netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
1/3/2/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 739 van 25/2/2012Gegroet lezer,

Hier zijn we dan weer, stilaan terug op krachten na een venijnige griepaanval. Zo even goed ziek zijn, het zet alles wel in zijn perspectieven. Maar gelukkig is dat weeral een hoofdstuk dat afgesloten is, en zitten we hier, in een trein die door een inmiddels helder geworden landschap voortsnelt, onze ogen laten genietend van het mooie landschap rond de Nete.

Deze editie brengt u weer wat berichten over de grote spelers, waarbij toch ook de nodige vraagtekens gezet worden: is Facebook niet aan een retour bezig? Zet de populaire site Pinterest de gebruiker niet aan tot inbreuken op de auteursrechten? Toch vragen om even bij stil te staan. Verder treft u heel wat nieuwe tools en sites aan, gebracht door Google, maar ook Microsoft laat zich niet onbetuigd, en belooft heel wat met zijn Live Skydrive. Kortom: u hebt weer heel wat om uit te proberen en te bezoeken.

Snel aan uw leesvoer dus. Wij wensen u veel leesplezier, laat de griepbacterie u niet nekken!, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NEDERLAND WIL HET GEBRUIK VAN COPYRIGHT MATERIAAL VERSOEPELEN
En wil daarbij zelfs unilateraal beslissingen nemen, buiten de EU


De huidige EU Richtlijn over auteursrechten, die ondertussen 11 jaar oud is, heeft aan de verschillende lidstaten de vrijheid gegeven om zelf in te vullen welke uitzonderingen en beperkingen er op de auteursrechten komen, en dat dan tot nationale wet om te vormen. Enkele van die uitzonderingen kunnen bijvoorbeeld zijn: het recht op het maken van een kopie voor eigen gebruik; illustraties in het klaslokaal of in een nieuwsbericht; indien gebruikt om er een bespreking over te maken, voor een parodie, enz.

Momenteel werkt de EU aan een nieuw licentiesysteem voor de auteursrechten, dat voor een harmonisering zou moeten zorgen in alle lidstaten. Hierdoor zou het gemakkelijker moeten worden voor de houders van auteursrechten, om afspraken te maken voor de héle EU.

Maar tot zolang wil Nederland niet wachten, zo lees je bij The Register. De Nederlandse Regering zou namelijk  unilateraal enkele regels over het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal willen versoepelen; en dan met name het recht om zulk materiaal te gebruiken voor "creatieve remixes".

En dat is een mooi idee.
http://www.theregister.co.uk/2012/02/17/dutch_government_to_further_liberalise_copyright/
http://www.rnw.nl/english/node/615152


SOCIAAL NETWERKEN 2.0: NICHES VERDRINGEN ALGEMENE SITES
Het einde van Facebook?


In het begin was er Facebook. Het leerde ons onze privacy opzij te zetten, en dingen die je normaal gezien voor jezelf houdt, op het internet te gooien. Het leerde ons delen. Sindsdien zijn er tal van sites opgestaan die dat delen toegepast hebben op een meer niche doelgroep.

Mensen met eenzelfde interesse. Dat kan een hobby zijn - denk maar aan Pinterest, een combinatie van bulletin board en zoekmachine, waar je foto's over hobby's zoals architectuur en klassieke auto's kan delen. Of een hobby zoals naaien of breien. Die interesse die mensen bindt kan echter ook een ziekte zijn, zoals bij het sociale netwerk PatiensLikeMe.

Waarnemers menen dan ook dat deze niche sites de toekomst hebben, en de aandacht zullen wegsnoepen van Facebook. Dat zal nog wel dienen om dingen te delen met familie en vrienden, maar naast Facebook zullen deze niche sociale netwerken aan belang winnen. Iets waarvan het fenomenale succes van Pinterest een mooi bewijs mag zijn: van 400.000 bezoekers in mei verleden jaar, heeft het nu 11 miljoen bezoekers volgens de laatste cijfers van meetbureau ComScore (1)

Mogen we trouwens nog even het mes in de Facebook-wonde ronddraaien, nu de sociale netwerksite voor haar beursgang staat, die een record zou moeten opbrengen? Volgens een recent artikel bij Bloomberg zijn er steeds meer bedrijven die Facebook de rug toekeren. Want Facebook mag misschien goed zijn om een "like" los te peuteren, met zo'n virtueel knikje van goedkeuring verkoop je niets. Toen Facebook losbarstte, meenden vele waarnemers dat het een nieuwe bestemming zou worden op het internet, een plak waar mensen dingen zouden kopen. Het woord "F-Commerce" was geboren, en velen noemden deze vorm van handel "the next big thing".

Maar ondanks de populariteit van Facebook valt er niet veel commerce te bespeuren. Wat maar logisch is - Facebook is een plaats om uit te hangen met je vrienden. En probeer eens iets te verkopen aan mensen die met hun vrienden aan de bar hangen... die hebben de kop niet naar shoppen.

En dus hebben de kledingmerken Gap, Bana Republic en Old Navy verleden jaar een winkeltje geopend op Facebook. En nu weer gesloten... Meer bij Bloomberg (2)
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/social-networking-20-20120210-1sjeb.html
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-17/f-commerce-trips-as-gap-to-penney-shut-facebook-stores-retail.html


BLOGGERS UNDER FIRE
EFF en Threatened Voices tonen waar de vrijheid beknot wordt


Ondanks het feit dat we zo'n machtige tool hebben dat de informatie overal moet brengen, het internet, wordt de vrije toegang tot informatie nog altijd beknot. En het lijkt erop dat dit steeds vaker voorkomt - met medewerking van de groten van het internet, helaas.

Denk maar aan Twitter, dat onlangs bekend maakte dat het tweets zal censureren op aanvraag van bepaalde landen. Toegegeven, de manier waarop het gebeurt is eigenlijk van twee kwaden de minste gekozen. Want Twitter censureert selectief, dat wil zeggen dat, indien China niet wil dat men over Falung Gong iets zegt, een tweet hierover in China niet te zien zal zijn, maar in de rest van de wereld wel.

Maar het is niet overal even elegant opgelost. In sommige gevallen worden bloggers, activisten en journalisten echt met gevangenisstraf en erger bedreigd, indien zij hun boodschap blijven verspreiden. Electronic Frontier Foundation heeft nu samen met Threatened Voices, een project van Global Voices Online, een nieuw project gelanceerd, Bloggers Under Fire. Daarbij wordt op een interactieve landkaart getoond waar neit alleen de vrije meningsuiting, maar ook de bloggers zelf in gevaar zijn: waar zij bedreigd zijn, gearresteerd, of erger nog, lichamelijk schade berokkend.

De map vind je op onderstaand adres; meer info bij EFF.
https://www.eff.org/issues/bloggers-under-fire
http://www.webpronews.com/bloggers-under-fire-launched-by-eff-2012-02MOEDIGT PINTEREST INBREUKEN OP DE AUTEURSRECHTEN AAN?
We zetten er met zijn allen foto's genomen door derden. Mag dat?


Een opmerkelijk artikel bij Business Insider. Daarin wordt de vraag gesteld of Pinterest wel eens het meest illegale netwerk van het internet zou kunnen zijn. Illegaler dan Napster of Megaupload.

Want jij en ik hebben er nog niet bij stilgestaan, maar we zetten er wel massaal foto's neer die door derden gemaakt zijn. Foto's waarop auteursrechten berusten, en waarvoor we de toestemming tot gebruik niet gevraagd hebben.

Uiteraard verbiedt Pinterest het illegaal gebruik van foto's. In de gebruiksvoorwaarden staat dat je geen foto's mag "pinnen" waarop je geen rechten hebt. Maar, aldus de advocaat waarmee Business Insider sprak, in tegenstelling tot een site zoals YouTube die filmpjes verwijdert indien het een "take down notice" krijgt, doet Pinterest dat niet.

Maar kan je dan niet zeggen dat Pinterest de foto's enkel gebruikt, net zoals Google miniatuurafbeeldingen maakt van bepaalde zaken om die dan in haar zoekmachine voor afbeeldingen te gebruiken? Want in het geval van Google heet het dat dit geen inbreuk is op de auteursrechten, omdat het "transformative" is, het miniatuurafbeeldingen maakt die een bron van informatie vormen die zij anders niet gekregen hadden. Kan dit dan ook niet gelden voor Pinterest?

Een interesssante discussie, te lezen bij Business Insider.
http://www.businessinsider.com/pinterest-illegal-faq-2012-2?op=1GOOGLE SCHIET MET LATITUDE ONDER DUIVEN VAN FOURSQUARE
Leaderboard wakkert het speelse element aan


Van de verschillende locatiegebonden diensten zijn Foursquare en Gowalla het meest populair. Ook de dienst van Google, Latitude, heeft zijn aanhangers. Een groot deel daarvan zijn dapperen, die hun hand er niet voor omdraaien om op hun blog een Google Map te plaatsen, waarop via Latitude meteen te lezen valt waar ze zich bevinden. Dapperen dus, die het woord "privacy" niet zo erg hoog in het vaandel voeren.

Net zoals bij Gowalle en Foursquare kan je bij Google Latitude inchecken op plekken, café's, restaurants, bioscopen, enz. Maar het ludieke element dat Gowalla en Foursquare zo populair heeft gemaakt, ontbrak tot nu toe bij Google Latitude.

Daar komt nu dus verandering in: Google heeft een "leaderboard" toegevoegd, een soort scorebord. Wanneer je op een plek incheckt komt je naam op dat scorebord, en verdien je punten, zodat er een klassement ontstaat op basis van het aantal keren iemand een bepaalde plek bezocht heeft.

Meer is er niet aan dit leaderboard. Nog niet. Maar wat niet is, kan komen. En wie weet wordt dit leaderboard wel de stille aanval van Google om Foursquare van de troon te stoten? Of blijft het een halfslachtige poging die nooit tot de grote massa doordringt, net zoals Google+ niet kan tippen aan het succes van Facebook?
http://www.webpronews.com/foursquare-competition-from-google-2012-02
http://www.engadget.com/2012/02/19/google-quietly-launches-latitude-leaderboards/WINDOWS LIVE SKYDRIVE LIJKT DE IDEALE PRIVÉ-CLOUD
Gebruiksvriendelijke interface via Windows Explorer


Microsoft werkt al een hele tijd aan haar SkyDrive, een virtuele harde schijf, die onderdeel uitmaakt van de Live diensten. Deze dienst tekent zich steeds meer af als een gebruiksvriendelijke private cloud voor de gewone gebruiker.

Deze week heeft Microsoft enkele nieuwe onderdelen voorgesteld van SkyDrive. Zo komt er een nieuwe app, in de Metro stijl interface, waardoor de SkyDrive ook gemakkelijk te bedienen wordt voor wie een aanraakscherm heeft. Zoals je weet wordt in Windows 8 ook gewerkt met apps; Microsoft heeft nu bekend gemaakt dat het de apps van derden toestemming zal geven om content op de Skydrive op te staan.

Ook handig is een app die ervoor zorgt dat bij de gebruikers van Windows 7, Vista en Windows 8 een app ervoor zorgen zal de de SkyDrive geïntegreerd wordt in Windows Explorer, zodat je met klikken en verslepen heel gemakkelijk bestanden kan overzetten.

De bestanden die je op SkyDrive zet worden automatisch gesynchroniseerd tussen virtuele drive en jouw computer. Momenteel kan je echter geen bestanden uploaden die groter zijn dan 2 GB. En wat wij wel bijzonder interessant vonden, is het feit dat je bestanden kan oproepen die niet op een SkyDrive staan maar ergens op een PC die een SkyDrive account heeft. Dat heet dan "Fetching": je kan documenten ophalen van elke computer die verbonden is met SkyDrive. Daarbij hoort natuurlijk de nodige extra beveiliging.

Meer hierover bij TheVerge en het Microsoft blog.
http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/20/connecting-your-apps_2c00_-files_2c00_-pcs-and-devices-to-the-cloud-with-skydrive-and-windows-8.aspx
http://www.theverge.com/2012/2/20/2811988/skydrive-desktop-application-windows-8-metro-remote-fetchingIS CONTROLE VAN VN OVER HET INTERNET EEN SLECHTE ZAAK?
Verdrag uit 1988 moet opnieuw onderhandeld worden


In 1988 werd een verdrag gesloten dat het internet "vrij" maakte. Afgevaardigden uit 114 landen tekenden toen in Australië een overeenkomst dat het internet los maakte van alle economische en technische regels. Sindsdien is het internet uitgegroeid tot een tool die niet alleen informatie brengt, maar ook rijkdom voor zakenlui, zeggenschap voor armere bevolkingen, en veel meer.

Nu echter willen verschillende landen die deel uitmaken van het International Telecommunication Union (ITU), die inmiddels uitgegroeid is tot 193 leden, dit verdrag uit 1988 terug onderhandelen. Onderwerpen die voorheen op het anarchistische internet vrij gelaten werden, zouden volgens deze landen waaronder Rusland en China onder overheidscontrole moeten komen. Zo zou deze groep er voorstander van zijn om telefoonbedrijven geld te laten aanrekenen voor internationaal internetverkeer, zelfs een "pay-per-click" systeem willen laten invoeren zodat overheden (die in sommige landen nog altijd eigenaar zijn van de telecombedrijven) op die manier geld in de kas kunnen krijgen.

In een artikel bij Wall Street Journal wordt hierover aan de bel getrokken. Nu kan je natuurlijk zeggen dat het de VS vooral om het feit gaat dat het haar dominantie over het internet kwijt zou spelen. In de praktijk spelen de VS immers nog altijd de baas over het internet - denk maar aan het feit dat Uncle Sam nog altijd meent dat hij zeggenschap heeft over .com domeinnamen. In de toekomst zou het ITU de baas worden van ICANN, en dat zal de VS allicht niet zinnen.

Moeten we deze evolutie vrezen, of juist toejuichen? Wall Street Journal zet enkele bedenkingen op rij - en natuurlijk zijn de commentaren op het artikel ook interessant om lezen.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204792404577229074023195322.htmlFLUENT.IO: DE TOEKOMST VAN E-MAIL?
Drie ex-Googlers willen je sneller door je e-mail helpen


E-mail is een prachtig instrument, dat zijn waarde blijft houden - ondanks het feit dat er andere manieren gekomen zijn om te communiceren, die allemaal hun eigen speciale functie hebben. Alleen: het is vaak zo'n klus om doorheen alle mails te ploeteren. Er komen zoveel berichten en meldingen binnen. En dan hebben we het niet eens over spam, maar over al die "grijze" mails, nieuwsbrieven waarop je je ooit ingeschreven hebt, meldingen uit de sociale netwerken - allemaal berichten die je eigenlijk wel hebben wil, maar die samen een onoverzichtelijke berg vormen waar je doorheen moet.

Drie mannen, die voorheen meegewerkt hebben aan Google Wave, hebben nu een poging gedaan om hiervoor een oplossing te vinden. Het is een app die je Gmail account omvormt tot een newsfeed zoals je die ook bij Facebook ziet. Je kan de afbeeldingen die als bijlage bij de mail zitten in een diashow bekijken, en de mails naar een bepaald adres bekijken als een tijdlijn.

Een demo vind je op de website van de nieuwe diens, die voorlopig in beperkte beta beschikbaar is. De dienst zal gratis zijn voor de basisfuncties, en voor enkele extra functies, zoals het samenwerken aan documenten, of integratie met Dropbox of Google Docs, zal je moeten betalen.
http://fluent.io/
http://www.businessinsider.com/australian-ex-googlers-email-fluent-2012-2
http://www.pcworld.com/article/250343/


NIEUWE WOORDJES LEREN: NOMOFOBIE
Helft van de bevolking lijdt eraan...


Wellicht behoor jij tot de helft van de bevolking die aan nomofobie lijdt. Pijn doet dat niet, maar het zorgt wel voor paniek en een gevoel van verlorenheid. En het wordt veroorzaakt door het... verliezen van je smartphone

Uit een recent onderzoek van een Britse provider die beveiliging levert voor mobiele toestellen, SecurEnvoy, blijkt dat 66% van de 1.000 ondervraagden bang is om zijn mobiel toestel te verliezen. Een angst die zich ook laat voelen wanneer men niet in het bereik is van een gsm-mast en dus geen gesprekken of boodschappen ontvangen kan.

Het fenomeen Nomofobie zit trouwens duidelijk in de lift. Vier jaar geleden had slechts 13% van de toen ondervraagde mensen last van het fenomeen. Een stijging die ongetwijfeld alles te maken heeft met de populariteit van de smartphone. Jongeren hebben trouwens meer last van deze fobie dan ouderen, en vrouwen meer dan mannen.
http://mashable.com/2012/02/21/nomophobia/OVER-THE-AIR TV KENT EEN REVIVAL
Terug wirwar van antennes op onze daken?


In de VS is het een fenomeen. Steeds meer tv-zenders bieden er namelijk hun content aan via het internet, en je kan er alle mogelijke feuilletons via Netflix of iTunes binnenhalen, zonder op de gewone uitzendtijd te moeten wachten. Waarvoor heb je dan nog een duur kabel- of satellietabonnement nodig? En dus trekken steeds meer Amerikaanse tv-kijkers de stekker uit hun kabeldoosje. Zij halen de aloude tv-antenne terug boven. Want je zou het misschien vergeten, maar "over the air" tv, tv die je gewoon uit de lucht plukt, het bestaat nog altijd. En dus zie je in de VS steeds meer antennes verschijnen op de daken.

De rekensom is snel gemaakt. Een antenne kost tussen de 50 en 150 dollar. Een gemiddeld kabelabonnement 90 dollar per maand. De Amerikaanse gebruikers kijken dus naar de gewone kanalen via de antenne, en halen hun films en feuilletons via diensten zoals Netflix.

Een andere speler in het Amerikaanse tv-landschap is Boxee, dat een set-top box verkoopt waarjee je internetvideo kan streamen naar je tv. Ook dat bedrijf heeft nu de antenne ontdekt, en verkoopt naast zijn box een tv-antenne waarmee je over-the-air kanalen kan binnentrekken.

Of het hier in België zo'n vaart zal lopen? Ook wij hebben nog altijd over-the-air uitzendingen. Wat wij niet hebben zijn de aanbieders van onze feuilletons - hier nog altijd geen iTunes, omwille van de auteursrechten. En dus laten wij hier de stekker van de kabel netjes in het stopcontact zitten...
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204059804577229451364593094.html


ACTA: ADVIES WORDT GEVRAAGD AAN EUROPEES GERECHTSHOF
Schijnbeweging, of gemeend?


Het vele protest de laatste weken tegen ACTA, de Anti Counterfeit Trade Agreement, blijkt zijn vruchten af te werpen - dat is een voorzichtig positieve conclusie die je zou kunnen trekken wanneer je leest dat de bepalingen van deze handelsovereenkomst voorgelegd zullen worden aan het Europees Hooggerechtshof. In alle stilte hadden verschillende deelstaten van de EU deze handelsovereenkomst, die er kwam onder druk van de VS (of mogen we zeggen: de amusementsindustrie?), al bekrachtigd. Maar door het protest is deze ratificatie nu opgeschort.

Waarom? Wel, de EU wil nu eerst aan het Europees Gerechtshof vragen of de bepalingen van ACTA geen gevaar opleveren voor de bestaande wetten binnen de EU, en dan vooral wat het internet betreft: kan ACTA leiden tot censuur, druisen de ACTA-bepalingen niet in tegen de huidige regels die de internet-economie moeten aanmoedigen?

Mooi, zal je zeggen. De EU laat dit onderzoeken, en dus is het internet gered, ACTA is van de baan. Maar mogen wij toch enkele kanttekeningen hierbij zetten? Om te beginnen weet de EU natuurlijk al lang wat er in ACTA staat. Dat het dit wil laten onderzoeken door het Europees Gerechtshof is een schijnbeweging, bedoeld om de burgers gerust te stellen en het protest te ontkrachten. Trouwens, denk je nu echt dat, indien het Gerechtshof tot de vaststelling komt dat de ACTA-bepalingen de internetvrijheid wel degelijk beknotten, de EU zal afzien van ACTA? Want als het dat doet, zet het zich buiten deze handelsovereenkomst en loopt het heel wat handelsvoordelen mis.

Het feit dat het Europees Commissaris Karel De Gucht is ACTA laat voorleggen aan het Europees Gerechtshof is eigenlijk op zich al een veeg teken. Het feit dat hij, in zijn verklaring over de beweegredenen hiervoor, nogmaals beklemtoont dat er helemaal niets aan de hand is met ACTA, dat ACTA geen websites zal censureren of sluiten, de vrijheid van meningsuiting niet zal hinderen, nog voor de uitspraken van het Gerechtshof af te wachten, spreekt trouwens boekdelen.(1)(2)

Tussen haakjes, ondertussen komt er ook nog verzet tegen ACTA vanuit een andere hoek: Artsen Zonder Grenzen, dat zich verzet tegen het feit dat door ACTA het gebruik van goedkope medicijnen in ontwikkelende landen in gevaar komt (3).
http://rt.com/news/eu-suspends-acta-ratification-955/
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/12/128&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
https://action.msf.org/nl_NL/action/indexVLUCHTEN ZOEKEN VANOP JE MOBIELTJE
Voor de internaut die snel een vlucht wil boeken


Nu, hoe het met jullie zitten weten wij niet, maar in ons boekje wordt een vliegtuigticket met overleg geboekt, dat is iets dat je zorgvuldig plant. Daarvoor ga je achter je computer zitten, vergelijk je prijzen, plan je een hele trip, inbegrepen toeristische uitstapjes en hotels. Kortkom: dat is niet iets wat je gauw-gauw vanop je mobiele toestel doet.

Maar wij zijn dan ook gewone toeristen, en geen zakenlui die om 2u in Amsterdam, en om 16u in Berlijn moeten zitten. Voor hen heeft een nieuwe mogelijkheid, die Google voortaan biedt, wellicht wél zin. Want voortaan zal je, wanneer je op je mobieltje een zoekopdracht uitvoert in de vorm van "flights from X to Y" (bijvoorbeeld Flights from Chicago to New York" er een speciaal zoekvakje verschijnen waarbij je vertrek en terugkeerdatum kan invullen, om zo een bepaalde vlucht op te zoeken, inclusief de prijs. Wat, voor die gehaaste zakenman, uiteraard heel handig kan zijn. Voor onze gewone toerist, die alles vanuit zijn luie zetel plannen wil, is dat natuurlijk wat anders.

Die mogelijkheid om te zoeken naar vluchten via Google ligt trouwens erg onder vuur. Reissites klagen over oneerlijke concurrentie, omdat dit extra zoekvak hun resultaten verder naar beneden duwt. Maar dat is voer voor een andere discussie...
http://www.webpronews.com/google-flight-search-comes-to-mobile-2012-02

MICROSOFT VERVOEGT APPLE IN KLACHT TEGEN GOOGLE
Krijgt via Motorola patent op video kijken op het web

Ach, die patenten. Ze zijn nodig om investeringen in innovaties aan te moedigen, maar tegelijkertijd verhinderen ze dat die vernieuwingen verder uitgewerkt worden en tot nog meer vernieuwende dingen leiden. Waar ze in elk geval goed voor zijn, dat zijn de advocaten, want die hebben er wel wat werk aan om alle patenten te verdedigen...

De laatste strijd die in het voetlicht uitgevochten wordt, draait eerder rond een principe, dat mooi uitgelegd wordt in het artikel "Google: Please don't kill Video on the web" (5). Het is namelijk zo dat, toen bepaalde standaarden afgesproken werden die het mogelijk maken dat video op een computer en op het web vertoond worden, er voor die standaarden patenten zijn gebruikt afkomstig van verschillende bedrijven, waaronder Motorola. Al die bedrijven hebben toen beloofd dat zij die patenten ter beschikking zouden stellen van andere bedrijven, zij het tegen een redelijke bijdrage, zodat zij andere bedrijven niet zouden verhinderen om die technologieën te gebruiken.

Nu blijk echter dat Motorola, dat een van de belangrijkste patenten in handen heeft om video op het web te bekijken, van plan is om die belofte te breken. Het heeft via wettelijke procedures in de VS en Europa aan Microsoft gevraagd om haar producten van de markt te nemen die deze technologieën bevatten. Google, dat bezig is de overname van Motorola af te werken, lijkt niet van plan te zijn om Motorola daarin te stoppen.

Daarom heeft Microsoft nu een PR campagne ingezet, naast klachten bij de EU, om Motorola (en Google) alsnog op andere gedachten te brengen. Het fijne over deze zaak lees je bij Technet (1), Washington Post (2) en FOSS Patents (3)
http://blogs.technet.com/b/microsoft_on_the_issues/archive/2012/02/22/google-please-don-t-kill-video-on-the-web.aspx
http://www.washingtonpost.com/business/microsoft-lodges-complaint-with-eu-competition-watchdog-against-motorola-citing-patents/2012/02/22/gIQApHM6SR_story.html?wpisrc=nl_tech
http://fosspatents.blogspot.com/2012/02/after-apple-microsoft-also-files-eu.htmlBING MAAKT MET LINKED PAGES HET ZOEKEN NAAR PERSONEN DUIDELIJKER
Samenwerking met Facebook. Maar willen we dat wel?


Microsoft werkt al een tijdje samen met Facebook; zo kondigde het in 2010 aan dat het sociaal zoeken zou inbouwen in Bing, waarbij het tools van Facebook verwerkt. Een praktisch voorbeeld daarvan is dat je kan zien welke websites uit de zoekresultaten door jouw vrienden een "like" kregen.

Nu wordt die samenwerking nog nauwer verweven, met de Linked Pages. Daarbij kan jij websites, die over jou iets zeggen, aan jezelf linken. Het resultaat: wanneer iemand jouw naam opzoekt, kijgt hij de informatie te zien die jij geselecteerd hebt. Daarvoor moet je gewoon inloggen met je Facebook ID, Bing toestemming geven om naar Facebook te posten, en dan te beginnen met het linken.

Het gaat echter verder dan pagina's over jou alleen. Je kan namelijk ook linken naar pagina's van vrienden. Bing zal dan wel eerst toestemming vragen aan je vrienden, vooraleer de koppeling gebeurt. En je kan links verwijderen die jij of je vrienden toegevoegd hebben.  Bij SearchEngine Land vind je een video die het een en ander uitlegt.

Een goede zaak? Voor mensen die gevonden willen worden op het internet is het antwoord ja. Voor de anderen is het de zoveelste reden om nog meer te gaan voor anonimiteit... Meer bij Bing zelf (2) en Seatltle Times (3
http://searchengineland.com/bing-linked-pages-better-people-search-results-112501
http://www.bing.com/community/site_blogs/b/search/archive/2012/02/22/make-a-good-search-impression-with-bing-s-linked-pages.aspx
http://seattletimes.nwsource.com/html/microsoftpri0/2017567693_bing_and_facebook_team_up_for_linked_pages_social.htmlTOMAHAWK: DE PLAYER DIE ALLE MUZIEK COMBINEERT
Streaming diensten, maar ook je eigen muziek


Deze week besteedde Wired aandacht aan een muziek app, die het "de belangrijkste muziek app waarover niemand praat" noemde. En zo'n wonderlijke app willen wij je natuurlijk niet onthouden.µ

Het gaat om Tomahawk, een muziekspeler die vergeleken kan worden met iTunes en WinAmp, en die dus muziek speelt die op jouw harde schijf staat. Maar er is meer. In Tomahawk kan je ook "content resolvers" installeren, dat zijn plug-ins die muziek gaan vinden in de online streaming diensten zoals Spotify, Bandcamp, YouTube, enz. Wat vooral interessant wordt wanneer iemand je een speellijstje toezendt. Want op dat moment zendt die eigenlijk niet de songs door, wel de metadata rond de song. Tomahawk ontvangt het lijstje, en gaat kijken: staat de song op jouw computer? Zoniet gaat het de song zoeken bij een van de online streaming diensten, maar hij kan ook de song halen van de computer van je vriend, want het is een P2P streaming dienst. Het belangrijkste is dat de song gevonden wordt, en gespeeld kan worden.

Een tool dus om uit te testen, deze uber-muziekspeler. Tips hoe je de player gebruiken moet bij Wired, en Lifehacker.
http://www.wired.com/underwire/2012/02/tomahawk-music-ap/
http://lifehacker.com/5887457
http://evolver.fm/appdb/app/tomahawk/Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
KRUISWOORDPUZZELS OPLOSSEN OP JE KINDLE
Eindelijk de toepassing die je kan overhalen?


Het bedrijf Puzzazz, specialist in puzzeltechnologie, heeft een app bedacht voor de Kindle Touch van Amazon, die deze boekenlezer met aanraakscherm een extra dimensie geeft. Je kan namelijk de puzzels invullen door met je vinger een letter of cijfer op het scherm te schrijven, in plaats van gebruik te moeten maken van het virtuele aanraakklavier.

Het gaat om de TouchWrite technologie; die herkent die onzichtbare bewegingen en zet die om in letters en cijfers op het scherm. In tegenstelling tot andere handschriftherkenning is er geen training vooraf vereist - de technologie kan om met verschillende schrijfstijlen, en herkent de letters en cijfers zonder probleem.

Het eerste e-book annex puzzelboek waarin de technologie toegepast wordt, is Sudoku Unbound Volume 3.

Het komt al wat dichterbij, maar wij wachten nog altijd op een app waarbij we met een stylus ons kruiswoord kunnen invullen op de e-book. Net als bij een papieren puzzel van Denksport bijvoorbeeld.
http://www.amazon.com/Sudoku-Unbound-3/dp/B00792K944/
http://www.geekwire.com/2012/kindle-touch-handwriting-recognition-slick-feature-puzzazzNIEUW BRAILLE KLAVIER LAAT JE TYPEN OP EEN SMARTPHONE ZONDER TE KIJKEN
Niet alleen interessant voor blinden


Het invoeren van teksten op een smartphone is nog altijd geen sinecure - tenzij je natuurlijk een smartphone met hardware klavier hebt. Maar voor klaviertjes op aanraakschermen is het vaak toch nog mikken op goed geluk. En voor blinden is zo'n aanraakscherm al helemaal niet ideaal.

Nu heeft een groep wetenschappers van de Amerikaanse Georgia Tech een nieuwe software bedacht, de Braille Touch. Daarmee kan je typen op een scherm van een smartphone, zonder naar het scherm te kijken. En net als bij Braille wordt gebruik gemaakt van puntjes: de gebruiker houdt het toestel in landschap modus, en daarbij staan  er zes puntjes op het scherm, drie aan elke kant van het scherm. De gebruiker tikt zijn teksten door op die puntjes te tikken.

Een groep blinde mensen heeft de app uitgetest op een iPhone; zij waren in staat om tot 32 woorden per minuut te tikken met 92% accuraatheid. Maar de app zou ook gebruikt kunnen worden door mensen zonder visuele handicap, die teksten willen intikken zonder op het scherm te moeten zien. Zoals bijvoorbeeld... leerlingen in de klas, die de smartphone onder hun stoel verborgen houden?

Meer bij Ars Technica. En bij YouTube vind je een filmpje dat je de werking uitlegt.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2012/02/brailletouch-keyboard-allows-typing-on-a-phone-without-looking.ars
http://www.youtube.com/watch?v=rIEO1bUFHsI


BRITS BEDRIJF MAAKT MET 3D PRINTING GEBOUWEN
Weliswaar gebouwen gemaakt van zand...


Een Brits bedrijf, MOnolite UK, wil op een innovatieve manier gebruik maken van de mogelijkheden die 3D printers creëren. Alleen is het ons niet duidelijk hoe groot de printers zijn die Monolite UK daarvoor gebruiken wil. Want het bedrijf wil namelijk.... huizen printen.

Het zit zo. Wanneer je nu een gebouw met een complexe structuur wil maken van bijvoorbeeld steen, dan heb je speciale cement nodig. Met een 3D printer zou dat allemaal gemakkelijker moeten: de printer baseert zich gewoon CAD tekeningen om die uit te voeren, laag voor laag. Daardoor zou bijvoorbeeld een koepel gemaakt kunnen worden in bouwmateriaal, terwijl je bij beton daar een heel speciale bekisting voor zou moeten maken. Je kan je natuurlijk wel afvragen hoe groot de printer moet zijn, wil hij zoiets kunnen opbouwen.

Maar het verhaal wordt nog eigenaardiger. Bij het printen van de laagjes, zou namelijk geen kunststof gebruikt worden, geen cement maar... een anorganisch bindmiddel, en zand. Het bindmiddel zou het zand perfect bij elkaar houden. En de zandkorrels die niet met het bindmiddel in aanraking gekomen zijn, kunnen terug gebruikt worden voor de volgende print.

Meer bij The Verge
http://www.theverge.com/2012/2/21/2811146/3d-printing-d-shape-monolite-enrico-dini


NIEUWE UPDATE VAN TWITTER APP VOOR IPHONE EN ANDROID
Nu ook met meldingen over contacten, en veeg-gebaren

Als er één ding is dat constant gebruikt wordt op het mobiele toestel, dan is het Twitter wel. Waar we ook zijn, via Twitter blijven we op de hoogte van wat er met onze vrienden en de hele wereld gebeurt - en doen we natuurlijk zelf ook een duit in het zakje om bij te dragen aan dat nieuws.

Dat kan natuurlijk via de gewone website van Twitter, maar dat is wat onhandig. Gelukkig zijn er de vele speciale Twitter-apps, gemaakt door derden. Twitter zelf echter heeft ook haar eigen app voor op het mobiele toestel, en die wordt bij elke versie steeds beter.

In de laatste versie, die deze week uitkwam, werd een functie ingevoerd die eigenlijk afkomstig is van een andere Twitter-client, Tweetie voor de iPhone, dat een tijdje geleden gekocht werd door Twitter. Het gaat om het "swipe" of veeg-gebaar: maak  je een vegend gebaar over een tweet, dan klapte die uit, en kreeg je toegang tot verschillende Twitter functies.

Een andere nieuwigheid is de manier waarop de "Find Friens" tool werkt. Wellicht is dit ingegeven door de hetze die ontstaan is, toen bekend werd dat Path het hele adresboekje van de gebruiker (zonder zijn medeweten) op de Path-servers zetten. Voortaan krijg je een duidelijke waarschuwing dat, indien je gebruik maakt van deze functie, je eigenlijk je adresboekje uploadt naar Twitter zodat daarin gezocht kan worden of andere van jouw contacten op Twitter aanwezig zijn.

En verder zijn er enkele nieuwigheden die typisch zijn naargelang de versie voor iOS of Android is. Bij de iPhone versie bijvoorbeeld kan je voortaan de teksten van tweets selecteren en kopiëren. Je krijgt een optie "read later", en een "mark all read" optie voor DM's. Bij de Android versie is er dan weer ondersteuning voor toestellen zonder camera of locatiemogelijkheden.

Maar eerlijk gezegd: geen enkele van deze opties zijn spectaculair, en niet terug te vinden in de super gebruiksvriendelijke Gravitar app voor de Nokia, naar onze mening nog altijd de beste Twitter app ter wereld.
http://thenextweb.com/apps/2012/02/22/twitter-updates-iphone-android-app-brings-back-tweeties-swipe-to-reveal-actions/
https://market.android.com/details?id=com.twitter.androidJEREMY’S TOMTOM, DE LAATSTE DER MOHIKANEN?

Dankzij de samenwerking tussen TOMTOM en Jeremy Clarkson ligt er al een tijdje een heuse Top Gear GPS in de winkelrekken. Wij reden er mee rond.

Maar, voor we onze bevindingen meegeven, eerst nog enkele bedenkingen over het fenomeen ‘GPS’. Wat is de toekomst van het losse GPS toestel? Steeds meer wagens, ook kleinere en middenklassewagens hebben standaard een GPS aan boord. Bovendien beschikken  ook meer en meer smartphones over een GPS-functie. Er zijn ook Smartphones die je door een eenvoudig kliksysteem aan het dashboard of voorruit van de wagen kan bevestigen.

Niets is voor eeuwig, en ook de losse GPS niet, maar toch blijven deze apparaten hun nut hebben. Voorlopig hebben niet alle wagens een GPS, en er zijn ook de tweedehandse, oldtimers en de classic cars.  Een GPS is een dedicated toestel, het hoort bij een wagen en is er als het ware een onderdeel van. Een smartphone is persoonlijk en alleen daarom meer een noodoplossing. Er zal dus nog een toekomst blijven voor de GPS’en en er is trouwens ook nog ruimte voor verbetering.

Die verbetering? Het bevestigingssysteem! Tenzij je met een VW kever, Citroën 2Pk of een Landrover Defender rondrijdt is het bevestigen van een GPS een klus. Wij gingen het testen in twee ‘TopGear wagens’. Zowel bij een Aston Martin DB7 coupe 2000 als bij een Jaguar XK8 Cabrio 4.0 uit 1999 was het zeer moeilijk om een GPS te bevestigen. De voorruit staat te schuin. De gemakkelijkste oplossing is om de GPS te bevestigen naast je achteruitkijkspiegel, maar dan zit de laadkabel in de weg. Zelfs bij een  Pontiac Firebird uit 1975 is dit een probleem. Wij plakken de GPS, als we alleen rondrijden tegen de ruit van het passagiersportier. Ook niet handig, omdat je regelmatig moet opzij kijken, maar onze rug is er dankbaar voor.

Is de TopGear TomTom handiger? Nee, er is hetzelfde probleem als bij de andere GPS’en. Er is dus nog ruimte voor verdere ontwikkeling. GPS’en zijn nog niet dood, dus er is nog werk voor de boeg.

Nu, de TopGear TomTom heeft een zeer goede spraakherkenning. Dus je moet niet zoveel toetsen activeren met het touchscreen. Een pluspunt dus. Het vermindert het aantal acrobatische bewegingen.

En dan is er de ‘spraak’ van Jeremy Clarkson natuurlijk. De stem is goed en de grapjes ook. Maar, ook al komen ze niet zo frequent voor, je hebt ze vlug allemaal gehoord. Gebruik je je GPS veel, dan schakel je vlug over naar een andere stem. Trouwens, het Zuid Afrikaans is ook grappig.

Waarom zou je dan nog Jeremy’s TomTom kopen? Heel simpel: het is een heel goede GPS, afgeleid van de TomTom GO LIVE 820, een uitstekend toestel, en bovendien is hij heel schappelijk geprijsd (+/- 199€).

Verder heeft deze TopGear alles wat een goede GPS nodig heeft. Alle specificaties vind je op onderstaande websites.

Maar er is nog één item dat we willen meegeven.

In deze GPS zit een sensor die zorgt dat je scherm draait als je hem ondersteboven houdt. Het nut ontgaat ons. We wilden dit wel eens uittesten in een tuimelwagen van de politie, helaas mocht dit niet. Te gevaarlijk, het toestel moest eens loskomen en ons kwetsen. Nu, als je echt ondersteboven gaat met je wagen zal je voorruit er wel aangaan en waar je GPS dan is, dat is ook moeilijk te voorspellen.

Een goede raad aan GPS-makers, laat dit soort grapjes achterwege en werk eindelijk eens aan een degelijke manier om je toestel op alle mogelijke ondergronden te bevestigen, bvb op het dashboard.

We willen het heel graag testen, liefst in een Aston Martin.

Paul Liekens
http://www.tomtom.com/en_gb/products/car-navigation/top-gear-edition/
http://www.tomtom.com 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Gebruiksvriendelijke telefoon met eenvoudig te bedienen camerafunctie
Met de gebruiksvriendelijke Doro PhoneEasy®515 kunnen zelfs de meest onervaren mobiele telefoongebruikers prachtige foto’s maken. De telefoon is voorzien van extraluid en helder geluid, een gemakkelijk leesbare display en sneltoetsen. Het toestel is ontwikkeld in samenwerking met de Zweedse designspecialisten van Ergonomidesign.
http://www.dorobelgium.be/Onze-producten/Mobiele-telefoons-en-accessoires/PE515/

*** Franse overheid: 'Three strikes wetgeving werkt'
De three strikes-wetgeving die de Franse overheid inzet tegen illegale piraterij is effectief. Het lage aantal derde waarschuwingen bewijst dat volgens Hadopi, de Franse variant van stichting Brein.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=CYFC9unatKHTMGaqXxwW15tTKeD2oC_Nk5xELdM4bCaUfIkCk

*** Veilige e-mail via smartphones en tablets
De regify-diensten voor het verzenden en ontvangen van belangrijke berichten via e-mail kunnen nu ook op iPhone, iPad, iPod touch en Android-Smartphones gebruikt worden. Samen met de Blackberry applicatie is regify nu dus beschikbaar op alle grote mobiele platformen. En dat biedt een antwoord op een sluimerend gevaar: e-mails versturen, ook professioneel, via smartphones en tablets is razend populair, maar moeilijk te beveiligen.
http://www.regify.com

*** Infographic: de geschiedenis van de radio
http://blog.sonos.com/culture/the-history-of-radio/

*** BlackBerry PlayBook OS 2.0 beschikbaar
Nieuw besturingssysteem geeft mensen met een BlackBerry PlayBook tablet een verrijkte gebruikerservaring
http://www.blackberry.com/playbook

*** Philips Digital Pocket Memo – Speciaal ontworpen voor dicteerwerk
Het toenemend mobiele bedrijfsleven, de groeiende documentvolumes, de druk van stijgende kosten en allerlei beveiligingsproblemen leggen de lat voor digitale dicteeroplossingen behoorlijk hoog. Daarom ontwierp Philips de speciale Pocket Memo 9600-serie die perfect aansluit op deze diverse, veranderende bedrijfsomgeving.
http://www.philips.com/dictation


*** Media Security Networks introduceert YourSafetynet pro+
Media Security Networks introduceert vandaag een nieuwe manier om het afgesproken ICT beleid binnen organisaties eenvoudig en compleet te organiseren. Met YourSafetynet pro+ beschermen organisaties zich tegen de risico’s van ongewenst computergebruik en misbruik van vertrouwelijke gegevens. Door het terugdringen van ongewenst computergebruik tijdens werktijd kunnen organisaties simpel de arbeidsproductiviteit verhogen waardoor een terugverdientijd vanaf 5 dagen te realiseren is.
http://www.yoursafetynet.com/pro

muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetAQUALASH - THEY SAY SURRENDER
[elektro/singer songwriter] Een tweekoppige band uit Sydney, bestaande uit Sarah Lorien en Michael Trifunivic. Zij brengen prachtige songs, soms lieftallige walsjes, soms intiemer. Het is geen wonder dat de band zegt beïnvloed te zijn door Leonard Cohen...
Op de site van de band kan je verschillende songs uit de albums volledig in streaming beluisteren. Absoluut d moeite waard!
http://www.aqualash.com/
http://www.aqualash.com/Listen.htmlSHLOMO - WEN UU
[chill] Dit is een remix van beatmaker Teebs van een song van Shlomo. Daarbij werden stukken van de originele beat gebruikt en enkele vocale fragmenten. Het geheel is knap, en kan gratis gedownload worden. Een tip die afkomstig is van de Anjibee podcast. Wil je een uurtje prachtige chill muziek beluisteren, download dan deze aflevering (en alle vorig en volgende!)
https://www.facebook.com/pages/Shlohmo/215424843565
http://www.xlr8r.com/mp3/2012/02/wen-uuu-teebs-remix
http://www.anjibee.com/2012/02/16/chillcast-303-chillwave-lovestep/


CUT009 EXUSTABCES - MILES APART

[electronic] Een mengeling tussen chill en elektronische muziek, met zware dubsteb invloeden. De volledige EP kan je via het onderstaande adres downloaden.
http://cutmusic.org/releases/cut009.php


MERGE OF EQUALS: HIGH
[lounge] Als om aan te tonen dat niet alle lounge muziek luchthartig is en aan stranden doet denken: deze is iets meer broeierig, maar toch nog intiem. Bij MySpace verschillende songs. De moeite waard!
http://www.myspace.com/mergeofequals


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BRUID VAN DE BERSAGLIÈRE


Deze keer een heel mooi, romantisch hoorspel over een onmogelijke liefde. Het begint aldus: Juffrouw Lorentina heeft een hemdenatelier en vertelt, om de eentonigheid van het werk te doorbreken, aan alle meisjes wat ze door het raam ziet, vanuit haar rolstoel. Onder andere het tragische verhaal van Anita, verloofd met Salvatore de Bersagliere, die enkele weken voor het huwelijk verdrinkt…
In dit hoorspel de crème van de Vlaamse acteurs, waaronder Jo de Meyere en Dora Van der Groen. Neem de tijd om naar het hoorspel te luisteren (het duurt 1u08), want het is echt, echt mooi...
http://hoorspel.wordpress.com/2012/02/19/de-bruid-van-de-bersagliere/
Netties werkt samen met:

verkenner banner


Een pessimist ziet enkel de donkere kant van de wolken, en moppert;
een filosoof ziet beide kanten en haalt de schouders op;
een optimist ziet de wolken helemaal niet - hij zit er middenin.

 
 
oor logo
De nieuwe oogst


KRAKEN: AFBEELDINGEN OPTIMALISEREN
Voor een website moeten je afbeeldingen wel mooi zijn, maar toch "licht" in kb, zodat je website zo snel mogelijk laadt. Deze online tool kan daarbij helpen: de afbeeldingen worden geoptimaliseerd, en toch in omvang verkleind. En de dienst is snel.
[Taal: ENG]
http://kraken.io/
http://www.makeuseof.com/dir/kraken-online-image-optimization-tool


WITSTREAM: DE GRAPJASSEN
Deze website is een 24-uren lange live comedy show - hier vind je namelijk de tweets van de meest grappige mensen ter wereld. Alhoewel we moeten toegeven dat veel van de namen die hier gevolgd worden ons onbekend zijn - maar ja, wie kende @mbaeten of @municeer voor Twitter?
[Taal: ENG]
http://www.witstream.com/#spotlight


PANDAMIAN: ONLINE EEN BOEK SCHRIJVEN
Er bestaan tal van online blogplatformen. Maar wat als je niet een posting, maar een heel boek online wil schrijven? Dat kan, met dit platform. Het organiseert het boek in hoofdstukken, zodat je bezoekers de hoofdstukken kunnen doorbladeren.
[Taal: ENG]
http://www.pandamian.com/
http://www.makeuseof.com/dir/pandamian-type-publish-books-online


WORLDLABEL: LABELS VOLOP!

Met een speciaal label kan je cadeautjes leuk versieren, of verjaardagsfeestjes. Op deze website vind je een erg uitgebreide collectie labels die je gratis kan afdrukken. Etiketten om op parfumflesjes of zeepjes te plakken, voor kinderfeestjes of Valentijn... alle mogelijke stijlen, alle mogelijke onderwerpen. Een aanrader!
[Taal: ENG]
http://blog.worldlabel.com/free-printable-labels-gallery
http://www.makeuseof.com/dir/worldlabels-free-printable-labels-gallery-download-free-printable-labels-pdf-files/


VECTOR FINDER: VECTOR ART
Grafische ontwerpers baseren hun projecten vaak op gratis vector kunst. Dat is wat deze site verzamelt; niet alleen bevat zij een erg uitgebreide collectie kwalitatieve vector kunst en icoontjes, maar alles is bovendien in het EPS formaat.
[Taal: ENG]
http://www.vector-finder.com/
http://www.makeuseof.com/dir/vector-finder-free-quality-vector-art/


TALKMINER: LEZINGEN DOORZOEKEN
Dit is wel een bijzondere zoekmachine: hij doorzoekt de inhoud van bijna 25.000 video lezingen en causerieën naar het trefwoord dat jij ingeeft. Interessant indien je bijvoorbeeld iets wil opzoeken in de TEDx voordrachten. (Tip: WIm W)
[Taal: ENG]
http://talkminer.com/


TEXTMOTIVATE: JEZELF AANMOEDIGEN
Goede voornemens, waarbij je een aantal doelstellingen vooropgesteld hebt, zijn mooi. Maar je vergeet ze o zo makkelijk, omdat je het nu eenmaal druk hebt. Deze site kan helpen: je wordt op geregelde tijden herinnerd aan je doelstellingen, en wordt zo gemotiveerd om die toch te halen.
Een uitgebreide bespreking bij MakeUseOf.
http://www.makeuseof.com/dir/textmotivate-motivational-text-messages
https://www.textmotivate.com/


MYBRAINSHARK: VOEG AUDIO BIJ EEN PRESENTATIE

Een handige online dienst: hier kan je een online en mobiele video presentatie aanmaken; je moet gewoon PowerPoints, documenten, foto's of videoclips uploaden. En daarna kan je audio toevoegen, afkomstig van je mobiele teostel, je microfoon of een MP3.(Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.brainshark.com/mybrainshark


SRC-IMG: BRON VAN EEN AFBEELDING ZOEKEN
Dit is een eenvoudige bookmarklet, waarmee je kan zien waar een bepaalde afbeelding nog op het web voorkomt, zodat je de bron ervan kan vinden. De tool is gebaseerd op Google Image Search.
[Taal: ENG]
http://jarred.github.com/src-img
http://www.makeuseof.com/dir/srci-mg-sources-of-images


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAQMAN
Een site die antwoorden wil brengen op vragen over computers, internet, tablets, smartphones en andere digitale apparatuur. De maker van de site is John Vanderaart, bekend van ComputerIdee, en hij probeert de vragen zoveel mogelijk te beantwoorden, daarbij bijgestaan door de gebruikers van de site.
[Taal: NL]
http://www.faqman.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DNA
Niets met gen technologie, maar wel een tijdschrift over en voor Antwerpenaren: De Nieuwe Antwerpenaar. Daar vind je allerlei activiteiten in " 't stad ". En voor wie daar niet woont, is dit wel een site om te bezoeken  wanneer je een uitstapje plant naar Antwerpen, en iets anders dan de toeristische trekpleisters wil zien...
[Taal: NL]
http://www.dna.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PER VIERKANTE METER
Dit is de site die hoort bij het gelijknamige programma op Vitaya. Voor de doe-het-zelver dus, met handige tips hoe je rolkasten of een schommelpaard zelf maakt, werkt met kurk, groen tuiniert, en veel meer. Je kan er ook bouwplannen downloaden. De filmpjes die op tv uitgezonden zijn, vind je hier ook terug.
[Taal: NL]
http://www.pervierkantemeter.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GOCOMICS
Een verzamelplaats voor allerlei (Engelstalige) comics - cartoons en strips- die je op het web kan vinden. Om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://www.gocomics.com/?ref=comics


VRIJDAG MULTIMEDIA: KLEUREN
Een online spelletje, maar van een heel andere soort: hier moet je gewoon proberen een bepaalde kleur terug te vinden in de kleurenschaal. Simpel - maar niet gemakkelijk!
[Taal: ENG]
http://color.method.ac/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOCUSMEDIA
Deze website, die zich focust (sorry voor de woordspeling!) op camera's, heeft een rubriek waarbij elke dag 1 speciale foto in de schijnwerper geplaatst wordt. En ik kan je verzekeren: het zijn prachtige foto's!
[Taal: NL]
http://focusmedia.nl/foto-van-de-dag/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Autofabrikant Volkswagen verbiedt e-mailen buiten de reguliere werkuren
http://www.belgiancowboys.be/email/2052
- Betere controle op huidige reclamesector nodig?
http://www.belgiancowboys.be/advertising/1978


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Wachtwoord Facebook beter beveiligd dan logins voor het werk'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3199360/2012/02/23/Wachtwoord-Facebook-beter-beveiligd-dan-logins-voor-het-werk.dhtml
- Akkoord grote techbedrijven over privacy bij app-gebruik
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3197387/2012/02/23/Akkoord-grote-techbedrijven-over-privacy-bij-app-gebruik.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- VirtualBox: Een ander besturingssysteem draaien
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=17227:virtualbox-een-ander-besturingssysteem-draaien&catid=38&Itemid=236
- Smartphone als Ubuntu PC
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=20028:smartphone-als-ubuntu-pc&catid=38:software&Itemid=236
  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- De kookboekenapp op iPhone van KitchenAid
Een kookboekenapplicatie is altijd handig. En als ook KitchenAid met eentje op de proppen komt, dan staan we op de allereerste rij om die uit te testen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6486
- Lekker knus met Koozzzi
Koukleumen beleven dezer dagen niet echt veel plezier. Lekker binnen blijven en je in de sofa onder een lekker dekentje wentelen, dat is de boodschap. Of misschien bieden de warmtekruiken en elektrische ... 
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6465


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Het aantal aankopen via mobiele toestellen blijft volop stijgen
http://www.digimedia.be/News/nl/11308/het-aantal-aankopen-via-mobiele-toestellen-blijft-volop-stijgen.html
- Een Barometer van de beste Belgische toepassingen
http://www.digimedia.be/News/nl/11295/een-barometer-van-de-beste-belgische-toepassingen.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Beste freeware: LastPass
http://computertaal.info/2012/02/22/beste-freeware-lastpass/
- Handig tooltje: WhatInStartup
http://computertaal.info/2012/02/23/handig-tooltje-whatinstartup/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Brein daagt ook UPC, KPN en andere isp's voor blokkade Pirate Bay
Stichting Brein daagt ook UPC, KPN, Tele2, T-Mobile en Telfort voor de rechter in een poging een blokkade van The Pirate Bay voor deze isp's af te dwingen. Ziggo en XS4All moesten eerder van de rechter de torrentsite ontoegankelijk maken. »
http://tweakers.net/nieuws/80233/brein-daagt-ook-upc-kpn-en-andere-isps-voor-blokkade-pirate-bay.html
- Google en de universiteit van Queensland zijn een Street View-project begonnen om mensen een blik te laten werpen op het onderwatergebeuren in Oost-Australië. Het project heeft verschillende doelen, waaronder het volgen van klimaatwijzigingen.
http://tweakers.net/nieuws/80223/google-en-universiteit-brengen-onderwaterleven-in-beeld.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Sabam klaar voor juridische stappen tegen isp’s
Sabam maakt zich op om juridische stappen te ondernemen tegen de Belgische internet service providers. De enige vraag die nog rest is of de auteursrechtenvereniging één of meerdere isp’s voor de rechter zal slepen. Sabam eist 3,4 procent van de jaarlijkse abonnementsprijs die breedbandgebruikers betalen in ons land.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/02/23/sabam-klaar-voor-juridische-stappen-tegen-isp-s/article-4000049398403.htm
- 'Speelde westerse software een rol bij dood journalisten in Syrië?'
"De EU dringt aan op mensenrechtenrichtlijn voor ict-sector. We moeten weten of westerse software een rol speelde in [de dood van] Colvin [en] Ochlik", zo tweette eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes vanochtend.

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Storify: mobiel verhalen samenstellen op basis van social media
http://www.themobilerevolution.be/2012/02/storify-verhalen-samenstellen-op-basis-van-social-media/
- Gesynchroniseerd noteren en opnemen tijdens de les of vergadering met Audionote
http://www.themobilerevolution.be/2012/02/gesynchroniseerd-noteren-en-opnemen-tijdens-de-les-of-vergadering-met-audionote/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

CREATIVE COMMONS FOTO'S: PICS4LEARNING

Deze week een reeks sites waar je foto's vindt die je mag gebruiken voor niet commerciële doeleinden. Foto's "plukken" van Google is natuurlijk het gemakkelijkste, maar niet altijd netjes.
Vooral wanneer je in het onderwijs staat, doe je er best aan om zelf het goede voorbeeld te geven, en je leerlingen te wijzen op deze alternatieve, correcte manier om aan illustraties te komen.
Om te beginnen is er Pics4Learning. Dat is een bibliotheek met gratis afbeeldingen gefocust rond het onderwijs. De afbeeldingen kunnen gebruikt worden in het klaslokaal, multimediaprojecten, websites, video's, portfolio's enz. Alle informatie over de auteursrechten staat onderaan elke foto.
http://www.pics4learning.com/CREATIVE COMMONS FOTO'S: FLICKRCC
Nog een goede bron om Creative Commons te vinden, is FlckrCC. Deze zoeker bevat twee panelen. Links de eerste 36 beelden die overeenkomen met jouw zoekterm. Klik op een van deze minitatuurfabeeldingen, en die verschijnt in het grotere scherm rechts. Via rechtsklikken op de afbeelding kies je "save image as".  Vergeet wel niet de tekst met de vermelding van de auteur bij de foto te voegen...
http://flickrcc.bluemountains.net/


CREATIVE COMMONS AFBEELDINGEN: FOTOPEDIA
Ook dit is een site waar je afbeeldingen vindt die je mag gebruiken. De afbeeldingen verschijnen in een eindeloos doorlopende reeks, zodat je niet altijd "next" moet aanklikken. Vind je een afbeelding die je wel ok vindt, klik op de foto; dat opent een grotere versie van de foto in een nieuw tabblad, met de credits erbij.
http://www.fotopedia.com/search
http://edtechideas.com/2012/01/12/four-creative-commons-photo-sites-you-should-know-about/


CREATIVE COMMONS AFBEELDINGEN: FLICKR STORM
Ook dit is een Creative Commons filter die losgelaten wordt op de fotosite Flickr, zodat enkel foto's geselecteerd worden waarvan de makers bepaald hebben dat zij gebruikt mogen worden door derden. Het principe is simpel: geef een zoekterm in, klik op een thumbnail, en zie de foto in het groot verschijnen. Let er wel op dat je de optie activeert "non-commercial use".
http://www.zoo-m.com/flickr-storm/
http://edtechideas.com/2012/01/12/four-creative-commons-photo-sites-you-should-know-about/


TIP: DROPBOX

De onvolprezen site GratisCursus.be heeft nu ook een hele cursus gemaakt rond het gebruik van de online bewaarplaats Dropbox. Daarin worden o.a. de vragen beantwoord wat Dropbox kan doen, hoe je mappen kan delen, en hoe je aan extra opslagruimte komt.
http://www.gratiscursus.be/DropBox/index.html
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
COLLECTIONISTA: JE VERZAMELING BIJHOUDEN

Android - freeware
Met deze app kan je verschillende verzamelingen bijhouden. Bijvoorbeeld je collectie boeken van een bepaalde reeks. Je maakt een collectie naam aan, en voegt dan gewoon items toe - wat je zelfs kan doen door, in het geval van boeken, door de streepjescode in te scannen.
https://market.android.com/details?id=net.lp.collectionista


MOVIE COLLECTION & INVENTORY
Android - freeware
Deze app is ook bedoeld voor verzamelingen, maar dan wel speciaal voor films, het is te zeggen de collectie dvd's en blu-rays die je thuis hebt (of eventueel al in de bib geleend hebt). Ook hier weer een streepjescode scanner, met de mogelijkheid tot te kiezen uit een categorie en sterretjes te geven. Bovendien heb je een resem extra mogelijkheden, zoals het aantal keren je de film gezien hebt, aan wie je het doosje eventueel uitgeleend hebt, enz.
https://market.android.com/details?id=com.metosphere.moviefree
http://www.makeuseof.com/tag/manage-hobby-collection-free-android-apps/


MODEL COLLECTION MANAGER
Android - freeware
Ook dit is een app om een collectie bij te houden, en deze richt zich tot verzamelaars van miniaturen zoals speelgoedautootjes of vliegtuigen. De app bevat velden zoals "aankoopprijs" en "verkoopprijs", en je kan je database filteren op verschillende criteria.
https://market.android.com/details?id=geekblog.MCM
http://www.makeuseof.com/tag/manage-hobby-collection-free-android-apps/


FLICFLAC: AUDIO CONVERTOR
portable app - freeware
Vaak wil je een audiobestand omzetten naar een ander formaat, zodat je muziek bijvoorbeeld op je mobiele telefoon kan beluisteren. Maar wanneer je moet werken op een computer in de bibliotheek, is er vaak zo'n omzetter niet aanwezig, en krijg je de toestemming niet om zo'n omzetter te installeren. Deze app kan helpen: hij is portable, wat wil zeggen dat je hem op een USB stick kan zetten. Je kan WAV, FLAC, MP3, OGG, en APE bestanden omzetten.
http://www.sector-seven.net/software/flicflac


VERDACHTE SOFTWARE VERWIJDEREN: CLONEZILLA
Dit is een gratis open source programma, waarmee je backups en recoveries kan maken. Er bestaan twee versies van: Clonezilla Live (een opstartbare Linux distributie) en Server Edition, waarbij je meerdere cloons kan maken.
http://clonezilla.org/


PAINTBALL: LEUK SPELLETJE

Windows all - 25,5 MB - freeware
Voor de speelvogels: met die gratis open source game kan je een heel kleurrijk ballengevecht spelen. Het is een "egoshooter", maar je kan het game met verschillende spelers spelen.
http://www.digitalpaint.org/
http://www.chip.de/downloads/Paintball_28222727.html


FREE 3D VIDEO MAKER
Windows XP/Vista/7 - 20,7 MB - freeware
Met deze tool kan je uit twee gewone 2D video's een 3D film maken. Belangrijk daarbij is dat de twee filmen die als basis dienen dezelfde scene tonen, maar licht horizontaal verschoven. Hoe je tewerk gaat, legt Chip.de je uit.
http://www.chip.de/downloads/Free-3D-Video-Maker_47720756.html
http://www.dvdvideosoft.com/


FREE VIDEO TO XBOX CONVERTER
Windows XP/Vista/7 - 27,1 MB - freeware
Met de videoplayer van Xbox 360 kan je enkel video's afspelen in het MP4 formaat. Deze software helpt je om bestanden in dit formaat om te zetten, zodat je je geliefde videofragmenten ook op je Xbox kan bekijken.
http://www.chip.de/downloads/Free-Video-to-Xbox-Converter_43494552.html
http://www.dvdvideosoft.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: BUY ME A PIE

iPhone - 17,9 MB - freeware
Een app om je boodschappen te noteren. In het Engels. Het bijzondere aan de app is dat je hem met verschillende gebruikers kan beheren, zodat jouw vriend of vriendin ook boodschappen kan toevoegen aan de lijst.
http://www.chip.de/downloads/Einkaufsliste-Buy-Me-a-Pie-iPhone-App_54730554.html
http://skript.sh/buymeapie/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: NY TIMES APP
iOS - 4,2 MB - freeware
Deze app voor de iPad brengt alle nieuws ban de bekende Amerikaanse krant gratis op je iPad. Business, sport en kunst: dat is waar deze krant specialist in is.
http://www.nytimes.com/services/mobile/apps/
http://www.chip.de/downloads/NYTimes-iPad-App_45218557.html(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Gravitation is not responsible for people falling in love. - Albert Einstein