je incontinentieluiers? Geef je grote sommen uit aan junkfood, of koop je gezonde spullen? Zoek je informatie over een bepaalde ziekte op, of over een seksuele voorkeur? Reken maar dat het allemaal ergens genoteerd staat! De hoeveelheid informatie die over elk van ons ondertussen verzameld is, moet een lijvig dossier zijn. Voel je je daardoor bezwaard?

Misschien niet. Maar het kan geen kwaad even stil te staan bij deze manie om gegevens over de burger te verzamelen, gegevens die misschien gewoon ergens op computers staan te verkommeren zonder dat er verder iets mee gedaan wordt.

Mozilla heeft in elk geval een prima tool ontworpen die je bewust maakt van hoe erg die verzamelmanie wel is. De tool heet Collusion, en het is een browser add-on. Hij stelt visueel voor wat er gebeurt wanneer je op een site komt die data over jou verzamelt. Dan wordt een rood bolletje (adverteerder), grijs (website) of blauw bolletje aangemaakt, en wordt getoond wat de links zijn tussen de websites die jij bezoekt, en de trackers waarmee deze sites werken.

Een online demo maakt het een en ander duidelijk: je ziet meteen hoe jouw data op verschillende plekken belanden wanneer jij populaire sites bezoekt zoals IMDB, New York Times, Huffington Post... Niet alleen toont de tool aan in welke mate de bedrijven jou traceren, maar de tool biedt je ook de kans om dit traceren stop te zetten.

Bij Mashable lees je meer over de tool. De demo vind je op de tweede link. En downloaden kan je op de derde.
http://mashable.com/2012/02/28/mozilla-collusion/
http://www.mozilla.org/en-US/collusion/demo/
http://www.mozilla.org/en-US/collusion/


FACEBOOK VOOR BEDRIJVEN WORDT VERDER UITGEBOUWD
Krijgen nu ook een eigen Timeline


Bedrijven lijken gek op Facebook. Vele bedrijven geloven in F-Commerce - Facebook commerce dus. Sommigen komen ervan terug, en beschouwen Facebook niet langer als een leefbaar verkoopskanaal. Een verkoopskanaal kan het dan misschien niet zijn, maar wel een medium om te adverteren. Het potentieel aan eyeballs - de ogen van de vele gebruikers die een advertentie op Facebook kunnen opmerken, valt immers niet te versmaden.

Facebook legt de bedrijven nu in de watten met extra mogelijkheden. Enerzijds krijgen zijn op hun Facebook Page ook een tijdlijn (Timeline), die zij kunnen bevolken met een grotere foto en allerlei evenementen. Anderzijds worden er extra plekken voorzien waar zij advertenties kunnen plaatsen, zoals op het logout-scherm. Een volledig overzicht van deze extra mogelijkheden vind je bij Inside Facebook (1).

Wat vinden de bedrijven ervan, vroeg ReadWriteWeb zich af? (2) De meeste bedrijven waren op het eerste zicht enthousiast, maar er valt toch ook wat kritiek te horen. Want de tabblaadjes op de landingpagina zijn verdwenen, en de mogelijkheid om wedstrijden en cadeautjes te promoten via de Facebook pagina worden ook begraven. Sommige bronnen vatten het samen als: meer werk voor de merken (en de marketingbedrijven die met Facebook werken), meer profijt voor Facebook.

En de gebruiker? Die stond erbij, en keek ernaar. Naar nog meer reclame - want als er een ding duidelijk is, dan is het dat Facebook niet gemaakt is om een sociale band te smeden tussen gebruikers, als wel om gebruikers te lokken, om die dan met reclame te bestoken.

Nog meer info over de wijzigingen bij Facebook bij TechCrunch (3) en The Next Web (4)
http://www.insidefacebook.com/2012/02/29/timeline-for-facebook-pages-complete-overview/
http://www.readwriteweb.com/archives/companies_see_more_opportunities_work_with_faceboo.php
http://techcrunch.com/2012/02/29/facebook-reveals-reach-generator-to-turn-posts-into-mobile-news-feed-ads-and-logout-page-ads/
http://thenextweb.com/facebook/2012/02/29/facebook-introduces-premium-a-marketers-dream-a-users-nightmare/


WINDOWS 8: MEER MUZIEK EN VIDEO
Maar hoe begin je eraan?


Microsoft heeft deze week een preview uitgebracht waarmee de gewone gebruiker de nieuwe versie van haar besturingssysteem kan uittesten. Windows 8 heeft een heel andere gebruiksinterface dan de vorige versies - weg is de startknop (althans, je ziet hem niet meteen wanneer je de computer opstart) en in de plaats daarvan zijn er de "live" tegels gekomen die je ook al in het mobiele OS van Microsoft kon aantreffen.

Voor velen is Windows 8 echter een iets te grote breuk met het verleden - zij zullen wellicht niet meteen weten hoe ze met deze gebruiksinterface moeten werken. Voor hen kunnen wij een artikel aanraden bij Ars Technica, dat je uitlegt wat de verschillende mogelijkheden zijn. Zo kan je, bij aanraakschermen, met een wuivend gebaar vanuit rechts de "charms bar" oproepen, met een wuivende gebaar van onder of van boven uit krijg je een apps balk, en een wuivend gebaar van links uit laat je wisselen tussen taken. Maar er is veel, veel meer, zoals nieuwe sneltoetsen, en dat vind je allemaal terug bij Ars Technica (1)

In een tweede artikel over Windows 8 heeft Ars Technica het trouwens over de muziek en video apps die in het nieuwe OS zitten. Het bedrijf heeft ondertussen zijn lesje wel geleerd van Apple en zijn iTunes, en weet dat je niet alleen rijk wordt van de verkoop van hardware en programma's, maar ook van content.  Microsoft wil haar enorm populaire Xbox 360 gebruiken als hefboom om de niet denderend lopende Zune dienst nieuw leven in te blazen. Muziek, video, games zullen via het web gedeeld worden op spelletjesconsoles, pc's en tablets.

Zo zal je, in de nieuwe Windows 7 Video app, wanneer je een film selecteert, de optie krijgen om de film te kopen, huren of op de Xbox af te spelen. Een video die je aankoopt in de Windows Video winkel, kan je downloaden naar je pc, of streamen van het web.

Althans, dat is de theorie. Want tot nu toe gooien de auteursrechten vaak roet in het eten bij al die mooie plannen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je hier in België nog altijd geen films en feuilletons kan huren of kopen in je iTunes, juist omwille van die auteursrechten. Wij zijn dan ook erg benieuwd of Microsoft zal slagen waar Apple tot nu toe gefaald heeft... (2)
http://arstechnica.com/microsoft/news/2012/02/getting-started-with-the-windows-8-consumer-preview.ars
http://arstechnica.com/microsoft/news/2012/02/windows-8-music-and-video-apps-integration-with-xbox-new-life-for-zune.arsFOURSQUARE KIEST VOOR OPENSTREETMAP
Biedt meer mogelijkheden om stratenplannen aan te passen


Google mag dan al niet zoveel succes hebben met zijn Google+ sociale netwerk, maar veel van de andere diensten zijn ondertussen uitgegroeid tot tools die je overal aantreft. Zoals bijvoorbeeld Google Maps: geen enkel bedrijf of je vindt op de website wel een plannetje met de ligging van het bedrijf, weergegeven op... Google Maps.

Maar er bestaan andere diensten die eveneens steengoede stratenplannen bieden. Om te beginnen is er natuurlijk Bing, dat even goede, en voor Europa zelfs mooiere foto's in 3D view biedt van de steden. En dan is er ook OpenStreetMap(1), een beweging waarbij burgers en bedrijven samenwerken aan het in kaart brengen van alle steden, zodat de landkaarten niet tot één bedrijf toebehoren, en je dus niet moet betalen voor het gebruik van die kaarten.

Zo'n initiatief verdient natuurlijk alle aanmoediging die het krijgen kan, en daarom is het leuk te vermelden dat Foursquare voortaan gebruik zal maken van OpenStreetMap. De reden die het daarvoor opgeeft: de landkaarten zijn veel mooier, en Foursquare heeft veel meer mogelijkheden om de kaarten aan te passen en van bijkomende informatie te voorzien. Via een samenwerking met het bedrijf MaxBox kan Foursquare namelijk gebruik maken van een techniek die Leaflet heet, een open source javascript bibliotheek waarin de data van de landkaarten bewaard worden.

Volgens Foursquare was de prijs die door Google gevraagd werd om gebruik te mogen maken van Google Maps in het begin de drijfveer om op zoek te gaan naar een alternatieve aanbieder van kaarten, maar is nu de keuze gewoon duidelijk gevallen op OpenStreetMaps en MapBox, gewoon omdat het meer vrijheden biedt en beter is. Meer lees je in een blogposting van Foursquare.
http://www.openstreetmap.org/
http://mapbox.com/tour/
http://blog.foursquare.com/2012/02/29/foursquare-is-joining-the-openstreetmap-movement-say-hi-to-pretty-new-maps/
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
MOZILLA BRENGT EIGEN APP STORE UIT
Eén app, alle besturingssystemen


Trouwe lezers weten dat wij niet gelukkig zijn met de recente evoluties om alles in apps te stoppen, die specifiek gelden voor één bepaald besturingssysteem - vooral als het om toepassingen gaat die eigenlijk enkel andere verpakkingen zijn voor informatie. Voor apps die bepaalde functies vervullen, zoals teksten of beelden bewerken, hebben wij uiteraard geen bezwaar.

Nochtans is het een trend die de laatste tijd steeds meer opgang vindt. En dan zijn wij blij wanneer wij vernemen dat Mozilla tegen die trend ingaat, met een een app store waar web apps te vinden zullen zijn die op alle besturingssystemen werken, omdat zij gebruik maken van HTML5.

Deze marktplaats zal, weinig origineel, Mozilla Marketplace heten. Daar zullen ontwikkelaars een plek krijgen waar zij hun universele HTML5 webtoepassingen kunnen voorstellen. In tegenstelling tot apps die specifiek werken op bepaalde besturingssystemen, zouden deze web apps op alle mogelijke mobiele toestellen werken. "Write once, deploy everywhere", een motto dat ook al gebruikt werd voor Java (maar dat jammerlijk mislukte), krijgt met dit initiatief van Mozilla nieuw leven ingeblazen.

Alhoewel niet iedereen hierin gelooft - zoals je kan lezen in de commentaren bij TechCrunch...

http://techcrunch.com/2012/02/22/mozilla-cross-platform-app-store/
http://gigaom.com/2012/02/22/submit-once-sell-everywhere-mozilla-to-open-mobile-web-app-store/


SUR 40, SAMSUNG, MICROSOFT, LOODGIETERS EN KUISVROUWEN.

In Januari 2012 introduceerde Samsung de SUR40. Op de MS TechDays konden we kennis maken met dit apparaat en het eventjes uittesten.

Maar wat is een SUR40? Je kan het je best voorstellen als een reuze tablet. De 40 in de naam wijst op de 40 inch schermdiagonaal, en dat is niet niks. Hoewel dit oversized tablet ook vertikaal aan een wand kan bevestigd worden, zal het meestal voorzien worden van poten en er als een tafel uitzien. Tot zover niets speciaals zou je denken. Zet pootjes aan een flatscreen TV en je hebt iets dergelijks. Voor wat het uiterlijk betreft gelijkt klopt dit ongeveer, maar de samenwerking van Samsung en Microsoft bracht veel meer.

De SUR40 is een prachtig touchscreen, je kan er uiteraard mee surfen, en de gevonden items draaien, verplaatsen, zoomen. Je kan een zoekbalk oproepen (Bing uiteraard) en een software keyboard erbij halen. Dit alles is draaibaar, verschuifbaar enzoverder.

Dit is prachtig maar zeker nog niet alles. De echte kracht van een SUR40 is dat hij ook voorwerpen kan herkennen zoals vingerafdrukken, handen en voorwerpen, en dit tot 52 objecten. Door dit grote aantal kunnen ook meerdere personen rond die tafel staan/zitten en gelijktijdig werken.

Bovendien kan je ook met tags werken. Een voorbeeld uit de tuinarchitectuur: Maak maquettes met een losse bomen, struiken, planten en je kan perfect aan derden laten zien hoe een tuin of park er zal uitzien, met prijzen, aantallen, groeiverloop, bloeiperiodes enzoverder via deze tags. Echter, voor dit soort toepassingen is er geen standaard software beschikbaar. Softwarebedrijven zoals TinkerTouch en iNUI Studio kunnen de job doen.

Uit dit alles, en door de prijs van 8.999 € (btw in) blijkt dat Samsung zich met dit toestel niet richt op particulieren, maar op banken, scholen, horeca, gezondheidscentra, architecten, kortom op alle bedrijven die ofwel interactief met hun klanten willen samenwerken, ofwel klanten, bezoekers zelf laten ontdekken. Maar ook bij meetings, vergaderingen of andere besprekingen in een bedrijf zelf heeft dit toestel zijn nut.

Bij de voorstelling van de SUR40 waren zowel TinkerTouch als iNUI Studio aanwezig om maatgemaakte pakketten te demonstreren. Een voorbeeld? Er was een virtuele rondleiding in een museum waar gebruikers via het scherm heel eenvoudig konden bladeren door de museumcatalogus, items bekijken,  vergroten,  info opvragen.... Kortom indrukwekkend.

Het is dus niet verwonderlijk dat de SUR40 internationaal lovend werd ontvangen en op CES 2012 de "Best of Innovations" prijs ontving en door het magazine Popular Science werd opgenomen in de  "Best of What’s New".

Op http://www.youtube.com/watch?v=5VEu7Xsz7so is te zien hoe enkele bollebozen het idee achter de SUR40 bedachten. Helaas hebben ze niet gevraagd wat bvb de kuisvrouw ervan dacht. De glasplaat op de SUR40 is zeer sterk, je mag er al eens met je vuisten op slaan, het zal echt niet breken. Dus je kan er ook een koffietje of een frisdrank opplaatsen. Maar stel dat je morst. De SUR heeft een brede (+/- 10,5 cm) kader rond het scherm en die kader is heel handig om een rekenmachine, smartphone, pen of iets dergelijks op te leggen, maar het maakt het kuisen minder handig. Het randje is niet dik, maar voldoende om stof te verzamelen. We slaagden erin om een visitekaartje een millimetertje tussen kader en scherm te schuiven. Niet bepaald handig om schoon te maken. Een loodgieter zou zeggen : afkitten met siliconen, de kuisvrouw zou eens zuchten als ze het randje moet netjes stofvrij maken en zeker als er frisdrank of koffie onder dat randje is gelopen. En wij ? Wij zeggen : waarom geen volledig vlakke glazen plaat ? Misschien iets voor de volgende SUR? [Paul Liekens]
http://www.samsunglfd.com
http://www.tinkertouch.com
http://www.inui-studio.com


ION AIR MOUSE: JE HELE HAND EEN MUIS
Innovatieve gadget doet dromen...


Op gebied van muizen zie je wel veel varianten, maar het principe blijft nog altijd hetzelfde: een bol voorwerp, dat je op een plat oppervlak beweegt. Het bedrijf Bellco Ventures komt nu met een innovatieve benadering: je hele hand wordt muis.

Het toestel voorziet namelijk een soort elastische handschoen, met een sensor op de palm van je hand, en een soort ring rond je wijsvinger. Het toestel heeft een bereik van een 10,7 meter, waardoor je de handschoen ook als bediening zou kunnen gebruiken voor je smart-tv.

Hoe je dan kan klikken? Wel, de linker- en rechtermuisknop zijn ondergebracht in de ring op je wijsvinger, zodat je met je duim eigenlijk klikt. Volgens proefpersonen zou deze muis het klikken en verslepen als het ware natuurlijk uitvoeren en overdragen naar de computer. Er is zelfs een pause-knop voorzien, waarmee je het afspelen van muziek kan onderbreken.

Het ziet er echt veelbelovend uit. En tijdens het typen op het gewone klavier wordt de sensor die je bewegingen noteert uitgeschakeld, zodat er niets verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Benieuwd wanneer de handschoen-muis hier ten lande verkrijgbaar is!
http://ionwirelessairmouse.com/
http://www.pressetext.com/news/20120228003JEREMY’S TOMTOM, DE ACCESOIRES
Vorige week kon je hier een bespreking van de Top Gear TomTom lezen. Door het grote aantal reacties komt er een vervolg op. Alle mailers hadden tips en/of klachten over het zuignap systeem.

De TomTom in kwestie is een puik toestel, handig, netjes afgewerkt, goede display, heldere stem, zacht prijsje enzoverder, laten we dit vooral niet vergeten. Alleen dat ###### (censuur) bevestigingssysteem. Bij wijze van test hebben we enkele proefpersonen deze TomTom in de wagen van de redactie laten plaatsen (Peugeot). De reacties: van onmogelijk tot blij dat het eindelijk gelukt is.

Allereerst toch nog even een bemerking bij het artikel in kwestie zelf: wij testen een toestel zoals het verkocht wordt, zonder draagtassen, kaarten of andere aanvullingen en accessoires. Dus, in dit geval, de GPS zoals je die aan je schoonvader geeft, of van je vrouw krijgt met kerstmis. In onze artikels geven we ook steeds een link mee, waar je meer informatie kan vinden over het toestel. We geven ook zo weinig mogelijk saaie cijfers mee over het geteste toestel, of over bijhorigheden. En over die bijhorigheden of accessoires gaat het nu.

Tom Tom heeft verschillende accessoires om je GPS wèl goed te kunnen bevestigen. Maar hier wringt het schoentje.

Voor TomTom (en andere GPS fabrikanten) is de zuignap wellicht een logische keuze. Elke auto heeft een voorruit (tenzij je met een Ariel Atom of andere exoot rondrijdt). Dus, het werkt altijd. Maar, het werkt niet altijd goed, integendeel, het werkt meestal slecht. Maar daarvoor heb je dus die apart te verkrijgen hulpstukken.  Niets aan de hand dus. Je koopt of krijgt een Top Gear TomTom en je koopt er het gewenste accessoire bij. Nu, niet iedereen heeft weet van het bestaan van die accessoires, maar er is nog altijd de zuignap. Verhaal gedaan? Nee, we denken er anders over.

In de eerste plaats, je krijgt of koopt een product waarvan je verwacht dat het goed werkt, zoals het in het doosje zit. Dat doet het ook, onberispelijk zelfs, alleen die.... we hoeven het niet te herhalen.

In de tweede plaats de constructie van het geheel. De zuignap hangt via een kogelgewricht aan de GPS. Geen kliksysteem, geen schroefjes, nee, de zuignap hangt er vast aan. En dan heb je apart de adaptor die je op het dashboard, of aan de ventilatiesleuven moet bevestigen. Deze adapter heeft een schoteltje waarop dan de zuignap vastzuigt.

En dan vragen we ons natuurlijk af:. Waarom niet simpel een apart bevestigingssysteem waar je je GPS aan vastklikt. Zo kan je de GPS gemakkelijk afnemen van het bevestigingssysteem. Met andere woorden:  weg met de zuignap en apart een adapter voor ventilatiesleuven of  een adapter voor dashboardbevestiging of zelfs een adapter met een zuignap, voor de Die Hards. Of zien we dat te simpel?

Dus je koopt een GPS, en dan koop je apart nog eens het gewenste bevestigingssysteem. Akkoord, dat zijn dan twee ‘doosjes’  die je moet kopen, maar het voorkomt wel het gepruts met de "verplichte" zuignap, waar je nu mee opgeschept zit.

Zo zullen er in ieder geval meer mensen zijn die hun GPS niet meer thuis laten liggen omdat hij zo moeilijk te bevestigen is.

Maar, en we herhalen het, de Top Gear uit onze test is een prachtig toestel met een zeer goede prijs kwaliteitverhouding, dus voor dezen en alle andere geïnteresseerden, een overzicht van accessoires vind je op onderstaand adres [Paul Liekens]
http://www.tomtom.com/nl_be/products/accessories/mounts-holders-docks/index.jsp
http://www.tomtom.com


DE BELANGRIJKSTE TRENDS OP HET MOBILE WORLD CONGRESS
Sneller, groter, goedkoper


Momenteel loopt in het Spaanse Barcelona het Mobile World Congress. En dat wil dus zeggen dat er heel wat nieuwe mobiele toestellen voorgesteld worden. Die allemaal te bespreken zou ons te ver leiden - wij verwijzen graag naar de site van collega e-zine Mobile Revolution, waarvan de redacteurs op de beurs aanwezig zijn, en die uitgebreid verslag brengen over deze beurs.

Wij zullen volstaan om de belangrijkste trends weer te geven die op deze beurs te vinden zijn, zoals een artikel bij InfoWorld het samenvat. Om te beginnen zijn er de quad-core processoren, vooral te vinden bij high-end Android smartphones - aanwezig bijvoorbeeld in de LG Optimus 4X HD, de HTC One X, en ZTE met zijn Era. Die processoren met 4 kernen zijn vooral handig voor taken die veel rekenkracht vragen, zoals videospelletjes.

Een tweede trend zijn de grotere, high def schermen. Zo hebben de LG Optimus 4X HD en de HTC one X allebei een 4.7 inch (11,CM) scherm. En LG heeft zelfs een Optimus Vu, met een 5 inch scherm. Of de gebruiker die grote schermen nog te pruimen vindt, is wel de vraag.

Een derde trend is NFC of Near Field Communicatie: steeds meer toestellen zijn hiermee uitgerust. Deze technologie kan gebruikt worden voor contactloze betalingen, maar ook voor uitwisseling tussen toestellen onderling.

Een andere technologie is de vierde trend: LTE. Deze draadloze netwerktechnologie wordt vooral in de VS gepromoot, maar Europa aarzelt nog. Toch kondigde LG aan dat het de eerste LTE smartphones in Europa zal lanceren in 2012.

En tot slot de laatste trend: goedkope smartphones. Naast de vele high end toestellen brengen de meeste fabrikanten ook goedkopere reeksen uit. Zo kondigde Nokia een Windows gebaseerd toestel aan in de Lumia reeks, de Lumia 610, die slechts € 189 zal kosten. Wat het toestel wel heel aantrekkelijk maakt...
http://www.themobilerevolution.be/
http://www.infoworld.com/d/mobile-technology/5-smartphone-trends-mobile-world-congress-187497
http://www.infoworld.com/d/mobile-technology/5-smartphone-trends-mobile-world-congress-187497?page=0,1 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Om naar uit te kijken: vanaf 5 maart "Helden van het internet"
https://twitter.com/#!/2BE_/status/172292844059500544/photo/1
http://2be.be/helden-van-het-internet

*** De Consumentenbond heeft G Data InternetSecurity opnieuw bestempeld als ‘Beste uit de test’. In de Consumentengids van maart 2012 zal de vergelijkende test worden gepubliceerd, maar de resultaten staan nu al op de website www.consumentenbond.nl. Met deze eretitel heeft G Data nu al een totaal van 5 onderscheidingen van de Consumentenbond in zes jaar tijd.
http://www.gdata.nl/over-g-data/perscentrum/persberichten/news-details/article/2564-g-data-wederom-in-de-prijzen-b.html

*** Nuance Communications geeft vandaag in Nederland en België het startsein voor de wedstrijd "I speak Dragon!". Gebruikers van de pc-versies of de mobiele apps van Dragon worden uitgenodigd om hun ervaringen met de meest bekende spraakherkenningssoftware ter wereld te delen. Op http://netherlands.nuance.com/ispeakdragon kunnen ze vertellen hoe hun leven dankzij Dragon-spraakherkenning is veranderd en verbeterd. Naast schriftelijke reacties zijn ook video's welkom. De inzendingstermijn loopt tot en met 31 maart 2012. De winnaars worden in mei 2012 bekend gemaakt.
http://www.nuancemobilelife.com/

***  Philips TV geeft de digitale home entertainmentmarkt een extra impuls met tal van nieuwe toestellen die beschikken over Smart TV. Bijna alle tv’s die Philips nu aankondigt beschikken over Smart TV-functies. Een totaal vernieuwd en personaliseerbaar beginscherm en een nog intuïtievere bediening zorgen voor een verrijking van de gebruikersbeleving.
http://www.philips.be

*** Philips introduceert drie nieuwe Smart LED TV-reeksen met geavanceerde Smart TV-functies, een superieure beeldkwaliteit in 2D én 3D, en een ongekend gebruiksgemak. Consumenten hebben de keuze uit een ruim aanbod aan Smart TV-applicaties, waarmee ze verschillende infotainmentdiensten kunnen gebruiken op tv-toestellen met een aantrekkelijk design.
http://www.philips.be

*** AVM  breidt de LTE productlijn uit met nieuwe LTE FRITZ!Box modellen voor datatransfers met hoge snelheid, thuisnetwerken en voice-over LTE
- FRITZ!Box concept nu beschikbaar voor LTE gebruikers
- AVM voegt twee nieuwe modellen toe aan de LTE productlijn
- Voice-over LTE vervangt de vaste verbinding
http://www.facebook.com/fritzboxnederlands

*** Naar aanleiding van de lancering van de PS Vita, de nieuwe draagbare spelconsole van Sony, vermengt PS Vita de gamewereld met de echte wereld. In het Centraal Station van Antwerpen konden voorbijgangers balanceren op een brug in een 3D-tekening en kennismaken met de PS Vita. Ook in de Brusselse metro pakte PlayStation uit met een opmerkelijke actie. Het metrostation Louiza werd omgetoverd in een voetbalstadion waar een coach en zijn voetballers de grens tussen werkelijkheid en de virtuele wereld doen vervagen.
Bekijk de compilatievideo van de acties via:
http://youtu.be/SqgxcEsOm2w

*** Vanaf 1 maart tot 1 april 2012 pakt Red Bull MOBILE uit met een nog straffere promotie! Wie nu Red Bull MOBILE wordt, ontvangt bij zijn eerste 10 herlaadbeurten van 10€, 20€ belwaarde. Bovendien kan je gratis en ongelimiteerd surfen op Facebook, Twitter, Netlog en alle Red Bull websites. Let wel, deze voordelen blijven enkel geldig indien je binnen de 31 dagen herlaadt.
http://www.redbullmobile.be

*** Op 8 maart haalt de FBI een aantal illegale servers uit de lucht.
Vermoedelijk zijn er wereldwijd miljoenen onschuldige consumenten die, zonder dat zij het weten, door een malware-infectie connectie maken met het internet via deze servers. Zij zullen vanaf volgende week dan ook plotseling geen internetverbinding meer hebben. In het onderstaande persbericht, dat ook via onze website te lezen is via de link http://bit.ly/z8WSQZ, staat beschreven hoe mensen kunnen controleren of hun internetconnectie via deze illegale servers loopt en hoe zij dit probleem kunnen oplossen.

***  iolo technologies, specialist in het optimaliseren van PC-prestaties, introduceert de Nederlandse versie van Search & Recover, een software-toepassing voor het opzoeken en herstellen van verloren bestanden.
http://www.iolo.com/

*** Eerste steden gaan voor open data
De steden Brussel en Gent stellen sinds kort een aantal datasets open voor iedereen.
messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=VbSVo4Zuo2Mv65j1KrY2lOa3EynxUPVp7ePt8OnbG2sP0KDVF

*** Panda Security brengt Windows 8 compatibel antivirusproduct uit
De nieuwe bètaversie van Panda Antivirus Pro 2012 is nu gratis beschikbaar voor download op http://www.pandasecurity.com/windows8. Panda Security, de Cloud Security Company, brengt vandaag de bètaversie van Panda Antivirus Pro 2012 op de markt die compatibel met Windows 8 Consumer Preview is. Gebruikers van de bètaversie van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft kunnen zo profiteren van de beste bescherming tegen malware.

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSTATE AZURE - REMEMBER WHEN...
[elektro] Zachte elektro, heel mooi bewerkt met diverse effecten. Een band waarvan je verschillende songs op SoundCloud kan beluisteren. Remember When is een van onze favorieten, vooral door de diepe, resonerende bas die het geheel zo lui, loom en chill maakt.
http://soundcloud.com/state-azure


SHARON MUSGRAVE - BEAUTIFUL MUSIC
[Lounge] Opgewekte muziek, een mengeling van jazz en lounge. Ritme speelt een grote rol - en de warme heldere stem van Sharon Musgrave natuurlijk ook. Op MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren.
http://www.myspace.com/sharonmusgrave
http://www.sharonmusgrave.com/music.htm


YURI PETROVSKI - DIRTY VINTAGEL LP 2012
[elektro] De elektronische muziek die deze man maakt is misschien niet zo toegankelijk; heel filmisch, maar ook erg dramatisch, dan weer dance / trance muziek. Om te ontdekken op SoundCloud.
http://soundcloud.com/djpetrovski


JAZZRA - DISTANCE EDUCATION
[lounge] Muziek om zachtjes bij weg te dromen, te mijmeren. Dit is een trio uit het Duitse Baden-Würtenberg dat intieme muziek met een zware bas achtergrond maakt. Verschillende songs kan je bij MySpace beluisteren.
http://www.myspace.com/jazzratonart


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BRUILOFT VAN UNCLE VERY VERYDeze week een apart hoorspel, dat zich in Nigeria afspeelt. Een zakenman met een lange naam, die gemakshalve Uncle Very Very genoemd wordt, moet van de Chief trouwen. Hij heeft daar echter geen zin in, want zijn hart behoort toe aan een ander. Hij verzint dan ook een list...
Leuk gemaakt hoorspel, met humor en een verfrissende plot, in een regie van Ab Van Eyk.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/03/01/de-bruiloft-van-uncle-very-very/Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik denk nooit na over de toekomt. Die komt toch snel genoeg.
Albert Einstein

 
 
oor logo
De nieuwe oogstPLAYFIC: TEKSTGEBASEERDE GAMES

Deze website prikkelt de creativiteit: hier kan je tekstgebaseerde games zelf ontwerpen en schrijven, maar ook die van anderen gebruiken en hermixen, delen en natuurlijk ook spelen. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://playfic.com/


TED QUOTES: CITATEN

Wellicht ben jij ook al vaak in de ban geraakt van de prima voordrachten en presentaties die er op de TED conferenties gehouden worden. Vaak worden er waarheden als koeien verteld - in korte, krachtige citaten. Op deze pagin zijn zulke citaten verzameld. Om over na te denken.
[Taal: ENG]
http://www.ted.com/quotes


BOOKTYPE: ZELF EEN BOEK MAKEN
Dit is een open source platform waarmee je prachtige digitale boeken kan maken, klaar om geprint te wordne, of aan te bieden op Amazon of iBook van Apple. Je kan het boek alleen maken, of er samen aan werken met andere.
[Taal: ENG]
http://www.sourcefabric.org/en/booktype


10 APPS VOOR DIGITAAL VERHALEN VERTELLEN

Een foto, en daar dan een verhaal rond verzinnen. Dat is wat deze apps allemaal gemeenschappelijk hebben. Sommige van de apps zijn gratis, voor andere moet je een bescheiden prijs betalen. Om te testen.
[Taal: ENG]
http://www.techlearning.com/Default.aspx?tabid=67&EntryId=3873


OPVOEDKUNDIGE YOUTUBE KANALEN: NATIONAL GEOGRAPHIC
YouTube bevat heel wat filmpjes - en gelukkig veel meer dan spelende honden en slapende katten en baby's. Bij SimpleK vonden wij een artikel waarin enkele interessante kanalen opgesomd worden, die opvoedkundige filmpjes vertonen. En omdat wij onze lezers altijd wat willen bijbrengen, willen wij u deze kanalen niet onthouden.
Om te beginnen is er National Geographic. Dat is een van de beste bronnen om filmpjes te vinden die in de klas gebruikt kunnen worden, en die niet alleen kwalitatief en goed gemaakt zijn, maar ook in hoge kwaliteit. ER zijn meer dan 3.000 filmpjes te vinden.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/NationalGeographic


OPVOEDKUNDIGE YOUTUBE KANALEN: DISCOVERY CHANNEL
Ook dit kanaal bevat opvoedkundige filmpjes, maar vaak zijn ze wat meer onderhoudend, gericht op amusement. Veel van deze filmpjes kon je ook op je tv bekijken. Vooral de reeks "how stuff works" is heel interessant.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/DiscoveryNetworks


OPVOEDKUNDIGE YOUTUBE KANALEN: SMITHSONIAN VIDEO'S
Het Smithsonian Instituut is wereldbefaamd als wetenschappelijk instituut. Deze instelling heeft ook haar eigen YouTube kanaal, waar je films vindt over geschiedenis, kunst en design. De speellijsten zijn goed georganiseerd zodat je gemakkelijk kan vinden wat je zoekt.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/SmithsonianVideos


OPVOEDKUNDIGE YOUTUBE KANALEN: AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY

Een onschatbare bron voor wetenschap, biologie en aardrijkskunde. Uiteraard in het Engels, en vooral Amerikaans gericht, maar feiten over de menselijke biologie zijn nu eenmaal universeel. Ook de artikelenreeks over Dinosaurussen is de moeite waard.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/AMNHorg


OPVOEDKUNDIGE YOUTUBE KANALEN: REEL NASA
Op dit kanaal vind je meer info over de ruimte en de ruimtevaart, met heel veel inside informatie. Je kan zelfs de aarde bekijken vanuit de vensters van het International Space Station!
[taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/ReelNASA


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET ENGERGIECERTIFICAAT

Wie een woning verhuurt of verkoopt, moet tegenwoordig een energiecertificaat afleveren, dat vertelt hoe energiezuinig (of juist niet) de woning is. Op deze site vind je alles wat je over het EPC weten moet.
[Taal: NL]
http://www.energiesparen.be/epcparticulier


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WETENSCHAP 101

Deze site wil videoblogs brengen over exacte wetenschap, waarin dingen uitgelegd worden in maximaal 101 seconden. Kwestie dus van in weinig woorden dingen goed te kunnen uitleggen dus. (Bron: Tech45).
[Taal: NL]
http://wetenschap101.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COMPLIMENTENDAG
1 maart is complimentendag. Er is zoveel negativiteit in de wereld, dat een beetje positiviteit wel op zijn plaats is. En wat is er positiever dan iemand een complimentje geven? Houd u op 1 maar dus vooral niet in!
[Taal: NL]
http://www.complimentendag.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WRANGLER
Sommige sites zijn toch o zo knap gemaakt. Neem nu deze van Wrangler. Daarop een Flash-filmpje, waarin je de verschillende figueren kan laten bewegen - een knap voorwendsel om de nieuwe collectie te ontdekken.
Bron: Walkingmen.com
[Taal: ENG]
http://www.wrangler-europe.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CARTOONS VAN ERWIN VANMOL
Bij Knack vind je een mooie reeks cartoons van deze man. Erg kleurrijk, rake observaties.
http://www.knack.be/beeldreportages/in-beeld-cartoons-erwin-vanmol/album-4000026244695.htm#.T09gLOPWstk.twitter


VRIJDAG MULTIMEDIA: FISHING CACTUS
Ons landje heeft ook enkele bedrijven die games maken. Dat wist je toch? Fishing Cactus uit Bergen (Mons) bijvoorbeeld. Op deze pagina kan je de spelletjes uittesten. Een adembenemende ervaring! (Bron: WalkingMen.com)
[Taal: ENG]
http://www.fishingcactus.com/en/games.htm

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Gentse Little Miss Robot wint voor de derde keer een internationale mobile award
http://www.belgiancowboys.be/mobile/2066
- 'Over 3 jaar zal Windows Phone groter zijn dan iOS'
http://www.belgiancowboys.be/mobile/2054


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Internetbankieren is veilig'µ
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3210743/2012/03/01/Internetbankieren-is-veilig.dhtml
- Google voert onder luid protest omstreden privacyregels in
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3212265/2012/03/01/Google-voert-onder-luid-protest-omstreden-privacyregels-in.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- iPad 3 in aantocht
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=20037:ipad-3-in-aantocht&catid=40&Itemid=238
- Chrome met extra's
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=18237:chrome-met-extras&catid=38&Itemid=236

  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

-Mobile World Congress 2012: Samsung  fotospecial
Samsung lanceerde op de MWC-beurs geen opvolger voor de Galaxy S II, maar toonde wel een nieuwe Galaxy Tab en introduceerde ook enkele nieuwe smartphones ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6520
- Mobile World Congress 2012: Sony  fotospecial
Eerder dit jaar toonde Sony al de Xperia S, de eerste next-generation smartphone van het bedrijf. Op de MWC-beurs introduceerde Sony de eerste opvolgers ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6518


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- AppSolution sluit zijn financieringsronde af!
http://www.digimedia.be/News/nl/11357/appsolution-sluit-zijn-financieringsronde-af.html
- 4 Belgen op 10 hebben op het werk geen toegang tot de sociale netwerken
http://www.digimedia.be/News/nl/11345/4-belgen-op-10-hebben-op-het-werk-geen-toegang-tot-de-sociale-netwerken.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wedstrijd & Review: 10 hostingspakketten van One.com
http://computertaal.info/2012/03/01/wedstrijd-review-10-hostingspakketten-van-one-com/
- Google Earth Tip: Maak je eigen kaarten
http://computertaal.info/2012/02/29/google-earth-tip-maak-je-eigen-kaarten/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Digitaal terrorisme vormt nog geen gevaar'
http://tweakers.net/nieuws/80400/digitaal-terrorisme-vormt-nog-geen-gevaar.html
- 'Nieuwe privacyregels Google zijn in strijd met Europese regels'
http://tweakers.net/nieuws/80396/nieuwe-privacyregels-google-zijn-in-strijd-met-europese-regels.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Eerste steden gaan voor open data
De steden Brussel en Gent stellen sinds kort een aantal datasets open voor iedereen. 
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/03/01/eerste-steden-gaan-voor-open-data/article-4000054483355.htm
- Apple is meest waardevolle bedrijf ter wereld
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/03/01/apple-is-meest-waardevolle-bedrijf-ter-wereld/article-4000054170452.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Voor de échte Android-fans…de MWC-verslaving
http://www.themobilerevolution.be/2012/03/voor-de-echte-android-fans-de-mwc-verslaving/
- MWC Keynote: Nokia wil Android-gebruikers wegsnoepen
http://www.themobilerevolution.be/2012/02/mwc-keynote-nokia-wil-android-gebruikers-wegsnoepen/
 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

HOE KAN JE JE GOOGLE ZOEKGESCHIEDENIS WISSEN?


Google heeft onlangs aangekondigd dat het alle informatie die het via haar verschillende diensten verzamelt, voortaan bijeen zal voegen. Wat Google toch wel enige macht over jouw privacy geeft; tot nu toe was jouw zoekgeschiedenis ( de zoekopdrachten en de sites die je bezocht) afgeschermd van de andere Google producten. En ongetwijfeld heb jij al eens iets opgezocht over een kwaaltje dat je meende te ontdekken bij jezelf, een seksuele voorkeur, of heb je je naam opgezocht op Google. Al die informatie wordt nu op één plek verzameld door Google. En dat bezorgt heel wat internauten een ongemakkelijk gevoel.
Kan je hier iets tegen doen? Volgens sommige berichten zou je er goed aan doen om je zoekgeschiedenis te wissen. Dat doe je door in te loggen in je Google account, vervolgens naar https://www.google.com/history te gaan, en daar dan "remove all web history" aan te klikken. Wat je wel een goed gevoel kan geven, maar je helemaal niet beschermt. Met de zoek geschiedenis actief, zal Google namelijk die informatie onbeperkt bijhouden. Met de zoek geschiedenis gedeactiveerd, wordt die na 18 maanden gedeeltelijk anoniem gemaakt, en zullen er geen gepersonaliseerde zoekresultaten naar jou gezonden worden.
Veel helpt dit dus niet...
Wil je echt je privacy bij het zoeken bewaren, dan krijg je in de volgende dagen enkele tips.
https://www.eff.org/deeplinks/2012/02/how-remove-your-google-search-history-googles-new-privacy-policy-takes-effectHOE BEHOUD JE JE PRIVACY BIJ HET ZOEKEN? 1: PERSOONLIJKE INFORMATIE
Het EFF heeft een reeks tips opgesteld die je moeten helpen om je privacy bij het zoeken te bewaren.
Een van de dingen die je niet mag doen, is je eigen naam, adres, kredietkaart, Nationaal nummer of andere persoonlijke informatie in het zoekvak van de zoekmachine invullen. Deze informatie leidt immers te gemakkelijk tot jou terug.
Wil je dan toch een "vanity search" uitvoeren naar je eigen naam, om te zien waar die op het internet terug te vinden is? Dan doe je dat best op een andere computer dan degene die je meestal gebruikt voor je zoektochten.
https://www.eff.org/wp/six-tips-protect-your-search-privacyHOE BEHOUD JE JE PRIVACY BIJ HET ZOEKEN? 2: DE ZOEKMACHINE

Wat je ook doet, maak geen gebruik van de zoekmachine die je provider in je browser gestopt hebt. Providers hebben nogal eens de onhebbelijkheid om een eigen zoekmachine te promoten. Laat die zoekmachine links liggen, en gebruik een "gewone" zoekmachine zoals Google of Bing.
Waarom? Omdat je provider zo te veel informatie krijgt over jouw zoekopdrachten, die hij dan kan combineren met jouw inlog als gebruiker van de internetdiensten.
https://www.eff.org/wp/six-tips-protect-your-search-privacy


HOE BEHOUD JE JE PRIVACY BIJ HET ZOEKEN? 3: INLOGGEN
Het is een tweesnijdend zwaard. Bij zoekmachines zoals Google krijg je de mogelijkheid om een eigen account aan te maken, en dan in te loggen. De zoekmachine onthoudt dan jouw zoekgeschiedenis, zodat in de toekomst de zoekresultaten beter op jouw voorkeuren afgestemd zijn. Maar aan de andere kant geeft je veel van jouw privacy weg door in te loggen op Google. Want Google is ook Gmail en Google Chat. Bing is verwant met MSN Hotmail en Messenger, enz. Door in te loggen geef je de zoekmachine de kans om de verbanden te leggen tussen jouw zoekopdracht en de andere diensten.
https://www.eff.org/wp/six-tips-protect-your-search-privacy


HOE BEHOUD JE JE PRIVACY BIJ HET ZOEKEN? 4: COOKIES

Cookies is weer zo'n aspect van de privacy dat gemengde gevoelens oproept. Enerzijds zorgen cookies ervoor dat jouw voorkeuren onthouden worden, en je dus niet telkens opnieuw een taalkeuze moet maken wanneer je op een website komt. Maar anderzijds zorgen zij ervoor dat je getraceerd kan worden.
Hoe ga je nu best met cookies om?  Kies voor een instelling waarbij de cookies enkel dienen zolang de browser geopend is; sluit je de browser, dan worden alle cookies gewist. Dat doe je als volgt in Firefox: ga naar Tools / Opties, klik Privacy. Neem het tabblad Cookies, en kies bij "Keep cookies" de optie "until I close Firefox". Nu kan je ook nog, voor sites die bijvoorbeeld je taalkeuze onthouden, via Exceptions (uitzonderingen) deze sites aanduiden. Maar je kan ook, als je wil dat de zoekmachines geen cookies plaatsen, hier het adres van bijvoorbeeld Google invullen, en de optie kiezen om te blokkeren.
https://www.eff.org/wp/six-tips-protect-your-search-privacy


shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
SUGARSYNC: DATA SYNCHRONISEREN VIA HET WEB
Windows XP/Vista:7 - 11,4 MB - freeware
Deze dienst wil het synchroniseren van bestanden simpel maken, via het web. Je krijgt namelijk 5 GB gratis opslagruimte voor online backup en sync. Na downloaden van de desktop tool kan je je data uploaden, en dan met meerdere computers synchroniseren.
https://www.sugarsync.com/
http://www.chip.de/downloads/SugarSync_48113943.html


STICKIES: BRIEFJES OM TE ONTHOUDEN

Windows all - 1.0 MB - freeware
Een handige gratis tool, waarmee je virtuele sticky notes (post-it papiertjes) op je desktop kan plakken, waarop je dingen schrijft die je niet mag vergeten. Daarbij ken je bepalen of de notities altijd op de voorgrond moeten zijn of niet, en je kan je notities ook laten "slapen" om later terug "wakker" te maken, en je kan een "alarm" aan een notitie toekennen, om je op een bepaalde datum terug te komen op die notitie.
http://www.chip.de/downloads/Stickies_12994244.html
http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/index.html


ADOBE PHOTOSHOP TOUCH VOOR DE IPAD
iPad - 50,2 MB - 7,99 euro
Met Photoshop Touch brengt Adobe haar krachtige beeldbewerker naar de iOS wereld. De app bevat verschillende filters en beeldaanpassingen. Uiteraard niet de volledige mogelijkheden als je gewoon bent van Photoshop, maar heb je die nodig, dan zet je gewoon de afbeelding over naar je gewone computer.
http://www.photoshop.com/products/mobile
http://www.chip.de/downloads/Adobe-Photoshop-Touch-iPad-App_54778189.html


SKYPE VOOR WINDOWS PHONE
Windows Phone - 6 MB - freeware
Met deze gratis Skype tool kan je ook vanop je Windows smartphone chatten en VoIP gesprekken voeren, via 3G, 4G of WLAN netwerken te bellen, inclusief met beeld - tenminste als je toestel een camera bezit.
http://www.skype.com/
http://www.chip.de/downloads/Skype-Windows-Phone-App_23189904.html


TOMAHAWK: MUZIEK UIT ALLE BRONNEN

Windows all - 23,9 MB - freeware
Wij hebben het verleden week gehad over deze coole tool, die niet alleen de muziek op jouw eigen computer afspeelt, maar ook vermengt met muziek die op het web te vinden is via de verschillende streaming diensten. Een open source tool om uit te testen!
http://www.tomahawk-player.org/
http://www.chip.de/downloads/Tomahawk_54793588.html


STYLISH: STIJLEN AANPASSEN
All OS - 196 kb - freeware
Een add-on voor je Firefox browser, die het mogelijk maakt om het uitzicht van websites aan je eigen smaak aan te passen. Op de website van de tool vind je al enkele stijlen van populaire sites om uit te kiezen.
http://userstyles.org/
http://www.chip.de/downloads/Stylish_31657114.html


WINDOWS 8 BÈTA - CONSUMER REVIEW
Microsoft - 3,3 GB - demo
Nu kan je zelf, als je graag experimenteert tenminste, de nieuwe versie van het windows besturingssysteem downloaden en uittesten, met zijn Metro-tegeltjes en de Windows Store waar je apps kan aankopen en downloaden.
Er is een versie voor 32 bits systemen en 64 bits.
http://www.chip.de/downloads/Windows-8-Beta-Consumer-Preview-64-Bit_43463405.html
http://www.chip.de/downloads/Windows-8-Beta-Consumer-Preview-32-Bit_51661614.html


SCREEN CAPTURE VOOR CHROME

All OS - 0,5 MB - freeware
Met deze tool kan je snel en eenvoudig een schermafdruk maken van de website die in je Chrome browser te zien valt. Na installatie van deze add-on voor Chrome krijg je een kleine button in de menulijst, die het mogelijk maakt om een schermafdruk van de volledige pagina of enkel het deel dat je op dat moment ziet, te maken.
https://chrome.google.com/
http://www.chip.de/downloads/Screen-Capture-fuer-Chrome-by-Google_43894136.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CAMERA ICS
Android - 4 MB - freeware
Camera ICS is een verbetering van de ingebouwde camera app van Android 4.0 toestellen. Zo kan je bijvoorbeeld met deze app via een schuifregelaar de zoom instellen. En wanneer je het toestel in plaats van in portret modus naar landschap modus overschakelt, veranderen de bedieningselementen meteen mee.
https://market.android.com/details?id=com.moblynx.cameraics
http://www.chip.de/downloads/Camera-ICS-Android-App_54826082.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: OVERKILL
iOS - 80,3 MB - freeware
Een ego-schooter voor de iPhone en iPad, waarbij je je doorheen een hele reeks belagers een weg moet schieten. Er bestaat ook een online Multiplayer modus van dit spelletje.
http://www.chip.de/downloads/Overkill-iPhone-_-iPad-App_47955986.html
http://www.craneballs.com/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....
Trouwe lezer Harold had een rare ervaring:
Hallo Hilde,

Even een ervaring delen m.b.t. onderstaand bericht:

THUMBALIZR: EEN MINIATUURAFBEELDING
 
Op zoek naar een gemakkelijke tool om een miniatuur afdruk te maken van een website? Deze tool doet het. Gewoon de URL ingeven van een bepaalde website, waarbij je kan kiezen om enkel het scherm, of de hele pagina te nemen, en hups, het resultaat is daar. Je kan de thumbnail downloaden in 150, 320, 640, 800, 1024 of 1280 pixels groot.
[Taal: ENG]
http://www.thumbalizr.com/


Het blijkt dat een URL wel omgezet wordt, maar de miniatuur is dan ineens een min of meer Duitse versie van de pagina.
Dit getest met Google.nl, Google.be, en met een persoonlijke, gesponsorde pagina van mezelf. Bij laatstgenoemde  worden advertenties ineens in het Duits weergegeven.

Onder de site van thumbalizr staat GmbH, wat op een Duits bedrijf wijst. Na hier op geklikt te hebben werd dit inderdaad bevestigd.
Vreemde manier van werken lijkt me.

Hartelijke groet,
Harold.

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Wetenschap is een mooi ding, indien men zijn geld er niet mee moet verdienen
-Albert Einstein-