Door een fout in de verzending, ontving u gisteren per ongeluk de vorige editie. Dit is dus de correcte editie 736. Met onze excuses...

netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
9/2/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 736 van 4/2/2012Gegroet lezer,

Deze week werden de prijzen overhandigd aan enkele van de winnaars van onze Netties-Verkiezing. Marc en Manuela van Westwandelingen.be en Bart van Sclera.be waren erbij, en ook ons aller Marijke, het dametje waar Netties al jarenlang op kan rekenen, naast ons eigen team - Paul en mezelf natuurlijk. Het was een leuk, intiem feestje. Okke kon niet aanwezig zijn, omdat hij in Berlijn zat, en Peter kon wegens zijn fysieke omstandigheden zich niet verplaatsen. Koen van Fietsnet.be had er ook bij willen zijn, maar moest naar een erg belangrijke afspraak, in  verband met samenwerking met Toerisme Vlaanderen! Hun prijzen worden hen bezorgd (of in het geval van Okke, bezorgd aan de mensen die de site genomineerd hebben), en hopelijk zitten wij met hen bij een volgende gelegenheid samen gezellig aan tafel!

De winnaars hebben me uitdrukkelijk gevraagd om alle lezers te danken die hen voorgedragen hebben. En onze redactie dankt nogmaals de juryleden voor het werk en de tijd die zij besteed hebben aan het bekijken van de wedstrijden - alsook de sponsors natuurlijk, en de mensen van de PR bureaus die voor de mooie prijzen gezorgd hebben. Op naar volgende verkiezingen - en denk aan ons wanneer u tijdens het surfen op interessante Nederlandstalige sites stuit, die in aanmerking komen voor onze verkiezing!

Wat hebben wij deze week in petto? Weer heel wat ACTA, SOPA en co nieuws, helaas. Maar gelukkig ook positiever nieuws over nieuwe tools en websites. Onze reeks over Dropbox-tools wordt voortgezet, en in onze rubriek Oor hebben wij wel een heel bijzonder hoorspel voor u.

Dus: zet de kachel (of de thermostaat) maar hoger, en zet u gemakkelijk voor uw wekelijkse leesvoer! Bij leven en welzijn tot volgende week,


Hilde

De resultaten van onze Netties-verkiezing zijn bekend. Lees hier wie de verkiezing won
:
http://www.netties.be/archief_edities/20111231_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
verkenner
          banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TWITTER GEEFT TOE AAN CENSUUR
Beslissing zet kwaad bloed bij gebruikers


Onder de hoofding "tweets still must flow" kondigde Twitter, raar genoeg, eind verleden week aan dat het censuur zal invoeren in de microblogging site.  Hoe?

In het verleden beschikte Twitter niet over de technische mogelijkheid om zo'n centuur in te voeren. Nu zou dat wel zijn. En in zekere zin is de titel van de Twitter blog posting nog niet eens zo misleidende, want de tweets zelf zullen nog wel vrij gepost kunnen worden. Alleen zullen de inwoners van bepaalde landen sommige tweets niet meer kunnen bekijken.

Het is van twee kwaden het minste kwaad; voorheen kon Twitter, om zich te voegen naar de bepalingen van een bepaald land, enkel een tweet die verboden moest worden, globaal uit àlle tijdlijnen halen. Nu kan het dus de tweet enkel voor de inwoners van een bepaald land verwijderen, zodat de rest van de wereld die tweet nog kan zien.

De beslissing werd niet positief onthaald door de Twitter-gemeenschap - censuur zit nu eenmaal niemand lekker. Maar wat Twitter doet is niet verschillend van wat Google doet; ook de zoekmachine verwijdert sommige zoekresultaten uit de lijst, bij inwoners uit bepaalde landen. Denk maar aan de bepaling dat items en artikels die het nazisme verheerlijken niet vertoond mogen worden. Google zet in dat geval wel een waarschuwing in de resultatenlijst, die de verwijdering vermeldt en ook uitlegt waarom iets verwijderd werd.

Ook Twitter zou een dergelijke melding gaan gebruiken, waarvan je een voorbeeld kan zien bij MarketingLand. Meer bij Twitter zelf en BoingBoing.
http://marketingland.com/twitter-now-able-to-censor-tweets-by-country-4531
http://blog.twitter.com/2012/01/tweets-still-must-flow.html
http://boingboing.net/2012/01/26/twitter-caves-to-global-censor.html


NIEUWE TACTIEK BIJ ONLINE REVIEWS: $2 PER STER
Reviews hoe langer hoe belangrijker bij aankoop van een product


Dankzij het internet ben je hoe langer hoe beter geïnformeerd wanneer je een aankoop maakt. Je kan verschillende producten uit een bepaalde categorie vergelijken, je kan een bepaald product bij verschillende aanbieders vergelijken om de beste prijs en levervoorwaarden te kiezen.

Een factor die steeds belangrijker doorweegt bij de uiteindelijke keuze, is de mening van anderen die het product aangekocht hebben. Lees jij, las toekomstige gebruiker, enkele negatieve besprekingen, dan denk je wel twee keer na vooraleer je iets aankoopt. Fabrikanten weten dat ook, en zijn als de dood voor zo'n negatieve review. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zij gaan sjoemelen, om toch maar een positieve bespreking te verkrijgen.

Een praktijk die niet netjes is, en de concurrentie vervalst. In de VS treedt het FTC (Federal Trade Commission) dan ook in actie wanneer het weet krijgt van zulke vervalste commentaren. Zo maakte het deze week een geval bekend van een website, VIP Deals, die de klanten een korting aanbood van 10 dollar indien ze, na hun aankoop, een bespreking schreven. Dat die bespreking gunstig moest zijn, en 5 sterren aan het product moest geven, werd bij het aanbod niet vermeld. Maar iedereen die even nadenkt kan wel veronderstellen dat er niet gestreefd werd naar een negatieve bespreking...

Onethisch is het minste wat je kan zeggen...
http://www.nytimes.com/2012/01/27/technology/for-2-a-star-a-retailer-gets-5-star-reviews.html?_r=1&pagewanted=all
http://www.theverge.com/2012/1/27/2751901/VIP-Deals-astroturfing-amazon-5-star


GOOGLE EARTH 6.2: EEN GLADDE ERVARING
Onze planeet draait niet meer met horten en stoten!


Iedereen zal het met ons eens zijn: Google Earth is een prachtige tool. Je ziet de hele wereld in detail, kan verschillende lagen toevoegen die extra informatie geven. Zo kan je bijvoorbeeld evoluties van het regenwoud weergeven door de tijd heen (sinds Google begon met het maken van de satellietfoto's althans). Je kan de impact zien van bijvoorbeeld een aardbeving of overstroming, met foto's voor en na. Lagen met bezienswaardigheden kunnen toegevoegd worden, en veel, veel meer.

Maar tot nu toe had je, bij het inzoomen, toch altijd een iets haperende ervaring: je kon duidelijk zien waar de foto's aan elkaar geplakt waren. Dat is, met versie 6.2 die verleden week uitgebracht werd, verleden tijd. Gedaan met het patchwork, nu is het één glad, netjes aaneenpassend beeld. De foto's gaan naadloos in elkaar over, en de kleuren zijn beter op elkaar afgestemd.

Deze versie bevat nog twee andere nieuwigheden. Zo kan je gemakkelijker zoeken naar een plek, en kan je ook veel gemakkelijker een bepaalde view delen - naar Google+ natuurlijk.

Meer uitleg bij Mashable en WebPronews. En natuurlijk kan je het zelf bekijken!
http://googleblog.blogspot.com/2012/01/google-earth-62-its-beautiful-world.html
http://www.webpronews.com/google-earth-prettier-2012-01
http://mashable.com/2012/01/26/google-earth-6-2/


WEBMAIL PROVIDERS WILLEN SAMEN PHISHING AANPAKKEN
DMARC moet spoof e-mails voorkomen


Enkele van de grootste webmail providers, zoals Yahoo, Google, Microsoft, en AOL hebben aangekondigd dat zij voortan DMARC zullen ondersteunen, wat staat voor Domain Based Message Authentication, Reporting & Conformance. Een hele mondvol, die eigenlijk slaat op een nieuwe technische specificatie die een authenticatiesysteem mogelijk maakt. Daarbij wisselen de verzender van een mail en de ontvanger informatie uit, die kan bevestigen dat een mail legitiem is. Met andere woorden, dit systeem moet "spoof" mails voorkomen, waarbij een onverlaat of boef zich uitgeeft voor jouw bank, je linkedin, voor PayPal, om zo aan je gegevens of aan je geld te komen.

Ook andere bedrijven, zoals Facebook, LInkedIn, Bank of America, PayPal, steunen de DMARC groep. En bijvoorbeeld PayPal is heel tevreden, want het blokkeert ongeveer 200.000 mails per dag, dankzij deze samenwerking met de webmaildiensten van Google en Yahoo.

Gebruikers van webmail moeten zelf niets doen om van DMARC te genieten. Maar om echt succes te hebben, moet het systeem wereldwijd toegepast worden, ook door de onafhankelijke ISP's , en door de makers van e-mail software. Hopelijk gebeurt dat gauw, het zou het e-mail verkeer terug veiliger en gezonder maken!
http://www.theverge.com/web/2012/1/30/2757703/webmail-providers-team-up-launch-dmarc
http://www.dmarc.org/


DE RAID OP MEGAUPLOAD: DE GEVOLGEN (BIS)
Plus: waarom de raid niet legaal was, volgens juristen

Toen verleden week de filesharingsite MegaUpload gesloten werd, en de verantwoordelijken ervan met veel show gearresteerd werden, zond dit een schokgolf door de gemeenschap internauten die van share-diensten gebruik maakten. Enerzijds omdat de figuur achter MegaUpload, Kim Dotcom, niet meteen sympathiek te noemen is. Het feit dat de man rijk geworden is met MegaUpload, zal velen gechoqueerd hebben. Het besef dat ze zich niet zomaar bezondigd hebben aan het onschuldig delen van een song of film, waar deel uitmaakten van een hele machinerie waar geld achter steekt, zal velen toch wel even wakker geschud hebben.

Dat MegaUpload aangepakt werd, heeft collega share-diensten ook gealarmeerd. Sommigen van hen pasten, net als MegaUpload, een systeem toe waarbij uploaders beloond werden naargelang het aantal keren het door hen geüploade bestand gedownload werd. Een systeem dat geïnterpreteerd kan worden als "aanzetten tot een misdaad", en een aanleiding zou kunnen zijn om de site te sluiten. Een ontluisterend beeld over deze betaalmechanismen lees je bij Torrentfreak (1).

Zoals we verleden week al vermeldden, hebben ook sites die via het "digitale locker" systeem in de cloud werken, de mogelijkheid geannuleerd om content via links met anderen te delen: voortaan heeft enkel de eigenaar van zo'n locker toegang tot de content in de digitale kluis.

Het een en ander heeft er natuurlijk voor gezorgd dat mensen die gewoon waren om bestanden van deze sites te halen, massaal op zoek gingen naar alternatieven. En  de internauten die inkomsten haalden uit het "upload for cash" systeem, vonden al snel andere sites waar zij hun bezigheid konden voorzetten.

Dit gezegd zijnde, blijft de raid op MegaUpload nog altijd betwistbaar op juridisch vlak. De site had namelijk alle mechanismen die volgens de DMCA wet verplicht zijn geïnstalleerd, waardoor het de regel kon aanroepen dat het niet verantwoordelijk was voor wat de gebruikers uploadden. Zo was er een DMCA-agent aangeduid, m.a.w. een aanspreekpunt voor wie meende dat er illegale content op de site stond; na melding van illegale content, werd de link naar dat bestand verwijderd, enz. Een heel interessant artikel over de verschillende wettelijke punten van deze raid vind je bij Granick.com (2)
http://torrentfreak.com/mega-aftermath-upheaval-in-pirate-warez-land-120128/
http://www.granick.com/blog/?p=739


DUCKDUCKGO PROFITEERT VAN GOOGLE+ FALLOUT
Gooit Google zijn ruiten in door search té subjectief te maken?


Er was al langer gemor te horen over het feit dat Google stilaan over zoveel informatie over ons beschikt. Gemor dat tot een luidkeels protest aan het uitgroeien is nu Google bovendien al die gegevens van alle verschillende diensten (Gmail, Docs, Search, Google+, ...) aan het combineren is. Waarbij sommigen vergoelijkend zeggen dat Google dit enkel doet om je de best mogelijke zoekresultaten, afgestemd op jouw persoonlijkheid, voor te schotelen. En anderen zeggen dat zulke gedachte gewoon naïef is, want Google doet het enkel om de advertenties zo goed mogelijk op jou af te stemmen.

In elk geval groeit de onvrede met Google. Wat tal van gebruikers doet uitzien naar een alternatieve zoekmachine. Bing is voor velen, die (misschien onterecht) van nature niet veel moeten hebben van Microsoft producten, uit den boze. Een kanshebber is DuckDuckGo.

Deze zoekmachine belooft dat het jouw privacy zal eerbiedigen. Zo zendt de zoekmachine het trefwoord waarmee jij op een bepaalde site belandde, niet mee als "referral" naar die site. Om dat respect voor de privacy nog wat dikker in de verf te zetten, heeft DuckDuckGo nu een site in het leven geroepen: Donttrack.us. Daarop wordt in een handige infographic getoond wat Google doet wanneer jij een zoekopdracht ingeeft - wat toch wel wat creepy is.

DuckDuckGo speelt het op die site wel eerlijk - het geeft ook tips voor andere sites en tools waarmee je anoniem kan blijven bij je surftochten op het web.

En jij? Overweeg jij een overschakeling van Google naar een andere standaard zoekmachine, en zo ja, welke zou je dan kiezen? Laat het ons weten!
http://www.webpronews.com/duckduckgo-challenges-google%E2%80%99s-search-tracking-2012-01
http://donttrack.us/


WIL JE MEER VERKEER OP JE SITE? DAT KAN.
Je moet er wel voor betalen aan Russische cybercriminelen...


Volgens het magazine SC Magazine hebben cybercriminelen een lucratief handeltje opgezet in webverkeer. Wie wil, kan extra verkeer kopen. En dus meer geld incasseren bij adverteerders.

Hoe de cybercriminelen tewerk gaan? Zij maken gebruik van geïntegreerde frames. Bij zo'n frames worden pagina's in delen opgesplitst, waar dan vensters van een andere pagina in geplakt worden. Wanneer hoogte en breedte van een venster op 0 gezet worden, dan is zo'n venster onzichtbaar. De criminelen stoppen dus zo'n verborgen geïntegreerd frame in de site van een legitieme site, zodat het verkeer op die site afgeleid wordt naar de url van de opdrachtgever.

Voor hun handeltje hebben de cyberboeven een online winkel geopend. Je kan er 1000 bezoekers naar je site kopen, voor de som van 4 dollar. Voor regionaal verkeer, bezoekers dus vanuit een bepaald land, kan de prijs echter verschillen. Voor 1000 Nederlandse bezoekers zou de prijs 18 dollar bedragen, terwijl 1000 bezoekers uit Australië slechts 12 dollar kosten.

Meer bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/cyber-criminal-web-traffic-2012-01
http://www.scmagazine.com.au/News/288451,iframe-shop-spins-hijacked-traffic.aspxCODECADEMY: IEDEREEN AAN HET PROGRAMMEREN
Online leren hoe je een succesvolle programmeur wordt blijkt populair


Een van de sites waar de laatste tijd veel om te doen is, is Codecademy. Dat is een platform waar enerzijds ervaren programmeurs en leraars hun kennis kunnen doorgeven aan anderen, hen leren hoe ze een programma moeten schrijven, en anderzijds mensen die lessen kunnen volgen.

Toen de site pas van start ging, was er meteen veel belangstelling. Zoveel belangstelling, dat de makers de site open gooiden: waar in het begin alle cursussen door de makers van de site (of hun helpers) zelf geschreven waren, kunnen nu ook anderen hun eigen cursus aanbieden. En dat is nodig, want de (interactieve) lessen waren zo populair dat zij altijd meteen volzet waren.

Weet je als gebruiker of die lessen, aangeboden door derden, wel deugen? De makers van de site zeggen dat zij de lessen screenen, vooraleer ze op de site toe te laten. De lessen zijn gratis, en als aanbieder van lessen krijg je geen financiële vergoeding. Je kan alleen je reputatie wat verstevigen.

Bij TechCrunch en GigaOm vind je een bespreking van de site. En jij, welke taal zou jij leren?
http://gigaom.com/2012/01/30/codecademy-launches-platform-course-creator/
http://techcrunch.com/2012/01/30/codecademy-becomes-a-platform-now-anyone-can-write-programming-tutorials/
http://www.codecademy.com/


MAAK VAN JE FACEBOOK TIMELINE EEN FILM!
En om je frustraties te vergroten: een tool die zegt wie je ontvriend heeft..

Twee nieuwigheden uit Facebook-land. Eerst uit de eigen Facebook stal: het sociale netwerk heeft namelijk Timeline Movie Maker uitgebracht, een app  die een soort film maakt van je Timeline. In die film worden dan hoogtepunten uit je Tijdlijn belicht. Er zijn geen instructies voor de app - enkel een groene button "Make Your Movie". Klik je daarop, dan moet je een app installeren die je toegang geeft tot zowat alles van jouw account (status, mailadres, relatie, politiek en religieuze gezindheid, enz.) En dan maakt de app automatisch de film aan. Heb jij dan geen zeggenschap over wat in het filmpje komt? Toch. Je kan bijvoorbeeld de bijhorende muziek kiezen (je kan kiezen uit 5 soundtracks), en je kan wat sleutelen aan de foto's, enz. Ben je tevreden met het resultaat, dan kan je het filmpje delen. Uiteraard enkel op Facebook, niet op YouTube bijvoorbeeld. (1) (2)

Een tweede bericht in verband met dit sociale netwerk, is de Unfriend Finder. Dat is een script dat in je browser werkt, en je vertelt wanneer iemand je ontvriend heeft op Facebook. Jawel, dat gebeurt - als je bijvoorbeeld je vrienden teveel bestookt met berichten over de games die je speelt op Facebook, of wanneer je in het echte leven iets gedaan hebt waardoor je iemand geërgerd hebt.

Het script laat je zien wie zijn profiel gedeactiveerd heeft, je kan de vriendschapsverzoeken die je verzonden hebt beheren, en je kan ook zien wie jouw vriendschapsverzoeken geweigerd heeft. De app werkt wel niet met terugwerkende kracht, geeft deze resultaten enkel vanaf het moment dat je hem installeert.

De app werkt met IE, Firefox, Chrome, Opera en Safari, maar Firefox gebruikers moeten eerst de Greasemonkey add-on installeren vooraleer het script zal werken.(3)(4)
http://www.zdnet.com/blog/facebook/facebook-launches-timeline-movie-maker/8201
http://www.timelinemoviemaker.com
http://userscripts.org/scripts/show/58852
http://www.webpronews.com/how-to-find-out-who-unfriended-you-on-facebook-2012-01


MEGAUPLOAD: EN WAT MET DE BESTANDEN?
EFF probeert legale bestanden te identificeren


Toen de Amerikaanse politie toestemming kreeg om de MegaUpload data te doorzoeken die op de servers in het Amerikaanse Virginia staan, werden de fysieke servers niet in beslag genomen. De onderzoekers hebben enkel de gewenste data gekopieerd, en daarna de controle over de servers teruggegeven aan de hostingbedrijven - niet aan MegaUpload.

De servers van MegaUpload zijn dus nog altijd uit de lucht. De gebruikers hebben geen toegang - ook niet de vele gewone gebruikers, die gebruik maakten van MegaUpload voor perfect legitieme doeleinden. Zoals het posten van familiefilmpjes of foto's die te groot zijn om met mail te versturen. Het risico bestaat dat al deze data gewist wordt, vooral omdat alle bezittingen van MegaUpload aangeslagen werden, zodat er geen geld is om de hostingbedrijven te betalen. Vele gebruikers lopen dan ook het risico dat soms waardevolle persoonlijke documenten verloren gaan (1)

Maar er is ng hoop. De advocaat die Megaupload verdedigt, ene Ira Rothken, heeft bekend gemaakt dat zij hun best doen om die data te bewaren. Een zet die niet van enig eigenbelang gespeend is, want MegaUpload wil graag deze data behouden, om aan te tonen dat er wel degelijk legitiem gebruik gemaakt werd van de servers, en dat niet alle bestanden op de servers gepirateerde muziek en films waren.

Er is ook hulp vanuit een andere kant. Een van de hostingbedrijven zelf, Carpathia Hosting, dat eigenaar was van meer dan 600 servers die door Megaupload gebruikt werden, zal gaan samenwerken met Electronic Frontier Foundation, om verhalen te verzamelen van mensen die de servers gebruikten voor legitieme doeleinden. Er zijn, zo verzekert Carpathia, voorlopig geen plannen om de data op de servers te wissen, en mocht dat toch gebeuren, dan wordt hiervan 7 dagen op voorhand bericht gegeven. Meer bij Ars Technica (2)
http://www.theregister.co.uk/2012/01/30/megaupload_users_to_lose_data/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/megauploads-hosting-company-teams-up-with-eff-to-identify-legal-files.ars


NEIL YOUNG: PIRATERIJ IS DE NIEUWE RADIO
Artiest pleit ook voor nieuwe players van hogere kwaliteit


In de hele discussie rond MegaUpload wordt aan één ding voorbijgegaan. Puur wettelijk beschouwd is piraterij fout. Maar is het ook fout, economisch gezien? Velen wijzen erop dat daar onvoldoende onderzoek naar gedaan is. Steeds vaker hoor je nu ook zeggen dat "een beetje piraterij" zelfs bevorderlijk is, zowel voor muziek, films, boeken als games. Want zo raakt deze content bekend.

Eén artiest die alvast die mening toegedaan is, is Neil Young, de befaamde artiest van Crosby, Stills, Nash & Young. Hij noemt piraterij zelfs "de nieuwe radio", omdat dit de manier is "waarop muziek verspreid geraakt". Matthew Ingram van het blog GigaOm treedt hem daarin bij. Want wist je dat vroeger, toen de muziekindustrie van de grond begon te raken, live uitvoeringen en de verkoop van platen de grootste bron van inkomsten was. En toen werd radio bekeken als een soort van piraterij - net zoals daarvoor bladmuziek ook als piraterij bekeken werd. Muzikanten tierden tegen radiostations die hun muziek gratis speelden. Uiteindelijk sloten radio en labels vrede, toen de labels beseften dat de radio hun muziek bekend maakte (en ze ook geld kregen voor het draaien van hun muziek). (1)(2)

Neil Young had trouwens nog meer te zeggen in zijn toespraak op de "Dive into Media" conferentie. Hij betreurde het namelijk dat we tegenwoordig naar zo'n slechte muziek moeten luisteren. En dan heeft hij het niet over de songs zelf, maar naar de weergave ervan, in MP3 formaat. De muziek wordt digitaal gecodeerd tot een MP3, die wel heel goed kan klinken op onze iPod of smartphone, maar die slechts een 5% bevat van alle muzikale data die er in een originele opname te beluisteren valt. Hij probeert fans er warm voor te krijgen dat zij ijveren voor een betere kwaliteit van muziek. Die echter ook een betere player vereist. Wie die moet uitvinden? Young had zijn hoop gezet op Steve Jobs, die zelf nog altijd naar vinyl platen luisterde thuis. Wie de fakkel van Jobs moet overnemen kon Young niet zeggen, helaas.

Young verdedigde trouwens ook nog de platenmaatschappijen, die in dit digitale tijdperk vaak afgeschilderd worden als parasieten, die geen functie meer hebben. Volgens Young zijn platenlabels wel degelijk nodig, omdat zij om muziek geven, om de artiesten geven. En wie zich niet gelukkig voelt met het systeem van de platenlabels, die moet ze maar opzij schuiven en zelfstandig werken. Zo simpel is het, aldus Young...(3)
http://gigaom.com/2012/01/31/neil-young-is-right-piracy-is-the-new-radio/
http://www.webpronews.com/neil-young-radio-2012-01
http://allthingsd.com/20120131/neil-young-and-the-sound-of-music/


WETENSCHAPPERS BOYCOTTEN UITGEVER ELSEVIER
Heeft een nieuw online initiatief kans op slagen?


Hier is er weinig over bekend, maar in de VS is er controverse ontstaan over het feit dat er een nieuwe wet onderweg is, de Research Works Act, en die wetenschappers tegen de borst stoot. De wet kwam er onder druk van de commerciêle uitgevers; zij zou volgens de wetenschappers het beleid van vrije toegang tot wetenschappelijk onderzoek ondermijnen.

In het bijzonder richt de ontstemming zich tegen uitgever Elsevier; enerzijds omdat die ook deze nieuwe wet steunt, maar ook omdat die nieuwe richtlijnen voor de prijzen van de publicaties uitgevaardigd heeft. Verschillende wetenschappers zijn zo erg ontstemd dat zij zelfs besloten hebben om Elsevier te boycotten: zij zullen niet meer publiceren in tijdschriften van Elsevier, en zullen ook geen commentaren meer geven op publicaties door anderen in die tijdschriften.

En dat is waar de hele academische wereld rond draait: besprekingen door collega's (peer review). Want wanneer een wetenschapper een artikel publiceert, kunnen jij en ik onmogelijk weten of hetgeen in het artikel beweerd wordt, wel waar is. Collega-wetenschappers kunnen dit wel, en daarom is de lange traditie van zulke peer review ontstaan: artikels worden voor publicatie voorgelegd aan collega's, die commentaren geven.

Nu trachten wetenschappers een nieuwe methode in het leven te roepen, waarbij die commentaren er nà publicatie zouden komen. Er werd daarvoor een site opgericht, F1000Research, waar de wetenschappers hun paper kunnen indienen. Een editor zal een vluchtig nazicht doen, en doorstaat de paper deze eerste controle, dan wordt het stuk gepubliceerd onder een vorm van Creative Commons licentie. Pas dan zullen collega's hun commentaar kunnen geven. Op F100R zullen de wetenschappers ook de data kunnen publiceren die bij de publicatie horen.

Of het een goed idee is, laten wij in het midden - dat is een discussie die door wetenschappers intern gevoerd moet worden. Het initiatief is in elk geval een bewijs van het feit dat er ook in traditionele wetenschappelijke middens heel wat verandert als gevolg van de nieuwe technologieën..
http://arstechnica.com/science/news/2012/01/here-we-go-again-congress-considers-blocking-governments-open-access-policy.ars
http://arstechnica.com/science/news/2012/01/researchers-boycott-publisher-will-they-embrace-instant-publishing.ars
http://f1000research.com/2012/01/30/f1000-research-join-us-and-shape-the-future-of-scholarly-communication-2/


FOODSPOTTING WORDT EEN PANDORA VOOR LEKKERBEKKEN
Nieuwe versie app laat je lekker eten ontdekken


Voedsel kiezen, bereiden, verorberen... het lijkt wel of het ons leven domineert, als je mag afgaan op de tv-programma's die er rond draaien. Ook op het internet zijn er tal van sites en diensten die rond eten draaien. Een van de leukere plekken is Foodspotting, waar je foto's kan uploaden van maaltijden die je lekker vindt. Je zit in een restaurant, bij vrienden aan tafel, of thuis en hups: een foto, en uploaden maar. Of de andere tafelgenoten het leuk vinden dat jij ondertussen met je mobieltje bezig bent, dat laten we in het midden.

Want natuurlijk bestaat er ook een app van deze dienst, met versies voor de iPhone en Android. Daarvan is nu versie 3.0 uitgebracht, en die heeft een belangrijke nieuwigheid - het wordt als het ware een sociaal netwerk van foodies, een Pandora voor eten. Door middel van buttons kan je bij een foto een commentaar geven: Want it, Loved it, Tried it, Hide it. Dat laatste wil dus zeggen dat je niet van dit soort gerechten houdt, en het in de toekomst ook niet meer wil zien in de fotostream. Handig als je bijvoorbeeld vegetariër bent, en geen gerechten vol vlees wil zien.

Via de app zal je dus ook kunnen zien wat jouw vrienden lekker vonden, maar ook suggesties van wat mensen met gelijkaardige voorkeuren ook lekker vinden. De app gaat ervan uit dat mensen enkel foto's nemen van maaltijden die zij bijzonder genoeg vonden om op Foodspotting te vermelden. En als de app nog een beetje meer succes krijgt, dan zal je in de toekomst gewoon in een restaurant kunnen binnenstappen, opvragen welke foto's er gemaakt zijn van maaltijden die in dit restaurant genuttigd zijn, en zo je keuze maken voor je bestelling. Handig. Ah, en ook voor Windows Phone gebruikers bestaat er een versie - voor BlackBerry is er een onderweg.
http://www.theverge.com/2012/2/1/2764317/foodspotting-iphone-android-app-update-3-food-recommendations
http://www.foodspotting.com/blog/posts/275-meet-foodspotting-3
https://market.android.com/details?id=com.foodspotting&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5mb29kc3BvdHRpbmciXQ..


ACTA NOG NIET GETEKEND, EN HOLLYWOOD IS ALWEER BEZIG
TPP is het nieuwste supergeheime handelsakkoord..


De lezer mag het ons echt niet kwalijk nemen dat wij zoveel digitale inkt besteden aan SOPA, PIPA, ACTA, HADOPI... Het is geen leuk maar droog nieuws, en het steeds maar moeten hameren op het belang van deze wetten en handelsakkoorden zal de lezer ongetwijfeld gaan vervelen. Toch kunnen we dit nieuws niet naast ons neerleggen.

Om te beginnen een bericht uit Webwereld, dat op het vlak van berichtgeving over deze problematiek uitstekend werk verricht. Daar lees je namelijk dat de Vlaamse minister Karel De Gucht een jammerbrief geschreven heeft aan het Europese Parlement, waarin hij betreurt dat ACTA als zo negatief voorgesteld wordt. (1) (2)Waarop je dan wel de vraag kan stellen: waarom werden de onderhandelingen dan in het opperste geheim gevoerd, en is er geen democratische besluitvorming rond geweest?

Ook Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in een twitterspreekuur gesteld dat ACTA geen negatieve gevolgen heeft voor de Europese burger. De bestaande antipiraterijwetten worden niet veranderd door ACTA. Maar ze voegde er wel aan toe dat "de EU wetten omtrent copyright zeker nog verbeterd kunnen worden". Bovendien moest ze, aldus Webwereld, toegeven dat zij de onderhandelingen niet gevoerd heft, en dus niet alles in detail weet. (3)

Het ergelijke aan ACTA is dat de democratie buiten spel gezet werd, en alle onderhandelingen in het diepste geheim gevoerd werden, en dat Hollywood de drijvende kracht was achter ACTA en Co.. En we hebben, als je een artikel bij Ars Technica mag geloven (4), nog niet het laatste gezien van Hollywood: er zou gewerkt worden aan een nieuw, super geheim hoofdstuk over het intellectueel eigendom in de Trans-Pacific Partnership, een regionaal handelsakkoord. Wat daarin besproken en onderhandeld wordt, wordt geheim gehouden, maar er zouden toch enkele lekken zijn. Zo zou dit nieuwe IP hoofdstuk veel verder gaan dan ACTA, en zelfs het verbod op het nemen van een kopie uitbreiden tot die kopie in de buffer van een toestel... Ars Technica en MemeBurn hebben meer.

Waakzaamheid blijft dus geboden - het is niet omdat het lijkt alsof SOPA van de baan is (dat is het dus niet) dat je mag denken dat Hollywood verslagen is...
http://webwereld.nl/nieuws/109384/-tegenstanders-acta-geven-bewust-misinformatie-.html
http://lists.act-on-acta.eu/pipermail/hub/attachments/20120130/038edab1/attachment-0005.pdf
http://webwereld.nl/nieuws/109363/-acta-heeft-geen-gevolgen-voor-wet-en-vrijheid-.html
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/02/beyond-acta-next-secret-copyright-agreement-negotiated-this-weekin-hollywood.ars
http://memeburn.com/2012/02/if-sopa-was-an-aircraft-carrier-acta-and-tpp-are-nuclear-submarines/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/02/shoe-on-the-other-foot-riaa-calls-for-open-act-to-be-scrapped.ars


TUMBLR GAAT ZELF NIEUWS MAKEN, GEBASEERD OP TUMBLR BLOGS
Navelstaarderij, of echt toegevoegde waarde?

Iedereen heeft wel iets leuks te melden - een opmerking, iets dat hem overkomen is, een leuke foto, een citaat. Maar niet iedereen heeft de tijd en de zin om dat feit uit te werken tot een hele blogposting. Voor deze mensen bestaat er Tumblr, een microblogsite, die zich echt gespecialiseerd heeft in het zo gemakkelijk mogelijk posten van berichten.

Dit heeft ervoor gezorgd dat Tumblr echt populair is: er zijn nu meer dan 43.000 blogs in totaal, goed voor maar liefst 16,9 miljard posts. Op een dag zoals donderdag komen daar nog eens 43.000 posting bij. Net als bij Twitter kan je het blog van anderen volgen, je kan hun postings 'rebloggen', of je kan je Tumblelog privaat zetten.

Nu hebben de verantwoordelijken van Tumblr aangekondigd dat zij redacteurs in dienst zullen nemen, die al die content bekijken en daar een nieuwsrubriek van maken. Dat bloggingdiensten bepaalde blogs in het zonnetje zetten, is niet nieuw; Wordpress doet het bijvoorbeeld ook al: het zet op de startpagina een selectie blogpostings in de schijnwerpers. Bij Blogger is er een team dat content van deze blogdienst in een speciale sectie zet: Blogs of Note. Zelfs Twitter doet het, want het heeft onlangs een rubriek op haar site gemaakt, met daarin verhalen die populair zijn bij de gebruikers, met links naar artikels en de bijhorende Twitter boodschappen.

Tumblr gaat een stap verder, door de content van de blogpostings te bewerken, de nieuwswaarde eruit te halen en er een verhaal rond te bouwen waarbij natuurlijk verwezen wordt naar de Tumblr postings.(1)(2)

Maar daarmee is Tumblr eigenlijk al evenmin origineel. Want Facebook heeft onlangs een speciale editor in dienst genomen, die voor het sociale netwerk content moet aanmaken.

Voorwaar, met al die nieuwsbronnen weet je na een tijdje niet meer waar je je nieuws moet halen!
http://www.nytimes.com/2012/02/02/business/media/tumblr-hires-writers-to-cover-itself.html?_r=1&pagewanted=all
http://thenextweb.com/socialmedia/2012/02/02/tumblr-hires-a-dedicated-team-to-write-about-tumblr/
http://www.tumblr.com/about
Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 

 
hardware
              logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!TAMAGGO: AUTOMATISCH EEN 360° BEELD MAKEN

Naadloos. Zonder problemen. Ideaal toch?

Je kan natuurlijk met je smartphone tegenwoordig ook een panoramafoto maken die de volledige cirkel, 360°, bestrijkt van je omgeving. Voor de iPhone bijvoorbeeld bestaan er speciale add-on lenzen, en er bestaan tal van apps die de beelden aan elkaar lassen.

Maar het kan veel simpeler, en wel met de Tamaggo camera, die op de CES voorgesteld werd. De eivormige camera schiet panoramische beelden, volledig op zijn eentje, en heeft daarvoor een 14 MP sensor, en een panomorfe lens. Je moet gewoon een foto trekken, en de camera zal automatisch de richting detecteren waarin ze genomen werd, en aan het werk trekken, om een 360° foto te vervolledigen.

De camera zou 200 dollar moeten gaan kosten, bevat een touch-screen voor het bekijken van foto's en het inkaderen, er zijn Bluetooth en Wi-Fi verbinding om foto's automatisch te uploaden. De tech site The Verge kon de hand leggen op een exemplaar, en heeft een uitgebreide bespreking gepost.
http://www.theverge.com/2012/1/13/2703180/tamaggo-360-imager-prototype-hands-on-preview
http://www.wired.com/gadgetlab/2012/01/tamaggo-360-panoramic-camera-has-your-back/
http://www.tamaggo.com/main/


999 SPELERS ZETTEN EEN MULTIPLAYER RECORD
Man vs. Machine heeft indrukwekkende mogelijkheden


1000 man verzamelen op een online slagveld, dat was het doel van de recordpoging die de non-profit organisatie MuchDifferent organiseerde.Het doel werd op een haar na bereikt, want 999 spelers waren voorbije zondag wel mooi aanwezig op het spelterrein - een speciaal voor deze recordpoging ontworpen Shooter, die je gewoon in de browser kan draaien.

Leuk als recordpoging, maar het was natuurlijk meer dan dat. Want MuchDifferent wou natuurlijk een staaltje demonstreren van wat de technologie vermag, hoe online games met de huidige technische mogelijkheden al gewoon in de browser kunnen draaien, en hoeveel spelers er dan tegelijk aan het spel kunnen deelnemen. Want zo simpel is het niet - de acties van al die spelers tegelijk verwerken, en weergeven op de 999 schermen. Een sterk staaltje, inderdaad. Meer bij Pressetext.
http://www.pressetext.com/de#news/20120130007
http://muchdifferent.com/


WINDOWS 8 KRIJGT STILAAN VORM
Microsoft voert wijzigingen door na feedback van gebruikers


Windows 7 draait nu al een tijdje mee, en de meeste gebruikers zijn echt wel tevreden over deze versie van het OS: het is stabiel, doet wat het moet doen, en doet het snel, het is gebruiksvriendelijk. Maar het kan natuurlijk nog altijd beter, en daarom werkt Microsoft al enkel jaren aan de volgende versie van het Windows OS. Daarvan zijn al verschillende versies losgelaten op testers, die hun feedback gegeven hebben over wat zij goed vinden, of wat er verbeterd kan worden.

Verschillende van die suggesties werden inmiddels verwerkt, zo kon WinSupersite bij Microsoft vernemen. Die hebben voornamelijk te maken met het bestandssysteem, onder andere de manier waarop bestanden gekopieerd worden. Zo zal je bij het kopiëren van vele bestanden de optie krijgen om alle bestanden die dezelfde naam hebben, over te slaan, zodat je later kan beslissen of je die bestanden kopieert of laat staan. Wanneer je met zoveel bestanden werkt, en je computer gaat in slaapstand, dan krijg je bij het heropstarten de optie om het kopiëren verder te zetten of uit te stellen - wat handig is, want misschien ben je nu elders aan het werk, en is de bron of het doel van het kopiëren niet meer aanwezig.

De ribbon in Explorer (verkenner) had heel wat kritiek gekregen van de testers, en ook daarop wordt gereageerd.  Zo zal die ribbon standaard geminimaliseerd zijn, in plaats van meteen aanwezig zijn. Op de ribbon zullen ook de toetscombinaties staan waarmee je de commando's kan oproepen. Je persoonlijke instellingen in je Explorer zullen ook opgenomen worden in de lijst van Windows 8 onderdelen die gesynchroniseerd worden via Windows Live. Dat wil zeggen dat je al jouw instellingen maar één keer moet ingeven, en dat je ze daarna op elke pc weervindt, tenminste nadat je ingelogd bent met je Windows Live ID.

Ook bij Ed Bott van ZDNet vind je een interessant artikel over Windows 8. Maar dat mag je zelf lezen...
http://www.winsupersite.com/blog/supersite-blog-39/windows8/responding-feedback-microsoft-windows-8-file-management-142099
http://www.zdnet.com/blog/bott/looking-ahead-to-windows-8-five-big-questions-for-microsoft/4446


FIREFOX 10: WAT IS ER NIEUW?
Vooral veiligheid werd verbeterd


Een van de volgende dagen zal je wellicht een melding krijgen dat er een update is voor je Firefox browser. Of, als je zolang niet wachten kan, ga je naar Help / About, en controleer je daar of er een nieuwe versie is. En die is er dan: versie 10.

Wat heeft Firefox 10 te bieden? Uiteraard werd er gesleuteld aan de beveiliging, zodat enkele zwakke plekken uit het verleden, die "kritiek", tot "hoog gevaarlijk" heetten te zijn, uit de weg geruimd werden. Zo werd ervoor gezorgd dat het zogenaamde cross-site scripting niet meer mogelijk is, doordat de Script Security Manager voortaan de veiligheid test van alle scripts in frames.

Maar de grootste verbetering is wel het feit dat alle add-ons automatisch als compatibel beschouwd worden, wanneer je een nieuwe versie van de Firefox browser installeert. Tot nu toe ging Firefox na update van een nieuwe versie eerst controleren of alle add-ons compatibel zijn. Wat niet door de ontwikkelaar als compatibel aangegeven was, werd uitgeschakeld. Bij elke update ging Firefox dan kijken of er inmiddels een bijgewerkte versie van de add-on beschikbaar was.

Op het eerste zicht een kleine verandering, maar toch belangrijk. Enerzijds omdat zo de browser sneller opstarten kan, nu deze controle bij het opstarten niet uitgevoerd moet worden. Anderzijds omdat het zo ook mogelijk wordt voor Firefox om vooraan "stille updates" uit te voeren, waarbij de update op de achtergrond gebeurt, zonder dat de gebruiker er last van heeft - zoals nu al bij de chrome browser het geval is.

Snel updaten dus maar, al is het maar voor de veiligheid. (1)

Voor de ontwikkelaars is er trouwens ook nieuws van het Firefox front: er werden nameljk verschillende tools uitgebracht waarmee de ontwikkelaar aan de slag kan, zoals de mogelijkheid om van het volledige scherm gebruik te maken, wat handig is voor video en games. Meer over deze tools voor ontwikkelaars op de website van Mozilla zelf (2)
http://www.pcworld.com/article/249075/firefox_10_relieves_addon_updating_pain.html
http://blog.mozilla.com/blog/2012/01/31/firefox-adds-powerful-new-developer-tools/


DRIVE-BY EMAIL: WAT IS HET?
En kan het je computer opeten?

Gisteren op de radio gehoord: drive-by mails zijn in opmars. Tijd dus om voor onze lezers even na te kijken wat dit is, en of het echt gevaarlijk is.

Even uitleggen wat de term "drive-by" wil zeggen. Want dit is een term die ook gebruikt wordt voor besmettingen op websites. Het wil eigenlijk zeggen dat het volstaat om langs te komen (op de website) zonder op iets te klikken, om toch besmet te worden met malware. Super gevaarlijk dus, maar gelukkig treedt, als je op zo'n slechtwillende website terecht komt, je antivirus in werking en weerhoudt het kwaadwillend script ervan om iets te mispeuteren op jouw computer en er bijvoorbeeld een virus of Trojaantje te planten.

In het verleden bestond dit soort malware dus enkel bij bepaalde websites, nu is die ook gesignaleerd in bepaalde mails. Voorlopig is het beperkt tot mails afkomstig van Federal Deposit Insurance Corporation. Daarbij gaat het om mails die een schadelijk HTML bestand bevatten. Open je de mail, dan loop je gevaar - tenzij je over een up-to-date antivirusprogramma beschikt, dat liefst nog geactiveerd is ook.

Je kan natuurlijk ook je mailprogramma zo instellen dat het geen html-mails weergeeft, doch enkel de gewone tekst van de mail. Maar dat zal je rap beu zijn, want de meeste mails bevatten tegenwoordig een of andere vorm van opmaak. Vooral wanneer zij van bedrijven komen, die er dan nog eens tal van afbeeldingen bovenop gooien.

Maar ben je er toch niet gerust in, dan is het mogelijk om heel simpel het weergeven van HTML-mails te deactiveren in Outlook 2007. Ga naar Tools / Trust Center / E-mail Security / en vink de optie aan:" Read all standard mail in plain text".

Bij Gmail worden alle mails automatisch weergegeven in Rich Text Format, dat is een formaat tussen platte tekst en HTML-mails in, waarbij tekst wel opgemaakt wordt, maar er geen afbeeldingen vertoond worden. Instructies voor Yahoo en Apple Mail vind je bij MSNBC.
http://www.msnbc.msn.com/id/46211081/ns/technology_and_science-security/#.TyrSieQRD4s
http://eleven-security.com/press-release/items/warning-driveby-spam-infects-pcs-when-e-mail-is-opened.html
 
hardware
              logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Nikon breidt COOLPIX-gamma uit met 11 nieuwe toestellen en stelt eerste echte familiecamera voor
Nieuwe gamma blinkt uit door ongekend hoog zoombereik en hoge ISO-waarden; voor de perfecte foto in een donkere omgeving
- De COOLPIX S30 is de eerste Nikon-camera die speciaal ontworpen is voor gebruik door de hele familie, van de kinderen tot de grootouders
- Heel betaalbaar en eenvoudig om mee te beginnen: de COOLPIX L25 en COOLPIX L26
- COOLPIX L810: Gebruiksvriendelijk superzoommodel
- COOLPIX S9200 – Inzoomen in stijl met een toonaangevend zoombereik
- COOLPIX S6300 – Kleurrijk toestel dat zorgt voor prachtig ingezoomde close-ups, ook in 3D
http://www.nikon-coolpix.com/en/index.html

*** In zijn marktoverzichtrapport voor het vierde trimester van 2011 heeft Forrester 26 leveranciers beoordeeld die functionaliteit aanbieden voor APM, waaronder behalve Compuware ook BMC Software, CA Technologies, HP Software, IBM Tivoli, Oracle en Progress Software.
Compuware kreeg de hoogste score in acht van de tien categorieën die Forrester hanteerde bij zijn evaluatie van de APM-aanbieders.
http://www.compuware.com/d/release/637026/independent-research-firm-awards-compuware-top-scores-in-comprehensive-evaluation-of-application-performance-management-market

*** Spammers maken gebruik van Nieuwjaar en belangrijke evenementen zoals de aanstaande Olympische Spelen in Londen om hun mails aantrekkelijker te maken. Dat blijkt uit de januari-editie van het maandelijkse Symantec Intelligence Report. Symantecs analisten verwachten dat verzenders van ongewenste mail ook gebruik zullen maken van de Chinese Nieuwjaarsvieringen en Valentijnsdag.
http://bit.ly/zJ0B1l

*** Gamers uit Antwerpen vechten tegen strenge copyrightwetten
Bachir Boumaaza heeft het druk. De Antwerpse topgamer, vooral bekend onder zijn alter ego Athene, is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een ware internetsensatie. Die populariteit wendt hij nu aan om te strijden tegen draconische wetsvoorstellen die de vrijheid op het internet bedreigen.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=22141&language=NL

*** ACTA: het belang van auteursrecht
Op woensdag 18 januari 2012 werd de Engelstalige site van Wikipedia platgelegd. Het was een protestactie tegen de SOPA- en PIPA-wetgevingen die enkele dagen later in het Amerikaanse parlement zouden gestemd worden. Waar gaat het protest precies over?
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=22077&language=NL

*** 'Belgen mogen downloaden uit illegale bron' Nederland is niet het enige land waar downloaden uit illegale bron is toegestaan. Ook het Belgische thuiskopiestelsel laat dit 'absoluut' toe, stelt een Vlaamse professor internetrecht.
http://webwereld.nl/nieuws/109387/-belgen-mogen-downloaden-uit-illegale-bron-.htmlmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetALEX B. SMOOVE - THE LOUNGE TRACK
[lounge] Zet je neer. Pak een glaasje wijn. En relax. Deze muziek zal alvast helpen, want hij zorgt voor een opgewekte, intieme sfeer. Bij SoundCloud vind je verschillende songs die je in streaming beluisteren kan. Op de website van Alex vind je meer informatie.
http://soundcloud.com/alexbsmoove
http://www.alexbgroove.de/
http://www.facebook.com/pages/Alex-B-Smoove/130971480304741


AKSHIN ALIZADEH - THUNDER
[chillout] Deze artiest uit Azerbeidjan brengt zowel epische muziek (filmmuziek) als in Thunder, als meer relaxe elektronische muziek, als in Desert man. Een artiest om te ontdekken. Buiten de songs op Soundcloud, die je in streaming beluisteren kan, kan je hem ook via Last.fm beluisteren.
http://soundcloud.com/akshin
http://last.fm/user/Antibio


LO TIDE - LAMB
[Downtempo] Heel aparte muziek, vooral door de stem van de zangeres. De artiest, Sam Greive uit Australië, alias Lo Tide, heeft zijn eerste album uit. De songs kan je bij SoundCloud of MySpace beluisteren. Op de eigen site van de man vind je meer over hem.
http://soundcloud.com/lotidenative
http://www.myspace.com.au/lotidenative
http://www.lotide.com.au/


KALABI - DANDELION
[Elektronische muziek] Chillout muziek, mooi gemaakt, met heel veel variatie in de arrangementen. Vrolijk en intiem. Een album dat je volledig kan downloaden bij Magnatune, of in streaming beluisteren.
http://magnatune.com/artists/albums/kalabi-dandelion/


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BRONZEN RUITER

Dit is een heel speciaal hoorspel - het is woordenkunst. Eigenlijk is het een gedicht van Aleksander Poesjkin over de man Jevgeni, die zijn lief verloor tijdens een overstroming. Hij steekt daarop een tirate af tegen het standbeeld van de bronzen ruiter - dat hem gaat achtervolgen, en tot zijn ondergang drijft.
Het speciale aan dit hoorspel is dat het vertaald werd door Hans Boland, die ook de tekst voordraagt. Omdat hij de teksten van binnen en van buiten kent, door zijn vertaling, brengt hij ook de juiste intonaties, de nadruk op de alliteraties. Een pareltje van voordrachtkunst.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/01/30/de-bronzen-ruiter/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerTwitter is nuttig researchmiddel, maar een journalist die in een tweet vraagt of iemand buiten heeft moeten slapen... #wereldvreemd
@MaartenWeynants op Twitter
EEN WOORDJE VAN ONZE SPONSORS
Aan de winnaars van onze Netties verkiezing "Beste Nederlandstallige site 2011 (privé-initiatief)"
worden volgende prijzen uitgereikt,
dankzij de ijverige, lieve mensen van verschillende PR-bureaus
die gingen aankloppen bij bedrijven waarvoor zij de account verzorgen1 Kingston Wi-Drive

Een slanke externe harde schijf kan tot 32 GB bevatten, met snelle transfersnelheden, zodat bestanden van en naar je computer en andere apparatuur snel overgezet kunnen worden. Simpel, en handig - en vooral: draadloos. Werkt met iPad, iPhone, iPod Touch.


Met dank aan Els Lamberts van Lewis PR

5 exemplaren Philips Voice Tracer 884 (LFH 884)

De Voice Tracer 884 is afgestemd op het opnemen van lezingen en presentaties op een afstand van circa 12 meter. Zijn innovatieve uni-directionele zoommicrofoon legt stemmen op deze afstand vast terwijl storende omgevingsgeluiden worden gedempt. De adviesprijs van de LFH 884 is 149 €/incl BTW.


Met dank aan Kim Heylen van NewsEnginePR

10 exemplaren Trend Micro Titanium Maximum Security

Trend Micro Titanium Maximum Security 2012 is een alles-in-één oplossing om je apparaten en gegevens thuis te beschermen tegen alle vormen van internetcriminaliteit. Alle data die je verstuurt - van foto's tot en met financiële transacties, van online shoppen tot en met tweets en statusupdates op Facebook - is goed beveiligd, omdat gebruikers ten alle tijde beschikken over de laatste updates. Bovendien heeft dit pakket reeds enkele indrukwekkende awards ontvangen in het buitenland. (Waarde: $59,99)

Met dank aan Laura Victor van Out of the Crowd

3 Exemplaren Ultimate Ears 300 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor de mensen met een actieve levensstijl: zij vallen niet uit je oor tijdens je training, dankzij de aanpasbare overgangsstukkken voor je oor. Gemaakt van duurzaam, zweet-resistent materiaal. Ze hebben ook een goede bas, zodat je geen enkele beat mist. (Winkelwaarde: 120 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


3 exemplaren Ultimate Ears 200 Noise-Isolating Earphones
Oortjes voor wie echt comfort wil - zelfs al heb je een klein oor. Kies een kleur die past bij jouw stijl (rose, zwart, blauw). (Winkelwaarde: 69 euro)

Met dank aan Michel Sallaets van HillandKnowlton


1 D-Link ip cam 932 L

Hou vanop afstand je huis in het oog, via de speciale app voor je smartphone. De camera bevat ingebouwde IR LED's  om ook 'snacths te kunnen zien, en een ingebouwde microfoon.


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

4 exemplaren 500 GB eGo portable Hard Drive (USB 3.0) van iOmega
Robuuste harde schijf, en toch handig om mee te nemen. Snel bestanden overzetten, via USB 3.0


Met dank aan Sophie Messens van  Blue-C.be

Allerlei prijzen, groot en klein:


- T-Shirts van Truvo
- Allerlei van RadioVisie

 

 
oor logo
De nieuwe oogstTILT-SHIFT: WAT IS HET?

Treed binnen in de wondere wereld van de miniaturen. Tilt-Shift is een bijzondere manier van fotograferen, waarbij het echte leven tot een miniatuur gemaakt wordt. Deze "Stack" bij Delicious geeft je een uitstekende verzameling artikels over Tilt-Shift. Zowel met een uitleg over wat het is, als tips hoe je het doet, en prachtige foto's die er het resultaat van zijn.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/G5eevx


GEDICHTENLINKS
Verleden week was het gedichtendag. En deze "stack" met gedichtenlinks, gevonden bij Delicious, komt misschien wat laat - maar blijft wel interessant. De stack bevat links naar artikels over gedichten, sites die befaamde dichters en hun gedichten bespreken, adressen van uitgevers, en veel meer.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/LKWS3e


PIC-LITS: SCHRIJF EENS IETS OP EEN FOTO
Op deze site kan je op foto's uit een galerij een tekst schrijven, om zo een poëtisch geheel te vormen Het resultaat kan je downloaden, en misschien als kaartje versturen naar een vriend?
[Taal: ENG]
http://www.piclits.com/


NEWSMAP: HET NIEUWS IN EEN OOGOPSLAG

Heel interessant, en knap van vormgeving ook. Deze site brengt het nieuws per land, met de krantenkoppen netjes georganiseerd, gebaseerd op Google News. Je kan het per land opzoeken, maar België staat er niet bij - wel Nederland en Frankrijk. Beweeg je de cursor over een krantenkop, dan krijg je een korte intro waarop je kan doorklikken om meer te lezen. Handig!
[Taal: ---]
http://newsmap.jp


BOX OF TRICKS: BRONNEN VOOR ONDERWIJZERS

Op het internet vind je heel wat tools die een onderwijzer of opvoeder kunnen helpen bij zijn toch wel belangrijke taak. Deze site, Box of Tricks, heeft een indrukwekkende verzameling opgebouwd van nuttige links voor mensen in het onderwijs. De lijst is actueel (laatste update oktober 2011) en bevat haast geen dode links.
[Taal: ENG]
http://www.boxoftricks.net/internet-resouces-for-education/


GEBRUIKSVRIENDELIJK ONTWERPEN

Een interessante stack bij Delicious, die artikels verzamelt rond gebruiksvriendelijk ontwerpen. Waarop je moet letten, welke technieken je kan toepassen, en voorbeelden uit de praktijk.
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/IqJHr2


A BETTER CALCULATOR
De meeste mensen hebben genoeg met een gewone rekenmachine. Maar voor sommige anderen moet een rekenmachine heel wat meer aankunnen,z oals wiskundige functies (sinus, cosinus enz.) aankunnen. Dit online rekenmachine zou volgens insiders het walhalla zijn van de rekenkunst.
[Taal: ENG]
https://www.abettercalculator.com/


ALPHABETIMALS: LETTERS LEREN

Een leuke manier om de kinderen het alfabet te leren.  Spijtig genoeg wel in het Engels, maar daar kan een handige ouder misschien wel een mouw aan passen. Elke letter is gemaakt in de vorm van het dier dat uitgebeeld wordt - de A bijvoorbeeld van Alligator.
[Taal: ENG]
http://alphabetimals.com/
http://www.makeuseof.com/dir/alphabetimals-simple-teach-kids-alphabets


SHOWMETREND: TRENDING TOPICS
Een zoekmachine die nagaat wat er op Twitter een trending topic as op een bepaalde dag in het verleden, in een bepaald land. België staat er helaas niet bij, maar Nederland wel.
[Taal: ENG]
http://www.showmetrend.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEZOOZ
Deze site wil een Belgische (Nederlands- en Franstalig) zoeksite zijn, die vooral praktische antwoorden biedt op alle mogelijke vragen. Geen zoeksite die dus het hele web omvat, je kan enkel zoeken binnen bepaalde onderwerpen (gezondheid, recepten, huisdieren, baby, huishouden, tuin, bouwen, interieurs, vrije tijd, jongeren). Geen nieuws dus, maar vooral instructieve filmpjes, gemaakt in eigen huis. Zo kan je 59 filmpjes vinden over fitness, 41 over yoga, 13 over auto's, enz. Nederlands (Vlaams) gesproken dus. Om te ontdekken.
[Taal: NL]
http://www.wezooz.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COMME CHEZ MOI
In tegenstelling tot de titel is het wel degelijk een Nederlandstalige site - de titel is gewoon een variant op "comme chez soi". Hier kan je namelijk de wereld verkennen, vanuit je eigen woonkamer, door gasten uit de hele wereld in jouw huis te ontvangen, en je passie voor eten en drinken te delen. De site bevat twee luiken: enerzijds het gedeelte voor mensen die ergens te gast willen gaan, anderzijds voor mensen die gasten willen ontvangen.
[Taal: NL]
http://www.comme-chez-moi.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PLUSPLUS

De gratis huis-aan-huisbladen van Passe-Partout ken je wel. De uitgevers ervan komen nu ook met een website, waar plaatselijke handelaars speciale aanbiedingen kunnen promoten. Een soort Groupon, maar dan zonder minimum aantal intekenaars, en zonder vooraf te moeten betalen. je krijgt gewoon een coupon, die je kan afdrukken of per mail laten opsturen. Bij andere handelaars gaat het om een tijdelijke promo, waarvoor je niets moet doen: je krijgt de promo gewoon in de winkel.
[Taal: NL]
http://www.plusplus.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: FERROFLUIDE BEELDHOUWWERK
Ferrofluid - vloeiend ijzer. Het heeft de manier veranderd waarop sculpturen gemaakt en bedacht worden. Geen vaste beeldhouwwerken meer, maar vloeiend, veranderend van vorm. De artiest maakt gebruik van de eigenschappen van het ijzer, zodat de beeldhouwwerken bewegen onder de invloed van magnetische velden. Deze stack bij Delicious geeft je met enkele filmpjes prima voorbeelden van hoe het werkt, en voorbeelden van zulke sculpturen. Indrukwekkend...
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/GFGCuT


VRIJDAG MULTIMEDIA: TRAPPEN

Een trap kan heel simpel zijn, met enkele treden. Maar hij kan ook heel ingenieus zijn. Denk maar aan de beroemde tekening van Escher, met zijn trappen die nergens heen leiden, onlogisch zijn. Deze stack bij Delicious heeft het over trappen, waarvan sommigen je echt zullen verbazen. En bij sommigen krijg je meteen hoogtevrees...
[Taal: ENG]
http://delicious.com/stacks/view/CkWAaw


VRIJDAG MULTIMEDIA: ONE HOUR PER SECOND
Elke seconde wordt er één uur video geüpload naar YouTube. Dat wil zeggen 24 uur elke 24 seconden. Deze site maakt de vergelijking met verschillende andere zaken, zodat je zou beseffen hoe immens veel dit eigenlijk is. Knap gemaakt!
[Taal: NL]
http://www.onehourpersecond.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
sites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

- Symantec: 69% van alle verzonden e-mails is spam
http://www.belgiancowboys.be/online/2009
- Facebook-campagne: Mont Blanc Xpedition
http://www.belgiancowboys.be/socialmedia/2022 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Eerste smartphone uit bamboe nog dit jaar op de markt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3152280/2012/02/02/Eerste-smartphone-uit-bamboe-nog-dit-jaar-op-de-markt.dhtml
- 'Google Chrome verliest voor het eerst marktaandeel'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3151864/2012/02/02/Google-Chrome-verliest-voor-het-eerst-marktaandeel.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Daemon Tools: Een virtuele cd/dvd-drive Digitaal • Software
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=11930:daemon-tools-een-virtuele-cddvd-drive&catid=38&Itemid=236
- Handige tools voor je mp3-bestanden Digitaal • Software
http://www.fan.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=12579:handige-tools-voor-je-mp3-bestanden&catid=38&Itemid=236

  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Mobiele luidspreker met AirPlay-ondersteuning
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6391
- Sta al je bezoekers te woord, ook als je niet thuis bent
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6424


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De impact van Facebook in Europa
Op vraag van Facebook heeft het onderzoeksbureau Deloitte de impact gemeten van het sociale netwerk in 27 Europese landen. Daaruit blijkt dat dit ecosysteem heeft geleid tot de creatie van 232.000 jobs, en 15,3 miljard euro gegenereerd heeft.
http://www.digimedia.be/News/nl/11138/de-impact-van-facebook-in-europa.html
- myShopi: een toepassing die uw boodschappen terugbetaalt
http://www.digimedia.be/News/nl/11146/myshopi-een-toepassing-die-uw-boodschappen-terugbetaalt.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- In 2012 denken we allemaal smart
http://computertaal.info/2012/02/02/in-2012-denken-we-allemaal-smart/
- Cisco kondigt Linksys HomePlug AV Powerline-oplossingen aan
http://computertaal.info/2012/02/02/cisco-kondigt-linksys-homeplug-av-powerline-oplossingen-aan/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Beveiligingsfirma valt Apple FileVault-encryptie aan via firewire
http://tweakers.net/nieuws/79746/beveiligingsfirma-valt-apple-filevault-encryptie-aan-via-firewire.html
- Google Docs-app nu ook in offline-modus te gebruiken
http://tweakers.net/nieuws/79738/google-docs-app-nu-ook-in-offline-modus-te-gebruiken.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Ontwikkeling Europese concurrent van gps op schema
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/02/02/ontwikkeling-europese-concurrent-van-gps-op-schema/article-4000038397284.htm
- Gelekte IWT-mail verbiedt ambtenaren mails te lekken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/02/02/gelekte-iwt-mail-verbiedt-ambtenaren-mails-te-lekken/article-4000038209752.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Mijn eerste 36 uur Windows Phone (een conversatie tussen Davy en de eindredactie)
http://www.themobilerevolution.be/2012/02/mijn-eerste-36-uur-windows-phone-een-conversatie-tussen-davy-en-de-eindredactie/
- Sportwereld voetbal app: voor de echte voetballiefhebber
http://www.themobilerevolution.be/2012/02/sportwereld-voetbal-app-voor-de-echte-voetballiefhebber/ 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVoor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)

DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: GIMME BAR

Deze week zetten wij onze reeks tips verder om de functies van de online bewaardienst Dropbox uit te breiden. Gimme Bar is een bookmarking dienst, waarmee je fragmenten van webpagina's, foto's enz. die je tegenkomt op het web, kan bewaren. De tool neemt zelfs screenshots van hele webpagina's, zodat de gearchiveerde pagina exact eruit ziet als wat jij op dit moment op je scherm ziet. Koppel je deze tool aan je Dropbox account, dan worden op geregelde tijdstippen al je bewaarde fragmenten naar je Dropbox folder overgezet.
https://gimmebar.com/


DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: URL DROPLET

Dit is dan weer een tool waarmee je online bestanden naar je Dropbox folder kan overzetten, zelfs vanop een computer die niet de jouwe is. Je moet gewoon de URL van een bestand op het web kopiëren naar de URL Droplet. De app zal dit bestand als achtergrondtaak bewaren naar jouw Dropbox map. Dit is vooral handig wanneer je niet op je eigen computer werkt, en toch een bestand naar je Dropbox folder op je computer bewaren wil.
http://urldroplet.com/
http://www.labnol.org/internet/best-dropbox-apps/20672/


DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: DROPITTOME EN JOTFORM
Ook deze app heeft te maken met het bewaren van online bestanden naar jouw DropBox account. Maar deze keer zijn het de anderen die de bestanden overzetten. Met deze tool kan je mensen vragen om bestanden te uploaden naar je Dropbox account, zonder dat je je Dropbox folder met hen moet delen.
JotForm voegt daar dan weer een extra functie aan toe: daarmee kan je namelijk een online formulier aanmaken, dat de bezoeker in staat stelt om een bestand te uploaden naar je Dropbox account.
http://dropitto.me/
http://www.jotform.com/dropbox/


DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: OTIXO
Wil je bestanden vanop verschillende cloud diensten naar de andere overzetten, zoals Dropbox, GoogleDocs, Picasa, enz., of wil je bestanden vanop Dropbox naar een FTP server overzetten, dan kan je daarvoor Otixo gebruiken.
Deze dienst maakt een verbinding tussen alle populaire cloud diensten, inbegrepen Dropbox, zodat je vanop één plek toegeng hebt tot al je online bestanden. Je kan dan bestanden van de ene dienst naar de andere dienst overzetten net zoals je in Windows Explorer of de Finder van Apple zou doen.
http://otixo.com/
http://www.labnol.org/internet/best-dropbox-apps/20672/


DE BESTE APPS VOOR JE DROPBOX: SEND TO DROPBOX
Standaard biedt Dropbox je niet de optie om bestanden via mail te verzenden naar je map in de cloud. De "Send To Dropbox" tool echter biedt die optie wel.
Je moet gewoon je Dropbox account koppelen aan de app, en je krijgt een uniek e-mail adres. Elke bestand dat je naar dat mailadres verzendt, wordt in je Dropbox account bewaard. Handig om bijvoorbeeld bestanden te bewaren vanop je mobiele telefoon, of om Gmail bijlagen in je Dropbox te zetten.
http://sendtodropbox.com/
http://www.labnol.org/internet/best-dropbox-apps/20672/
shareware
              logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
BENGAL: SPELLETJE
Windows Vista/Xp/2000/98 - 46,1 MB - freeware
In dit (Duitstalige) spelletje moet je kogels afvuren op een slang die uit segmenten bestaat. Kan je ervoor zorgen dat er minstens 3 segmenten van dezelfde kleur achter elkaar liggen, dan verdwijnen die.
http://www.deutschland-spielt.de/
http://www.computerbild.de/download/hersteller/Intenium-2316682.html
http://www.computerbild.de/download/Bengal-Kostenlose-Spezial-Version-8622.html


MP3 DIRECTCUT - MUZIEKBESTANDEN IN STUKKEN SNIJDEN


Windows all - 281,3 KB - freeware
Met dit gratis progje kan je grotere audiobestanden in kleine stukken snijden. Handig wanneer je bijvoorbeeld iets van een internetradio opgenomen hebt, en dat lange stuk in korte MP3's wil verdelen.
http://mpesch3.de1.cc/
http://www.computerbild.de/download/mp3DirectCut-7048.html


NEROBURNLITE: DISKS BRANDEN
Windows XP/Vista/7 - 31,2 MB - freeware
Een gratis tool om cd's en dvd's te branden en kopiëren. Je kan ook image-data branden.
http://www.computerbild.de/download/Nero-BurnLite-4574992.html


DVD SHRINK DECSS-VRIJ
Windows 98/2000/XP - 1,2 MB - freeware
Met dit progje kan je DVD filmen die geen kopieerbescherming hebben, in omvang verkleinen, zodat zij op een eenlagige DVD passen. Je kan bijvoorbeeld ook enkel de hoofdfilm kopiëren, zonder of met menu's ene extra's.
http://www.computerbild.de/download/DVD-Shrink-DeCSS-Frei-2877124.html
http://www.dvdshrink.org/


CDBURNERXP

WIndwos 7/Vista/XP/2000 - 5 MB - freeware
Met deze gratis software kan je gemakkelijk data-cd's, dvd's aanmaken, muziek-cd's waarop je MP3, OGG, WMA en andere audio data zet.
http://www.computerbild.de/download/CDBurnerXP-427346.html
http://www.cdburnerxp.se/


GREAT MAHJONG - GRATIS VERSIE
Windows 98/2000/XP/Vista - 15,4 MB - freeware
Een slimme variant van het populaire Aziatische denkspel. Bij Computerbild vind je enkele tips over hoe je het spel moet spelen. Deze versie is wel in het Duits, maar eens je het spel door hebt, speelt dat natuurlijk geen belang meer.
http://www.computerbild.de/download/Great-Mahjong-Kostenlose-Spezial-Version-8798.html


7-ZIP: GRATIS COMPRIMEREN
Windows 98/2000/XP/Vista/7 - 1,1 MB - freeware
Dit gratis open source programma is een waardig alternatief voor de betalende WinZip, om bestanden te comprimeren en uit te pakken. De software kan werken met archieven in ZIP, GZIP, BZIP2 en TAR.
http://www.7-zip.org/
http://www.computerbild.de/download/7-Zip-32-Bit-973681.html


ASHAMPOO BURNING STUDIO ELEMENTS
Windows XP/Vista/7 - 65,5 MB - freeware
Een van de beste programma's om muziek en data op cd, dvd en blu-ray te branden. Je kan ook de cover, het booklet en etiketten drukken met deze software. Het gebruiksvriendelijke programma leest audio-cd's en maakt back-ups van data en mappen.
http://www.ashampoo.de/
http://www.computerbild.de/download/Ashampoo-Burning-Studio-Elements-Kostenlose-Vollversion-430765.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: PLAN B: JE ANDROID TOESTEL TERUGVINDEN

Android OS - 72kb - freeware
Met deze gratis app kan je je verloren smartphone terug vinden, ook wanneer je daarvoor geen speciale app geïnstalleerd had. En dat is wel handig - want er zijn wel meer apps die een toestel kunnen terugvinden, maar die moet je op je toestel hebben staan, vooraleer het ergste gebeurt...
http://www.chip.de/downloads/Plan-B-Android-App_54254490.html
https://www.mylookout.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WUNDERKIT
iOS - 17,5 MB - freeware
Onderweg met anderen samenwerken aan projecten, dat kan met deze gratis app voor de iPhone. Je kan taken aan teamgenoten toekennen, en opvolgen wie wat gedaan heeft. Je kan ook je vrienden uitnodigen via Twitter en Facebook.
http://www.chip.de/downloads/Wunderkit-iPhone-App_54270112.html
http://get.wunderkit.com/iphone/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....
 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
In de wiskunde van de liefde, is een plus een gelijk aan alles, en twee min een gelijk aan niets.
-Mignon McLaughlin-